Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat
Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat Grilovat a kouřit na balkóně může jen sobeček..
Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat
Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat Ja myslim, ze pokud jde k sousedum dym z neciho balkonu z grilu, jsou tito opravneni prijit na grilovacku a vsechno jim sezrat.
Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat Gril na balkoně vadí ale tabákové fetky jsou v pořádku.Dokud budou na balkónech akceptování vajglisti tak je gril v pořádku.
Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat
Proč by jeden nemohl mít na balkoně prase, když jiný tam může grilovat Grilování na balkóně absolutně nechápu. To můžou dělat jen naprosto lhostejní jedinci. Sousedi nad váma si můžou sušit prádlo nebo být vegani nebo prostě nemají zájem mít kouř z uhlí nebo pach masa v bytě. Grilování patří prostě na zahradu.
Jojojo. Ale proc by vegan nemohl grilovat.
Na balkonech a pod okny by mělo být povoleno jen používání elektrických grilů! U těch na uhlí hrozí spálení masa až příliš často!!!
Baví mě, jak tady každý pracuje s myšlenkou, že smrdí kouř ze dřeva a tuku a maso voní. Ono to taky může být obráceně. Kouř ze dřeva by ještě dotyčný vydýchal, ale smrad z masa mu prostě nedělá dobře. A tím nemyslím třeba těhotné sousedky, které díky takovému grilovači můžou strávit večer s hlavou v míse, ale lidi, kterým prostě maso nevoní.
Hlavně spálené maso nevoní…
Ať si kdo chce co chce říká, ať si mamka slzy utírá, některé aktivity vhodné pro rodinné domy, zahrady nebo chalupy do paneláku nepatří. Stejně jako nemůžu v paneláku chovat slepice, nebo mít udírnu na bůček, nebo dát do sklepa protahovačku na prkna. Povídačky o tom jak to voní, jsou trochu mimo, protože ne každýmu to voní. Mám taky gril na dřevěné uhlí a chvilkama to kouří docela dost a kor když se to zapaluje nebo potírá. Společné bydlení je prostě společné a o tom to bohužel je. Ve vilce máme větší terasu přes 20m2 a ani tam se grilovat nedá, protože to smrdí do baráku. Tak grilujeme cca 10m od baráku na zahradě.
Bohužel každý nemá přístup jako vy.. Ale pocit, že „na svém“ může cokoliv
Nejlepší byl ten týpek s cirkulárkou a kamny s komínem vyvedeným ven oknem.
To jsem nikdy nepochopil – grilování na balkóně.Před čtyřiceti lety táta dovezl – snad z NDR – gril na dřevěné uhlí. V sobotu jsme se naložili do warďase, zajeli do lesa za město a tam jsme grilovali. Už tenkrát se v lese nesměl rozdělávat oheň a tak toto byla náhražka táboráčku. Později, když rodiče zdědili chalupu, dělali jsme to na zahradě nebo na terase. Ale vždy v přírodě.Než bych šaškoval z grilem na balkóně (a ještě tím druhým otravoval život), radši si zajdu do grilu do města.Tak co, balkónoví grilovači, máte ve sklepní kóji vinotéku nebo naraženou bečku?
….. a co dělat s balkonovými kuřáky? To je mnohem nepříjemnější, než nějaká ta grilovačka 3x za rok.
Věř mi, že to kouření na balkóně je pro toho kuřáka nepříjemnější, než pro sousedy.Jsem kuřák a když jsem na návštěvě u nekuřáků, radši vydržím nekouřit, než potupně bafat ve vyhnanství. To stejné platí u posezení v nekuřácké hospodě – na ulici prostě kouřit nepůjdu.
Ha ha. Tak proč jich to v paneláku třetina až polovina dělá? Pokud by se cítili tak potupeni, tak si můžou kouřit v bytě nebo vyjít ven na procházku.
Nevím, proč to dělají. Já si kouřím v bytě a ani mne nenapadne, abych šel postávat na balkón. Třeba je to součást panelákové kultury?
někdo si zase v bytě kouřit nechce a jde smrdět na balkón
Jak se otevře okno….je plný byt tabákového kouře a prádlo předtím voňavé….páchne taky!Suším na lodžii,ale kuřáci mohou jít ven!!!!A když je návštěva 56 lidí,tak je to šílené…..trošku ohledu by to chtělo!!!Doma nekouří,zavřou okno,ale nám to tam foukají vesele!!!!
na nejbližším shromáždění vlastníků dát do vnitřního domovního řádu nebo do zápisu,že bylo odsouhlasen zákaz kouření ve společných prostorách domu a na balkonech též.
radši čuchat vůni grilu než celoroční celkový smrad z jiného bytu !!!
Grilování voní……není pravda,že smrdí-tedy pokud někdo vyloženě nespálí maso.Ale to se stane i při vaření.nedávno jsem připálila cibulku….byla to nevábná vůně……takže se musí-vyvětrat!!!!!!!!!!!!!Pokud někdo slintá,protože mu to voní….to je jeho věc!I z vaření se šíří vůně po domě a kolikrát víme,co kdo vaří!!!!
Pokud by však někdo griloval neustále, každý den a odváděl pach spáleného masa svým sousedům do oken, žaloba by mohla být úspěšná.Ten Lojza snad nikdy negriloval. Jak může spojit do jedné věty „grilovat“ a „pach spáleného masa“? Si to plete s procházkou kolem krematoria, ne?
Neplete. Lidi často to maso opravdu pálí… = děsnej puch!!!
Jediné co mi vadí při grilování u sousedů je nepředstavitelná chuť tam vrazit a všechno jim sežrat.
Jde taky o to,v které místností balkony jsou.Pokus v kuchyni,tak to nemůže snad nikomu vadit.I tak se linou různé pachy z vaření.Ovšem když jsou balkony v ložnicích a večer Vám sousedi z pod Vás grilují,no to je panečku něco.Rychle sezbíráte mokré prádlo a „spíte“jako vojenské kuchyni.Ten smrad po ustoupení „vůně“z masa,je opravdu na mrtvici.A nedej Bože!Grilovat ryby!!!Jsou i takoví.A vůbec to není o tom,že závidím,jen trpím.
Bydlela jsem v paneláku pět let. 11, patro. Cokoliv kdo vařil, smažil, všechno táhlo větracími šachtami vzhůru, tedy i do bytů nad kuchtíkem. Nemuselo se ani grilovat. psí štěkot, hraní kuželek o půlnoci nad ložnicí, nakadíno ve výtahu od dětí cikánů, odstěhovala jsem se na vesnici a mám klid…
A pritom stacilo vyzdit jadro a pouzit digestor se zpetnou klapkou.Cikani zmizeli sami po deregulaci najmu.
Digestoře tu zpětnou klapku mají, ale netěsní dokonale a některá výrazná aroma jsou prostě cítit. Bydlím v cihlovém takže nemám co zdít. Nade mnou vaří Filipínci ryby a jejich koření poznám na sto honů. Zkontroluji klapku a funguje. Cikáni nikam nezmizí. Jen dostanou vyšší příspěvek na bydlení. V Brně jim dokonce radní za Hnít Brno rozdávají nájemní byty v centru.
Lepsi je nuceny centralni odtah na strese (samozrejme digestor jde pouzit i tak), ten zajisti pomalym odtahem, ze se vsechno taha na strechu a ne lidem do bytu … kdysi jsme to taky resili 🙂
zpětná klapka není totéž,co těsnící klapka
grilovat na balkoně mi nepřijde teda moc normální nicméně sousedi pod náma to dělali běžně, začli jsme zalévat více květiny na našem balkoně a nechali toho smradu – pochopili vzhledem k tomu, že 99 % Čechů neumí držet příbor je velká pravděpodobnost, že „grilovačka“ je spíš pouhé pálení masa
Není to ohleduplné, ale na rozdíl od posedlosti kuřáků se aspoň negriluje mnohokrát denně
Díky bohu , že nemusím bydlet v kóji. Grilovat na balkoně je totálně ujetý.
U nas v dome mame jednoduche pravidlo: zakaz grilovani na otevrenem ohni. Takze nikdo neni obtezovan kourem.
Ten nema otevreny ohen tudiz neni problem. Mam na terase elektrogrill od Webera, poctive ho cistim a griluju bez koure, jen s vuni
Ano.Ale ten nad Váma už o vůni nemůže mluvit.Tak po pár hodinách a v horku.Tohle znám.
Tak je to stejné, jako když budete smažit v kuchyni a budete mít otevřené okno. Taky vás sousedi můžou nemít rádi za to, že si v kuchyni smažíte a jde to oknem ven, ale těžko jim to vyčítat.
Grilovat na balkoně v bytovce je podle mě dost neslušný, třeba o patro výš někdo suší prádlo, natáhne to do bytu otevřeným oknem.. Minimálně při rozdělování kouří i „nekouřové“ grily.
Prádlo má sušit v sušicce a kouřem z cigaret načuchne víc
griloval jsem na terase na dřevěném uhlí roky, předtím jsem ovšem obešel sousedy zda jim to nebude vadit, a neměl jsem za ty roky ani jednou problém. je to o komunikaci. (kdyby jim to vadit mělo, samozřejmě bych negriloval)
asi jste těch sousedů moc neměl. Je určité procento jedinců, kterým vadí vždy cokoliv.
ale jo, měl…. a jak píšu, ani jednou nebyl problém.
Dle fotky soudím, že jim udělal nabídku, kterou nemohli odmítnout!
a úplatek byla večeře z Vašeho grilu. Bez práce a ještě se najíme tak mu to povolíme.
Pokud nebude soused grilovat na dřevěném uhlí, tak bych v tom neviděl problém. Spíš ten, že díky vůni masa dostanu taky na něco chuť Když lidi v neděli vaří obědy, tak je taky cítit celý panelák a nikdo si nestěžuje..Horší by bylo, kdyby měl soused na balkoně otevřený oheň nebo griloval na dřevěném uhlí.

Diskuze Otravní sousedi – důchodci

Velikost písma:

@Aenne píše:
Je možné, že vaši sousedi reagují přehnane, ale co se týče toho dymu,
tak to chápu.

já měla jednou podnájem a pode mnou bydlel soused, který kouřil a v léte
mi to všechno stoupalo do bytu, vážne to ničí lidem život, nemohla jsem
v léte mít otevřené okno, ani dveře…u kouření je ten problém, že
pokud nekto pije, tak nenutí pít jiné lidi, je to jeho problém, že si
zničí játra a zdravi…ale vy kuřáci nutíte jiné lidi, aby si vašim
dymem ničili zdraví, já nemužu pŔestat dejchat, proto to vnímam jako
bezohlednou aroganci. Pokud musite kouŔit, tak skuste jít tam, kde nikoho
nebudete otravovat vaším dymem a nebudete mu ničit zdraví pasívním
kouŔením, třeba pŔed dom, kde to nebudou muset vaši sousedi
dejchat.

V paneláku s tím musí ale každý počítat. Pokud se to někomu
nelíbí, ať si koupí samostatný RD. Nejde jen o kouření, ale
i o všeobecný hluk, kdy je všechno slyšet. Nemohu ani protestovat, když
si deset partají vzpomene, že bude rekonstruovat byt a rok mi střídavě
vrtají u ucha, bohužel, to je bydlení v paneláku.

@Enmamma píše:
V paneláku s tím musí ale každý počítat. Pokud se to někomu nelíbí,
ať si koupí samostatný RD. Nejde jen o kouření, ale i o všeobecný
hluk, kdy je všechno slyšet. Nemohu ani protestovat, když si deset partají
vzpomene, že bude rekonstruovat byt a rok mi střídavě vrtají u ucha,
bohužel, to je bydlení v paneláku.

Budete mít zájem:  Sedíte správně na správné židli?

vubec ne. V paneláku mužete delat všechno, pokud tím neobtežujete jiné
lidi, nesmite delat hluk, hlasitou hudbu a ani kouřit, pokud jim dym leze do
oken.

Rekonstukce je nezbytná věc, té není zavíslost jako kouŕení,
rekonstruujete jednou za 20 let, to snad nechcete zrovnávat s idiotizmem
kuřáku.

taky nesmíte grilovat na balkone a hcovat prasata, anebo pávy, pokud by jejich
výkaly a hluk obtežoval sousedy, nesmíte delat u vás disko a tak dále.

PRoblém je, že kuřák je závislák, proto nemužete očekávat od kuŔáka
logické myslení, pn bude bránit svou závislost ab absurdum a nebude brát
ohled na nikoho, tak jak jej neberou drogoví závisláci, on nepřijme
racionální argumenty, protože má v hlavě blok, který si nasadil na
obhajobu své závislosti a argumentace je zbytečná.

Ten muj soused, který pode mnou kouřil, mi taky řekl, že je u sebe doma
a muže si delat co chce, mé argumenty jako každý závislák ignoroval, mé
slušne kladené prosby ignoroval taky. Podala jsem stížnost na domovou
správu, tá mu dohovořila mejlem a to bylo tak všechno, co mohli udelat.

Pak jsem zvolila jinou taktiku a řekla jsem mu, že mu teda dám lekci jeho
logiky a budu si delat u sebe doma co chci.

A když jsem cvičila, tak jsem se
přestala kontrolovat, jestli delám hluk a skákala jsem přes švihadlo,
vypeckovala jsem si popřitom muziku, ráno, když jsem šla do práce, jsem
chodila na vysocích podpadcích, večer, když sledoval tv, jsem tančila
v obyváku, zelévala jsem si květy takovým spusobem, že mu to teklo na
parapět, proste sjem nekolik dní přestala brát na neho ohled a žila jsem,
jako bych byla v domě sama…zdálo že, že tak trochu pochopil a kouřil
o neco mene, anebo z jiného okna, pak se mi na schodišti vyhýbal a a pak
jsem se odstehovala, chvála pánu…

@Big
boss
píše:
Já si zakladatelky zastanu, je to její byt či tam platí nájem, ale
každopádně je to její prostor i s balkonem tak si tam může hulit jak
chce. Lidi co bydlí v paneláku musí počítat s tím že je občas
nepohodlno, jestli chtějí soukromí a klid tak ať jdou do baráku.
Kde mají teda ti kuřáci už kouřit? V hospodách jim to zakázali, venku
taky na spoustě míst. Tak kouří u sebe na balkoně no. Počkejte do
června, zakážou kouřit v hospodách a všichni budou stát a hulit venku,
upřimnou soustrast nekuřákům bydlícím v okolí hospod a restaurací, bude
tam hlučno a smrad. Ale co chtěli to mají.
Nemůžu si pomoct, ale mám pocit že u sousedů nejde vůbec o kouření,
kdyby zakladatelka nekouřila nejspíš by si vymysleli jinej problém.
Já s těmito věcmi problém nemám, sousedi mě nezajímají a já je taky
ne. Mají děcka a ty tak dupou že se mi třese lustr, ale ve 22 hodin je klid
a proto je mi to srdečně u pr*ele, ať si děcka dupou, nevadí mi to, ale
já si zase chci kouřit u sebe na balkoně. Pokud by jim začalo vadit to
kouření, možná by zase začalo vadit dupání, ale asi bych to nějak
neřešila a kouřila na balkoně dál.
Jednu dobu jsme tady měli hodně konfliktní sousedy, bouchali do topení když
nám po 22. hodině hrála televize (ne nahlas, nejsme hluší). Vyřešilo se
to tak během týdne, tak že jsem každý den v týdnu ve 2 ráno pustila
hudbu na plný pecky na 5 minut aby děda pochopil co je hlasitá hudba. Pak
jsem za ním osobně zašla a vysvětlila jak se věci mají, dala jsem mu
špunty do uší za 5 Kč a od té doby jsme o nich nevěděli.
Někdy to jinak nejde a já nemám nervy ani čas se s každým zkoušet dokola
domlouvat po dobrým, když to nejde na poprvé tak na podruhé po zlým to jde
vždycky. Žije se mi dobře, to se určitě někdo zeptá, jsem spokojená a
spokojenost moje je pro mě důležitější než spokojenost mých sousedů.

Ti co jim vadí na sousedech jen kouření na balkonech by se měli zamyslet
jestli jsou dokonalí a jestli třeba sousedovi na nich taky něco
nevadí.

Kde maji kuřáci kouřit? Doma, klido v kuchyni, obývaku a nejlépe večer
v ložnici při zavřeném okně. At si kuřák kouří tam, kde neobtezuje
nekuřaka.

Jako ma se nekurak stehovat jen kvůli tomu, ze kuřák nechce mít
nahuleno doma, tak s tim jde na balkon a smradi s tím nekurakum do oken? Ani náhodou..když chce kuřák smradit, tak
u sebe doma.ne tam, kde svým smradem obtěžuje ostatní.
Když je na bytovce, tak se ma přizpůsobit ten, kdo ten smrad dela ne ten, kdo chce mít v byte vůni a cerstvý
vzduch.
Nevím proč by se mel nekurak přizpůsobit nekurakovi.Jo,ted si jde zapálit,
tak si musím zavřít okno. Tohle už je omezování. Nekuřáka nikdo
neomezuje, když si zasmradi u sebe v kuchyni, nebo loznici.

@Enmamma píše:
V paneláku s tím musí ale každý počítat. Pokud se to někomu nelíbí,
ať si koupí samostatný RD. Nejde jen o kouření, ale i o všeobecný
hluk, kdy je všechno slyšet. Nemohu ani protestovat, když si deset partají
vzpomene, že bude rekonstruovat byt a rok mi střídavě vrtají u ucha,
bohužel, to je bydlení v paneláku.

A proč jako? Když chce někdo kouřit na balkóně, dělat hluk, at si
koupi RD a nebude tím obtěžovat ostatní. Pokud se kurakum nelíbí, ze si
maji smradit doma, at se odstěhují tam, kde nikoho s tím smradem obtěžovat
nebudou.

@Adrasteia
píše:
Co s tím? Ať si kuřák doběhne do odlehlé části města, kde nikdo není
a tam ať si v klidu bafá. Výhody – bude mít víc pohybu a nevyhulí toho
tolik. Větrat podle harmonogramu, aby si kuřák mohl pode mnou vypalovat
zobák?

To je omezování svobody. Zvlášť, kdyby to byl astmatik a ten čerstvý
vzduch by ze zdráv. důvodu potreboval

@Aenne píše:
vubec ne. V paneláku mužete delat všechno, pokud tím neobtežujete jiné
lidi, nesmite delat hluk, hlasitou hudbu a ani kouřit, pokud jim dym leze do
oken.
Rekonstukce je nezbytná věc, té není zavíslost jako kouŕení,
rekonstruujete jednou za 20 let, to snad nechcete zrovnávat s idiotizmem
kuřáku.

taky nesmíte grilovat na balkone a hcovat prasata, anebo pávy, pokud by jejich
výkaly a hluk obtežoval sousedy, nesmíte delat u vás disko a tak dále.
PRoblém je, že kuřák je závislák, proto nemužete očekávat od kuŔáka
logické myslení, pn bude bránit svou závislost ab absurdum a nebude brát
ohled na nikoho, tak jak jej neberou drogoví závisláci, on nepřijme
racionální argumenty, protože má v hlavě blok, který si nasadil na
obhajobu své závislosti a argumentace je zbytečná.Ten muj soused, který
pode mnou kouřil, mi taky řekl, že je u sebe doma a muže si delat co chce,
mé argumenty jako každý závislák ignoroval, mé slušne kladené prosby
ignoroval taky. Podala jsem stížnost na domovou správu, tá mu dohovořila
mejlem a to bylo tak všechno, co mohli udelat.

Pak jsem zvolila jinou taktiku a řekla jsem mu, že mu teda dám lekci jeho
logiky a budu si delat u sebe doma co chci.

A když jsem cvičila, tak jsem se
přestala kontrolovat, jestli delám hluk a skákala jsem přes švihadlo,
vypeckovala jsem si popřitom muziku, ráno, když jsem šla do práce, jsem
chodila na vysocích podpadcích, večer, když sledoval tv, jsem tančila
v obyváku, zelévala jsem si květy takovým spusobem, že mu to teklo na
parapět, proste sjem nekolik dní přestala brát na neho ohled a žila jsem,
jako bych byla v domě sama…zdálo že, že tak trochu pochopil a kouřil
o neco mene, anebo z jiného okna, pak se mi na schodišti vyhýbal a a pak
jsem se odstehovala, chvála pánu…

@LadyBrigit
píše:
Ať má, ale když se prokouří k rakovině plic, ať platí léčbu za
svoje.To by ho radost přešla

No jo, když ono je to krapítek složité. Představte si diagnoza rakovina
– ten šok a hrůza. A nikdo neví, jak bude reagovat. A ted vás čeká
operace, ozářky, chemoterapie, prostě samé příjemnosti.

A vy sedíte,
koukáte na toho doktora celí vyděšení, a před očima vidíte doháje, já
umřu. To je hrůza, já umřu. A posloucháte, jak vám ten doktor vykládá,
co to obnáší.

A ted se zeptáte na to blbé kouření – a myslíte si, že
by vás ten doktor měl okamžitě sjet na tři doby? A začít vás děsit?
Bane, ten ví, že toho máte momentálně až kam, a že je třeba vás
uklidnit a dát vám šanci.

Takže vám řekne no není to nic moc, ale tak
s rozumem si to cígo dejte.
Jestli jste někdy na tomhle oddělení byli, tak možná víte, jaká je tam
atmosféra a jaký je tam personál. A pokud ne, pak je to těžko vysvětlit.
Tolik k těm kouřícím onkáčům.

@inkakřivák A to
jen proto, že jsou tak nemocní, nebo to mají za pár.

@LadyBrigit
píše:
Ať má, ale když se prokouří k rakovině plic, ať platí léčbu za
svoje.To by ho radost přešla

Takže podle téhle logiky by si sportovci měli svoje úrazy platit taky
sami ne? A lidi co šli ven s mokrou hlavou, lidi co přechodili nějakou
nemoc, lidi co se opili a rozbili si palici, lidi co rádi tučný jídla, lidi
co poslouchají hlasitou hudbu…

@Burj
Chalifa
píše:
Koukám, jak se mi náhle navýšila návštěvnost mého profilu. Že by
kuřáci?
někdy je potřeba udělat průvan  

Lidi v panelácích jsou fakt odkázaní na blbost a neblbost souseda. A je
fuk, jestli jde o kuřáka, nadšenýho gymnastu, nebo chovatele psů. Vždycky
je to o domluvě. Nechápu jen ten hon na chudáky kuřáky. Mně přijde, že
je pro některý lidi přijatelnější, když soused mlátí manželku, než
to, že si zapálí na balkoně…Divná doba 

Budete mít zájem:  Proč se ženám vrací rakovina? Spící nádorové buňky se probudí

Bydlíme ve velkém paneláku, do určité míry mi jednání důchodců taky
dost vadilo, začínají pomalu vymírat, poznám na základě parte na
nástěnce.
A začala jsem si uvědomovat, že je to vlastně hrůza.
Byť jsou dost protivni, stouravi a občas i zlí, tak bez nich ten velký
panelak ztratí jakýsi řád.

Mladší ročníky opravdu dělají binec, nechce se jim dům vůbec uklízet,
v zimě nejsou ochotní odklizet sníh, přestože se jim blokují vlastní
auta.
Děcka nezdravi a ničí co jim pod ruku přijde.
Parkuje se na hřišti.

Když důchodce nahlásí na policii, je u toho
okamžitě pokuta a důchodce je za zrůdu, doteď jsem nepochopila proč.

Auta si tu stojí na ploše určené pro záchranný systém, přestože
parkovací místo je volné, pak se tomu důchodci vůbec nedivím, že to auto
pomlati holí.

Dřív jsem pro důchodce neměla moc pochopení, teď vše vidím jinak a
chápu, že jim vadí kouření, mně vadí taky.
Jenže vy se zakladatelko celkově chovate arogantně, takže se nedivím, že
už jim vadite všeobecně.

A pokud na ně byly stížnosti a nic z toho nebylo, tak ten problém bude
asi jinde.

Ono je to v mnoha případech i o tom, že ti důchodci tam bydlí
desítky let, stárnou a mají rádi už své pohodlí a klid. Když se pak
nastěhují bezohlední mladí lidé s uhulákanýma neposlušnýma děckama,
občas udělají mejdan a vyhulují na balkoně…Fakt super sousedi.

Mne hlavne prijde komicke, ze kurak si nechce kourit ve vlastnim byte, bo by
tam mel prece smrad, tak jen at ma smradecek radeji nekdo jiny 

Jako u sousedky vyhulovala na balkone cela rodina, za letnich mesicu drepeli
na balkone dlouho do noci a vypindavali se tam. Vzdycky jsem se tesila, az bude
zima.
Sousedili jsme s nimi loznici, ta byla permanentne plna smradu, opravdu super,
kdyz mi tam spalo miminko.

Ale tak hlavne ze baba nemela nasmradino v byte.

Je to hnus a absolutni neomalenost od kuraku, protoze preci maji svoji
zavislost.
Ale ja jsem v tomto ovlivnena, protoze mama cely zivot vyhulovala doma bez
ohledu na me. Dodnes si pamatuju, jak jsem nesnasela, kdyz sedim vecer
u televize a pred ni se tahnou a vali ta oblaka koure.

A kdyz jsem byla v 16ti asi na ORL, tak me doktor sprdnul, ze urcite hrozne
kourim. Nekourila jsem nikdy. A on: jo? No ale v krku to mate, jak kdybyste
hulila hodne spatny cigara.

Komické taky je, jak zakázali kouřit v hospodách, ale ne tam, kde kouř
opravdu obtěžuje nekuraky-doma, na balkone. Nekurak když nechce cítit smrad
z cigaret, tak do hospody nejde, ale doma se tomu nemá jak vyhnout.
Měli by se nekuraci ozvat a tiše netrpet, třeba by petice pomohla.

Grilování na balkoně a vrtání do zdí. Co můžete dělat doma? | Zajímavosti

Můžete grilovat na balkoně? Jsou povolené truhlíky s květinami v mezipatře? A můžete mít kolo opřené přede dveřmi bytu, když by mohlo bránit v cestě ve chvíli, kdy v domě vypukne požár? Server Lidovky.cz přináší návod, jak se chovat v domě s více najemníky.

Grilováním na balkoně či terase svého bytu předpisy o požární ochraně neporušujete. Záleží ale na způsobu grilování a na dodržování základních bezpečnostních pravidel.

Pokud máte elektrický gril, ujistěte se, že se může používat venku. Gril na tuhé palivo byste na balkoně kvůli bezpečnosti neměli používat vůbec.

 Nikdy není možné vyloučit, že zafouká vítr o trochu víc a rozžhavený uhlík jednoduše vylétne ven. Nedejbože do bytu.

„Pokud by se stalo, že vinou žhavého oharku vznikl požár, pak by veškerá odpovědnost padla na bedra uživatele grilu.

Stejně tak platí, že jakákoliv manipulace s grilem, která je v rozporu s bezpečnostními předpisy vydanými výrobcem zařízení a vede ke vzniku požáru, je důvodem pro zahájení správního řízení z důvodu porušení předpisů o požární ochraně,“ uvádí na svých stránkách Hasičský záchranný sbor.

Ačkoli je grilování na balkoně povolené a kouření z okna či na terase je běžnou normou, můžete se dostat do problémů také. Sousedi si totiž mohou stěžovat či se dokonce obrátit na právníka.

„Obecně – neměli byste obtěžovat nikoho. Ne, že byste nemohli grilovat, ale neměli byste sousedy obtěžovat emisemi a případnými zápachy.

Může to být například hluk, nebo štěkot psa, nebo když v bytě něco smrdí,“ říká advokátka Hana Šimková.

Předměty na chodbách

Chcete si dát před byt květiny či opřít kolo? Ačkoli platí, že bytové družstvo nebo společenství vlastníků si určuje vlastní domovní řád, větší váhu má zákon o požární ochraně, který přímo nařizuje, že by měly být vytvořené podmínky pro: „pro hašení požárů a pro záchranné práce, je nutné udržovat volné příjezdové komunikace a nástupní plochy pro požární techniku, únikové cesty a volný přístup k nouzovým východům.“

Zjednodušeně řečeno může mít každý dům domovní řád. A co se jím rozumí? Domovní řád stanovuje a upravuje podmínky a způsob užívání bytů, nebytových prostor a také společných částí domu. Je tedy dobré se informovat, co se zrovna ve vašem domě může či nemůže a kdy. V domovním řádu můžete najít i to, kdy je domovní klid (nejčastěji bývá v neděli a nesmí se během něj například ani vrtat do zdí).

Pokud si tedy květiny chcete umístit před byt, a ani při převržení by nezasahovaly do únikové cesty, vystavte si je. S kolem může být problém: je větší, prostor nezdobí a spíše než cokoli jiného, může na chodbě překážet. Než riskovat, že by se při požáru mohl někdo zranit, kupte si na kolo háky a pověste ho na zeď doma.

A jak je to s předměty, které si chcete dát na chodbu či jimi zkrášlit společné prostory? „Společný prostor by měl být přístupný všem. Člověk by ho měl používat v rozumné a přiměřené míře, jedině by to mohlo být ještě v rozporu s požárními předpisy, aby to nepřekáželo,“ vysvětluje právnička.

Rozhovor s advokátkou Hanou ŠimkovouLidovky.cz: Grilování, když to kouří – co už je nad tu míru?Tam je třeba definovat, jaké emise byly vyplozeny. Tam je to potřeba změřit nebo mít výpovědi svědků, že se třeba nedalo dýchat, začoudilo to záclony. Navíc, pokud by takhle někdo jednou něco udělal, tak to není důvod pro to, aby se tím soud zabýval. Muselo by se jednat o soustavné, opakované jednání. To by ukazovalo, že se ten člověk chce žalobou bránit. Pro ten soud je i těžké vydedukovat, kdy si ti lidé dělají naschvály. Soud v tomto případě nezjišťuje, co se stalo, jak se to stalo, je tam jen arbitr, který zváží důkazy, které předloží obě strany.Lidovky.cz: Jaký na to má vliv domovní řád?Pokud je to nájemní dům, tak by měl domovní řád tyto poměry stanovovat. Ten však nesmí být stanoven tak, aby omezoval základní lidská práva. Nelze například zakázat, když to přeženu, aby měli lidé v bytě děti, které křičí. Kdyby domovní řád zakazoval zvířata v bytě, tak se proti nim v případě, že by to nedodržovali stejně zasáhnout nedá, protože se opět jedná o nějaké jejich právo. Takový zákaz v podstatě není platný. Řád může zakazovat věci jako skladování věcí na chodbě, dodržování nočního klidu, případně i to grilování – to podléhá navíc myslím ještě požárním předpisům. Pokud by se jednalo o opakované porušovaní těchto pravidel, mohla by to být záminka pro vypovězení z nájmu.Lidovky.cz: Takových lidí, kteří to řeší právní cestou je hodně?Je jich málo, jsou to většinou starší lidé. Jsou opravdu tak nákladné a vleklé ty sporty a výsledkem není žádná finanční satisfakce, ale rozhodnutí, musí se toho zdržet, tak ti lidé většinou do toho nejdou. Ty spory jsou i finančně náročné. I když je někdo plný elánu jít do toho, tak ho to opravdu za pár let přejde a třeba i lituje, že do toho šel a třeba se i neodstěhoval. Tyto věci se těžko prokazují. A to i přesto, že vedle vás pořádají rockové koncerty, což je evidentní rušení, a máte naměřeny hlukové emise, může se to táhnout léta.

Grilování

  • Před 19 hodinamiPrvní jarní dny dávají jasnou zprávu: je načase oprášit zahradní a balkonové grily. Pokud si však chcete pochutnat co nejvíc, vyvarujte se častým chybám. Poradíme vám, které druhy vepřového a hovězího masa jsou na grilování nejlepší, jak se vyznat v jednotlivých typech steaků i proč by se kvalitní maso nemělo marinovat.
  • Před 4 dnySnad každý zbožňuje příjemné posezení u dobrého jídla během grilování. Dobrý pocit a celý požitek však dokážou snadno zničit malí otravní komáři a podobný dotěrný hmyz. Typicky se objeví ve chvíli, kdy se nejlépe bavíte a máte talíř plný výborného jídla. Zbavit se ho však bývá velký oříšek. Naštěstí existuje jeden specifický prostředek, s jehož pomocí odeženete malé mušky, komáry, včely a další otravné návštěvníky do dostatečné vzdálenosti.
  • Před 6 dnyMáme pro vás několik triků, díky kterým si dobu úklidu zkrátíte na minimum a můžete se věnovat něčemu o dost zábavnějšímu či příjemnějšímu.
  • Před 7 dnyPrakticky všichni majitelé grilů mají grilovací sezónu spojenou pouze s pěkným počasím. Jakmile se na podzim trochu ochladí a sychravé počasí již nedovolí trávit večery venku, odkládají svůj gril do garáže. Ten bez větší pozornosti stojí uschován až do jara, kdy se opět oteplí. Přemýšleli jste ale nad tím, že se dá grilovat i v zimě? Moderní grily už nejsou nijak omezeny okolní teplotou, takže si lze prvotřídní steaky připravit i v časech sněhové pokrývky.
  • Před 7 dnyTeplý večer, slunce zapadající za obzor, parta přátel a vůně linoucí se z grilu. Znáte snad lepší recept na perfektní zakončení dne? Užijte si letos sezónu grilování naplno. Základem úspěchu je spolehlivý gril a kvalitní suroviny. Máme pro vás pár tipů, jak se nespálit. Kvalitní suroviny U grilování každý preferuje něco trošku jiného. Obecně ale platí pár pravidel, na které se vyplatí myslet. Pokud nepatříte mezi vegetariány nebo vegany a jíte maso, vybírejte spíše libové.
  • Před 10 dnyV britském městě Brighton and Hove by mohl brzy platit zákaz grilování na plážích, v parcích a na otevřeném prostranství. Grilování totiž podle radních přispívá ke zvyšování CO2 v ovzduší a globálnímu oteplování. Návrh radních, kteří patří do Strany zelených, se ale u obyvatel nesetkal zrovna s pochopením.
  • Před 12 dnyPřestože nejsou předpovědi počasí na následující dny nikterak pozitivní, uplynulé týdny nás obdařily hned několika slunečnými dny. Ve vzduchu je již cítit jaro a sluneční paprsky pomalu nabírají na síle. Můžeme tak jen doufat, že za několik týdnů bude ta pravá doba na první letošní rozpálení grilu. Co na ni budete potřebovat?
  • Před 1 měsícemMaso je jednou ze základních potravin. Je chutné, dokáže zasytit a patří k vynikajícím zdrojům vysoce kvalitních bílkovin a dalších důležitých živin. Různé způsoby tepelné úpravy však mohou ovlivnit jeho kvalitu i to, jak prospívá nebo škodí lidskému organismu.
  • Před 1 měsícemZima automaticky neznamená konec všech radostí, které si tradičně spojujeme s létem. Pravda, prosincové posezení v letním kině nebo koupání v řece už tolik netáhne, pokud nejste otužilci. Ale své záliby v grilování se určitě vzdát nemusíte. Atmosféra kolem rozpáleného zimního grilu má navíc dočista jiné grády, takže za vyzkoušení to určitě stojí.
  • Před 1 měsícemRegály obchodů přetékají pivy v lahvích či plechovkách, jak ale každý dobře ví, „točený je prostě točený“. Zvláště pokud doma často vítáte přátele, pořádáte grilování či zahradní party apod., vyplatí se uvažovat o pořízení domácího výčepního zařízení. Uvidíte, že vaši hosté se k vám budou chtít často vracet, protože čerstvě natočené pivo v oroseném půllitru je něco úplně jiného, než neustálé odbíhání hostitele do lednice pro lahvové. Jak ale takové domácí výčepní zařízení vybrat?
  • Před 2 měsíciAlobal neboli hliníkovou fólii má doma snad každý z nás. Používáme jej při grilování či pečení, ale také při balení uvařeného jídla. Jistě jste si všimli, že alobal má jednu stranu matnou a druhou stranu lesklou. Právě tyto odlišné povrchy hliníkové fólie byste při přípravě či balení jídla měli brát v potaz, na což spousta lidí zapomíná.
  • Před 2 měsíciMezi Čechy se grilování těší velké oblibě a grilovací sezóna je každé léto v plném proudu. S partou přátel a při dobré zábavě se připravuje řada pochutin, mimo jiné i grilovací tyčinky. Právě na ně se zaměřil nejnovější test spotřebitelské organizace dTest. Největší slabinou se ukázaly být údaje na etiketách, hned dva výrobky kvůli nim propadly. Češi patří mezi grilovací velmoc.
  • Před 2 měsíciOblíbenou hliníkovou fólii používáme doma asi všichni, však je také známá již více než 100 let. Ne každý si ale možná všiml, že má každou stranu trochu jinou. Ta na povrchu role je lesklá, opačná strana alobalu je matná. Co je příčinou a má díky tomu každá strana odlišné vlastnosti?
  • Před 4 měsíciMáte terasu či zahradu a patříte k milovníkům grilování? Nechcete se tohoto typicky letního potěšení vzdát ani v zimě? Nemusíte! Poradíme vám jak na to.
  • Před 4 měsíciAlobal  má řadu vynikajících vlastností, ale i jednu špatnou. Za určitých okolností se z něj uvolňuje hliník. Mnozí alobal s oblibou využívají při pečení, grilování i balení potravin. Víte, jak tuhle šikovnou fólii používat co nejbezpečněji?
  • Před 6 měsíciS příchodem podzimu se pomalu blíží také konec grilovací sezony. Ještě před tím, než dáte vašemu grilu na zimu sbohem, věnujte mu ještě trochu péče a řádně ho zazimujte.
  • Před 6 měsíciSezóna grilování je tu a vzhledem k omezeným možnostem cestování, si ji na chatách a chalupách užijeme možná víc než kdy jindy.
  • Před 6 měsíciKvůli karanténě se Mahulena Bočanová (53) nemohla zúčastnit nedávné premiéry svého nového filmu. Na uvedení snímku Ženská pomsta chyběla, po absolvování testů, které měla negativní, a přečkání karantény opět vyrazila do společnosti. Nenechala si ujít příjemné grilování, které se rozhodla pořádat pravidelně.
  • Před 6 měsíciBurgery, nakládaná krkovice, hermelín anebo grilovaná řepa. Vyzkoušejte neobvyklé recepty, po kterých se na konci grilovací sezony jen zapráší. Při přípravě ale dbejte na kvalitu potravin, která váš gurmánský výtvor ovlivní více, než si myslíte. Poradíme při výběru produktů a také představíme recepty na trhané hovězí maso a grilovaný kozí sýr.
  • Před 6 měsíciČlenové Svazu postižených civilizačnímí chorobami ve Stonavě se po několika měsících mohli opět setkat. Kvůli pandemii koronaviru bylo zrušeno několik jejich akcí. Sportovní odpoledne si velmi užili.
  • Před 6 měsíciRůžičková kapusta je druh košťálové zeleniny, ke kterému se řadí také zelí, brokolice, květák nebo brukev. A stejně jako ostatní zástupci z této skupiny se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů, minerálů, fytoživin a dalších složek posilujících imunitní systém. Snadno se připravuje a stačí znát jen několik snadných kroků, aby se v kuchyni proměnila v opravdovou lahůdku.
  • Před 6 měsíciChuť hořčice je jedinečná, nezaměnitelná a každé grilování, zahradní party nebo jen obyčejný párek k večeři si bez ní nedokážeme představit. Ale věděli jste, že nemusí být určená pouze ke konzumaci? Ve skutečnosti má velice pozitivní účinky na naše tělo, využít ji můžete pro své zdraví i péči o tělo.
  • Před 6 měsíciGrilovací sezóna je v plném proudu a sní je spojený i správný výběr grilu. Na trhu se jich nabízí velké množství. Pokud však budete chtít nějakou tu korunu ušetřit, můžete si na zahradě vyrobit svůj vlastní gril, který vám vydrží několik desítek let.
  • Před 7 měsíciTelevize Prima přichází na podzim s novými pořady a chystá i seriál Sestřičky, kde se v jedné z rolí objeví Adéla Gondíková (47). Jak se na novou roli těší?
  • Před 7 měsíciKonec letních prázdnin je bohužel tu a proč si ho nezpříjemnit pořádnou rozlučkovou zahradní party. I když počasí nebude ideální, nenechte si tím zkazit náladu. Rozvěste lampióny, lucerny, papírové girlandy, na stůl nachystejte svíčky, čerstvé květiny a vše, co k létu patří. A k tomu samozřejmě připravte nejoblíbenější dobrůtky a suroviny pro grilování a také přípravu lahodných nápojů.
  • Před 7 měsíciK letní pohodě strávené na zahradě neodmyslitelně patří gril. Posezení s rodinou či přáteli a konzumace dobrých pokrmů jsou příjemné pro každého. Horší chvíle nastane, když se podíváte na svůj zaneřáděný gril a uvědomíte si, že ho budete muset vyčistit. Nebude to tak děsivá práce, když zjistíte, jak si ji usnadnit.
  • Před 7 měsíciSezona grilování je v plném proudu, grily si na zahradách užívají své. Mnoho lidí se k nim ale chová poněkud macešsky a nedopřeje jim ani tu základní péči. Patříte k nim také? Jestli ano, projděte si s námi základní pravidla péče o něj.
  • Před 7 měsíciKdyž už jste jednou rozpálili gril, bylo by docela praktické, připravit na něm nejen „hlavní chod“, ale i zákusek. Souhlasíte? Tak tady máte několik nápadů.
  • Před 7 měsíciLetní grilovačky jsou českým fenoménem. Výzkumy však naznačují spojení mezi grilovaným jídlem a rakovinou. Naštěstí se tohle riziko dá snížit s pomocí jednoduchých tipů. Jak dlouho marinovat maso a jak je to s vodními grily? Mějte jasno o zdravějším opékání na rožni!
  • Před 7 měsíciKřen selský neboli rostlina z čeledi brukvovitých. Milujete jeho štiplavou chuť a vůni? Nedokážete si ke grilované klobásce představit nic lepšího? Pak pro vás máme dobré zprávy!
  • Před 7 měsíciOsm z deseti Čechů alespoň jednou za dva týdny rozpálí gril a s rodinou či přáteli si dopřeje třeba steaky, burgery nebo grilovanou zeleninu. O oblibě grilování vypovídají i prodeje grilů: letos se jich v porovnání s loňskem prodal více než dvojnásobek. Na popularitě v posledních letech získávají grily elektrické, díky nimž lze grilovat celoročně a i třeba v bytě. Jak se o elektrické grily starat, aby vydržely víc než jednu či dvě sezony? A kam s elektrickým grilem, který už dosloužil?
  • Před 7 měsíciMálokdo si umí představit, že by si alespoň jednou během léta neugriloval pořádný kousek masa či dobré zeleniny. Zatímco u přílohy je volba celkem jasná a na gril můžete dát prakticky cokoli, u masa už to tak jednoznačné není.
  • Před 7 měsíciPosezení s přáteli u dobrého jídla patří neodmyslitelně k letním měsícům. Stále populárnější je grilování masa, sýrů či zeleniny, mnozí fajnšmekři však rádi sáhnou například po uzené klobásce.
  • Před 7 měsíciPřipravíte v ní prakticky jakékoliv jídlo včetně toho grilovaného a přitom se nemusíte potit v místnosti. Vařit v letní kuchyni je prostě radost a ještě jste na čerstvém vzduchu, v pohodě a klidu. Navíc její pořízení nemusí být drahá záležitost.
  • Před 7 měsíciPřestože grilování nepatří k té nejsložitější kulinářské disciplíně, existuje několik zásad, které váš steak posunou o několik úrovní výše. Pokud jste se doposud domnívali, že největší díl práce odvedete vy před rozpáleným grilem s obracečkou v ruce, nenechte se mýlit. Cesta k přípravě toho nejlepšího steaku totiž začíná už při výběru masa.
  • Před 7 měsíciPříprava jídla uprostřed rozkvetlé zahrady může být pro vás nejen příjemným druhem vaření pod širým nebem, ale také vítanou formou relaxace. Aby byl výsledek co nejlepší, je třeba vybrat ten správný gril.
  • Před 8 měsíciLéto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?
  • Před 8 měsíciGrilovačky jsou sice velká zábava, ale také námaha, která hostitele čeká před i po akci. O přípravách na grilování toho bylo řečeno už mnoho. Dnes se v našem grilovacím speciálu podíváme na to, jak docílit toho, aby byl váš gril po používání zase brzy čistý a připravený na příště.
  • Před 8 měsíci

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *