Pozor na histamin v rybím mase

O potravinových alergiích jste jistě už slyšeli mnohokrát. Hodně se omílají témata alergií na lepek a laktózu, známá je rovněž alergie na arašídy a ořechy. Zapomínat bychom ale neměli také na alergii, kterou vyvolávají ryby, korýši a měkkýši. Ta totiž patří mezi nejčastější potravinové alergie a vážná alergická reakce jimi vyvolaná může ohrozit i život.

Ryby zastávají významnou složku ve výživě, jelikož obsahují spousty vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, které mají vliv na lidské zdraví.

Ryby, korýši a měkkýši však obsahují alergen parvalbumin, která může u některých osob vyvolat nepřiměřenou reakci imunitního systému. Následky mohou být velmi vážné.

Opatrní bychom měli být zejména tehdy, jíme-li rybu nebo jiné mořské plody poprvé.

Pozor na histamin v rybím mase

Ryby obsahují látku parvalbumin, která může u lidí spustit alergickou reakci.

Alergie na ryby – co ji způsobuje?

Stejně jako u všech potravinových alergií platí, že většina lidí žádný problém při konzumaci ryby nepociťuje. U menšího procenta lidí se však alergická reakce může objevit a to v různé míře. Alergeny ryb mohou vyvolat mírnou, ale i velmi vážnou alergickou reakci, která může ohrozit i život postiženého člověka.

Ryby obsahují více typů alergenů, tím hlavním je již zmiňovaný svalový protein parvalbumin, který tvoří hlavní složku bílé svaloviny ryb. Na parvalbumin reaguje 95 % lidí s prokázanou alergií na ryby.  

Parvalbumin se ale nachází nejen ve svalovině, ale také v jikrách a kůži ryb. U některých osob stačí k vyvolání alergické reakce pouhý dotek. Některým lidem dokonce stačí pouhá přítomnost v místnosti, kde se ryby připravují nebo prodávají.

Parvalbumin má podobné složení u většiny ryb, proto se alergici musí vyhýbat mořským i sladkovodním rybám. Lépe tolerované jsou ryby s převahou červené svaloviny, jako je tuňák a mečoun.

Parvalbumin je látka odolná teplu. Jeho alergenicita se při tepelné úpravě snižuje, ale ne úplně. To znamená, že na ní konkrétně nemá vliv tepelná úprava. Jiné alergeny ryby jsou na teplo naopak citlivé.

Osoby, které nesnesou syrové ryby (např. sushi), nemusí mít žádné problémy s konzumací konzervovaných nebo tepelně upravených ryb. Nejméně obvyklé jsou případy, kdy člověk nereaguje na syrovou, ale pouze tepelně upravenou rybu.

Pozor na histamin v rybím mase

Obalovaná a smažená treska s hranolky (Fish and chips) představuje pro spoustu lidí lákavou dobrotu. Alergici by se jí ale měli vyhnout velkým obloukem.

Ryby, které nejčastěji vyvolávají alergie:

  • Treska – nejvíce alergizující ryba, bohužel se i nejvíce konzumuje a zpracovává i do jídel, kde byste ji nečekali
  • Žralok
  • Hejk
  • Makrela
  • Sleď
  • Pstruh
  • Štika
  • Kapr
  • Tuňák a mečoun – nejméně alergizující ryby

U ryb a rybích výrobků je známá tzv. prahová dávka, tedy množství ryby, při kterém už hrozí vznik alergické reakce. U tresky a sledě stačí 5 mg, u makrely 500 mg, u surimi 1000 mg a u platýze teprve 6000 mg.

VÍTE, ŽE MEZI NEBEZPEČNÉ POTRAVINY PATŘÍ KRABÍ TYČINKY? Nebezpečné jsou proto, že jsou vyrobené ze svaloviny několika druhů ryb. To samé platí pro velice oblíbené asijské jídlo sushi.

Pozor na histamin v rybím mase

Alergici se musí vyhýbat rybám i výrobky z nich vyráběných. Platí to i pro sushi, jehož obliba se rozšířila do celého světa.

Přiznaky alergie na ryby

Alergie na ryby může postihnout děti, mladistvé i dospělé. U dětí a mladistvých představují ryby pátou nejčastější potravinovou alergii. Zatímco alergie na mléko nebo vajíčka v průběhu dospívání vymizí, alergie na ryby ve většině případech přetrvává až do dospělého věku.

Jedná se tedy o trvalou diagnózu, kdy nedochází ke odeznění či alespoň zlepšení nemoci. Pouze u 10 % postižených lze hovořit o zmírnění alergické reakce a celkovém zlepšení stavu.

První příznaky se obvykle objeví pár minut po požití ryby, ve výjimečných případech 24 až 48 hodin poté. Projevy jsou velmi podobné jako u ostatních alergií. Při stanovení diagnózy a léčby je proto velmi důležité najít tu správnou příčinu problémů.

Nejčastější projevy alergie na ryby:

Pozor na histamin v rybím mase

Zatímco u některých lidí pouhý pohled na rybu vyvolá chuť na jídlo, u jiných způsobí nežádoucí alergickou reakci.

Člověk může,ale také nemusí být vždycky alergický na všechny druhy ryb. Rozlišujeme dva druhy alergií na ryby:

Odborníci uvádí, že na všechny druhy ryb bez výjimky, je alergických cca 60 % osob alergických na ryby. To znamená, že ze svého jídelníčku musí vyřadit všechny druhy mořských i sladkovodních ryby včetně výrobky z nich vyráběných. V žádném případě nemá smysl testovat reakce na jednotlivé druhy ryb.

Přibližně 40 % alergiků má štěstí a nesnese pouze jeden druh ryb. I zde je na místě být při konzumaci ryb opatrný.

Alergolog a imunolog MUDr. Radek Klubal, předseda občanského sdružení Máša zaměřující se na pomoc lidem s alergiemi upozorňuje:

Nepleťte si alergii s pseudoalergií

Zdaleka ne každá reakce na potravinu hned znamená alergii. V mnoha případech se jedná o potravinovou intoleranci nebo přecitlivělost. V případě ryb může pseudoalergii vyvolat vyšší množství histaminu.

Projevy přecitlivělosti jsou velmi podobné alergii. Větší množství histaminu obsahují staré, zkažené či špatné zmražené ryby. Potíže mohou vyvolat také parazité, biotoxiny a rezidua léčiv a hormonů obsažené v rybím mase.

Pozor na histamin v rybím mase

Hodně oblíbené jsou konzervy tuňáka. Může obsahovat více histaminu, na který jsou někteří lidé citliví. Nejedná se však o alergii na rybu.

Problémům se lze vyhnout už při výběru a koupi ryb v obchodě. Samozřejmě existují přísná pravidla pro skladování a převoz potraviny, včetně ryb. Například množství ledu při přepravě je stanovováno s ohledem na venkovní teploty. V Česku lze narazit na ryby upravené čtyřmi způsoby:

  • čerstvé ryby chlazené ledem
  • seafrozen – ryby zmrazené na lodi ihned po výlovu
  • mražené v továrně
  • zčerstvělé – mražené ryby rozmražené prodejcem

To však neznamená, že si nemůžete domů přivézt zkaženou rybu. Rybí maso se totiž kazí rychleji než jiné maso. Vždy si vybírejte “zdravě” vypadající rybu s neporušenou a napnutou kůží. Cítit byste neměli rybinu ani čpavek, skutečně čerstvé ryby naopak voní po moři.

Pozor si dávejte i na další mořské potvory

Pokud se podíváte na seznam alergenů, vedle ryb v něm najdete také korýše a měkkýše. Jedná se o takové ty různé mořské i sladkovodní potvory jako kraby, humry, krevety, raky, sépie, škeble, ústřice, olihně, slávky, kalamáry, chobotnice, hlemýždi apod.

Také korýši a měkkýši obsahují alergen, který u některých lidí způsobí alergickou reakci. Jedná se o termostabilní bílkovinu tropomyosin. Pozor bychom si proto měli dávat na dovolené při ochutnávání neznámých mořských specialit. První příznaky se obvykle objeví pár minut po požití potravy, nejpozději cca 6 hodin poté.

Pozor na histamin v rybím mase

Při alergii na korýše je třeba zapomenout i na milované krevety.

Projevy alergie na korýše a měkkýše:

  • Trávicí obtíže – nevolnosti, bolesti břicha, průjem, zvracení
  • Mravenčení v ústech
  • Otok rtů, jazyka, hrdla, uší, rukou, prstů
  • Kožní potíže – svědění, kopřivka, ekzémy
  • Dýchací problémy – dušnost, sípání, úzkost
  • Závratě, mdloby
  • Anafylaktický šok – pouze ve výjimečných případech

Pozor na histamin v rybím mase

Také na různé způsoby připravené kalamáry jsou na dovolených u moře hodně oblíbené.

PŘI KONZUMACI RYB, KORÝŠŮ A MĚKKÝŠŮ HROZÍ RIZIKO OTRAVY. Korýši a měkkýši se živí fytoplanktonem, který obsahuje leccos včetně jedovatých látek. To se týká zejména ústřic, škeblí a slávek.

V určitém množství mohou tyto látky působit jako jed a vyvolat u člověka otravu. Otrava se obvykle projevuje brněním rtů a jazyka, postupujícím necitlivostí horních a dolních končetin a v nejhorším případě může dojít k úmrtí.

Léčba alergie na ryby, korýše a měkkýše

Účinný lék na alergie dosud neexistuje. Jedinou formu úspěšné “léčby” je vyhýbání se alergenům, tedy potravinám, která nám způsobují problémy. V tomto případě lidé alergičtí na ryby z jídelníčku vyřadí rybu nebo ryby, které u nich vyvolávají alergii.

To samé platí v případě alergie na korýše a měkkýše. Prostě je nutné vyhýbat se všem oblíbeným mořským potvorám, která jsou sice vynikající, ale prostě vám “nesedí”.

V případě náhodného požití je doporučené užít antihistaminika, které zastaví nebo alespoň zmírní alergickou reakci. V případě vážnějších a neustupujících potíží vyhledejte lékařskou pomoc. U postiženého může dojít k anafylaktickému šoku, který vyžaduje rychlý zásah lékaře, jinak může dojít až k úmrtí.

Pozor na histamin v rybím mase

Jediný lék na alergii na ryby je nejíst ryby.

Existují situace, kdy poučky o zdravé výživě ignorujeme

Alergie na ryby, korýše a měkkýše je jednou z nich. Pokud vám ryby nedělají dobře a způsobují vám výše uvedené problémy, nejezte je bez ohledu na to, kolik cenných látek obsahují.

Budete mít zájem:  Plán Bezpečnosti A Ochrany Zdraví Při Práci?

Raději navštivte lékaře, který vaše podezření na alergii potvrdí nebo vyvrátí. Může se jednat o jednorázovou reakci na histamin, ale i alergii.

Myslete na své zdraví a jezte tak, abyste zdravými zůstali.

DÁLE ČTĚTE: O kuriózní alergii na slunce, která v ČR není vůbec ojedinělá. 

Přírodní léčba histaminu intolerance

Antihistaminika jsou léky využívané při léčbě alergií ale i histaminové intolerance. Mnoho z nich je volně prodejných a nacházejí se určitě i v lékárničkách pacientů, kteří nemají HIT.

Kromě nich se HIT dá léčit i enzymem. O jaký enzym se jedná si můžete přečíst v recenzi Daosinu. Kromě léků však existuje i přírodní léčba, o které si napíšeme v tomto článku.

Strava a histaminová intolerance

Vliv stravy na histaminovou intoleranci je obrovský. Vybírejte si potraviny, které obsahují minimální nebo žádnou hladinu histaminu. V krátkosti jsou to hlavně jídla jako: čerstvé maso a ryby, vajíčka, rýže, kokosový olej, olivový olej, povolená zelenina a ovoce. Doporučené jsou také bylinky a koření.

Naopak vyhýbejte se starému masu a obzvlášť velký pozor si dejte na staré ryby. Ty by dokonce mohly vyvolat otravu. Nevhodné jsou také fermentované potraviny, kysané zelí, alkohol (z něj hlavně víno, pivo a šampaňské). Ořechy, špenát, avokádo, rajčata a uzený losos jsou také extrémně bohaté na histamin a rozhodně byste se jim měli vyhýbat.

Pozor na histamin v rybím maseZdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Více o stravě při onemocnění histaminovou intolerancí si přečtete v tomto článku. Mimo jiné zde najdete i kompletní seznam zakázaných a povolených potravin při HIT.

Pomoc pro naše enzymy

Pozor na histamin v rybím mase

9.89 €

Doprava zdarma od 9.9 €

Jak asi víte, histamin je rozkládán v našem organismu přes 3 enzymy:

  1. diaminooxidáza (DAO)
  2. aldehydoxidáza
  3. histamin N – metyltransferéza (HMT)

DAO je efektivnější v rozkládání histaminu, ale jeho koncentrace může být snížena více faktory.

I samotná histaminová intolerance snižuje jeho hladiny, a proto dochází ke zvýšení koncentrace histaminu. Kromě HIT koncentraci DAO snižují různé dysbiózy střevní mikroflóry, syndrom prosakujícího střeva, alkohol, nesteroidní antiflogostika (ibuprofen, diklofenak) ale i blokátory H2 receptorů, které jsou používány k léčbě pálení žáhy a vředů.

Tyto enzymy pro své správné fungování potřebují různé vitamíny a minerály.

  • Diaminooxidázu posiluje železo, kyselina listová, vitamin B6 a B12 a vitamin C
  • Aldehydoxidázou zas potřebuje vitamín B2 a B3, molybden, železo a vitamin K (který se přirozeně syntetizuje v našem trávicím traktu)
  • Histamin N-methyltransferáza profituje z hořčíku, zinku, vitamínu B6 a B12

Odborníci se shodnou, že nejvýrazněji v organismu, který je postižen histaminovou intolerancí, chybí vitamín B6 a B9, proto doporučujeme jeho suplementaci, například ve formě B-komplexu, kde najdete všechny B vitamíny.

Přírodní léčba

  • Kromě výše zmíněných vitamínů existují ještě jiné látky, které zlepší příznaky histaminové intolerance a mají schopnost snižovat hladiny histaminu.
  • Patří mezi ně:
  • Kvercetin – přírodní antihistaminikum, které snižuje hladiny histaminu. Patří mezi flavonoidy a nachází se například v cibuli a česneku. Nejvíce kvercetinu najdete v červené cibuli a nejméně v žluté. Tepelnou úpravou se ztratí přibližně polovina kvercetinu.
  • Bromelain je enzym, který účinně funguje v kombinaci s kvercetinem. Má silné antihistaminové účinky. Nachází se hlavně v čerstvém ananasu. Mezi jeho další účinky patří například štěpení bílkovin.
  • Extrakt z borovicové kůry je antioxidant, protizánětlivá látka (zdroj: dr.axe) a antihistaminikum. Účinnou látkou je pycnogenol. Je vhodný i pro diabetiky, protože snižuje hladinu glukózy v krvi.
  • Vitamin C zvyšuje odbourávání histaminu v těle. Patří mezi vitaminy rozpustné ve vodě, takže jeho nadbytek jednoduše vyloučíte močí. Má množství pozitivních účinků na naše tělo. Najdete ho hlavně v čerstvém ovoci, bohaté na vitamin C jsou citrusy.
  • Bazalka posvátná má také protizánětlivé a antihistaminové účinky. Přírodní léčba bazalkou posvátnou je hojně využívána v ajurvédě, kde se používá jako adaptogen, na lepší zvládání stresu. Obsahové látky v bazalce dokáží redukovat bolest a otok, který je příznakem zánětu. Funguje také jako antioxidant.
  • Pankreatické enzymy eliminují nadbytečný histamin ve střevě. Zmírňují hlavně trávicí potíže. Mezi pankreatické enzymy patří například lék Pancreolan FORTE).
  • Rybí olej je známý pro své pozitivní účinky. Funguje silně protizánětlivě a zlepšuje náš imunitní systém. V dnešní době (naštěstí) není nutné polykat nepříliš příjemný olej – je dostupný i ve formě kapslí. Vyhnete se tak charakteristické chuti rybího oleje.
  • Z probiotik jsou vhodné zejména kmeny Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium infantis a Lactobacillus plantarum (doporučují se např. Probiotika Probio-fix IMU).

Antihistaminika jsou při léčbě histaminové intolerance (ale i různých forem alergie) důležitou součástí léčby, a rozhodně vás neodrazujeme od jejich užívání. Právě naopak, dodržujte stanovené dávkování, pokud vám je lékař předepsal.

Kromě léků však existují i jiné způsoby, kterými můžete zmírnit své onemocnění.

Přírodní léčba může některým dost pomoci, a proto jsme pro vás v článku sepsali ty nejověřenější a nejefektivnější způsoby.

Je jich dost, proto vyzkoušejte, co vám nejlépe sedne. Věříme, že i pomocí našich rad se vám podaří zlepšit příznaky histaminové intolerance.

Zjistit více

Probiofix IMU 60 kapslí

  • probiotika se doporučují kvůli nerovnováze mikroflóry (která je obzvláště častá u histaminiků)
  • právě toto probiotikum toleruje většina pacientů s HIT
  • neobsahuje lepek, laktózu ani bílkovinu kravského mléka
  • obsahuje 2,7 miliardy životaschopných bakterií

Pozor na histamin v rybím mase Zjistit více

Zdroje:

  • drhoustonanderson.com
  • webmd.com
  • naturimedica.com

!Článek byl vypracován lékárníkem avšak, slouží pouze pro informativní účely – nenahrazuje lékařské vyšetření, nebo osobní setkání v lékárně.

×

Ukázať súvisiace produkty

Zatvoriť

Histaminová intolerance (číslo 6 / 2011)

Datum: 6. 6. 2011

Autor: Jana Martincová

Souhrn: Histaminová intolerance (HIT) patří mezi tzv. nepravé alergie neboli pseudoalergie. Jde o reakci organismu na určité potraviny obsahující nebo uvolňující histamin ve zvýšeném nebo velkém množství. HIT je získané onemocnění, jen v malém procentu případů je vrozené.

Nejde o pravou alergii, není provázena tvorbou specifických protilátek imunoglobulinového typu a imunitní systém se na ní přímo nepodílí. Výskyt HIT v populaci se neustále zvyšuje. Článek je doplněn případem pacientky léčené léta pro polymorfní obtíže nereagující na symptomatickou léčbu.

Klíčová slova: histaminová intolerance – eliminační dieta – potraviny.

(Histamine intolerance)

Summary: Histamine intolerance (HIT) belongs to the so called false allergies or pseudoallergies. It is a response of the organism to certain foods containing or releasing increased or high levels of histamine. HIT is an acquired disease, only in a small number of cases it is congenital.

It is not a true allergy as it is not accompanied by production of specific antibodies of an immunoglobulin type and the immune system is not directly involved in it. HIT incidence in population is continuously increasing.

The article is completed by a case report of a female patient treated for heterogenous complaints non responsive to symptomatic therapy for many years.

Keywords: histamine intolerance – elimination diet – foodstuffs.

Úvod

Nemocný s HIT reaguje po požití určitých potravin příznaky, které se projevují na různých orgánech, zejména pak na kardiorespiračním systému, pokožce, centrálním nervovém systému, zažívacím traktu a jiných orgánech a systémech. Iniciátorem těchto příznaků je histamin, který je přítomen ve všech potravinách v různém množství, je přítomen i v buňkách lidského těla.

  • Ke zvýšení hladiny histaminu v krvi a vzniku obtíží může dojít více způsoby:
  • • přímou dodávkou histaminu do organismu – požitím jídel bohatých na histamin, a tedy přetížením organismu histaminem;
  • • uvolněním histaminu obsaženého v lidských buňkách – požitím histaminových liberátorů, tj. látek obsažených v potravinách, které uvolňují buněčný histamin;

• sníženou schopností organismu odbourávat uvolněný histamin – insuficiencí diaminooxidázy (DAO), tj. enzymu, který odbourává histamin. Je obsažena v malém množství v buňkách lidského těla, nejvíce je jí v buňkách sliznice tenkého střeva.

  1. Příznaky HIT
  2. Obtíže z gastrointestinálního traktu – nauzea, zvracení, nechutenství, pyróza, nevolnost a únava po jídle, plynatost, pocity plnosti břicha, nadměrná flatulence, imperativní nucení na stolici, bolesti břicha až kolikovitého charakteru, průjmy.
  3. Kožní příznaky – vyrážka krku, obličeje, končetin, zarudnutí obličeje, krku, končetin i trupu, nejčastěji charakteru kopřivky se svěděním kůže.
  4. Příznaky z respiračního traktu – dráždivý kašel, astmatické příznaky, překrvení sliznic horních dýchacích cest, charakterizované katarem, rýmou, s vodnatým výtokem z nosu, vlhkým kašláním a posmrkáváním a slzením, kýcháním.
  5. Obtíže krevního oběhu – srdeční dysrytmie, hypotenze, palpitace.
  6. Vegetativní příznaky – bušení srdce, závrať, kolaps, náhlé opocení aker a periferie, bledost, nebo naopak zarudnutí obličeje, pocity slabosti, nauzea, únavnost, návaly horka, únava po jídle.
  7. Psychické příznaky – deprese, panické ataky, kolísavé nálady, stavy vyčerpání, pasivita, hypochondrie, poruchy spánku a schopnosti koncentrace, sociální vyčleňování, urážlivost, nervozita.
  8. Příznaky CNS – migréna, bolesti hlavy, pocity závrati.
  9. Gynekologické příznaky – dysmenorea provázená cefaleou a vegetativními, někdy i psychickými příznaky.
  10. Příčiny HIT
  11. Potraviny s vysokým obsahem hista­minu – zejména kvasnice, kyselé zelí, rybí konzervy, červené víno.
Budete mít zájem:  Hořčičný olej na vlasy – jak a proč ho používat?

Látky přítomné v potravinách – biogenní aminy, vedle histaminu – serotonin, tyrozin, tyramin, putrescin, fenylefrin, fenyletylamin, kadaverin, spermidin. Biogenní aminy vznikají při kvasných a hnilobných procesech, při nedostatečném zpracovávání, konzervaci a uchovávání potravin.

Histaminové liberátory čili uvolňovače histaminu – zejména alkohol, vaječný bílek, jahody, ryby. Inhibice diaminooxidázy – porucha odbourávání histaminu inhibicí DAO některými léky, jako jsou např.

analgetika, antitusika, hypnotika, antirevmatika, porucha odbourávání DAO.

Podobně působí i jiná onemocnění tenkého střeva (Crohnova choroba, chronické záněty nespecifické, ale i specifické, nádory nebo vrozené chybění či insuficience DAO).

potraviny – nejdůležitější příčina HIT Chléb a pečivo. Tvoří důležitou složku potravy, nebývají však dobře snášeny u nemocných s HIT pro kvasnice a přísady používané k jejich přípravě. Dobře je snášen knäckebrot, výrobky z biopekáren, které připravují výrobky bez kvasnic, černý hutný chléb.

Zásada – kupovat v biopekárnách pečivo bez droždí, používat tmavý chléb a knäckebrot. Pozor! Nadýchané pečivo má nejvíce kvasnic a kypřicích přípravků. Nestravovat se ve fast foodu.

Mléko a mléčné výrobky. Čerstvé mléko má málo biogenních aminů, skladované mléko a výrobky z něj však rychle podléhají procesům, při kterých se přeměňuje histidin v histamin.

Zásada – jíst čerstvé výrobky, zejména tvaroh, jogurt, podmáslí, smetanu, čerstvé mléko, krátce zrající sýry, mladou goudu. Vyhnout se sýrům z nepasterizovaného mléka, sýrům s dlouhou dobou zrání. Mléčné výrobky skladovat jen krátce v lednici.

Maso. Čerstvá masa obsahují minimum biogenních aminů, ty se objevují teprve v procesu skladování, zpracování a zrání, zejména při uzení masa, jeho sušení, nasolování a ochucování. V nich přítomný histidin se při těchto procesech rozkládá na histamin se všemi důsledky pro organismus.

Vysoký obsah aminů mají uzeniny, salámy, klobásy, dlouho vyzrávající, fermentovaná, ochucovaná, marinovaná masa, nakládaná a konzervovaná masa nejrůznějšího druhu (i ryby, drůbež!), stejně tak mletá masa, čajovky, paštiky, mořské plody, tuňák.

Rychlé hluboké zmražení čerstvého masa po zabití zvířete je nejdůležitější prevencí pomnožení bakterií a vzniku histaminu a biogenních aminů v mase.

  • Zásada – jíst jen čerstvé maso jakéhokoliv druhu, dobře tepelně připravené nebo maso rychle hluboko zmražené po porážce, vyhýbat se sušenému, uzenému a nasolenému masu, masovým a rybím konzervám, zejména tuňáku, mořským plodům a zavináči, uzeninám všeho druhu, mletému a marinovanému masu.
  • Ovoce a zelenina – kyselé zelí, špenát, rajčata, lilek, avokádo, jahody, citrusové plody, kiwi, brambory, maliny, ananas, ořechy, hrušky, papája, grapefruity – jsou všechny s obsahem histaminu nebo jeho liberátorů.
  • Zásada – vybrat si ovoce a zeleninu, které postižený snáší, a konzumovat v rozumném množství.
  • Nápoje – nevadí nealkoholické nápoje s výjimkou rajčatové šťávy; nevhodné jsou kečup, zelná šťáva, kakao, horká čokoláda, alkohol.

Léky – nejsou snášeny některé léky ze skupin: mukolytika, antidepresiva, hypnotika, antirevmatika, analgetika, antibiotika, chemoterapeutika. Při užívání léků je vždy třeba kontaktovat lékaře.

  1. Diagnostika
  2. Z anamnézy – nesnášenlivost potravin, závislost obtíží na jídle, příznaky; krevní testy; hladina histaminu v krvi; aktivita DAO; koncentrace vitaminu B6; čtyřtýdenní eliminační dieta; provokační test.
  3. Léčba
  4. Je vždy zahájena po poradě s lékařem a vždy po vyloučení jiné příčiny obtíží:
  5. 1 vyřadit ze stravování jídla a potraviny, které způsobují obtíže,
  6. 2 při vzniku obtíží podávat antihistaminika,
  7. 3 symptomatická léčba,
  8. 4 prevence – dodržování stravovacích zásad.
  9. Kazuistika

Pacientka, nar. 1992, anamnesticky bez závažných onemocnění, jednou prodělala bronchopneumonii, několik let léčena psychiatrem pro poruchy nálady.

Od dětství má opakovaně generalizované dermatitidy, zarudnutí obličeje, krku, trupu, svědění kůže a kopřivky. Prokázána je solární dermatitida, obtíže se však vyskytují i po požití některých potravin. Od dětství je dispenzarizována pro astmoidní bronchitidu. Alergologem byly opakovaně prováděny intradermální alergologické testy, které jsou nepřesvědčivé, spíše negativní.

Opakovaně vyšetřována a léčena pro zažívací obtíže charakteru bolesti břicha, průjmu, zácpy, zvracení, nauzey, plynatosti. Při obtížích byla vždy zvýšená únavnost a váhový úbytek. Byla provedena gastroskopie, kolonoskopie, sonografie, gynekologické vyšetření – vše s negativním nálezem.

Suspektní celiakie a Crohnova choroba byly vyloučeny, základní potravinové alergeny jsou negativní. Laboratorní vyšetření byla negativní, kultivace stolice prokázala kvasinkové organismy ve stolici. Bolesti břicha i respirační obtíže považovány za psychogenní reakci na rozvod rodičů.

Pro opakované tenzní bolesti hlavy bylo provedeno neurologické vyšetření včetně elektroencefalografu. I tato vyšetření byla negativní. Ordinována analgetika dle potřeby. Dle následného psychologického vyšetření je usuzováno na podíl psychogenní složky na polymorfních obtížích pacientky.

Přes léčbu výše uvedených symptomů se stav pacientky nelepšil. Po doporučení ošetřujícího imunologa bylo rodinou vypozorováno, že obtíže pacientky způsobují některé potraviny.

Tyto potraviny (tuňák, kyselé zelí, uzeniny, mleté maso, analgetika) pacientka vyloučila ze svého jídelníčku formou eliminační diety a pozorovala vymizení veškerých obtíží. Následný provokační test (požití tuňákové pizzy) vyvolal okamžitou recidivu obtíží. Potravinová alergie byla testy vyloučena.

Jde tedy zcela určitě o histaminovou intoleranci. Pacientka nadále ve stravě vynechává potraviny způsobující obtíže a je pod kontrolou alergologa a praktického lékaře.

Závěr

Histaminová intolerance je soubor příznaků, které se velice často vyskytují u různých onemocnění. Z tohoto důvodu je diagnostikována výjimečně. Vždy je třeba vyloučit ostatní organická onemocnění a alergie.

Řada nemocných může se svými trvalými obtížemi, pro které není organický podklad a vysvětlení, skončit v psychiatrické péči.

 Lékař, který toto onemocnění zná a myslí na ně (jak tomu bylo i v tomto případě) dokáže po zhodnocení všech výsledků vyšetření a obtíží pacienta určit rychle diagnózu, navrhnout dietu a pacienta vyléčit.

Jana Martincová, Domov pro seniory Světlo, Drhovle

Literatura:

1. Schleip T. Histaminová intolerance. 1. české vydání. Praha: Galén 2009, 118 s. ISBN 978-80-7262-666-3

Recenzovali:

MUDr. Pavel Smrčka, Alergologie a klinická imunologie, ordinace Písek

MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc., Medicom Praha

 

Pozor na histamin v rybím mase – Naše voda

Rybí maso patří k nejzdravějším. Nesprávné opracování nebo skladování však skrývá riziko tvorby nadlimitního množství histaminu. Jeho vysoká konzumace pak způsobuje pseudoalergii.

Jednou z oblíbených surovin na grilování či uzení jsou ryby– mořské i ty sladkovodní.

A ačkoli jsou právě ryby všeobecně považovány za nejzdravější maso a žádoucí zdroj potřebných omega-3 a omega-6 mastných kyselin, skýtá jejich nesprávné tepelné opracování riziko tvorby nadlimitního množství histaminu.

To může vyústit v celou řadu nepříjemností, jako jsou bolesti hlavy, pokles krevního tlaku nebo kožní vyrážky. Vysoká konzumace histaminu totiž způsobuje pseudoalergii, která se takto projevuje i u lidí, kteří na tuto látku nejsou alergičtí.

Histamin není primárně jedovatý, je dokonce přítomný v našem těle, kde je spoluodpovědný například za rozšiřování cév. Problém nastává, když je této látky v organismu příliš, což není při nesprávném způsobu stravování zas takový problém.

Vzhledem k tomu, že histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu potravin, vyskytuje se především v potravinách živočišného původu, přičemž nadlimitní množství hrozí právě v případě ryb.

Ostatně, jen v posledních dvou letech zakázaly naše orgány dozoru nad potravinami třikrát prodej rizikových rybích výrobků na tuzemském trhu. Konkrétně šlo o sardinky z Estonska, sardinky z Maroka a tuňáky z Vietnamu.

Histamin je ale i v potravinách, kde by jej laik příliš neočekával – kromě zrajících sýrů a uzenin také v kyselém zelí, vínu (zejména červeném), pivu, extraktech droždí, kávových zrnech či černém čaji. Což v praxi znamená, že histamin většina lidí konzumuje dnes a denně.

V případě ryb vzniká největší nebezpečí tvorby histaminu při kombinaci již zmíněné mikrobiální kontaminace a nesprávných teplot při jejich skladování a transportu – a také při tepelném opracování. Biogenní aminy se přitom tvoří hned po vylovení ryb, pokud nejsou bezprostředně po ulovení zchlazeny na teplotu zhruba jednoho stupně Celsia.

Již v této fázi tedy záleží na tom, kolik budou rybí výrobky určené ke konzumaci histaminu obsahovat. S určitým množstvím si nicméně dokáže lidský organismus poradit – za hraniční hodnotu, při které se začínají projevovat příznaky otravy histaminem, se u dospělého člověka považuje množství nad 100 miligramů, u dětí pak zhruba 50 miligramů.

Nad tento limit již totiž nedokáže zažívací ústrojí lidí prostřednictvím dvou k tomu určených enzymů (hlavně histaminázy) tuto látku paralyzovat, a histamin se pak dostává mimo střeva. Důležité je také vědět, že účinek enzymů mohou omezit některé léky.

V takovém případě se může otrava histaminem projevit i při menším množství, než je zmiňovaných 100 miligramů.

Vzhledem k riziku mikrobiální kontaminace je proto zejména při nákupu mořských ryb nutné takové výrobky urychleně přepravit domů a uložit v ledničce, jinak se nakupující vystavuje riziku otravy.

Budete mít zájem:  Alergie Na Slunce Bílé Tečky?

Podle veterinářů je nejvyšší riziko tvorby nadměrného množství histaminu u takzvaných scombroidních ryb, mezi které patří například makrely, tuňáci, sledě nebo sardele.

Je to proto, že tyto ryby mají přirozeně vyšší obsah aminokyseliny histidinu, ze kterého histamin vzniká.

Další rizikovou operací je tepelné opracování, především uzení ryb, například makrel. Při nesprávném skladování a znečištění ryb se může vytvořit toxické množství histaminu dříve, než se ryba projeví senzoricky jako závadná. Toxická reakce se může pak projevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace.

V podstatě tedy platí, že zchlazené ryby by neměly být před uzením nebo jiným tepelným opracováním dlouho vystaveny běžné pokojové nebo venkovní teplotě, pokud tedy není venku mráz. Uzení ryb totiž probíhá za nižších teplot a některé mikroorganismy, například laktobacily, mohou proces uzení přežít. A následně se pomnožit.

Zdroj: Vitalia.cz, autor Petr Havel

Proč zařadit do jídelníčku mořské ryby a jak je správně vybírat?

Proč je vlastně důležité zařadit ryby (a to především ty mořské) pravidelně do jídelníčku a čím se při jejich výběru řídit?

Stravitelnost a minerályMnozí výživoví odborníci se shodují, že ryby jsou důležitou součástí naší stravy, a to především díky dobré stravitelnosti rybího masa, obsahu zdravých tuků, vitamínů a minerálních látek.

Rybí maso nám přináší kvalitní bílkoviny, vápník, draslík, fosfor, vitaminy a v případě mořských ryb také jód. Nejvíce ze všeho si však ceníme omega-3 nenasycených mastných kyselin, které si naše tělo není schopno samo vyrobit a musíme je přijímat potravou.

„Vhodnou volbou k doplnění těchto látek jsou především mořské ryby, které obsahují velmi dobře stravitelné bílkoviny a mnohem vyšší procento tělu prospěšných látek, než ryby sladkovodní.

Rybí maso je i oceňované pro nízkou hladinu tuků ve svalovině, která je výrazně nižší než v libovém hovězím masu,“ říká Vladimír Prokop, zástupce značky Mylord Premium, která surovinu pro své produkty zpracovává přímo na moři. Doporučený příjem rybího masa se podle odborníků na zdravou výživu uvádí v množství tří porcí týdně.

Nedostatečný příjem ryb (a z nich omega-3 mastných kyselin) se může projevovat například zvýšenou únavou, suchou pokožkou nebo bolestmi kloubů. Podle Společnosti po výživu bychom měli dokonce ve svém jídelníčku najít místo pro 400 g rybího masa každý týden.

Pozor na „čerstvé“ ryby a jejich původZakoupit kvalitní rybí maso přitom není vždy jednoduché. Výrobci do něj mnohdy uměle přidávají vodu, aby zvýšili jeho hmotnost, k tomu je „obohacují“ také o aditiva. Pozor si dejte také na původ ryb.

Farmované ryby, jako je norský losos, jsou uměle dokrmované a jejich maso je tučnější, na rozdíl od pevného a šťavnatého masa ryb z volné přírody. Při výběru ryby věnujte pozornost způsobu jejího zpracování.

Například chlazené ryby, které najdete na pultech vašich obchodních řetězců, nepředstavují nutně záruku kvality a čerstvosti. Zejména produkty balené v ochranné atmosféře. Ke svým zákazníkům se často dostanou až několik dní po vylovení, čímž značně ztrácí na své kvalitě.

Vedle chlazených ryb nás obchody bohatě zásobují i masem rozmraženým. Zde se zase jedná o situaci, kdy prodejce nechá rybu rozmrazit a následně ji s klidným svědomím prodává za cenu čerstvé. Takto prodávané výrobky musí být označeny jako rozmražené.

„Sea frozen“ záruka kvalityPokud si chcete dopřát kvalitní rybí maso bez přidané vody a aditiv, sáhněte po rybách, které jsou zamrazené ihned po vylovení přímo na moři. Maso z nich je nejen výrazně chutnější a šťavnatější, ale zachovává si také nutriční hodnoty.

Zamrazení na moři představuje nejlepší způsob pro zpracování rybího masa, které putuje k nám do střední Evropy. „Takto vzniklé rybí filé je nejkvalitnější, a to z hlediska chuti, šťavnatosti i nutričních hodnot, které si zachovává.

Dodá lidskému tělu dietní bílkoviny, minerály, stopové prvky a omega 3 nenasycené kyseliny, stejně jako ryby ulovené a zkonzumované do několika hodin po ulovení, tak jak se s tím setkáváme v přímořských oblastech,“ objasňuje Vladimír Prokop, zástupce značky Mylord Premium.

Výrobky takto zpracované bývají nejčastěji označovány na obalu produktu textem „sea frozen“ nebo „zamrazeno na moři“. Nutriční složení je prakticky stejné jako u ryb čerstvých. Výhodou sea frozen filet je pak jejich celoroční dostupnost, nižší cena než u chlazených ryb a možnost delšího skladování.

Jak rybu dopravit domů a zpracovatKdyž už teď tedy víte, proč zařadit do jídelníčku mořské ryby a jak vybírat ty výživově nejhodnotnější, máme pro vás závěrem ještě pár tipů, jak ryby dopravit domů, aby nedošlo k znehodnocení této zdravé pochoutky.

-Pokud dopředu plánujete nákup ryb, zařaďte jejich výběr až na samý konec nákupu a pak pospíchejte domů.

-Ideálním pomocníkem je vždy chladící taška. -Mějte na paměti, že tepelná úprava rybího masa (myšleno pečení, grilování, vaření) se provádí bez jeho rozmrazení. -Aby nedošlo ke ztrátě benefitů, které nám rybí maso přináší, je vhodné rybu vařit v páře nebo péct na pečícím papíře bez použití tuku.

Těmito způsoby tepelné úpravy si tak pochutnáte na tom nejlepším a nejzdravějším rybím mase.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál! Přidat komentář

Histamin

Histamin

Histamin patří mezi biogenní aminy. Vzniká působením bakterií (bakteriální dekarboxylací) z aminokyseliny histidinu. Histamin se vyskytuje přirozeně v lidské těle.

Vysoký obsah histaminu se vyskytuje ve fermentovaných potravinách rostlinného původu, např. v kysaném zelí (42–52 mg/kg), především pak ve šťávě z kysaného zelí (143–174 mg/l), což může způsobovat u některých citlivých jedinců zdravotní problémy. Oddělením zelí od nálevu se příjem biogenních aminů sníží. Určité množství histaminu bylo zjištěno také v pivu a vínu.

Biogenní aminy včetně histaminu jsou obsaženy také ve výrobcích živočišného původu: sýry, fermentované uzeniny.

Nebezpečný může být obsah histaminu v některých rybách, kde se činností mikroorganismů může při skladování vytvořit toxické množství dříve, než se ryba projeví senzoricky jako závadná. Otravy (tzv. scombroid poisoning) byly popsány např.

u tuňáka, ve kterém vzniká histamin hlavně činností mikroorganismu Achromobacter histamineum, zvláště v teplém ročním období. Maso tuňáka a některých dalších ryb obsahuje značné množství volného histidinu, ze kterého dekarboxylací histamin rychle vzniká.

Toxická reakce se může objevit i u zdravého člověka během půl hodiny od konzumace. Ve vzorcích tuňáka japonského původu byly zjištěny vysoké koncentrace (až 1 g/kg i více), ale v evropských úlovcích nebyly takto vysoké koncentrace nikdy zjištěny.

U zdravého člověka existuje regulační mechanismus, který je schopný pomocí enzymů zvládnout toxické účinky histaminu. Větší množství histaminu a nebo jiných biogenních aminů (putrescinu, kadaverinu, spermidinu, sperminu, agmatinu aj.) může tento systém přetížit.

Toxický účinek zesiluje i požití alkoholických nápojů. U osob citlivých na přítomnost histaminu v potravinách se mohou vyskytnout akutní dýchací obtíže, pokles krevního tlaku, zbrunátnění, kopřivka se svrběním, nevolnost, žaludeční křeče, průjem a bolesti hlavy.

Osobám s alergií na histamin se doporučuje:

* konzumovat jen čerstvé ryby; v případě zdravotních problémů se ryb a výrobků z ryb zříci,

* omezit, popř. vyloučit konzumaci tvrdých sýrů, fermentovaných uzenin, vína a piva, kysaného zelí, alkoholických nápojů a jiných potravin, kde se předpokládá výskyt histaminu.

  • (kvas)
  • Antihistaminika
  • Metabilismus histaminu
  • Histaminová intolerance je léčitelná hlavně vhodnou dietou
  • Pozor na histamin v rybím mase
  • 3. 1. 2021 Blíží se období plošného očkování populace a řada z nás má vážné pochyby o bezpečnosti…
  • 12. 12. 2019 Téma očkování je velmi citlivé a není to vždy černobílé, jak se zdá. Mohou být jak následky z…
  • 14. 3. 2020 Více než polovina potvrzených případů byla v Chu-pej léčena tradiční čínskou medicínou.
  • 25. 1. 2020 Terapeutická TDP lampa je novodobý terapeutický přístroj, který vynalezla skupina vědců a …
  • 5. 9. 2019 Starší paní neudržela mít otevřená víčka. Lékaři jí po sedmileté léčbě  řekli, že se s tím…
  • 23. 11. 2015  
    YI YI REN – doplněk stravy
    Obilovina vhodná k detoxikaci organismu, podporuje funkci sleziny…

archív

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector