Proč jsou brambůrky (chipsy) nezdravé? Zde jsou hlavní důvody.

Proč jsou brambůrky (chipsy) nezdravé? Zde jsou hlavní důvody. zdroj: Loro Crisps

Patříte k těm, kdo si večerní lenošení u televize nebo posezení s přáteli neumí představit bez mlsání nejrůznějších pochutin a bez chroupání chipsů by to zkrátka nešlo? Tak takových je nás víc. 

Původní plán je zobnout si pár na chuť, ale ani nevíte jak, a spořádáte celý pytlík na posezení. Chipsy, krekry a jiné podobné dobroty nás totiž dokážou pěkně obalamutit. To, že jsou lehoučké a de facto ihned se rozpouští v ústech, dává našemu tělu signál, že vlastně nic pořádně nejíme a proto si žádá víc. 

Svou vinu na tom nesou i sůl a tuk, které naše tělo potřebuje – bohužel ale ani pro mozek ani pro tělo neexistují žádné varovné signály, v jaké míře už je to přespříliš. A tak se z večerního mlsání stává nezdravý zlozvyk, doprovázený oním symbolickým křupnutím, které k tomu přece patří, ne? 

Ale jde o to, v jaké míře těmto hříchům propadáme. Jednou za čas potěšit chuťové pohárky nějakou prasárničkou, proč ne – jenomže pokud se nezdravé mlsací kratochvíli oddáváte několikrát do týdne, zamyslete se nad důsledky pro vaše tělo do budoucna. Protože mlsat se dá i zdravě

Nahraďte brambůrky, krekry, popcorn, slané tyčinky atd. zdravější variantou a vyhněte se konzumaci rakovinotvorného akrylamidu, který klasické slané lupínky velice často obsahují. 

Máme pro vás totiž super novinku, na které si u telky rozhodně pochutnáte, a to zdravě a bez výčitek svědomí! Tradááá! Seznamte se s Loro Crisps – lupínky tak trochu jinak… 

Proč jsou brambůrky (chipsy) nezdravé? Zde jsou hlavní důvody.

Loro Crisps představuje chutnější a hlavně zdravější alternativu klasickým bramborovým lupínkům. Mladá značka vznikla teprve v červnu 2019, kdy ji založily dvě kamarádky Natalia a Daniela, které vyrůstaly v Kolumbii a jejíž příroda a suroviny je inspirují k vytváření stále nových chutí. 

Když se loni, v roce 2019 s Loro Crisps zúčastnili přehlídky potravin ve Velké Británii, měli to štěstí, že zaujali svého prvního velkého kupce, japonského distributora, se kterým se dohodli na všech požadavcích ohledně dovozu. 

K zahájení uvedení produktů na trh v Japonsku mělo dojít v létě 2020, avšak situace kolem Covid-19 celý plán zhatila. Došlo k uzavření hranic s Japonskem, obchody se pozastavily a spuštění Loro Crisps bylo odloženo na duben 2021.

A tak se hned zpočátku museli poprat s prvními důsledky rizika podnikání. Nicméně jak se říká, všechno zlé přináší něco dobrého. S tím přišli i dva noví, menší klienti, díky nimž a vládní podpoře budou v Loro Crisps schopni financovat první dodávky až do konce tohoto roku. 

Takže díky jejich úsilí teď můžete i vy ty báječné lupínky ochutnat! Křupněte si a třeba se o tuhle exotickou novinku příště podělíte právě u posezení s přáteli.

Proč jsou brambůrky (chipsy) nezdravé? Zde jsou hlavní důvody.

A v čem jsou tedy chipsy Loro Crisps jiné? Narozdíl od běžných chipsů nejde o klasické bramborové lupínky. Nejde ani o zeleninové nebo cizrnové chipsy. Loro Crisps jsou lahodné brambůrky z banánu plantain doladěné k dokonalosti. 

Ano, jde o banánové chipsy a rozhodně se nejedná o klasický sušený banán, který znáte z obchodu z oddělení se zdravou výživou.

Tyhle lupínky jsou vytuněnou variací s několika příchutěmi: limetka, solené, sladké nebo chilli – kterým dáte přednost vy? Podle nás rozhodně stojí za vyzkoušení všechny. 

Nejenže báječně chutnají, představují i přirozený zdroj vlákniny a draslíku. Neobsahují žádný lepek, GMO, syntetická dochucovadla ani nenasycené mastné kyseliny a jsou 100% veganské.

Proč jsou brambůrky (chipsy) nezdravé? Zde jsou hlavní důvody.

Banány plantain vypadají jako klasické banány, které si běžně kupujete v supermarketu a pak vám doma černají, protože je nesníte. 

Narozdíl od nich se nesmějí jíst syrové, jsou znatelně větší a obsahují poměrně vysoký obsah škrobu. 

Proto je pro jejich konzumaci nejvhodnější tepelná úprava, avšak jsou ceněny pro vysokou výživnou hodnotu. V Latinské Americe, jihovýchodní Asii či Karibiku jsou běžnou součástí stravy.

Protože v Kolumbii nemají roční období, jejich plantain banány zde rostou po celý rok na tropických polích regionu Urabá – v oblasti severního pobřeží. 

Proč papoušek na obalu?

Důvod, proč právě papoušek je součástí loga Loro Crisps je jednoduchý. Papoušci a obecně exotická zvířata jsou v Kolumbii běžnou součástí každodenního života.

I obě zakladatelky, Natalia a Daniela, měly papoušky jako domácí mazlíčky – jeden z nich se jmenoval Pepe a miloval banány plantain… A protože “loro” znamená ve španělštině papoušek, tak název Loro Crisps byl jasný. 

Vychutnejte si večerní mlsání u telky bez výčitek:

Jak moc nezdravé jsou „zdravé“ chipsy?

Na trhu je řada chipsů, které se tváří zdravě, ale zdaleka ne všechny jsou takové i ve skutečnosti. Některé nám škodí víc než slané brambůrky.

Zákeřné zeleninové chipsy

Na první pohled se jako nejlepší varianta slaného mlsání jeví zeleninové chipsy. Logika je to jednoduchá. Zelenina je zdravá, a tak i lupínky z ní vyrobené musejí být zdravé. V případě tohoto snacku je ale bohužel opak pravdou.

Chipsy vyrobené ze zeleniny jsou stejně kalorické jako ty z brambor, a dokonce obsahují i víc tuků. Například v Česku nejznámější zeleninové lupínky Tretter's mají ve 100 gramech 2110 kJ, což je jenom o nepatrných 80 kJ méně, než je energetická hodnota smažených brambůrků Lay's.

I když jsou ale Lay's o něco málo kaloričtější, obsahují ve srovnání se zeleninovými chipsy méně tuků. 100 gramů lupínků Tretter's má 38 gramů tuků, zatímco stejné množství brambůrků Lay's pojme jen 32 gramů tuků.

Tretter's na tom nejsou o nic lépe ani v případě množství soli, které mají jen o 0,2 g méně než brambůrky Lay's.

Nutriční hodnoty ale nejsou jediným problémem této pochutiny. Problémem všech slaných lupínků je rakovinotvorný akrylamid. „Zatímco výrobci bramborových chipsů akrylamid hlídají, u zeleninových lupínků se tak ještě do nedávna vůbec nedělo,“ objasňuje skryté nebezpečí zeleninového snacku lékařka a specialistka na výživu Václava Kunová.

Na tento problém také upozornil test deníku MF Dnes z roku 2016 (v tištěné verzi byl text publikován v lednu 2017). Téměř všechny testované zeleninové chipsy obsahovaly velké množství nebezpečného akrylamidu, který vzniká v průběhu smažení. Naprostým propadákem testu byly tehdy už zmíněné české lupínky Tretter's , které měly nebezpečně vysoké množství akrylamidu.

Jenomže akrylamidem a vysokým obsahem tuků problémy zeleninového snacku pořád ještě nekončí. Především zeleninové chipsy vyrobené z červené řepy velmi často obsahují vysoké množství dusičnanů, které mohou způsobovat rakovinu.

„Červená řepa ve velkém množství kumuluje dusičnany a tyto látky samozřejmě pak přecházejí i do chipsů,“ vysvětluje Václava Kunová.

Zeleninové lupínky, které měly být zdravou náhradou za nezdravé brambůrky, jsou tak nakonec ještě horší než klasické smažené bramborové chipsy.

Raději upéct než smažit

Výrobci brambůrků si v poslední době uvědomují, že jejich produkty našemu zdraví moc neprospívají. Kromě snižování množství nebezpečného akrylamidu se tak v poslední době snaží zákazníkům představovat zdravější brambůrky. Ale ani ty ve skutečnosti tělu moc neprospívají.

Galerie: Jak se vyrábí brambůrky

Na trhu se v poslední době čím dál častěji objevují pečené brambůrky. Jejich výhodou je, že obsahují méně tuků. Například Lay's Pečené bramborové lupínky ve 100 gramech mají jen 14 gramů tuků. Ve srovnání s 32 gramy tuků v případě smažených Lay's je to poměrně velký rozdíl.

Pokud jde ale o energetickou hodnotu, Lay's Pečené bramborové lupínky mají na 100 gramech jen o 331 kJ méně než smažené brambůrky stejné značky. Záludnost tkví v tom, že pečené brambůrky pojmou podstatně víc sacharidů.

Smažené Lay's obsahují 52 gramů sacharidů v 100 gramech, zatímco pečené Lay's mají 71 gramů sacharidů. „Současným trendem je sacharidy se úplně nezahlcovat.

Například pokud žena hubne, má často v jídelníčku něco kolem 120 g sacharidů rozplánovaných do celého dne,“ vysvětluje důvody, proč ani pečené brambůrky nelze považovat za zdravé, specialistka na výživu Václava Kunová.

Pozitivní na pečených brambůrkách může být to, že ve srovnání s ostatními chipsy obsahují řepkový olej. Ten je na rozdíl od slunečnicového a palmového oleje zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek.

Dobrou volbou nejsou ani mexické trojúhelníčky nachos. Ty na první pohled mohou působit zdravěji než smažené bramborové lupínky.

Václava Kunová před nimi ale také varuje: „Jejich pozitivem je, že jsou méně tučné než brambůrky. Na 100 gramů obsahují pouze kolem 20 gramů tuku. Stejně jako pečené brambůrky mají ale i nachos vyšší podíl sacharidů.

Navíc kvůli kukuřičné mouce, ze které se vyrábějí, mají nachos vysoký glykemický index.“

Vhodnější jsou chipsy z luštěnin a sýru

I v českých obchodech však lze pořídit zdravější varianty slaného mlsání. Jen je potřeba se oprostit od představy křupavých bramborových lupínků.

Například luštěninové krekry Yes chips vůbec nevypadají a ani nekřupou jako klasické brambůrky. Rozhodně jsou ale lepší volbou než smažené lupínky z brambor nebo z řepy.

Ve srovnání s tradičními brambůrkami obsahují tyto luštěninové chipsy čtyřikrát více bílkovin a dvaapůlkrát více vlákniny. S obsahem tuku jsou na tom Yes chips stejně jako už zmiňované pečené brambůrky. Na rozdíl od nich ale nemají tak vysoký podíl sacharidů.

Lékařka Václava Kunová ovšem u tohoto výrobku varuje před vysokým obsahem soli, který je ve srovnání se smaženými brambůrkami jednou tak vysoký.

Zajímavým produktem jsou také sýrové krekry Cri Cri od firmy Gran Moravia. Tyto sýrové hrudky jsou vlastně jenom nastrouhaným sýrem Gran Moravia upečeným v peci.

„Cri Cri obsahují hodně bílkovin (44 g ve 100 g), není v nich žádná mouka, žádný přidaný tuk a mají hodně vápníku,“ popisuje výhody sýrových krekrů Václava Kunová.

I když 100 gramů těchto krekrů obsahuje 39 gramů tuku, vzhledem k vysokému množství bílkovin dokážou Cri Cri mnohem rychleji zasytit, takže jich nesníme tolik jako v případě smažených brambůrků, což dokládá i skutečnost, že se tato pochoutka prodává v patnáctigramovém balení.

Budete mít zájem:  Úzkostně Depresivní Porucha Příznaky?

Galerie: 10 potravin, po kterých budete mít ještě větší hlad

Václava Kunová také doporučuje poohlédnout se ve specializovaných obchodech se sportovní výživou po proteinových chipsech. Ty mají vysoký obsah bílkovin a málo tuků. Jediné, čím se nemohou pochlubit, je vysoké množství soli, takže je dobré jich nesníst příliš moc. Hlídat si množství je však nezbytné v případě jakéhokoliv slaného snacku, ať se tváří sebezdravěji.

Odborná spolupráce:

Proč jsou brambůrky (chipsy) nezdravé? Zde jsou hlavní důvody.

MUDr. Václava Kunová

Lékařka, specialistka na problematiku zdravé výživy, členka Společnosti pro výživu. Napsala několik knih o výživě a hubnutí, vede individuální poradnu snižování nadváhy. Provozuje web Rozumnehubnuti.cz.

Jsou novodobé zeleninové chipsy lepší než klasické brambůrky?

Proč jsou brambůrky (chipsy) nezdravé? Zde jsou hlavní důvody.

Brambůrky, chipsy…říkejme tomu, jak chceme, ale raději to nejezme. „To bychom nemohli jíst nic…,“ myslí si možná někteří z nás. Ano i ne… Poledních pár svých článků jsem začala věnovat potravinám, pro lepší uvědomělost při jejich výběru, nákupu a zpracování. A je pravda, že na naší znečištěné planetě plné potravin s éčky, barvivy, konzervanty, chemickými postřiky, nadbytečnými tuky, solí a cukru je opravdu těžké najít potraviny, co za něco stojí, ale pořád si říkám, že když už je situace taková, jaká je, tak proč si ještě zbytečně přikládat pod kotel polínka a zkracovat naší „trvanlivost“ na tomto světě?

Já vím, vždyť vypadá to dobře, asi to i chutná a…. no a to je ale vše. Ráda nabízím lidem jednoduše řečené informace a zamyšlení nad otázkami, jak se stravovat.

Právě v problematice konzumace brambůrků a chipsů bych Vás chtěla navést alespoň na cestu, na které můžete vidět pro i proti a také jestli například řepové a celerové chipsy jsou zdravější variantou.

Sami se pak již můžete rozhodnout, zda lupínky i při příštím nákupu vložit do košíku. Pro jsme si ale už řekli. Ano, jen vzhled a chuť. A to je vše. A teď ty proti… Tady jsou:

  • Většinou nesníme jeden brambůrek, ale jedno balení

Nebezpečí vždycky pramení z množství. I sebezdravější potravina ve velkém množství může být rizikem.

A co teprve už primárně nezdravá potravina? Nebezpečí u chipsů tkví v tom, že jsou dochuceny kořením a solí, které navozují chuť na další a další lupínek, až se nakonec zapráší po celém balení.

Pak cítíte ale pro změnu zase hrozně slanou chuť na jazyku a máte tendenci sahat po pití a tuto chuť zažehnat, samozřejmě sáhneme obyčejně po slazeném nápoji, aby se ta příšerně slaná chuť vyrovnala.

Když už jsme u té soli… nadbytek soli negativně působí na srdce a cévy, stejně tak na ledviny. Důvodem je, že součástí soli je sodík, který má schopnost zvyšovat krevní tlak z důvodu zadržování vody v okolí tělesných buněk, obzvláště pokud je ho v míře, která je obsažena v balení brambůrků.

A také si chipsy často dopřáváme v kombinaci s alkoholem, což je dvojka, kterou srdce a ledviny „proklínají“. Také se Vám někdy stalo, že po bujaré oslavě máte opuchlý obličej a vy to přikládáte nevyspání? Může být, ale pravděpodobně jsou to dozvuky kombinace právě alkoholu a slaných pochutin, které zadržují vodu i v oblasti obličeje, končetin či břicha.

Zkoušejme učit naše chuťové buňky zvykat spíše na bylinky, než na množství soli a umělých dochucovacích přípravků.

Jak víme, bramborové lupínky musíme osmažit, aby se jednalo o pravé chipsy. Smažení je tepelná úprava, při které se potravina vystavuje vysokým teplotám oleje.

A teď trochu chemie – při smažení při takto vysokých teplotách dochází k přepalování tuků a vznikají látky jako je akrylamid a polycyklické aromatické uhlovodíky, což jsou jednoduše řečeno karcinogenní (rakovinotvorné) látky. To myslím mluví za vše. ????

  • Vysoká energetická hodnota

Jako každá jiná smažená potravina obsahují i lupínky množství tuku, tím pádem mají
i vysokou energetickou hodnotu a rozhodně se po nich nehubne. J

Pokud Vám tenhle termín nic neříká, tak pravděpodobně je více srozumitelné, když napíšu, že po brambůrkách se Vám rychle zvýší hladina cukru v krvi a pokud nadbytečný cukr není spálen (například fyzickou aktivitou), tak se může i přeměnit na tuk a uloží do zásob. To znamená, že právě tloustneme…

  • Psychologický podtext – výčitky svědomí

Nejednou se stane, že si chceme dát kvůli našemu uvědomění „nezdravosti a nedietnosti“ brambůrků jen pár lupínků, ale nakonec se to stejně často zvrhne ve snězení celého sáčku. Čím si ovšem ale vůbec nepomůžeme, jsou případně nastalé výčitky svědomí, protože mozek vyšle signál o negativní emoci do celého těla…a další nepříznivý vliv brambůrků na náš organismus je na světě!

  • Pozor na „novodobé“ podoby chipsů – zeleninové chipsy (řepové, celerové, mrkvové…)

Tyto varianty by se mohly zdát jako „zdravější“ varianta klasických bramborových lupínků. Ale vůbec ne! 100g brambůrků obsahuje kolem 2250kJ/540kcal a 35g tuků a 100g zeleninových chipsů 2100kJ/500kcal a 38g tuků. Oba výrobky mohou obsahovat i palmový tuk a i ty zeleninové jsou taktéž smažené. Rozdíl je hlavně v množství vlákniny – ty zeleninové ji mají i 5x více.

A pokud Vám na některých obalech slibují, že je použit slunečnicový olej, který je zdravější, tak se nenechte opít rohlíkem, neboť za prvé se pořád jedná o smaženou potravinu
a za druhé – na slunečnicovém oleji bych stejně smažit příliš nedoporučovala kvůli snadnějšímu přepalování tuků.

A teď už to všechno víte, tak je na Vás, zda příště pytlík chipsů sníte…

Chipsy: hodně tuku a kalorií

Voňavé, křupavé, dozlatova vypečené, ne moc mastné, ne moc slané, ani silné, ani tenké, chutnají po bramborách, a ne po škrobu či mouce. Takové by měly být ideální chipsy. Shodla se na tom porota degustátorů složená z odborníků i laiků, která anonymně ochutnávala 15 druhů bramborových lupínků, jež jim redakce MF DNES předložila.

Jenže takové jsou chipsy snad jen v reklamách. Nejvíc se ideálu přiblížily Bohemia Chips Horská sůl, naopak nejdál od něj měly Ručně smažené bramborové lupínky Albert a Pravé české brambůrky Rousek. Výhrad bylo celkově víc než chvály. Nejčastěji znělo: přesolené, moc mastné, chutnají po škrobu a někdy také po žluklém oleji…

Tučné a ještě tučnější

Víte, které chipsy jsou nejlepší a které je naopak lépe nekupovat? Kompletní výsledky testu naleznete ZDE.

Nikoho asi nepřekvapí, že chipsy jsou tučné. Ale tuší někdo, jak moc? Brambůrky, které jsme testovali, mají v průměru ve sto gramech 32 gramů tuku! Číslo, které by si měl připomenout každý, kdo si láme hlavu nad rozdílem mezi nulou a třemi procenty u jogurtů.

„Člověk, který nechce ani hubnout, ani tloustnout, prostě si chce jen udržet váhu, by měl za den spotřebovat 60 až 80 gramů tuku. Stogramová porce chipsů mu tedy odčerpá zhruba polovinu celého denního příjmu,“ vysvětluje Václava Kunová z Fóra zdravé výživy.

„A člověk který chce hubnout, by měl mít příjem tuků kolem čtyřiceti gramů.“

Když si dá porci slaných krekrů Bersi, třeba v domnění, že lehké extrudované snacky budou „dietnější“ než klasické „mastňáky“, má v sobě rázem celou denní dávku tuku. Bersi totiž obsahují téměř 45 procent tuku, absolutně nejvíc ze všech testovaných.

O polovinu méně – kolem 23 procent – měly Tradiční české brambůrky Bohemia a Telka chips.Přijatelná výjimkaHodně nízkým obsahem tuků (8,93 g/100 g) se zcela vymykají pečené Vitalinea chips. Výrobce tedy nepřehání, když na obalu tvrdí, že mají o 70 procent tuku méně než smažené chipsy.

Přesto není jejich energetická hodnota (1649 kJ) o tolik nižší než průměrná (2146 kJ). Snížený obsah tuků kompenzuje vyšší obsah sacharidů. „Jisté je, že ze zdravotního hlediska jsou výhodnější,“ komentuje výsledky lékařka Kunová. Mají totiž také dvakrát více vlákniny než ostatní testované výrobky.

„Nesmíme se však domnívat, že jsou vhodné při redukci nadváhy.“

Jak a z čeho vlastně brambůrky vznikají a co jim dodává chuť? Kde se chipsy vzaly? Čtěte ZDE.

Hodně energieVysoká je i energetická hodnota chipsů, sto gramů má v průměru 2146 kilojoulů. Při vysokém obsahu tuku se není čemu divit. Dospělý člověk by měl přijmout 8000 až 10 000 kilojoulů, jedna porce mu tedy může ubrat téměř čtvrtinu. „Když vezmeme, že je to pokrm, který se konzumuje mimo hlavní jídla, tak je to z výživového hlediska zrádné. Nikdo si chipsy nenahradí oběd, ale klidně jich sní sto gramů, takže energetická hodnota je z tohoto pohledu vysoká,“ míní odbornice na výživu Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Měli bychom přestat jíst chipsy, hranolky, sušenky či grilovaný chléb? Alespoň tak to na chvíli vypadalo před dvěma lety, kdy švédská studie upozornila na výskyt vysokých hodnot akrylamidu v potravinách bohatých na škrob a zpracovávyných za vysokých teplot. Jak to tedy je? Máte důvod k obavám? Čtěte ZDE.

Solí proti nuděPodobně jako s tukem, je to u chipsů i se solí. Většinou je jí nadbytek. Některé měly méně než jedno procento, ale jiné až tři procenta soli. Když uvážíme, že nadměrný příjem soli zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, a proto bychom měli denně spotřebovat nanejvýš pět gramů, je to jasné. Když někdo spořádá u televize stogramový sáček chipsů Albert, dostane do sebe polovinu toho, co by měl přijmout za celý den. „Vzhledem k tomu, že většina běžných potravin, jako sýry, uzeniny nebo pečivo, obsahuje soli nemálo, jsou chipsy další zbytečností, která k nadbytku přispívá. Asi není třeba zdůrazňovat, že chipsy by měly být v jídelníčku současného člověka naprosto okrajovou záležitostí,“ říká Václava Kunová.

Budete mít zájem:  Léčba Mykozy U Muže?
Vítězové testu
Nejlépe dopadly v testu tři výrobky: Bohemia Chips chutnaly nejlépe, Pringles chutnaly dobře a neměly žádné smyslové vady a lupínky Vitalinea jsou ze zdravotního pohledu nejvhodnější – mají nejnižší obsah tuků i energie.

CHUTNAJÍ SKVĚLE. Hodně tuku – 32 gramů, hodně soli – 2 gramy, hodně energie – 2146 kilojoulů. Takové jsou průměrné hodnoty ve 100 gramech testovaných lupínků.

Co je co?
I tento test, stejně jako mnoho dalších, ukázal, jak nedokonalé jsou právní předpisy pro potraviny. Nejenže nepomohou zákazníkovi při výběru, ale ještě mu jej zkomplikují. Z názvu totiž vždy nepozná, co si vlastně kupuje – lupínky ze skutečných brambor, nebo sušenku z bramborového škrobu? Smažený, nebo pečený výrobek? Zatímco na bramborové lupínky platí vyhláška, která třeba omezuje množství tuku, ostatní snacky vyráběné z brambor jinou technologií do žádné vyhlášky nezapadají, výrobce tedy není prakticky ničím omezen. Proč by tedy nemohl mít tuku víc než 45 procent? „V některých případech neexistuje jednoznačná právní úprava, proto výrobci využívají možnosti, kterou poskytuje zákon o potravinách,“ vysvětluje Jitka Dvořáková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. „Když nelze výrobek označit druhem, skupinou nebo podskupinou, označí se názvem odvozeným od základní použité suroviny nebo technologie.“ Takže „bramborové lupínky pečené“ mohou být i výrobek, který není přímo z brambor, ale z bramborových granulí a škrobu. Značení obalů z pohledu Státní zemědělské a potravinářské inspekce:1/ Crunchips X-Cut, křupavé slané bramborové lupínky    V označení skupiny chybí slovo „smažené“ 2/ Bohemia brambůrky solené, smažené bramborové lupínky   V pořádku 3/ Telka Chips křupavé, slané bramborové lupínky pečenéPodle ustanovení §6 odst. 1 písm. b zákona č. 110/1997 Sb. v platném znění potravina, kterou nelze označit druhem skupinou nebo podskupinou vzhledem k použitým surovinám nebo použité technologii, se označí názvem odvozeným od základní použité suroviny nebo technologie.  V daném případě neexistuje jednoznačná právní úprava, označení bylo tedy hodnoceno jako vyhovující. 4/ Bramborové smažené lupínky solené (AHOLD)v pořádku 5/ Vitalinea – Bramborové lupínky s vitamíny a vlákninou, Slané bramborové lupínky pečenéPodle ustanovení §6 odst. 1 písm. b zákona č. 110/1997 Sb. v platném znění potravina, kterou nelze označit druhem skupinou nebo podskupinou vzhledem k použitým surovinám nebo použité technologii, se označí názvem odvozeným od základní použité suroviny nebo technologie.  V daném případě neexistuje jednoznačná právní úprava, označení bylo tedy hodnoceno jako vyhovující. 6/ Mince Chips solené, Smažené bramborové lupínky solené (JULIUS MEINL)v pořádku 7/ Rousek, Pravé české brambůrky, Smažené bramborové lupínkyDatum není uvedeno podle požadavků vyhlášky 324/1997 Sb. v pl. znění (chybí uvedení slovy „minimální trvanlivost do:“  Použití slova „pravé“ je v tomto případě v rozporu s §7 citované vyhlášky.

  • V současné době řešíme s výrobcem.
  • 8/ Crunchips Starkers, jemné pečivo – snack z brambor, jemně solenév pořádku s ohledem na obdobné skutečnosti uvedené v bodech 3 a 5.
  • 9/ Pringels originál, Slané crackerové pečivov pořádku
  • 10/ Krecker solený Bersi, Extrudovaný výrobek smaženýv pořádku
  • 11/ Tradiční české brambůrky jemně solené Bohemia, Smažené bramborové plátkyv pořádku
  • 12/ Extra  krájení chipsy solené, Smažené bramborové lupínky extra krájené, solené  (ALBERT)v pořádku
  • 13/ Bramborové lupínky solené (ALBERT), Bramborové lupínky smažené, solenév pořádku
  • 14/  Bohemia Chips horská sůl, Smažené bramborové lupínkyv pořádku
  • 15/  TESCO Cracker jemně solený, Bramborové krekry fritovanév pořádku

Chat: Hana Večerková — Sama doma — Česká televize

Vojtěch Chudláský: „Vždy se těším na vaše testíky. Jak v MF Dnes tak v Černých ovcích . Jste báječná. Budou ještě k mání nějáké knihy na kterých budete spolupracovat jako byla kniha o pivu.“

Hana Večerková: „děkuju Vám za uznání. Na knihu moc nezbývá čas, ráda bych připravila podobnou knihu o víně, je ro zepsaná, ale kdy to bude, to je otázka. zdravím“

Lucie Terbrová: „Dobrý den,brambůrky miluji a jím je minimálně 1x týdně. Je to škodlivé ?“

Hana Večerková: „záleží na tom kolik jich sníte a jaké si vybíráte. zdravé rozhodně nejsou.“

Marta: „Dobrý den, když už si děti nedokáží odepřít brambůrky, můžete mi poradit nějaké zdravější brambůrky? Existují vůbec takové, nebo jsou opravdu všechny nezdravé? Děkuji předem za odpověď.“

Hana Večerková: „trochu zdravější variantou jsou Bona Vita – jsou nesmažené a mají o 75 % tuku méně. Začaly se objevovat i zeleninové lupínky, tuku ale mají také dost.“

Zdenka Hrabánková: „Dobrý den, vyšly třeba v nějakém testu některé z chipsů vyloženě špatně? děkuji.“

Hana Večerková: „ano Clever. mají nejvíce tuku a velké množství rakovinotvorného akrylamidu.“

Eliška: „Testovali jste i Strážnické brambůrky?Doma je máme moc rádi a přijdou nám chuťově úplně jiné než klasické Bohemia Chips, je mezi nima nějaký rozdíl například ve výrobním procesu?“

Hana Večerková: „ano testovali. dopadly špatně, mají hodně tuku, hodně akrylamidu, je pravda že se liší od ostatních, jsou křupavé, ale mají málo bramborovou chuť“

Jana: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi chipsy a brambůrkami. Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „žádný, je smažené lupínky nebo brambůrky je český výraz pro chipsy.“

Petra Nováková: „Co je v brambůrkách nejvíc škodlivé? Je to to smažení? Nebo že jsou přesolené? Vždyť jsou ale tááák dobré. A jak si můžu brambůrky udělat doma, aby byly zdravější? Děkuji.“

Hana Večerková: „mají vysoký obsah tuku, v růměru 29 procent. což je hodně, smažením pokud probíhá za vysokých teplot a dlouho, se tvoří rakovinotvorná látka akrylamid. Soli v nich kupodivu není tolik. Doma si je můžete udělat, podobně jako hranolky, ale pohybuji, že by byly zdravější.“

Petra Mudrochová: „Dobrý den,které brymbůrky a chipsy dopadly v testu nejhůře? Děkuji a přeji příjemný den“

Hana Večerková: „Clever“

Karla: „Dobrý den, je vůbec nějaké brambůrky možné konzumovat?určitě nejsou vhodné a našemu tělu nic nepřináší. v jakém množství případně? a jak v testu dopadly tzv. Lupeto – bílé „brambůrky“ které určitě nejsou z brambor. děkuji“

Hana Večerková: „lupeto jsme v testu neměli. konzumovat je můžete ale jen jako občasnou pochutinu. máte pravdu nic dobrého tělu nepřinesou.“

Marta Malá: „Dobrý den, brambůrky jaké značky mají nejméně akrylamidu? Které br. vyšly ve vašem testu nejlíp? Maximálně jak často můžou brambůrky děti 5 a 10 let? Jaká odrůda brambor obsahuje nejmíň škrobu a tím je asi nejvhodnější na přípravu hranolků? Předem moc děkuji za odpovědi.“

Hana Večerková: „nejméně akrylamidu měly brambůrky IKEA, ve Švédsku na akrylamid před 8 lety přišly a tak ho hlídají. celkově nejlepší byly Bohemia chips Horská sůl.“

Petra: „Dobrý den, zajímalo by mě jak dopadly brambůrky Bohemia Chips. Celkem často je kupuji. Děkuji“

Hana Večerková: „Horská sůl nejlépe, Tradiční české o malinku h§ř, ale stále dobře.“

kristyna: „Dobry den, chtela jsme se zeptat, kde bych nasla kompletni vysledky testu?dekuji zubornakova“

Hana Večerková: „na idnes – test.idnes.cz“

Eva Pačesová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dopadly brambůrky Bohemia Pom-Bar – údajně pro děti. Děkuji“

Hana Večerková: „v testu jsme je neměli, ale pochybuju, že by byly v něčem lepší. to že potravina určená dětem, neznamená, že je pro ně lepší. v některém z přístích testů se tomu budeme opět věnovat. a na Pom Bar se podíváme. děkuji za tip“

Lucka: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda dopadli hůře bramburky klasické jen solené, nebo i ochucené např. paprikové nebo chilly. děkuji“

Hana Večerková: „tedstovali jsme jen solené.“

Karla: „Dobrý den, jak často můžou jíst děti brambůrky, aby jim neuškodily? Mají je 1x týdne 2 děti sáček na půl a 1x za měsíc mají hranolky.“

Hana Večerková: „Lékaři dětem do 10 let je vůbec nedoporučují. nad 1O let maximálně jednou za 14 dní. Najdete jim jiné mlsnání.“

  • Šárka Kostelniková: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, které brambůrky byste vy sama doporučila ke konzumaci,které jsou nejlepší a pro zdraví nejméně škodlivé. Děkuji“
  • Hana Večerková: „Pokud mluvíte o zdraví, tak bych nedoporučila žádné. Jako občasnou pochutinu nějaké s nízkým obsahem tuku – údaj najdete na obale, a rozhodně ne tmavé – ty mají víc akrylamidu“
  • Diana Musilová: „Dobrý den, můžete mi prosím napsat značku brambůrků, které prekročily hranici, o které jste mluvila? Mockrát děkuji a přeji hezký den“

Hana Večerková: „Limit pro akrylamid v potravinách zatím neexistuje, takže vždy záleží na množství. troufnu si říct, že kdo spořádá dennně 200gramový pytlík chipsů, zvyšuje si riziko rakovin v pozdějším věku.“

Tomáš Benda: „Dobrý den, z jakého důvodu neuvedete výsledek testu v pořadu sama doma a v pořadu černé ovce ano? Děkuji“

Hana Večerková: „žádný důvod k tomu není. nejlepší byly Bohemia Chips, nejhorší Clever. výsledky najdete na idnes.cz“

Silvie: „dobrý den, měli jste také v testu takové ty kukuřičné křupínky, hovínka:-), které se dávají malým dětem? Ráda bych se optala, zda také obsahují zmiňovaný akrylamid? děkuji Viochnová“

Hana Večerková: „neměli, takže vám neodpovídm. vzhldem k tomu, že nejvíce akrylamidu se tvoří při smažení nebo pečení brambor při vysokých teplotách, tipovala bych, že v kukuřičných nebude.“

Natália: „Dobrý den můj přítel si každý týden dopřeje aspon jeden balíček brambůrek,které jsou nejvhodnější?“

Hana Večerková: „Bohemia Chips, Ikea, Pringles, Lays a nejméne tuku mají Bona Vita nebo Albert Light“

Slávka: „Dobrý den, testovali jste také hranolky z řetězce McDonald´s? Naši mladí je dosti často kupují svým dětem (2,5 a 5,5 roků) se smaženými kuřecími řízečky a holčičky je přímo milují!? Obsahují tyto hranolky také akrylamid?Děkuji za odpověď.“

Hana Večerková: „tentokrát ne, ale před 2 lety ano. akrylamid měly také, ale menší množství. Pro malé děti je určitě škodlivější větší množství tuku. ale jednou za čas, proč ne?“

Budete mít zájem:  Fluoróza – co je to – příznaky, příčiny a léčba

Lída: „Dobrý den, jak je vůbec možné, že může společnost Clever vyrábět brambůrky , které jsou škodlivé? Mají velké množství rakovinotvorné látky , to přece není bezpečné!! Díky Vašim testům se i tak zásadní informace dostanou k obyčejným lidem- ke konzumentům. Zakázala bych jejich výrobu, okamžitě. Mluvila jste o brambůrkách z brambor. těsta, nevíte, jsou lepší? obsahují i jiné přísady, příp. škodivé než sůl.? děkujeme Nováčkovi“

Hana Večerková: „To se zeptejte společnosti Billa, která je distribuuje. Problém je, že na akrylamid neexistuje žádný limit, výrobce musí dbát na bezpečnostní zásady při výrobě – výběr brambor, zbavit je škrobu, teplota a délka smažení. Tím vším může množství akrylamidu ovlivnit“

Lenka Uhláková: „Dobrý den, moje kamarádka ze třídy o poledních přestávkách každý den si kupuje brambůrky a je taky trochu obézní ale to teprve tak 1 rok …Myslíte že je to kvůli těm brambůrkám ?“

Hana Večerková: „Určitě k tomu přispějí. jestli sní celý pytlík jen tak ke svačině, tak do sebe dostane tolik tuku jako má celý oběd. Pokud si ale nedpustí brambůrky, bude určitě „hřešit“ i v něčem jiném.“

Jarmila: „dobrý den, co říkáte na lupínky ve tvaru trojúhelníčku, jsou to tzv buritos. Prodávají se v kinech s omáčkou. Mají jinou chuť než ty bramborové. Jak dopadly? děkuji“

Hana Večerková: „mají jinou chuť protože jsou kukuřičné. Ty jsme netestovali“

Milujete brambůrky? Možná vážně ohrožujete své zdraví, varuje Jan Tuna

Jsou slané, křupavé a málokdo jim dokáže odolat. Smažené lupínky ovšem nepatří mezi pochoutky, které byste si měli dopřávat každý den. Pořad A dost! internetové TelevizeSeznam.cz zjistil, že kromě velkého množství tuku a soli ohrožují zdraví také obsahem rakovinotvorného akrylamidu.

Z 28 druhů testovaných brambůrků a zeleninových chipsů překročilo maximální doporučenou hranici 750 mikrogramů akrylamidu na kilogram 12 výrobků,“ upřesňuje Jan Tuna, dramaturg, scenárista a režisér TelevizeSeznam.cz. Naopak pouze jeden výrobek obsahoval vysoké hodnoty nežádoucích esterů 3-MCPD.

Obě tyto látky nevyhnutelně vznikají při tepelné úpravě, jako je například smažení, a jejich množství může tedy ovlivnit pouze výrobce dodržením správných technologických postupů a volbou kvalitních surovin.

Tip pro vaše zdraví: Smažte brambory nanejvýš do zlatavé barvy, nikdy ne do tmavších odstínů nebo dohněda. A na tmavé okraje si dejte pozor také u kupovaných výrobků.

Nejhorší výsledek si v tomto ohledu z testu odnesly brambůrky Karlova Koruna – Naše brambůrky solené, které byly vyrobeny pro Penny. Limit pro obsah akrylamidu překročily trojnásobně. Druhý nejvyšší obsah této nebezpečné látky testy odhalily u zdánlivě zdravě se tvářících Tretter's vegetable crisps hand made premium quality.

Pozor na sladké brambory

Vedoucí akreditované laboratoře Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha Jana Hajšlová vysvětluje, že uvolnění nepřiměřeného množství škodlivých látek během smažení se dá částečně předcházet tak, že si ohlídáme kvalitu vstupních surovin včetně oleje.

Brambory, z nichž se lupínky nebo hranolky vyrábějí, by neměly obsahovat velké množství cukru, protože právě z něj nežádoucí akrylamid vzniká.

  • Výsledky
  • Vysoké hodnoty akrylamidu měly následující brambůrky a zeleninové chipsy: Karlova Koruna – Naše brambůrky solené (Penny), Tretter's vegetable crisps hand made premium quality, Ghost snack Hoost, Chipsy solené, dobrá kvalita nízká cena (Globus), Hobžovy strážnické brambůrky, Originální hospodské brambůrky solené (Jan Zykmund Teplice), Česká chuť brambůrky solené (Golden snack Chýnov), pak také Snack Day Teddy (Lidl), Clever chipsy vroubkované solené (Billa), potom Mackie´s of Scotland (Delmart), Petr Hobža Moravské brambůrky k dobrému pití a Tradiční brambůrky Krajči, Cyrilovy brambůrky solené (Krajči plus Slavičín).
  • Vysoké hodnoty esterů 3-MCPD měly staročeské brambůrky s příchutí soli Golden snack Chýnov smažené na palmovém oleji.
  • Naopak nízké hodnoty procesních kontaminantů a zároveň obsah soli ne vyšší než 2 gramy na 100 gramů výrobku měly brambůrky Snack Day Salt with sunflower oil (Lidl), Bohemia solené, Snack Day Original Chips (Lidl), ah Basic bramborové lupínky (Albert), kClassic Chips Salt (Kaufland) a Pom-bär original (Inter snack Choustník) a Tesco chips salted (Německo).

i60.cz: Oříšky, chipsy, sušenky… A je z toho dvanáct kilo

Ilustrační foto: ingimage.com

Odborníci na hubnutí přišli s poměrně šokujícím číslem. Takové běžné večerní pojídání dobrůtek způsobuje, že za rok člověk přibere až dvanáct kilo.

Zkrátka, můžeme se přes den hlídat, vybírat si zdravé a kvalitní potraviny, cvičit, ale jakmile se za tu celodenní disciplínu večer odměňujeme nějakou tou dobrůtkou, všechna snaha je marná.

Ta čísla poslala do světa organizace STOB u příležitosti květnového světového dne obezity.

„Mnozí lidé se snaží jíst zdravě a večerní mlsání berou jako jediné potěšení, které mají. Ale to je právě ta velká chyba,“ říká Iva Málková, zakladatelka hnutí STOB, uznávaná odbornice na pomoc lidem, kteří chtějí zhubnout. Má to spočítáno.

Čtyřicet pět gramů brambůrků má energetickou hodnotu tisíc kilojoulů, stejné množství energie získáme, když si dáme čtyřicet gramů oříšků nebo pětačtyřicet gramů čokolády. „Pokud někdo jí toto množství denně nad rámec jeho vyrovnaného energetického příjmu, může postupně přibrat až kilo za měsíc.

Spočítejme si, že to je tedy až dvanáct kilo za rok,“ upozorňuje.

Mluví přesně o tom, co prožívá mnoho žen.

„Celý den jím jen saláty a ovoce, úplně jsem vyrušila sladkosti, sladké nápoje. Přesto nehubnu,“ vypráví padesátiletá Táňa, která už navštívila několik výživových poradců. Všem zatajila jednu podstatnou věc, o které ví jen ona a její muž. Každý den večer si dávají něco dobrého k televizi.

„Máme oba náročnou práci, přicházíme domu unavení a večerní posezení u televize je pro nás takové zklidnění, pěkný závěr dne. Televizi máme jako kulisu, povídáme si u ní, dáme si dohromady sedmičku vína, chipsy, oříšky, různé sušenky,“ vypráví. V podstatě si s mužem dává dohromady sáček chipsů, k tomu sáček arašídů.

A nevěří, že právě díky tomu nehubne, ba dokonce v poslední době přibírá.

Jedná se o typickou věčnou neúspěšnou dietářku, která si však nedovede upřít nějakou tu životní radost. Jídlo totiž považuje za životní radost. A právě to je podle odborníků na hubnutí špatný přístup, který zpravidla vede k tomu, že člověk nikdy nezhubne na trvalo.

„Mlsání je jen otázkou návyku. Stejně jako si lidé ten návyk vytvořili, mohou se ho i zbavit,“ připomíná Iva Málková.

Hlavní problém spočívá v tom, že ty různé televizní dobrůtky jsou doma přítomné. Že jsou blízko. Že jsou ve spíži, v lednici, že zkrátka člověk o nich ví. Kdyby tam nebyly, cesta k nim by byla ztížená. Když dostaneme chuť v osm večer na brambůrky a ony jsou od nás dva metry ve spíži, jdeme pro ně.

Když tam nejsou, málokdo se však v těch osm večer oblékne, vstane od televize a vydá se pro ně do obchodu. To už je složitější, tak si zpravidla necháme zajít chuť.

Takže úplně nejhorší jsou takové ty domácí zásoby nezdravých dobrůtek, o nichž, když je kupujeme, říkáme: To je na někdy, do zásoby, kdyby někdo přišel… No zpravidla ta zásoba dlouho nevydrží, že?

Zkrátka, pojídání čehokoli u televize, odborníci na hubnutí označují za to úplně nejhorší, co člověk snažící se udržet v kondici, může udělat.

„Potraviny, které vás lákají k mlsání u televize, raději vůbec nekupujte. Přeorganizujte si prostředí ve své domácnosti tak, aby pracovalo pro vás. A požádejte ostatní členy rodiny, aby při televizi také nic nejedli,“ podotýká Iva Málková.

Dvaašedesátiletá Ivona si každý večer dává víno a oříšky. Je přesvědčená, že to dělá pro své zdraví. Přečetla si někde, že víno je zdravé a oříšky taky. Po dvou letech provozování těchto radostných večerů zjistila, že výrazně přibírá, i když jinak své stravovací návyky nijak nezměnila a jí zdravé potraviny v poměrně malých množstvích.

V šedesáti si našla přítele a jejich společné vinné a oříškové večery se staly naprosto běžnými. „Někdy ještě pozdě večer pracuji u počítače a sním celý sáček solených arašídů. Přítel jede v různých křupkách a tyčinkách. Zásadně však nejíme nic sladkého.

Byla jsem velmi překvapená, když mi lékařka řekla, že tento způsob stravování je horší, než kdybych si dala po obědě nějakou sladkost,“ vypráví Ivona.

Zkrátka k příjemnému večernímu klidnému posezení se hodí něco chroupat. Ať už jde o sezení u televize, surfování po internetu nebo setkání s přáteli. No schválně, co na nějakou návštěvu zpravidla přineseme nebo připravíme? Oříšky, brambůrky, sušenky, křupky, tyčinky. Je to jednoduché, každému to chutná, prostě k té láhvi vína přikoupíme automaticky něco na křupání.

Samozřejmě nejde o to stát se askety a vypustit ze svého života každou malou radost. Ale pokud se někdo diví, že si spoustu věcí odříká a nehubne a přitom večer křoupe, lékaři a výživoví poradci pro něj mají jasný vzkaz: pokračujte a každý měsíc uvidíte na váze až kilo navíc.

Hodnocení: (4.6 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector