Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?Máte rádi k snídani nebo před spaním sklenici rostlinného mléka? Používáte rostlinné mléko do koktejlů nebo při vaření? Výběr rostlinných mlék na našem trhu je pestrý. Dokonce tak pestrý, že už se v tom pomalu začínáme ztrácet a nevíme, jaký druh mléka a od kterého výrobce si vlastně vybrat. V tomto článku proto shrnu přednosti různých druhů rostlinných mlék, abyste při nákupu měli výběr snadnější a rychlejší. Pro zjednodušení používám označení „mléko“, přestože dle legislativy je pro rostlinné alternativy mléka povoleno pouze označení „nápoj„. Většina z nás ale stále používá slovo mléko ????

Sojové mléko

Nejčastěji dostupná alternativa, dostaneme je i v běžném supermarketu a cena není závratná. Surová sója, z níž se mléko vyrábí,může však být pro některé z nás hůře stravitelná. Navíc je sója jednou z nejpěstovanějších plodin na planetě a často je geneticky modifikována.

 Fytáty a antinutrienty obsažené v sóji omezují využití některých živin ze stravy.

Více o sóji jsem už psala v tomto článku: Máme jíst sóju? A kterou? Osobně doporučuji používat pouze bio sojové mléko z geneticky nemodifikované sóji bez přidaného cukru a soli, a to pouze v množství malém, například k dochucení nápojů či pokrmů, nikoli však pro běžné denní pití.

Mandlové mléko

Mandlové mléko se vyznačuje vysokým obsahem vápníku, fosforu, hořčíku a draslíku.

  Jelikož jsou mandle pro nás exotickou potravinou a jsou k nám importovány z velké dálky na lodích, doporučuji kupovat mandle nejvyšší kvality (bio) a totéž platí i o mandlovém mléce. Mandlových mlék je na našem trhu několik druhů.

Pokud mléko neobsahuje přidaný cukr, sirup z agáve, sůl, stabilizátory nebo emulgátory, je to dobrá volba pro náš stůl i kuchyni. Mléko si můžete dosladit medem, sladem či sušeným ovocem. Můj recept na domácí raw mandlové mléko najdete zde: Mandlové mléko

Kokosové mléko

Kokosové mléko je široce dostupné nejen v supermarketech, ale dokonce i v malých prodejnách potravin. Bohužel jeho kvalita je často velmi pochybná a mléko obsahuje nežádoucí příměsi.

Za vhodné složení kokosového mléka považuji pouze následující položky: bio kokosová voda, bio kokosová dužina, pitná voda. Dalším problémem kokosového mléka je jeho vysoký obsah tuku, a to především nasycených mastných kyselin.

Z toho důvodu nedoporučuji kokosové mléko k běžnému pití, ale pouze pro dochucení pokrmů a nápojů. Pro toto dochucení však dobře poslouží i klasický strouhaný kokos.

Rýžové mléko

I rýžové mléko je dnes již dostupné ve většině supermarketů a jeho výhodou může být nižší obsah tuku než u mandlového mléka.

I zde však věnujte pozornost složení, do kterého by měla patřit jen bio rýže, pitná voda, slunečnicový olej a maximálně ještě sůl.

Právě pro zdánlivou nepostradatelnost oleje a soli v tomto mléku (pokud si rýžové mléko nevyrábíte sami doma pouze z vody a rýže) ho osobně neřadím mezi favority. Dalším otazníkem je nedávná kauza týkající se kontaminace tohoto mléka arzenem.

Ačkoli dle vyjádření Státní zemědělské potravinové inspekce se v současnosti v Čechách žádné rýžové mléko kontaminované arzenem neprodává, jeho používání doporučuji omezit jen na dochucování pokrmů a nápojů. Dětem doporučuji podávat potom spíše jiné druhy rostlinných mlék.

Ovesné mléko

Ovesné mléko zatím nepotkáte na pultech obchodů tak často jako výše zmíněná mléka, nicméně lze počítat s čím dál vyšším zájmem spotřebitelů, a tím pádem i lepší dostupností tohoto mléka.

I výhodou ovsa může být, že neobsahuje tuk (narozdíl od mandlí a jiných ořechů), nicméně na druhé straně oves narozdíl od například amarantu či quinoy obsahuje v jisté formě lepek. Pokud se však snažíte vyhýbat lepku pouze preventivně, ovesného mléka se obávat nemusíte.

Co se týče ovesných mlék, na trhu lze dostat i ta s téměř zcela čistým složením: oves, voda, sůl. Více přísad není třeba a mléko si můžete sami jakkoli dochutit.

Quinoa mléko

Quinoa je označována za pseudoobilninu, což znamená, že má podobné nutriční hodnoty i využití jako oblininy, přestože se jedná o rostlinu z čeledi laskavcovitých.

Toto mléko s nižším obsahem tuku zatím neseženete v mnoha prodejnách a, pokud se mi podařilo zjistit, na tuzemském trhu je zatím k dostání pouze ve variantě s přidaným sirupem z agáve a maltodextrinem.

Je to škoda, protože další bezlepková varianta rostlinného mléka založeného na složených sacharidech a bez zbytečných aditiv by se hodila. Třeba se v budoucnu dočkáme.

Lískooříškové mléko

Lískové oříšky patří k nejbohatším zdrojům vitaminu E, který ochraňuje buňky. Kromě toho jsou lískové ořechy bohaté na vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin.

Pomáhají při prevenci srdečních a oběhových chorob. Prospívají při neurózách, fyzickém vyčerpání, uklidňují a zlepšují paměť. I pro toto mléko platí stejné informace, jako pro quinoa mléko. Malá dostupnost v obchodech a složení s přidaným sirupem z agáve a maltodextrinem. Domácí výroba tohoto mléka je však prostá a mléko má výbornou chuť.

Můj recept naleznete zde: Lískooříškové mléko

Amarant mléko

Zrno amarantu je zdrojem minerálů (zejména železa, vápníku a hořčíku) a i amarant je jakožto pseudoobilnina přirozeně bezlepkový. I amarantové mléko však budete shánět složitěji.

Navíc i zde se ve složení setkáte s přidaným sirupem z agáve a maltodextrinem.

Na druhou stranu by spotřebiteli patrně stačila na truhu jen jedna varianta pseudoobilného mléka s prostým složením pseudoobilnina + voda, ať už by se jednalo o mléko z quinoy, amarantu nebo třeba pohanky.

Které rostlinné mléko je nejzdravější a které je na hubnutí?

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?Odpověť na tuto otázku je individuální. V nízkotučném jídelníčku obstojí lépe mléko rýžové nebo ovesné. V nízkosacharidovém jídelníčku zase preferujte spíše mléko mandlové, domácí makové, domácí vlašské nebo domácí lískooříškové a slaďte tato mléka pouze minimálně či přírodními sladidly. Ve vyváženém jídelníčku můžete používat jak mléka tučnější, tak ta méně tučná. Kombinujte však pokrmy dle pravidla vyváženosti, tzn. do obilné kaše patří spíše ořechové mléko a naopak do čokoládového pudingu se hodí mléko s nižším obsahem tuku, tedy obilné či pseudoobilné. Z pohledu významu pro zdraví jsou vhodná všechna mléka, pakliže neobsahují přidaný cukr a, pokud možno, ani sůl. Samozřejmě do mléka nepatří různé konzervanty a emulgátory.

Domácí raw mléka

Jednoznačně nejvhodnější a nejlevnější variantou rostlinných mlék jsou domácí raw mléka. Domácí výrobu doporučuji především u mléka z vlašských ořechů, které je velmi chutné a bohaté na vzácné omega 3 mastné kyseliny.

Dále doporučuji vyzkoušet pohankové mléko, mléko makové, bohaté na vápník, slunečnicové mléko bohaté na hořčík, tryptofan, vitamin B6 a E a již zmíněné lískooříškové a mandlové mléko.

Recepty na všechna tato mléka pro přehlednost uvádím níže.

Informace o hubnutí nebo zdravé stravě se dozvíte například v těchto článcích (ale i mnohých dalších v sekci blog):

Podívejte se i na má videa

Jste z toho zmatení? Nedozvěděli jste se vše, co by vás zajímalo? Ráda vám s jídleníčkem poradím osobně na individuální konzultaci, nebo přijďte na moje kurzy

Přebírání textů:

  •     tištěná média — přebírání nezměněných textů je zdarma s podmínkou uvedení zdroje
  •     online média — je možné pouze přebrat upoutávku v délce perexu nebo jednoho odstavce a pro zbytek textu odkazovat na web www.najimseazhubnu.cz

Které ne-mléko si vybrat

Kravské mléko je pro většinu lidí nevhodné. Na trhu je ale možné sehnat také různé alternativy, ať už mléko kozí, nebo rostlinné nápoje, které mají svou chutí a složením k mléku blízko. Neobsahují ale kasein, což je bílkovinná frakce obsažená v kravském mléce. Většina lidské populace je na kasein alergická. Ideální náhradou je kvalitní kozí mléko nebo zcela jiný druh nápoje.

Druhy rostlinných nápojů:

Sojové mléko

Nejčastěji se jako náhrada kravského mléka používá sojová
bílkovina. Surová sója, ze které se nápoj vyrábí, může ale být hůře
stravitelná. Navíc je sója často geneticky modifikována. Proto se doporučuje používat
pouze bio sojové mléko z geneticky nemodifikované sóji bez přidaného cukru a
soli. Výborně ho využijete při vaření, do polévek, omáček, dezertů i do kávy.

Mandlové mléko

Mandlové nápoje mají vysoký obsah vápníku, fosforu, hořčíku
a draslíku. Mandle jsou také přírodním zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu E a
zdravých tuků. Jsou proto dobrou volbou. Nápoj chutná jemně sladce a ořechově.
Hodí se třeba do kaší, dortů a dezertů. Využít se dá ale všude, kde se používá
kravské mléko. Při kombinaci s kokosovým nápojem z něj uděláte
skutečnou lahůdku.

Kokosové mléko

V ideálním kokosovém nápoji by měla být pouze kokosová
voda, kokosová dužina a pitná voda. Kokos obsahuje velké množství tuku, a to
především nasycených mastných kyselin. Není proto ideální k přehnané
konzumaci. Výtečně ho využijete pro dochucení pokrmů a nápojů. Zejména
v exotické kuchyni. Kokosový nápoj umí zjemnit omáčku i husté polévky.

Rýžové mléko

Nápoje z rýže jsou jednou z nejideálnějších
variant pro náhradu tradičního mléka. Jsou totiž chuťově neutrální,
s nízkým obsahem tuku a výživově velmi přínosné. I tady je ale potřeba
dbát na kvalitu. Proto si můžete rýžový nápoj připravit sami.

Budete mít zájem:  Jak je důležité zpívat dětem ukolébavky

Stačí k tomu
litr studené vody, 100 g rýže, asi 2 lžíce fruktozy (nebo třtinového cukru),
špetka soli. Rýži propláchněte a dejte do neosolené vroucí vody a vařte zhruba
čtvrt hodiny. Po uvaření slijte a důkladně rozmixujte s litrem studené vody.
Potom směs přeceďte, přidejte trošku soli a fruktózu.

Zakryjte a nechte
vychladnout. Takto vám nápoj vydrží v lednici necelý týden.

Ovesné mléko

Výhodou ovsa může být, že neobsahuje tuk. Ovesný nápoj je
skvělým pitím pro sportovce. Díky vynikající energetické a výživové hodnotě se
dá popíjet během celého dne, nejlépe ale ke snídani, před výkonem nebo po
doběhnutí. Ovesný nápoj odborníci doporučují k běžnému vaření. Chutnat vám
bude zejména ve snídaňové kaši, pudinku, palačinkách apod.

Lískooříškové mléko

Lískové oříšky patří k nejbohatším zdrojům vitaminu E, který
ochraňuje buňky. Jsou také bohaté na vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a
biotin. Zatím se v obchodech dá sehnat jen výjimečně, ale zvládnete ho i
vyrobit doma. Nejprve namočte oříšky na dva dny do vody.

Pak je dejte do mixéru, doplňte trochu vody a pořádně rozmixujte. Přidat můžete i namočené mandle. Tekutinu přeceďte přes „čajové sítko“ nebo pláténko. Lískooříšková hmota, která se Vám oddělí, je dále použitelná například jako základ pomazánek. Nápoj si můžete
dochutit agávovým sirupem nebo medem.

Výborný je třeba do smoothies, kam můžete dávat i kešu nápoj. Ten má sladkou, krémovou chuť.

Které rostlinné mléko vybrat

V nízkotučném jídelníčku zvolte nápoje rýžové nebo ovesné. V
nízkosacharidovém jídelníčku zase preferujte spíše nápoje mandlové, domácí
makové, domácí vlašské nebo domácí lískooříškové. Všeobecně ale můžete nápoje
kombinovat.

Do obilné kaše patří spíše ořechové mléko a naopak do čokoládového
pudingu se hodí mléko s nižším obsahem tuku, tedy obilné. Nejvhodnější a
nejlevnější variantou rostlinných mlék jsou domácí raw mléka.

Stačí mít
kvalitní mixér (nejlépe stolní) a sítko nebo kus tkaniny, případně existují
také specializované přístroje čistě pro tento účel. Připravit si tak můžete
prakticky jakýkoli nápoj.

Další rady, tipy a doporučení najdete v sekci „Články“ – Byliny, potraviny, doplňky

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?

Ráda Vám doporučím konkrétní byliny a jídelníček přímo pro Vás. Každý člověk je jedinečný a je třeba ke každému přistupovat individuálně.

Jako certifikovaná terapeutka nabízím sestavení bylinných směsí (případně i jídelníčků) přímo na míru. Co prospívá jednomu, druhému prospívat nemusí, přitom oba mohou mít stejný zdravotní problém.

S čím vám mohu pomoci:

  1. Doporučení vhodné stravy a životního stylu

  2. Detoxikace, redukce váhy

  3. Únava, potíže se spánkem

  4. Problémy s trávením včetně prediabetes a hypoglykémie

  5. Akné, ekzémy, plísně

  6. Menstruační potíže, hormonální nerovnováha, klimakterium

  7. Nervozita, napětí, úzkost, deprese

Kontaktovat mne můžete prostřednictvím emailu – [email protected] nebo [email protected], Zlín.

Upozornění: Informace uvedené na tomto webu www.tradicni-terapie.cz jsou pouze informativní a nejsou určeny k nahrazení rad od kvalifikovaného lékaře.

Stejně tak ani bylinná léčba a změna jídelníčku nemůže dle legislativních norem nahradit léčbu západní medicínou. Tradiční medicína je velmi úspěšná v případě dobře nastolené spolupráce.

Někdy je léčba dlouhodobá, ale její pozitivní vliv pocítíte již po pár dnech či týdnech.

#mléko #ovesné #rýžové #rostlinnámléka #sojové #mandlové #kokosové

Rostlinná mléka: Proč je pít a jak vybrat ta správná?

Rostlinné nápoje jsou pro všechny, kteří vyznávají zdravý životní styl. Jsou také alternativou pro ty, kteří z jakýchkoliv důvodů nemohou konzumovat kravské mléko.

Ideální jsou pro jedince s alergií na mléčnou bílkovinu (kasein) či mléčný cukr neboli laktózu. Mnohé z nich jsou také bezlepkové, a proto po nich určitě sáhnou i celiaci.

Výhodou je i to, že nápoje rostlinného původu mají stejné možnosti využití jako kravské mléko.

Podle čeho vybírat

Pokud stanete před regálem s obilnými a dalšími rostlinnými nápoji a krémy a nebudete si vědět rady s tím, který vybrat, zde je pár vodítek. Předně se vyplatí vybírat nápoje v kvalitě BIO.

Máte tak totiž jistotu, že výrobek neobsahuje chemicky ošetřené suroviny ani zbytky pesticidů a navíc i finální úprava bioproduktů je velmi šetrná. Neobsahují žádná chemická barviva, konzervanty, stabilizátory, aromata či zvýrazňovače chuti.

U sójového nápoje je biokvalita obzvlášť důležitá, protože jedině tak si můžete být naprosto jistí, že není vyroben z geneticky modifikované sóji. Bohužel velká část světově pěstované sóji obsahuje geneticky modifikované organismy (GMO).

Jelikož v České republice jde o poměrně mladý trend, narazíme v obchodech přibližně na 15 značek obilných nápojů. Mezi nejznámější patří značky Alnatura, Oatly, Isola Bio, EcoMil, DM Bio, Provamel, Alpro. Ale není rostlinný nápoj jako rostlinný nápoj.

Proto je dobré se v nich před nákupem trochu zorientovat. Jak již bylo zmíněno, nejlepší variantou je sáhnout po nápoji s certifikátem a logem BIO. Označení je několik, ale to, které by rozhodně nemělo chybět, je zelené a má podobu listu z malých hvězdiček.

Dále je dobré vybírat nápoje s co nejvyšším obsahem základní suroviny. Tak například ty nejkvalitnější rýžové nápoje obsahují až 17 % rýže a na chuti je to znát.

Jsou mnohem lahodnější, jemnější a mají plnější chuť oproti těm, které obsahují rýže méně – rozdíl poznáte při první ochutnávce.

Někteří výrobci nabízejí velmi široký výběr nápojů. Od základních variant, jako je rýžový, ovesný či sójový, až po bezlepkové varianty, jako je pohankový, jahelný či čirokový.

Setkat se můžeme i s příchutí mandlí, kokosu, lískového oříšku, kakaa a dalších. Ochucené bio nápoje jsou většinou mírně přislazené agávovým sirupem. Existují i varianty bio nápojů obohacené vápníkem, který pochází z mořských řas.

Takovéto nápoje obsahují 120 mg vápníku na 100 ml, což je stejné, nebo dokonce vyšší množství, než obsahuje kravské mléko.

Sušené nebrat

Určitě se vyhněte instantním rostlinným nápojům, tedy těm v prášku. Kvalitní a zdravé výchozí suroviny obsahují často jen minimální množství a přidává se do nich částečně ztužený, tedy nezdravý tuk a většinou i glukózový sirup, aby chutnaly sladce.

Jak rostlinný nápoj vzniká

V italské firmě Isola Bio, která patří k největším a nejkvalitnějším výrobcům těchto nápojů, nám prozradili, co je nutné udělat pro to, aby byl nápoj opravdu kvalitní a chutný. Na začátku je důležitý pečlivý výběr suroviny, která bude tvořit základ nápoje či krému.

Může to být například sója, rýže či proso – ty se sejí na jaře a sklízejí v září. Nebo to může být oves, špalda či ječmen – ty se sejí na podzim a sklízejí v červnu.

Po sklizni přichází na řadu první testování, kde se zkoumá kvalita, váha, vlhkost a další důležité aspekty, které musí plodina splňovat před tím, než půjde na čištění. Po vyčištění jsou suroviny umístěny do skladu a připraveny k využití.

Pokud se jedná o suroviny dovezené, je primárním krokem výběr spolehlivého dodavatele a následná kontrola kvality ve vlastní laboratoři. Teprve po pečlivém prozkoumání je obilovina přijata a zpracována.

Samotné nápoje jsou vyráběny relativně složitou, ale velmi šetrnou metodou. Velmi zjednodušeně se dá výrobní proces popsat tak, že obilovina se nejprve nasype do násypky a zároveň se do vodního tanku nalije čistá voda. Při zahřátí se základní obilovina začne rozkládat na jednoduché cukry, které mají přirozeně sladkou chuť.

Proto jsou obilné nápoje, přestože neobsahují žádný přidaný cukr, příjemně nasládlé. Po tom, co se základní surovina mixuje s vodou, dochází k oddělení pevných částí (zbytků suroviny) a vzniká tekutý produkt. Do něj se přidají sekundární ingredience (mandle, kokos, lískové oříšky a jiné). Následuje filtrace, homogenizace, sterilizace a chlazení. Po vychlazení je na řadě tzv.

primární balení, kde se nápoje rozlijí do bílých krabic dle objemu. Poté putuje nápoj k sekundárnímu balení, kde je mu dodána finální podoba, je zabalen a naskládán na palety, odkud pak cestuje do celého světa. Správná firma dbá nejen na kvalitu výrobků, ale i na životní prostředí a tak ani při výrobě kartonů nezapomíná společnost na ekologickou odpovědnost.

Tak to má i firma Isola Bio, která například za každý strom poražený pro výrobu obalů vysadí jeden nový.

  • Co budete potřebovat:
  • • 200 ml rýžového mandlového nápoje
  • • 2 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 1/2 banánu

Do vysokého hrnku nalijte rýžový mandlový nápoj, přidejte ovesné vločky a nechte 5 minut odstát, během této doby vločky změknou. Přidejte na kousky nakrájený banán a směs tyčovým mixérem rozmixujte.

Nápoj nalijte do sklenice, ozdobte čerstvým banánem a můžete podávat. Kdo chce, může přidat 1 kávovou lžičku medu.

  1. Tip z obchodu:
  2. Rýžový mandlový nápoj ISOLA BIO
  3.  
  4. Je vyrobený z italské rýže, 100% rostlinného původu,
  5. bezlepkový a neobsahuje laktózu.
  6. Je jemně přislazený agávovým sirupem.
  7. Cena asi 78 Kč/1 litr
Budete mít zájem:  Parní hrnec splňuje požadavky – zdravě a chutně

Proč sáhnout po kvalitě

Nápoje vyráběné výše popsanou technologií nezatěžují organismus, jsou stoprocentně přírodního původu, bez laktózy, bez cholesterolu a přidaného cukru, čímž vynikne původní chuť každé ze základních surovin. Existuje také mnoho variant bez lepku.

Co do počtu kalorií, jsou s mlékem srovnatelné nebo jich obsahují méně – to platí pro neochucené nápoje, ale na rozdíl od mléka jsou mnohem lépe stravitelné. Proto jsou vhodné i pro děti. Mají také nízký obsah nasycených tuků a zároveň vysoký obsah těch „zdravých“ nenasycených.

Obsahují lehce vstřebatelné rostlinné bílkoviny a zároveň neobsahují geneticky modifikované organismy.

Do kávy i do koktejlu

Ať už ze zdravotních důvodů musíte, nebo prostě jen chcete vyřadit kravské mléko, můžete místo něj používat rosltinné nápoje a krémy, které se dají využít k čemukoliv, k čemu se běžně využívá mléko. Jsou vhodné pro teplé i studené snídaně, do kávy, místo mléka do müsli i jako odpolední či školní svačina.

Kuchařky a pekařky je mohou při svých kulinářských dílech využít do těst (mandlové mléko je třeba výborné do těsta na palačinky). Jsou z nich lahodné koktejly, šejky, smoothie, krémy i pudinky. Ocení je maminky s malými dětmi, protože je z nich výborná krupicová kaše.

Nemusíte se bát je pro zpestření chuti přidat i do některých polévek.

Jsou skutečně chutné?

Byli jsme zvědaví, jak rostlinné nápoje chutnají. A tak jsme vyzkoušeli hned několik druhů. U rýžového nápoje nás překvapilo, jak sladce chutná i bez přidaných cukrů. A protože máme rádi kávu, zkusili jsme ho přidat do ledového frappé, latté i cappuccina a všude chutnal skvěle.

Druhou volbou byl nápoj mandlový, ze kterého jsme zkusili udělat dětem krupicovou kaši. Lehce jsme dochutili skořicí a plátky mandlí a jen se olizovaly. Cukr opět nebyl potřeba.

A abychom zůstali ještě chvíli naladěni na letní atmosféru, sáhli jsme do třetice po nápoji kokosovém, který jsme si přidali do banánového smoothie s trochou strouhaného kokosu. A skutečně už chyběl jen zvuk moře a výhled na palmy.

Co můžete vyzkoušet:

Špaldová smoothie bowl s lesním ovocem

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?                                                                                                                       Foto: Isola Bio

Co budete potřebovat:

  • 220 ml rýžového nápoje
  • 8 lžic špaldových vloček
  • 1 banán
  • 130 g lesního ovoce (borůvky, maliny, jahody)
  • med
  • na ozdobu dle chuti – kešu oříšky, mandle, lískové oříšky, chia semínka, sušené ovoce

Špaldové vločky necháme po dobu alespoň 5 minut změknout v rýžovém nápoji. Poté přidáme banán, lesní ovoce, med a vše rozmixujeme. Na závěr ozdobíme oblíbenými oříšky, semínky či sušeným ovocem.

Vyrobte si je sami

Obilné, ale i další rostlinné nápoje si klidně můžete vyrobit doma. Je to velice jednoduchá záležitost, stačí mít ty správné suroviny a vybavení.  Vybranou surovinu, tedy např. mandle, dáte přes noc namočit do vodní lázně. U surovin, jako jsou mák či ovesné vločky, postačí několik hodin.

Poté vodu slijte a ingredience přemístíte do výkonného stolního mixéru (např. Perfect Smoothie Vitality). Doplníte čerstvou vodou, dle chuti dosladíte či ochutíte vanilkou nebo kořením a rozmixujete. Nakonec přecedíte přes sítko nebo plátno a je hotovo.

Ořechy je důležité předem namáčet proto, aby byly lépe stravitelné a současně se aktivovaly všechny enzymy, které jsou v nich uloženy.

Pár vybraných druhů a jejich účinky

Mezi nejpopulárnější patří mandlové mléko s jemnou oříškovou chutí. Obsahuje velké množství minerálů – magnesium, mangan, selen, a také vitamin E. Minerály spolu s vitaminem E a B najdete i v ovesném mléku, které lze připravit nejen přímo z ovsa, ale rovněž z ovesných vloček.

Sportovci ocení rýžové mléko bez obsahu tuku a s obsahem sacharidů. Makové mléko je zdrojem vápníku, který je skvělou prevencí osteoporózy. Vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin tělu dodáte konzumací mléka z konopných semínek. Slunečnicový nápoj pak oceníte při nervovém vypětí a v těhotenství.

Mléko ze sezamu obsahuje beta-karoten, vápník, hořčík a fosfor. Vysoký obsah sodíku má mléko kokosové. Pohankový nápoj pomáhá ke zlepšení pružnosti cév a regeneruje jaterní buňky. Dražší, ale výživné je mléko z kešu ořechů s vysokým obsahem vitamínů skupiny B a hořčíku.

nápoji z kakaových bobů hledejte hořčík a theobromin, díky kterému vás tento nápoj povzbudí a zlepší náladu.

-ak-

Mléko vs. rostlinné nápoje („rostlinná mléka“)

Často se setkáváme s pojmy rostlinná a živočišná mléka. Někteří z nás pak hledají odpověď na otázku, které z nich je pro nás vhodnější. Pojďme nahlédnout do „mléčného světa“.

Rostlinný nápoj může v kuchyni nahradit mléko. Jak ho ale vybrat?

Rostlinné mléčné nápoje nejsou rostlinná mléka! Na začátek je důležité si říct, že výrobci nemohou podle české legislativy používat označení „rostlinná mléka“, a tak je toto slovní spojení nepřesné. Mléko je totiž výhradně produkt mléčné žlázy savců.

TIP: více se můžete o mléku dozvědět v encyklopedii na našem webu.

Rostlinné „mléčné“ nápoje

Rostlinné nápoje, jak se správně nazývají, jsou extrakty surovin rostlinného původu. Podíl rostlinné složky se většinou u jednotlivých druhů rostlinných nápojů liší, ale v zásadě není moc vysoký a pohybuje se v rozmezí od 1 do 10 %.  

V posledních letech spotřeba „rostlinných mlék“ stoupá a nabídka různých výrobců je opravdu velmi široká. Nejčastěji se v obchodech můžeme setkat se sójovými nápoji. Dalšími variantami jsou například „mléka“ mandlová, ovesná, kokosová, rýžová, maková, pohanková, nebo nápoje ze skořápkových plodů atd.

  • Rostlinné mléčné nápoje se prodávají také v sušené podobě.
  • Složení rostlinných nápojů („mlék“) versus živočišných mlék Pro zdravou populaci by však neměly sloužit jako plná náhrada mléka, protože se jedná o potravinu zcela jiného složení, a nelze je tak po výživové stránce adekvátně „zaměňovat”.

Složení rostlinných nápojů („mlék“) – jaké látky obsahují?

Jejich složení je také velmi variabilní. Liší se zejména v množství sacharidů, jelikož většina rostlinných nápojů obsahuje, kromě přirozeně se vyskytujících sacharidů, také přidaný cukr.

V některých výrobcích najdeme též přidanou sůl nebo rostlinný tuk (nejčastěji pak kokosový nebo palmový), což není žádoucí.

Často se na trhu objevují fortifikované (obohacené) rostlinné nápoje, které jsou obohacené o vitaminy skupiny B (B2, B12…), vitamin D či vápník, což už je z nutričního hlediska zajímavější.

Nesmíme ovšem opomenout, že vstřebání a využití živin, které byly uměle doplněny, je daleko nižší, než když se v potravině vyskytují v přirozené podobě.

Kupované rostlinné nápoje často obsahují řadu přídatných látek, například zahušťovadel a stabilizátorů, jsou uměle doslazovány, kdežto složky, která jim často dává název, je v nich minimum.

Není výjimkou, že mandlový či kešu nápoj obsahuje kolem pouhých dvou až tří procent ořechů (ty nejkvalitnější pak kolem dvanácti), o něco lépe je na tom ovesný či rýžový s podílem pevné složky cca deset procent.

Lidé, kteří se bojí takzvaných éček, dávají přednost rostlinným nápojům, které je naopak často obsahují, přičemž do mléka se žádná éčka přidávat nesmějí.

I když rostlinné nápoje mohou mléko konzistencí i barvou připomínat, ve složení mu nemohou konkurovat.

Složení živočišných mlék – jaké látky obsahují?

Oproti rostlinným nápojům má mléko dosti odlišné nutriční hodnoty. Liší se zejména v obsahu cenných bílkovin. Uvedeme na příkladu: kravské polotučné mléko obsahuje ve 100 ml 3,3 g plnohodnotných bílkovin, kdežto např. rýžový nápoj obsahuje jen asi 0,1 g bílkovin, které jsou navíc rostlinného původu, tudíž tzv. neplnohodnotné (nekompletní).

Ani u dalších rostlinných „mléčných“ nápojů nedosahuje množství bílkovin zdaleka hodnot jako u živočišných mlék – většinou je to do 1 g bílkovin/100 ml.

Navíc i obsah vápníku je u většiny rostlinných nápojů výrazně nižší než v mléce. Vápník v mléce je pro tělo mnohem lépe využitelný (vstřebá se ho cca 30 %) oproti potravinám rostlinného původu (vstřebá se pouze několik %). Úplným nahrazením mléka ve stravě rostlinnými nápoji bychom se tedy ochudili o důležitý zdroj vápníku s dobrou vstřebatelností a hodnotné mléčné bílkoviny.

Dalšími nedostatky rostlinných „mléčných“ nápojů oproti živočišným mlékům je nižší obsah některých vitaminů a nepřítomnost vitaminu B12 a D.

U dětí by mohlo nahrazení mléka a mléčných výrobků rostlinnými produkty bez doplnění chybějících živin vést k významným a ohrožujícím deficitům.

Mohou být „rostlinná mléka“ náhradou živočišného?

Tato mléka jsou často zpestřením sortimentu potravinářských výrobků a výrobkem hojně využívaným vegany, osobami s laktózovou intolerancí nebo alergií na bílkovinu kravského mléka. Dalším důvodem pro konzumaci rostlinných nápojů však může být i chuťová preference nebo snaha o pestrost jídelníčku.

Jedním z důvodů nahrazování mléka může být právě alergie na bílkovinu kravského mléka, která je nejčastější potravinovou alergií v dětském věku. Ta ale ve většině případů s přibývajícím věkem vymizí. V případě této alergie je potřeba řešit jídelníček komplexně a zabránit možným deficitům z přísné eliminační diety, nejlépe po poradě s nutričním terapeutem ve spolupráci s pediatrem.

  1. Rozhodně nelze “naslepo” doporučit náhradu mléka sójovými nápoji, které často také u těchto nemocných vyvolávají alergickou reakci.
  2. I když má konzumace rostlinných „mléčných“ nápojů jistá pozitiva, je jejich význam v médiích často nadhodnocován a v posledních letech se jedná spíše o módní záležitost.
Budete mít zájem:  Druhý ročník Čejkovických bylinkových slavností

Dříve se u „rostlinných mlék“, správně označovaných jako rostlinné nápoje, zdůrazňovala zejména výhoda nepřítomnosti cholesterolu oproti živočišnému mléku.
Nicméně podle současných poznatků není množství cholesterolu přijímaného stravou možno vnímat jako izolovaný rizikový faktor, protože jeho vliv na srdečně-cévní nemoci má přímé souvislosti zejména s celkově nevhodným stravováním (např. nadbytečným příjmem jednoduchých cukrů) a dalšími faktory životního stylu.

Dále se za výhodu rostlinných nápojů označuje nepřítomnost laktózy. Pro osoby s laktózovou intolerancí je však nutričně výhodnější upřednostňovat klasické mléčné výrobky, pouze volit ty bez laktózy nebo s jejím nízkým obsahem a fermentované mléčné výrobky.

Vyzdvihnout lze snad lepší složení mastných kyselin tuku v případě, že se však nejedná o částečně nebo plně ztužený tuk nebo tuky z palem, které jsou naopak problematické.

Pokud tuk v rostlinném nápoji pochází ze sójových bobů, obsahuje pozitivně působící fosfolipidy a fytosteroly. Pro ženy po menopauze může být přínosem obsah isoflavonů (fytoestrogenů), což však neplatí pro děti.

Jak jsme na tom s rostlinnými nápoji (nesprávně „rostlinnými mléky“) v České republice?Zatímco sójové či rýžové nápoje jsou na pultech českých obchodů k mání již delší dobu, nápoje z různých ořechů a semen se staly hitem až v posledních letech.

Rostlinným nápojům nefandí jejich cena: 100 ml kravského mléka koupíme do 3 Kč, kdežto cena rostlinných nápojů se pohybuje od 7 do 16 Kč/100 ml. V rostlinných nápojích se často objevují i přírodní toxické látky (zejm. plísně) a antinutriční látky (látky snižující výživovou hodnotu potravin, například využitelnost živin).

Zajímavou zkušeností může být příprava rostlinného nápoje v domácím prostředí za pomocí speciálního přístroje. Pak máme jistotu o kvalitě připraveného nápoje, ale i tak nesmíme opomenout, že jeho výživová hodnota je zcela jiná než u mléka a nelze tak tyto dvě komodity s úspěchem zaměňovat.

Rostlinné „mléčné“ nápoje jsou zpravidla k dostání v tekuté formě zabalené v „tetrapaku“, což je mimochodem také nesprávné označení obalů z nápojového kartonu. Více zjistíte v článku Kontejnery na třídění nápojového kartonu. Výjimečně jsou rostlinné nápoje k sehnání ve sklenici, ale existují i v sušené formě.

Autorem článku je Nutrifit – komplexní řešení ve výživě

Rostlinné náhražky mléka

K vaření a pečení, k samotnému pití nebo do kávy – nejrůznější rostlinné nápoje lze s větší či menší úspěšností používat všude tam, kam přijde běžné kravské mléko.

Abychom si udělali pořádek v pojmosloví – podle platné evropské legislativy se v Česku smí označovat jako mléko pouze produkt z mléčných žláz savců. To je důvod, proč na našem trhu nenajdete sójové, mandlové, ovesné a jiné nápoje označené jako mléko.

Patnáctka evropských zemí, mezi nimi například i naši slovenští nebo polští sousedé, si ovšem vymohla označení „mléko“ i pro kokosové nápoje, a Italové, Francouzi a Španělé dokonce i pro mandlové.

Nejčastějším typem rostlinné náhražky mléka na pultech obchodů je „mléko“ vyrobené ze sóji. Neobvyklá však nejsou ani ta z mandlí, ořechů, rýže nebo ovsa. Narazit můžete i na větší exotiku jako nápoje z konopí, semínek chia nebo quinoy. Liší se mezi sebou nejen hlavní surovinou, která jim dává název, nebo příchutí, ale také v tom, co všechno obsahují.

U některých musíte počítat s přidaným cukrem, solí či olejem, jiná jsou zahuštěná či ochucená, výjimkou není ani přítomnost éček. Narazit můžete i na „čisté“ nápoje, k jejichž výrobě se používá jen základní surovina a voda. My jsme nakoupili celkem 35 výrobků v českých obchodech a podívali se na jejich složení.

Seřadili jsme je pro přehlednost do tabulek podle abecedy.

Makové a kokosové mléko

Po makovém „mléku“, které zmiňují i odborníci v Častých otázkách, byste na pultech obchodů pátrali marně, což je zároveň důvodem, proč v našem srovnání chybí. Jeho příznivci si ho připravují doma sami.

Z kokosu se vyrábí vícero produktů, na které lze v obchodech narazit. Vedle kokosového „mléka“ je to ještě například hustší kokosový krém, který se používá do vaření, nebo čirá kokosová voda. Do srovnání jsme žádný z kokosových „nápojů“ nezařadili mimo jiné také proto, že přehled kokosových produktů přineseme v některém z dalších vydání. 

Pestrý svět rostlinného „nemléka“

Důvodů, proč lidé vyhledávají rostlinná „mléka“, je hned několik. Existuje nezanedbatelný díl populace, kterému konzumace mléka působí zdravotní obtíže.

U dospělých za tím stojí většinou nesnášenlivost laktózy, tedy mléčného cukru.

Ti mohou na mléko částečně vyzrát tím, že upřednostní kysané mléčné výrobky, ve kterých již bakterie přeměnily laktózu na kyselinu mléčnou, čímž se podíl laktózy významně sníží.

K laktózovým nesnášenlivcům je třeba ještě připočíst i alergiky citlivé na mléčné bílkoviny. Rostlinnými nápoji lze zdroje zdravotních problémů spojených s mlékem obejít. Není však od věci poznamenat, že i mezi nimi jsou takové, které obsahují alergeny.

Vegani, tedy lidé, součástí jejichž životní filozofie je odmítání konzumace živočišných produktů, rovněž sahají po rostlinných náhražkách mléka. Zrovna tak jako ti, kterým mléko nechutná. Mezi zastánci rostlinných nápojů jsou i lidé přesvědčení o tom, že rostlinná alternativa mléka je zdravější.  

Čtěte také: Časté otázky k rostlinným „mlékům“

Sója plná bílkovin

Sójové „mléko“ není žádnou žhavou novinkou. Jeho historie má hluboké kořeny ve starověké Číně, byť mezi běžné složky východoasijského jídelníčku patří nejspíš až posledních pár set let. V padesátých letech 20. století se v Hongkongu a Singapuru začalo prodávat v plechovkách, podobně jako dnes limonády. Do Evropy, Asie a Severní Ameriky se dostal na pulty obchodů sójový nápoj v kartónu během 70. a 80. let. V Česku zažívá vzestup v posledních zhruba 15 letech.

Nápoj se vyrábí namáčením sušených sójových bobů ve vodě a jejich následným rozdrcením, vařením a cezením. Výsledkem je stabilní emulze vody, oleje a bílkovin, která se ze všech běžně dostupných rostlinných náhražek svým složením přibližuje mléku nejvíce.

Pohled výživových odborníků na něj i na sóju obecně je však značně rozporuplný. Zatímco jedni vyzdvihují obsažené fytoestrogeny jako žádoucí, protože mohou zmírňovat zdravotní dopady spojené s menopauzou, jiní v nich spatřují problém (více se dočtete v anketě mezi odborníky za článkem).

Sója totiž obsahuje látky, které mohou napomáhat růstu nádorů, potlačovat správnou funkci štítné žlázy a zabraňovat vstřebávání minerálů. Že by se sóje a sójovému nápoji měly vyhýbat nejmenší děti, na tom se však shodují všichni.

Chcete-li požívat nápoje ze sóji bez výčitek, není od věci myslet na střídmost a rostlinné nápoje obměňovat.

V nabídce českých obchodů jsme narazili na 10 výrobků v podobě hotového nápoje baleného v nápojovém kartónu v ceně od 30 do 75 korun a na tři instantní práškové (více o nich v šedém boxu pod tabulkou). V hotových nápojích se podíl sóji pohybuje mezi 6 a 10 %. Není to však jediný rozdíl, který mezi nimi panuje.

Čtyři sójové nápoje (Alnatura, dmBio, Kaufland/Take it veggie Organic Soy Drink a Provamel) se skládají pouze ze základní suroviny, tedy sóji, a vody. U všech ostatních můžeme najít i další složky, nejčastěji sůl nebo cukr, které významně ovlivňují jejich chuť.

Do některých produktů, nejen sójových, přidávají výrobci vitamíny (nejčastěji vitamín D), mořskou řasu Lithothamnium calcareum pro její vysoký obsah dobře vstřebatelného vápníku a stabilizátory nebo zahušťovadla.

Obecně lze říct, že tučnost sójového nápoje je někde mezi polotučným a plnotučným mlékem, obsažený tuk se však liší svým složením mastných kyselin.

Z pohledu bílkovin jsou oba nápoje srovnatelné, díky čemuž ten sójový můžete při přípravě „mléka“ do kávy na rozdíl od jiných rostlinných nápojů napěnit.

Co do obsahu cukru je na tom sójový nápoj obecně lépe než kravské mléko, byť se mezi sebou jednotlivé sójové výrobky významně liší. Najdete takové s obsahem cukru 0,1 % (Provamel) i slazené se 2,9 % (dmBio, Kaufland/Take it veggie).

Sojové nápoje

  • Alnatura Soja Drink ungesüßt cena za 1 l 42 Kč podíl základní suroviny 9 % energie ve 100 ml (kJ/kcal) 173/41 obsah nasycených mastných kyselin 0,6 % výrobce/prodejce Alnatura GmbH, Německo datum minimální trvanlivosti 12/10/2017
  • dm Bio Soja drink Natur cena za 1 l 34,9 Kč podíl základní suroviny 8 % energie ve 100 ml (kJ/kcal) 157/37 obsah nasycených mastných kyselin 0,5 % výrobce/prodejce dm drogerie markt s.r.o., České Budějovice datum minimální trvanlivosti

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector