Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!

Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!Listopadová aktualita připadající na magické datum 11. 11. se nese v duchu Svatomartinských slavností, které ocení především milovníci dobrého vína.

Historie praví, že na svatého Martina vinařům končila služba u sedláků, a spolupráce na další rok se diskutovala u sklenky vína z podzimní sklizně. Tradice připíjení si mladým vínem se však díky své oblibě dochovala až do současnosti.

  V tento den by se měly poprvé otevírat a koštovat lahve vína, které představují nové ročníky českých a moravských vín. Vinaři vždy netrpělivě vyhlížejí období, kdy budou moci okoštovat mladé víno a předvídat, jaký ten letošní rok bude.

Když se totiž toto mladé víno povede, je velmi pravděpodobné, že celý ročník bude kvalitní.

Myšlenka Svatomartinského vína, jak jej známe dnes, spatřila světlo světa někdy kolem roku 1993. První mladé víno dostalo název “Moravíno nouveau” a bylo vyrobeno ve Vinných sklepích Valtice.

Tradice mladých vín v Evropě je ovšem relativně dlouhá, své počátky má ve francouzské vinařské oblasti Beaujolais.

Zde se snad odjakživa vyrábělo vin de l’année neboli víno daného ročníku, a jeho popíjením se slavil taktéž konec sklizně.

Toto víno, jehož lahve se tradičně otevírají třetí čtvrtek v listopadu, je dnes známé jako Beaujolais Nouveau a považujeme jej za francouzskou obdobu Svatomartinského vína.

Aby víno mohlo nést označení Svatomartinské a logo svatého Martina na bílém koni, musí urazit dlouhou cestu. Prvním předpokladem je, že je vyrobeno pouze z hroznů konkrétních odrůd, které byly vypěstovány a zpracovány na území České republiky.

Každé české svatomartinské víno je hodnoceno nezávislou komisí, kterou tvoří vinařští odborníci a sommeliéři. Ti jednotlivým vínům udělují body na stupnici do 100.

Minimální získaný počet pro uvedení vína na trh a získání označení s logem je 78 bodů.

Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!Na výrobu bílých svatomartinských vín se smí používat pouze odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané. Klarety, růžová a červená vína se smí vyrábět pouze z odrůd Modrý Portugal, Svatovavřinecké a nově je povoleno též růžové víno z odrůdy Zweigeltrebe.

Obnovený zvyk koštování mladého vína je spojen s tzv. svatomartinským posvícením, ke kterému patří svatomartinská husa, tradiční pečivo jako jsou svatomartinské rohlíky pečené do tvaru podkovy, plněné koláče či velké sypané rohlíky.

Pokud si najdete čas, rozhodně neváhejte a na tyto slavnosti zavítejte, čekají vás vinné i gurmánské zážitky, které zpříjemní sychravé podzimní dny letošního roku.

Tereza Miksová
Recruitment Coordinator

Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!

Zdroje:
https://mojelahve.cz/
https://www.udvoupratel.cz/

Legenda s názvem Svatomartinské víno

Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!

Jistě vás nepřekvapí, že toto víno nese název a logo dle svatého Martina, který přijíždí 11. listopadu na bílém koni. Aby však víno mohlo nést název Svatomartinské víno a honosit se společným logem na etiketě, musí splňovat řadu požadovaných kritérií.

Odborná komise každoročně schvaluje kvalitu a vlastnosti vína, jako jsou barva, aroma a chuť. Komise víno posuzuje „naslepo“ a hodnotí standardním stobodovým systémem vlastností. Tento proces má své kouzlo a podtrhuje kvalitu prezentovaného produktu, až pokud vinař dostane schválení, tak může dané víno dodávat na trh pod svou značkou a tímto označením.

Pokud byste chtěli Svatomartinské zařadit odrůdově, tak vězte, že se nejedná o jeden typ, každopádně lze vyrábět pouze z raných odrůd:

  • Růžové, klaret – Zweigeltrebe (přidáno jako možnost v roce 2013), Svatovavřinecké, Modrý portugal
  • Bílé – Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Muškát moravský (ten byl jako možnost přidán v roce 2010)
  • Červené – Svatovavřinecké, Modrý Portugal

Červená vína jsou velmi často připravována metodou, která se nazývá karbonická macerace. Jedná se o speciální způsob, jak z modrých hroznů vyrobit červené bez macerace slupek. Díky tomuto postupu jsou i červená Svatomartinská extrémně sametová a ovocná vína a doporučují se dokonce podávat lehce nachlazená.

Ale pozor na stáří. Pokud si chcete opravdu na tomto mladém vínu pochutnat, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, do Velikonoc. Jen tak si víno udrží svou přirozenou svěžest a výjimečnou chuť.

Proč mladé víno? Protože se jedná první vína v novém ročníku. I přesto, že zrají pouze několik týdnů, tak již stačí získat svůj osobitý charakter. Jedná se o vína, která označujeme jako svěží a ovocitá.

O víně

Svatomartinské ocení především milovníci suchých vín, jelikož v něm najdeme zbytkový cukr do 9 g/l a pouze nepatrný obsah CO2. Oproti ostatním suchým vínům se liší zejména obsahem alkoholu. U růžových a bílých vín nesmí obsah překročit 12,5%, u červených 13%.

O svěží a ovocité chuti jsme již mluvili. Tato charakteristika je dána rozmanitostí odrůd, širokou paletou barev, vůní a chutí. Pokud jste milovníci svěžího, ovocitého, vyrovnaného vína s velice příjemným aromatem a jemnou tříslovinkou, tak se jedná o víno jako dělané pro vás. Zároveň se jedná o víno s vyváženým obsahem cukrů a kyselin.

Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!

Historie

Pokud si myslíte, že slavnosti (o kterých se zmiňujeme níže) spojené s tímto produktem jsou novodobým výmyslem, tak jste na omylu. Naopak se jedná o tradici, která sahá až do dob císaře Josefa II.

Ve své podstatě vznikla velice pragmaticky na oslavu ukončení služby vinařů, kteří hospodařili u velkých sedláků. Tato služba končila v podobném datu jako dnes slavíme svátek sv. Martina a při sklence prvního mladého vína z podzimní sklizně se domlouvala služba na příští rok. S tím se neslo i dnes již tradiční pojídání pečené husy a koláčů.

Jak jsme již psali výše, o tom, zda si na víno můžete dát „cejch“ Svatomartinského vína, rozhoduje komise. Vlastníkem této značky je od roku 2005 Vinařský fond.

Kdo byl ale vůbec svatý Martin?

Je pravda, že celý svátek svatého Martina je poměrně vtipný, jelikož se jednalo o poutníka, který záměrně žil v chudších poměrech a pomáhal potřebným. Také vůbec není pravda, že by jezdil na bílém koni a legendou se stal pouze kvůli soucitu s chudšími.

Když se vracel do svého ležení, tak po cestě potkal žebráka, kterému daroval polovinu svého pláště. Nic co by překvapilo, ale dnes se jedná o jednoho z nejznámějších světců.

Asi by se sám Martin divil, kdyby dnes oživl a zjistil, že na jeho svátek se spořádají tuny pečené husy a vypijí litry vína, to byl totiž přesný opak toho, jak sám žil. Ale prostý lid potřeboval prodat nějaké to maso, a tak vymyslel historku, že se nějakou dobu Martin ukrýval v husím hejnu.

Není to nic promyšleného, ale pečeni to prodávalo spolehlivě. No a proč by se nepřidali i vinaři, kteří tak mohou prodat své mladé víno. Zvláště když se to pojilo se historií domlouvání dalších služeb, které popisujeme výše.

Věděli jste, že?

Jak velká vlastně tato tradice je? O tom celkem jasně vypovídají čísla produkovaných lahví tohoto vína.

V prvním roce, tedy v roce 2005, se zapojilo 31 vinařů a vyprodukovalo se 125 000 lahví. Již o 4 roky později se produkce vyhoupla přes 1 milion lahví. Dnes, respektive v minulém roce (2018) byla produkce 2 200 000 lahví Svatomartinského vína, od 110 vinařství! Ano, pokud mluvíme o legendě, tak ne nadarmo.

K tomuto speciálnímu vínu se také váže řada zajímavých pravidel. Zaprvé se toto víno nemělo nikdo otevírat dříve než právě na sv. Martina a nalévat se muselo vždy z lahve, nikoli ze sudu.

Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!

Slavnosti

A protože se jedná o tak zakořeněnou tradici, jistě se není čemu divit, že napříč Moravou i Čechami nalezneme na svátek svatého Martina desítky slavností a to jak ve větších městech, tak na malých vesnicích. Slavnosti provází nejen samotné otevírání vín a jeho žehnání, ale i různé poutě, jarmarky, posvícení nebo průvody. Hlavní ale stále zůstává košt a ochutnávka těchto mladých vín.

Vyrazit můžete například do těchto míst (2019):

  • Svatomartinský Mikulov (od 8. 11. do 17. 11.)
  • Svatomartinský košt Hradec Králové (8. 11.)
  • Svatomartinské slavnosti na farmářském tržišti Náplavka (Praha)
  • Svatomartinské slavnosti ve Frenštátu pod Radhoštěm (od 9. 11.)
  • Svatomartinské hody v Bohušově
  • Svatomartinské hody v Ostravě na Masarykově náměstí
  • Na víno s Martinem Blansko (9. 11.)
  • Svatomartinská vína na zámku Zbiroh (9. 11.)
  • Svatomartinská vína v Čejkovicích (9. 11.)
  • Svěcení vína a ochutnávka mladých vín Šardice (9. 11.)
  • Svatomartinský košt Brno (11. 11.)
  • Otevírání Svatomartinských vín Kyjov (11. 11.)
  • Příjezd sv. Martina a slavnostní otevření Svatomartinského vína Český Krumlov (11. 11.)
  • Slavnost Svatomartinských vín v Karlštejně (11. 11.)
  • Slavnosti Svatomartinského a mladého vína Znojmo (11. 11.)
  • Svatomartinská degustace na Vinařské stodole Valtice (11. 11.)
  • Svatomartinská univerzitní Olomouc (11. 11.)
  • Svatomartinská vína Kutná Hora (11. 11.)
  • Svatomartinská vína v Annovino – OC Forum Liberec (11. 11.)
  • Svatomartinská vína v jabloneckém Domě Vína (11. 11.)
  • Svatomartinská vína v Liberci – Dům Vína na Šalďáku (11. 11.)
  • Svatomartinská vína v Mladě Boleslavi – Annovino v OC Olympia (11. 11.)
  • Svatomartinské 2019 Ústí nad Labem (11. 11.)
  • Svatomartinské dny Strážnice (11. 11. – 16. 11.)
  • Svatomartinské slavnosti Hodonín (11. 11.)
  • Žehnání svatomartinského vína Uherské Hradiště (11. 11.)
  • Bzenecké sklepy při svíčkách (15. 11.)
  • 8. Svatomartinský košt Syrovice (16. 11.)
  • Bzenecké svatomartinské slavnosti (16. 11.)
  • Martinské Šidleny Milotice (16. 11.)
  • Svatomartinská husa I Pavlov (16. 11.)
  • Svatomartinské otevřené sklepy Velké Pavlovice (16. 11.)
  • Svatomartinský přípitek Lednice (16. 11.)
  • Svatomartinská husa II Pavlov (23. 11.)
  • Valtické Svatomartinské slavnosti (16. 11.)
Budete mít zájem:  Spánková apnoe – příčiny, příznaky a léčba

Vinaři už otevřeli první lahve Svatomartinského | Dobrá chuť

Vinaři v Česku otevřeli v 11 hodin první lahve mladého vína z letošní úrody. Prodej takzvaného Svatomartinského vína, jehož obliba každoročně vzrůstá, začíná vždy 11. listopadu.

V Brně dnes první lahev přinesl průvod z katedrály na Petrově na náměstí Svobody. Vinařský fond tam uspořádal ochutnávku asi stovky vzorků. Svatomartinské slavnosti se konají na mnoha místech po celém Česku a kromě vína jsou spjaty s tradičními pokrmy, především s pečenou husou.

Právo používat značku Svatomartinské letos získalo 365 vzorků. Zájem vinařů o Svatomartinské roste. Letos jejich počet stoupl o čtvrtinu na 125.

Vinařský fond odhaduje, že v letošním roce česká produkce dosáhne asi dvou milionů lahví, loni to bylo 1,6 milionu. V nabídce je nejpočetněji zastoupena odrůda Müller Thurgau s 96 druhy vín, dále Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Svatovavřinecké nebo Modrý portugal.

Jak poznat pravé Svatomartinské?

Značku Svatomartinské vlastní Vinařský fond. Mohou ji pro svá mladá vína využít všichni vinaři registrovaní v České republice. Jejich vzorky ale musejí projít odborným hodnocením.

Fond upozorňuje na to, že někteří prodejci čas od času nabízejí jako Svatomartinská i vína, která nedosahují požadované kvality.

Spotřebitelé poznají pravé Svatomartinské víno podle loga v podobě Martina na koni na etiketě a jednotné záklopky s nápisem Svatomartinské 2011 na hrdle.

Prodej Svatomartinského každoročně roste. „Naše domácí tradice postupně překonává tradici dováženého beaujolais nouveaux.

Loni se v našich obchodech prodalo o 70 procent více svatomartinského než beaujolais nouveaux,“ uvedla sommeliérka řetězce Tesco Eva Svobodová.

Meziroční nárůsty v prodejích svatomartinského se v posledních letech pohybují kolem deseti procent, letos by podle Svobodové mohl být nárůst až dvojnásobný.

Svatomartinská tradice podzimního hodování je spjata také s kulinářskými specialitami, hlavně s posvícenskou husou, kterou často nabízejí restaurace. Dnes mohou zájemci ochutnat svatomartinské lahůdky na náměstí Svobody v Brně a na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Po celý týden ve vybraných restauracích, které sestavují slavnostní menu tak, aby ladilo s mladými víny.

Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!Kdo dává před vínem přednost pivu, může ode dneška ochutnat speciální Svatomartinské pivo, které letos poprvé vyrobil pivovar Velké Březno. Jde o třináctistupňové světlé pivo, které sládci vařili klasickým dvourmutovým způsobem v měděné varně. Celkem 400 hektolitrů se dnes objevilo na čepu v restauracích v Čechách i na Moravě. „Pro dosažení jedinečné výrazné chuti jsme použili vyšší dávku chmelení. Lahodný speciál je tak podbarvený extra hořkým podtónem,“ uvedl vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht. Více čtěte ZDE.

???? Co je svatomartinské víno a jaká je jeho historie?

10. 11. 2020

Pravé Svatomartinské víno je pouze z lahve!

Okamžik, na který čekají všichni milovníci mladých svatomartinských vín, přichází každoročně 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Právě tehdy se totiž tradičně spouští prodej a otevírají se první láhve. Jak ale tato tradice vznikla? Co za ní stojí? A jak se tento svátek slavil v minulosti?

Svátek svatého Martina se historicky pojí s příchodem zimy, prvním sněhem a pravidelným posvícením. V dřívějších dobách dostávala v tento den čeleď vyplacený plat s sjednávala si službu na další rok. Všude se hodovalo, pořádaly se trhy i poutě a vinaři slavili nové mladé víno. A to už od 7. století.

Svatomartinské víno

Vína, která nesou jméno svatého Martina, jsou mladá, živá, se svěží ovocnou chutí. Za tu vděčí krátkému zrání, které zpravidla trvá jen pár týdnů. A právě kvůli specifickému výrobnímu procesu je svatomartinské určené pro okamžitou spotřebu. Odborníci doporučují jej vypít nejpozději do Velikonoc. Ale upřímně, komu by taková dobrota vydržela ležet doma.

Jaká vína se mohou pod značkou Svatomartinské vyrábět?

Pravidla jsou jasně daná. Na své si přijdou milovníci bílých, růžových i červených svatomartinských. Z bílých odrůd je povolená výroba z Müller Thurgau, raného Veltlínského červeného a Muškátu moravského.

Mezi růžovými najdete odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe, červeným vládne Modrý Portugal a Svatovavřinecké.

Ve všech případech jsou možné také kupáže schválených odrůd.

Svatomartinská vína najdete každoročně i na Alkohol.cz. Mezi tradičními výrobci najdete naše oblíbené Rodinné vinařství Skoupil, Vinařství Štěpán Maňák, Château Valtice nebo Vinařství Sedlák.

Kdo byl vlastně Svatý Martin?

Svatý Martin se podle všeho narodil v roce 316 n.l. a už ve svých 15 letech se stal vojákem.

Legenda pak hovoří o tom, že prochladlému žebrákovi daroval část svého pláště. Druhý den se mu zjevil Kristus, překvapivě oblečený právě do jeho pláště. Tento zážitek byl natolik silný, že Martin bohu následně zasvětil svůj život.

Později se svatý Martin stal patronem vojáků, jezdců, hus a vinařů.

Svatomartinské pranostiky o jídle a víně

Tradiční oslavy masopustu a příchodu zimy najdeme i v lidových pranostikách, kterých existuje hned několik.

  • Na den svatého biskupa Martina milý hospodář a jeho družina husy jedí, víno k tomu pijíce, štědrého Martina chválíce; páni, žáci a kněží se radují, neb se jim koledy přibližují. Pacholci a dívky svobodu mívají a u jiných pánů se zjednávají.”
  • O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá. Radost Martina je husa a džbán vína.
  • Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí. Je-li kobylka martinské husy hnědá, bude málo sněhu a na holo mrznout; je-li však bílá, bude hodně sněhu.

Co si dopřát na sváteční stůl o svatém Martinu?

Kromě dozlatova upečené husy s knedlíky a červeným zelím doporučujeme také sladké svatomartinské rohlíčky plněné mákem nebo povidly. K tomu samozřejmě už zmíněné mladé červené či bílé víno, které k české kuchyni dokonale sedí.

Připravili jsme pro vás recept od skvělé kuchařky a blogerky Báry. Za klik stojí i její blog, na kterém najdete spoustu další inspirace.

Svatomartinská husa s jablkovým zelím

Podle tradiční husy kdysi lidé předpovídali, jaká bude zima. Hodnotili to podle množství a rozmístění tuku, ale třeba i barvy kostí. Čím tmavší hrudní kost byla, tím blátivější měly být Vánoce. A naopak čím světlejší, tím více sněhu mělo napadnout.

  • Co si připravit na husu:
  • 1 husu,
  • sůl, drcený kmín,
  • vodu na podlití, případně mléko na namočení
  • Na jablíčkové zelí:
  • 500 g kysaného zelí i se šťávou,
  • 1 větší jablíčko,
  • 2 brambory,
  • cibule,
  • sůl, čerstvě mletý pepř, drcený kmín a třtinový cukr na ochucení.
  • Jak postupovat?

Pokud vám vadí husí pach, namočte husičku přes noc do mléka. Nutné to ale není. Druhý den husu zvenku i zevnitř osolte a dejte péct do vyhřáté trouby. Můžete ji péct i vcelku, ideálně na nižší teplotu 120–160° C doměkka. Podle velikosti husy s přehledem i 10 až 12 hodin. V průběhu pečení se doporučuje občas polít výpekem. To aby nakonec nebyla příliš suchá.

Tip od Báry: Zkuste během pečení přidat oloupané jablíčko, je to taková česká klasika.

Mezitím si připravte jablíčkové zelí: na másle zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte zelí. Lehce podlijte vodou a přidejte nastrouhané jablko a syrové brambory. Duste doměkka, osolte a dochuťte podle libosti.

Svatomartinské rohlíčky

Tradičními svatomartinskými rohlíčky obdarovávala děvčata své nápadníky. Jejich zahnutý tvar má prý připomínat podkovy bílého koně svatého Martina. Recept na rohlíčky najdete na Bářině blogu.

A hlavně, nezapomínejte na pitný režim.

Vyzkoušejte dobroty z článku

Svatomartinské víno opouští lahve

Láhve Svatomartinského, vedle nich vývrtky a vůně martinské husičky. Takový obrázek dnes nabízejí mnohé vinotéky a restaurace po celé jižní Moravě.

Stále populárnější mladé víno opatřené chráněnou značkou Svatomartinské nesmí opustit lahve dříve než jedenáctého listopadu v jedenáct hodin a jedenáct minut. Taková je tradice.

„Svatomartinské mají lidé stále raději. Pijí ho poprvé na svatého Martina a jí k němu pečenou husu.

Jak se říká – na svatého Martina husa a džbán vína,“ připomněl lidové pořekadlo Ivo Klouda z brněnské vinotéky Obůrka.

Vinařské firmy letos dodají na trh nejméně 926 tisíc lahví, ale jsou připraveny vyrobit i více. Lahve se Svatomartinským lze v obchodech lehce poznat podle speciální etikety. Je na ní znak znázorňující svatého Martina na koni a pod ním název Svatomartinské.

Než se ovšem mladé víno dostane do lahví a zamíří na trh, musejí nejdřív odborníci zaslané vzorky ohodnotit a vyloučit ty, které nesplňují poměrně přísná kritéria. Chráněnou značku Svatomartinské uděluje zájemcům už pátým rokem Vinařský fond České republiky.

Budete mít zájem:  Minerální látky a stopové prvky v těle – na co jsou dobré?

Poprvé v roce 2005

Známku Svatomartinské koupil vinařský fond od vinaře Jiřího Kopečka z Valtic na Břeclavsku. „Řada vinařů už pochopila, že je dobré se spojit pod jednu společnou značku. Dokládá to i stále rostoucí počet vinařství a vinařů přihlášených do tohoto projektu,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Vloni se o ochrannou známku přihlásilo osmdesát šest vinařství a prodalo se přes sedm set tisíc lahví vína. Letos Machovec očekává, že se prodá osm až devět set tisíc lahví. „Odbyt zvyšujeme každý rok.

Mezi zákazníky je totiž naše víno stále oblíbenější a vytlačuje francouzské beaujolais. Toho dnes obchodní řetězce prodávají čtvrt palety, zatímco Svatomartinského jsou to třeba tři palety.

Není divu, beaujolais stojí nejméně sto korun, zatímco Svatomartinské se dá koupit i za šedesát,“ vysvětlil spolumajitel rakvických vinařských firem Réva a Ravis.

Lidé, kteří si mladé víno koupí, musejí mít na paměti, že je určené k rychlému spotřebování. „Doporučujeme ho vypít do jara, do kdy si nejlépe zachová svůj svěží charakter. K archivaci není příliš vhodné,“ podotkl hlavní sommelier Národního vinařského centra Valtice Marek Babisz.

Letos i Slovensko

Svatomartinské víno ochutnají ode dneška lidé po celé České republice. A nejen to. „Letos poprvé se Vinařský fond rozhodl rozšířit podzimní tradici oslav příchodu mladého vína i na Slovensko.

Na Hlavnom námestí v Bratislavě tak dnes odstartuje Svatomartinský košt,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu. První láhev Svatomartinského otevřou po jedenácté hodině také na brněnském náměstí Svobody.

„Akci moderuje Jožka Šmukař a návštěvníky čeká degustace sta vzorků letošních svatomartinských. Kromě toho spousta soutěží,“ zve Machovec do Brna.

Co je mladé víno Svatomartinské je mladé víno, u něhož mezi sklizní a uvedením na trh uběhlo jen několik týdnů. Proto má lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu – obvykle okolo dvanácti procent.
Mladé víno je určeno k rychlému spotřebování. Vinaři doporučují vypít ho do jara následujícího roku. Rozhodně mu nehrozí zkažení, jen se stářím ztrácí na svěžesti. Proto mladé víno není vhodné k archivaci.

Jak chutná a jak se pije

Mladá vína jsou lehká, s nižším obsahem alkoholu – kolem dvanácti procent.
Jsou ovocitá, což znamená, že v nich lze odhalit vůni i chuť různých druhů ovoce jako například broskví, tropického ovoce (grapefruitu, pomeranče), banánů, hrušek, švestek nebo višní. Ovocité aroma harmonicky doplňuje šťavnatá kyselinka, která dodá mladému vínu velmi ceněnou svěžest. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do skleničky velice jemně perlit. Je to známka a charakteristika mladého vína a pouze zvýrazní jeho vůni a chuť.
Díky těmto charakteristikám se mladá vína výborně hodí k velmi široké škále pokrmů, zejména pak k tradiční české a moravské kuchyni.
Při domácím servírování platí pro Svatomartinské stejná pravidla jako pro ostatní vína. Důležité je dodržet správnou teplotu.
Bílá a růžová vína se doporučují pít při teplotě 10–12 stupňů Celsia. Pro červená vína s decentní kyselinkou je ideální teplota servírování 12–14 stupňů Celsia, pro červené se sametovým projevem teplota 14–16 stupňů.

Jaký bude letošní ročník

Z vlivů působících na dozrávání vinných hroznů lze tušit, že jejich letošní kvalita dosáhne vynikající úrovně. V průběhu pršelo dostatečně a slunečné počasí v létě dokonalo své. Cukernatost hroznů je na vysoké úrovni, stejně jako jejich zdravotní stav. Vlastní kvalitu vína vinaři s konečnou platností ohodnotí až na přelomu roku, ale obecně lze říci, že víno z roku 2009 bude patřit mezi ročníky nadprůměrné kvality. Z hlediska objemu půjde o ročník s nižším výnosem, který bude v průměru asi o třicet procent nižší než v minulém roce, avšak tento pokles vyváží vysoká kvalita vína.

Zdroj: www.svatomartinskavina.cz

Sommelier Pavel Chrást je odborník na kombinace jídla s vínem, říká: Kyselá vína podporují chuť k jídlu

ROZHOVOR – Vybrat si k jídlu správné víno není jednoduché a mnoho lidí si s tím moc neví rady. „Situace se ale každým rokem zlepšuje,“ tvrdí sommelier Pavel Chrást.

Co byste doporučil ke Svatomartinskému vínu?
Svatomartinské víno je hlavně příležitostí k setkání a ochutnání nového ročníku. Podle mě je jedno, co si k němu člověk dá. Tradičně je ovšem spojené se Svatomartinskými hody, kde se servírovala husa se zelím a knedlíky. Hodí se k němu i mastné uzeniny.

Podle čeho se vybírá víno k pokrmům?
Obecně platí, že podle barvy masa. K rybě bílé, k červenému masu červené. Ale znáte to, sto lidí, sto chutí. Takže vždycky záleží na vkusu jednotlivce a také na úpravě pokrmů.

Může víno podpořit chuť jídla, nebo ji naopak úplně zkazit?
Samozřejmě. Čím je víno kyselejší, tím více podporuje slinění, a člověk má na jídlo větší chuť. Vína s vysokým obsahem alkoholu zase znásobují chuť jídla. Naopak jsou některé pokrmy jako třeba tučné sýry, které chuť vína potlačí. Jazyk se totiž potáhne mastnou vrstvou a člověk další chutě tolik nevnímá.

Ke kterému jídlu se víno vůbec nehodí?
Třeba k čokoládě. S vínem se nekombinují také polévky a klasické vývary. Voda k vodě nesedí.

Dají se u nás mezi levnějšími vzorky vín najít kvalitní?
Každé víno, které udělá člověku dobře, je dobré. I kdyby bylo z krabice. Jen ať si ho člověk koupí, když mu chutná. Já osobně těmto výrobkům nevěřím. Protože jenom kvalitní víno s dobrým jídlem dokáže udělat ze stolování požitek.

Rozumí lidé výběru stolních vín?
Moc ne. I když poslední dobou se zlepšuje. Rok od roku pozorujeme, že lidé pijí nejen více vína, ale hlavně vína vyšší kvality.

Určitě by se mělo pomoci malým vinotékám a hospodám, které víno nabízí. Měly by dostat nějaké příspěvky, aby se zákazníci lépe vyznali v jednotlivých druzích.

Zatím to vypadá tak, že často lidé nemají v restauracích velký výběr.

Jaká vína kupují lidé nejčastěji?
Do vinoték chodí málo. Nejčastěji nakupují levnější vína ve velkých supermarketech. Ve střední cenové kategorii jdou na odbyt moravská vína. Dražší kupují zákazníci raději zahraniční.

Dá se říct, že jsou Jihomoravané odborníci na víno? Ví, co je dobré?
Určitě jsou. Jižní Morava je vinařská oblast. Lidé zde nerozlišují víno jen na červené a bílé, ale zajímají je jednotlivé druhy. Situace je podstatně lepší než jinde v republice.

Znojemsko má Waldberg Nouveau

Horní Dunajovice – Letos poprvé vyrábí vlastní svatomartinské víno vinaři z Horních Dunajovic na Znojemsku. Rodinné Vinařství Líbal pro něj vybralo odrůdu Svatovavřinecké.

Sklepmistr Marek Líbal plánuje naplnit šest set šedesát lahví. „Mladé Svatovavřinecké má výraznou tmavou barvu, odbouranou kyselinu a jemnou chuť s ovocnými, švestkovými tóny.

Uvidíme, jak se bude prodávat,“ řekl sklepmistr.

Ačkoli Vinařství Líbal založila rodina oficiálně až v roce 2001, tradici si předává již třetí generaci. „Odrůdovou skladbu jsme přizpůsobili severní poloze vinařství. Hrozny pocházejí z viničních tratí v Horních Dunajovicích – Frédy, Stará Hora a viniční tratě v nedaleké obci Tvořihráz – Na vinici,“ přiblížil Líbal původ hroznů.

Největší producent vín na Znojemsku – Znovín Znojmo – pořádá dnes hned tři prezentace. „Svatomartinské otevřeme v Praze v hotelu Ambassador a na lodi Čechie a v Ostravě v hotelu Atom,“ uvedl ředitel firmy Pavel Vajčner.

Naopak Líbalovi si zřejmě přiťuknou jen se svými přáteli, známými a obchodními partnery. „Svatomartinské začneme prodávat jako všichni ostatní, jedenáctého listopadu. A to přímo v našem sklepě.

Ale žádnou větší akci k tomu nechystáme,“ sdělil Marek Líbal.

Na Znojemsku, které je jednou z největších vinařských podoblastí v Česku, vyrobí místní jen pět vzorků vín Svatomartinského. „Pro Znojemsko je to škoda. Na vlně popularity svatomartinských vín se mohlo svézt více místních vinařů. My například letos naplníme asi sedmdesát tisíc lahví a předpokládáme, že všechno prodáme,“ uvedl Vajčner.

Na trh se ale chystají i další mladá vína, která ovšem neponesou název Svatomartinské. Řada vinařů totiž nehodlá platit poplatky za užívání značky a raději svým produktům vymyslela originální názvy. Na Znojemsku to jsou třeba Veselé víno, Mladý Lahofer, Waldberg Nouveau či Svatováclavský sběr.

Kde se slaví

  • Středa 11. listopadu
  • Sobota 14. listopadu
  • Letošní ročník
  • Cuvée 4

Brno
11.00 Náměstí Svobody
Košt jihomoravských mladých vín
Čejkovice
11.11 nádvoří hotelu Zámek
Kyjov
11.11 dvorní trakt infocentra
Bukovany
19.00 Bukovanský mlýn, večer u cimbálu s Jurou Petrů
Strážnice
11.00 Slovácká vinotéka, vína ze Strážnice a okolí
Boskovice
11.11 Vinotéka Boskovice, otevírání lahví Svatomartinského vína
Židlochovice
11.00 Svěcení Svatomartinských a mladých vín před kostelem

Blansko
Blanenské vítání svatého Martina Staré zámecké sklepení – ochutnávka a prodej vína svatomartinského
Bzenec
Svatomartinské slavnosti ve sklepení pod sokolovnou
Hustopeče
Průvod svatého Martina na bílém koni v 11 hodin a 11 minut na náměstí. Ochutnávka mladého vína
Mikulov
Ochutnávka Svatomartinských vín na zámku
Němčičky
Košt mladých vín a svatomartinských hus v kulturním domě
Slavkov u Brna
zámek, výstava Mladá svatomartinská vína
Šardice
Svěcení mladého vína a ochutnávka Svatomartinského
Valtice
Svatomartinská pouť – oslava mladého vína ve Španělské konírně valtického zámku
Velké Pavlovice
Svatomartinské otevřené sklepy

Budete mít zájem:  Mozková mrtvice nebo i slabá mrtvička – jaké jsou příznaky?

celkový počet vín 211
bílé 85
růžové 50
červené 76
Müller Thurgau 69
Veltlínské červené
rané 16
Modrý Portugal 50
Svatovavřinecké 72

JIŘÍ ŠEVČÍK A ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Svatomartinské víno se dnes může vyrábět jen z pěti odrůd

To laická veřejnost často vůbec netuší. Svatomartinského vína si velmi cení i vinař z Boršic u Blatnice Libor Zlomek.

Tradice svatomartinského vína je opravdu stará několik set let. Sahá až do dob císaře Josefa II., syna Marie Terezie. Jedná se tedy o dobu poslední třetiny osmnáctého století. Nikde jsem se nedočetl, že by mu tenkrát říkali svatomartinské, popíjeli prostě mladé víno.

Může být každé víno svatomartinské?

Pod známkou svatomartinské víno je dnes možné prodávat pět odrůd. Tři bílé – nejběžnější Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Moravský muškát. Z červených vín je to Modrý portugal a Svatovavřinecké.

Z těchto červených odrůd se však může dělat i růžové víno. Málokdo ví, že z těchto pěti odrůd mohou vzniknout i směsi uvedených odrůd u každého typu neboli cuvee.

Ty je možné také prezentovat pod značkou svatomartinské víno.

Takže jiné víno z nové úrody nelze v tuto dobu prodávat?

Nabízet lze jakoukoliv odrůdu. Nesmíte ji ale nazvat jako svatomartinské víno. Nemůže tam být etiketa Martina sedícího na koni. Prodává se prostě mladé, většinou zemské víno, které na rozdíl od svatomartinského vína není zatříděné a nemusí procházet komisí pro ověření kvality.

Skutečný boom zažívalo svatomartinské víno v posledních letech. Co jej způsobilo?

Značku svatomartinského vína zaregistroval bývalý pedagog na střední škole ve Valticích Jiří Kopeček. Byl to také můj učitel. Vinař, který pak chtěl tuto známku používat, si musel zaplatit takovou licenci.

V roce 2005 tuto známku odkoupil Vinařský fond, který spadá pod ministerstvo zemědělství. Vinaři do tohoto fondu odvádí peníze z každého prodaného litru.

Ministerstvo zemědělství přidá stejnou sumu a část z těchto peněz slouží na podporu a propagaci svatomartinského vína. To byl hlavní důvod toho boomu před pár lety.

Poptávka po svatomartinském víně se stále zvyšuje. Dokážete říci, kolik jej lidé vypili před pěti lety a kolik jej vinaři připravují na letošek?

V roce 2005 se prodalo nějakých 125 000 lahví vína. Letos se však očekává prodej 1,7 milionu lahví.

Říká se, že pokud se vyvede svatomartinské víno, tak bude dobrý celý ročník. Potvrzuje se to?

Dá se předpokládat, že pokud budou první vína zajímavá, bude takový celý ročník

Jaká je letošní úroda?

Letos byly velmi silné mrazy, které teplomilná réva nesnáší, navíc léto přišlo opožděně a celá vegetace měla dva až tři týdny zpoždění.

V průběhu kvetení hodně pršelo a došlo ke sprchnutí některých odrůd, jejich hrozny se pak špatně vyvíjely a zůstaly menší. V létě zase přišly v některých lokalitách kroupy, takže celková úroda hroznů byla letos poloviční.

Kvalita je ale zajímavá. Vína v této fázi jsou hodně aromatická, byť kyselinka je trošku vyšší.

Jak má vlastně chutnat svatomartinské víno?

Je mladé, svěží a ovocné. Jedná se o rané odrůdy, které se už v této brzké době mohou profilovat svými typickými senzorickými vlastnostmi. Standardně nedosahují vysokých cukernatostí, mají příjemnou strukturu a dochuť s jemnou kyselinkou.

Proces vzniku svatomartinského vína je ale podstatně rychlejší než u klasických vín, že?

Vinař sice vyrábí víno svým obvyklým technologickým postupem, ale vše je opravdu o něco rychlejší. Proces výroby, rozbor vína a zhodnocení komisí, to vše trvá asi měsíc. Rozhodnutí je pak na komisi, která musí ohodnotit, zda chuťové vlastnosti odpovídají odrůdě a toto víno může pod požadovanou odrůdou prodávat.

Z kolika vzorků musela letos komise vybírat?

Letos o svatomartinskou známku požádalo 98 vinařství a k senzorickému ohodnocení přihlásili rekordních 310 vzorků vín, které odborná komise ohodnotila.

Na základě jejího rozhodnutí může jít letos do prodeje 238 svatomartinských vín, to je 77 % z požadovaného počtu vzorků. Z toho je 117 bílých, 64 červených a 57 růžových. Díky růžovým vínům je větší polovina svatomartinských vín z modrých hroznů.

Byť se u nás vypije 75 % bílých vín, tak u svatomartinských je většina červených a růžových.

Proč tolik vín neprošlo?

Nejednalo se o vadná vína, byla určitě v pořádku. Technologicky prostě nebyla připravena na tento termín. Doba na výrobu byla totiž letos čtrnáct dnů kratší. Šlo jen o tři až čtyři týdny.

Za tu dobu muselo vše prokvasit, víno se muselo stočit, začeřit a připravit na to, aby bylo v láhvi stabilní.

My jsme si v našem vinařství také udělali svoji firemní komisi a usoudili jsme, že stav a vývoj vína se ještě nedostal ke kvalitě, kterou se snažíme spotřebitelům nabízet, ještě neodpovídá našim představám. Proto letos neprodáváme svatomartinské víno a budeme čekat na ten správný čas.

Co se v době kolem 11. listopadu děje ve sklepě a ve vinicích?

Svatomartinský čas je doba, kdy už je po sklizni. Vinice mají čas na oddech, čekají na řez, hrozny máme ve sklepě a jsme zase klidní.

Je to také čas, kdy se vína vyrobená z prvních odrůd sklízených koncem září začínají čistit a profilovat. Tato mladá vína se už dají ochutnávat, ukazuje se jejich senzorický charakter.

V těchto dnech se už dá dobře odhadnout jakou kvalitu bude mít celý ročník.

Dá se svatomartinské víno archivovat?

Svatomartinské víno se popíjí od svatého Martina do Velikonoc. V březnu a dubnu se vinaři začínají prezentovat se zbytkem svého sortimentu a svatomartinské víno jde do pozadí. Na archivování bych raději doporučil řadu jiných odrůd než právě odrůdy svatomartinského vína.

Máte vy sám rád svatomartinské víno?

Ano, mám rád mladá svěží vína s typickým charakterem dané odrůdy, což jsou také svatomartinská vína. A pokud bych si měl vybrat, tak bych určitě nikdy nepohrdnul odrůdou Müller Thurgau.

Přes tři sta druhů z více než sedmdesátky vinařství. Svatomartinské nesmí na svátek chybět

Kde se nacházíte: iROZHLAS.cz / Životní styl a společnost / Vaření a jídlo | Související témata: víno vinařství Vinařský fond Česko Valtice Svatomartinské

Loni vyrobilo 97 vinařství 366 druhů těchto vín, letošek tak představuje pokles o pětinu. „V druhém kole bylo hodnoceno 84 vín od 34 firem.

To je stejně vzorků jako loni a o 21 procent méně vinařů oproti roku 2019. Požadovanou kvalitu neprokázalo jen šest vín, což odpovídá pouhým sedmi procentům z přihlášených.

Celková letošní úspěšnost je tedy kolem 90 procent a to je myslím velmi pěkný výsledek,“ uvedl hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Halloween je legrace a co je ‚trick or treat‘. Recept na pálivou dýňovou polévku

Číst článek

Důvodem menšího zájmu o značku Svatomartinské mezi vinaři je uzavření restaurací a zrušení velkých akcí spojených s oslavami svátku svatého Martina. Zejména menší vinařství, která se na gastronomii zaměřují, tak přišla o hlavní odbytový kanál.

Vyrobit letos Svatomartinské víno se tak vyplatí jen těm vinařstvím, která mají odbyt zajištěný – například v supermarketech nebo prostřednictvím internetových obchodů. Nejvíce jsou mezi letošními Svatomartinskými zastoupena bílá vína v počtu 143 druhů, následují růžová vína a klarety s 87 druhy a červená vína s 82 druhy.

Značka Svatomartinské byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku každoročně propůjčuje vinařům. Mladá vína s tímto označením se mohou prodávat až od 11. listopadu, kdy slaví svátek Martin.

Kromě Svatomartinských jsou ale na trhu i další mladá vína z letošních hroznů. Nabízí je například Vinařství Lahofer, Vinařství Waldberg, Vinařství Hanzel, ale také Chateau Valtice. Vinařství v jejich názvu většinou používají právě slovo mladý nebo mladá.

Další články

Nejčtenější

Koronavirus, Petr Kellner, MS hokej 2021, Parlamentní volby 2021, Výsledky voleb v obcích, Film, Koronavirus v Česku, Statistika nehod, Olympijské hry 2020 Můj rozhlas, Vinohradská 12, SK Slavia Praha, Petra Kvitová, Euro 2020, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Seznam ministrů, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, Datová žurnalistika, SPORT – rychlé zprávy, Fotbal online, Hokej online, KLDR, Předvolební průzkumy, Afghánistán, Rychlé sportovní zprávy, Gabriela Koukalová, Sýrie, Bramborový salát, Bitcoin, Ester Ledecká, EURO 2020, ZŠ Plynárenská Teplice, Sucho, Izrael, Real Madrid, Kim Čong-un, Donald Trump, Nemocnice na Bulovce, Andrea Vrbovská, Tomáš Horáček, Zuzana Čaputová

Doporučujeme

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector