Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru

Je libo marmelády, džemy nebo povidla bez cukru a chemických želírovačů? Zdravé zavařování není žádná věda! Jde to jednoduše v 5 krocích. Ať už jste v zavařování úplný nováček, anebo už máte nějakou tu sklenici za sebou, máme pro vás osvědčené desatero tipů a rad, jak zdravě zavařovat.

  1. Zavařujte vždy pouze dobře omyté, zdravé a nepřezrálé plody. Podle druhu plody odstopkujte, vypeckujte, oloupejte, zbavte jádřinců nebo nakrájejte.Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru Kyselé ovoce můžete kombinovat se sladkým nebo sušeným.
  2. Nejdůležitější je hygiena. Všechny nástroje, které k zavření budete používat včetně sklenic a víček důkladně vyvařte v horké vodě. Olíznutými lžičkami nebo vařečkami nikdy znovu zavařeninu nemíchejte!
  3. Víčka nesmí být zdeformována nebo jinak poškozena. Ideální jsou víčka nová.
  4. Sklenice vybírejte podobné velikosti kvůli sterilizaci.
  5. Sklenice před plněním nahřejte a plňte nebo zalévejte ještě horké.
  6. Sklenice plňte vždy 2-3 cm pod horní okraj, ne úplně po povrch a potřísněné ústí sklenice očistěte zcela čistou gázou.
  7. Dodržujte dobu zavařování a teplotu.
  8. Kontrolu „chycení“ víček dělejte až po úplném vychladnutí.
  9. Nezapomeňte si zavařeniny označit etiketami s datem výroby a druhem zavařeniny.
  10. Skladujte nejlépe ve sklepě nebo spíži zhruba rok (teplota zhruba 3 – 10°C). Delším skladováním se ztrácení dobré chuťové vlastnosti.

Naše osvědčené zavařeniny:
– Švestkovo-bezinková marmeláda
– Bezinková marmeláda
– Broskvová marmeláda
– Meruňková marmeláda
– Ovocná marmeláda
– Švestková povidla
– Přesnídávka

  • Marmelády – ovoce nakrájené na kusy se dusí se špetkou soli v hrnci bez přidání vody několik hodin, dokud nedosáhne požadované hustoty. Poté se rozmixuje a ještě horká směs se naplní do sklenic a sterilizuje.
  • Džem – postupuje se stejně jako u marmelády, jen se výsledek nemixuje, nechají se kousky ovoce, plní se do sklenic a sterilizuje.
  • Kompoty – ovoce se nakrájí na kusy, větší se předvaří (na 1-3 minuty ponoří do horké vody a poté se omyje studenou vodou) a ve sklenicích se zalije horkým vývarem povařeným se špetkou soli (případně rostlinným sladidlem).
  • Povidla – ovoce nakrájené na kusy se vaří se špetkou soli do doby, než se vypaří voda a zcela zhoustnou do konzistence povidel. Většinou to trvá několik hodin. Nebo se připravují v troubě, kdy se ve vyšším pekáčku s větší špetkou soli (cca 4 g soli na 1 kg ovoce) a případně kořením v gáze (skořice, badyán, hřebíček aj.) pečou při 100°C – 170°C (dle druhu ovoce) 4 – 6 hodin. Poté se případně rozmixují. Mají dlouho trvanlivost, ale mohou se i sterilizovat.
  • Přesnídávky – ovoce se nakrájí na kousky a povaří s troškou vody a případně i špetkou soli. Podušené ovoce se rozmixuje, přecedí a plní do sklenic a sterilizuje.
  • Lečo, tataráček či jakákoliv jiná jídla (segedín, ratatouille) – horkým jídlem se naplní sklenice a sterilizují se.

Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru marmeláda Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru džem Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru povidla

Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou, džemem a povidly?
Marmeláda je tužší, bez kousků ovoce, džem je naopak řidší a obsahuje kousky ovoce, a povidla jsou velmi hustá a tuhá, bez kousků ovoce.

Obecný postup na zavařeniny v 5 krocích

Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru1. Výběr surovin

Na kvalitní zavařeninu jsou potřeba kvalitní vstupní suroviny. Vybírejte vždy ovoce čerstvé, zralé (ale ne přezrálé) a zdravé (plesnivé nebo nahnilé plody nepoužívejte).

Můžete použít jakékoliv ovoce (dokonce i hroznové víno), plody bezu, arónii, rakytník atp. Kyselkavé ovoce zkombinujte se sladkým nebo se sušeným ovocem (rozinky, meruňky, případně datle).

Všechno ovoce je třeba důkladně omýt a očistit (zbavit jádřinců, pecek, stopek, případně i slupek a nakrájet).

2. Vaření

Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukruNakrájené ovoce se vaří v čistém hrnci nebo případně peče na čistém plechu v troubě. Je třeba dodržovat přísnou hygienu. Udržte své pokušení olíznout vařečku, kterou zavařeninu mícháte. Ochutnávejte vždy čistou lžící. Dávejte si pozor na opaření – rozmixovaná vroucí hmota ráda stříká. Doporučujeme napůl přikrýt pokličkou. Pokud máte varný mixér (vaří, míchá a mixuje), použijte ho místo hrnce a mixéru. Ušetříte si míchání a hlídání marmelády před spálením.

Možné problémy při vaření:

  • Málo sladká zavařenina – pokud by vám po ochutnání přišla zavařenina málo sladká, přidejte špetku soli a vařte další půl hodiny (sůl vytáhne sladkou chuť) nebo k ní při vaření přidejte některé z rostlinných sladidel (ovocný koncentrát, mošt, slad, sirup, rozinky nebo přidejte sladké ovoce). Nebojte, pokud by i tak výsledná marmeláda byla kyselá, můžete ji při podávání ještě dosladit rostlinnými sirupy a slady (viz 5. krok „Použití“).
  • Málo hustá zavařenina – pro lepší hustotu doporučujeme do zavařenin (marmelád) přidávat agar a chvíli s ním zavařeninu povařit, udělat test hustoty (viz níže) a poté pokračovat dle receptu (rozmixovat, nalít do sklenic a sterilizovat). Zavařenina díky agaru ztuhne, ale až vychladne.

Test hustoty marmelády s agarem:
na talířek kápněte trošku tekutiny z hrnce, dejte na minutu do lednice a po vyndání uvidíte, zda se z kapky stala hmota. Pokud se roztéká, přidejte trochu agaru a znovu povařte, případně znovu otestujte.

3. Sterilizace

Jak dlouho sterilizovat?

1. Zralejší plody
– 0,7-1 l sklenice 20 minut
– 0,3-0,5 l sklenice 15 minut


2. Méně zralé plody

– 0,7-1 l sklenice 30-35 minut

– 0,3-0,5 l sklenice 20-25 minut

  • Je několik variant jak zavařeniny sterilizovat. Nejvíce se nám osvědčily tyto dva způsoby:
  • 1. Na sporáku – máme pár skleniček
  • Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
  • Vaříme asi 25-35 minut na stálou teplotu 85°C (teplotu kontrolujeme teploměrem).

2. V troubě – máme více skleniček

  • Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru
  • Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
  • Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.

3. V myčce – máme více skleniček

  • Teplé sklenice naskládáme do myčky a zvolte program s nejteplejší vodou (70-90°C).
  • Po vyjmutí z myčky otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.
Budete mít zájem:  Noční pomočování dětí je vážný problém a měl by se řešit hned

4. Kontrola

Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka „chytla“. Špatně přichycené víčko vydává při poklepu dutý zvuk. Pokud se některé nechytí, dejte zavařeninu do lednice a snězte ji co nejdříve.

5. Skladování a použití

Zavařeniny skladujte maximálně rok v chladnější místnosti (např. sklep). Otevřené zavařeniny skladujte v lednici. Při konzumaci zavařeniny do ní vždy sahejte pouze čistou lžící, jinak začne rychle plesnivět.Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru

Jak zavařeniny použít:

  • náplň do palačinek a lívanců
  • do těst na dorty nebo na promazání plátů těsta
  • dezerty
  • vánoční cukroví – např. tradiční marmeládou slepované linecké 
  • krémy
  • náplně do koláčů, koblížků, čokoládových pralinek, sladkých knedlíků, honzových buchet, závinů, šátečků a kapes
  • do pudinků a pohárů (jako jedna z vrstev nebo ozdobení)
  • do sladké kašeTest meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru
  • jako poleva a ozdobení perníků, buchet a koláčů
  • na pomazání vánočky, sladkých mazanců, perníků, chlebíčků, brownies a pečiva
  • na sekanou

Je zavařenina po ochutnání málo sladká nebo příliš kyselá?
Nevadí! Doslaďte si ji při podávání rostlinnými slady nebo sirupy.

Zajímavosti

  • Sterilizace byla vynalezena v roce 1795 francouzským kuchařem a cukrářem Nicollasem Apertem.Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru
  • Spočívala v uzavření potraviny do nepropustného obalu, který zabraňuje pronikání mikroorganismů dovnitř, a zahřátí potravin na teplotu okolo 100 °C, která ničí všechny patogenní bakterie a uchovává potraviny i při pokojové teplotě.
  • Původním obalem byla konzerva, postupem času se k ní přidalo i sklo.
  • Sterilizace v troubě je ryze českým vynálezem. Stačí narovnat naplněné sklenice na plech s vyšším okrajem, zalít vodou a nechat 20 minut „péct“.
  • Místo ručního kartáčování a propírání okurek se často používá pračka. Okurky se naloží do pračky a pustí se krátký úsporný program.
  • Sterilizace nebo sterilace? Oba pojmy jsou správné!

Moje zkušenost (Eva, autorka Jíme Jinak)

„K zavařování, nakládání a marmeládám jsem se odhodlávala roky. Měla jsem to spojené se vzpomínkou z dětství, kdy se všechno dělalo ve velkém, byla to dřina a trvalo to celé dny. Pak to nikdo ani nechtěl jíst, po letech se vyhazovaly staré marmelády.

Dokud jsem neměla děti a bydlela ve městě, tak mě to ani nenapadlo. Ale s rostoucí rodinou a spotřebou drahých kupovaných marmelád bez cukru jsem získala chuť si vyrobit vlastní ovocné a zeleninové „konzervy“ na zimu.

Jaké bylo moje překvapení, když jsem udělala svoji první lahvičku marmelády a zjistila, že na tom nic není! Prozíravě jsem si vždy udělala jen pár lahviček od každého „pokusu“. Tím pádem to bylo vždy rychle hotové a nestihla jsem se unavit plněním lahví, vypeckováváním švestek apod.

Vlastně je to pro mě dnes taková malá meditace. A hlavně veliká radost z výsledků. A rozhodně se u nás nic nestíhá kazit nebo vyhazovat :-)“

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?

Děkujeme, že jste se stavili. Vemte si ještě

VIDEO KURZ ZDARMA

Zlepšete zdraví i postavu a začněte podle Jíme Jinak.
45 minut videí, rady a recepty.

PŘIHLÁSIT ZDARMA

PŘEČTĚTE SI

dTest 11/2019

pátek, 01. listopad 2019 // KNIHOVNA DETAIL

V obecní knihovně je k dispozici další číslo časopisu dTest. Tentokrát se dozvíte více o napařovacích žehličkách, chytrých telefonech, dětských autosedačkách, mikrovlnkách a meruňkových zavařeninách.

Text // Marie Vorlíčková

Přestože prodej žehliček na českém trhu v posledních letech klesá, patří tento pomocník v mnoha domácnostech pořád mezi stálice.

Od kvalitní napařovací žehličky očekáváme perfektně vyžehlené oblečení bez ohledu na to, z jakého je materiálu nebo jak je zmačkané.

U 16 testovaných modelů jsme se zaměřili i na množství vyprodukované páry a odolnost vůči vodnímu kameni. Více zde.

Na chytrého pomocníka v podobě mobilu klademe stále větší nároky. V našich testech se k nim vracíme pravidelně. A protože je chytrý telefon oblíbeným vánočním dárkem, připravili jsme tentokrát srovnání nejzajímavějších modelů, které jsme prověřovali v uplynulých měsících. V aktuálním přehledu najdete žhavé luxusní novinky stejně jako cenově dostupnější varianty. Více zde.

Otestovali jsme 12 modelů dětských autosedaček pro různé věkové skupiny – miminka, batolata, předškoláky i školáky. Výsledky sice neodhalily žádné zdraví ohrožující výrobky, ani tentokrát jsme se ale neobešli bez propadlíků. Potěšující je snad jen fakt, že rizikové sedačky představují mezi testovanými výrobky menšinu. Více zde.

Od mikrovlnné trouby dnes už málokdo očekává jen ohřívání nebo rozmrazování jídla. Tento moderní pomocník do kuchyně umí i grilovat nebo péct horkým vzduchem. Vybrat si ten správný multifunkční model ale není snadné. Otestovali jsme 15 výrobků a zjistili, že cena v tomto případě není tím správným vodítkem ke koupi. Více zde.

Meruňkové zavařeniny patří dlouhodobě k těm nejoblíbenějším. Do našeho aktuálního testu jsme zařadili 18 čistě meruňkových výrobků. V laboratoři si posvítili na množství použitého ovoce, rozdíl mezi reálným ovocným podílem a hodnotami deklarovanými na etiketách, na obsah rozpustné sušiny, konzistenci, barvu a v neposlední řadě i chuť. Více zde.

Citrusová kůra, ať už čerstvá, sušená nebo kandovaná patří k běžným pekařským ingrediencím. Nás zajímal nejen bio původ a případné množství pesticidů. U sušených kůr jsme zkoumali deklarované složení, u kandovaných výrobků pak obsah ovoce, množství cukru, barviva, konzervanty a aromata. Překvapivé byly i výsledky testu čerstvé citronové kůry. Více zde. 

Přemýšleli jste někdy, jaký je rozdíl mezi svátkem Všech svatých Památkou zesnulých zvanou Dušičky? U příležitosti tohoto svátku, který si připomínáme v sobotu 2. listopadu, jsme se zaměřili na poněkud neveselé téma zařizování pohřbu a pohřebnictví. Praktické rady i zajímavosti se dozvíte přímo z úst dlouholetého ředitele Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julia Mlčocha.

Spoustu dalších článků, testů a zajímavých informací ze světa spotřebitelů najdete zde. 

Fotogalerie k článku

Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru Test meruňkových zavařenin. Rozdíly jsou v obsahu ovoce i cukru

Patička stránky

Zavařovací triky: Jak vyrobit skvělé marmelády a ušetřit?

Hlavní zavařovací sezona začíná obvykle jahodami a pokračuje až do podzimu. Tentokrát jsme pro vás připravili malý manuál, podle kterého zvládne výrobu oblíbených domácích produktů opravdu každý.

Kdybyste nabyli dojmu, že ovoce jde do sklenic zpracovat jen na pár způsobů, jste na omylu. Prababičky zavařovaly všechno, co se dalo, a mnoha různými recepturami si tak zajistily různorodé zásoby na celou zimu.

Budete mít zájem:  Než vyběhnete: běžecká cvičení

Jak tedy na to?

Ovoce: vybírejte jen zdravé, zralé plody. Oťukané nebo nahnilé kusy vyřazujte celé, neodřezávejte jen poškozenou část. Riskovali byste tím, že se rychle zkazí celá várka. Ve zralém ovoci je také nejvíce pektinu.

Cukr: želírovací cukr na marmelády je zbytečně drahý, používejte klidně klasický, případně třtinový. V želírovacím cukru je navíc pektin, ale toho má většina ovoce přirozený dostatek. A když ne, dá se udělat směsná zavařenina s ovocem s vysokým obsahem nebo použít čistý citrusový pektin. Balíček něco stojí, když si ale přečtete ředění, zjistíte, že je to podstatně levnější varianta.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Jablka mají vysoký obsah pektinu, takže se hodí i do směsných džemů

Pektin: tahle položka vás bude zajímat při přípravě džemů a dalších pomazánek, protože má na svědomí želírování hmoty. Vysoký podíl pektinu má červený rybíz, citrusy, meruňky nebo třeba jablka, naopak skoro žádný neobsahují třešně či borůvky. Přezrálé ovoce pektin ztrácí, takže používejte opravdu jen to „tak akorát“.

Kyselina citronová: kromě dochucení slouží jako konzervant. Dávejte přednost pokud možno čerstvé citronové šťávě a nepoužívejte kyselinu v prášku. Ta sice konzervační funkci splní, ale v chuti rozdíl poznáte. U množství se řiďte jen svojí chutí.

Jedná se o zavařeninu s kousky ovoce. Nakrájené ovoce v poměru 2 : 1 zasypte cukrem a nechte pár hodin odležet. Podle potřeby přidejte pektin a svařte. Dochuťte citronovou šťávou.

Klevela neboli rozvárka je stará česká zavařenina. Ovoce se nakrájí na kousky a s trochou vody se rozvaří na kaši. Pak se přidá cukr v poměru asi 4 díly ovoce ku 1 dílu cukru a ještě chvíli se vaří, aby se zahustila. Čerstvým ovocným rozvarem se doplňují ovocné knedlíky či noky.

Ovoce spolu s citronovou šťávou a vodou svařte, propasírujte přes jemné plátno a směs v poměru 1 : 1 zahustěte pektinem. Místo vody můžete použít i jablečný mošt, který také obsahuje hodně pektinu.

Ovoce nakrájejte na malé kousky a jednoduše je rozvařte na kaši. Pak je rozmixujte nebo propasírujte a je hotovo.

Měkké oloupané hrušky, jablka nebo švestky (vše se dá použít i přezrálé padané) nakrájejte na kousky. Na dvě kila čisté váhy ovoce přidejte panáka octa, špetku soli a třeba trochu tuzemáku, ale nemusí být. V troubě pečte zhruba 6 hodin při 150 °C. Pak je vhodné ovoce ještě trochu rozšťouchat.

Specialita, která k nám přišla z britských ostrovů, získává i u nás na popularitě. Nejčastěji se vyrábí z citronů (lemon curd), připravit se ale dá i z lecčeho jiného. Při výrobě se používají vejce a máslo.

Ovoce nebo bylinky asi 15 minut provařte a nechte pod poklicí do druhého dne vychladnout. Přeceďte, přidejte cukr (na 2 kg ovoce stačí asi 100 g, ale záleží na chuti) a citronovou šťávu a ještě krátce provařte. Sklenice nebo lahve klasicky zavařte, při 85 °C to trvá asi 20 minut.

Očištěné ovoce – a vybírejte jen pevné kousky – naskládejte do sklenic a zalijte sirupem z vody a cukru v poměru 1 : 2. Zavařujte při 90 °C asi 20 minut.

Můžete ho vyrobit i bez cukru a dalších přísad! Ovoce naskládejte do sklenic, vůbec nic nepřidávejte (snad jen třeba u meruněk přidejte pár pecek, dají výslednému „kompotu“ jadernější a plnější chuť) a zavařte stejně jako kompot. Pro diabetiky ideální!

Test meruňkových marmelád: velké rozdíly v obsahu ovoce i klamavé informace

Formulář pro opuštění okresu. Kde ho najdete, kam ho budete potřebovat Lukáš Fridrich

Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala kvalitu kupovaných džemů a marmelád. Nezávislý test odhalil velké rozdíly v obsahu ovoce včetně klamavých informací na obalu.

Meruňkový džem – Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Ze široké nabídky si dTest posvítil na meruňkové výrobky. Ve velkých supermarketech nakoupil 18 zavařenin, u nichž zkoumal obsah ovoce, cukru a chuť.

„Do testu jsme vybrali na první pohled téměř totožné výrobky, ovšem podle deklarací na obalu šlo o produkty čtyř různých kategorií.

Většina se řadila mezi výběrové extra džemy, čtyři produkty patřily k méně sladkým extra džemům, jeden byl obyčejným džemem a zbytek představovaly ovocné pomazánky,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Rozhodující chemickou zkouškou byla analýza obsahu ovoce. „Množství jsme zjišťovali nepřímou metodou. Ze změřených hodnot obsahu například fosforu, draslíku, vápníku, sorbitolu, vybraných organických kyselin a formolového čísla jsme spočítali, kolik ovoce výrobce použil. Tento výsledek jsme porovnali s tím, co výrobce deklaruje na obalu,“ vysvětlila Hana Hoffmannová.

Přečíst článek ›

Největší rozdíl v neprospěch zákazníka naměřila laboratoř u výrobku Globus Aprikose Konfitüre Extra, který deklaroval 60 g meruněk, přitom ve skutečnosti jich ve 100 g výrobku obsahoval jen 47 g. Za klamavou informaci proto dostal nedostatečné hodnocení.

Osm výrobků obsahovalo víc meruněk, než bylo uvedeno na obalu a od dTestu dostalo kladné hodnocení.

Žádná jablka

Laboratoř také zkoumala, zda výrobci nenahrazují meruňky levnějšími jablky. Falšování se nekonalo, žádná z testovaných meruňkových zavařenin nebyla nastavena jablky.

Kromě obsahu ovoce je pro kvalitu džemu důležitý i obsah sušiny. Jeho hodnoty určuje vyhláška. Až na italský džem Santa Rosa Albicocche se nevyskytly problémy s nedodržením předepsaných požadavků.

Přečíst článek ›

Zavařeniny neunikly ani měření cukru. Rozdíly mezi výrobky byly opravdu významné – obsah se pohyboval od 36 % do 59 %. „Tyto hodnoty zahrnují i cukr, který do džemu vstoupil spolu s meruňkami,“ upozornila Hana Hoffmannová.

Přehled testovaných výrobků najdete ZDE

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

18.11.2019

  • ovoce,
  • cukr,
  • marmeláda,
  • džem,
  • meruňka,
  • Spotřebitel

Citroën C3 Picasso servisní knížka, koupeno v D Škoda Rapid první majitel, koupeno v CZ Volkswagen Touran první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Yeti servisní knížka, koupeno v A Volkswagen Golf první majitel, koupeno v CZ Kia Rio nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ + PRODAT AUTO Toyota Corolla 1,8 HEV Executive VIP Hyundai i30 1,6 CRDi, ČR, 1.Maj,TOP Výbava Škoda Fabia 1.4 TDI, ČR,2.maj, Serv.kniha Ford Mondeo 2.0TDCi110kw BUSINESS NAVI TOP Toyota Yaris 1,5 benzin Comfort Style Tech Ford Focus 1.5 TDCi, Keyless Škoda Karoq 1.6 TDi 85kW DSG STYLE 1.majit Volvo XC60 D5W AWD + PRODAT AUTO

Budete mít zájem:  Nelegální erekce: Pozor na léky přes internet

Velký test meruňkových zavařenin. Nesuďte podle obalu

Při domácí výrobě džemů a „marmelád“ je jejich tvůrcům jasné, kolik ovoce a cukru do nich použili. Zjednodušeně lze říci, že čím víc ovoce džem obsahuje, tím je kvalitnější. Spotřebitelská organizace dTest prozkoumala, jak kvalitní jsou ty kupované. Nezávislý test meruňkových zavařenin odhalil velké rozdíly v obsahu ovoce včetně klamavých informací na obalu.

Ze široké nabídky džemů si dTest posvítil na jednodruhové, čistě meruňkové výrobky. Ve velkých supermarketech nakoupil 18 zavařenin, u nichž zkoumal obsah ovoce, cukru a chuť.

„Do testu jsme vybrali na první pohled téměř totožné výrobky, ovšem podle deklarací na obalu šlo o produkty čtyř různých kategorií. Většina se řadila mezi výběrové extra džemy, čtyři produkty patřily k méně sladkým extra džemům, jeden byl obyčejným džemem a zbytek představovaly ovocné pomazánky,“ popisuje zařazení produktů do testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Rozhodující chemickou zkouškou byla analýza obsahu ovoce. „Množství ovoce jsme zjišťovali nepřímou metodou. Ze změřených hodnot obsahu například fosforu, draslíku, vápníku, sorbitolu, vybraných organických kyselin a formolového čísla jsme spočítali, kolik ovoce výrobce použil. Tento výsledek jsme porovnali s tím, co výrobce deklaruje na obalu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Největší rozdíl v neprospěch zákazníka naměřila laboratoř u výrobku Globus Aprikose Konfitüre Extra, který deklaroval 60 gramů meruněk, přitom ve skutečnosti jich ve 100 gramech výrobku obsahoval jen 47 gramů.

Za klamavou informaci uvedenou na obalu proto dostal nedostatečné hodnocení. Na druhou stranu osm výrobků obsahovalo meruněk více, než uvádělo na obalu.

Tato skutečnost je ve prospěch zákazníka, proto ji dTest hodnotil kladně.

Jablka místo meruněk

Meruňky patří k dražším druhům ovoce, laboratoř proto zkoumala, jestli je výrobci nenahrazují levnějšími jablky. Potravinářští chemici v dnešní době dokážou jablka v ovocné směsi bezpečně odhalit měřením přítomnosti floridzinu. Falšování se nekonalo, žádná z testovaných meruňkových zavařenin nebyla nastavena jablky.

Kromě obsahu ovoce je pro kvalitu džemu důležitý i obsah sušiny. Jeho hodnoty určuje vyhláška. Vyšší obsah sušiny přináší výraznější chuť ovocných pomazánek a zajišťuje větší odolnost vůči kažení. Prostředí s alespoň 60 procent sušinou totiž nesvědčí nežádoucím mikrobům. Až na italský džem Santa Rosa Albicocche dTest se nevyskytly problémy s nedodržením předepsaných požadavků na sušinu.

Zavařeniny neunikly měření cukru. Pro obsah cukru v zavařeninách neexistuje žádný omezující předpis. Rozdíly byly skutečně významné – obsah cukru se pohyboval od 36 % do 59 procent. „Je potřeba dodat, že tyto hodnoty zahrnují i cukr, který do džemu vstoupil spolu s meruňkami. Cukr má v džemu svoji velkou funkci, chrání výrobek před kažením,“ poznamenává Hana Hoffmannová.

Kompletní výsledky testu meruňkových zavařenin přineslo listopadové vydání časopisu dTest. Přehled testovaných výrobků najdete na www.dtest.cz/merunkove-zavareniny.

zdroj: Časopis dTest

Málo ovoce, rychlé kažení! Takto dopadl test meruňkových džemů

Džemy jsou oblíbenou ingrediencí při vaření nebo pečení. Používají se také do vánočního cukroví. Některé však nemusejí obsahovat správný počet ovoce nebo cukru. Spotřebitelská organizace dTest se proto tentokrát zaměřila na meruňkové zavařeniny a podařilo se jí odhalit veliké rozdíly v obsahu ovoce. Některé výrobky také poskytovaly klamavé informace.

Organizace nakoupila v supermarketech celkem osmnáct meruňkových zavařenin. Zabývala se obsahem cukru, ovoce a také jejich chutí.

„Do testu jsme vybrali na první pohled téměř totožné výrobky, ovšem podle deklarací na obalu šlo o produkty čtyř různých kategorií.

Většina se řadila mezi výběrové extra džemy, čtyři produkty patřily k méně sladkým extra džemům, jeden byl obyčejným džemem a zbytek představovaly ovocné pomazánky,“ vysvětlila Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Součástí testování byla analýza obsahu ovoce, kterou společnost provedla nepřímou metodou. „Ze změřených hodnot obsahu například fosforu, draslíku, vápníku, sorbitolu, vybraných organických kyselin a formolového čísla jsme spočítali, kolik ovoce výrobce použil. Tento výsledek jsme porovnali s tím, co výrobce deklaruje na obalu,“ doplnila Hoffmannová.

Nejhůře dopadl výrobek Globus Aprikose Konfitüre Extra, který měl obsahovat 60 gramů meruněk na 100 gramů výrobku. Místo toho však měl pouze 47 gramů. Od dTestu dostal nedostatečnou.

„Výrobek jsme z našeho sortimentu stahovali již 18. září, kdy jsme informace z dTestu ještě neměli. Byl zde jiný objektivní důvod k vylistování, takže od té doby uvedenou zavařeninu v našem sortimentu nemáme a ani neplánujeme její znovu uvedení do prodeje,“ uvedl pro TN.cz Rita Gabrielová, vedoucí korporátní komunikace Globus.  

Dále laboratoř zkoumala obsah sušiny, který je důležitý pro kvalitu džemu. Džemy a ovocné pomazánky obsahující méně než 60 % sušiny se kazí rychleji. Kromě italského džemu Santa Rosa Labicocche všechny ostatní výrobky kontrolou prošly.

Společnost zjišťovala také obsah cukru a rozdíly byly výrazné, a to od 36 % až do 59 %. „Je potřeba dodat, že tyto hodnoty zahrnují i cukr, který do džemu vstoupil spolu s meruňkami. Cukr má v džemu svoji velkou funkci, chrání výrobek před kažením,“ dodala Hoffmannová.

V testu velmi dobře dopadl například produkt Schwartau Extra Aprikose, který dostal od společnosti 71 % a obsahuje 56 gramů ovoce na 100 gramů výrobku. Až 64 % získal výrobek Hamé Sweet Extra Jam Meruňka s 55g/100g. Na kompletní výsledek testu se podívejte zde.

Zdroj: dTest

Meruňkové zavařeniny – Hamé Sweet Extra Jam Meruňka

3fotografie

TN.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *