Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

ReceptyOnLine / Nápoje / Teplé nápoje / Teplé alkoholické nápoje

Podkategorie: kávy 29, grogy, punče 96, ostatní teplé nápoje 75, čaje 10 Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Pokud se na valentýna vydáte na procházku do mrazivé zimy, po návratu vás skvěle zahřeje tradiční horký nápoj Jack Fire Štrúdl. Buďte letos originální, aspoň v představách se přeneste do baru na skvělé koktejly a užijte si 14. únor trochu jinak.

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Teplý alkoholický nápoj s koňakem.

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Instantní káva s vaječným likérem.

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Vychutnejte si africkou exotiku s evropskými vlivy ve vaší skleničce. Báječně vás prohřeje po zimní procházce.

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Horký nápoj s arakem ( bezbarvý alkohol vyráběný z rýže a melasy, má téměř 60% alkoholu).

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Arctic warmer v překladu znamená arktické teplo, což nám tenhle nápoj nepřímo zařazuje do nápojů vhodných k zahřátí hlavně v zimním období. Připravíme ho z vodky, pomerančového džusu, mátového sirupu a samozřejmě horké vody.

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Z ovocného vína, pomerančové a hruškové šťávy a medu připravený chutný horký punč.

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Horký alkoholický nápoj z rumu, medu s kousky ananasu.

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

V horkém mléce vyluhovaný černý čaj, dochucený medem a slivovicí. Nápoj skvělý při nachlazení a prevenci proti chřipce.

Oblíbený likér Baileys je možné servírovat na mnoho způsobů. Tradičně si ho můžeme vychutnat na ledu ve sklenici na vysoké nožce, avšak je také perfektním doplňkem koktejlů, ale i horkých nápojů jako je například mléčný punč s Baileys nebo podle tohoto receptu Baileys Hot Chocolate!

Tradiční receptura a nezaměnitelný chuťový profil originálního smetanového likéru zaručují kvalitní suroviny jako pravá irská whiskey, čerstvá smetana a kakaové boby.

Spojení čerstvé smetany, lahodného kakaa, madagaskarské vanilky a kvalitní irské whiskey, to je Baileys Original. Jak si užít první zimní dny právě s tímto vynikajícím likérem? Vykouzlete například z vaší oblíbené kávy typu Latte a Baileys příjemný odpolední drink.

Horkou novinkou letošní zimy je mléčný punč s Baileys, který vás příjemně zahřeje při sychravých večerech.

Vyzkoušejte horký nápoj z oceňované ovocné speciality Baron Hildprandt ze zralých hrušek. Ovocnou a příjemně nasládlou chuť této speciality můžete vyzkoušet i v jejím horkém provedení.

Hlavní součástí tohoto nápoje je vařící mléko s přísadou cukrového sirupu a likéru.

Italský lomcovák je známý především z okolí sjezdovek, kde ho v barech servírují na zahřátí a jako kalorickou bombu. Základ nápoje tvoří teplý vaječný koňak s přídavkem tvrdého alkoholu, například s whiskou, rumem či brandy.

Pochmurné podzimní dny můžete rozzářit kapkou oblíbeného nápoje. Namíchejte si například chutný horký drink z nového speciálu pod názvem Božkovský punč.

Teplý punč z piva, brandy a vody ochucený citrónem, hřebíčkem, skořicí, mletým muškátovým oříškem a mletou skořicí.

Pitný režim zaměstnanců a ochranné nápoje na pracovišti. Jaké jsou povinnosti zaměstnavatelů a co říká zákon?

Pitný režim nebo také pojem ochranné nápoje bývá velmi často skloňován hlavně v letních měsících při velkých vedrech.

Nejen zaměstnanci, ale i zaměstnavatelé mnohdy nevědí, jak to vlastně s problematikou pitného režimu a ochranných nápojů je. Tento článek vám to objasní.

Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi pitným režimem a ochranným nápojem, v jakých případech má zaměstnavatel povinnost ho zajistit, co říká zákon, ale také, na jaké množství ochranného nápoje máte jako zaměstnanec právo.

Má zaměstnavatel povinnost zajistit pitný režim?

Ano má. Nepleťte si ale pitný režim a ochranný nápoj. Není to stejné.

Každý zaměstnavatel má sice povinnost zajistit zaměstnancům pitný režim – tedy přísun pitné vody, ale pokud se jedná o ochranný nápoj, jehož účelem je chránit lidský organizmus před vlivy nadměrného tepla nebo zimy, na něj má zaměstnanec nárok jen za určitých podmínek, o kterých si řekneme v tomto článku.

V případě pitného režimu to ale neznamená, že by zaměstnavatel musel kupovat speciální nápoje – stačí normální pitná voda z kohoutku. Povinnost ukládá zaměstnavateli hned několik právních předpisů.

Například Zákoník práce nařizuje zaměstnavateli, aby zajistil svým zaměstnancům takové pracovní podmínky, které jim umožní bezpečný výkon práce. Ale také v § 2 odst. 1 písm. b) zákona č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, je stanoveno, že pracoviště musí být zásobováno vodou.

Povinnosti týkající se ochranných nápojů jsou odstupňovány podle kategorie práce, což podrobněji rozepisujeme níže v části “Druhy ochranných nápojů podle třídy práce“.

Dělníci pracující v těžkém průmyslu (oceláři, svářeči, soustružníci, skláři a další pracovníci v tzv. horkém provozu) mají nárok na ochranné nápoje při dosažení teploty vzduchu 26 °C a více.

Administrativní pracovníci v méně náročné kancelářské práci mají nárok na ochranné nápoje při dosažení teploty vzduchu 34 °C a více.

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Voda v případě pracovního úrazu

Nezapomínejme na to, že zaměstnavatel je povinen zajistit pitnou vodu nejen pro dodržování pitného režimu, ale také pro případ, že se zaměstnanec zraní a je třeba mu poskytnout první pomoc, pro kterou může být voda životně důležitá.

Co říká zákon o ochranných nápojích v práci

Ochrannými nápoji se zabývají dva hlavní zákony: Předpis č. 262/2006 Sb. Zákon zákoník práce a Předpis č. 361/2007 Sb. Nařízení vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci.

Jednotlivé zákony vám přiblížíme v tomto článku. Berte prosím v potaz, že se jedná o výtah ze zákona a některé informace mohou být zkráceny.

K výkladu ale přikládáme odkazy na jednotlivé části zákonů a paragrafy, kde naleznete kompletní a přesné informace.

Ochranné nápoje

O ochranných nápojích se píše ve třetím odstavci § 104 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v části Osobní ochranné pracovní prostředky, pracovní oděvy a obuv, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje. V tomto zákoně je konkrétně uvedeno, že:

Zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnancům mycí, čisticí a dezinfekční prostředky na základě rozsahu znečištění kůže a oděvu; na pracovištích s nevyhovujícími mikroklimatickými podmínkami, v rozsahu a za podmínek stanovených prováděcím právním předpisem, též ochranné nápoje.

Bližší podmínky poskytování ochranných nápojů

Konkrétní specifikace týkající se poskytování ochranných nápojů hovoří také § 8 nařízení vlády č. 361/2007 Sb., nařízení vlády, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci.

Zákon říká, že zaměstnanci se poskytuje ochranný nápoj za účelem ochrany před účinky zátěže teplem nebo chladem, že nápoj musí být zdravotně nezávadný a nesmí obsahovat více jak 6,5 % hmotnosti cukru, ale mohou v něm být obsaženy látky, které zvyšují odolnost lidského organizmu. Ochranný nápoj nesmí obsahovat více jak 1% hmotnosti alkoholu. Pro mladistvé zaměstnance ale nesmí obsahovat alkohol žádný.

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Jaké má být množství ochranného nápoje?

Při zátěži teplem se poskytuje ochranný nápoj v takovém množství, které odpovídá alespoň 70 % ztrát tekutin a minerálních látek prostřednictvím potu a dýchání za osmihodinovou směnu.

Při zátěži chladem se poskytuje ochranný nápoj teplý, a to v množství minimálně ½ litru za osmihodinovou směnu.

Druhy ochranných nápojů podle třídy práce

Podle třídy a druhu práce má zaměstnanec právo na níže uvedené druhy ochranných nápojů. Bližší informace naleznete v tabulce č. 1 v Části A nařízení vlády č. 361/2007 Sb.

Pracovní třída I až IIIa

  • Ochranným nápojem by měla být přírodní minerální či pramenitá voda slabě mineralizovaná, nebo voda, která splňuje stejné mikrobiologické, fyzikální a chemické požadavky.
  • Týká se těchto pracovních profesí:
  • Práce vsedě s minimální pohybovou aktivitou celého těla
  • kancelářské a administrativní práce, práce na psacím stroji nebo na počítači, laboratorní práce apod.

Práce převážně vsedě spojená s lehkou manuální prací rukou a paží

  • řízení osobního vozidla a drážních vozidel, přemísťování lehkých břemen, automatizované strojní opracovávání, kusová práce nástrojářů a mechaniků, pokladní apod.

Práce spojená s řízením nákladního vozidla

  • traktoristi, autobusáci apod., dělníci v potravinářství, mechanici, lakýrníci, svařeči, soustružníci, dělníci v ocelárnách, zdravotní sestry nebo ošetřovatelky u lůžka a další

Práce vstoje s trvalým zapojením obou horních končetin občas v předklonu nebo vkleče, ….

  • údržbáři strojů, mechanici, stavaři, skladníci, řezníci, pekaři, malíři pokojů, operátoři poloautomatických strojů, montéři v automobilovém průmyslu, pracovníci v kovoprůmyslu a hutní údržbě a další
Budete mít zájem:  Superpotraviny s největší antioxidační aktivitou

Pracovní třída IIIb až V

Ochranným nápojem by měla být přírodní minerální voda středně mineralizovaná, nebo voda se stejnou mineralizací. Množství tohoto ochranného nápoje je omezeno na polovinu ze 70 % náhrady při ztrátě tekutin, přičemž druhá polovina nápoje je stanovena dle předchozího odstavce z pracovní třídy I až IIIa.

Týká se těchto pracovních profesí:

Práce vstoje s trvalým zapojením obou horních končetin, trupu, chůze

  • stavaři, pracovníci, kteří čistí sbíječkou nebo broušením menší odlitky, pracovníci, kteří připravují formy na 15 až 20 kg odlitky, skláři, obsluhující lisů (gumárny, kovárny), zahradníci, zemědělci a další

Další případy, kdy zaměstnavatel musí poskytnou ochranné nápoje

Při zátěži teplem musí zaměstnavatel poskytnout ochranný nápoj také v případě trvalé práce v zátěži teplem, která je zařazená do čtvrté pracovní kategorie, a to dle zákona o ochraně veřejného zdraví. Více informací naleznete v části Ochrana zdraví při práci – Kategorizace prací v § 37 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví.

Při zátěži chladem musí zaměstnavatel poskytnout ochranný nápoj také v případě, kdy dochází k práci na nevenkovním pracovišti, které vyžaduje udržení teploty nižší než 4°C z důvodu technologického požadavku, a dále pak na venkovním pracovišti, na kterém je korigovaná teplota vzduchu nižší jak 4°C.

Co když zaměstnavatel ochranné nápoje odmítá poskytnout?

To může být problém, ale zejména pro něj.

Pokud se setkáte s tím, že vám zaměstnavatel ochranný nápoj odmítne poskytnout, a to i přes to, že na něj prokazatelně dle zákona máte právo, obraťte se na hygienickou stanici ve vašem městě nebo kraji, případně rovnou na inspektorát práce. Zaměstnavateli hrozí za nedodržování těchto povinností celkem vysoké sankce, a to až do výše 2 miliónů korun.

Rady

Nasedáte do sedla, začínáte šlapat, z úst se vám z počátku ladně, později obvykle s vydatným supěním valí bělavé obláčky páry – vaše tělo poctivě ohřívá a vydatně zvlhčuje suchý mrazivý vzduch, aby ho plíce mohly dobře využít.

Pokud se v zimě zpotíte, velkou část potu zadrží a odvede funkční sportovní oblečení a vy máte možná dojem, že se potíte méně, než v jiných ročních obdobích.

Nejen při sportu, ale i v běžném životě si lze všimnout, že v zimě přijímáme obvykle méně tekutin, než v létě. Pocit žízně prostě nebývá tak intenzivní. Což může být při intenzivním sportování vcelku rizikové. Navíc počínající dehydratace snižuje výkonnost a pokročilejší stavy přímo ohrožují zdraví a v konečném důsledku i život.

Dehydratace je stav, který v organismu nastává při velkém, nadměrném úbytku tekutin v těle

Výsledkem je narušení vnitřní rovnováhy, což má dle stupně dehydratace za následek velkou škálu nepříjemných fyzických symptomů (např. nevolnost, sucho v ústech, únava, bolesti hlavy později také křeče, třes a dokonce i zvýšená tělesná teplota).  Pro sportovce je důležité si uvědomit, že nedostatečný pitný režim může snižovat výkonnost až o polovinu.

Čeho se vyvarovat a co si nalít?

Rozhodně je dobré ušetřit sliznici ústní i sliznici polykacích cest velkých teplotních šoků typu: mrazivý vzduch a horký nápoj, nebo naopak horký vzduch a ledový nápoj.

Takové teplotní skoky sliznici velmi oslabují a ta se mimo jiné stává náchylnější k pomožení či osídlení patogenními organismy (viry, bakteriemi). Jaké tekutiny jsou tedy vhodné? Obecně lze říci, že vlažné (okolo 18 – 20ºC).

I když v horkém létě lze akceptovat kvůli vítanému zchlazení organismu i rozmezí 10 – 12ºC.

Navíc horké nápoje sliznici prokazatelně poškozují, a dokonce jsou na základě několika výzkumů pokládané za jeden z rizikových faktorů přispívajících ke vzniku rakoviny hltanu a jícnu. Otázkou však zůstává, jak relativně stálou teplotu nápoje ve studeném počasí zabezpečit. Možností je vícero, pojďme si na ně posvítit…

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Kam s vlažným či teplým nápojem, aby nevychladl?

  • Nejjednoduší volbou je dobrá turistická termoska, ta však bývá vcelku neskladná, těžká a navíc v ní je tekutin málo. A tak se hodí spíše pro méně náročnou cykloturistiku, kdy nejedete na výkon, ale prostě jste na půl dne vyrazili s rodinou na kolo, kterého se nezříkáte ani v pozdním podzimu nebo dokonce v zimě. Jednoduše nejste z cukru.
  • Na trhu jsou však již i moderní a lehké termobidony z nanogelu. Cena však odpovídá tomu, že jde stále ještě o novinku. (Smutné je, že obyčejně potřebujete alespoň dva bidony.)
  • Sportovněji ladění cyklisté jezdící s camelbackem  si mohou svůj tekutinou naplněný „cyklistický hrb“ schovat pod bundu, což zaručuje alespoň částečné zachování teploty nápoje. Ne každému je však tento způsob příjemný, pohodlný. Navíc neřeší zamrzání hadičky, což lze částečně eliminovat izolačním (např. neoprenovým) návlekem.
  • Jezdíte-li s camelbackem, zvykněte si kvůli zamrzání tekutiny v hadičce vždy po napití vyfouknout vodu zpět do vaku. Tak zabráníte nejen zamrznutí (extrém!) ale také tomu, abyste do sebe ihned po prvních doušcích nevpravili ledovou tříšť.
  • Najdou se i sportovci naprosto spokojení s obyčejnými bidony v termoobalu. Bidon s horkým nápojem je během hodiny „pitelný“, druhý bidon (je-li potřeba) je po ruce s optimálně teplým nápojem připraveným k rychlé spotřebě.
  • Posledním zajímavým nápadem je dát do batohu s camelbackem „nahřívací polštářky“, které udrží tekutinu příjemně teplou či vlažnou Přestože polštářek není horký, raději jej používejte ve flecovém obalu. Polštářek dejte na přední stranu camelbacku.

Další informace o pitném režimu obecně, typech nápojů a další užitečné „tekuté“ rady naleznete v článcích Pitný režim: Stačí na kole pouze voda? a Ideální pitný režim: minerálky, ředěné džusy nebo obyčejná voda? případně na partnerském serveru Mtbs.cz v příspěvku: Jak si střežím pitný režim?.

Ilustrační foto: MTBS a internet

Noční vedra ruší spánek. Trochu pomůže zastínit pokoj a nepít alkohol

video

Somnolog: „Ideální je mít doma klimatizaci, ale nastavenou na rozumnou teplotu.“

Somnolog: „Ideální je mít doma klimatizaci, ale nastavenou na rozumnou teplotu.“

Adiktolog: Alkohol by neměl nahrazovat pitný režim

Kdyby byly hodnoty kolem 22 až 24 stupňů Celsia denními maximy, bylo by to uprostřed prázdnin možná i málo. Na mnoha místech – na jižní Moravě, v Polabí či Praze – však jde naopak o minimum, pod které teplota neklesne ani v nejchladnějších chvílích před východem slunce. A když se jde před půlnocí spát, je ještě téměř třicet.

Ideální teplota pro spánek se přitom pohybuje mezi 18 a 20 stupni. „Co je víc, to se říká, že spánku příliš neprospívá,“ podotkl vedoucí Spánkové poradny Martin Pretl. Spánek ve velkém teplu je podle něj přerušovaný, a tedy nekvalitní. „Z toho vyplývá únava, nevyspalost a neodpočatost a snížená kvalita života během dne,“ shrnul.

Klimatizovat, ale ne bezhlavě, nebo alespoň chránit před žárem

Noci, během kterých neklesne teplota pod 20 stupňů Celsia, označují meteorologové jako tropické a v mírném podnebném pásu na jejich nástup lze reagovat v zásadě dvěma způsoby – buď si pořídit klimatizaci, nebo si poradit jinak.

Kdo doma klimatizaci má, může ji ke zchlazení ložnice použít. Měl by však vzít v úvahu, že náhlé zchlazení z 30 na 18 stupňů může být také problematické. „Příliš velké rozdíly tělu vadí a mohou vznikat hlavně respirační onemocnění,“ varoval Martin Pretl.

Kdo klimatizaci nemá, měl by se snažit zabránit tomu, aby se pokoj přes den vyhřál ještě více, než musí. Je tedy vhodné místnost chránit před přímým slunečním žárem. Když slunce zapadne, lze ji vyvětrat.

„Můžeme přizpůsobit i postel a sebe používáním přírodních materiálů na povlečení, nejlepší je bavlna. Buď spíme bez pyžama, nebo v lehkém oděvu. Měl by být také z přírodních materiálů.

Ty lépe odvádějí pot,“ doporučil somnolog.

Před spaním by se lidé měli také vyhnout tomu, co by jim mohlo rozproudit krev nebo posílit metabolismus. To ovšem zahrnuje i činnosti, které mohou být o teplých letních večerech příjemné – studenou sprchu, pojídání grilovaného masa a také popíjení alkoholu.

Budete mít zájem:  Hirsutismus – nadměrný růst ochlupení

Alkohol ve vedru neosvěží

Před alkoholem ovšem varují experti v nynějších vedrech obecně. Jeho popíjení je vhodné zvážit už proto, že i když navozuje pocit osvěžení, ve skutečnosti člověka vysouší. Příčiny jsou dvě. Jednak alkohol roztahuje cévy a vyvolává pocení, jednak je močopudný.

„Jak rychle alkohol na někoho působí, je věcí individuální, ale obecně to nelze doporučit. (…) Hrozí úžeh, případně úpal.

Ale může dojít i k tomu, že organismus zkolabuje, může dojít k dehydrataci se všemi následky.

Ani to nezlepší náladu,“ varoval vedoucí Centra veřejného zdraví se zaměřením na alkohol Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice Miroslav Barták.

Kdo i přesto neodolá touze po sklence sáhnout, měl by si do ní nalít raději nápoj s nižším obsahem alkoholu a popíjení načasovat na odpoledne. Podle Bartáka není v parných dnech vhodné pít ráno ani dopoledne, ale ani mezi polednem a třetí odpoledne, kdy slunce svítí nejsilněji. Somnolog Martin Pretl zase varuje před pitím před spaním, zbývá tedy čas mezi svačinou a večeří.

Při večeři je ale rovněž potřeba zvážit jeho použití. „Není vůbec dobré kombinovat alkohol s některými druhy jídel, protože se potom účinky sečtou. A je to pro organismus problém jak z hlediska trávení, tak z hlediska životního pocitu, který máme,“ upozornil Miroslav Barták.

Alkohol je přitom vhodné doplňovat vodou nebo například zředěnou ovocnou šťávu. Inspirací při popíjení mohou být i jižní národy, kde jsou na vysoké letní teploty více zvyklí. Alkoholické nápoje ředí vodou, a navíc pijí menší dávky. Denní režim navíc vedru přizpůsobují a v nejžhavější části dne dodržují siestu.

Teploty v současnosti v Česku většinou vysoce přesahují 30 stupňů Celsia. Na počátku týdne padaly teplotní rekordy a ve středu to nemá být jiné. Denní maxima mohou v Čechách dosáhnout až ke 37 stupňům.

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před vysokými teplotami. Platí pro celou republiku, na většině území s výjimkou Jihočeského, Karlovarského, Moravskoslezského a Zlínského kraje a Vysočiny přitom vydali meteorologové zvláště důraznou výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. V části Čech a na jižní Moravě je také zvýšené riziko vzniku požárů.

Dna: příznaky, léčba (Nemoc králů)

Onemocnění dna je typ zánětu kloubů (artritidy)
postihující asi 10% populace České republiky. Postihuje nejčastěji muže
nad 40 let. Jedná se o metabolickou nemoc, způsobenou nadměrnou
koncentrací kyseliny močové.

Svoji přezdívku nemoc králů nebo nemoc bohatých získala v minulosti,
kdy jenom lidé z vyšších vrstev měli hodně masa a jiných rizikových
potravin pro vznik této nemoci.

Příčina a rizikové faktory dny  

Jedná se o metabolickou nemoc, kdy organismus není
schopen v dostatečné míře odbourávat puriny, jenž se vyznačují
nadměrnou tvorbou kyseliny močové. Za vše může trávicí enzym urikáza,
který oxiduje kyselinu močovou. Bez rozpuštění nebo přeměny této
kyseliny na rozpustnou látku nemůže být vyloučena ven z těla.

Vysoká
koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky
v kloubech, kde mohou uvíznout a ostrým hrotem se do kloubů zabodávat.
Nejčastěji jsou postiženy malé klouby na dolních i horních končetinách.
Postižen může být i ramenní kloub nebo ušní lalůček. Krystaly mohou
způsobovat jak mechanické obtíže, tak i působit na bílé krvinky, čímž
zapříčiní vznik zánětu.

Ten se potom objevuje jako velmi bolestivý dnavý
záchvat.

Mezi rizikové faktory patří přílišná konzumace masa, alkoholu,
špatný pitný režim, dlouhodobé užívání diuretik, nadváha a nedostatek
pohybu. Ke dně mohou vést i genetické vlohy.

Dalším znevýhodňujícím faktorem je pohlaví, protože dna muže
postihuje až dvacetkrát častěji a průměrně dříve než ženy.

Příznaky dny  

Jednotlivé příznaky se liší podle stádia onemocnění

Asymptomatická hyperurikémie

Nezpůsobuje žádné viditelné příznaky, „jenom“ zvýšenou hladinu
kyseliny močové v krvi.

Normální hodnoty kyseliny močové v krvi:

  • Muži 220-420 µmol/l
  • Ženy 140-340 µmol/l

Akutní záchvat dny

Nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost
kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec
u nohy
. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotyk a
kůže je něm leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a
zvýšená teplota.

Interkritické období

Následuje po akutním záchvatu dny. Nemocný netrpí žádnými obtížemi
a zdá se, že je vyléčen. Interkritické období může trvat 6 měsíců
až dva roky. U některých nemocných se intervaly mezi záchvaty sice
zkracují, ale ztrácejí na prudkosti.

Chronická tofózní dna

Je charakteristická ukládáním uzlovitých ložisek krystalků kyseliny
močové (tzv. tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu.

Opakujícími se
záněty a dalším hromaděním solí kyseliny močové a nukleových kyselin
dochází k postižení a degeneraci kloubu, jejichž výsledkem mohou být
deformace kloubů a omezení kloubní pohyblivosti.

Ojediněle se tofy mohou
provalit na povrch kůže a způsobit vytékání husté bílé tekutiny.

Vyšetření dny  

Při podezření na dnu Vám lékař odebere moč a krev,
aby zjistil koncentraci kyseliny močové. Odběr se provádí samozřejmě
nalačno.

Den předem by se vyšetřovaný neměl nadměrně pohybovat,
neslunit, nepít kofeinové tekutiny a alkohol. Při nejasnostech lze provést
punkci kloubu a odebrat z něho tekutiny pro další rozbor.

Zde se
definitivně určí přítomnost solí a bílých krvinek.

Léčba dny  

V případě, že se onemocnění dnou potvrdí, povede Vás lékař ke
změně stravování a životního stylu. Objasní Vám
problematiky diety při dně a poradí, jaké potraviny jsou vhodné.

Jaké léky Vám lékař pravděpodobně předepíše? Většinou to jsou
léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi. Při
akutních problémech se předepisují léky proti zánětu (antirevmatika,
analgetika). Někdy mohou být podávány i léky na úpravu pH moči, aby
nedošlo k tvorbě močových kamenů.

Nejdůležitější součást léčby je však v rukou pacienta. Základem
je pravidelný pohyb, rozumná váha, dodržování pitného režimu a
zejména dieta.

Dieta při dně klade důraz na omezení potravin s vysokým obsahem purinů
mezi které patří například maso, vnitřnosti (játra, ledvinky), masové
extrakty, uzeniny, tučné sýry, sójová omáčka, čokoláda, luštěniny,
kakao, špenát, česnek nebo celozrnné výrobky. Níže je uveden přehled
potravin s obsahem purinů.
Určitě se vyhněte alkoholu, protože obsahuje vysoké množství purinů.

Mezi doporučené potraviny naopak patří ovocné šťávy, mléčné
výrobky, některé druhy zeleniny (mrkev, celer, brambory), ovoce (pomeranč,
třešně, kiwi) a tmavé i bílé pečivo.

V omezeném množství lze konzumovat kávu, minerálky, slabý čaj,
máslo, houby, bramborové knedlíky, zmrzlinu, sladkovodní ryby, vařenou
šunku nebo vařené vejce.

Zde uvádíme přehled potravin s obsahem purinů (mg/100g)

  • Maso, uzeniny: skopové 46, vepřové 48, telecí 48,
    hovězí 40, kuřecí 40, zvěřina 35-39, králičí 38, anglická slanina 25,
    šunka 24
  • Ryby: sardinky 120, sleď 69, kapr 54, pstruh 56 štika 48,
    losos 22
  • Vnitřnosti: telecí brzlík 400, játra 95, ledvinky 80,
    jazyk 55
  • Mléko, vejce: žloutek 5, bílek 2, mléko 1
  • Zelenina a luštěniny: zelený hrášek 80, čočka 70,
    hrách 45, fazole 44, špenát 23, chřest 14, květák 10, celer 10, lískové
    ořechy 10, mandle 9, zelí červené 8, brambory 6, ředkvička 6, zelí bílé
    5, kedlubna 5, červená řepa 5, hlávkový salát 5, houby 5, rajčata 4,
    okurky 3, mrkev 2, cibule 1
  • Ovoce: jahody 5, borůvky 2, hrušky 1, jablka 1, švestky
    1, hroznové víno 1, pomeranče 1, meruňky 0
  • Pečivo: kakaový prášek 1900, ovesné vločky 30,
    celozrnný chléb 14, bílé pečivo 8, žitná nebo pšeničná mouka 0

Dále se doporučuje shodit nadbytečná kila, ale rozhodně nijak drasticky!
Poté by se naopak mohla hladina kyseliny močové v krvi zvýšit a chybět
některé látky. Proto pravidelně cvičte.

Budete mít zájem:  Mykóza V Ústech Léčba?

Nezapomínejte na dostatek tekutin – aspoň dva
litry denně!

Jak si mohu pomoci sám  

Tradičním přírodním lékem jsou třešně, je jedno
jestli čerstvé nebo kompotové. Říká se, že 250 mg třešní udrží dnu
v rozumných mezích. Podobně se využívají i jahody.
Cenná je i jejich čerstvá nebo mražená šťáva.

Z nejvíce doporučovaných doplňků při dně je bromelin.
Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu
zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují
vitamin C a E.

Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se
vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem.
Z potravinových doplňku lze dále doporučit aloe vera šťávu z celého
listu, lopuch a vojtěšku (alfala).

Také lze využít listů kopřiv vnitřně
(tobolky nebo čaj zbavují nadbytku kyseliny močové) i zevně (obklady
tiší bolest zanícených kloubů).

Při bolestech je dobré opakovaně postižené místo ledovat, chladit.

Komplikace dny  

Při nesprávném léčení dny a zanedbání diety může dojít
k onemocnění ledvin. Snížená funkce ledvin způsobuje vznik ledvinových
kamenů a v extrémním případě může dojít až k selhání ledvin.

Dále se mohou objevit onemocnění močových cest, bolesti hlavy a bolesti
svalů. Mezi časté trávicí potíže patří nadýmání, průjmy, pálení
žáhy, pálení v konečníku. Často se objevují ekzémy a
třepení nehtů.

Zanedbání dny může způsobit degeneraci kloubu, metabolické poruchy a
onemocnění oběhového systému.

Diskuse  

Další názvy: Nemoc králů, Nemoc bohatých, arthritis uratica, pakostnice, podagra

Sake patří k sushi

Sake (česky i saké) znamená japonsky prostě alkoholický nápoj. Často se má za to, že jde o pálenku nebo víno, ve skutečnosti se ale sake způsobem výroby (několikanásobným kvašením) blíží spíš pivu. (Mimochodem: místo, kde se sake vyrábí, nazývá angličtina „brewery“, tedy pivovar.

) Evropané tak nazývají alkoholický nápoj z rýže, vody a kvasinek o obsahu alkoholu nejčastěji 14 až 17 %. Můžete se ale setkat i se silnější variantou, které se dosáhne podobným postupem, jaký se používá při výrobě portského vína. Takové sake pak má obsah alkoholu až 25 %, což už je vzhledem k jeho silné chuti opravdu dost.

Radíme ho nepodceňovat a pít s mírou.

Těmito výrazy se označuje sake v užším slova smyslu. K dostání je v až 1,5l velkých, většinou skleněných lahvích, a přes protesty tradičně založených konzumentů dokonce v papírových krabicích.

Někdy se balí do krabic z japonského javoru. Podává se nejčastěji v keramické láhvi a pije z keramických nebo dřevěných „panáků“, ale podává se i v malých skleničkách postavených v dřevěné krabičce.

Otevřenou láhev vypijte nejlépe do dvou dnů.

Pozor: při společné večeři vždy čekejte, až vám někdo sake dolije, nebo ho ostatním nalévejte vy. Nenalévejte si ho sami, ani když je láhev sake k dispozici na stole, je to nezdvořilé.

Sake byste neměli pít o samotě, ale zásadně ve společnosti, i když od tohoto původně velmi striktního požadavku se už v Japonsku pomalu upouští. Chuť sake je velmi dobře kombinovatelná se všemi japonskými pokrmy včetně sushi.

Přestože její škála je velmi pestrá a sahá od velmi sladké až po velmi suchou.

Výroba sake

Má velmi přísná pravidla a nese známky staletí zdokonalování.

Vynecháním nebo přidáním některých kroků vznikají různé speciální druhy, jako je namazake, nigorizake, šumivé sake, koshu (zraje po léta v sudech) nebo jizake.

Mezi sake se někdy řadí i amazake, sladký nápoj víceméně nebo úplně bez alkoholu, podávaný nejčastěji v zimě na různých pouličních festivalech (asi jako náš svařák).

Během procesu kvašení se vyvěšují nad vchod do „pivovaru“ velké koule z cedrových jehliček. Když zhnědnou, je sake připravené ke konzumaci. Výroba probíhá hlavně v zimních měsících.

Sake teplé, horké nebo studené?

To není úplně jasné. Zatímco v některých restauracích vám dají na výběr, někde zase preferují teplé. Obecně snad platí, že studené sake je vhodné v letních měsících a teplé sake ve studených.

A že dražší, prémiové druhy sake chutnají lépe studené. Ohřívat se má maximálně na 30 stupňů, a to tak, že postavíte láhev sake do horké vody, takže na metodu „ala svařák“ raději zapomeňte.

Nejste-li si jistí správnou teplotou, ptejte se obsluhy.

Punč – nápoj chladných dnů – Vareni.cz

Koncem sedmnáctého století přivezli punč do Evropy angličtí námořníci z daleké Indie. Angličané byli dlouhou dobu kolonizátory Indie, a proto se říká, že se punč narodil v Anglii.

Punč je slovo, které se do evropských jazyků dostalo z angličtiny. K nám přešlo přes němčinu a tak se mu dostalo podivné české výslovnosti, ze které vzešla jeho psaná podoba.

Správná anglická výslovnost psaného punch je panč.

Původní indické slovo pro tento nápoj – „panča“ (znamenající pět), také označuje pět ingrediencí, ze kterých se správný punč v Indii připravoval (kromě koření a ovoce) – je to cukr, arak, čaj, víno a voda.

Podle jiných pramenů se punč skládá z těchto pěti ingrediencí: arak (případně jiná lihovina), citronová šťáva, cukr, koření a voda (čaj). Na faktu, jaké jsou právé ingredience složení punče, se prameny neshodují.

Ve všech případech jde především o PĚT ingrediencí, což je základní a původní punč.

Ve Slovníku spisovného jazyka českého se dočteme, že původně se punč říkalo jen tekutině, která se lila do horké vody nebo čaje, aby vznikl nápoj. Tedy té řekněme tresti, až později se název punč přenesl na nápoj samotný.

Punče teplé i studené

Pod nápojem s názvem punč si většinou představíme teplý míchaný nápoj. Ale punče se dají namíchat i jako studené. Studené i teplé punče připravujeme z ovoce, ovocných šťáv, alkoholu, mléka, čaje, vína a koření.

V dnešní době při přípravě domácího punče můžeme využít i nabídku v obchodní síti prodávaných hotových punčů. Hotový punč má obsahovat kolem 30% alkoholu. Jako koření můžeme použít celou skořici, hřebíček, kardamom nebo celý vanilkový lusk.

K dochucení punčů nám výborně poslouží citronová nebo pomerančová kůra. A nesmíme zapomínat, že pro přípravu punčů musíme vždy použít čerstvou svařenou vodu.

Punč je téma na experiment

Punč severský, čajový, pivní, pařížský, námořnický, zimní, vánoční, vinný – každý je jiný, ale všechny mají jedno společné. V mrazivém počasí vykouzlí na naší tváři hřejivý úsměv.

Na ostrově Réunion domorodci připravují punč z místních produktů, což je rum, vanilka, mango nebo liči, třtinový cukr. V Rakousku je mezi mládeží velice oblíbený „turbo-punč“, punč se zvýšeným obsahem alkoholu.

Právě je to správné období na přípravu punče, a tak hurá na to. Na našich stránkách najdete bezmála čtyřicet receptů na přípravu punče. A já si dovolím vás trošku navnadit.

 Mléčný punč

80 g cukru svaříme s 800 ml mléka a kouskem skořice. Přilijeme 100 ml rumu, 50 ml brandy a prohřejeme. Nevaříme!

Kávový punč

250 ml silné překapávané kávy, kousek celé skořice, 1 ks hřebíček, 1 spirálku pomerančové kůry a 2 lžičky cukru ohřejeme k varu, ale nevaříme. Pak přilijeme1dl koňaku.

Studený jablečný punč

1dl cukrového sirupu, 250 ml jablečného moštu a 5 cl citronové šťávy promícháme a uložíme do chladničky vychladit. Před podáváním přilijeme do punče 150 ml sodovky (perlivé vody) a nalejeme do sklenic, které ozdobíme několika barevnými rozkrojenými kuličkami hroznového vína.

Podávání punče

Punč je nápoj, který se podává až po jídle nebo samostatně pro zahřátí. Horký punč naléváme do předehřátých pohárů, do kterých jsme předem vložili lžičku, která odvádí teplo a zabraňuje prasknutí skla. Nikdy nelijeme alkohol přímo do vařící se vody! Po lžičce lijeme do sklenky horký punč.

Variací a obměn punče existuje nespočet, ale stále platí, že punč je nápoj voňavý a kořeněný. Horký punč je vedle grogu nejoblíbenějším aromatickým nápojem mrazivého přelomu roku, který v nás vyvolává vánoční atmosféru.

Foto: Profimedia

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector