Rajčata – jsou zdravá a mají chránit před rakovinou prsu

Minule jsem zahájila jarní sérii článků o jednotlivých potravinách, na „přetřesu“ byl chřest, pokud jste článek nečetli, najdete jej zde a dnes nás čeká další díl jarní série…

Už název sám je krásný a nechává nás zamyslet se, proč je zrovna toto jablko rajské… Pochází snad z ráje? Asi ano, protože pokud je dobře zralé a šetrně pěstované, má skutečně božskou chuť. V případě rajského jablka pak jednoznačně platí, že je nejen chutné a uspokojí tak i mlsné jazýčky, tak je našemu zdraví prospěšné.

A čím je pro nás rajské jablíčko tak výjimečné? Zkuste si řádně prohlédnout, jak vypadá zralé rajče v řezu. Nepřipomíná vám to něco? Pokud ne, napovím vám, bez nich bychom nemohli žít…srdce, cévy a tepny.

     Rajčata – jsou zdravá a mají chránit před rakovinou prsu

Je to jenom náhoda nebo nám dává příroda nenápadné nápovědy, co a proč je pro nás prospěšné?

Pravdu se asi nedozvíme, ale to vůbec nevadí, nepotřebujeme si tuto znalost někde „odfajfkovat“, stačí ji cítit, vnímat a řídit se jejím poselstvím.

Srdce je jeden z našich nejdůležitějších orgánů, dnes ho již sice umí lékaři i poopravit, ale proč nepředcházet jeho onemocnění, proč se  raději předem nevyhnout srdečně – cévním onemocněním?

Je to snadné, zamilujte si rajčata a vaše srdce si zamiluje Vás!

Rajčata – jsou zdravá a mají chránit před rakovinou prsu

Prevence rakoviny i ochránce proti zužování cév

Zralé plody rajčat jsou bohaté na vitamin C, beta karoteny, obsahují také vitamin B, hodně vlákniny, ALE HLAVNĚ LYKOPEN. Důležitý antioxidant, který chrání naše cévy před jejich kornatěním a zužováním. Je dokázáno, že ti, co jedí hodně rajčat méně trpí srdečními chorobami a mrtvicí, jako příklad nám mohou sloužit naši jižní sousedé…

A protože je lykopen antioxidantem, který nás chrání před volnými radikály, posiluje tak i naši imunitu a to NENÍ MÁLO. Lykopen funguje také jako prevence proti rakovině prostaty, jícnu, slinivky, prsu a dělohy a výrazně zlepšuje účinky léčby při rakovině střev a konečníku.

Zařazení více rajčata do vaší stravy bude mít velký přínos pro ty, co trpí nadváhou nebo obezitou, mají hodně vlákniny, která pomáhá redukovat přebytečný tuk, nízkou kalorickou hodnotu a pomáhají snížit hladinu cholesterolu a krevního tlaku, častý doprovodný jev kil navíc…

Další výhodou konzumace rajčat je, že zpomalují proces stárnutí a mají protisklerotické účinky a nikdo z nás určitě nechce za pár let tápat, kam si odložil klíče nebo bačkory :-).
Pánové po padesátce, zbystřete, rajčata taktéž pomáhají při prevenci potíží s prostatou!

Ať už k nám tedy plody rajčat přišly z ráje, nebo si jejich konzumací chuť ráje navozujeme, konzumujme je pravidelně a v dostatečném množství, pár keříčků si můžete vysadit i na balkoně, odrůd je mnoho od větších keříkových rajčat, cherry rajčátek červených, žlutých i trsových rajčat. Já jsem si letos na trhu koupila několik odrůd a jsem na ně moc zvědavá, ale protože to ještě pár týdnů potrvá, než budou mít své plody, nepohrdnu nyní a rajčátky koupenými.

Jaké účinky na zdraví má lykopen a ve kterých potravinách ho najdeme?

Rajčata – jsou zdravá a mají chránit před rakovinou prsu

Lykopen je rostlinné barvivo se silnými antioxidačními vlastnostmi. Díky němu mají rajčata, melouny a grapefruity svou charakteristickou červenou až oranžovou barvu.

Lykopen má řadu blahodárných zdravotních účinků. Mimo jiné, zlepšuje zdraví srdce, chrání před spálením pokožky slunečním zářením a uplatňuje se též v prevenci některých druhů rakoviny. 

V tomto článku se podíváme na účinky lykopenu a na jeho nejlepší potravinové zdroje.

Silné antioxidační vlastnosti

Lykopen je antioxidant ze skupiny karotenoidů. Antioxidanty jsou látky, které náš organizmus chrání před molekulami, zvanými volné radikály.

  • Pokud množství volných radikálů překročí množství antioxidantů v organizmu, dochází ke vzniku takzvaného oxidačního stresu, který je spojován se vznikem řady chronických onemocnění, jako jsou rakovina, diabetes, onemocnění srdce nebo Alzheimerova choroba (1).
  • Výzkum naznačuje, že antioxidační účinky lykopenu pomáhají udržet v organizmu rovnováhu mezi antioxidanty a volnými radikály a chrání nás před některých z výše uvedených chronických chorob (2).
  • Laboratorní studie a studie na zvířatech navíc naznačují, že lykopen chrání organizmus před účinky škodlivých látek, jako jsou pesticidy, herbicidy, glutamát sodný (MSG) a některé druhy plísní (3, 4, 5, 6).
  • Shrnutí: Lykopen je silný antioxidant, který chrání lidské tělo před oxidačním stresem, některými toxiny a chronickými chorobami.
  • Silné antioxidační účinky lykopenu se mohou uplatnit v prevenci nebo zpomalení progrese některých druhů rakoviny. 
  • Laboratorní studie například naznačují, že lykopen může zpomalit růst nádorových buněk u rakoviny prsu a prostaty (7, 8).
  • Studie na zvířatech navíc ukazují, že lykopen může bránit růstu nádorových buněk v ledvinách (9).

U lidí byly provedeny observační (pozorovací studie), které naznačují spojitost mezi konzumací karotenoidů (včetně lykopenu) a rakovinou plic a prostaty. Zdá se, že vysoký příjem karotenoidů (včetně lykopenu) snižuje riziko rakoviny plic a prostaty o 32 – 50% (8, 10, 11).

Jedna studie, která trvala 23 let, podrobně zkoumala vztah mezi lykopenem a rakovinou prostaty u více než 46 tisíc mužů.

Muži, kteří jedli každý týden alespoň 2 porce rajčatové omáčky bohaté na lykopen měli o 30% nižší riziko rakoviny prostaty, než ti, kteří jedli méně než jednu porci stejné omáčky za měsíc (12).

Nicméně nedávno provedená analýza 26 studií již tak skvělé výsledky nepotvrdila. Výzkumníci zjistili, že muži s vysokým příjmem lykopenu měli jen o 9% nižší pravděpodobnost rakoviny prostaty. Z hlediska možného přínosu je nejlepší denní příjem lykopenu v množství 9 – 21 mg (13).

Shrnutí: Strava bohatá na antioxidant lykopen pomáhá chránit před rakovinou prostaty a může též chránit před některými druhy rakoviny plic, prsu a ledvin. Je ale nutné provést další studie, abychom tato předběžná zjištění pořádně potvrdili nebo vyvrátili.

Lykopen také může snižovat riziko předčasného úmrtí na kardiovaskulární onemocnění (14).

Je to díky tomu, že snižuje rizikové faktory pro choroby srdce a cév. Konkrétně může zmírnit poškození organizmu volnými radikály, snižuje celkový i „zlý“ LDL cholesterol v krvi a naopak zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol v krvi (15, 16).

Vysoká hladina lykopenu v krvi také pomáhá prodlužovat život lidem s metabolickým syndromem, což je soubor příznaků, které vedou k onemocnění srdce a cév (abdominální obezita, vysoký krevní tlak, inzulínová rezistence a diabetes druhého typu).

V jedné studii, která trvala deset let, odborníci sledovali osoby s metabolickým syndromem a zjistili že ti, kteří měli nejvyšší hladinu lykopenu v krvi, měli až o 39% nižší riziko předčasného úmrtí na kardiovaskulární choroby (17).

V jiné studii, která rovněž trvala 10 let, bylo zjištěno, že strava s vysokým obsahem lykopenu snižuje riziko onemocnění srdce a cév o 17 – 26%. A nedávno provedená analýza několika studií zjistila, že vysoká hladina lykopenu v krvi může snížit riziko cévní mozkové příhody až o 31% (18, 19).

Protektivní účinky lykopenu se zvlášť dobře uplatňují u osob s nízkou hladinou antioxidantů v krvi nebo naopak s vysokým stupněm oxidačního stresu. Mezi tyto osoby patří, mimo jiné, senioři, kuřáci, diabetici a též lidé s kardiovaskulárními chorobami (20).

Budete mít zájem:  Praktický Zubní Lékař Stomatochirurg?

Shrnutí: Lykopen má silné antioxidační vlastnosti, které také pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a riziko kardiovaskulárních chorob či předčasného úmrtí na tato onemocnění.

Některé studie naznačují, že lykopen může chránit před škodlivými účinky slunečního záření (21, 22).

V jedné malé studii, která trvala 12 týdnů, byli účastníci vystaveni ultrafialovému záření před a po konzumaci lykopenu z rajčatové pasty. Kontrolní skupina namísto lykopenu užívala placebo. Účastníci, kteří užívali lykopen vykazovali méně závažné kožní reakce na ultrafialové záření než ti, kteří namísto rajčatové pasty jedli placebo (23).

V jiné studii, která rovněž trvala 12 týdnů, účastníci užívali 8 – 16 mg lykopenu denně, a to buď ve formě potravin nebo doplňků stravy. Ukázalo se, že lykopen v těchto dávkách snižuje zčervenání pokožky po ozáření UV zářením o 40 – 50 %.

V této studii se také ukázalo, že doplňky stravy, které obsahovaly směs lykopenu s dalšími karotenoidy byly v ochraně před UV zářením účinnější než doplňky stravy, které obsahovaly pouze samotný lykopen (24).

V každém případě ale vezměte na vědomí, že ochrana před UV zářením, kterou lykopen poskytuje, není rozhodně dostatečná a nenahrazuje používání kvalitních opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem. 

Shrnutí: Lykopen může zlepšit obranyschopnost kůže a do jisté míry jí chránit před škodlivými účinky UV záření ze slunce. Nicméně v žádném případě nenahrazuje opalovací krémy s vysokým ochranným faktorem, které bychom měli při slunění vždy používat.

Některé studie naznačují, že lykopen může mít i řadu dalších blahodárných zdravotních účinků, jako například:

  • Pomáhá zlepšovat zdraví očí: Lykopen může zpomalovat až zabránit onemocněním očí, jako jsou šedý zákal nebo věkem podmíněná makulární degenerace, které patří mezi nejčastější příčiny slepoty u starších lidí (25, 26).
  • Tiší bolest: Některé studie naznačují, že lykopen může zmírňovat projevy neuropatické bolesti, což je druh bolesti, vyvolané poškozením nervů a okolních tkání (27, 28).
  • Chrání mozek: Díky svým antioxidačním vlastnostem Lykopen může chránit před epileptickými záchvaty a ztrátou paměti v souvislosti s věkem podmíněnými chorobami, jako je například Alzheimerova choroba (29, 30, 31).
  • Posiluje kosti: Antioxidační účinky lykopenu zpomalují stárnutí kostních buněk, posilují architekturu kostí a pomáhají kosti udržet zdravé a silné (32).

Nicméně je potřeba říci, že většina výše uvedených kladných účinků lykopenu byla ověřena jen laboratorními studiemi a studiemi na zvířatech. Proto je nutné provést nejprve studie na lidech, než budeme moci vyslovit nějaké konkrétní závěry a výše uvedené blahodárné účinky lykopenu na zdraví potvrdit.

Shrnutí: Zdá se, že Lykopen pomáhá zmírnit bolest a prospívá zdraví očí, mozku a kostí. Nicméně musíme provést kvalitní studie na lidech, abychom tyto účinky mohli potvrdit.

Prakticky veškeré potraviny červené nebo sytě růžové barvy obsahují lykopen. 

Nejbohatším zdrojem lykopenu jsou ale rajčata, přičemž platí, že čím je rajče zralejší, tím více lykopenu obsahuje. Lykopen ale najdeme i v řadě jiných potravin.

Tady je seznam potravin bohatých na lykopen (obsah lykopenu je uveden na 100 gramů dané potraviny) (33):

  • Sušená rajčata: 45.9 mg
  • Rajčatové pyré: 21.8 mg
  • Kvajáva: 5.2 mg
  • Vodní meloun: 4.5 mg
  • Čerstvá rajčata: 3.0 mg
  • Rajčatový kompot (rajčata v plechovce): 2.7 mg
  • Papája: 1.8 mg
  • Růžový grapefruit: 1.1 mg
  • Vařené sladké červené papriky: 0.5 mg

Doporučený denní příjem lykopenu není oficiálně stanoven, nicméně provedené studie naznačují, že nejlepších výsledků dosáhnete při denním příjmu 8 – 21 mg.

Shrnutí: Většina červeného a růžového ovoce obsahuje lykopen. Jeho nejbohatším potravinovým zdrojem jsou rajčata a potraviny vyráběné z rajčat.

  1. I když lykopen můžeme najít v celé řadě různých potravin, můžete ho užívat i jako doplněk stravy.
  2. Nicméně je třeba být opatrný a poradit se o užívání doplňků stravy s lykopenem se svým lékařem, protože lykopen může ovlivňovat účinky některých léčiv, zejména léků na ředění krve a snižování krevního tlaku (34).
  3. Stejně tak byste neměly užívat doplňky stravy s lykopenem během těhotenství, protože jedna menší studie naznačuje, že užívání doplňků stravy se 2 mg lykopenu denně zvyšuje riziko předčasného porodu a nízké porodní hmotnosti vašeho dítěte (35).
  4. Navíc výzkum prokázal, že konzumace lykopenu v přírodní podobě (tedy z potravin) je lepší než užívání doplňků stravy, protože přírodní lykopen z potravin je účinnější než „umělý“ lykopen z doplňků stravy (36).

Shrnutí: Doplňky stravy s lykopenem nejsou vhodné pro každého a nemají vždy stejnou účinnost a přínos jako přírodní lykopen z potravy. Proto jejich užívání nedoporučujeme a pokud je chcete užívat, vždy se předem poraďte se svým lékařem.

Příjem lykopenu z přírodních potravin je považován za bezpečný. 

Nicméně ve vzácných případech může při extrémně nadměrné konzumaci lykopenu, dojít k oranžovému zbarvení kůže, kterému se odborně říká lykopenodermie.

Pokud budete lykopen přijímat výhradně z přírodních potravin a nebudete to s jejich konzumací přehánět, nemusíte se lykopenodermie obávat. Navíc v případě, že to přeženete a kůže se vám zbarví do oranžova, stačí potraviny s lykopenem na několik dní z jídelníčku úplně vyřadit a vše se vrátí do normálu. 

V jedné studii, dostal muž, který denně po dobu několika let pil 2 litry rajčatové šťávy. Poté co na několik dní potraviny s lykopenem z jídelníčku úplně vyřadil, zbarvení pokožky zmizelo a neměl ani žádné jiné potíže (37, 38).

Doplňky stravy s lykopenem jsou nevhodné pro těhotné ženy a také pro osoby, které užívají některé druhy léků (hlavně léky na ředění krve a léky na vysoký krevní tlak) (34, 35).

Shrnutí: Příjem lykopenu z potravin je bezpečný. Naproti domu užívání lykopenu ve formě doplňků stravy, zejména ve vyšším množství má svá rizika a nežádoucí účinky a rozhodně to nedoporučujeme.

Lykopen je silný antioxidant, který má řadu kladných účinků na naše zdraví. Například chrání pokožku před poškozením slunečním zářením, zlepšuje zdraví srdce a může i snižovat riziko některých druhů rakoviny.

I když si v lékárně nebo specializovaných obchodech můžete koupit doplňky stravy s lykopenem, jejich užívání vám nedoporučujeme, a to zejména během těhotenství a v případě, že užíváte léky na ředění krve nebo vysoký krevní tlak. 

Studie navíc naznačují, že nejlepších výsledků dosáhnete, když budete přijímat lykopen přímo z potravin. Jeho nejbohatšími potravinovými zdroji jsou rajčata a další ovoce a zelenina červené nebo růžové barvy.

Dvě porce rajčatové omáčky týdně sníží riziko rakoviny. Šťáva pomůže při ekzémech

Rajská jablka pravděpodobně nepřišla přímo z ráje, jejich vlastí je latinská Amerika. V minulosti se Evropané cizokrajné rostliny obávali, ale v 19. století rajčata v Evropě zakotvila a stala se nedílnou součástí zdravého středomořského jídelníčku.

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitaminu C, draslíku a hodnotných rostlinných sloučenin jako jsou fytosteroly, betakaroten a lykopen. Výzkum ukázal, že lykopen snižuje riziko onemocnění rakovinou prostaty, má protirakovinné a protizánětlivé účinky a chrání srdce.

Budete mít zájem:  Kalanchoe (Kolopejka) a zdraví – jaké má tato bylinka léčivé vlastnosti?

Pití rajčatové šťávy i koupele v ní se doporučují při ekzémech a jiných kožních problémech. Kloktání rajčatové šťávy třikrát až čtyřikrát denně může pomoci proti vřídkům v ústech. Na druhou stranu, existují lidé, kterým budou rajčata afty v ústech a ekzémy vyvolávat. Je to známka toho, že jim rajčata nesvědčí.

Lepší účinek s olivovým olejem

Podle Janči a Zentricha, kteří se zabývají přírodní medicínou, jsou léčebné účinky rajčat rozmanité. Mají silný antibiotický účinek. Jsou močopudné, můžeme je užívat při chorobách ledvin a močových cest. Při pravidelné konzumaci snižují obsah cholesterolu v krvi, působí protiskleroticky, zlepšují krvetvorbu, příznivě ovlivňují funkce jaterní.

Při konzumaci rajčatových produktů společně působí lykopen a další sloučeniny, což vede k lepším výsledkům než podávání samotného lykopenu. Výzkum zahrnující 1953 pacientů a kontrolní skupinu odhalil, že konzumace rajčat výrazně chrání před onemocněním kolorektálním karcinomem.

Při vyšší konzumaci rajčat se výrazně snížilo i riziko onemocnění rakovinou vaječníků. Lykopen však nechrání jen proti rakovině. V pokožce například zvyšuje ochranný faktor proti slunci a chrání ji tak před poškozením.

Vstřebávání lykopenu souvisí s přítomností tuku ve stravě, proto i u rajčat je nezbytná konzumace s menším množstvím například olivového oleje. Více lykopenu tělo přijme tepelnou úpravou rajčat. Nepřekonatelná je v tomto směru rajčatová omáčka, která prokazatelně snižovala riziko rakoviny prostaty již od dvou porcí týdně.

Rajčata také povzbuzují mozek a nervy, pomáhají při chronické únavě, zlepšují náladu, podporují spánek, omlazují buňky, posilují srdce. V neposlední řadě také povzbuzují tvorbu hormonů, pomáhají při stavbě nových vaziv, odstraňují poruchy trávení a zácpu.

Rajčatová polévka

  • Suroviny: olivový olej 1 cibule 2 stroužky česneku 400 gramů krájených loupaných rajčat (i z plechovky) 500 mililitrů zeleninového vývaru 1 bobkový list sůl, pepř hrst lístků bazalky
  • jogurt nebo kokosová smetana

V hrnci na troše olivového oleje zpěníme cibuli a česnek nasekaný najemno. Přidáme krájená loupaná rajčata, zeleninový vývar, bobkový list. Osolíme, opepříme a vaříme 15 minut.

Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme. Vmícháme hrst sekaných lístků bazalky. Podáváme ozdobené lžící hustého jogurtu nebo kokosového mléka (smetany).

Rajčatový salát

  1. Suroviny: 500 gramů rajčat 1 cibule 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce octa (jablečný, balsamico, vinný)
  2. bylinková sůl

Rajčata omyjeme a pokrájíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Obojí promícháme. Z oleje, octa a bylinkové soli ušleháme zálivku a nalijeme na salát.

Orestovaná třešňová rajčata

  • Suroviny: cherry rajčata panenský olivový olej
  • sůl, pepř

Rajčata pokapeme olejem, osolíme, opepříme. Pečeme v troubě při 220 stupních asi 20 minut. Před podáváním můžeme zdobit čerstvou bazalkou.

Co se stane s vaším tělem, když sníte jedno rajče denně?

Přečtěte si informace o mnoha způsobech, jak jíst více organických rajčat, což může zlepšit vaše zdraví, a možná budete chtít začít přidávat tyto červené drahokamy na všechno vaše jídlo.

Existuje živina v rajčatech nazývaném lykopen a tento malý kluk je už dlouho uznáván za své kardiovaskulární přínosy. Důsledné zahrnutí rajčat ve stravě také ukázalo, že snižuje hladinu špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi. To zabraňuje tomu, aby se hladina cholesterolu spojila s arteriálními stěnami, což může vést k mrtvici nebo infarktu.

2. Plná vitamínů a minerálů

Nejen, že rajčata jsou zaměřena na konkrétní onemocnění, ale také bojují proti mnoha chronickým chorobám a typům rakoviny. Lykopen, o kterém už jsme psali, je také dobrým lovcem volných radikálů, který eliminuje tyto mikroskopické hrozby pro vaše zdraví. Lykopen byl zvláště užitečný při ochraně před rakovinou prsu, prostaty, žaludku a jícnu.

Rajčata mají také vysoký obsah vitamínu C, což je rozhodující pro podporu vašeho imunitního systému a je to další klíčová složka při odstraňování volných radikálů z těla. Draslík a vitamíny A a K, které se nacházejí v rajčatech přispívají ke zdravému krevnímu oběhu, kromě již zmíněných výhod.

3. Ochrana před cigaretovým kouřem

Nitrosaminy jsou hlavním karcinogenním vedlejším produktem kouření cigaret a dvě kyseliny v rajčatech (kumarické a chlorogenní) pomáhají znovu bojovat s těmito karcinogeny.

Vysoké množství vitaminu A v rajčatech dále pomáhá chránit vás před kouřem z cigaret a může vám poskytnout ochranu před rakovinou plic.

Dokonce i když nejste kuřák, pokud žijete s kuřákem nebo pracujete v kouřové atmosféře, měli byste si být zvlášť jisti, že do vaší stravy přidáte více rajčat.

Stejný vitamín A, který může pomoci chránit vás před karcinogeny, pomáhá ochránit vaše oči a udržet je zdravé. Zvýšení vitamínu A může pomoci chránit oči před problémy, jako je katarakta a makulární degenerace.

5. Léčí trávicí onemocnění

Rajčata pomáhají vypořádat se jak s baterií, tak s blokovaným odpadem. To je způsobeno především vysokým obsahem vlákniny v rajčatech, což pomáhá ztuhnout věci, které je třeba zpevnit, a také podporovat trávicí svaly. Vedle léčby poruch trávení rajčata pomáhají odstranit škodlivé toxiny z těla díky vysokým dávkám mnoha vitamínů a minerálů.

Studie naznačují, že konzumace rajčat denně může snížit hypertenzi a vysoký krevní tlak. Draslík je hlavní přísadou, která je zodpovědná za tento pozitivní účinek díky své schopnosti snížit napětí v cévách v celém těle. Zvýšením cirkulace bez stresu srdce, rajčata jsou schopná účinně řešit tento srdeční problém.

7. Diabetes

Studie zveřejněná v časopise Journal of the American Medical Association ukázala, že oxidační stresy diabetes typu 2 byly sníženy u jedinců, kteří denně konzumovali rajčata. Vzhledem k tomu, že rajčata jsou také nízkokalorická a obsahují jen velmi málo cukru, jedná se o zdravou svačinu pro diabetiky, která si poradí s hladinou cukru v krvi diabetiků.

8. Zdravá kůže

Rajčata jsou účinná při ochraně pokožky před poškozením souvisejícím se sluncem a jsou dobře respektováni kvůli schopnostem proti stárnutí. Rajčatová šťáva může být dokonce aplikována lokálně k řešení těžkých spálenin. Zejména díky lykopenu, při konzumaci rajčat konzistentně, si všimnete hladší, jasnější a čerstvější pokožku.

9. Ochrana před infekcí močových cest

Pokud jste někdy zažili infekci močových cest, víte, že nejsou zábavné a jsou velmi nepříjemné. Chcete-li snížit riziko, že se stanete oběťmi této infekce, stejně jako rakoviny močového měchýře, zvyšte příjem rajčat.

Doporučení

Doufejme, že nyní jsou zřejmé výhody konzumace organických rajčat. Pokud se budete snažit začlenit do vaší stravy byť jen jedno rajče denně, můžete se chránit před rakovinou, udržovat zdravou kůži, posilovat imunitní systém a regulovat trávicí trakt. Rajčata jsou také plná vitamínů a minerálů, které podporují vaše srdce.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Budete mít zájem:  Zdravé zuby a dásně jsou podmínkou úspěšné léčby revmatických nemocí

Potraviny, které zachraňují životy: Proč se jich bojí i rakovina, vysvětluje MUDr. Štefl

Původců rakoviny může být skutečně spousta. Odborníci mluví jedním hlasem o dědičnosti, stresu, kouření, životním prostředí, ale také o vnějších vlivech. „Nesprávné stravování je jedním z nejzásadnějších problémů.

Vždyť lidské tělo se skládá z přibližně 60 bilionů buněk a v každém z nás se pak nachází okolo 200 000 rakovinných. Všichni v sobě tudíž nosíme pomyslné rakovinné zárodky, což je naprosto přirozené. Organismus automaticky degenerované buňky ničí.

Nebezpečí ale vzniká tehdy, když zablokuje z nějakého důvodu svůj ochranný systém,“ vysvětluje doktor Jakub Štefl.

Vyloučit rizikové potraviny

Třetina všech nádorových onemocnění má podle něj souvislost s tím, co jíme. Strava je vlastně vůbec nejdůležitější faktor zevního prostředí. „Obecně se její vliv může uplatňovat buď nepříznivě tím, že podporuje vznik a růst nádoru, ale také příznivě, kdy strava může působit ochranným způsobem.“

Je tak bezesporu rozumné do svého jídelníčku zařadit potraviny, které posilují imunitní systém. „Měly by se pak především zkusit vyloučit ze stravy potraviny, které jsou rizikové.

Strava působící preventivně proti rakovině obsahuje hlavně vysoké množství vlákniny, každodenní porce ovoce, zeleniny a poměrně nízké množství živočišných tuků,“ říká Štefl a přidává seznam prospěšných potravin.

Špenát

Právě ten je hodně bohatý na vlákninu a na látky, které disponují protirakovinnými účinky. Obsahuje ale také vysoké množství beta-karotenu, díky kterému se tvoří vitamín A, a luteinu.

Měl by se jíst hlavně syrový, a to v salátech nebo jen lehce vařený. „Pokud se totiž bude vařit delší dobu, pak hrozí to, že se sníží obsah antioxidantů. Dávejte ale pozor v případě, že máte ledvinové kameny.

Vy se pak konzumaci špenátu ideálně vyhněte.“

Brokolice

Obsahuje antioxidanty sulforafany, které působí jako prevence rakoviny především žaludku a prsou. Opět ale pozor na jedno. „Pokud chcete maximální kvalitu, pak je třeba konzumovat ji v syrovém stavu.

Můžete ji ale i krátce (2-3 minuty) spařit, případně připravit na kvalitním olivovém oleji. Podobné účinky mají i další brukvovité zeleniny, jako je květák, kapusta, zelí nebo kedlubna.

Rajčata

Stejně jako třeba paprika obsahují látku lykopen, která tělo chrání před rakovinou a je desetkrát účinnější při ochraně buněk než beta-karoten, který je obsažený v mrkvi. Na lykopen jsou bohaté ale také meloun nebo papája. „Chrání plíce, děložní sliznici, prostatu nebo žaludek,“ upozorňuje Štefl.

Hrách, fazole, čočka

Jsou plné proteinů, vitamínů, minerálů, ale také vlákniny. Hlavně jsou ale spolehlivým zdrojem inositolu, který chrání před rakovinou střev, prostaty nebo prsu. „Chlorofylin obsažený v hrášku na sebe dokáže vázat škodlivé látky v těle a chrání před rakovinou střev.“ Experti na výživu doporučují jíst luštěniny alespoň jednou týdně.

Česnek a cibule

Pokud jste milovníci česneku a dáváte si ho skoro do všeho, pak věřte, že máte mnohem nižší riziko, že vás rakovina dopadne. „Látky v česneku zpomalují dělení rakovinných buněk a chrání tělo před volnými radikály. Čím méně je navíc tepelně upravený, tím je jeho účinek silnější.“

Podobně funguje i cibule, která také zamezuje růstu rakovinných buněk, a to díky svému vysokému obsahu fenolových sloučenin, což je jeden z druhů antioxidantů. Čím je navíc cibule štiplavější, tím je účinek silnější. Podobně dokáže fungovat i pórek nebo šalotka.

KAM DÁL: Úspěch Tálibánu může odstartovat novou vlnu terorismu. Evropa se chytla do vlastní pasti, problémem jsou současní i bývalí migranti.

Rajčata: Pro dobrou náladu, na srdce i proti rakovině | Žena.cz

Rajská jablka jsou občas považována za ovoce – jako „jablíčka z ráje“.  A kudy projdou, tudy léčí!

Kvůli „ovocné“ nebo „zeleninové“ podstatě rajčat už proběhlo v USA dokonce několik soudů. Argumentem zastánců ovocného původu je fakt, že ovoce se obvykle vytvoří z květu, což tyto plody splňují. Stejně jako znak, že uvnitř obsahují semena. Máte-li tedy dost odvahy, můžete je jíst s cukrem jako sladkou pochoutku. Ale to je nakonec jedno, hlavní je jíst jich co nejvíc!

Lykopen z rajčat chrání srdce

Lidé, kteří jedí hodně rajčat, totiž méně trpí srdečními chorobami a mrtvicí. Lékaři doporučují jako nejzdravější způsob stravování tzv. středomořskou dietu, v níž jsou rajčata jednou z hlavních složek.

Obsahují lykopen, látku, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů.  Jde o velmi silný antioxidant – pohlcuje volné radikály, které ničí buňky. Ukázalo se také, že právě lykopen je schopen odstranit z krve takřka všechny škodlivé druhy tuků již během osmi týdnů. 

Doporučujeme: Kterou zeleninou proti jedům?

Snižuje také hladinu cholesterolu a chrání před vznikem aterosklerózy. Výhodou je, že se lépe vstřebává po tepelné úpravě, takže zdravé jsou i rajčatové omáčky a kvalitní kečupy. Lykopeny dávají rajčatům zářivě červenou barvu, nedozrálá jsou na tyto látky chudá.

Rajská jablíčka bojují proti rakovině

Když byly jeho účinky klinicky testovány, zjistilo se, že může pomoci nejen při prevenci, ale i v léčbě srdečních chorob. Vznikl dokonce i přípravek Ateronon, jehož každá pilulka obsahuje tolik lykopenu jako tři kila zralých rajčat. 

Lykopen patří mezi karotenoidy, které chrání ochranné membrány tělesných buněk a spolu s ostatními látkami rajských jablek dokáže významně podpořit imunitu. Funguje tak rovněž jako prevence proti rakovině prostaty, jícnu, slinivky, prsu a dělohy.

Náš tip: Jaké ovoce a zelenina jsou zdravé?

Rajčata také mají málo kalorií, ale to není jediný důvod, proč jsou mimořádně vhodná pro hubnutí. Detoxikují organismus, a tak dokáží vyplavit z těla škodlivé látky přijímané při konzumaci kávy a cigaret a také těch, které způsobují celulitidu. Prospěšné jsou i jejich antibakteriální účinky.

Snězte jich vagón i pro dobrou náladu

Červený šťavnatý plod je bohatý na kyselinu listovou, jenž chybí především ženám v těhotenství. Najdeme v něm i draslík, působící vylučování vody a moči z těla, a také zinek, důležitý pro tvorbu hormonů a vazivové tkáně.

Díky vysokému obsahu biotinu (vitaminu B 7) podporuje krvetvorbu a prospívá pokožce, vlasům i nehtům. Spolehnout se můžeme i na obsah vitamínů A (je nezbytný pro vývoj zubní skloviny), C (posiluje imunitu a chrání srdce) a B 3 (niacin pro osvěžující spánek).

V rajčatech se dále nachází tyramin – čím jsou zralejší – tím je ho více. Tato látka, která zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, působí dráždivě na hladké svalstvo a dokonce zlepšuje náladu!

Skeptický kolega vždy o blahodárných účincích potravin tvrdí, že by jich člověk musel sníst vagón. V létě máme možnost to s rajčaty klidně uskutečnit. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

  • 5 tipů na zdravé srdce
  • Jak snížit krevní tlak i bez léků?
  • 3 triky, díky nimž vám opálení vydrží až do zimy

Vstoupit do galerie | 9 9 jídel, které vám pomohou od bolesti
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Kontra: Neumíme sdílet veřejný prostor. Řidiči často netuší, jak nebezpečná je to hra | Video: Michael Rozsypal, Daniela Drtinová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector