Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?

Tvaroh využívaly v kuchyni hlavně naše babičky, ale dobře věděli proč. Není na škodu se čas od času do dětství vrátit a trochu tvarohu si dopřát. Obsahuje totiž mnoho tělu prospěšných látek a navíc je nezbytnou součástí dietního jídelníčku.

Tvaroh doporučují v současné době dietologové jako velmi prospěšnou potravinu při boji s nadbytečnými kily. Navíc chrání před osteoporózou a je levnou bílkovinou.

1. Místo masa si dejte tvaroh

Tvaroh obsahuje vysoký podíl kvalitních bílkovin, je možné ho dokonce ve výživové pyramidě srovnávat s masem. V tvrdém tvarohu je dokonce víc bílkovin, než v některém mase. Tvoří tak levnou variantu pro doplnění těchto živin. Bílkoviny obsažené v tvarohu jsou navíc lehce stravitelné a dodávají organismu vyvážené spektrum potřebných aminokyselin.

Nevýhodou tvarohu je jeho špatná stravitelnost, proto není vhodné ho jíst před tréninkem. Ale díky pomalému uvolňování kaseinových bílkovin je ideální v přiměřeném množství k večeři.

2. Velké množství vápníku

Tvaroh je zároveň skvělým zdrojem vápníku. Ten je důležitý pro prevenci osteoporózy, je důležitý v těhotenství a při kojení. Bez vápníku se neobejdou ani děti, kterým se ukládá do zásob a tvoří se z něj většina kostní hmoty.

3. S tvarohem půjde hubnutí samo

Odtučněný tvaroh je nízkokalorickou potravinou a je tak skvělý pro dietní jídelníček. Může pomoci při budování svalů a jejich ochraně při redukčních dietách. Bílkoviny obsažené v tvarohu hodně sytí, proto nebudete mít po tvarohové svačince tak rychle hlad. Navíc u vápníku, který je v tvarohu obsažený, prokázaly vědci pozitivní vliv na redukci hmotnosti.

Tvaroh můžete smíchat s ovocem i zeleninou a zvýšit tak objem pokrmu. Člověk tak může sníst velkou porci o relativně nízké energetické hodnotě. Jedna porce pro ženu je přibližně 100 gramů, pro muže o padesát gramů víc a pro dítě naopak o polovinu méně.

  • Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?
  • Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?
  • Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?
  • Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?
  • Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?
  • Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?
  • Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?
  • Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?

TVAROH. Dříve jeden ze základních prvků jídelníčku, dnes je označován za nevhodný. Jaká je pravda?

[Autor textu: Pavel Samek]

Jak začít? Většina z vás ví, že nemám rád bludy a dogmatická tvrzení o tom, že něco je nejlepší, případně nejhorší. Přiznám se, že člověka, který mi bude tvrdit, že tento produkt, potravina, tréninkový systém atd. za nejlepší, považuji za hlupáka. Stejně tak nemám rád paniku šířící se kolem potravin.

Znáte to…sója a estrogen, pšenice a alergie… Známe to všichni. Prostě dnes je tak nějak moderní mudrovat i bez znalostí faktů. No a tak dnes máme na pranýři i potraviny, které jsou tradiční, hodnotné a při znalosti faktů se dají zařadit téměř mezi super potraviny.Já sem jsem rozhodl, že se zaměřím na tvaroh.

Ten je podle mě obětí perzekuce zcela neprávem. A za chvíli vysvětlím proč.

Tvaroh – co to vlastně je?

Tvaroh je tradičním mléčným výrobkem s velmi dlouhou historií. Má mléčně smetanovou chuť, bílou barvu a jemně krémovitou chuť anebo naopak hrudkovitou konzistenci. Vzniká vysrážením bílkoviny z mléka pomocí kulturních mikroorganismů, popř. enzymů. Už z tohoto popisu je zřejmé, že se jedná o zcela přírodní potravinu.

Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?

Jak se tedy tvaroh vlastně vyrábí, aneb malá lekce technologie

Abychom si vysvětlili, jak se tvaroh vyrábí, je potřeba zdůraznit, že u tvarohů rozlišujeme dvě jakési podskupiny.

V první skupině nalézáme tvarohy vyráběné pouze za účasti čistých mlékařských kultur. Ty typicky reprezentuje tzv. tvrdý tvaroh.

Druhou podskupinu reprezentují tvarohy s měkkou konzistencí s různým obsahem tuku. Tyto podskupiny se mírně liší způsobem přípravy.

U první skupiny se využívá ke srážení mléčné bílkoviny kyselina mléčná, kterou produkují bakterie mléčného kvašení. Jedná se o homofermentativní nebo heterofermentativní streptokoky. Jde tedy o nám známou a často skloňovanou fermentaci (bohužel často skloňovanou lidmi, kteří absolutně netuší o co jde ?).

Za použití této fermentací připravené kyseliny mléčné dojde k vysrážení mléčné bílkoviny. Mléko se při výrobě tvrdého tvarohu zahřeje na teplotu 22–28 °C, přidá se směs mlékárenských mikroorganismů (tzv. smetanový zákys) a mléko se nechá 16–18 hodin prokysat. Prokysaná sraženina mléka se pomalu promíchá a zahřeje na teplotu 35–38 °C.

Cílem je zpevnění sraženiny a oddělení syrovátky.

Poznámka: Všimněte si, jak nízkých teplot je při přípravě tvarohu použito. Mléko se v žádné fázi přípravy nezahřeje na teplotu vyšší než 72 °C. Díky tomu je zachován obsah specifických enzymů.

Takto připravený tvaroh má stejnorodou, soudržnou a pevnou konzistenci, čistě bílou barvu, chuť a vůni jemně nakyslou.Druhou podskupinu tvarohů představují, fitness komunitě známější a používanější, tvarohy s měkkou konzistencí s různým obsahem tuku. Výrobní proces je podobný předchozí skupině, ale při srážení se částečně využívají také syřidlové enzymy.

Poznámka: Sýření není žádný chemický proces. Jde pouze a jen o působení enzymů. Klasicky se k tomuto účelu využívá chymosin, nově také pepsin. Ano, to je přesně ten enzym, který užíváte pro podporu trávení. Při srážení mléčné bílkoviny dochází k enzymatickému štěpení mléčné bílkoviny (co myslíte že je hydrolýza ?).

Takto získaná sraženina se lisuje v tzv. tvarožnících (což jsou látkové pytle) modernější postup představuje odstředění, kdy na jedné straně získáme tekutou část (syrovátka) a na druhé straně získáme tvaroh (sušina kolem 20 %). A zde se dostáváme k jednomu negativu. Na našem trhu lze zakoupit především tvarohy s delší trvanlivostí.

Toho je dosaženo následnou termizací tvarohu, což bohužel vede ke zničení žádoucí mikroflóry, čímž je redukován příznivý vliv na střevní mikrobiom, který tvaroh rozhodně má.  Poznámka: Lze zakoupit i tvarohy s přidanými probiotickými kulturami. Ty pak v sobě spojují benefity tvarohu a jogurtu. Zde se z mého pohledu jedná o opravdové superpotraviny.

Nevýhodu však představuje jejich vyšší cena.

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že v případě tvarohu se jedná o velmi hodnotnou potravinu, která se ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními potravinovými ingrediencemi stává velmi zdravým pokrmem.

Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?

Nyní máme za sebou obšírný úvod, který jsem ale považoval za důležitý. Už teď by vám mělo být jasné, že pohled na tvaroh je velmi zkreslený. A jen pro zajímavost si zmíníme několik někdy až úsměvných mýtů, které nám internet nabízí. 

Takže co je mýtus a co pravda?

Mýtus: Tvaroh je zdrojem těžce stravitelného kaseinátu vápenatého.

Toto je buď nepochopení, nebo prostá neznalost. Kasein v tvarohu je ve formě micel. Na povrchu těchto micel jsou vázány ionty a jsou to ionty převážně vápenaté, které chrání vnitřní hydrofobní obsah (možná proto se někdo domnívá, že v tvarohu je kaseinát vápenatý).

Jenže kaseinát vápenatý vzniká pouze při neutralizaci kaseinu hydroxidem vápenatým. Z textu výše je zřejmé, že tvaroh je čistě přírodním produktem a neutralizace se nepoužívá. U žádného čerstvého mléčného produktu se hydroxid sodný ani vápenatý nepoužívá.

Čili nevznikají kaseináty.

Mýtus: Při výrobě tvarohu jsou poničeny veškeré biologické frakce.

Tento mýtus nejspíše vznikl v návaznosti na mýtus předchozí. Je to opět jen neznalost. Struktura původní suroviny se naruší při výrobě kaseinátů za účasti chemických činidel při přípravě kaseinátů, nikoli při výrobě tvarohu. Jak jsme si vysvětlili výše, při výrobě tvarohu se tyto chemická činidla nepoužívají.

Mýtus: Tvaroh je těžce stravitelný.

Tento mýtus vznikl nejspíše proto, že „internetoví odborníci“ dali rovnítko mezi slovíčka pomalu a obtížně. Opak je ale pravdou. Tvaroh se tráví velmi snadno (pominu-li ty z vás, kteří mají alergii na mléčnou bílkovinu) a díky postupnému uvolňování aminokyselin, které umožňuje unikátní micelární struktura, hraje prim i ve využitelnosti bílkovin.

Navíc, jak jsme naznačili výše, bílkoviny tvarohu jsou částečně neštěpeny enzymy (pro zajímavost: prim ve využitelnosti hrají Olomoucké tvarůžky, které se také vyrábí z tvarohu), což opět zlepší stravitelnost. Právě díky vynikající stravitelnosti a tomu, že má pozitivní vliv na trávicí trakt, najde uplatnění u šetřící diety při onemocnění žlučníku, střev a jater.

A nyní několik faktů o tvarohu

Fakt: Tvaroh má pozitivní vliv na střevní mikrobiom.

Ano. Tvarohem okyselujete obsah střev a tím ničíte hnilobné mikroby tvořící karcinogenní látky. Navíc při výrobě tvrdého tvarohu není použita termizace a tím je zachována prospěšná mikroflóra, která má velmi příznivý vliv na zdraví střev.

Fakt: Tvaroh je zdrojem minerálních látek a vitamínů.

Většině z vás přijde na mysl především vápník. Ano, tvaroh je zdrojem vápníku. Nesmíme ale zapomenout na to, že je také zdrojem draslíku a často deficitního vitaminu B2-riboflavinu.

Minerály se z tvarohu velmi dobře vstřebávají díky mléčnému cukru (laktóze), který se mění na kyselinu mléčnou.

Ta zvyšuje vstřebávání vápníku jednak okyselením střevního obsahu a jednak vznikem lépe stravitelných sloučenin minerálů, například laktátu vápenatého. Tyto sloučeniny zajistí velmi dobrou vstřebatelnost minerálů.

Fakt: Tvaroh je mimořádně univerzální potravina.

Tvaroh se výborně hodí do studené i teplé kuchyně – ani tepelnou úpravou neztrácí své skvělé nutriční hodnoty. Je velmi univerzální – tvaroh vám zajistí nadýchanou chuť vašeho dezertu i bez přidaného tuku.

Ve slané kuchyni může najít uplatnění při přípravě salátů, kde nahradí tučný balkánský sýr. No a domácí chléb s pomazánkou z tvarohu, je prostě klasikou, která spolehlivě zažene chutě na různá CHEAT MEALS.

Co říci závěrem? Snad jen to, že po přečtení článku určitě pochopíte, že pokud na internetu nějaký „specialista“ tvrdí, že tvaroh zatěžuje trávení a za pár dní u něj na profilu uvidíte fotografie z jeho CHEAT DAY, je celkem evidentní, že jeho znalosti o výživě nebudou valné.

Pokud se totiž naučíte využívat kvalitních potravin, mezi které tvaroh rozhodně patří, žádné CHEAT DAYS potřebovat nebudete. Vaše tělo bude totiž zásobeno kvalitními živinami, a ještě si pochutnáte. Uvědomte si, že základem každého dobře nastaveného výživového plánu je především pestrost a radost z jídla. Pokud vám tedy tvaroh chutná, dejte si ho.

Jedná se totiž o tradiční a hodnotnou potravinu. Pokud vám nechutná, tak se jistě nic nestane, pokud se mu vyhnete.

  • A pokud nemáte nápad, jak tvaroh využít, můžete se inspirovat některým z našich receptů. 
  • POMAZÁNKA Z AVOKÁDA A TVAROHU
  • Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?
  • 100g měkkého tvarohu 
  • 1/2 avokáda 
  • stroužek česneku
  • oblíbené koření (sůl, pepř, chilli, bylinky)

Tvaroh je úžasnou surovinou pro výrobu lehkých pomazánek v nespočtu variací. Zkuste například tuhle jednoduchou avokádovou! Avokádo rozmačkáme vidličkou, protlačíme stroužek česneku, přidáme jogurt a oblíbené koření.

Další slané variace, kam se tvaroh skvěle hodí, jsou například pečené brambory s tvarohem, plněné palačinky na sladko i na slano. Dají se z něj tvořit dipy a dokonce se dá využít k výrobě jakési „parodie na pečivo“.

Co se týče sladkých receptů, tvaroh je naprosto dokonalou surovinou pro tvorbu zdravých dezertů! Cheesecake, knedlíčky z tvarohu s ovocem, zmrzlina, nebo zkrátka jen klasika, která nikdy nezklame – tvaroh s ovocem (ideální je třeba banán) a oříšky.

KOKOSOVÝ CHEESECAKE S BÍLOU ČOKOLÁDOU

Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?

  1. KRTKŮV DORT ZDRAVĚJI
  2. Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?
  3. TVAROHOVÉ KNEDLÍČKY S OVOCEM 
  • 150g tvarohu
  • 1 vajíčko 
  • 70g namletých ovesných vloček
  • Vanilkové sladidlo 
  • Oblíbené ovoce (jahody/maliny/meruňky/borůvky)

Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?

Všechny ingredience smícháme. Vznikne nám lepivější těstíčko, z kterého si za pomoci mokrých rukou vytvoříme asi 5 placiček, do jejichž středu umístíme ovoce. Poté vytvarujeme do podoby knedlíčku. Knedlíčky vaříme 3 minut ve vroucí vodě, dokud nevyplavou.  Podáváme s ovocem, jogurtem, a nějakým topingem (třeba těmito od bodylabu)

Zdroje:1.Kadlec P., a kol.: Technologie potravin II., VŠCHT Praha, 2002, 2362.Březina P., Jelínek J., Chemie a technologie mléka, I.část, Praha, 1990, 1 – 1673.Březina P., Jelínek J., Chemie a technologie mléka, II.část, Praha, 1990, 167 – 3254.HYLMAR B., HAVLOVÁ J., ERBAN V., Koncentráty čistých mlékařských kulturvýroba, kontrola, použití, Praha 1989, Výzkumný ústav potravinářského průmyslu, 186s., ISBN 80-85120-06

5.HRABĚ J., BUŇKA F., HOZA I., BŘEZINA P., Technologie výroby potravin živočišného původu, Zlín UTB, 2007, ISBN: 978-80-7318-521-3

Tvaroh a dieta – ideální kombinace

Mléko, tvaroh a sýry představují živiny potřebné pro organismus. Dle potravinové pyramidy určené populaci, byste měli mléčné výrobky konzumovat 1x denně po 2-3 porcích!

Tvaroh je potravina živočišného původu, která obsahuje velmi kvalitní bílkoviny. Bílkoviny jsou pro vaše tělo nezbytné, a to nejen při hubnutí. Zajišťují plno nenahraditelných funkcí. Věděli jste, že tvaroh je považován za jednu z 10 nejvhodnějších potravin ke snídani?

Tvaroh v dietě a pocit hladu

U dospělé osoby by se měl denní příjem bílkovin pohybovat něco mezi 0,8 až max. 1 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Pro představu, přepočet 100 g tvarohu odpovídá 12 g bílkovin.

Osoba se 70 kg by konzumací tohoto množství “splnila” šestinu své denní potřeby bílkovin na den. To není vůbec málo! Bílkoviny jsou velmi syté a hladovění nám bude při dietě s tvarohem připadat jako bájné scifi.

Podle čeho tvaroh vybírat?

Tvaroh byste měli vybírat především dle množství tuku v něm obsaženém. Tvaroh patří do živočišných potravin s vysokým obsahem bílkovin. Při volby nízkotučného tvarohu o obsah bílkovin nebo vápníku nepřijdete. 100 g odtučněného tvarohu má zhruba 280 kJ. 100 g tučného tvarohu disponuje energetickou hodnotou okolo 700 kJ.

Pro redukční účely jasně vítězí tvaroh odtučněný. Tučný tvaroh se z důvodu velkého množství nasycených mastných kyselin z redukčního jídelníčku vyřazuje. Úspornější kalorický rozpočet se proto orientuje raději na polotučné, nízkotučné nebo odtučněné varianty tvarohu.

V čem je tvaroh dobrý?

  • Při hubnutí je vhodné konzumovat potraviny s vysokým obsahem bílkovin.
  • Mléčné výrobky jsou důležité pro prevenci vzniku osteoporózy
  • Je velmi dobře stravitelný
  • Poskytuje tělu vyváženou směs aminokyselin
  • Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin A a D, kareteny a minerální látky (zejména vápník)

Kdy tvaroh zařazovat do jídelníčku?

Není žádné zásadní doporučení, proč by při redukční dietě měl tvaroh dominovat spíše v dopoledních hodinách či naopak navečer. Takovou diskuzi lze rozvinout spíše u ovoce či sladkých pokrmů.

Tvarohová pomazánka ke snídani nebo ke svačině vás perfektně zasytí a poskytne tělu kvalitní start celého dne.

Hodí se jak ke sladkým, tak ke slaným pokrmům, navíc vždy zvedne nutriční hodnotu jídla.

Zdravé recepty z tvarohu

Pomazánka z našlehaného tvarohu

Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?

Na tvarohovou pomazánku s ředkvičkami budete potřebovat:

  • 1 vaničku nízkotučného tvarohu
  • 150 ml mléka
  • sůl
  • pepř
  • svazek ředkviček
  • svazek pažitky

Nejprve vyšleháte tvaroh s mlékem dohladka, pak k němu přidáte ostatní ingredience a pomazánka je hotová.

TIP: Našleháním zvětší pomazánka svůj objem, bude nadýchanější a jemnější. Do tvarohu můžete přidat prakticky cokoliv. Výborné jsou řecké tzatziky s česnekem a nahrubo nastrouhanou salátovou okurkou, nebo tvaroh s černými olivami a provensálským kořením.

Nepečený dort s tvarohem

Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?

Na nepečeném dortu z tvarohu se prakticky nedá nic zkazit. Zvolit můžete lehčí piškotové těsto nebo můžete dát přednost variantě bez korpusu. Při výčtu ingrediencí potřebných na tvarohový dort je jasné, že ho lze udělat ve velmi nízkokalorické podobě. Oproti větrníkům a rakvičkám by se na narozeninovém stole měl vyjímat spíše on.

Na nepečený dort s tvarohem budete potřebovat:

  • 1 polotučný tvaroh
  • 1 pudinkový prášek
  • 1 vaječný žloutek
  • mléko

TIP: Dort ozdobte raději čerstvým lesním ovocem  než přeslazeným ovocem z konzervy. Tělu tak dopřejete více vitaminů. Samotný dort je lehký, tudíž si budete moct dopřát více než jeden malý kousek.

Staročeské brambory „na loupačku“

Proč a jak jíst tvaroh? Proč je tak zdravý?

Dříve bylo toto jídlo považováno za jídlo chudých, dnes to již neplatí. Brambory uvařené ve slupce jsou z výživového hlediska doporučovány. Pod slupkou se totiž schovává řada vitaminů, kterých se s jejím oškrábáním zbavujete. K bramborám servírujte tvaroh, sůl a trošku másla (margarinu).

Na „oko“ možná chudší jídlo, ale poskytuje vyvážený poměr sacharidů, tuků a bílkovin.

dieta dort mléčné výrobky pomazánka tvaroh zdravé vaření

Děti musí pochopit, proč jíst zdravě. Podívejte se na jídelníček od specialistky

Podle studie Univerzity Palackého v Olomouci z roku 2019 má problémy se svou hmotností více než pětina dětí ve věku 11 až 15 let, častěji se jedná chlapce.

„Důležité je sledovat nejen aktuální situaci, ale především vývoj v čase – a ten je bohužel negativní. Zdůraznil bych zvýšený výskyt obezity u patnáctiletých chlapců a nárůst počtu dívek s nadváhou ve věku 13 i 15 let,“ uvedl Michal Kalman, vedoucí olomouckého výzkumného týmu.

Společenský tlak

A jak svou hmotnost děti vnímají? Průzkum ukázal, že téměř 30 procent dívek s nadváhou či obezitou si problém vůbec nepřipouští, u kluků to bylo dokonce 41 procent těch, které jejich nadměrná váha netrápí. Naopak pětina dívek, jejichž váha je v normě, se považuje za tlusté.

Přečíst článek ›

„Víme také, že negativně hodnotí vlastní hmotnost skoro třetina třináctiletých a patnáctiletých děvčat. Předpokládáme, že velký vliv hraje věkové období citlivé na sebehodnocení v kombinaci se všudypřítomným společenským tlakem na štíhlou postavu,“ zamýšlel se Michal Kalman.

Problémem dětské obezity se zabývají také v Olivově dětské léčebně (ODL) v Říčanech u Prahy. Na stravovací návyky a vhodnost jídel tam dohlíží nutriční terapeutka Miroslava Tichá.

„Každé dítě potřebuje individuální přístup s pestrým jídelníčkem. Aby správně fungovalo celé jeho tělo, musí být vyvážený s respektem k nárokům rostoucího organismu,“ vysvětlila.

Porozumění a přijetí

Součástí tamní léčby je nastavení režimu pravidelného příjmu vyvážené stravy pětkrát až šestkrát denně v průběhu celého pobytu a následné dodržování stejného režimu v domácím prostředí. Obzvláště u dětí však má velkou roli v léčbě obezity i psycholog.

„Jádrem mého přístupu k dětem je porozumění a přijetí,“ popsala psycholožka z ODL Aneta Rychová. V průběhu léčebného pobytu děti získávají v rámci skupinového i individuálního vedení správný náhled na svůj stav, což jim pomáhá lépe se začlenit do kolektivu a najít si nové kamarády.

Přečíst článek ›

Dospělí občas drží přísné diety, u kterých mají opravdu hlad. To ale v léčebně dětem nehrozí.

Září patří dětem Předplaťte si Deník.cz a čtěte vše bez omezení. Navíc získáte zdarma unikátní e-knihu Hobby s dětmi, plnou rad a tipů, jak kvalitně trávit čas se svými dětmi.

„Spíše než hlad se u dětí projevuje přepad chutí. Jsou zvyklé na více dochucené potraviny díky fastfoodům, sladkostem nebo i sladkému pití, proto pro ně změna stravy může být těžká. Na pobytu mají děti rozdělenou stravu do 5-6 porcí za den, což je, oproti domácímu stravování, většinou velká změna,“ vysvětlila nutriční terapeutka Miroslava Tichá.

„Doma mají děti návaly a chutě díky nevyvážené a nepravidelné stravě, u nás v léčebně si zatím nikdo nestěžoval, že by pociťoval hlad, pokud jí všechno tak, jak má,“ dodává s úsměvem. Zároveň ale upozorňuje, že pokud děti nové potraviny neznají, nechtějí je často ani zkoušet.

Spolupráce rodičů

Velmi důležitá je podle Miroslavy Tiché spolupráce rodičů poté, co se děti vrátí z léčebného pobytu domů. „Pokud se dítě po pobytu vrátí zpátky k režimu, který mělo, než k nám nastoupilo, naše péče a práce o změnu ke zdravému životnímu stylu byla zbytečná. Pro dítě je vzor rodič, proto když dítě bude podporované, bude se určitě o to více snažit a chtít,“ zdůraznila.

„Na pobytu děti motivuji nutričními konzultacemi, které s nimi vedu. Jsou celkem tři. Na první konzultaci jim vysvětluji zdravou stravu, proč je důležité se stravovat zdravě a pravidelně, vysvětluji jim, co do teď dělaly doma špatně a co jim nezdravá strava může způsobit.

Přečíst článek ›

Na druhé konzultaci s dětmi hrajeme hry o výživě, napřílad: sestav si svůj jídelníček, poskládej správně potravinovou pyramidu, zařaď potraviny do správných makronutrientů. S kolegyní s dětmi i vaříme jednoduché pokrmy.

Velkou motivací je i měření na přístroji InBody 370s, který v Olivově dětské léčebně máme. Tento přístroj dětem ukáže celkové složení těla (svaly, tuky, vodu). Toto měření probíhá na začátku pobytu a na konci pobytu, abychom viděli ty velké úspěchy,“ popsala Miroslava Tichá práci s dětmi.

V neposlední řadě je podle ní důležitá i následná péče, kterou by rodiče měli využít a docházet do nutriční poradny nebo endokrinologické popřípadě obezitologické ambulance.

Jídelníček pro děti s nadváhou (10-15 let) podle nutriční terapeutky Snídaně: ovocný čaj, pečivo celozrnné, sýr lučina, šunka, okurka. Dopolední svačina: ovocný salát s bílým jogurtem. Oběd: polévka hovězí vývar se zeleninou, losos na bylinkách, šťouchané brambory, mrkvový salát.

Odpolední svačina: neslazené müsli s mlékem. Večeře: zeleninový salát s kuřecím masem, celozrnné pečivo. Druhá večeře: zelenina a malý krajíček žitného chleba s tvarohem.Snídaně: čaj zelený, celozrnný chléb, flora, sýr cottage s rajčetem a bazalkou.

Dopolední svačina: mléčný koktejl s banánem a vločkami. Oběd: polévka slepičí s těstovinou, dýňovo-pohankové karbanátky, brambory, zeleninový salát, místo tatarky jogurtový dresink. Odpolední svačina: chléb, sýr žervé, eidam, kedluben. Večeře: krůtí steak, rýže s hráškem, salát coleslaw.

Druhá večeře: jablko.Snídaně: čaj ovocný, vločková kaše s ovocem nebo pohankové lupínky s mlékem + ovoce. Dopolední svačina: celozrnná houska, žervé, okurka. Oběd: polévka brokolicová, vepřové řízečky v cornflakes a sýru, bramborový salát (brambory, zelenina, jogurtový dresink).

Odpolední svačina: mléko kefírové, mandarinka. Večeře: čočková polévka, žitný chléb, zelenina.

Druhá večeře: jednohubky ze zeleniny (okurka, mrkev, ředkvička) + mozzarella třešničky.

Univerzální potravina jménem tvaroh

Tvaroh má u nás svou historickou tradici a používá se zde odedávna. Naši dědové a babičky měli mléčné výrobky zařazené v jídelníčku téměř každý den.

Za miskou s tvarohem však stála velká dřina, kterou si naštěstí v dnešní době můžeme odpustit a bez námahy si dopřát takový tvaroh, jaký máme nejraději.

Ve vaničce, ve střívku, v kostce, strouhaný, s příchutí, odtučněný, tučný… Stačí si vybrat.

Tvaroh má u nás svou historickou tradici a používá se zde odedávna. Naši dědové a babičky měli mléčné výrobky zařazené v jídelníčku téměř každý den. Za miskou s tvarohem však stála velká dřina, kterou si naštěstí v dnešní době můžeme odpustit a bez námahy si dopřát takový tvaroh, jaký máme nejraději.

Ve vaničce, ve střívku, v kostce, strouhaný, s příchutí, odtučněný, tučný… Stačí si vybrat.

Proč jíst tvaroh?

S tvarohem si většina lidí spojuje hubnutí. Je to potravina pro zmíněný účel jako stvořená. Má málo kalorií, v odtučněné podobě je téměř bez tuku, a přesto přináší do organismu pro zdraví důležité bílkoviny.

Biologická hodnota jeho mléčných bílkovin patří mezi vůbec nejvyšší, neboť se řadí k tzv. plnohodnotným. To znamená, že obsahují vyváženou směs všech aminokyselin – tak, jak je lidské tělo potřebuje.

Ale to zdaleka nejsou všechna pozitiva tvarohu.

  • V tvarohu se koncentruje hlavně kasein, který významně ovlivňuje růstovou aktivitu člověka a má ochrannou funkci pro jaterní buňky. Lehká stravitelnost mléčných bílkovin má dobrý vliv také na činnost spojenou s duševní námahou. Jejich nedostatek vede k ochabnutí výkonnosti a napětí. Právě bílkoviny jsou důležité i pro kvalitní činnost mozku ve stáří.
  • Tvaroh dále obsahuje fosfor, draslík a hořčík, takže podporuje svalovou, duševní a hormonální činnost těla. Možná ještě nevíte, že tvaroh a sýr chrání i zuby. Pravidelný přísun tvarohu nebo kousek sýra po jídle snižuje riziko zubního kazu.
  • Pro nižší obsah laktózy je tvaroh přijatelný i pro lidi trpící intolerancí vůči laktóze nebo nemocné cukrovkou. Nezanedbatelnou výhodou tvarohu je i to, že jde o potravinu velmi univerzální. Dá se připravit na celou řadu způsobů a vždycky na dlouhou dobu konzumenta zasytí.

Někdy je ve vaničce s tvarohem trochu „vody“. Co s tím?

Abychom uvedli otázku na pravou míru – zmíněná „voda“ je ve skutečnosti syrovátka, která se z tvarohu uvolňuje přirozeným procesem a vyvstává na povrch. Syrovátka se může objevit jak u tvarohů ve vaničce, tak v tvarozích balených do kostek, ale i po otevření Lipánka, který se z tvarohu vyrábí.

A co je vlastně ona syrovátka? Je to tekutina zůstávající po odstranění kaseinu z mléka jeho sražením. Obsahuje bílkoviny, které jsou bohaté na základní aminokyseliny, jako je kyselina listová a pantothenová.

Součástí syrovátky jsou vitamíny B1, B2, B6, B12, E a C. Dále obsahuje fosfor, vápník, draslík, sodík a zinek.

Takže až si příště rozbalíte tvaroh, budete vědět, že vmícháním syrovátky zpět do tvarohu děláte něco pro své zdraví…

Co v tvarohu najdeme?

  • Bílkoviny– jsou nezbytné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi
  • – jsou důležité pro růst a revitalizaci tkání v těle (od kostí, svalstva až po vlasy a nehty)
  • Fosfor– je důležitý pro správnou funkci ledvin
  • – je důležitý pro mozek a nervovou tkáň
  • Vápník– je nezbytný pro stavbu kostí- povzbuzuje nervovou a svalovou soustavu, činnost srdce
  • – příznivě ovlivňuje srážlivost krve
  • Vitamín A– zlepšuje vidění za tmy a za šera
  • – je důležitý pro zdravý vzhled pokožky
  • Jihočeské tvarohy s jogurtem a Fitness tvarohy navíc obsahují i PROBIO kultury, které:– podporují redukční diety- zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry- posilují imunitu
  • – příznivě ovlivňují zažívání a snižují hladinu cholesterolu v krvi

Vyberte si ten pravý!

JIHOČESKÝ TVAROH S JOGURTEM

Vychutnejte si tvarohy, které Vás osvěží a zároveň zasytí.

Obsahují totiž Jihočeský tvaroh, který zažene hlad na dlouhou dobu a pravý jogurt s PROBIO kulturou dodávající dezertu přirozenou lehkost.

Navíc obsahují pouze 1% tuku, takže můžete mlsat bez výčitek.

Vyberte si z pěti příchutí – jahoda, broskev, stracciatella, tiramisu a vanilka sušenka, kterým zaručeně neodoláte, a připravte báječné občerstvení pro sebe i své přátele. Můžete zkusit třeba tento recept.

Buchtičky s meruňkou a tvarohovým přelivem

4 porcecca 15 minut + pečení

Ingredience

  • 2 vaničky Jihočeského tvarohu s jogurtem vanilka-sušenka
  • 1 lžíce Jihočeské zakysané smetany
  • 4 lžíce Jihočeského mléka
  • 4 větší meruňky

Odpalované těsto

  • 80 ml vody
  • 45 g hladké mouky
  • 30 g Jihočeského másla
  • 1 vejce
  • trochu soli

Postup

Do rendlíku nebo na pánev nalijte vodu, osolte, přidejte máslo a přiveďte k varu. Zmírněte teplotu a za stálého míchání vsypte mouku. Míchejte tak dlouho, až se těsto přestane lepit na vařečku. Odstavte ze sporáku a nechte zchladnout. Pak přidejte vejce a dobře propracujte.

Na plech vyložený pečicím papírem udělejte malé kuličky o průměru jeden až dva centimetry. Pečte na 200 °C pět minut. Pak ztlumte na 170 °C a pečte ještě patnáct minut. V průběhu pečení troubu neotevírejte.

Po upečení buchtičky hned nakrojte, ale nepřekrojte je úplně a nechte zchladnout.

V průběhu pečení si připravte krém smícháním tvarohu, zakysané smetany a mléka. Dejte jej, než se buchtičky dopečou, do lednice odpočinout a vychladit.

Meruňky odpeckujte a nakrájejte si je na kousky. Buchtičky servírujte s vloženým kouskem meruňky, přelité krémem a zdobené lístečkem máty či meduňky. Z uvedeného množství těsta připravíte zhruba třicet buchtiček.

TVAROHY S JOGURTEM MADETA FITNESS

Lehký tvarohový dezert Fitness odlehčený bílým jogurtem s bifido kulturou si zamilujete na první ochutnání. Svěží zelené jablko s kousky cereálií, výrazná třešeň s vlákninou, exotický ananas s kokosem nebo zahradní jahody s jemnou vanilkou Vás naladí na každý nový den. Má pouze 1% tuku a svým složením je ideální pro racionální, tedy rozumnou stravu. Ocení jej jak sportovci, tak ostatní, kteří nad svým stravováním přemýšlí. A navíc si báječně pochutnáte.

Tvarohovo-jablečná rýže

4 osobycca 35-40 minut

Ingredience

  • 250 g uvařené vychladlé rýže
  • 260 g tvarohu s jogurtem Fitness zelené jablko
  • 230 g zelených jablek
  • 150 ml vody

Postup

Rýži uvařte dle návodu a udělejte ji trochu rozvařenější. Nechte ji vychladnout. V míse smíchejte rýži s tvarohem. Kdo má rád sladší, může lehce přisladit. Pak dejte na chvíli do lednice. Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na menší kousky.

Vložte do kastrolu, přilijte vodu, přiklopte pokličkou a nechte jablka změknout. Nerozvařujte je. Připravte si misky, do kterých dejte rýžový tvaroh, na něj vychladlá jablka a dejte do lednice vychladit.

Před podáváním ozdobte kouskem jablka a lístečky máty či meduňky.

Tvaroh – 1000+1 způsob použití

Právě večeřím a shodou okolností mám tvaroh a kaiserku,abych si to užila tak nakrájím kaiserku na plátky a namažu každý bohatě tvarohem,navrch si rozetřu trošku kečupu a nazdobím cibulkou nakrájenou na slaboučké plátky a dám jí samozřejmě opět bohatě….chutná mi to a je to syté,barevné …ale moc aromatické,

…. zdravý balkán: namočit na několik dní tuhej tvaroh do slaného nálevu – je to pěkně hnusný, s balkánem to nemá nic společného.

Ahojte, mám každou chvíli zvrtlej kotník, teď posledně před 2 měsíci levej, ten se ještě nezahojil, včera pravej, tak ležím s obloženými oběma kotníky, mamka říká, že mi chybí vápník, mléčné výrobky a radí, abych jedla každý den tvaroh, samotnej nemám ráda, sladké taky moc nemusím, ale udělala jsem si dnes tvaroh s tuňákem a je to skvělá pomazánka, ani ten tvaroh není poznat, na každém kotníku mám teď zábal s tvarohem, prý vytahuje záněty a taky nevím, jestli to tady náhodou někdo psal, ale slyšela jsem recept na domácí, zdravý balkán: namočit na několik dní tuhej tvaroh do slaného nálevu. 🙂

Ahoj, nevím jestli je to možné, ale teď jsem po dlouhé době začala jíst hodně tvaroh a pokaždé mám strašně nafouklé bříško.. Jakmile ho třeba jeden den vynechám, je to ok.

Nevím co by to mohlo způsobovat? Je možné, že je to tím, že by tělo nebylo zvyklé? Protože třeba půl roku nemám pořádně mléčné výrobky, max mléko v kávě, kvůli cestování, a pak se snažím to dohnat..

Nebo by to mohla být intolerance na laktozu?

Kdych si to tady nepřečetla, tak by mne nikdy nenapadlo uzený tvaroh koupit.Ale hned zítra se pro něj stavím:-)!!!

uzený tvaroh je dobrý, moc mi chutná.

Díky za recenze na uzený tvaroh taky jsem na něj koukala, ale neměla odvahu. Už vyzkouším.:-))

Nevím jestli toto téma je ještě aktuální, ale tento týden jsem učinila zajímavý objev v řetězci Lidl – mají tam uzený tvaroh Pilos. Vyzkoušela jsem ho a doporučuji.

Chuť mírně slaná a mírně uzená, konzistence k namazání nebo nastrouhání na větší slzičky, vůně jako oštěpok. Chutnal mi (měla jsem ho jen tak k zelenině) a určitě by se dal využít i jako základ např.

pomazánek. A je to zase změna.

Tvaroh mám ráda na všechny způsoby, ale moje děti ne, ještě tak lučinu. Tak jim smíchám tvaroh se zakysanou smetanou nebo s bílým jogurtem nižším obsahem tuků.Dám do plátěného ubrousku na síto přes noc do lednice. Voda odkapá a zbyde nám „domácí lučina“.Můžete přisolit nebo ochutit bylinkami.

GabrielaC – zkus tvaroh,cibuli,nastrouhat mrkev,trochu soli a pepř – dát do lednice a pak to má krásnou barvu.Je to dobré jak na rohlík tak na chléb.

Janička: díky za recept, vypadá dobře 🙂

Přidávám tvaroh např. do kefíru – promixuju to, nebo je dobrý koktejl mléko, ovoce a zahustit tvarohem. Je to chutné a hlavně syté.

Zkuste recept, tvaroh + avokádo: kelímek tvarohu 250g, 1ks měkkého avokáda, citrónová šťáva červená cibule, koření, čerstvě mletý pepř, sůl. Avokádo rozkrojit, vyndat z dužiny, vidličkou rozmačkat a zakapat citrónovou šťávou. Přidat tvaroh, osolit a opepřit. Popř. je možné přidat i jiné koření podle chuti např. gyros.

Ten škrob se tam přidává kvůli konzistenci a pocitu v ústech, řekl bych. Jako když si uděláte puding. Škrobu stačí málo a hodně zahustí. Když si zkusíte udělat tvaroh doma z mléka, na první ochutnání poznáte, který je tučný, polotučný nebo třeba nízkotučný. Díky, Petro, to jsou zajímavé výsledky.

Pro martin-hh: Předpokládám, že ne, ale taky nevidím jediný důvod, proč by se mělo něco takového přidávat do mléčných výrobků 🙁 I když syn měl tu intoleranci i na nemodifikovaný a byl to docela pro něj problém a pro mě taky. Ale to zná asi každý, kdo má nějaké zdravotní omezení, jak se mu rázem zmenší počet potravin, které může bez problémů konzumovat. No, naštěstí je z toho venku, ale byl to boj 🙁

Modifikované škroby. Přirozené předpokládám ničemu neškodí.

Omlouvám se za pravopisné chyby – samozřejmě tvarohy to neměly napsané a zakysané smetyny skončily (to je tak, když po sobě nečtu, ach jo)

Ahoj všichni, našla jsem staré papíry (chvíli to trvalo, přece jen už to jsou 3 roky) a tady je přehled, který byl tenkrát.

Nevím, jestli to platí ještě teď, třeba už změnili složení, ale v roce 2010 a 2011 bylo takovéto: Tvaroh odtučněný Albert – 4,25g škrob kukuřičný na vaničku, Aro odtučněný tvaroh 4 g, Milko BIO tvaroh 0,3 tuk – 3 g (tady mě to teda vzalo nejvíc), Clever tvaroh Billa 2,92 g, COOP tvaroh nízkotučný 8 g, Ehrmann tvaroh 0,2 tuk – 8 g, Fittness tvaroh s jogurtem Madeta 7,18 (mám tady napsáno malé balení, asi to bylo 150 g vanička), Madeta odtučněný tvaroh 3,84, tvaroh odtučněný Miblu 6,91, Miblu tvaroh nízkotučný 7,4, Milko odtučněný tvaroh 6,84, Milko svačinka tvaroh 3,18, Tvaroh olešnický odtučněný 1,2, Pilos tvaroh nízkotučný Lidl 4,35. Víc tady toho nemám, asi jsme jiné druhy nekupovali 🙂 a od té doby je nekupujeme vůbec. Blbý je, že všechny vyjmenované tvarohy to neměli napsané na obalu, takže kdo měl problém s intolerancí škrobu, jako měl můj syn, tak měl docela problém. Taky jsem hledala ty zakysané smetany, ale bohužel, ty už skončili někde v propadlišti dějin, ale mám pocit, že jsme si tenkrát našli tujedinou, se kterou nebyl problém a tu kupuju dodnes – zelený kelímek, 16 procentní, ale kdybyste mě zabili, tak kdo ji vyrábí, to si nevzpomenu. Ale teď někdy vyšel test zakysaných smetan, tak třeba to někdo najdete.

Taky jsem slyšel, že kukuřičná mouka, tedy i kukuřičný škrob ? žlutá, lahodná- je silně návyková, taky bych ji nerad jedl.

Mám podezření, že v mém případě je potížistou kukuřičný modifikovaný škrob. A bohužel se nepřidává jen do odtučněných výrobků, kde mi to ještě dává smysl, ale kupodivu je i ve smetanových jogurtech zn. Florian atd. Dnes jsem si na zkoušku koupila jogurtový nápoj a je mi po něm pěkně zle. Jdu se podívat, jestli tam není ten škrob. Nějak jsem si to zapomněla zkontrolovat.

Škrobu bych se asi nebál. Je přírodní a jenom 3,5%. Je třeba hlavní složkou všech příloh, přece. I když do tvarohu samozřejmě nepatří.

PetraPo: Taky by mě zajímalo, kolik je tam toho škrobu. Ono taky záleží na značce a dá se to poznat i na chuti. Většinou ten, co padá nejvíc na jazyk, má toho škrobu nejvíc.

Taky pokud se zahřeje – pokud obsahuje škrob, tak ze skoro tekutého tvarohu se stane hustá kaše.Martine, V každém tvarohu jsou nějaké sacharidy – je to laktóza, která se tam dostane z mléka.

A nebo pak ten škrob, který se tam přidává dodatečně.

Kolik jej tam je, jaký je výsledek rozboru? Na štítku vidím sacharidů celkem 3,5g. Děkuji.

K tomu odtučněnému tvarohu – je tam zcela běžně přidáván škrob, zejména do těch vaničkových, odtučněných. Na obalu se uvádět nemusí a tak ho uvednou jen ti poctiví. Je to stejné jako u zakysaných smetan – také tam v některých je, ale na obalu není napsaný …

A vím to proto, že můj syn měl 2 roky zdravotní problém právě se škrobem. A stále jsme se divili, proč ho má, i když dodržuje dietu. Při pečlivém vyřazování a testování všech mléčných výrobků jsme udělli okruh, z čeho mu není dobře.

A nakonec zbyly 2 výrobky – právě odtučněné tvarohy a zakysané smetany. Přes kamarádku, která je chemička, jsme nechali schválně udělat rozbor – no, nebudu to rozvádět, ten škrob tam byl. Když syn přestal jíst odtučněný tvaroh a právě zakysané smetany, tak byl klid.

Jeho zdravotní problémy s dospělostí naštěstí odezněly, ale odtučněný tvaroh a zakysanou smetnu nejí doteď …

Díky za tento blog – super nápady i recepty – mňam :o))

GabrielaC: Stačí k nízkotučnému tvarohu přidat trochu mléka a našlehat. Pak osolit nebo osladit a trochu koření. A rázem je to lahoda. Sladit lze i stévií.

Já mám ráda1) tvaroh +vypeckované višně+skořice…jako dezert2) tvaroh+ olomoucké syrečky…strouhané…. Jako pomazánka3) tvaroh + uzené šproty….rozmačkané vidličkou…. Jako pomazánka

A na dopočet bílkovin nejraději jen olomoucké syrečky mají málo tuku a bílkovin 30g

Sidbhi, pokud jíte ryby, tak filé (treska)je výborný zdroj. S tou syrovou zeleninou máte pravdu, brukvovitá je velmi špatně stravitelná za syrova. Pokud je i velmi omezený přísun tuku, tak se ze syrové zeleniny nevyužijí vitamíny rozpustné v tucích, je to jen „výplň“ . K využití karotenu z mrkve, brokolice… je nutné povařit a přidat tuk.

Ještě když tu tak čtu o syrovém květáku a brokolici, ono to taky není dobré. Martin tu sice píše, že je to přečin proti přírodě, myslím o nic větší než výroba a provoz počítače na elektrickou energii u kterého právě sedí připojený k internetu, ale zpět ke květáku – za syrova je velmi náročný pro ledviny, přečtěte si více na internetu, kdo má zájem.

Dobrý den, tvaroh mám ráda, jako zdroj bílkovin je fajn, ale i když se snažím jíst hodně potravin, které obsahují bílkoviny – luštěniny, vejce, mléko, sýr, jogurt, tvaroh, šunku, tak přesto semaforek bílkovin zůstává červený stále, i když se mi konečně začíná dařit mít ostatní aspoň oranžové, bílkoviny jsou někde na 20-30procentech. Maso nejím. Poradíte mi čím to vynahradit? Moc děkuji za typy.

Díky stobu jsem začala jíst tvaroh.Dělám si pomazánky např. s tuňákem,budapešť aj.Mohu i na sladko,ale samotný mi také nechutná.

Tak s tvarohem mám problém 🙁 Jediný co mi chutná je nasladko. Připadá mi suchý, těžce polykatelný… 🙁 Ještě jsem nenašla tip na dobrý recept s tvarohem.

Nezpracované obiloviny, vločky, otruby ……… konvenční záležitosti NE. Též ohýbat tofu či smacker do podoby konvenční stravy je mi silně proti mysli 🙂

Msuchank – obávám se, že Martin k tomu bude mít pouze syrovou zeleninu, třeba brokolici…

Martine to už ti musí lézt i ušima né? A to ho baštíš jen tak nebo si to i upravuješ, protože já tvaroh mám taky ráda, ale tři denně to je i na mne moc. Jíš vůbec ještě něco jiného? 🙂 Já doháním bilkoviny i sirečkama nebo masem.

Potřebuji energii, bílkoviny, metabolismus musí jet na plný plyn 🙂

A já zase nedokážu pozřít ten tučný, opravdu mi nehorázně nechutná, to odtučněný v bio kvalitě nebo i ten z Lidlu… to je jiná… to si s hafíkem dáváme oba 🙂 Je u mě na denním pořátku… pět kilo za týden tedy opravdu ne 😀 Ale to jedno kilečko si dávám :)) Ráno vždy do ovesné kaše a jindy do pomazánek 😉

tři 250g balení na den …… pohoda

Jé,jé,tak 5 kg tvarohu za týden?To bych nedala….

Martine, nechápu, to se tím jídlem za něco trestáte?

Mě osobně chutná Pilos s Lidlu – mají i výborné jogurty – Vesnický, ale dobrý je i z Albertu 🙂

Jen některý odtučněný tvaroh je poživatelný…jak píše Quick, ani pes to nežere a ani ten náš, jediný, který pozře je Pilos z Lidlu pro něho červený pro nás zelený. 🙂

Odtučněného sním takovejch 5 kilo za týden ….

Ačkoli se snaží hubnout, tak odtučněný tvaroh nejím, na pomazánky používám tučný jaroměřický. To si raději vše upravím a dopočítám, odtučněný tvaroh u nás nežerou ani psi (doslova, mám tři), i oni poznají, že to není k jídlu, brr.

Když už jsme nakousli to tvarohové téma. Docela by mě zajímalo, které tvarohy (zejména ty odtučněné) máte rádi.

Já mám rád odtučněný tvaroh z Globusu a docela dobrý je i odtučněný tvaroh Pilos z Lidlu. Mým naprostým favoritem je měkký tvaroh (kostka) Pilos z Lidlu – má spoustu bílkovin a lahodnou chuť.

Naopak propadákem je odtučněný tvaroh Boni, případně i Jihočeský. Strašně padají na jazyk.

vitek75 Myslela jsem diskuze před vánoci. Nějak se přestalo psát. Ale už to jede.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector