Spirulina: sinice, která nám pro změnu prospívá

  • Balení: 750 tbl.
    • Kód: 101715/750 |
    • Dostupné do 1 dne
  • Balení: 1500 tbl.
    • Kód: 101715/150 |
    • Dostupné do 7 – 10 dnů

Sladkovodní řasa chlorella se sladkovodní sinicí spirulinou se vzájemně doplňují. Jejich spojením v poměru 50 : 50 vzniká jedinečná kombinace obsahující vitamíny, minerální látky, karotenoidy, chlorofyl, bílkoviny či vlákninu v jejich přirozené podobě.

Chlorella pomáhá posilovat náš imunitní systém a detoxikovat organismus. Spirulina přispívá k růstu svalové hmoty a ke kontrole hmotnosti. Koncentrace železavitamínu B6 spolu s vysokým obsahem vitamínu B12 přispívá k normální tvorbě červených krvinek či ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Nevyvážená strava, hektika a životní prostředí zamořují náš organismus volnými radikály a toxiny.

Koncentrace železa obsažená v produktu Bio Chlorella Organic přispívá k normální funkci imunitního systému, normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, ale také ke snížení míry únavy a vyčerpání. Vysoký obsah vitamínu B12 přispívá k normálnímu energetickému metabolismu našeho těla.

Sladkovodní řasa Chlorella Vulgaris se pro produkt Chlorella Organic pěstuje na ostrově Hainan v Jihočínském moři. Zde jsou pro její pěstování ideální podmínky.

Řasy se kultivují v bazénech s kvalitní sladkou vodou, kde u hladiny čerpají energii a teplo ze sluníčka.

Řasy se následně suší a ještě před lisováním do tablet dochází k dezintegraci buněk, při které dochází k narušení buněčných stěn chlorelly tak, aby náš organismus mohl využít přírodní bohatství, které chlorella obsahuje.

Bio Chlorella Organic obsahuje dezintegrované buňky chlorelly, díky kterým je dosaženo lepší stravitelnosti s vysokou vstřebatelností účinných látek.

Bio Spirulina Organic je přírodním zdrojem betakarotenu, vitamínů skupiny B, enzymů, železa, minerálů, chlorofylu, fykocyaninu, aminokyselin a dalších účinných látek.

Je to silný antioxidant, který je posílený vysokým obsahem vitamínu B6 a železa.

Spirulina neutralizuje škodlivé radikály a celkově podporuje vitalitu a normální činnost obranyschopnosti organismu.

Sladkovodní řasa Spirulina je ve skutečnosti sinice, která se pro produkt Spirulina Organic pěstuje na ostrově Hainan v Jihočínském moři.  Zde jsou pro její pěstování ideální podmínky.

Řasy se kultivují v bazénech s kvalitní sladkou vodou, kde u hladiny čerpají  energii a teplo ze sluníčka. Řasy se následně suší a lisují do tablet. Není nutné je drtit (dezintegrovat buňky) jako v případě chlorelly.

 Buňky spiruliny jsou pro člověka lehce stravitelné.

  • Složení:
  • 50 % sladkovodní řasa Chlorella Vulgaris, 50 % sladkovodní sinice Spirulina, lisované tablety 200 mg
  • Nutriční hodnoty ve 100 g:
  • Energie 326 kcal/1369 kJ,
  • Bílkoviny 57,5 g,
  • Tuky 12,4 g,
  • Sacharidy 16,8 g.

Dávkování:

Dospělí: 6-12 tablet 2 x denně. Děti od 3 let: 1-4 tablety denně. Užívejte 15 minut před jídlem, zapít neperlivou vodou. Pro optimální účinnost doporučujeme užívat po dobu 2-3 měsíců.

  1. Balení:
  2. 750 tablet á 200 mg (150 g) – dávka na 1-2 měsíce
  3. 1500 tablet á 200 mg (300 g) – dávka na 2-4 měsíce
  4. Upozornění:

Doplněk stravy. Není vhodné pro děti do 3 let. Ukládejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte denní doporučenou dávku. Není náhradou pestré stravy. Uchovejte v suchu, chladu a temnu, v uzavřeném obalu a při teplotě do 30 °C. Země původu Čína, Hainan.

Další informace o zelených potravinách naleznete v článku Zelené potraviny – Green Foods.

dobry den, jaky je prosim obsah spiruliny a chlorelly v miligramech v jedne tablete? diky, mejte se Děkujeme Vám za dotaz. 1 tablete obsahuje 200 mg směsi 50% sladkovodní řasa Chlorella Vulgaris a 50 % sladkovodní sinice Spirulina, při přepočtu se dostanete na 100 mg chlorelly a 100 mg spiruliny na 1 tabletu. BYL TO DAREK NA VANOCE TAKŽE NA HODNOCENÍ JE PŘÍLIŠ BRZI Úžíváme s manželkou 2 x za den, spokojeni! Doporučuji. Velká spokojenost.Cítím se po užívání v dobré kondici. Asi dobry 🙂 ale zatim zadne zmeny na sobe nepocituji Velmi spokojená, kvalita, rozumná cena. Vyživuje detoxikuje, dodává spoustu energie. Je cítit že je to „živá strava“, i v zimě mám hodně energie a nemusím tolik jíst. Má víc vitální energie, než snídaně oběd a večeře dohromady..Bonusem je i větší psychická pohoda. Vyhovuje mi jeho kombinované složení, tedy, že jde o 2 přírodní poklady v jednom synergickém vydání. Kromě známého významného nutričního efektu je zde zřejmý i přínos ekonomický (výhodná cena) a ekologický (pouze jednen obal). S výrobkem jsem spokojená,zlepšilo se mi zažívání,v užívání budu určitě dál pokračovat????

Spirulina: sinice, která nám pro změnu prospíváEmpower Supplements je značka přírodních potravinových doplnků, které vyrábí česká firma Empower Company s.r.o. Zabývá se výrobou a distribucí přirodních, vysoce kvalitních potravinových doplňků. Základem jsou kvalitní produkty pro váš zdravý životní styl. Pečlivě vybíráme 100 % přírodní suroviny, ze kterých vyrábíme „čisté“ potravinové doplňky a potraviny bez uměle přidaných látek, plniv či pojiv. Obsažené nutriční hodnoty, fytonutrienty a další látky díky tomu působí ve vzájemné synergii tak, jak je „vyrobila“ příroda a ne chemik v laboratoři. Mezi nejprodávanější produkty patří zelené potraviny v kvalitě bio/organic spirulina, chlorella, spiruliny, mladá pšenice a mladý ječmen.

Spirulina: sinice, která nám pro změnu prospívá

Testujeme každou šarži, každé suroviny, kterou dovezeme do ČR. Zaměřujeme se vždy na přítomnost těžkých kovů a mikrobiologii, ale u vybraných surovin provádíme také analýzy pesticidů, PAHů či mykotoxinů. Tyto analýzy si můžete u nás kdykoliv vyžádat.

Prohlédněte si certifikát značky Empower Supplements.

Spirulina: sinice, která nám pro změnu prospívá

  • 9.2.2021 Klíč ke zdraví? Který klíč Vám odemkne cestu ke zdraví? Že by to byl Karel Václav Klíč, český malíř, fotograf, grafický technik a vynálezce heliogravury? Nebo jeden ze sedmi klíčů od pevnosti Boyard? Samá voda! Po kterém klíči tedy sáhnout? Vždyť jich je kolem nás víc než prstů na rukou. Je to houslový klíč? Nebo …

Co je spirulina a jaké jsou její účinky na vaše zdraví?

Spirulina: sinice, která nám pro změnu prospívá

Spirulina má blahodárné účinky na vaše zdraví. Je doslova nabitá živinami, které prospívají našemu tělu i mozku. V tomto článku se dozvíte co je spirulina a jaké jsou její účinky na vaše zdraví.

  • Spirulina je organizmus, který žije jak ve sladkých tak slaných vodách.
  • Patří mezi sinice, což jsou baktérie rodu Cyanobakteria (Cyanobacteria).
  • Sinice jsou sice považovány za škodlivé, ale spirulina je určitou výjimkou. 
  • Jedná se o zelenomodrou řasu, která – stejně jako sinice – umí ze slunečního světla vyrábět energii procesem zvaným fotosyntéza.
  • Spirulinu konzumovali již staří Aztékové, ale její obliba znovu vzrostla poté, co americká vesmírná organizace NASA doporučila její pěstování ve vesmíru a poté, co jí začali jíst astronauti (1).
  • Běžná denní dávka spiruliny se pohybuje v rozmezí 1 – 3 gramy nicméně někdy se s úspěchem používá i v dávkách kolem 10 gramů.
  • Je až neuvěřitelné, kolik živin spirulina obsahuje.
  • Jedna polévková lžíce (7 gramů) sušeného prášku ze spiruliny obsahuje (2):
  • Bílkoviny: 4 gramy
  • Vitamín B1 (Thiamin): 11% denní doporučené dávky (DDD).
  • Vitamín B2 (Riboflavin): 15% denní doporučené dávky.
  • Vitamín B3 (Niacin): 4% denní doporučené dávky.
  • Měď: 21% denní doporučené dávky.
  • Železo: 11% denní doporučené dávky.
  • Navíc spirulina obsahuje také velké množství hořčíku, draslíku a manganu a stopová množství prakticky všech dalších esenciálních živin, které lidské tělo potřebuje.
  1. Navíc 1 polévková lžíce spiruliny obsahuje jen 20 kalorií a 1,7 gramů stravitelných sacharidů.
  2. Spirulina je tak jednou z nejzdravějších potravin na světě.
  3. Jedna polévková lžíce spiruliny obsahuje malé množství tuků (zhruba 1 gram), včetně omega-6 a omega-3 mastných kyselin, a to v poměru 1,5:1 .

Kvalita bílkovin, které spirulina obsahuje je považována za vynikající a dokonce je srovnatelná s kvalitou vaječných bílkovin. Bílkoviny ve spirulině obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje.

V článcích na internetu se často tvrdí, že spirulina obsahuje vitamín B12, ale není to pravda. Obsahuje takzvaný pseudovitamín B12, který bohužel na lidský organizmus nemá stejné účinky jako pravý vitamín B12 (3, 4).

Shrnutí: Spirulina je druh modrozelené řasy, která roste jak ve slaných, tak ve sladkých vodách. Patří mezi na živiny nejbohatší potraviny na světě.

  • Oxidační stres poškozuje naše DNA a buňky.
  • Toto poškození vyvolává chronický zánět, který se podílí na vzniku rakoviny a dalších onemocnění (5).
  • Spirulina je skvělým zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před poškozením oxidačním stresem.

Hlavní účinnou látkou ve spirulině je fykocyanin. Kromě toho, že má fykocyanin antioxidační účinky, dodává také spirulině její jedinečnou modrozelenou barvu.

Fykocyanin pomáhá neutralizovat volné radikály a potlačuje tvorbu zánětlivých signálních molekul. Díky tomu má silné antioxidační a protizánětlivé účinky (6, 7, 8).

Budete mít zájem:  Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!

Shrnutí: Fykocyanin je hlavní účinnou látkou ve spirulině. Má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

  1. Onemocnění srdce a cév jsou v současnosti celosvětově nejčastější příčinou smrti.
  2. Existuje řada různých měřitelných rizikových faktorů, které zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. 
  3. A ukazuje se, že spirulina kladně působí na řadu z nich. 
  4. Například snižuje celkový cholesterol i „zlý“ LDL cholesterol a triglyceridy a naopak zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol.
  5. Jedna studie na 25 lidech s diabetem druhého typu potvrdila, že užívání pouhých 2 gramů spiruliny denně podstatně zlepšuje hladinu těchto ukazatelů v krvi (9).
  6. Další studie na pacientech s vysokým cholesterolem zjistila, že 1 gram spiruliny denně snižuje triglyceridy o 16,3% a LDL cholesterol o 10,1% (10).
  7. Několik dalších studií rovněž potvrdilo blahodárné účinky spiruliny na rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, ale při užívání vyšších dávek (4,5 – 8 gramů denně) (11, 12).
  8. Shrnutí: Studie naznačují, že spirulina snižuje triglyceridy a LDL cholesterol v krvi a někdy může i zvyšovat hladinu prospěšného HDL cholesterolu.
  9. Tuková tkáň je nejnáchylnější na poškození oxidačním stresem.
  10. Tomuto procesu se říká peroxidace lipidů a je jednou z hlavních příčin řady závažných onemocnění (13, 14).
  11. Jedním z hlavních rizikových faktorů pro onemocnění srdce a cév je oxidace LDL lipoproteinů (15).
  12. A je zajímavé, že antioxidanty, které spirulina obsahuje, velmi účinně snižují peroxidaci lipidů, což potvrdila řada studií na lidech i na zvířatech (16, 17).

Jedna studie na 37 pacientech s diabetem 2 typu potvrdila, že užívání 8 gramů spiruliny denně podstatně snižuje hladinu markerů spojených s oxidačním poškozením. Navíc spirulina zvýšila i hladinu antioxidačních enzymů v krvi (18).

Shrnutí: Tuková tkáň v těle je metabolicky aktivní a navíc podléhá oxidaci, která stojí za rozvojem řady závažných onemocnění. Antioxidanty, které spirulina obsahuje, brání oxidaci tukové tkáně a chrání tak buňky před poškozením a nemocemi.

  • Některé důkazy naznačují, že spirulina má protinádorové účinky.
  • Například studie na laboratorních zvířatech naznačují, že snižuje četnost vzniku rakoviny a pomáhá i zmenšovat velikost nádorů (19, 20).
  • Protinádorové působení spiruliny bylo zkoumáno zejmána u rakoviny dutiny ústní. 
  • Jedna studie sledovala účinky spiruliny na 87 účastnících z Indie, kteří měli v ústech prekancerózní léze s názvem orální submukózní fibróza (OSMF).

Prekancerózní léze je lékařský termín pro buněčné změny, které vedou ke vzniku rakoviny. Není to zatím rakovina sama, ale pokud se u pacienta objeví, je velká pravděpodobnost, že časem onemocní rakovinou.

Poté co pacienti s orální submukózní fibrózou (OSMF) užívali 1 gram spiruliny denně po dobu 1 roku bylo zjištěno, že u 45% tyto léze úplně vymizely (kompletní regrese onemocnění). U pacientů z kontrolní skupiny, kteří neužívali spirulinu, ale placebo, došlo k regresi jen v 7% případů (21).

  1. Bohužel poté, co pacienti přestali spirulinu užívat, tak téměř u poloviny z nich došlo v následujícím roce k opětovnému vzniku těchto prekancerózních lézí.
  2. V další studii na 40 pacientech s orální submukózní fibrózou pak užívání 1 gramu spiruliny mělo dokonce silnější a lepší účinky na zmírnění projevů onemocnění než lék Pentoxyfilin, který se v léčbě těchto prekanceróz používá (22).
  3. Shrnutí: Spirulina se může uplatnit v protinádorovém působení, zejména u prekancerózních lézí OSMF (orální submukózní fibróza).
  4. Vysoký krevní tlak je důležitým rizikovým faktorem pro vznik mnoha smrtelných onemocnění, jako jsou infarkt myokardu, cévní mozková příhoda nebo chronická onemocnění ledvin. 
  5. Zatímco 1 gram spiruliny nemá na krevní tlak prakticky žádný účinek, užívání 4,5 gramu spiruliny denně snižuje krevní tlak u lidí s normálními hodnotami krevního tlaku (10, 11).
  6. Je to pravděpodobně dáno zvýšenou produkcí oxidu dusnatého, signální molekuly, která pomáhá uvolnit a roztáhnout cévy (vazodilatace) (23).
  7. Shrnutí: Jedna studie naznačuje, že užívání vyšších dávek spiruliny může snižovat krevní tlak, což je hlavní rizikový faktor řady onemocnění srdce, mozku a ledvin.
  8. Alergická rýma (alergická rinitida) je zánětlivé onemocnění nosní sliznice.
  9. Spouštěčem tohoto onemocnění jsou alergeny pocházející z okolního prostředí, jako jsou například pyl, zvířecí srst nebo obilné prachy.
  10. Spirulina je oblíbeným alternativním způsobem léčby projevů alergické rinitidy a studie naznačují, že opravdu funguje (24).
  11. Jedna studie na 127 účastnících s alergickou rinitidou potvrdila, že užívání 2 gramů spiruliny denně podstatně zmírňuje nežádoucí projevy tohoto onemocnění, jako jsou výtok z nosu, kýchání, pocit ucpaného nosu a svědění (25).
  12. Shrnutí: Užívání doplňků stravy se spirulinou je velmi účinným lékem na alergickou rinitidu a pomáhá zmírňovat řadu projevů tohoto onemocnění.
  13. Anémie (též chudokrevnost) je onemocnění charakterizované nedostatkem hemoglobinu nebo červených krvinek v krvi.
  14. Často se vyskytuje u starších lidí (například v důsledku nedostatku vitamínu B12, který je pro správnou tvorbu červených krvinek důležitý).
  15. Jejími hlavními příznaky jsou dlouhotrvající pocity slabosti a únava (26).

V jedné studii na 40 starších lidech s anémií vedlo užívání doplňků stravy se spirulinou ke zvýšení koncentrace hemoglobinu v červených krvinkách. Navíc spirulina pomohla i posílit imunitu (27).

Nicméně zatím byly tyto účinky potvrzeny jen v jedné studii a je zapotřebí provést další výzkum, než budeme moci užívání spiruliny na léčbu a prevenci anémie doporučit.

Shrnutí: Jedna studie naznačuje, že spirulina může zmírňovat projevy anémie u starších osob. Musíme ale provést další výzkum na potvrzení těchto účinků.

  • Oxidační stres (kyslíkový dluh) vyvolaný cvičením je hlavním důvodem svalové únavy.
  • Některé rostlinné látky mají antioxidační účinky, které sportovcům a fyzicky aktivním osobám pomáhají zmírnit projevy svalové únavy.
  • Zdá se, že podobné účinky má i spirulina, protože některé studie potvrzují, že zvyšuje svalovou sílu a výkonnost.
  • Dvě studie potvrdily, že spirulina zvyšuje fyzickou výkonnost a podstatně prodlužuje dobu, kdy při sportu či fyzické aktivitě začnete pociťovat únavu (28, 29).
  • Další studie na sportovcích z řad studentů vysokých škol potvrdila, že užívání spiruliny zvyšuje svalovou sílu, ale nemá vliv na vytrvalost (30).

Shrnutí: Některé studie potvrzují, že spirulina pomáhá zvyšovat svalovou odolnost a vytrvalost. Jedna studie také naznačuje, že spirulina může zvyšovat svalovou sílu.

  1. Studie na zvířatech naznačují, že spirulina podstatně snižuje hladinu cukru v krvi.
  2. V některých případech byly účinky spiruliny dokonce silnější než účinek metforminu, léku, který se často používá v léčbě diabetu (31, 32, 33).
  3. A ukazuje se, že podobné účinky může mít spirulina i u lidí.
  4. Jedna studie na 25 pacientech s diabetech druhého typu potvrdila, že užívání 2 gramů spiruliny denně podstatně snižuje hladinu cukru v krvi (9).

HbA1c, ukazatel dlouhodobé hladiny cukru v krvi se při užívání spiruliny snížil z 9% na 8%, což je podstatné snížení. Studie totiž naznačují, že každé 1% snížení hladiny markeru HbA1c vede ke snížení rizika úmrtí na komplikace diabetu až o 21% (34).

Nicméně je potřeba trochu krotit optimizmus, protože tato studie byla velmi malá a navíc trvala jen 2 měsíce. Musíme provést další výzkum, než začneme spirulinu na snížení cukru v krvi doporučovat.

Shrnutí: Studie na zvířatech naznačují, že spirulina podstatně snižuje hladinu cukru v krvi a že jsou její účinky na diabetes dokonce silnější než u některých perorálních antidiabetik (léků na cukrovku). Je ale potřeba provést další výzkum, abychom tyto účinky potvrdili.

Spirulina obsahuje řadu živin a minerálů, které jsou pro organizmus nezbytné, jako například vitamíny skupiny B (zejména niacin, thiamin a kyselinu listovou), železo, měď nebo hořčík.

Pomáhá snižovat hladinu rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou LDL cholesterol a triglyceridy a naopak zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu.

Dokáže také snížit vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Některé studie dokonce naznačují, že spirulina pomáhá odstranit těžké kovy (zejména arzén) z organizmu a přispívá tak k jeho „detoxifikaci“ (35).

Je zdraví prospěšná a stojí za to jí zařadit do vašeho jídelníčku. 

Čím našemu zdraví prospějí zelené potraviny?

V dnešním článku bude řeč o nejčastěji používaných zelených potravinách – chlorelle, mladém ječmeni a spirulině. Mnohdy jsou jim připisovány doslova zázračné účinky a jsou prezentovány jako lék na každé onemocnění. Jak moc se tedy můžete spolehnout na jejich působení?

Zásobárna cenných látek

Mnohdy se o zelených potravinách hovoří jako o superfood. Pravdou je, že v sobě obsahují celou řadu vitamínů, minerálních látek, enzymů a antioxidantů.

Dokážou našemu tělu dodat to, co mu ve stravě může snadno chybět. Je ale třeba brát v úvahu, že pestrou stravu na straně druhé rozhodně nenahradí.

Doplňky s obsahem zelených potravin spíše zvyšují výživovou hodnotu kvalitního jídelníčku.

Díky vysokému obsahu vlákniny přispějí k pročištění těla. Mohou tím uvést tělo do rovnováhy, probudit imunitní systém. To se pak odrazí na fungování veškerých orgánových soustav.

Účinnější obranyschopnost těla zajistí rychlejší boj s nemocemi a efektivní prevenci.

Budete mít zájem:  Roupy (nejen u dětí) – příznaky, příčiny a léčba

Zelené potraviny mají také vysoký obsah chlorofylu, který zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran, popálenin, brání zánětům a infekcím.

Chlorella

Latinsky je označovaná jako Chlorella vulgaris nebo Chlorella pyrenoidosa. Pro naše tělo je prospěšná svým obsahem 40 % bílkovin, 20 % tuků, 5 % vlákniny a 10 % minerálních látek a vitamínů. Je v ní bohatě zastoupen chlorofyl a tzv. růstový faktor.

Chlorelle je připisováno mnoho pozitivních účinků. Z popisovaných zelených potravin bylo právě s ní provedeno nejvíc výzkumů.

Studie publikovaná v Journal of Toxicological Sciences potvrzuje, že její konzumace podpoří vylučování rtuti močí a stolicí. Dále má její podávání schopnost zlepšit v těle citlivost buněk na inzulín.

Má protizánětlivé působení, její užívání významně snižuje vysoký krevní tlak.

Nejčastěji je možné ji zakoupit ve formě tablet nebo prášků. Je však vždy nutné zjistit si složení u každého výrobce, jednotlivé produkty se mohou velmi lišit.

Mladý neboli zelený ječmen

Dle názvu je možné usoudit, o co se jedná. Ano, tento ječmen se opravdu sklízí v podstatě nezralý. Výhodou je totiž vyšší obsah živin. Lístky se po sklizni omyjí, lisují a vysuší.

Vznikne tak prášek, který si pak rozmícháme ve vodě nebo v ovocné šťávě. Jen pozor na to, ať ječmen nerozmícháte v teplejší tekutině – došlo by k deaktivaci obsažených enzymů. Někoho bohužel může odradit chuť nápoje.

Po čase byste si však měli zvyknout.

mladém ječmeni jsou obsažené vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K, H, cholin, vláknina a betakaroten. Dále je tu obsažen draslík, vápník, měď, železo a hořčík.

Jeho konzumace podpoří správné fungování nervového systému, ukazuje se, že může působit jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby. Tlumí zánětlivé procesy v těle, má pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, pomáhá s udržením optimální hladiny cukru a cholesterolu.

Užívá se i zevně, kdy pomáhá hojit poranění kůže, podpoří léčbu ekzémů.

Spirulina

Na první pohled asi nemusí znít zrovna lákavě, že se jedná o druh sinice. V sušeném stavu však obsahuje asi 60 % bílkovin, jsou tu zastoupené v nemalém měřítku esenciální aminokyseliny. Prospěje nám obsažená kyselina gama-linolenová, vitamíny a karoteny. Má vysoký podíl železa, jsou tu potřebné enzymy i antioxidanty.

Naopak je v ní velmi nízký obsah kalorií a cholesterolu. Její příjem dokáže vybudit k činnosti imunitní systém, snižuje hladinu cholesterolu, může sehrávat prospěšnou úlohu při léčbě osteoporózy, anemie i artritidy.

Ze spiruliny se vyrábí vitamínové tablety, vločky nebo prášek. Je možné podávat ji i dětem, aniž by byly vystaveny riziku nějakých negativních účinků. Doporučuje se také těhotným ženám.

Zdroje:

Spirulina

Spirulina je vláknitá jednobuněčná sinice modro-zelené barvy, která je zdrojem přírodních bílkovin, vlákniny, chlorofylu, zdroj esenciálních aminokyselin, minerálů – vápník, zinek, železo, draslík a hořčík, ze stopových prvků selen, chrom, lithium a mangan, provitaminu A, vitamínů skupiny skupiny B.

Spirulina a její účinky:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • podporuje krvetvorbu, vhodná při anémii
  • posiluje oslabený imunitní systém
  • dodává vitalitu a energii
  • prospívá při redukci hmotnosti, jelikož zahání pocit hladu a zlepšuje spalování tuků při fyzické aktivitě
  • prospívá zraku
  • zdroj proteinů
  • urychluje hojení ran a brání vzniku infekčního prostředí (chlorofyl)
  • pro vysoký obsah železa se doporučuje i pro vegetariány
  • spirulina působí v synergii s ječmenem
  • podporuje mozek a soustředění
  • pomáhá také zmírňovat stres, únavu, úzkost a deprese
  • pomáhá s obnovou kostí, zubů, vlasů, nehtů a vyživuje pokožku
  • užívání pomáhá při nemocech jako je senná rýma nebo cukrovka 
  • více

Spirulina, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • antioxidant
  • normální hladina cukru v krvi
  • přirozená obranyschopnost, imunitní systém
  • tonus, vitalita
  • kontrola tělesné hmotnosti
  • svalová hmota, hubnutí

Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?

Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě…

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit – minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,…

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a …

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.

Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5…

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět…

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě…Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě…

Do roku 2050 bude s nedostatkem vody, způsobené klimatickými změnami, bojovat cca 5 miliard lidí. Již nyní se pěstuje víc jak 25% světové produkce plodin v regionech s výrazným nedostatkem vody.

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 – 1 gram. Vitamin C je citlivý na…

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou…

Spirulina – Wikipedie

Spirulina Vědecká klasifikace Doména

bakterie (Bacteria) Kmen

sinice (Cyanobacteria) Řád

Oscillatoriales Rod

Spirulina Některá data mohou pocházet z datové položky.

Spirulina (také Arthrospira) je rod sinic z řádu Oscillatoriales.

Popis

Spirulina jsou vzplývavé vláknité sinice s cylindrickými buňkami. Vlákna jsou stočena v levotočivou šroubovici. Vyskytují se převážně v tropických a subtropických jezerech s vysokým pH a koncentracemi uhličitanů a hydrogenuhličitanů. A. platensis se vyskytuje v Africe, Asii a Jižní Americe, zatímco A. maxima ve Střední Americe.[1]

Budete mít zájem:  Katecholaminy

Použití

Spirulina se pěstuje v Japonsku na výrobu vitamínových tablet. Obsahuje totiž mimo jiné vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, A, D, E, K a C.[2]

Co se týče vitamínu B12, Spirulina obsahuje 80 % neúčinné formy a pouze 20 % tvoří část účinná u člověka.

V současnosti začíná být na vzestupu její konzumace hlavně díky jejímu vysokému obsahu bílkovin. Obsahuje jich více než 50 %, což ji řadí mezi nejvíce na proteiny bohaté potraviny v přírodě. Je přínosnou náhradou za proteinové prášky. Bývá označována jako superpotravina (tzv. superfood).

Spirulina je dobrým zdrojem koncentrovaných, netoxických a lehce vstřebatelných živin. Obsahuje též karoteny, chlorofyl a fykocyanin. Navíc dodává minerály (včetně stopových), buněčné soli, rostlinné živiny a enzymy.

Díky barvivu z této řasy se také na trh vrátily modré „Smarties“ (lentilky z produkce Nestlé). Firma předtím tuto barvu přestala vyrábět, když upustila od používání umělých barviv.[3]

Reference

  1. ↑ Vonshak, A. (ed.). Spirulina platensis (Arthrospira): Physiology, Cell-biology and Biotechnology. Science has now proved that Spirulina contain so many vitamins and nutrishon that you are able cope only by eating it for about 3 months. London: Taylor & Francis, 1997.
  2. ↑ KALINA, Tomáš; VÁŇA, Jiří. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Praha: Karolinum, 2005. 606 s. ISBN 80-246-1036-1. 
  3. ↑ http://www.foodnavigator.com/Market-Trends/Blue-Smarties-are-back-thanks-to-Spirulina
Tento článek je příliš stručný nebo postrádá důležité informace.Pomozte Wikipedii tím, že jej vhodně rozšíříte. Nevkládejte však bez oprávnění cizí texty.

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Spirulina&oldid=19257636“

Chlorofyl – životodárná krev rostlin

Tohle rostlinné barvivo zná asi každý. Pokud ho rostliny, přesněji řečeno jejich orgány obsahují, jsou krásně zelené a dokážou přeměňovat energii slunečního svitu na energii, která pohání jejich vlastní organismus. Tomuto procesu se říká fotosyntéza a je v podstatě prvotní branou, kterou se energie dostává do potravního řetězce.

V tomto článku se dozvíte to, že chlorofyl není v našem jídelníčku esenciálním fytonutrientem, naše těla ho neobsahují. Jeho příjmem v rámci konzumace zeleniny, bylin a mořských řas můžeme naše zdraví značně podpořit.

  • Jaké jsou efekty konzumace chlorofylu a zelených potravin na naše zdraví?
  • Jaká rizika jsou spojena s jeho nedostatečnou konzumací?
  • Z jakých potravin můžete chlorofyl čerpat?

Zelená pro vyšší hladinu energie

Lidské tělo fotosyntézu provádět neumí, energii získáváme primárně přeměnou glukózy a mastných kyselin v buňkách a mitochondriích. Je to zvláštní, protože sluneční svit je nejhojnějším zdrojem energie na této planetě. Pro naše fungování je sice nezbytný a velmi nám prospívá, neumíme ho ale využít jako energii přímo pro náš metabolismus.

Počkat, nebo ano?!

Chlorofyl je fotosenzitivní láka ze skupiny metaloporfyrinů – cyklických organických sloučenin, které vážou atom kovu. V případě chlorofylu se jedná o hořčík. Tuto vlastnost mají ale i jiné metaloporfyriny, například hemoglobin (přesněji řečeno hem), pro změnu barvivo naší vlastní krve.

Jeho struktura je chlorofylu velmi podobná, hlavním rozdílem je to, že namísto atomu hořčíku v něm najdete atom železa.

A podobně jako chlorofyl je i hem citlivý na světlo, stejně tak ale třeba i enzymy z rodiny cytochromu P450, které se významně podílejí třeba na eliminaci některých toxinů v rámci jaterní detoxikace, nebo na tvorbě energie v mitochondriích.

Touto biochemickou odbočkou se snažíme dostat k tomu, že pro naše tělo je světelná energie také využitelná a konzumace potravin bohatých na chlorofyl tomu může dále pomoci.

Naše mitochondrie jí dokážou využít ke zvýšení produkce ATP. Fotosyntézu tedy skutečně provádět nedokážeme, tohle je ovšem důvod, proč se po konzumaci zelených potravin můžeme cítit vitálnější a svěžejší, to více pokud je konzumujeme v sezóně – když se můžeme dostatečně vystavovat slunečnímu svitu.

Za zmínku ale stojí i další efekty konzumace chlorofylu, oblastí, do kterých zasahuje je totiž hodně:

  • Zdraví střeva, trávení a mikrobiom – dostatek zelených potravin v jídelníčku prospívá našemu trávení, pomáhá pohybu tráveniny a stolice (a výhodou je, že v normálním množství nepůsobí zelené potraviny projímavě), podporuje rozvoj přátelských bakterií a naopak pomáhá eliminovat kvasinky a bakteriální infekce. Chlorofyl je ale přímo skvělý na vychytávání toxinů ve střevě, váže je na sebe a pomáhá odvádět z těla ven. Ve výsledku může pomoci i s odstraňováním zápachu z dechu, moči, poševního sekretu, nebo spermatu.
  • Detoxikace – tu jsme naznačili už v rámci odvádění toxinů stolicí a močí ven z těla, pozitivní vliv chlorofylu ale sahá mnohem dál. Dokáže totiž toxiny vychytávat i z krevního řečiště a současně podporuje přímo jaterní detoxikaci. Pro její průběh je esenciální celá řada mikronutrientů, aminokyselin a dalších látek, povzbudit jí dokáže ale mnoho fytonutrientů, včetně chlorofylu.
  • Krvetvorba – podobnost struktury chlorofylu a hemoglobinu je fascinující. Není tedy náhodou a ani velkým překvapením, že konzumace zelené zeleniny a greensů bohatých současně i na železo podporuje tvorbu červených krvinek.
  • Podpora imunity – stejně tak jako chlorofyl podporuje tvorbu červených krvinek, podporuje i tvorbu těch bílých. Dostatečné množství a správná rovnováha imunitních buněk je klíčová pro zvládání hrozeb přicházejících z vnějšku v podobě patogenů, ale i těch autoimunitního charakteru.
  • Prevence civilizačních onemocnění – chlorofyl působí jako antioxidant a v organismu pomáhá eliminovat nadměrné množství volných radikálů. Tím může přispět ke snižování rizika rakovinného bujení a snižuje tělesnou zánětlivost, která stojí na počátku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Podpora hojení ran – chlorofyl aplikovaný na ránu podporuj její hojení a zastavuje krvácení. Využít tak lze celou řadu bylin, nebo prášků ze zelených rostlin.
  • Zelené potraviny v jídelníčku
  • Projevy nedostatku chlorofylu ve stravě nelze přímo popsat, rozhodně ale lze nalézt pozitiva jeho zařazování.
  • Na stravování je v tu chvíli vhodné se dívat z vyšší perspektivy – celkové rovnováhy.

Zelené potraviny jsou přirozeně dostupné zejména ve slunných částech roku. Na jaře se primárně používají pro čerpání prvotní energie, jsou symbolem života, rozpuku, nové mízy.

V tuto dobu je navíc z pohledu orgánových soustav vhodné se soustředit například na zdraví jater a dalších detoxikačních orgánů.

Zelené byliny a lístky, které se na jaře objevují jsou proto často vhodné právě pro posílení detoxikačních procesů a lze je zařazovat v rámci mnoha ozdravných a čistících kúr.

V létě, kdy je dostupné větší množství čerstvé, i zelené zeleniny, je pak vhodné jídelníček celkově ladit spíše do čerstvějšího rázu a do jídel postavených více na rostlinné stravě.

Z pohledu rovnováhy ve stravování je ale fajn si uvědomit i to, že chlorofyl na sebe váže toxiny a působí jako antioxidant.

Pokud si tedy rádi dopřáváte pečené nebo grilované maso, které vzhledem k této úpravě obsahuje větší množství heterocyklických aminů (vedlejší produkty úpravy, které ale ve střevě působí negativně a při velkém nadbytku mohou být příčinou rakoviny tlustého střeva), je víc než vhodné přihodit k němu čerstvý salát ze zelených listů a nebo si pravidelně dopřávat zelená smoothie, ječmen a další potraviny bohaté na chlorofyl.

  1. Biodostupnost chlorofylu můžete navíc podpořit tím, že konzumaci zelených potravin doplníte o tukovou složku – do salátu proto přidávejte semínka a ořechy, nebo kvalitní tuky a oleje, to samé můžete udělat v případě smoothies.
  2. Kde najdete chlorofylu nejvíc?
  3. Je to snadné, hledejte všechno, co je zelené:
  • Špenát, saláty, rukola, polníček, řeřicha, micro-greens
  • Pórek, jarní cibulka
  • Brokolice, kapusta
  • Hrášek a fazolky

Tyto potraviny můžete snadno propašovat do běžných jídel a snadno tak zvyšovat jejich hodnotu a zlepšovat celkovou bilanci, můžete z nich také připravovat čerstvé šťávy.

Pokud chcete být ještě sofistikovanější a chcete zařadit celistvé potraviny, které budou mít terapeutický efekt a budou fungovat jako doplňky stravy, volte tyto:

  • Zelený čaj matcha
  • Zelený ječmen a pšenice
  • Vojtěška
  • Pampeliška, kopřiva a další divoké byliny
  • Mořské řasy a sinice – spirulina, chlorella, wakame, nori

Všechny tyto rostliny jsou dostupné ve formě prášků, které můžete jednoduše přidat do nápojů, smoothies a smoothie bowls, nebo kaší. Skvěle se hodí i do raw kuchyně, kde se jejich hodnota nijak nesníží vlivem nadměrného zahřívání.

Ideálně s nimi můžete začínat den, kdy vám pomohou s navýšením energie a očistou organismu.

Sami jsme si zelené potraviny velmi oblíbili a zařazujeme je do denních rutin, ideální je k tomu náš Green super mix, ve kterém najdete hned čtyři zelené superpotraviny – chlorellu, spirulinu, mladý ječmen a pšenicibio kvalitě. Obsahuje pořádnou dávku chlorofylu, díky kterému můžete své zdraví velmi jednoduše podporovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector