Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Školním bufetům hrozí zánik. Od září totiž platí nová pravidla, co se může dětem prodávat. A jak se ukazuje, většina výrobků nebo potravin nesplňuje přísné normy na cukry, soli…

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Datum, do kdy je potravina poživatelná, je pro spotřebitele nejdůležitější údaj na obalu. Jenže jsou potraviny, které datum spotřeby ani mít nemusí. Zároveň je velký rozdíl mezi…

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Taková nespravedlnost, říká si nejedna žena, která se právě ocitla v přechodu. Návaly, blbá nálada, pocení a najednou i zběsilé přibírání na váze. Dá se vůbec zhubnout, i když…

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Pekelně pálivé bude dnešní speciální Prostřeno! u protekčního fracka Pavla Novotného (39). Buřty poťouchle natře superostrou chilli omáčkou a Zdeněk Macura (42) z toho bude mít…

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Ovocné kapsičky patří mezi nejoblíbenější dětské svačinky. Jsou praktické: dobře se nosí i v kabelce, děti se jimi zpravidla méně zamažou než jiným jídlem a jsou ovocné, takže…

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Ovocné kapsičky coby dětské přesnídávky vytlačují ty klasické ve skle. Jsou prakticky balené, lehké, dají se brát na cesty. Existují i varianty s obilovinami, jogurtem či…

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Bezlepková dieta je dneska velká móda. Když totiž jíte potraviny, které lepek neobsahují, poměrně rychle zhubnete. Zvláště pak na břiše. Někdo ale nemá na výběr a bezlepkové…

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Nedaří se vám shodit nadbytečné kilogramy? Možná je to kvůli tomu, že máte alergii na něco, co jíte, a nevíte o tom. A nemusí jít ani o klasickou alergii, ale „pouze“ o…

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Kdy je nejlepší čas začít s hubnutím? A jak často s ním začínáte vy? Možná každého prvního v měsíci, možná každé pondělí. Vypadá to, že najít motivaci a nakopnout se k tomu, aby…

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Pivo téměř nepije, kouří krabičku cigaret denně a měl by zhubnout. Nejen to na sebe přiznal textař a skladatel Michal Horáček, když v rámci startu kampaně pro prezidentské volby…

Jak je to možné, že žena, kterou znáte už patnáct let a prožila jste s ní nekonečně mnoho zábavných chvil, má dítě, které je tak diametrálně odlišné? Dítě, které se chová…

Ještě před 30 lety byste použité suroviny na obalu potravin hledali marně. Dnes už to považujeme za samozřejmé, a navíc to nařizuje i zákon. Pokud složení na obalech studujete,…

Jen samotným běháním nezhubnete. Pokud při tom chcete spalovat maximum kalorií, potřebujete dostatek energie, tedy sacharidů, abyste vydrželi. Stejně tak je důležité i to, co si…

Je pohodová sobota odpoledne, máte za sebou dopolední hodinu ve fitku, návštěvu kamarádky – a najednou se to stane. Dostanete hrozný hlad, kručí vám v břiše a nejraději byste…

Čokoládový croissant, bílý rohlík s džemem nebo koblihy sice potěší chuťové buňky, ale k snídani to není nejlepší volba. Jaké chyby děláme nejčastěji při snídani?

Pokud vezmete do ruky například balení sušenek a přečtete si na nich vzadu informační texty, zřejmě na nich neshledáte nic složitého. Ve skutečnosti se ale na jednom obalu…

Chcete vypadat na Štědrý den lépe a štíhleji? Pak je na čase s tím něco udělat. Do Vánoc zbývají zhruba dva měsíce, takže když se budete řídit našimi tipy, určitě se vám to podaří!

Jezte, ať neomdlíte, žádá jeden portugalský železniční dopravce cestující. Reaguje tak na desítky případů, kdy lidé především ráno omdlí a způsobí zpoždění vlaku. „Vydat se na…

Když se ve školních jídelnách podávala kapusta, všichni ohrnovali nos a odsouvali talíře! Za její špatnou pověst může stereotypní příprava. Zkuste jeden z netradičních receptů a…

Tradiční čínská medicína rozděluje potraviny podle jejich chuti a energetického zacházení s teplem. Některé potraviny nás zahřívají, jiné ochlazují. Podle toho se pak dělí na…

Chceme všechno hned. Nebo nejpozději zítra. Nejen nové oblečení či boty, novou televizi, ale také třeba novou postavu. Bohužel, hubnutí je záležitost pro trpělivé. Ale naštěstí…

Je vám teď často zima nebo chytáte každý bacil, který letí kolem? Zkuste pár změn a uvidíte, že se brzy budete cítit jako rybička! A hlavně nebudete často nemocná!

Jestli si právě teď říkáte, že nemá cenu začít s nějakou dietou nebo odlehčeným jídelníčkem, protože se stejně blíží zima a těch pár faldíků navíc nebude vidět, přece jen to…

To je pořád počítání kilojoulů a přijaté energie, ale víte, z čeho se to má vlastně skládat? Těžko asi můžete přijmout 8 tisíc kJ v podobě čokoládových tyčinek, smaženého řízku…

Jestli se vám v létě povedlo držet si štíhlou postavu „do plavek“, nezkazte si to. Postavy se sice s příchodem chladnějšího počasí zahalují do oblečení, to ovšem neznamená, že…

Každá z nás si od určitého věku přeje vypadat alespoň o pár let mladší. A tak utrácíme za krémy, vodičky, zákroky plastických chirurgů a nejnovější vychytávky. Na tom samozřejmě…

Úroda byla mizerná, a co vzešlo, to zničily mrazíky. Včelstva zase decimoval mor a nepřízeň počasí. A aby toho nebylo málo, šejkové utáhli kohoutky s ropou a nás tak prý tutově…

Jídelníček je vždy levnější tehdy, pokud použijete sezonní potraviny. Je tu podzim, kdy můžete pracovat s potravinami, jako je dýně, topinambury nebo kapusta. Navíc každá…

Máte možnost dělat během dne při práci krátké přestávky? Nebo je dokonce máte povinně? Tak hurá, protože pak máte dost možná ideální způsob, jak napomoci svému hubnutí. Zkuste…

Víte, co je na hubnutí nakonec skoro nejhorší? Vymyslet, nakoupit a připravit si jídlo, které je dietní. A je to ještě těžší, když máte zároveň vařit pro někoho dalšího nebo…

Víno již dávno není jen nápoj doplňující chutnou večeři. Čím dál častěji ho můžete nalézt jako přísadu v receptech mnoha kulinářských zemí. Francouzi, milovníci vína, jej…

Červená řepa patří poslední dobou mezi nejpopulárnější druhy zeleniny. Oblíbili si ji už i ti největší gurmáni. Proč ji tedy nezkusíte i vy? Připravili jsme si nejen několik…

Sotva jste dosnídali, a už myslíte na oběd. Poznáváte se v tom? Kdo by ne! Přitom to tak vůbec být nemusí. Stačí, když budete jíst věci, které vám dodají energii na delší dobu a…

Sladké limonády, čokolády nebo třeba bagety musí zmizet ze všech základních škol a někde už jim odzvonilo teď. Nejpozději od 1. ledna 2017 nebudou moci „základky“ a víceletá…

Pro hubnutí je důležité i to, v jaké fázi se nachází Měsíc na obloze. Věříte tomu? Věřily tomu mnohé naše prabáby a řídily se tím. Protože zjistily, že v určité dny jdou kila…

Určitě to znáte také. Je po obědě  a vy očima slídíte kolem a hledáte, kde byste našla kousek čehosi sladkého, co by vás uspokojilo. Alespoň na okamžik. A v takových chvílích je…

Opravdu si v obchodě kupujete jogurty? V regálech na vás často číhají jenom jejich náhražky v podobě různých krémů a dezertů, které jsou jim podobné. Přečtěte si dobře složení…

Výživoví odborníci radí, že svačit byste měli dvakrát denně. Zdravá svačina nemusí být nutně o drahých surovinách. Jídlo je jen zapotřebí nutričně vyvážit, stačí obyčejné…

Myslíte si, že zdravé jídlo vás vyjde dráž než nezdravé potraviny? Omyl. Zdravé jídlo vás může naopak vyjít na nižší částku. Stačí, když dodržíte pár zásad při nakupování a…

Migréna je silná bolest hlavy, kterou často doprovází celková nevolnost a zvracení. Trápí kolem třetiny lidí, daleko častěji ženy než muže. Na jejím spouštění se velmi často…

Co jste možná slyšeli o STOBu a není to pravda

  Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Zdravému hubnutí se věnujeme od roku 1990 a s jistotou můžeme napsat, že se pohybujeme na trhu dynamickém, nabitém informacemi, agresivní reklamou a tlakem na spotřebitele. Není divu. Zisky z prodeje potravin a doplňků jsou obrovské, potenciál nakupujících nevyčerpatelný – jíst musíme všichni.

Celé roky sledujeme, jak se mění nabídka potravin a produktů na hubnutí. Vznikají lákavější potravinové obaly, výživové doplňky, dokonce i výživové směry, které můžete nesmyslně měnit jako jarní kolekci.

Na veškeré dění reagujeme články a rozhovory v médiích.

Co se naopak píše o nás? 

Naštěstí mnoho dobrého. Tu a tam ale narazíme na tvrzení, která jsou vytržená z kontextu nebo rovnou nepravdivá.  

„STOB je zastaralá metoda, dnes se hubne úplně jinak.“ 

Podstata STOBí metodiky se za celých 30 let opravdu nezměnila. A víte proč?

Protože stále funguje. Metodiku vytvořila psycholožka Iva Málková a postavila ji na svých znalostech o lidské psychice, jejíž podstata byla, je a bude stejná. Metodiku pochopitelně revitalizujeme v souladu s novými trendy, výsledky studií a změnami ve společnosti, podstata však zůstala.

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

„Hubnutí začíná a končí v hlavě.“ To platilo před 30 lety, stejně jako dnes, a na tom také postavila Iva Málková celou „STOBí“ metodiku

V dobách, kdy se v souvislosti s hubnutím řešila pouze strava a pohyb, odborníci STOBu již pracovali s psychikou. Dnes je termín „hubnutí je v hlavě“ součástí snad každého textu o hubnutí. Co to ale konkrétně znamená pro autory těchto textů?

Ve STOBu je psychika základem, na který se teprve skládají a nabalují další oblasti. Lektoři jsou edukováni v konkrétních psychologických postupech a technikách, díky kterým pomáhají klientům se změnou návyků. To, že je naše metodika využívaná už 30 let, nepovažujeme proto za mínus, ale za velké plus.

Například v dnešní době populární směr mindful eating je v naší metodice od samého začátku. Jen jsme to tenkrát nazvali „pomalé jedení“.

„STOB doporučuje pro hubnutí 5 000 kJ všem.“

S klienty od začátku pracujeme tak, že první týden nemění své běžné stravovací návyky. Odborník poté jídelníček zhodnotí a navrhne snížení příjmu o 1 500 – 2 000 kJ, což odpovídá týdennímu úbytku 0,5 kg.

Pravdou je, že v době našich začátků byl příjem 5 000 kJ běžně doporučován odborníky (pod lékařským dohledem je doporučován u některých pacientů i dnes). Proto jsme naše materiály a nutriční program Sebekoučink koncipovali v souladu s tehdejšími doporučeními. Obor dietologie se stejně jako každý jiný obor vyvíjí kupředu.

Nové materiály jsou v souladu s novými poznatky koncipovány od 6 000 kJ a program Sebekoučink individuálně navrhuje denní energetický příjem na základě vyplněných antropometrických údajů.

Neznamená to tedy, že bychom všem plošně doporučili příjem 6 000 kJ, v materiálech to jen uvádíme jako konkrétní příklad. Naše klientky jsou nejčastěji ženy s pár kily navíc, co mají sedavé zaměstnání, a pro ně může být tento příjem optimální.

 

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

Doporučení 5 000 kJ pro každého? To je nesmysl. Ten správný redukční jídelníček si klient sestavuje sám za pomoci odborníka a na základě svých individuálních potřeb

Drtivá většina lektorů používá bioimpedanční přístroje, pomocí kterých nastavují denní energetický příjem individuálně. Na druhou stranu učíme lektory i klienty, že ani přístroje a výpočty nemohou být 100% spolehlivé. A proto nalezení optimální hodnoty denního příjmu někdy zabere více času a vyžaduje především vědomé reflektování signálů vašeho těla. 

>> Více o tom, jak si nastavit denní příjem energie, se dočtete zde. Článek, ve kterém lektorky rekapitulují hubnutí za posledních 30 let najdete zde. Zaregistrujte se, je to zdarma.

Moderní zdravý jídelníček. Proč je jiný než před 10 lety?

Spousta z nás žije v omylu. Sladké zapékané müsli k snídani, ovoce nejen dopoledne, ale i večer, špagety aglio olio k obědu, tmavé pečivo se šunkou ke svačině a houbové rizoto k večeři.

Tohle vážně není ten pravý jídelníček, který by nám pomohl ke štíhlejší postavě.

Víte, jaká je v něm chyba? A proč už s jídelníčkem, se kterým jste zhubli před deseti lety, nyní kila dolů nepůjdou?

Náš každodenní život se v posledních 50 letech hodně změnil a mustr zdravého životního stylu s ním. Proto i přesto, že se veškerá nutriční doporučení neustále vyvíjejí, tloustneme. Hlavní příčinou rostoucí nadváhy je tak jednoznačně jídelníček.

„Největší potíž dnešního stravování vidím v hektickém životním stylu a s ním spojeném stresu. Nemáme na přípravu kvalitního jídla čas, jíme nepravidelně nebo celý den nejíme vůbec, ve spěchu tak sáhneme po něčem nezdravém a vše doženeme večer.

Není divu, že si pak naše tělo ukládá zásoby na horší časy,“ říká výživová poradkyně Martina Dvořáková.

Nedělejte stejnou chybu. Dobře víte, že hubnutí a následně odstartování zdravého životního stylu se neobejde bez dvou věcí: zdravého jídelníčku a pravidelného pohybu.

A právě zdravý vyvážený jídelníček je rozhodující. Vaše hubnutí a udržení si nové hmotnosti totiž ovlivňuje až ze 70 %.

A základem zdravého jídelníčku je správná skladba makroživin – bílkovin, sacharidů a tuků.

Věděli jste, že téměř všechny vyspělé země trápí obezita? Jen v Česku trpělo v roce 2016 podle studie Česko v datech nadváhou až obezitou 71 % mužů a skoro 57 % žen, což je nejvyšší číslo v historii.

„Ještě přibližně před deseti lety odpovídal doporučovaný poměr živin 50 % sacharidů, 30 % tuků a 20 % bílkovin. Toto doporučení však vycházelo z jiného životního stylu. Lidé se daleko více a častěji hýbali, a proto energii ze sacharidů snáze spálili,“ vysvětluje Martina Dvořáková.

Tehdy byste tak nejspíš uspěli i s jídelníčkem z úvodu článku, ve kterém je, jak jste si určitě všimli, příliš mnoho sacharidů a chybí v něm potřebné bílkoviny, zelenina a zdravé tuky.

U tuků i bílkovin je pak vhodné kombinovat živočišné s těmi rostlinnými, a to nejlépe v poměru 1 : 1.

Proč se bojíme bílkovin?

„Nejčastější obavou z bílkovin neboli proteinů bývá u klientů ta, aby jim po bílkovinách nenarostly velké svaly.

Z praxe ale vím, že nabrat byť jen jeden kilogram svalové hmoty vyžaduje dlouhodobé úsilí, a proto se bílkovin nemusíte obávat. Spíše naopak,“ ujasňuje Martina Dvořáková.

V běžném jídelníčku by se vám tak mělo každý den objevit 0,8 – 1,3 g bílkovin na 1 kilogram vaší ideální hmotnosti.

Druhou velmi častou obavou je, že vám přemíra bílkovin může poškodit játra a ledviny. Nyní už si ale velmi jednoduše spočítáte, že ani při proteinové dietě nesníte nikterak přehnané množství bílkovin. Denně si jich dopřejete cca 90 g.

Zátěž by pro tělo představoval denní příjem, který přesahuje hodnotu 2,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Na tyto hodnoty se dostávají ale maximálně kulturisti, kteří budují svalovou hmotu při přípravě na soutěže,“ doplňuje výživová poradkyně.

Naopak dlouhodobě špatná životospráva spojená s nadváhou až obezitou škodí (nejen) játrům a ledvinám mnohem víc.

Víte, že jste si tento článek mohli jako první přečíst v letním vydání klubového magazínu Moje KetoDiet? Stačí být členem našeho věrnostního klubu a už vám nic neuteče. Členství je zcela ZDARMA a čeká vás s ním spousta výhod.

> Stát členem klubu

Jak na správnou skladbu jídelníčku?

„Pokud jste se rozhodli zhubnout, uberte v jídelníčku sacharidy, a to hlavně jednoduché cukry. Množství zdravých tuků pak zachovejte a navyšte bílkoviny minimálně na optimální množství, tj.

až na 1,3 g na 1 kg vaší ideální hmotnosti denně, a pokud už máte po padesátce, můžete přidat až na 1,5 g bílkovin / 1 kg hmotnosti.

Jako vzor vám poslouží středomořský jídelníček, ve kterém už řadu let hraje prim pohyb a čerstvé potraviny,“ doporučuje výživová poradkyně Martina Dvořáková. 

V praxi to bude jednoduše vypadat tak, že upřednostníte kvalitní maso a ryby, mléčné výrobky jako tvaroh nebo sýry, přidáte zeleninu, oříšky, semínka a avokádo a šetřit budete s přílohami.

Úplně vynecháte sladkosti, polotovary nebo bílé pečivo a dáte si pozor na skryté cukry v limonádách, ochucených jogurtech či slaných pochutinách.

Pokud vám budou přílohy chybět, sáhnete po celozrnném pečivu, kuskusu, bulguru, hnědé rýži či luštěninách, jako jsou červená čočka, fazole nebo cizrna.

Proč už nezhubnete s jídelníčkem, se kterým to šlo před deseti lety

 

Právě jste se rozhodli pro změnu a nevíte, jak na to? 

Můžete začít s předem poskládaným dietním plánem KetoDiet, který odstartuje vaše hubnutí, povzbudí metabolismus a postupně vás nasměruje ke správnému jídelníčku. Zvyknete si pravidelně jíst a dostatečně pít, a navíc přidáte i pravidelný pohyb, který, jak už víte, tvoří zbylých 30 % snahy o zdravější a štíhlejší tělo. 

„Ketodieta je výborným odrazovým můstkem ke změně stravovacích návyků. Jíte 5x denně na bílkoviny bohaté jídlo, které doplňujete zeleninou a zdravými tuky.

Důležité je i dostatečně pít, a to 2–3 litry neslazených tekutin za den, aby se škodliviny uvolňované spalováním tuků vyplavily hezky z těla ven. Změny pak na sebe nenechají dlouho čekat.

Už po pár dnech přijdou první výsledky, a to vás bude motivovat k dosažení vašeho cíle – ideální postavy třeba do plavek,“ uzavírá Martina Dvořáková. 

  • Autor: Nikola Nevečeřalová
  • Foto: KetoDiet, Depositphotos
  • Předchozí článek: Jak na to, abyste se z dovolené nevrátili s 5 kily navíc?

O mém hubnutí (nejen) s Jillian

Na Instagramu mi nepřišlo tolik dotazů a „objednávek“ na článek snad nikdy, jako když jsem uveřejnila svůj výsledek hubnutí. Konečně jsem se dnes hecla a jdu na to! Popíšu, jak se mi povedlo zhubnout, co mi pomohlo a co naopak a taky sem dám fotky před a po. Tak jdeme na to.

Ale ještě na úvod – to, co tady popisuju, je jen způsob, jak to vyhovuje a zafungovalo mně. Není to jediná správná cesta, způsob, co jde aplikovat na každého. Věřím, že každý má jinou cestu, která na jeho (vlastní a každé jiné) tělo funguje. Podle mě je potřeba hledat a najít to.

I mně trvalo několik let, než jsem přišla na to, co právě mému tělu dělá dobře a co ne. Každopádně nejsem odborník ani na výživu, ani na cvičení, ani na hubnutí, tak bych se ráda vyhla „hejtům“, co všechno tu je špatně (i když si ráda poslechu zkušenosti a rady ostatních).

Prostě – berte to spíš jako povídání…

Já a … já

Když zalovím v paměti a zamyslím se nad tím, jak se celý život vnímám, tak tlustě. To je asi nejtrefnější. Celý život zatahuju břicho, kupuju si volnější trika, stydím se v plavkách. Nevím, kdy to začlo a ani si zpětně nemyslím, že bych vždy byla opravdu tlusťoch.

Možná se první drápky zasekly na gymnastice, kam jsem chodila v dětství.

Vzpomínám si, jak jsme (my, všechny asi osmiletý holčičky) stály v řadě na lavičce a trenérka před námi pomalu přecházela, plácala nás po břichu a nadhazovala otázky typu „Á, o víkendu byly knedlíky, co?“.

Pravdou je, že jsem nikdy nebyla vyloženě hubená (kromě období ve čtvrťáku, kdy jsem po operaci zubů dostala zánět čelisti a nemohla měsíc skoro vůbec jíst), ale nebyla jsem ani vyloženě tlustá. To se mi stalo až po porodu, nebo aspoň tak to vnímám já.

Prozření v plavkové kabince

Když jsem se vážila pár dní před narozením Tondy, měla jsem navrch 19 kilo. Všechno to bylo do měsíce pryč, na svojí váhu jsem se dostala tedy mnohem rychleji, než jsem si vůbec dokázala představit. Zadržovala jsem totiž strašně moc vody a tak to šlo úplně samo.

Jenomže jak plynul čas, já nedělala žádný sport, s Toníkem samozřejmě málo spala a energii jsem doháněla v dortíčkách a sladkostech.

Můj jídelníček byl příšerný a já postupně tak přibrala, až jsem si v červnu (rok od porodu) šla koupit plavky a brečela v kabince, protože až tehdy jsem si uvědomila, jak vlastně vypadám. Měla jsem při výšce 170 cm 75 kilo.

Ale doktorka řekla: Vy nezhubnete!

Protože mám sníženou funkci štítné žlázy, docházím na endokrinologii a doktorka mě tam přesvědčila o tom, že kdo má sníženou funkci štítné žlázy, ten nikdy nezhubne. Je to prostě tak, vlivem zdraví, nemůžete za to.

Řekla a pokračovala v módu: nasadit prášky, vysadit prášky a mně bylo střídavě nedobře a dobře, střídavě tlustějš a hubenějš… A tak jsem se smířila s tím, že prostě „za to nemůžu“ a žila v mylné představě, že má doktorka pravdu, protože přece beru prášky, hodně chodím s kočárkem a moje váha jde stejně pořád nahoru. Blbost.

To jsem zjistila o pár měsíců později a stojím si za tím. Stačilo chtít a něco opravdu poctivě dělat. Jen člověk musí jít správnou cestou a rovnou za nosem.

Červen – krize v kabince, červenec – inovace v jídelníčku

Po mojí červnové krizi při nákupu plavek jsem pořád nevěděla, jak do toho, ale cítila jsem potřebu něco změnit. Už z minulosti jsem měla několik zkušeností s Whole30 a s Paleo stravou a vím, že mi to dělá dobře. Jen jsem u toho nakonec nikdy nezůstala dlouho, protože láska k sladkému byla nějak silnější.

Když ale nejím mouku a cukr, cítím se lehce, plná energie a taky se dostávám na zdravější váhu. Dokonce se mi i zlepšují výsledky týkající se té „zakleté“ štítné žlázy, nebo se mi například lepší alergie. Vím, že jakmile vypustím zmíněné dvě složky ze svého jídelníčku, automaticky zařadím víc zeleniny, ovoce a celkově se můj jídelníček „osvěží a ozdraví“. A tak jsem v červenci začala.

Rozhodla jsem se, že ačkoliv se běžně v paleu nejí například ani rýže nebo mléčné produkty, já vím, že mně nevadí je jíst a je mi s nimi dobře, takže na scéně zůstaly. Moje strava se začala skládat hlavně ze zeleniny, ovoce, masa, vajíček a dostatku tuků. Z mléčných produktů si dám sem tam sýry, zakysané produkty a dovoluji si rýži. Tu se ale snažím spíš omezovat.

Lidi se často diví, když si bez výčitek chroupu škvarky, ořechy nebo jiné tučné „dobroty“ a přesto nestloustnu, nebo dokonce hubnu. Ale je to tak. Prostě tělo, když se to dělá poctivě, nejede primárně na cukru, ale jako palivo slouží především právě tuk.

Ale protože ráda mlsám a kdybych sladké vypustila úplně, nebyl by pro mě tento styl stravování dlouhodobě udržitelný, stejně si dopřávám celkem hodně ovoce a občas mám „prasoden“, kdy si dám cokoliv, na co mám chuť. Třeba cupcakes u Lelí

Jak zhubnout ve 40 letech? Dejte si pozor, ať se z vaší postavy nestane ohromné jablko – Pestrý Jídelníček

S přibývajícím věkem je bohužel hubnutí složitější. Když je vám dvacet, hubne se docela snadno, protože se neustále hýbete, jste aktivní. Tělo je také správně nastartované, dobře spaluje, a tak se snáze ztratí i nějaký ten hřích, kterého se dopustíte. O deset let později už je situace horší, kilogramy přibývají. Kolem čtyřicítky už to pak někdy může být i boj o každé shozené deko.

Jak hubnout ve čtyřiceti letech, aby to šlo snáze?

Množství svalstva ubývá

Mějte na paměti, že kolem čtyřicítky už ztratíte za deset let klidně i 10 % své svalové hmoty, což samozřejmě hraje nezanedbatelnou roli ve snížení vaší tělesné kondice. Nejde ale samozřejmě jenom o kondici, ale i o spalování.

Pokud nahlédnete do odborné literatury, která se týká hubnutí, zjistíte, že svaly, a to i v případě, kdy jsou naprosto v klidu, dokážou spalovat energii. Jinými slovy, čím víc svalů máte, tím lépe pro vás.

Mnohem lépe spalujete.

Jakmile ale svalstvo začne ubývat, odbouráváte přijatou energii mnohem hůře. Proto je dobré pravidelně sportovat a udržovat si tím svalový aparát v optimální kondici.

Budete-li svaly trénovat, jejich úbytek bude mnohem menší. Proto pokud jste ještě s žádnou pravidelnou sportovní aktivitou nezačali, pusťte se do toho.

I když začnete teprve teď, máte šanci úbytek svalové tkáně zpomalit.

Pro posílení svalů je důležitý silový trénink. S jeho pomocí budete schopni postupně obnovit svalovou tkáň.

Není třeba hned v posilovně zvedat těžké činky, posilovat se dá například s vlastní vahou těla, k tomu navíc nepotřebujete žádná složitá zařízení a posilovací stroje.

Zpevňujete si navíc Core, tedy hluboký stabilizační systém, čili svalstvo obepínající páteř, což je velice důležité.

Odhad odborníků říká, že pro optimální zachování tělesné kondice je ideální praktikovat zhruba 30 minut nějakého kardio cvičení denně a dvakrát do týdne zkusit posilovací cvičení.

Právě aerobní cvičení vám pomůže v tom, aby problematické partie, především břicho, ale také zadeček a stehna dále nerostly. Důležité je najít si takové cvičení, které pro vás bude zábavou, nebudete se do něj nutit.

Po čtyřicítce už jste dostatečně zralí, abyste věděli, co od života chcete, a tedy i jaké cvičení vám udělá radost.

V souvislosti s tím, jak ubývá množství svalů, přibývá tuku na břiše a v jeho okolí. Právě v tomto věku se postava mnoha lidí začíná podobat jablku, protože tuk se usazuje právě v těchto problematických partiích. Ovšem není třeba jenom nečinně přihlížet.

Stojí za to se tloustnutí aktivně postavit. Jak? Rozhodně zapomeňte na nárazové jednostranné diety, založené například na tom, že jíte pouze jednu potravinu a na další zapomínáte.

Podobné experimenty jsou pro váš metabolismus vysloveně škodlivé.

I ve dvaceti letech nadělají podobné akce více škod než užitku, ale díky plně nastartovanému organismu se s nimi snáze vypořádáte. O dvacet let později je to ale už mnohem horší. Pokud bude mít tělo nedostatek, bude sahat do rezerv, tedy i do svalů. A to nesmíte připustit. Dost na tom, že ztrácíte svaly věkem, nenechte si je ještě ničit nevhodnou životosprávou.

Pravidelné porce udržují metabolismus

Ve výsledku drastickou dietou nejenom nezhubnete, ale naopak riskujete nejenom jojo efekt, ale také rozhození metabolismu. Jste totiž ve věkové fázi, kdy je váš metabolismus už pomalejší než před dvaceti či deseti lety. Bude mu proto trvat mnohem déle, než se vrátí do svých zajetých kolejí před drastickou dietou.

Nízkým kalorickým příjmem také metabolismus ještě více zpomalujete, můžete ho zabrzdit klidně až o třetinu. Prostě ve čtyřiceti letech si musíte všímat jídelníčku mnohem více, než kdykoli předtím.

Dbejte na konzumaci menších porcí v pravidelném intervalu, to udrží váš metabolismus v optimálním tempu.

Je totiž bohužel faktem, že zpomalující se metabolismus toho zpracuje méně (může to být například až o 800 kcal denně) a má snahu více ukládat do zásob.

Opravdu potřebujete zhubnout? Spočítejte si svůj Body Mass Index na naší nové BMI kalkulačce.

Doplňujte vápník

V tomto věku dochází také k hormonálním změnám. Ženám také přibývá problém s klesající hladinou estrogenu. Tato skutečnost má vliv na celou řadu funkcí v lidském těle. Dochází k řídnutí kostí.

Jak už bylo zmíněno výše, tuk se hromadí na břiše.

V souvislosti s blížícím se přechodem si proto žena musí hlídat svoji postavu více, než v minulých letech, jinak může dojít k situaci, že začne více přibírat.

Také je důležité zásobovat tělo živinami, tedy minerálními látkami, především vápníkem, který pomáhá při řídnutí kostí. Proto zařaďte do svého jídelníčku potraviny s obsahem vápníku, například mléčné výrobky, překvapivě velké množství vápníku najdete třeba v máku, ale také v mase.

Snažte se přeorientovat na zdravější jídelníček s větším podílem zeleniny, ovoce, ryb, drůbežího masa. Za každou pozitivní změnu k lepšímu vám v budoucnosti vaše tělo a zdraví poděkuje.

Vzhledem k tomu, že ženské tělo kolem čtyřicítky bojuje s poklesem hormonů, je dobré zařadit do jídelníčku potraviny s obsahem fytoestrogenů, které pomohou uklidnit hormonální rovnováhu. Najdete je například v luštěninách, v sóje, sezamovém a lněném semínku, rýži, brokolici či česneku nebo ořeších.

Někteří dietologové považují za poměrně kritické období u žen věk kolem 45 let, kdy může dojít k nárůstu hmotnosti. Na to je třeba být předem připravená a hlídat si jídelníček a aktivně se hýbat.

Když Gábina nezhubne, přestane chodit! Jak dopadne další proměna v pořadu Tlouštíci?

Sledujte další velkou proměnu já v pořadu Tlouštíci. Paní Gabriela bojuje s nadváhou už od puberty. Dnes je jí ale už třiačtyřicet, je maminkou dvou dětí, a její nadváha za uplynulé dva roky přerostla v život s obezitou. Váhové přírůstky ne a ne zabrzdit.

Tlouštíci (3) – upoutávka

Věčné diety nikam nevedou

Gábina se netajila tím, že patří k ostříleným fandům diet. Za posledních dvacet let jich vyzkoušela desítky. Žádná ze „zaručených“ diet ovšem nepřinesla úspěch.

Gábina říká, že se na ní kila postupně nabalovala. Přibrala vždy během těhotenství a pak už jen tloustla, zajídala stresy a problémy.

Do pořadu Tlouštíci nastoupila s váhou 144,7 kilogramů, s podlomeným zdravím i psychikou a sebeúctou na nule.

Naštěstí má Gábina velkou oporu v rodině: Do hubnutí ji „hnala“ maminka, děti i manžel.

„Jsem strašně šťastná, že se Gábina přihlásila do pořadu Tlouštíci, protože vím, jak je to zlé, když takhle člověk vypadá. Jsem tlustá celej život a mám s tím problémy. Hlavně u doktorů,“ dělí se Gábinina maminka o vlastní zkušenost a dodává. „Musíš to opravdu dodržovat! Hned dnes běž a cvič… Nikdy mě nikdo nebral jako normálního člověka. Vždycky jsem byla taková ta spodnější.“

Gábina věřila, že hubnutí s pořadem Tlouštíci je její poslední pokus o změnu.

Tlouštíci (3): Tlouštíci jsou poslední pokus

„Má dost velkou odvahu, protože si myslím, že by do toho asi většina lidí nešla,“ přidává se s úctou k rozhodnutí Gábiny její manžel Radomír Malačka.

Velkým trápením a spouštěčem nekontrolovaného jedení, bylo onemocnění starší dcery Gábiny, Pavly, která měla už od dětství cukrovku. Gábina situaci těžce nesla, což mělo vliv i na její životosprávu.

Nechtěla jíst před dcerkou to, co kvůli nemoci nemohla, a tak se cukry nacpávala, když dcera usnula. Navíc k ní každou noc až do její dospělosti vstávala, aby jí změřila cukr. Gábina jedla ráda.

Jedla hlavně pečivo, kterým často nahrazovala hlavní jídla dne.

Podívejte se v předpremiéře na ukázku Gábinina odstrašujícího jídelníčku:

Tlouštíci (3): Odstrašující jídelníček Gábiny

Výsledky testů Gábiny byly alarmující

Tahání se s desítkami kilogramů navíc, vyneslo Gábině setrvalou únavu, provázenou migrénami, bolestmi kloubů a velkými otoky končetin.
Odborníci Gábině na základě laboratorních výsledků a měření sdělili, že  má zvýšenou hladinu tuku v krvi a hrozí jí poškození ledvin. Má 3x vyšší hodnotu břišního tuku než je normál.

Testy Gábiny hovoří jasně:

Tlouštíci (3): Alarmující výsledky testů odborníků

Ve svém jídelníčku zcela zapomíná na kvalitní zdroje bílkovin a chybí jí pohyb. Kromě změn v jídelníčku se musí začít hýbat. A hlavně se bude muset vzdát svého milovaného pečiva, které konzumovala od rána do večera.

Znáte 5 osvědčených pravidlech, jak zdravě a natrvalo zhubnout? 

Gábina je od první chvíle procesu změny ke zdravému životnímu stylu ze všeho nadšená. Odborníci jí nastavili zdravý jídelníček a začala pravidelně cvičit. Na rozdíl od jiných u cvičení jen zářila a radovala se z každého pokroku.

„Konečně přestanu brečet a fňukat jaká jsem tlustá. A nejenom o tom mluvit, ale něco pro to dělat.

Ne jen mluvit, mluvit a brečet,“ hlásila odhodlaně Gábina po začátku hubnutí a se stejným nadšením se pravidelně potila s trenérem v posilovně.

Podívejte se už nyní v exkluzivní ukázce, jak Gábina cvičila i doma:

Tlouštíci (3): Hula hop

Kýžené hubnutí se však stále nedostavovalo. Po čtrnácti dnech se dokonce během pravidelného vážení ukázalo, že Gábina namísto hubnutí ještě pár kilo přibrala. Její váha se vyšplhala na 146, 7 kilo.

Kde byla chyba?
Až speciální vyšetření ukázalo, proč se Gábině nedařilo hubnout podle představ odborníků.

  Ukázalo se, že její tělo zadržuje vodu a že patří k té části populace, kdy hubnutí brání jiné zdravotní překážky – trpí gynoidním typem obezity, lipedémem a otoky dolních končetin.

V další předpremiérové ukázce už má Gábina velkou část cesty za zdravějším životem za sebou.

Ještě není u konce, ale změny už jsou zásadní:

Tlouštíci (3): Už se nedojídám

Podaří se Gábině nakonec opravdu zhubnout? A dokázala navzdory nečekané překážce konečně zhubnout a zachránit si své zdraví? Dívejte se na třetí epizodu pořadu Tlouštíci!

To vše uvidíte v pořadu Tlouštíci a následném speciálu Tlouštíci extra. Dívejte se ve čtvrtek od 21.35 na Primě.

Tuky neomezeně, bílkoviny střídmě, na cukry zapomeňte – PharmDr. Margit Slimáková

To je zjednodušené, ale jasné vysvětlení výživového směru, který je kritizován jako nová módní dieta a přitom jde o více jak sto let stará terapeutická doporučení. O výživovém směru založeném na striktním omezení sacharidů panuje spousta nejistoty, mýtů až nesmyslů. Proto jsem se rozhodla předat rozhovor Mariky Sboros s profesorem Timem Noakesem, aktuálně předním propagátorem nízko sacharidové vysoce tukové stravy. Tento typ stravy se nejčastěji označuje zkratkou LCHF, která je ze slov „low carb high fat“. V odpovědích najdete jak se LCHF liší od Paleo stravy, proč není třeba nic vážit ani počítat kalorie, jaké jsou nejlepší zdroje tuků a bílkovin, co s alkoholem, co na svačinky anebo jak tuto stravu mohou zvládat vegetariáni.

Tim Noakes je celosvětově uznávaný profesor sportovní medicíny, vědec a autor desítek studií a knih. Po většinu své kariéry obhajoval standardní nutriční doporučení: stravu s vysokým obsahem sacharidů a nízkým obsahem tuků, kterou prosazují odborné společnosti v USA, Velké Británii a v Jihoafrické republice, kde Tim Noakes působí.

V České republice mají podobu desítek let staré výživové pyramidy se základem dříve v jedenácti, dnes v sedmi porcích obilovin. Jenže zmíněná doporučení nedovedou řešit mnoho zdravotních potíží. V zemích, které je prosazují, dokonce dramaticky narůstají počty nemocí souvisejících s výživou.

Sedmdesát procent světové populace umírá na chronická onemocnění způsobená stravou, kterou podporuje silně zmanipulovaná věda.

Součástí směrodatných studií je třeba i výzkum financovaný výrobcem nápoje Coca-Cola, podle jehož výsledků je přiměřená konzumace zpracovaných cukrů a slazených nápojů součásti zdravého životního stylu a příčinou zdravotních problémů jsou tuky a lenivost (nedostatek pohybu).

Nízko sacharidová vysoce tuková strava – návod

Sportovní vědec a profesor z Kapského Města Tim Noakes je veskrze fit. Ve věku 65 let, po čtyřech letech na své vlastní nízkosacharidové dietě s vysokým obsahem tuku (LCHF), je plný energie a dosahuje skvělých běžeckých výkonů. „Už neběhám tak rychle, jako když mi bylo 20, ale v tréninku vidím jasné zlepšení a také si to více užívám než před 20 lety,“ sděluje Noakes. Z 20 kilo, které shodil během prvních dvou let na dietě, se mu nevrátil ani gram a jeho zdravotní stav se celkově zlepšil.  Noakes má diabetes 2. typu (má ho v rodinné anamnéze), který se u něj rozvinul přesto, že až fanaticky po 33 let dodržoval tehdy doporučovanou dietu s vysokým obsahem cukru a nízkým obsahem tuku. Pravděpodobně by léky mohl vysadit zcela, nicméně preferuje „dokonalou kontrolu cukru v krvi‘.

Spí jako dítě, zbavil se chrápání (což jeho manželka Marilyn hluboce oceňuje) a u televize už také neusíná. Všechny ostatní zdravotní obtíže – opakující se zánět průdušek, rýma, migréna, syndrom dráždivého tračníku a žaludeční reflux, u kterých zvažoval chirurgický zákrok – jsou ty tam.

Jeho dietu stále obklopuje kontroverze. Odborníci tvrdí, že je nevědecká a nebezpečná – stejně jako Noakes.

 Důkazy pro a proti LCHF dietám a Noaksově přístupu byly posouzeny na mezinárodním setkáním vrcholných vědců a odborníků na LCHF diety v Kapském Městě, které se uskutečnilo 19. až 22. února tohoto roku.

Setkání se účastnila Karen Thomson, vnučka zesnulého průkopníka kardiochirurgie profesora Chrise Barnarda, a smetánka mezinárodních lékařských a vědeckých odborníků na LCHF stravu v panelu řečníků.

V následujícím rozhovoru s Marikou Sboros Noakes vyjasňuje terminologii jeho LCHF diety a přestavuje svoji knihu:

Není vaše dieta podobná té Atkinsově?

Ne, Atkinsova dieta obsahuje více bílkovin než ta naše. Naši dietu můžete definovat jako s vysokým obsahem tuku a středním obsahem bílkovin.

Nejedná se tedy o paleo dietu?

Ne. Paleo dieta má nízký obsah sacharidů, ale ne tak nízký jako ten náš. Paleo dieta vylučuje cereálie a mléčné výrobky, ale zahrnuje ovoce, což u nás neplatí. Snad s výjimkou některého bobulového ovoce, které je vysoce výživné, ale obsahuje málo sacharidů.

A není to Bantingova dieta?

Správnější by bylo říci Ebsteinova – po německém lékaři Wilhelmu Epsteinovi, který s vysokým obsahem tuku přišel první.

Tuto dietu podporoval Sir William Osler ve své přelomové knize Principy a praxe medicíny (v originále the Principles and Practices of Medicine) publikované ve Spojených státech v roce 1892.

Každý, kdo tvrdí, že Bantingova nebo Ebsteinova dieta jsou módními výstřelky, jednoduše neví nic o historii dietologie. Lidé s tím nezačali v roce 1977, jak tomu byli, zdá se, někteří z našich studentů učeni.

Zahrnuje váš přistup vážení potravin?

Ne, to je komické. Člověk nemůže nikdy přesně stanovit absolutní kalorický obsah potravin, které hodlá konzumovat. A také nikdy nevíte, kolik kalorií kdo potřebuje. Jediné, co můžete vážit, jste vy sami.

Pokud je vaše hmotnost stabilní, konzumujete přibližně tolik kalorií, kolik jste chtěli. Pokud jste štíhlý, pravděpodobně se vám dostává správného množství kalorií pro vaše tělo a úroveň fyzické aktivity.

Neexistuje žádný jiný způsob, jak dostatečně přesně určit, kolik kalorií potřebujete.

Není vaše dieta extrémní?

Pouze v tom, že obsahuje velmi nízký obsah sacharidů, jediné živiny, pro kterou lidské tělo nemá žádnou zásadní potřebu. V roce 1977, kdy nám bylo řečeno, že bychom měli jíst stravu s vysokým obsahem sacharidů, započalo extrémní zhoršení lidského zdraví v globálním měřítku.

Umírněnost ve stravě je domýšlivé, puritánské slovo. Žádný savec nejí s mírou. Všechny druhy stravování v přírodě jsou extrémní – lvi jedí pouze maso, lední medvědi jedí hlavně tuk, panda zase jenom bambusové výhonky, žirafy nejedí nic jiného než akátové listy.

Rovnováha je to, co těmto druhům pomohlo přežít po miliony let.

Je vaše dieta vhodná pro každého?

Neexistuje dieta, která by byla vhodná pro každého. LCHF dieta je nejlepší pro ty, kdo jsou rezistentní na inzulín.

Kritici tvrdí, že vaše dieta je nebezpečná, protože obsahuje vysoký obsah nasycených tuků. Jsou ale nasycené tuky skutečně hrozbou pro zdraví?

Mohou být, a to za přítomnosti vysokého obsahu sacharidů, cukru, ve stravě, který způsobuje zvýšené koncentrace inzulínu v důsledku nadměrného příjmu sacharidů. Inzulín pak řídí změněný metabolismus, kdy se tvoří škodlivý oxidovaný (LDL) cholesterol, který je pravděpodobně hlavním faktorem při vzniku onemocnění srdce.

Tak jaký je tedy klíč?

Jíst takovou stravu, která udržuje koncentrace inzulínu a glukózy v krvi na nízké úrovni, protože zvýšené koncentrace inzulínu jsou spojeny s dlouhodobými zdravotními problémy. My říkáme: jezte, co vám chutná. Myslíme si, že jakmile snížíte sacharidy, váš mozek vám řekne, že potřebujete více tuku nebo bílkovin. Je to o nalezení rovnováhy, která vám bude vyhovovat.

Co omezit, když chceme s vaší dietou začít?

Pečivo, brambory, rýži, těstoviny, pizzu, cukr, všechny obiloviny, zpracované, balené, nekvalitní potraviny, cukrovinky, sušenky, šumivé nápoje – všechny návykové věci. Cokoliv, co je sladké nebo obsahuje škrob, musí pryč. A taky nízkotučné potraviny.

A co bychom naopak jíst měli?

Tuk a bílkoviny. Tuku můžete sníst relativně neomezené množství, ale bílkovin pouze střídmě. Zdravá strava s vysokým obsahem bílkovin pro člověka neexistuje. Pokud by se vaše strava skládala výhradně z bílkovin, zakrátko byste onemocněli a zemřeli. Tukem se nepředávkujete. Snižuje chuť k jídlu a je to také nejlepší způsob, jak se zbavit závislosti na cukru.

Jaké jsou dobré zdroje bílkovin?

Zkuste vejce, plnotučné mléčné výrobky, sýry, jogurty – to jsou dobré nouzové potraviny. Ryby a kuřecí – s kůží a z volného výběhu. Dále nějaké to červené maso, ideálně z bio chovu nebo alespoň chované na pastvě.

Nesmí se jednat o maso ze zvířat, která neviděla pastvu a byla krmena obilovinami, protože tím maso ztrácí kvalitu. Maso ale není to hlavní, ačkoli takové jehněčí je vhodné, protože je tučné a z volného chovu.

Kořeněné klobásy jsou také v pořádku, ale nesmí obsahovat obiloviny. Dále také slanina, pokud není příliš vyuzená.

A jaké jsou dobré zdroje tuku?

Máslo, smetana, maso, zelenina na másle, smetana v čaji nebo kávě. Kokosový olej – ten je velmi zdravý. Každý by ho měl vypít dvě polévkové lžíce denně. Avokádo, oříšky – mandle, vlašské ořechy, pekanové ořechy, zejména makadamové ořechy – to jsou vlastně kapky tuku. Všechny stromové ořechy. Avšak ne arašídy. Jsou to totiž luštěniny, nikoli ořechy.

Jsou mléčné výrobky problematické?

Pouze pro osoby s průjmem, nesnášenlivostí na laktózu nebo ty, kteří bojují s nadváhou – to se týká většinou žen. Je docela dobře možné, že mléčný tuk u nich spíše hlad zvyšuje, než tlumí.

Zatím nevíme, jestli je to jen vliv nasycených tuků u některých osob.

Nejjednodušší způsob, jak snížit příjem mléčného tuku, je omezit mléčné výrobky a jíst především jiné zdroje tuku, jako jsou tučné ryby nebo avokádo.

A co zelenina?

Všechna zelenina obsahuje sacharidy. My doporučujeme tu s nejnižším obsahem sacharidů a nejvyšší výživnou hodnotou. Listová zelenina, jako je kapusta, je jedna z nejvíce výživných druhů zeleniny. Dále také květák nebo brokolice. I ty jsou na našem zeleném seznamu

Mohu být s vaší dietou vegetarián?

Ano, pokud budete jíst mléčné výrobky. Doporučujeme však zahrnout i vejce a ryby. Vegetariáni, kteří „podvádějí“, mohou být až neuvěřitelně zdravý.

A platí to i pro vegany?

Znám jednoho vegana-sportovce, bývalého profesionálního cyklistu, jehož strava obsahuje 80 % tuku – spoustu kokosového oleje a avokáda. Je to extrémní strava, ale pro něj funguje.

Jeho střevní mikroflóra to očividně zvládá. Také jsem potkal člověka, který jí pouze syrové maso.

Nevíme, jak se chovají bakterie ve střevech takovýchto lidí a jak mohou vynahradit to, čemu nazýváme stravovací deficity.

Keto food pyramid

Jaký je nejlepší poměr sacharidů, tuku a bílkovin?

To záleží na tom, jak špatně na tom jste. Jste-li diabetik, doporučujeme 20 % až 30 % bílkovin, 60 % až 70 % tuku a 5 % sacharidů. Čím horší je váš zdravotní stav, tím více tuku potřebujete, protože tuk je z pohledu inzulínu neutrální.

Čím více jste rezistentní na inzulín, tím více tuku můžete sníst, protože i když slinivka selhává, tuk je jediné palivo, které můžete bezpečně metabolizovat bez inzulínu. Tuk je pro kontrolu hladiny cukru v krvi ideální.

Nechceme říkat lidem, kolik gramů čeho mají sníst – kromě sacharidů, kde je to přibližně 25 g, pokud jste na tom opravdu špatně.

A co alkohol?

Alkohol je toxin a při naší dietě značně zpomaluje hubnutí. My říkáme: nejprve shoďte kila, a až potom případně zkuste znovu začlenit menší dávky alkoholu. Dieta je tenká hranice. Pokud správně nestanovíte poměr tuků, bílkovin a sacharidů, stačí jedno jablko, jedno pivo nebo dvě sklenky vína a už jste za hranou a nedostaví se celkové účinky snížení sacharidů ve stravě.

A co příležitostné hřešení?

Malý kousek hořké čokolády je v pořádku, ale u toho většina lidí nezůstane. Stejně jako kuřáci, kteří si také nedají jen jednu cigaretu. Klíčem k úspěchu je dostat ze stravy cukr.

Lidé si neuvědomují, jak moc je cukr návykový nebo co to vlastně je – nejen sacharóza, tedy například krystal, ale i fruktózový ovocný cukr (HFC) ve zpracovaných potravinách. To je to, co bych klasifikoval jako cukr – ten, který je návykový.

Pokud se vám podaří snížit příjem cukru na 25 g denně na pár měsíců bez dalšího přidaného cukru, mozek ho přestane vyžadovat. To je to, co dělá naši dietu tak úspěšnou.

Jaké jsou nejvhodnější svačinky?

Ořechy, sušené maso, sýr, kokos. Osobně miluji kokosové lupínky. A také plnotučný jogurt.

Jak často bychom měli jíst?

To záleží na tom, jak špatně na tom jste, co se týče zdraví a váhy. Jsem diabetik, takže podle mého názoru čím méně, tím lépe. Mám velkou snídani, odpoledne jednu či dvě malé svačiny a v sedm večer večeřím.

Doplnění: Přísně vzato, nízkosacharidové dietě Tima Noakse s vysokým obsahem tuku (LCHF) není správné nazývat Bantingova dieta. Zmíněný William Banting byl silně obézním, skomírajícím hrobařem, který jedl nízkosacharidovou stravu na radu Dr. Williama Harveyho v roce 1862.

Banting díky ní zhubl a cítil se skvěle. Harvey o tom napsal odbornou práci, nicméně pod tlakem kolegů svůj názor změnil a dietu změnil na stravu s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Německý lékař Dr.

Wilhelm Epstein jeho myšlenku přivezl do Evropy, kde ji upravil na nízký obsah sacharidů a vysoký obsah tuku poté, co si uvědomil, že klíčem bylo nahrazení sacharidů tuky, nikoli bílkovinou, jelikož tuk tiší hlad efektivněji. Je tedy správnější dietu Tima Noakse nazývat Ebsteinovou, případně ketogenní.

V JAR už asi jméno Banting zůstane – stalo se z něj populární slovo s vlastními restauracemi, pokrmy a všemožnými výrobky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector