Salmonelóza a vše o ní

Salmonela, nebo-li správně salmonelóza, je průjmové bakteriální onemocnění způsobené bakteriemi rodu Salmonella, které se do lidského organismu dostanou ústy s potravou a vodou.

Salmonelóza se projevuje střevními potížemi – průjmem1 a zvracením3. Ohroženi jsou starší lidé, lidé nemocní a malé děti, pro které je ztráta tekutin hůře snesitelná.

Tato bakteriální infekce postihuje nejvíce trávicí trakt, ale může vyvolat mnoho dalších klinických projevů, od nezávažných až po velmi vážné.

Video: SALMONELÓZA – poznáte ji podle těchto intenzivních příznaků

Rozhovor s praktickou dětskou lékařkou MUDr. Lenkou Emmerová

V rozhovoru s MUDr. Lenkou Emmerovou najdete odpovědi na tyto otázky:

  • 00:00 Představení hosta a dnešního tématu
  • 00:43 Co je to vlastně salmonelóza?
  • 01:20 Může jí onemocnět člověk v jakémkoli věku? Je někdo náchylnější více/méně?
  • 02:00 Z čeho se salmonelózou nakazíme?
  • 02:25 Znamená to tedy, že se těmto potravinám máme, hlavně v létě zcela vyhnout?
  • 03:11 Jak ji můžeme poznat?
  • 04:15 Dá se jí nějak předcházet? Existuje prevence?
  • 05:07 Jak probíhá léčba? Co je dobré mít po ruce?
  • 08:47 Rady na závěr
  • Salmonelóza a vše o ní
  • Nevynechejte další zajímavé video rozhovory s odborníky na YouTube kanály Modrého koníka:
  • ????️ Co byste měli vědět, pokud se chystáte na DOVOLENOU (s dítětem i bez něj)
  • ????️ Horečka je pro organismus do určité hranice prospěšná.
  • ????️ PRVNÍ POMOC aneb, co by vám v „LÉKARNIČCE“ na VÝLETECH nemělo chybět.

Způsob onemocnění

Salmonelóza je způsobena bakterií, která patří do skupiny Enterobakterie. Existuje více než 2 000 druhů těchto enterobakterií. Pod mikroskopem jsou viditelné jako pohyblivé tyčinky.

K přenosu onemocnění dochází během konzumace infikovaných potravin nebo pitím vody, ve které se nacházejí bakterie salmonely. Inkubační doba je 6 – 48 hodin, nejčastěji 10 – 12 hod. To znamená, že onemocnění se projeví přibližně v takovém časovém rozpětí od konzumace infikované potraviny.

Onemocnění se týká všech věkových kategorií od kojenců až po nejstarší. Závažnost onemocnění závisí na velikosti infekční dávky:

  • Člověk může být nakažený salmonelózou i bez vnějších projevů, nemá žádné potíže a v podstatě ani neví, že salmonelózu má.
  • Druhým extrémem jsou lidé, kteří mají silné projevy, silné zvracení, nevolnosti, křeče, horečky, průjmy.

Salmonelóza a vše o ní

Nebezpečí onemocnění salmonelózou

  • na infekci má vliv způsob stravování. Větší pravděpodobnost nákazy mají lidé, který se stravují ve fast foodech, kde hrozí nedostatečná tepelná úprava, je tam větší podíl majonéz, krémů, kde salmonelóza přežívá, protože není usmrcena tepelnou úpravou,
  • konzumování syrových nebo nedovařených vajec1 nebo masa,
  • bakterie může zůstat na prkýnku nebo na noži, kterým se krájelo maso a poté se stejným nožem krájí například zelenina. Bakterie se okamžitě přenese na zeleninu, která poté nebude už tepelně upravována,
  • mnohem nebezpečnější pro vznik salmonely7 je letní období, kdy se v teple rychleji kazí potraviny, je horší hygiena při přípravě jídla (grilování, táboření) a při cestování, kdy lidé rádi ochutnávají neznámá a často riziková jídla,
  • při malém obsahu kyselých žaludečních šťáv v těle člověka, např. při zánětu žaludku, po operativním odstranění žaludku nebo při používání antacid pro neutralizaci kyselých šťáv.

Salmonelóza a vše o ní

Specifické potraviny

Ve vztahu salmonelózy k létu a cestování určitě patří určité specifické potraviny, které mají větší pravděpodobnost přítomnosti bakterií salmonel. Patří mezi ně například zmrzliny, krémové dorty, vaječné potraviny (kde není vajíčko tepelně upravené – např. majonéza), špatně tepelně upravené maso, špekáčky, klobásy.

Prevence před vznikem salmonelózy

  • vyhýbat se rizikovým potravinám. V jídelníčku nejsou nezbytné, člověk bez nich dokáže fungovat bez problémů,
  • dostatečná tepelná úprava masa a vajíček (bakterie jsou zabíjeny při teplotě nad 70°C, doporučuje se proto rizikové potraviny tepelně upravovat alespoň na 75°C po dobu 5 minut),
  • tepelnou úpravou musí projít celá potravina, nikoliv jen její část (např. u grilování se může stát, že je maso uvnitř syrové),
  • pozor na hmyz a hlodavce, i ti mohou být přenašeči salmonelózy.

Salmonelóza a vše o ní

Salmonelóza – příznaky

  • inkubační doba je kolem 8 hodin, maximálně 48 hodin,
  • začíná nevolnostmi, křečemi v břiše4, pocitem na zvracení, samotným zvracením, s horečkou1 a bolestmi hlavy5,
  • u nemocného se objeví vodnatý průjem1 i 20 – 30 krát za den,
  • ve stolici se může objevovat krev1, hnis, hlen3 apod.,
  • po vysoké ztrátě tekutin se objevuje u nemocného dehydratace,
  • celková slabost,
  • některé druhy enterobakterií mohou způsobit salmonelu, jejichž projevy trvají několik dní až týdnů, projevy jsou nespecifické, nejsou tedy typické pro salmonelózu. Mezi tyto projevy patří horečky1, návaly potu, bolest svalů, nechutenství4.

Diagnostikování nemoci

  • salmonelózu zpočátku poznáme velmi těžko, protože se příznaky podobají jiné virové gastroenteritídě, pro salmonelózu svědčí intenzita a délka trvání potíží, též horečka1, krev ve stolici.

Salmonelóza – dieta

Zavodnení

Během léčby salmonelózy je velmi důležité zavodňování – dodávat tělu tekutiny, které ztrácí zvracením, horečkou a frekventovaným průjmem:

  • Rehydratace se musí provádět speciálním roztokem – např. Kulíšek (iontový nápoj, který je schopen ty tekutiny a minerály nahradit)
  • nesmí se pít voda, která by způsobila otok mozku,
  • doporučují se pít minerálky, slazený černý čaj
  • tekutiny se pijí po doušcích, studené,
  • jestliže tělo toleruje tekutiny, může se množství postupně zvyšovat

Dieta

Pacient absolvuje přísnou dietu. Během diety je fajn pít sladký černý čaj a jíst suchary, piškoty, suché rohlíky., mrkev, rýži… Pacientům jsou doporučována probiotika6 (např. i ve formě nápojů nebo jogurtů).

Zakázané potraviny

Je nutné dočasně omezit zátěž žaludku a střev. Mezi zakázané potraviny během salmonelózy patří:– tučné potraviny a pokrmy (např. krémy, šlehačky),– pikantní sýry,– tučné maso a uzeniny,– tučné a uzené ryby vč. sardinek, kaviáru nebo oček,– zelenina a ovoce,– luštěniny,– koření vč. masoxu nebo maggi a sojové omáčky,– pití alkoholu a kávy,

— jídla z těsta kynutého, listového nebo lineckého.

  • Později může pacient přistoupit ke konzumaci těchto jídel a nápojů:
    • tuky – trochu oleje nebo margarínu,
    • mléko a mléčné výrobky – vynechat tučné,
    • maso – vhodné je libové nebo z mladých zvířat,
    • ryby – musí mít nízký obsah tuku,
    • uzeniny – malé množství drůbeží nebo vepřové šunky,
    • zelenina – ne čerstvá (vhodná je mražená, sterilizovaná nebo sušená),
    • ovoce – zralá jablka, třešně nebo višně, banány, broskve nebo meruňky,
    • koření – bobkový list, kopr, majoránka, sladká paprika.

Doba léčby je 1 – 2 týdny, poté příznaky samy odezní. Pokud je onemocnění salmonelózou dlouhodobé, může dojít k poškození jater nebo ledvin.

Salmonelóza – léčba

Pro léčbu a zavedení režimových opatření není nutné mít výtěrem potvrzenou přítomnost bakterie. Výtěry jsou nutné při intenzivních potížích ( vč. horečky, krve, hlenu ve stolici,…), komplikovaných průběhů, u pracujících v potravinářství a ve službách, atd.

Režimová opatření jsou stejná i při obdobných žaludečních onemocněních a není podstatné, zda jsou virového nebo bakteriálního původu:

  • zavodnění: dostatečný příjem tekutin (vhodné jsou minerálky díky obsahu iontů), u těžké dehydratace je pacient napojen na infuzi,
  • striktní dieta.

Jestliže pacient nezvrací, může být zahájena léčba léky:

  • podání probiotik ( např. Hylak, Enterol, BioGaia, Santax ),
  • léky pro zahuštění stolic (Hydrasec, Tasectan, Smecta)
  • Antibiotika1 se podávají jen ve velmi těžkých případech. Antibiotika nezkrátí dobu trvání ani intenzitu průjmů a prodlouží dobu vylučování salmonel z organismu,
  1. Pokud je průběh nemoci velmi komplikovaný – vysoká horečka, zvracení, časté stolice, zástava močení, nemožnost dodat tekutiny, pak je nutná rehydratace během hospitalizace. Záleží to tedy od průběhu onemocnění, od aktuálního stavu pacienta – například věku pacienta, zda má nějaké další onemocnění, pak je to tělo zranitelnější, je více ohroženo vyčerpáním, dehydratací, minerálním vyčerpáním,
  2. Pokud je průběh nemoci zvládnutelný, zavádějí se režimová opatření jako dieta, klid, snižovat horečku ochlazováním těla, zavodňovat a čekat dokud ten největší nápor (zvracení, křeče) přestane.
  3. Salmonelóza a vše o ní

Salmonelóza u dětí

U dětí není dobré podceňovat průjem1 a horečku1, které jsou příznakem infekcí salmonelami. Dětem je nutno podávat co největší množství tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu.

Z léků je možné nasadit Santax nebo Kulíška, které je pro děti možné zakoupit v prášku a slouží k zavodnění a doplnění iontů v organismu. U dětí je nutná návštěva lékaře, aby stanovil diagnózu a vhodnou léčbu.

Komplikace

Vzácně vzniká zánětlivé ložisko i mimo střeva ( klouby, břišní dutina, srdce, mozek , a pod. ), nutná intenzivní léčba za hospitalizace.

Text po odbornej stránke skontrolovala:MUDr. Lenka Emmerová,praktický lékař pro děti a dorost, Plzeň

Použité zdroje

Salmonelóza – jak se léčí a možnosti prevence

Obzvláště v období letních měsíců se lékaři setkávají ve svých ordinacích s vyšším výskytem průjmových onemocnění. Jedná se o onemocnění vyvolaná bakteriemi přenášenými potravou, nejčastěji infikovaným drůbežím nebo vepřovým masem.

Salmonelami může být infikováno ale i koření, ovoce nebo zelenina, stejně jako vejce a výrobky z těchto potravin.

Nákaza se přenáší požitím syrových nebo nedostatečně tepelně upravených potravin, jako jsou saláty, majonézy, omáčky, zmrzliny či salámy.

Salmonelóza a vše o ní Důkladně tepelně upravujte potraviny

Salmonelóza je typickým střevním onemocněním letních měsíců.

Vyvolávají ji potraviny infikované bakteriemi rodu Salmonella, které jsou vysoce odolné vůči zevnímu prostředí, dobře snášejí teploty až do výše 70 °C.

Typicky se onemocnění projevuje horečkou, bolestmi břicha, průjmy a zvracením. Důležitou součástí léčby je náhrada tekutin ztracených průjmy a zvracením, která dokáže výrazně zlepšit zdravotní stav nemocného.

Co jste o salmonelóze možná netušili…

Jméno onemocnění a bakteriím, které jej vyvolávají, dal americký veterinář a patolog Daniel Elmer Salmon. V roce 1884 objevil původce zhoubného onemocnění prasat.

Na jeho počest zvolila počátkem 30. let 20. století vědecká rada označení bakterií jeho jménem. Až do současnosti byly na celém světě popsány více než 2 tisíce různých typů salmonel.

Budete mít zájem:  Novalgin A Podobné Léky?

Infekce u lidí však vyvolávají asi jen čtyři z nich.

Salmonelóza je nejčastějším průjmovým onemocněním v České republice. Projevuje se jako ojedinělé onemocnění i větší epidemie. Zdrojem hromadných nákaz bývají obvykle velké stravovací provozy, například školní nebo závodní jídelny, salmonelóza tak často postihuje celé žákovské nebo pracovní kolektivy.

Jak salmonelóza vzniká

Salmonely se z nakaženého člověka nebo zvířete uvolňují do stolice nebo do moči. K dalšímu šíření dochází kontaminovanými potravinami nebo prostřednictvím neumytých rukou.

Bakterie jsou velmi odolné vůči nízkým teplotám, což umožňuje jejich přenos zmrzlinou nebo mraženými potravinami.

Častým zdrojem infekce jsou výrobky z nakažených vajec (majonézy, pomazánky, krémy) nebo maso zpracovávané při nižších teplotách (salámy, sekaná, uzené maso apod.).

Do těla pronikají bakterie výhradně ústy. Velké množství bakterií zlikvidují účinky kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Zbývající se dostávají do střeva, kde se rychle množí a vyvolávají místní zánět.

Jak se salmonelóza projevuje

Mezi typické příznaky salmonelózy patří zánět dolní části zažívacího traktu projevující se průjmem, křečemi v břiše, teplotami, eventuálně zvracením. Obvykle dochází k prvním projevům infekce 8–48 hodin po požití infikovaných potravin.

Stolice je typicky kašovitá až vodnatá po dobu dvou až tří dnů. Skupinami nejvíce ohrožených onemocněním jsou malé děti a starší dospělí, kterým hrozí rychlá dehydratace.

Základní prevencí proti salmonele je dodržení správných postupů zpracování potravin, stejně jako dodržování základních hygienických návyků.

Jak se salmonelóza potvrdí

Při pátrání po původci průjmového onemocnění může významně pomoci anamnéza – lékař se cíleně vyptává na nedávnou konzumaci rizikových potravin. V případě větších epidemií se snaží nalézt faktory společné všem nemocným (například návštěvu jednoho stravovacího zařízení nebo konzumaci určitého druhu jídla).

Pro stanovení diagnózy je však nejdůležitější mikrobiologické vyšetření stolice a krve. Významnou výpovědní hodnotu má i stanovení protilátek proti salmonelám v krvi.

Jak se salmonelóza léčí

Nekomplikovaná salmonelóza nevyžaduje žádnou zvláštní léčbu. V případě potřeby lze proti průjmům podat léky dezinfikující střeva – např. Endiaron. Lékař vám může doporučit i živočišné uhlí. Nečekejte antibiotika. Pro léčbu střevních salmonelových infekcí nebývají vhodná. Mohou naopak prodlužovat dobu vylučování salmonel z těla.

Důležitou součástí léčby je náhrada ztracených tekutin, která zabraňuje dehydrataci, nejvhodnějším prostředkem k tomu jsou čaje a minerální vody bez bublinek.

Komplikace salmonelózy ohrožují především malé děti a staré lidi. Rychlá dehydratace způsobí křeče ve svalech, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. Nedostatek tekutin může způsobit nevratné poškození ledvin. Rozvíjí se šok a nemocný bez léčby do několika dní umírá.

Salmonely lze najít ve stolici ještě dlouho (týdny až měsíce) po odeznění infekce.

V případě, že jste zaměstnáni ve zdravotnictví, potravinářství nebo některých dalších vybraných oborech, předepíše vám lékař nejspíše několikatýdenní antibiotickou léčbu a poté kontrolní vyšetření.

Jedná se o opatření proti dalšímu šíření infekce. V případě trvalého nosičství vám může doporučit i odstranění žlučníku, který bývá častým „úkrytem“ salmonel.

Jak se salmonelóze vyhnout

Prevence šíření salmonel spočívá v hygienické kontrole potravin. Základem přitom je dodržování technologických postupů jejich zpracování. Vznik hromadných nákaz bývá často důsledkem lidské chyby.

Snížit riziko salmonelózy můžete i sami. Před každým jídlem a po použití toalety si pečlivě umývejte ruce. Důkladně tepelně upravujte potraviny. Zvýšené riziko nákazy představují zejména čerstvá a mražená drůbež, slepičí a kachní vejce, mleté maso, zvěřina a ryby.

K zahubení salmonel stačí ohřátí potravin na 75 stupňů po dobu 4 minut. Používejte jen vejce ze známého zdroje nebo z produkce kontrolovaných provozů. V letních měsících se raději vyhněte konzumaci majonézových výrobků (např. tatarské omáčky) a cukrářských krémů.

Salmonelóza u dětí – příznaky, rizika, prevence

Salmonelóza je bakteriální onemocnění, které způsobuje salmonela. Salmonela (přesněji Salmonella enteritis) je rod netyfoidních bakterií, které způsobují zánět žaludku a především zánět tenkého střeva, a to nejen u dětí.

Dětský organismus v porovnání s vyvinutějším, dospělým organismem člověka se obecně hůře brání jakýmkoliv bakteriálním či virovým onemocněním. V případě salmonelózy u dětí se navíc léčba velmi komplikuje akutním průjmem. Pokud dojde k nákaze, stav dítěte se nevyplácí podceňovat, hrozí trvalé zdravotní následky. Inkubační doba činí 8 až 48 hodin.

Rizika salmonelózy u dětí i dospělých

Salmonelóza a vše o níSalmonela může úspěšně napadnout i dospělého člověka, ovšem nejčastěji je diagnostikována u dětí do 4 let, kde jsou možné dopady na život dítěte nejrizikovější. Každého jedince postiženého salmonelózou doprovází akutní průjmy, které s sebou také nesou určitá rizika.

Méně známá jsou možná rizika postihnutí CNS (centrální nervové soustavy), krve, kostní tkáně a dalších sekundárních projevů této choroby. Tyto fatální následky se v praxi nevyhýbají ani dětem, ba naopak.

Větší rizika hrozí, pokud k infekci došlo v rizikových oblastech, kde se vyskytují bakterie i tyfoidního typu ‒ přestože nepatří do rodu bakterií Salmonella, způsobují všechny typické příznaky salmonelózy.

Tyfoidní bakterie bez včasné a správné diagnózy a vhodné léčby mohou způsobit břišní tyfus. Mezi oblasti, kde se tento druh bakterií Salmonelly vyskytuje, patří především Afrika, Střední Amerika, Asie a Indie. Žádné příznaky salmonelózy u dětí nesmějí být brány na lehkou váhu, hrozí doživotní následky.

Následuje seznam rizik, resp. onemocnění, která mohou výše zmíněné bakterie způsobit.

  • bakteriémie (nahromadění bakterií v krevním oběhu)
  • meningitida (postižení CNS)
  • osteomyelitida (zánět kostí)
  • akutní dehydratace

Příznaky salmonelózy u dětí

Hlavním příznakem salmonelózy je průjem, který především u dětí vyžaduje přísnou dietu. Zbavení se či zmírnění průjmu je prvním krokem k uzdravení dítěte. Ve stavu, kdy má dítě projímavé onemocnění, je celková dětská imunita oslabena. Proto je nutné dodržet fyzický klid, správný dietní jídelníček a vhodnou medikaci.

Salmonelóza u dětí v 99,9 % případů způsobuje akutní průjem, bohužel jde o příznak zaměnitelný s jinými nemocemi. Následuje seznam dalších příznaků, které salmonela u dětí obvykle zapříčiní. Symptomy se nemusejí projevit vždy, neboť každý metabolismus s touto bakteriální infekcí bojuje individuálně.

  • bolest hlavy
  • bolest břicha (nejen žaludku, ale i střev)
  • průjem
  • zvracení
  • ztráta apetitu
  • zvýšená tělesná teplota
  • zelená stolice
  • stolice s příměsí krve (obvykle tmavě rudá krev)

Původce salmonely aneb prevence salmonelózy

Dočetli jste se, že vám syrové vejce po ránu dodá energii? A syrové maso dodá mužnost? Rychle na to zapomeňte! Pokud si nedáte poradit, je to pouze na vás. Do dětské stravy však tyto rizikové potraviny rozhodně nezačleňujte. Např. maso je nutné péct či smažit alespoň 5 minut na 80 °C, až následně by měly být všechny bakterie v mase paralyzovány a usmrceny.

Zhlédněte následující seznam potravin a pokrmů, kde se Salmonella enteritis může vyskytovat.

  • syrové maso (kuřecí, vepřové, hovězí aj.)
  • nevhodně tepelně upravené maso, resp. nedovařené maso (kuřecí, vepřové, hovězí aj.)
  • syrová vejce či nedostatečně tepelně upravená vejce či vaječné výrobky
  • mléko a mléčné výrobky

Přestože salmonela infikuje výrobky a produkty živočišného původu, v některých případech může být zanesena, resp. může kontaminovat i rostlinné a jiné potraviny. Bakterie Salmonella enteritis může být de facto kdekoliv.

  • ovoce
  • zelenina
  • pekařské produkty atd.

Dieta u dětí při salmonelóze

Průjem u dětí infikovaných salmonelou je velmi často brán na lehkou váhu. Jde o chybný úsudek, který může čas léčby dítěte prodloužit či projev primárních i sekundárních symptomů zhoršit. Piškoty a suchý rohlík v praxi rozhodně nestačí.

V průběhu (nejen) akutního průjmu dětský organismus potřebuje vyvážený příjem vitamínů, organických, minerálních a dalších anorganických látek.

Správně sestavená dieta u dětí v průběhu průjmu je nedílnou součástí včasné léčby salmonelózy.

SALMONELÓZA: přenos, příznaky a léčba – Vitalia.cz

Trápí vás nepříjemné bolesti břicha a každou chvíli běháte na toaletu? Na vině může být salmonelóza, která se řadí mezi nejčastější průjmová onemocnění dětí i dospělých.

Přenáší se prostřednictvím infikovaných potravin nebo z člověka na člověka, a to zejména při nedodržování hygienických zásad.

Ačkoliv obvykle mívá salmonelóza mírný průběh, rozhodně ji nepodceňujte, jelikož v některých případech může končit i smrtí pacienta.

Pojem salmonelóza (nebo také salmonela) se používá jako označení pro akutní průjmová bakteriální onemocnění, která mají na svědomí netyfoidní bakterie rodu Salmonella. Nákaza typicky mívá sezónní průběh, přičemž nejčastěji se s ní lidé potýkají v průběhu letních měsíců. V České republice se touto chorobou každoročně nakazí až 30 000 obyvatel.

Salmonelózou, což je v podstatě bakteriální gastroenteritida, může onemocnět každý. Nejvíce jsou však ohroženy děti do 5 let věku, osoby s oslabenou imunitou a starší lidé, které trápí jiné onemocnění. Vnímavější pak bývají i pacienti trpící sníženou aciditou žaludku, u nichž k rozvoji onemocnění stačí podstatně menší množství mikrobů.

Příčiny onemocnění

Původcem salmonelóz jsou netyfoidní bakterie rodu Salmonella, které jsou značně odolné vůči vlivům okolního prostředí. Jsou schopné přežít s kyslíkem i bez kyslíku, nejrychleji se vyvíjí při teplotě 37 °C, ale skvěle zvládají i pokojové klima a dobře snáší teploty pod bodem mrazu. Poměrně snadno je ovšem dokáže zničit:

  • kyselé prostředí,
  • běžné dezinfekční prostředky,
  • teplota nad 70 °C, ideálně po dobu alespoň 5 minut.

Na světě existuje více než 2000 různých sérotypů salmonel, v našich podmínkách však u člověka způsobuje nepříjemné zdravotní komplikace především Salmonella enteritidis, přičemž Salmonella typhi je pak zodpovědná za rozvoj břišního tyfu a Salmonella paratyphi za rozvoj paratyfů. Jen malé množství salmonel je však adaptováno pouze na lidské hostitele.

Salmonela: přenos

Pacienty často zajímá, jestli je salmonela nakažlivá a jakým způsobem se přenáší. Vzhledem k tomu, že se jedná o antropozoonózu, zdrojem nákazy jsou infikovaná zvířata a jejich produkty.

Budete mít zájem:  Ve Zdraví I Nemoci?

K přenosu onemocnění dochází alimentární cestou, tedy konzumací potravin a tekutin, které jsou kontaminované bakteriemi rodu Salmonella.

Další možností je přímý kontakt s nakaženými zvířaty či s nemocnými osobami.

Pokud se na člověka infekce přenese skrze potraviny, lékaři dále rozlišují, zda se jedná o nákazu primární, či sekundární.

V prvním případě jsou za nákazu zodpovědná přímo nemocná zvířata, z jejichž produktů bylo jídlo připraveno (například drůbež).

Nejrizikovější je podle hygieniků konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa a vajec (volské oko, vejce na hniličku, ale i majonéza nebo různé krémy).

Ke druhotné kontaminaci dochází při skladování, přípravě a distribuci nezávadných potravin, které přijdou do kontaktu s nakaženým zvířetem či osobou, ale často i křížením čistého a nečistého provozu ve stravovacích zařízeních. Na vině je obvykle kontakt potravin se znečištěnou pracovní plochou či kontaminovanými pomůckami, jako jsou prkénka, nože nebo různé nádobí.

Ne všichni, kteří sní nějakou kontaminovanou potravinu, však onemocní. Vždy totiž záleží na dávce zkonzumovaných mikroorganismů a na zdravotním stavu konzumenta.

Infekční dávka, která je nutná k tomu, aby se člověk salmonelózou nakazil, je poměrně vysoká.

Do organismu pacienta musí proniknout více než milion živých mikrobů, u vnímavějších osob však často stačí i nižší dávka.

Přímý přenos salmonelózy z člověka na člověka je spíše ojedinělý. Dochází k němu především u lidí, kteří nedbají na základní pravidla osobní hygieny (hlavně po použití WC či během přípravy jídel), nebo u pacientů se sníženou imunitou. Mezi rizikové dále patří i pacienti, kteří:

  • trpí chronickým zánětem žaludku (gastritidou),
  • prodělali odstranění žaludku (gastrektomii),
  • užívají prostředky pro neutralizaci žaludečních šťáv (antacida).

Inkubační doba salmonelózy

Onemocnění většinou propukne v intervalu 6–12 hodin po konzumaci kontaminované potraviny, jako maximální doba od průniku bakterií do lidského organismu až po manifestaci prvotních příznaků se pak uvádí 48–72 hodin.

Jaké má salmonelóza příznaky?

Pro salmonelózu je typická nevolnost, kterou doprovází vodnaté průjmy přetrvávající klidně i několik dnů. Stolice mívá zpočátku normální barvu, později však obvykle získá zelenavý nádech a někdy se může objevit také hlen, hnis nebo dokonce krev. Mezi další charakteristické projevy salmonely patří:

  • bolesti břicha,
  • křeče,
  • zvracení,
  • zvýšená teplota,
  • bolesti hlavy,
  • třesavka,
  • únava a schvácenost,
  • malátnost.

U některých pacientů může mít salmonelóza asymptomatický průběh. Tito nakažení nepociťují žádné zdravotní obtíže a bakterie jsou z jejich těla časem vyloučeny společně se stolicí. Než k tomu ovšem dojde, mohou kolem sebe nákazu dále šířit, aniž by o svém onemocnění věděli.

Možné komplikace

Ačkoliv ve většině případů mívá salmonelóza průběh poměrně mírný, tuto chorobu není radno podceňovat. Dokáže být totiž velice zákeřná a pacientům může způsobit velmi nepříjemné komplikace nebo dokonce i smrt. Největší riziko představuje salmonelóza u dětí a starších pacientů, ale ohrožuje také jedince s jiným onemocněním či oslabenou imunitou.

Vzhledem k těžkým průjmům a velkým ztrátám tekutin se v průběhu onemocnění mohou objevit příznaky dehydratace, jako je například nízký krevní tlak, apatie, neklid, suchý jazyk či snížený tonus kůže.

Těžká dehydratace pacientům následně způsobuje silné křeče a tachykardii, přičemž v některých případech může dokonce dojít i ke ztrátě vědomí a selhání ledvin.

Mezi další možné komplikace patří:

U imunokompromitovaných jedinců někdy dochází k oslabení přirozené ochranné bariéry tvořené žaludečními kyselinami a mikroflórou ve střevě a salmonely tak mají možnost proniknout také do střevní stěny, kde se následně rozmnoží a mohou způsobit zánět sliznice. Jakmile se pak dostanou do krevního řečiště, mohou se nebezpečně rozšířit po celém těle a vzácně dochází také k rozvoji sepse a multiorgánovému selhání, což může skončit smrtí pacienta.

Léto je kulinárně nebezpečné období. Stačí pozřít kontaminované jídlo a máte na problém zaděláno. Rizikem může být i tolik oblíbené grilování. Poradíme vám proto, jak se vyhnout rizikům při nákupu i konzumaci potravin.

Diagnostika

V případě salmonelózy se diagnostika provádí především na základě anamnézy, fyzikálních příznaků onemocnění a laboratorních vyšetření. Specifické testy na salmonelu spočívají v odebrání pacientovy stolice a kultivačním vyšetření tohoto vzorku.

Jak se léčí salmonelóza?

Léčba salmonelózy obvykle probíhá v domácím prostředí, přičemž stačí dodržovat klidový režim a zavést speciální dietu.

Antibiotika v tomto případě nejsou příliš vhodná, jelikož mohou značně prodloužit dobu vylučování salmonel z pacientova organismu.

Místo toho je možné podat dezinficiencia (například Endiaron), adsorbencia (Smecta) či fluorochinolony, ty jsou ale u dětí kontraindikovány.

Významnou součástí léčby je doplňování tekutin (rehydratace), které pacient ztrácí v důsledku průjmů, zvracení a nadměrného pocení. Ideální jsou například speciální rehydratační nápoje nebo minerálky, jež obsahují větší množství iontů, které se v průběhu onemocnění z těla ztrácí. V těžších případech je pak nutné napojit pacienta na infuzi.

Pokud dojde k tyfoidnímu průběhu onemocnění nebo dojde k nebezpečným komplikacím, které zahrnují například orgánové selhání, je nutná hospitalizace pacienta a intenzivní léčba prostřednictvím antibiotik.

Dieta při salmonelóze

Důležitá je u salmonelózy dieta, která spočívá ve vyloučení veškerých mastných, smažených a tučných jídel, která by mohla zbytečně dráždit pacientův žaludek. Vyvarovat byste se měli mléka, masa, listové zeleniny, čerstvého ovoce (s výjimkou banánů či nastrouhaných jablek), ale i čokolády.

Lékaři doporučují konzumovat pouze lehké a bezezbytkové potraviny, jako je například bramborová či rýžová kaše, polévka z kořenové zeleniny nebo třeba suché pečivo. Jakmile se stav pacienta začne zlepšovat, je možné přidat také těstoviny, libové maso a ovoce. Příliš rychlý přechod na normální stravu by mohl způsobit, že se průjem opět vrátí.

Pokud se nákaza projeví u kojence, matka ho neodstavuje, ale měla by důsledně dodržovat zvýšenou osobní hygienu. Starší děti pak mohou v rámci diety konzumovat například rýžový nebo mrkvový vývar a vhodným doplňkem jsou také rozmačkané banány či nastrouhaná jablka. Dietu je však v každém případě nutné přizpůsobit věku i aktuálnímu stavu dítěte.

Prevence

Abyste předešli rozvoji salmonelózy, je nutné dodržovat základní hygienické standardy a zároveň v co největší možné míře dbát na zabezpečení zdravotní nezávadnosti konzumovaných potravin. Preventivní opatření, která by měla šíření salmonelózy účinně zabránit, shrnula Světová zdravotnická organizace v Ženevě do „10 zlatých pravidel“. Sem patří:

  • Správný výběr potravin – nekupujte potraviny s prošlou dobou trvanlivosti, omezte konzumaci rizikových potravin (například majonézové saláty) a veškerou zeleninu či ovoce před konzumací důkladně omyjte.
  • Dostatečná tepelná úprava potravin – teplota ve všech částech pokrmu by při vaření či pečení měla dosáhnout alespoň 70 °C po dobu nejméně 10 minut. Pozor si dejte třeba při grilování kuřat nebo používání syrových vajec.
  • Konzumace jídel ihned po jejich přípravě – jestliže pokrm při pokojové teplotě chladne, mohou se v něm začít množit bakterie, které tepelnou úpravu přežily.
  • Uchovávání hotových pokrmů – jídlo uchovávejte buď v teplém stavu (nad 60 °C) nebo v chladničce (méně než 10 °C).
  • Opětovná konzumace uvařených pokrmů – před opětovnou konzumací již jednou uvařených jídel je nutné vše důkladně ohřát, opět alespoň na teplotu 70 °C.
  • Kontakt syrových a uvařených potravin – skladujte syrové a tepelně upravené produkty zvlášť a nepoužívejte k jejich přípravě stejné neumyté kuchyňské náčiní, jelikož bezpečně tepelně upravené potraviny mohou být při kontaktu s těmi syrovými infikovány bakteriemi.
  • Mytí rukou – ruce si myjte vždy před zpracováním potravin i po něm, při každém přerušení činnosti, při změně práce (například přechod od syrového masa k tepelně upravenému), ale také po použití WC nebo třeba před jídlem.
  • Čistota v kuchyni – udržujte veškeré kuchyňské náčiní i nádobí perfektně čisté, po každém použití ho důkladně umyjte a pravidelně měňte mycí houby i utěrky.
  • Ochrana potravin před hmyzem a zvířaty – vždy uchovávejte potraviny v uzavřených obalech a na místech, kde nemohou přijít do kontaktu s žádnými zvířaty.
  • Používání pitné vody – k přípravě jídel, vaření i mytí nádobí vždy používejte pouze pitnou vodu.

Zdroje: wikiskripta.eu, khsstc.cz, szu.cz, stefajir.cz

Co je salmonelóza?

Salmonelózy jsou akutní průjmová bakteriální onemocnění, která způsobují netyfoidní bakterie rodu Salmonella. Nejohroženější skupinou jsou děti do 5 let věku, starší lidé, osoby s oslabenou imunitou a jedinci, kteří trpí jinou závažnou chorobou. Vnímavější jsou ovšem i pacienti trpící sníženou aciditou žaludku.

Jak se salmonelóza přenáší?

Zdrojem nákazy jsou především infikovaná zvířata a jejich produkty. K přenosu pak obvykle dochází alimentární cestou, tedy konzumací kontaminovaných potravin nebo tekutin.

Nejrizikovější je konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa a vajec, problematické je ale i špatné skladování potravin a nevhodná manipulace s nimi.

Další možností nákazy je pak přímý kontakt s nemocnými zvířaty a lidmi.

Jaké má salmonelóza příznaky?

Typickým příznakem salmonelózy jsou vodnaté průjmy, které doprovází nevolnost, bolesti břicha, křeče, zvracení, teploty, bolesti hlavy a celková schvácenost. Zatímco u některých jedinců pak může onemocnění proběhnout zcela asymptomaticky, jiným jeho průběh komplikují další obtíže, kam patří projevy dehydratace, osteomyelitida, endokarditida, abscesy či selhání některých orgánů.

V čem spočívá léčba salmonelózy?

Při léčba salmonelózy je důležitý hlavně klidový režim. Dále je vhodné zavést speciální dietu a pravidelně doplňovat tekutiny i minerály, které pacient kvůli průjmu a zvracení ztrácí. Nemocným je možné podat dezinficiencia či adsorbencia, antibiotika však nejsou při obvyklém průběhu nemoci příliš vhodná.

Salmonelóza – vše, co o ní potřebujete vědět

Salmonelóza je nejčastějším průjmovým onemocněním v naší republice. Ročně jsou hlášeny desítky tisíc případů, nejvíc samozřejmě v létě. Dobrá zpráva je, že se toto množství s průběhem let postupně snižuje.

Salmonelóza je způsobena některými bakteriemi rodu Salmonella, přičemž bakterie z tohoto rodu mají na svědomí i další neveselá onemocnění, například tyfus.

Ve střední Evropě je nejčastějším viníkem Salmonella enteritidis.

Budete mít zájem:  Jsem Těhotná Ale Nemám Žádné Příznaky?

Tyto bakterie se vyskytují v různých potravinách, nejčastěji v mase, vejcích a mléku, kde se při nevhodném skladování rozmnoží.

Odolávají dobře teplotám do 70 stupňů Celsia, proto je nutná několikaminutová pasterizace potravin minimálně při této teplotě, abychom se jich alespoň na čas zbavili. Pro nakažení je nutné pozřít nemalé množství, tzv. infekční dávku.

Abychom věděli, jak se nejlépe chránit, musíme nejdřív vědět, jakým způsobem se lze nakazit. Nejširší kapitolou je samozřejmě samotné kontaminované jídlo, které je nejčastějším zdrojem nákazy. Bakterie způsobující salmonelózu se mohou množit ve všech možných potravinách, pokud jsou vhodné podmínky. Pobyt v mrazu nebo chladnu je nezničí, pouze se nebudou množit. Navíc pokud potravinu tepelně zpracujeme, ale hned ji nespotřebujeme a dále ji chceme uchovávat, mohou se bakterie znovu začít množit, takže ani např. vařené vejce, které bylo v syrovém stavu kontaminované, není zaručeně bezpečné, pokud bylo uchováváno při pokojové teplotě. Tepelná úprava a okamžitá spotřeba je tedy nejlepší zbraní, kterou máme v prevenci proti nakažení salmonelózou.

Dalším důležitým bodem je zachovávání správné kuchyňské hygieny.

I potraviny, které se jedí čerstvé a nečekali bychom, že jsou zdrojem onemocnění, mohou být kontaminovány – například pokud neoddělíme při přípravě pokrmu maso a zeleninu, krájíme je na stejném prkénku, a zelenina přijde do styku se šťávou ze syrového masa, které obsahovalo bakterie. Je tedy důležité vždy vše důkladně oddělit a omýt.

Kromě samotného jídla jsou nebezpečné i exkrementy nakažených lidí a zvířat. Takový přenos není častý, ale v případě dětí k tomu dojít může, ve zvýšeném nebezpečí jsou také lidé starající se o zvířata. I méně obvyklí mazlíčci, jako jsou hadi, želvy nebo leguáni, nás mohou nakazit.

Ve Spojených státech amerických platí například zákaz prodeje želv menších než deset centimetrů. V minulosti se totiž stávalo, že si děti zkoušely malé želvičky strkat do úst a nakazily se salmonelózou. Pokud tedy máme zvířata nebo malé děti, důkladná osobní hygiena nás může ušetřit nepříjemných potíží s tímto onemocněním. Bakterie mohou přežít po kratší dobu například i ve stojaté vodě, například v málo používaných sprchových hadicích nebo nádržích na pití. Inkubační doba je relativně krátká, první příznaky se začnou většinou projevovat již po několika hodinách až jednom dni. Během těchto hodin se bakterie množí v tenkém střevě, až způsobí střevní zánět. Onemocnění se poté začne projevovat průjmem, křečemi v břiše, zvracením a zvýšenou teplotou až horečkou. Projevy nejsou stejné u všech postižených, takže přestože nepozorujeme všechny z těchto symptomů, stále se může jednat o salmonelózu. Projevy většinou vytrvají čtyři až sedm dní a zpravidla není nutné, aby člověk trpící salmonelózou vyhledal lékaře.

Komplikaci může představovat dehydratace z průjmu, pokud je hodně silný a vytrvalý a my podceníme příjem tekutin. Potom může být nutný pobyt v nemocnici, kde pacienta rehydratují a mohou mu podat léky, které zmírňují příznaky.

V závažných případech se může stát, že zánět se rozšíří ze svého původního umístění v tenkém střevě, krevním řečištěm se dostane do dalších částí těla a může způsobit dokonce i smrt, pokud není včas léčen vhodnými antibiotiky. U jinak zdravých dospělých se nepředpokládá, že by některá z těchto komplikací nastala.

V ohrožení jsou především novorozenci, malé děti, staří lidé nebo lidé trpící nějakým oslabením imunity.

Může se tedy zdát, že pokud jsme jinak zdraví, tak se salmonelózy nemusíme bát, nicméně i po plném zotavení trvá i několik dalších měsíců, než se naše střevní prostředí dostane zpátky do původního stavu, takže může být salmonelóza pouze začátkem dalších problémů. Je tedy žádoucí, abychom se aktivně snažili zabránit nakažení. Většinou není nutné a ani možné průběh onemocnění nějak změnit. Co se týče samoléčby, nejdůležitější je dbát na dostatečné doplňování tekutin během průjmu a horečky. Dobré je pít například čaje nebo neperlivé minerální vody, které nám mohou doplnit a trochu potřebných živin.

Dále je vhodné dodržovat klidový režim a dietu, které se doporučují všeobecně při průjmových onemocněních, abychom se vyhnuli zbytečnému prodlužování nebo komplikování onemocnění.

Pokud se u nemocného začnou projevovat křeče a zrychlené dýchání, mohlo by to poukazovat na dehydrataci. V takovém případě neváhejte vyhledat lékařskou pomoc.

Podobně to platí i pokud příznaky nezmizí po týdnu nebo se vám zdá průběh onemocnění jakýmkoli způsobem závažnější, než očekáváte.

Autor: Barbora Bukačová

Salmonelóza – vše, co o ní potřebujete vědět. Salmonela patří mezi nejčastější průjmové onemocnění v Česku. Nejčastěji se vyskytuje v létě. Jak se můžete nakazit salmonelózou?Zdravá výživa

Salmonelóza: příznaky, léčba (salmonela)

Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního
původu
. Způsobuje ho bakterie Salmonela, která se do těla
dostává ústy (z potravy, nádobí, špinavých rukou..).

Napadení salmonelou se projevuje střevními potížemi. Pro zdravého
silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou
být starší lidé, nemocní či malé děti
– hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin (průjem,
zvracení..)

Ve většině případů tedy není salmonelóza vážně onemocnění, ale
je třeba ji nepodceňovat, protože někdy umí být velmi zákeřná, a stát
se dokonce příčinou smrti. Bakterie salmonela má totiž velmi nebezpečnou
schopnost, a sice pronikat do hlubších vrstev sliznice. Může se dostat do
krevního řečiště a být roznesena po celém těle.

Rizikové faktory salmonelózy

Pro vznik salmonely je riziková konzumace syrových či
nedostatečně vařených vajec (volské oko, na měkko, na
hniličku), masa (salámy, sekaná, uzené).

Dále se může bakterie uchytit např. i na noži, kterým
bylo maso krájeno, a je-li později tímto nožem krájena potravina, která
neprojde tepelnou úpravou (např.zelenina na salát), může se Salmonela
dostat do těla i touto cestou. Stejně tak může posloužit jiné nádobí
(prkénko, obracečka..)

Rizikovým obdobím pro onemocnění salmonelózou jsou letní
měsíce
. Jednak kvůli zvýšené kazivosti potravin v teplém
počasí, jednak kvůli grilování, kterému lidé holdují především
v teplých obdobích a v neposlední řadě kvůli turistice, která souvisí
s ochutnáváním jiných (často právě rizikových) pokrmů a také
s nižší hygienou při přípravě stravy (tábory, campování..).

Uchycení salmonely v těle nahrávají také stavy, při nichž na
přijímanou potravu působí málo kyselých žaludečních šťáv –
chronický zánět žaludku (gastritida), stav po odstranění žaludku
(gastrektomii), nebo při užívání antacid (prostředků pro neutralizaci
kyselých žaludečních šťáv).

Prevence salmonelózy

Prevenci nemoci představuje důkladná tepelná úprava
rizikových potravin (masa, vajíček). Bakterie Salmonela přežije mráz (je
pouze neaktivní, po roztátí se aktivuje), zabíjí ji však teploty nad
70°C. Doporučuje se proto, aby každá část potenciálně nakažené
potraviny byla vystavena teplotě 75°C po dobu 5 minut.

Důležité je, aby tímto procesem prošla opravdu celá potravina –
často se salmonela přenáší špatně ogrilovaným masem, které je zvenku
připálené, avšak vevnitř syrové.

K přenosu někdy mohou posloužit poslové – obyčejně
mouchy či hlodavci. Jelikož se bakterie
Salmonela vyskytuje ve stolici nemocného, stačí, aby moucha usedla na
takovýto exkrement a pak na jídlo, které již nebude tepelně
upravováno..

Ideální prevencí je tak trochu paranoidní chování a přemýšlení nad
tím, jakým ještě způsobem by se bakterie mohla přenést.. (např. mouka
při obalování řízků, dále dotkne-li se vyndávaný hotový řízek
z pánve syrového, právě vloženého, co třeba vidlička, která píchla
nejprve do toho, pak onoho..?)..

Příznaky a projevy salmonelózy

Inkubační doba (tedy doba od vniknutí bakterie do těla po první
příznaky onemocnění) je maximálně 48 hodin. Obvykle
však kolem 8.

Nemoc se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi
křečemi břicha, nauzeou (pocit na
zvracení), zvracením, horečkou..

V průjmové stolici se může objevovat krev, hnis, hlen..

Vzhledem ke značným ztrátám tekutin se objevují příznaky
dehydratace (apatie, neklid, halucinace, nízký krevní tlak
se svými projevy, suchý jazyk, snížený tonus kůže – po vytvoření
kožní řasy se kůže narovnává pomalu.. při těžké dehydrataci může
dojít až k poruchám vědomí, křečím, zvýšené srdeční činnosti
(tachykardii), dokonce i k bezvědomí).

Léčba salmonelózy

Důležité je doplňování tekutin, k jejichž ztrátám
v dochází v důsledku zvracení, průjmu a pocení. Ideální je pití
minerálky (kvůli obsahu iontů, které se také z těla ztrácí),
u těžších případů je nutné pacienta napojit na infuzi s tekutinou
obohacenou o ionty.

Medikamentózní léčba spočívá v podávání střevních
desinficiencií
(desinfikují – zbavují střeva choroboplodných
zárodků), adsorbencií (např.živočišné uhlí – váže
na sebe špatné látky), antiemetika (proti zvracení).

Třetí součástí léčby je dieta – nejprve omezená
na pouhé nápoje (sladký černý čaj), přidává se suché pečivo,
nemastné kaše, rýže, dušená mrkev, zeleninové vývary, banány.. Naprosto
nevhodné jsou tučné a kořeněné pokrmy.

Antibiotika se při léčbě salmonelózy obvykle nepodávají (léčbu by se
s jejich užíváním spíše protáhla), zpomalují odstraňování bakterie
z těla.
Doporučuje se konzumace probiotik (probiotické nápoje,
jogurty s živou kulturou..), aby byla obnovena rovnováha střevní
mikroflóry.

Jak si mohu pomoci sám

Pro doplnění iontů ztracených zvracením, průjmem, pocením si lze
připravit domácí iontový nápoj: Zamícháme lžičku soli,
5 lžiček cukru se šťávou z jednoho grapefruitu a dolijeme do
litru vodou.

Komplikace salmonelózy

Největší komplikací salmonelózy jsou obvykle následky
dehydratace
. Nejsou-li ztracené tekutiny včas a dostatečně
doplňovány, může dojít až k selhání ledvin.

Dalším nebezpečím je vycestování bakterie Salmonely krví do těla, kde
může kdekoliv založit metastatická ložiska, zapříčinit
zánět kosti, absces měkkých tkání, zánět mozkových blan či jinou
nebezpečnou komplikaci.

Bakterie Salmonely se mohou ukrývat ve žlučníku jedince,
který se tak stává trvalým nosičem choroby.

Diskuse

Další názvy: salmonela, salmonelosa

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector