Na silnou migrénu nepomohou žádná běžná analgetika, někomu uleví léky na bázi Triptanů – rozšiřující křečovitě stažené cévy v mozku, považované za původce určitého typu migrén, jinému jen ticho, teplo, tekutiny, tma a absolutní klid. Migréna postihuje cca 15 – 20% populace.
Častěji jí trpí ženy, pravděpodobně proto, že je často spojována s hormonálními výkyvy během menstruace či v menopauze. Migréna se ale může vyskytnout i u dětí. Někdo se s migrénou setká párkrát za život, někoho pronásleduje pravidelně a negativně ovlivňuje jeho kvalitu života. Pokud trpíte pravidelnými migrénami např.
během menstruace, přispívá k jejich spuštění už jen samotný stres ze strachu, že to zase přjde. Migréna je charakterizována ataky středně těžké až těžké bolesti hlavy, intenzivně pulzující často doprovázené nevolností, zvracením, citlivostí na světlo, zvuky a pachy.
Přesná příčina migrény není dosud známá, jedná se spíše o více faktorů, které jednotlivě nebo v kombinaci zvyšují pravděpodobnost jejího vzniku.
Krom hormonálních výkyvů, může vést k migréně vysoká míra stresu a napětí, zablokovaná krční páteř, nedostatek některých živin, minerálů a vitamínů, případně může být migréna formou jakési alergické reakce organismu na některé potraviny. Pokud patříte mezi ty něšťastníky, kterým migréna ztrpčuje život pravidelně zaměřte se na oblasti, které můžete ovlivnit a naučte se migrénám předcházet.
Pomocníkem Vám může být Migrénový deník
Zapište si situace, okolnosti, jídlo a vše co cca během 24 hodin předcházelo záchvatu migrény. Neomezujte se jen na Vaše aktivity, ale evidujte i počasí, atmosférický tlak, erupce na slunci, úplněk a pod. Zpětnou kontrolou svých záznamů, můžete odhalit kombinace spouštěčů. S úplňkem nic neuděláte, ale pokud se v té době vystříháte problematických potravin, uvolníte stres bylinným čajem, meditací nebo sportem, můžete migrénu zmírnit, nebo úplně odstranit. Obecně je vhodné provádět pravidelně jednoduché cviky na protažení a uvolnění krční páteře. Jemné kroužení, úklony, předklony a záklony, prováděné pravidelně pomalými pohyby do mezních pozic slouží jako jednoduchá prevence zablokované krční páteře. Cestu pro uvolnění vnitřního napětí je potřeba si najít dle vlastní preference, pro někoho je to sport, někdo zrelaxuje u dobré knihy či uklidňující hudby. Je vhodné vyhnout se i takovým věcem jako jsou katastrofické zprávy v médiích, věčně nespokojený kamarád přenášející na své okolí špatnou náladu. Důležitý je kvalitní spánek, příjemné uklidňující vůně některých éterických olejů např. levandule, kananga, jasmín apod. Některé vůně – zvláště ty těžké a syntetické dokáží naopak migrénu rozjet, je proto důležíté s nimi pracovat opatrně a více než kde jinde, zde platí že méně je více. Pravidelná konzumace bylinkových čajů snižujících vnitřní napětí, patří mezi další osvědčené metody, jak předcházet migrénám, nebo jejich průběh alespoň zmírnit. Vhodných bylinek je hodně jmenujme např. chladný lipový čaj, bazalku, heřmánek, levanduli, ale za hlavní bylinu proti migréně je považována Kopretina Řimbaba . Ke snížení tenzního napětí můžete vyzkoušet i osvědčenou směs Balanční migrena Exherbis.
Velmi efektivní jsou kapsle obsahující Kopretinu řimbabu a Guaranu, které uvolňují křečovitě stažené cévy v mozku a tím odstraňují bolest, nástup účinku je obvykle do 30-ti minut.
Dále se musíte zaměřit na potraviny, které konzumujete. Některé mohou býti samotnými spouštěči, případně negativně podpořit další faktory zodpovědné za vznik záchvatu.
Pokud je určitá potravina samostatným aktivátorem migrény, objeví se obvykle záchvat brzy po její konzumaci.
Přesná evidence konzumovaných potravin (včetně ochucovadel) 24 hodin před záchvatem, v Migrénovém deníku doplněná informací o síle, délce a průběru záchvatu, Vám pomůže zpětným porovnáním odhalit styčné body záchvatu.
Podle některých studií může příchod migrény, krom obvyklých příznaků, jako je např.rozostřené vidění, avizovat i extrémní neobvyklá chuť na některé potraviny.
Pro přesnou eliminaci nevhodných potravin, je nutné na začátku vynechat všechny potenciální spouštěče a pokud migrény vymizí, je možné zkusit potraviny, bez kterých nechcete žít, postupně jednu po druhé vracet do jídelníčku, ale vždy maximálně jednu za týden a pokud se dostaví záchvat, vyřadit onu potravinu z jídelníčku jenou pro vždy ( bez ohledu na to jak “slabá” migréna následovala) Problematická látka č. 1 – Tyramin – patří mezi aminokyseliny; vzniká například během zrání sýrů při rozkladu bílkovin; čím déle zrající sýr je, tím má větší obsah tyraminu, způsobuje některé alergické reakce a migrény; vyskytuje se také v červeném víně, v uzených rybách, v nakládané zelenině, avokádu, čokoládě a ořechách. Tyramin také způsobuje zvýšení krevního tlaku a kromě bolesti hlavy se mohou objevit i další příznaky např. vyrážka. Studie ukázaly, že až 20 procent migrén je způsobeno intolerancí tyraminu, mimo fermentovaných sýrů, čokolády a červeného vína obsahují tuto sloučeninu např. i rozinky, banány, pivo, zelí, sojová omáčka, droždí a různá dochucovadla.
Další na seznamu jsou dusitany. Přídavek dusitanů usnadňuje uzení, napomáhá vytvoření jednotné barvy a charakteristické chuti uzené potraviny, zlepšuje chuť, zabraňuje růstu bakterií a vzniku jedovatých toxinů a zpomaluje oxidaci přítomných tuků.
Dusitan sodný je tedy hojně zastoupen v masných výrobcích. Například v masových konzervách, paštikách, špekáčcích, párcích, lančmítu či šunce. Dusitan sodný se někdy ukrývá pod názvem ‚dusitanová solící směs‘.
Přecitlivělost na dusitany se projevuje bolestmi hlavy a někdy i kožními problémy. Pokud trpíte na migrény, je důležité vědět, že uzeniny a další masné výrobky mohou být zodpovědné za tyto záchvaty, případně podporovat další faktory.
Je možné, že pokud se chcete zbavit migrény, budete muset zcela vyřadit tyto potraviny ze svého jídelníčku.
Umělá sladidla – zdraví škodlivý aspartam Boj proti bílému zlu, jak je často nazývám rafinovaný bílý cukr, je bohužel veden špatným směrem.
Místo toho aby se celkově snižovala sladkost pokrmů a k případnému doslazování se používaly zdravější (většinou bohužel i dražší) sladidla jako jsou med, sušená třtinová šťáva, či rostlinné sirupy, volí většina výrobců umělá sladidla a zvláště aspartam.
Odborníci z různých táborů vedou spory, zda jsou či nejsou umělá sladidla škodlivá. Pro oběti migrén mám jednoduchou radu, nečekat, který tábor zvítězí a rovnou potraviny přislazené aspartamem z jídelníčku vyřadit.
Glutamát sodný – další látka, o kterou se vedou spory, tento zvýrazňovač chuti se běžně vyskytuje téměř ve všech potravinách, zvláště v těch s vysokým obsahem bílkovin. Výrobci potravin však její průmyslově vyráběnou formu hojně přidávají do různých ochucovadel, omáček, instantních pokrmů apod.
A také jí v hojné míře používají asijské restaurace, zvláště ty nižší kategorie. Je důležité vědět, že patří mezi nejčastější spouštěče cévních bolestí hlavy. Důvodem je pravděpodobně to, že metabolismus některých lidí ho nedokáže dostatečně odbourat a ten se následně hromadí v krvi, způsobuje turbulentní chemickou reakci vrcholící bolestí hlavy.
Vyřaďte ze svého jídelníčku instantní jídla, různé hotové omáčky apod.
Příliš tučná jídla – neškodí jen Vaší postavě, ale nadbytek mastných kyselin může negativně ovlivňovat i cévní migrény
Po té co jsme probrali potraviny, které člověku trpícímu na migrény neprospívají, je na čase dostat se k látkám, které pomáhají záchvaty tlumit či jim předcházet.
Důležitý je rybí tuk, který může snížit frekvenci, bolesti hlavy a jiné symptomy, které doprovázejí záchvaty migrény. Na tuto léčbu z neznámých příčin, obvykle lépe reagují muži. Pravidelná konzumace tučných ryb, jako je losos, makrela, tuňák a sardinky má pozitivní vliv na snížení záchvatů migrény. Pokud Vám ryby nechutnají, lze je samozřejmě nahradit rybím tukem v kapslích.
Zázvor – má přirozené analgetické účinky a je znám jako jeden z nejlepších přírodních léků na bolesti hlavy a nevolnost. Uvařte si čaj z čerstvého zázvoru, nebo rozpuste 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru ve vodě nebo džusu a užívejte několikrát denně, dokud bolest neodezní.
Důležitý je dostatečný příjem tekutin – dehydratace je jedním z hlavních spouštěčů bolesti hlavy včetně migrény.
Tkáně, které se nacházejí v mozku, jsou složeny hlavně z vody a při jejím nedostatku reagují bolestí. Dodržujte tedy dostatečný pitný režim, nejvhodnější je čistá voda, bylinné čaje.
S hydratací a doplněním elektrolytů může pomoci i kokosová voda ze zelených kokosových ořechů.
České zdraví
Borelioza nezabíjí – ona jen ničí život.
Příznaky boreliózy se velice liší v závislosti na tom, jestli jde o čerstvou nákazu – pokud jste si právě teď nebo relativně nedávno odstranili klíště, čtěte dál, jinak můžete přejít na bod 3.
Jediným skutečně typickým a nezaměnitelným projevem boreliozy je erythema migrans – červená skvrna, která je buď homogenní nebo od prostředka bledne. Vytvoří se několik dnů/týdnů po nákaze na místě, kde jste měli klíště (případně štípanec od hmyzu apod.).
Živé borelie množící se v kůži se dají v tomto případě prokázat biopsií, ale nepočítejte s tím, že by se tím někdo chtěl zabývat. V případě, že jste se nakazili před méně než dvěma měsíci, nemají význam ani krevní testy, které měří hladinu protilátek proti boreliím v krvi.
Protilátky se totiž tvoří s určitým zpožděním po nakažení. V této chvíli je infekce ještě poměrně snadno léčitelná vhodnými antibiotiky, jak se dozvíte v oddíle Léčba boreliozy.
I když skvrna nevypadá typicky nebo prostě váháte, zda se jedná o boreliozu (zvlášť pokud si nepamatujete na klíště), zvažte důkladně, co podniknete dál.
Pokud si skvrny nebudete všímat, začas sama zmizí. Borelie se mezitím mohou rozšířit krevním oběhem nebo lymfou, případně podél nervových vláken dál do těla.
K velké smůle asi poloviny nakažených se u nich tento varovný příznak vůbec neobjeví, infekce se šíří od počátku skrytě.
2. Příznaky při ROZŠÍŘENÉ NÁKAZE boreliozou
Za několik týdnů možná pocítíte celkové příznaky nemoci, které můžou vypadat jako běžná viroza. Únava, bolest svalů a kloubů, bolest v krku, tlak v zátylku – jako při běžné ‚chřipce‘.
Teplota nebývá příliš vysoká. Od virozy je odlišíte především tak, že nedostanete rýmu ani kašel.
Stále ještě máte při vhodné antibakteriální léčbě dobrou šanci na uzdravení, borelioza zatím nenapadla váš imunitní systém.
Také tato zdánlivá viroza může sama odeznít a dlouhý čas se budete cítit celkem zdrávi.
Jenom u části nakažených se v této fázi nemoc rozvine v plné síle: zánět kloubů, nevů nebo svalů, bušení srdce, pálení a mravenčení kůže či jiné neurologické potíže, zvýšená teplota až horečka, velká únava, mohou se objevit další skvrny různě po těle. V této době rozšířené infekce je vhodná doba na krevní či jiné testy, více se dozvíte v Diagnostice.
Ne vždy napadají borelie klouby. Dokáží se šířit v těle do těch nejskrytějších míst díky svému vývrtkovému tvaru a schopnosti vlastního pohybu. Líbí se jim zejména v kloubní výstelce, ve stěnách cév či v obalech nervů.
Typickými projevy boreliové infekce v kůži jsou migrující erytém, boreliový lymfocytom a Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA).
Příznaky napadení periferních nervů jsou zejména pálení kůže, píchání, mravenčení, trnutí, pocit necitlivosti nebo naopak stěhovavé bolesti různě po těle. Velice typická je obrna lícního nervu.
Napadení autonomního nervového systému se projeví bušením srdce, nepravidelným srdečním rytmem, pocením v horní části těla, problémy se střevy a nebo močovým měchýřem, které bývají zaměněny s onemocněním střev nebo zánětem močového měchýře.
Jedná se však o postižení nervů v této oblasti, nikoliv o zánět sliznic.
Dostanou-li se borelie do CNS, mohou vyvolat zánět mozku nebo mozkových blan. Tento zánět může být akutní s vysokou horečkou, silnou bolestí hlavy, strnutím šíje a obrnami, ale daleko častěji mívá chronický průběh se závratěmi, bolestmi hlavy, pocity tuhnutí šíje, trnutím končetin a páteře. Zánět optického nervu může navodit podezření na roztroušenou sklerozu.
Podezření na zánět mozku nebo mozkových blan je jedním ze dvou případů, kdy je indikováno vyšetření mozkomíšního moku (lumbální punkce). Druhým je právě podezření na RS.
V tuto chvíli už jsou borelie rozšířené v těle, imunitní systém ani případná předchozí léčba si s infekcí nedokázala poradit. Při správné a dostatečně dlouhé léčbě je ještě možné nemoc dostat pod kontrolu.
Pokud se to nestane, pak se může třeba až po dlouhých letech projevit nezvratné poškození mozku, kloubů, nervů, imunitního systému…
3. Příznaky CHRONICKÉ INFEKCE – nejtěžší stádium nemoci
Tělo se nedokáže bránit běžným nákazám, aktivují se herpetické viry, nabalují se další chronická onemocnění. Mohou se rozjet autoimunitní choroby, zejména u lidí s dědičnými dispozicemi (HLA B-27).
Trvalým postižením nervů vznikají bolestivé neuropatie, chronický zánět mozku nakonec vede k nefunkční krátkodobé paměti, poruchám soustředění, orientace v prostoru. Příznaky mohou být podobné (zaměnitelné) s roztroušenou sklerozou.
Borelioza se také pokládá za jednoho z možných vyvolávajících činitelů této autoimunitní nemoci.
Krk může být bolestivě ztuhlý, se zvětšenými uzlinami, při pohybu praská v týle. V uších píská, hlava se točí a v zorném poli vidíte ‚mušky‘. Páteř a klouby bolí, takže můžete mít také diagnozu revmatoidní artritidy, s ranní ztuhlostí, bolestivými otoky a výrůstky na kloubech. V některých případech se z kloubní tekutiny při punkci daří získat borelie.
Borelioza je také jedna z infekcí podezřelých z vyvolání chronického únavového syndromu (CFS/CFIDS).
V této době, kdy imunitní systém oslabeného těla už nepracuje správně, bývají často krevní testy na protilátky negativní.
Borelie se na rozdíl od běžných bakterií množí velice pomalu, proto mívá choroba často pozvolný a zprvu nenápadný průběh.
Málokdo by spojoval podivnou skvrnu na kůži dávno před lety s nynějšími bolestmi hlavy, únavou, výpadky paměti nebo častými chřipkami a bolestmi kloubů.
Chronické potíže s močovým měchýřem, dráždivé střevo, srdeční arytmie – to mohou být rozmanité příznaky stárnutí. A nebo chronické infekce…
Borelie nad vámi stále ještě nemusejí vyhrát – v této fázi nemoci je lze dlouhodobou léčbou přinejmenším potlačit a přinést úlevu od symptomů, a to nikoliv léky proti bolesti a na uklidnění, ale léčbou infekce.
Poznámka pod čarou: pokud se vám zdá, že se toto třífázové schéma nápadně podobá syfilidě, pak vězte, že v případě Borrelia burgdorferi a Treponema pallidum jde o příbuzné spirálovité bakterie, příznaky nákazy jsou u obou zprvu kožní, poté chřipkovité a po letech trvalé poškození – jen ten způsob přenosu je poněkud méně příjemný. A taky méně snadný – borelioza se nešíří z člověka na člověka (kromě z matky na dítě), takže se k ní staví zdravotnictví daleko laxněji než k jiným, snadněji nakažlivým chorobám s rychlým či smrtelným průběhem.
Borelioza nezabíjí – ona jen ničí život.
Záložky Projevy nemoci zpracovala 8/2009 Radka
Zdroje
[1] Bartůněk P, Bojar M, Hulínská D, Janovská D et al. Lymeská borelióza, 3. vydání, Praha: Grada Publishing, a.s., 2006
[2] Baehr R et al. Empfehlungen zur Diagnostik und Therapie der Lyme-Borreliose. online Empfehlungen česky Směrnice pro diagnostiku a léčbu lymské boreliózy
[3] Burrascano J.J. Jr. Diagnostic Hints and Treatment Guidelines for Lyme and Other Tick Borne Illnesses, September 2008; online Diagnostic Hints and Treatment Guidelines for Lyme and Other Tick Borne Illnesses česky Diagnostika a léčba boreliózy a dalších klíšťaty přenášených nemocí
[4] Hulínská D a kol. Průkaz Borrelia, Anaplasma, Bartonella a Rickettsia sp. v klíšťatech Ixodes ricinus v roce 2007 a 2008 v pražských parcích. Zprávy epidemiologie a mikrobiologie (SZÚ, Praha) 2009; 18(5) online Průkaz Borrelia, Anaplasma, Bartonella a Rickettsia sp. v klíšťatech Ixodes ricinus v roce 2007 a 2008 v pražských parcích
[5] MUDr. Martina Pýchová a kol. Trojí infekce vinou jednoho parazita aneb Co vše může způsobit jediné klíště. Med. praxi 2011; 8(4): 190–192 online Trojí infekce vinou jednoho parazita aneb Co vše může způsobit jediné klíště
Stres a jak se s ním vyrovnat
PROSÍM POZOR: Aktualizované verze tohoto článku nyní najdete na mém novém webu pod tímto odkazem
Stres je definován jako napětí, tlak, strach, námaha…, narušuje náš organismus, který potom spouští stresovou reakci. Ta bývá často tak minimální, že ji přecházíme bez povšimnutí.
Pokud je, ale stres extrémní, dlouhotrvající nebo neobvyklý, stresová reakce organismu může být pro člověka neovladatelná a může poškodit kteroukoliv část našeho těla.
Stres je stav organismu, který je vystavován podmínkám při situacích, jež mohou spouštět obrannou reakci, která má za cíl zachování homeostázy a zabránění jejího poškození. Jedná se o pud sebezáchovy. Co se děje v našem těle?
Reakce bojuj nebo uteč
Je to odezva na stresový podnět. V našem těle jsou zaznamenány reakce už z prehistorické doby, z doby kamenné. Kdy jsme prožívali velký stres po setkání s mohutným zvířetem například s mamutem. Tělo se nám vyburcovalo do pohotovosti, aby dodalo sílu, tam, kde je potřeba.
Zlepší se nám sluch i zrak /ve stresu lépe slyšíme i vidíme/. Síla nám jde do rukou i do nohou, abychom mohli bojovat nebo utéct. V dnešní době se s velkými zvířaty už nesetkáme, setkáváme se však s jinýma podněty. Nicméně fyziologická reakce v našem organismu zůstává úplně stejná.
V našem těle dochází ke stejným metabolickým kaskádám, reagujeme úplně stejně.
Jak stres funguje a jak funguje stresová reakce?
Stres nám zasáhne celý organismus. Nervový systém spustí kaskádu za účastí neurotransmiterů neuronů atd.… U respiračního systému cítíme rychlejší dech a začínají se nám potit ruce. U kardiovaskulárního systému se nám zvýší tlukot srdce i tep. Endokrinní systém nám řídí reakce do celého těla. Z hypofýzy se nám pumpuje adrenalin.
Co nejčastěji většina z nás pocítí, když je ve stresové situaci?
Cítíme nepříjemný pocit v zažívacím traktu, nebo v žaludku. Tvorba žaludečních šťáv je pozastavena na minimum. Také se nám může chtít rychle na záchod.
Tato stresová reakce slouží jako přemostění ze střev na nervový systém a vzápětí dostaneme průjem. To se stává často, když musíme třeba předstoupit a mluvit před skupinou lidí.
Dostaneme se do situace, která je nám nepříjemná.
Vrátíme-li se k reakci bojuj nebo uteč, tak v době kamenné jsme potřebovali mít sílu v končetinách. Krev se nám odčerpala na minimum z kůže i vnitřních orgánů, s výjimkou srdce a plic. Tempo dýchání se zvyšuje, aby bylo co nejrychleji okysličeno srdce, mozek a svaly.
Ve stejnou dobu je zvýšená dodávka kyslíku a glukózy do svalu. Využíváme cukr na energii. Nebylo až tak moc důležité, aby naše vnitřní orgány byly dostatečně okysličeny a měly dostatek krve. V té době jsme museli být schopni se bránit, nebo uprchnout. Být připraveni k boji, zachránit si život.
Naše původní reakce zůstávají úplně stejné, i přesto, že se s takovými extrémy už nesetkáváme. V našem organismu dochází, jak k pomalým, tak i k rapidním změnám. Tyto změny se nedějí pouze na úrovni našeho chování a vnímání, dějí se i na buněčné a na molekulární úrovni.
Jedná se o hormony, neurotransmitery… Můžeme mluvit o mírném, trvalém nebo nadměrném vlivu stresu na organismus, který způsobuje následné změny. Primární činitelé jsou adrenalin, noradrenalin, dopamin… Tyto hormony jsou pumpovány z nadledvinek a korigují nám reakci na stres.
Stres nemusí být pouze psychický, ale může být i fyzický. Jedná se o reakci na jakýkoliv podmět. Naše tělo to nezvládá a potřebuje si udržet homeostázu.
Při první poplachové fázi stresu, cítíme zpocené ruce a začne nám bušit srdce. Tuto první reakci, cítíme nejčastěji.
Například žena – matka, pečující starostlivě o své malé děti, která chodí spát pozdě a je v permanentním kolotoči bez zastavení a toto prožívá každý den znovu a znovu.
Zde se jedná o nedostatečnou regeneraci organismu, neustálé, trvalé vypětí.
Ve druhé fázi naše tělo už tolik nereaguje na změny a my si to ani neuvědomujeme. Vzniká zde rezistence, napětí, kdy se to začíná projevovat i na fyzické úrovni. Zvyšuje se nám hladina cholesterolu a stoupá nám krevní tlak. Může zde být i vyšší cukr nebo astma…Tady už začíná podprahové vyčerpání organismu.
Třetí fáze se projevuje naprostou únavou, trvalým vyčerpáním organismu, vznikají patologické změny – chronický únavový syndrom. Zde může dojíti k vážnějším poruchám, depresivním stavům a chronické klinické depresi. Může dojít až k úplnému vyčerpání serotoninu.
Nadbytek stresu má vliv i na ukládání tuků. Člověk, který má zvýšený stres, mívá často tuk v oblasti břicha.
Vidíme kolem sebe spoustu relativně mladých lidí, kteří stále žijí ve zvýšeném stresu, prožívají nadměrný stres třeba i v práci…Tyto lidé se stravují kolikrát relativně zdravě, i tak se jim tuk ukládá v dutině břišní. Zde je to nejnebezpečnější.Dneska víme, že i ½ kg tuku navíc v dutině břišní už přispívá k zánětu a může způsobit zdravotní obtíže. Postupně potom dochází ke kardiovaskulárním a hormonálním změnám. U žen se to může projevit menstruačním syndromem a to zvýšenou bolestivostí. Potom často přichází na řadu i závažnější problém a to se štítnou žlázou.
Jak se vyrovnat se stresem přírodní cestou, bez chemie? A co pro sebe můžeme udělat?
Důležitá je samozřejmě strava. Potřebujeme dostatek bílkovin, tuků a sacharidů. Pokud nám ve stravě jedna z těchto složek bude chybět, tak nám bude chybět energie.
Zažívacímu traktu se říká druhý mozek. Syndrom dráždivého střeva je úzce napojen na nervový systém.
Ve střevech se nám tvoří serotonin a my můžeme říci, že dráždivý tračník je spojen s depresí a změnami nálad.
Na stres nám pomáhají 2–3 nutrienty a skupina vitamínů a minerálů, které regulují stresovou odpověď.
Hořčík
Úplně v prvopočátku je nezbytné užívat hořčík. Jedná se o jednu ze základních minerálních látek, naše tělo jej využívá úplně nejvíce ze všech minerálů. Díky hořčíku se v těle děje 400 enzymatických reakcí a naše tělo jej uplatňuje poměrově nejvíce k ostatním minerálům. Hořčík je užíván také pro tvorbu buněčné energie.
Dále je důležitý pro hormony, svaly, kosti, zuby… Je naprosto nezbytný nejen pro fyzickou aktivitu, ale i k pokrytí kognitivní funkce. To znamená, když nebudeme mít dostatek hořčíku, tak nebudeme schopni se plně soustředit. Nedoporučuji kupovat oxid hořečnatý, jedná se o nízko vstřebatelnou formu 10–15 %.
Nejlepší forma je citrátová nebo i laktátová.
Vitamíny skupiny B
Jedná se o ve vodě rozpustné vitamíny, to znamená, že nám v těle nezůstávají. Tělo si nabere právě tolik, kolik potřebuje a zbytek vyloučí. Když jsme ve stresu, tak samozřejmě spotřebujeme béček daleko více. Dokonce i zvednutí ruky, poškrabání se na čele už vyžaduje energii B2 – riboflavinu a B3 – niacinu.
V momentě, kdy se nám začnou dělat opary, afty, nebo když začneme vnímat snížené soustředění, je nutné dodat vitamíny skupiny B. Bez vitamínů B bychom nemohli vůbec žít. Vitamíny znamenají živiny a jsou nezbytné pro základní procesy, které se v nás dějí.
Béčka se nachází v obilovinách, celozrnných potravinách, ovoci a zelenině.
Vitamín C je enzymatický kofaktor, který je součástí neurotransmiterů a imunitního systému. Dále má silné antioxidační působení. Výborně působí na podporu energie. Na základní kaskádu tvorby vitaminů, minerálů, hormonů, dopaminu, adrenalinu, noradrenalinu jsou zapotřebí jak vitamín C, hořčík, tak také i béčka.
Omega 3 mastné kyseliny jsou nepostradatelné pro psychiku a duševní vyrovnanost.
Trpíme – li úzkostmi, strachem, bázní, obavami, tísní…můžeme vyzkoušet např.: čaj s názvem Gaba, který obsahuje i extrakt zeleného čaje Theanin. Určitě pocítíme úlevu a nabudeme pocit, že se naše psychika dostává zpátky do normálu.
Aminokyselina Tryptofan nám pomůže od depresí, špatných nálad i nekvalitního spánku. Pokračuje metabolickou dráhou přímo na tvorbu serotoninu.
Efektivnější forma Tryptofanu je forma 5 HTP Tryptofan, která nás může dobře vyzvednout ze syndromu vyhoření, z hlubokého smutku a deprese.
Tryptofan se nachází v ořechách kešu, v krůtím a kuřecím mase, mléce, banánech, slunečnicových semenech, také ve špenátu i ve fazolích.
Nespavost ze stresu
Při stresu bývá noční buzení velice časté. Jsme – li přetaženi, míváme často se spaním problém. Ke kvalitnímu spánku potřebujeme dostatek zinku, vitamínu B6 – pyridoxinu, vitamín C a hořčíku.
Existují dva druhy nespavosti:
- Buď usneme hned, ale za 2–4 hodiny se probudíme a cítíme se úplně vzbuzeni a dále nemůžeme usnout. Vzbudíme-li se mezi 1– 3 hodinou, terčem jsou játra. Přeloženo do našeho fyzického působení, jedná se o problém s produkcí kortizolu.
Hladina kortizolu se má správně zvedat až k ránu, kdy dochází k našemu probouzení. K večeru nám začíná naopak klesat, a to nám dovolí, že přirozeně usínáme. Když jsme ve stresu, tak se nám kortizol v noci náhle zvedne a nám to způsobí úplné procitnutí. Vůbec nemůžeme usnout.
Dochází k vyčerpání, nadledvinky nám přestávají regenerovat, tak jak by měly.
- Ležíme v posteli a nemůžeme zabrat, trvá nám to 1,5 až 2 hodiny než se nám podaří usnout. Na problémy se spánkem nám pomohou některé byliny např.
meduňka, oves, chmel, kozlík lékařský, mučenka – tyto byliny náš organismus zklidní. Přímo mučenka je užívána jako léčivka na deprese a po 30 dnech má stejnou účinnost jako diazepam a to bez vedlejších účinků. Kozlík lékařský má zvláštní aroma a neměl by se užívat dlouhodobě, někomu může způsobit barevné a zvláštní sny.
Dobré je také použít Bachovy květové esence, kapat pod jazyk nebo kombinovat právě s bylinami na nervovou soustavu.
Lidé, kteří trpí trvalým stresem, mívají záněty, mají zvýšené cytokiny, což jsou zánětlivé márkry v organismu.
Mohou, je třeba bolet klouby, nebo se jim zhoršit i alergie… V horších případech se může rozjet autoimunitní onemocnění. Představme si, že jsme „jedna biochemická továrna,“ každý proces v těle je závislý na dostatečném přijmu, jak vitamínů, minerálů, tak i enzymů.
Když nebudeme mít dostatek všeho, když si nutrienty v průběhu života pomalu vyčerpáme a dostatečně nedoplníme, tak se tělu nemůžeme divit, že je stále depresivní, unavené a bez nálady. Samozřejmě, všechno se dá doplnit stravou, avšak v některých případech můžeme dávat doplňky stravy, které rychleji deficity doplní.
Příznaky nedostatku základních nutrientů se prolínají.
Zvýšená lekavost a nesnášenlivost hlasitých zvuků, roztěkanost, svalové křeče, tiky a únava je projev při nedostatku minerálu hořčíku a vitamínů ze skupiny B.
Oslabená imunita, opary, zvýšená únava se nejčastěji protínají béčka a vitamín C. Při zvýšené chuti na sladké, tady můžeme ještě rozlišovat – zvýšená chuť na cokoliv, co je sladké – jedná se o sníženou energii.
Pozorujeme-li chuť přímo na čokoládu, jedná se zde o nedostatek hořčíku. Při zvýšené chuti na slané to bývá adrenální vyčerpání. Zde je nutné se na nadledvinky zaměřit.
Základní nutrienty na podporu nadledvinek jsou minerály hořčík a zinek, dále béčka a vitamín C. Dále je důležité vynechat potraviny, které organismus stimulují a zbytečně vyčerpají. Stimulanty jsou kofein, nikotin, nadbytek alkoholu.
Také i přemíra sportu vyčerpává nadledvinky. Můžeme zde pracovat s adaptogenními bylinkami. Jedná se o specifickou skupinu bylin, která zvyšuje odolnost proti stresu, úzkosti.
Adaptogenní působení bylin navrací tělo a tělesné procesy do vyrovnaného stavu. Je to specifická skupina bylin, která pomáhá regulovat stresovou situaci nejenom fyzickou, ale i psychickou. Například:
Schizandra čínská – je výborná na stres, únavu a také tam, kde cítíme fyzické vyčerpání. Krásně působí při depresi, při špatné koncentraci, paměti i nespavosti. Je skvělá i na játra.
Rodiola růžová, žlutá je vynikající, jak na psychickou, tak i na fyzickou únavu. Působí výborně i pro lidi, kteří mají intelektuální zátěž a také pro lidi, kteří trpí častou změnou nálad. Dále pomáhá při těžké únavě z nespavosti, a také reguluje cirkadiální rytmy. Rodiola by se měla užívat do 16 hod, neboť hodně stimuluje.
Eleuterecocus – sibiřský ženšen, je jedna z nejlepších adaptogenů. Jedná se o silný typ ženšenu, který regeneruje účinně metabolismus. Můžeme ho využít na širokou škálu obtíží, jak na duševní, tak i na fyzické úrovni. Nemusíme se bát rychlého nástupu účinku, působí skvěle na únavu, na rekonvalescenci a také na chronické nedostatky imunitního systému.
Podle tradiční čínské medicíny mají emoce horkou povahu. Horko nám způsobuje stagnaci a tím se nám rozvíjejí nemoci.
Na stres velice kladně působí pohyb
Udělejte si čas denně nejméně alespoň na 20–30 minutové procházky. Nemáte čas se procházet? Dobře, tak vystupte z práce o jednu nebo dvě autobusové zastávky dříve. To může být těch vašich 20 minut. Je to určitě lepší než nedělat nic.
Zlepší se vám krevní oběh, nastartujete lymfatický systém a toxické látky, viry, bakterie se vám nebudou ukládat v takové míře. Z jógy – Pozdrav slunci, rychlé protažení, vícekrát si protáhneme krásně celé tělo, okysličíme se.
Dýchací cvičení, rozdýcháváme se, stačí nám i hluboký nádech a výdech. Při stresové situaci je dobré se nadechnout třeba na 8 nádechů, a vydechujeme na 4 výdechy. Necháváme cirkulovat kyslík po celé oběhové soustavě.
Můžeme použít afirmaci, soustředit se na pozitivní myšlení. Víme, že naše podvědomí pracuje na naučených vzorech. Můžeme se naučit pozitivně myslet: „jsem zdravý a cítím se skvěle, cítím se skvěle, jsem bez bolesti“.
Vědomě si opakovat, tyto pozitivní věty, třeba 20x a přitom se na sebe dívat do zrcadla. Dívat se sám sobě do očí. Terapie smíchem – smát se na sebe v zrcadle alespoň 3 minuty se na sebe zubit, neuhnout pohledem.
Když nás něco trápí, cítíme se ve stresu, občas opravdu stačí, že naši neradostnou situaci můžeme s někým blízkým sdílet a občas se najde i řešení, už tím, že to vyřkneme nahlas.
Tuky neomezeně, bílkoviny střídmě, na cukry zapomeňte – PharmDr. Margit Slimáková
To je zjednodušené, ale jasné vysvětlení výživového směru, který je kritizován jako nová módní dieta a přitom jde o více jak sto let stará terapeutická doporučení. O výživovém směru založeném na striktním omezení sacharidů panuje spousta nejistoty, mýtů až nesmyslů. Proto jsem se rozhodla předat rozhovor Mariky Sboros s profesorem Timem Noakesem, aktuálně předním propagátorem nízko sacharidové vysoce tukové stravy. Tento typ stravy se nejčastěji označuje zkratkou LCHF, která je ze slov „low carb high fat“. V odpovědích najdete jak se LCHF liší od Paleo stravy, proč není třeba nic vážit ani počítat kalorie, jaké jsou nejlepší zdroje tuků a bílkovin, co s alkoholem, co na svačinky anebo jak tuto stravu mohou zvládat vegetariáni.
Tim Noakes je celosvětově uznávaný profesor sportovní medicíny, vědec a autor desítek studií a knih. Po většinu své kariéry obhajoval standardní nutriční doporučení: stravu s vysokým obsahem sacharidů a nízkým obsahem tuků, kterou prosazují odborné společnosti v USA, Velké Británii a v Jihoafrické republice, kde Tim Noakes působí.
V České republice mají podobu desítek let staré výživové pyramidy se základem dříve v jedenácti, dnes v sedmi porcích obilovin. Jenže zmíněná doporučení nedovedou řešit mnoho zdravotních potíží. V zemích, které je prosazují, dokonce dramaticky narůstají počty nemocí souvisejících s výživou.
Sedmdesát procent světové populace umírá na chronická onemocnění způsobená stravou, kterou podporuje silně zmanipulovaná věda.
Součástí směrodatných studií je třeba i výzkum financovaný výrobcem nápoje Coca-Cola, podle jehož výsledků je přiměřená konzumace zpracovaných cukrů a slazených nápojů součásti zdravého životního stylu a příčinou zdravotních problémů jsou tuky a lenivost (nedostatek pohybu).
Nízko sacharidová vysoce tuková strava – návod
Sportovní vědec a profesor z Kapského Města Tim Noakes je veskrze fit. Ve věku 65 let, po čtyřech letech na své vlastní nízkosacharidové dietě s vysokým obsahem tuku (LCHF), je plný energie a dosahuje skvělých běžeckých výkonů. „Už neběhám tak rychle, jako když mi bylo 20, ale v tréninku vidím jasné zlepšení a také si to více užívám než před 20 lety,“ sděluje Noakes. Z 20 kilo, které shodil během prvních dvou let na dietě, se mu nevrátil ani gram a jeho zdravotní stav se celkově zlepšil. Noakes má diabetes 2. typu (má ho v rodinné anamnéze), který se u něj rozvinul přesto, že až fanaticky po 33 let dodržoval tehdy doporučovanou dietu s vysokým obsahem cukru a nízkým obsahem tuku. Pravděpodobně by léky mohl vysadit zcela, nicméně preferuje „dokonalou kontrolu cukru v krvi‘.
Spí jako dítě, zbavil se chrápání (což jeho manželka Marilyn hluboce oceňuje) a u televize už také neusíná. Všechny ostatní zdravotní obtíže – opakující se zánět průdušek, rýma, migréna, syndrom dráždivého tračníku a žaludeční reflux, u kterých zvažoval chirurgický zákrok – jsou ty tam.
Jeho dietu stále obklopuje kontroverze. Odborníci tvrdí, že je nevědecká a nebezpečná – stejně jako Noakes.
Důkazy pro a proti LCHF dietám a Noaksově přístupu byly posouzeny na mezinárodním setkáním vrcholných vědců a odborníků na LCHF diety v Kapském Městě, které se uskutečnilo 19. až 22. února tohoto roku.
Setkání se účastnila Karen Thomson, vnučka zesnulého průkopníka kardiochirurgie profesora Chrise Barnarda, a smetánka mezinárodních lékařských a vědeckých odborníků na LCHF stravu v panelu řečníků.
V následujícím rozhovoru s Marikou Sboros Noakes vyjasňuje terminologii jeho LCHF diety a přestavuje svoji knihu:
Není vaše dieta podobná té Atkinsově?
Ne, Atkinsova dieta obsahuje více bílkovin než ta naše. Naši dietu můžete definovat jako s vysokým obsahem tuku a středním obsahem bílkovin.
Nejedná se tedy o paleo dietu?
Ne. Paleo dieta má nízký obsah sacharidů, ale ne tak nízký jako ten náš. Paleo dieta vylučuje cereálie a mléčné výrobky, ale zahrnuje ovoce, což u nás neplatí. Snad s výjimkou některého bobulového ovoce, které je vysoce výživné, ale obsahuje málo sacharidů.
A není to Bantingova dieta?
Správnější by bylo říci Ebsteinova – po německém lékaři Wilhelmu Epsteinovi, který s vysokým obsahem tuku přišel první.
Tuto dietu podporoval Sir William Osler ve své přelomové knize Principy a praxe medicíny (v originále the Principles and Practices of Medicine) publikované ve Spojených státech v roce 1892.
Každý, kdo tvrdí, že Bantingova nebo Ebsteinova dieta jsou módními výstřelky, jednoduše neví nic o historii dietologie. Lidé s tím nezačali v roce 1977, jak tomu byli, zdá se, někteří z našich studentů učeni.
Zahrnuje váš přistup vážení potravin?
Ne, to je komické. Člověk nemůže nikdy přesně stanovit absolutní kalorický obsah potravin, které hodlá konzumovat. A také nikdy nevíte, kolik kalorií kdo potřebuje. Jediné, co můžete vážit, jste vy sami.
Pokud je vaše hmotnost stabilní, konzumujete přibližně tolik kalorií, kolik jste chtěli. Pokud jste štíhlý, pravděpodobně se vám dostává správného množství kalorií pro vaše tělo a úroveň fyzické aktivity.
Neexistuje žádný jiný způsob, jak dostatečně přesně určit, kolik kalorií potřebujete.
Není vaše dieta extrémní?
Pouze v tom, že obsahuje velmi nízký obsah sacharidů, jediné živiny, pro kterou lidské tělo nemá žádnou zásadní potřebu. V roce 1977, kdy nám bylo řečeno, že bychom měli jíst stravu s vysokým obsahem sacharidů, započalo extrémní zhoršení lidského zdraví v globálním měřítku.
Umírněnost ve stravě je domýšlivé, puritánské slovo. Žádný savec nejí s mírou. Všechny druhy stravování v přírodě jsou extrémní – lvi jedí pouze maso, lední medvědi jedí hlavně tuk, panda zase jenom bambusové výhonky, žirafy nejedí nic jiného než akátové listy.
Rovnováha je to, co těmto druhům pomohlo přežít po miliony let.
Je vaše dieta vhodná pro každého?
Neexistuje dieta, která by byla vhodná pro každého. LCHF dieta je nejlepší pro ty, kdo jsou rezistentní na inzulín.
Kritici tvrdí, že vaše dieta je nebezpečná, protože obsahuje vysoký obsah nasycených tuků. Jsou ale nasycené tuky skutečně hrozbou pro zdraví?
Mohou být, a to za přítomnosti vysokého obsahu sacharidů, cukru, ve stravě, který způsobuje zvýšené koncentrace inzulínu v důsledku nadměrného příjmu sacharidů. Inzulín pak řídí změněný metabolismus, kdy se tvoří škodlivý oxidovaný (LDL) cholesterol, který je pravděpodobně hlavním faktorem při vzniku onemocnění srdce.
Tak jaký je tedy klíč?
Jíst takovou stravu, která udržuje koncentrace inzulínu a glukózy v krvi na nízké úrovni, protože zvýšené koncentrace inzulínu jsou spojeny s dlouhodobými zdravotními problémy. My říkáme: jezte, co vám chutná. Myslíme si, že jakmile snížíte sacharidy, váš mozek vám řekne, že potřebujete více tuku nebo bílkovin. Je to o nalezení rovnováhy, která vám bude vyhovovat.
Co omezit, když chceme s vaší dietou začít?
Pečivo, brambory, rýži, těstoviny, pizzu, cukr, všechny obiloviny, zpracované, balené, nekvalitní potraviny, cukrovinky, sušenky, šumivé nápoje – všechny návykové věci. Cokoliv, co je sladké nebo obsahuje škrob, musí pryč. A taky nízkotučné potraviny.
A co bychom naopak jíst měli?
Tuk a bílkoviny. Tuku můžete sníst relativně neomezené množství, ale bílkovin pouze střídmě. Zdravá strava s vysokým obsahem bílkovin pro člověka neexistuje. Pokud by se vaše strava skládala výhradně z bílkovin, zakrátko byste onemocněli a zemřeli. Tukem se nepředávkujete. Snižuje chuť k jídlu a je to také nejlepší způsob, jak se zbavit závislosti na cukru.
Jaké jsou dobré zdroje bílkovin?
Zkuste vejce, plnotučné mléčné výrobky, sýry, jogurty – to jsou dobré nouzové potraviny. Ryby a kuřecí – s kůží a z volného výběhu. Dále nějaké to červené maso, ideálně z bio chovu nebo alespoň chované na pastvě.
Nesmí se jednat o maso ze zvířat, která neviděla pastvu a byla krmena obilovinami, protože tím maso ztrácí kvalitu. Maso ale není to hlavní, ačkoli takové jehněčí je vhodné, protože je tučné a z volného chovu.
Kořeněné klobásy jsou také v pořádku, ale nesmí obsahovat obiloviny. Dále také slanina, pokud není příliš vyuzená.
A jaké jsou dobré zdroje tuku?
Máslo, smetana, maso, zelenina na másle, smetana v čaji nebo kávě. Kokosový olej – ten je velmi zdravý. Každý by ho měl vypít dvě polévkové lžíce denně. Avokádo, oříšky – mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy, zejména makadamové ořechy – to jsou vlastně kapky tuku. Všechny stromové ořechy. Avšak ne arašídy. Jsou to totiž luštěniny, nikoli ořechy.
Jsou mléčné výrobky problematické?
Pouze pro osoby s průjmem, nesnášenlivostí na laktózu nebo ty, kteří bojují s nadváhou – to se týká většinou žen. Je docela dobře možné, že mléčný tuk u nich spíše hlad zvyšuje, než tlumí.
Zatím nevíme, jestli je to jen vliv nasycených tuků u některých osob.
Nejjednodušší způsob, jak snížit příjem mléčného tuku, je omezit mléčné výrobky a jíst především jiné zdroje tuku, jako jsou tučné ryby nebo avokádo.
A co zelenina?
Všechna zelenina obsahuje sacharidy. My doporučujeme tu s nejnižším obsahem sacharidů a nejvyšší výživnou hodnotou. Listová zelenina, jako je kapusta, je jedna z nejvíce výživných druhů zeleniny. Dále také květák nebo brokolice. I ty jsou na našem zeleném seznamu
Mohu být s vaší dietou vegetarián?
Ano, pokud budete jíst mléčné výrobky. Doporučujeme však zahrnout i vejce a ryby. Vegetariáni, kteří „podvádějí“, mohou být až neuvěřitelně zdravý.
A platí to i pro vegany?
Znám jednoho vegana-sportovce, bývalého profesionálního cyklistu, jehož strava obsahuje 80 % tuku – spoustu kokosového oleje a avokáda. Je to extrémní strava, ale pro něj funguje.
Jeho střevní mikroflóra to očividně zvládá. Také jsem potkal člověka, který jí pouze syrové maso.
Nevíme, jak se chovají bakterie ve střevech takovýchto lidí a jak mohou vynahradit to, čemu nazýváme stravovací deficity.
Keto food pyramid
Jaký je nejlepší poměr sacharidů, tuku a bílkovin?
To záleží na tom, jak špatně na tom jste. Jste-li diabetik, doporučujeme 20 % až 30 % bílkovin, 60 % až 70 % tuku a 5 % sacharidů. Čím horší je váš zdravotní stav, tím více tuku potřebujete, protože tuk je z pohledu inzulínu neutrální.
Čím více jste rezistentní na inzulín, tím více tuku můžete sníst, protože i když slinivka selhává, tuk je jediné palivo, které můžete bezpečně metabolizovat bez inzulínu. Tuk je pro kontrolu hladiny cukru v krvi ideální.
Nechceme říkat lidem, kolik gramů čeho mají sníst – kromě sacharidů, kde je to přibližně 25 g, pokud jste na tom opravdu špatně.
A co alkohol?
Alkohol je toxin a při naší dietě značně zpomaluje hubnutí. My říkáme: nejprve shoďte kila, a až potom případně zkuste znovu začlenit menší dávky alkoholu. Dieta je tenká hranice. Pokud správně nestanovíte poměr tuků, bílkovin a sacharidů, stačí jedno jablko, jedno pivo nebo dvě sklenky vína a už jste za hranou a nedostaví se celkové účinky snížení sacharidů ve stravě.
A co příležitostné hřešení?
Malý kousek hořké čokolády je v pořádku, ale u toho většina lidí nezůstane. Stejně jako kuřáci, kteří si také nedají jen jednu cigaretu. Klíčem k úspěchu je dostat ze stravy cukr.
Lidé si neuvědomují, jak moc je cukr návykový nebo co to vlastně je – nejen sacharóza, tedy například krystal, ale i fruktózový ovocný cukr (HFC) ve zpracovaných potravinách. To je to, co bych klasifikoval jako cukr – ten, který je návykový.
Pokud se vám podaří snížit příjem cukru na 25 g denně na pár měsíců bez dalšího přidaného cukru, mozek ho přestane vyžadovat. To je to, co dělá naši dietu tak úspěšnou.
Jaké jsou nejvhodnější svačinky?
Ořechy, sušené maso, sýr, kokos. Osobně miluji kokosové lupínky. A také plnotučný jogurt.
Jak často bychom měli jíst?
To záleží na tom, jak špatně na tom jste, co se týče zdraví a váhy. Jsem diabetik, takže podle mého názoru čím méně, tím lépe. Mám velkou snídani, odpoledne jednu či dvě malé svačiny a v sedm večer večeřím.
Doplnění: Přísně vzato, nízkosacharidové dietě Tima Noakse s vysokým obsahem tuku (LCHF) není správné nazývat Bantingova dieta. Zmíněný William Banting byl silně obézním, skomírajícím hrobařem, který jedl nízkosacharidovou stravu na radu Dr. Williama Harveyho v roce 1862.
Banting díky ní zhubl a cítil se skvěle. Harvey o tom napsal odbornou práci, nicméně pod tlakem kolegů svůj názor změnil a dietu změnil na stravu s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Německý lékař Dr.
Wilhelm Epstein jeho myšlenku přivezl do Evropy, kde ji upravil na nízký obsah sacharidů a vysoký obsah tuku poté, co si uvědomil, že klíčem bylo nahrazení sacharidů tuky, nikoli bílkovinou, jelikož tuk tiší hlad efektivněji. Je tedy správnější dietu Tima Noakse nazývat Ebsteinovou, případně ketogenní.
V JAR už asi jméno Banting zůstane – stalo se z něj populární slovo s vlastními restauracemi, pokrmy a všemožnými výrobky.