TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou

Česnek obsahuje látky důležité pro lidské zdraví a již po staletí je používán jako lék. Avšak není česnek jako česnek. V supermarketech často najdete jen česnek z Číny. Český a pořádně aromatický česnek si ale cestu do obchodů nachází stále častěji.

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinouSuperpotravina, kterou máme všichni na dosah.

Česnek je tradiční součástí české kuchyně a jsou jídla, která bez této ingredience prostě neuvaříte. Česnek obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek.

To dobře věděly už naše babičky, které česnekem léčily nejednu nemoc. V čínské medicíně se česnek užívá už 3 000 let.

Tato rostlina totiž obsahuje Alicin – silné přírodní antibiotikum, které lidskému tělu pomáhá bojovat s viry a bakteriemi.

Pokud chcete česnek použít jako lék, je nejlepší požívat ho neupravený ve větším množství (alespoň třikrát denně po jednom až dvou stroužcích). Zápach přebijete například žvýkáním zrnek kávy nebo listů máty. Česnek můžete podávat také v mléce (5–10 g strouhaného česneku na půl litru mléka).

Česnek má léčivé účinky

Česnek podporuje pocení, pročišťuje dýchací cesty, podporuje odkašlávání a odstraňuje střevní parazity. Krom toho stimuluje krevní oběh a například pomáhá léčit křečové žíly a zabraňuje jejich vzniku. Lékařské studie také prokázaly, že pravidelná konzumace česneku může být dobrou prevencí před rakovinou žaludku, střev a prostaty.

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou Česnek se používá v tradiční čínské medicíně už 3 000 let

Stroužky česneku nemusíte užívat pouze vnitřně, ale hodí se i pro vnější užití – na opary, bradavice a plísně.

Česnek se musí rozmačkat, přiložit na ránu, zavázat a nechat několik hodin působit. Avšak pozor, rozmačkaný česnek je velmi silný a může působit agresivně, proto to s ním nepřehánějte.

Zvýšená konzumace česneku také není doporučována těhotným a kojícím ženám a malým dětem.

  • Pomáhá při angíně, chřipce, nachlazení
  • Pomáhá při chronickém onemocnění dýchacích cest a dutin
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Pomáhá při arterioskleróze
  • Chrání před trombózou
  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Léčí křečové žíly
  • Pomáhá při žaludečních a střevních obtížích
  • Údajně je účinný i jako prevence rakoviny
  • Při vnějším užití léčí opary, plísně a bradavice

Český česnek má nejlepší kvalitu a neputuje na váš stůl přes půl světa

Léčivé účinky česneku ovlivňuje i jeho kvalita.

Také si poslední dobou všímáte, že jakost česneku na pultech supermarketů nápadně poklesla? Na první pohled vypadá zcela normálně, ale uvnitř je velmi často shnilý nebo vysušený? A pokud již máte štěstí a česnek je v pořádku, chybí mu ta správná, štiplavá chuť? Tak vězte, že to není pravý český česnek, ale právě jste si koupili plodinu dovezenou ze zahraničí.

Ačkoli žehrání na čínský česnek není úplně na místě, protože tato rostlina je v Číně doma, přesto má dovoz této zeleniny z Asie své nevýhody.

Nevíte totiž, jakým způsobem byl česnek v Číně pěstován, o přepravních podmínkách na lodi, kdy musí potraviny trávit řadu týdnů v kontejneru, asi také není třeba mít velké iluze. A problematické je i etické hledisko celé věci.

Proč musí zelenina, kterou je možné dobře a lépe pěstovat i u nás putovat na české stoly přes půl světa?

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinouV sezóně dostanete na trhu i čerstvý a ještě nevysušený česnek, u něhož oceníte příjemnou ostrou chuť. Nakupte si jej do zásoby a uložte ho v suchu a chladnu. Vydrží vám klidně i celou zimu.

Češi celkově spotřebují za rok 7 až 8 tisíc tun česneku, což je v průměru 700 gramů na osobu. Potěšitelné přitom je, že produkce českého česneku roste. I tak se ale tato oblíbená superpotravina stále ve velkém dováží. Česnek od českých producentů tvoří zhruba třetinu české spotřeby.

Každý rok se do České republiky dovezou 4 000 tun česneku – nejčastěji z Číny, Nizozemí a Španělska. Jeho kvalita je však výrazně (až pětkrát) nižší. Česnek se totiž z Číny do českých obchodů dostane asi až po roce od sklizně a je tedy nutné ho silně chemicky ošetřit, aby „přežil“ přechod z jednoho klimatického podnebí do druhého.

Kde koupit český česnek?

Český česnek už celkem běžně koupíte v lepších supermarketech, ale jen v jeho sezóně. Nejlepší cesta k českému česneku je proto přes obyčejné tržiště, kde prodávají svou zeleninu malí a střední pěstitelé.

V sezóně se pak zkuste vypravit přímo za farmářem, od něhož lze koupit větší množství za dobrou cenu přímo ze dvora. Pokud chcete kontaktovat přímo pěstitele česneku, podívejte se například na stránky http://www.najdisisvehofarmare.cz/.

Zakoupený česnek od farmáře pak svažte do otépek a nechte jej pozvolna vysušit na chladnějším a suchém místě. Pokud máte suchý sklep nebo spíž, máte vyhráno a česnek od farmáře v něm můžete skladovat klidně celou zimu.

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou

15 důvodů, proč sníst stroužek česneku každý den!

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou

  • Věděli jste, že když sníte celou hlavičku česneku během jediného dne, udělá to s vaším tělem hotové zázraky?
  • Česnek je jednoduchou přísadou s úžasnými účinky na naše zdraví.
  • Podporuje imunitní systém a uvádí do rovnováhy naši vnitřní mikroflóru, je mocným přírodním antibiotikem a silným spolubojovníkem proti bakteriím.

Doporučován i Pythagorem

Tato zázračná rostlina se začala pěstovat před 5 tisíci lety. Jeho pěstování se věnovali především Římané, Asyřané, Egypťané, Řekové, Židé a Arabové. I samotný Pythagoras česnek nazýval králem koření.

Dochované údaje uvádí, že česnek byl důležitou součástí diet hlavně u Egypťanů. Egyptský rukopis z tohoto období se zmiňuje o 800 léčivech, z nichž 22 bylo vyrobeno s příměsí česneku.

Antibiotika jsou mrtvá. Ať žije česnek!

Tvrdí se, že konzumace česneku na prázdný žaludek je to nejlepší, co můžete udělat. Česnek totiž tvoří extrémně silné přírodní antibiotikum. Bakterie jsou náhle vystaveny enormní moci česneku a nemají se jak bránit.

Uvádí se, že je nejlépe česnek pozřít ještě před snídaní, avšak předtím je dobré vypít sklenici čisté vody z kohoutku kvůli snížení žaludečních kyselin.

V čem se skrývá jeho účinnost?

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinouČesnek se skládá z dusíkatých látek, sodíku, draslíku, selenu, vápníku, hořčíku, silikonu, síry, kyseliny fosforečné, vitamínů C, D, B, fytosterolů, výtažků a esenciálních olejů.

Navíc je bohatý na fytosteroly, jako je allicin, který se utvoří mechanickým ničením rostliny – drcením, nebo mletím stroužků česneku. Podle některých výzkumů má allicin silné bakteriostatické účinky, které pomáhají rychleji léčit infekci.

Česnek může také pomoci v boji s plísňovými infekcemi, v medicíně je proto žádanější, než mnohá dnešní antibiotika.

A navíc obsahuje více než čtyři sta různých minerálních komponentů včetně antioxidantů, které mají řadu pozitivních terapeutických vlastností.

15 důvodů, proč česnek zařadit na jídelníček

  • Česnek zabraňuje stárnutí a ucpávání obou hlavních a vedlejších tepen.
  • Léčivé schopnosti česneku pomáhají snižovat úroveň hladiny cholesterolu v krvi.
  • Je velmi důležité vědět, že česnek posiluje imunitní systém, tím zvyšuje schopnost těla bránit se škodlivým vlivům životního prostředí, které na nás působí.
  • Česnek zabíjí velké množství různých bakterií.
  • Česnek nás chrání proti srdečním onemocněním. Dále snižuje syntézu triglyceridů v játrech, které zapříčiňují rozvoj aterosklerózy.
  • Česnek snižuje krevní tlak a má protizánětlivé účinky.
  • Česnek je přírodním antibiotikem a je účinným lékem v boji s nachlazením.
  • Je vřele doporučeno užívat česnek na poruchy nervového systému.
  • Česnek napomáhá zabíjet buňky mnohotvárného glioblastomu – zhoubného nádoru na mozku.
  • Česnek také hraje roli jako antikoagulant, který ředí krev a zabraňuje tvorbě nebezpečných krevních sraženin (pomáhá snižovat riziko vzniku mrtvice, nebo infarktu).
  • Pomáhá správné funkci jater a močového měchýře.
  • Česnek je účinný v boji s průjmem.
  • Podporuje trávení a chuť k jídlu.
  • Česnek je používán jako nejmocnější prostředek k detoxikaci těla.
  • Je úžasný v boji proti cukrovce, některým typům nádorů a tyfusu.
Budete mít zájem:  Nákupu potravin přes internet zatím moc nevěříme

Ať už si ho dáte syrový nebo si jím jednou za čas potřete topinky, česnek vám vždycky milerád pomůže a byla by škoda jeho sílu nevyužít!

zdroj: complete-health-and-happiness.com
foto: Franco Folini
 
TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou

3 vědecký doložené superpotraviny – Proč je jíst?

Dnešní trendy ve výživě směřují stále více k tomu, že různé potraviny označujeme za „superpotraviny“.

Jedná se o takovou potravinu, která obsahuje některé významné nutrienty, které jsou velmi prospěšné našemu zdraví, duševní pohodě a které třeba nemusí být běžně k nalezení v klasické západní dietě.

Bohužel, pod tlakem marketingu, se téměř jako na běžícím objevují nové a nové superpotraviny, jež si ovšem takový přívlastek v konečném důsledku vlastně ani nezaslouží.

Buď pro nás až tak prospěšné nejsou a neobsahují žádné výjimečné látky, anebo chybí vědecké studie podporující jejich vliv na naše zdraví. Na druhou stranu existují i potraviny, které byly dlouho studovány, a jejich účinek je prokazatelný. Vybral jsem zde pro vás 4 potraviny, které lze bez problému zakomponovat do diety a zlepšit tak celkovou vitalitu. Které to tedy jsou?

Česnek

Česnek je pro nás naprosto běžně dostupnou potravinou, které dokáže výborně dochutit rozmanitá jídla. Můžete jej přidávat k bramborám, rozetřít na opečený toast a mnoho dalších možností. Obsahuje nespočet sloučenin, přičemž tou nejzásadnější je je Aliin.

Ten se během mechanického poškození česneku (když ses rozmáčknete, rozžvýkáte nebo zejména rozetřete) degraduje na sloučeninu jménem Alicin. Ten podléhá mnoha dalším transformacím a může se měnit na nespočet různých sloučenin. Mimo jiné se z něj uvolňuje i sulfan, který je jedním z plynů zodpovídající za nezaměnitelný česnekový zápach.

Signální systém v našem těle související se sulfanem způsobí po požití česneku relaxaci cév, má antirakovinotvorné účinky a mnoho dalších výhod.

Česnek může samozřejmě podléhat zkáze, a proto je lepší jej používat syrový. Ohřívání v mikrovlnné degraduje bioaktivní látky. Ovšem grilování či pečení by neměl být problém, pokud jej například nakrájíte na plátky. Jak se říká, všeho moc škodí a ani u česneku tomu není jinak. Maximální stanovená denní dávka pro člověka vážícího 70kg je 17 gramů. To odpovídá asi čtyřem velkým stroučkům.

Ačkoli má česnek a jeho sloučeniny mnoho zdravotních benefitů, zdůraznil bych dva hlavní. Tím prvním je právě relaxace cév, která při dlouhodobé suplementaci napomohla souborů hypertoniků snížit krevní tlak o 8-10%, což se zdá být jako vynikající výsledek.

Za to je zodpovědný sulfan, který ten samý efekt způsobuje ještě nepřímo, pomocí aktivace NO signalizace. Oxid dusnatý, který znáte pravděpodobně zejména ve spojitosti s argininem, způsobuje vasodilataci a tím i případnou změnu průtoku krve.

U běžných lidí bez problému s krevním tlakem nebylo pozorováno tak markantní zlepšení, ačkoli se jejich krevní tlak o něco zlepšil.

Druhým benefitem je celkové zlepšení cholesterolu v krvi. To je dáno především snížením cirkulujícího LDL („špatného“) cholesterolu a to o 10-20% u osob s vyššími hladinami LDL. Napomáhá ovšem i zvýšení HDL („hodného“) cholesterolu a to o 10-15%.

Nepracuje teda pouze s jedním druhem, ale napomáhá zlepšit kompletní profil a poměr jednotlivých druhů. Celkem pochopitelně jsou opět lepší výsledky patrny u subjektů, které jsou na počátku studie v horší výchozí pozici a trpí hypercholesterolemií.

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou

Borůvky

Borůvky, jakož i jiné bobulovité plody nás přímo zahrnují nejrůznějšími benefity pro zdraví. Jednak výborně chutnají, takže si s nimi můžete skvěle dochutit jogurtové smoothie, nebo je klidně můžete jíst jen tak.

A to klidně i večer – pro ty, kteří mají fobii z večerních sacharidů, můžou být borůvky jistým druhem uklidnění, protože je řadíme mezi nízkokalorické ovoce, které obsahuje ve srovnání s jinými druhy ovoce jen málo sacharidů. Konkrétně 8-10 gramů na 100 gramů borůvek. Další zajímavosti je, že dokáží omezit tukovatění jater.

To bývá problémem při vysokém množství ovoce se značným podílem fruktózy. Ta je metabolizována z 70% právě játry a její nadměrný příjem tak může způsobit tukovatění. Borůvky, ač se taktéž řadí mezi ovoce, dokáží zpomalit tento proces.

Pro silové sportovce zásadní je fakt, že u lidí s určitým stupněm inzulínové rezistence je zde možnost zlepšení po denním příjmu borůvek. Přibližně 100g borůvek denně po dobu šesti týdnů udělalo rozdíl větší než 10% ve zlepšení inzulínové rezistence u dvou třetin participantů.

Jako velmi zajímavou potravinou se jeví být zejména pro starší část naší populace, protože mohou fungovat jako nootropikum.

Nootropika jsou léčivé přípravky příznivě působící u onemocnění centrální nervové soustavy a při neurodegradaci jako takové.

Místo velkých množství farmaceutik existuje možnost je tak zčásti nahradit a zařadit borůvky do jídelníčku pro zabránění úpadku například kognitivních funkcí.

Ačkoli borůvky logicky nemají přímý tuk-spalující efekt, dokáží zabraňovat zánětům adipózní tkáně, což může mít efekt proti obezitě. Ta je totiž spojována kromě systematického přejídání i právě se zvýšenou zánětlivostí adipózní tkáně.

Významný je obsah antokyanů. Antokyany jsou specifické chemické sloučeniny, které už v minulosti sloužili k mnohým účelům, a zasloužily by si dokonce celý článek pouze o nich. Používají se například při zlepšení a prevenci šedého zákalu, poruchy hypertenze, cukrovky, ledvinových kamenů, působí i jako antioxidanty, a nebo se používají jako barviva.

Důležité je kromě dostatečného přijmu i skladování těchto plodů. Proces takzvaného blanšírování se používá a je vhodný ke zvýšení biodostupnosti látek obsažených v borůvkách.

Blanšírování je v podstatě spaření, kdy se plodina ponoří do horké vody a následně zchladí. Před samotným požitím borůvek je nutné je mít někde uskladněné. Nejlepší možností je chladno, například v lednici a také vystavení kyslíku.

To zvyšuje obsah antokyanů. Proto není nejvhodnější uzavírat borůvky například ve sklenici s víčkem.

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou

Spirulina

Spirulina je zelená řasa, která se již před nějakou dobou stala velmi proklamovanou superpotravinou. Ačkoli jsou její účinky na organismus nepopiratelné, záměrně ji zmiňuji na třetím místě.

Je lepší preferovat superpotraviny, které lze přímo zahrnout do jídelníčku jako obohacení jídel.

Dnes již můžete koupit různé prášky, tablety a jiné formy spiruliny a následně zahrnout ve vašem suplementačním plánu.

Spirulinu můžete dávkovat v poměrně širokém rozmezí. Použité množství pak bude souviset s tím, jaké efekty a benefity spiruliny budete čerpat. Již od 1,8 gramů denně bude mít efekt na celkový cholesterol.

Při zvyšování dávky se budou přidávat další benefity jako zlepšení kontroly glukózy v krvi, krevního tlaku nebo k zabránění tukovatění jater.

U vyšších dávek až k 7 gramů denně se mohou projevit i výhody související se silovým výkonem.

Jistě vás zaujal zejména poslední věta předešlého odstavce. Ačkoli se studie shodují, že spirulina má pozitivní efekt na silový výkon, jsou jejich výsledky značně heterogenní a je třeba dalšího výzkumu pro určení jak přesně spirulina v těchto souvislostech funguje a jakou měrou ovlivňuje silový výkon.

Regulace krevního tlaku, respektive jeho snížení nebyla během šestitýdenní studie nijak závratná, ovšem fakt, že studie byla prováděna na souboru lidí s normálním krevním tlakem, je velmi zajímavý. I takový rozdíl jako je 11/6 systolický/diastolický tlak je sice relativně malý, ale vzhledem ke zdravotnímu stavu subjektů je poměrně významný.

Budete mít zájem:  Léky Proti Bolesti V Uchu?

Celkové zlepšení lipidového profilu je sice pozorováno, ovšem jeho výsledky nejsou nijak ohromující. Rozhodně v této oblasti spirulinou nic nepokazíte, spíše naopak, ale nečekejte žádné zázraky. Mnohem lepších výsledků bylo dosaženo u subjektů trpících tukovatěním jater. Věřím, že mezi takové jedince se neřadíte.

Zajímavé účinky spiruliny byly objeveny v souvislosti s detoxifikací od těžkých kovů. Tato skutečnost byla testována na běžných i těhotných krysách a výsledky byly poměrně slibné. Účinky byly patrné na celou paletu těžkých kovů od arsenu, přes kadmium až po rtuť.

Studie na lidech prozatím chybí, ale nejhorší variantou je pouze nepotvrzení této teorie. Proto, pokud jste milovníky například tuňáků, a nekupujete je z nějakého transparentního chovu, můžete očekávat společně s bílkovinami i porci rtuti.

Přidat tedy spirulinu v rámci určité detoxifikace tak může být jedině ku prospěchu.

Různé studie potvrdily určitě zlepšení glukózového profilu. Jedna studie měřila přímo hladinu krevního cukru nalačno ráno, zatímco druhá měřila HbA1c, takzvaný glykovaný hemoglobin. Ten je považován z dlouhodobého hlediska za mnohem relevantnější zdroj informací i glukózovém profilu jedince. Již při 2 gramech denně došlo ke snížení glukózy nalačno na 88%.

Nutno podotknout, že ačkoli je spirulina určitě užitečným pomocníkem v různých oblastech zdraví, je tato výhoda vykoupena daní v podobě chuti. Většina lidí spirulinu ne úplně dobře snáší díky své specifické chuti. Pro odlehčení – byla provedena studie srovnávající šňupání spiruliny vůči placebu a výsledky byly poměrně znatelné. Takže pokud ji nesnesete například rozpuštěnou ve vodě…

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou

Závěr

Rozhodně jsem zde nedokázal postihnout veškeré benefity jednotlivých superpotravin. Vypíchl jsem pouze ty, které jsou těmi hlavními a i těch je rozhodně více.

Mějte ovšem na paměti, že ani půl kila spiruliny, litr borůvkového smoothie a 4 celé česneky vám nepomůžou ve zlepšení zdravotního stavu a sportovního výkonu, pokud nebudete mít vyřešené základní pilíře zdravého stravování. Jsou to pouze třešničky na pomyslném dortu.

I tak jsou to ale výborní pomocníci, jejichž zařazení do jídelníčku rozhodně není problém, protože nezaberou více než pár minut. Oloupat česnek či přihodit pár borůvek do jogurtu je otázka několika sekund. Zkuste těchto pár sekund obětovat pro to, abyste tu nakonec mohli být třeba o pár let déle.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

10 superpotravin, které odborníci na výživu a fitness opakovaně řadí mezi ty nejzdravější

TOP 10 důvodů, proč je česnek superpotravinou

„Superpotraviny“ neboli „superfoods“ bychom na základě několika definic mohli charakterizovat jako ty potraviny, které jsou díky svému vysokému obsahu živin mimořádně prospěšné pro naše zdraví a vitalitu.

„Super-co?“

Superpotraviny. (Možná si je představujete jako nějaké ovoce či zeleninu, které jsou oděné v létajícím plášti, jaký měl Superman! Nebo ne?)

Jídlo, které konzumujeme, přímo ovlivňuje to, jak se celkově cítíme. Jednoduše řešeno, potraviny, které obsahují životně důležité živiny, vyživují naše tělo i ducha.

  • A naopak, průmyslově zpracované potraviny, jídla připravená v mikrovlnce či jídla rychlého občerstvení náš organismus nepřiměřeně zatěžují a obírají nás tak o energii (více ZDE…).
  • Konzumace čerstvých, průmyslově nezpracovaných potravin (často označovaných jako „biopotraviny”) má příznivý vliv téměř na každý jeden biologický proces, který probíhá v našem organismu.
  • Biopotraviny pozitivně ovlivňují činnost mozku a srdce, ale jsou velmi potřebné i pro zdraví našich kostí, plic, ledvin… a mohli bychom pokračovat dál.
  • Zahrnout superpotraviny do jídelníčku je jedno z nejlepších rozhodnutí, jaké můžeme učinit pro naše zdraví.

Nehledě na to, že mají zábavný název, měli bychom je začít brát vážněji. Jejich zdraví prospěšné účinky nejsou žádným výmyslem. Náš organismus z nich má nemalý užitek.

Když budete číst dál, všimněte si, že seznam deseti nejlepších superpotravin pokrývá každou důležitou kategorii – antioxidanty, minerály, vitamíny, ovoce, zeleninu, ořechy, a dokonce čokoládu!

Top 10 superpotravin

1. Mandle

Kromě toho, že jsou skutečnou pochoutkou, jsou plné důležitých živin.

Avšak s jejich konzumací, jako s konzumací všech jiných druhů ořechů, to netřeba přehánět. Jedna porce (přibližně 20 mandlí) musí bohatě stačit každému.

Jen jedna porce mandlí (více ZDE…) obsahuje 6 gramů bílkovin a 14 gramů nenasycených tuků, které příznivě ovlivňují zdraví našeho srdce.

2. Avokádo

100 gramů čerstvého avokáda obsahuje 12 gramů zdravých nenasycených mastných kyselin. Pokud vám někdo bude radit, abyste do své stravy zahrnuli co nejméně tuků, buď neví, o čem mluví, nebo neříká celou pravdu.

Máme na mysli mononenasycené tuky (mononenasycené mastné kyseliny), které jsou pro naše zdraví nenahraditelné – snižují hladinu nezdravého LDL cholesterolu, a tím snižují riziko vzniku srdečních chorob či mrtvice.

3. Brokolice Rabba (Rapini)

Rapini je druh tmavé listové zeleniny, které se někdy říká „Italská brokolice“.

Rapini se pěstovalo i v našich zeměpisných šířkách – naši praprarodiče si možná budou pamatovat, že semínka této zeleniny byla často alternativou, pokud nebylo možné sehnat semínka brokolice.

Je to zelenina nahořklé chuti, která z pohledu výživových hodnot patří mezi nejvyváženější potraviny. Obsahuje slušné množství vlákniny, vápníku, železa (více ZDE…) a draslíku.

Je také vynikajícím zdrojem vitamínů A, C a K.

Kromě toho obsahuje lutein. Jedná se o velmi silný antioxidant, který snižuje zánět, chrání nás před Alzheimerovou chorobou, snižuje vysoký krevní tlak, a dokonce zpomaluje proces stárnutí.

4. Borůvky

  1. Pokud přemýšlíme, které potraviny můžeme zařadit mezi ty s nejvyšším obsahem antioxidantů, borůvky jsou jistě jedním z nejlepších kandidátů.

  2. Kromě vysokého obsahu antioxidantů prospívají naší pleti, pomohou nám shodit nadváhu, zlepší činnost mozku, účinně zabraňují vzniku rakoviny, zpomalují stárnutí (více ZDE…) a zlepšují trávení.
  3. A… na palačinkách chutnají tak lahodně!

5. Špenát

Špenát je nabitý vitamíny A a C. Je také výborným zdrojem folátu a hořčíku. Náš mozek a nervová soustava ke své funkci nutně potřebují dva hormony – dopamin a serotonin.

A právě foláty a hořčík, které jsou hojně obsaženy právě ve špenátu, se podílejí na optimální tvorbě těchto dvou hormonů v našem organismu.

Špenát navíc obsahuje množství betakarotenu, luteinu a zeaxantinu.

Víte, že: chronická únava, časté bolesti hlavy, zácpa a průjem mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY…  

Tyto látky chrání náš zrak před takovými nemocemi, jako je makulární degenerace, která je příznačná pro vyšší věk.

6. Sladké brambory (batáty)

Sladké brambory jsou jedním z nejlepších zdrojů betakarotenu, jenž se v našem organismu mění na vitamín A.

A pokud si chceme doplnit i chybějící vitamín B6, vitamín C, draslík či vlákninu, můžeme je považovat za výbornou volbu.

7. Losos

  • Maso z lososa je zřejmě nejzdravějším druhem masa, které existuje.
  • Dnes je již dobře známým faktem, že maso z ryb, a zejména z lososa, je nepřekonatelným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které snižují riziko vzniku rakoviny, deprese (více ZDE…) a srdečních onemocnění.
  • Méně známým faktem je, že jedna porce lososového masa (75 g) obsahuje přibližně 50 % doporučené denní dávky niacinu (vitamínu B3), který potřebujeme, pokud nechceme riskovat ztrátu paměti či vznik demence.

8. Česnek

  1. Česnek můžeme vskutku vnímat jako přírodní lék se silnými protizánětlivými účinky, který snižuje i hladinu nezdravého LDL cholesterolu či vysoký krevní tlak.

  2. Také posiluje naši imunitu tím, že pomáhá z našeho organizmu vyhánět bakterie a viry.
  3. Měli bychom dbát na to, abychom ho nevařili příliš dlouho.

  4. Když je vystaven vysoké teplotě déle než 10 minut, ztrácí podstatnou část ze svých výživových a pro naše zdraví prospěšných hodnot.
Budete mít zájem:  Jídelníček u revmatoidní artritidy

9. Citrony

  • Citrony jsou pro naši imunitu ohromnou pomocí právě díky svému vysokému obsahu vitamínu C – jen jeden citron (více ZDE…) obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C.
  • Citrony se mohou pyšnit silnými protizánětlivými účinky, a kromě toho v našem organismu zvyšují i hladinu zdravého HDL cholesterolu.
  • A jedna z nejlepších věcí, kterou můžeme udělat, je dát si citrónovou šťávu do čaje – tak získáme z obou co nejvíce.
  • Mnoho výzkumů už potvrdilo, že šťáva z citrusů (zejména z citronu) zlepšuje vstřebávání antioxidantů (z čaje) až o 80 %.

10. Hořká čokoláda

Ano, dokonce i hořká čokoláda patří mezi superpotraviny!

Hořká čokoláda patří ve skutečnosti mezi nejzdravější potraviny na světe. Že nevěříte?

Jen se podívejte, jaké výživové hodnoty má 100gramová tabulka hořké čokolády (s obsahem kakaa 70 až 85 %):

  • 11 gramů vlákniny
  • 89 % doporučené denní dávky (DDD) mědi
  • 67 % DDD železa
  • 58 % DDD hořčíku (více ZDE…)
  • 98 % DDD manganu

Abychom nezapomněli, tato oblíbená pochoutka prospívá našemu mozku.

Podle výzkumu, který byl zveřejněn v Žurnálu kardiovaskulární farmakologie (Journal of Cardiovascular Pharmacology), konzumace čokolády s vysokým obsahem kakaa zlepšuje proudění krve do přední části mozku (prefrontální kortex), což se projevuje v lepším zvládání úkolů, které jsou náročné na přemýšlení!

Závěr

  1. Na závěr vám ještě přinášíme několik dalších známých superpotravin.
  2. Je jich samozřejmě ještě více, ale nemůžeme se jim podrobněji věnovat. Zde jsou některé z nich:
  3. 1. řecký jogurt: je plný probiotik a bílkovin
  4. 2. kapusta: obsahuje hodně vápníku, vlákniny, železa a antioxidantů
  5. 3. ovesná kaše: bohatý zdroj antioxidantů a vlákniny
  6. 4. červená řepa: obsahuje betakyanín a betaxantín (rostlinné pigmenty), které zabraňují vzniku degenerativních onemocnění
  7. 5. jablka: nízkokalorický zdroj vlákniny, který snižuje riziko vzniku astmatu, kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a cukrovky
  8. Zpracovala: Vylectese.cz

10 superpotravin, které určitě znáte

Často se setkáváme s názvy superpotraviny nebo
superfoods, přestože možná úplně přesně nevíme, co znamenají. Tyto termíny nás
obklopují všude… v letácích, v médiích, v obchodech.
V dnešním článku se podíváme pod pokličku superpotravin, uvedeme si, jaké
jsou jejich účinky a společně si představíme desítku superpotravin, o nichž
jsme už určitě někdy slyšeli. Tak pojďme na to.

Přesná definice superpotravin neexistuje. Nicméně
s určitostí můžeme říci, že se jedná o potraviny s obrovským obsahem
látek prospívajících našemu zdraví. Chceme-li jít trochu hlouběji, lze tedy
říci, že jde o potraviny obsahující bohaté množství vitamínů, minerálů,
antioxidantů, n-3 mastných kyselin, aminokyselin, enzymů, vlákniny a dalších
látek
.

Superpotraviny můžeme také s jistou mírou nadsázky
definovat jako potraviny s potenciálem. I když se v tradiční přírodní
medicíně se superpotravinami setkáváme poměrně často, jejich novodobý boom
nastal až v posledních letech. Část superpotravin můžeme zařadit i mezi
tzv.

adaptogeny neboli látky, které nám pomáhají, jak už z názvu vyplývá,
připravit se na nejrůznější stresové situace, například zranění, úzkost, únavu.
Kromě toho zvyšují naši energii, posilují imunitu, zlepšují náš nervový
systém
.

Pojďme si nyní tedy představit desítku superpotravin, o kterých
jsme již v minulosti určitě něco slyšeli.

  • Brusinka – významných antioxidačních účinků brusinky, společně s ohromným obsahem vitamínů C nebo E si všimli již naši předci. Brusinky, které jsou bohaté také na hořčík, vápník, draslík či fosfor, mají pozitivní vliv na náš imunitní systém. Mimo to nám pomohou třeba se zánětem močového měchýře.
  • Červená řepa – skvělým přírodním zdrojem vitamínu C je právě červená řepa. Kromě toho obsahuje i kyselinu listovou a draslík, tedy látky mající pozitivní vliv na naše srdce, cévy a krevní tlak. Řepa zvládá detoxikovat naše tělo od toxinů, jedů a těžkých kovů. Červená řepa má také blahodárný vliv na naše kosti, cévy nebo kůži.
  • Česnek – česnek se v léčitelství používá odpradávna. Nejenže je bohatým zdrojem vitamínů A, B i C, ale také obsahuje řadu minerálů, kupříkladu vápník, jód nebo selen. Díky této kombinaci jej využíváme pro zlepšení našeho imunitního systému. Česnek zefektivňuje látkovou výměnu, působí antibakteriálně a snižuje cholesterol.
  • Goji – Goji neboli Kustovnice čínská je staletími ověřený lék tradiční čínské medicíny. Goji je jedním z nejoblíbenějších antioxidantů, přičemž obsahuje též vysoké množství vitamínu C. Goji stimuluje náš imunitní systém, má příznivé antioxidační účinky a tradičně slouží k posílení vitality našeho organismu.
  • Chia semínka a konopná semínka představují vítaný zdroj omega-3 mastných kyselin. Chia semínka kromě toho obsahují vitamíny A, B, C nebo E, draslík, vápník, sodík, železo a mangan. Konopná semínka navíc obsahují velké množství nenasycených esenciálních mastných kyselin a vzácnou omega-6 gama-linolovou kyselinu. Tato kombinace příznivě působí na náš mozek, metabolismus, hormonální rovnováhu. Pozitivní vliv na stav naší kůže, vlasů a nehtů je další kladnou vlastností těchto superpotravin.
  • Chlorella – tato sladkovodní zelená řasa je obdařena širokou škálou antioxidantů, které našemu tělu pomáhají s vyplavováním těžkých kovů nebo jedů. Velké množství vitamínů A, B1, B2, B6, dále pak vápníku, hořčíku, železa, ale také chlorofylu nebo tzv. růstového CGF faktoru příznivě působí na naše střeva a trávicí systém.
  • Kakao – testování nepražených kakaových bobů odhalilo skrytou sílu této superpotraviny. Více než 300 biologicky aktivních látek, včetně vitamínů skupiny B, antioxidantů, flavonoidů, železa, manganu, síry napomáhá při krvetvorbě, reguluje hladinu cukru, blahodárně působí na náš imunitní systém nebo na stav naší kůže.
  • Kiwi – kiwi představuje ohromný zdroj vitamínu C. Kromě toho jsou v tomto ovoci zastoupeny také hořčík, draslík nebo vitamín E. Kiwi, díky této kombinaci, zlepšuje náš imunitní systém, posiluje náš srdeční a cévní systém, zlepšuje tvorbu hormonů a přispívá k růstu kostí, svalů a tkání. Mimo jiné je také významným zdrojem energie, což ocení nejenom sportovci.
  • Rakytník – Rakytník řešetlákový je nazýván sibiřským zázrakem nebo citronovníkem severu. Oprávněně. Pro svůj obrovský obsah vitamínu C, ale také vitamínů B, D, E a K posiluje nejenom náš imunitní systém, ale také detoxikuje náš organismus, působí antibakteriálně, pomáhá snižovat krevní tlak nebo preventivně pomáhá proti nástrahám civilizačních onemocnění.
  • Spirulina – Spirulina je proteinovou bombou mezi přírodními potravinami a superpotravinami. Spirulina představuje koncentrovaný zdroj přírodních látek, jakými jsou vitamíny řady A, B, E, K, betakaroten, chlorofyl, esenciální mastné kyseliny, draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, železo a další. Spirulina nám pomáhá při boji s nadváhou, normalizuje hladinu cukru v krvi, zbavuje náš organismus jedů a těžkých kovů a snižuje hladinu cholesterolu.

Výše jsme si představili deset superpotravin, s nimiž
jste se jistě už setkali. Jak už jsme si uvedli na začátku článku, tak
superpotraviny poznáme podle toho, že obsahují neobyčejně velké množství zdraví
prospěšných látek.

Výčet těchto superpotravin tak rozhodně není konečný.
Naopak. Mezi další superpotaviny řadíme mladý ječmen, avokádo, zázvor, karob,
aloe vera, guaranu, lesní bobuloviny, granátové jablko, acai berry, tongkat
ali a další.

Začněte se
superpotravinami ještě dnes a podělte se s námi o své zkušenosti!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector