S lehkou stravou nejenom v létě

S lehkou stravou nejenom v létě Michaela Bebová 28. 07. 2020   |  07:13

I když se hranice postupně otevírají, ne každý se cítí na to letos vyrazit na dovolenou mimo Česko. Ať už ale u moře nebo v tuzemsku – všude nás budou čekat typická letní lákadla jako jsou třeba zmrzliny. Téma dnešního rozhovoru bude, jak se stravovat v létě, a to nejen na dovolených.

V 10 + 1 otázkách se dozvíte odpovědi na základní otázky, které vás zajímají. Na téma letního stravování jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.

Sledujte náš kanál na youtube

Letní stravování Léto je spojeno s obdobím prázdnin, volna a dovolených. A jelikož toto období netrvá jen okolo týdne, jako tomu je například u Vánoc, ale dva měsíce, dokáže mnoho z nás za takovou dobu pěkně přibrat na váze.

Léto – to jsou grilovačky, letní alkoholické drinky, zmrzliny, limonády a mnoho dalších potravin, plných cukru a tedy i rychlé energie. To ale v celkovém měřítku může způsobit, že v září s prvními chladnými dny prostě nedopnete džíny.

Jak se nenechat nalákat a naučit se pracovat s letním jídelníčkem? A co třeba takové palačinky, trdelníky, wafle, ledové tříště… Musíme se jich vzdát zcela, nebo je přípustné si dopřát, když si je dáme třeba místo svačiny nebo obědu?

Na tyto a další otázky naleznete odpovědi ve videu.

Moderátorka: Kateřina Hájková

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

S lehkou stravou nejenom v létě

Avokádo je známým nutričním pokladem, a tak není divu, že se celosvětově řadí mezi pět vůbec nejzdravějších potravin. Je tedy logické, že avokádový olej bude mezi ostatními oleji rovněž držet prvenství….

Čtěte dál S lehkou stravou nejenom v létě

Kdekdo vnímá jídlo jen jako prostředek k utišení kručícího žaludku, ale už neřeší, jaký druh potravin k tomu zvolí. Často se setkáme…

S lehkou stravou nejenom v létě

Přestože dnes máme dostatek informací ze světa makro a mikroživin a snad každý už ví, co je pod tímto pojmem skryto, stále o nich panuje…

S lehkou stravou nejenom v létě

Trápí vás neustálý hlad? Nemůžete si pomoct a pořádáte pravidelné noční nájezdy na ledničku? Jíte více, než byste chtěli, a potom se…

S lehkou stravou nejenom v létě

Jak se správně stravovat a zhubnout, nepatříte-li mezi šťastlivce, kteří mají pravidelnou denní pracovní dobu a mohou tak snadno přizpůsobit…

S lehkou stravou nejenom v létě

Dochucovadla jsou skvělým pomocníkem při přípravě různých pokrmů. Zejména v případě nevýrazných surovin se bez dochucení neobejdete….

S lehkou stravou nejenom v létě

Na základě vědecky podložených testů a výzkumů se naštěstí našel ideální styl stravování, který vám zajistí zdraví i dobrou náladu…

S lehkou stravou nejenom v létě

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se děje v těle, když vypijete jeden z oblíbeným energetických nápojů? Než otevřete další z plechovek,…

S lehkou stravou nejenom v létě

Když se začneme snažit o nastolení zdravějšího životního stylu nebo chceme zhubnout nějaké to kilo, věříme často omílaným zásadám,…

„Mám předsevzetí“, říká baculatá blondýnka Bridget Jonesová aristokraticky odměřenému právníkovi Marku Darcyimu v dnes již legendárním…

Sváteční dny jsou za námi, tentokrát ale prožité spíše komorně v domácím prostředí a s minimem návštěv. Přesto se Vánoce i oslavy Nového…

Štědrovečerní večeře je jedním z tradičních milníků českých Vánoc. Kromě hrachovky, rybí polévky a bramborového salátu k ní samozřejmě…

S lehkou stravou nejenom v létě

S lehkou stravou nejenom v létě

8. 8. 2019

Hubnout do plavek? Na to se vykašlete. Najděte si raději způsob, jak svou hmotnost udržet na uzdě dlouhodobě. S těmito tipy nebudete muset na sebe vytahovat bič. Naopak – budete se moci odměnit.

V případě jakéhokoliv onemocnění jsou kila navíc spíše na obtíž, a někdy samotný stav dokonce zhoršují. U revmatických onemocnění to platí dvojnásob, protože postihují pohybový systém, který nadváhou trpí. Úbytek váhy zlepší také vaši pohyblivost, sebevědomí a zdraví ve všech parametrech. 

Pijte vodu

Během pohybové aktivity, obzvlášť v létě, vypotíte mnohem více tekutin než při sedavém zaměstnání v zimě. Pořiďte si vlastní láhev a pijte obyčejnou vodu z kohoutku. Džusy a slazené nápoje nejsou vhodnou variantou k zahnání žízně.

Minerální vody jsou příjemným zpestřením, nicméně zejména ty silně mineralizované pijte v omezeném množství maximálně jednou týdně. Odnaučte se pít slazené nápoje třeba tak, že si do vody vymačkáte šťávu z pomeranče nebo citronu.

Přidejte pár lístků máty a osvěžující limonáda je na světě. 

(Ne)vyhýbejte se tukům

Vysoký příjem tuků je považován za rizikový faktor vzniku revmatických onemocnění. Nepouštějte se tak do žádných extrémů v podobě nízkosacharidových diet, kdy je příjem tuku automaticky navýšen. Na druhou stranu jsou tuky nedílnou součástí vyvážené stravy.

Vybírejte proto moudře. Oproti nasyceným tukům mají ty nenasycené protizánětlivý efekt, a mohou tak projevy onemocnění dokonce zmírnit. Místo špekáčku na oheň nebo steaku na gril kupte raději ryby. S lososem, makrelou, sleděm nebo tuňákem nesáhnete nikdy vedle.

Ať je to barevné!

Ačkoliv je ovoce a zelenina dnes dostupná celoročně, v létě tak nějak chutná lépe. Využijte každé příležitosti, jak ji dostat do jídelníčku, a pamatujte: čím pestřejší, tím lepší.

Zaručíte tím příjem antioxidantů a jiných bioaktivních látek, které pomáhají bojovat se zánětem. Saláty nemusí být jenom z několika zelených lístků.

Do oblíbené směsi přidejte sýr, zasypte ji ořechy a zakápněte olivovým olejem.

Buďte trpěliví

Diety slibující okamžité výsledky jsou lákavé, ale dlouhodobě neudržitelné, stejně tak zákazy nebo přehnaná očekávání. Potraviny tak nerozdělujte na zakázané a povolené, ale na pravidelné a občasné. Zaveďte do svého každodenního života zdravé tuky, celozrnné potraviny, pět porcí ovoce a zeleniny denně a pravidelný pohyb. 

(eha)

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6142028/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5682732/

Five Must-have Foods for Your Arthritis Diet

Hodnocení článku:

(699 hodnocení – 2,9 z 5)

S lehkou stravou nejenom v létě

Mnoho pacientek s tímto problémem má obavy z těhotenství a z toho, jak by jiný stav ovlivnil jejich zdraví a naopak.

16. 9. 2013 Psoriáza

S lehkou stravou nejenom v létě

Při biologické léčbě dochází k regulaci imunitního systému, a proto musí každý pacient, který je jejím potencionálním kandidátem, postoupit podrobná vyšetření odhalující probíhající infekce a zhodnocení rizik zhoršení probíhajících onemocnění. O jaká vyšetření se jedná?

6. 5. 2019 Psoriáza

S lehkou stravou nejenom v létě

Probiotické bakterie jsou dlouhou dobu známé svým příznivým účinkem na trávicí systém. Se zásadní novinkou však nyní přichází výzkum, který odhalil prospěšnost probiotik i mimo střeva. Z nového způsobu léčby by měli těžit zejména pacienti trpící psoriázou.

2. 10. 2013 Psoriáza

S lehkou stravou nejenom v létě

Být teenagerem je mnohdy těžké samo o sobě, natož ještě pokud si musíš dělat starosti se svou pletí. Snažíš se vypadat co nejlépe, ale kvůli lupénce máš na kůži suchá a zarudlá místa?

30. 5. 2016 Psoriáza

S lehkou stravou nejenom v létě

Představte si situaci, kdy se ve vašem těle odehrává krutý boj. Podrážděný imunitní systém kolem sebe kope jak vzteklý kůň a mnohdy zuřivě útočí proti pokožce. Všechny bitvy se pak na kůži objevují v podobě lupénky.

9. 10. 2011 Psoriáza

S lehkou stravou nejenom v létě

Máte lupénku a pozorujete podivné změny na svých nehtech? Pak čtěte pozorně. Může se jednat o známky hrozícího postižení vašich kloubů.

28. 5. 2009 Psoriáza

Problém s vyprazdňováním? Komplikací je nejenom špatný posed, ale i nekvalitní strava –

Vyprazdňování je jednou z běžných činností a tedy i potřeb každého člověka. Pokud funguje vše jak má, není problém se znepokojovat.

Někdy však může dojít k tomu, že se objeví komplikace spojená s tím, že k vyprazdňování nedochází tak, jak si člověk přeje a jak je to správné a také zdravé pro jeho tělo.

Co dělat v takovém případě? Základem je správný posed na toaletě a potom také konzumace vhodného jídla.

Zaujměte správnou polohu

S lehkou stravou nejenom v létě

Otruby

I když se jim mnoho lidí vyhýbá, vy byste měli patřit mezi jasnou výjimku. A to z toho důvodu, že to jsou právě a jenom otruby, které jsou pro vaše tělo a vaše střeva velmi prospěšnou potravinou.

Hlavním důvodem je především celkově vysoký obsah vlákniny, který napomáhá funkcím celého trávicího systému.

Pokud z nich nechcete přímo vařit, můžete je jenom namočit do vody a každý den si dát pár lžic samostatně – jako medicínu pro svá střeva.

Švestky

Znáte je jenom v podobě slivovice? Tak si je opatřete i ve své klasické formě. V létě to samozřejmě mají být švestky čerstvé. V době zimy se však nic nestane, pokud sáhnete po variantě sušené. Obojí je dobrou volbou.

Velkým unikátem švestek je především to, že dokážou efektivně podporovat a stimulovat trávení.

Mají také lehké projímavé účinky, což je vlastnost, která se taktéž velmi hodí, opomíjet nelze ani jejich antioxidační vlastnosti, které se postarají o to, aby bylo ve střevech vše v pořádku i po zdravotní stránce.

Dýně

Plodina velmi populární nejenom v době, kdy se slaví Halloween. Jedná se o plodinu, která se pěstuje na tuzemských zahradách a ze které se také pravidelně dělají kompoty, stejně jako polévky. Nyní budete vědět, že je vhodné jíst dýně více, než tomu bylo kdy jindy.

Budete mít zájem:  UV oblečení chrání lépe než opalovací krémy

V první řadě proto, že dokáže ze střev velmi rychle a také velmi efektivně eliminovat toxiny. Také je prospěšná z důvodu, že umí dobře nastartovat trávicí funkce spojené s vyprazdňováním. Jako doprovodný pozitivní efekt je bráno také to, že umí podpořit lidský metabolismus.

Len

Nejedná se jenom o produkt, ze kterého se může vyrábět oblečení. Len je také produktem, který je vhodný ke konzumaci. V tomto případě doporučujeme použít lněná semínka, která mají mnoho možností využití v kuchyni.

Přidat je lze do salátů, ovesných vloček, ale i do jogurtů. Denně vám plně postačí pouze jedna jediná lžička a sami uvidíte, jaký výjimečný vliv to na vaše trávení mít bude.

Kromě toho obsahují i řadu dalších prospěšných látek, které jsou pro lidské tělo doslova nepostradatelné.

Kyselé okurky

Je dokázáno, že jakékoliv kysané produkty jsou skvělou volbou ve chvíli, kdy máte v plánu posilovat svou imunitu. Proto se kyselým okurkám nevyhýbejte. Do jídelníčku je přidejte také proto, že jsou považovány za známé přírodní projímadlo. Pokud chcete jejich účinek ještě zvýšit, nemusíte je jenom jíst, ale můžete k tomu také upíjet lák, ve kterém jsou naložené. I ten pomáhá.

Med

Můžete si namazat pečivo s medem, stejně jako si ho můžete přidat ráno do čaje. Nebo si dát lžičku jenom tak, na oslazení života. Pokud toto všechno uděláte, můžete si být jisti, že tím střevům pomůžete. Hlavně proto, že dojde k aktivaci metabolických procesů, které souvisí kromě jiného také s vaším vyprazdňováním.

Kefír

Opět jeden tip ze světa kysaných nápojů, které pomohou nejenom budovat imunitu, ale které pomohou také zlepšit činnost střev. Primárním pozitivem kefíru, ale třeba i acidofilního mléka je to, že obijí umí dobře působit na střevní mikroflóru. Tím je zajištěno, že zde žijící bakterie budou existovat v tom správném množství a že budou dělat přesně to, co dělat mají.

Listový salát

Je jedno, jestli bude hlávkový, římský, nebo ledový. Jakýkoliv druh je skvělým pomocníkem hlavně při nutnosti vaše střeva vyčistit. Jestliže je problém se stolicí v tom, že jsou v nich nežádoucí látky které brání jejich funkci, pomocí salátu se jich hravě zbavíte.

Co jíst v létě? Vybírejte lehké pokrmy, po kterých nepřiberete

Lehká versus těžká jídla, to je problém mnohých Čechů. I když vědí, že by měli jíst saláty, zeleniny a ryby, dávají přednost pečenému bůčku s knedlíkem přelitým mastnou šťávou. Česká strava není úplně ideální – převládají v ní živočišné tuky, bílé pečivo, sladkosti, smetana, tučné sýry a uzeniny. Pak se není co divit, že dvě třetiny české populace nad 40 let trpí nadváhou. 

Vypočítejte si svůj body mass index

Přitom lehčí, nízkokalorické jídlo nemusí být bez chuti a těžce stravitelná jídla bez problémů nahradí. 

Co je to vlastně lehké jídlo? „Je to jídlo dobře stravitelné, v němž jsou zastoupeny převážně sacharidy, tedy rýže, brambory, luštěniny či moučná jídla, dále ovoce, tvaroh, nebo ve variacích nízkotučný sýr, maso a ryby se zeleninou,“ říká lékař Ladislav Krajči z interní ambulance Polikliniky profesora Řeháka. 

Salát jako hlavní jídlo

Velmi vhodné jsou zeleninové saláty. „Jsou nízkokalorické, obsahují potřebnou vlákninu důležitou pro správnou funkci zažívacího traktu, vitaminy a minerály. Výhodné je konzumovat je k obědu i večeři, kterou mohou zcela nahradit, stačí jen přidat sýr, kousky masa nebo ryb,“ doplňuje lékař. 

A jak jíst zdravě po celý den? „Ideální je ráno si dát jogurt nebo vločky s mlékem.

Na dopolední svačinu ovoce nebo ovocný salát, k obědu zeleninovou polévku a hlavní jídlo, například z jedné třetiny libové červené nebo bílé maso či rybu (vařené, dušené, nebo grilované), z další třetiny malá příloha, jako je celozrnná rýže, brambory, luštěniny, a z poslední třetiny zeleninová příloha. Na odpolední svačinu doporučuji ovoce, večer pak zeleninový salát buď s nízkotučným sýrem, nebo vařeným masem či rybou,“ doporučuje lékař.

  • * sádlo, smetana a šlehačka, tučné sýry
  • * slanina, špek, salámy, tlačenka, paštiky, uzeniny obecně 
  • * sladkosti včetně levných čokolád 
  • * sušené ovoce a cukr 

Ten také dodává, že takto připravený zeleninový salát lze konzumovat po malých množstvích celý večer. 

Na gril rybu nebo zeleninu

V létě je u nás už řadu let oblíbené grilování. I na grilu se dají dělat zdravá jídla – ryby, libové maso, zelenina i ovoce místo nakládaných mastných bůčků nebo krkovic, ze kterých kape marináda, která se na roštu změní v černý škvarek. 

Pokud si chcete udržet váhu a jíst zdravě, je potřeba volit správné suroviny a ohlídat si, aby byly vždy čerstvé a správně připravené. 

V průběhu dne je ideální pít čistou vodu, můžete si ale dát i zelený nebo černý čaj a také kávu. Večer už spíše ovocný či bylinkový čaj. Sklenice piva či vína k obědu nebo lehké večeři také není žádný problém. 

V létě bychom si měli pohlídat objem tekutin za jeden den, který by se měl pohybovat okolo 1,5 až 2 litrů. Při větší pohybové aktivitě je potřeba příjem tekutin zvýšit a pít častěji po menších doušcích.

Obecné zásady stravování dle ájurvédy

  • Učebnice ájurvédy
  • Základy stravování a přípravy potravy
  • Obecné zásady

Přestože ájurvéda vyžaduje zcela individuální přístup, některé zásady pro zdravé stravování jsou společné a s jejich dodržováním bychom měli začít.

Nevyžadují totiž příliš mnoho znalostí a při mírné dávce vytrvalosti je není obtížné dodržet. I když se nám nový pohled na jídlo bude zdát zpočátku složitý, nebojme se ho.

Časem pochopíme hlavní zásady a podle nich si budeme schopni naše jídlo kombinovat bez velkých problémů.

Jídlo podle ájurvédy také neznamená nutně přechod k vegetariánské stravě. Je sice pravdou, že v Indii je vegetariánství velmi rozšířené, ale není nutně vázané na ájurvédu.

Naopak i jeden ze zakladatelů ájurvédy Čaraka doporučoval při určitých zdravotních problémech vývary z masa. Pro osoby s převahou Váty je vegetariánství považováno za málo vhodné.

Faktem ale je, že maso třikrát denně považuje ájurvéda z dlouhodobého hlediska za nevhodné. Jak si povíme dále, ájurvéda dává přednost vyváženosti.

Zásada umírněnosti:

Za hlavní zásadu ájurvédské stravy považuji umírněnost. Většina alternativních způsobů stravování je založena na zákazech. Tyto potraviny jsou zakázané a tyto povolené. Je možné dodržovat buďto vše nebo nic.

To je problém, který vede po chvíli nadšení k odpadnutí většiny zájemců o alternativní stravovací režim. Ájurvédská strava je jiná. Zde platí zásada, že bychom měli dodržovat doporučení ze 70-90 %. Pokud dodržujeme méně, je to chyba a výsledky se pravděpodobně nedostaví nebo budou omezené.

Pokud však dlouhodobě dodržujeme tato doporučení na více než 90%, snad s výjimkou závažných onemocnění, jedná se o extrém, který je taktéž škodlivý.

Prostě možnosti našeho rozumu vyhodnotit všechny faktory pro stanovení optimálního jídelníčku jsou omezené a tak musíme nechat i trochu prostoru intuici, která jídelníček dotvoří i proti psaným zásadám, ale nám individuálně na míru.

Pokud se nám stane, že z jakýchkoliv důvodů nedodržíme stravovací režim, nezoufejme a považujme takovéto vybočení za oněch prospěšných 10 %. Z vlastní zkušenosti vím, že i to může být zpočátku pro nás dogmatiky obtížné.

 Zásada klidu a pohody:

 Je důležité nejenom co jíme , ale také jak to jíme. Ve starých kulturách bylo jídlo rituálem a i ájurvéda takový rituál u jídla podporuje.

 Minimální zásadou by mělo být, nedělat u jídla nic jiného než jíst. Není vhodné ani čtení ani dívání se na televizi. Taktéž příliš vzrušená diskuze, řešení rodinných nebo pracovních problémů při jídle není vhodné. Aby trávení dobře fungovalo, je potřeba soustředit své myšlenky na jídlo a nerozptylovat se tím, co se děje kolem.

Jíst bychom měli v klidném a příjemném prostředí, s nám příjemnými lidmi. Zcela nevhodné je jídlo ve stoje, za chůze, u počítače nebo při řízení auta. Takové jídlo nemůže být správně stráveno.

Důležitá je jednoduchá, ale vkusná úprava jídelního stolu a i talíře. Člověk jí všemi smysly a vše co přispívá k pohodě při jídle, přispívá k dobrému trávení.

Malé zastavení před jídlem, poděkování za jídlo nebo modlitba je také velmi vhodnou formou zlepšení zažívání a má pochopitelně i další duchovní aspekty.

Zásada dostatečného času pro trávení:

Strávit snězené potraviny není otázkou několika minut, ale u většího jídla to trvá obvykle tři hodiny. Výjimkou je ovoce, které, pokud je konzumujeme samostatně, trávíme asi hodinu.

Budete mít zájem:  Jak relaxovat ve vaně? Zkuste naše TOP tipy.

V době trávení bychom neměli zatěžovat náš zažívací trakt dalším jídlem. Jinak se staré jídlo nestráví, uloží se v těle ve formě nečistot – ámy.

Těmi se naše tělo postupně zanáší a pokud neprovedeme detoxikaci , může dojít i k různým závažným onemocněním.

Zásada tří hlavních jídel dne – viz též kapitola o časovém režimu života:

Nejúčinější trávení je v době Pitty to jest kolem poledne (12.00-14.00). V této době je nejvhodnější konzumovat oběd jako hlavní jídlo dne, které by mělo představovat v ideálním případě 50% denního příjmu potravy.

Večeře by měla být do 18.00 s tím, že pokud chceme zhubnout, večeříme co nejdříve a naopak (s dodržením zásady, že neulehneme ke spánku, dokud není jídlo stráveno). Na včas snězenou večeři si můžeme dovolit i těžší jídlo.

Snídaně je nejvhodnější mezi sedmou a osmou hodinou s tím, že lidé s převahou Kaphy mohou snídani vynechat. Jinak by snídaně měli být lehké, jen fyzicky těžce pracující si mohou dovolit vydatnější snídani.

Samostatné ovoce jíme nejdříve tři hodiny po hlavním jídle a nejpozději hodinu před dalším hlavním jídlem dne. Výjimka potvrzující pravidlo je teplé mléko, které můžeme konzumovat i po večeři. 

Zásada „neuzobávání“ mezi hlavními jídly:

Je třeba si ovšem uvědomit, že náš organismus považuje za samostatné jídlo každé uzobnutí, bonbón, žvýkačku, mléko. Toho všeho je vhodné se během dne vyvarovat.

Je to asi největší ‚omezení‘ při ájurvédském způsobu stravování, ale jeho dodržení nám podle mých osobních zkušeností výrazně vylepší zažívání. Je to zásada na první pohled jednoduchá, ale vyžadující určitou sebedisciplínu.

Její výhodou je, že záleží pouze na nás a můžeme ji realizovat kdykoliv a kdekoliv. 

Zásada stravování podle konstituce:

Individuální jídelníček podle konstituce je unikátním konceptem a silnou zbraní ájurvédy.

Zásady pro výběr potravin jsou různé nejen podle toho, jakou máme konstituci (prakrti), ale také podle toho, kterou dóšu chceme aktuálně snížit. To může být poměrně komplikované rozhodování.

Zde uvádíme základní obecná pravidla pro harmonizaci jednotlivých dóš (bioenergií):

Uvedomte si, že většina konstitucí se skládá z kombinace dóš.

Pokud si nejste jisti svou přirozenou konstitucí, nejsnáze vás zorientuje kvalifikovaná ájurvédská konzultace. Při společném stolování více lidí rúzných konstitucí upravujeme jídlo zejména individuálním kořeněním, popřípadě volbou příloh a dochucovadel.

Zásada zdravých a čistých potravin:

Při výběru surovin pro přípravu jídla se snažíme volit co nejčistší a chemicky nejméně zasažené . V dnešní době to je problém, ale čím je surovina méně zpracována, tím poskytuje kompletnější živiny. Podle možností proto dáváme přednost potravinám z domácího pěstování nebo chovu, případně biopotravinám.

Vyhýbáme se zejména margarínům, taveným sýrům, rafinovanému cukru, náhradním sladidlům a potravinám označovaným jako light nebo ‚obohaceným potravinám‘.

Pokud možno se vyhýbáme ohřívaným jídlům a jídlům připravovaným v mikrovlnné troubě.

Jezme, máme-li hlad:

Příjem potravy je třeba přizpůsobit současnému stavu trávicího ohně v těle (viz dále). Nejezme, pokud nemáme hlad, a nepijme, pokud nemáme žízeň. Nejezme, máme-li žízeň, a nepijme, máme-li hlad. Cítíme-li hlad, znamená to, že je roznícen náš trávicí oheň. Pokud se v takovou chvíli napijeme, tekutina rozpustí trávicí enzymy a dojde ke zmírnění trávícího ohně.

Hlad ovšem můžeme podnítit pravidelností našeho stravování. Pokud pravidelně ve stejnou dobu usedáme ke stolu, naše trávící šťávy se v tuto dobu aktivují automaticky. To prokázal již I.P. Pavlov při známém pokusu se psi.

Kombinace potravin:

Některé potraviny by se neměly spolu kombinovat. Na této zásadě je založený systém dělené stravy. Ájurvéda není v této věci tak přísná a zastává názor, že člověk s dobrým trávícím ohněm zvládne i horší kombinace jídel.

Přesto je dobré dodržovat alespoň některé zásady. Nejdůležitější je nekombinovat ovoce s jinými potravinami. Pokud musíme tuto kombinaci sníst, jíme ovoce jako první a pak zbytek.

Příklady dalších nevhodných kombinací jsou:

  • jogurt a ryba
  • jogurt a banán nebo citrusy
  • mléčné výrobky a maso včetně ryb
  • mléko a kvasnicový chleba
  • rýže a ocet

Pro Váty je správná kombinace potravin důležitější než u ostatních dvou typů. Trávicí systém s převahou Váty nedokáže zvládat různé druhy potravin společně, jakkoli je jejich množství malé, protože suchost a proměnlivost Váty otupuje citlivost trávicího procesu.

Nepravidelnost ve stravování narušuje rovnováhu Váty a ještě dále trávení zhoršuje. V jednom hrnci se však rozdíly jednotlivých druhů potravin vyrovnávají, stírají a výsledná hmota se lépe konzumuje i tráví.

Tento typ jídla je vhodný pro osoby, které jsou nemocné, zotavují se nebo regenerují.

Pití při jídle:

Pijme 30 minut až 1 hodinu před a po jídle. Větší množství tekutin ředí trávicí enzymy, což zhoršuje proces trávení. Během jídla pijme pouze po malých doušcích teplou vodu, příp. s citronem, teplý čaj nebo pramenitou vodu o pokojové teplotě, do množství 2 dl, která pomáhá trávení.

Poznámky k některým potravinám:

  • Med nezahříváme na více než 40 stupňů, protože pak se v něm tvoří toxiny
  • Kardamom v kávě a pepř v bramborách snižuje některé negativní vlastnosti těchto potravin
  • U sýrů dáváme přednost sýrům zrajícím a tvarohovým, před sýry tvrdými, které jsou velmi koncentrované a obtížně stravitelné
  • Kvašené potraviny nejsou vhodné pro žádný konstituční typ a lze je užívat jen v malém množství nebo krátkodobě

Další neméně důležité zásady:

  •  Jídlo důkladně pokousejme a prosliňme
  • Při jídle seďme pokud možno narovnaní s nezkříženýma nohama. Energie mohou lépe proudit
  • V ideálním případě by každé jídlo mělo obsahovat všech šest základních chutí
  • Při jídle nekombinujeme příliš mnoho surovin
  • Jídlo není vhodné po cvičení, sexu, koupeli a fyzické námaze. Nikdy se nepouštějme do jídla, když jsme rozčílení, otrávení nebo jinak citově rozladění
  • Dávejme přednost vařené stravě před stravou syrovou. Vařením se stává jídlo stravitelnějším, syrová strava je vhodná v létě a pro konstituci s převahou Pitta
  • Při kombinovaných potížích je velmi účinné při stanovení jídelníčku jíst jinak na snídani a jinak na večeři (na snídani jídlo snižující Kaphu, na večeři jídlo snižující Vátu)
  • Nejméně důležité je, z jakých surovin je uvařen oběd. Měl by být ale teplý. To značně zjednoduší naše stravování. Přes oběd se obvykle nestravujeme doma. Kvalitu oběda vylepšíme vhodným kořením

Autoři: Fakír + Jana Ježíková

Zdravá strava pro tlusté střevo | Probiotika | Kysané zelí

Pokud si chcete přečíst další, (notářem ověřené) reference zákazníků na téma zdravá strava, klikněte na následující odkaz: Zdravá strava zkušenosti

Pokud konzumujeme převážně stravu, ve které chybí vláknina, musíme ji tělu dodat ve formě výživového doplňku, aby naše střevo bylo zdravé a dobře vykonávalo svou funkci. Výborným doplňkem je Clean Inside vláknina, jedna ze složek Clean Inside program-u.

Obsahuje kromě látky psyllium (nejbohatší přirozený zdroj vlákniny) rozpustnou a nerozpustnou vlákninu z 15 různých léčivých rostlin. Při jeho pravidelném užívaní:

  • dosáhneme optimální činnosti trávicího traktu, včetně tenkého a tlustého střeva
  • podpoříme přirozený proces vyprazdňování
  • zabráníme poškození sliznice střeva
  • předejdeme vzniku různých střevních nemocí

Jitrocel – jedinečný zdroj vlákniny

Každodenní strava ne vždy obsahuje dostatečné množství vlákniny, takže ji musíme doplňovat. Samozřejmě nejlepší je vybrat si takový doplněk, který je nejbohatším přirozeným zdrojem, a tím je psyllium. Jak se získává? Vyčištěním obalů semen jitrocele indického.

Když ho smícháme s tekutinou, začne silně pučet, vytvoří se gel a jeho objem se zvětší až 40násobně. Přesvědčíme se tak, že psyllium je zdrojem vlákniny; je lehce rozpustné stejným způsobem jako vláknina, která se nachází v některých obilovinách, (oves, ječmen).

Přece jenom však je rozdíl v tom, že jeho obsah vlákniny je mnohem výraznější, než je tomu například u ovesných vloček.

Psyllium optimalizuje při pravidelném užívání fyziologickou funkci trávicího traktu, především tlustého a tenkého střeva. Je to tím, že vláknina na sebe váže velké množství vody, objem střevního obsahu se zvětšuje, což stimuluje peristaltiku střeva.

Pokud si psyllium připravujeme k užívání, musíme dodržet přesný návod: obsah jedné lžíce nasypeme do 200 ml tekutiny (může to být mléko, voda, ovocná šťáva). Ale můžeme ho vmíchat i do jogurtu, případně podmáslí. Rychle promícháme a obsah ihned vypijeme. Vzápětí vypijeme ještě navíc 250 ml vody.

Je opravdu nutné, abychom přesně dodržovali pitný režim!

Bakterie se ve střevě během života výrazně mění

Když se narodíme, náš zažívací systém je sterilní. Bakterie se do zaživacího systému dostávají postupně, zpočátku během kojení a později při kontaktu s prostředím, ale i při konzumaci potravin.

S přibývajícím věkem se však složení střevní mikroflóry charakteristicky mění. Množství užitečných bakterií (např. bifido – bakterie) u starších lidí výrazně klesá, dokonce mohou úplně vymizet. Na druhé straně počet nežádoucích bakterií, jako jsou např.

Budete mít zájem:  Co vše může znamenat bolest zad?

laktobacily, enterokoky, entero-bakterie a klostridie, se zvyšuje. To může způsobit, že ve střevě převládnou patogenní bakterie a toxické škodliviny se dostanou do celého těla.

Důsledkem toho je výrazný nárůst výskytu celé řady onemocnění: porucha funkce jater, IBD – zánět střev (Crohnova choroba a ulcerózní kolitida), rakovina především tlustého střeva, IBS či gastroenteritida (zánět žaludku a tenkého střeva).

Probiotika – užitečné bakterie

Je nutné, aby se tyto „přátelské” bakterie nacházely v našich střevech v hojném počtu. V tom případě trávicí trakt a přívod živin funguje optimálně.

Jejich úkolem je rozložit v tlustém střevě takové složky stravy, které nemají schopnost rozložit se v tenkém střevě. K nim patří např.

složené cukry – oligosacharidy, bílkoviny, odolný škrob jakož i neškrobové polysacharidy, tj. vláknina a pod.

Je všeobecně známé, že do tlustého střeva dospělého člověka se denně dostane přibližně 60 až 80 g nestráveného zbytku potravy.

V přední části tlustého střeva se potrava částečně rozloží díky činnosti například zástupců rodů Lactobacillus a Bifidobacterium na kyselinu mléčnou a mastné kyseliny s krátkým řetězcem (kyselina octová, propionová a máslová). Jsou to kyseliny, které mají pozitivní vliv na hostitelský organismus.

Epitelové buňky tlustého střeva tak získávají energii, snižuje se pH, zvyšuje se absorpce vápníku, železa, hořčíku a dochází k velmi příznivému vlivu na metabolismus glukózy a lipidů v játrech.

Probiotika – mléčné bakterie užitečné pro naše střevo můžeme získat, když se zdravá strava pro střevo stane naší každodenní prioritou.

Mezi probiotika patří mléčné výrobky, jako je bílý probiotický jogurt, sýr cottage nebo kefír, ale i nesterilované kyselé zelí.

Pokud uvedené produkty nekonzumujeme pravidelně každý den anebo při určitých akutních zdravotních situacích (užívaní antibiotik, Průjem, zápal střev apod.), můžeme užitečné bakterie ve střevě doplnit ve formě výživového doplňku Swiss Probiotix.

Clean Inside Program pro vnitřní očistu

Rozhodující podmínkou udržení zdravého tlustého střeva jsou vysoce kvalitní rozpustná i nerozpustná vláknina. Jakmile se díky jeho složkám dosáhne pročistění tlustého střeva od shluků, usazenin a Parazitů, zmírní se nejen příznaky zácpy, ale ve většině případů zcela vymizí.

Je to ideální preventivní prostředek, který nás chrání před propuknutím různých nemocí. Je velice doporučován a pro naše zdraví bude velmi prospěšné, když budeme v jeho pravidelném užívání dále pokračovat i po detoxikační kúře.

Kromě látky psyllium totiž obsahuje rozpustnou a nerozpustnou vlákninu z dalších 15 léčivých rostlin.

Proč užíváme Clean Inside Program:

  • šetrným způsobem podporuje přirozený proces vyprazdňování
  • přináší úlevu při zácpě a hemoroidech
  • omezuje tvorbu střevních dutin – divertikulózu
  • zvyšuje pocit sytosti, brání příjmu dalších energetických potravin, čímž přispívá k redukci tělesné hmotnosti
  • chrání sliznici střev před nežádoucím drážděním toxickými a karcinogenními látkami
  • snižuje riziko vzniku karcinomu tlustého střeva a konečníku

Všichni uživatelé Clean Inside program-u se měli možnost přesvědčit, že je nejúčinnějším a nejbezpečnějším přirozeným řešením zácpy vůbec.

9+1 rada, jak v létě zhubnout

Kdo chce zhubnout, musí méně jíst a více se hýbat. Jinak to prostě nefunguje. Dobrá zpráva ale je, že v létě se hubne mnohem snáz! Stačí jen dodržovat základní pravidla. Blesk přináší návod na bezbolestné letní hubnutí, díky němuž budete už za měsíc lehčí o pár kil.

Ovoce ano, ale dopoledne

Obsahuje totiž spoustu cukru, který při dietě není zrovna žádoucí. V obchodech je teď největší výběr čerstvého ovoce, které je nejenom levnější, ale taky skvěle chutná.

Jezte ho hlavně dopoledne – k snídani se skvěle hodí jahody rozmixované s mlékem nebo vločky či müsli s nakrájeným banánem, broskví, malinami nebo borůvkami.

Jako osvěžující svačinu si s sebou vezměte do práce nebo k vodě meloun, meruňky či blumy.

Milujte se, a nejen v posteli

Podle sexuologů máme v létě až 6krát větší chuť se milovat. Může za to hlavně sluníčko, které v nás vyvolává pohodu a uvolnění.

Vášnivým půlhodinovým sexem spálíte asi 500 kalorií, když k tomu přidáte líbání, energetický výdej se ještě zvýší.

Léto vybízí k hrátkám mimo ložnici – zpestřete si milostný život třeba sexem v autě na polní cestě, v lese při sběru hub, při koupání ve vodě nebo na pláži (samozřejmě až ve večerních hodinách).

Zeleninu si dopřávejte neomezeně

Zelenina může být při hubnutí vaším nejlepším spojencem. Žádná jiná potravina v sobě nemá tolik cenných vitaminů, minerálů a vlákniny a přitom zanedbatelnou kalorickou hodnotu.

Čerstvé zeleniny můžete sníst, kolik chcete (kromě vydatného avokáda). Pozor si dejte jen na velké zeleninové saláty zalité tučným dresinkem a vylepšené slaninou, vejcem a krutony.

Mnohem lepší je zakápnout salát jen lžičkou olivového oleje a kvalitního octa nebo citronovou šťávou.

Pozor na tekuté kalorie

Letní večery sice lákají k posezení na zahrádce a popíjení osvěžujících koktejlů, ale při dietě se jim určitě vyhněte. Tvrdý alkohol v kombinaci s džusem nebo sladkou limonádou a sirupem je doslova časovanou kalorickou bombou. Spoustu kalorií navíc do těla vpravíte i s půllitrovou sklenicí piva. Když už tedy musíte pít alkohol, dejte si střik z kvalitního suchého vína.

Co k obědu? Bílkoviny!

Venku je dusno a horko, takže nehrozí, že by vás přepadaly chutě na smažený řízek nebo guláš. Ke správnému hubnutí ale pravidelná strava patří, proto oběd nevynechávejte. Dejte si něco lehkého, ale zároveň výživného.

Po salátu byste měli brzy hlad, lepší je zvolit bílkoviny, které vás zasytí na delší dobu.

Dejte si porci kuřecího nebo krůtího masa se zeleninou nebo vyzkoušejte šmakouna – plátek z vaječných bílků, který si můžete připravit místo masa s bramborem.

Grilování si odpírat nemusíte

Milujete letní večery strávené s přáteli na zahradě, kdy společně ochutnáváte bifteky a steaky? Grilování k létu patří, proto si ho neodpírejte. Jen vyměňte tučné vepřové a hovězí maso za dietnější kuřecí a krůtí.

Jedna porce vepřového má zhruba 400 kalorií, porce kuřecího až čtyřikrát méně! Vyhněte se marinování v oleji, místo toho použijte bylinky, citronovou šťávu nebo jogurtové omáčky.

Místo rozpečených baget a klobásek si na talíř naložte spoustu grilované zeleniny a žampionů.

Hýbejte se každý den

Rozhodně to ale neznamená, že se musíte potit v tělocvičně. Využijte teplého počasí a jděte na procházku, zaběhat si, zaplavat nebo si zahrát s přáteli plážový volejbal.

O víkendu si můžete s celou rodinou uspořádat cyklovýlet nebo zdolat stezku na kolečkových bruslích. Spálíte kalorie a krásně zpevníte postavu.

Důležité je ale vydržet u fyzické aktivity alespoň 40 minut, teprve potom pálíte nahromaděné tuky.

Mlsejte dietně

Koho by v horkém letním odpoledni nepřepadla chuť na lahodnou zmrzlinu? Nanuky prodávané v obchodě jsou ale plné cukrů a tuků, které se pak nepěkně usazují v tukových polštářích.

Třeba čokoládové Magnum má 330 kcal, což vyjde nastejno jako dát si hamburger! Udělejte si proto zdravou zmrzlinu doma. Na dno mističek poklaďte jahody, maliny nebo borůvky a zalijte bílým light jogurtem slazeným medem.

Pochoutku nechte vychladit v mrazáku a až vás přepadne mlsná, sáhněte po ní!

Do práce choďte pěšky, a pokud možno svižně!

Proč se zavírat do přeplněných tramvají a autobusů, když je venku už od rána teplo? Využijte toho, přivstaňte si a část cesty do práce jděte svižným tempem pěkně po svých. Totéž udělejte i cestou z práce.

Třicet až čtyřicet minut rychlé chůze denně nahradí cvičení v posilovně nebo aerobik. A navíc je zadarmo.

Pořídit si můžete i koloběžku nebo skládací elektrokolo, které se hodí do města, a jezdit tak nejen do zaměstnání, ale i na nákupy nebo na koupaliště.

+1 Jak shodit v létě kila podle odborníka

Jakub Torkhani, osobní trenér a výživový poradce Fitness Lanna, Praha

„Lidské tělo má tendenci víc ukládat tuky při příchodu studenějších měsíců. V létě je tomu naopak, jelikož se člověk více potí. Samozřejmě vždycky záleží na konkrétním jedinci a jeho stravovacích návycích, pohybových aktivitách, psychickém a hlavně fyzickém stavu.

Základním předpokladem pro účelné hubnutí i během léta je vždy vyvážená a pestrá strava, bez ní to nejde. Snažíme se jíst pravidelně, menší porce, zhruba každé 3 hodiny.

Ve večerních hodinách již vynecháváme přílohy a cukry celkově, tedy i ovoce, a snažíme se jíst pokrmy bohaté na bílkoviny, třeba kuřecí maso. Samozřejmostí je i dodržovat pitný režim, to znamená vypít alespoň 3 – 5 litrů neperlivé neslazené vody.

Rozhodně je třeba zařadit nějakou pohybovou aktivitu, důležitá je doba trvání alespoň 40 minut a hlavně pravidelnost.“

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector