Seriál o víně: Kde nakupovat?

Seriál o víně: Kde nakupovat?

Podzim přináší do kuchyní vůni dozrávajícího ovoce. Ale ne vše lze sníst na posezení. Pečením či vařením se v ovoci bohužel zlikvidují cenné vitamíny. Jak je uchovat a příjemně zkonzumovat v pozdějších měsících?

Zobrazit

I v domácích podmínkách lze vyrobit lahodné alkoholické moky v podstatě ze všech druhů ovoce, které na zahrádce můžete najít. Pro domácí výrobu vína z hroznů je třeba mít víc, než jen pár hlav vinné révy. Do toho se lidé většinou pouštějí plánovaně.

Seriál o víně: Kde nakupovat?

Domácí ovocná vína

  • jablečné víno
  • višňové víno
  • rybízové víno
  • trnkové víno
  • nebo třeba víno z šípků

A to není všechno! Pro mlsné jazýčky tu jsou další možnosti.

Co takhle naladit se na japonskou vlnu pomocí rýžového nebo švestkového vína? Zachytit v tekutině sluneční paprsky a energii tryskající z pampelišek, otevřít láhev vína vonícího po čokoládě, vytvořit ozdravné pití z medvědího česneku, bezinek, ostružin, borůvek, jahod, třešní, meruněk či angreštu? Co takhle zabrousit do exotiky a přivolat si dálky chutí datlí, vůni francouzské Provence pomocí levandule či polknout doušek medového vína vlastnoručně vyrobeného?

Jak si tedy vyrobit své jablečné, rybízové, třešňové (doplň si dle svého vkusu a chuti) víno?

 Nádoby a další věci, potřebné na výrobu ovocných vín

  • lis na ovoce
  • 2 demižony
  • lahve na stáčení již hotového vína
  • kvasné zátky do demižonů
  • korkové zátky do lahví
  • vosk (není nutno)
  • voda
  • cukr krystal
  • kvasinky
  • živná sůl
  • želatina (není nutno)
  • tanin (není nutno)

Seriál o víně: Kde nakupovat?

Výroba rybízového vína

Jestliže máte na zahrádce aspoň dva keře rybízu, pak už se hodí uvažovat o jeho zpracování ve formě domácího rybízového vína.

  1. Nasbírané plody dejte do cedníku a řádně prolejte vodou, aby se z nich smyl všechen prach. Taktéž omyjte veškeré náčiní, které budete při celém procesu používat.
  2. Rybíz rozmačkejte v míse a nechte 1 – 2 dny uležet. Je dobré hmotu občas promíchat.
  3. Nyní následuje fáze lisování. To můžete provést ručně přes plátýnko tím. Takové lisování ale není moc efektivní. Daleko vhodnější je mít malý stolní lis, ze kterého získáte šťávy daleko více.
  4. Nyní je na čase vytáhnout cukr krystal, který svaříte s vodou. Po zchladnutí přelijte cukrovou vodu do nádoby s úzkým hrdlem a přilejte k tomu ještě i rybízovou šťávu. A v jakém poměru? To trochu záleží na tom, jak chcete mít víno sladké, potažmo alkoholické. Takový střed je přibližně 2,5 kg cukru na 4 l vody při použití 3 l rybízové šťávy. Živné soli pak budeme potřebovat 2 sáčky.
  5. Do demižonu vsypeme živnou sůl, promícháme, vlijeme tekuté kvasinky a opět důkladně zamícháme, aby došlo k rozptýlení kvasinek.
  6. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou a umístěte jej do tmavého kouta, kde bude mezi 15 a 20 °C. Nelekejte se, nejprve bude při kvašení vznikat pěna. Když opadne, můžete objem demižonu doplnit čistou vodou.
  7. Teď si měsíc odpočiňte a věnujte se jiným bohulibým zálibám.
  8. Vytáhněte čistý demižon a opatrně do něj stáčejte tekutinu, abyste nechali kal co nejvíce na dně. Pak na něj opět nasaďte kvasnou zátku.
  9. A zase si můžete odpočinout a popíjet své oblíbené vínko. Tentokrát plné 2 měsíce.
  10. A čeká vás poslední stáčení vína, tentokráte již do lahví. Ty dobře zazátkujte a položte do chladného sklepa.

A je to! Ze 6 litrů šťávy můžete získat přibližně 15 l vína.

Pro sytější tmavě červenou barvu a kulatější chuť se doporučuje namíchat červený a černý rybíz v poměru 2 : 1.

Abychom Vám dokázali dát co nejlepší vhled do výroby domácího rybízového vína, rozhodli jsme se jednu várku připravit svépomocí. V následujících bodech to, co jsme z procesu vypozorovali.

  • Ač se vše zdá poměrně jednoduché, dopřejte procesu výroby dostatečný čas na přípravu.
  • Nespěchejte! Na žádný z kroků výroby.
  • Nebojte se obsahu přidávaného cukru. Zkusili jsme cukru ubrat a konečnému produktu je to na škodu. Rybíz obsahuje sám o sobě cukru méně, proto je potřeba jej přidat dle doporučení.
  • Nechte víno pořádně „dotáhnout“, do lahve by mělo přijít až tehdy, když je je opravdu řádně dokvašené.
  • Nepřeskakujte žádný krok.
  • Dopřejte vínu vhodné podmínky.
  • V procesu jednou za čas ochutnejte a případně zkuste reagovat.
  • Mějte připravené veškeré související „propriety“ (lahve, demižony apod.)
  • Pokud není finální produkt na 100% takový, jako jste si představovali, zkuste vymyslet, jak z něj dostat co nejvíc – dosladit, vymyslet zajímavý míchaný drink a podobně ????

Ne každá lahev se nám povedla, ale výsledný produkt máme, pít se dá, proces nás bavil a co je důležité, nasbírali jsme zkušenosti, které budou příští rok k nezaplacení. Nyní zkoušíme víno klasické, ale to je vyšší dívčí ????

Seriál o víně: Kde nakupovat?
Seriál o víně: Kde nakupovat?

Výroba jablečného vína

Za prvé je třeba mít jablka, a to nejlépe podzimní. Letní odrůdy jsou výborné na štrůdl, ale to víno po nich prostě chutná jinak.

  1. Začíná to sběrem ovoce – vyberte pěkné kousky, protože podle toho bude výsledek chutnat. Máte-li vytříbený jazýček, nasbírejte nějaká pěkná červená ????
  2. Ovoce vylisujte v lisu a výslednou šťávu ochutnejte. Je-li málo sladká, pak bude zapotřebí ji přisladit.
  3. Ohřejeme vodu a vmícháme do ní kvasinky (a případně cukr).
  4. Smícháme to všechno v demižonu a zazátkujeme kvasnou zátkou.
  5. Necháme uležet v chladnější místnosti 3 – 5 týdnů. Jak poznáte, že je kvašení u konce? Vínko by mělo být „tiché“, to znamená, že přes zátku už neprocházejí žádné bublinky CO2.
  6. Pak už se dá jablečné víno ochutnat. Nejlepší je ještě tak 2 týdny počkat, a až po té vínko hadičkou přelít do lahví tak, aby kal zůstal na dně demižonu.
  7. Kal se dá odstranit i jinak: za pomoci želatiny a taninu. Nejdříve v teplejší vodě rozpusťte tanin a vlijte do vína, pak to samé udělejte i se želatinou. Nakonec je třeba znovu provést stáčení do čisté nádoby nebo rovnou do lahví.
  8. Lahve uzavřete předem namočenými korkovými zátkami a případně zalijte voskem. Skladování ve sklepě je optimální.
  9. Vypít s přáteli či rodinou. Nenechte jablečný mok ležet moc dlouho. Je to jiné, než s vinnou révou. Tomuhle vínu stáří na chuti příliš nepřidává.

Seriál o víně: Kde nakupovat?

Výroba višňového vína

Je hodně podobná výrobě vína rybízového, ale za prvé je třeba

  1. Vypeckovat višně. To je asi nejtěžší práce.
  2. Rozmačkejte višně v rendlíku nebo pětilitrové zavařovačce.
  3. Na 2 kg rozmačkaných višní nalijte o trochu méně, než 1 kg cukru rozpuštěného ve 2 l vody.

Pak už se to liší jen v době kvašení. Na první stáčení počkejte nad demižonem zazátkovaným kvasnou zátkou aspoň měsíc a půl. Podruhé můžete stáčet po měsíci a to rovnou do lahví.

Seriál o víně: Kde nakupovat?

Výroba trnkového vína

Až přijdou první podzimní mrazy, projděte se po kraji polí. Na již bezlistých větévkách se budou jako kapky ranní rosy modrat kulaté poklady. Na Jižní Moravě se jim říká trnky a nepleťte si je se švestkami.

Sběr plodů je náročný a může trvat zatraceně dlouho, pokud nenajdete úrodný keř. Zkuste si na podzimních procházkách vyhlédnout nějaké dobře obsypané, ať trnek nasbíráte aspoň pár litrů.

Pokud na nich necháte stopičky, tak to nevadí, hlavně nesmí být plesnivé.

Nákupní seznam

  1. Mačkání plodů. To je pěkná dřina, z nich dostat nějakou šťávu. Snažte se a budete odměněni úspěchem. Leč není to pro každého.
  2. Do rozmačkané hmoty nalijte cukr svařený s vodou a trochu citronové šťávy. Na 2 l rozmačkaných trnek se hodí přibližně 1,5 kg cukru.
  3. A po přidání kvasinek už to jede.

  4. Oddělení zrna od plev, jak se říká, se provede pomocí filtrace přes plátýnko. A podruhé přes jemnější filtry, například filtrační papírek.
  5. Je možné přefiltrovanou tekutinu ještě nechat odstát, nebo rovnou stočit do lahví.

Trnkové víno se hodí jaké lék proti osamělým chladným zimním večerům.

Dochucování

Trnkové víno slouží na zahřátí, na tom se asi shodnou všichni jeho milovníci. Proto můžete zvážit, zda do vínka nepřidat nějaké koření. Nejčastěji hřebíček nebo skořice. Záleží na tom, na co máte chuť.

Seriál o víně: Kde nakupovat?

Výroba šípkového vína

Sběr šípků je podstatně snadnější a rychlejší, než v případě trnek. Vyberte nějaké pořádně červené, ať je z toho víno, jak má být.

Poměry

Na 1 kg šípků se hodí 1,5 kg cukru a 4 l vody.

  1. Šípky vložte do nádoby a nasypte na ně trochu cukru. Pak spařte horkou vodou, aby byly všechny plody pod hladinou.
  2. Ve vedlejším hrnci svařte zbylý cukr s vodou.
  3. Obě směsi vlijte do demižonu a přidejte kvasinky.
  4. A už to jede. Šípky postupně v průběhu 2 měsíců klesají ke dnu a některé zase stoupají k hladině. Je zábava to pozorovat.
  5. Až všechny plody přestanou tancovat a zůstanou na svém místě (na dně či jinde), můžeme začít cedit.
  6. A po chvíli můžeme opět stáčet, tentokrát již do lahví s korkovou zátkou.
Budete mít zájem:  Lněné Semínko Na Klouby?

Rady a doporučení

Šípkové můžete vyrobit i ze sušených šípků, jen je třeba na váze odvážit šípků jen půl kila. Dá se také kvasit bez přidaných kvasinek. Pro toto víno se to dokonce často doporučuje.

Co když nemáte doma kvasinky na výrobu vína?

Doporučujeme si je koupit v obchodě. Najdete je nejen ve specializovaných obchodech s vinnými potřebami, ale měly by být dostupné i v běžné drogerii.

I bez přidání ušlechtilých kvasinek začnou ovocné šťávy kvasit, ale vzniklá vína pak chutnají … méně chutně. Dalo by se skoro říci jalově. Inu, nutno dodat, že v případě nouze se dá použít i obyčejné droždí zakoupené v samoobsluze v regálu vedle másla. Opět bude výsledná chuť jiná, než při použití vinných kvasinek.

Nepřislazujte víno po dokvašení. Říkáte si, co se může stát? Ve vínku se za prvé může rozjet kvasný proces znovu a nevznikne tím jen alkohol, ale i plyn CO2 a taktéž různé kyseliny. A právě ty kyseliny nejsou moc dobré na chuť. Víno po nich chutná … kysele. No a za druhé přece nechcete pít cukrovou vodu, nebo snad ano?

Průvodce po nejlepších vinotékách. Kde v Praze koupit lahev výborného vína?

Seriál o víně: Kde nakupovat?

Autor Jan Čeřovský

Vinoték, často spojených i s barem a možností u skleničky posedět, je v hlavním městě obrovské množství. Tady je výběr našich favoritů – podniků navzájem velmi odlišných, ale skvělých ve své specializaci, které by vás rozhodně neměly zklamat.

Prosekárna

Kde: Slezská 48, Myslíkova 16 a další lokality

Dovozce a dnes i síť několika vinoték a vinných barů s nejširším sortimentem prosecca a s ním spřízněných šumivých vín z Itálie.

Nabízí pečlivý výběr v celé šíři stylů, od základních bublin na každodenní pití po špičky ze slavného „Grand Cru“ prosecca, Cartizze. Specialitou nabídky jsou stále populárnější kalné bubliny col fondo.

Málokdy z jejich obchodu odejdete s jedinou lahví, obzvláště když si ke zkoumání regálů rovnou dáte jednu či dvě sklenky a zapovídáte se.

Vyzkoušejte: Vyvážené, plnější, elegantní suché Garbara Prosecco Superiore di Valdobbiadene Brut Millesimato, 358 korun

Víno Markuzzi

Kde: Haštalská 3

Tradiční dovozce skvělých vín z Itálie vás rád přivítá v podnikové prodejně v srdci Starého Města.

Jiří Markuzzi do své nabídky zařadil mnoho fantastických lahví, včetně vín od hvězdných producentů jako Conterno Giacomo, Montevertine, Fontodi, Salvioni a dalších.

Najdete zde ale i několik vybraných výtečných vinařství z Moravy (Gala, Springer), Champagne, výtečnou grappu a italské delikatesy.

Vyzkoušejte: Ryzí, nádherné tradiční pojetí odrůdy Nebbiolo v podobě Nervi Gattinara 2015, 1430 korun

AdVivum Wine Experience Point

Kde: Slovanský dům – Atrium, Na Příkopě 22

V atriu Slovanského domu najdete showroom špičkového vinného skla Riedel a zároveň obchod s víny dovozce AdVivum. I přes nabídku některých fantastických vín například ze Španělska je jejich specializací Francie.

Nabízí největší legendy hned z několika klasických oblastí. Leroy z Burgundska, Didier Dagueneau a Nicolas Joly z údolí Loiry či Château Rayas z Châteauneuf-du-Pape jsou jména, která musí srdce každého vínomilce rozbušit rychleji.

Obzvláště silní jsou tu v charakterních vínech z Burgundska.

Vyzkoušejte: Seriózní klasické beaujolais ze stoletých keřů Domaine du Vissoux Cuvée Coeur de Vendanges Vignes Centenaires 2016, 489 korun

Fajnšmekr

Kde: Finská 3

https://www.instagram.com/p/BRld5CMFBXO/

Neokázale sympatický obchod se skvělou atmosférou ve Vršovicích, který se zaměřuje na přírodní vína od domácích vinařů. Najdete v něm jména jako Ota Ševčík, Petr Koráb, Dobrá Vinice a další, ale i lahve ze zahraničí.

Některá vína sami dovážejí, například selekci od rakouských hvězd Gut Oggau nebo výtečného francouzského Domaine de l’Ecu.

Kromě vína zde koupíte i různé delikatesy a můžete posedět, pravidelně se zde také konají ochutnávky.

Vyzkoušejte: Biodynamický seriózní Chenin Blanc z Loiry Domaine Saint-Nicholas Le Haut des clous 2015, 699 korun

Via Del Vino

Kde: Gurmet pasáž v Dlouhé ulici č. 39

Menší obchod v zásadní pražské gurmet zóně, ve které je snadné ztratit pojetí o čase. Nabízí vlastní dovoz vín především z Itálie, se zajímavými odbočkami například na německou Moselu. Via del Vino je hlavním dodavatelem do skupiny restaurací a obchodů La Collezione, vína také můžete znát z Aromi či restaurace La Finestra.

Vybírá je Flemming Teilgaard Laugesen a jeho specifický vkus a preference pro maximálně naturální produkci jsou na nich výrazně patrné. Zakoupit zde můžete legendární vína z Etny od Franka Cornelissena, nádherná nebbiola od Ar.Pe.Pe., vína od královny odrůdy Teroldego Elisabetty Foradori a mnohá další.

A jako bonus nákup doplnit špičkovou čokoládou Claudio Corallo.

Vyzkoušejte: Horské charakterní Nebbiolo Ar.Pe.Pe. Valtellina Superiore Sassella Stella Retica, 989 korun

Vinotéka U Mouřenína

Kde: Tržiště 17 & Dlouhá 39

Gurmet pasáž v Dlouhé ulici je i jedním ze dvou sídel Vinotéky U Mouřenína, na Malé Straně pak najdete jejího staršího bratříčka a winebar. Ovšem i v Dlouhé si můžete sednout na skleničku.

Mouřenín, jehož název je odvozen od starého domu v Opavě, kde majitelé otevřeli svůj první podnik, nabízí především povedenou selekci vín a koňaků z jejich vlastního dovozu, doplněnou i o několik producentů z Moravy.

Vinnou hvězdou jsou pro mne červená burgundská od Marchand-Tawse, ale poučený personál vám rád poradí dle vašich chutí.

Vyzkoušejte: Vyvážené klasické Chardonnay Domaine Pinson Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2015, 722 Kč

Noelka

Kde: Slavíkova 1584/3

Vinohradská instituce, okolo žádného jiného místa v Praze neuvidíte celé dny postávat tolik lidí se sklenkou vína v ruce, někdy se davy dokonce přelévají do sousedních ulic a na lavičky na náměstí Jiřího z Poděbrad. Malý obchod bez posezení uvnitř a legendární zdroj stáčených vín pro široké okolí. Ale zároveň vinotéka s rozsáhlou nabídkou vín lahvových především z Moravy a Čech.

Vyzkoušejte: Nechte si poradit, co zrovna letí!

A ještě pár tipů pod čarou:

Vinograf Senovážné náměstí – skvělý vinný bar s obrovskou nabídkou vín z celého světa, kde vám rádi prodají i lahev s sebou. A to i v sobotu a neděli večer a v noci.

Le Caveau – na náměstí Jiřího z Poděbrad strategicky umístěná vinotéka a kavárna spojená s francouzskou pekárnou. Popadněte lahev skvěle naceněného Champagne Barnaut a výtečnou bagetu, chybu neuděláte.

Seriál o filtraci vína: díl třetí – Křemelinové naplavovací filtry

Seriál o víně: Kde nakupovat?

Princip křemelinové naplavovací filtrace je už dán slovem „naplavovací“. Na pevnou naplavovací přepážku (síto, svíčka, nebo plachetka) se naplaví suspenze křemeliny smíchané s vínem a vytvoří filtrační vrstvu, přes kterou je víno následně filtrováno. Tato filtrační vrstva je na začátku filtrace silná asi 2-3 milimetry, podle typu použitého filtru. Nesmírnou předností naplavovací filtrace je možnost tuto přepážku během filtrace zvětšovat, respektive zvyšovat její výšku a tím zvětšit kapacitu filtru.

Co je vlastně křemelina?

Křemelina je vytěžená fosilní křemičitá schránka druhohorní řasy. Když se na ni podíváte pod mikroskopem, tak hned pochopíte proč umí filtrovat. Uvidíte nádherné symetrické sítko. Z těchto malých sítek se potom skládá filtrační směs, kterou používáme na naplavovacích filtrech.

Křemelina je tak strukturovaná, že odfiltruje jen ty částice, které z vína  chceme odstranit a nechávají na pokoj částice především na molekulové a iontové úrovni, které chceme ve víně uchovat, protože tyto částice tvoří vlastní charakteristiku a originalitu vína a dané odrůdy.

V tom je přednost křemeliny před některými jinými materiály, které pracují i s odlišnými principy filtrace jako je elektrostatická energie a tak dále. Tady se pracuje převážně na bázi mechanické filtrace sítka s porózitou.

Z toho titulu, že je to přírodní látka a že je to křemičitan, je to velmi šetrná filtrace, je neutrální, to znamená, že nezanechává stopy příchutí, protože křemičitany jsou ve víně nerozpustné.

Typy křemelinových filtrů

Nejznámější typy křemelinových filtrů ve vinařství jsou kalolisy. Pracují s naplavením na textilní plachetku a řeší hlavně hrubší filtrace. Když půjdeme směrem k hroznu, tak už mošty můžeme filtrovat pomocí křemelinových kalolisů, dokonce i vzniklé sedimentované kaly můžeme tímto způsobem zpracovat.

Pak jsou zde dokonalejší filtry známé pod pojmem talířové- sítové filtry, kde je podpůrná přepážka tvořena většinou nerezovým sítem, které je usazeno na drenážní vrstvě. Tyto filtry se používají především na hrubší, případně středně jemné filtrace. Lepší výsledek se z nich moc dostat nedá.

Nejúčinnější a nejkvalitnější filtraci získáme u křemelinových filtrů svíčkových (FKS filtry), kde podpůrným prvkem pro naplavenou křemelinu je svíčka ocelové konstrukce.

Obrovskou předností této svíčky je její odolnost vůči mechanickému zatížení, které vzniká při tlaku, který se ve filtru objeví a během filtrace ještě narůstá. Svíčka je natolik odolná, že má teoreticky neomezenou životnost. Tento typ filtru má i velkou výhodu ve vynikající sanitovatelnosti.

  Jinými slovy můžeme provádět sanitaci a dezinfekci pomocí chemie bez obav, že bychom filtru uškodili a navíc svíčka ve srovnání s filtry sítovými, může být ošetřována i zpětným proplachem se stejně velkým tlakovým rozdílem jako cestou filtrační. To je obrovská přednost, především z hlediska čistícího efektu.

Budete mít zájem:  Hraška: moc dobrý návrat ke kořenům

Pak se filtry odlišují výbavou, především systémem dávkování a systémem kontroly průtoku, kontroly tlaku, nebo vůbec ošetřením přítomnosti vína. To znamená, že vstup a výstup filtru může být doplněn automatickým řízením a výrazně tak usnadňuje práci obsluze.

Kvalita křemeliny

Není důležité odkud křemelina je, ale jaká je její kvalita a z toho plynoucí účel použití. Ne všechny křemeliny na trhu jsou vhodné do vinařství a ne všechny typy křemelin, které jsou vhodné do vinařství, jsou vhodné na všechny typy filtrů. Vinař by je měl vždycky rozlišovat podle typu používaného filtru.

Nechci tvrdit, že ta značka je excelentní a jiná je zase špatná. Každá má své uplatnění. Ovšem může se vám podařit nakoupit nekvalitní znečištěnou křemelinu. Naštěstí se to stává zřídka a mívá to často souvislost s nákupní cenou.

Byl bych opatrný při výběru filtračního materiálu a nekupoval bych za každou cenu tu nejlevnější křemelinu.

Ekonomika a ekologie

Slýchám připomínky, že křemelina ve své objemu, v jaké se v některých provozech používá, může být  zanášející životní prostředí. Na to odpovídám, že může být naopak i pomáhající.

S kaly, které jsou v ní po filtraci obsažené se dává do kompostů a může obohacovat půdu i zlehčovat těžké půdy, kde se aplikuje, takže je to naopak i ekologická záležitost. Někdy tady trošku pracuje lobbyismus výrobců zařízení, které s křemelinou nepracují.

Regenerace a opakované použití křemeliny je nerentabilní, proto se používá jako jednorázový filtrační materiál, který po použití vyvezeme na skládku, nebo vypustíme do kanalizace. Je to kal běžně zpracovatelný čistírnami odpadních vod.

Výhody křemelinových filtrů

Je to především vysoká účinnost filtrace. Všechny stupně filtrace, které ve sklepě chceme dělat, můžeme zvládnout s křemelinou. Dále to jsou provozní náklady, které jsou bezkonkurenční.

Není levnější filtrace než křemelinové a to i při důrazu na zachování vynikající účinnosti. Křemelinová filtrace je vysoce výkonná a má ještě jednu přednost díky samotné konstrukci svíčkových křemelinových filtrů a to že není negativně závislá na vzestupu tlaku.

Řada filtrů jiného typu má problém s narůstajícím tlakem; čím vyšší tlak, tím může být filtrace méně účinná. U křemelinových filtrů toto nebezpečí nehrozí, pokud je tam perfektní podpůrný prostředek typu zmiňované svíčky.

Do úrovně tlaku 6 barů, kde se tyto křemelinové filtry vyskytují, je účinnost filtrace stejná. Nevýhodou je většinou pořizovací cena u vybavenějších zařízení.

František Bílek

Odborník na filtrace a ředitel společnosti Bílek Filtry s.r.o.

Článek byl publikován v Časopisu Vinař Sadař

Přejít na produktovou stránku svíčkových křemelinových filtrů

Vinaři (TV seriál) (2014)

Obsah

  • Kateřina Hýsková přijíždí z Prahy se svými dvěma dospělými dětmi navštívit rodiče do malebné jihomoravské vesnice Křetice, kde její otec vinař právě .slaví narozeniny. Kateřina je emancipovaná rozvedená manažerka, má poněkud rozjíveného syna Buddyho, který by se nejradši jen poflakoval, a sportovně založenou dceru Petru, která sní o dráze profesionální basketbalistky. Jenže zatím ani jeden z nich netuší, že se vlivem různých okolností jejich pobyt v Křeticích značně protáhne…Vážený křetický občan Bedřich Pavlíček slaví pětašedesáté narozeniny. Jeho narozeniny jsou v Křeticích stejně významnou událostí jako třeba Vánoce – ale oproti Vánocům můžou všichni pít jeho víno zadarmo, takže je to ještě lepší. Jediný, kdo si nepřeje, aby ho Pavlíček hostil, je velkovinař Vlček. Chtěl by se s ním konečně usmířit, a tak mu chce oslavu udělat po svém. Jenže organizaci narozenin drží pevně v rukou Stázi Pavlíčková, takže to nebude mít jednoduché. Popřát Bedřichovi chce i jeho dcera Kateřina, která přijíždí i se svými skoro dospělými dětmi Buddym a Petrou. Těm návštěva „Asie“, jak říká Moravě Pražák Buddy, moc nevoní. Ale to je nakonec všechno jedno, protože v hlavní roli se stejně ocitne jedno mrtvé prase…(TV Prima)
  • Hrdinkou příběhu je pracovně vytížená manažerka Kateřina, která i se svými dospívajícími dětmi přijíždí na Moravu do rodné vinařské vesnice oslavit otcovy kulaté narozeniny. Shodou okolností tady nakonec i s dětmi stráví celé prázdniny, postupně se sžijí s místním prostředím a zjišťují, že život se dá prožít i jinak – zábavněji, než byli z ruchu a spěchu velkoměsta zvyklí.(TV Prima)

Videa (2)

Video © TV Prima

Nastala chyba při přehrávání videa.

Komentáře (329)

  • odpad! „Eště chvílu a budeš MÍT…..“ Co to jako je? Šak tak sa na Moravě vůbec nemluví! Jakýsi mišmaš z teho udělali. Pražáci si hrajů na Moraváky, šak to mňa poser. A když už chcu udělat nejaký laciný kontrast mezi Moravákama a Pražákama, že si třeba vesničan vede kozu na provaze, tak proč tam jako žádný Pražák teple nezpíve? Hele, viď? A vůbec sem sa nesmál. Že komedie, šak to vůbec není srandovní. Sa to akorát podobá těm ostatním seriálovým sračkám. Hlavně že tam je protekční Kostková. Sice bych ju nejrači přehnul přes židlu, ale to je tak všecko. Ani nevíja, jak sa pije víno. A co má byt jako to Činaski? „My máme rádi víno.“ Olympiáda o nejprimitivnější text? Taká zbytečná blbina to je.(15.9.2014)
  • Zápletky psané v poklusu na koleně, vztahy mezi postavami na úrovni dětského hašteření na pískovišti a dialogy, které tahají za uši. A pak ještě sledovanost, která děsí. V prvních Bobulích byla atmosféra a vlastně i jakási přirozenost, tady je toho strašně málo. Zkomolené jihomoravské nářečí kritizovat nehodlám, je to asi stejné, jako když se novináři smáli nad primitivností seriálu Redakce nebo policajti nad jakoukoliv detektivní látkou na pokračování. Tohle je křeč na druhou.(8.9.2014)
  • Není třeba vidět další díly. Ledaže by se scénáře chopil někdo jiný a vymyslel způsob, jak ze seriálu odstranit všechny jeho postavy, kterými Křetice zamořili ti tři ptáci, kteří o Moravě vědí jen to, co se dozvěděli z Bobulí. Tak ubohá a primitivní schémata v jednom pořadu… . Nemách chuť ani dál nadávat. Je to nehorázná sračka. Lidi nedívejte se na to, nepodporujte „tvůrce“ v doměnce, že český divák sežere všechno, co mu televize předhodí.
    ***********No, po prvním díle jsem to vcelku neobjektivně sepsul, ale z nudy převeliké jsme se podívali i na díl druhý a odpad si Vinaři nezaslouží. Dokonce jsem se místy vcelku bavil. Takže po druhém díle lehká korekce z odpad! na jednu a půl hvězdy.(2.9.2014)
  • Jakožto odpůrce novodobých českých seriálů mě Vinaři naprosto překvapili. Ne pro to, že se vínu věnuji, ale způsobem zpracování. Vtipné dialogy, lepší herecké výkony (většinou), ale také kamera! Možná je jeden z účelů seriálu nalákat lidi na Moravu a asi to tak i mnoho diváků vnímá… no já se každopádně u Vinařů příjemně bavím :-)(3.9.2015)
  • Koza se ale nikdy nemýlí a nebo si z nás někdy dělá prostě „prdel“. Nebo plná čára není zeď. Najde se v každém díle pár povedených hlášek. Hlubší smysl v této komedii nebo nějaký příběh nenajdeme. Na druhou stranu na menší odreagování u nudného nedělního večera naprosto dostatečná záležitost. Jedná se „zatím“ o menší nadprůměr, ale to je na české poměry docela úspěch. (Po 3.díle)(17.9.2014)

Galerie (258)

Zajímavosti (21)

  • – Při degustování posledního vzorku Pálavy Pavlíček (Václav Postránecký) dopije vzorek ve sklence, ale v dalším záběru má zase plnou sklenku. (Brebto)
  • – Vesnici Křetice, v níž se děj odehrává, na mapě nenajdete, protože vůbec neexistuje. Záběry z vinic jsou z velké části z CHKO Pálava. Ve snímku lze také shlédnout záběry na Vodní dílo Nové Mlýny. (wirtr)
  • – Herečka Tereza Kostková se kvůli roli Kateřiny Pavlíčkové musela mimo jiné naučit řídit sajdkáru a jezdit na čtyřkolce. (ryccoly)

Vína

Je libo bílé, červené, růžové nebo třeba šumivé či portské víno za výhodnou cenu? Vítejte v nabídce prvotřídních vín od vyhlášených producentů vína z Moravy (Kaplička, Dufek, Zapletal, Čech), ale i Rakouska (Szigeti) či Portugalska (Cálem). Vybírat můžete z desítek odrůd, kategorií (Výběr z bobulí, Výběr z hroznů aj.) nebo dle stupňů suchosti (suché až sladké víno). Naprostá většina vín je přichystána v našem skladě a připravena k rychlé expedici do 24 hodin.

Budete mít zájem:  Kdy se jídlo skutečně začne kazit?

A krom vín samotných si v našem e-shopu vychutnáte neméně lahodné ceny s dopravou zdarma!

Jsme ESHOP, dodáváme do celé republiky, do všech měst, proto jsou dostupné Vína Praha, Ostrava, Brno, Olomouc, Plzeň. Liberec, České Budějovice, Pradubice, Hradec Králové a jiné.

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět Vinař si nemůže být jistý ani tím, jakou práci mu rozmary počasí přichystají na zítřek. Je proto př…

Celý článek

Svatomartinské víno a co byste o něm měli vědět Vinař si nemůže být jistý ani tím, jakou práci mu rozmary počasí přichystají na zítřek. Je proto příjemným paradoxem, že co bude dělat v 11 hodin dopoledne, 11.

listopadu, ví každý vinař a milovník vína dlouho dopředu naprosto přesně – ochutnávat Svatomartinské víno, a to nejlépe za doprovodu pečené husy a koláčů! Víte, z kterých odrůd se Svatomartinské víno vyrábí, odkud pochází jeho tradice a název, kde jej zakoupit a jak připravit svatomartinskou husu? Na tyto a jiné otázky najdete odpověď v našem dnešním článku. Co je to Svatomartin…

Víno a kalorie

Také máte rádi víno + INFOGRAFIKA? Možná, že to poslední, co vás přitom napadne je, co takové kalorie ve víně? Pojďme se teď na to společně trošič…

Celý článek

Také máte rádi víno + INFOGRAFIKA? Možná, že to poslední, co vás přitom napadne je, co takové kalorie ve víně? Pojďme se teď na to společně trošičku blíže podívat. Možná budete překvapeni, kolik se toho o víně a jeho pozitivních účincích na naše zdraví, dozvíte.

Víno kalorie ve větším množství obsahuje. Je to s ním podobně jako s čokoládou. Takže víno a dieta opravdu dohromady na první pohled nejdou. Nicméně – co když pozitivní účinky převáží ty z našeho pohledu negativní? Třeba zjistíte, že ty „negativní“ kalorie navíc prostě jednoduše přehlédnete.

Léčivé víno Bezpochyby už j…

Co jste o vínu z Moravy možná nevěděli

Morava bez vína by byla podobně nepředstavitelná jako Valašsko bez slivovice či Rusko bez vodky. Přírodní bohatství jižní Moravy zde oslovuje vše…

Celý článek

Morava bez vína by byla podobně nepředstavitelná jako Valašsko bez slivovice či Rusko bez vodky. Přírodní bohatství jižní Moravy zde oslovuje všechny smysly, a to na každém kroku: jako lahodný mok v skleněném pohárku, motiv zaznívající v lidových písních nebo při pohledu na panorama vinohradů.

Kdy se vlastně začalo na Moravě víno pěstovat a čí to bylo zásluhou? Jak chutná typické moravské víno a které odrůdy z Moravy přímo pochází? Kromě zajímavostí o moravském vínu najdete níže také skvělé tipy na kvalitní vína z Moravy! Kdy se začalo na Moravě pěstovat víno a jak se tam dost…

10 faktů, které o víně možná nevíte

1. Víno je věda I. …. a věda o víně se jmenuje enologie. Pokud se chcete stát enology, profesionálními specialisty na víno, zapište si enologii n…

Celý článek

1. Víno je věda I. …. a věda o víně se jmenuje enologie. Pokud se chcete stát enology, profesionálními specialisty na víno, zapište si enologii na Mendelově univerzitě v Brně.

Mnoho praktických informací a zajímavostí o víně a potřebách pro víno však najdete i na stránkách našeho e-shopu, v sekci Články. 2. Víno je věda II. … což poznal každý, kdo se do vinařské problematiky ponořil hlouběji.

Víno se různí podle barvy, podílu zbytkového cukru, cukernatosti a odrůd, s vínem se pojí zajímavá a bohatá kultura stolování, přičemž zvláště správné skladování, dekantace nebo snoub…

Víno a teplota skladování a podávání

Skladování a teplota podávání vína mají značný vliv na chuť vína a celkový gastronomický zážitek z jeho pití.

Jinak řečeno, nesprávným skladováním a…

Celý článek

Skladování a teplota podávání vína mají značný vliv na chuť vína a celkový gastronomický zážitek z jeho pití.

Jinak řečeno, nesprávným skladováním a servírováním vína se můžeme o ledacos ochudit, a to my rozhodně nechceme! Pojďme si tedy ve zkratce představit základní pravidla, jimiž byste se při zacházení s vínem měli řídit.

Jak skladovat víno Teplota Ideální teplota pro skladování vína činí přibližně 12 až 13 stupňů Celsia a tu se snažte udržet i ve vaší vinotéce. Teplotní rozmezí může být širší, nicméně mělo by zůstat stálé a bez výkyvů. Na paměti je totiž třeba mít, že při v…

Vybíráme víno na svatbu i narozeniny, pro ženy i pro muže

Poradíme vám, jaké víno servírovat při slavnostních příležitostech, jako jsou svatby, Vánoce, narozeniny či životní jubilea. Dozvíte se, jakými víny…

Celý článek

Poradíme vám, jaké víno servírovat při slavnostních příležitostech, jako jsou svatby, Vánoce, narozeniny či životní jubilea. Dozvíte se, jakými víny a doplňky je vhodné obdarovat ženu a kterou odrůdou naopak potěšíte muže.

A téma článku využijeme i k představení kategorie dárkových vín, díky nimž je nákup vína pro dárkové účely snadný a levný! Víno na svatbu Ženíme se a vdáváme obvykle jednou za život, a proto na svatbě nešetříme.

Platí to hlavně o svatební hostině, kde zásadní úlohu zaujímá právě víno! Které víno zvolit pro slavnostní přípitek a které pro následn…

Učíme se číst z barvy, vůně a chuti vína

Z předchozího článku už víte, jak správně degustovat víno. Tím však úloha degustátora zdaleka nekončí. Smyslem ochutnávky vína je rozpoznat, zda ví…

Celý článek

Z předchozího článku už víte, jak správně degustovat víno. Tím však úloha degustátora zdaleka nekončí. Smyslem ochutnávky vína je rozpoznat, zda víno voní po ovoci, květinách, vanilce nebo třeba petroleji.

A zdatnější ochutnávači zvládnou z buketu, barvy a chuti vína dokonce určit jeho odrůdu, původ nebo stáří. Erudovanou degustací tedy skutečné dobrodružství teprve začíná! Naučte se s námi číst z barev, vůní a chutí vína. Krom tohoto článku vám bude pomocníkem kazeta vonných esencí Pulltex.

Co nám o víně prozrazuje? Barva Červené víno Od tmavě rudé přes světle červenou, až …

Víte, jak správně degustovat víno

Degustace vína není taková věda, jaká se z něj mnohdy dělá. Přehled hlavních zásad vás naučí, v jakém pořadí bílá, červená, suchá či sladká vína ochu…

Celý článek

Degustace vína není taková věda, jaká se z něj mnohdy dělá. Přehled hlavních zásad vás naučí, v jakém pořadí bílá, červená, suchá či sladká vína ochutnávat a jak z vašich smyslových orgánů vydobýt co nejvíc vůní a chutí daného vína.

V tomto článku se tedy zaměříme na správnou posloupnost ochutnávání vín a na práci s očima, nosem a ústy. V příštím díle si něco povíme o aromatických odstínech, chutích a barvách, které můžete – po troše poctivého a příjemného tréninku – ve víně nalézt.

Kde nejčastěji ochutnáváme víno? Restaurace, vinárna, vinný sklípek, ale i obývací pokoj některého z p…

Vína z našich vinařství – Vinařství František Zapletal

Zajímá vás, kde a jak žijí a pracují vinaři, jejichž výtečná i cenami ověnčená vína vám nabízíme? Anebo potřebujete doporučit výjimečně povedené vín…

Celý článek

Zajímá vás, kde a jak žijí a pracují vinaři, jejichž výtečná i cenami ověnčená vína vám nabízíme? Anebo potřebujete doporučit výjimečně povedené víno, které rozhodně stojí za to ochutnat? V seriálu Vína z našich vinařství vám představíme všechny naše dodavatele, včetně jejich nejlepších vín, která musíte zkusit! Vinařství František Zapletal z Velkých Bílovic Až budete mít cestu z Brna do Bratislavy, dopřejte si krátkého odpočinku v malebné vsi Velké Bílovice, největší vinařské obci České republiky. A pokud se na jižní Moravu hned tak nedostanete, poznejte ji skrze typické chutě a …

Vína z našich vinařství – Vinařství Dufek

Zajímá vás, kde a jak žijí a pracují vinaři, jejichž výtečná i cenami ověnčená vína vám nabízíme? Anebo potřebujete doporučit výjimečně povedené vín…

Celý článek

Zajímá vás, kde a jak žijí a pracují vinaři, jejichž výtečná i cenami ověnčená vína vám nabízíme? Anebo potřebujete doporučit výjimečně povedené víno, které rozhodně stojí za to ochutnat? V seriálu Vína z našich vinařství vám představíme všechny naše dodavatele, včetně jejich nejlepších vín, která musíte zkusit! Vinařství Dufek ze Svatobořic Ačkoli se založení Vinařství Dufek ze Svatobořic u Kyjova oficiálně datuje až rokem 2003, pan Josef Dufek tím navázal na více než 100letou tradici rodinného vinaření. A kvalita, jak připomíná i firemní motto Vše se podřizuje kvalitě, byla a je n…

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector