Středomořská dieta a středomořská kuchyně – udělejte něco pro své zdraví

Středomořská dieta a středomořská kuchyně – udělejte něco pro své zdraví

Chcete-li zhubnout, udělat něco pro své zdraví, ale zároveň se moc neomezovat, pak je vaší trefou do černého středomořská dieta. Při vyslovení slovíčka „dieta“ vyskočí drtivé většině lidí na čele studený pot a automaticky si tento pojem spojí s nutností dodržovat přísný jídelníček. Je pravda, že většina diet sází na omezení, zákazy a nutnosti ohledně stravování, středomořská dieta jde ale v tomto ohledu tak trochu proti proudu. Proč? V konzumaci jídel vás neomezuje, nenatavuje vám žádný jídelníček a jediné, co bude vaším úkolem, je dodržet pár základních pravidel. Nejedná se o hladovějící utrpení, nekontrolovatelné chutě a neoblíbený jo-jo efekt, který je mnohdy cílovou páskou spousty diet. Co je to středomořská dieta a jaká má pravidla se dozvíte v dnešním článku. 

Středomořská dieta – o co tu jde?

Poznávacím znamením této diety je absence pevného jídelníčku. Už to samo o sobě každou dietářku jistě potěší a navnadí na další přísun informací.

U středomořské diety zkrátka nemáte přesně nalajnované, co musíte slupnout ke snídani, co k obědu a na čem si pochutnat k večeři.

Ovšem pozor! Pro všechno, co se rozhodnete zbaštit, však existují jistá pravidla. 

Základem je čerstvá zelenina

Středomořská dieta má jeden hlavní pilíř a tím je čerstvá zelenina. Tu můžete jíst jako přílohu, dělat si z ní chutné saláty či jiné pochutiny.

Další složkou této diety je ovoce, ořechy, ryby, drůbež a celozrnné výrobky.

Jestliže se chcete řídit středomořskou dietou, pak by se na vašem stole měly 3x týdně objevit ryby, ke kterým si můžete dopřát skleničku červeného vína. Pořád to zní lákavě, viďte?

Extra panenský olivový olej

O blahodárných účincích panenského olivového oleje věděli již dávno před námi. Jeho pravidelná konzumace ovlivňuje zvýšení HDL cholesterolu v krvi na úkor LDL cholesterolu. Navíc díky němu klesá krevní tlak, nemluvě o celé řadě dalších příznivých vlastnostech. Dopřávejte si jej ve velkém a kdykoli to bude možné!

Obrázek: pixabay.com

Středomořská dieta a středomořská kuchyně – udělejte něco pro své zdraví

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

  • středomořská dieta
  • středomořská kuchyně

Středomořská dieta

tak dneska to bude zase o jídle a hubnutí 🙂 Na své si přijdou hlavně milovnice středomořské kuchyně. Slyšelas už o mediteránní dietě? Někdy se jí říká také středomořská. A jak už je jasné z jejího názvu, jedná se o dietu, která vychází ze stravovacích návyků obyvatel Středomoří.

Kdo si počká, ten se dočká

Tahle dieta (nebo spíš způsob stravování) neslibuje rychlý pokles hmotnosti ani centimetrů v pase a ručička váhy bude klesat určitě pomaleji než u jiných již představených diet.

Očekávat můžeš zdravý úbytek váhy 1–2 kg za měsíc.

Podle odborníků se ale jedná o jednu z nejzdravějších diet vůbec, takže i když úbytek váhy přichází postupně, děje se to pro tělo přirozeným způsobem a díky tomu bez rizika jojo efektu.

A navíc se jedná o dietu, kterou si můžeš doslova vychutnávat – nejenom že tě nečeká žádné velké hladovění a odříkání, ale naopak do svého jídelníčku zařadíš samé skvělé potraviny.

V neposlední řadě je tady celý katalog zdravotních benefitů. Je obecně známo, že obyvatele států u Středozemního moře trápí méně kardiovaskulárních problémů a jsou známí pro svou dlouhověkost. Podle odborníků je to právě díky jejich stravě.

Středomořská dieta a středomořská kuchyně – udělejte něco pro své zdraví

Tak jo, co tedy při středomořské dietě jíst a nejíst?

Nutno podotknout, že se jedná spíš o doporučení určitých skupin potravin než o nějaký direktivní seznam. Důležité je mít na paměti i to, že nejvíc výživové hodnoty se skrývá v potravinách v jejich co nejpřirozenější podobě. Po polotovarech a různých chemií vylepšených šmakuládách zatím nikdo ani nezhubl, ani nevybudoval pevné zdraví.

V hlavní roli olivový olej

Středomořské národy zkrátka používají olivový olej na všechno: při přípravě studeného i teplého jídla, a dokonce i jen tak na pečivo. Někdy i na vlasy, ale to je do trochu jiného článku. Nostalgicky tedy zamávej máslu, sádlu i margarínu a vrhni se do objevování všech tváří tohohle pokladu lisovaného z oliv.

Zelenina ke všemu, ovoce jakbysmet

Ano, tahle dieta je jako stvořená pro fanoušky čerstvé zeleniny. Rajčata, papriky, saláty…ke každému jídlu. Říká se, že v tradiční středomořské kuchyni tvoří zelenina asi 50% všech konzumovaných potravin. Samozřejmě sem patří i různé čerstvé ovocné a zeleninové šťávy i smoothie.

Hodně ryb a mořských plodů, maso spíš výjimečně

Konzumace ryb je prostě skvělá, vždyť už děti na základní škole se učí, že ryba by měla být v jídelníčku alespoň dvakrát týdně. A mořské ryby navíc obsahují ještě víc jódu a nenasycených mastných kyselin. Ale jestli jsi naprosto antirybí typ, neházej ještě středomořskou dietu do žita, vhodné je i drůbeží maso. Naopak červenému masu by ses měla spíš vyhýbat.

Mimochodem, když už jsme u těch mořských ryb, jejich dalším přínosem pro zdraví i krásu je kolagen. Naštěstí dnes už nemusíš zbaštit tolik ryb, abys ho tělu doplnila v dostatečném množství. Hravě to zvládneš s naším jahůdkovým SKINNY GIRLS BIO mořským kolagenem. A nezapomeň si na jeho přípravu pořídit stylový shaker:-)

Těstoviny i pečivo

Příjemná změna po několika dietách, které od konzumace pečiva spíš odrazovaly, nemyslíš? Ve středomoří je typické jíst kvalitní semolinové těstoviny a chléb. Obojí ideálně v celozrnné variantě a s olivovým olejem 🙂

Oříšky a semínka

Další zdroj zdravých tuků a zároveň ideální adept na rychlé svačinky. Ale pozor, myslíme samozřejmě oříšky v jejich přirozené formě, žádné solené arašídy a mandle v čokoládě.

  • Sklenička červeného
  • A na závěr dobrá zpráva pro milovnice vína – nejenom že ho středozemní dieta nezatracuje, dokonce vyzdvihuje zdravotní přínosy červeného a doporučuje v malém množství jeho pravidelnou konzumaci (za tu lze považovat cca 1 deci denně).
  • Nejenom jídlem je člověk živ

Pro středomořské národy je kromě zdravého jídelníčku typické i klidnější životní tempo. Více odpočinku a méně stresu. Jídlo je pro ně rituálem a příležitostí k setkávání přátel a rodiny, ne jen doplnění živin v co možná nejkratším čase. I v tom bychom se mohly inspirovat 🙂

Typické je pro ně i trávení času na čerstvém vzduchu, díky tomu i vyšší příjem vitaminu D, jehož nedostatek nás v těchto dnech trápí. Naštěstí ho můžeš doplnit třeba prostřednictvím našeho Imunitu, který je doslova nabušený vším, co pro budování silné imunity v tomto období potřebuješ.

A jako vždycky na závěr tě upozorníme na naše cvičební videa, která ti, zvlášť teď, když trávíme co nejvíc času v našich domovech, určitě přijdou vhod. A je jedno, jestli chceš makat na sexy sixpacku nebo se jen potřebuješ pořádně protáhnout.

Budete mít zájem:  UV oblečení chrání lépe než opalovací krémy

Tvoje holky ze SKINNY GIRLS:-))

Středomořská strava – cesta ke zdravému srdci

Jedete na dovolenou do Středomoří? Nechte se inspirovat místním jídelníčkem. Tzv. mediteránská kuchyně je jedna z nejzdravějších. Dokáže například snížit riziko metabolického syndromu, který ohrožuje srdce a cévy.

Středomořská dieta a středomořská kuchyně – udělejte něco pro své zdraví Olivový olej

Metabolický syndrom

Metabolický syndrom je onemocnění, kterým trpí asi třetina evropské populace a jeho výskyt se neustále zvyšuje.

Je to nejčastější civilizační choroba, která urychluje aterosklerózu (kornatění) tepen a svého nositele ohrožuje poškozením srdce a cév, které může vyústit v infarkt myokardu nebo v cévní mozkovou příhodu. Metabolický syndrom patří k nejčastějším příčinám úmrtí v dnešní době.

Metabolický syndrom zahrnuje několik složek:

  • vysoký krevní tlak,
  • cukrovku 2. typu,
  • obezitu.

Středomořská kuchyně využívá mnoho zdraví prospěšných ingrediencí:

  • olivový olej, který obsahuje mononenasycené kyseliny a fenoly,
  • čerstvé ryby a drůbež,
  • čerstvou zeleninu a ovoce,
  • víno v malých dávkách,
  • vyrovnané množství vitamínů a minerálů.

Léčivý olivový olej

Olivový olej obsahuje fenoly, což jsou přírodní látky, které se umí vázat na cholesterol v krvi a neutralizovat jeho škodlivý vliv na lidské zdraví.

Vědci zjistili, že fenoly také v těle potlačují některé prozánětlivé geny a právě zánět je jedním z procesů, který se podílí na vzniku aterosklerózy. Vědci sledovali skupinu lidí s metabolickým syndromem, kteří každý den dostávali snídani bohatou na fenoly.

Ukázalo se, že u těchto pacientů se změnilo nastavení imunitního systému, které vedlo ke snížení zánětlivé aktivity v těle a tím i ke snížení rizika poškození cév.

Projezte se ke zdraví

Zkuste se tedy zamyslet, zda by váš jídelníček nepotřeboval změnu. Středomořská kuchyně je velmi chutná a svěží, možná i zhubnete a určitě prospějete svým cévám a srdci.

(vesa)

Zdroj: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110307161851.htm http://www.webmd.com/heart-disease/news/20031111/mediterranean-diet-fights-heart-diseasehttp://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100419204628.htm

Cévy Šelest na srdci Šelest na srdci u dospělých Krevní skupiny Infarkt myokardu Líbil se vám článek? ANO NE Střeva

Starověký lékař Galén popisoval střeva jako trubici, jejíž délka souvisí s vyspělostí…

Růst

Mám táky problem nevím jestli se sem hodi měřím jen 1.m.52cm a chtěla bých být…

Středomořská dieta: Jak prospěje vašemu zdraví?

Středomořská strava zahrnuje tradiční zdravé životní návyky lidí ze zemí hraničících se Středozemním mořem – třeba Francie, Řecko, Itálie a Španělsko.

Už se vidíte na pláži s drinkem? Nenechte se mýlit! V jídelníčku tamních obyvatel převažuje čerstvá zelenina, ovoce, ořechy a semínka, luštěniny a obiloviny.

Z masa jsou to především ryby a mořské plody, které doplňuje vyšší podíl nenasycených tuků, nejčastěji v podobě olivového oleje. Na středomořské tabuli většinou neuvidíte moc červeného masa a mléčných výrobků.

Jižané si potrpí na správné stolování. Na upjatou etiketu ale zapomeňte, jejich hodování je většinou velmi hlasité. Sejdou se s přáteli i rodinou a jídlo si vychutnávají v klidu – žádný stres u počítače a bagety mezi schůzkami! Svoji nezastupitelnou roli hraje také fyzická aktivita – stačí 30 minut denně.

Základem středomořské stravy je zelenina a ovoce. Ideálně byste měli sníst 7 až 10 porcí čerstvé zeleniny nebo ovoce denně. Chápeme, že zvláště v zimních měsících může být obtížné sehnat čerstvé potraviny v požadované kvalitě… Naštěstí máme řešení. Naše mrazem sušené ovoce a zelenina obsahuje stejné vitamíny a minerály a navíc božsky křupe! A co víc? Vydrží vám déle!  

Při středomořské dietě zařaďte do jídelníčku také celozrnné potraviny. Přejděte na celozrnný chléb, cereálie a těstoviny.

Experimentovat můžete i s jinými celými zrny, jako je bulgur a farro, a při vaření používejte zdravé tuky.

Vyzkoušejte olivový olej jako náhradu za máslo a nezapomínejte na zdravé tuky ze semínek a ořechů. Nejste si jistí, které tuky jsou zdravé? Mrkněte na náš článek, poradíme!

Jezte více mořských plodů a ryb. Tuňák, losos, pstruh, makrela a sleď jsou základem pro všechny středomořské kuchařky.

Nejlépe uděláte, když si je připravíte na grilu nebo v troubě! Můžete je navíc provonět čerstvými nebo lyofilizovanýmibylinkami. Extravagant směs se hodí na ryby, směs provensálských bylinek zase do salátu.

Mmmm! Červené maso nahraďte masem bílým a pár dní v týdnu i luštěninami. Pokud už si tmavé maso dopřejete, ujistěte se, že je libové, a volte menší porce.

Rýže, zelenina a plody moře. Taky už se vám sbíhají sliny na španělskou paellu?

Omezte tučné mléčné výrobky. Dopřát si můžete řecký nebo obyčejný nízkotučný jogurt a malé množství sýrů. Vyhýbat byste se měli ibílé mouce. Tu obsahuje hlavně veškeré bílé pečivo, ale i třeba těsto na pizzu. Když je to možné, volte celozrnné varianty. Vyhněte se těžkým tučným jídlům, uzeninám a vysoce zpracovaným potravinám.  

Dávejte si pozor také na sůl a cukr. Raději si jídlo dochuťte kvalitním kořením. Bylinky v kuchyni dokážou zázraky! Přidané cukry a jiná aditiva také nejsou to pravé ořechové. To víme i ve Světě plodů, a proto naše ovoce nedoslazujeme. Je tak božsky dozrálé, že to vůbec nepotřebuje. 

Neexistují přesné pokyny nebo kroky, jak stravu dodržovat, vždyť i v každé středomořské zemi mají svoji kuchyni trošku jinou. Středomořská dieta nediktuje konkrétní počty kalorií, velikosti porcí jídla ani přísné seznamy povolených či zakázaných potravin, vše si můžete přizpůsobit vlastním potřebám – což je skvělé!

Jídelníček bohatý na nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny a minerály prospívá tělu. Studie spojují právě se středomořkou stravou nižší výskyt srdečních chorob u lidí žijících v Itálii, Řecku a dalších zemích kolem Středozemního moře ve srovnání s lidmi žijícími ve Spojených státech.  

Červené maso nahraďte rybami, srdce vám poděkuje!

Pět let trvající studie provedená na 7447 jednotlivcích s vysokým rizikem srdečních onemocnění ukázala, že právě středomořská strava s olivovým olejem nebo ořechy může snížit kombinované riziko mozkové mrtvice, infarktu a úmrtí na srdeční choroby.  

Další studie [1, 2] ukázaly, že středomořská dieta pomáhá snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu. U lidí, kteří dodržovali principy meditariánské diety, došlo ke stabilizaci hladiny cukru a cholesterolu v krvi a zlepšení krevního tlaku.

Tato strava může být také skvělou prevencí proti nástupu cukrovky 2. typu u lidí se zvýšenými riziky výskytu kardiovaskulárních onemocnění.

Samozřejmě tato dieta nemůže zcela nahradit speciální cukrovkářskou dietu, ale jejich principy se dobře doplňují.

A co je nejlepší? Při tomto zdravém životním stylu je možné i zhubnout! Vědci zkoumali vliv mediteránské stravy na obézních lidech a zjistili, že tato strava je ještě efektivnější než dodržování čistě nízkotučné diety. A není se čemu divit. Spousta zeleniny, ovoce a kvalitních bílkovin umí dělat divy! Nezapomínejte však, že nikdy to není jen o stravě. Pokud se snažíte o redukci váhy, měli byste dbát i na aktivní pohyb a dostatek spánku.  

Vědci z University Medical Center v Groningenu navíc spojili středomořskou stravu se zdravější střevní mikrobiotou. Díky převážně rostlinné stravě navíc prokázali spojení s nižšími hladinami zánětlivých markerů ve stolici. Víte, jak na zdravý mikrobiom?

Nezapomeňte doplňovat zdravé tuky. Ideální je olivový olej v kombinaci se semínky!

Budete mít zájem:  Vliv Rh Faktoru Na Zdraví?

Hlídat si jednotlivé živiny díky variabilitě jídelníčku není tak složité, jako u jiných diet. Je však pravda, že kvůli omezení červeného masa můžete mít nižší hladinu železa. Pokud se rozhodnete dodržovat středomořskou stravu, nezapomeňte jíst jídla bohatá na železo a na vitamín C, protože ten pomáhá tělu vstřebávat železo.  

Se Světem plodů doplníte potřebnou dávku vitamínu C nebo železa snadno. Co tak naše lyofilizované kiwi, jahody nebo brokolice? Zásobu železa doplníte chutnou a kvalitní hořkou čokoládu nebo hrstí arašídů či kešu.

Při dodržování středomořské diety můžete mít i nedostatek vápníku v důsledku nižší konzumace mléčných výrobků. I na to ale máme středomořské řešení! Mandle, mandle, mandle! Jsou to jedny z nejoblíbenějších ořechů a my máme pro vás hned několik odrůd.  

Tato dieta není vhodná pro vegetariány a vegany a některé klíčové potraviny, například mořské plody, mohou být nákladnější pro rodinný rozpočet než jiné zdroje bílkovin. Přístup k čerstvé a rozmanité zelenině a ovoci nebo mořským plodům se naštěstí v dnešní době velmi zjednodušil a pokud ji nemůžete dodržovat do puntíku, alespoň se nechejte inspirovat! 

Ačkoli neexistuje žádná definice středomořské stravy, svým principem je tento způsob stravování zdraví prospěšný.

Ale jako každý jiný jídelníček byste jej měli přizpůsobit svým zdravotním limitům, alergiím a intolerancím.

V některých případech není na škodu poradit se s nutričním specialistou a vždy dbejte i na další faktory ovlivňující váš životní styl. Tak co, unese vás vlna středomořské stravy?

Je středomořská kuchyně dietní? Závěr si udělejte sami 🙂

Středomořská kuchyně je zkoumaná vědci z celého světa a vychvalovaná do nebe. Zjistili totiž, že lidé žijící v oblasti Středozemního moře, tedy té evropské části, se těší dobrému zdraví. Jaká vůbec ta středomořská kuchyně je? Zapadá do jejich šuplete označeného dietní? (jo a předem upozorňuju, že budu místy malinko kritická :))

Američani pasou po klíčích ke zdraví

Obzvlášť americkým vědcům ta středomořská kuchyně nedá spát. Hodně se jí zabývají, neskutečně teoretizují a snaží se odkoukat, co se dá. A jak to vypadá v praxi? Američani si tu středomořskou stravu upravují po svém.

Výsledek je takový, že se tam poměrně často míchají a prodávají směsi žluklých olivových olejů. A že to množství zeleniny v jídelníčku zajišťují hranolky a různé pečené brambory.

Protože podle jejich definice brambora je zelenina a zelenina je zdravá, no ne? Tohle se samozřejmě netýká všech, ale je to dost častý jev.

Dietní je zdravé a zdravé je dietní a další rychlé závěry

Co se týče výživy a zdraví obecně, velmi oblíbené je dělání závěrů za použití zkratek. Středomořské kuchyně se to týká taky, a to hodně. Dál budu mluvit o španělské kuchyni, ale italská je velmi velmi podobná a francouzská a další gastronomie mají taky hodně společného.

Spousta problémů vzniká u toho velmi populárního slova dieta. Co je dieta a dietní? Ten nejzažitější význam je nízkokalorické. Být na dietě nebo si dát dietní kolu, obojí znamená, že jsme seškrtali příjem kalorií.

Ze všech stran je do nás ládováno, že dietní je zdravé.

Že musíme omezit příjem tuků coby zdroje kalorií a že cukr můžeme téměř libovolně nahrazovat různými sladidly… Tohle všechno asi připravilo podmínky pro vytvoření některých velmi mylných představ o středomořské kuchyni.

Jeden z velkých omylů, který je přikrmován médii, je že jih používá jen olivový olej, který je přeci tak zdravý. Ano, zdravý on je. Ale zdaleka to není jediný zdroj tuků ve Středomoří.

Další výborný blud, který koluje tak různě, se týká snídaně. Mnoho, ale opravdu mnoho Španělů snídani moc nedá. Ta typická je někde v baru kolem desáté hodiny, nejdřív. Někdy sestává jen z kafe a nějaké drobnosti, jindy je vydatnější (je to třeba krajíc chleba s rajčetem a kus klobásy). Oni si ale můžou dovolit snídat později.

Moc mě pobavilo, když jsem někde viděla označení španělského večeření za střídmé. Pokud se za střídmost považuje plný stůl, tak možná :). Je to jako si představit domácí svíčkovou s jedním knedlíkem. Typická večeře je společenská událost a hromada, opravdu hromada jídla.

Je ale pravda, že někoho může zmást skutečnost, že se to jídlo nosí postupně a jí se v průběhu třeba i několika hodin. Výsledkem mimo jiné i je, že tělo na tom jídle přežije bez problému až do hodně pozdního rána.

A mimo jiné to dokáže i díky tukům, které jsou v takové večeři přítomné.

Taky je výborná ta pohádka o těstovinách. Hodně dlouho se tvrdilo, že máme jíst obiloviny prakticky pětkrát denně. Ono tuhle myšlenku podporovala i představa, že Italové jedí pořád jen těstoviny.

To mohlo vyvolávat dojem, že těstoviny vlastně můžou za jejich pevné zdraví… Ano, Italové milují svoje kvalitní těstoviny dělané z toho správného zrna. Jejich jídelníček je ale mnohem pestřejší.

Dají si spoustu zeleniny, dají si pořádnou flákotu a samozřejmě poklady vylovené z moře nebo třeba najité v lese. Prostě italská kuchyně není pizza a pasta. Ale o tom někdy jindy, se Zuzkou :).

A co ten tuk?

Teď se dostávám k tý asi nejzásadnější části. Představě o dietnosti a o tuku. Středomořská kuchyně je výživná. A to i z hlediska konzumovaného tuku. Najdeme ho tak totiž dost a dost a v mnoha (překvapivých) formách.

Naprostým základem je olivový olej, v různých kvalitách. Na použití za syrova ten nejlepší. A čím víc se zpracovává v kuchyni, tím nižší „kvalita“ se obecně používá. Tady se s ním i peče a často i smaží.

V takové madaleně (madalena je něco jako obyčejný mufin) toho oleje je víc než dost a spousta lidí je celý život snídá ke kávě. Jinak obecně se s olivovým olejem nešetří.

Budete mít zájem:  Alergie Na Lepek Pupínky?

Dobrá tortilla ho taky spoklne hodně, chleba s rajčetem se taky nejí nasucho.

Na některý další věci se používá slunečnicový olej, třeba zrovna na to smažení nebo ke konzervování.

Další rostlinný tuky už jsou pak obsaženy v mnoha potravinách. Hodně se používají ořechy – vlašské, mandle, pistácie, piniové. Mooc oblíbený jsou pipas – solená neloupaná slunečnice. Po tom zůstávají ty šlupky na náměstích a stadionech.

Ne každý ví, že na jihu Španělska se pěstují avokáda. Tenhle superplod se v místní kuchyni taky dobře zabydlel.

Teď přejdeme k méně populárním tukům – těm živočišným. Kdo má pocit, že jich je ve středomořské kuchyni málo… přeju mu plný stůl :). Takových tuků se jí požehnaně a opravdu nemluvím jen o rybách.

Maso se ve španělské kuchyni vyskytuje v mnoha podobách a ty tradiční rozhodně nelze vždy označit nálepkou dietní. Správný jamón má na sobě proužíček správně ošetřeného tuku, chorizo opravdu není bez sádla a ty krásné špeky nevisí v řeznictvích na okrasu. A podzimní na jazyku se rozsýpací cukrovíčko se dělá s pořádnou dávkou sádla.

Další proklínaný tuk je ten mléčný. Přesně ten, co se denně jí v čerstvých i zrajících sýrech. Nebo který je součástí famózního extra tučného řeckého jogurtu. A dal by se udělat francouzský croissant bez másla? Nedal. Ono totiž i máslo má ve středomořský kuchyni svoje místo. A taky smetana a další produkty.

Vajíčka, další zdroj obávaného živočišného tuku, se taky konzumují bez omezení. Co taková tortilla se šesti vejci?

Na konec jsem si nechala ty rybičky a další mořský poklady. Ty samozřejmě na středomořskym talíři najdeme. A to jak čerstvý tak konzervovaný.

Malé shrnutí na závěr?

Španělská kuchyně, a ta středomořská obecně, rozhodně není chudá na tuky. Naopak. Rozdíl je ale v tom, že ty tuky pocházejí z různých zdrojů, vždy ale kvalitních. Žádné směsové ztužované tuky nebo hokus margaríny. A další rozdíl najdeme v tom, že je nikdo nepřepočítává na kalórie. S chutí si užije všechno to dobré, co mu příroda a páni kuchaři nabídnou.

Středomořská strava jako prevence deprese. Může to fungovat?

Každý zažívá v životě stavy nepřekonatelné únavy, znechucení, smutku a beznaděje. Mohou trvat několik dní či týdnů, ale pokud se stanou každodenní součástí vašeho života, je na místě navštívit lékaře. Deprese je nemoc jako každá jiná a není potřeba se za ni stydět. Jediné co je nutné, je přiznat si, že máte problém a začít ho řešit.

Pokud je právě tohle váš případ a vy chcete se svými depresivními stavy něco udělat, určitě váš potěší zpráva, podle které by právě středomořská strava měla být schopna depresím předcházet a případně urychlovat jejich léčbu.

Základem středomořské stravy je hodně ovoce a zeleniny, přísun zdravých tuků, hodnotných bílkovin a celozrnných obilovin. Sází na hodnotná a výživná jídla, která zasytí, ale přitom neobsahují žádná umělá dochucovadla ani přemíru cukru či soli. Středomořská kuchyně vyniká lehkou a vyváženou chutí, která osloví i ty, kteří jen tak něco nejedí.

Výzkum

Studie byla provedené týmem výzkumníky z Velké Británie, Francie, Rakouska a Španělska. Výsledky ukazují, že středomořská strava dokáže depresím předcházet právě díky své schopnosti léčit zánět a zabraňovat jeho vzniku. Podle výzkumu mají lidé, kteří se stravují podle středomořských zásad, o 33 % menší pravděpodobnost vzniku deprese než lidé, kteří preferují jinou kuchyni.

Příznaky deprese

Deprese je nemoc, jejíž příčinnou je nerovnováha určitých látek v mozku. Ty pak správně neplní svou funkci a emoční reakce jsou přehnané a často velmi negativní. Mezi typické symptomy deprese patří:

  • Neustálý dojem beznaděje a strachu.
  • Ztráta zájmu o jakékoliv denní aktivity.
  • Změna stravování, nechuť k jídlu.
  • Náhlá ztráta hmotnosti, nebo naopak náhlé přibírání na váze.
  • Nespavost.
  • Podrážděnost a popudlivost.
  • Vyhýbání se sociálním kontaktům.
  • Neschopnost koncentrace.
  • Bolesti hlavy, zad nebo žaludku.

Kromě schopnosti předcházet či případně pomoci léčit depresi, existuje celá řada dalších zdravotních benefitů, které středomořská strava přináší.

Zlepšení kognitivních schopností

Obsahuje velké množství zdravých tuků, které prospívají mozku a jeho správnému fungování. Může předcházet rozvoji demence a slábnutí mysli zejména ve stáří.

Zmírňuje riziko kardiovaskulárních chorob

Středomořská strava zabraňuje kornatění žil a cév a pomáhá předcházet onemocnění srdce. Důvodem je především to, že udržuje tlak i cholesterol v normě.

Pomůže cukrovkářům

Středomořská strava obsahuje jen velmi malé množství cukru, a pouze toho ryze přírodního. Pro lidi trpící cukrovkou je tedy jako dělaná. Mohou si dopřát téměř cokoliv a zároveň si držet hladinu krevního cukru pod kontrolou.

Posiluje kosti

Dokáže zabránit rozvoji osteoporózy. Zejména olivový olej, který je naprosto běžnou součástí většiny středomořských receptů, dokáže zachovávat tuhost a hustotu kostí, takže neřídnou a zůstávají pevné i ve vyšším věku.

Pomáhá proti rakovině

V neposlední řadě pak dokáže působit jako účinná prevence proti vzniku rakoviny. Zdravá strava, která nezatěžuje játra, ledviny a srdce, je vůbec tím nejlepším, co můžete udělat, aby se vám rakovina vyhnula obloukem. Zdravý životní styl společně s pravidelným pohybem udělá vašemu organismu dobře.

Co jíst?

A co bychom tedy měli v rámci středomořského stravování konzumovat? Základem je čerstvost – čerstvé ovoce, zelenina, maso i mléčné produkty. Sázejte na sezónní produkty. V létě si dopřejte mango či banán, na podzim spíše jablka nebo hrušky. Volte především kuřecí a rybí maso. Výjimečně si dopřejte i kousek hovězího.

Jako tuk používejte především olivový olej, případně kousek másla. Zapomeňte na všechny náhražky a dochucovadla. Můžete si dopřát i dezert, ale preferujte lehké recepty s ovocem či smetanou. Zapomeňte na těžké máslové krémy a sladké polevy.

Pijte především vodu či ovocné a bylinkové čaje, na sladké nápoje zapomeňte a kávu si dopřejte jen tehdy, netrpíte-li vysokým tlakem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector