Švestky čistí játra a ledviny

Když začnou zrát švestky a víno, tak je jasné, že přichází babí léto. Dopřejte si je v tomhle období co nejčastěji. Kromě toho, že je to chutná a šťavnatá svačinka, mají jako každé ovoce, které dozraje v sezoně u nás, blahodárný vliv na naše zdraví.

Švestky čistí játra a ledvinyŠvestky čistí organizmus a dokážou ho zbavit nadměrného množství tuku. Brání mu v ukládání, čímž se z nich stává účinný pomocník při hubnutí. Utiší pocit hladu a nepatří mezi kalorické bomby – ve 100 g mají jen 210 kJ. Vyplaví z těla přebytečnou vodu, čistí střeva a pomáhají při zácpě. Celostní medicína doporučuje týdenní kůru, kdy se jí 200 g švestek denně při rozladění a sklonech k depresím. Švestky také zahánějí nervozitu a stres. Pomáhají v boji s revmatismem a dnou, chrání srdce a cévy a snižují hladinu cholesterolu. A ohromně zdravé jsou i sušené – teď by měly zpozornět hlavně starší ženy – pravidelná konzumace sušených švestek je jedním z nejúčinnějších prostředků, jak zabránit řídnutí kostí. Velmi oblíbená je kombinace švestek s mákem a nemusí to být zrovna sladký koláč. Zkuste si vyrobit v duchu trendů moderní výživy švestkovo-makové smoothie.

Švestky čistí játra a ledviny

A důvody, proč jíst hroznové víno? To modré, barvou ne nepodobné švestkám, je plné antioxidantů a doporučuje se jako prevence srdečně-cévních onemocnění. Pomáhá při plicních chorobách a astmatu, čistí organizmus od solí a kyselin, zmírňuje kožní problémy a chudokrevnost. Bílé, zelené a žluté odrůdy mají blahodárný vliv na žaludek, játra a ledviny.

Dále mají příznivý vliv na křečové žíly a také na impotenci. Hroznové víno má silné antibakteriální vlastnosti a chrání před infekcemi. Pomáhá také při léčbě žlučových a ledvinových kamenů. Z pecek se lisuje cenný olej, který má vysoký obsah vitamínu E.

 Bobulky hroznového vína jsou velmi variabilní a dají se konzumovat se sladkým i slaným – velice oblíbená je kombinace se sýrem.

A přidám i jeden rychlý tip na „bezpracný“ švestkový dezert s croissanty.  Rozpůlené vypeckované švestky (přibližně 500 g) poklademe na dno zapékací formy, posypeme hnědým cukrem, přikryjeme alobalem a vložíme tak na 25 – 30 minut do trouby, rozehřáté na 180°C.

 Mezitím podélně rozpůlíme máslové croissanty na poloviny (dle velikosti zapékací formy budeme potřebovat 4 – 6), dáme stranou a připravíme si krém. Na ten stačí prošlehat kelímek smetany ke šlehání, 3 vejce, 100 g cukru a přibližně 300 ml mléka.

 Na rozpečené švestky položíme půlky croissantů (nebojte se je „trošku přitlačit“), posypeme strouhanou čokoládou a přelijeme krémem. Vrátíme do trouby a zapékáme dalších cca 20 minut. Krém by měl mít konzistenci pudinku.

Švestky

Švestky čistí játra a ledviny

Pod pojmem slivoně – švestky zahrnujeme tzv. pravé švestky (zašpičatělé modré), slívy (kulovité modré), mirabelky (zlatožluté a velké jen jako třešně) a renklódy (kulaté zelenožluté nebo červenomodré až hnědé). Všechny představují výtečné chuťové obohacení našeho jídelníčku i zdroj drahocenných složek.

Švestky pocházejí z Předního Východu a z jihoevropských zemí. V antické době byly slivoně hojně pěstovány, avšak za léčivý prostředek pro lidské zažívání byly už tehdy považovány jen švestky pravé.

Ty mají také nejdelší trvanlivost a jsou nejlépe skladovatelné. Pokud necháváme modré plody vyzrát na stromě co nejdéle a nepodtrhneme je, vytvoří si vlivem slunečního záření mnohem více vitamínů.

Pro svoje vlastnosti zdomácněly slivoně brzy také v zemích střední Evropy.

Stran vitamínů je potřeba vyzdvihnout fakt, že obsahují nejen vitamín B12 a biotin, ale dokonce celý komplex vitamínů skupiny B.

Jednotlivě zastoupené vitamíny řady B zmohou obvykle méně, ale teprve společně je jejich potence v látkové přeměně rovna explozi: Stávají se maximálním stimulátorem v přeměně sacharidů, povzbuzují mentální svěžest i dobré nervy, energii a výkon, podporují schopnost člověka odolávat náporu stresů… V tomto smyslu jsou slivoně moderní potravní složkou pro současného člověka, žijícího často řady hodin bez pohybu nebo pod stresem.

Ze stopových prvků jsou významnými měď a zinek.

Ve slupkách slivoní nacházíme množství nenasycených mastných kyselin, jež brání vysychání buněčných membrán tohoto ovoce a také zabraňují proniknutí bakterií zvenčí do dužniny. Ceníme si i vysokého podílu vlákniny v ovoci, která zbavuje střeva odpadních látek a napomáhá účinnému vyprázdnění se. Švestky jsou vítaným pomocníkem při zácpě.

Kdy je vhodné švestky konzumovat?

  • Při dně, revmatizmu, ledvinových a jaterních onemocněních, při nemocech krevního oběhu.
  • Při odtučňovacích dietních režimech:
  • Pro odvodnění, jestliže tělo obézního člověka zadržuje jeden i více litrů vody navíc.
  • Švestky navazují ve střevech nadbytečné tuky z procházející potravy, a tak se tyto tuky nemohou v těle uložit do zásobních tukových vrstev.
  • Švestky napomohou hubnutí i tím, že zabrání, aby se sacharidy přeměnily na triglyceridy, tj. tzv. neutrální tuk, který je hlavní zásobní formou energie v těle.
  • Švestky můžeme zařazovat do svého jídelníčku běžně, i když nás nadváha netrápí. Jsou blahodárné.
  • Týdenní kúra se 200 g švestek denně zahání neklid, nervozitu, rozladění a sklon k depresím.
  • Poznámka:
  • Voskové povlaky a postřikové látky z povrchu slupek je třeba omýt horkou a studenou vodou.
  • Léčivé účinky slivoní – švestek dle literatury:
  • čistí střeva a pomáhají při zácpě
  • vyplaví přebytečnou, zadržovanou vodu
  • posilují srdce a imunitní systém
  • zvyšují odolnost vůči stresu
  • optimalizují látkovou přeměnu sacharidů a pomohou zhubnout
  • pomohou při nervózním neklidu
  • posilují ochranu buněčných membrán všech tělních buněk

Bylinky a potraviny, které umí čistit ledviny i krev

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Dopřejete si jednou za rok, většinou na jaře, detox? Jíte chvíli jen saláty a také vynecháte víno a kávu? Jestli se spoléháte, že takhle je to správně, tak se pletete. Jak by měla správná detoxikace vypadat? Naučte se zbavovat toxinů průběžně a naprosto přirozeně.

I když se tělo umí samo zbavit velké části škodlivin, které v něm zůstávají po konzumaci nezdravého jídla, alkoholu či po kouření, přesto potřebuje vaši pomoc. Jak to udělat efektivně a správně?

Odpadní látky se tvoří během metabolických procesů a toxické chemické látky se dostávají do organismu i zvnějšku. „Dýcháte je, přijímáte v potravinách a nápojích – mohou to být pesticidy, chemikálie či těžké kovy.

Obsahuje je i kosmetika, kterou používáte. Imunitu zatěžuje i stres a negativní myšlení. Odpadní látky se přes poškozenou střevní sliznici dostávají do krevního oběhu, přetěžují játra a ledviny, spouští zánět,“ vysvětluje MUDr.

David Frej, autor knihy „Detoxikace pro dlouhý život“.

Že je tělo plné škodlivin, se může projevit různě. Většinou se ohlásí nejprve kožními problémy, ale může to být také bolest hlavy, zácpa, žlučníková kolika, zpomalení činnosti jater a třeba i nebezpečné chronické záněty.

Jednorázová očista je sice prima, ale moc to s ní nevytrhnete.

Budete mít zájem:  V Česku máme ptačí chřipku. Je třeba se bát?

„Stejně jako denně očišťujete v rámci hygieny povrch těla, měli byste se postarat i o očištění jeho vnitřku – a to také denně, tedy ne jednou za rok či sezonně,“ říká fytoterapeutka Monika Poledníková z Bylinkového magazínu. Nejlepší je myslet na to, aby se škodlivin dostalo do těla co nejméně,a pokud možno každý den podporovat jeho samočisticí schopnosti. Jak na to?

Není od věci dát si občas odlehčovací den či jednodenní půst – někteří ho radí absolvovat jednou za týden. Velmi tím ulevíte játrům a ledvinám.

„Je dobré začít ráno sklenicí teplé vody s citronovou šťávou nebo lžičkou jablečného octa a přes den pít zeleninové šťávy z mrkve, řepy, celeru, zelí a listové zeleniny, k večeři pak teplý zeleninový vývar. K pití se hodí teplá převařená voda,“ radí David Frej.

Foto: Alexeysun, Shutterstock.com

Vlažná voda s citronem je podle odborníků ideální start do nového dne. Podpoří činnost jater

Užitečný je i jakýkoli pohyb, při kterém pravidelně a zhluboka dýcháte, doporučuje se jóga, procházky, plavání. Důležité je okysličit tělo – metabolismus se rozběhne, povzbudí činnost orgánů.

Fyzická aktivita také vyčistí hlavu a pomůže odbourat stres – a to je zásadní, protože jak jsme už řekli, toxiny se v těle „vyrábějí“ i při stresu či negativních emocích.

Nežádoucí látky umí z těla vyplavit i masáž, ideálně lymfatická, tak si ji občas dopřejte.

Rozhodně se vyplatí omezit průmyslově zpracovaná jídla – mohou v nich být ne zcela prospěšné konzervanty, barviva a další látky. Kdybyste se obešli bez smaženého a solí a tukem napěchovaných uzenin, snížili byste příjem toxinů a látek, z nichž v těle metabolizují. Místo nich můžete do jídelníčku přizvat poměrně spolehlivou přírodní oporu.

  • Citron – když ráno místo kávy vypijete sklenici vlažné vody s citronem, podpoříte nejen imunitu, ale i tvorbu enzymů v játrech.
  • Lněné semínko – pomáhá regenerovat játra a čistit kardiovaskulární systém. Čerstvě nadrcené je jako kartáč na vyčištění střev – přidávejte si ho dle chuti do smoothie nebo snídaňové kaše.
  • Čekanka – snést její hořkost se vyplatí, máte-li problémy s trávením, žlučníkem či ledvinami. Kupte si sušené listy a podle návodu vařte čaj, z kořenů se pak dělá náhražka kávy a puky jsou výtečné do salátu.
  • Česnek – k jeho konzumaci většinou nemusí nikdo nikoho nutit a lze si ho „ordinovat“ každý den. Jde o přírodní antibiotikum, posiluje imunitu a obsahuje hodně antioxidantů.
  • Červená řepa – vždy když si dáváte zeleninovou šťávu, přidejte do ní i červenou řepu – pomáhá játrům zbavit se jedovatých toxinů.

Foto: Anna_Pustynnikova, Shutterstock.com

Červená řepa je výborná pro očištění jater

Kdybyste nahlédli do herbářů a babských rad, určitě byste našli i několik bylin, které jsou velmi doporučovány právě pro pravidelnou detoxikaci.

  • Ostropestřec mariánský – je nejúčinnější přírodní prostředek na podporu očisty organismu, významně ovlivňuje tvorbu žluči a tím podporuje funkci jater. Dlouhodobě ho lze užívat jako čaj, pár měsíců i ve formě tablet či oleje. Dávkování vždy najdete na obalu výrobku, který zvolíte.
  • Koriandr – silně detoxikuje tělo a zbavuje těžkých kovů. Přidávejte si ho pravidelně do salátů nebo jako koření do jídla – klidně i denně, pokud ho máte rádi.
  • Bříza bělokorá – má močopudné účinky a čistí ledviny, pomáhá z těla vyplavovat velké množství škodlivin. Čaj připravíte z listů (čerstvých či sušených). Asi lžičku bylinky přelijte 250 ml vroucí vody a louhujte. Můžete pít až třikrát denně i několik týdnů.
  • Kopřiva dvoudomá – povzbuzuje metabolismus, čistí krev, podporuje ledviny i lymfatický systém. Čaj vyrobíte spařením hrstičky listů vroucí vodou a desetiminutovým louhováním. Doporučuje se vždy po 14 dnech vyměnit kopřivu za jinou bylinku a vrátit se k ní třeba za měsíc.
  • Pampeliška lékařská – vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek, pomáhá rozpouštět žlučníkové kameny, reguluje činnost jater a žlučníku. Nepromeškejte na jaře čerstvé listy pampelišky a dopřejte si kúru: po dobu tří až šesti týdnů popíjejte dvakrát denně hrnek pampeliškového čaje. Vrchovatou lžičku listů zalijte horkou vodou a nechejte asi pět minut louhovat. Tuto kúru lze opakovat po třech až šesti měsících, použít můžete i listy sušené.

Foto: Lunov Mykola, Shutterstock.com

Jednou z nejúčinnějších detoxikačních bylinek je ostropestřec mariánský

Spíš než se jednou za čas vrhnout na krátkodobou kúru doporučují odborníci vnímat detoxikaci jako běžnou součást života – a jak vidíte, nemusí to být vůbec těžké.

Čínský pentagram – co to je?

Tradiční čínská medicína vychází z myšlenky, že tělo se skládá z pěti hlavních tzv. „mateřských“ orgánů. Další orgány potom patří do sféry vlivu

určitého „mateřského“ orgánu. Mateřské orgány doplňují „dceřiné“ nebo i zásobní orgány.  Např. mateřský orgán JÁTRA  má dceřiný orgán  ŽLUČNÍK a dále pod něj spadají např. oči, nervový systém, nadledvinky atd.

Tato teorie ukazuje, že mezi jednotlivými orgány v těle jsou velmi těsné vazby a souvislosti.

Pentagram má ale širší pojetí a proto popisuje také děje, které se odehrávají v přírodě. Lidské tělo je jen jednou ze součástí celého tohoto komplexu.

  • Pentagram začíná jarem – elementem dřeva = orgán  JÁTRA– období setí
  • na jaře přicházejí lidé s migrénami, bolestmi hlavy, psychickými poruchami a alergiemi
  • následuje časné léto – element ohně = orgán SRDCE – čas pěstování
  • v horkém létě se dělá špatně lidem, kteří mají potíže se srdcem
  • pak pozdní léto –element země =orgán SLEZINA – obd. zrání
  • období žaludečních vředů, neuróz, zánětů slepého střeva…
  • podzim – element kov= orgán PLÍCE– obd. úrody a sklizně
  • období chřipek, viróz, zánětů, rýmy, depresí
  • a nakonec zima – element voda= orgán LEDVINY – obd. odpočinku
  • v zimě bývají časté záněty močového měchýře

aby přišlo opět jaro…..

MERIDIÁNY

Meridiány jsou pomyslné dráhy v těle, v nichž proudí energie, nezbytná k životu. Nazývá se čchi. TČM zná 12 hlavních meridiánů s kterými pracují čínští lékaři pomocí akupunktury nebo akupresury. Na těchto drahách jsou tzv.

akupunkturní body a jejich ovlivňováním můžeme ovlivnit tok energie v daném meridiánu. Pokud energie neproudí správně, nebo někde stagnuje dochází k tzv. nemoci.

Zkušení čínští lékaři dokáží objevit změny v proudění energie v meridiánech i několik měsíců před vypuknutím nemoci.

tělo dokáže upozornit na nerovnováhu např. odporem k určité barvě, chuti, roční době, nebo naopak velkou vášní pro ně. Ale také drobnými  změnami  v obličeji, na dráze určitého meridiánu apod. Proto je důležité všímat si změn na těle a věnovat jim pozornost.

Prvek D ř e v o – mateř. org. JÁTRA + zásobní org. žlučník

Budete mít zájem:  Napadení Člověka Ublížení Na Zdraví?

Játra a žlučník jsou úzce spojeny nejen v čínském léčitelství, ale i v západní medicíně.

Játra – funkce

Játra absorbují a ukládají tuky, cukry, bílkoviny z naší stravy, které se pak v těle přemění na energii nebo se schovají do zásoby. Bílkoviny jsou tu dále  štěpeny na aminokyseliny.

Játra vytváří žluč, která se ukládá ve žlučníku. Tím, že  filtrují krev, odstraňují jedy, toxiny, drogy, chemikálie z těla a štěpí je tak, aby mohly být vyloučeny. V případě  vysoké toxické zátěže těla může být narušena funkce jater a mohou se objevit potíže – alergie, cirhóza jater, dna, bolesti hlavy, modřiny, nevolnost, zvracení i hemeroidy.

Žlučník 

Ve žlučníku se hromadí žluč z jater, která pak štěpí tuky v potravě (v tenkém střevě). Žluč také podporuje peristaltiku tlustého střeva. Hodně lidí trpí žlučovými kameny. Ty se  vytváří díky vysoké hladině cholesterolu. K tomu také přispívají steroidy, antikoncepce, mnoho tuků a bílkovin, ale i nepravidelná strava.

Játra jsou citlivá na vítr, jak vnitřní, tak i vnější. Hlavně na jaře bychom proto měli chránit ramena a krk.

K jaru náleží barva zelená.

Čas nejvyšší aktivity pro žlučník je 23:00 – 1:00hod., pro játra 1:00 – 3:00hod..

Pokud nemůžete v tuto dobu spát  a budíte se, znamená to, že jsou tyto orgány oslabené.

Smyslem jara je zrak. S kondicí jater a žlučníku tedy souvisí stav očí, ale i nehtů (lámavost. třepení), šlach a vazů. Např. tzv. tenisový loket.

  1. Symptomy nerovnováhy
  2. Fyzické –zvracení, migréna, nadýmání, PMS, nepravidelná, bolestivá menstruace, rozmazané, nejasné vidění, zarudnutí očí, šeroslepost, šedý a zelený zákal, skvrny v zorném poli, slzení očí, ztuhlé svaly v šíji, ramennou a celém těle, hemeroidy,  slabé nehty, odpor k větru, výbuchy hněvu, závratě, vyrážky, ekzémy.
  3. Emocionální – hněv, podrážděnost, potlačování pocitů, neschopnost plánovat nebo nadměrné plánování, netrpělivost, náladovost, strnulost, negativní myšlení, agrese, křik.
  4. Jak si můžeme pomoci k očistě pro játra a žlučník
  5. Výživa  vhodná pro játra– pšenice, kuře, pórek, broskev jsou důležité potravinové elementy.

Na začátku jara jíme teplá jídla, dušenou zeleninu, co nejvíce listové zeleniny – hořčičné listy, řeřichu potoční, špenát, listy pampelišek, celozrnné produkty, fazole, řasy. Dbejme, aby potraviny byly biologicky vyrobené, bez chemických přísad a ošetření.

  • Pro játra jsou přínosem sezamová semena, čekanka, jahody, chřest, zelí, mrkev, celer, smetánka lékařská, fenykl, česnek, pórek, petržel, bílá řepa, cibule, olivy, citron, pohanka, proso, rýže, slunečnicová semena, ryby, kurkuma, grepy, tvaroh.
  • Horkost jater schlazuje citrónová šťáva, ale i v teplé vodě jablečný ocet.
  • Při oslabení jater a žlučníku se vyhýbáme  alkoholu, sýru, smetaně, vejcím, tučnému masu, čokoládě, kávě, pomerančům, hruškám, burákům, sířenému ovoci, chemickým přísadám, tabáku, bílému cukru, bílému chlebu, margarinu.
  • Chuť prvku dřeva je kyselá, cítíme-li tedy touhu po kyselých jídlech může být žlučník i játra v oslabení nebo naopak posilujeme ještě více nerovnováhu.

Negativně působí velmi tučné potraviny a alkohol. Ale úplné vynechání tuků v potravě nebo celých jídel může vést ke tvorbě žlučových kamenů. Žlučník potřebuje pravidelné vypouštění žluči, jinak se žluč ve žlučníku hromadí a vznikají kameny. Proti tvorbě kamenů jsou ořechy, fazole, hrách, sója.

Lecitin pomáhá udržovat cholesterol v rozpustném stavu.

Byliny a koření pro játra – petržel a smetánkové listí čistí výborně krev, kardamom, kmín, zázvor, pepř černý, křen, pastinák uvolňují městnání krve. Avšak příliš ostrá jídla mohou městnání posílit. Také bobkový list, bazalka, máta, rozmarýna posilují a čistí. Máta usnadňuje trávení, heřmánek čistí a zchlazuje horká játra.

  1. Lékořice – harmonizuje a vyživuje čchi jater, používáme jako čaj či kořen, žvýkáme.
  2. Sinice a řasy omlazují tkáň jater a zbavují je jedů.
  3. Než začneme detoxikovat játra je dobré nejprve vyčistit tlusté střevo.
  4. Prvek O h e ň – mateř. orgán SRDCE + zásobní orgán tenké střevo

Prvek ohně přináší teplo vášeň do našeho života. Pokud nám chybí dostatek ohně, chybí nám emocionální teplo.

Funkce srdce

Hlavním úkolem srdce je pumpovat neokysličenou krev do plic a potom z plic okysličenou krev do celého těla. Slabost srdce se velmi rychle projeví v celém těle, protože není dostatečně zásobeno kyslíkem.

Tenké střevo

Tenké střevo má velmi důležité úlohy v průběhu trávení. Také vyrábí enzymy a štěpí se v něm potrava na menší jednotky a živiny, které se krví dostávají přes stěnu střeva do krve a do celého těla.

Nejčastější poruchou tenkého střeva je celiakie, schopnost trávit lepek z obilí. Tenké střevo je velmi citlivé na zátěž lepkem a může dělat problémy i lidem, kteří nemají přímo celiakii. Navíc skrz tenké střevo získáváme do těla cenné vitamíny a minerály.

V případě jeho poruchy tak můžeme mít problém s jejich nedostatkem.

Tradiční čínský výklad

Srdce má svůj vrchol v období léta. Přesto extrémní horko srdci škodí. Lidé, kteří se ve vedrech necítí dobře, nebo naopak horko vyhledávají mají nerovnováhu v okruhu srdce.

Proto je dobré, aby v létě náš jídelníček obsahoval lehčí a studenější (osvěžující) jídla – syrovou zeleninu, ovoce, ovocné šťávy, mléčné výrobky…

K elementu léto patří barva červená.

Při nerovnováze srdce je kůže silně začervenalá. Vášnivá záliba nebo naprostý odpor pro tuto barvu značí nerovnováhu.

Orgánová doba pro srdce je 11:00 – 13:00hod., pro tenké střevo 13:00 – 15:00hod.

Smyslem srdce je  řeč

Patří sem i smích. Poruchy jako koktání, vady řeči, nutkavé mluvení značí nerovnováhu. Stav srdce se promítá do jazyka

Tekutý sekret prvku ohně je pot..

  • Srdce dále kontroluje cévy a krev, stará se o rytmus a pravidelnost.
  • Symptomy nerovnováhy
  • Fyzické – ztvrdnutí tepen, trombóza, srdeční infarkt, slabý krevní oběh, nízký TK, vysoký KT, horké a bolavé klouby, červená barva obličeje nebo popelavá bledost, angína, návaly, slabý a nepravidelný puls,  odpor k horku, bušení srdce, zadýchávání se, nadměrné pocení, pálení v dlaních.
  • Emocionální projevy oslabení srdce– úzkost, stísněnost, zapomnětlivost, přemíra snů, neustálý smích, nedostatek humoru a radosti, nedostatek sebelásky, slabý pocit vlastní hodnoty, krutost, nenávist, přehnané nadšení, citový chlad, neklid, pesimismus.
  • Výživa: vhodná pro prvek ohně – kukuřice, skopové maso, švestka, zelená listová zelenina.
  • Chuť prvku ohně je hořká, ale slabá osoba bez energie by měla hořkou chuť konzumovat jen s mírou.
Budete mít zájem:  Zalehnutí uší v letadle: bonbon si schovejte na přistání

Mezi posilující potraviny ohně patří dále meruňky, broskve, švestky, maliny, červená čočka, slunečnicová semínka, pažitka aj..

Štěrbákový salát, čekanka i pampeliška posilují srdce. Celozrnné obiloviny mají hořkou chuť v klíčku a ne slupce, proto se mají konzumovat neloupané.

Kvalitu krve můžeme zlepšit potravinami, které obsahují hodně chlorofylu. Také krvetvorné potraviny jsou důležité – červená řepa, meruňky, fíky, petržel, kopřivy, řasa spirulina, fazole.

V létě můžeme jíst saláty a čerstvé ovoce, které rostou v naší oblasti.

Prvek ohně poškozuje příliš ostrá potrava, živočišné tuky. Při vysokém cholesterolu v krvi vynecháme nebo hodně omezíme červené maso, vejce, mlékárenské potraviny, cukr. Osoby, které i v létě pociťují chlad, by měly omezit saláty a zmrzliny.

Zvlášť příznivé pro srdce a krevní oběh jsou rybí oleje, protože dodávají mastné kyseliny mega 3. Je vhodné jíst aspoň 2x týdně ryby, jako losos či makrela nebo sardinky. Výborným zdrojem je také olej ze lněných semen.

  1. Vhodné bylinky a koření
  2. – heřmánkový čaj a čaj z máty mohou odstranit extremní horko z těla, uklidní a uvolní,
  3. – česnek je výborný svým pozitivním působením na srdce a krevní oběh,
  4. – malé množství cayenského pepře může výborným způsobem povzbudit srdce a krevní oběh a zintenzivní strávení potravy,
  5. – čajem z fazolí mungo můžeme snížit krevní tlak – 2 polévkové lžíce fazolí mungo přelijeme horkou vodou a po chvíli slijeme a pijeme ráno nalačno. Poté opakujeme i v poledne a večer ze stejných fazolí,
  6. – ginko biloba – výborná je tinktura, čistí cévy, zlepšuje paměť, upravuje krevní oběh, na studené končetiny,
  7. – hloh obecný – pomáhá při stařeckých srdečních potížích, upravuje krevní oběh. Měl by se užívat opatrně,
  8. – jmelí – upravuje a snižuje krevní tlak, zvlášť v kombinaci s jinými bylinami,
  9. Prvek Z e m ě – mateřský orgán SLEZINA + zásobní orgán žaludek
  10. Funkce sleziny  – mnozí ani neví, k čemu vlastně slezina slouží

Slezina je hřbitovem starých a spotřebovaných červených krvinek. Filtruje, hromadí a čistí krev. Také vyrábí protilátky, které neutralizují a odstraňují jedovaté bakterie a vetřelce zvenčí, proto je velmi důležitá pro správnou činnost imunitního systému.

Funkce žaludku

Žaludek je jediným místem v těle, kde se nachází silně kyselé prostředí a to díky kyselině chlorovodíkové. Pomáhá totiž rozložit potravu na menší kousky a zničit mikroorganismy a choroboplodné zárodky z potravy.

Slinivka břišní

Velmi důležitý orgán, který přináleží k okruhu sleziny. Produkuje hormony, které pomáhají štěpit potraviny v tenkém střevě a vyrovnávají hladinu cukru v krvi.

  • Tradiční čínský výklad
  • Vlhké a dusné klima může oslabit prvek země.
  • K prvku země náleží  žlutá barva – odpor nebo vášnivá touha po této barvě značí nerovnováhu prvku země.

Žaludek pracuje mezi 7:00-9:00hod., slezina + slinivka 9:00-11:00hod.

Tělní otvor prvku země jsou ústa, stav sleziny se projevuje  na rtech. Suché, bledé rty značí oslabenou slezinu a žaludek.

  1. Symptomy nerovnováhy
  2. Fyzické: problémy s váhou, problémy s příjmem potravy, gynekologické výtoky, hormonální poruchy, únava a slabost končetin, krvácení z dásní, opary, afty, ekzémy na víčkách,velká únava po jídle, chuť na sladké
  3. Emocionální: starostlivost o druhé, neustálé přemýšlení, nedostatek sebelásky
  4. Výživa pro slezinu, žaludek a slinivku
  5. – jako koření jsou výborné skořice, muškátový oříšek, zázvor, kardamom, ženšen, badyán, hřebíček, fenykl, česnek, ořechy, datle,
  6. – proso je zásadité a neprodukuje hlen, ale měli bychom ho přes noc namočit a ráno propláchnou před vařením,
  7. – sladké brambory, dýně, bílá řepa, pastiňák jsou výborné,
  8. – prvek země posilují: jablka, meruňky, třešně, datle, hrozny, broskve,
  9. hrušky, švestky, jahody, maliny, cukety, rýže, hrách,
  10. – potraviny, které oslabují krev: tučné, rafinované umělé potraviny, sladkosti, mlékárenské výrobky, cukr, pšenice, droždí, pivo, káva, studené
  11. nápoje.

Vyhnat z těla škodlivé látky pomáhá bílá zelenina, například česnek a cibule

Bílou barvu lidé vnímají jako symbol čistoty a platí to i pro tělo. Bílé plodiny totiž podporují detoxikaci. Za tu jsou primárně zodpovědná játra, která neutralizují toxické látky nebo je také zneškodňují tím, že je ve své tkáni uloží.

Metabolické procesy z některých sloučenin vyrobí látky méně toxické, které je snazší vyloučit. Míra znečistění vnějšími toxiny, které obsahuje mnoho pesticidů, herbicidů, fungicidů, plastů, těžkých kovů a farmak, je nebývale vysoká. Zátěž představuje i odpad z běžných metabolických procesů těla a odpad, který produkují střevní bakterie a patogenní organismy.

Přetížené detoxikační systémy se velmi často oslabí, zpomalí a játra také ztuční. Toxin může být jakákoli substance, která negativně ovlivňuje funkci a strukturu buněk těla, což může vést k množství příznaků, jako je únava, přírůstek na váze, nevyrovnaná hladina tuků v krvi, kožní problémy, bolesti hlavy, četné alergie a také deprese.

Podpora jater a prevence rakoviny

Podpořit funkci jater a detoxikaci pomáhá košťálová zelenina, česnek a cibule a jídla obsahující vlákninu. Košťáloviny, mezi které patří například květák, a česnek mohou chránit před vznikem rakoviny jater.

Květák je bohatým zdrojem látek s antioxidační a protinádorovou silou. Česnek a cibule obsahují sirnaté sloučeniny, které jsou důležité pro aktivitu enzymů odvádějících toxiny z těla.

Česnek má antioxidační vlastnosti a prospívá funkci jater a ledvin. Působí protizánětlivě, ochraňuje játra a působí jako chelátor, který vyvádí toxiny z těla. Pomáhá regulovat geny a enzymy potřebné pro detoxikaci. Aktivním komponentem česneku, který poskytuje velkou část jeho léčebných vlastností, je allicin.

Cibule napomůže snížit hladinu plazmové glukózy a oxidativního stresu. Stejně jako česnek obsahuje sloučeniny, které chrání před rakovinou a pomáhají při detoxikaci, působí protizánětlivě a prospívá imunitě. Také je bohatým zdrojem vitamínu C, který rovněž podporuje detoxikaci.

Sáhněte i po kokosovém oleji. Je přínosný při chronických chorobách, diabetu a rakovině, může pomoci řešit infekční nemoci. Obsahuje látky s antimikrobiálními vlastnostmi, což umožňuje vyhnat z organismu nechtěné vetřelce, může pomoci zvyšovat hladinu HDL cholesterolu, a tím přispět k sekundární prevenci srdeční nemoci.

Do rodiny bílé zeleniny, která podporuje detoxikaci, patří také tuříny, ředkve a pastináky. Tuříny pomáhají tělu zbavovat se těžkých kovů, obsahují mnoho vlákniny a protinádorové sloučeniny. Pastináky jsou bohaté na vitamín C a dietní vlákninu.

TIP: Mangovo-kokosové smoothie

Připravte si jedno na kostičky pokrájené mango, šálek kokosového mléka, čtvrt šálku kokosové vody, případně porci rostlinného proteinu (konopný, hráškový a podobně).

Všechny ingredience kromě proteinového prášku dejte do mixéru, rozmixujte, přidejte protein, a vše dobře rozmíchejte. V případě potřeby přidejte trochu vody na rozředění smoothie.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector