Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.

Ptačinec žabinec, využití v kuchyni. Plevel, který chutná. Plevel, který navíc prospívá zdraví. Žabinec na záhonku nemusí být jen pro zlost.

Zahrádkářova „pomsta“ žabinci: čerstvý salát, polévka, či omeleta. To vše z ptačince žabince. Trápí vleklý průduškový kašel? Mohl by pomoci žabinec. Došel žabinec na zahrádce? Skoro „před očima“ vyroste další.

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Ptačinec žabinec zná každý, kdo obhospodařuje alespoň kousek záhonku.

Plevel s neuvěřitelnou vitalitou a s pověstí nezničitelného vetřelce je ovšem docela chutnou zeleninou.

Po žabinci lze sáhnout například v době, kdy trh neoplývá čerstvou zeleninou. Krom dobré chuti se na žabinci cení obsah nerostných látek, které jdou člověku k duhu.

Žabinec, postrach každého zahradníka

Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec je asi nejrozšířenější plevel.

Žabinec najdeme všude – na polích, ve vinicích, ve volné přírodě… Každý zahrádkář ovšem ví své – „žabinec se nejvíc drží v jeho záhoncích.

“ Týden zahradníkovy nepřítomnosti – a záhonky se jen zelenají chundelatým žabincem.

Zahrádkářské publikace uvádějí, že se  žabinec rozmnoží ročně v šesti generacích rostlin a vyprodukuje deset až dvacet tisíc semen z každé generace. A ta semínka že mají životnost až šedesát let.

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Tři polehčující okolnosti

  1. Naštěstí je ptačinec bylina chutná.
  2. Naštěstí se říká, že: „Kdo ptačinec pojídá, přenese se na něj i část té vitality, kterou se žabinec vyznačuje. Tato nezničitelná životní síla se přenese i na člověka, který ptačinec konzumuje.

  3. A do třetice naštěstí nám nic nebrání, zařadit ptačinec žabinec do jarního jídelníčku. A nebude to žádná výstřednost – naši předkové prý žabinec jedli docela běžně.

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Není na světě bylina, aby na něco nebyla

O ptačinci se v současné době uvádí, že má vysoký obsah vitaminu A a vitaminu C. Dále, že obsahuje draslík, zinek, fosfor, hořčík a měď, kyselinu křemičitou, éterické oleje a slizové látky, tanin, saponiny, třísloviny…

  1. Ptačinec žabinec se užívá vnitřně (přímo se pojídá, vaří nebo se z něj lisuje šťáva)
  2. nebo i zevně (na obklady při kožních neduzích – mykózy, akné, kopřivka, lupénka, ekzémy…).

  Prvosenka: Jak sbírat, sušit a používat květy jarního petrklíče

Vnitřně je žabinec močopudný, rozpouští tuhé hleny z dýchacích cest (usnadňuje vykašlávání), zmírňuje revmatické potíže. Říká se, že čistí tělo a detoxikuje, ať už tím je myšleno cokoliv.

Žabinec je chutný za syrova (do salátů nebo jako posyp namazaného pečiva) i jako přídavek do tepelně upravovaných jídel: do jarních polévek, vaječných omelet, do zeleninových ragú a podobně. Nejchutnější je nať i s poupaty nebo květy, odstřižená asi deset centimetrů od vrcholů rostlin (spodní části nejsou tak jemné a křehké a někdy na nich ulpívá zemina).

Jak chutná ptačinec prostřední?

A jak žabinec chutná? Ptačinec žabinec má velmi jemnou nasládlou chuť, která připomíná mladé hrachové lusky nebo možná ještě víc mladou kukuřici. S tímto chuťovým valérem je třeba počítat při kombinaci s jinými druhy potravin.

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Polévky s ptačincem žabincem

Žabinec nutričně, chuťově i vizuálně prospěje každé polévce, nepřeháním.

Lze jej přidat do masového i zeleninového vývaru (spolu s další zeleninou a jarními bylinami) nebo do zahuštěných polévek (bramborová polévka, bílá zeleninová, polévky luštěninové…).

Vypraný žabinec nasekám a do polévky vkládám asi pět minut před dokončením, aby se žabinec moc nerozvařil.

Na obrázku:

  1. Jarní zeleninová polévka zahuštěná;
  2. kuřecí vývar s bršlicí, žabincem, vejcem a krupicí;
  3. uzená polévka s noky, masem, bršlicí a žabincem;
  4. zeleninový vývar se zeleninou, bylinkami a drobnými těstovinami.

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Omelety, svítky, zapékané pokrmy

Žabinec poslouží k odlehčení vaječných pokrmu. Pokrm je také vzhlednější, jinak chutná, a rovněž můžeme mít pocit, že jsme udělali něco pro zdraví.

  • Drobně posekaný například přimíchám do rozšlehaných vajec, ze kterých smažím malé omeletky (na obrázku doplněné řezem sýra s bílou plísní);
  • podobně žabinec přidávám do těsta na polévkový svítek;
  • přidávám jej do zapékaných těstovin nebo zapékaných brambor (nahradí mladý hrášek).

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

„Zahradníkova pomsta“: Saláty z žabince

Nejhodnotnější a přitom nejjednodušší je upravit nať žabince za syrova, jako salát.

Poslouží coby doplněk, přízdoba, příloha, ale i samostatné jídlo (když nám nevadí, že pojídáme plevel).

Žabinec má chuť mladé kukuřice nebo mladých hrachových lusků, a tak se dobře kombinuje s jarní i letní zeleninou.

  • Na jaře: naťová cibulka, česnek medvědí, ředkvičky, mladé kedlubny, karotka, vodnice…
  • V létě: rajčata, cibule, paprika, okurka, cuketa, řapíkatý celer, syrový tuřín…

S tím si už každý kuchař poradí sám. Jako zálivka se hodí vinegret, česká sladkokyselá „klasika“ nebo zálivky na bázi zakysaných mléčných výrobků.

  • Zajímavě chutná i jednodruhový salát pouze z ptačince. To je tip pro ty, kdo nechtějí přibírat nebo jsou ve fázi hubnutí: O žabinci se totiž také říká, že je vhodnou potravinou při redukci váhy.

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdravíPtačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Foto: Všechny fotky k článku o žabinci (receptar)

http://makova-panenka.cz/pestovani/ptacinec-zabinec-zajimave-chutna-a-pomaha-od-vlekleho-kasle-recepty-a-tipy/http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/05/7_ptacinec-zabinec-salat-mrkev.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/05/7_ptacinec-zabinec-salat-mrkev-150×150.jpg2019-05-21T19:58:57+00:00receptarBylinkyPĚSTITELSTVÍ – MŮJ KONÍČEKbylina ptačinec,bylinky a jejich účinky,bylinky proti kašli,bylinky v kuchyni,co na akné,co na kašel,co pomáhá na akné,co pomáhá na kopřivku,jak léčit kopřivku,jak léčit lupénku,kašel,kopřivka,lupénka,lupénka a její léčba,plevel ptačinec žabinec,ptačinec,ptačinec žabinec,ptačinec žabinec do kuchyně,ptačinec žabinec foto,Ptačinec žabinec hubnutí,Ptačinec žabinec obsažené látky,Ptačinec žabinec polévky,Ptačinec žabinec recepty,Ptačinec žabinec saláty,ptačinec žabinec wikipediePtačinec žabinec, využití v kuchyni. • Plevel, který chutná. • Plevel, který navíc prospívá zdraví. • Žabinec na záhonku nemusí být jen pro zlost. • Zahrádkářova „pomsta“ žabinci: čerstvý salát, polévka, či omeleta. To vše z ptačince žabince. • Trápí vleklý průduškový kašel? Mohl by pomoci žabinec. • Došel…receptar [email protected]Á PANENKATento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.

Ptačinec žabinec zařazený jako prospěšná zelenina

Mnozí z vás ji znáte z vlastní zahrady, velmi se jí daří na kulturních záhonech, velice dobře se vysemeňuje a dokáže vytvořit i neprodyšný koberec. I tato bylinka je proto vnímána jako nežádoucí plevel.

Ale pokud víme, jaký pro nás může mít užitek, budeme na ni nahlížet jinak, s radostí, že nám na zahradě vůbec roste… Každé jaro ji vítám a těším se, že ji přidám do salátu, zeleného smoothie, brambor, kuskusu nebo klidně jako posýpku do polévky.

Ptačinec žabinec (Stellaria media) je rozšířená drobná rostlinka, které se daří ve vlhčích půdách. Tato nenápadná bylinka má opravdu skvělé účinky a využití právě v kuchyni, protože je zásobárnou mnoha cenných látek. Má i léčivé účinky, ale k tomu až níže, jdeme si popovídat nejdříve o sběru a s čím si ji můžete splést.

Co se sbírá

Sbírá se celá nať, nebo později se otrhávají lístky, protože časem lodyha trochu tuhne. Nedá se moc sušit, užívá se čerstvá rostlina.

Účinky ptačince

  • proti revmatizmu – formou kašovitých obkladů z čerstvé natě
  • pomáhá při atopickém ekzému a lupénce – potírání šťávou nebo také formou kašovitých obkladů, které se nechají působit zhruba půl hodiny, je nutné však raději nejdříve zjistit snášenlivost okolní kůže; ptačinec také čistí krev, tak zároveň je vhodná i konzumace ptačince, či popíjení odvaru.
  • hojivé účinky – léčí vředy, vřídky, hemoroidy – používá se ve formě odvaru
  • proti kašli – působí dobře na odkašlávání, na různé plicní a bronchiální neduhy, zabraňuje krvácení z plic a vykašlávání krve z plic – používal se dříve při onemocnění TBC.

Proti kašli se využívá ve formě slabého odvaru – bylinky se namočí do studené vody, která se pozvolna zahřívá až k varu a nechá se 15 minut odstát.

Využití ptačince v kuchyni

Obsahuje velké množství vitamínu C, E a minerálních látek. Je to jen zlomek toho, co jsem jmenovala. Tato divoká bylina, podobně jako ještě další divoké byliny, má bezkonkurenční obsah prospěšných látek pro lidský organismus.

Jako čerstvý je výborný do jarních salátů nebo jako vařená zelenina, připomíná trošku chuť oříšků. Jak jsem již popsala v úvodu, je skvělý do salátů, zeleného smootihe, do kuskusku, na těstoviny, na brambory, do polévky, do vajíček, nádivek….

  Doporučuji jej hlavně čerstvý, nebo jen lehce na poslední chvíli zamíchaný do pokrmu.

Vnímám jej jako zeleninu, která je v celku dostupná okamžitě čerstvá, pomáhá předcházet právě ekzémům, alergiím a revmatizmu a ještě posiluje dýchací systém. Mnoho divokých bylin se začíná využívat jako potravina, protože se opravdu nedají srovnat s konvenční zeleninou (ovlivňuje to její její způsob výroby, skladování…), co se týká nutričních i zdravotně prospěšných látek.

S čím si ptačinec můžete splést

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Drchnička rolní

Ptačinec žabinec se svými listy a drobným vzrůstem podobá drchničce rolní. Drchnička rolní (Anagallis arvensis) má velmi podobné listy, ale rozdílné květy. Roste raději na sušších místech oproti žabinci.

Důležité je však vědět, že celá rostlina drchničky rolní je jedovatá. Hlavní škodlivou látkou je glykosid cyklamin, obsažený v celé rostlině.  Může poškodit ledviny, nejvíce ho obsahuje kořen. Je to právě i nežádoucí rostlina na pastvinách pro hospodářská zvířata. Takže na ni pozor.

Dobrý poznávací znak je květ – drchnička má červený květ, docela dobře zřetelný, může se vyskytnout i modrá forma. Ptačinec žabinec je droboučké bílé kvítky, které jsou drobnější, méně výrazné – viz obrázek níže.

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Ptačinec žabinec v květu

 Je to opravdu velmi přínosná rostlina. V kuchyni se dá využít i kreativněji než uvádím výše, pokud se chcete dozvědět více o tom, jak připravovat skvělé pokrmy z ptačince i mnoha dalších divokch bylinek – nakoukněte tady >>>

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Ptačinec prostřední, žabinec – účinky na zdraví, co léčí, použití, užívání, využití

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdravíPtačinec prostřední (latinsky stellaria media) patří do čeledi hvozdíkovité. Je vysoký 10-30 cm. Roste celoročně. Je to jednoletá, křehká a hustě rozvětvená bylina. Lodyhy poléhavé až vystoupavé, s jednou řadou chlupů. Listy na bázi zaoblené, vejčité, špičaté. 5 bílých korunních lístků, hluboce dělených, dlouhých 3-5 mm, zhruba stejně jako kališní listy. 3—5 (nebo 10) tyčinek, stopky 4-6x delší než kalich, 3 čnělky. Semena dlouhá 0,9—1,3 mm s tupě špičatými papilami.

Účinky rostliny:

Vlhké, jílovité, živné (humozní) půdy. Také pole, vinice, parkové trávníky, skleníky, foliovníky; výskyt je častý.

Křehká rostlinka s nezničitelnou životní silou a několika rekordy

Pět až šest generací vyvede ptačinec ročně — s deseti až dvaceti tisíci semen na každou generaci a rostlinu. Z jednoho semene tedy může ročně vzniknout až sto dvacet tisíc rostlinek. Semeno má vzklíčivost asi 60 let.

Tak dlouho dokáže odpočívat v zemi a čekat na příznivé podmínky k vyklíčení. Někdy kvete dokonce pod sněhem a roste i v zimě, když se mírně oteplí.

Tato nezničitelná životní síla se přenese i na člověka, který ptačinec pojídá.

Kdy sbíráme?

Ideálně chladné měsíce, kdy ještě listová zelenina není. Může ji do značné míry nahradit.

Očista těla

Ptačinec je bohatý na vitamin A a hlavně na vitamin C, éterické oleje, slizové látky a minerály. Vedle draslíku a kyseliny křemičité obsahuje — kromě jiného — zinek, fosfor, hořčík a měď. Dá se sklízet a používat čerstvý skoro po celý rok. 

Hlavně na jaře čistí tělo, zbavuje lymfu odpadních produktů látkové výměny, povzbuzuje činnost ledvin a uvolňuje tuhé hleny z dýchacích cest. Navíc pomáhá při hubnutí.

Ideální je čaj z čerstvé byliny. 1 malou hrst zalijte 500 ml horké vody a čaj nechejte táhnout 5 minut. Získáte tím denní dávku.

Zamilovaná strava ptáků

Stellaria — hvězdička. Tak rostlinu pojmenovali podle tvaru květů. Ty skutečně vypadají jako hvězdy spadlé z nebe. Lidově se rostlina označuje jako hvězdnice nebo hvěznice. Media popisuje střední velikost květů.

Drobné štavnaté listy ptačince milují všichni ptáci, i kanárci, slepice a husy, a díky nim zůstávají zdraví. Z lodyhy se dá vytáhnout vnitřní svazek vláken jako střevo, proto se jí v některých kraji říká kuřecí střevo.

Na vinicích roste i pod sněhem a pokrývá půdu mezi sazenicemi vinné révy.

Jak chutná tato zdravá bylina?

Po celý rok pravidelně stříhejte horních 10 cm ptačincové natě. Tyto listy jsou nejkřupavější. Čerstvě natrhané lístky přidávejte do zeleniny, na salát, na chléb s máslem, do omelety, na rajčata, atd. Chutí připomínají mladý hrášek nebo syrovou kukuřici.

Záměna:

Nepravděpodobná.

Příklady užití

  • Čerstvá šťáva se užívá po lžičkách, jednu lžičku 4x denně při dně, revmatismu a kožních problémech. Na kašel a bronchitidu můžeme smíchat s medem.Je možná i přímá konzumace nebo do salátů.
  • Obklad se dělá buď z čerstvé nati podobně jako u zvěšince, nebo z odvaru (2 lžičky sušené nati zalijeme 1/4 1 studené vody, necháme 1 minutu povařit, 10 minut vyluhovat, v odvaru namáčíme plátno na obvaz). Čerstvá nať samozřejmě působí razantněji, proto si odvar schováme spíš pro zimní období. Obklady pomáhají při kožních problémech, přikládají se nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc. Při léčbě se kombinuje vnitřní a zevní léčba – šťáva léčí, obklady zmírňují svědění a podporují hojení.
  • Nálev se připravuje v zimě ze sušené nati, 2 kávové lžičky zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat, pijeme 2-3 šálky denně.
  • Ptačincový salát s olivovým olejem, octem a rozinkami – neurazí ani náročného strávníka. Jen je třeba rostliny sbírat tam, kde nejsou znečištěny pískem, který na nízké ladyžky odstřikuje při dešěti. Písek se špatně odstraňuje, a přesto chuti neublíží, gastronickému zážitku však nepřidá.

Jak se jinak říká ptačinci žabinci – synonymní názvy:

Alsine media ☼ Alsinula media ☼ ptačinec ☼ ptačinec žabinec ☼ žabinec obecný ☼ pochcanka ☼ hvězdnice ☼ hvěznice

Nenápadná hvězdička mezi bylinkami je ptačinec

Ptačinec prostřední (Stellaria media), zvaný též ptačinec žabinec, se v posledních letech prosazuje jako lahodná a křupavá bylinka do zahradních salátů. Umí toho však mnohem více.

Podporuje metabolismus, usnadňuje trávení a má tonizující účinek na játra – to jsou jen některé z oceňovaných vlastností ptačince prostředního.

Pojďte se spolu s námi dozvědět o tomto zajímavém zástupci rostlinné říše něco navíc!

Roste téměř všude – v zahradách, na loukách, v lesích, na březích vodních toků apod. Ale braňme se tomu, abychom ho označovali za plevel.

Mnohem spíše je to totiž unikátní léčivá rostlina. Na první pohled nevypadá nic moc, ale stačí se podívat blíž.

Vejčité listy na krátkých křehkých stvolech, zakončené bílými drobnými květy ve tvaru hvězdiček (odtud latinský název Stellaria) jsou opravdu půvabné.

Ptačinec prostřední – co obsahuje?

Z těch nejdůležitějších látek jmenujme zejména: saponiny, provitamin A, vitamíny C, E, PP, B1, B2, B2, flavonoidy, rutin a kyselinu gama-linolenovou (tou je jinak známá spíše pupalka). A nechybí ani minerální soli (draslík, fosfor, vápník, železo, hořčík) a také sodík, jod a křemík. Docela slušný seznam na jeden obyčejný „plevel“ – nemyslíte?

Jak může ptačinec ovlivnit naše zdraví?

Vnitřně užívaný má žabinec ptačinec pozitivní vliv na trávení a játra. Pomáhá také při zácpě a zažívacích potížích.

Pomáhá odstraňovat cholesterol z cév a má detoxikační a diuretické účinky. Saponiny, které obsahuje, mají expektorační účinek, a proto vám skvěle pomohou při léčbě bronchitidy, chrapotu a suchého kašle.

Má pozitivní vliv na nervový systém, může být nápomocný při léčbě hormonálních poruch a nesmíme zapomenout ani na vysoký obsah prospěšné kyseliny gama-linolenové.

Působí také proti kocovině (nezapomeňte, je bohatý na minerální soli). V lidové medicíně se pak používá při srdečních problémech, hypertenzi, hemoroidech a onemocněních ledvin, a aby toho nebylo málo, tak také při revmatismu a artritidě.

Zevně ho lze použít ve formě obkladů pro zmírnění svědění kůže, zarudnutí a pro léčbu růžovky. Podporuje také léčbu atopické dermatitidy a dalších kožních chorob.

Náš tip: Ptačinec prostřední skvěle působí při potížích se zažíváním v kombinaci s dalšími bylinkami. Patří sem zejména kořen pampelišky lékařské, máta peprná, kopřiva dvoudomá a přeslička rolní. Společně tyto bylinky stimulují sekreci trávicích šťáv, zlepšují trávení, zefektivňují metabolismus a urychlují odstranění přebytečného tuku z těla.

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Ptačinec prostřední doporučené dávkování

A jak ho užívat? Obvykle v množství jedné menší hrsti (v případě čerstvé bylinky) nebo dvou čajových lžiček sušené natě.

Čerstvou nať lze použít třeba do salátů nebo z ní připravit lahodně chutnající čaj. Terapii je možné používat dlouhodobě, nemá žádné vedlejší účinky.

Jen těhotné a kojící ženy by se pro jistotu měly této bylince vyhnout bez předchozí konzultace s lékařem. Zevní použití je pak neomezeno.

Věděli jste, že: Ptačinec prostřední dokáže růst i pod sněhem? Stačí si zapamatovat místo, kde se vyskytuje a v zimě jednoduše sníh odhrnout. Jeho čerstvé lístky tak lze používat do salátů po celý rok.

Velmi dobře roste na kompostu a mnoho zkušených zahrádkářů ho tam také cíleně pěstuje. A zadíváte-li se na něj pozorně, poslouží vám i k předpovídání počasí.

Když se jeho květy uzavřou, znamená to, že bude nejspíš brzy pršet.

Někdy se ptačinci také říká kuřecí střevo a to proto, že z jeho lodyhy lze vytáhnout pevné svazky vláken – podobně jako vnitřností z drůbeže. Mimochodem právě ptáci tuto bylinku bezvýhradně milují. Dodává jim zdraví a pomáhá s trávením.

TIP:

 
Bylinky a produkty z bylinek můžete zakoupit v eshopu ZDE
 

Přinášíme rady, tipy a informace pro všechny zahrádkáře a milovníky pěstování. sazenicka.cz

Ptačinec žabinec je léčivá rostlina

Jako divoké koření označujeme lístky, kořínky, natě, které nacházíme na zahradách i ve volné přírodě. Právě tyto plané byliny jsou úžasnou zásobárnou cenných látek. Podporují vylučování žaludečních šťáv, což je důležité pro dobré trávení, aktivují funkci žlučníku a jater, pomáhají organismu získávat silnou imunitu.

Při sběru bylinek je dobré dodržovat pár pravidel:

  • Léčivky nikdy nesbíráme do igelitových tašek či mikrotenových sáčků, ideální je proutěný košík.
  • Bylinky sbíráme za suchého počasí, ne v dešti nebo krátce po něm.
  • Květy sbíráme za plného slunce, v tuto dobu je jejich léčivá síla nejsilnější.

Ptačinec žabinec a jeho účinky na naše zdraví

Co obsahuje ptačinec

Ptačinec žabinec (alsinula media) je drobný plevel, který najdeme na zahradách, záhonech i ve volné přírodě. Vyskytuje se ve vlhčích místech.

Málo se ví, že dříve se používal jako zelenina.

Tato bylina je bohatá na slizy, tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, kysličník draselný, kysličník křemičitý, vitamíny C, E, karotin a další.

Z žabince sbíráme kvetoucí nať, ale i lístky. Na zimu si ho můžeme zamrazit.

Tato rostlina má silné detoxikační působení a používá se jak vnitřně, tak i zevně při léčbě nejrůznějších kožních chorob (lupénka, ekzémy, mykózy, kopřivka, akné).

Dále je účinným diuretikem neboli močopudným prostředkem. Rovněž zastavuje krvácení, zmírňuje revmatické potíže a výborně rozpouští hleny.

Při zevním použití je vynikající jako obklad na zanícenou kůži, kožní neduhy, bolavé klouby a svaly.

Tady je několik tipů:

Tento přípravek výborně rozpouští hleny. Šťávu si připravíme tak, že tuto léčivku odšťavníme v odšťavňovači nebo ji rozmixujeme s troškou vody. Užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku po dobu sedmi dní.

Koktejl pro posílení krvetvorby

Potřebujeme: 2 lžíce ptačince, 2 lžíce kopřivových špiček a lístků, 3 dl vody Postup: Všechny uvedené přísady smícháme a následně rozmixujeme. Hotový nápoj podáváme ve vysokých sklenicích, popíjíme ho 1× denně po dobu čtrnácti dní.

Koupele a obklady z ptačince

  • Celkové nebo jen místní koupele z této byliny jsou výborným podpůrným prostředkem při léčbě atopických ekzémů, lupénky, akné.
  • Při ekzémech, lupénce nebo bolavých kloubech jsou velmi účinné ptačincové obklady.
  • Jak je připravit?

Potřebujeme: 5 hrstí ptačince, 3 litry vroucí vody Postup: Léčivku přelijeme vroucí vodou a vše necháme 3 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme k vodě do vany. Koupel by měla trvat 15 minut. Po té se už neoplachujeme.

Koupel doporučuji provádět denně po dobu 15 dní.

Obklady z ptačince

Čerstvý žabinec rozsekáme paličkou na maso a vzniklou směs nasypeme na utěrku, přiložíme na postižené místo, zavážeme a necháme 1 hodinu působit.

Žabincová kosmetika

Stejně jako řada bylin nejen z tohoto seriálu o divokém koření, ptačinec žabinec se skvěle hodí pro výrobu domácí kosmetiky. Vyzkoušejte:

Potřebujeme: 1 lžíci žabince, 2 lžíce zakysané smetany Postup: Léčivku rozmixujeme se smetanou, vzniklou směs naneseme na obličej i dekolt a vše necháme 20 minut účinkovat. Poté dobře opláchneme.

Vyhlazující pleťové tonikum z ptačince

Potřebujeme: 1 lžíci ptačince, 1 dl 60% lihu Postup: Léčivku přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 lžičku základní tinktury.

Ptačinec v kuchyni

Ptačinec můžeme přidávat do salátů (skvěle nahradí listový salát), pomazánek, polévek, zeleninových směsí i k masu.

Plevel s léčivými účinky – podpoří metabolismus, pomůže s hojením ran

Plevel na zahrádce nemá rád žádný zahrádkář. Některé druhy plevelnatých rostlin však mají i léčivé účinky. Mezi takové patří i některé druhy ptačince.

Někdy se můžeme setkat s názvem ptačinec žabinec. Tuto jednoletou rostlinku bychom mohli spatřit nejen v lesích, ale i na polích, vinohradech, v záhonech nebo zahradách. Jedná se o velmi rozšířený druh plevele, kterého se jen těžko zbavujeme. Vytváří velmi hustý porost zelených lístků svěží barvy, téměř na každém místě, kam se dostane.

Jeho bílé květy se objevují téměř po celý rok(nejvíce však během během března až května), včetně mírnějších zim a to díky jeho krátké vegetační době. Na jedné rostlině vždy dozrává velké množství semen, která klíčí postupně. Jestliže chováte papouška nebo andulky, můžete jim žabincem zpestřit stravu. Stejně tak jej uvítají i slepice.

Využití v lidovém léčitelství

Objevuje se v tradiční medicíně v oblastech Asie a Afriky, kde se využívají jeho listy pro přípravu odvarů jako prostředků proti respiračním obtížím, problémům spojeným s trávicím traktem nebo pro hojení ran objevujících se na pokožce.

Obsahuje flavonoidy, saponiny a taniny a díky tomu by mohl mít účinky antibakteriální a protizánětlivé. Kvetoucí nať sbíraná na konci dubna se používá pro lisování šťávy. Ta vykazuje účinky močopudné a také pomáhá upravovat metabolismus.

Kromě toho pozitivně působí na poškozenou kůži a využívá se pro přípravu obkladů při obtížích spojených s revmatismem.

Ptačinec velkokvětý

Jedná se o vytrvalou bylinku, která je hojně rozšířená téměř po všech oblastech Evropy. Vyhledává spíše sušší listnaté nebo smíšené lesy. Vytváří trsy, které mají tenký a plazivý oddenek. Květy se objevují na dlouhých květních stopkách během dubna až května. V lidovém léčitelství se tento druh ptačince používal pro přípravu výplachu určeného pro oči.

Tento druh ptačince patří mezi ohrožené. Setkat bychom se s ním mohli na slatinných loukách nebo v mokřinách.

Ptačinec hajní

Ptačinec hajní se na našem území objevuje převážně v oblastech pahorkatin a hornatin. V případě nížin jsou to místa vlhká a stinná, především lužní lesy nebo místa s prameništěm.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Otravuje vás na zahradě plevel? Tak ho snězte! Na jaře jsou bršlice či žabinec delikatesa i lék

Otravuje vás na zahradě urputný plevel? Tak ho snězte! Bršlice i žabinec jsou delikatesa i lék Plevel na zahradě je od časného jara trnem v oku a jeho likvidace je nikdy nekončící prací. Na druhou stranu mají mnohé z urputných plevelů zajímavé léčivé účinky, kterých si naštěstí naši předkové všimli a začali je využívat. Bršlice kozí noha, ptačinec žabinec a pěťour maloúborný jsou zákeřné plevele, ale z pohledu lidové medicíny to jsou nepříliš známé, ale o to účinnější léčivé rostliny, které pomáhají s kašlem, detoxem, imunitou, revmatismem nebo dnou. A navíc skvěle chutnají, pěťour jako špenát, žabinec jako hrášek a bršlice jako petrželka. Když vás na zahradě plevele otravují, tak je snězte a uleví se vám. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je jedním z nejobávanějších, prakticky nevyhubitelných vytrvalých plevelů. Typické pro něj jsou dlouhé podzemní oddenky, lysá, hranatá lodyha, listy jednou až dvakrát trojčetné. Kvete od května drobnými bílými až narůžovělými květy. Z pohledu lidové medicíny je to nedoceněná, ale o to účinnější léčivá rostlina a mladé světlezelené lístky jsou vynikající šťavnatá zelenina.

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je jedním z nejobávanějších, prakticky nevyhubitelných vytrvalých plevelů

Bršlice kozí noha sběr

Mladé lístky (bršličky) sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem, oddenek od dubna do září. Na rozdíl od oddenku, který se dá sušit, se listy používají čerstvé, mohou se zamrazit.

Mladé, lesklé, světlezelené, sotva rozvinuté lístky bršlice jsou velice chutné a připomínají tak trochu karotku, celerovou nebo petrželovou nať.

Chceme-li mít mladé šťavnaté lístky po ruce nejen na jaře, bršlici posekáme a za zhruba pět dnů můžeme bršličky sklízet. Matné, staré listy bršlice jsou již nahořklé a méně chutné.

Mladé lístky (bršličky) sbíráme brzy na jaře ještě před rozkvětem, oddenek od dubna do září

Bršlice kozí noha je lék

Bršlice obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a tanin, na jaře velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu.

Už ve středověku měla své místo jako prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra, dříve se jí říkalo nemoc králů, protože byla způsobena nadměrným holdováním alkoholu a tučných jídel.

Felčaři na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti.

  • Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a kyselých usazenin, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • Podporuje látkovou výměnu, pomáhá s detoxikací organismu a hubnutím.
  • Blahodárně působí na pohyblivost kloubů a jejich regeneraci.
  • Uvolňuje křeče, zejména v oblasti břicha a napomáhá správné funkci střev.
  • Je vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě otoků a močových kaméncích.
  • Horké kašovité obklady z listů a oddenků jsou vynikající na bolavé klouby.
  • Rozdrcené čerstvé listy podporují hojení i kožních onemocnění.
  • Placky z rozmělněných listů bršlice se přikládají na bodnutí hmyzem.

Močopudný čaj z bršlice

Ingredience

  • 2 lžíce oddenku bršlice
  • 500 ml vroucí vody

Příprava

Bylinu přelijeme vroucí vodou, zakryjeme a necháme 15 až 20 minut vyluhovat. Pak scedíme. Nalijeme do termosky.

Užívání

Popíjíme po doušcích během dne. Kúra nesmí přesáhnout 10 dnů, pak si dáme minimálně stejně dlouhou pauzu a ještě jednou můžeme zopakovat, dlouhodobé užívání se nedoporučuje.

Bršlice obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a tanin, na jaře velké množství vitaminu C, karotenoidů, železa a manganu

Bršlice kozí noha je delikatesa

Mladé lesklé bršličky jsou výborné pro přípravu salátů, polévek, luštěninových pokrmů, nádivek, omelet a různých zapečených pokrmů i jako špenát k masu. Delikatesní jsou na čerstvém chlebu s máslem nebo sádlem, v tvarohové pomazánce nebo osmažené v olivovém oleji. Před použitím listů, zvláště velkých a matných starších se doporučuje stáhnout z nich opatrně pokožku, jsou pak jemnější.

Jarní špenát s bršlicí

Ingredience

  • 2 hrsti mladých lístků bršlice
  • 4 hrsti čerstvého špenátu
  • 1 cibule
  • máslo nebo olej
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce smetany
  • česnek podle chuti

Příprava

Bršlici a špenát nakrájíme, krátce spaříme horkou vodou a necháme okapat. Na tuku orestujeme nahrubo nasekanou cibuli, přidáme bršlici a špenát, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Osolíme, opepříme a zjemníme smetanou. Nakonec přidáme lisovaný česnek podle chuti.

Mladé lesklé bršličky jsou výborné pro přípravu salátů, polévek, luštěninových pokrmů, nádivek, omelet a různých zapečených pokrmů i jako špenát k masu

Ptačinec žabinec

Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec nebo jen žabinec je všudypřítomný, nesmírně urputný, tudíž nenáviděný plevel, který roste všude. Má tendenci se spíše plazit, lodyhu pokrývají chloupky,malé zelené lístky mají vejčitý tvar, kvete drobnými bílými kvítky.

Ptačinec prostřední (Stellaria media), lidově zvaný ptačinec žabinec nebo jen žabinec je všudypřítomný, nesmírně urputný, tudíž nenáviděný plevel.

Ptačinec žabinec sběr

Z žabince sbíráme hlavně na jaře celou nať, nejlépe horních asi 10 cm, později se otrhávají jen lístky, protože časem lodyha ztuhne. Nejkřehčí je nať před rozkvětem. Čerstvě natrhaný ptačinec žabinec chutí připomíná mladý hrášek či mladou kukuřici .Nedá se moc dobře sušit, užívá se čerstvá rostlina, ptačinec žabinec můžeme zamrazit.

Z žabince sbíráme hlavně na jaře celou nať, nejlépe horních asi 10 cm, později se otrhávají jen lístky, protože časem lodyha ztuhne.

Ptačinec žabinec je lék

Bylina obsahuje mj. tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, vitaminy A, C a E, draslík, hořčík a další zdraví prospěšné látky.

  • Ptačinec žabinec má silné detoxikační, protirevmatické a močopudné účinky.
  • Na pročištění organismu a nastartování přirozené obranyschopnosti imunity se doporučuje užívat jednu lžička čerstvé šťávy (připravíme ji v odšťavňovači nebo nať rozmixujeme) třikrát až čtyřikrát denně před jídlem po dobu dvou týdnů.
  • Působí dobře na odkašlávání, výborně rozpouští hleny (dříve se používala při onemocnění TBC).
  • Používá se při léčbě nejrůznějších kožních chorob (lupénka, atopický ekzémy, akné).
  • Zmírňuje revmatické potíže.
  • Je vynikající jako obklad na zanícenou kůži, bolavé klouby a svaly.

Čaj proti kašli z ptačince žabince

Ingredience

  • hrst čerstvé natě ptačince
  • 500 ml vody
  • 1 až 2 lžičky medu

Příprava

Bylinku zalijeme studenou vodou, necháme asi 5 minut stát, pak pomalu přivedeme skoro k varu – nevaříme, hned sejmeme a necháme asi 10 minut vyluhovat. Pak scedíme. Osladíme medem podle chuti. Nalijeme do termosky.

Užívání

Toto množství pijeme po doušcích po dobu sedmi dní. Výborně rozpouští hleny a pomáhá s odkašláváním.

Čerstvě natrhané lístky žabince až nečekané dobře chutnají. Přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.

Ptačinec žabinec je delikatesa

Čerstvě natrhané lístky žabince až nečekané dobře chutnají. Přidáváme je do zeleninových i těstovinových salátů, vývarů, polévek, omelet, nádivek, pomazánek, na chléb s máslem nebo do smoothie.

Jarní žabincová pomazánka

Ingredience

Příprava

Lučinu nebo žervé smícháme se změklým máslem, přidáme nasekanou cibulku, ochutíme solí a mletým černým pepřem, nakonec vmícháme nasekanou nať ptačince a medvědího česneku.

Otravuje vás na zahradě urputný plevel? Tak ho snězte! Čerstvě natrhané lístky dobře chutnají. Přidáváme je nejčastěji do zeleninových salátů.

Pěťour

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je jeden z nejhorších jednoletých plevelů, jeho záludnost spočívá v téměř nepřetržitém množení. Kolem 50 cm vysoká rostlina s mírně chlupatou lodyhou, vejčitými, jemně špičatými listy kvete drobnými květy podobnými sedmikrásce. Kvete od od jara až do zámrazu.

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je jeden z nejhorších jednoletých plevelů, jeho záludnost spočívá v téměř nepřetržitém množení..

Pěťour sběr

Kvetoucí nať sbíráme od dubna do října, nejlépe ale hned na jaře, to je nejúčinnější. Na zimu si můžeme pěťour nasušit, většinou se používá jako tinktura. Když kvetoucí nať pečlivě rozžvýkáme a vysajeme z ní šťávu, doplníme tělu vitamin C. Chutná podobně jako špenát.

Kvetoucí nať pěťouru maloúborného sbíráme od dubna do října, nejlépe ale hned na jaře, to je nejúčinnější.

Pěťour je lék

Pěťour maloúborný obsahuje zejména flavonoidy, bílkoviny, pryskyřičné látky, saponiny a vitamin C.

  • Je považovaný za univerzální léčivku s hlavně antioxidačními, protizánětlivými, detoxikačními a dezinfekčními a kardiovaskulární účinky.
  • Osvědčil se při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti.
  • Přirozeně posiluje imunitu.
  • Využívá se jako lék při horečce, chřipce a nachlazení
  • Účinně pomáhá při detoxikaci organismu, zažívacích problémech, zrychluje metabolismus.
  • Kašovité obklady z čerstvé kvetoucí natě působí protirevmaticky, pomáhají mírnit bolest kloubů.
  • Je neocenitelný při kožních chorobách (lupénce, vředech a ekzému ) a paradentóze

Léčivý čaj na posílení imunity

Ingredience

  • 1 lžička sušené nebo 1 lžíce čersvé natě pěťouru maloúborného
  • 250 ml vody

Příprava

Bylinu zalijeme studenou vodou, přivedeme varu a povaříme 2 až 3 minuty v zakrytém hrnci, sejmeme a necháme zchladnout na vhodnou teplotu k pití. Scedíme.

Užívání

Čaj pijeme dvakrát denně při zvýšené únavě, oslabení organismu a celkové vyčerpanosti.

Pěťour maloúborný je považovaný za univerzální léčivku s hlavně antioxidačními, protizánětlivými, detoxikačními a dezinfekčními a kardiovaskulární účinky

Pěťour je delikatesa

Při vaření se využívají mladé listy a výhonky. Dají se zpracovat podobně jako špenát nebo se přidávají do zeleninových salátů či jako zelené koření do polévek a omáček.

Mohlo by vás ještě zajimat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Článek je zařazen v: léčivý plevel , plevel , plevel zelenina , plevel sběr , Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) , bršlice jako špenát , bršlice sběr , bršlice léčivá , Ptačinec prostřední (Stellaria media) , Ptačinec žabinec , žabinec pomazánka , ptačinec žabinec léčivý , Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) , pěťour sběr , pěťour léčivá bylina , pěťour čaj , divoké léčivé byliny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector