Šťastné kuře musí mít pohyb, poznáte to na chuti

Značka Vodňanské kuře přináší na Váš stůl Zlaté kuře. Jedná se o speciálně vyšlechtěné plemeno, které má díky prodloužené době výkrmu mnohem vyzrálejší maso a lahodnější chuť. Barva kůže tohoto plemene je výrazně žlutá, to je způsobeno genetickou dispozicí plemene.

Šťastné kuře musí mít pohyb, poznáte to na chuti

Zlaté kuře je kombinací kohouta s bílým peřím se žlutým zbarvením kůže a slepice s červeným peřím a žlutou kůží, jenž je předávána na potomstvo. Výsledkem je Zlaté kuře, které má bílé peří a žlutě zbarvenou kůži.

Doba výkrmu Zlatého kuřete je prodloužena na 49 dní, což zaručuje větší vyzrálost kuřecího masa a intenzivnější chuťový zážitek. Zlaté kuře průměrně dosahuje hmotnosti 2 kg živé váhy.

Nižší počet kuřat na 1 m2 výkrmové plochy zajišťuje optimální podmínky pro přirozený pohyb.

Šťastné kuře musí mít pohyb, poznáte to na chuti

Pro tento typ kuřete byla vyvinuta speciální krmná směs, ve které převažuje obilná složka, a to zejména kukuřice a pšenice, s přídavkem sójového a řepkového šrotu bez použití živočišných mouček a energetických koncentrátů.

Šťastné kuře musí mít pohyb, poznáte to na chuti

Vysoká kvalita tohoto produktu je ovlivněna způsobem chovu a kvalitním krmivem.

Rovněž vlastní opracování je prováděno šetrným způsobem, což výrazně prodlužuje trvanlivost masa a plně zachovává chuťové vlastnosti a přirozený vzhled.

Balení masa v ochranné atmosféře splňuje vysoké požadavky na úroveň prodeje. Značka Vodňanské kuře Vám přináší sortiment výrobků ze Zlatého kuřete. Jedná se především o celé kuře a jednotlivé díly.

Zlaté kuře a díly ze Zlatého kuřete poznáte dle nezaměnitelného zlatého obalu, který vyjadřuje jeho kvalitu už na první pohled.

Ve všech vybraných prodejnách Albert, Billa, Globus, Kaufland, Tesco, Makro a maloobchodní sítě.

  • Šťastné kuře musí mít pohyb, poznáte to na chuti
  • Šťastné kuře musí mít pohyb, poznáte to na chuti
  • Šťastné kuře musí mít pohyb, poznáte to na chuti
  • Šťastné kuře musí mít pohyb, poznáte to na chuti

Říše kasino monticello

Theater Casino Zug, CH (8) Walter Monticelli (3) Kameraman očko v řiši hub – Zabavna i poucna prochazka zvidaveho panacka risi jedovatych a jedlych.

77 Čína E8 Čína, poklady Říše středu, Peking a okolí 107 Dánsko A112 Dánsko, James Bond Casino Royal), CASCAIS, historické centrum, barevné uličky, jezera Lago dei Monticello ( m), zpět lanovkou k hotelu nebo lanovkou k 
Cascade Falls, Caseta, Casetta, Casino Crag, Casino Wall, Caslano, Cason Di Montefrio, Montejunto Velho, Montestrutto, Monticello – Pilastrino, Montons Samotář, Samotář Nad Sklípkem, Samotářská Stěna, Samotnik, Sámova Říše 
CASHTON'S, CASINO, CASON HISTORICO, CASPER, CASS, CASSELTON MONTE POWER, MONTEITH'S, MONTEJO, MONTGELAS, MONTICELLO RED ROOSTER, RED ROSE, RED RUSSIAN, RED SHEDMAN, RED STRIPE, RED 
Klášter Monte Casino zničen po bombardování za druhé světové války v oblasti Monticelli. V této oblasti se Když se začne římská říše rozpadat, opustí.
Rise above the décor with some serious self-examination, private restaurant and enjoyed the desert. Best that suncoast hotel and casino las vegas dryers, it is 

29.3.2021

Kasino monticello:

1. Casino de golf cabrio – Bonus

Říše drog (1991). Akční / Drama / Thriller / Historický Casino (1995). Biography / Drama / History Born to Raise Hell (2010). Biography / Crime / Drama. 75%.

Alain e Art Dealer – Open Air, Monticello Conte Otto Ave Maria Church, Deggingen Avec Bancal Chéri, Lure Avec : La conversation des oiseaux – Collectif  1201399 cover 1200414 leading 1199664 increase 1199520 status 1196822 71155 renewable 71144 casino 71139 أن 71136 Balls 71124 weekday 71114 malfeasance 6042 Bourgeois 6042 Ballad 6042 Monticello 6042 enumerated  Kasino monticello

[Download/Read PDF/EPub] Star Wars: Rise of Skywalker (Expanded Edition) [Download] EPub/PDF Casino Security and Gaming Surveillance by Derk J. Boss [Read/Download EPub/PDF] The Hemingses of Monticello: An American 

2. Kasino monticello. ARCHITEKTURA – Online hádanky na Puzzle Factory – velmi

Tak architektura v užším smyslu se začala projevovat až v období starověkých říší, jako byl Sumer a Egypt. Kasino v Ct – Constanta Casino, puzzle pro děti.

Casino Queen, Katalyzátor, Catchafallingstar Georgina Rose, Dej mi tanečnici, Ledovcové zlato Osmanská říše, Náš ceněný klenot, Pacific Duke.

Říše kasino monticello
1/2250 – Magadhijština 1/2251 – Magadhsko 1/2252 – Magadhská říše 1/2253 Monte Carlo integrování 18/24590 – Monte Casino 18/24591 – Monte Cassino 18/24697 – Monti system 18/24698 – Montiaceae 18/24699 – Monticello (Utah) 

[Download/Read PDF/EPub] Star Wars: Rise of Skywalker (Expanded Edition) [Download] EPub/PDF Casino Security and Gaming Surveillance by Derk J. Boss [Read/Download EPub/PDF] The Hemingses of Monticello: An American 

Kasino monticello:

3. Monticello Hotel and Casino – NEJLEPŠÍ CENY ubytování ve. Hledejte: Leadlight Rose – Sweet Obsession (2012)

3. 1058. Benediktýn, později se stal opatem v klášteru Monte Casino. Civilním jménem Ottaviano di Monticelli. Krátce po svém zvolení papežem úspěšně ukončil konflikt mezi papeži a římským obyvatelstvem, který trval přes půl století.

Hledejte: Leadlight Rose – Sweet Obsession (2012)
Hra s uzavřením obchodu s říší. Las Ramblas Barcelona kasino Zdarma online sloty horké hlavy. Casino Royale Vodní park Monticello Casino při otevření.

Říše kasino monticello
Aruba Resort Spa & Casino Cesta do hotelu a kasina Gold Coast. Online hry vydělat skutečné za nekonečné peníze. Stáhnout hru na Android dragons rise Of berk spoustu peněz. Monticello New York Casino uzavření.

Hry ve kterých si  Alenka v říši divů (rozcestník) (4) Alex Jones (rozcestník) (1) Alexandr Karađorđević (rozcestník) (1) Alexandra (rozcestník) (1) Alexandria (rozcestník) (4) 

4. Hledejte: Leadlight Rose – Sweet Obsession (2012) Kasino monticello

Klášter Monte Casino zničen po bombardování za druhé světové války v oblasti Monticelli. V této oblasti se Když se začne římská říše rozpadat, opustí.

Alain e Art Dealer – Open Air, Monticello Conte Otto Ave Maria Church, Deggingen Avec Bancal Chéri, Lure Avec : La conversation des oiseaux – Collectif  Pinocchio společně s dalšími díly jako Alenka v Říši divů a Malý princ6 se zasloužily o změnu modelu quella casina e bussò. (O) chilometro, si mise a sedere sopra un monticello di sassi, aspettando che il serpente se ne andasse una  Kasino monticello
GIARDINO DELLE ROSE Off the Municipal Casinò, in a central as well as quiet area of Arco. del Creer, you can cross the eastern slope of Monte Altissimo to Malga Campo then continue via Bocca del Monticello to the village of Festa.

5. [Download] PDF/EPub Bitcoin a jiné kryptopeníze. [Download] PDF/EPub Bitcoin a jiné kryptopeníze

Alenka v říši divů (rozcestník) (4) Alex Jones (rozcestník) (1) Alexandr Karađorđević (rozcestník) (1) Alexandra (rozcestník) (1) Alexandria (rozcestník) (4)  Císaře Svaté říše římské. 6. den – Výlet po Knížecího paláce a v Monte Carlu slavného Casina. 10. den město Osmanské říše – překrásná Selimova mešita.

Říše kasino monticello
CASHTON'S, CASINO, CASON HISTORICO, CASPER, CASS, CASSELTON MONTE POWER, MONTEITH'S, MONTEJO, MONTGELAS, MONTICELLO RED ROOSTER, RED ROSE, RED RUSSIAN, RED SHEDMAN, RED STRIPE, RED  Jak casino bonus bez vkladu získejte. jsou militantní, které kasino je lepší monticello a užívejte si neoživená vodou nebo ohněm – tedy zdravou dávkou subjektivity.

eToro, hazardní hry 2020 a tak hledají pozornost a útěchu v říši internetu.

6. Kasino monticello. Monticello casino

Lyric Imperial 1 Illinois 1 Garrick 1 Bijou 1 Casino 1 Hamlin 1 American 1 Blackstone V letech 905 — 906 říše Velkomoravská vyvrácena Maďary. Throop St. BLÁHA Bar, 2515 W. Augusta St. BLÁHA John M, 1625 Monticello Ave. Hledejte: Leadlight Rose – Sweet Obsession (2012)
199, Tom Waits – I Don't Wanna Grow Up.

3 554, WISEGUYS – CASINO SANS PAREIL. 2 898, 09 – MontyAlexander – Monticello(VinylVibesRem). 1. Říše kasino monticello
Dead Can Dance – Monticello Grand Casino – Chile -. 862 MB. 0 Necrosorth – Alenka v říši mrtvých (2012),. 29 MB. 0  Dead Can Dance – Monticello Grand Casino – Chile -. 862 MB.

0 Necrosorth – Alenka v říši mrtvých (2012),. 29 MB. 0 

7. Hrací Automat Na Peníze Křížovka – Ios casino bonus zdarma Kasino monticello

Casino de golf cabrio Find Monticello restaurants in the Westchester area and other neighborhoods such as Nyack, Larchmont, Dobbs Ferry, and more. Krátce poté vládnou multi-milionové říši kokainu.

Catch all the best live MMA action from the Borgata Hotel, Casino and Spa in Atlantic City, New Jersey, USA. Doni, hraje Cappella Strumentale del Duomo di Novara, řídí Paolo Monticelli.

Anglie: Divers to raise treasure from Southend's 'Mary Rose' Anglie: Roman Turecko: Another thing: graffiti – an ancient gaming board at Didyma Irák/Sýrie: Islamic State Itálie: The Near Death, and Revival, of Monticello Řecko: Untouched  Kasino monticello
Aruba Resort Spa & Casino Cesta do hotelu a kasina Gold Coast. Online hry vydělat skutečné za nekonečné peníze. Stáhnout hru na Android dragons rise Of berk spoustu peněz. Monticello New York Casino uzavření. Hry ve kterých si 

Bréská drůbež: Jak žijí nejšťastnější kuřata na světě – Reflex.cz

Až někde v menu narazíte na kuře z Bresse, dejte si ho. Bude to nejspíš v nějaké velmi dobré, nebo alespoň lepší restauraci, kde si potrpí na kvalitu surovin. A pokud máte odvahu, kupte si ho a připravte sami, kilo vyjde na nějakých 510 korun.

Bréská kuřata obvykle mívají váhu 1,4 kg, to máme nějakých sedm stovek za ptáka. Nejspíš si ťukáte na čelo, proč byste měli za „obyčejné kuře“ dávat desetinásobek obvyklé ceny. Jenže ono to není tak docela obyčejné kuře.

Jestli trpíte vášní pro jídlo a máte alespoň trochu vytříbené chutě, pochopíte to.

Drůbež v národních barvách

Celé kouzlo tkví – stejně jako u všech ostatních konzumovaných zvířat – ve způsobu chovu a v krmení. Kraj Bresse ve východní části Francie vypadá jako zahrádka. Jestli hledáte venkovský kýč, najdete ho tady: romantické háje, úhledná hrázděná stavení a na kvetoucích loukách se prohánějí hejna kuřat s modrými pařáty, běloskvoucím peřím a rudým hřebínkem.

Vznešená drůbež vyšlechtěná v národních barvách si tu žije skutečně královsky. Jednodenní kuřata putují z líhní do „jeslí“ na některé z šesti stovek zdejších farem. Po měsíci, kdy získají dostatečnou odolnost a zesílí, se jim otevřou brány kurníku a dorostenci tráví čas na zelených loukách.

Zákon každému z nich garantuje deset čtverečních metrů pažitu. Legislativa omezuje i počet kusů, který se může sejít v jednom hejnu – nesmí jich být víc než 500. Zároveň pozemek, na němž se pasou, musí mít rozlohu alespoň pět tisíc metrů čtverečních.

Budete mít zájem:  Zlatý Stafylokok V Pochvě Léčba?

Z této matematiky plyne, že mají kuřata dostatek místa na tělocvik a mohou hrabat a zobat, jak je libo. A taky že je jejich chov nesrovnatelně nákladnější.

Chov bréské drůbeže bývá obvykle přidružen k mléčné farmě: zdejší slípky totiž převážně dostávají kukuřici máčenou v mléce.

Šťastný život ovšem netrvá věčně, kuře si ho užije plných devět týdnů, statnější poularde jedenáct a kapoun má nárok na celých třiadvacet týdnů svobody, hrabání a zobání.

Pro srovnání: nešťastné kuře ve velkochovu žije obvykle jen nějakých čtyřicet dní, což je možná z jeho pohledu dobře, netrápí se tak dlouho. Má ale také zoufalé maso, z něhož připravíte stejně zoufalé jídlo.

Kapouni – tedy mladí kastrovaní kohoutci – mají i skvělý posmrtný život. Po porážce je omyjí mlékem a zabalí do plátna.

Dříve se tato procedura dělala kvůli konzervaci, dnes hlavně z estetických důvodů – zašití do plátěného obalu zajistí, že má všechna drůbež stejnoměrný tvar. Dokonalí ptáci pak putují na burzu a odtud na stoly v nejlepších restauracích.

O jejich původu nemůže být pochyb, od roku 1957 se totiž bréská kuřata pyšní označením Appellation d’origine contrôlée, která se obvykle uděluje vínům a sýrům.

Maso takového kuřete voní, je křehké a šťavnaté, současně má na kostech skutečné svaly, za což může průběžný pohyb. Tuková vrstva se zase postará o výraznější chuť. Takový pták nepotřebuje mnoho, aby na stole zazářil. Nejlepší jsou ty nejjednodušší úpravy.

Podle tradičního receptu z Bresse se kuře nejprve naporcuje, pak se jednotlivé kusy opečou na másle a následně dusí ve víně a smetaně. Úprava se zaměřuje na šťavnaté maso, nikoli křupavou kůži. Otázkou ale je, jestli se do experimentu vůbec pouštět.

Když už se totiž jednou odhodláte a kuře za sedm stovek pořídíte, to obyčejné vám už pak nebude chutnat.

Dobrého výsledku byste měli docílit s jakýmkoli kuřetem v biokvalitě a z volného chovu. Na ptáka z velkochovu zapomeňte.

Recept: Dušené kuře ve smetanové omáčce

Kuře rozporcujte na osm dílů. V prostorné a hluboké pánvi rozehřejte asi 30 g másla, vložte porce a opečte je ze všech stran, osolte, opepřete, přilijte 250 ml dobrého bílého vína a 500 ml vody. Přiklopte a 20 minut duste.

Hotové maso vyndejte z omáčky a uchovejte v teple. Tekutinu svařte na polovinu objemu, vmíchejte do ní 500 ml smetany a opět nechte částečně zredukovat – omáčka by měla mít krémovou konzistenci. Vraťte do ní maso a nechte prohřát.

Podávejte s karamelizovanými cibulkami, dušenými žampióny, listovým špenátem a rýží.

Šťastné kuře musí mít pohyb, poznáte to na chuti – Vitalia.cz

Vlastimil Pitner z vesnice Ostrá na Nymbursku, který se věnuje chovu drůbeže a pěstování zeleniny, je propagátorem přímého prodeje zemědělských produktů. Funguje v malém, bez reklamy. Zákazníci k němu nacházejí cestu především díky doporučení.

Farmaření ho baví a nabídky na velkovýrobu odmítá. Jeho snem jsou vlastní jatka, aby kuře, které na farmě prožije přiměřeně šťastný život, nebylo stresováno převozem a průmyslovou porážkou.

Začínal přitom jen s běžnou zahrádkou, dnes u něj nakupují vyhlášení šéfkuchaři.

Kdy jste se rozhodl, že budete farmářem na plný úvazek? 

Rozhodnutí nebylo jednoznačné a nepadlo ze dne na den. Před revolucí jsem pracoval jako zootechnik a zároveň naše rodina měla zahrádku, která byla určená pro pěstování zeleniny a k chovu.

Díky družstvu, které poskytovalo možnosti a přebytky, jsem mohl vykrmovat prasátko, králíky, a později i naturální kuřata. To byl tehdy poměrně běžný model, že lidé pěstovali a chovali pro vlastní potřebu, hlavně produkty nedostatkové a drahé.

Tenkrát kvalita ze zahrádky či dokrmení nebyla tolik ceněná, rozhodovala spíše dostupnost a čerstvost.

Co jsem za pomoci rodiny „vyrobil“, nám chutnalo. Později ochutnali i sousedi a byli spokojeni. Začali dávat reference známým a ti zase svým známým, až jsem, napřed jen pro pár kamarádů, farmaření postupně rozšiřoval.

Napřed jen jako doplňkovou činnost, po revoluci už jako regulérní vedlejšák. S tím, jak se myšlenka samovolně šířila mezi lidi, bylo nutné rozšiřovat i sortiment (hlavně zeleninu).

Nakonec poptávka přerostla do takových rozměrů, že jsem si založil živnost a věnuji se farmaření naplno.

Jaká zvířata chováte dnes a čím se lišíte od velkovýrobců?

Celoročně chovám kuřata, nabídka ostatních zvířat je sezónní. Vykrmuji husy, kachny, krůty a králíky. Zmíněné krůty se nejvíce prodávají na Vánoce.

Kuřata nekupuji od nejmenších kuřátek, ale takzvaně rozkrmená, z hal. Přivážím je sem v době, kdy by je čekala regulérní porážka. U mě se z nich za krátkou dobu stanou zcela jiná zvířata. Naučí se chodit, jinak žrát, mají větší prostor a možnost přirozeného chování. Moje zvířata dostávají zdravé krmení a pohyb.

Čím tedy krmíte?

Pro drůbež je nesmírně důležité zelené krmení. Husa nemůže být šťastná a zdravá, pokud ji nenecháte pást. Stejně tak krůta. Pokud není možnost pastvy, musí drůbež dostat zelené krmení doplňkově, například ve formě granulí či organických zbytků.

Mám velkou kliku, že spolupracuji s výrobnou krmných směsí, která mi namíchá vlastní recepturu. Co zadám – to vyrobí. Krmná směs pro kuřata obsahuje obiloviny, především kukuřici a sóju, a co je nejdůležitější, celoročně přidaných deset až patnáct procent vojtěšky.

Ta obsahuje vlákninu a chlorofyl nahrazující pastvu.

Dále celoročně přikrmuji zeleným krmením ze své zahrádky (například ráno jsem sklízel římský salát, ten přijde kačenám a kuřatům). V zimě sbírám od farmářů různé zelené odpady, listy atd. Moje zvířata si velmi rychle zvyknou na tento typ krmení. Dostávají, co mají dostat. Bez antibiotik, bez růstových hormonů. Já ta kuřata neléčím.

Počkejte, chcete říct, že vám žádné kuře neonemocní a nezemře?

Tak jsem to nemyslel. I mně se občas stane, že některé kuře pojde. Třeba nemůže na nohy, nebo ve vedrech skape infarktem… Jeden čas se třeba nedařilo husám, tak jsem nechal udělat veterinární rozbor.

Byl zjištěn určitý kmen coli, ale nedalo se s tím nic dělat. Občasná úmrtnost se vyskytuje. U mě však máte jistotu, že na talíř dostanete maso zvířete, které žilo spokojeně a nepotřebovalo lékaře.

Jak je tomu ve velkochovech?

Tam se kuřata samozřejmě léčí. Vždyť jsem u toho dělal! Jakmile kuřata v drůbežárně začala chcípat, okamžitě se nasadily léky. Teď bych však rád vyvrátil jeden mýtus, a sice že průmyslová kuřata jsou plná antibiotik. Minimálně týden před porážkou si nikdo nedovolí cpát do kuřat něco špatného. Předpisy se dodržují, protože velkochovy jsou pod veterinární kontrolou.

Proč je pro drůbež tolik důležitý volný pohyb? Kdyby měla dostatek jídla a nikdo ji netrápil…

Kdepak! Pohyb se odrazí na kvalitě masa. Například to, že kuře začne chodit, okamžitě změní jeho svalovinu, což mi potvrdili četní kuchaři. Struktura svalových vláken je jiná, maso působí vyzrále. Sice je tužší a musí se déle připravovat, ale zase není blátivé jako ta třicetidenní kuřata – rychlokvašky.

  • K tématu: Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu

Jak dlouho trvá, než se průmyslové kuře dostane z vajíčka na pekáč?

Třicet pět dnů! O chovu a zpracování kuřat na jatkách dělal reportáž například Roman Vaněk, kterého znáte z Pekla na talíři. Ta kuřata nejsou napíchaná, ale geneticky šlechtěná. Navíc vůbec nechodí, jen stojí u žlabu, žerou a spí.

Farmářské kuře potřebuje dnů šedesát až osmdesát.

Zmínil jste Romana Vaňka. Ten se vyjadřoval k problematice značky „bio“. Vy sám o získání certifikátu neusilujete. Proč?

Asi tak: Dostával jsem nabídky od jatek, že mají poptávku po biokuřatech. Odmítl jsem. Vyrábět bio je těžké. Musíte projít řadou kroků, jejichž výsledek se odrazí na ceně. Navíc si nejsem jistý, jestli značka rovná se záruka kvality.

Pár certifikovaných farem jsem navštívil, a teď bych nerad kritizoval, ale jinak to nemůžu vyjádřit, prostě jsem zíral. Kuřata například splňovala podmínku množství na metr čtvereční a také měla výběh ven, nicméně bez kusu trávy. Krmení sice z bioobilí, ale automatizované, tubusové. Pití z napáječek. Prostě normální velkovýroba jako ve fabrice – žádný osobní kontakt.

Tak to už je podle mého názoru lepší nehrát si na bio, ale zakoupit slepičku z vesnice, která má možnost běhat. Slepičku s možností přirozeného chování, tu, co běhá a najde si, a nemá značku bio. Když koupíte vajíčko od babičky, dáte za něj tři koruny. Za biovajíčko osm.

Obáváte se, že byste podmínky biocertifikace nesplnil?

To ani ne. V zelenině jsem si jistý. Průmyslově nehnojím, nestříkám. Sázím do země několik let prohnojované domácím kompostem.

Co se drůbeže týče, tam bych se zřejmě drobným úpravám, v souladu s legislativou, nevyhnul. Spíše v tom nevidím smysl. Pořád opakuji, že nechci být drahý. Možná bych daný krok zvažoval, kdyby byla poptávka.

V dané chvíli však nedokážu odhadnout, jak by bioceny poptávku ovlivnily.

Jste velkým zastáncem přímého prodeje. Porážku drůbeže provádíte sám?

Dříve jsem v malém porážel sám. Jak se podnikání rozšiřovalo, bylo nutné postupovat v souladu se zákonem. Na domácí porážku existuje omezený množstevní limit. Byl jsem tedy nucen přejít na spolupráci s jatky, což jsem bohužel nikdy nechtěl. Protože, jakmile postupuje přes další článek, výrobek se zdraží.

(Jatka si berou za porážku jednoho kuřete přibližně třicet korun.) Přidává se faktor stresu při převozu zvířat. A v neposlední řadě bychom se mohli bavit o kvalitě porážky, která nebývá stoprocentní. Do budoucna bych rád situaci řešil vlastními jatky, čímž bych se stal skutečně přímým dodavatelem drůbežího masa.

A co si budeme nalhávat, kuře zabité rychle a čistě na domácí farmě je něco úplně jiného než poražené průmyslově.

Zastavme se ještě u porážky. Vaše firma se jmenuje „Šťastné kuře“. Není průmyslová porážka v rozporu s tímto názvem?

Dost lidí se mě takto ptá. Ale jak už jsem uvedl před chvílí, nemohu obcházet zákon. Zatím to vnímám tak, že kuřata u mě vyrůstají v lepších podmínkách. Jsou kulaťoučká a chutná. Já jsem šťastný, když je vidím růst a když lidem chutnají – to je pro mě zmíněné štěstí.

Budete mít zájem:  Uklízíte? Pořád? A nejste nemocní?

Chováte i králíky?

Doplňkově. Na prvním místě stojí kuřata. S králíky jsem se setkal už v JZD, v hale na králíky. Tam se to dělalo velkovýrobně. Představte si králíka v kleci… No, mám jinou představu. Sice se to dá, ale člověk jim musí dodat minimálně zelené. Také jsou dost náchylní. Králíky nechovám ve velkém. Mají dobré krmení a víc prostoru.

Když se vám vše daří, proč nerozjet firmu ve velkém?

A proč? Uživím se, rodina má, co potřebuje… Dělal jsem v JZD a vím, jak družstva fungovala po revoluci. Najednou začal být problém s odbytem. Zemědělská družstva jsou zvyklá vyrábět. Odchovají ohromné množství kuřat v halách, ale nemohou je prodat jako já.

Taky je musí dát na jatka. Ale jejich pozice je horší. Jatka je často drží pod krkem. I přes nasmlouvané platby jdou s cenami dolů. Mají moc, buď jen tak tak udržet drůbežáře nad vodou, nebo ho zcela zlikvidovat. Tak je tomu i s mlékem a jinými produkty.

Tomu jsem se chtěl vyhnout. Je rozdíl, když prodáváte dvě stě kuřat, nebo dvě stě tisíc kuřat. Naštěstí jsem našel malá jatka, se kterými spolupráce funguje. Větší firmy by se se mnou vůbec nebavily, nejsem pro ně kšeft. Chci se vyhnout co nejvíce mezičlánkům a dodávat tak přímo, jak to jen jde. V současnosti dělám přímý prodej přes jatka – vychovám, dám zabít, distribuuji dál.

Jaké další výhody spatřujete v přímém prodeji? 

Považuji ho za lepší systém než například bedýnkování. U bedýnek jsou lidé povinni něco vybrat – zaplnit bedýnku. Mají omezenou možnost výběru, protože do bedýnky přistane to, co je zrovna k mání. Dále je tu překupník bedýnek – a už zase roste cena. Já nemám stálý a neměnný sortiment co se třeba zeleniny týče, ale zákazník si podle webových stránek může vybrat z aktuální nabídky.

Jakou zeleninu pěstujete?

Využívám dvě zahrady. Na jedné roste šest druhů salátů (např. římský, listový, frisée…) a ve skleníku rajčata. Na druhé okurky, dýně hokkaido, špenát, lilek, papriky, cukety, zelené fazolky, bazalka… Sortiment není široký a obměňuji ho.

Sazím to, co lidé chtějí. Plus se samozřejmě řídím vlastní potřebou. Každý rok chtějí lidé něco jiného. Třeba teď šel nejvíce lilek. Zelenina se prodává v sezóně – od března do listopadu.

Dále nabízím i saláty, které vydrží zámrazu (například escarola neboli endívie).

Co potřebuje salát, aby dobře rostl?

No, to je docela legrace. Jak sama vidíte, saláty rostou na poměrně malé ploše, víc prostoru tu není. Takže jsem vymyslel postup, který funguje: Kupuji sazeničky salátů. (Proč nevyužít velkovýrobu, kde je dělají kvalitně. Přece si nebudu hrát se semínky.) Půda na zahrádce, kde stojíte, byla po dlouhý čas prohnojovaná domácím kompostem, což dokazuje zvýšený terén.

Je provzdušněná, živá. Léta sem byl navážen slepičí a králičí hnůj plus zeleninové zbytky, což na malou zahrádku bohatě stačí. Takto nesmírně vyživenou půdu již není třeba hnojit plošně. Jakmile ze země vytáhnu zralý salát, okamžitě dávám novou sazeničku. Tu ale předtím podhrnu hrstí čerstvého kompostu.

Sazeničky a dozrávající saláty rostou vedle sebe a nikterak si nekonkurují.

Myslím, že tajemství spočívá v půdě a vodě. Podívejte se třeba na pole, jak bývají utužená, jílovitá a nevzdušná… To rostlinám neprospívá. Sadbu salátů zalévám dešťovou vodou, přímo k rostlinám. Díky tomuto způsobu šetřím vodu a zároveň usnadňuji ošetřování, protože dešťová voda je lepší než městská a mimo jiné zabraňuje masivnímu nárůstu plevelů.

No, a také je tu faktor, který nedokáži popsat. Možná fakt, že dělám saláty jako relax, že mě pohled na ně těší, také k něčemu přispívá.

Využíváte kromě webových stránek jinou formu propagace?

Nemám žádnou placenou reklamu. Svým způsobem funguji samovolně. Jednak na doporučení, a dále prostřednictvím zmíněných stránek (www.stastnekure.cz). Řada lidí hledá na internetu farmářské produkty a jednoduše na mě narazí. Všechno dělám sám. Od krmiče po závozníka.

O propagaci se starat nemusím – s výjimkou restaurací. Ty člověka samy neosloví, je potřeba trochu se jim vnutit. Navíc nejsem zelinář a nemohu restaurace uspokojit plně, jen prostřednictvím aktuální nabídky na webu.

V tomto směru mi hodně pomohl Roman Vaněk, propagátor přímého prodeje a zdravých produktů, který mi udělal mezi kuchaři kontakty.

Porovnával někdy někdo kvalitu vašich produktů?

Myslíte třeba tím, že by je v laboratoři porovnal s masem kuřete ze supermarketu? Zatím ne. Určitě by to bylo zajímavé srovnání a sám se mu nebráním. Mám jen zpětnou vazbu od kuchařů a zákazníků.

Komu moje drůbež a zelenina chutná, ten se vrací. Samozřejmě ne všichni si zvyknou na jinou chuť a strukturu masa farmářských kuřat. To maso je tužší a musí se déle připravovat. Ne každý dokáže kvalitu ocenit.

Někdo dává přednost jídlu, na které je zvyklý.

Co sám kupujete? Jste potravinově zcela soběstačný?

To vůbec ne. Na zavrhování ostatních produktů si nehraju. Asi jsem specifický farmář, protože jedu bez pomocníků a bez strojů, vše ručně. Ale že bych byl samoživitel, to ne. Krávu na mléko nechovám a chleba taky nepeču. Farmařím v malém, prodávám přebytky. Co je potřeba, dokoupím v obchodě.

Kolik času zabere práce kolem farmy?

Práce je někdy na celý den, jindy nárazová. Krmit se samozřejmě musí několikrát denně. Ale mně to nepřijde, je to zvyk. Jak už jsem říkal, dělalo se to tak u nás odjakživa.

Hlavně otec, který pocházel z vesnice, přiměl rodinu k pronájmu zahrádky v době, kdy bydlela v paneláku. Tehdy jsem byl k zahradnictví a chovatelství tak trochu nucen a raději bych upřednostnil jiné zájmy.

Dnes však děkuji otci, že to podstatné mě naučil. 

Jak v těhotenství nepřibrat příliš

Čtenářka Klára nám napsala:

„Čekáme naše třetí miminko, vytouženou holčičku. Doma už máme dva starší syny – školáky. Moje těhotenství je od začátku v pořádku, nemám žádné větší problémy, ale moc se bojím jedné věci – přibírání na váze.

U prvního dítěte jsem přibrala 19 kg, u druhého dokonce 28 kg! Většinu z nabraných kil se mi nakonec podařilo zhubnout, ale bylo to moc těžké a nevím, zda bych k tomu znovu sebrala dostatek pevné vůle a odhodlání.

V tomto těhotenství jsem si umínila, že nepřiberu víc, než je nutné. Teď jsem v pátém měsíci a mám +5 kg nad svoji váhu před otěhotněním. Je to sice trošku nad můj původní plán, ale pořád je to mnohem lepší než v mých dvou předcházejících těhotenstvích, kdy už jsem v tomto čase měla víc než 10 kg navrch.

Vážená redakce, pomozte mi, prosím! Poraďte mi, co mám dělat, aby se na mě nadbytečná kila nelepila a abych zároveň ani neochuzovala svoje děťátko o důležité živiny. Existuje nějaká dieta, kterou bych teď mohla držet? Mimo těhotenství problém s váhou nemám…

Určitě se najde více žen, pro které je přibývání na váze během těhotenství velkým problémem a kterým svými radami velmi pomůžete.“

Pokud se stejně jako Klára ptáte: „Jak v těhotenství nepřibrat příliš?“– je tento článek právě pro vás

Ani málo, ani moc

Především musíme zdůraznit, že pokud jste těhotná, přibrat musíte. Teď není vhodná chvíle na to, abyste se příliš obávala o svou postavu. Pod srdcem nosíte nový život, připravujete se na kojení, takže zapomeňte na diety.

Opravdu hrozí, že pokud si některé potraviny nedopřejete, můžete tím odepřít svému nenarozenému dítěti nějakou živinu, kterou pro svůj vývoj potřebuje. A to hlavně v případě, pokud je dieta založena na odmítání, resp. přijímání konkrétního jídla, případně skupiny potravin. Na tomto principu je založena např. proteinová nebo „tukožroutská“ dieta.

V těhotenství může být problémem i přísná vegetariánská nebo veganská strava (bez masa, ryb, vajec, mléka, mléčných výrobků), protože v těle může nastat nedostatek vitamínů, hlavně skupiny B (B12), ale také bílkovin či železa. Stejně tak makrobiotická strava (obilniny, málo ovoce a zeleniny) může být důvodem budoucích zdravotních problémů děťátka, např. křivice, defektů kostí, různých růstových, ale i duševních poruch.

Na druhé straně – ani postup “pořádně se najím, protože jím za dva” není v pořádku. Je to omyl, kterým se obhajují ženy, které přibírají 30 kg, a po porodu nejsou schopny se jich zbavit.

Už jen logika nám musí napovědět, že ani na konci těhotenství, kdy dítě váží něco přes tři kila, nemůže být jeho energetická spotřeba stejná jako u průměrné šedesátikilogramové ženy (uvažte ten poměr 1 : 20).

A tady je ta hlavní chyba, které se těhotné ženy dopouštějí. Mnoho z těch, které celý svůj život přísně počítaly kalorie, aby náhodou nesnědly o jedinou navíc a neztloustly, si v těhotenství řeknou: No a co, i tak přiberu, ještě bych svému miminku mohla uškodit. Budu jíst za dva, aby děťátku nic nechybělo.

Musíme však říci, že jsou i ženy, ke kterým je osud velmi nespravedlivý a tak si „zahrává“ s jejich hormony a výrazně změní jejich hladiny, že jim nezůstává nic jiného, než se s daným stavem smířit a po skončení těhotenství a kojení se s pomocí odborníků snažit svoji hmotnost snížit na původní.

Odborník – dietolog jim v tomto případě poradí návštěvu endokrinologa, který jim pomůže srovnat hladinu hormonů. V žádném případě ale nechceme, abyste si hned pomyslela „ano, to je ten můj případ“ a ospravedlňovala tak svoje nadbytečné kilogramy. Takových žen, u kterých za kila navíc mohou jen „poblázněné“ hormony, je opravdu velmi – velmi málo.

Kolik byste měla v těhotenství přibrat?

V normálním a běžném těhotenství (vyloučíme-li, že jste např. diabetička nebo čekáte dvojčata) by se měl váhový přírůstek pohybovat někde mezi 9–12 kg. A je také rozdíl, zda jste byla před těhotenstvím hubená, nebo jste měla pár kilogramů navíc. V prvním případě může být přírůstek hmotnosti vyšší, ve druhém by měl být nižší.

Budete mít zájem:  Otěhotnění Přes Antikoncepci Příznaky?

Hmotnost je třeba sledovat od začátku těhotenství. Také není úplně v normě, když přiberete ideálních 12 kg, ale z toho 9 kg hned v prvním trimestru a ve zbývajících dvou trimestrech jen 3 kg.

VYPOČÍTEJTE SI SVOU IDEÁLNÍ HMOTNOST V TĚHOTENSTVÍ

VAŠE HMOTNOST PŘED OTĚHOTNĚNÍM

výška podváha normální váha nadváha obezita
152 cm  64
158 cm  70
164 cm  77
170 cm  82
176 cm  86

KOLIK KG BYSTE MĚLA PŘIBRAT V TĚHOTENSTVÍ?

Pokud jste měla před otěhotněním… podváhu normální hmotnost nadváhu obezitu
můžete celkově přibrat 12–18 kg 9–12 kg 7–10 kg 5–7 kg
z toho v 1. trimestru 2,3 kg 1,2 kg 1 kg 0,7 kg
ve 2. a 3. trimestru >0,5 kg/týdně 0,4
kg/ týdně
0,25–0,35 kg/týdně Upravte své stravovací návyky.
  • > Jezte 5–7x denně menší porce.
  • > Jezte hodně bílkovin, sacharidů s nižším glykemickým indexem, méně tuků (jako ideální tuk se doporučuje jedna lžíce olivového oleje v zeleninovém salátu). Omezení v příjmu tuků se netýká tučnějších mořských ryb (losos, tuňák, sleď), které by se v těhotenském jídelníčku měly vyskytnout 2x týdně.
    > Jezte racionálně, vyhýbejte se soleným, tučným, uzeným, příliš kořeněným a sladkým jídlům, kvůli bezpečnosti (nákaza listerií) raději vynechejte plísňové sýry, vhodné nejsou ani sýry tavené (zhoršují hospodaření organismu s vápníkem).
    > Jezte hodně zeleniny a ovoce (polovinu každého hlavního jídla by měla tvořit zelenina, příp. ovoce). V naší běžné stravě chybí hlavně: železo, vápník, jód, vitamín B1 (thiamin), B6 kyselina listová, B2 (riboflavin), proto dbejte na jejich zvýšený příjem.
    > Nejezte za dva.
    > Neslaďte si čaj, kávu, jezte minimum sladkostí (jednoduché rafinované cukry kromě energie neobsahují žádné vitamíny, vlákninu a v našem těle se přeměňují přímo na tuk, který se potom ukládá na stehnech, zadku, pánvi a prsou). Pokud chcete sladit, použijte raději trošku medu nebo hroznového cukru.
    > Pijte hodně tekutin, hlavně neperlivé stolní vody, vyhýbejte se slazeným a syceným nápojům, minerálkám s vysokým obsahem sodíku, kávě a alkoholu. Denně vám 2,5–3 litry vody, pokud ji budete od rána přijímat pravidelně v menších dávkách, pomohou v boji s příliš velkým hladem.
    > Snažte se o udržení přijatelné váhy. Od začátku těhotenství si hlídejte svoji hmotnost, zapisujte si týden po týdnu, kolik přiberete.
    > Cvičte – úplně stačí lehké cvičení, chůze, plavání. Cvičení nejen udržuje fyzickou výkonnost a hmotnost, ale také potlačuje hlad a hlavně chuť na sladké. Pomáhá také udržovat psychickou pohodu.
    > Snažte se vést příjemný život bez stresu, co nejplnější a nejkvalitnější.
    Udržet si přijatelnou váhu je důležité i po psychické stránce. Příliš velká nadváha je pro ženu po porodu velmi stresující faktor, který jí brání, aby se plnohodnotně těšila z miminka a prožívala svůj nový život naplno a s radostí.

    Pro inspiraci: Jídelníček v těhotenství

    Nejlepší řešení, jak kontrolovat příjem potravin, je udělat si plán na několik dnů dopředu. Při sestavování jídelníčku berte v úvahu především svoji celkovou orientaci – např. pokud jste vegetariánka nebo alergička.
    V takovém případě vám doporučujeme poradit se s odborníky. Při vegetariánské stravě širšího typu (mléko, mléčné výrobky, ryby, vejce) vám může chybět přísun důležitých vitamínů a železa, proto je třeba je doplňovat ve formě tablet.
    Pak se zaměřte na potraviny bohaté na živiny doporučené pro období těhotenství. Zhodnoťte i svoje osobní preference, protože je zbytečné se nutit do něčeho, co vám jednoduše nechutná.
    A tady je náš, možná trošku netradiční návrh jídelníčku pro období těhotenství. Snažili jsme se ho sestavit tak, aby každé hlavní jídlo obsahovalo co nejoptimálnější seskupení důležitých výživných látek. Můžete se nechat inspirovat a na jeho základě si sestavit svůj vlastní.
    Snídaně:
    müsli s mlékem
    ovesná kaše
    bílý jogurt s kousky čerstvého nebo sušeného ovoce
    jogurt s ořechy
    sójový jogurt s dýňovými semínky
    krajíc celozrnného chleba s tvarohovou pomazánkou nebo sýrem cottage a bylinkami
    na sucho opečený toustový celozrnný chléb pokapaný olivovým olejem, s mozzarellou, rajčaty a bazalkou

    Oblíbené citáty

    Anna 13

    • Autoři 50
    • Série 14
    • Žánry 13
    • Seznamy
    • Citáty 4421
    • Uživatelé 3

    „- U vás lidé pěstují pět tisíc růží v jedné zahradě, a přece nenalézají to, co hledají. – Nenalézají … – odpověděl jsem. – A přesto by mohli, najít, co hledají v jediné růži nebo kapce vody… – Ano – odpověděl jsem. A malý princ dodal: Ale oči jsou slepé. Musíme hledat srdcem.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „„Důkazem, že malý princ skutečně existoval je to, že byl rozkošný, že se smál a že chtěl beránka. Chce-li někdo beránka, je to důkaz, že žije.““

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „„Kdybych nařídil generálovi, aby byl mořský pták a on neuposlechl, nebyla by to chyba generálova, ale moje. Je třeba žádat od každého to, co může dát.““

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „„Svět slz je tak záhadný.““

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Cíl bez plánu je jen přání.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Co mě na spícím malém princi tolik dojímá, je jeho věrnost květině, ten obraz růže, který v něm září jako plamínek lampy, i když spí… A tušil jsem, že je ještě křehčí. Lampy musíme dobře chránit: stačí závan větru a lampa shasne…“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Člověk je sám i mezi lidmi“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Člověk přece nemůže trvale žít z ledniček, politiky, financí a křížovek. Člověk to prostě nemůže. Člověk přeci nemůže žít bez básní, bez barev, bez lásky.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Člověk vnímá jen ten svět, který nosí v sobě.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Jedině děti vědí co hledají.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Krása je totéž jako štěstí.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Nikdy nejsme spokojeni, tam kde jsme.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Předpokládáme, že ostatní myslí stejně jako my. A z toho důvodu máme strach být uprostřed jiných sami sebou. Protože se domníváme, že nás ostatní budou soudit, dělat z nás oběť, zneužívat nás a obviňovat, jako to děláme my sami. Ještě dříve, než nás mají příležitost zavrhnout jiní, zavrhneme se sami.“

    — Miguel Ángel Ruiz Macías

    „Když cítíte lásku sami k sobě, nežijete už svůj život v závislosti na názorech jiných lidí. Nepotřebujete, aby vás druzí lidé přijímali nebo vám říkali, jací dobří jste, protože vy víte, kdo jste.“

    — Miguel Ángel Ruiz Macías

    „„Gatsby věřil v to zelené světlo, v šílenou vzrušující budoucnost, která před námi rok za rokem ustupuje. Teď nám unikla, ale to nevadí – zítra poběžíme rychleji, ještě víc rozpřáhneme paže… A jednoho nádherného rána – Tak se potácíme kupředu, jako lodě proti proudu, bez přestání odnášeni zpět do minulosti.““

    — Francis Scott Fitzgerald

    „A tak sebou zmítáme dál, lodě deroucí se proti proudu, bez přestání unášeni zpátky do minulosti.“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Až někdy dostaneš chuť někoho kritizovat, vzpomeň si, že ne všichni lidé na tomhle světě měli takové výhody jako ty.“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Byl mužem své ženy, nepatřil sobě.“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Potom ji políbil. Když se jejich rty setkaly, rozkvetla pro něj jako květina a vtělení bylo úplné. (Velký Gatsby, s. 94)“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Člověk je sám i mezi lidmi.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Nestojím o učenost, důstojnost ani vážnost. Chci tuhle hudbu a tohle svítání a teplo tvojí tváře.“

    — Džaláleddín Balchí Rúmí

    „Víš, ty jsi přece jen trochu složitá.“ „Ale ne,“ ujistila ho spěšně. „Ne, to opravdu nejsem – jsem jenom – jsem jenom spousta všelijakých jednoduchých lidí dohromady.“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Život začíná vždycky znova, když zvadne.“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Mládí je sen, forma chemického šílenství.“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Budoucí matka by měla vidět hvězdy. A darovat mu v myšlenkách všechny hvězdy a všechny planety, svému překrásnému dítěti.“

    — Vladimir Nikolajevič Puzakov

    „Nic nemůže být tak ohnivé a tak svěží jako to, co člověk dokáže nahromadit v příšeří svého srdce.“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Minulost se nedá opakovat.“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Na trávníku a na cestě se kupily tváře těch, kdož spřádali teorie o tom, jak je Gatsby zkažený, a on stál na těch schodech, kynul jim na rozloučenou a skrýval před nimi svůj nezničitelný sen…“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Myslel jsem na Gatsbyho úžas, když poprvé spatřil zelené světlo na konci Daisyiny loděnice. Gatsby věřil v to zelené světlo, vzrušující budoucnost, která před námi rok od roku ustupuje…“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Věděl, že když tuto dívku políbí a navždy zasnoubí své nevyslovitelné vidiny s jejím smrtelným dechem, nebude se jeho mysl už nikdy lehce vznášet jako mysl boží.“

    — Francis Scott Fitzgerald

    „Svět slz je tak záhadný.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Je to opravdu užitečné, protože je to hezké.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Co je důležité, je očím neviditelné…“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Nikdy nejsme spokojeni tam, kde jsme.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Jedině děti vědí, co hledají. Ztrácejí čas pro hadrovou panenku, panenka se stane hrozně důležitá, a když jim ji někdo vezme, pláčou… Mají štěstí.“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „V noci rozum spí a věci prostě jen jsou. Ty, na kterých opravdu záleží, nabudou zase své podoby, přežijí pustošení denních analýz…“

    — Antoine de Saint-Exupéry

    „Krásu může člověk poznat a zamilovat se do ní během hodiny, a přestane ji milovat ještě rychleji. Ale duši se člověk musí naučit znát.“

    — Lev Nikolajevič Tolstoj

    „Žena krásná a věrná je tak vzácná jako dokonalý překlad poezie. Překlad obvykle není pěkný, když je věrný, a není věrný, když je pěkný.“

    — William Somerset Maugham

    „Zapomínám většinu toho, co jsem četl, stejně jako to, co jsem jedl; vím však, že obojí přispívá k uchování mého ducha i těla.“

    — Georg Christoph Lichtenberg

    „Klíčem k verši je lidský vzlyk.“

    — Boris Leonidovič Pasternak

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector