Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Když se řekne „olej“, automaticky se nám vybaví olej řepkový, slunečnicový a možná olivový. Kdo by si ale vzpomněl na olej kokosový, amarantový, dýňový, avokádový, makový nebo třeba malinový?

Rostlinné oleje jsou důležitou složkou stravy. Jsou zdrojem tuků, které by měly tvořit až 30 % našeho denního jídelníčku.

Tělu prospívají hlavně oleje jednodruhové, za studena lisované. Zahřívání olejů na vysoké teploty a chemické úpravy je obírají o vitamíny a fytosteroly (rostlinné hormony).

I když je každý druh oleje specifický, všechny jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin. Podporují metabolické procesy, jsou plné antioxidantů, zlepšují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a dodávají nám tolik potřebnou energii.

Co všechno zdravé oleje, kromě využití v kuchyni, umí?

Olivový olej nejen do kuchyně

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Olivový olej je jednou z nejzdravějších a také nejstarších trvale používaných potravin na světě. Obsahuje vysoké množství mastných kyselin a vitamínu E.

Olej z oliv je hlavní součástí jídelníčku v oblasti středomoří a o jeho pozitivním vlivu na organismus svědčí i dlouhověkost lidí, kteří v této oblasti žijí.

Pro středomořskou kuchyni je nepostradatelný, ale i u nás je častou součástí nejrůznějších pokrmů. Využíván je ale také v léčitelství, farmacii a v kosmetickém průmyslu.

Je prospěšný srdci i cévám, dokáže snižovat množství cholesterolu v krvi a vyrovnává tlak. Je bohatý na mono a polynenasycené tuky, díky kterým působí preventivně proti vzniku cukrovky.

Obsahuje účinné antioxidanty, polyfenoly, které zpomalují stárnutí mozku. Olivový olej zlepšuje paměť a některé studie naznačují, že by mohl zabraňovat vzniku Alzheimerovy choroby.

Lidé, kteří pravidelně konzumují kvalitní olivový olej, mají nižší riziko vzniku osteoporózy.

Benefity olivového oleje pro ženy

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Olivový olej obsahuje látku zvanou oleocanthal. Oleocanthal snižuje riziko vzniku rakoviny prsu tím, že zabíjí rakovinné buňky. Také působí jako prevence rakoviny kůže.

Pokud budete do svého jídla přidávat kvalitní olivový olej, posílíte tím hormon serotonin, který snižuje pocit hladu. Olivový olej tak pomáhá při hubnutí. Navíc podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení.

Olivový olej má dokonce vliv i na naši psychiku a pomáhá tak i s nejrozšířenější nemocí dnešních žen – depresí.

Díky vitamínu E, který obsahuje, zpevňuje nehty a hydratuje pleť. Je součástí mnoha pleťových masek.

Kokosový olej přináší rychlou energii

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Získává se z kokosovníku ořechoplodého, který se pěstuje ve filipínských palmových hájích. Syrová dužina se krájí, suší a pak lisuje. Kokosový olej je lehce stravitelným zdrojem energie a je zařazován mezi superpotraviny.

Je bohatý na fosfor, hořčík a vápník a navíc se z něj nepřibírá. Obsahuje totiž mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které naše tělo umí jednoduše zpracovat na energii, aniž by vznikl toxický efekt, při kterém by se v těle něco ukládalo.

Kokosový olej se samozřejmě řadí mezi oleje rostlinné a tak neobsahuje cholesterol, dokonce dokáže snížit hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi.

Kokos působí preventivně proti srdečním nemocem, zvyšuje imunitu, podporuje ledviny, pomáhá kontrolovat hladinu cukru a uvádí do oběhu tělesné tuky. Své místo má i v kosmetickém průmyslu. Je výborný v péči o pokožku, kterou hydratuje. V létě pleť regeneruje a hydratuje po opalování, v zimě zase chrání před mrazem. Vyživuje nehty, vlasy i rty.Máte problémy s kvasinkovými infekcemi? Zkuste kokosový olej, který působí antibakteriálně a navíc tělu dodává energii místo glukózy, na které jsou kvasinky přímo závislé.

Zajímavostí je, že se kokosový olej nepřepaluje – je teplotně stabilní až do 200 °C. Neprská a má příjemné kokosové aroma.

Amarantový olej plný skvalenu

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

O amarantovém oleji už jste možná slyšeli, víte ale, co to vlastně amarant je? Jedná se o exotickou obilovinu známou pod názvem laskavec či sloní ucho. Její semena jsou hlavním zdrojem pro výrobu amarantového oleje.

Amarantový olej obsahuje dva významné antioxidanty – vitamín E a skvalen. Právě skvalen je jeho nejcennější složkou. Obsah skvalenu v amarantovém oleji je úctyhodných 8 %.

Jen pro srovnání, olivový olej ho má jen 0,7 %. Skvalen posiluje imunitu, podporuje metabolismus, zpomaluje stránutí a přispívá k celkové fyzické i psychické pohodě.

Obsahuje také velké množství mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, fytosteroly snižující cholesterol, karotenoidy i vitamín D. Olej je zdrojem vápníku, hořčíku i kyseliny listové.

Zvláštní význam má amarantový olej pro ženy, jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky pomáhají s léčbou gynekologických onemocnění, myomů a cyst. Zároveň pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu a je vhodný v období menopauzy, menstruace i těhotenství.

Amarantový olej je také výborným pomocníkem v oblasti kosmetiky. Působí proti kožním chorobám i vráskám, má totiž výborné hydratační i regenerační vlastnosti a k tomu stimuluje produkci kolagenu.

Používá se při odstraňování jizev, hojení ran a odřenin, léčbě ekzémů, akné nebo plísňových onemocněních. Pomáhá ale také při bolestech kloubů nebo při léčbě paradentózy, kdy se používá jako ústní výplach.

Malinový olej pro zdravou pleť

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Olej z maličkých semínek plodů maliny je prospěšný zejména pokožce a to i té problematické. Je vhodný pro suchou kůži náchylnou k ekzémům, pleť s akné, stárnoucí pokožku ale i jemnou kůžičku novorozenců.

Pyšní se vysokým obsahem vitamínu E, který je účinným antioxidantem. Uvolňuje volné radikály a tím pomáhá předcházet stárnutí pleti.

Dokáže chránit pokožku před UV zářením. Díky karotenoidům, které obsahuje, napomáhá v obnově kožních buněk. Více jak 80 % jeho obsahu je složeno z esenciálních mastných kyselin, která pokožku hydratují, léčí, chrání a podporují její obnovu.

Olej z malin můžete přidat do domácí kosmetiky a lze jej kombinovat například s kokosovým olejem nebo bambuckým máslem.

Dýňový olej jako zdravá delikatesa

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Dýňový olej je opravdová pochoutka. Má ořechovou chuť a zvláštní aroma. Má ale také mnoho zdravotních benefitů.

Obsahuje totiž fytosteroly, nenasycené mastné kyseliny a množství antioxidantů, díky kterým chrání cévy, snižuje cholesterol, přispívá k hojení ran i omezení stařeckých skvrn a blahodárně působí na prostatu a močový měchýř. Navíc tělu dodává minerály zinek, draslík, fosfor, železo, mangan, selen a vitamíny A, B1, B2, B6 a E.

Pomáhá při kardiovaskulárních problémech, ateroskleróze, vysokém krevním tlaku, a také s vypadáváním vlasů nebo lámavými nehty.

Prospěšný je dokonce i při dentální hygieně tím, že přispívá k menší kazivosti zubů, kdy se používá k výplachům ústní dutiny.

Zrychluje metabolismus a dokáže regulovat chuť k jídlu, zároveň ovlivňuje celou trávící soustavu a pomáhá tak při hubnutí. Je výborný do salátů, kaší, jogurtů, polévek, omáček nebo pomazánek.

Dýňový olej by se měl uchovávat v tmavém skle. Uložte ho do tmy a chladna, ne však do lednice.

Avokádový olej z nejtučnějšího ovoce

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Avokádo obsahuje kompletní řadu vitamínů rozpustných v tucích, vitamín C i kyselinu listovou a další prospěšné prvky a antioxidanty.

A stejné vlastnosti si uchovává i za studena lisovaný avokádový olej. Působí preventivně proti nádorovým onemocněním, srdečně-cévním chorobám a používá se při léčbě cukrovky a problémech s prostatou.

Rakytníkový olej jako všelék

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Stejně jako plody rakytníku má i rakytníkový olej jasně oranžovou barvu a nezaměnitelnou chuť i vůni. Obsahuje vitamíny A, C, E, F, K, D, rutin, minerální látky a stopové prvky.

Používá se jako podpora trávení a ke zlepšení metabolismu. Často se rakytníkový olej označuje jako všelék, jeho pole působnosti je totiž opravdu široké. Zvyšuje odolnost organismu, harmonizuje střeva, působí na žaludeční vředy, regeneruje sliznice a cévní oběh. Pomáhá také s léčbou hemoroidů, popálenin i křečových žil.

Makový olej léčí kožní problémy

Makový olej je další ze zdravých olejů, které jsou prospěšné zejména pleti, kterou vyživuje a chrání. Vhodný je zejména pro suchou pokožku se sklonem k praskání, ekzémům nebo zánětům.

Vnitřně ale také působí blahodárně – snižuje vysoký tlak, zabraňuje degeneraci cév a je prevencí proti infarktu.

Budete mít zájem:  Artróza postihuje i mladé sportovce. Jak se bránit?

Olej z ostropestřce mariánského

Olej z ostropestřce mariánského se nepoužívá na vaření, ale pouze jako doplněk stravy. Chrání játra, pomáhá v boji s mononukleózou a žloutenkou.

Je vhodné jej používat při odbourávání následků chemoterapie. Ostropestřec také snižuje projevy alergií, zlepšuje kožní problémy.

Závěr

Tuky představují nezbytné palivo pro naše tělo a je důležité je tělu dopřávat v té správné formě. Tou jsou mimo jiné také zdravé panenské oleje plné hodnotných mastných kyselin, vitamínů, minerálů, fytosterolů a dalších látek.

Nejen, že vitamíny obsahují, ale také pomáhají s jejich vstřebáváním. Tuk pomáhá vstřebávat především vitamíny A, D, E a K.

TOP 10 olejů do zdravé kuchyně

Oleje a tuky obecně jsou velmi často diskutovaným tématem. Na trhu je mnoho olejů, které máme na výběr. Pojďme se podívat na to, jak si správně vybrat zdravý olej, který olej je vhodný pro teplou kuchyni a který naopak ne?

Jak si vybrat zdravý olej?

Složení olejů a obsah pro člověka prospěšných látek je závislý na způsobu, jakým byl olej získán. Čím šetrnější technologie byla použita, tím je v oleji více zachovaných přírodních složek, které prospívají zdraví. Oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamin E (antioxidant), polyfenolické látky a další přírodní aromatické látky.

Nejlevnější jsou oleje, které se získávají extrakcí z olejnatých semen za použití vysoké teploty a organického rozpouštědla. K odstranění znečišťujících látek se oleje rafinují zahřátím na vyšší teplotu a přehnaním proudem vodní páry. Při tomto procesu je největší výtěžnost, ale i největší úbytek přírodních látek v oleji.

Oleje, které se lisují za studena, se označují jako panenské a extra panenské. Nezahřívají se na vyšší teploty (35 – 50ºC), proto si zachovávají přírodní látky. Označení extra panenský znamená, že jde o nejkvalitnější olej, kde se dbá i na výběr suroviny a celý proces lisování je obzvlášť šetrný.

Důležitou vlastností oleje kromě složení a způsobu výroby je jeho tepelná odolnost. Nevhodným použitím totiž ztrácí nejen cenné složky, ale dokonce mohou vznikat nebezpečné rakovinotvorné látky. Použitím oleje s nízkou tepelnou odolností dochází k tzv. přepalování.

Oleje vhodné pro teplou kuchyni

Pro tepelnou kuchyni jsou vhodné oleje, které jsou stabilní, neoxidují a nežloutnou. Když použijete olej, který není vhodný pro tepelnou úpravu, dochází k tzv. přepalování. Při teplotě vyšší než bod přepálení (kouřivosti), začíná olej kouřit a zapáchat, ztrácejí se cenné látky a vznikají zdraví škodlivé.

Kokosový olej za studena lisovaný

Bod přepálení 200 – 240 °C

Mnozí odborníci odmítají kokosový olej pro jeho vysoký obsah nasycených mastných kyselin. Studie však prokázaly jeho škodlivost pouze v případě, že se jedná o jeho rafinovanou, tedy částečně ztuženou formu.

 Nerafinovaný kokosový olej obsahuje až 92 % nasycených tuků, proto je velmi tepelně odolný. Kokosový olej je dobře stravitelný a podle nových studií podporuje obranyschopnost a působí protizánětlivě.

 Obsahuje kyselinu laurovou, která pomáhá zabíjet bakterie a další patogeny.

Obsah mastných kyselin: nasycené: 92 %, mononenasycené: 6 %, polynenasycené: 1,6 %.

Olivový olej za studena lisovaný

Bod přepálení 190 – 230 °C

Extra panenský olivový olej obsahuje 75 % prospěšných mononenasycených mastných kyselin omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje kyselinu olejovou, která zmírňuje zánět a má pozitivní účinky v boji proti rakovině.

 Kyselina olejová pomáhá v prevenci před různými nemocemi, jako jsou artritida, diabetes, Alzheimerova choroba, obezita a cévní mozková příhoda. Snižuje krevní tlak, brání oxidaci škodlivého (LDL) cholesterolu a pozitivně ovlivňuje činnost srdce.

 Jedna studie dokonce potvrdila, že pravidelná konzumace olivového oleje umožňuje snížit množství užívaných léků na krevní tlak o 48 %.

Při výběru olivového oleje je důležitá jeho kvalita. Proto si před nákupem extra panenského olivového oleje pořádně prověřte, zda opravdu kupujete pravý extra panenský olivový olej.

Obsah mastných kyselin: nasycené: 14 %, mononenasycené: 75 %, polynenasycené: 11 %.

Avokádový olej

Bod přepálení 200 – 250 °C

Složením i zdravotní prospěšností je avokádový olej podobný olivovému oleji. Obsahuje především mononenasycené tuky a menší množství nasycených a polynenasycených tuků.

 Avokádový olej obsahuje celou řadu prospěšných látek jako kyselinu olejovou, lecitin, vitamíny, minerální látky. Lecitin má vynikající účinky na snižování hladiny cholesterolu, čistí cévy a chrání srdce. Zabraňuje vypadávání vlasů, pokožku velmi dobře hydratuje a vyživuje.

 Podporuje hojení ran, působí proti vzniku křečových žil, pomáhá při problémech s prostatou a při léčbě cukrovky.

Obsah mastných kyselin: nasycené: 17 %, mononenasycené: 73 %, polynenasycené: 9 %

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Řepkový olej

Bod přepálení 190 – 240 °C

Řepkový olej obsahuje 30 % polynenasycených mastných kyselin a výborný poměr omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ovšem jen za předpokladu, že při svém zpracování neprojde škodlivým procesem deodorizace.

 Za největší klad řepkového oleje je považován vysoký obsah kyseliny alfa-linolenové, kterou si lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Pozor si je třeba dávat na geneticky modifikovaný řepkový olej (mělo by to být označeno na obalu).

 Kupujte raději řepkový olej v bio kvalitě.

Obsah mastných kyselin: nasycené: 8 %, mononenasycené: 50 – 70 %, polynenasycené: 20 – 40 %

Sezamový olej

Bod přepálení 177 – 200 °C

Sezamový olej obsahuje 85 – 88 % nenasycené mastné kyseliny a prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Za studena lisovaný sezamový olej obsahuje jedinečné antioxidanty sezamin a sezamolin, které nenajdete v ostatních olejích.

 Sezamin a sezamolin přispívají ke snižování počtu volných radikálů v těle a jejich škodlivých účinků.

 Esenciální mastné kyseliny a lecitin za studena lisovaného sezamového oleje hrají významnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, sezamový olej snižuje hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak a zároveň také posiluje imunitní systém.

Obsah mastných kyselin: nasycené: 17 %, mononenasycené: 42 %, polynenasycené: 40 %.

Rybí olej

Bod přepálení 200 °C

Obsahuje vysoké množství prospěšných omega-6 a omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA). Kyselinu dokosahexaenovou (DHA) a kyselinu eikosapentaenovou (EPA). Rybí olej je pro náš organismus velmi přínosný. Zdravotní přínosy rybího oleje zahrnují jeho schopnost pomoci při hubnutí a zdravém těhotenství.

 Podporuje také plodnost a péči o pleť (zejména při psoriáze a akné). Je prospěšný při snižování rizika různých srdečních onemocnění, vysokého cholesterolu, deprese, úzkosti, ADHD, slabého imunitního systému, cukrovky, zánětu, artritidy, Alzheimerovy choroby, očních poruch, makulární degenerace a vředů.

Obsah mastných kyselin: nasycené: 8 %, mononenasycené: 50 – 70 %, polynenasycené: 20 – 40 %

Oleje vhodné pro studenou kuchyni

Lněný olej

Bod přepálení 107 °C

Lněný olej je vynikající pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, konkrétně alfa-linolenové (ALA). Jedním z hlavních přínosů lněného oleje je, že skvěle působí na vaši pleť. Slouží jako prevence před různými onemocněními jako např.

 ischemická choroba srdeční či ateroskleróza. Dokáže regulovat vysoký krevní tlak, pomáhá při léčbě diabetes typu 2 a pomáhá i při poruchách autoimunitních onemocnění. Je základem slavného receptu Dr.

 Budwig (7x nominované na Nobelovu cenu) na léčení rakoviny.

Kombinace lněného oleje a tvarohu: 3 lžíce BIO lněného oleje, 100g tvarohu plus jedna lžička medu doplnit můžete o dvě lžíce mletých lněných semen. Pokud máte zácpu, zkombinujte lněný olej s tvarohem nebo namísto tvarohu zkombinujte s bílým jogurtem. Pro dosažení maximálního efektu se doporučuje tuto kombinaci užít nalačno.

Obsah mastných kyselin: nasycené: 9 %, mononenasycené: 15 %, polynenasycené: 74 %.

Konopný olej

Bod přepálení 165 °C

Konopný olej obsahuje 75 – 80 % polynenasycených mastných kyselin (EPA a DHA), kyseliny gama-linolenové, kyseliny olejové a kyseliny steriadonové a pouze 10 % nasycených mastných kyselin. Obsahuje omega-6 a omega-3 nenasycené mastné kyseliny v poměru 3:1. Díky této rovnováze prokazatelně podporuje správné kardiovaskulární funkce a pomáhá ke zdravému srdci.

Budete mít zájem:  Natažený Sval Na Ruce Léčba?

 Patří mezi nejzdravější rostlinné oleje. Má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Pomáhá při bolestech, zmírňuje úzkosti, zlepšuje spánek, brání vzniku a rozvoji kožních onemocnění jako je lupénka, ekzém, akné a suchá pokožka. Konopný olej zmírňuje vypadávání vlasů, a působí proti infekcím v pokožce hlavy.

Obsahuje kyselinu dokosahexaenovou (DHA), která jsou potřebná pro rozvoj mozku.

Obsah mastných kyselin: nasycené: 10 %, mononenasycené: 12 %, polynenasycené: 77 %.

Dýňový olej

Bod přepálení 170 °C

Dýňový olej je výborným zdrojem fytochemikálie chlorofylu, který mu dodává tmavě zelenou barvu. Posiluje imunitu a dokáže zmírnit příznaky únavového syndromu, dodává organismu energii. Snižuje hladinu cholesterolu, chrání cévy a upravuje problémy s prostatou. Pomáhá i při kožních onemocněních, a zabraňuje vypadávání vlasů a lámavosti nehtů.

Obsah mastných kyselin: nasycené: 15 %, mononenasycené: 30 %, polynenasycené: 53 %.

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

Olej z vlašských ořechů

Bod přepálení 160 °C

Olej z vlašských ořechů obsahuje vysoké množství omega 3 mastných kyselin, antioxidantů a dalších prospěšných látek. Má skvělou chuť a považuje se za jeden z nejvýživnějších olejů. Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, slouží jako „výživa pro mozek“, podporuje činnost nervové soustavy, zlepšuje paměť a zvyšuje koncentraci.

 Příznivě působí na krevní oběh, chrání před onemocněním cév, působí proti vzniku aterosklerózy, zlepšuje krvetvorbu a upravuje krevní tlak. Díky vysokému obsahu kyseliny linolové pomáhá posilovat imunitu a obranyschopnost organismu. Využít ho můžeme i do sladkých jídel (příprava jogurtů, ovocné kaše a tvarohy, ovocné koktejly).

Obsah mastných kyselin: nasycené: 9 %, mononenasycené: 17 %, polynenasycené: 73 %.

Shrnutí

Při výběru správného oleje sledujte především způsob výroby, obsah látek a tepelnou stabilitu.

Vybírejte kvalitní oleje za studena lisované s vysokým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Posílení imunitního systému

  • Nejlepší obranou proti jakékoliv infekci je posílení imunitního systému. 
  • Čím více zvyků zvyšujících imunitu máte, tím lepší jsou vaše šance na zlepšení zdravotního stavu, takže zde je pár kroků, jak posílit imunitu:
  • Krok 1
  • Vitamin C
  • je obrovský imunitní posilovač, protože pomáhá tělu produkovat protilátky, které mohou bojovat s infekcí. 
  • Vitamín C přispívá:
  • k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm
  • k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže, zubů
  • k normálnímu energetickému metabolismu
  • k normální činnosti nervové soustavy
  • k normální psychické činnosti
  • k normální funkci imunitního systému
  • k ochraně buněk před oxidativním stresem
  • ke snížení míry únavy a vyčerpání
  • k regeneraci redukované formy vitaminu E
  • a zvyšuje vstřebávání železa

Podnikněte kroky

Jezte citrusové plody (nikoli džus) a přidejte doplněk vitamínu C. Můžete to brát jako prevenci. Pokud se u vás objeví příznaky podobné chřipce, vezměte si tolik, kolik může vaše střevo tolerovat, nejlépe až 10 – 15 000 mg / den.

  1. Krok 2
  2. Podpořte své střevo
  3. Přibližně 70 až 80 % vaší imunitních funkcí začíná ve střevě, takže aktivně podporujte zdravou populaci dobrých bakterií, virů a plísní, které pomáhají tělu potlačovat nepříjemné bakterie, viry a houby.
  4. Zázvor přispívá:
  • k normální hladině cukru v krvi
  • k normální činnosti kardiovaskulárního systému
  • k normálnímu trávení
  • k přirozené obranyschopnosti – imunitní systém
  • ke zdraví během cestování
  • Imunitní systém – antioxidant
  • K normální funkci dýchacích cest

Lékořice lysá přispívá:

  • K normálnímu trávení
  • K posílení energie
  • Imunitní systém – antioxidant
  • K normálnímu stavu kloubů
  • K duševnímu zdraví – nervový systém – klid
  • K normální funkci dýchacího systému
  • K normálnímu stavu pokožky
  • Močový & reprodukční systém, Prostata

L-glutamin přispívá k:

  • Růst nebo udržování svalové hmoty
  • Rychlejší obnovení svalových zásob glykogenu po náročném cvičení
  • Oprava kosterní svalové tkáně
  • Udržování normální neurologické funkce
  • Zvýšená pozornost
  • Vylepšení pracovní paměti
  • Udržování obrany proti patogenním gastrointestinálním mikroorganismům

MSM přispívá k:

  • Normální tvorbě kolagenu
  • Údržba normálních vlasů
  • Údržba normálních nehtů
  • Posiluje funkci imunitního systému
  • Udržování normální funkce střev
  • Příspěvek k normální syntéze cysteinu
  • Produkce vitamínů potřebná pro správnou funkci metabolismu

Citrusový pektin

  • Vyskytuje se v buněčné šťávě ovocných plodů, je to čistý přírodní pektin získávaný z citrusových plodů.
  • Zahušťovadlo v trávicím traktu.
  • Pektin má i příznivý vliv na proces vstřebávání, a tím zlepšuje například využitelnost vlastního vitamínu C lidským tělem.
  • Pektiny přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
  • Konzumace pektinů s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle.

Jilm hladký

  • Odvar z kúry jilmů se používá při průjmu a popraskání kůže.
  • Kúra jilmu se používá v alternativním a lidovém léčitelství pro účinek proti mnoha bolestivým stavům.

Podnikněte kroky

Jezte potraviny dobré pro váš mikrobiom! Čím jsou ovoce a zelenina barevnější, tím lepší jsou tyto antioxidanty, které jsou nezbytné pro naklonění rovnováhy směrem ke zdravému mikrobiomu. Poskytují také spoustu prebiotik, které jsou rozhodující pro zdraví mikrobiomů, které pak posilují imunitu.

Přidejte do své denní rutiny silná probiotika. Hledejte acidophilus a lactobacillus a enterosolventní tobolky pro maximální účinnost. Naložte neslazený řecký jogurt a namíchejte jej s novou podporou střev z organické farmy Waihi Bush obsahující látky k posílení mikrobiomu, silná probiotika a vitamín D.

Lze nahradit naší lněnou vlákninou – detoxikace

  • Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu
  •   Krok 3
  • Zvládněte svůj stres

V krátkodobém horizontu vaše tělo reaguje na infekci zvýšením produkce stresového hormonu, kortizolu. Váš mikrobiom je zatížen zvýšeným kortizolem. Výzkum naznačuje, že to vede ke snížení funkce imunitního systému. Podnikněte kroky

  1. Buďte na sebe opatrní a každý den podnikněte aktivní kroky, abyste se zbytečně nestresovali. 
  2. Krok 4
  3. Zvyšte příjem vitamínů, minerálů a omega-3.

Vitamin D – nedostatek vitamínu D je spojen se zvýšenou náchylností k infekci a je životně důležitý pro zdravé střevo. Vitamin B6 také podporuje zdravé biochemické reakce v imunitním systému. Vitamin E je další silný antioxidant, který pomáhá potlačovat infekce.

Selen je důležitý mikronutrient, který pomáhá snižovat oxidační stres ve vašem těle, což snižuje záněty a zvyšuje imunitu. Studie prokázaly, že zvýšené hladiny selenu v krvi jsou spojeny se zvýšenou imunitou.

Jód a selen jsou potřebné pro normální fungování štítné žlázy a imunitního systému – jodizovaná sůl NENÍ dostatečné množství jódu. Zinek pomáhá udržovat silný imunitní systém (muži potřebují více zinku než ženy).

Nejnovější výzkum ukazuje, že mít dostatečný přísun Omega-3 je také důležitý pro správné fungování imunitního systému.

Vitamin D přispívá:

  • k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu
  • k normální hladině vápníku v krvi
  • k udržení normálního stavu kostí
  • k udržení normální činnosti svalů
  • k udržení normálního stavu zubů
  • k normální funkci imunitního systému
  • se podílí na procesu dělení buněk

Spirulina

  • Modro-zelená řasa s vysokým obsahem bílkovin (více jak 50%), bílkoviny ve Spirulině obsahují všech 8 základních aminokyselin, což z n činí kompletní bílkovinu.
  • Spirulina je vyjímečnou potravinou a úžasným zdrojem koncentrovaných netoxických a lehce vstřebatelných živin. Obsahuje minerály, buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy, vysoké množství chlorofylu, vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, C, D, A, E a karoteny.
  • Působí a udržuje: jako antioxidant, normální hladinu cukru v krvi, přirozenou obranyschopnost – imunitní systém, tonus a vitalitu, kontrolu tělesné hmotnosti, svalovou hmotu – hubnutí.

Mladý ječmen

  • Patří mezi zelené potraviny, někdy nazývané ,,Super food“ neboli ,,superpotraviny“.
  • Obsahuje vitamíny B, C, E, H, K, cholin nebo beta-karoten. Nachází se v něm až 70 různých minerálů a stopových prvků.
  • Celkové povzbuzení organizmu díky obsahu vitaminů a minerálních doplňků z přírodního zdroje.

Dýňová mouka  

  • 100% mletá mouka ze semen dýně, nejlepší přírodní zdroj zinku.
  • Obsahuje důležité minerální látky jako selen, draslík, vápník, fosfor, mangan, železo, hořčík a meď. Je bohatým zdrojem vitamínu A, D, E a vitamínu skupiny B
  • Napomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi, je proto vhodná i pro diabetiky.
  • Snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak.
  • Normální funkce močových cest a prostaty
Budete mít zájem:  Kryptoxantin (beta-kryptoxanthin) a jeho účinky na zdraví – má protirakovinné vlastnosti

Chlorella

  • Sladkovodní řasa, která obsahuje dvakrát více bílkovin než luštěniny (60%)
  • Normální funkce střevního traktu, mikrobiální rovnováhu
  • Jako antioxidant
  • Normální činnost jater
  • Přirozenou obranyschopnost
  • Normální trávení a funkce jater, pročištění

Mladá pšenice

  • Patří mezi tzv. zelené potraviny, které mají velmi široký pozitivní dopad na naše zdraví. Mezi nejdůležitější patří zvýšení imunity, podpora trávení a činnosti prakticky celého trávicího traktu.
  • Alkalické pH neutralizuje překyselení organismu z důvodu špatné stravy.
  • Chlorofyl a beta-karoten bohatě obsažené v mladé pšenici jsou skvělým antioxidantem.

Kapusta

  • Je listová zelenina bohatá na živiny. Všechny její druhy jsou bohaté na vlákninu, udržují tak v příznivém stavu náš trávicí systém.
  • Obsahuje vitamin C, E, K a vitaminy skupiny B. Je v ní také draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselina listová.

Podnikněte kroky

Vyzkoušejte lněný olej Lněný olej – posílení z organické farmy Waihi Bush, který je ideálním zdrojem vitamínu D, K a selenu, jódu a omega-3. Pokud jste novým uživatelem oleje z lněného semínka, pak začněte s lněným olejem Posílení nebo vyzkoušejte naši lněnou vlákninu zelenou vyrovnávací, která je skvělým zdrojem jódu, hořčíku a železa a vitamínů C, B1 a B2.

  • Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu
  • Krok 5
  • Vyčistěte svůj životní styl Podnikněte kroky

Dbejte na kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. I jedna noc špatného spánku (obvykle méně než 6-8 hodin) může vést ke snížení protilátek bojujících proti infekcím. Pravidelně cvičit. Pouze 20 minut cvičení může mít skvělý vliv na zlepšení vašeho zdraví a zlepšení imunitního systému.

Konzumujte alkohol s mírou nebo nejlépe vůbec. Alkohol může také narušit střevní bariéru, což umožňuje proniknutí více bakterií do krve a do těla. Nadměrná konzumace alkoholu snižuje funkci a množství buněk ve vašem imunitním systému.

Nekuřte. Chemikálie v cigaretovém kouři jsou trvalým zdrojem poškození buněk v celém těle. Váš imunitní systém musí neustále pracovat na tom, aby toto poškození potlačil.

  1. Zařaďte do svého denního příjmu extrakt z bezinky, snižuje příznaky alergie a zlepšuje imunitu.
  2. Astragalus je používaný pro výživu a podporu těla při vlastním procesu samoléčení a podpoře plicního zdraví.
  3. Kozinec blanitý udržuje:
  • Přirozenou obranyschopnost – imunitní systém
  • Normální činnost cévní soustavy  
  • Jako adaptogen – odolnost
  • Antioxidant
  • Krevní tlak
  • Normální hladinu cukru v krvi
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému -cirkulace – udržení normálního krevního tlaku
  • Normální činnost ledvin a močového měchýře                                                          
  • Vylučování
  • Pohyblivost kloubů                         
  • (před) menstruační a menopauzální komfort
  • Pohyblivost spermií

Doporučené doplňky stravy 

Doplněk stravy Dávkování Odkaz 
Jamieson Vitamín C 3 tbl denně po jídle Odkaz zde
Lněný olej – Posílení 250 ml 1 – 2 polévkové lžíce denně Odkaz zde
Lněná vláknina – Vyrovnávací zelená 250 g 1 polévková lžíce denně Odkaz zde
Lněná vláknina Detoxikace 250 g 1 polévková lžíce denně Odkaz zde
Jamieson Vitamín E 200 IU 100 KPS. 1 kps denně po jídle Odkaz zde
Jamieson Probiotic 10 miliard 60 kps 1 denně do jídla Odkaz zde
Swanson Sirup Extract Černý Bez 118 ml 1 lžička 1 – 2 denně před jídlem s vodou/šťávou Odkaz zde
Swanson Astragalus Root (kozinec), 470 mg 100 kapslí 1 kapsle denně Odkaz zde
Jamieson Vitamín D 1 tbl denně Odkaz zde
Jamieson B6 a B12 1 tbl denně Odkaz zde

Jak podporovat svoji sílu, odolnost a imunitní systém

Stále častěji od vás dostávám dotazy týkající toho, co dělat v souvislosti se šířící se nákazou koronaviru.

Protože není v mých silách odpovídat na tyto dotazy jednotlivě, tak to dělám nyní formou videa a článku s konkrétními doporučeními… Nechci říkat, že moje doporučení níže jsou vhodná pro každého z vás… Každý jsme jiný a tak i vy to můžete mít jinak.

Já sama jsem si našla pro sebe to, co mi vyhovuje a díky čemu se cítím dobře psychicky, ale i ve svém těle. Ale věřím, že i pro vás mohou být aspoň některé mé tipy inspirací, i když to vy můžete mít jinak.

[Upozornění! Jenom bych ráda upřesnila, že video bylo natáčené cca 10 dnů zpět (8/3 2020), kdy byla situace v souvislosti s nákazou odlišná. Takže nereflektuje přesně aktuální situaci, kdy je u nás již stovky nakažených osob. Každopádně všechna doporučení pro podporu imunity v článku stále platí stejně.]

Píšete si o konkrétní tipy a ptáte se mě v poradně, jak je ještě možné v této situaci víc podporovat imunitní systém. Na internetu v současné době můžete dohledat už hodně skvělých doporučení od vzdělaných a chytrých lidí… Ty mé se jim v mnohém podobají, ale i tak jsem je pro vás sepsala v jednotlivých bodech níže.

1) Zaměřujte pozornost na svoji sílu, odolnost, radost a vnitřní klid

Už dávno jsem se rozhodla zaměřovat svoji pozornost nikoli na obavy a strach z toho, co se vedle mě děje, nebo co z toho může být, ale na svoji sílu, odvahu, zdraví, vnitřní klid, radost… Proč? Ve zkratce – panika, strach a úzkost zvyšují riziko jakékoli infekce.

Pokud se budu zaměřovat na obavy a strach, které se přirozeně do naší mysli vkrádají v souvislosti s ohrožujícími situacemi, podporuji tím ve svém těle velký stres. Stres zvyšuje tvorbu stresových hormonů.

Tyto stresové hormony pak snižují sekreci hormonů, které pozitivně podporují regeneraci a vnitřní prostředí těla. Mám-li tedy stres, protože zažívám obavy a strach, oslabuji svoji imunitu, připravuji se tak o svoji sílu a také snižuji celkovou odolnost organismu.

Díky tomu jsem pak samozřejmě náchylnější k jakémukoli typu onemocnění.

Důležité! Abych mohla svůj přístup změnit (protože strach je přirozenou součástí naší DND a ať si to přiznáváme nebo ne, tak se každý něčeho někde uvnitř bojíme), bylo třeba se soustředit nejprve na přijetí svého strachu a přijetí této situace.

Já to mám podobně jako s přijetím chladu. Pokud vlezu do ledu, je to přirozeně velmi stresová situace, ze které mohu mít i strach.

Když svůj strach a ponoření do ledu přijímám a díky hlubokému dýchání se v této situaci uvolním, tak se tento strach a obavy proměňují třeba ve vzrušení, radost nebo hluboký klid a já se tak dostávám do neutrálního stavu.

A díky tomu to, co se mě nebo v mé blízkosti děje, mohu prožívat neutrálně, v klidu, bez vnitřního stresu. Důležité je to ale to, že když nezažívám stres, má moje tělo prostor pro přirozenou regeneraci a neoslabuji tak zbytečně svoji imunitu, sílu a odolnost, ale naopak je podporuji.

Pokud tedy mohu doporučit, nesoustřeďte se zbytečně na strach a obavy, nedávejte jim ve své mysli prostor – jenom je pozorujte, přijměte, obejměte aby se mohly proměnit a nechte být.

Představte si své tělo jako krásný, pevný vnitřní chrám, kde můžete nacházet bezpečí a klid v jakékoli životní situaci. Chraňte si tento svůj vnitřní chrám před podobnými emocemi, jako jsou strach a obavy.

A pokuste se ho raději naplňovat vnitřním klidem, mírem, modlitbou, meditací, silou, přijetím a odevzdáním, smířením, radostí a dalšími zdraví podporujícími myšlenkami, ale i konkrétními skutky.

Tykvový (dýňový) olej zlepšuje metabolismus tuků a posiluje imunitu

2) Nezapomínejte se hýbat na čerstvém vzduchu

Snažme se omezit rizika kontaktu s virem/nemocí. Já sama se snažím vyhýbat přeplněným místům, pokud mi to situace dovolí, chodím raději pěšky, nebo přejedu autem.

Snažím se být každý den venku, na čerstvém vzduchu, nejčastěji v lese, kde absolvuji dlouhé svižné procházky s Thorinkou (můj pes), při které si dobře zadýchám a zároveň rozpohybuji celé tělo. Rychlá chůze je fajn, ale můžete si jít zaběhat, zaskákat atd.

Dostatek pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu, je pro podporu obranyschopnosti hodně důležitý.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector