Růžovou šunku „dělá“ chemie

Růžovou šunku Zahlédla jsem jednou na internetu pojednání o tom, jak snadné je uvařit domácí šunku. A v tom moje objevitelská dušička zajásala a už jsem listovala a vyhledávala další a další informace. Kde bych si při prvním článku pomyslela, že to může být ještě jednodužší!

Samozřejmě jsem našla i prapodivné návody na složité domácí laboratoře k přípravě šunky, včetně návodu jak zapojit speciální teploměr ve vodě se spínačem na plotýnce a kde nakoupit potřebné součástky. Autor byl spíše šílený kutil, než že by mu šlo o zdravou šunku…

Po nějaké chvíli jsem se proklikala k relativně normálním a věcným informacím.

Tyto se zřejmě začaly rojit letos po odvysílání televizního pořadu s domácí šunkou, následovalo skoupení všech „šunkovarů“ v Čechách, které můžete najít ještě doma na půdě po babičkách včetně socialistické cenovky 71 Kčs.

E-shopy operativně jednají s dodavateli o nových dodávkách na základě zvýšeného zájmu, nové kusy budou k mání prý od září v cenách jak kde od 300 do 600 Kč…

Ale kdo neváhá a gůglí, toho potřeba vlastnit další krám do kuchyně brzo klesne až vymizí.

Poslední kapkou k mé okamžité akci byla tato diskuse, kde se o vaření domácí šunky dovíte opravdu vše, s přítomnými můžete probrat všemožné odchylky receptů a postupů, kdekdo z nich už kdeco kolem šunky vyzkoušel! Mým cílem se stala domácí šunka s olivami, kterou jsem objevila zde. A opravdu se mi pak povedla, podívejte:

Růžovou šunku

Přejděme ale k základnímu receptu a nejjednodužšímu postupu. Na základních receptech mám nejraději tu otevřenost k vlastním pokusům a omylům, ke kreativitě, při které člověk nasbírá vlastní zkušenosti, které jsou opravdu nenahraditelné a nezapomenutelné. Zde se kreativec vyřádil – zleva česneková, papriková a vpravo s olivami:

Růžovou šunku

Suroviny: 1-1,2 kg drůbežího masa, 20-25g soli, 1 čajová lžička cukru, 100ml vody.

Ad maso – vařím šunku nejraději z drůbežího masa, ale použít můžete i vepřové, králičí a jiné. Může být také z různých částí, šunka bude mít pokaždé jinou strukturu.

Osobně používám 2/3 kuřecích prsou a 1/3 krůtích stehen nebo prsou. Krůtí maso má oproti kuřecímu jedinou nevýhodu – je blanitější, je nutné blány odstranit pro jemnější strukturu šunky.

Kuřecí je v šunce světlejší a krůtí tmavší, takže kombinace mas na řezu tvoří mozaiku.

Ad sůl – pro domácí nakládání masa je v maloobchodní síti k dispozici tzv. rychlosůl – sůl Praganda (především v drogeriích). Obsahuje kamennou sůl, cukr, dextrozu, škrobový sirup a hlavně dusitan sodný, který zajistí svěží růžovou barvičku šunky.

Je to ale chemie, kterou v potravinách nevyhledáváme a osobně když už vařím domácí, pak pokud možno bez zbytečné chemie. A pokud jde jen o barvu, pak je to chemie zbytečná.

O trvanlivosti nemluvím, protože domácí šunka moc trvanlivá není, je tak dobrá, že ji sníte téměř na posezení! Mimochodem barvu šunky s obyčejnou solí můžete vylepšit i přírodně třeba přidáním šťávy z červené řepy do láku.

Šunka s rychlosolí je ta na titulní fotografii a ta olivová. S obyčejnou solí je třeba ta papriková a česneková na poslední fotografii.

Ad voda a další doplňující suroviny – namísto vody můžete použít vodu z oliv, vodu z okurek, vlastní složení nálevu, doplnit kořením, například paprikou, bylinkami, pažitkou, velice převelice oblíbený máme česnek! (Nejlépe český, na 1kg masa 20g česneku a budete se olizovat až za ušima!)

Pomůcky: tlačenkové střevo průměr 6-10cm, provázek, úzká pevná sklenička k hutnění masa, velký hrnec nebo pekáč k vaření, dále se hodí ruční šlehač s hnětacími háky – nemusí být, můžeme míchat rukou, nebo v domácí pekárně, dále se hodí šunkovar, ten ale nemusí být už vůbec, teploměr k zavařování – také být nemusí, hodí se především k vaření na plotně, při vaření v troubě se bez něj obejdete.

Růžovou šunku Růžovou šunku
Růžovou šunku Růžovou šunku
Postup: Maso očistíme od tuku a odblaníme a nakrájíme na kousky (kostky, nudličky, tenší, tlustší, třeba pokaždé jinak a šunka bude pokaždé jiná). Ve vodě rozpustíme sůl a cukr, případně si připravíme vlastní nálev. Nálevem zalijeme maso a pečlivě zamícháme. Pokud chceme doplňovat křehké suroviny, jako například olivy, přidáváme je až při plnění do nádoby, aby se nerozbily. Někdo nechá hnětat v domácí pekárně 20 minut, někdo zamíchá rukou, já ho obvykle hnětám 5 minut ručním šlehačem s hnětacími háky. Nemusím pak mýt pekárnu, nemám žádné nádobí navíc k mytí, pouze ty háky, což je drobnost. Promícháno mám opravdu důkladně. Maso při hnětení poruší svoji strukturu, podobně jako naklepané řízky a vlivem láku se pak lépe v šunce spojí. Někdo doporučuje během dvoudenního ležení ještě promíchávat, ale není to nutné, můžeme rovnou plnit.

Plníme šunkovar: Vložte do nádoby mikrotenový sáček a do sáčku vkládejte po vrstvách připravené maso, každou vrstvu řádně stlačte, aby byl vyplněn celý prostor nádoby. Sáček uzavřete a zavřete nádobu.

Plníme tlačenkové střevo: Provázkem zavážeme konec tlačenkového „rukávu“, ohrneme druhý konec a vkládáme po částech maso. Pokaždé dobře stlačíme, můžeme si pomáhat úzkou skleničkou. Cílem je nenechat v mase vzduchové mezery. Nakonec tlačenkové střevo dobře zavážeme provázkem, aby štangle byla pevná, zhutněná a bez bublin.

Plníme PET láhev a pak vaříme v pomalém hrnci: Postup je vlastně pořád stejný, jen si přípravíme PET láhev, které uřízneme hrdlo, vložíme do ní mikrotenový sáček, plníme a zavážeme. PET láhev můžeme použít pouze pokud šunku vaříme v pomalém hrnci.

Takto připravené maso necháme 2 dny odležet v chladničce, nesmí nám zmrznout. Po dvou dnech dáme maso vařit na dobu přibližně 2 hodiny do hrnce s vodou a teplotou nepřesahující teplotu 80°C. Teplotu nám pohlídá zavařovací teploměr, je nutné však teplotu průběžně kontrolovat.
Růžovou šunku Růžovou šunku
Růžovou šunku

Vaříme v troubě: pokud máme hrnec a poklici bez plastových úchytů a nemáme teploměr, můžeme využít troubu. Osvědčila se mi skleněná poklice, přes kterou je možné opticky sledovat projevy varu, nebo spíše tvorbu bublinek u dna, které naznačují, že se teplota k varu blíží. Pokud ji nemáte, vařte klidně bez poklice.

Na své troubě si tento okamžik vysledujte sami, hned a snadno při prvním vaření šunky. U mojí trouby je ta správná teplota k vaření šunky, když na termostatu trouby nastavím 130 nebo 140 stupňů Celsia. Voda nevaří, sotva sem tam vyletí malá bublinka a v takové lázni se šunce opravdu líbí. Vaříme 2 hodiny, pokud máme 1-1,2kg masa.

Doba vaření: Obvykle pro tento základní recept a množství  odpovídá doba 2 hodiny. Nevařte ji déle, delší vaření způsobí šunku sušší.

Někde se uvádí na 1kg masa 1 hodina, některé zdroje uvádějí pro 100g masa 10 minut, takže 1,2kg masa stále vychází na 120 minut, čili 2 hodiny. Budete-li mít šunku větší, vařte déle, menší můžete vařit kratší dobu.

Na minutách až tak přesně nefrčí! Naše oblíbená šunka o velikosti 800g syrového masa se vařila vždy cca 1 a 1/4 hodiny od okamžiku dosažení té správné teploty.

Naše oblíbená česneková z 800g masa s obyčejnou solí:

Vaření v pomalém hrnci: Naplněnou PET láhev můžeme dát naležato, zalijeme teplou vodou a „pomalíme“ na LOW po dobu 5 hodin. Bohatě to stačí, pozor, delší pomalení nám šunku může příliš vysušit.

Co dál? Po uvaření šunku vyjmeme z vody, kde se vařila, můžeme ji ochladit studenou vodou, nebo při pokojové teplotě a pak ji uložíme do lednice. Krájíme vychlazenou a dál už zřejmě radit nemusím… Dobrou chuť!

Co trvanlivost? Hmm… V tomto ohledu šunku opravdu nemám otestovanou, nikdy nevydržela déle než do druhého dne. Pokud se mezi Vámi najde gurmánský barbar, který nechá šunku v lednici ničit časem, podejte hlášení!

Test DNES: Šunka nejvyšší jakosti

Růžovou šunku

Pozitiva: Neobsahují sóju ani barviva. Ani jiných aditiv v nich není přehnaně moc.

Negativa: Některé vzorky obsahují méně masa, než uvádějí na obalech. Jiné nesplnily povinné minimum pro obsah čistých svalových bílkovin. A některé zklamaly vzhledem i chutí.

Měl by to být absolutní vrchol masných výrobků, to nejlepší, co si můžete mezi šunkami dopřát. Šunky nejvyšší jakosti stojí na kvalitativním žebříčku na té nejvyšší příčce.

Budete mít zájem:  Medicína čínská, nebo česká? Dr. No, nebo Dr. Max?

V testu, který uspořádala MF DNES společně s Potravinářskou komorou ČR, však šunky svou pověst špičkového výrobku úplně nepotvrdily. Platí to alespoň pro většinu z dvanácti vzorků, které jsme zařadili do testu.

Dvě šunky nesplnily závazný podíl čistých svalových bílkovin, čtyři vzorky měly nižší podíl masa, než slibovaly na obalech, a většina zklamala v chuti. Ani jedna sice v senzorickém hodnocení vysloveně nepropadla, ale výhrad k jejich vzhledu i chuti bylo víc než dost: vady v textuře, špatně zvolená surovina, hodně soli, příliš uzená chuť…

„Na to, že to měla být ta nejvyšší jakost, jsem byl zklamaný, i když tu nebyly žádné extrémně špatné šunky,“ řekl po testu jeden z patnácti hodnotitelů Vojtech Ilko z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Slovo „zklamání“ vyslovili snad všichni degustátoři, které jsme k hodnocení šunek pozvali (názory porotců najdete na straně 6).

Průměrné hodnocení dvě minus – řečeno školními známkami – není pro nejkvalitnější šunky na trhu to nejlepší vysvědčení.

Nejméně masa mají dvě šunky s Klasou

Vyrobit skutečně dobrou šunku nejvyšší jakosti není nic jednoduchého. Najít tu správnou rovnováhu mezi množstvím masa a vody je totiž obtížné.

Pokud má šunka  hodně masa a málo vody, může být suchá, tuhá až gumovitá a může se i drobit a rozpadat.

Pokud je v ní více vody a méně masa, nesplní zase základní podmínku, kterou šunkám nejvyšší jakosti předepisuje česká legislativa – musí mít nejméně 16 procent čistých svalových bílkovin.

Toto povinné minimum nedodržely dva vzorky – Myslivecká šunka firmy Váhala měla i s nejistotou měření 15,02 % a šunka Mandolína ze Smíchovských uzenin 15,81 %. Oba výrobky přitom nesou značku Klasa.

Šunky oceněné Klasou jsou podle sdělení Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), který se o značku kvality stará a který také spolufinancoval tento test, přitom pravidelně kontrolovány a zatím nebyl zaznamenán žádný nedostatek.

„Zjištěné výsledky jsou pro nás nemilým překvapením, necháme celou věc prošetřit Státní veterinární správou.

V případě, že se pochybení potvrdí, budeme ho řešit v součinnosti s ministerstvem zemědělství s tím, že může dojít i k odebrání značky kvality Klasa,“ uvedla Kateřina Ratajová z oddělení marketingu a komunikace SZIF.

Obecně se šunky zlepšily

O vyjádření k výsledkům jsme požádali i oba výrobce. „Šunka Mandolína je velmi speciická, skládá se ze čtyř hlavních svalových skupin vepřové kýty – spodní šál, vrchní šál, květová špička a ořech – s různým obsahem tuku a kolagenní bílkoviny.

Pokud byl vzorek analyzován z místa s vyšším obsahem kolagenní bílkoviny nebo tuku, mohlo být zjištěno menší množství ČSB, než požaduje legislativa,“ vysvětlil Michal Kratochvíl ze Smíchovských uzenin a přiložil protokol z laboratoře s vyhovujícím výsledkem.

Vlastní rozbor v akreditované laboratoři si nechala udělat i irma Váhala a spol. I tady byl výsledek vyhovující – šunka měla 15,3 % ČSB, což po započtení nejistoty měření požadovaným 16 procentům vyhovuje.

K tomu lze říct jediné – nešlo o stejnou šarži jako v testu DNES. A zajímavé je, že Myslivecká šunka propadla v podobném testu v roce 2006. Obecně však lze říci, že od té doby se šunky zlepšily. Tenkrát totiž neprošla téměř polovina vzorků.

Devět z dvaceti šunek neodpovídalo jakostní kategorii, pod kterou byly uvedeny na trh.

Slibují více masa

Test ukázal ještě jednu slabinu – výrobci nedeklarují na obalech správně množství masa. Pro šunku není stanoven jeho závazný obsah, závazné je ale to, co je uvedeno na obale. Výrobce se od uvedené hodnoty může odchýlit až o 10 procent.

Jen u dvou vzorků odpovídaly změřené hodnoty deklarovaným údajům, u dalších dvou nebyl údaj o obsahu masa vůbec uveden, čtyři vzorky slibované množství splnily jen tak tak (až po započtení 10procentní nejistoty měření). A dalším čtyřem vzorkům nestačila ke splnění deklarace ani tato tolerance.

Kvalitní šunka s glutamáty?

Nejmasitější byla šunka Amaso od řezníka Františka Kšány. V laboratoři v ní naměřili 103 procent, což zní nelogicky, ale možné to je. Není to totiž klasická šunka, ale v podstatě kýta nasolená dusitanovou solí.

„Z nějakých 110 až 115 kil masa vyrobím 100 kilo šunky,“ vysvětluje František Kšána. Šunka z masa přeštických čuníků ale příliš neuspěla v senzorickém hodnocení.

Vzhledem i chutí se výrazně lišila od všech ostatních a hodnotitelům připomínala spíš vařené maso.

Vítězem testu se stala Selská šunka LE & CO, která měla nejlepší senzorické hodnocení, těsně za ní skončila Zámecká šunka z Kosteleckých uzenin a dobře dopadla i šunka Excelent, kterou vyrábí Zeman maso-uzeniny. Všechny tři měly vysoký obsah masa i čistých svalových bílkovin.

Pozitivní je, že ani v jednom vzorku se nenašla zakázaná barviva ani sójová bílkovina. Obsah dusitanů byl nízký, fosfáty byly jen tam, kde byly uvedeny. Dá se říct, že s aditivy to výrobci nepřehánějí. Šunka nejvyšší jakosti by si ale nemusela vypomáhat glutamáty či aromaty – obsahovaly je tři vzorky – zakázané nejsou, v nadstandardním výrobku bychom je však nehledali.

Jakostní třídy šunky

  • Šunka nejvyšší jakosti: má nejméně 16 % čisté svalové bílkoviny (ČSB).
  • Šunka výběrová: nejméně 13 % ČSB.
  • Šunka standardní: nejméně 10 % ČSB.
  • Šunky nejvyšší jakosti a výběrové nesmějí obsahovat obsahovat barviva, vlákninu, škrob a rostlinné či živočišné bílkoviny, standardní ano.

Vepřová šunka musí být vyrobena jen z vepřové kýty, pokud je použita např. plec, musí být označena jako „šunka z plece“.

Čistá svalová bílkovina není totéž co maso

Kvalitní šunku dělá především vysoký obsah bílkovin. Proto jsou šunky rozděleny do tří jakostních tříd (nejvyšší jakosti, výběrová a standardní) nikoliv podle obsahu masa, ale podle obsahu tzv. čistých svalových bílkovin (ČSB).

Málokdo ale ví, co to znamená. Jde vlastně o analytickou hodnotu, která se zjišťuje přesnou metodou v laboratoři.

Zjednodušeně řečeno ČSB vyjadřuje obsah svaloviny, zatímco obsah masa zahrnuje maso jako takové, tedy kromě svaloviny i určité množství tuku a pojivové tkáně.

Vepřové maso obsahuje zhruba 19 až 22 % bílkovin, které jsou obsaženy nejen ve svalech, ale i v pojivových tkáních, proto se od celkových bílkovin odečítají.

Obsah ČSB samozřejmě souvisí s množstvím a kvalitou použitého masa. Čím více je svaloviny a čím je libovější, tím vyšší bude obsah čistých svalových bílkovin.

PRO NÁZORNOST: Dokonale očištěná libová kýta obsahuje zhruba 19 % ČSB. Použije-li výrobce k přípravě šunky 95 % masa a pět procent láku, bude mít jeho šunka zhruba 18 % ČSB (95 % z 19).

Růžovou šunku

Rajčata nejlépe chutnají, když jsou dobře vyzrálá, ovšem to zase nebývají ve stavu, kdy snadno zvládají manipulaci a transport. Jedním z řešení je rajčata usušit. Nebo usušit a naložit do oleje.

Nezávislý spotřebitelský časopis dTest otestoval celkem 10 výrobků sušených rajčat v oleji.

Zjišťoval, jak lahodí lidskému jazyku a oku i zda se v nich nenacházejí nežádoucí látky například v podobě změkčovačů plastu nebo pesticidů.

Růžovou šunku Růžovou šunku

Češi jsou největší milovníci máku na světě. Každý z nás ročně spořádá 430 gramů této zdravé „superpotraviny“, což nemá nikde jinde obdoby. O to závažnější je zjištění MF DNES, že semena máku jsou často plná morfinu a dalších alkaloidů.

Růžovou šunku Růžovou šunku

Ideální chléb? Jen pšenice, žito, voda, kmín a sůl. Chutný chléb umí vyrobit i velká pekárna.
Pamětníci žehrají na kvalitu chleba a mladí si raději pečou doma vlastní. Je opravdu ten kupovaný tak špatný? Test DNES ukázal, že i v obchodě koupíte chutné a poctivé chleby.

Růžovou šunku Růžovou šunku

Proteinová bomba na čtyři kousnutí.
Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné obchody a kupuje je kdekdo. Tyčinky s proteinem se staly další stravovací modlou.

Růžovou šunku

Originál je z buvolího mléka, Češi radši kravské.
Chcete-li doma ochutnat pravou Itálii, vyzkoušejte dražší, ale chuťově výraznější buvolí mozzarellu. Sýr z kravského mléka je fádnější, ale určitě vás v kuchyni nezklame.

Kyta a praganda recept

Růžovou šunku

recept internet

6. leden 2010 Maso nakrájíme na plátky, nařízneme okraje, naklepeme, z obou stran osolíme pragandou, opepříme. Připravíme si misku, hrnec, kdo jak je…

Budete mít zájem:  Partner tráví Vánoce s narkomany. Je to konec vztahu?

Podobné recepty jako Přírodní vepřová kýta

Růžovou šunku

recept internet

8. červenec 2009 Pečená kýta z „čuníka“ špikovaná špekem … 09:12:48. Ano, může být rychlosůl Praganda. Odpovědět … Casimanto – solí myslíš Pragandu 😕

Podobné recepty jako Nakládaná vepřová pečeně

Růžovou šunku

recept internet

7. únor 2017 Grilovaný toust se sýrem a cibulí je rychlá chutná svačinka nebo snídaně. Nejvíce se hodí ale jako pochoutka k pivu či v.

Podobné recepty jako Grilovaný toust se sýrem a cibulí

Růžovou šunku

recept internet

Vepřovou kýtu si očistíme od jednoduše dostupných blan, nemusíme odstraňovat … Praganda se přidává, aby se maso rychleji rozleželo a pak má šunka krásně …

Podobné recepty jako Domácí vepřová šunka

Růžovou šunku

recept internet

18. únor 2010 Telecí kulatou plec odblaníme, pořádně vetřeme do povrchu masa rychlosůl PRAGANDA (aby maso bylo růžové). Převážeme režnou nití …

Podobné recepty jako Telecí lahodná pečeně na kmínu

recept internet

Připravíme si cca 1 kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (
šunkovar), 2 lžičky pragandy (rychlosůl) a cca 1dl…

Podobné recepty jako Domácí vepřová šunka

recept internet

Vepřové maso (kýta kotleta krkovička bůček ): Převařená voda: rychlosůl … tuším na 0.75 dkg se dává 5 g sanitru, ale rychlosůl (praganda) je již namíchaná!

Podobné recepty jako Domácí uzené na polský způsob

recept internet

8. květen 2010 Vepřovou kýtu převážeme nití, aby si udržela požadovaný tvar … Vepřovou kýtu potřeme rychlostí PRAGANDA, bohatě posypeme kmínem.

Podobné recepty jako Vepřová pečeně s hořčicovou omáčkou

recept internet

Prostě se stala někde chyba.Musím přiznat,že jsem použil vepř.maso z kýty,jestli je to tím.Pragandu nepoužívám,dávám dvě žlíce soli a jednu práš.cukru na kilo.

Podobné recepty jako Domácí šunka z vepřového plecka

recept internet

Panenku potřeme rozetřeným česnekem s pragandou a necháme 24 hod. prozrát v chladnu. … panenská svíčková: uzená slanina: česnek: praganda (
řeznická sůl): červená paprika: hrubě drcený pepř …. Vepřová kýta se „
slaninovou šálou“ …

Podobné recepty jako Vepřové špalíčky ve slaninovém kabátku

recept internet

Recept náročný na prvotní přípravu, čas, ale na druhou stranu budete hvězdou večera. Vareni.cz – recepty, tipy a články o vaření.

Podobné recepty jako Sele na rožni

recept internet

Po uvaření necháme šunku vychladnout, vyndáme z formy a nakrájíme. Medová šunka 1kg vepřové kýty, 100 ml vody, 1 lžíce medu, 20g soli, 5g Pragandy Maso
 …

Podobné recepty jako Tátovy domácí šunky

recept internet

24. červen 2017 Tuto směs rozmělníme v robotovi a vmícháme do ní 10 g pragandy a postupně vléváme 1 dl … 40 g: praganda (rychlosůl) … 200 g: vepřová kýta.

Podobné recepty jako Moravská klobása

recept internet

ahojte všichni,,jasne,kazdy podle svych zkušenosti,,jsem řeznik,sanejtr,se používával kdysi na vse ,co se tykalo masa,nikomu nic nebylo,praganda se použiva …

Podobné recepty jako Vepřová konzerva

recept internet

Jaky poměr kýta a vepřové sádlo? … Tak k té otázce dusitanová sůl je Praganda. … Praganda je sice z 98% jedlá sůl, s obsahem max.0,3% dusitanu sodného.

Podobné recepty jako Domácí klobásy podle Hynka

recept internet

Plátky kýty osolíme, opepříme a lehce naklepeme. Připravíme si marinádu z 500 ml velkého jogurtu (nejraději používám Selský), rozšleháme do…

Podobné recepty jako Nakládané vepřové řízky

recept internet

24. červenec 2012 Vepřová kýta s křenem a šunkou … Tu růžovou barvu dělá Praganda, šunka bez chemie je, bohužel, barvy šedé.Ovšem myslím si, že šunku si …

Podobné recepty jako Jednoduchá vepřová šunka

recept internet

Ta vase praganda je dusitanova sul ,ktera je nejhorsi pro zdravi. … cured klobasu se zasadne NEDAVA cesnek a delaji se jen z veproveho a to kyta a rameno, …

Podobné recepty jako Domácí klobásy podle Hynka

recept internet

750 g: vepřová kýta … Samozřejmě Praganda a med. … a uzenář u bývalé firmy SEIDL (Praha Vinohrady) Její specialitou byla Pražská šunka (zadní kýta s kostí).

Podobné recepty jako Domácí šunka

recept internet

27. únor 2016 Kýtu ořežu z blan, tuku a rovněž nakrájím na kostky. … Obě masa prosolím řeznickou solí (pragandou)*, kterou dávám v poměru 20 g / 1 kg …

Podobné recepty jako Jemné domácí párečky

recept internet

750 g: vepřová kýta. . 200 ml: voda. . 1 kg: vepřový … Tretinu soli mozno nahradit dusitanovou soli /Praganda/ sunka pak bude ruzova. Re: Re: šunka Miriam …

Podobné recepty jako Domácí šunka

recept internet

S tou Pragandou bych si dovolil nesouhlasit, protože klobásy jdou udělat i … Jaky poměr kýta a vepřové sádlo? … Tak k té otázce dusitanová sůl je Praganda.

Podobné recepty jako Domácí klobásy podle Hynka

recept internet

22. červenec 2013 Kýtu a bůček pomeleme na šajbě číslo 8. … 10 dkg rychlosoli (pragandy): 1 kávová lžička moučkového cukru: 8-10 m skopová střívka(jedlého …

Podobné recepty jako Klobásky cigárového typu

recept internet

8. srpen 2012 Jehněčí kýta špikovaná spišskými párky … Já jinou než domácí nejím a pragandu používá. … Dělám uzeninu bez rychlosoli a Pragandy.

Podobné recepty jako Domácí párky

recept internet

Ingredience. 18 g sůl; PRAGANDA – řeznická sůl, 4 g; nebo moučkový cukr, 4 g med; 100 ml voda; 3 stroužky česnek; kýty, 1 kg vepřové …

Podobné recepty jako Vepřová šunka s česnekem

recept internet

Navic veprove kyty a ramena jsou na sleve aby nalakaly Italy do obchodu protoze jsou … Maso namelete na stredni desce 7-12mm osolite to tou vasi pragandou …

Podobné recepty jako Domácí klobásy podle Hynka

recept internet

22. říjen 2016 VL – vepřové libové maso (ořez z kýty a pečeně) … Souhlasím chybí tam sůl a nebo praganda , dá se použít i rychlo sůl a pak nemusí být maso …

Podobné recepty jako Paprikové domácí klobásy

recept internet

Navic veprove kyty a ramena jsou na sleve aby nalakaly Italy do obchodu protoze jsou to prave oni kteri ty … Re: Re: Praganda novacevl 20.12.2015 12:37:
56.

Podobné recepty jako Domácí klobásy podle Hynka

recept internet

3 stroužky česneku větší 1 menší cibule 40 gr soli pragandy(vede každá drogerie
) koření do paštiky,neobo jen pepř,sůl,špetku skořice,špetku nového koření,apd …

Podobné recepty jako Játrová paštika

Jak šetřit na potravinách a příliš se neomezovat?

Návštěva v obchodech po novém roce byla pro řadu z nás nepříjemným překvapením. Důvody, proč potraviny zdražily, jsou v podstatě tři. Český potravinářský trh se monopolizuje, vyjednávací pozice potravinářských a zpracovatelských firem se proto výrazně zlepšila – můžou tak zdražovat.

Na druhé straně se příliš nedařilo v minulém roce některým obchodním řetězcům, které zaznamenaly pokles zisku či se dostaly do ztráty (nebo v ní dále zůstaly). Logicky tak chtějí zlepšit hospodaření, především pro své zahraniční vlastníky. Třetím, a nejspíše také nejzávažnějším důvodem, jsou devizové intervence, které snížily hodnotu koruny vůči euru o více než 5 %.

Čtěte více: Nová vláda poškodí malé podnikání, hledá nepřítele a chce zvyšovat daně 

Autor tohoto článku například s nelibostí sledoval, jak jeho oblíbené chilské víno zdražilo ze 99 Kč na 114 Kč. Občas si také dopřával acidofilní mléko, to nyní v řetězci Tesco stojí neuvěřitelných 38,80 Kč za kilo, zatímco bylo možné nakoupit i o více než 10 Kč levněji. Dražší jsou ale téměř veškeré mléčné výrobky. Ve slevových akcích lze méně ušetřit na pivě či masných výrobcích.

Pro nízkopříjmové občany či důchodce, kteří na potraviny vynakládají velkou část svých příjmů, je růst cen potravin zdrcující. Přitom reálné mzdy v minulém roce klesaly, důchody se zvýšily minimálně.

V tomto roce sice ušetříme na volání či na elektrické energii, řadě lidí se však životní úroveň drasticky snížila. V této situaci tak nezbývá nic jiného, než se snažit hledat úspory v potravinách a nepřistoupit na hru obchodních řetězců a velkých potravinářských koncernů.

Jedním ze způsobů, kterým můžete výrazně ušetřit, je vyrábět si značnou část základních potravin doma a vařit si. 

Budete mít zájem:  Proč je nám po jídle zle? Toto jsou nejčastější chyby

Domácí výroba – cesta, jak ušetřit

Domácí výroba je efektivním způsobem, jak můžete začít na potravinách šetřit. Je sice časově náročnější, na druhou stranu se jedná o vhodnou relaxaci po těžké duševní, ale i manuální práci. Výhodou je také pokles cen elektrické energie, který můžete ve svůj prospěch využít při pečení pečiva v troubě, cenové rozdíly například mezi kupovaným pečivem a domácím se dále zvýší.

Pokud jsou dodrženy správně postupy, chleba vám vydrží čerstvý déle, můžete ho tedy vyrobit více.

Déle vám také chleba vydrží chutný a čerstvý v případě, pokud bude mít větší podíl žitné mouky nebo pokud také přidáte trochu kyseliny askorbové. Můžete si také k pečení koupit domácí pekárnu.

Nevýhodou je vyšší vstupní investice, přístroj také není nejmenší. Na druhé straně se vám sníží náklady na elektrickou energii, chleba vyrobíte rychleji.

Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí v obchodech přibližně 25 Kč, upéct si takový chleba doma vyjde přibližně na polovinu. Dokonce je možné upéct i domácí bochník z kvásku za 11 Kč.

Největším nákladem při pečení je spotřebovaná elektřina, nejvýhodněji podle serveru PečemPecen.cz vyjde péct si chleba v domácí pekárně, kde náklady dosahují 3 Kč. Upéct si chleba v troubě však už stojí 10 Kč.

V ceně chleba není zohledněna lidská práce: Upečení bochníku chleba v domácí pekárně nebo pecnu Šumavy bez hnětení zabere do 30 minut čistého času. Většina domácích pekařů má navíc pečení jako svého koníčka, takže se jim vyplatí i při složitějších postupech.

Je to podobné rozhodování jako mezi vařením doma a jídlem v restauraci, uvedla autorka pekařského blogu Maškrtnica.cz Juliana Fischerová. Kupte si však dostatečné zásoby mouky ve slevě, aby se vám vaše úspora maximalizovala. Domácí chleba může vypadat skutečně lákavě.

Více ve fotogalerii:

Zkuste také domácí šunku

Pokud si nedokážete představit snídani či večeři bez šunky, můžete si ji začít také vyrábět. Výrobu šunky vám velice ulehčí šunkovar. Pokud ho nemáte, pak můžete také naplnit štřívko od tlačenky.

Na rozdíl od jednotvárných šunek v obchodech můžete experimentovat, do šunky můžete přidávat nejrůznější koření, oblíbený je například i med.

Pokud nakoupíte kuřecí a vepřové maso v akci, pak můžete ušetřit i více než polovinu nákladů za šunku (při podílů masa nad 95 %), než kdybyste ji nakoupili v obchodě.

Obecně se také doporučuje do šunky přidávat dusitan sodný, který dodá šunce uzenou chuť, umožňuje jí vzdorovat a působit vůči bakteriím. Můžete ho ale přidat minimum v případě, že do šunky přidáte špetku kyseliny citrónové nebo kyseliny askorbové. Obě tyto látky prodlouží trvanlivost šunky.  Tip: Růžovou šunku „dělá“ chemie

Chilli papričky vám můžou pomoci se šetřením a hubnutím

Pokud máte rádi pálivá jídla, nemusíte kupovat chilli koření. Sami si raději papričky vypěstujte, volte spíše pálivější odrůdy.

Do omáček vám tak bude stačit jen malá část papričky, v případě, že jste navyklí na pálivější chuť, pak celou papričku. Papričky také můžete vysušit. Pokud máte sušičku, budete mít výrazně ulehčenou práci.

Pokud ne, můžete například papričky naplnit do punčochy a následně přiložit na fén, tento proces sušení však musíte kontrolovat a je značně nepraktický. 

Látka obsažená v papričkách – kapsaicin, vám také může pomoci v hubnutí. Nejen, že toho méně sníte, jelikož pálivější jídla se jí pomaleji a tedy pocit nasycení dojde dříve (můžete tedy zmenšit porce a ušetřit), vaše tělo se začne zahřívat a potit, což znamená, že spotřebujete více energie. Čtěte také: Nejpálivější chilli pálí i přes rukavice

A co takhle zdravý domácí „cukr“?

Stejný postup domácího pěstování můžete volit i v případě cukru. Nikoliv pěstovat cukrovou řepu či třtinu, ale pěstovat například rostlinu stévia, která je výrazně sladší než cukr. Tato rostlina je velice nenáročná, hodí se do bytu.

Listy rostliny poté nakrájejte a usušte. Usušené listy poté nechte vylouhovat v čaji. Raději ale lístečků stévie moc nepřidávejte, sladká chuť začne být ve větších dávkách nepříjemná.

Čtěte také: Stévie: sladká tráva je třistakrát sladší než cukr

Růžovou šunku

Co kupovat?

Vaše oblíbené pochoutky, které konzumujete, najdete na specializovaných serverech s akčními cenami, kde stačí zadat jméno vašeho oblíbeného výrobku a ukáže se, v jakých řetězcích je ho možné koupit za akční cenu. Budete tak mít dobrý přehled o tom, kde oblíbené potraviny nakoupíte nejlevněji.

Ušetříte také v případě, že platíte nákupy prostřednictvím kreditní karty, která vám vrátí až 2 % z hodnoty platby. Tip: Kreditní karty pro občany – srovnání

Kupujete zboží v akci? Server Vitalia.cz doporučuje dělat si zásoby především u následujících potravin, u nichž jsou slevy méně časté: 

  • Trvanlivé mléko Tesco 1,5% 1 l
  • Instantní káva Nescafé Classic 200 g
  • Kapsle Nescafé Dolce Gusto
  • Mléko Meggle 1,5% polotučné 1 l
  • Čokoláda Milka 100 g

Jednoduchá vepřová šunka

  • Selmira1 : Možné to asi je, dnes bohužel už není stoprocentně „nevinné“ nic.Někdo říká, že jsou nebepečné mikrovlnky, pánve, mobily,.. Ale vodu v PET láhvi nekupuju Odpovědět
  • jaja(neregistrovaná)26. 7. 2012 20:10:54 BILKOVAI:zzzase ta hnusna rychlosul to si to muzu koupit v obchode Odpovědět
  • Selmira1 (neregistrovaný)26. 7. 2012 16:25:49 Myslíte, že z toho igelitu se při tom „vaření“ žádný nežádoucí látky neuvolňují? Moc se to sice nepropaguje, ale četla jsem, že dokonce i pití nápojů z PET není zdraví právě prospěšné. Byla to nějaká studie světové zdravotnické organizace či co. No…nechci šířit paniku. Určitě je super nápad vařit dětem šunku doma! Odpovědět
  • JanaDorazinova24. 7. 2012 22:11:23
  • varilamyskakasicku24. 7. 2012 21:59:13 Tanicka: Já ji měla také takovou, záleží, jak to maso pokrájíš, nebo nameleš, ale podruhé už bude určitě bezchybná a bezvadná, člověk se pořád učí, hlavní je, že není chemícká a je domácí a je moc dobrá, není samá sůl a to je účel Odpovědět
  • BILKOVAI24. 7. 2012 21:56:18 Tanicka, máš pravdu. Teď jsem si všimla, že tam nemáš rychlosůl. Omlouvám se. Akorát nechápu, proč se má voda přivést do bodu varu, když se šunka nevaří.Jinak s tou chemií máš pravdu. Ale já přesto dávám půl pragandy a půl obyčejné soli. Ta barva by u nás neprošla Ale to je náš problém Odpovědět
  • chocolate24. 7. 2012 20:56:09 Tanicka:Přesně tak!Tu růžovou barvu dělá Praganda, šunka bez chemie je, bohužel, barvy šedé.Ovšem myslím si, že šunku si doma děláme i proto, abychom se vyhnuli chemickým sr….m. Nápad s petkou je SUPER!!!+8 Odpovědět
  • Odpovědět
  • varilamyskakasicku24. 7. 2012 20:14:36 Tanicko, musím souhlasit, že šunka je výborná, šunku jsem dělala již také v pet- lahvi s uříznutým vrškem při 80 stupních, dělala jsem ji z krůtího masa a asi ji zopakuji, domácí je domácí Odpovědět
  • xanny24. 7. 2012 19:29:58 , vzhledem k tomu, že máme malé děti a v obchodě studuju etikety se složením výrobků- určitě zkusím. Díky za tip Odpovědět
  • BILKOVAI24. 7. 2012 19:29:17 Tanicko, nevím, jestli je to fotkou, ale ta šunka vypadá jak uvařené maso. Když se šunka vaří, tak při teplotě 70st, max 80 st.Voda by vůbec neměla vřít. Na řezu musí být krásně růžová.Dávám odkaz na šunku pro srovnáníhttp://www.toprecepty.cz/recept/14098-domaci-vepro…. Jinak s tou petkou je to dobrý nápad. Já vařím šunku v tlačenkovém střevě Odpovědět
  • Simona Skolakova24. 7. 2012 19:00:16 Tak to je super nápadměla jsem na to kdysi specielní nádobu,ale toto mi přijde daleko lepší Odpovědět
  • Bibinka24. 7. 2012 18:47:15 Táničko, to je moc dobrej nápad a že to bude dobrý je mi jasný bez ochutnávky Máš 3.bod Odpovědět
  • rebeka24. 7. 2012 18:39:59 noo, to vůbec nemusí být špatné a líbí se mi vychytávka s PETkou Odpovědět
  • katyvypl24. 7. 2012 18:04:07 Jednou jsme takto dělali kuřecí šunku a s kupovanou se to opravdu nedá srovnat. A to s tou pet lahví je skvělý nápad! Odpovědět

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *