Slzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaci

Slzovka obecná, někdy také označována jako Jobovy slzy, je přirozeně bezlepková obilovina s čistícími schopnostmi.

Účinky:

  • Detoxikuje organizmus
  • Pomáhá při průjmech
  • Řeší problémy s pletí (akné, ekzémy, bradavice)
  • Pomáhá při žaludečních a střevních problémech
  • Odhleňuje organizmus
  • Posiluje plíce a průdušky
  • Posiluje slezinu z hlediska TCM
  • Odstraňuje otoky
  • Pomáhá při zánětech močového měchýře
  • Snižuje LDL cholesterol
  • Odvádí z organizmus vlhkost

Slzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaci

Jak slzovku připravit a konzumovat

Doporučuje se užívat denně asi 2 vrchovaté polévkové lžíce slzovky. Její příprava je opravdu jednoduchá. Nejprve se slzovka namočí minimálně na hodinu, klidně i přes noc. Pak se voda vylije a v nové vodě vaříme 40-50 minut. Tuto vodu po uvaření nevylévejte! Je úžasným zdrojem mnohých živin!

Obvykle se již po několika dnech užívání silné detoxikační účinky slzovky projeví na zlepšení kvality pleti. Její chuť je lehce nahořklá, proto doporučujeme konzumovat ji spolu s mrkví, červenou řepou, kukuřicí nebo dýní. Vhodné je přidat ji k rýži nebo do polévky (místo nudlí, zavářky nebo krup).

Slzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaci

Rozmačkanou nebo rozemletou slzovku můžete použít místo jíšky na zahuštění omáček a polévek nebo jako základ pomazánek. Odvar ze slzovky je úžasný léčivý elixír (dětem lze dát stříkačkou jako sirup nebo přidat k čaji).

Jako příloha se doporučuje ve vařené formě přidaná k rýži, bulguru nebo kuskusu. Přidat ji můžete do zeleninových salátů, karbanátků, placek nebo různých zapečených dobrot.

Můžete ji přidat i do mnoha dalších již hotových pokrmů, do kaše či smoothie.

Slzovka je výborným zdrojem cenných minerálních látek, zejména hořčíku, vápníku, fosforu, manganu, zinku, železa, draslíku. Z vitamínů pak obsahuje vitamíny skupiny B. Slzovka je přirozeně bezlepková, lze ji zařadit do diabetické či redukční diety.

Slzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaci

Bezlepkové potraviny

Slzovka obecná 200 g

Upozornění

Slzovka se nedoporučuje těhotným ženám a osobám, které akutně onemocněly chřipkou, angínou nebo jinou infekční nemocí.

Zdroj: https://global.rakuten.com/en/store/zakkoku-okome/item/hatomugi500g/; https://woodlandfoods.com/recipes/job-s-tears-and-chicken-pilaf

Proud zdraví – Slzovka obecná 500 g

  1. Úvod
  2. Potraviny
  3. Slzovka obecná 500 g

Slzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaciSlzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaci

Popis produktu

  • Slzovka obecná je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě.
  • Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině a Řecku.
  • Tato semena divoké trávy mají silné čisticí účinky a používají se v tradičním léčitelství k detoxikaci organismu.
  • Podporuje také funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků a má příznivý vliv na zdraví pokožky celého těla.
  •  Složení  
  • Alergeny
  • Pomáhá při:
  • celkovém zahlenění
  • zánětech močového měchýře
  • otocích a bolestech kloubů i svalů
  • bradavicích a akné
  • střevních parazitech a zažívacích obtížích
  • nedokonalostech pleti

Slzovka obecná v čínské medicíně

  • Slzovce obecné se přezdívá pro její účinky a vzhled také bílá perla východu a je jednou z léčivek v tradiční čínské medicíně. Dle čínské medicíny je slzovka antioxidantem, který čistí organismus od všech nánosů, očišťuje organismus od zahlenění, léčí dnu, žlučníkové a ledvinové kameny a písek, revmatická onemocnění, artrózu, vysoký krevní tlak, obezitu, potíže s cholesterolem a aterosklerózou. Může být užitečným pomocníkem při celiakii nebo Crohnově chorobě.
  • V čínské medicíně je velmi uznávaná i pro svoji schopnost uvolňovat zatuhlá ložiska škodlivin z organismu, například cysty, myomy, strumy, fibromy, různé nádory i otoky.
  • Slzovka obecná posiluje žaludek i slezinu a z organismu odvádí přebytečnou vodu, její účinky jsou močopudné.
  • Při kašli a různých respiračních onemocněních pomáhá posílit plíce.
  • Pokožku udržuje hebkou a vláčnou, chrání před ekzémy, pomáhá léčit zánětlivá onemocnění kůže – např. lupénku, akné, bércové vředy atd. Dle čínské tradice se věří i tomu, že zpomaluje šedivění vlasů a užívá se pro jakýsi „restart“ organismu, zbavení se únavy a všeho přebytečného.  
  • V Číně se slzovka užívá na začátku podzimu pro posílení obranyschopnosti (především dětské imunity organismu). Pojídá se pak po dobu 3 týdnů každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.

Tipy a recepty na použití

  • Slzovka obecná má v kuchyni široké uplatnění, v Indii se z ní vyrábí mouka, v Číně se přidává do polévek a různých směsí, podává se jako příloha a je možné ji připravovat i na sladko jako pochutinu. Slzovka obecná neobsahuje lepek!
  • Zkuste je přidat do polévky, rozmixovaná směs může sloužit jako základ pro pomazánku, nebo z nich vyrobte placičky, které potom osmažíte. Zapečená směs je obdobou sekané či nákypu. Vynikající je slzovka obecná s houbami.
  • vařená jako příloha, odvar do zdravotních čajů, do polévek, uvařená rozmixovaná jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů a sekaných, umletá – na zahuštění omáček, obdobné použití jako s běžnou moukou
    1. Karbanátky ze slzovkyIngredience
    2. 4 lžíce slzovky obecné1 malá cuketa2 jarní cibulky2 mrkve1 stroužek česneku1 vejce1 lžíce strouhaného sýra200 g mletého masa nebo sojového granulátu
    3. pepř, sůl, kmín a pažitka, petrželka (nejlépe čerstvé

    postup přípravy: Ve vodě necháme slzovku asi půl hodiny odležet, pak ji asi hodinu vaříme doměkka. Scedíme ji a rozmačkáme. Na jemném struhadle si nastrouháme mrkev a cuketu, vodu z nich slijeme. Cibulku a bylinky i česnek nakrájíme najemno. Vše smícháme, směs okořeníme a vytváříme z ní placičky. Ty potom zprudka osmahneme na rozpáleném oleji a poté zlehka dopečeme. V případě, že se směs jeví jako příliš řídká, je možné přidat trochu strouhanky.

    • Vynikající čínská polévka se slzovkouIngredience
    • 1/2 kuřete5 polévkových lžic slzovky obecné5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru200 g pokrájených čerstvých hub2 nasekané natě jarní cibulky2 polévkové lžíce rýžového vína2 polévkové lžíce kustovnice čínské
    • sůl, pepř

    postup přípravy: Do hrnce s vodou vložíme vykostěné a na kousky nakrájené kuře, přivedeme k varu, přidáme ještě zázvor a slzovku, kterou předtím alespoň 30 minut máčíme ve vodě. Vaříme na lehkém varu cca něco přes hodinku. Všechny ostatní ingredience přidáme a vaříme po dobu dalších 15 minut. Na závěr dosolíme a pepříme.

  • Mrkev se slzovkou pro posílení imunity Ingredience

    500 g mrkve nakrájené na kostky1 kg slzovkytrocha třtinového cukru

    postup přípravy: Mrkev nejprve nakrájíme na kostky a horkou vodou spaříme či lehce povaříme. V dalším hrnci pak uvaříme 1 kg slzovky, vaříme ji po dobu hodiny a půl, až se změní na lepivou a hustou kaši.

    Poté mrkev a slzovku smícháme dohromady a ještě chvíli povaříme, můžeme přidat i trochu třtinového cukru. Ideálně užívejte misku této směsi denně – 250 ml – jako prevenci před nachlazeními a pro zvýšení obranyschopnosti organismu.

    Lze užívat i při nemoci, odstraňuje vlhkost a hleny z organismu. V čínské medicíně se užívá i proti začínajícímu šedému zákalu (velmi účinné).

  • Kaše ze slzovkyNa 2 díly slzovky přidejte 1 díl vody a dejte povařit na mírném ohni cca na dobu 1 hodiny, dokud se voda ze směsi nevyvaří. Směs odstavte a promíchejte. Protože se jedná o zrninu, je možné slzovku uvařit jak ve vodě, tak v páře. Výborná je jako příloha – poslouží jako kaše anebo se do kaše dá přidat.
  • Yimishui, slzovková vodaPřed vařením slzovku opláchněte a na hodinu namočte do vody. Na 1 šálek slzovky potřebujete 20 šálků vody. Po hodině slzovku vařte ve stejné vodě bez pokličky po dobu 60 minut. Odvar se dá pít horký i zchladlý. Ledový slzovkový nápoj můžete obohatit o trochu čerstvé citrónové šťávy. V Koreji se pije v koncentrovanější podobě (méně vody) při trávicích obtížích charakterizovaných absencí chuti k jídlu a s pocity na zvracení.
  • Slzovka obecná je jednoletá tropická travina a obilovina, které se říká též Slzovka porcelánová, Perličkový ječmen nebo Jobovy slzy (čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi). Tato rostlina má rozvětvený stonek s výraznými kolínky (podobně jako u bambusů). Dorůstá obvykle do výšky 1 – 2 metry, její listy jsou tmavozelené, 20 – 50 cm dlouhé a široké 5 cm, jejich okraje jsou mírně vlnité. Květenstvím je lata, květy jsou poměrně nevýrazné, ale dozráváním se jejich semeník mění v lesklé bílé až modrošedé kuličky, o průměru 6 – 12 mm. Právě toto jsou ony charakteristické „slzy“, které vznikají ztvrdnutím pochvy listenů, uzavírajících samičí květy. Tato semena mají značnou klíčivost a úroda dozrává v tropických oblastech přibližně 4 – 5 měsíců po vysetí.
  • Tato rostlina je pěstována jakožto pícnina a její semena se užívají k výrobě mouky. Rozšířena byla hojně v Indii, kde ji však nahrazuje v současné době spíše kukuřice. Slzovka obecná je známá v Číně, kde se zase používá do polévek. Pražená s cukrem se pojídá jako cukrovinka, nebo loupaná podobně jako burské oříšky je pochutinou. Z pražených loupaných semen se připravuje kávová náhražka, používá se rovněž jako náhrada prosa.
  • V oblasti svého výskytu se využívá i v lidovém léčitelství, je prostředkem proti průjmům, zánětům močového měchýře, otokům, proti horečce, zápalu plic i proti střevním cizopasníkům. Užívá se i proti různým druhům zhoubných nádorů, v jeho semenech se vyskytuje coixenolid, který má skutečně protirakovinné účinky. Používána je též proti avitaminóze. Tvrdá semena se používají také k výrobě různých ozdobných předmětů, třeba náramků a řetízků, v křesťanských oblastech růženců. V mírném pásu se slzovka obecná pěstuje v zahradách a sadech jako ozdobná travina.

Návod k přípravě

  • Slzovku vždy řádně propláchněte pod tekoucí vodou a poté namočíme. V receptech bývá uvedeno minimálně 30 minut, nic však nezkazíte, když si slzovku namočíte den předem. Poté se vaří asi hodinu do měka. K slzovce připravované na slano je vždy dobré přidat při vaření kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření vyndáme, nebo rozmixovanou přidáme do jídla. Pro obohacení o minerály, přidejte k slzovce při vaření ještě některý druh mořské řasy.

Nutriční hodnoty na 100 g

  • Energetická hodnota 1466 kJ / 350 kcal
  • Tuky 1,7 g
  • z toho nasycené mastné kyseliny 0,3 g
  • Sacharidy 71 g
  • z toho cukry 0,5 g
  • Bílkoviny 9,8 g
  • Sůl 0 g

Vyrobeno

TCM Bohemia Slzovka obecná 400 g

Slzovka obecná (také Jobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku.

Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť.

Slzovka je obilovina vhodná k detoxikaci organismu, podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků.

Používá se k podpůrné léčbě při:

  • detoxikaci
  • celkovém zahlenění
  • zánětech močového měchýře
  • otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem
  • akné
  • bradavicích
  • mateřských znaménkách
  • střevních parazitech
  • kašovité stolici
  • průjmu

Způsob použití:

Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek nebo zdravotních čajů.

RECEPTY:

Slzovka se zeleninou a řasou:

2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou (např. Kombu-urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály). Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit např. jako „Kubu“, či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.

Čínská polévka se slzovkou:

čerstvé kuře, 2 1/2 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře. Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Mrkev se slzovkou:

500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky-vaříme cca 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši. Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru.

  • Balení:
  • 400 g
  • Země původu:
  • Čína

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

TCM Bohemia

  • Od roku 1996 působí v oblasti tradiční čínské medicíny a je největším dovozcem čínských bylinných produktů v Čechách.
  • Jsou společníky TCM CLINIC – jedno z největších a nejdéle fungujících zařízení, provozující pouze klasické metody čínské medicíny.
  • Jsou zakládajícím členem EURO-TCM, evropské asociace organizací provozujících tradiční čínskou medicínu.
  • Pořádali a organizovali již čtyři ročníky kongresu s tématikou tradiční čínské medicíny.
  • Jsou smluvním partnerem SOS International, pro poskytování ošetření metodami tradiční čínské medicíny u nás.
  • Jsou partnerem TCM INSTITUT – vzdělávací zařízení, které zajišťuje kvalitní výuku tradiční čínské medicíny budoucím terapeutům, ale i laikům, kteří mají zájem se v oblasti tradiční čínské medicíny vzdělávat.

Slzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaci

  • 9.2.2021 Klíč ke zdraví? Který klíč Vám odemkne cestu ke zdraví? Že by to byl Karel Václav Klíč, český malíř, fotograf, grafický technik a vynálezce heliogravury? Nebo jeden ze sedmi klíčů od pevnosti Boyard? Samá voda! Po kterém klíči tedy sáhnout? Vždyť jich je kolem nás víc než prstů na rukou. Je to houslový klíč? Nebo …

Slzovka obecná mouka 250g

Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, japonsky Hatomugi, čínsky Yi yi ren) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině a Řecku.

Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků.

Má také příznivý vliv na pleť.

Hlavní zaměření

Používá se k podpůrné léčbě při: – detoxikaci – celkovém zahlenění – zánětech močového měchýře – otocích, bolestech svalů a kloubů způsobených vlhkostí a větrem – akné – bradavicích – mateřských znaménkách – střevních parazitech – kašovité stolici – průjmuSlzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí účinky a používají se k detoxikaci organismu. Má příznivý vliv na pleť.Způsob použitíJe vhodná jako přídavek do kaší, polévek, salátů, nebo zdravotních čajů.

Působení dle tradiční čínské medicíny:

  •     Posiluje slezinu PI QI XU a vylučuje vlhkost SHI,
  •     Vylučuje hlen TAN a odstraňuje blokády YU
  •     Ochlazuje horkost RE a vylučuje horké toxiny RE DU
  •     Posiluje energii Qi ledvin a plic

Z hlediska tradiční čínské medicíny příznivě působí u stavů jako například:

  •     Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se též k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění. Hlen je dle TCM výsledkem „špatného“ stravování, tedy téměř každý člověk je určitým způsobem tímto postižen a jeho „trubky se tak zanášejí…“ Dna, žlučníkové a ledvinné kameny a písek, angína pectoris,, revmatická onemocnění, artróza, metabolické syndromy (vysoký krevní tlak + obezita + srdeční nemoci + cholesterol + ateroskleróza), celiakie, Crohnova nemoc, ulcerosní kolitis… Dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto i pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu jako cysty, myomy, strumy, fibromy, různé druhy nádorů, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje „špatný“ cholesterol.
  •     Posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.
  •     Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocech (po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic apod.).
  •     Má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se vnitřně k léčbě bradavic a při tvorbě mateřských znamének. Chrání před ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod.) a zpomaluje šedivění vlasů.
  •     Odvar ze slzovky se považuje za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty, neboť spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, upravuje průjmy (i chronické), váže na sebe toxiny, jež jsou produktem látkové výměny, a podporuje funkci jater.
  •     Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky.

Všichni známe ten pocit, kdy se cítíme jakoby nasáknuti a s pocitem tíže či únavy, jež nelze jen tak setřást. Slzovka to tzv. oplasknutí (či vyždímání nasáklé houby na mytí tabule) za nás udělá!

Popis dle tradiční čínské medicíny

Dávkování – 40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíceNepoužívat (dle tradiční čínské medicíny) v případě – těhotenství, při akutním infekčním onemocnění (chřipka, angína apod.)

Uplatnění v kuchyni:

Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).

Vyzkoušejte sami…

  • Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3).
  • Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
  • Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
  • Výborná je s houbami připravený jako „kuba“.

Inspirativní recepty:

Slzovková bramboračkaSlzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.

Slzovka se zeleninou a řasou2/3 rýže, 1/3 slzovky se vaří společně s mořskou řasou například Kombu – urychlí vaření a obohatí pokrm o cenné minerály. Odvar se pije jako léčivý čaj. Uvařené obiloviny můžeme dále upravit jako „Kubu“, či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prejt, nákyp, smažené placičky.Slzovka se zeleninou

Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.

Čínská polévka se slzovkouJedno čerstvé kuře, 2,5 litru vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 PL soli, 2 PL rýžového vína, 1/2 ČL čerstvě mletého pepře.

Očistíme kuře a nakrájíme ho na plátky. Plátky dáme do hrnce s vodou a předem namočenou slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty a polévku můžeme podávat.

Mrkev se slzovkou

500g mrkve nakrájíme na kostky a spaříme horkou vodou nebo lehce povaříme. V jiném hrnci uvaříme asi 1kg slzovky – vaříme přibližně 1,5 hodiny na hustou a lepivou kaši.

Smícháme a ještě povaříme, případně můžeme přidat trochu třtinového cukru. Doporučuje se jíst denně 250ml, za účelem odstranění hlenů a vlhkosti z organismu a pro zvyšení imunity.

60denní užívání účinně působí proti začinajícímu šedému zákalu. 

Pro posílení imunityV Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve.

Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb.

Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.

Energie: 1612 kJ / 388 kcal; Tuky: 7.4 g – z toho nasycené 1.05 g; Sacharidy: 67.1 g – z toho cukry 3.8 g; Vláknina: 3.6 g; Bílkoviny: 13.3 g; Sůl: 0.05 g; Vlhkost: max. 15 %

Alergeny: 

bez alergenů

Více: Slzovka obecná – bílá perla východu

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Slzovka a Nápoj čínských mudrců

Posiluje organismus hlavně ledviny, slezinu a plíce. A současně vylučuje škodliviny z těla jako jsou toxiny, hlen a vhlko. Slzovka obecná (také Jojobovy slzy, čínsky Yi yi ren, japonsky Hatomugi) je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Tato semena divoké trávy, která jsou podobná ječmenu, mají silné čisticí a posilující účinky. Používá se k detoxikaci a odhlenění organismu. Slzovka podporuje funkci sleziny, pomáhá trávení masa a tuků. Má příznivý vliv na pleť.

  • • Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se též k podpůrné léčbě při celkovém zahlenění. Hlen je dle TCM výsledkem „špatného“ stravování, tedy téměř každý člověk je určitým způsobem tímto postižen a jeho „trubky se tak zanášejí…“ Dna, žlučníkové a ledvinné kameny a písek, angína pectoris,, revmatická onemocnění, artróza, metabolické syndromy (vysoký krevní tlak + obezita + srdeční nemoci + cholesterol + ateroskleróza), celiakie, Crohnova nemoc, ulcerosní kolitis… Dokáže změkčovat a zvláčňovat, proto i pomáhá uvolňovat živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu jako cysty, myomy, strumy, fibromy, různé druhy nádorů, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje „špatný“ cholesterol.
  • • Posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.
  • • Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocech (po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic apod.).
  • • Má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se vnitřně k léčbě bradavic a při tvorbě mateřských znamének. Chrání před ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod.) a zpomaluje šedivění vlasů.
  • • Odvar ze slzovky se považuje za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty, neboť spolehlivě působí při žaludeční a střevní slabosti, upravuje průjmy (i chronické), váže na sebe toxiny, jež jsou produktem látkové výměny, a podporuje funkci jater.
  • • Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky.
  • Je vhodná jako přídavek do kaší, polévek, salátů, nebo zdravotních čajů. Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).
  • – Slzovku přidávejte občas po troškách při vaření naturální rýže, přidává se jako příloha, ne však většinou samostatně, ale právě s rýží, kuskusem, bulgurem (slzovky se přidává max.1/3).
  • – Hrstku slzovky můžete též přidávat do každé polévky k obohacení a zahuštění.
  • – Uvařená slzovka s rýží může sloužit i jako výchozí surovina pro další výrobu- např. když směs ze slzovky rozmixujete, můžete z hmoty udělat pomazánku nebo chutné smažené placičky. Když ho zapečete, získáte obdobu sekané či nákypu.
  • – Výborná je s houbami připravený jako „kuba“.
  • V Číně se slzovka užívá se začátkem podzimu v dětském jídelníčku pro posílení obranyschopnosti. Pojídá se cca 3 týdny každý večer jedna malá miska kaše připravené ze slzovky a mrkve. Slzovka se uvaří v hrnci do měkka a v jiné nádobě uvaříme poměrově zhruba stejné množství na kostičky nakrájené mrkve. Po uvaření obého toto smícháme a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Pro děti s trochou soli nebo i bez ní; popřípadě mírně osladit. nebo mírně osladit. Pro dospělé můžeme vymyslet cokoli – např. ochutit sojovkou a kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře…fantazii se meze nekladou.
  • Nápoj čínských mudrců místo ranního čaje či kávy. Stačí zalít horkou vodou a můžete popíjet. Jednoduše a rychle připravíte nápoj, který vám dodá denní doporučenou dávku slzovky.

Slzovka (Bílá perla východu 910) 200g

Slzovka v podobě semen divoké trávy – vhodná na vaření i na odvary.

V dietetice patří mezi potraviny, které pomáhají čistit organismus od „nánosů“. Všichni známe ten pocit, kdy se cítíme jakoby nasáknuti a s pocitem tíže či únavy, jež nelze jen tak setřást. Slzovka to tzv. oplasknutí (či vyždímání nasáklé houby na mytí tabule) za nás udělá!

KDY POMÁHÁ

Slzovky (Jobovy slzy) má povolená následující zdravotní tvrzení dle NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 (ze dne 16. května 2012), které platí od 14.12 2012.

  • Nemá povolené žádné zdravotní tvrzení.

Pro bližší informace můžete navštívit náš HERBÁŘ, který postupně doplňujeme. K Slzovce tam najdete i recepty na vaření.

NA UKÁZKU

Slzovka se zeleninou

Na pánev dáme na chvíli opražit slzovku a podlejeme teplou vodou, přidáme sůl, petrželku a celer nebo i nějaké bylinkové koření, kousek mořské řasy, na obilovinu položíme mrkev, kousek celeru, dvě malé cibulky, lžičku oleje a dáme vařit. Pokud nepoužijeme tlakový hrnec, vaříme až 50 minut na mírném plameni. 

Na talíři dozdobíme kvašenou zeleninou (červenou řepou s křenem) nebo sezónní zeleninou.

DÁVKOVÁNÍ

40 g denně, tj. 2 vrchovaté polévkové lžíce.

SLOŽENÍ

200 g Slzovky (v podobě semen divoké trávy – Sem. Coix lacrima – jobi).

Země původu – Thajsko.

Slzovka je v BIO kvalitě, neboť je testována v akreditované švýcarské laboratoři Phytax Laboratory na těžké kovy, mikroby, aflatoxiny, baktérie, plísně a pesticidy  a hlavně jako jediná v ČR i na 4 skupiny pesticidů (460 druhů), neboť ty se dnes stávají celosvětovým problémem, obzvláště u produktů z tzv. Třetího světa. Často se stává, že zákazníci v domnění, že užívají bylinné preparáty, jsou naopak „zanášeni“ dalšími nežádoucími „chemikáliemi“.

Je pěstována jako pícnina a v některých oblastech se její semena používají k výrobě mouky, zejména v Indii, kde ji však v novější době nahradila kukuřice. V Číně se užívá k přípravě polévek podobně jako u nás kroupy. Ovšem naše kroupy nemají takový účinek jako právě slzovka… Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky. Používá se též jako náhrada prosa (jáhel).

Energetická hodnota na 100g 1625kJ / 388 kcal

  • Tuky 7,4g (z toho nasycené mastné kyseliny 1g)
  • Sacharidy 67,1g (z toho cukry 3,8g)
  • Bílkoviny 13,3g
  • Vláknina 3,6g
  • Sůl – neobsahuje
  • Nepoužívat v těhotenství.
  • Nepoužívat při akutním infekčním onemocnění (angína, chřipka apod.)
  • Není náhradou pestré a vyvážené stravy – je její součástí.
  • Uchovávejte v chladu a suchu.

MYCOMEDICA MycoClean 90 g

Tato stránka v rámci poskytování služeb využívá cookies. Nastavení používání a dostupnosti cookies můžete upravit v nastavení Vašeho prohlížeče. Další informace

Účinná kombinace slzovky, citroníku, semínek lotosu a houby Maitake pro snadnou přípravu nápoje na posílení systému Pi (sleziny) a celkovou detoxikaci. Doplňte svou zdravou snídani. Více informací

  • Popis
  • Fotografie
  • Hodnocení (0)
  • Výrobce
  • Dotaz na produkt

Účinná kombinace slzovky, citroníku, semínek lotosu a houby Maitake pro snadnou přípravu nápoje na posílení systému Pi (sleziny) a celkovou detoxikaci. Doplňte svou zdravou snídani.

MycoClean je vyváženou kombinací houbových a bylinných extraktů, vytvořenou pro problémy současného člověka, která vychází z hluboké moudrosti tradiční čínské medicíny.

Tato kombinace posiluje Pi „slezinu“  a tím posiluje energii Qi celého těla, odvádí z organismu Shi (vlhkost), Tan (hlen) a nadměrnou Re (horkost), detoxikuje ho, harmonizuje psychiku, posiluje SHEN (ledviny) a FEI (plíce).

Co tedy přesně oslabuje PI (slezinu)?

Je to nepravidelné stravování, přejídání se, nedostatek kvalitní potravy, jednostrannost při výběru potravin, nadměrná konzumace cukru, mléčných produktů a bílé mouky. Také přílišné přemýšlení a nedostatek pohybu.

Snídaně je pro slezinu velmi důležitá. Jak se nám podaří „nastartovat“ ráno trávení, tak bude fungovat po celý den. Čínská dietetika doporučuje, aby snídaně byla teplá. Ideální jsou obilné kaše či polévky. Nevhodné jsou naopak jogurty, sladkosti (rychlé cukry) či syrové ovoce.

MycoClean jako součást zdravé snídaně nám pomůže PI (slezinu) nejen posílit, ale i pročistit celý organismus.

Dominantní součástí směsi je slzovka neboli jobovy slzy. Slzovka je výborná pro posílení systému sleziny a odvedení vlhkosti z organismu. Dokáže organismus pročistit od různých škodlivin a toxinů.

Druhou součástí směsi je semeno lotosu ořechonosého, který rovněž spolu se slzovkou posiluje PI (slezinu) a harmonizuje vyprazdňování. Jeho důležitou funkcí je posilování SHEN (ledvin) a jejich esence. Slzovka při dlouhodobém užívání SHEN (ledviny) oslabuje. Jeho třetí funkcí je harmonizace psychiky, proto je vhodný u nespavostí, lehkých depresí, výrazné stresové zátěže…

Třetí část tvoří Fo Shou, což je druh citroníku zvaný Buddhova ruka, který reguluje jaterní energii Qi, často stagnovanou z nadměrných či nevyjádřených emocí, podporuje trávení, posiluje slezinu a transformuje TAN (hlen).

Poslední, ale důležitou částí směsi, je vitální houba Maitake (trsnatec lupenitý čili Grifola frondosa). Tato houba dokáže regulovat PI/WEI/GAN (my bychom řekli inzulínovou rezistenci), a proto se používá u metabolických problémů.

Díky těmto vlastnosten je vhodný jako doplněk každé zdravé snídaně.

Z pohledu čínské medicíny:

  • posiluje Qi PI (sleziny) a WEI (žaludku)
  • harmonizuje jaterní Qi
  • posiluje SHEN (ledviny) a jejich esenci
  • odvádí vlhkost a škodliviny
  • transformuje TAN (hlen)
  • má funkci An Shen (harmonizace psychiky)
  • Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
  • Lotos ořechonosý, Nelumbo nucifera
  • Obsah balení: 99g prášku (30 dávek), dávkovací lžička
  • Složení v 1 dávce:Maitake, trsnatec lupenitý, Grifola frondosa, 30% extrakt – 150mgYi Yi Ren, slzovka obecná, Coix lacryma, extrakt ze semen 5:1 – 2100mgLian Zi, lotos ořechonosý, Nelumbo nucifera, extrakt ze semen 5:1 – 900mgFo Shou, Buddhova ruka, Citri sarcodactylis, extrakt z plodu 5:1 – 150mgpomocné látky: bez pomocných látek, aditiv a konzervantů

Dávkování:

  • 1 lžička prášku na den. Odměřte prášek přiloženou lžičkou a rozmíchejte  ve 2 dcl vlahé vody (děti od 3 do 15 let půl lžičky denně). Ideální užívat půl hodiny před snídaní. Pro zesílení účinku je možné pít tento nápoj 2-3x denně (vždy rozmíchat 1 lžičku ve 2 dcl vlahé vody).

Upozornění: Produkt není určen pro děti do 3 let, pro těhotné a kojící. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte mimo dosah dětí. Produkt neslouží jako náhrada pestré stravy. Neobsahuje kofein, lepek, konzervační látky, barviva ani cukr.

MYCOMEDICA TCM POINT s.r.o.

Masarykovo nám. 18 549 54 Police nad Metují Česká republika

Slzovka obecná – Perla východu | Časopis Vital

Semena slzovky podobná ječmenu mají silné detoxikační účinky. Obsahují škrob, tuk, bílkoviny, aminokyseliny: leucin, tyrosin, lysin, triterpenoidy: coixol, coixan, coixenolid a steroly: stigmasterol a kampesterol.

Slzovka čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků a používá se k léčbě při zahlenění. V důsledku špatné životosprávy je téměř každý člověk postižen určitou mírou zahlenění.

Slzovka změkčuje a zvláčňuje, a tím uvolňuje živočišné tuky a zatuhlá ložiska škodlivin z organismu jako cysty, myomy, strumy, fibromy, různé druhy nádorů, otoky končetin, uvolňuje napětí šlach a křeče v končetinách a snižuje „špatný“ cholesterol. Posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.

Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních onemocněních – virózách, chřipkách, zánětech průdušek a plic. Napomáhá léčbě šedého zákalu a je bezlepková.

Odvar ze slzovky se považuje za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty, působí při žaludeční a střevní slabosti, upravuje průjmy (i chronické), váže na sebe toxiny a podporuje funkci jater. Poslední výzkumy ukazují, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně protirakovinné účinky.

Uplatnění v léčitelství

Žaludeční a dvanácterníkové vředy
Uvařte ve dvou šálcích vody 50 g slzovky a 10g lékořice. Jezte jako polévku.

Čaj ze slzovky
1 lžíci slzovky opražte na suché pánvi, poté vařte 15 minut ve vodě a sceďte. Čaj je výborný k očistě organizmu.

Slzovková voda
Slzovku opláchněte a namočte na hodinu do vody. Na jeden šálek slzovky dejte 15–20 šálků vody. Vařte ji ve stejné vodě bez pokličky 60 minut. Odvar se dá pít horký i zchladlý. Studený můžeme ochutit trochou citronové šťávy. Koncentrovanější se pije při nechutenství a při pocitu na zvracení. Lze ji užívat i vařenou – 2 lžíce denně.

Uplatnění v kosmetice

Slzovka má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se vnitřně k léčbě bradavic a mateřských znamének. Chrání před ekzémy a záněty kůže – lupénka, akné, růžovka, bércové vředy. Zpomaluje šedivění vlasů.

Uplatnění v kuchyni

Užívá se k přípravě polévek stejně jako kroupy. Je však mnohem účinnější. Slzovku můžeme použít vařenou jako přílohu v kombinaci s rýží, kuskusem či bulgurem (slzovky se dává maximálně třetina), jako zavářku do polévek, uvařenou a rozmixovanou jako přídavek do kaší, placek, pomazánek, nákypů a sekaných.

Mletá mouka je vhodná na zahuštění omáček, nebo se používá jako běžná mouka. Velké kroupy mají více výživných látek než malé krupky. Dobře nahrazuje jáhly. Výborná je s houbami jako „kuba“. Pražená s cukrem se jí jako cukrovinka nebo loupaná jako burské oříšky.

Slzovka se nedoporučuje nadužívat pro její silné účinky.

Slzovková bramboračka
Slzovku přes noc namočíme, vaříme s novým kořením a bobkovým listem, na másle osmahneme cibuli a houby, přidáme trochu brambor, kořenovou zeleninu, sušená rajčata, libeček, saturejku, kmín, rozmarýn, majoránku a česnek.

Čínská polévka se slzovkou
1 čerstvé kuře, 2,5 l vody, 30 g slzovky namočené přes noc ve vodě, 5 nasekaných plátků čerstvého zázvoru, 300 g pokrájených čerstvých hub, 3 snítky nasekané cibulky, 1 lžíce soli, 2 lžíce rýžového vína, 0,5 lžičky čerstvě mletého pepře. Kuře nakrájíme na plátky, dáme do hrnce s vodou, slzovkou, zázvorem a přivedeme k varu. Na mírném plamenu dusíme 2 hodiny, dokud není kuře křehké. Přidáme všechny ostatní ingredience, dusíme cca 2 minuty, pak polévku můžeme podávat.

Mrkev se slzovkou pro posílení imunity
V Číně se slzovka užívá na začátku podzimu pro posílení obranyschopnosti dětí. Pojídá se cca 3 týdny, každý večer jedna malá miska kaše ze slzovky a mrkve. Slzovku uvaříme do měkka a zvlášť uvaříme zhruba stejné množství mrkve nakrájené na kostičky.

Po uvaření smícháme mrkev se slzovkou a krátce spolu provaříme, zakapeme troškou oleje a ochutíme dle potřeb. Dětem můžeme trochu osolit nebo mírně osladit. Dospělým ochutíme sójovou omáčkou, kari kořením nebo kurkumou, trochou česneku a pepře nebo dle vlastní fantazie.

Je velmi účinná při začínajícím šedém zákalu, doporučuje se používat denně po 60 dní.

Kari slzovka s brokolicí
6 lžic slzovky, kousek pórku, 1 menší brokolice, 2 vejce, kousek tvrdého sýru, tuk – nejlépe přepuštěné máslo ghí, lžička jemného kari koření.

Slzovku  předem namočíme, pak ji dáme vařit  na cca 25 minut do měkka. Na přepuštěném másle osmahneme pórek a přidáme pokrájenou brokolici, podlijeme troškou vody a podusíme. Přidáme kari, uvařenou slzovku a vejce, promícháme a prohřejeme.

Nakonec vmícháme nastrouhaný nebo pokrájený sýr. Dochutíme solí.

Dort se slzovkou a tvarohem
5 vajec, 5 lžic hladké mouky ze slzovky plus na vysypání formy, 2 lžíce oleje, 3 lžíce holandského kakaa, 5 lžic cukru (nejlépe přírodního), lžičku prášku do pečiva, špetka soli. Z bílků se špetkou soli ušleháme sníh.

Žloutky s cukrem a olejem vyšleháme do světlé pěny, přidáme kakao, mouku a nakonec opatrně přimícháme sníh. Pečeme v troubě na 200 °C cca 15 min. Krém: smetana ke šlehání, 1 tvaroh, 1 pomazánkové máslo, cukr dle chuti.

Suroviny ušleháme ponorným mixérem, natřeme na vychladlý korpus a navrch hustě posypeme holandským kakaem. Dort dáme na pár hodin do lednice, aby zvláčněl.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *