Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Nemoci a léčba

Vývojová dysfázie znamená specifickou poruchu řeči a jde o poměrně častý problém. Tato komunikační neschopnost zasahuje …

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Hubnutí, dieta a zdravá strava

V lidském organismu je kolagen nejdůležitější bílkovinou. Tvoří 25–30 % hmotnosti všech bílkovin člověka, to odpovídá zh …

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Nemoci a léčba

Onemocnění střev a konečníku jsou u nás bohužel poměrně častá a například obávaná rakovina tlustého střeva patří dokonce k nejčastějším onkologickým onemocněním u nás. Tomuto druh …

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Nemoci a léčba

Vysoký krevní tlak neboli hypertenzi můžeme nazvat velmi rozšířeným civilizačním onemocněním a nebezpečí s ním spojené si jistě všichni uvědomujeme. Vysoký krevní tlak však kupodiv …

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Alternativní medicína

Pokud se vám na zahradě náhodou vysemení kopr, nemůžete ho minout. Tahle rostlinka nejen že nezaměnitelně voní, ale i skvěle chutná a má na svědomí pár tradičních klenotů ryze česk …

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Nemoci a léčba

Letní prázdniny se pomalu přehouply do své druhé poloviny, a přestože počasí je značně proměnlivé, stále častěji si užív …

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Nemoci a léčba

Pravidelná praxe několika jednoduchých cvičení může pomoci reaktivovat krevní oběh a zabránit bolesti, zánětu a vzniku křečových žil, tedy faktorům, které často souvisí s jeho dysf …

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Nemoci a léčba

Nedostatečný příjem vitaminu B12 může vyústit ve vznik vážné autoimunitní poruchy známé jako perniciózní anémie. Říká se …

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Sport a relaxace

Když máte „své dny“, je běžné, že se vám moc nechce do cvičení. Zejména pokud máte během menstruace větší křeče a trpíte nevolností či únavou. Sice je správné si v prvních dnech sp …

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Hubnutí, dieta a zdravá strava

Potraviny rostlinného původu jsou nejstarší a dodnes nejčastěji používaná afrodiziaka. Již v dávných časech rozdmýchával …

Špenát: vliv konzumace na zdraví a využití v kuchyni

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Kateřina Hájková 27. 04. 2020   |  11:26

Na příznivé vlivy špenátu na zdraví upozorňoval už legendární Pepek Námořník. I když sice částečně vycházel z chybných údajů ve věci obsahu železa, které vznikly nešťastným posunutím desetinné čárky, pravdu i tak měl. Špenát je opravdová studnice zdraví.

Potěší všechny, které sužuje stres. Dokáže odstranit deficit mnoha živin, čímž neobyčejně prospěje celému tělu. Dodá sil dětem a mladistvým ve vývinu, stejně jako stárnoucím pomůže se zachováním vitality. Špenát zkrátka patří mezi nejcennější druhy zeleniny, mezi nimiž vyniká vysokou biologickou hodnotou a všestrannou využitelností.

I mražený špenát si uchovává dostatek vitaminu C Ačkoliv dnes u nás špenát považujeme za zeleninu značně domácí, pravdou je, že z planě rostoucího druhu byl zřejmě vyšlechtěn daleko od nás: v Íránu, Turkestánu a Afganistánu.

Z maurské kuchyně jej přejali Španělé, od nichž se v období mezi 12.–13. stoletím dostal až do střední Evropy. Dnes se pěstuje v různých odrůdách: známý je jarní špenát s drobnějšími a širokými lístky, zimní špenát s listy trojhrannými a klínovými.

Všechny špenáty se sklízí na podzim a na jaře, v létě se nepěstují, protože vykvétají a hořknou. Ke konzumaci v syrovém stavu se hodí špenát zahradnický, který se vyznačuje jemnými a mladými listy. V Česku se využívá nejvíce špenát mražený.

Pokud je zmražen bezprostředně poté, co se sklidí, není ale ochuzen o cenné nutrienty a i při delším skladování si uchovává až 70 % vitaminu C.

Méně je více Špenát je zásobárnou cenných živin, a proto by byla škoda, kdyby se pravidelně neobjevoval na našich stolech.

Nemělo by to být ovšem více než dvakrát za týden, protože množství stopových prvků a minerálních látek v něm je tak velké, že by se měl konzumovat v malých porcích.

Doporučení týkající se střídmých dávek špenátu ale také souvisí s vysokým obsahem kyseliny šťavelové, která brání vstřebávání vápníku ve střevech.

Chrání, posiluje a podporuje celé tělo A které látky špenát obsahuje ve velké míře? Jedná se zejména o provitamin A a vitamin C, směs vitaminů skupiny B – zejména niacin a biotin, dále také draslík, měď, železo a vlákninu, stejně jako hořčík a mangan. Díky těmto živinám špenát oplývá mnoha vlastnostmi, jež příznivě působí na lidský organismus a chrání jej před řadou nebezpečenství přicházejících zvenčí.

S čím vším špenát pomůže? Chrání sliznice proti škodlivým volným radikálům, je důležitý pro metabolismus sacharidů, dobré nervy a výkonný mozek.

Pečuje o krásu pleti, vlasů a nehtů, stará se o optimální hladinu cukru v krvi i o dobré fungování svalových buněk. Pomáhá s nespavostí, posiluje srdce, zrak a duševní svěžest.

Podílí se na stavbě kostí a zubů, podporuje produkci hormonů štěstí, je nezbytný pro krvetvorbu a dýchání buněk. V neposlední řadě čistí střeva a zbavuje je zácpy.

Špenát na sto způsobů V kuchyni se při využívání špenátu můžete pořádně vyřádit. Připravit jej můžete jako tradiční přílohu k masu a bramborům nebo knedlíkům. Skvěle ale chutná i s těstovinami a sýrem, zapečený v palačinkách a slano nebo ve slaných závinech, ve kterých k němu můžete přidat například sýr Feta.

Můžete z něj připravit výbornou krémou polévku nebo jarní detoxikační polévku, pokud k němu přidáte další zelené plodiny. Můžete ho přidávat do různých zeleninových směsí, kombinovat s houbami nebo česnekem a smetanou či mlékem, které částečně neutralizují působení kyseliny šťavelové.

Nezapomeňte k němu tedy vždy při jeho přípravě kápnout trochu mléka nebo smetany.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Zvládnout náročný den ve škole či v práci bez menší zdravé svačiny mezi jídly může být těžké. Stejně tak ale může být pro mnohé obtížné vymyslet jídlo, která by bylo chutné, plnohodnotné a zároveň jednoduché…

Čtěte dál Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

V současné době se jedná o jeden z nejpopulárnějších stravovacích směrů. Díky přerušovanému půstu (neboli IF = intermittent fasting)…

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Máta je rostlinka s všestranným využitím. Nejvíce ji ale oceníte v kuchyni a při zdravotních potížích. Můžete si ji snadno vypěstovat…

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

S rostoucím počtem možností, jak se stravovat, také úměrně tomu roste i riziko, že z toho všeho už trochu „blbneme“. V době přeplněné…

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Zatímco před lety každý z nás znal či konzumoval maximálně vitamín C pro lepší imunitu, aktuálně jsou hitem doplňky stravy s různorodou…

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Sezona bobulovitého ovoce je v plném proudu. Většina domácností je provoněná ovocnými koláči s rybízem, borůvkami nebo malinami. Vrcholí…

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Rádi byste konečně zhubnuli nebo dosáhli spokojeného a zdravého těla, ale velké změny ve stravě vás děsí? Pokud se bojíte překopávat…

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Mnoho lidí věří, že za zdravou stravu nutně musíme utratit spoustu peněz. Opak je však pravdou. Ušetřit se totiž dá už prvním krokem…

Každá žena se s tím v průběhu cyklu běžně potkává – jednou je to vyčerpání, jindy nálada pod bodem mrazu, občas boj s neovladatelnými chutěmi. Pokud takové stavy znáte velice dobře…

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Pozdní jaro a léto jsou typické pestrostí čerstvých druhů ovoce a zeleniny. Některé druhy jsou sice k dostání po celý rok, ale pořád…

Špenát a zelí. Bašta, která léčí aneb Buď silná i svěží jako Pepek námořník

Zelenina mezi ty zdravé potraviny bezesporu patří. A je-li správně připravená, může být velmi lahodná, a ty si na ní můžeš parádně smlsnout a pochutnat. Třeba takový špenát je přímo špenátovou rapsodií pro chuťové buňky. A Pepek námořník ho miloval. Tak proč bys nemohla i ty? Nabízí ti četnou přidanou hodnotu!

Špenátová rapsodie

O špenátu lze říci, že patří k jednomu z nejcennějších druhů zeleniny na světě. Ano, nepřeháníme. Jeho velkou předností je vysoká biologická hodnota a flexibilní využitelnost v kuchyni.

Vědělas, že tenhle zelený listový kamarád pochází původně z Íránu, Afganistánu a Turkestánu, kde byl vyšlechtěn z planě rostoucího druhu? A že je mimořádně bohatý na betakaroten, celou řadu vitamínů B, vitamín C, biotin, draslík, hořčík mangan, měď, železo a vlákninu?

Co dělá špenát s tvým tělem?

Z výčtu je ti jasné, že má díky svému obsahu obzvláště pozitivní vliv na tvé zdraví a organismus jako celek. Betakaroten totiž chrání sliznice před volnými radikály, vitamíny B dodávají energii buňkám, posilují srdce a příznivě působí na metabolismus, mozek a kvalitnější spánek.

Céčko zase skvěle podpoří duševní svěžest, imunitu a kvalitu zraku, draslík je nezbytný pro stavbu kostí, zuby a nervy, měď ti zajistí hormony štěstí a zdravou barvu i kvalitu kůže, vlasů a nehtů. Železo je důležité pro správnou krvetvorbu a dýchání buněk, hořčík s manganem pomáhají svalovému tonusu i zdravým buňkám a vláknina čistí střeva a zajistí ti jejich správné fungování.

A celý ten koktejl vitamínů, stopových prvků, minerálů a výživných látek ještě odvodňuje tělo a pomáhá při hubnutí. A věřila bys tomu, že je mimoto špenát také skvělou antistresovou zeleninou a antidepresivem? Efektivně totiž odbourá nedostatek mnohých živin v těle, posiluje mentální svěžest, zahání únavu, apatii a depky, ba přímo vyvolává veselou náladu!

To už stojí za to jej neopomíjet a zakomponovat špenát pravidelně do jídelníčku. Ale pozor! Špenát je tak nabušený stopovými prvky a minerálními látkami, že bys jej měla konzumovat jen v malých porcích. Jinak vyjdou cenné živiny vniveč, protože je tělo všechny nedokáže vstřebat. A my máme pro tebe hned několik mňamózních receptíků.

Budete mít zájem:  Bolest kloubů se změnou počasí opravdu souvisí!

Špenátový salát

Na prima salátek ze špenátu potřebuješ 250 gramů mladého listového špenátu, jednu cibuli, jedno jablko, lžíci rozinek, lžíci sekaných vlašských ořechů, polévkovou lžíci olivového oleje, polévkovou lžíci octa, sůl a pepř.

Špenát důkladně propláchni a vlož do mísy, cibuli nakrájej na tenká kolečka a nasypej ke špenátu. Jablko umyj a nakrájej na kousky i se slupkou a spolu s rozinkami a ořechy přidej ke špenátu. V malé misce smíchej olej, ocet, sůl a pepř a touto směsí zalij špenát s cibulí. Jemně vše promíchej. Hotovo!

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Zdroj: Shutterstock.com

Dušený špenát

Na dušený špenát budeš potřebovat balíček mraženého listového špenátu, nasekanou malou cibuli, polévkovou lžíci sádla, dva utřené stroužky česneku, sůl a pepř, polévkovou lžíci smetany a jedno vejce.

Sádlo zahřej v rendlíku a nechej na něm zesklovatět sekanou cibuli, poté přidej špenát a dus pod pokličkou cca 10 minut. Přidej česnek, sůl a pepř, můžeš pokrm zjemnit i lžíci smetany a rozkvedlaným vejcem. Dušený špenát lze variabilně využít jako přílohu k masu, knedlíkům a rýži. Výborný je i s volským okem a vařeným bramborem.

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Zdroj: www.shutterstock.com

Špenátový štrůdl

Potřebuješ na něj 1 balíček listového těsta, cca 700 g špenátových listů nebo mrazený špenát k dušení, 200 g strouhaného sýra, 2 stroužky česneku, sůl a pepř.

Těsto rozděl na dvě poloviny a rozválej na tenké pláty. Čerstvé špenátové listy spař vroucí vodou, nechej okapat a vychladnout. Poté je promíchej s drceným česnekem, strouhaným sýrem a dochuť solí s pepřem.

Nebo připrav z mrazeného špenátu dušený špenát dle receptu výše. Směs rovnoměrně rozlož na oba pláty těsta a zaviň je každý zvlášť opatrně do štrúdlu.

Dej je na plech vyložený pečícím papírem, potři je rozkvedlaným vejcem pomocí mašlovačky a upeč ve vyhřáté troubě cca 15 až 20 minut do zlatova.

Fantazii se meze nekladou

Zapoj fantazii a vymysli si svůj špenátový recept. Se špenátem můžeš vykouzlit v kuchyni všelijak. Třeba si udělej lahodné smoothie, přidej ho do zeleninového salátu, nebo uvař špenátovou polévku.

Zelí měl Pepek námořník také rád

A ke špenátu přidáváme ještě jednu docela obligátní zeleninu, kterou není radno opomíjet. Uhádneš, která to je? No přece zelí! I to měl Pepek námořník moc rád. Bílé a červené zelí je zdravou zeleninou se specifickou chutí.

A díky vysokému obsahu vody a vlákniny tě zelí krásně zasytí a doplní vodu v těle, a přitom nepřibereš ani gram. Má totiž minimum kalorií. Mimoto v něm najdeš velké množství celé řady vitamínu B, a všechny další vitamíny – C, K, E, D a A.

Když k tomu přičteš ještě aminokyseliny, mangan, selen a zinek, máš jasno – červené a bílé zelí je parádním zdrojem živin pro tvé tělo.

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Zdroj: www.shutterstock.com

Co vše zelí umí?

  • Posiluje imunitu a fyzičku
  • Podporuje kvalitnější spánek
  • Ladí nervový systém
  • Pomáhá k lepšímu soustředění
  • Zvyšuje výkonnost a vitalitu
  • Podporuje hubnutí
  • Pomáhá krvetvorbě v těle

Antistresová zelenina i žaludeční lék

Stejně jako špenát má červené a bílé zelí obrovskou devizu v potírání stresu, protože působí jako antistresová zelenina. Rapidně zvyšuje celkovou odolnost proti němu.

A věděla jsi, že i šťáva ze strouhaného nebo krouhaného zelí je léčivá? Je prima parťákem pro všechny, co mají žaludeční a trávicí obtíže, nebo přímo dvanácterníkové či žaludeční vředy.

Ideální je šťáva ze syrového zelí, nikoli z dušeného.

Při žaludečních obtížích je ideální vypít každý den (cca 6 až 8 dní) ¾ až 1 litr zelné šťávy. Rozděl si toto množství na tři části. A déle než 8 dní raději šťávu nepij, jelikož vlivem nadměrného množství této šťávy by se mohly některé vitamíny špatně do těla vstřebávat. A ještě pár prima receptů!

Salát z bílého nebo červeného zelí

Potřebuješ na něj 500 gramů bílého nebo červeného zelí, jednu střední cibuli jedno jablko a jednu polévkovou lžíci octa, polévkovou lžíci olivového oleje, kmín, sůl a nasekané bylinky (petržel, bazalka, tymián, oregano).

Zelí a jablko omyj a nadrobno nakrájej. Oloupanou cibuli nadrobno posekej a v hrnci osmahni na oleji. Poté přidej půl skleničky vody a zelí spolu se solí, pepřem i bylinkami. Podus cca 20 minut. Nechej vychladnout přidej nakrájené jablko a můžeš si pochutnat.

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu Zdroj: www.shutterstock.com

Tukožroutská polévka

Je to zajímavá polévka, která je nejen zdravá, ale dle názvu je to jasné, že i vhodná k hubnutí. Na polévku potřebuješ cca 300 g čerstvých rajčat, 500 gramů mrkve, 1 hlávku bílého nebo červeného zelí, pět cibulí, dvě papriky, sůl a pepř.

Zelí a papriku omyj, rozkroj a nakrájej na proužky. Poté dobře omyj mrkev, oškrábej ji a nakrájej na plátky. Cibuli nakrájej na kolečka. Vše vlož do velkého hrnce a zalij vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená.

Přiveď do varu, a vař cca 5 minut, mezitím si připrav rajčata, která omyj a nakrájej na malé kousky. Přidej je do polévky a vše povař dalších 10 minut. Dochuť solí a pepřem. A můžeš požírat tuky! Tato polévka se nezahušťuje.

Ananasové zelí

Tuto mňamku můžeš použít jako salát, předkrm i přílohu. Potřebuješ k tomu 3 lžíce oleje, 500 gramů zelí, jednu cibuli, plechovku ananasového kompotu (ideálně ananasové kousky), pepř a sůl.

Zelí omyj a nadrobno nakrouhej nebo nakrájej, cibuli také nasekej nadrobno, sceď ananasový kompot, a vše včetně scezeného ananasu vlož od mísy. Smíchej si v malé misce sůl, pepř a olej, poté vlij do směsi zelí a ananasu. Promíchej a můžeš si pochutnat.

Co na to říkáš, dáš této zelenině šanci? Špenát i zelí si zcela jistě zaslouží tvůj zájem. Tvé tělo ti poděkuje!

foto-zdroj: Shutterstock.com

#HEALTH: Proč jíst salát, shiitake a špenát

Pak právě pro vás jsme připravili abecedu zdraví, sérii článků, kde vám postupně během následujících týdnů představíme zdraví a kráse prospěšné potraviny.

Přihodíme i pár důvodů, proč zrovna je zařadit do svého jídelníčku, a samozřejmě pojedeme podle abecedy. Pokračujeme s abecedou zdraví a přinášíme vám tentokrát tipy od písmenek S a Š.

Prozradíme vám, proč jíst salát, shiitake a špenát.

Salát

Salátem myslíme samozřejmě zeleninu – klasický hlávkový salát. Je totiž plný vitamínů B1 a B2 a především kyseliny listové.

Obsahuje také významné množství vlákniny a minerálů – hlavně draslíku a železa, ale také vápníku, hořčíku, fosforu nebo zinku.

Věděli jste třeba, že salát má mírně sedativní účinky? Koho by to napadlo! Ale je to tak! Pomáhá tedy se spánkem, takže si ho klidně dejte k večeři. Pokud si ho dáte jako předkrm před hlavním jídlem, ulehčíte si tím jeho trávení, což není hlavně v létě vůbec špatné.

Konzumace salátu pomáhá zmírňovat úzkost a nervozitu, vyvolává pocit nasycení a zároveň je ohleduplný k vaší linii, protože obsahuje jen málo kalorií. Takže hurá do salátu! Úplně nejlepší je čerstvý.

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Shiitake

Ochutnali jste už někdy houbu shiitake neboli houževnatec jedlý? Říká se jí léčivá houba a je nedílnou součástí čínské medicíny. Dokonce i klinické testy prokázaly její protinádorové účinky! Právem tak bývá nazývána elixírem života.

Pyšní se vysokým obsahem vitamínů (skupiny B a provitamínu D) a minerálů. Najdete v ní i polysacharidy – beta glukany, které mají na svědomí její sladkou chuť. Ale nebojte, chutná samozřejmě i klasicky po houbách, ale zároveň je i aromatická.

Seženete ji v čerstvém stavu, případně sušenou nebo v podobě doplňků stravy. Zkuste ji.

Proč jíst špenát? Má vliv na zdraví, ale i na krásu

Špenát

Už Pepek Námořník věděl, proč jíst špenát! Ovšem pozor, tolik železa, jak se tradovalo, opravdu neobsahuje. Nicméně po mnoha ostatních stránkách je opravdu skvělou součástí jídelníčku. Zejména pokud chcete hubnout.

Obsahuje totiž minimum kalorií, v podstatě ho můžete sníst, kolik chcete, a vaše linie tím rozhodně neutrpí.

Špenát obsahuje již zmíněné železo, dále také měď, vápník, hořčík a další minerály, kyselinu listovou, provitamín A, vitamíny C, E a K a karotenoidy. Pokud ho zařadíte do jídelníčku na pravidelné bázi, pomůžete snížit hladinu cholesterolu.

Špenát se ovšem podílí také na dobrém trávení, pomáhá při únavě nebo duševní vyčerpanosti, posiluje vlasy a nehty nebo zlepšuje stav pokožky. Jíst ho můžete čerstvý, v podobě polévky, jako součást salátů, přílohu hlavního jídla nebo ve smoothie. Jdete do něj?

Budete mít zájem:  Skořicová voda nebo čaj – jaké má účinky. Pomáhá hubnutí?

Špenát mimo jiné dodá vitamin krásy. Jezte ho osmahnutý, dušený, ale i syrový

Toto doporučení pochází od pionýra trendu zeleninových šťáv, detoxikace a syrové stravy lékaře Normana Walkera. Ten se sám dožil úctyhodného věku 99 let v plném zdraví a i v posledním desetiletí svého života psal knihy. Špenátová šťáva například podle něj pomůže při stavech úporné zácpy, kdy selhávají jiná řešení.

Špenát pochází z Persie. Ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Během první světové války se špenátová šťáva podávala francouzským vojákům smíchaná s červeným vínem na posílení krvetvorby a celkového stavu.

Lékař Steven Pratt špenát označuje za nejdůležitější superpotravinu spolu s divokým lososem a borůvkami, která je povinnou výbavou člověka starajícího se o své zdraví. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév, působí proti mnoha druhům rakoviny a chrání proti věkem podmíněné degeneraci.

Obsahuje nadprůměrné množství růstového vitaminu A, dále bohatou směs vitaminů skupiny B. Významný je podíl kyseliny listové, která podporuje kognitivní funkce, biotinu (takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty, stabilní hladinu cukru, funkci svalových buněk) a niacinu (pro energii buněk, srdce, spánek).

Špenát dodá tělu i značnou dávku vitaminu C (pro zrak, činnost srdce, duševní svěžest, proti paradentóze) a také draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu, vlákniny. Hořčík podporuje činnost svalů a posiluje srdce, podílí se na více než 700 funkcích v těle.

A tím výčet účinných látek zdaleka nekončí. Špenát ještě mimo jiné obsahuje antioxidanty a mnoho chlorofylu. Chlorofyl má protinádorové účinky. Studie prokázaly přímou souvislost mezi konzumací špenátu a sníženým rizikem téměř všech druhů rakoviny.

Špenát obsahuje hodně nevstřebatelného vápníku. Poruchy vstřebávání vápníku z jiných složek stravy se současnou konzumací špenátu však nehrozí. Zjistilo se, že k tomu by bylo nutné opravdu masivní požití špenátu. Výčet pozitivních účinků této zeleniny ale masivní skutečně je, a proto si pojďme ze špenátu něco dobrého uvařit.

Špenátové pesto

Rozmixujeme syrový špenát s mandlemi nebo vlašskými ořechy, česnekem, olivovým olejem a parmazánem. Podáváme například k cizrně nebo těstovinám.

Špenátový dip

  • Suroviny: 1 oloupané avokádo šťáva z ½ citronu plechovka propláchnuté cizrny
  • 200 gramů čerstvého špenátu
  • Avokádo spolu s cizrnou a citronovou šťávou vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemný krém.

Špenát dáme na pařák a jednu až dvě minuty necháme v páře, dokud listy nepustí vodu. Sundáme z plotny a necháme zchladnout. Propláchneme a vyždímáme listy rukou nebo lžící, abychom z nich dostali nadbytečnou vodu.

Špenát přidáme do směsi cizrny a avokáda a několik vteřin mixujeme dohromady. Přelijeme do mísy a podáváme. Ve směsi například namáčíme pokrájenou čerstvou zeleninu.

Špenátový salát s cizrnou

  1. Suroviny: olivový olej 2 cibule nakrájené na tenká kolečka 1 konzerva cizrny propláchnuté a okapané ¼ hrnku citronové šťávy 1 prolisovaný stroužek česneku ¼ hrnku rozdrobené fety 150 gramů mladých špenátových lístků 2 červená jablka nakrájená na plátky
  2. 2 lžičky čerstvě mletého lněného semínka

Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem. Na něj naklademe cibuli, trochu ji zastříkneme olejem ve spreji a pečeme 10 minut. Přidáme cizrnu a pečeme, dokud cibule nezměkne a nezhnědne (asi 10 minut).

Mezitím smícháme citronovou šťávu, olivový olej (případně lžička lněného oleje) dvě lžičky, česnek a nakonec přidáme fetu.

Špenát vložíme do velké mísy a posypeme ho cibulí, cizrnou, jablky a lněnými semeny.

Špenátovo-avokádová polévka

  • Suroviny: 1 zralé avokádo asi 4 šálky čerstvého špenátu ½ – ¾ šálku zeleninového nebo kuřecího vývaru 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 – 2 polévkové lžíce olivového oleje

Odstraníme pecku a kůru avokáda a vložíme ho do mixéru. Potom přidáme špenát, ½ šálku vývaru, citronovou šťávu a olivový olej. Mícháme, dokud nedosáhneme krémové konzistence.

Postupně přidáváme zbytek vývaru do požadované hustoty polévky. Před podáváním můžeme dozdobit chilli nebo kajenským pepřem.

Špenát pro zdraví a pro krásu

Chcete mít zdravé kosti? Svaly? Nervy? Mozek? Srdce? Cévy? Zuby? Nehty? Vlasy? Pleť?

Špenát pochází z oblasti Íránu a Afganistánu, kde byl nejspíš vyšlechtěn ze svého planě rostoucího předka. Do Evropy ho pravděpodobně přinesli Španělé a postupem doby získal na velké oblibě, díky své typické chuti a vysoké výživné hodnotě.

Známe několik odrůd špenátu, ve svém použití se však příliš neliší. Lze ho konzumovat jak v syrovém stavu, tak různě tepelně upravený. V každém případě je zeleninou, která by neměla chybět v našem jídelníčku, obsahuje velice cenné látky, množství důležitých vitaminů a minerálů nezbytných pro naše zdraví.

Přehled nejdůležitějších vitaminů a minerálů obsažených ve špenátuŠpenát se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A, resp. karotenoidů (např.

betakaroten), které jsou tělem syntetizovány ve vitamin A. Ve špenátu najdeme také vysoké hodnoty vitaminů skupiny B a vitaminu C.

Z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď.

Betakaroten a vitamin AVysoký obsah karotenoidů, především známého betakarotenu, dělá ze špenátu významného ochránce našeho zdraví.

Betakaroten je vysoce funkční antioxidant, chrání naše tělo před volnými radikály a zbavuje ho těžkých kovů, hraje významnou roli např. v prevenci rakoviny a jiných, tzv. civilizačních chorob.

Betakaroten také propůjčuje naší kůži „zdravou barvu“, chrání nás před negativními účinky slunečního záření a zlepšuje opalování kůže, přispívá k zachování mladého vzhledu a pomáhá v boji proti vráskám.

Vitamin A – retinol, který vzniká syntézou karotenoidů, je známý svou nepostradatelností pro zdraví lidského zraku.

Je také účinným ochráncem sliznic v těle, pomáhá při zachování jejich obranyschopnosti vůči virům, způsobujícím např. bronchitidu, rýmu, záněty plic a pod.Protože vitamin A a jeho stavební jednotky jsou rozpustné v tucích, je třeba konzumovat špenát s přídavkem alespoň malého množství tuku, např. olivového oleje, aby mohlo dojít k jejich efektivnímu vstřebání do těla.

Vitaminy skupiny BZ vitaminů skupiny B najdeme ve špenátu především biotin (B8), vitamin důležitý pro zdravé vlasy, nehty, kůži a správnou funkci pohybového aparátu.Dále niacin (B3), vitamin pro zdravý spánek, látkovou výměnu, silné srdce a cévní systém.

Kyselina listová (B9 – acidum folicum) je také bohatě obsažena ve špenátu. Tento vitamin je často doporučován ženám v těhotenství pro zdravý vývoj plodu, ale i pro samotnou plodnost ženy.

Je důležitý též pro mentální zdraví, krvetvorbu, zdravý sluch a jako prevence srdečních chorob a mozkových příhod.

Zázračný koktejl minerálů ve špenátuVýše jsme si uvedli seznam nejdůležitějších minerálních látek, obsažených ve špenátu. Jejich vysoké zastoupení a vzájemný poměr činí špenát nadmíru prospěšnou potravinou.

Draslík a vápník jsou nepostradatelné pro zdravé zuby, kosti, nervy a metabolické procesy v lidském organismu. Železo je důležité pro krvetvorbu a okysličování tkání.

Hořčík hraje významnou roli jak pro metabolismus látek, tak pro správnou funkci svalů, srdce, mozku, žláz s vnitřní sekrecí a pomáhá udržet „pevné nervy„.

Měď udržuje dostatečnou hladinu „hormonů blaha“ v našem těle, podporuje tvorbu pigmentu, chrání před vypadáváním vlasů a je stěžejní při tvorbě hemoglobinu. Sodík je nutný pro správnou regulaci tělních tekutin, jeho nedostataek může vést k bolestem hlavy a celkové únavě.

Léčivé a zdraví prospěšné účinky špenátu jsou zajištěny právě vysokým obsahem všech výše jmenovaných látek a jejich poměru. Špenát je zeleninou, která má velice příznivý vliv na celkové zdraví člověka, protože dokáže usměrňovat a ozdravovat široký záběr životních funkcí.

Špenát v kuchyniŠpenát má široké uplatnění při přípravě pokrmů. V syrovém stavu se hodí do salátů, předkrmů a pod., vhodnější jsou v tomto případě mladé a křehké listy.

Tepelně upravený ho v našich zeměpisných šířkách známe především jako přílohu, výborná je i špenátová polévka nebo plněné špenátové rolky, nákypy, omáčky, omelety či pečivo se špenátem.

Na jihu Evropy je velice oblíben v kombinaci s těstovinami nebo na pizzu, hodí se také např. do pokrmů z rýže, k různě upraveným masům, mořským plodům a pod.

Díky své biologické výživnosti je špenát velice oblíben u vegetariánů a veganů, zejména kvůli bohatosti na minerály.

Ukázalo se, že špenát obsahuje tak vysoké množství biologicky aktivních látek, že je výhodnější ho konzumovat v menších dávkách a častěji, než nárazově ve vysokém množství, aby mohlo dojít k plnému vstřebání všech zdraví prospěšných látek.

Nezřídka se stává, že právě děti, pro které by pravidelná konzumace špenátu byla velkým přínosem v období vývinu, nemají příliš v lásce jeho chuť. To se ale často v dospělosti mění a i tací lidé mu časem doslova „přijdou na chuť“ a stane se jejich oblíbenou potravinou.

Budete mít zájem:  Kolikrát kontrolujete, jestli jste zamkli?

[2007-02-28]Autor článku Špenát pro zdraví a pro krásu: Michaela Vorlová

Nikdy nepodceňujte špenát, pro tělo je důležitým zdrojem živin

Špenát nám dává sílu a rostou po něm svaly. To jsou možná jediné informace, které nám o špenátu z dětství utkvěly v paměti. Svalnatý Pepek námořník a jeho charakteristický škleb nám ale ukryly mnohem větší tajemství. Špenát je tu nejen pro naši krásu, ale i pro naše zdraví.

Krásné zelené lístky patří jednoleté rostlině, špenátu. Špenát je důležitou listovou zeleninou, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Zajímavým typem špenátu je však novozélandský špenát, který má popínavé vlastnosti a můžete ho za rok sklízet až třikrát. Jeho listy se totiž stále obnovují.

Konzumace špenátových listů má mnohé zdravotní výhody. Špenát má vysoké antioxidační účinky. Zabraňuje tvorbě volných radikálů ve vašem těle, které poškozují organismus a jsou příčinou vzniku rakoviny. Špenát je tedy skvělou prevencí proti onemocněním způsobeným volnými radikály.

Špenát obsahuje i vysoké množství beta-karotenu, luteinu a zeaxanthinu. Tyto látky mají pro nás jednu důležitou vlastnost, zabraňují totiž vzniku nejrůznějších očních onemocnění. Je také dobrým pomocníkem, který chrání naše srdce. Obsažené antioxidanty zabraňují oxidaci cholesterolu a tím brání rozvoji aterosklerózy.

Špenát na svaly

Ve špenátu je obsaženo poměrně vysoké množství bílkovin (2,3 g), proto je spojen i se svalnatým námořníkem.

Konzumovat by jej měli především vegani a vegetariáni, kteří často bílkoviny ve své stravě postrádají. Špenát je velice bohatý na minerální látky, především na draslík, vápník a fosfor.

Všechny tyto látky posilují krvetvorbu, imunitu, stav kostí, zubů, nehtů, působí na tkáně, svaly, srdce a nervy.

Důležitý zdroj vitaminů

Špenát obsahuje velké množství vitamínu A, zejména již zmíněného beta-karotenu. Kromě toho, že je beta-karoten důležitým antioxidantem, který nás chrání před volnými radikály, příznivě působí i na naši pleť, podporuje mladistvý vzhled pokožky, zpomaluje tvorbu vrásek a tlumí účinky slunečního záření. Po špenátu budete nejen zdraví, ale i krásní a chránění.

Špenát vás obohatí i o kyselinu listovou, která patří do skupiny vitamínů B, je zde zastoupena v hojném množství. Její užívání se doporučuje zejména v době těhotenství, jelikož má příznivé účinky na vývoj plodu.

Kyselina listová má příznivý vliv na krvetvorbu, sluch, duševní zdraví a je prevencí kardiovaskulárních onemocnění a mozkových příhod. Kromě kyseliny listové vás ve špenátu čeká také biotin, který posílí vaši krásu. Působí blahodárně na vlasy, nehty, kůži a pohybový aparát.

Niacin vám přivodí dobrý spánek a má posilující účinek na srdce a cévy.

Malý omyl

Jestli jste žili v přesvědčení, že je špenát bohatý na železo, budeme vás muset z tohoto omylu vyvést. Může za to nedorozumění s desetinou čárkou, která ze špenátu vytvořila monopol na železo. Špenát je bohatý na minerální látky, ale železa obsahuje podobně jako jiná zelenina. Přináší vám však další účinky, které v jiné zelenině neobjevíte.

Špenát v kuchyni

Máme v hlavě zakódován pohled na špenát, který byl podáván především ve formě drcené jako příloha k masu a knedlíkům.

Pravdou je, že je tato kombinace výborná, ale rádi bychom vás seznámili i s jinou úpravou špenátu.

Špenát nemusíte vždy tepelně upravovat, dnes již v supermarketu seženete čerstvé lístky špenátu, z kterých si můžete připravit lehký salát nebo si ho přidat do obložené housky.

Je výborný, má jemnou chuť a dodá vám dostatek kyseliny listové. Naučte se používat čerství špenát a nekupujte ten mražený, který je již tisíckrát rozdrcený a vitamíny v něm skoro nenajdete. I z čerstvého špenátu lze připravit výborná polévka, můžete ho zapéct s listovým těstem, vytvořit směs se smetanou vhodnou k těstovinám či zvolit klasiku a přidat ho k masu.

Nezapomínejte na špenát a přidejte ho do svých pokrmů, kde si ho oblíbí i vaše děti a nebudou poznamenáni nevzhlednou úpravou špenátu z jídelen. Hrst špenátu je půl zdraví.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Listový špenát a jeho tajemství: Jak je to s jeho údajně zázračnými účinky a proč nad ním děti ohrnují nos?

Možná právě prostřednictvím Pepka námořníka chtěli tvůrci docílit toho, aby děti získaly pozitivní názor na tento cenný druh zeleniny, která je plná živin. Je to totiž bezesporu pokrm, který by se měl na našem talíři objevovat daleko častěji, než tomu ve skutečnosti je.

Skvěle se hodí k bramborům a vajíčkům, a to jak natvrdo, tak i s volskými oky. Pravdou ale je, že se ho štítí především děti. Jaká je vlastně pravda o špenátu a které mýty okolo něj kolují?

Zdravý je jen čerstvě utržený

Faktem je, že nejcennější živiny dostaneme ze špenátu, když ho utrhneme přímo ze zahrádky, tudíž co nejvíce čerstvý. Je ale pravdou, že ani mraženému se nedá tolik vytknout, pokud tedy byl zmrazený hned po tom, co byl sklizen a zachoval si tak klíčové živiny. Nejméně zdraví prospěšný je bezesporu špenát z plechovky, který není tak bohatý na živiny.

Během nákupu by se mělo dbát hlavně na to, aby mladé lístky měly tmavě zelenou barvu a nebyly flekaté. Při skladování je třeba si uvědomit, že čerstvý špenát je velmi citlivý na sucho a teplo. Nejenže dlouho nepřežije, ale také rychle ztrácí své vitamíny (A, C). Proto je nejlepší ho po koupi co nejrychleji zkonzumovat, případně zpracovat či zamrazit.

Špenát je rostlinou z čeledi laskavcovitých, ve starších taxonomických systémech byl řazen do čeledi merlíkovité. Nejvíce známým druhem tohoto rodu je špenát setý.

Mimo všechny zdravé složky se ve špenátu nachází také dusičnany. Ty se blanšírováním částečně odstraňují, ale ne úplně. Pokud se tato zelenina uskladní v chladném stavu po dobu delší jak 24 hodin, přemění se dusičnan pod vlivem bakterií na dusitan, který je zdraví škodlivý.

Čím více špenátu, tím více síly?

Americký výzkumný tým zjistil, že toto pravidlo není až tak nesmyslné. Špenát totiž obsahuje rostlinný hormon, který je velmi podobný lidským steroidům, a přispívá tak k budování svalové hmoty. Pokus dokonce ukázal, že díky špenátu rostou svaly o rovných 20 % rychleji! Jediným zádrhelem v rámci tohoto efektu je to, že bychom ho museli sníst alespoň kilo denně.

Špenát také velmi dobře funguje v rámci detoxikace. Obsahuje totiž glutation, skutečný antioxidant, který podporuje detoxikační procesy v těle. Pravdou je, že tato zelenina obsahuje velké množství železa, nicméně faktem je, že luštěniny ho obsahují ve většině hned dvakrát tolik, a to například v čočce. Třeba taková vepřová panenka pak má dokonce třikrát více železa než špenát.

Mýtus okolo toho, že je špenát „železnou bombou“, vznikl v roce 1890, kdy chemik Gustav von Bunge vypočítal, že jeho 100 gramů obsahuje hned 35 mg železa. Problém však je, že vědec experimentoval se sušeným špenátovým práškem, který železa obsahuje desetkrát více než jeho čerstvé listy. Takže zkrátka a dobře, 100 gramů čerstvého špenátu obsahuje asi 4 mg železa.

Proč nad ním děti ohrnují nos?

To, že ho děti nesnášejí, ani není o tom, jakou má barvu, ani o tom, jak se většinou servíruje. Na vině jsou hořké látky, které obsahuje. Za prvé, hořká chuť nám automaticky signalizuje stopku, hořké jsou totiž nezralé plody.

K tomu všemu je třeba si uvědomit, že děti vnímají hořkou chuť daleko intenzivněji než dospělí. Tato vlastnost se časem otupuje.

KAM DÁL: Mrkev, celer nebo petržel z vlastní zahrady můžete mít celou zimu. Jde to, jen je třeba vědět, jak ji uskladnit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector