Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost

V Turnově působíte už 6 let a přes dvacet let v oboru cukrář. Ve svém oboru jste vyhlášenou firmou s velmi dobrou pověstí. Jaké druhy dortů a pečiva zákazníkům nabízíte? Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost
Už v dětství mě okouzlilo umění cukrářského oboru, neboť moje rodinné kořeny sahají do gastronomie a ke sportovcům a zemědělcům. Spojením toho všeho pak člověk ví, že pokud máte kvalitní suroviny, skvělý nápad a dobrou recepturu a chuť tvořit, pak se hranice tvorby – byť sladké – meze nekladou.  Lze pak vyrobit krásné květy z taženého karamelu, které vypadají „jako skleněné“, kvítka modelovan
é z cukru na drátkách, čokoládové pralinky, bábovka, kvalitní kynuté koláče, nebo třeba makrónky jsou umem i úskalím kvalitního cukráře. Je to krásné, sladké, ale pro živobytí těžké řemeslo. A pro člověka to musí být hlavně koníček. Ráda lidem ukazuji, že sladké nerovná se tuk v těle navíc. Říkám, že pokud se pravidelně hýbete, nevyčítáte-li si každé sousto, nepřejídáte-li se a sem tam se odměníte kvalitním jídlem, tak se vám tělo odmění zdravím a spokojeností.

I přesto, že jsou Dorty z ráje velmi známé, málokdo ví, že nejen za hranicemi regionu, ale také za hranicemi České republiky slavíte se svými výrobky obrovské úspěchy. Můžete nám k tomu říci více?
Nás uměleckých „profi“ cukrářek je málo. I díky tomu mi začaly přicházet nabídky od různých

Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnostfoto: (c) Jiří Částka, www.MediaFoto.cz

cateringových agentur z blízkého i širokého okolí a následně také ze zahraničí.  S pár z nich jsem začala spolupracovat a pracuji dodnes. Postupem času jsem se seznámila s jednotlivými přáními zákazníků i agentur, ale i s možnostmi cukrářských výrobků i jeho úskalími (teplo, vlhko, samotná přeprava dortu, atd).

 Cukrář musí brát zřetel i na to, že den má jen 24 hodin, suroviny určitou trvanlivost, nestálost a je-li teplo, tak se podmínky ještě zhoršují. Navíc máme jen dvě šikovné ruce a je potřeba mít obrovskou míru trpělivosti.

  Často si připadám jak v reality show, neustále sleduji hodinky, dopočítáván si kolik času mi ještě zbývá na dokončení té krásy a myslím na to, že se nic nesmí pokazit. Každý dort je důležitý, každý dort má svého oslavence a příležitost.

Ale zároveň každý dort potřebuje dostatek času na zhotovení a musí být čerstvý, krásný, originální a měl by zaujmout nejen svým vzhledem, ale i chutí. Díky této životní škole, super základům i soutěžení v ukázkách moderní cukrařiny, jsem byla jednoho dne oslovena Londýnskou agenturou.

Byla jsem jí doporučena s tím, že určitě zvládnu vytvořit pro jejich náročné zákazníky žijící v Dubaji jakýkoliv svatební dort. Nejprve jsem si myslela, že je to odpolední žert. Ale rychle jsem se vrátila do reality během nákresů návrhů svatebních dortů, na které se samozřejmě spěchalo. Přání novomanželů byl nakonec dort 3D Velbloud podle fotografie, určen pro 150 osob.

Dort pro 150 lidí musel být obrovský. Jak probíhá příprava na jeho výrobu? Jaká jsou úskalí?Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost
 Ležící tělo velblouda – dortu nebyl problém, ale jedlá hlava velblouda vážící cca 10kg, vznášející se 30cm na dlouhém krku o průměru 15 cm nad tělem velblouda, byl oříšek. Takovýto dort se dá vyrobit, i díky vyučení v oboru cukrář. Nyní se mi hodili i například hodiny technického rýsování, které jsem při studiu cukrář absolvovali. Nakreslit si konstrukci, velikost a nosnost táců/stojanu, spočítat si velikost dortu pro tolik lidí. Vše tak, aby se dort dostal v pořádku na místo určení. Musíte řešit i takové věci jako zda s dortem projdete dveřmi a podobně. Důležité je správně si spočítat množství surovin, ale i čas, který na celý dort bude potřeba.  Musela jsem tedy nakreslit/rozkreslit  dort a poslat do Londýna nabídku, složení celého dortu.  Zákazníkovi bylo nutné nabídnout možné náplně, piškoty, potažení, které budou chutné, stabilní a také se k sobě budou chuťově hodit.  Jen příprava tácu zabrala několik dní a pak samotná výroba dortu zabere dalších několik dní – pečení, plnění, skládání, tvarování, ořezávání, tvarování … potažení cukrovou modelovací hmotou, malování celého dortu technikou airbrush a hlavně přepravit dort na místo svatby.  Na místě je nutné celý dort dosestavit a dozdobit, což zabere několik dní bez spaní. Já osobně mám vyzkoušené tři dny bez spánku. To je má hranice.

Jak tedy probíhá úplná finalizace na místě. Předpokládám, že je to poměrně stresová situace…
Při dokončování se odpočítává poslední hodina, poslední minuty a z úst pomocné koordinátorky zní
Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnosttřeba: „máte 5minut na dokončení své práce“.  Padne poslední minuta a celý sál se vylidňuje včetně číšníků, neboť přes porty už víme od hlavní koordinátorky, že se do svatebního salónku žene zvědavý dav svatebčanů, včetně novomanželů z Dubaje.  Krásná chvíle. Dort stojí, vypadá nádherně, obrovská úleva a mohu jít spát. A dodatečné pohlazení po duši bylo i to, že rodiče nevěsty za mnou osobně přijeli a poděkovali mi za krásný a hlavně chutný dort. I když otec nevěsty je veliký alergik, dortu neodolal a zkusil ho. Prý nic tak dobrého dlouho nejedl a hlavně neměl alergickou reakci. I proto se mě ptali, co jsem do dortu dala. U mě jsou samozřejmostí kvalitní suroviny bez umělých náhražek a vše vyrábím podle svých cukrářských osvědčených receptur.

Tak někdy při práci může vzniknout i zajímavé přátelství…
Ano, po této návštěvě jsem jim vždy, když jeli do Čech, připravila malý dortík, který si brali na palubu letadla s sebou do Londýna.

 Takto se za mnou zastavují již několik let. Minulý rok přijeli i novomanželé z Dubaje, kteří už nyní mají krásnou holčičku, udělala jsem jim další krásný narozeninový dort.

Od jejich svatby jsme přátelé, vzájemně si píšeme, dnes již celé jejich široké rodině rozesílám i vánoční cukroví.

Tedy lze si u vás objednat i vánoční cukroví…
Loni na Vánoce jsem své vánoční cukroví posílala po celé České republice, do Londýna.  Z Německa si Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnostosobně přijeli sami zákazníci. Do Ameriky a Španělska letělo letadlem. Mým obrovským oceněním je, že se moji zákazníci vracejí a doporučují mě dále. V českých poměrech být cukrářkou není jednoduché a  je to hlavně o lásce k řemeslu. Rozdíl mezi cenou zahraničního dortu a dortu zdejšího může být i  až 100 000kč. To se ale bavíme o trošku větším dortu, ale i tak to je rozdíl – vždy o jednu nulu.  Suroviny i práci tomu dáváme všichni stejnou, jen u nás zatím lidé neumí ocenit řemeslo.

Budete mít zájem:  Pleť v zimě: škodí jí počasí, nevhodná kosmetika i my, tím, co jíme

Nějaké další mimoregionální plány?

Co mě čeká? Jsem stále v rozjetém vlaku. Znáte to, stále má někdo narozeniny…  A často se i rodičům stane, že zapomenou na narozeniny svého drobečka a tak volají rychlé SOS. Ráda pomůžu, ale někdy to nejde. Často navštěvuji  kurzy, výstavy jako například Svatební dort roku či Gastro Hradec Králové.

Aktuálně na zítřek peču čerstvé koláčky do Domu Přírody v Dolánkách – zde je krásná expozice o Českém ráje, ale také regionální prodejna, kam nyní pravidelně peču na každý víkend čerstvé vázané vyhlášené koláčky. Ochutnat mou tvorbu v podobě koláčků, štrůdlu, horké čokolády mohou zájemci ochutnat na mnoha akcích v regionu.

Například Dlaskův statek, Staročeské tryh v Turnově, nebo mě čeká například sponzorská akce pro zatoulané pejsky v Jičíně.

A když mluvíte o kurzech, asi je potřeba se stále vzdělávat a učit se nové trendy. Co vás aktuálně čeká za kurz?
Aktuálně strávím nějaký čas v Praze na kurzu modelování dortů ve 3D s vyhlášenou lektorkou ze zahraničí.  výrobků.

Také mě čeká  kurz s cukrářským mistrem svého řemesla Kelvinem Chua. Úžasný je i um ruských cukrářů od kterých se nyní také učím. Letos jsem si konečně dala dárek a rodina se složila na můj vysněný kurt „skleněných“ cukrových květů vyrobených z cukru. A co mě z výroby čeká.

Pár zakázek je rozjednáno, ale nechci to zakřiknout nyní jsem ve výběrových řízeních a hlavně než se vše rozhodne do výroby dortu zbývá pak i třeba jen pár dní a o spaní si při těchto zakázkách můžete nechat jen zase už jen zdát. Ještě, že mám skvělou babičku, co mi pomáhá.

Nejen v kuchyni, ale i s hlídáním synů.

Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnostCo je pro vás doposud největší úspěch?
Je jich mnoho.  Z profesního hlediska mi dělají radost i malé dorty,  že se podařily a zákazníkům se líbily. Největším úspěchem je to, že můj koníček – umělecká  cukrařina – mě uživí a mohu se mu věnovat.  A také ráda přináším něco dalšího pro okolí. Nejen, že mohu sponzorovat  některé  dětské akce jako např. Noc s Andersenem, ale také bych ráda předala aspoň kousek tohoto krásného řemesla našim malým dětem. Už druhý rok vedu malé dílničky pro žáčky –  malé cukráře – na základních školách tady v Turnově. Je krásné vidět, jak ti malý šikulové vezmou modelovací čokoládu a tvoří třeba kytičku. A místo oběda raději pomáhají a chtějí si zkusit něco dalšího. Na ulici mne pak poznávají a vypráví co si sami doma zkusili. Mám radost, protože díky tomu třeba neseděli jen u PC, ale něco krásného a chutného vytvořili. I to je pro mě úspěch, předat toto cukrářské kouzlení dál. Třeba zrovna mezi nimi roste další „MISTR“ cukrář/ka, který se proslaví ve světě. Česká gastronomie by si to zasloužila.

ČTĚTE TAKÉ:  Probuďte imunitu dechem

Pokud bychom si měli povídat o svatebních dortech. Předpokládám, že i dorty podléhají trendům.  Jaké dorty jsou nyní v módě?
Svatební dort by vždy měl být podle přání novomanželů. Svatební den by měl být jejich pohádkový dnem a tím se i chci co nejvíce se přiblížit jejich přání.

Dříve byli módní potahované dorty v různých barevných variacích s živými či modelovanými květy.  Loňský rok se uplatnily i dorty krémové, avšak na trhu se rozsypal pytel s „NAHATÝMI dorty“ posypanými čerstvým ovocem zaprašované cukrem, či s čerstvými květy.

  Dnes se na trh dostávají dorty „NAHATÉ“ ale jemně omazané, či  skládané z různě obarvených vrstev piškotu. Zajímavé jsou i kombinované dorty „NAHATÝ“ s potahovaným.  Kombinace nepotaženého, druhé patro potažené  a třetí opět nepotažené.  Či „VLAHÉ“ dorty, dort z navlhčených drobečku vtlačených do formy a proložený vyšší vrstvou krému.

Dorty potahované přešly i  do černých barev, které se dají popsat  bílou barvou jako křídou na tabuli. Či opačně bílý dort černě popsaný nebo pokreslený různými monogramy, srdíčky, atd. Také se vyrábí palačinkové dorty i dorty ze sýrů. Fantazii ani chuti se meze nekladou. Ve zdobení už nehraje prim růže.

Nyní se hodně modelují květy na drátkách. V módě je květ pivoňky, tulipán, lichořeřišnice a další. Za takovým vymodelováním kytičky na dort se většinou skrývá pět a více hodin. Ale pozor. Když květ nesníte, tato krása vám vydrží ve váze navždy. I při samotném  svatebním dnu nejsou tolik choulostivé – nezvadnou vám jako živé.

  Nejnovější  trend  je mít na svatebním dortu  například sladké tučnolistky (sukulent), jak živé tak i modelované. Případně je kombinovat s jinými květy je opravdu zajímavé. Vše je na vás!

Co zákazníci v rámci svatebních, ale i nesvatebních, dortů vyžadují nejvíce?
S čím se setkávám nejvíce? Slýchám „nechci máslový krém“ a „ chci bílou mandlovou hmotu“.  To je Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnostproblém už u samotných neprofesionálů, kteří mluví do médií a nemají základy cukrářské výroby.  Mnoho cukráren vlastní necukráři. Přijde dodavatel a nabídne jim rychlošlehače, rostlinné „šlehačky“- správně rostlinné tuky. To s kvalitními surovinami nemá nic společného, ani s cukrařinou. Pytlík a vodu umí vzít každý, i malé dítě. Ztužovač  a náhražka nebude nikdy jedlé, laciné ano. Já osobně miluji sladké, ale i slané. Nejsem  tlustá. Jen jím kvalitu. Sportuji a zbytečně nepoužívám cukr.  Kvalitní cukrařina je i o lehkosti, čerstvém ovoci.  Ale i kvalitní máslo + smetana 35% či mascarpóne jsou velmi chutné.  A za druhé „BÍLÝ MARCIPÁN“ – pracuji  i s pravým marcipánem. Marcipán jsou rozemleté mandle. Mandle je smetanové barvy, pasírováním maličko zešedne. Tak, že pravý marcipán 1:1 je smetanovo šedavý – není, bílý. Bílý je cukr. Čím víc cukru, tím bělejší. Bílý marcipán je buď mandlová hmota + bělidlo, či špatně nazvaná cukrová modelovací hmota s aroma z mandlí. Do ČR se dostává dvacet druhů modelovacích hmot – ochutnejte je!  I zde najdete kvalitní hmoty. Já svým zákazníkům dávám ochutnat své potahovací hmoty.  Ať zjistí rozdíl marcipán – cukrová modelovací hmota ….

Budete mít zájem:  Kvíz: Vyznáte se ve žloutenkách?

Jinak zpátky k otázce. Nejvíce vyrábím dorty, pak vázané koláče + svatební koláčky vázané i ražené. Koláče se pečou každý týden. Vydrží 4 dny vláčné. Je to má rodinná receptura, náplně si vařím také sama. Koláčky jsou vyhlášené široko daleko.

Na trzích je vždy vyprodám.  Novinkou je u mne  štrúdl  bez cukru a dalších umělých sladidel.  Jen sladká jablíčka a dobře udělané listové těsto.

Mini zákusky jsou doplňkem hlavně u svateb, kdy se celá svatba ladí v jedné barvě či odstínu (kvítka, motýlci, ovoce, …).

Protože děláte dorty na zakázku – tedy i takové, které nemáte ve svém katalogu – dle přání nebo návrhu zákazníka, zajímalo by mne jaký  nejzajímavější námět dortu jste dělala.

Již zmiňovaný dort Velbloud 3D, veganský dort bez vajec, másla, smetany, …. pro 70osob v krásném bílém klasickém vzhledu,hladce potažený na vysokých patrech a zdobený velkými květy pivoněk.

Byl to zážitek, sojové mléko, maliny, voda, dostat do stabilního tvaru klasického dortu, aby dobře vypadal i chutnal.

Jaký největší dort jste kdy upekla?

Svatební koláčky

Svatební koláčky ke svatbě prostě neodmyslitelně patří. Jistě si také  bez nich neumíte představit svatbu. Setkáváme se s nimi ve výslužkách, ale i na svatební hostině samotné. Jenže jaké jsou druhy, kolik jich objednat, a jak dlouho vůbec vydrží? Na co si dát pozor? To vše se dočtete v mém novém článku ve kterém jsem za vás vyzpovídala Aničku z http://www.kolacky-od-anicky.cz/

Jen pozor, zaručeně na ně po dočtení článku dostanete chuť! ????

Jaké jsou velikosti, druhy a náplně svatebních koláčků

Druhů koláčků je několik. Snad by se dalo i říct, že co každý kraj, to jiný zvyk a jiný koláček. Rozdílnost je hlavně v detailech receptur, způsobu přípravy a zdobení.

V zásadě by se daly koláčky rozdělit na ty kde je náplň vevnitř a ty kde se náplň dává nahoru na koláček a je tedy vidět jaký druh zrovna berete do ruky. Tyto tkzv.

tlačené koláče se dělají spíše v čechách, a ty s náplní uvnitř, se dělávají na moravě. Já jsem moravačka, a možná i proto peču nejraději ty „NAŠE“ moravské.

Náplní je samozřejmě několik, ale má to svá omezení. Koláče plněné zevnitř se plní především tvarohem, mákem či ořechy. Právě tvarohová náplň je to co si každý představí pod pojmem svatební koláček.

Lidé občas chtějí tyto koláčky naplnit i jinými náplněmi, kde však vzniká problém, protože nelze koláček naplnit příliš řídkou náplní, která v troubě koláček protrhne a vyteče ven. U koláčků tlačených se do kousku těsta vytlačí prohlubeň a vytvoří se jakýsi okraj nebo ráfek chcete-li, do kterého se nanese náplň.

Takovýto koláček udrží i řidší náplně a nabízí tedy i více možností (jablková, povidlová apod.) Naše tlačené koláčky po upečení máčíme v másle rumu a cukru, a i když se to může zdát úsměvné, je vhodné tyto koláčky nedávat dětem jelikož obsah rumu není zanedbatelný. Avšak díky tomu vydrží déle vláčné.

Všichni také známe například Chodské koláče, které jsou velké a zdobné. Koláč je naplněn například tvarohem, ale z povidel jsou dotvářeny kresby, které jsou pro tyto koláče typické.

Co se týká velikostí koláčků, jsou možnosti neomezené a záleží na každém jak chce aby vypadaly. Například již zmíněné chodské koláče jsou krásné, barevné a zdobné avšak jsou velké. Dle mého názoru a i zkušeností mohu říci, že lidé preferují koláče malinké.

Velký koláč je nepraktický právě z důvodu, že ho jíte déle, a zvyšuje se riziko upatlání se, což na svatbách žádoucí není. Malinké koláčky vypadají moc hezky, ale také je jednoduše celé strčíte do pusy. Jsou tedy jaksi praktičtější.

Existují dokonce i koláčky které se plní pouze špičkou nože, a ty jsou tak malinké, že jich do ruky vezmete celou hrst a tuto hrst si jednoduše vysypete do pusy.

Kolik svatebních koláčků se standardně dává do jedné výslužky?

Na začátek si řekněme, že žádný standard na toto není. Je na každé nevěstě jak chce výslužky a potažmo celou svatbu pojmout. Některé nevěsty chtějí dávat krabičku zákusků a do ní se koláčky jen „přidají“, takže stačí například jeden od každé náplně.

Někdo chce například jako výslužku podávat malinkou lahev vína jako upomínku a k tomu se velmi hodí malinká krabička s například 4 koláčky (tedy jeden od každé náplně), a některá nevěsta chce dát pouze koláčky a potom je lépe koláčků zabalit do krabičky více (například 8, od každé náplně dva kusy).

Toto množství velmi ovlivňuje i krabička či sáček jaký si snoubenci zvolí k zabalení koláčků. Pokud vyberou krabičku větší je nutné ji i více naplnit aby nevypadala poloprázdně.

Kolik počítat svatebních koláčků na osobu pro občerstvení  na svatbě (před obřadem, svatební hostinu, večerní raut)

Vždycky radíme snoubencům jednoduchou formuli, a to je 5-10 koláčků na osobu co se týká hostiny a většinou toto množství stačí až do večera i k rautu. Snoubenci musí zvážit kolik všeobecně budou na svatbě mít sladkostí.

Pokud máme na svatbě dort pro novomanžele, a někdy bývá dortů i více, a také jiné sladké pamlsky jako cup caky, nebo jiné zákusky a cukroví, není již třeba tolik koláčků. Postačí nám 5ks na osobu.

Občas chce někdo vyloženě tradiční svatbu, kdy chce pouze koláčky, potom je třeba jich připravit více jelikož je to jediná sladkost, která se na svatbě bude podávat.

Pokud se budeme bavit o občerstvení před obřadem myslím, že například 3ks na osobu budou stačit určitě. Sama bych volila spíš jeden hezky naaranžovaný tác koláčků a krabičku na doplnění kdyby se rychle snědl.

Kolik kg tedy svatebních koláčků objednat?

Kolik koláčků celkem je na zvážení snoubenců. Stačí si jen naplánovat kde koláčky budeme chtít nabídnout a kolik hostů budeme mít. Dle některých tradic se již několik týdnů před svatbou pečou koláčky tkzv. zvací, kdy snoubenci objedou osobně budoucí hosty s pozváním ke svatebnímu stolu a k tomuto pozvání přiloží pár koláčků jako pozornost.

Budete mít zájem:  V běžné kosmetice jsou desítky chemikálií

Pokud to tedy shrneme, potřebujeme koláčky před obřad, na hostinu a večerní raut, na výslužky a mnozí novomanželé nosí po svatbě či před i každý svou krabičku do zaměstnání jako pozornost pro ty co u obřadu být nemohli.

Doporučení od Aničky

Velice důležitá je správná volba krabiček. Většina nevěst nemá jasnou představu o tom jaké krabičky lze na výslužky sehnat a volí všem známe papírové krabičky s ouškem. Tyto krabičky dle mého nejsou vhodné pro koláčky ale spíše na zákusky.

Zákusky mají různé polevy a tudíž neprosychají a můžeme je zabalit do prakticky jakékoli krabičky, avšak koláček na vzduchu prosychá a proto vždy svým zákazníkům doporučuji krabičky, které se dají lépe zajistit proti vnikání vzduchu a tedy i prosychání koláčků.

Snoubenci si musí totiž uvědomit, že koláčky se pečou většinou den před svatbou, a ty koláčky, které jsou do výslužek si hosté odváží po oslavě domů a většinou je jedí až další den. Pokud se tedy v pátek upečou, v sobotu je svatba a hosté si koláčky pravděpodobně odvezou večer domů, jedí je však až v neděli.

Koláčky mají delší trvanlivost a dalo by se říci, že čím déle se uleží tím lépe chutnají. Avšak na vzduchu rychle proschnou a ztvrdnou. Existují například i malé krabičky, které mají zvlášť dno a víko a lépe brání vniknutí vzduchu a následnému prosychání.

Co si dobře naplánovat?!

Na závěr bych ještě chtěla říci, že ráda koláčky peču co nejblíž svatbě, aby byly tedy co nejčerstvější. Avšak některé nevěsty se dočtou, že koláček vydrží 5 dní, což je v pořádku, ale už pak nemyslí na to, že čím je čerstvější, tím bude i chutnější.

Jsou schopné si koláček objednat na úterý i když je svatba v sobotu a s tím, že koláčky chtějí vyzvednout už ráno. Z toho vyplývá, že se koláčky musejí péci již v noci na úterý a vydržet až do soboty či v případě výslužek až do nedělního rána než si hosté doma své výslužky rozbalí.

Občas pak zjistím, že koláčky chtěj například na středu i když je obřad až v sobotu, a že například až v pátek řeší nákup stuh a výzdob obřadních síní. Chci tím říct, že koláček je vhodné vyzvedávat až jako jednu z posledních věcí které na svatbě řešíme.

Svatební koláček stejně jako dort je totiž jakousi vizitkou svatby, novomanželů ale potažmo i mě jako pekařky.

Já jako svatební koordinátorka doporučuji klientkám, aby si vybrali dodavatele svatevních koláčků a objednali si vzorek na zkoušku ke kafíčku nebo na rodinnou oslavu.

Budete tak přesně vědět co nabídnete svým hostům a ještě se při té příležitosti s dodavatelem domluvíte na tom, kolik tedy těch kg svatebních koláčků potřebujete právě pro vaši svatbu.

Ono totiž, opravdu záleží na tom, jaký typ koláčků je právě ten váš svatební!

Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost

Víte, kolik svatebních koláčků potřebujete na svatbu?

Svatební koláčky jsou velmi diskutovaným tématem mezi nevěstami. A právě nejčastější otázkou je, kolik svatebních koláčků potřebuji?

Dokážete si představit svatbu bez svatebních koláčků? Téměř s železnou jistotou se dá tvrdit, že nikdo takový, kdo by na své svatbě nechtěl mít tuto tradiční sladkost, neexistuje. Svatební koláčky se zkrátka staly neodmyslitelnou součástí tradičních výslužek.

  • Jaké druhy českých svatebních koláčků existují.
  • Zvyky a pověry, které se ke svatebním koláčkům váží.
  • Kolik svatebních koláčků potřebuji?
  • Koláčky upéct nebo koupit?

2021-01-12.Svatební dorty

Každý kraj, jiný mrav. To sice platí, ale když se jedná o koláčky, tak jediné na čem opravdu záleží je, aby si svatebčani opravdu pochutnali na tradičních českých svatebních koláčcích.

Je mnoho druhů svatebních koláčků – kulaté z kynutého těsta, z tvarohového, vázané šátečky a mnoho dalších. Stejně tak je to i s náplněmi. Proto je vhodné vybírat obvyklé náplně, které budou chutnat všem svatebčanům – například tvarohové, makové nebo povidlové (jablka/švestky).

Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost

Zajisté chcete, aby váš den D proběhl v naprosté pohodě a bez starostí. Proto je vhodné vybírat již ověřené recepty nebo dodavatele svatebních koláčků, abyste v průběhu svatby nemuseli řešit žádné problémy.

Mezi tradiční zvyky patří, že se svatební koláčky pečou do výslužky a hosté si mohli pochutnat i doma – výslužka slouží jako takové sladké poděkování.

Dalším zvykem (především na vesnicích) bývá pečení tzv. zvacích svatebních koláčků. Jedná se o svatební koláčky, které posíláte spolu se svatebním oznámením.

“Přináší smůlu, aby si nevěsta pekla svatební koláčky sama!”

Pozor! Nevěsta nesmí svatební koláčky za žádnou cenu péct sama a nesmí při pečení vypomáhat. Dle pověry to přinese nevěstě smůlu a uplakané děti!

Jedna pověra je také spojena se svobodnými dívkami – pokud tato dívka na svatbě sní svatební koláček, který byl upečen v rohu plechu, do roka a do dne se tato dívka šťastně vdá!

Nikdo vám přesné množství svatebních koláčků jen tak neřekne. Jedni uvádí tolik a druzí zase tolik.

Obecná poučka zní: 5 – 8kg svatebních koláčků pro cca 50 svatebních hostů. To je 4-8 svatebních koláčků na osobu.

Koláčky můžete dát jak na svatební tabuli, tak do výslužek. Ale vše samozřejmě závisí na tom, jak velké výslužky budete hostům rozdávat. Nejčastěji se říká, že do výslužky se dává 10 – 30 koláčků, dle velikosti svatby a důležitosti hosta.

Pokud plánujete svatbu o cca 50 hostech a každému budete dávat výslužku, potřebujete až 8 kg cukroví. Nevěsta si koláčky péct nesmí, takže jestli nechcete strhat maminky a babičky, je jednodušší si svatební koláčky koupit. Mnohdy vás pečení i zakoupení vyjde finančně nastejno.

2021-02-01.Svatební oznámení

2020-08-17.Svatební hostina

2020-05-09.Zábava na svatbu

Další související články

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *