Příznivý efekt česneku na rakovinu, cukrovku, kůži i obezitu

V rozsáhlé studii zabral lék proti obezitě třem čtvrtinám dobrovolníků. Třetina shodila více než pětinu tělesné hmotnosti. Přináší semaglutid obrat do boje s nadváhou?

Mezi obyvateli naší planety už převažují lidé s nadváhou nad těmi, kteří jsou podvyživení. Počty dospělých s nadváhou se odhadují bezmála na dvě miliardy, přičemž třetina z nich je obézní.

Nadváhou nebo obezitou trpí i 38 milionů dětí ve věku do pěti let a 340 milionů dětí a mládeže ve věku od 5 do 18 roků. Situace se neustále zhoršuje. Za posledních čtyřicet let narostl počet obézních dětí a mladistvých na desetinásobek.

Z prognóz WHO vyplývá, že se počet lidí s nadváhou v roce 2050 přehoupne přes čtyři miliardy, což bude představovat 45 procent obyvatel planety.

Lékaři bijí na poplach. Obezita razantně zvyšuje rizika propuknutí kardiovaskulárních chorob, cukrovky druhého typu i některých zhoubných nádorů. Nově přibyl k rizikům spojeným s obezitou závažný průběh onemocnění covid-19.

Pro obézní lidi je obtížné držet se toho nejjednoduššího receptu na úspěšný boj s nadbytečnými kilogramy v podobě zdravého jídelníčku a zvýšené fyzické námahy. Pak nezbývá než nasadit léky.

Ani ty ale zhusta nezabírají.

Vědci z mezinárodního týmu vedeného Robertem Kushnerem z chicagské Northwestern University Feinberg School of Medicine nyní přicházejí s preparátem, od kterého si slibují zásadní obrat v léčbě obezity.

Příznivý efekt česneku na rakovinu, cukrovku, kůži i obezitu

Nejde o novinku na farmaceutickém trhu. Semaglutid byl objeven v roce 2012 a o pět let později se začal používat k léčbě cukrovky druhého typu. Brzy se o něm však začalo uvažovat jako o léku proti obezitě.

Zásadní průlom

Molekula semaglutidu je odvozena od struktury hormonu známého pod označením glukagonu podobný peptid 1 čili GLP1. Když se člověk nají, vyloučí buňky jeho střeva do krve GLP1. Na to pak reaguje slinivka tím, že uvolní do krve inzulín a spustí v těle zpracování cukrů.

GLP1 tedy patří k molekulám, které hlídají hladiny glukózy v lidském organismu. Pacienti s cukrovkou druhého typu mají produkci inzulínu buď sníženou nebo už jejich organismus na povely tohoto hormonu přestává odpovídat. Hladiny glukózy v těle diabetiků proto nebezpečně kolísají.

Semaglutid má podobné účinky jako GLP1, ale jeho molekuly jsou upraveny tak, aby vydržely v těle kolovat delší dobu. Diabetici si jednou týdně píchají semaglutid pod kůži injekčním perem a stabilizují si hladinu glukózy v těle. Při sledování zdravotního stavu diabetiků užívajících semaglutid se už v roce 2017 ukázalo, že lék má celou řadu dalších účinků.

Zřejmě podporuje ve slinivce růst buněk produkujících inzulín. Také silně potlačuje chuť k jídlu. A právě to z něj dělá nadějného kandidáta na lék proti obezitě.

Finální třetí fáze klinických zkoušek, které měly tyto naděje potvrdit, proběhly ve 129 zdravotnických zařízeních šestnácti zemí v Evropě, Asii, Severní a Jižní Americe. Celkem se jich zúčastnilo bezmála 2000 obézních dobrovolníků s průměrnou tělesnou hmotností 105 kilogramů a body mass indexem (BMI) 38. Hodnota indexu nad 25 je považována za ukazatel nadváhy, nad 30 obezity.

Dobrovolníci dostávali po dobu jednoho a čtvrt roku jednou týdně buď injekci semaglutidu nebo injekci neúčinné, neškodné látky. Ani dobrovolníci, ani lékaři, kteří vyhodnocovali zdravotní stav účastníků testů, nevěděli, kdo užívá účinnou látku a kdo bere placebo. Všichni dobrovolníci byli jednou měsíčně pobízeni k zdravější stravě a zvýšené tělesné aktivitě.

Jak dokazují výsledky studie publikované v lékařském časopise New England Journal of Medicine(NEJM), osvěta nezabírala.

Dobrovolníky užívající placebo dovedla jen k úbytku hmotnosti o 2,6 kilogramu, což představovalo pokles BMI o pouhých 0,92.

Dobrovolníci užívající semaglutid ale shodili za stejnou dobu 15,3 kilogramu a BMI jim klesl o 5,54. Žádný ze stávajících léků nemá tak výrazný efekt.

„Výsledky studie představují zásadní průlom,“ říká členka výzkumného týmu Rachel Batterhamová z londýnské University College.

„Tři čtvrtiny lidí, kteří užívali semaglutid, zhubly o více než deset procent své tělesné hmotnosti. A třetina zhubla o víc než dvacet procent. Žádný jiný lék se takovému účinku ani nepřiblížil.

Tenhle lék od základů mění situaci. Poprvé jsme dosáhli lékem efektu, jaký byl doposud možný jen chirurgickým zákrokem.“

Na místě je opatrnost

Semaglutid byl sice schválen pro léčbu cukrovky druhého typu, ale dávka potřebná pro hubnutí je dvaapůlkrát vyšší, než jaká se běžně ordinuje diabetikům. Proto bylo nutné nejprve otestovat bezpečnost těchto dávek a teprve pak mohli vědci zkoušet léčbu.

Příznivý efekt česneku na rakovinu, cukrovku, kůži i obezitu

Z nežádoucích vedlejších účinků se nejčastěji projevovaly nevolnosti a průjmy. Potíže však měly přechodný ráz a k odstoupení z klinických zkoušek donutily jen každého dvacátého z účastníků testů užívajících semaglutid. Ve skupině, která dostávala placebo, předčasně ukončilo účast v testu jen necelé procento.

Obezita je však chronické onemocnění a případné nepříznivé vedlejší účinky dlouhodobého užívání zůstávají nejasné. Zkušenosti z léčby cukrovky druhého typu semaglutidem naznačují, že u některých pacientů by mohl lék zvýšit riziko zánětu slinivky nebo i nádorů štítné žlázy.

„Neznamená to, že by semaglutid nemohl být použit k léčbě obezity. Pokud by však byl pro tento účel povolen, museli by lékaři u každého pacienta velmi pečlivě zvažovat, zda přínosy léčby převáží nad případnými riziky,“ vysvětlují v NEJM lékaři Julie Ingelfingerová a Clifford Rosen.

Příznivý efekt česneku na rakovinu, cukrovku, kůži i obezitu

Jaký je vztah vitaminu D k nadváze a obezitě?

Význam vitaminu D pro lidské zdraví je obecně znám. Jedná se o vitamin, který se uplatňuje v metabolismu vápníku fosfátů a ovlivňuje tak zejména kostní systém. Hlavním mechanismem jeho působení je ovlivnění vstřebávání vápníku a fosfátu ze zažívacího traktu.

Vitamin D byl objeven v roce 1919 jako tzv. antirachitický faktor, tedy látka zabraňující křivici.

V přírodě se vyskytuje ve třech formách, jako vitamin D1 (kalciferol), nacházející se zejména v tresčích játrech, dále vitamin D2 (ergokalciferol, rostlinného původu), nebo jako vitamin D3 (cholekalciferol, zejména živočišného původu). Díky evolučním tlakům si lidské tělo umí vitamin D3 samo vytvářet, a to z cholesterolu.

Vitamin D3 vzniká v kůži z tzv. 7-dehydrocholesterolu působením ultrafialového záření (UVB), ten je poté dále aktivován klasicky v játrech a v ledvinách procesem zvaným hydroxylace (i když tuto vlastnost mají i jiné tkáně a kompartmenty), čímž vzniká aktivní vitamin D3, nazývaný 1,25-dihydroxyvitamin D3 (nebo 1,25-dihydroxycholekalciferol).

Zhruba 20% vitaminu D přijímáme (či měli bychom) potravou, zdroje jsou živočišné (cholekaliferol) i rostlinné (ergokalciferol). Uvádí se, že dietní příjem vitaminu D dosahuje celopopulačně zhruba 50% požadovaného množství, a jedná se o vitamin, který v našem potravinovém řetězci chybí ze všech vitaminů nejvíce.

Stejně tak nízké koncentrace vitaminu D v organismu (deficience vitaminu D je definovaná jako jeho koncentrace v krevním séru pod 20 ng/dL nebo 50 nmol/L, zatímco koncentrace v rozmezí 50 až 75 nmol/L jsou považovány za hypovitaminozu) jsou patrně nejčastější hypovitaminózou v běžné populaci (podle některých studií až 50% populace má hypovitaminózu vitaminu D).

Poklidné vody našich znalostí o vitaminu D rozvířilo poznání mechanismů působení tohoto vitaminu na přelomu tisíciletí. Ačkoli nukleární receptor pro vitamin D byl objeven již v roce 1969, teprve zhruba o 30 let později byly poznány zásadní buněčné mechanismy působení tohoto vitaminu.

Těmito objevy se začalo nahlížet na vitamin D jako na skutečně endokrinní látku s pleiotropními účinky na řadu systémů a ovlivňující patogenezi mnoha onemocnění, včetně nadváhy a obezity, arteriální hypertenze, cukrovky, metabolického syndromu, některých nádorových chorob či autoimunitních onemocnění.

Receptor pro vitamin D je přítomen v mnoha orgánech a tkáních, tkáň tukovou nevyjímaje.

Uvádí se, že v tukové tkáni vitamin D stimuluje diferenciaci adipocytů, ovlivňuje příznivě produkci adipokinů, hormonů tukové tkáně, a snižuje produkci prozánětlivých cytokinů.

Aktivace jaderného vitaminu D vede k ovlivnění zhruba 200 genů v časovém intervalu několika hodin až mnoha dnů, což vysvětluje variabilní metabolické vlastnosti vitaminu D.

Kromě jaderného receptoru existuje i membránový receptor pro vitamin D, který se uplatňuje v buněčné signalizaci, a jehož metabolické dopady jsou podstatně rychlejší.

A co nám říkají epidemiologické studie?

Lidé s nadváhou mají skutečně nižší koncentrace vitaminu D v krvi ve srovnání s populací s fyziologickou tělesnou váhou. Stejně tak obézní lidé s nižšími koncentracemi vitaminu D hubnou v rámci různých intervenčních programů podstatně hůře, než jedinci s normálním koncentracemi vitaminu D, ačkoli mají nastavenou podobnou energetickou bilanci.

Je velmi pravděpodobné a některé práce toto významně naznačují, že vitamin D (spolu s kalciem, kterého máme také v našem jídelníčku málo) ovlivňuje postprandiální oxidaci tuků a tím i hubnutí. To také vysvětluje relativní úspěšnost diet s vysokým obsahem vápníku.

Tato fakta vedla dokonce k nastolení hypotézy, podle které relativní deficience vitaminu D a/i vápníku vede k určitému typu ¨hibernačního¨ metabolického stavu, který významně šetří energii organismu, je však nepochybně nevýhodný v situacích s nadbytkem zdrojů energie (tedy za současného stavu naší společnosti).

Stejně tak existují studie, které poukazují na asociaci mezí nízkými koncentracemi vitaminu D a inzulinovou rezistencí, diabetem 2. typu a kardiovaskulárními nemocemi. Není pak překvapivé, že negativní vztah mezi koncentracemi vitaminu D v krvi existuje i k leptinu, adipokinu uplatňujícímu se v energetické homeostáze, ovlivňujícímu inzulinovou senzitivitu a také viscerální adipozitu.

Jaká jsou tedy doporučení?

Chodit ven, nejlépe za sportovními aktivitami. Ví se, že v zimních měsících je expozice UVB nedostatečná k produkci vitaminu D, a tento problém dále stoupá od 35. rovnoběžky.

Je však jistě zajímavé, že nejvyšší koncentrace vitaminu D v Evropě byly pozorovány v Norsku, a to navzdory zeměpisné délce a době expozice vitaminu. Hlavním důvodem příznivých výsledků byla masivní konzumace mořských ryb.

Přestože bylo uvedeno, že dietní příjem vitaminu D představuje jen 20% celkového množství vitaminu D v těle, jedná se o složku významnou (také viz norský příklad).

Oficiální doporučení odborných společností v současnosti radí suplementovat vitaminem D jen rizikové skupiny (např. děti či těhotné), probíhají však již studie, jejichž cílem je zvážit podávání vitaminu D i u nemocných s obezitou či metabolickým syndromem.

Literatura:

1)     Holick. Vitamin D deficiency. N Engl J Med 2007;357:266-281.

2)     Earthman et al. The link between obesity and low circulating 25-hydroxyvitamin D concentrations: considerations and implications. Int J Obes 2012;36:387-396.

3)     Stokic et al. Vitamin D and dysfunctional adipose tissue in obesity. Angiology 2014;1-6.

4)     Pelczynska et al. Hypovitaminosis D and adipose tissue – cause and effect relationships in obesity. Ann Agricult Environ Med 2016;23:403-9.

5)     Ding et al. Vitamin D signalling in adipose tissue. Br J Nutr 2012;108:1915-23.

6)     Lips. Worldwide status of vitamin D nutrition. J Steroid Biochem Mol Biol 2010;121:297-300.

5 pravidel pro perfektní první rande naslepo

Abych šla na rande ve smyslu: Pokecáme, uvidí se, to fakt ne.

S lidmi, které vůbec neznám, ani nemám důvod se scházet. Většinou jsem měla na lidi kliku a našla si tak pár kamarádů.

Vstupenky v hodnotě Kč je možno zakoupit v kanceláři č. Připravila bych se o báječnýho chlapa. Není to sice běžná situace, ale víte co. Já jsem narážela na samé ty tragédy a neměla jsem to srdce se nepřihlásit. Po pár minutách rozhovoru v kavárně se rande naslepo bechlín a odkráčel na toaletu. Kvíz: Pamatujete si na události před deseti lety? Nytrová, PaedDr.

Především při obměně domácnosti k lepšímu a modernějšímu stylu. Anna Maria Mühe. Vojtěch Mynář, náměstek primátora Rande naslepo bechlín. Láska však smrtí nekončí, v srdci Tě navždy budeme mít. Jaroslav Hrneček Telefon:E-mail: Více.

V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči 2 své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Někdy se stalo, že dotyčný buď nepřišel, nebo předstíral, že nepřišel, možná mě taky nepoznal, to nevím. A jednou jsem se zase k dotyčnému nehlásila já.

Česko-Slovenská filmová databáze

Ne že bych se vyhýbala lidem, kteří se mi nelíbí, já jsem se scházela i s ošklivými, ale tohle byl extra tragéd. Teď už ty rande naslepo zas tak slepé nejsou, protože má každý všude spoustu fotek, tak předem vím, do čeho jdu.

  • Ohlídejte si, co si vezmete?
  • Rande naslepo.
  • 5 pravidel pro perfektní první rande naslepo.
  • skalná hledam milence.
  • Jak zvládnout rande naslepo?.
  • seznamka okres nová bystřice.
  • hledam milence bílina.

Baví mě to. Před těmi deseti lety jsem tohle naučila i starší ségru, ale ta takovou kliku neměla.

Že jo? Michaela, 28 let To teda neměla. Já jsem narážela na samé ty tragédy a neměla jsem to srdce se nepřihlásit. Bohužel to většinou dopadlo tak, že oni se dožadovali dalších schůzek, a tak jsem je stejně musela zklamat později.

Takže moje vzpomínky nejsou tak dobré a slepému randění říkám ne. Nejhorsi jsou holky ktery se snazej lakat pomoci desetiletejch fotek nebo podobnejch triku.

Ale jinak je prekvapujici jak to u tech ostatnich casto vede k docela fajn setkanim a prijemnym vecerum.

Rande na slepo jsem zažila, je fakt že jsme si pár měsíců psaly a viděli i fotky.

Už spolu žijeme, a příští rok budeme mít svatbu Předtím mi nechtěl ukázat fotku, jediná fotka, která mi od něj přišla, byla asi fotka z jeho 5ti let Ale když jsem přišla do knihkupectví, kde jsme měli schůzku, stál přede mnou vysoký, hubený, světlovlasý chlap Sice to nedopadlo, ale byly to hezké chvíle Druhé už naslepo nebylo, měl fotku v profilu.

Ale v reálu jsem ho málem nepoznala, nelíbil se mi jako na té fotce na které se mi líbil strašně. Z jednoho skoronaslepo poslali jsme si fotky byl ti měsíční vztah, kluk švarný, ale později jsem zjistila, že do pohodového upřímného ztahu „nepoužitelný“ Ja jsem na nej jela do USA.

Dopadlo bajecne, ty predtim moc ne. I kdyz jeden me pozval na Sumavu, to bylo moc prima, tyden na lyzich. On byl vubec celej prima, ale vztah z toho nebyl. Jo, párkrát jsem si vyšla s někým ze seznamky. Vždycky to byl absolutní trapas.

Nejsem moc komunikativní a tak jsem nikdy nevěděla, o čem si mám povídat.

Žádný příšerný zážitek nemám, byli to většinou normální nic moc chlapi a jak píše Riki, rozešli jsme se aniž to na nás zanechalo jakýkoli dojem. Zjistila jsem, že tenhle způsob seznámování je pro mě moc kách.

Potřebuju toho dotyčného chvíli znát zcela neutrálně a buď k sobě začneme něco víc cítit, nebo ne. V anketě jaksi chybí neutrální možnost, že se dotyční normálně rozešli, aniž by to v nich zanechalo nějaké emoce. Což si myslím, že je většinová varianta.

Taky jsem jedno rande absolvovala, tuším v roce  Ani fotku jsem neviděla. Přišel chlapík v béžových kalhotách a světle žluté bundičce.

Byly to takové ty vyblité barvy. Celej byl takovej retro : Zašli jsme na jídlo a pak k jeho autu.

Na rozdíl od jeho zevnějšku vypadalo hodně dobře, vnitřek v kůži, zkrátka žádnej střep či Ferarit! Nicméně výlet do Grébovky a další společně trávený čas jsem rychle odmítla a prchla pryč, byl divnej! Následující týden jsem ležela u našich u bazénu a četla časopis Týden. A ejhle, toho chlápka na fotce znám. Jen ten oblek mi neseděl. Na titulku stálo: Nejlepší makléř s cennými papíry v ČR Nechápala jsem Ne, neměla.

Potkali jsme se v terénu, teprve pak mě pozval na rande a už 18 let jsme manželé. Měla, i když tak napůl. On věděl, jak vypadám, ale jen obličej. Já nevěděla vůbec. Když přišel a přihlásil se ke mně, první moje myšlenka byla – nojo, tak na takovýho krásnýho chlapa nemám nárok.

Moc se mi líbil a už dva roky se mi stále líbí. Máme se rádi a nelituju, že jsem na rende na slepo šla. Připravila bych se o báječnýho chlapa.

Jo a pak se i svěřil, že sice věděl jak vypadám v obličeji, ale měl trochu strach, abych nebyla v určitých partiích níže jaksi „kredenciozní“  Což nejsem.

Poslední bylo napůl naslepo. Na lidé. Co mě vyvádělo z míry byla uváděná váha a výška: cm a necelých kg. Vždyť na sobě tak dřete a usilujete o lepší pozici! Bohužel se chováte ke kolegům odtažitě a můžete je poučovat.

To samé funguje ve vztahu a připomínky partnera berete moc vážně. Předposlední den pracovního týdne se blíží ke svému konci a vy se nemůžete zbavit dobré nálady. To může ovlivnit šéfa k pozitivním krokům. Už vás tak nepeskuje a dává vám více prostoru.

Podpora kolegů je veliká a v blízké budoucnosti vám pomůže.

Vaše pracovní nasazení se šéfovi zamlouvá a pomalu lituje, že na vás byl přísný. Vše si dokážete promyslet a nic vám nedělá problémy. Pokud chcete zapracovat na designu domácnosti, tak se do toho dejte. Půjde vám to báječně od ruky. Velký manuál mytí vlasů: Jaké chyby děláte? Jak zhubnout. Nízkosacharidová dieta: Pro koho se hodí a jak ji držet,….

Zaujalo nás. Mamma Mia! Milujete styl Francouzek? Tohle jsou 4 knihy, které vám…. Nejkrásnější lněné kalhoty, ve kterých budete chtít strávit celé léto! Závislost na partnerovi? Psycholog radí, jak se z ní vymanit.

Restart s Dietou Terezie Němcová: Dovolila jsem sama sobě milovat jídlo. Přicházejí nejvíc sexy boty tohoto léta a nemusí mít nutně podpatek! Jak se dobře hádat bez křiku? Sexy léto začíná: 30 nejlepších modrých šatů z aktuálních kolekcí.

Konec Marie Kondo: Proč je vidina trvalého úklidu a štěstí nesmyslná?

Letní teploty se blíží! Jak si udržet líčení a účes i ve vedrech? Velké finále: Kdo získal titul Restart roku Články odjinud.

Zaměřeno na muže: Proč si ženy neustále vybírají Taky vás maminka vždycky varovala před muži, kteří jsou sice neodolatelní, ale zaručeně vám zlomí Slavné páry na červeném koberci, na které Velké události od předávání cen až po premiéry nových filmů nás, obyčejné smrtelníky, prostě Borůvková zmrzlina.

Banány nalámejte na kousky, dejte do sáčku a uložte přes noc do mrazáku. Mražené borůvky a banány Jahodovomalinový cheesecake. Jahody omyjte a dejte do zapékací mísy, posypte cukrem, pokapejte Recepty od Koko: Melounový salát s fetou budete v Pythagoriády se zúčastnili všichni žáci 6.

Klokana se zúčastnilo 59 žáků druhého až devátého ročníku. Mezi nejúspěšnější řešitele patří: Tereza Wolfová 3. Dne 3.

Soutěžící byli prověřováni ze znalostí angličtiny a kouzelnického světa Harryho Pottera. Soutěž sama měla své kouzlo. Hned při vstupu se o soutěžící začaly starat známé postavičky z knih o Harrym.

Soutěžící jednotlivých škol byli rozděleni do kolejí: Nebelvír, Havraspár, Mrzimor a Zmijozel.

Samotná soutěž se skládala z poslechu krátkého úseku filmu Harry Potter, doplňování informací do testového listu a rozhovoru.

Společenský dům v Bartovicích opět ožívá

Hlavní soutěž doplňovaly mnohé minisoutěže o věcné ceny. Do finále postoupilo 20 nejlepších žáků. Zde se na krásném 5.

Česnek – Úžasná rostlina pro kardiovaskulární systém a imunitu – Účinky, Dávkování, Bezpečnost | Nutraday.cz

Česnek (Allium sativum) je velmi ceněná populární bylina s mnoha příznivými účinky.

Užívání česneku má tradičně významné využití pro kardiovaskulárního zdraví, fyzickou vitalitu, kognitivní výkon, odolnost vůči nemoci a dlouhověkost.

Čerstvý česnek nebo vyzrálý česnekový extrakt (Aged Garlic Extract)spolehlivě snižují hladinu celkového cholesterolu a lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), zatímco zvyšuje příznivý cholesterol s vysokou hustotou (HDL). Zároveň také snižuje hladinu triglyceridů.

Česnek má také slibné protinádorové vlastností díky působení na signální systém H2S. Užívání většího množství česneku denně (10 g nebo více) je také spojeno s výrazným snížením rizika rakoviny prostaty, tlustého střeva a žaludku.

Může také urychlovat odbourávání tuku a sekreci adrenalinu.

Hlavní mechanismus česneku zahrnuje molekulu nazvanou alliin. Když je česnek fyzicky narušen žvýkáním, krájením nebo rozdrcením, uvolňuje alliinový metabolit: allicin.

Allicin se mění na řadu v tuku a ve vodě rozpustných sloučenin obsahujících síru. Tyto sloučeniny jsou velmi těkavé a vylučují sírovodík, který je součástí nezaměnitelné vůně a chuti česneku.

Díky působní na signální molekuly zahrnující síru, česnek rozšiřuje cévy a umožňuje lepší krevní oběh.

Česnek je užíván v několika formách: čerstvý česnek, fermentovaný česnekový extrakt(Aged Garlic Extract), vařený česnek a česnekový olejový macerát. Vaření česneku znehodnocuje sirné molekuly a zabraňuje tvorbě allicinových metabolitů s jejich příznivými vlastnostmi.

Česnekový olej nebo macerát, ač je zdrojem některým sirných sloučenin rozpustných v oleji, má potenciálně vysokou toxicitu a neobsahuje allicinové sloučeniny rozpustné ve vodě. Oproti běžného přesvědčení, neobsahuje také žádný allicin.

Veškeré užitečné složky česneku lze nalézt v čerstvém česneku a také ve fermentovaném česnekovém extraktu, což dělá z těchto forem nejlepší způsob užívání česneku.

Doporučené dávkování

Většina studií zabývající se česnekem používá dávku 600-1,200 mg denně, obvykle rozdělené na více dávek. Minimální účinná dávka u surového česneku je jeden stroužek čerstvého česneku, který se užívá dvakrát nebo třikrát denně.

Vyzrálý česnekový extrakt (Aged Garlic Extract)

Vyzrálý česnekový extrakt(Aged Garlic Extract), je česnek, který prošel téměř rok dlouhou fází pomalé fermentace v řízených podmínkách.

Díky tomu si zachová všechny, především ty ve vodě rozpustné sloučeniny a navíc nemá pálivost a zápach čerstvého česneku. Při užívání většího množství česneku je potřeba počítat se silným zápachem nejen z úst, ale po určité době z celého těla.

  Užívání příliš velkého množství česneku také může způsobit popálení či podráždění žaludku a trávicí soustavy.

Česnek je velmi účinná rostlina a může být toxický, pokud je konzumován ve velmi vysokých dávkách, konzumace by nikdy neměla přesáhnout 5% stravy.  To představuje maximální dávku 16 gramů pro osobu vážící 70 kg kč.

Zdroje

Česnek (Allium sativum) je rostlina patřící do stejného rodu jako cibule (allium), nebo také pažitka a pórek.  

Tyto rostliny jsou pěstovány od nepaměti a existují záznamy, že česnek používali již Babylonci, Egypťané, Féničané, Vikingové, Číňané, Řekové a Římané pro léčení stavů jako jsou střevní poruchy, plynatost, červy, kožní onemocnění, rány, příznaky stárnutí a řada dalších. Používání česneku je datováno až do doby před asi 6000 lety. V Egyptě byl zřejmě podáván otrokům z důvodu zvýšení jejich schopnost vykonávat větší množství těžké práce.

Složení

  • Samotná palice u česneku paličáku obsahuje následující složky :  Vodu, fruktany (sacharidy), proteiny, vlákninu a sirné sloučeniny (hlavní bioaktivní látky).
  • Sirní sloučeniny zahrnují alliin (z něhož se přechodně díky enzymu allinázy stává allicin), S-Allylcystein(vznikající z glutamyl-S-Allylcysteinu při procesu fermentace vyzrálého česneku), dále v menším množství molekuly SAMC a SMC a další sloučeniny, jako : β-Chlorogenin, ACE inhibující dipeptidy, Lignany Matairesinol a Secoisolariciresinol, Kvercetin, Apigenin, Myricetin, Kaempferol, Molybden, Luteolin, Glutathion, molekuly obsahující selenium, vitamin C, kyselina kafeová(caffeic), ferulová(ferulic), gallová(gallic acid), flavonoidy a další.
  • Jednou z hlavních molekul je tedy Alliin, který se rychle přeměňuje na Allicin (který však není bioaktivní v těle) a pak dále degraduje buď na Ajoene (což je jedna z bioaktivních látek), molekuly vinyldithinu a dithiinu a s-allyl cystein.
  • Oproti allicinu je S-allyl cystein (SAC) mnohem stabilnější sloučenina a může zůstat bioaktivní až po dobu dvou let.

Během procesu vyzrávání česneku stárnutí se obsah SAC zvyšuje z 200μg / g suchého extraktu až na 7200μg / g suchého extraktu. Levnější produkty využívají toho, že stačí minimální množství 500 μg / g) S-allylcysteinu, aby bylo možné produkt nazývat česnekový extrakt. Kvalitnější produkty, obsahují množství u horní hranice SAC až 7200μg / g.

Proces fermentace vyzrálého česnekového extraktu (Aged Garlic Extract)produkuje také některé vlastní unikátní sloučeniny, které nejsou obsaženy v čerstvém česneku.

Česnekový olej a macerovaný česnekový olej obsahuje zejména v oleji rozpustné sirné sloučeniny, jako diallyl disulfid a diallyl trisulfid a na rozdíl od vyzrálého česnekového extraktu je velmi aromatický.

AMPK

Četné složky česneku včetně Ajoenu umožňují aktivaci AMPK (signalizace závislá na LKB1 a SIRT1). Bylo potvrzeno, že sedm týdnů užívání česneku jako 2-5% stravy u potkanů ​​zvyšuje AMPK v hnědé (o 20-80% vyšší než kontrolní skupina) a v bílé (50-100%) tukové tkáně stejně jako kostních svalech (o 10 -30%) a játrech (o 10-40%), v závislosti na dávce.

Aktivace AMPK mimo jiné souvisí se snížením syntézy tuků.

NF-kB

Sirné sloučeniny obsažené v česneku mají tendenci snižovat NF-kB, což je zánětlivá signalizační molekula, která zprostředkovaně působí na mnoho epigenetických genů, které jsou nadměrně aktivovány při metabolických poruchách, zánětu a rakovině.  

Minerální detoxifikace

Je známo, že česnek vykazuje vlastnosti chelatace železa srovnatelné s dalšími rostlinami jako petrželka, rozmarýn, šalvěj, cibule a studie u potkanů ​​potvrdila zvýšené vylučování kadmia ve stolici u potkanů, kterým byl podáván česnek.

Anti-aging

Tradiční užívání česneku zahrnovalo také použití pro dlouhověkost. V současné době panuje domnění, že tato anti-aging vlastnost česneku souvisí se zlepšením kardiovaskulární a mozkových procesů ve vyšším věku a zvýšenou vitalitou.

Dalšími mechanismy dle výzkumů může být zvýšení takzvaného Hayflickova limitu(limit, kolikrát se buňka může dělit) a obsahem lektinu z česneku a jeho působení na zmenšení oxidačního stresu v kmenových buňkách.

Alziemerova choroba

S-allylcystein je zkoumán pro Alzhiemerovu chorobu, protože ve studiích in vitro potlačuje amyloidogenezi (produkci amyloidních proteinů) a je také známo, že S-allylcystein redukuje apoptózu u neuronů způsobenou amyloidními proteiny, H2O2 a reaktivními molekulami kyslíku (ROS).

Kardiovaskulární zdraví

Má se za to, že česnek poskytuje ochranné účinky na srdce a oběhovou soustavu, díky působení na signální dráhu molekul oxidu dusnatého (NO) a sirovodíku.

In vitro bylo prokázáno, že sirné sloučeniny v česneku dokáží pronikat do červených krvinek díky difuzi bez narušení membrán krvinek.

Ateroskleróza

  1. Česnek je také spojován s účinky zabraňující ukládání vápníku v arteriální stěně (proces známý jako arteriální kalcifikace), což vysoce koreluje s aterosklerózou a s předčasným úmrtím na kardiovaskulární onemocnění.

     

  2. Jedna studie používající vyzrálý česnekový extrakt 1200 mg denně, poznamenala, že u osob s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění, kteří byli léčeni aspirinem a statiny, a kterým byl podáván česnekový extrakt, bylo 22,2% zvýšení koronárního vápníku sníženo na 7,5 %.

  3. Také bílá tuková tkáň je vysoce korelována s hladinami vápníku v koronárním arteri a použití vyzrálého česnekového extraktu spolu s některými dalšími přípravky (Vitamin B12, B6, B9) zdá se zabraňuje progresi tvorby koronárního vápníku, což je spojeno s relativní redukcí homocysteinu a menší tvorbou bílého tuku.

  4. Mechanismy, které jsou základem koronární kalcifikace zahrnují také aktivaci NF-kB, prostřednictvím oxidace LDL cholesterolu,TNF-α a H2O2.

S-allylcystein může snížit aktivaci NF-kB v reakci na oxidovaný LDL cholesterol, TNF-α a H2O2 a také navýšit intracelulární glutathion. Snižování zánětlivých reakcí snižuje poškození cévní stěny.

Trombocyty

Při zkoumání funkce trombocytů u lidí se zdá, že 7 200 mg zralého česnekového extraktu (aged garlic extract) užívaných po dobu 10 měsíců u hypercholesterolemických mužů snižuje agregaci trombocytů indukovanou efedrinem a kolagenem.

Vyzrálý česnekový extrakt vykazuje schopnost inhibovat agregaci krevních destiček, když je užíván jak zdravými osobami, tak i těmi, kteří mají kardiovaskulární komplikace.

Tento efekt byl však pozorován u vysokých dávek a menší konzumace česneku ve stravě nemusí být spojena s takovým účinkem.

Obezita a triglyceridy

U obézních potkanů ​​s metabolickým syndromem, kterým byl podáván vyzrálý česnekový extrakt společně s tělesným cvičením, ukázal, zvýšenou ztrátu tuku při cvičení a snížování triglyceridů.

Cholesterol

Složky česneku se zdají být inhibitory HMG-CoA (molekulární cíl statinových léků) a druhotně mohou inhibovat syntézu cholesterolu. Tento mechanismus se zdá být dostatečně účinný a dosažitelný nízkými dávkami. Snížení cholesterolu se v několika studiích pohybovalo kolem 10 % za použití dávek kolem 600-1200 mg česnekového extraktu( aged garlic extract).

Obezita a tuk

Složky v česnaku jsou schopné stimulovat sekreci noradrenalinu a zvýšená sekrece noradrenalinu působí na β-adrenergení receptory hnědé tukové tkáně, a tím zvýšuje tvorba tepla.

Studie zkoumající tuto schopnost poznamenaly, že česnek může účinkovat na snížení tělesného tuku při stravě s vyšším obsahem tuku. Studie u hlodavců také odhalili, že  česnek stimuluje produkci hnědého tuku na úkor bílého tuku.

Aby tělo mohlo spálit zásoby tuku, musí ho nejprve převést z bílého na hnědý tuk.  

Ve studiích, které primárně nezkoumali tukovou tkáň zaznamenaly, že dlouhodobější užívání česneku (minimálně 8 týdnů) vedlo k větší ztrátě hmotnosti ve srovnání s kontrolními skupinami.

Adipokiny

Adiponektin je známý jako protizánětlivý adipokin, který má antidiabetické i kardioprotektivní úlohy, a jeho zvýšení se považuje za terapeutický pro metabolický syndrom. Dávka 1200 mg vyzrálého česneku denně (Aged Garlic Extract) po dobu dvanácti týdnů u osob s metabolickým syndromem byla schopna významně zvýšit plazmatickou hladinu adiponektinu.

Česnek a cvičení

Česnek má tradiční využití (Egypt a Řím),  jako prostředek pro snížení únavy a snižující riziko infekce. Z tohoto důvodu byl také česnek podáván otrokům v Egyptě, aby byli schopni vykonávat víc namáhavé práce.

Zlepšení fyzické výkonnosti bylo pozorováno u myší podrobených testu odolnosti na běhacím zařízení v době 30 minut po užití česneku a vyzrálý česnekový extrakt se jevil účinější než syrový česnek.

Bylo zaznamenáno zlepšení submaximální výkonosti spojené se zlepšením hladiny oxidu dusnatého a zlepšením okysličování.  Bylo zaznamenáno, že česnek zvyšoval oxid dusnatý o 30-40% během 15-60 minut.

U osob s koronární artézou (CAD) na stabilní farmakoterapii, kteří poté podstoupili šest týdnů suplementace ekvivalentu 1 g surového česneku, snížili maximální srdeční frekvenci (o 12%) a pracovní zátěž srdce během cvičení bez účinku na klidovou srdeční frekvenci, což vedlo ke zlepšení kapacity cvičení.

Česnek a imunita

Přirozené buňky zabijáků (NK buňky)

  • U jinak zdravých lidí, kteří užívali 2,5 g extraktu z fermentovaného česneku (Aged Garlic Extract) po dobu 45 dnů, došlo k zdvojnásobení aktivity NK buněk v séru vzhledem k placebu, což bylo považováno jako hlavní faktor, vedoucí ke snížené míře infekce běžného nachlazení.
  • Nárůst přirozených zabijáckých imunitních buněk, přispívá k nespecifické imunitě.
  • Vyšší dávky česneku také zvýšují počet zvláštních γδ-T imunitních buněk s podobným účelem jako NK buňky zhruba na osminásobek.

Česnek a běžné nachlazení

Z metaanalýzy týkající se studií česneku bylo zaznamenáno snížení kumulativních nemocných dní z 366 u placeba na 111 (70% snížení) a snížení průměrné délky symptomů z 5 na 1,5 (70% snížení)  

Imunosuprese u stresu

U jiných zdravých myší, kterým byl podáván zralý česnekový česnekový extrakt, bylo zjištěno, že stresem indukované snížení velikosti sleziny a počtu buněk bylo sníženo o 75% a 55%  a současně bylo výrazně blokováno snížení aktivity přirozených zabijáckých imunitních buněk (NK), což naznačuje imunoprotektivní účinek proti stresu.

Testosteron

Nižší dávky česneku jsou známy jako ochrana varlat proti prooxidačním toxinům, což může představovat relativní zvýšení testosteronu.

Kortizol

U potkanů ​​krmených 0,8% česneku ve stravě se zdá, že po 28 dnech dochází ke snížení cirkulujícího kortikosteronu přibližně o polovinu.

Játra

Při zkoumání studií, které hodnotí interakci mezi česnekem a alkoholem, byly pozorovány ochranné účinky vyzrálého česnekového extraktu nebo samotného česneku při snižování poškození jater z alkoholu, srovnatelný s účinností jako vitamin E. Z výsledků vyplývá, že může konzumace česneku působit ochraně, pokud je denně užíván asi týden před akutní toxicitou alkoholu.

Ledviny

Diabetické ledviny mají zvýšenou expresi VEGF, která zvyšuje ERK-1, čemuž česnek zdá se brání a chrání tím ledviny před poškozením a přílišným oxidačním stresem.

Prostata

Předpokládá se, že česnek je prospěšný nejen proti rakovině prostaty a také pro léčbu benigní hyperplasie prostaty.

U 27 pacientů s benigní hyperplazií prostaty bylo 200 mg / kg surového česneku po dobu jednoho měsíce účinné při snižování velikosti prostaty o přibližně 32% a symptomy benigní hyperplázie prostaty byly významně vylepšeny vzhledem k jejich výchozím hodnotám. Vysoká konzumace česneku nebo česnekového extraktu, podle předběžných důkazů u lidí, zdá se, výrazně snižuje velikost prostaty a zlepšuje příznaky benigní hyperplasie prostaty

Česnek a Nikotin

Nikotin je alkaloid nacházející se v cigaretách, odpovědný za jejich návykovost a v nadměrném množství může vyvolávat oxidační poškození orgánů.

Při studii zkoumající česnekový extrakt společně s dávkou nikotinu, která byla dostatečná pro vyvolání oxidativního poškození po dobu 21 dní, česnek plně zabránil změnám v glutathionu a peroxidace lipidů, stejně jako markery poškození ledvin.

Má se za to, že je to díky ochraně DNA a antioxidativním vlastnostem a byla dosažena i izolovaným S-Allyl cysteinem .

Česnek a med

Antibakteriální vlastnosti medu jsou zdá se synergické s antibakteriálními účinky česneku a zázvoru a v laboratorních podmínkách působí například na kmeny Salmonella, Staphylococcus aureus, Listeria moncytogenes a Streptococcus pneumonia.

Bezpečnost a toxicita

  1. Česnekový olej, ač v nízkých dávkách relativně dobře snášeny, ve vyšších dávkách, kterých lze dosáhnout doplňkovými přípravky zaznamenal toxické účinky, se smrtelným účinkem v dávce 100 mg / kg u potkanů.

  2. Zdá se, že zejména S-allylcystein má vysoký bezpečnostní práh (někdy se uvádí, že je 30krát bezpečnější než ostatní složky česneku obsahující síru) a jeho smrtelná dávka pro 50% populace (LD50) u myší (cca 9 g / kg) je mnohem vyšší než u allicinu (cca 0,3 g / kg) a u diallyldisulfidu.

     

  3. S-allylcystin se jeví jako schopný být toxický při extrémně vysokých dávek, ale v normálních až vyšších dávkách je zcela bezpečný a netoxický.

Nežádoucí účinky

Při vyšší konzumaci česneku dochází k uvolňování nestabilních sirných sloučenin, které způsobují typický česnekový zápach.  Tradiční doporučení je zapít česnek mlékem, což redukuje česnekový dech, jenž je vedlejším účinkem česneku. Dalším častějším vedlejším účinkem u konzumace čerstvého česneku je také u určitého procenta populace nepříjemné pálení žáhy.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector