Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Trocha dobrého vína coby doprovod k večernímu posezení u filmu se vždycky hodí. Svět filmu a vína mají vůbec přátelský vztah – nejedna hvězda stříbrného plátna má vlastní vinařství či alespoň víno nesoucí její jméno.

Château Miraval v Provence patří (bývalému) páru Brad Pitt a Angelina Jolie, Antonio Banderas má podnik ve španělské oblasti Ribera del Duero, Gérard Depardieu vlastní hned několik vinařství po celém světě a z Itálie pochází vína od Drew Barrymore. A kouzlu vinaření podléhají i jiné filmové profese, i u nás snadno zakoupíte kalifornská vína, která nesou jméno Francise Forda Coppoly.

V mnoha filmech tak není víno jen jednou z rekvizit, ale hraje v nich i jednu z hlavních rolí. Tady je několik tipů na snímky, při jejichž sledování vám jedna sklenka rozhodně stačit nebude.

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Naprostou klasikou je Dobrý ročník (A Good Year). Režisér Ridley Scott si mezi velkofilmy Království nebeské a Americký gangster odskočil odpočinout do Provence, nasál místní atmosféru a natočil zde podle stejnojmenného románu Petera Maylea okouzlující oddechový film.

Do hlavní role bezskrupulózního londýnského investičního bankéře Maxe Skinnera, který zdědí vinařskou usedlost, obsadil Russella Crowea. Hlavní ženskou roli jeho femme fatale Fanny Chenal si střihla Marion Cotillard.

Přidejte francouzský venkov, příjemnou hudbu, tajemné víno, o jehož původu kolují legendy, a spoustu velmi vtipných momentů a máte recept na perfektní zábavu. Jen si správně nachlaďte rovnou několik lahví jako doprovod.

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Šanci rozhodně dejte Tajemství Santa Vittorie (The Secret of Santa Vittoria). Zčásti báječnou komedii, především v závěru však spíše hořký válečný příběh natočil v roce 1969 Stanley Kramer a hlavní roli starosty a opilce jménem Italo Bombolini si zahrál Anthony Quinn.

Film vypráví příběh jedné malé horské vesnice, jejíž obyvatelé musí ukrýt víc než milion lahví vína před německou okupační jednotkou.

I přes své dvě nominace na Oscara a Zlatý glóbus coby nejlepší komedie je tento film u nás relativně neznámý, ale rozhodně potěší nejen milovníky především italského vína.

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

V roce 2017 měl premiéru snímek Víno nás spojuje (Ce qui nous lie), klasická francouzská kombinace rodinného dramatu s nějakým tím komediálním prvkem, troškou romantiky a notnou dávkou sentimentu.

Snímek ale skvěle ukazuje současný problém s dědickým právem ve Francii a to, jakým situacím jsou vystaveni menší vinaři v oblastech, kde cena vinic vylétla raketově vzhůru a oni najednou musí zaplatit extrémně vysokou dědickou daň.

Naprosto zásadní je samozřejmě kulisa burgundských sklepů a vinic se spoustou nádherných záběrů vinic v okolí obcí Puligny, Mersaultu a Volnay ve všech ročních obdobích.

Navíc díky spolupráci se skvělými vinaři (jako jsou Jean-Marc Roulot, Nicholas Potel, Lorraine Senard a další), z nichž někteří se ve filmu i objeví, působí různé „odborné“ rozhovory autenticky a uvěřitelně.

Nachlaďte pěkné burgundské, nakrájejte trochu sýra a uvelebte se u televize.

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Jedním z nejúspěšnějších filmů s vinnou tematikou je Bokovka (Sideways), romantická komediální road movie v režii Alexandera Paynea z roku 2004 dokázala v USA zvýšit spotřebu Pinot Noir a naopak snížit zájem o Merlot.

Film podle románu Rexe Picketta se odehrává především mezi vinicemi a vinařstvími v Santa Ynez Valley, kde sledujeme příběh neúspěšného spisovatele Milese (Paul Giamatti) a bývalého herce Jacka (Thomas Haden Church), kteří spolu vyrážejí strávit poslední dny svobody a povyrazit si před Jackovou svatbou.

Víno teče proudem a díky němu a několika ženám se vše poněkud zkomplikuje. Podle scénáře Bokovky vznikla japonská verze, Saidoweizu, pro fanoušky původního filmu téměř nutnost zhlédnout!

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

24. května 1976 zorganizoval britský obchodník s vínem Steven Spurrier v Paříži slepou degustaci elitních Cabernetů a Chardonnay z Kalifornie a Francie. Nikdo neočekával, že by Francie mohla být v hodnocení poražena, ale stalo se a degustace se nesmazatelně zapsala do historie (pod jménem Judgement of Paris) a výrazně ovlivnila pohled na novosvětská vína.

A právě o této degustaci pojednává Víno roku (Bottle Shock). To vše doprovází příběh o splněném americkém snu, napravení nezbedného vinařova syna, romantická linie s krásnou blondýnkou, co se chce naučit vše o vinaření, a efektní přelety nad kalifornskými vinicemi.

Zásadním kladem snímku je výtečný Alan Rickman v roli Spurriera, který ovšem ze ztvárnění své osoby coby britského snoba zrovna nadšený nebyl.

Víno roku je nenáročná oddychová zábava podobně jako třeba domácí letní komedie Bobule, která zase – když nic jiného – nabízí alespoň spoustu krásných pohledů na moravskou viniční krajinu.

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Spíše odbornější veřejnosti je určen australský snímek Red Obsession. Dokument s podtitulem „Ročník století v roce Draka“ mapuje čínskou posedlost vínem a jeho slavnými značkami z Bordeaux, to vše v kontextu minulosti, současnosti a možné budoucnosti tohoto vinařského regionu.

Aukční šílenství, sklepy naplněné víny za stovky milionů dolarů, tvrdý byznys. A divák se podívá i na místa, kde se prakticky z pouště rodí čínský vinařský zázrak a začínají vyrábět vína, která začínají vyhrávat světové soutěže.

Pro milovníky především velkých červených vín důležitý snímek, byť minimálně pro romantické duše mezi vínomilci možná poněkud depresivní.

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Podobně jako Mondovino, dokument Jonathana Nossitera z roku 2004. Snímek, jehož jméno v překladu z italštiny znamená Svět vína, je nevybíravou kritikou globalizace, vlivu kritiků jako Robert Parker na projev vín či fenoménu tzv. létajících vinařů.

Hlavní zápornou postavou je zde legendární Michel Rolland. Jedná se o zajímavý, byť zároveň velmi tendenční pohled na stav současného vinařství, pro mnohé možná překvapivý. Opravdoví nadšenci jej mohou zhlédnout i jako „nesestříhanou“ sérii 10 hodinových bloků.

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

A pokud vás zajímají podvody s vínem, určitě si nenechte ujít britský dokument Sour Grapes. Jeho hlavní postavou je bohatý indonéský sběratel vína Rudy Kurniawan alias Mr.

Conti, jeden z mála dopadených a odsouzených podvodníků s vínem, který v průběhu let vypustil na trh velké množství padělků legendárních lahví a na opulentních večeřích a ochutnávkách ošálil i mnohé slavné kritiky.

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Pozornost si zaslouží Blood Into Wine, pozoruhodný polodokumentární film hudebníka Maynarda Jamese Keenana (z kapel Tool, A Perfect Circle nebo Puscifer) o tom, jak budoval vinařství a vinici v nehostinné části horké Arizony. Jen varuji, že po něm možná začnete ujíždět na některých jeho skladbách.

Budete mít zájem:  Deficit alfa-1-antitrypsinu (a1ad) – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Již tři díly má a slušné popularitě se těší série SOMM. První díl byla tak trochu „reality show“ o přípravách několika špičkových someliérů na prestižní a velmi obtížné zkoušky na titul Master Sommelier.

Výpravný a vizuálně nápaditý díl druhý, SOMM: Into the Bottle, je poutavým exkurzem do smyslu someliérského řemesla, ale i vzniku vína jako takového, co vše jej provází a hraje v projevu vína roli, o historii, tradici, bodech v hodnocení… A navštívíte v něm několik báječných vinařství a vinic.

SOMM 3 si nad lahvemi zásadních vín svého života povídají legendy Steven Spurrier, Jancis Robinson a Fred Dame.

A do toho parta dalších špičkových someliérů naslepo ochutnává Pinot Noir a chce podobně jako při zmiňované Judgement of Paris v roce 1976 změnit svět.

První a třetí díl zaujmou spíše opravdové vinné nadšence, ale díl druhý by měl oslovit i méně specifické publikum.

Nejen fanouškům burgundského lze doporučit A Year in Burgundy.

Název přesně odpovídá obsahu – režisér David Kennard zachycuje jeden ročník ve slavné vinařské oblasti, který sledujeme společně se sedmi různorodými vinaři v čele s legendární Lalou Bize-Leroy.

Zkrátka povinnost pro každého milovníka klasického Pinot Noir a Chardonnay. Na snímek navazují ve stejném duchu natočené A Year in Champagne a poté A Year in Port.

Další tipy: Tu seras mon fils, Procházka v oblacích (A Walk in the Clouds), Rok komety (Year of the Comet), Cement Suitcase

Dělení vína pro úplné začátečníky – část 2. víno podle zbytkového cukru neboli cukernatosti

Seriál o víně: Jak se vyrábí?Je pro vás svět vína stále ještě terra incognita, země neznámá, kterou byste rádi prozkoumali? Chcete se konečně dovtípit, v čem spočívá rozdíl mezi suchým a polosuchým vínem, proč je Tramín červený bílé víno, co je to kabinet a co znamenají všechny ty další podivné šifry, které čteme na vinětě lahve?

Pro každého, kdo se chce ve světě vína zorientovat, je určen náš seriál, v němž si postupně představíme a rozdělíme vína podle barev, odrůd, třídy a dalších kritérií.

V druhém díle se něco dozvíte o rozdělení vín podle tzv. zbytkového cukru. Po přečtení článku vám budou jasnější rozdíly mezi suchým, polosuchým či sladkým vínem.

Dělení vína podle zbytkového nezkvašeného cukru

?A dáte si suché, nebo polosuché?? odpoví vrchní na vaši žádost o dvě deci bílého. ?Polosuché,? odpovíte po chvilce váhání, během níž si uvědomíte, že své rozhodnutí vlastně nemáte o co opřít.

V čem vlastně spočívá hlavní rozdíl mezi suchým, polosuchým, polosladkým a sladkým vínem? V množství tzv. zbytkového cukru ve víně, které ovlivňuje výslednou sladkost vína a dotváří jeho chuť.

Tak jednoduché to ale zase není, takže hezky popořádku.

Zbytkový cukr a cukernatost neboli dělení vína podle cukernatosti

Mluvíme-li o cukru v kontextu vína, setkáváme se se dvěma termíny ? cukernatostí hroznů a zbytkovým cukrem. Jedná se o dvě zcela rozdílné hodnoty, které si nesmíme plést.

Cukernatost se týká množství cukru ve vylisované šťávě, tj. v moštu z vinných hroznů. Čím déle nechá vinař hrozny vyzrávat na vinici, tím vyšší dosáhnou cukernatosti, což se projeví na lepší kvalitě vína.

  • Koncentrace cukru ve šťávě z hroznů, zkráceně cukernatost, se měří ve stupních normalizovaného moštoměru (°NM) a je základem pro klasifikaci vína podle třídy, jíž se budeme věnovat v dalším díle.
  • Zbytkový cukr je cukr, který nebyl spotřebován kvasinkami při kvašení, a proto zůstává ve víně a ovlivňuje jeho sladkost, potažmo i chuť a buket.
  • Zbytkový cukr měříme v gramech na litr a právě podle jeho obsahu členíme tichá vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.
  • Pojďme si na ně posvítit zblízka.

Suchá vína

Seriál o víně: Jak se vyrábí?Nejméně sladká vína s maximálním obsahem 4 gramy zbytkového cukru na litr. Tato vína se proto vyznačují kyselejší, říznou chutí a zvláště jako bílá vína výborně osvěží.

  1. Při podávání vína pamatujeme, že suché víno by mělo předcházet vínům sladším.
  2. K typickým odrůdám patří SauvignonRyzlink rýnský či Rulandské šedé.

Polosuchá vína

Seriál o víně: Jak se vyrábí?Jak jste možná zakusili sami, polosuché víno je sladší než suché, ale ne až tak sladké jako sladké víno. Obsah zbytkového cukru se totiž u polosuchého vína pohybuje v rozmezí 4,1-12 gramů na litr.

Bílá, červená i růžová polosuchá vína se vyznačují vyšší koncentrací alkoholu a výraznějším buketem. K typickým odrůdám patří Muškát moravský nebo Tramín červený.

Vinou menší obeznámenosti občas zaměňujeme polosladké víno za polosuché. Rozdíl je přitom opravdu výrazný.

Polosladká vína

  • Seriál o víně: Jak se vyrábí?Až 45 gramů zbytkového cukru na litr, které mohou polosladká vína obsahovat, je výrazně odlišuje od vín polosuchých s maximem 12 gramů na litr.
  • Sladká a polosladká vína se v průměru těší větší oblibě mezi ženami.
  • V nabídce našeho e-shopu najdete velmi kvalitní polosladká vína s přívlastky výběr z hroznů či pozdní sběr.

Sladká vína

Seriál o víně: Jak se vyrábí?Aby bylo víno možné označit jako sladké, musí obsahovat alespoň 45 gramů zbytkového cukru na litr. Tedy dost na to, aby rozdíl mezi polosuchým a sladkým vínem rozpoznal i nezkušený konzument.

Sladká vína jsou zpravidla vyráběna z velmi sladkých, tj. dlouho uzrálých hroznů. I proto mezi nimi dominují přívlastková vína, včetně specialit v podobě slámového a ledového vína. Patří sem také oblíbená vína Tokaj, Pálava či Furmint.

Sladká vína vyniknou se sladkými pokrmy, dezerty, tučnými jídly či jako doprovod ostré asijské kuchyně.

Sladkost vína a její vliv na oblibu vína

Možná jste se setkali s názorem, že suchá vína jsou honosnější a zaslouží si pozornost a úctu, zatímco sladká vína patří masovým konzumentům, tedy hlavně ženám a úplným diletantům v oblasti vína. Podobné pravdy již zdaleka zavánějící nemístnou paušalizací klidně vpusťte jedním uchem tam a druhým ven.

Popularita bílých a červených, sladkých a suchých vín se ve skutečnosti spíše cyklicky střídá. Zatímco dříve byla suchá vína ceněna nad sladká, poslední dobou se misky vah vystřídaly a na piedestal oblíbenosti se dostávají výjimečná vína ledová, slámová a další sladká přívlastková vína.

To vás ale nemusí nijak znervózňovat! Kvalitní vína totiž najdeme napříč všemi kategoriemi.

Budete mít zájem:  Protonová Léčba Rakoviny Konečníku?

Naše závěrečná rada proto zní: vyzkoušejte postupně jednotlivé druhy vín a podle vlastní chuti najděte svého favorita!

Kvalitní přívlastková vína pro vaši degustaci zakoupíte na potreby-pro-vina.cz!

22.08.2018

Jak se vyrábí víno

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

V druhém pokračování našeho seriálu o víně, který pro vás píše sommelier a publicista Branko Černý se podíváme zblízka na výrobu vína i na lehce alkoholní sladkou šťávu zvanou, ne vždy správně, burčák. 

Bílé víno můžete vyrobit z bílých, růžových i modrých hroznů. Na začátku je třeba hrozny šetrně sklidit z vinohradu. Většinou ručně, do malých přepravek. Prvním důležitým technologickým zařízením je mlýnko-odstopkovač, který velmi jemně oddělí bobulky od třapin. Důležitá je jemnost a neporušení třapiny.

Následuje lisování v kvalitním pneumatickém nebo hydraulickém lisu, čím jemnější, tím kvalitnější mošt vydá.

Velmi důležitým prvkem je odkalení moštu a používání řady druhů ušlechtilých kvasinek, jejichž prostřednictvím je mošt zakvašen a jejichž vhodnou volbou můžeme ovlivnit alkohol vína, množství zbytkového cukru a další důležité vlastnosti. Mošt následně kvasí většinou v nerezových tancích při současném chlazení moštu.

Pouze tak zůstanou ve víně zachovány nejjemnější buketní a chuťové látky. Po dokvašení je mladé víno staženo z kvasničného kalu, zraje v nerezu, někdy i sudu a poprvé se potkává s oxidem síry, který je ochraňuje. Před lahvováním je dokonale filtrováno, případně lehce dokrášleno.

Červená vína se vyrábějí výhradně z modrých hroznů. Na začátku je vždy sběr hroznů a jejich následné odstopkování. Poté už se technologie liší. Barvivo je totiž ukryto uvnitř bobulek a pokud ho chceme získat, musíme bobulky lehce pomlít a následně macerovat – koupat ve vlastní šťávě.

Macerace trvá od několika dnů až po několik týdnů, dle zvolené technologie. Následuje jemné lisování a dokvašení moštu na víno. Zřejmě zásadní bod zlomu v českém a moravském vinařství způsobila technologie odbourávání kyseliny jablečné ve víně. U červených vín si dnes ani nedovedeme představit producenta, který by neodbourával.

Víno po úspěšně provedené jablečno-mléčné fermentaci ztrácí ostrost, trpkost a agresivitu kyseliny jablečné, v buketu již nenacházíme zelená či jiná jablka. Víno se stává harmoničtějším, lahodnějším a pitelnějším. Poslední fází je zrání vína, které může probíhat v nerezovém tanku, ale červeným vínům sluší více dřevěný sud.

Vybraná vína mohou zrát i ve speciálních sudech barrique, které jsou uvnitř vypálené a vínu předávají aroma koření a chuť sladkých taninů.

Výrobu růžového vína, které se stalo fenoménem posledních let, jsme odhalili v minulém čísle, proto jen připomeneme nejdůležitější. Růžová vína se vyrábějí výhradně z modrých hroznů pomocí velmi krátké macerace, případně lisováním celých hroznů bez macerace.

Hitem posledních let se stal burčák, co to tedy vlastně je? Burčák je bouřlivě rozkvašený, teplý, žlutavě zabarvený hroznový mošt. Vzniká jako stádium kvašení hroznového moštu, kdy je prokvašena přibližně polovina cukru. Vznikne tak nápoj s 1 – 6 % obj.

alkoholu, ve kterém intenzívně probíhá rozmnožování kvasinek za stálé tvorby oxidu uhličitého. Z hlediska zákona je důležité, že se musí jednat vždy pouze o kvasící mošt z hroznů domácího původu, nikoliv z jiného ovoce a že v něm musí zbývat nejméně 40% nezkvašeného cukru.

Je-li stejný produkt vyroben z dovežených hroznů, pak se smí uvádět na trh výhradně pod názvem „částečně prokvašená hroznová šťáva“.

Období vinobraní a tím i burčáku patří mezi nejočekávanější chvíle vinaře i milovníka vín. Je to první setkání s novou úrodou, setkání navíc velmi příjemné, protože zbytkový cukr a ovocná vůně lákají k dalšímu doušku. Vše výše popsané najdete pouze v burčáku přímo u vinaře.

Nevěřte tomu, že se dá živými organismy nabitá tekutina uzavřít do PET láhví a prodávat na prudkém slunci u silnic. Dalším vývojovým stádiem následujícím po burčáku je řezák, kdy víno dokvasí, ztrácí svou sladkost a naopak rozpuštěný oxid uhličitý podtrhuje jeho kyselost.

Tato fáze je nejoblíbenější mezi vinaři.

Seriál o víně: Jak se vyrábí? Seriál o víně: Jak se vyrábí? Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Seriál o víně: Jak se vyrábí?

Hynek Čermák o Vlčkovi: Víno vyrábět neumí, ale prodává ho ve velkém

Vinařskou moudrostí na rozdíl od Františka oplývá Bedřich Pavlíček v podání Václava Postráneckého. Umím si představit, že mezi nimi nastávají konfliktní situace…

Na takových situacích je seriál založený, oba chlapi mezi sebou neustále bojují, vymezují si teritoria. František má navíc krásnou dceru a Pavlíček, který ve svém menším vinařství ctí tradiční a poctivý přístup k výrobě vína, zase krásného vnuka.

Podobně jako v případě jiných dvou znesvářených rodin – Monteků a Kapuletů – se do sebe jejich děti zamilují. Přináší to prostor pro tvorbu komických situací, které jsou v seriálu až furiantsky zpracované.

S každým dílem je ještě spojen nějaký jiný druh vína, který propagujeme, aby například lidé věděli, co je to tramín, jak se pije a jak se vyrábí. Troška teorie, myslím, neškodí.

I vy jste ji přivítal?

Víno není můj obor, teprve při natáčení se o něm mnohé dozvídám. Třeba to, že se musí dělat s perfekcionismem, že k němu musí mít člověk vztah, a ten já nemám, protože už několik let abstinuju.

Čím vás tedy seriál zaujal, že jste na roli v něm kývl? Sehrál úlohu i fakt, že je pod ním jako šéfscenárista podepsán Petr Kolečko a šéfrežisérem je Jiří Vejdělek?

Kývl jsem na ni z důvodu, že mi zavolala vedoucí produkce Jana Gospičová, která dlouhodobě patří do týmu režiséra Vejdělka, s nímž jsem loni točil film. S touhle partou se mi vždycky dobře spolupracovalo.

A Petra Kolečka samozřejmě znám, je to chytrý chlap, který tvoří věci, jimiž má smysl se zabývat – i když je to vždycky mnohem náročnější, protože nepíše slova, která nic neznamenají, ale jsou výsledkem nějakého vnitřního jednání figur.

A to je vlastně na herectví zajímavé, že se hledá pravděpodobná psychologická situace, kterou se snažíme na place vytvořit tak, aby byla v tomto případě i vtipná.

Seriál o víně: Jak se vyrábí?Jak se vám vlastně na Pálavě, kde natáčíte, líbí?

Pálava je opravdu nádherná. Nikdy jsem tam nebyl, až teď teprve zjišťuju, co je to za krásné místo. V Mikulově a v Zaječí, kde se pohybujeme, trávím prázdniny, což mi – z důvodu výše zmíněného – ani trochu nevadí.

Budete mít zájem:  Vitamíny Rozpustné V Tucích Vstřebávání?

Jinak, ve štábu se pracuje v pohodě, i když máme někdy hodně obrazů a je to fyzicky náročné. Hlavně se snažíme, aby se do výsledku promítla celková atmosféra léta, protože v seriálu logicky hraje poměrně významnou roli.

Vůbec prožíváte plodné pracovní období, jak daleko jste s natáčením snímku o Antonínu Dvořákovi?

Film Americké dopisy v režii Jardy Brabce je dotočen a momentálně je ve střižně – věřím, že se z něj stane mimořádná podívaná.

Pro mě šlo o nesmírně náročnou práci, o velké setkání s Antonínem Dvořákem, jehož muziku jsem měl vždycky rád, tak jako asi všichni. Teď mám navíc pocit, že jsem mu mnohem blíž, jako kdybych s ním strávil měsíc osobně.

Dle mého názoru – jak jsem ho tak studoval – byl werichovský typ, který jistě měl co říct nejenom hudbou. Škoda, že ho nikdy neuvidím.

Odnesl jste si z natáčení nějaký poznatek, něco, co vás na Dvořákovi jako na člověku překvapilo?

Ta síla osobnosti. Je sice už dlouho mrtvý, ale přesto jako by vylezl z hrobu a snažil se do mě dostat, jako by byl při natáčení s námi. Taky jsem nebyl schopný se ho zbavit.

Bylo to neuvěřitelné, a to jsem poměrně sarkastický k různým nadpřirozeným věcem… Překvapilo mě i to, jaké životní peripetie měl tento mimořádný chlap za sebou, jako třeba tři mrtvé děti a tak podobně.

Když si pak s tímto vědomím pustíte třeba Stabat Mater, díváte se na ni zase úplně jinak.

Jak dlouho jste se teda Dvořáka zbavoval?

Minimálně měsíc. Kdybych momentálně netočil komediální seriál o vinařích, trvalo by mi to ještě mnohem déle, takže zaplaťpánbůh za ně. Jinak bych možná ještě teď chodil shrbený a potýkal se s depresemi.

Vůbec se do rolí hodně ponořujete. V podobném duchu jste mluvil o detektivu Kunešovi ze seriálu Cirkus Bukowsky…

V herectví se těžko pojmenovává, jakým způsobem figura vzniká. Základem je pokusit se proniknout do psychologie toho kterého člověka přes sebe, přes nějaké pravděpodobné události, které v sobě máte.

No a někdy se to propojení podaří velice úzké, pokud teda ty postavy mají takovou sílu jako právě Dvořák nebo Kuneš – i když v jeho případě šlo trošku o něco jiného, s ním jsem si sáhl spíš na dno fyzických sil.

A čím míň jich herec v akčním seriálu s ponurou atmosférou má, tím lépe psychologicky pracuje. Ale nedá se to táhnout donekonečna. Mimochodem, na podzim poběží dalších šest premiérových dílů Cirkusu Bukowsky.

A na jaře pak budeme točit jeho velmi volné pokračování s názvem Rapl, ovšem už jen s mým Kunešem, který odjede do pohraničí řešit staré vraždy propojené s odsunem Němců a poválečnou historií.

Takže samé velké výzvy…

Ano, k nim můžu ještě připočíst film Gangster KA, který vzniká a je inspirován postavou Radovana Krejčíře a všemi těmi šílenostmi, co provedl. Četl jsem nedávno scénář, který je vynikající. Už začínám mít strach, abych na to měl vůbec sílu.

Seriál Vinaři | Žena.cz

Komediální seriál nejen o víně, ale také o lidech, kteří víno vyrábí a pijí. Kateřina Hýsková, která je velice vytížená díky své práci manažerky v Praze, navštíví svého otce, a zároveň rodnou vesnici Křetice, jež je situována na malebné jižní Moravě.

Primárním účelem této návštěvy je oslavit narozeniny svého otce, ale shodou náhod se ukáže, že Kateřina nakonec stráví v Křeticích celé dva měsíce letních prázdnin i se svými dětmi. Rozvedená žena vychovala téměř již dospělého líného syna Buddyho a dceru Petru, jejíž největší zálibou je basketbal.

Buddy, tedy Bedřich Hýsek, pojmenoval jižní Moravu jako Asii a domnívá se, že se zde bude pouze poflakovat. V této době potká mnoho starých známých a nových zajímavých lidí, kteří se velice aktivně pohybují v oblasti pěstování a výroby vína.

Během dvou měsíců všichni zjišťují, že život na jižní Moravě je milejší, než dosavadní prožité roky v Praze.

Hlavní postavy a jejich představitelé

V hlavních rolích diváci uvidí vinaře z Křetic Bedřicha Pavlíčka, kterého ztvárnil Václav Postránecký. Pavlíček provozuje vinařství z lásky k vínu a vyrábí to nejlepší víno v Křeticích. V obci je považován za druhého nejmoudřejšího člověka vůbec.

A hádejte, kdo je tím prvním!Jeho dceru Kateřinu Hýskovou si zahrála Tereza Kostková. Kateřina je emancipovaná a pracovitá manažerka, které se do popředí vždy dostával spíše pracovní než osobní život. Neustále svému otci mluví do vinařského řemesla a muži z Křetic jsou z ní vedle.

Miroslav Táborský představuje roli malovinaře Jana Fuksy. Jeho nejlepším kamarádem je Bedřich Pavlíček, se kterým se dělí o vinařské zkušenosti.Bedřichovu ženu Stázi Pavlíčkovou ztvárnila Jitka Smutná.

Stázi Pavlíčková je rázná žena s velkým srdcem, kdysi vyučovala český jazyk a literaturu, ovšem v současné době je vedoucí folklórního souboru Hrozének. Šéfuje celé domácnosti a Pavlíček z ní má velký respekt. Je považována za nejmoudřejšího obyvatele Křetic.Hynek Čermák se představí v roli velkovinaře Františka Vlčka.

Ten chce z vína vytěžit pouze velké zisky a koncepce vinařství Bedřicha Pavlíčka mu příliš nesedí, a tak spolu vedou letité spory.Starostu Křetic Olina Vlčka, který je otcem Františka, ztvárnil Zdeněk Junák a Pavel Liška si zahrál roli mladého faráře Miroslava Tomici.

V dalších rolích uvidíte Alžbětu Vaculčiakovou, Jana Brožka, Annu Fialovou, Pavla Nečase, Lucii Benešovou, Tomáše Maternu, Oldřicha Navrátila, Tomáše Matonohu, Lukáše Langmajera, Roberta Nebřeského a další.

Tvůrci seriálu

Námět vytvořil Petr Kolečko a scénář napsali Petr Kolečko, Zuzana Dzurindová, Jiří Vejdělek, Jaroslav Žváček a Tomáš Holeček. Seriál režíroval Vojtěch Moravec, Dan Wlodarczyk a supervizi provedl Jiří Vejdělek.

Úvodní znělku nahrála skupina Chinaski a jejím skladatelem je Michal Malátný. Seriál se natáčel v Pavlově, Dolních Dunajovicích, Mikulově a Višňové. Producentem se stal Tomáš Vican, který je znám produkcí filmu Bobule.

Původní seriál je tvořen celkem šestnácti díly. Od 31. srpna 2014 jej diváci mohou vidět na televizi Prima v hlavním večerním čase od 20:00 hodin.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector