Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku

Základní principy

Přechod ze zimy do jara je pro většinu lidí příjemnější než přechod z léta do podzimu. Přesto v tomto období mnoho běžně se stravujících…

Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku Léčba a prevence

Jak ovlivňuje keto dieta, nízkosacharidová strava, dieta o syrových šťávách a jiné moderní diety naše zdraví? Co je intervalová dieta a pro koho je…

Vaše příběhy

Já měla sama problémů víc než dost (záněty střev, žaludku, potravinové alergie, celiakie) a když mi půlroční miminko začalo omdlévat po každém kojení, udělala…

Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku Jídlo pod lupou

Užívá se při nervozitě, depresích, poruchách spánku, jako ženská bylina, na záněty, na bolesti, pohmožděniny a léčbu vnitřních orgánů. Seznam je téměř nekonečný. Právem…

Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku Pochvaly

Kaja: Ja som skúsila zo zdravotných dôvodov (niektoré aj vážnejšie) na začiatok ranné polievky…….Z mojej terajšej zatiaľ novej dvojmesačnej skúsenosti – nebolí ma žalúdok a…

Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku Zdraví, léčba, prevence

V čase mezi biologickým jarem a biologickým létem se někteří lidé cítí unavení, honí je chuť na sladké, trpí na nadýmání, jsou podráždění nebo…

Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku Zdraví, léčba, prevence

Jste element země? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterému orgánu je…

Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku Blog

Na svůj věk jsem si připadala celkem zdravá, ale v posledních letech se to horšilo. Kdysi jsem měla potíže se slinivkou, tak mě po…

Slaďoučký nápoj, který zahřeje, potěší chuťové pohárky a navíc léčí žaludek, slezinu a slinivku (odstraňuje usazeniny, podporuje regeneraci a léčbu). Pokud máte časté chutě…

Zvracením nám tělo dává najevo, že něco není v nepořádku. Je to obranný jev organismu na nebezpečné látky či narušení rovnováhy. Jak v takovém…

Zažívací systém a strava, která jím pochází, vyživuje nejen naše tělo, ale má zásadní vliv i na naši psychiku. Pokud tedy chceme získat maximum…

Pokud jde o rychlé, levné a chutné jídlo, instantní nudlové polévky jsou stále nejoblíbenějším řešením, jak zahnat hlad. V roce 2018 je konzumovala téměř…

Zažívací systém a strava, která jím pochází, vyživuje nejen naše tělo, ale má zásadní vliv i na naši psychiku. Pokud tedy chceme získat maximum…

Většina z nás toho o své trávicí soustavě moc neví. Přitom trávicí soustava pro nás dělá mnohem víc, než jen že vylučuje snědenou potravu. Které…

Tato prastará metoda léčí a mírní jak zdravotní potíže, tak emoce, a to zcela bez vedlejších účinků. Můžete ji provádět kdekoliv, je jednoduchá, bezpečná…

Na základní diagnostiku našeho zdravotního stavu je dobré znát orgánové hodiny. Když vás ve stejnou dobu přepadá únava, chuť na sladké, nebo v noci…

Vyplázni na mě jazyk a já ti řeknu kdo jsi a co tě trápí. Tak by se dala nazvat diagnostika z jazyka ve východní…

Ty nepříjemné zarudlé trhlinky v koutcích úst známe všichni. Bolí, svědí a kazí nám náš vzhled. Ale proč se objevují a čím podpořit jejich…

Zdraví, léčba, prevence

Kdy hrozí anémie a nedostatek B12? Jak to souvisí s dostatkem železa v krvi? Je potřeba do jídelníčku zařadit červené maso nebo játra? Odpovídají MUDr….

Na podzim jsem prošla vaším kurzem Vánoce jinak a od té doby se mi změnily jak moje stravovací návyky, tak moje jídlo. Byla jsem…

Byla jsem na tom byla opravdu moc špatně, Nevím jestli více fyzicky nebo po psychické stránce. Čekala jsem, kdy to se mnou sekne. Často…

Suché, rozpraskané rty a popraskané koutky. Bolest při jídle, nevzhledné praskliny na rtech… Je to i váš případ? Také používáte na hydrataci rtů různé…

Janě projevila roztroušená skleróza v 19 letech. Kortikoidy musela užívala denně a bolesti očního nervu ji provázely neustále. Časem se přidaly další zdravotní potíže….

S Ivankou jsem se potkala osobně a nechtělo se mi uvěřit, že tahle krásná, štíhlá a temperamentní žena, žije už několik let bez žaludku….

Oves je naše tradiční, velmi chutné a zdravé obilí. Většinou ho známe ve formě ovesných vloček.

Kdykoli se zmíníme o nevhodnosti brambor, zvedne se vlna nevole. Češi brambory prostě milují a nechtějí si na ně nechat sáhnout. Tak jsme si…

Tyto hnědé nápoje i konzumace tabulkové čokolády se staly běžnou součástí našich životů. Je káva, čaj, sklenka coly nebo kousek čokolády neškodný požitek nebo si…

Stále vás honí chuť na sladké? Trpíte na nadýmání? Máte sklony se přejídat? Honí se vám v hlavně milión myšlenek, ale nemáte energii nějaký nápad…

Monika se stravuje jinak od ledna a přidala se do kurzu Hubneme do plavek. Hubnutí pro ni není snadné – má sedavé a stresující…

Žaludek je párovým dutým orgánem k okruhu slinivka – slezina. Vše, co jsme si řekli o tomto okruhu, tedy úzce souvisí i s naším žaludkem. Má…

4. Otázky a odpovědi, poradna

Jak se jedlo dříve a jak se jí dnes? Proč došlo ke zmatku a chybám? Jak souvisí naše orgány s různými ročními obdobími, barvami,…

Období babího léta je nejen časem sklizně na poli i v sadu, ale také příležitostí zlepšit stav orgánů elementu Země – sleziny, slinivky, žaludku, krve…

Zdraví, léčba, prevence

Proč vzniká cukrovka? Běžná dieta při cukrovce vylučuje celozrnné obilí, luštěniny a je velmi opatrná na sladkou zeleninu. Můžeme je tedy jíst při cukrovce? Co nás vede ke konzumaci cukru?…

Příčin zvracení může být u člověka celá řada – od špatného trávení až třeba k mozkovému nádoru. Je třeba ptát se konkrétně. U lidí stravujících…

Téma: ataka, krvácení, záchod, zánět v uchu děti, trávení tuků, lepek, potraviny popraskané koutky, zpracované jídlo, srdeční onemocnění, dehydratace, dieta při zvracení, děti, pohmožděniny, počasí, jak podpořit žlučník, prasklý koutek, brambory, éčka, LCHF, obezita, orgánové hodiny, pití kávy, kuzu krém, jídlo při práci na směnu, záněty, roční období, droga, léčebný nápoj, sport, samoléčba, aditiva, semena, modřiny, podzimní detoxikace, co mi chybí popraskané koutky, solanin, alkaloid, trávicí orgány, jak posílit oslabené orgány, jarní únava, bezlepková dieta, popraskané rty, energie, oslabené orgány, strava na noční, zvracení, co na zvracení, kofein, biologická zima, jin shin jyutsu, nevolnost, anémie, hrdinové Jíme Jinak, Vánoce, střevní klky, země, ramen nudle, oslabená imunita, diagnoza podle jazyka, syrové šťávy, křeče v břiše, bolesti břicha, paleo, vápník, ekzémy, viry, banán, hovínko, ptyalin, spánek, únava po jídle, jak se zbavit únavy, strava při nemoci, přechodové období, diagnostika, východní medicína, jak připravit sladký zeleninový nápoj, vitamín B6, bolesti zad, kdy je aktivní žlučník, zbavit se léků, vyčerpanost, dětská kosmetika, životní energie, oči, lékořice, dysfunkční střevo, mateřská školka, jak jíst na noční, životní cyklus, buzení v noci, zelí, detox, co jíst při RS, kdy jsou aktivní ledviny, GI, vejce, strava při diabetes, štítná žláza, bakterie, skleróza, střeva, maso, pomáda, diagnoza jazyka, křeče, bolest hlavy, zácpa, nudlová polévka, jak se zbavit popraskaných koutků, fit strava, alternativní léčba cukrovky, nadváha, brnění končetin, žaludeční problémy, otrava, srdeční nemoci, kosti, krevní srážlivost, menstruace, zmrzlina, RS, bolesti hlavy, nenasytnost, zánět, ovocné šťávy, gluten, srdce, kuzu, tenké střevo, chladné počasí, způsoby vaření, Velikonoce, intermitten fasting, pálení žáhy, hlad, sousto, krev, amyláza, zeleninový nápoj, detocikace, vitamín B12, jídlo na noční, infekce, výživa dětí, potíže s viděním, Byla jsem unavená, oslabené trávení, junk food, vývar

Budete mít zájem:  Jak se správně zbavit klíštěte?

FRANCOUZSKÉ CROISSANTY

Zobrazit recept Tisk receptu

Vzpomínám na svou první návštěvu Paříže. Na ty úžasné pekárny, které se nacházely snad na každém rohu.

Nikdy jim nešlo odolat a já tak vždy musela alespoň letmo nakouknout, co se v nich skrývá.

Nespočty voňavých francouzských baget, koláčů či drobného pečiva na mě koukali pěkně vyskládané za pultem i v regálech celého pekařství. Člověk snad ani nevěděl co zvolit, i přesto pro mě byla volba pokaždé jasná:

„un croissant au beurre s’il vous plaît“

Nic lepšího, než čerstvě upečený máslový croissant totiž na snídani ani není!

Croissant je vynikající volbou na chutnou snídani. Ve chvíli, kdy však ochutnáte ten z kvalitní pekárny, nebo ten právě doma připravený, ke koupi jeho příbuzného z obchodu již nikdy nepřistoupíte. Poctivě připravený croissant je totiž dokonalost sama. Má to však jeden háček.

Ne v každé pekárně, je vážně tak dobrý a pokud budete chtít přistoupit k jeho přípravě doma, musíte si na něj udělat dostatek času a s těstem si trochu pohrát.

Dnes bych Vám však chtěla trochu této francouzské atmosféry přinést i do vašich domovů, a proto jsem připravila velmi podrobný recept i s fotopostupem na pravé croissanty tak, aby pro Vás jejich příprava byla co nejsnadnější. Pustíte se do toho semnou?

Ještě než se pustíme do samotné přípravy těsta ráda bych se zaměřila na tři nejčastější otázky, které při přípravě croissantů vyvstávají.

JAKÉ TĚSTO NA PŘÍPRAVU CROISSANTŮ POUŽÍT (LISTOVÉ NEBO PLUNDROVÉ)?

Princip máslového těsta, které se používá na croissanty, spočívá v přípravě plundrového těsta, tedy těsta kynutého a máslového obdélníku, kde se takový obdélník položí na vyválené máslové těsto a obě tyto vrstvy se společně překládají. Díky tomu vzniká vrstvené těsto podobné těstu listovému jen s tím rozdílem, že těsto na croissanty je na rozdíl od listového těsta tvořeno z těsta kynutého. Je tak ještě vláčnější a nadýchanější než těsto listové.

DROŽDÍ SUŠENÉ NEBO ČERSTVÉ?

Jelikož se jedná o přípravu kynutého těsta, budeme zde používat droždí, a tak vyvstává otázka, jaké droždí použít, zda čerstvé nebo sušené. Tentokrát nechám volbu na Vás. Croissanty mám vyzkoušené z obou droždí. Příprava těsta z droždí sušeného je za mě však lepší ze dvou hledisek.

Jednak nemusíte předem zadělávat kvásek, což Vám práci ulehčí a současně díky tomu, že se sušeným droždím těsto trochu jinak pracuje, je pevnější a kynutí není tak rychlé, je pro mě práce s ním pohodlnější. Každý však na to může mít jiný názor. Vyzkoušejte obě varianty a uvidíte sami, se kterým těstem se Vám bude pracovat lépe.

Následující návod je koncipován pro sušené droždí.

JAK SI ROZPLÁNOVAT ČAS?

Příprava croissantů je časově náročná, a proto je dobré si před jejich přípravou vše dobře rozplánovat. Níže se můžete inspirovat dvěma postupy přípravy.

Croissanty hotové večer: v 8:00 zadělám těsto a ve 20:20 mám hotovo

(8:00 vypracuji těsto, 8:30 vypracuji máslovou placku, 9:15 těsto a máslovou placku spojím a vyválím, 10:30 2. válení, 11:45 3. válení, 13:00 4.

válení, 19:00 tvarování croissantů (nyní je před kynutím můžete vložit do mrazničky a upéct kdykoliv si vzpomenete nebo pokračovat dále a upéct ještě dnes), 20:00 pečení croissantů, 20:20 hotovo)

 Croissanty ráno upečené: v 15:00 zadělám těsto a v 8:50 mám hotovo

(15:00 vypracuji těsto, 15:30 vypracuji máslovou placku, 16:15 těsto a máslovou placku spojím a vyválím, 17:30 2. válení, 18:45 3. válení, 20:00 4. válení, 7:00 tvarování croissantů, 8:30 pečení croissantů, 8:50 hotovo)

Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku

  • 560 g hladké mouky
  • 200 ml vody
  • 150 ml mléka
  • 30 g másla
  • 60 g krupicového cukru
  • 7 g sušeného droždí nebo 18 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Na proložení těsta

  • Jako první si připravíme kynuté těsto. Hladkou mouku promícháme se solí a poté je prosejeme do větší misky. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr a nalijeme vlažnou vodu i mléko (Je dobré, aby mléko i voda byly vlažné, ne teplé. Teplé tekutiny by mohly zahubit kvasnice. Příliš studené tekutiny by naopak mohly být příčinou toho, že těsto bude kynout příliš pomalu.). Nyní do mléka nasypeme droždí a v tekutině jej lehce rozmícháme. Přidáme na menší kousky nakrájené máslo, suroviny promícháme a vysypeme na pracovní plochu, kde z nich vypracujeme hladké, kompaktní těsto. Těsto vložíme do misky, kterou přikryjeme mikroténovým sáčkem a necháme jej kynout 1 hodinu v lednici.
  • Zatím co těsto kyne, připravíme si máslový obdélník. Nejprve si připravíme dva pláty pečicího papíru. Kostku lehce změklého másla nakrájíme na menší stejně velké dílky, které doprostřed pečicího papíru naskládáme tak, aby zaujímaly tvar obdélníku. Máslo přikryjeme druhým plátem pečicího papíru a vyválíme jej na 0,5 cm silně, přičemž se stále snažíme držet tvar obdélníku a jeho rovné hrany. Máslo dobře zabalíme a vložíme do lednice na rovnou podložku tak, aby se plát nekroutil. Zde jej necháme 30 minut odpočinout.
  • Vykynuté těsto vyndáme z lednice a vyválíme jej do tvaru obdélníku na tloušťku 1 cm (Mělo by mít oproti máslové placce dvojnásobnou velikost.). Máslovou placku položíme doprostřed těsta diagonálně a zabalíme ji jako obálku. Nyní těsto válečkem opatrně vyválíme (Vyvalujte jej lehce jemným a opatrným tlakem tak, aby se Vám máslo v těstě rozválelo, ale současně nepotrhalo.). Když je těsto tlusté zhruba 1 cm, přeložte jej po delší straně na třetiny, vložte do sáčku, aby neosychalo a nechte v lednici 1 hodinu kynout.
  • Vykynuté těsto vyndáme z lednice a necháme jej 5 minut odpočinout na lince, aby lehce povolilo, poté jej otočíme o 90 ° a opět opatrně vyválíme na 1 cm silně. Znovu jej přehneme po delší straně na třetiny. Opět ho vložíme do sáčku a necháme 1 hodinu kynout v lednici. Tento proces opakujeme ještě dvakrát. Poté necháme těsto kynout v lednici 6 -12 hodin.
  • Vykynuté těsto vyválíme na dlouhý šál, který bude zhruba 25 cm široký a 0,5 cm silný. Šál rozkrájíme na hubené, ale dlouhé trojúhelníky, jejichž základu nakrojíme 1,5 cm hluboko (Díky tomu se croissanty dobře tvarují.).
  • Z každého trojúhelníku zarolujeme croissant jako rohlík od základny směrem po špičku. Základnu díky nakrojení můžeme pohodlně na začátku rolování lehce roztáhnout do stran, aby konce croissantu byly zatočené.
  • Takto vytvarované croissanty poskládáme na dva plechy vyložené pečicím papírem s dostatečným rozestupem (Během pečení totiž nabydou jednou tak velké velikosti.). Poté necháme připravené croissanty 1,5 hodiny kynout.
  • Vykynuté croissanty pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba 15 – 20 minut.

Těsto na croissanty si můžete připravit kdykoliv předem. Syrové croissanty nechte zmrazit  a poté je můžete upéct až na ně dostanete chuť. Je to nejjednodušší varianta jak si dopřát čerstvé croissanty kterékoliv ráno. Stačí dodržet jen několik zásad.
Těsto v poslední fázi kynutí, tedy po 6-12 hodinách kynutí vyválejte, vytvarujte na croissanty a ještě před závěrečným kynutím zamrazte (Vyskládejte je na mřížku, na které je nechte 30 minut zamrazit, poté je z mřížky sundejte a přendejte do sáčku.). Takto je můžete upéct kdykoliv se vám zachce. Stačí je 2 hodiny před pečením vyndat na plech vyložený pečicím papírem a až poté upéct.   Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku

Budete mít zájem:  Idiopatická Plicní Fibróza Příznaky?

Šest rad, díky nimž o Vánocích nepřiberete ani kilo

08.12.2015 | 10088x Shlédnutí | Anna Tobiášová | Hubnutí

Vánoční svátky si stejně jako silvestrovské a novoroční oslavy bez množství tradičního, ale příliš kaloricky vydatného jídla a pití umí představit málokdo. Věřili byste však tomu, že si je můžete užít, aniž byste se v lednu obávali stoupnout na váhu? Našich šest rad vám pomůže.

Recept na odlehčené Vánoce: uleví vaší váze i žaludku1. Hlídejte se celý měsíc

Je pravda, že vánoční obědy a večeře bývají hodně opulentní, ale ve skutečnosti nebývají hlavní příčinou toho, proč po Novém roce nemůžeme dopnout oblečení.

Riziko představuje celé předvánoční období, protože k němu patří různé firemní večírky, obědy a večeře s přáteli nebo návštěvy trhů a ochutnávání všelijakých kaloricky vydatných dobrot.

Nemusíte si nic z toho zakazovat, ale snažte se mít svůj energetický příjem pod kontrolou. A když si na trhu dáte svařák, už si k němu nedávejte trdelník.

2. Pozor na ochutnávání

Zkusili jste si někdy nějak změřit nebo spočítat, kolik jídla do sebe dostanete při ochutnávání? Pokud je to vaší slabinou a zároveň několik týdnů pečete a vaříte na svátky, může to skončit až několika kily navíc.

Protože například těsto na cukroví představuje pořádnou kalorickou bombu i zasyrova, stejně jako když dojíte náplně či polevu. Zkuste tenhle svůj zlozvyk zkrotit.

Ujídáte-li celé odpoledne cukroví, které chystáte, k večeři si dejte jen dušenou zeleninu a k ní třeba vajíčko vařené natvrdo.

3. Po hostině si dopřejte odlehčovací den

Přejíst se na předvánočním obědě s přáteli nebo na Boží hod u rodičů rozhodně není smrtelným hříchem. Takových dnů by však nemělo následovat více po sobě.

A ještě lepší bude, když si po vydatném zážitku dopřejete odlehčovací den.

Nemusíte se vyloženě postit, ale všechny nápoje nahraďte vodou nebo čajem, jezte hodně zeleniny, zcela vynechte sladkosti a tučná jídla, naopak svému tělu dodejte nějaké lehké bílkoviny například v podobě libového masa.

4. Nabídněte zdravější a dietnější varianty

Pokud jste to vy, kdo rozhoduje o složení slavnostního menu, zkuste tradiční těžká jídla nahradit dietnějšími variantami nebo je nabídnout alespoň jako jednu z alternativ.

Na Štědrý den se tak na stole může objevit nejen bramborový salát s majonézou, ale také nějaký salát v odlehčené verzi nebo třeba bramborová kaše, smaženou rybu může nahradit dušená nebo pečená.

Možná nebudete jediným strávníkem, který podobnou změnu uvítá.

5. Vsaďte na vodu a zeleninu

Velkým rizikem jsou také rauty a na nich švédské stoly, protože člověk velmi rychle ztratí představu o tom, kolik toho snědl a vypil. A stejné riziko hrozí i doma či na návštěvě, pokud se stoly prohýbají pod tácy s cukrovím a talíři s jednohubkami či chlebíčky. Nezakazujte si je úplně, ale nedovolte si jich příliš.

Na pomoc si vezměte vodu a pokrájenou zeleninu, kterými si zaplníte žaludek a zároveň zaměstnáte ruce, které by jinak neustále sahaly po něčem, co se nedá tak úplně doporučit. Mezi tím si občas dejte do pusy něco dobrot. A i tak se snažte si mezi nimi vybírat ty méně vydatné.

Když cukroví, tak spíše nepromazávané, když kousek uzeniny, tak libovou šunku, ne salám, když chlebíček, tak bez majonézového salátu.

6. Naučte se odmítat

Tahle rada přijde vhod zejména na návštěvách, kde vám budou předkládat jednu laskominu za druhou.

U oběda rovnou požádejte o menší porci s tím, že jste se předchozí den přejedli, ale jídlo pochvalte, aby snad nevznikla mýlka, že vám nechutná.

Dezert ke kávě slušně odmítněte s omluvou, že máte alergii na ořechy či podrážděný žaludek, a výzvu k přípitku vaječným koňakem poukazem na to, že ještě budete muset řídit. 

Jak o Vánocích nepřibrat? Zkuste odlehčené varianty oblíbených pokrmů

Původním smyslem Vánoc určitě není konzum v podobě nezřízeného nakupování dárků a pojídání všemožných lákadel. Jelikož jsou Vánoce rodinným svátkem, měli bychom například společně zajít na procházku, zabruslit si nebo běžkovat. Začlenění pohybu místo sezení u pohádek nejen pomůže spálit kalorie, ale hlavně si tak vyhradíme čas na své okolí, což může být přes rok pro mnohé problém.

„Člověk se potřebuje nějakým způsobem odměňovat. Má to tak nastavené v mozku. Bohužel je pro většinu lidí takovou odměnou právě jídlo, které je lehce dostupné. A právě o vánočních svátcích k tomu inklinuje více lidí.

Tím pak může vzniknout závislost, která vede k nadváze a obezitě. Ideální je, když se někdo odměňuje tím, že jde na procházku nebo vyvine jinou aktivitu,“ vysvětluje MUDr. Petra Trojanová, Ph.D.

, z Lékařského centra zdraví a estetické péče, která se léčbou obezity a nadváhy zabývá.

Trojobal a majonéza?

Mezi tradiční štědrovečerní pokrm patří kapr v trojobalu s bramborovým salátem plným majonézy. Jde to ale i zdravěji. Kapra místo do pánve dejte upéct do trouby. Trojobal svou chutí hravě překoná česnek.

Stačí potřít filety bylinkami, solí, citrónovou šťávou a kapkou oleje.

Zdravější bramborový salát se odvíjí od poměru brambor a zeleniny, kdy přidáme více zeleniny a pro lepší dochucení můžeme přidat nastrouhané jablko a celer.

Na uzeninu v salátu zapomeňte, majonézu nahraďte jogurtem či zakysanou smetanou.

Výborná je i kombinace obojího, kdy jogurt smícháme se zakysanou smetanou a přidáme kapku citronové šťávy, sůl, čerstvě namletý pepř.

Pokud jste v procesu vaření či chystání se na vánoční svátky a zjistíte, že vám nějaké ingredience chybí, nemusíte se honit do supermarketu. Objednejte si potraviny přes online nákupy až ke svým dveřím.

Houbový kuba

Zatímco kapra v trojobalu jíme teprve od 20. století, houbový kuba má v českých zemích tradici daleko delší. Kroupy opláchneme a přes noc namočíme, stejně tak i sušené houby.

Kroupy uvaříme a mezitím na másle osmahneme cibuli, přidáme kmín, houby a krátce podusíme. Dochutíme solí, pepřem, majoránkou, česnekem. Směs následně pečeme zhruba 20 minut v troubě. Výsledkem je zdravá a chutná pochoutka.

Chutné cukroví bez kompromisu

Zárukou dobrého cukroví není bezvýhradně kombinace cukru, tuku a bílé mouky. Cukr bychom měli nahradit medem, ztužený tuk kvalitním máslem a bílou mouku špaldovou nebo celozrnnou. Co se týče dochucení, můžeme využít většího množství rozinek, zázvoru, sušeného ovoce, které najdete v našich obchodech Tesco a můžete si vybrat dle své chuti.

Výbornou alternativou klasického cukroví jsou například kokosové kuličky, kdy smícháme polotučný tvaroh se stejným množstvím kokosu, přidáme ušlehaný bílek, ochutíme medem a obalujeme v kokosu a zdobíme mandlí. Základem zdravějšího pečení jsou i vhodně zvolené pomůcky. Doporučované formy na pečení cukroví a sladkého jsou silikonové, které nepotřebují před pečením vymazat.

Vánoce rovná se alkohol?

Svařáky, punče, grogy nás sice na vánočních trzích zahřejí, existují ale i zdravější varianty, které uleví našemu organismu a jsou chuťově stejné. Alkohol obsahuje velké množství kalorií, měli bychom ho proto pít s mírou, a to i o Vánocích. Nebo můžeme mít po svátcích pár kilo a nahoře.

Doma si přitom můžeme připravit výborný vánoční punč, kterým si s námi mohou přiťuknout i děti. Ovoce jako jablka a pomeranč si nakrájíme a povaříme s ovocným čajem a moštem. Poté přidáme hřebíček, skořici, badyán, pár minut zahříváme a následně dochutíme medem s citronovou šťávou. 

Budete mít zájem:  Příznaky Trombózy V Noze?

Bohatě a přitom střídmě

K Vánocům patří neodmyslitelně i návštěvy. Stůl se ale kvůli tomu nemusí prohýbat nezdravými pochutinami. Výborně vás zasytí a návštěvu potěší i zeleninové chipsy, kdy nakrájíme na tenké plátky zeleninu, dle chuti okořeníme a usušíme v troubě.

Vyzkoušejte i dietní chlebíčky, kdy majonézu nahradíte tvarohem s bylinkami a veku celozrnnou bagetou, nebo zeleninové jednohubky. Sušené křížaly nebo pečené kaštany jsou rovněž výbornou chuťovkou.

Bolavý žaludek? Tyhle bylinky vám pomohou od potíží po vánočním přejedení

Jak zmírnit bolesti žaludku • Autor: iStock.com

K nejčastějším žaludečním obtížím patří pocit plného žaludku, bolest břicha, plynatost, pálení žáhy, křeče, podrážděný žlučník či průjem. Ať už vaše břicho potká cokoliv, můžete bolest zmírnit pomocí bylinek a stravy.

Odlehčené dny

„Pokud bychom měli stanovit několik obecných pravidel, jak po svátcích uchlácholit trávení, doporučila bych si, podle možností, dát několik odlehčených dní. Pro zimní období jsou nejlepší polévkové dny. Tekuté lépe proteče trávicím traktem, nezatíží ho a po několika dnech se člověku uleví.

Určitě je dobré také zapojit některé koření, obecně doporučuji římský kmín, asafoetidu nebo suchý zázvor. A výborný je také známý čaj K2F, který je ve stejném poměru složený z římského kmínu, fenyklu a koriandru.

Lžičku dobře smíchaného koření zalijete horkou vodou, necháte 5–10 minut odpočinout a vypijete, určitě po obědě, a když je hodně těžko, tak i po večeři,“ doporučuje Tereza Lindauerová, ajurvédská terapeutka ze Zdravivharmonii.cz. A co jíst dál?

Zázvor

Je široce využíván k léčbě zvracení, ale je známý i tím, že podporuje správné trávení a zmírňuje nadýmání. Zázvor má antiemetické vlastnosti, chránící organizmus před vstřebáním jedů a toxinů požitých ústy.

Pro zmírnění nevolnosti a jiných bolestí žaludku vypijte teplý hrnek zázvorového čaje. Pokud je chuť příliš intenzivní, přidejte lžičku medu, abyste ho osladili. Můžete také přidat zázvor do čerstvé šťávy nebo sklenice vody.

Pomůže vám i sklenice zázvorového piva či limonády. Pokud jste stateční, snězte malou lžičku čerstvě mletého zázvoru!

Bylinný alkohol

Bar je asi pravděpodobně posledním místem, kde byste hledali úlevu od nevolnosti, ale dle zkušeností mnoha lidí panák bylinného alkoholu pomůže. Můžete míchat s tonikem či Colou. Nejběžnější „hořké značky alkoholu“ obsahují směs bylin, jako jsou skořice, fenykl, máta a zázvor. Tyto ingredience jsou důvodem, proč hořké u některých lidí pomáhá zmírnit nevolnost.

Heřmánkový čaj

Šálek heřmánkového čaje může pomoci zmírnit bolest rozbouřeného žaludku, působí protizánětlivě a antispasmodicky (proti křečím). Pomáhá zrelaxovat svaly žaludku, což zmírňuje bolest a křeče.

 Studie z roku 2006 zjistila, že výtažek z heřmánku pomáhá snižovat hladinu žaludeční kyseliny, jejíž vysoká hladina může vést k pálení žáhy a dalším trávicím problémům.

 Studie také zjistily, že heřmánek může zmírnit svalové křeče, zmírnit gastrointestinální zánět a zkrátit průběh průjmu.

Máta

Je velmi často uváděna jako pomocnice při nevolnosti a rozbouřeném žaludku, a to právem, protože mentol v jejích listech je přírodní analgetikum a pomáhá proti bolesti.

„Můžete při obtížích žvýkat mátové listy, připravit si mátový čaj, cucat mátové bonbony či přilít do pití extrakt z máty peprné.

To by mělo zmírnit vaše žaludeční bolesti,“ doporučuje Kiri Rowan, aromaterapeutka a odbornice v alternativní léčbě.

Jablečný ocet

I když je kyselý, pomůže vám neutralizovat rozbouřený žaludek. Zdá se vám příliš silný? Smíchejte polévkovou lžíci se šálkem vody a lžičkou medu a pomalu popíjejte. Kyseliny v jablečném octu pomáhají snížit trávení škrobu, což umožňuje škrobu dostat se do střev a udržet bakterie ve střevech zdravé. Někteří lidé konzumují lžíci každý den jako preventivní opatření.

Fenykl

Fenykl má jak antispasmodické účinky, neboli zmírňuje křeče, tak karminativní vlastnosti, které snižují plynatost a nadýmání a bolest žaludku. Proto ho s oblibou využívají maminky u malých miminek.

 Je také známo, že fenykl reguluje pohyblivost střevních svalů a může pomoci zmírnit bolest mnoha gastrointestinálních poruch včetně koliky. V oblasti homeopatie je tak hojně využíván.

Fenyklový čaj může pomoci jako podpora zdravého trávicího systému a zmírnit zažívací potíže. 

Jak zmírnit žaludeční problémy po vánočních hodech?

Pokud nás po hromadě jídla a alkoholu trápí trávicí problémy, nemusíme hned sahat po lécích. Pokud jsou příznaky mírné, velmi dobře pomohou bylinkové čaje. Ty se prodávají samostatně nebo ve směsích přímo určených na žaludek.

Ověřenou bylinkou je máta, která pozitivně působí na vylučování žaludečních šťáv, zmírňuje nadýmání a uvolňuje křeče. Dobrým pomocníkem je i heřmánek, který zbavuje plynatosti, uvolňuje svalstvo a zmírňuje nevolnost.

Na trávení je také výborný čaj z kořene i z listů pampelišky, který uleví při nadýmání a zácpě.

Na trávení velmi dobře pomůžou bylinkové čaje • Autor: istock

 Zažívání uklidní i meduňka, která je dobrá také na bolest hlavy. Přečtěte si o jejích účincích na Mojezdravi.cz

Citron jako startér metabolismu i trávení

Vlažná voda s citronem po ránu nejenom dokonale nastartuje váš metabolismus a začátek dne, perfektně pomůže i při trávicích problémech. Napomáhá totiž trávení tím, že podporuje tvorbu žluči. Kromě toho čistí organismus a krev od odpadních látek z těla, navíc zajišťuje dobrou funkci střev. Tím zabraňuje problémům se zácpou a průjmem.

Citron napomáhá trávení tím, že podporuje tvorbu žluči • Autor: istock

Banán proti pálení žáhy

Banán je výborným ovocem, které neutralizuje žaludeční kyseliny. Díky tomu přinese úlevu od pálení žáhy a také dalších žaludečních problémů.

Kromě toho, že má pozitivní vliv na žaludek, má i velký obsah vlákniny, což velmi ocení vaše střeva.

Dejte si pozor, aby banány byly dostatečně zralé! A pokud tápete, jak poznat dokonale zralý banán, přečtěte si článek na Dáma.cz

Banán přináší úlevu od pálení žáhy • Autor: istock

Zázvor

Zázvor je nejenom úžasné aromatické koření, má i velmi prospěšné zdravotní účinky. Zázvor pomáhá při poruchách trávení, nadýmaní, plynatosti a symptomech dráždivého tračníku. Studie prokázaly, že zázvor zmírňuje nevolnost. Pomůže šálek zázvorového čaje nebo čerstvě odšťavněný pomeranč s kouskem zázvoru.

Zázvor pomáhá při poruchách trávení, nadýmaní a plynatosti • Autor: istock

Pohyb na čerstvém vzduchu

K dobrému zažívání patří i dostatek pohybu. Dopřejte si mezi jídlem a pohádkami procházku na čerstvém vzduchu – pohyb pomáhá střevům při jejich práci a čerstvý vzduch pomáhá lépe strávit přijatou potravu. Procházejte se svižným tempem, tedy takovým, při kterém se mírně zadýcháte. Denně by dospělý člověk měl ujít alespoň 10 000 kroků.

Procházka na čerstvém vzduchu nám udělá dobře • Autor: istock

Bílý jogurt plný probiotik

Živé kultury v jogurtu jsou pro naše trávení velmi prospěšné. Dokáží totiž zneškodnit špatné bakterie, které se v našich střevech vytváří při střevních potížích, jako jsou plynatost, nadýmání a průjem.

Živé kultury, neboli probiotika, obsahují pouze některé druhy jogurtů.

Abyste měli jistotu, že jogurt probiotické kultury obsahuje, kupujte jogurty pouze takové, na jejichž obalu je napsáno, že obsahují aktivní živé kultury.

Živé kultury v jogurtu jsou pro naše trávení velmi prospěšné • Autor: istock

Způsobů, jak si od trávicích potíží ulevit, je spousta. Nejlepší je samozřejmě se nepřejídat, jíst pomalu a pít dostatečné množství tekutin, nejlépe neperlivé vody. Pokud vám ale potíže nepřestanou, je potřeba vyhledat lékaře.

Autor: Tereza Langmajerová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector