Pozor na uzeného lososa, způsobuje listeriózu

Když žena zjistí, že je gravidní, měla by se začít zajímat o to, co nejíst v těhotenství, neboť správnou výživou napomáhá ke správnému vývoji a růstu plodu a zároveň vštěpuje dítěte správné stravovací návyky.

Je ale jasné, že hlavně v tak specifickém období ženy, jako právě těhotenství24 je, je někdy chuť6 daleko silnější než vztyčený ukazováček ve smyslu: „Pozor, to by se nemělo!“.

A i když se říká, že by těhotná žena měla sníst vše, na co má chuť, je přeci jen v našich končinách i takové jídlo s pitím, kterému by se měla vyhnout.

Co nejíst v těhotenství – pozor na chinin

Některé zdroje mohou za nevhodné potraviny uvádět i určité druhy ovoce, mezi které patří například grepy. Ty obsahují vedle velkého množství přínosného vitamínu C i chinin, díky kterému je chuť grepu nahořklá. Chinin je ale tou látkou, která není v těhotenství doporučována ke konzumaci.

Jeho konzumace totiž může ohrozit plod a to tak, že ho poškodí. Chinin je navíc obsažen i v tonicu, takže i tento by měla těhotná žena omezit.

V každém případě ale platí, že všechno v omezeném množství nemůže těhotenství jakkoliv ohrozit a vždy se těhotná žena může o tom, co nejíst v těhotenství, poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Co nejíst v těhotenství – nevhodné potraviny

Mezi nevhodné potraviny konzumované během těhotenství patří hlavně mořské plody s nebezpečně vysokým obsahem rtuti, některá masa a mastné výrobky, nekvalitně upravená vajíčka (syrová, nedovařená), sýry7 – hlavně ty zrající a také některé druhy bylinek4. Co nejíst v těhotenství z těchto uvedených potravin je podrobněji popsáno níže.

Mořské plody s možným obsahem rtuti

I když jsou ryby a mořské plody výborným zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin, některým rybám by se měly těhotné ženy vyhnout.

Mezi nevhodné ryby nebo mořské plody řadíme takové ryby a plody, které mají v sobě nebezpečně vysoký podíl rtuti, která by mohla poškodit nervový systém dítěte.

Podíl rtuti se pozná podle velikosti a stáří ryby – čím starší a větší ryba, tím větší pravděpodobnost výskytu většího množství rtuti.Pozor na uzeného lososa, způsobuje listeriózu

Nevhodnými rybami a mořskými plody jsou:

  • mečoun
  • žralok
  • makrely
  • štíhlice
  • nadměrná konzumace tuňáka
  • syrové nebo nedostatečně upravené ryby, korýši a mořské plody (sushi, ústřice, škeble, mušle)

Omezit konzumaci by měly ženy zvážit u těchto ryb:Pozor na uzeného lososa, způsobuje listeriózu

  • skrček
  • konzervovaný tuňák
  • uzený losos
  • pollock
  • sumec
  • ančovičky
  • pstruh
  • pražma
  • kambala
  • platýs
  • krab
  • okoun mořský

Maso a masné výrobky, vajíčka

Veškeré maso by mělo být před jídlem řádně uvařeno, pro ujištění se je vhodné používat teploměr na maso.

Co nejíst v těhotenství by mělo být rozhodně zvýšené množství konzumace párků, hamburgerů či plněných baget prodávaných ve fast foodech nebo na benzínových pumpách, které mohou být nedovařené a mohou způsobit listeriózu.

Pozor na uzeného lososa, způsobuje listeriózu

Pozor by měly dát ženy také na grilované maso nebo na hotové pokrmy, které ohřívají v mikrovlnné troubě, aby bylo jídlo dostatečně teplé a propečené. Z důvodu vzniku možné listerie by se ženy měly vyhnout také paštikám a masovým pomazánkám.

Pozor na uzeného lososa, způsobuje listeriózuJátra mohou být pro plod nebezpečná z důvodu vysokého podílu vitamínu A. Ostatní vnitřnosti mohou ženy jíst, ale maso musí být dostatečně dlouho vařeno, aby neobsahovalo krvavé kousky nebo nepouštělo šťávu.

Vajíčka by měla být dostatečně uvařená, aby byl žloutek i bílek tvrdý a vajíčka nebyla syrová. Syrová vejce mohou způsobit salmonelu6. Vyhnout by se ženy měly potravinám vyrobených ze syrových vajec – vaječný koňak, syrové neupečené těsto, tatarská omáčka, vaječná pěna nebo domácí zmrzlina, Caesar salát se zálivkou apod.

Mléko a mléčné výrobky

Vyhnout by se ženy měly mléku a mléčným výrobkům z nepasterizovaného mléka. Omezit by měly ženy také konzumaci měkkých či zrajících sýrů – Brie, Feta, Camembert či Niva. Listeriózou mohou být ženy ohroženy při konzumaci ovčího nebo kozího sýru, který je vyroben z nepasterizovaného mléka.

Více o vhodných a nevhodných sýrech v období gravidity se dočtete v hlavním článku: Sýry v těhotenství7.

Bylinky v těhotenství

Některé bylinky spadají do kategorie co nejíst v těhotenství, neboť mohou svým účinkem ovlivnit vývoj dítěte, tvorbu mateřského mléka7 nebo při užití některých druhů může dojít ke kontrakcím33.

Chce-li žena pít v těhotenství bylinné čaje, měla by se zaměřit na ty, které jsou vhodné pro těhotné nebo kojící ženy.

Složení těchto čajů je pro gravidní ženy bezpečné a nehrozí jí ani nenarozenému dítěti žádné riziko.

O vhodných a nevhodných bylinkách užívaných během těhotenství se dočtete v hlavním článku: Bylinky v těhotenství4.

Co nejíst v těhotenství – sůl a slané pokrmy

Výrazně omezit by měly ženy dochucování jídel solí. Sůl je v kuchyni díky obsahu sodíku a chlóru nezbytná, ale její denní obsah by měl být jen 5 g na osobu. Vlastností sodíku je, že zadržuje vodu v těle a u těhotných žen je to o to více nevhodné, neboť se žena více potýká s otoky9.

Sůl je také obsažena hlavně v minerálkách, trvanlivých potravinách (sýrech, uzeninách, konzervovaných potravinách), pochutinách (chipsy, slané arašídy či jiné „krekry“).

Velmi nebezpečné na vysoký obsah soli jsou fast foodové pokrmy, je proto lepší a hlavně zdravější dát přednost domácím pokrmům.

Sůl a glutamát sodný je hojně zastoupen v běžných kypřicích prášcích nebo hotových ochucovadlech a vegetách či jiných hotových směsích určených ke kořenění jídel.

Koření k přípravě pokrmů

Mezi nevhodná koření patří:

  • jalovec obecný může způsobit stahy dělohy nebo záněty trávicího traktu
  • černohořčice černá může při nadměrném užívání způsobit potrat13
  • šafrán způsobuje kontrakce a možné krvácení3
  • pelyněk může při větším množství vyvolat potrat
  • rozmarýn může vyvolat potrat
  • petržel – vysoká konzumace může způsobit potrat
  • muškátový oříšek, skořice, pepř, máta, routa vonná, kari a celer – mohou způsobit potrat

Užívání těchto koření není pro těhotnou ženu nebezpečné, pokud je užívá v běžném a rozumném množství. K dochucování pokrmů je možné zvolit pažitku, kopr, natě z kořenové zeleniny nebo citrusovou šťávu. Pro těhotnou ženu tedy není ani nebezpečné udělat si zeleninovou polévku s petrželí a celerem, jen musí dodržet vhodný poměr zeleniny a koření.

Nevhodné nápoje

V těhotenství by se měla žena také vyhnout konzumaci některých nápojů, hlavně tedy:

Více o tom, co nejíst v těhotenství na modrykonik.cz

Použité zdroje

V těhotenství zapomeňte na určité potraviny, škodí vám i dítěti

Pozor na uzeného lososa, způsobuje listeriózu

Těhotenství je sice příjemná událost, ale nutno dodat, že je spojeno také s určitým omezováním. Některá jídla nevyjímaje. Společně se podíváme na to, co byste raději neměla konzumovat, abyste neuškodila sobě, a hlavně ještě nenarozenému miminku.

Budete mít zájem:  Někdy je nutné se překonat aneb běžný život s Bechtěrevovou chorobou

Listerióza jako velké riziko

Listerióza je v těhotenství velkým rizikem. Toto infekční onemocnění způsobuje bakterie nesoucí název Listeria monocytogenes. Pokud chcete snížit pravděpodobnost nákazy, je třeba vyhledávat primárně pasterizované potraviny a preventivně se vyhnout těmto, poměrně běžným jídlům.

Zpracovaná masa

Pokud nechcete, aby vás listerióza během těhotenství postihla, tak si dejte pozor na zpracovaná masa. Máme na mysli třeba párky, jsou to také klobásy, ale i různé druhy uzenin. Pokud je chcete, zajistěte důkladné tepelné opracování.

Uzené mořské plody

I ty mohou být celkem velkým rizikem. Dejte pozor třeba na populárního uzeného lososa, ale také na uzenou makrelu, nebo jakékoliv jiné druhy uzených mořských plodů.

Pozor na uzeného lososa, způsobuje listeriózu

Mléčné výrobky

Máme na mysli ty, které neprošli pasterizací. Sice mohou být chutnější, sice mohou být pro naše tělo i zdravější, ale stále je tady velké riziko toho, že se lze v těhotenství nakazit. Proto je lepší vybírat jen ty, které pasterizací prošly.

Sýry

Speciální kategorií nepasterizovaných mléčných výrobků jsou sýry. Ty, které jsou v kategorii potenciálně nebezpečných, je hned několik. Může se jednat o brie, camembert, ale i fetu, nebo sýr ricotta, stejně jako řadu ostatních převážně měkkých sýrů, které jsou označeny jako nepasterizované.

Pozor na uzeného lososa, způsobuje listeriózu

Neumyté ovoce a zelenina

Pozor také na konzumaci zeleniny a ovoce. Je jedno, zda ho máte ze své zahrádky, nebo z obchodu. Před konzumací je třeba myslet na důkladné omytí pod tekoucí vodou. Jedině tak lze z těchto potravin eliminovat možné bakterie.

Jak nákazu poznat?

Listerióza se v prvotních fázích projevuje podobně, jako chřipka. Proto ani tu v těhotenství nepodceňujte.

Dané infekční onemocnění se projevuje bolestí hlavy, kloubů a svalů, ale i horečkou a dalšími příznaky, které jsou podobné hlavně chřipce. Potom se přidává zmatenost, záchvaty a podobné projevy.

Základem léčby jsou antibiotika, která sice pomáhají, ale v těhotenství mohou být samozřejmě potencionálně nebezpečná.

  • stravování
  • těhotenství
  • zdraví

Listerióza: co způsobuje nákazu a jak se chránit? – Zdraví.Euro.cz

Pozor na uzeného lososa, způsobuje listeriózu

Přestože listerióza pro zdravého jedince nepředstavuje téměř žádné riziko, pro těhotné ženy a osoby se slabou imunitou však může být fatální. Nákazu způsobuje bakterie Listeria monocytogenes, která se do lidského organismu dostává při konzumaci kontaminovaných potravin, zpravidla živočišného původu, které neprošly tepelným zpracováním. Víte, co dělat v případě nákazy?

Co je listerióza?

Jedná se o poměrně vzácné infekční onemocnění, jehož původcem je bakterie Listeria monocytogenes, která může přežívat v organismu zdravého člověka či zvířete, aniž by mu způsobovala nějaké komplikace.

Hrozbou však může být pro těhotné ženy, novorozence, starší osoby nebo pacienty s poruchou imunity.

K nákaze dochází zpravidla konzumací infikovaných potravin, mezi něž patří především nepasterizované sýry, syrové maso či neumyté ovoce a zelenina.

Jak se šíří listerióza?

Parazit, který infekci způsobuje, je celkem odolný vůči vnějšímu prostředí, neboť se dokáže přizpůsobit teplotám v rozmezí přibližně 0 až 50 stupňů Celsia. Ať už jsou tedy potraviny skladovány v ledničce nebo mimo ni, bakteriím nic nebrání se nadále množit. Ideální teplota pro listérie je okolo 25 stupňů Celsia, což jim umožňuje aktivní pohyb a rychlejší šíření.

V přírodě se bakterie vyskytují zejména v odpadní vodě, v půdě a také v rostlinách. Odtud se nejčastěji dostanou do organismu hospodářských zvířat, což je důvodem, proč se listerióza může objevit v potravinách živočišného původu, které neprojdou tepleným zpracováním.

Znáte někoho, kdo prodělal listeriózu?

Jak předcházet nákaze z potravin?

Potraviny mohou být infikovány i sekundárně při zpracovávání a uchovávání vzhledem k jejich rezistenci vůči chladnému prostředí, proto je vždy důležité potraviny dostatečně tepelně zpracovat před jejich konzumací. Ovoce a zeleninu byste měli vždy důsledně umýt a neskladovat ji spolu se syrovým masem. Po manipulaci se syrovými potravinami následně vždy vyčistěte nůž a prkénko a nezapomeňte si rovněž umýt ruce mýdlem.

Rizikové potraviny

Mezi nejrizikovější potraviny, ze kterých je možné se nakazit listeriózou, patří především výrobky, které neprošly tepelnou úpravou. Listerii zabíjí zejména pasterace a sterilace. Typickými rizikovými potravinami jsou:

  • Mléčné výrobky z nepasterizovaného (syrového) mléka
  • Syrové ryby a mořské plody
  • Masné výrobky (např. paštiky)
  • Syrová vejce a maso
  • Měkké zrající sýry s plísňovými kulturami (Camembert, Brie, Niva apod.)
  • Neumyté ovoce a zelenina

Příznaky listeriózy

U zdravých osob se nemusí objevit žádné příznaky nákazy, nebo mohou připomínat průběh lehčí chřipky. Listerióza existuje v několika formách, nejčastěji se však projevuje tzv. febrilní gastroenteritida, která trvá přibližně dva dny a pro níž jsou typické příznaky jako:

  • Bolest hlavy
  • Nevolnost
  • Vodnatý průjem
  • Horečka

Encefalická forma listeriózy

Výrazně závažnější formou je encefalická forma listeriózy, jež postihuje novorozence a osoby s oslabenou imunitou.

Sem řadíme například pacienty, kteří se léčí s HIV, podstupují chemoterapii nebo absolvovali transplantaci.

Tato forma onemocnění postihuje mozkovou tkáň a centrální nervový systém pod obrazem hnisavé meningitidy. Je zde navíc vysoké riziko úmrtnosti. Tato forma může způsobit:

  • Změny vědomí
  • Zmatenost
  • Křeče
  • Mozkový absces

Listerióza v těhotenství

Ženy v období těhotenství by se rizikovým potravinám měly striktně vyhýbat. Jestliže listeriózou onemocní těhotná žena, bakterie napadá i její placentu, plodový obal a především její dítě. Jedná se o tzv. transplacentální přenos infekce.

Pokud se infekce přenese v raném stádiu těhotenství, dochází zpravidla k potratu. V pozdějších stádiích těhotenství může dojít k porodu mrtvého nebo poškozeného plodu, u něhož dochází k výsevu mikroabscesů ve vnitřních orgánech.

Prognóza dětí narozených s nákazou listeriózy je bohužel velmi vážná, neboť šance na přežití jsou hodně nízké. Pokud by byl novorozenec infikován až při průchodu porodními cestami, rozvine se u něj s velkou pravděpodobností hnisavá meningitida. Inkubační doba novorozenecké listeriové meningitidy se uvádí 1 až 2 týdny, přičemž smrtelnost je zde 20 až 30 %.

Diagnostika listeriózy

V posledních letech výskyt listeriózy v ČR poměrně vzrostl, přičemž zdrojem nákazy byly ve většině případů plísňové sýry. Vzhledem k vysokému riziku úmrtnosti oslabených osob, je nutné toto onemocnění neopomíjet, aby mohla být včas zahájena léčba.

Průkaznost listeriózy lze ověřit pomocí kultivace z krve, mozkomíšního moku, ústní dutiny a u těhotných dále z plodové vody a z pochvy. S ohledem na to, že kultivace bakterie trvá poměrně dlouhou dobu, je možné přistoupit k rychlejší variantě, kterou je PCR metoda. Při listeriové meningitidě lze rovněž použít tzv. latexaglutinační test.

Léčba listeriózy a její prevence

Proti listerióze bohužel není možné se očkovat, proto jedinou možnou prevencí je důkladná tepelná úprava potravin a v případě ovoce a zeleniny důsledné mytí, především patříte-li do rizikové skupiny.

Těhotné ženy a osoby s imunitními problémy by v případě jakýchkoliv obtíží měly neprodleně vyhledat lékaře, který provede diagnostiku a stanoví vhodnou léčbu. Zdraví jedinci by se měli s nákazou vypořádat bez komplikací, pokud by však obtíže neustaly ani po dvou dnech, je rovněž vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Budete mít zájem:  Krční Páteř A Psychické Problémy?

Jakmile je nákaza prokázána, je potřeba přistoupit k léčbě antibiotiky, neboť se jedná o onemocnění bakteriálního původu.

U listeriové meningitidy a jiných závažnějších forem listeriózy se zpravidla podává intravenózně ampicilin v dávce 100-300 mg/kg/den.

U obzvláště těžkých forem nemoci se navíc ampicilin kombinuje s gentamycinem. Mezi další účinné léky patří:

  • Benzylpenicilin
  • Kotrimoxazol
  • Chloramfenikol
  • Erytromycin
  • Vankomycin

Zdroje: medicinapropraxi.cz, cs.medicker.com, bezpecnostpotravin.cz

Nebezpečné potraviny! Jehla v klobáse, bakterie v lososovi

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila ve čtvrtek společnosti AHOLD, aby ze svých obchodů neprodleně sáhla stogramové balení uzeného lososa, u něhož laboratorní analýza odhalila přítomnost bakterie, která způsobuje onemocnění listeriózou. Státní veterinární zpráva zase prověřuje nález úlomku jely v klobáse Čertíci.

Nebezpečný losos se objevil v obchodech Albert. Jedná se o stogramové balení plátků uzeného norského lososa polského výrobce Almar Sp.z., které má trvanlivost do 11. března 2016. Výrobek má číslo šarže 08021.

„Laboratorní analýza SZPI v uvedené šarži potvrdila přítomnost bakterie Listeria monocytogenes, která způsobuje onemocnění listeriózou.

Prodejem potraviny s bakteriální kontaminací obchodník porušil platné právní předpisy,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. „Inspekce s prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Všem spotřebitelům důrazně doporučuje, aby předmětnou šarži potraviny nekonzumovali!“ dodal Kopřiva.

Závadnou potravinu řešila také Státní veterinární správa (SVS). Už podruhé v krátké době dostala podnět od zákazníka, který našel v uzenině úlomek injekční jehly. „Výrobek s názvem Čertíci pochází z Kosteleckých uzenin. Na rozdíl od prvního případu z počátku ledna 2016 neprokázala kontrola zavinění ze strany výrobce,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Zdroj: SZPI

7fotografií

Zákazník našel v masném výrobku asi dvoucentimetrový úlomek jehly. Uzenina měla datum spotřeby 27. února 2016, zákazník ji ale uskladnil v mrazáku.

Proto SVS varuje také další spotřebitele, kteří by mohli mít doma zmražený stejný produkt. Konkrétní uzenina patřila do šarže L000900458767, v počtu 60 balení byla odvezena do obchodu řetězce Globus v Jirnech.

Šlo o 400 gramové balení. Výrobky ze stejného dne byly ale na trh uvedeny i pod jinými šaržemi.

SVS tak upozorňuje na 400 gramová balení pod šaržemi L000900458290, L000900458194, L000900458498, L000900459004 a 1,5 Kg balení pod šaržemi – L000900455497, L000900456270, L000900456375, L000900456052, L000900456351, L000900456787, L000900457006, L000900457203, L000900457287, L000900457340, L000900458108. Všechny už jsou po datu spotřeby.

Stání veterinární správa provedla v provozovně Kosteleckých uzenin kontrolu, která ale neodhalila žádné pochybení ze strany závodu. „Při kontrole detektorů kovu nebylo zjištěno pochybení,“ řekl mluvčí SVS Petr Pejchal.

NEPŘEHLÉDNĚTE:

Skandál s medem nekončí: I tyto druhy medů vám mohou způsobit rakovinu

NOVÝ OBJEV: K čemu slouží jádro u avokáda? Odteď už ho nevyhodíte!

vbo TN.cz

Albert musí stáhnout z prodeje uzeného lososa, obsahuje listerii

Kde se nacházíte: iROZHLAS.cz / Zprávy z domova | Související témata: losos listerie potraviny Albert SZPI politika

Jak Českému rozhlasu řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, výrobcem závadného lososa je polská společnost Almar a dovozcem firma Procházka z Roudnice nad Labem.

„Jedná se o potravinu Losos norský uzený plátky, balení 100 gramů, číslo šarže 08021 s označením doby použitelnosti do 11. 3. 2016,“ upřesnil Kopřiva.

Inspekce podle něj s prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty a informaci vyslala i do evropského systému rychlého varování RASFF. „Doporučujeme všem spotřebitelům, aby potravinu v žádném případě nekonzumovali,“ zdůraznil mluvčí.

Listerióza je infekční onemocnění a příznakové jevy se podobají chřipce. Problémy může způsobit hlavně lidem se sníženou imunitou.

Balení norského uzeného lososa, které obsahovalo bakterii bakterie Listeria monocytogenes | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Další články

Nejčtenější

Koronavirus, MS hokej 2021, Parlamentní volby 2021, Výsledky voleb v obcích, Film, Koronavirus v Česku, Statistika nehod, Olympijské hry 2020 Můj rozhlas, Vinohradská 12, SK Slavia Praha, Petra Kvitová, Euro 2020, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Seznam ministrů, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, Datová žurnalistika, SPORT – rychlé zprávy, Fotbal online, Hokej online, KLDR, Předvolební průzkumy, Afghánistán, Rychlé sportovní zprávy, Gabriela Koukalová, Sýrie, Bramborový salát, Bitcoin, Ester Ledecká, EURO 2020, ZŠ Plynárenská Teplice, Sucho, Izrael, Real Madrid, Kim Čong-un, Donald Trump, Nemocnice na Bulovce, Andrea Vrbovská, Tomáš Horáček, Zuzana Čaputová

Doporučujeme

Proč se mít na pozoru před listerií v období těhotenství? – Etická Fitness Aliance

Těhotenství je pro mnoho žen jedno z nejkrásnějších období v životě. Je to také období, kdy v těle matky dochází k fyziologickým změnám.

Kromě rostoucího bříška a zvyšování hmotnosti také dochází ke změně specifické buněčné imunity, která je předpokladem pro přijmutí plodu tělem matky.

Tento jev zvyšuje náchylnost těhotných vůči infekcím vyvolaným patogeny včetně Listeria monocytogenes.

Co je Listeria monocytogenes

Jde o aerobní nesporulující grampozitivní bakterii ve tvaru tyčinky, objevenou u domácích zvířat v roce 1924. V témže roce získala označení Bacterium monocytogenes, později dostala jméno podle významného britského lékaře Josepha Listera (Listeria monocytogenes), zakladatele antiseptické chirurgie.

Onemocnění způsobené listerií bylo v minulosti docela časté a projevovalo se různě. Na příklad v roce 1949 byla v Německu pozorována častá úmrtnost novorozenců. Tato nemoc byla popsána jako granulomatosis infantiseptica, protože způsobovala tvorbu granulomů v různých orgánech. Původcem onemocnění byl rod Listeria. O pár let později během 50.

let minulého století se hromadný výskyt listeriózy objevil i v Československu.

Invazivita a odolnost bakterie

Listeria monocytogenes patří mezi odolné a poměrně agresivní bakterie. Jde o grampozitivní bakterii, což znamená, že její růst je v běžných podmínkách potlačován konkurenčními, gramnegativními mikroorganizmy. V případě vhodných podmínek se ale začne bakterie projevovat.

Prostředí ji k tomu poskytují vysoce technologicky zpracované potraviny v obalech a potraviny skladované při chladírenských teplotách. Může se objevit také v mléce v případě, že dojnice trpěla mastitidou vemene.

Kontaminace čerstvě nadojeného mléka bývá zřídkavá, ale i tak je vhodné jej převařit z důvodu přítomnosti jiných patogenů.

Kde se bakterie vyskytuje

Bakterie je celosvětově rozšířena. Vyskytuje se v trávicím traktu zvířat i člověka, najdeme ji na povrchu rostlin, v půdě i povrchových vodách. Velmi častá je na příklad v jatečních provozech.

Běžně se množí v rozmezí teplot 5 – 45°C, dokonce je schopná růstu i při 0° C. Vysoké teploty ji po určitou dobu nevadí, přežije 60°C po dobu 30 minut nebo 73°C po dobu 2 minut.

Budete mít zájem:  Na velbloudovi po poušti Taklamakan

Snáší pH 5 – 10 a koncentraci soli do 10 %, což je také důvodem její přítomnosti v lahůdkářských výrobcích.

Přenos

Do potravin se může dostat tzv. křížovou kontaminací z jiných, nezpracovaných potravin. Do výrobního procesu může být zanesena i kontaminovanou vodou, kterou je např. zalévana zelenina na polích.

Projev onemocnění a rizikové skupiny

Rozvoj onemocnění je odvislý od citlivosti hostitele. Rizikovou skupinou pro vznik listeriózy jsou především těhotné ženy, novorozenci, malé děti, velmi staří lidé, lidé se závažným onemocněním jater a ledvin nebo lidé s oslabenou imunitou. Ta může být oslabena např. při transplantaci orgánů, při dlouhodobé léčbě kortikoidy, při onkologickém onemocnění a při diabetu.

Incidence a projevy onemocnění

Ve srovnání s ostatními alimentárními bakteriálními infekcemi je incidence listeriózy nízká. Ovšem, přítomnost onemocnění v těhotenství může mít fatální následky.

U osob s normálním imunitním systémem se infekce projevuje gastrointestinálními potížemi (horečka, zvracení, průjem). U oslabených jedinců se může jednat o tzv. invazivní listeriózu, projevující se jako atypické alimentární onemocnění (nepostihuje trávicí trakt, ale nervovou tkáň). Tyto případy velmi často končí smrtí infikovaného.

Listerióza v těhotenství

Onemocnění listeriózou v těhotenství může mít projevy jako chřipkové onemocnění. Projevy onemocnění se ukáží až po delší době od nakažení kontaminovanou potravinou. Inkubační doba se může pohybovat od týdnů až po měsíce.

Příznaky podobné chřipce obvykle začnou náhlou horečkou, zimnicí, bolesti svalů, pocitem na zvracení. Pokud se onemocnění rozšíří do nervového systému, příznaky se mohou rozšířit o bolest hlavy, ztuhlost šíje, zmatenost, ztrátu rovnováhy a případně křeče.

V takových případech je nutné vyhledat okamžitě lékaře.

Jestliže je těhotná infikovaná, dostává se Listeria do placenty, kde se velmi rychle replikuje a způsobuje zánětlivá ložiska a morfologické změny. U plodu se poté může projevit septikémie, což je jednoduše řečeno otrava krve.

Může k tomu dojít polykáním či vdechováním infikované plodové vody. Listerióza v II. trimestru může skončit potracením plodu. V tomto případě se bakterie ještě nedostane do centrálního nervového systému plodu, ve III.

trimestru se onemocnění u plodu projevuje hnisavým zánětem mozkových blan.

Jak probíhá léčení

V těhotenství se podávají antibiotika nebo směsi, které určí lékař. Ve většině případů a při včasném zahájení léčby antibiotika infekci úspěšně zabrání.

Rizikové potraviny

  • Měkké zrající sýry pod mazem (Romadúr), plísňové sýry
  • Chlazené paštiky, pomazánky vyrobené z tepelně neupraveného masa
  • Chlazené uzené rybí výrobky (uzený losos)
  • Syrové mléko
  • Špatně omytá syrová zelenina (květák, brokolice)
  • Majonézové saláty
  • Potraviny Ready to eat (nakrájené ovoce v kelímku, zeleninový salát v kelímku)
  • Syrové maso (tatarák, steak, sushi)

Co tedy jíst?

Pro těhotnou matku a vyvíjející se plod je na prvním místě pestrá strava s dostatkem hlavních živin (proteinů, sacharidů, lipidů), vitaminů a minerálních látek.

Při manipulaci s potravinami je vhodné dodržovat určitá hygienická doporučení – viz níže. Běžně platí pravidlo: vybírat potraviny, které jsou pasterované nebo prošly tepelnou úpravou.

Můžete si tedy dát tvrdé nebo polotvrdé sýry, dobře omyté ovoce a zeleninu.

Jak se chránit před onemocněním z potravin?

Výrobci a prodejci potravin jsou ze zákona povinni dodávat bezpečné potraviny. Někdy se ovšem může stát, že tato podmínka není splněna. Občas i my jako spotřebitelé můžeme nevhodnou manipulací zvýšit riziko infekce. Proto Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje následující opatření pro zmírnění vzniku rizika infekce:

  • Udržujte čistotu: před i po použití toalety si důkladně myjte ruce. Dodržujte čistotu povrchů (kuchyňské linky, desek na krájení, hrnců, nožů). Chraňte potraviny před hlodavci a hmyzem.
  • Oddělujte syrové potraviny od tepelně upravených: používejte uzavíratelné skleněné nebo plastové kontejnery na potraviny. Zabraňte odkapávání šťávy ze syrového masa na jiné potraviny. Pro krájení syrového masa mějte speciální podložku.
  • Tepelná úprava pokrmů: minimálním požadavkem bezpečnosti je působení teploty 75°C  po dobu 5 minut nebo 70°C po dobu 10 minut. Rychlé tepelné úpravy rizikových potravin mohou být nebezpečné, protože teplota neprojde důkladně skrz potravinu (např. rychle orestované maso, volské oko)
  • Rozmrazovaní: chladící a mrazící teploty patogenní mikroorganizmy nezabíjejí, avšak omezují nebo úplně zastavují jejich růst a množení. Nenechávejte rychle se kazící potraviny při pokojové teplotě, protože se při ní rychleji množí. Do lednice či mrazáku uskladněte zakoupené potraviny do 2 hod. Zmrazené potraviny rozmrazujte v ledničce, nikdy ne v místnosti. Při potřebě rychlého rozmrazení ponořte potravinu v obalu do chladné vody. V mikrovlnné troubě rozmrazujte maso jen pro účely následného vaření. Jednou rozmrazenou potravinu znovu nezamrazujte.
  • Používejte nezávadnou vodu a suroviny: Pro přípravu, včetně mytí ovoce a zeleniny, používejte pitnou vodu z kontrolovaných zdrojů. Pokud máte vlastní studnu, ujistěte se, že je voda mikrobiologicky nezávadná. V případě nejasností vodu raději převařte.

Pohled nutriční terapeutky

Je jasné, že těhotné ženy nemohou být v době těhotenství izolovány od okolního světa, a ani by se kvůli strachu z ohrožení plodu neměly pouštět do radikálních změn ve výživě. Pro minimalizování rizika vzniku infekce stačí držet se výše uvedených pravidel. V mé praxi se ale velmi často setkávám s budoucími maminkami, které neví, co mohou konzumovat, aby neublížily dítěti.

Jak jsem uvedla výše, strava je v období těhotenství nesmírně důležitá a jakékoli dietní restrikce jsou naprosto nevhodné.

V těhotenství se zvyšují nároky na veškeré živiny, protože jsou potřebné pro tvorbu a růst tkání plodu.

V tomto období je důležité dbát nejen na kvalitu vybraných potravin, ale také na způsob manipulace či typ kulinářské úpravy. Pečlivější obezřetnost v kuchyni může snížit rizika alimentární infekce.

  • Autorka článku:
  • Mgr. Hana Holišová, nutriční terapeutka
  • Zdroje:

GÖRNER, Fridrich. a Ľubomír. VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín: princípy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho povodu, ktorých zárodky sú prenášané požívatinami. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.

JEŽOVÁ, M., K. MŮČKOVÁ a P. KOUKALOVÁ. Listeria monocytogenes jako příčina spontanního abortu – popis tří případů. Česko-slovenská patologie. 2008, 44(3), 71-74.

KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004. ISBN 80-7157-757-X.

LAMMI-KEFFE, Carol J., Sarah C. COUCH a Elliot H. PHILIPSON. Handbook of Nutrition ang Pragnancy: Nutrition and Health. Totowa, New Jersey: Humana Press, 2008. ISBN 978-1-58829-834-8.

PEZDIRC, Kristina B. a Alexis H. JURE. Listeria monocytogenes and diet during pregnancy; balancing nutrient intake adequacy v. adverse pregnancy outcomes. Public Health Nutrition. 2012, 15(12), 2202-2209. DOI: 10.1017/S1368980012000717.

SZÚ LETÁK: ŠPELINA, Vladimír. Onemocnění z potravin: Alimentární nákazy. Státní zdravotnický Ústav Praha, 2007.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector