TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

  • Milujete červenou řepu?
  • Zkoušíte rádi nové chutě při vaření i pečení?
  • Vyzkoušejte ty nejlepší osvědčené recepty na výborné muffiny sladké dezerty a koláče z červené řepy, které se doslova rozplývají na jazyku!

Muffiny z červené řepy s čokoládou a řeckým jogurtem

Tyto lahodné muffiny v sobě skrývají chuť hořké čokolády a jemnost řeckého jogurtu. Vyzkoušejte je jen tak, nebo je ozdobte bohatou čepicí ze sladkého krému s mascarpone, který povýší vaše pečení na opravdový požitek.

INGREDIENCE

  • 250 g vařené červené řepy
  • 3 vejce
  • 200 g jogurtu řeckého typu (tučného)
  • 175 g polohrubé mouky
  • 50 g kakaového prášku
  • 180g krystalového cukru
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 100 g hořké čokolády

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Řepu rozmixujte v kuchyňském robotu nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
  3. Smíchejte rozmixovanou řepu, vejce a jogurt. Přidejte mouku, kakaový prášek, cukr, prášek do pečiva a znovu promíchejte.
  4. Nakrájejte hořkou čokoládu na malé kousky a přidejte do směsi.

  5. Vložte papírové košíčky do formy na muffiny a vlijte do nich těsto. Nezapome%nte naplnit košíčky jen do ¾.
  6. Pečte 20-25 minut, poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  7. Pokud chcete muffiny ozdobit krémem, smíchejte vaničku mascarpone s moučkovým cukrem a trochou sušené vanilky.

    Nechte vychladit a pomocí zdobícího sáčku naneste na muffiny.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptůZdroj: happycookinghealthyliving.com

Milujete americké muffiny? Vyzkoušejte i další recepty na sladké muffinky nebo třeba jejich slanou variantu.

Lahodné brownies s červenou řepou

Původně americká čokoládou nabitá buchta zvaná brownies u nás není žádnou novinkou, ale zkusili jste už její odlehčenou variantu? Díky červené řepě bude stejně nadýchaná a vláčná jako originál, ale vy si můžete dopřát o pár kousků víc zcela bez výčitek.

INGREDIENCE

  • 500 g syrové červené řepy (3-4 ks)
  • 100 g másla + tuk na vymazání
  • 200g hořké čokolády (min. 70% kakaa)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 100g hladké mouky
  • 25 g kakaového prášku

POSTUP:

  1. Řepu očistěte, oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Vložte do mísy, podlijte vodou a překryjte potravinovou fólií. Vložte do mikrovlnné trouby a pečte na nejvyšší stupeň cca 12 minut. 
  2. Troubu předehřejte na 180°C.
  3. Čokoládu nasekejte na malé kousky. Vložte do mixéru společně s pečenou řepou, máslem a vanilkou.

    Řepu vkládejte ještě teplou, aby se máslo rozpustilo. Vše rozmixujte do hladka.

  4. Smíchejte cukr a vejce a vyšlehejte do pěny. Opatrně přimíchejte řepnou směs a nakonec mouku a kakaový prášek.
  5. Plech s vyšším okrajem nebo pekáček vymažte tukem a vlijte do ní těsto. Pečte 25 minut a poté nechte zcela vychladnout na plechu.

    Po vychladnutí krájejte na čtvercové kousky.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptůZdroj: bbcgoodfood.com

Stejné těsto můžete využít i při pečení bábovky– stačí jen použít jinou formu. Bábovka z červené řepy bude skvěle vypadat zdobená rozpuštěnou čokoládou nebo citronovou polevou obarvenou troškou šťávy z červené řepy.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptůZdroj: pinterest.com

Koláč s červenou řepou “Red Velvet”

Slyšeli jste někdy o lahodných koláčích “Red Velvet”? Doslova to znamená “rudý samet” a tento název přesně vystihuje jejich podstatu: jsou na pohled zbarvené do červena a na jazyku jsou heboučké jako jemný samet. Vyzkoušejte osvědčený recept nasametový koláč z červené řepy i vy!

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 2 – 3 velké řepy
  • 175 ml rostlinného oleje
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 velká vejce
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Na vanilkovou polevu:

  • 225 g smetanového sýra (žervé, mascarpone)
  • 120 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce smetany ke šlehání (33% tuku)
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 špetka soli

POSTUP:

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C. 
  2. Jemně oloupejte a nastrouhejte řepu a nastrouhejte ji na jemno.
  3. Vyšlehejte olej s cukrem do pěny a přidejte vejce.
  4. Smíchejte všechny suché ingredience a opatrně vmíchejte do mokré směsi.
  5. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte cca 25-30 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout.

  6. Smíchejte všechny ingredience na polevu a vyšlehejte na vysokém stupni do hladka. Poté naneste rovnoměrně na koláč a dejte vychladit na alespoň 3 hodiny do lednice.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptůZdroj: thedomesticrebel.com

K tomuto koláči by se hodila i výborná káva. Kávovary DeLonghi vám ji připraví levou zadní.

Hrníčková buchta z červené řepy (bez mouky)

Netradiční spojení bílých fazolí, červené řepy a čerstvých malin dává vzniknout originální chuti koláče, kterým překvapíte své hosty. Nebojte se vyzkoušet něco jiného- sladký čokoládový koláč z červené řepy bez mouky je zdravý, chutný a osvěžující zároveň!

INGREDIENCE

  • 1 hrnek červené řepy, oloupané a nakrájené na kousky
  • 1 hrnek bílých fazolí v plechovce
  • ½ hrnku medu 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • ¼ hrnku kokosového oleje
  • 1 vejce
  • ½ šálku jemně drcených ovesných vloček
  • ½ lžičky jedlé sody 
  • ½ lžičky soli 
  • 3 lžíce kakaového prášku 
  • ⅓ hrnku tmavé čokolády 
  • ¼ hrnek čerstvých malin

POSTUP:

  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Vložte řepu do hrnce, zalijte vodou a vařte cca 12 minut doměkka.
  3. V mixéru rozmixujte uvařenou řepu, fazole, med, vanilkový extrakt, vejce a kokosový olej. Mixujte, dokud nebude směs zcela hladká.

    Poté vmíchejte ovesnou mouku, jedlou sodu, sůl a kakaový prášek. 

  4. Opatrně vmíchejte kousky čokolády. Vlijte těsto na plech a posypte čerstvými malinami.
  5. Pečte cca 20-25 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptůZdroj: vegukate.com

Oblíbili jste si hrníčkové pečení bez zdlouhavého vážení? Vyzkoušejte i další hrnkové recepty na jednoduché koláče na plech.

Raw kokosové kuličky s červenou řepou

Pokud máte rádi nepečené dezerty, nebo chcete připravit sladké mlsání na oslavu, raw kuličky s kokosem a červenou řepou jsou výborná volba. Jejich příprava je jednoduchá a díky nezaměnitelné barvě i chuti určitě zaujmou malé i velké strávníky!

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu 
  • 1/2 hrnku sušených pohankových klíčků (seženete ve zdravé výživě)
  • 1 středně velká červená řepa  (oloupaná, nakrájená na menší kousky) 
  • 1 hrnek sušených datlí, namočených na několik minut v teplé vodě
  • lžička vanilkového extraktu

POSTUP:

  1. Nasypte kokos a pohankové klíčky do mixéru a rozmixujte na směs o konzistenci mouky.
  2. Vmíchejte ostatní ingredience a pomocí mixéru vypracujte hladké těsto.
  3. Navlhčete si ruce a formujte malé kuličky. Ty poté obalujte ve strouhaném kokosu.
  4. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a nechte přes noc ztuhnout v chladu.

    Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptůZdroj: pinterest.com

Zajímají vás další sladké recepty z červené řepy? Podívejte se na videonávod na ten nejlepší dort s červenou řepou nebo vyzkoušejte nepečené dezerty s řepou:

Zdrav� brownies dort recept

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

recepty

Brownies má každý rád. Rychlé, vláčné a velmi dobré….

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

recepty

Snadné čokoládové brownies jsou hotové během necelé hodiny. Je to úžasný a snad všemi oblíbený moučník, vlastně čokoláda…

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

recepty

Perfektní čokoládové brownies je ten správný moučník pro všechny rodinné slavnosti a svátky. Je to vlastně čokoláda, jen …

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

recept internet

Větrníkový dort Tématické fráze: čokoládový dort brownies brownies brownies recept recepty čokoládový dort jako brownies recept brownies brownie recept brownies recepty dort braunis braunis dort brownes čokoládový brownis čokoládové brownies dort recepty brownies čokoládové braunis pečeme s láskou recepty brownies jako dort recept na brownies brownies korpus kávové brownies pečení brownies

Podobné recepty jako Dort Brownies

Zdravější verze brownies. Doporučuji místo hořké čokolády spíše mléčnou, aby nebyl koláček příliš čokoládový. Sladidlo přidáme dle chuti a zralosti banánů.

Podobné recepty jako Banánové zdravé brownies

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

recept internet

Čokoládový dortový krém. Čokoládový dortový krém použijeme na promazání dortového korpusu. Ozdobíme jím i povrch dortu a dort nakonec můžeme ještě polít polevou, nebo ozdobit šlehanou smetanou a kousky ovoce… ( celý recept) Čokoládový dortový krém použijeme na promazání dortového korpusu. Ozdobíme jím i povrch dortu a dort nakonec můžeme ještě …

Podobné recepty jako Čokoládový dortový krém

recept internet

Zdravý brownies dort – recept: Smícháme všechny ovesné vločky s kakaem a práškem do pečiva. Přidáme jogurt, bílky, med a mléko. Potom do těsta vmícháme kousky čokolády.Dortík pečeme

Podobné recepty jako Zdravý brownies dort

recept internet

Zdravý brownies dort. Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty! Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy. Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů . Tato stránka využívá …

Podobné recepty jako Zdravý dietní dort

abc

Podobné recepty jako Novéy

recept internet

Zdravý kakaový chlebíček z červené řepy – recept: Červenou řepu nakrájíme na větší kusy a dáme vařit. Po 30 minutách scedíme a necháme vychladnout. Poté řepu nastrouháme na hrubém struhadle. Mezitím

Podobné recepty jako Zdravý kakaový chlebíček z červené řepy

recept internet

Zdravý a výborný dietní ovesný koláč s tvarohem – recept: Suroviny na těsto vložíme do mísy a rychle zamícháme ručním šlehačem. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech/pekáč. Rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na cca.

Podobné recepty jako Zdravý a výborný dietní ovesný koláč s tvarohem

recept internet

Zdravý chléb do formy – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Zdravý chléb do formy

recept internet

Mrkvový dort už v našich končinách zdomácněl, najdete ho v cukrárnách i kavárnách, ale stal se i oblíbeným dortem domácích cukrářek. I přesto, že je v něm mrkev, samotný dort není zrovna synonymem zdraví, ale lze ho připravit i v lehčí formě z kvalitních surovin! Vyzkoušejte nový recept…

Podobné recepty jako Zdravě a hravě: Mrkvový dort

Give Zdravý smrkový med z mladých výhonků 4/4. Hodnoceno: 4x. Smrkové výhonky jsou zdravá bomba. Jsou plné vitamínu C a měkoučké, takže se dají konzumovat jen tak nebo přidat např. do salátu, dresinku apod. Dnes pro vás máme recept, jak si jejich chuť uchovat ve formě medu. Výhonky se sbírají od dubna do června, v …

Podobné recepty jako Zdravý smrkový med z mladých výhonků

Podívejte se na nejnovější recepty, které uživatelé přidali a nechte se s chutí inspirovat.

Podobné recepty jako Novéy

Předehřejte troubu na 200 ºC. Brambory rozkrojte na půlky, vložte je do mísy a promíchejte s olivovým olejem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Naskládejte je na plech a vložte ho do trouby. Po 15 minutách k bramborám přimíchejte dýni a lilek, které jste předtím pokrájeli na kostičky, a pečte společně dalších 15 …

Podobné recepty jako Přístup odepřen

recept internet

Zdravější marokánky – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Zdravější marokánky

Jak využít dýni: netradiční recepty

Dýně obsahuje účinné antioxidanty, které nám pomáhají čistit organismus, hubnout a udržovat se ve skvělé kondici. Díky obsaženým vitamínům (vitamin A, C, E, D, vitaminy skupiny B), minerálům (železo, hořčík, meď, draslík) a vláknině také přispívá k posílení imunity, snížení tlaku a hladiny cholesterolu, a také očistě trávícího systému.

Často se také spojuje s podpůrnou léčbou rakoviny. Semínka dýně jsou rovněž bohatá na vitaminy a minerály, dále také obsahují esenciální mastné kyseliny skupin Omega 3 i Omega 6, bílkoviny a aminokyseliny. Z aminokyselin stojí za zmínku tryptofan, jež je důležitý pro vyplavování serotoninu, hormonu štěstí.

 

Když pomineme všechny tyto úžasné léčivé vlastnosti, dýně oplývá i nezaměnitelnými kulinářskými vlastnostmi. Existuje mnoho způsobů, jak dýni připravit. Ve slané i sladké verzi. Vzhledem k tomu, že dobře uskladněná dýně vydrží i několik měsíců, můžeme se dopovat zdravím a skvělou chutí až do jara! 

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů 

Zdravé dýňové brownies bez mouky    

Dýně je vynikající i ve sladké podobě, a rozhodně tu nemluvíme o kompotu a lá ananas! Dýňové brownies jsou vláčné a chuťově neodolatelné. Navíc je můžete jíst naprosto bez výčitek, protože neobsahují ani cukr (bez polevy) ani mouku. Jsou ideální na snídani s čajem, nebo jen tak k odpolední kávě.  

Co budeme potřebovat? 

  • 1 šálek dýňového pyré
  • ½ šálku jemného mandlového másla
  • 2 lžíce kvalitního pravého kakaa (čím více, tím lépe!)

Postup: 

  1. Dýňové pyré si připravíme předem, aby stačilo vychladnout. Jeho příprava je velice jednoduchá. Dužinu dýně zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky. Necháme několik minut dusit v trošce vody a rozmixujeme. Pro o něco lepší chuť můžeme místo vody použít kokosové mléko. 
  2. Mandlové máslo si samozřejmě můžeme koupit hotové, nicméně čerstvě připravené je vždy lepší (a levnější!). Mandle můžeme použít přírodní nebo pražené (nesolené), nikdy je však nenamáčíme. Zpravidla je lepší mandle předem trochu opražit, my ale používáme mixér Vitamix, kde to není třeba. Vitamix má také výhodu v tom, že dokáže hravě mixovat suché plody, což u jiných mixérů může být problém. Mandle vložíme do Vitamixu a necháme jemně mixovat. Nejdříve se nadrtí, po několika minutách se z nich začne oddělovat olej a směs nabere konzistence másla. Mixujeme, dokud není máslo úplně jemné bez kousků. 
  3. Všechny tři suroviny, tedy dýňové pyré, mandlové máslo a kakao vložíme do Vitamixu a necháme jemně promíchat. 
  4. Promíchanou směs nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme zhruba 15 minut při 180 stupních. 

Tip: Na brownies nesmí také chybět hříšná poleva! Připravíme ji tak, že rozehřejeme kvalitní čokoládu spolu s kokosovým olejem. Naneseme na brownies a necháme v lednici vychladnout. 

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

Dýňové smoothie

Pokud jste udělali dýňového pyré o trochu více, udělali jste jenom dobře! Dýňové pyré je totiž hlavní ingrediencí v lahodném a krémovém dýňovém smoothie. Dýňové smoothie vám dodá sílu díky vysokému obsahu bílkovin. Jeho omamná vůně a nezaměnitelná chuť pohladí vaše smysly.  

Co budeme potřebovat?

  • 2/3 šálku dýňového pyré
  • 2 lžíce javorového (nebo jiného rostlinného) sirupu
  • 1 mražený banán
  • 1/2 šálku řeckého jogurtu
  • 1/8 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 čajové lžičky perníkového koření
  • 1/2 šálku vanilkového mandlového mléka
  • 1 šálek ledu

Postup:

  1. V tomto případě to bude jednodušší, protože kostky dýně nemusíme mixovat zvlášť, ale rovnou je rozmixujeme se všemi ostatními surovinami (samozřejmě, až dýně vychladne).
  2. Abychom jedli co nejvíce čerstvých surovin, a zároveň jsme si byli jistí kvalitou, vyrobili jsme si čerstvé mandlové mléko s vanilkou v ChufaMixu a domácí řecký jogurt ve fermentoru Kuvings
  3. Na přípravu tohoto smoothie potřebujeme opravdu silný mixér, neponechali jsme nic náhodě a spolehli jsme se opět na náš oblíbený Vitamix. Všechny ingredience mixujeme po dobu několika vteřin.

Tip: Místo jogurtu můžete také přidat hrnek silné kávy, vykouzlíte si tak dokonalý kávový nápoj podobný dýňovému caffé latte. 

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

Fettuccine s krémovou dýňovou omáčkou

V tomto receptu propojíme dýni, čerstvý špenát a kokosovou smetanu. Kdybychom přidali ještě zeleninový vývar, máme z toho dokonalou dýňovou polévku. My se ale zaměříme na přípravu hlavního jídla a omáčku budeme podávat s těstovinami fettuccine.

Co budeme potřebovat? 

  • 400 g kokosové smetany (nebo jiné rostlinné smetany)
  • 1 šálek listového špenátu
  • 1 šálek (klidně i více) nakrájené dužiny dýně
  • 2 lžíce (nebo jakékoliv jiné množství) koření dle výběru (doporučujeme kari koření, kurkumu, muškátový oříšek, pepř, papriku nebo třeba chilli vločky)
  • hrst ořechů a semínek na opražení (například dýňová, sezamová nebo slunečnicová semínka, vločky mandlí nebo makadamiových ořechů)

Postup: 

  1. Připravíme si hlubokou pánev Swiss Diamond. Mohli bychom samozřejmě použít i jinou pánev, nicméně tahle pánev Swiss Diamond je ideální na omáčky, a navíc pokrm můžeme připravovat absolutně bez oleje a nepřipálí se!
  2. Dužinu dýně nakrájíme na velmi malé kostičky, protože nechceme použít k rozmixování tyčový mixér (pokud máte dostatek kuráže a jste více než opatrní, abyste se mixérem nedotkli vaší pánve, můžete to zkusit). Dýni necháme podusit spolu s kořením a troškou vody. Když už je úplně měkká a krásně se rozpadá, přidáme čerstvý špenát a kokosovou smetanu. Necháme chvilku provařit, jemně osolíme, a můžeme podávat.
  3. Fettuccine připravíme dle návodu a v pánvi je smícháme spolu s omáčkou. 
  4. Mezitím si na jiné Swiss Diamond pánvi opražíme semínka a ořechy. Pokud pražíme semínka a ořechy dohromady, přidáváme nejdřív ty největší a postupně přidáváme ty menší. Semínka i ořechy stačí pražit malou chvilku, poté je musíme odstranit z pánve, aby se nespálily. 

Tip: Kupovat čerstvý špenát v plastovém obalu také není úplně ideální. U nás to většinou dopadlo tak, že jsme polovinu stejně vyhodili, protože jsme jej nestihli spotřebovat. Jak si s tím poradit, když už není sezóna? Jednoduše si vypěstujte svůj vlastní doma! A je jedno, jestli nemáte dostatek světla, balkon nebo zahradnické vlohy. Zajímá vás, jak na to? Podívejte se zde.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

Dýňová kosmetika 

Naše tělo si zaslouží být hýčkáno nejen zevnitř, ale také zvenku! Co s tím má dýně společného? Přece všechno! Z dužiny dýně si lehce vyrobíme masky na obličej, z dýňových semínek zase bohatý olej, který lze použít jako zábal na vlasy nebo s ním můžeme mazat celé tělo.

Nezapomínejme, že chemické látky z kosmetických produktů naše tělo vstřebává kůží (je to přeci náš největší orgán!). Se stejnou péčí, jakou věnujeme výběru potravin, bychom se měli zaměřit i na kosmetické produkty, a využívat ty nejvíce přírodní. 

Jak na to? 

V hlavní roli dýňové kosmetiky bude dýňové pyré a dýňový olej. Za studena lisovaný dýňový olej si lehce připravíte v domácím lisu na olej. Dýňový olej je samozřejmě výborný i k samotné konzumaci. Proč je tak zdravý? 

Dýňový olej je plný nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálů. Je třeba zmínit, že obsahuje také nezanedbatelné množství jódu, který je nezbytně nutný pro správné fungování štítné žlázy, pro vyrovnaný hormonální systém a centrální nervovou soustavu. 

Domácí dýňová maska na obličej

Variací dýňových masek je opravdu mnoho. Zaměřte se na požadovaný efekt, a podle toho vybírejte přírodní suroviny. My použijeme jako další hlavní složku ovesné vločky.  

Co budeme potřebovat?

  • dýňové pyré
  • ovesné vločky
  • bílý sojový jogurt
  • šťávu z limetky

Postup: Libovolné množství uvedených ingrediencí rozmixujeme dohromady ve Vitamixu. Ovesné vločky je potřeba rozmixovat na prášek, jestliže je ale necháme o něco hrubší, budou mít také peelingový efekt. 

Jaký je výsledek?  

Masku necháme na omytém obličeji po dobu 15 minut. Pleť je krásně projasněná, dehydrovaná a čistá. 

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

Domácí zábal na vlasy z dýňového oleje

Dýňový olej podporuje růst vlasů. Můžete jej samotný vtírat na místa, kde si přejete růst vlasů podpořit nebo jej smíchat s kokosovým a esenciálním olejem, a vytvořit zábal na celé vlasy. 

* * *

Možná vás napadlo, že k výrobě všech těchto receptů je zapotřebí vlastnit mnoho přístrojů. Je tomu opravdu tak? V první řadě je třeba zmínit, že pokud bychom si jimi nebyli jistí, rozhodně bychom o nich nemluvili. Všechny zmíněné přístroje jsou velice všestranné a kdo je někdy vyzkoušel, tak ví, že od lapačů prachu mají hodně daleko. 

Jestliže to myslíme s naším zdravím opravdu vážně, pak je potřeba zamyslet se nad tím, co jíme. Pokud se spoléháme na průmyslově zpracované potraviny nejasného původu, nesmíme se divit, že se necítíme dobře. 

Kupujme tedy čerstvé a kvalitní suroviny od prověřených dodavatelů (nebo si je sami vypěstujme), a následně doma zpracujme až do posledního kousíčku. To vše bez zbytečného odpadu, chemických látek, umělých konzervantů, přidaných barev, cukrů a tuků. 

Zdravé brownies jako skvělý rychlý dezert

Brownies určitě dobře znáte. Jde o kalorickou dobrotu plnou čokolády a cukru. Jde ale připravit i jinak. Zdravě, výživně, a přitom stále chutně. Tak si pojďme ukázat, jak na to a vykouzlit rychlý dezert doslova během několika minut.

Zatímco americké brownies obsahují hodně másla, čokolády, cukru a bílé mouky, odlehčené verze tohoto dezertu jsou pravým opakem.

Většinou v sobě ukrývají jen velmi málo surovin, jsou připravené během chvilky, chutnají skvěle… Zkrátka mají samá pozitiva.

Nejčastěji se připravují z banánů, červené řepy, a dokonce i fazolí! Pokud hledáte recept na zdravou a chutnou snídani či svačinu, čtěte dál.

Banánové brownies

Banánové brownies jsou ideální volbou, když potřebujete spotřebovat zralé banány. K nim přidáte pouze vejce, mouku, štědrou porci kakaa a nějaké sladidlo. Cukr určitě nebude potřeba. Nahradí ho například javorový nebo datlový sirup, med nebo klidně stévie. Zralé banány jsou ale sladké sami o sobě, takže dezert nemusíte nijak zvlášť dochucovat.

Banány spolu s vejci zajistí, že směs bude držet pohromadě i bez lepku. Pšeničnou mouku proto můžete klidně nahradit rýžovou. Pokud chcete, aby dezert obsahoval více bílkovin, použijte cizrnovou nebo jinou luštěninovou mouku.

Pro začátek můžete vyzkoušet tento recept. Budete na něho potřebovat:

  • 3 zralé banány
  • 1 polévková lžíce sladidla (med, javorový sirup apod.)
  • 2 vejce
  • 80 g mouky
  • 50 g nepraženého kakaa
  • půl lžičky prášku do pečiva

Nejprve je potřeba rozmixovat banány spolu se sladidlem a vejci. Ke směsi přidejte všechny suché ingredience a důkladně promíchejte. Směs přemístěte do vymazané formy a pečte na 180 °C přibližně 15 minut.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

Brownies z červené řepy

Řepové brownies už žádného příznivce zdravého stravování jistě nepřekvapí. Přidávání červené řepy do dezertů se stále těší velké oblibě. Ani v tomto receptu kakao nedokáže přebít zemitou chuť řepy, takže tato varianta není nic pro někoho, kdo tuto červenou krasavici raději nevyhledává.

V základu bude pochopitelně červená řepa, přesněji pyré, ke kterému se přidá mouka, kakao, sladidlo a nějaký tuk. Řepa na rozdíl od banánu nezajistí vláčnost dezertu, takže je potřeba si poradit jinak. Malé množství oleje určitě postačí.

Základní recept připravíte takto:

  • 300 g uvařené červené řepy
  • 3 vejce
  • 70 g mouky (opět můžete použít i bezlepkovou)
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • 70 g sladidla
  • 30 ml kvalitního oleje
  • 50 g nepraženého kakaa

Nejprve připravte pyré z červené řepy, ke kterému přidejte olej, vejce a sladidlo. Ve druhé misce smíchejte všechny sypké ingredience a obě směsi na konec smíchejte. V zapékací míse se bude péct na 180 °C asi 20 minut.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

Fazolové brownies

Sladké recepty z fazolí nejsou příliš časté, přitom je jejich chuť poměrně neutrální. Brownies z fazolí jsou bílkovinami nabitý dezert, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Jeho chuť vás překvapí!

Právě kvůli nepříliš výrazné chuti je nutné dezert pořádně ochutit. V základu by klidně stačily fazole, banány a mouka, případně proteinový prášek, ale chuť opravdu není něco, kvůli čemu byste si takové brownies udělali znovu.

Jiné recepty jsou naopak stejně bohaté na bílkoviny, ale chutnají opravdu dobře. Například tento:

  • plechovka červených fazolí (250 g)
  • 100 g mouky
  • 50 g nepraženého kakaa
  • 50 g sladila
  • 80 ml mléka (případně jeho rostlinnou alternativu)
  • 40 g vysokoprocentní čokolády
  • čajová lžička prášku do pečiva
  • zralý banán

Fazole, banán, olej a mléko důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. V jiné míse smíchejte libovolnou mouku, kakao a prášek do pečiva. Směsi spojte, promíchejte a na závěr můžete přidat vysokoprocentní čokoládu nasekanou na malé kousky. Brownies pečte na 180 °C přibližně 15 minut.

TOP 5 zdravých a netradičních brownies receptů

Základní recepty na brownies můžete libovolně obměňovat. Přidávejte například ořechy, kvalitní čokoládu, lyofilizované ovoce a cokoliv dalšího, co vám chutná. Místo mouky můžete zase použít proteinový prášek, který dezertu přidá ještě další bílkoviny. Možností je mnoho a věřím, že si každý najde svého favorita. Navíc se dají všechny varianty připravit pouze z rostlinných surovin.

Dalšími recepty na chutné zdravé brownies se můžete inspirovat klidně mezi sportovci.

Čočka nemusí být jen na kyselo. Vyzkoušejte s Deníkem netradiční recepty

Čočka se jí v českých zemích už od mladší doby kamenné. Později, stejně jako jiné luštěniny, tvořila hlavní součást jídelníčku našich předků, kteří z ní vařili kaše.

Připravovali je jak naslano, mastěné sádlem a ochucené kysaným zelím a špekem, tak i nasladko přidáním skořice, medu, másla a sušeného ovoce.

Ve středověku byla tato plodina považována za jídlo chudých, nicméně například v Číně nebo Indii si ji považovaly nejvyšší vrstvy.

Přečíst článek ›

V moderní době čočku nahradily jiné, nově objevené potraviny, ovšem v posledních letech se znovu vrací na výsluní, a to zejména pro svou skvělou chuť, nízkou cenu, variabilní využití a zdravotní benefity.

Čočka obecně je významným zdrojem bílkovin, a to nejen pro vegetariány. Obsahuje také vysoký podíl rozpustné vlákniny, která bojuje proti obezitě a má pozitivní vliv v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Barevné varianty

K nejznámější druhům patří zelená a hnědá čočka. Obě jsou bohaté na kyselinu listovou a železo, čímž bojují proti chudokrevnosti. Červená čočka zase obsahuje železo, fosfor, vitamin B6, zinek a selen. Černá čočka disponuje dvojnásobným množstvím bílkovin než ostatní čočky, a také je dobrým zdrojem železa, vitaminu skupiny B, vlákniny a antioxidantů.

Kromě klasického využití v kaších, náplních a polévkách se tato luštěnina hodí i do teplých salátů (třeba s dýní, výrazným sýrem a opečenou cibulí), kořeněných exotických jídel (například indický dhal nebo karí) a hutných dezertů, kde se používá jako základ místo mouky (nejen dortového) těsta.

Přečíst článek ›

Loupaná se výborně hodí také pro miminka v prvních měsících pevné stravy. Pokud máte problémy s trávením a plynatostí, čočku před přípravou fermentujte. To se dělá tak, že ji naložíte do vody s trochou probiotik a citronové šťávy. Po 24 hodinách a propláchnutí bude připravená k vaření. Dobrou chuť!

Čočkovo-kávové brownies Na cca 12 porcí, 25 minut + chladnutí, bez lepku, laktózy a cukruSuroviny: 2x 400g plechovka červené či černé čočky (můžete použít i vařenou čočku), 4 lžíce mandlového másla, 1 menší banán, 4 lžíce kakaa holandského typu + na poprášení, 1 lžíce medu, 1⁄2 lžičky jedlé sody, 12 vypeckovaných měkkých datlí (my použili Medjool), kokosový olej na vymazání, 1 espresso, neloupané mandle na ozdobuPostup: Předehřejte troubu na 200 °C, vymažte plech o velikosti 20 x 20 cm kokosovým olejem a dejte jej stranou. V mixéru smíchejte čočku s mandlovým máslem, banánem, kakaem, kávou a medem a několika pulzy promixujte. Přidejte sodu, znovu promíchejte a nakonec vsypejte měkké datle a rozmixujte dohladka. Celou směs přelijte do vymazaného pekáčku, dozdobte mandlemi a dejte péct na 15 minut. Před podáváním nechte vychladnout a ještě posypejte zbylým kakaem, chcete-li. Brownies by měly být velmi vláčné. Takto vydrží v lednici až dva dny.

Čočková polévka s kokosovým mlékem Na 4 porce, 1 hodina, bez lepkuSuroviny: 200 g čočky, 1 petržel, 2 řapíky celeru, 2 mrkve, 2 menší cibule, 5 cm zázvoru, 500 g kuřecích křídel, 250 g kuřecích prsou, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 limety, 1 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce hnědého cukru, 150 g žampionů, 400 ml kokosového mléka, hrst čerstvého koriandru, chilli dle chuti, sůl a čerstvě mletý pepř, chleba naan nebo pita k podáváníPostup: Na lžíci olivového oleje osmahněte očistěnou a pokrájenou kořenovou zeleninu. Po chvíli přidejte oloupané cibule a zázvor, kuřecí maso a zalijte litrem a půl vody tak, aby vše bylo ponořené. Nechte pod pokličkou bublat asi 40 minut. Poté vývar přeceďte, maso dejte stranou vychladnout a pak oberte po vláknech.

Čočku uvařte podle návodu na obalu. Na zbylém olivovém oleji mezitím opečte omyté a pokrájené žampiony.

Jakmile začnou chytat zlatavou barvu, zakápněte je limetovou šťávou a rybí omáčkou a přidejte k nim cukr.

Zkaramelizované houby přesuňte do vývaru a nakonec do něj vmíchejte kokosové mléko, uvařenou čočku a natrhané maso. Dochuťte solí, pepřem, chilli a koriandrem a podávejte s naanem nebo pitou.

Přečíst článek ›

Papriky plněné kešu, rýží a čočkou Na 8 porcí, 40 minut, bez masaSuroviny: 8 velkých různě barevných paprik, olivový olej dle potřeby, 2 žluté cibule, 460 g hnědých žampionů, 650 g čočky, 650 g hnědé rýže, 700 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce pravého karí prášku, 2 lžičky sušeného česneku, 4 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, 500 g kešu ořechů, 6 lžic sójové omáčkyPostup: Kešu ořechy pokrájejte nahrubo. Omyjte papriky a žampiony. Cibuli oloupejte a spolu s žampiony nakrájejte na menší kostičky. Z paprik vyřízněte stopku a opatrně vyjměte semeník i bílá žebra tak, abyste neporušili zbytek papriky. Větší otvor znamená snadnější čištění vnitřku, ale zase uvnitř hůře drží náplň. Všechny ingredience kromě ořechů, sójové omáčky a paprik přidejte do velkého hrnce s rozehřátým olejem, chvilku opékejte, pak přilijte vývar a dva 470 ml vody. Přiveďte k varu, ihned snižte plamen a pod pokličkou vařte 35–40 minut, aby byla čočka i rýže měkká.

Poté odklopte víko a k směsi přidejte sójovou omáčku a kešu ořechy. Promíchejte. Směsí plňte připravené papriky, které přeneste do hlubšího pekáčku a dejte zapéct do trouby předehřáté na 180 °C. Jakmile papriky změknou, plech vyndejte a ihned podávejte.

Netradiční čočka na kyselo se špenátem Na 4 porce, 1 hodina a 15 minut + namáčení, bez laktózySuroviny: 350 g čočky (hnědé nebo zelené), 4 hrsti listového špenátu, 2 menší lžíce sádla, 20 g slaniny v celku, 20 g cibule, 25 g hladké mouky, asi 175 ml zeleninového vývaru, 1 malý bobkový list, špetka tymiánu, sůl a čerstvě mletý pepř, jemný ocet nebo citronová šťáva k dochucení; K PODÁVÁNÍ: kvalitní párky nebo klobásy, opečená cibulka (nemusí být)Postup: Čočku, kterou jste předem namočili do studené vody alespoň na tři až čtyři hodiny, slijte a zalijte v hrnci novou, vlažnou vodou tak, aby byla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a vařte doměkka, to potrvá asi 45 minut až hodinu. Cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na malé kostičky. Cibuli spolu se slaninou vsypejte na pánev s rozpáleným tukem, chvíli opékejte, pak zaprašte moukou, abyste získali jíšku světlé barvy.

Za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte koření a bylinky, ještě 10 minut vařte, pak vyjměte bobkový list a vsypejte hotovou čočku.

Po chvíli ochutnejte, případně dochuťte octem či citronovou šťávou, solí a pepřem. Mezitím v malém rendlíku s vroucí vodou spařte omytý špenát a po chvíli jej přeceďte. Osolte a opepřete.

Čočku podávejte s párky či klobásami, špenátem a chcete-li, i opečenou cibulkou.

Přečíst článek ›

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector