Poznejte exotické ovoce: Avokádo

Avokádo je jedním z hlavních prvků mexické kuchyně, kde se stalo součástí salátů nebo hlavní přísadou do pasty Guacamole.  Mnoho z nás už toto zelené ovoce (i když ve světě je i v jiných barevných variantách) v českých obchodech upoutalo.

Téměř  však nepotkáte zdatného prodavače, který vám poskytne informace o tom, jak dlouho potřebuje avokádo, aby mělo tu správnou chuť a měkkost. Nejlépe bude, když se ho pokusíte vypěstovat doma a pak sami poznáte, kdy je ta nejvhodnější doba.

Pěstování avokáda – co potřebujeme

1 pecku z avokáda4 párátka1 sklenku nebo malou skleněnou vázičku

Jedním ze způsobů, jak si avokádo vypěstovat je z pecky. Uvnitř každého plodu se totiž skrývá kulatá tvrdá pecka. Pomozte si nožem, jemně nařízněte, otočte a pecku vyndejte. Očistěte ji od zbytků dužiny a omyjte studenou vodou. Prohlédněte si tvar pecky a postavte ji špičatější částí nahoru. Tudy porostou lístky. Dolní částí se zase prorostou kořeny.

Vezměte párátka a po stranách je do pecky zabodněte tak hluboko, aby ji párátka udržela.

Nádobku naplňte vodou tak, aby pecka byla z poloviny ponořená ve vodě. Jednou za dva dny vyměňte a doplňte vodu. Avokádovou pecku v nádobě postavte na okenní parapet, aby k ní mohlo co nejvíce denního světla.

  • Poznejte exotické ovoce: Avokádo Zdroj: archiv redakce
  • Poznejte exotické ovoce: Avokádo
  • Poznejte exotické ovoce: Avokádo
  • Poznejte exotické ovoce: Avokádo

Celá galerie 8

Pokud budete o svou pecku pěkně pečovat, za 3 až 6 týdnů její špičatá část praskne a ven se bude drát stonek, na kterém začnou růst první lístky. Později zpozorujete, že i spodní část pecky ožívá a začínají se okolo z ní plazit kořínky. Celý proces přibližně trvá okolo tří měsíců.

Jak naklíčenou pecku správně zasadit a vypěstovat si avokádo strom se dozvíte v jednom z příštích článků. Hodně štěstí s pěstováním avokáda.

Sabrina Harisová

Virunga Avokádo 0,4 – 0,6kg – virunga s.r.o

Zobrazit všechny související produkty Předchozí produkt Další produkt

Tuk je kámoš. To už ví každej. Proto se musíš seznámit s naším nejmazlavějším ovocem.

Tenhle mazel, hruškovec přelahodný neboli avokádo, znamená pocit konstantního štěstíčka v každým soustu, který už nikdy nebudeš chtít pustit z hlavy. A když jsme u té hlavy… Tvůj mozek miluje avokádo.

Je to taková ultimátní nutriční injekce v podobě snadno stravitelných tuků, kterou si můžou dovolit i lidé s těmi nejhoršími trávícími neduhy.

Poznejte exotické ovoce: Avokádo

Zralý plod avokáda poznáš tak, že je na svém povrchu tmavě-zelený až černý. Na dotek pružně měkký. Uvnitř by tě měl oslnit žlutozelenou barvou. Za tu zodpovídají tzv.

isothiokyanáty – fytonutrienty pronikající ze slupky do dužiny, které napomáhají obnově žaludeční a střevní výstelky. Máslová konzistence je snadno stravitelná a hezky klidní střeva při potravinové přecitlivělosti nebo problémech s autoimunitou.

Zmírňuje zužování a otoky trávící soustavy, působí jako prevence proti tvorbě polypů.

Poznejte exotické ovoce: Avokádo

Samochvála sice smrdí, ale naše avokádo milujeme za jeho výživově nabitej profil. Někdy se také přezdívá jako mateřské ovoce, kvůli nápadné podobnosti se složením mateřského mléka. Není tedy divu, že je doporučováno všem kojícím ženám.

A nejen těm. Dámy, teď pozor! Ty z vás, které hledají svou fontánu mládí – tohle je vaše ultimátní zbraň. Umí hydratovat pokožku, dodat zdravou barvu pleti a odstranit i naše oblíbené ranní pytle pod očima.

Jedno avokádo denně zachraňuje krásu každé ženě

Zpozornět by měli i všichni nadšení sportovci (a vyčerpané maminky na mateřské dovolené). Avokádo vám totiž nalije krev do žil.

Doslova! Obsahuje vysoké množství mědi, která podporuje tvrobu červených krvinek. Každá chemická vazba avokáda na naše receptory nás duchovně naplňuje mateřskou láskou.

S každou další lžičkou jakoby život byl zase v pořádku. Láska neomezeně pro všechny!

Poznejte exotické ovoce: Avokádo

Seznamte se s jedním z našich farmářů. Tohle je Mike Madyamba, kterému nikdo neřekne jinak než Kojja – v češtině něco jako Strejda.

V ugandské oblasti Luwero pro vás pěstuje hlavně manga, baby banánky, burro banány a sladké brambory.

Kromě toho má na zahradě i několik stromů avokáda a jackfruitu. 

Zatímco my si na jeho banánech pochutnáváme, on z nich vaří pivo. Každý čtvrtek ráno byste ho proto našli v jeho zahradním minipivovaru, jak připravuje novou várku piva pro sebe i sousedy.

Poznejte exotické ovoce: Avokádo

Gastronomické okénko

Avokádo je pravděpodobně základem každého poctivého plant-based jídelníčku. Je to nejlepší life saver na cesty, tzv. to-go sváča. Prostě jen tak do ruky, na lžíčku, na prst… 

Krémově máslová konzistence nám otevírá úplně nový svět možností. Můžete jej roztírat, mixovat, krájet na kousky, vydlabávat… Na sladko, na slano, na kyselo… Dělat majonézu, dip k masu nebo rybě, dresink, smoothie, krém, puding, zmrzlinu a taky GUACAMOLE. Olé! Použití do sushi je nedocenitelné. U avokáda mizí veškeré hranice mezi realitou a fantazií. 

TIP: U avokáda je nejvzácnější pecka, kerá obsahuje nejvíce cenných látek. Podívejte se na internetu na tipy, jak zužitkovat i pecku. 

Avokádo se po nakrojení nekamarádí se vzduchem. Procesem oxidace obvykle hnědne. Pokud se vám náhodou stane, že avokádo nesníte na první zátah (což pochybujeme), pokapte ho šťávou z citrusů a uložte na tmavé místo v lednici. 

Virunga avokádo

  • zralé, měkké ihned ke konzumaci
  • zelená máslová dužina (používejte místo másla)
  • výborné připravené na sladko i na slano
  • konzumuje se za čerstva, můžete s ním ale i vařit (např. vynikající avokádová polévka)
  • výborné i na majonézu, omáčku k masu nebo rybě, smoothie, puding, guacamole pomazánku i do sushi
Exotické ovoce
0.5 kg
Ovoce
Uganda
Čerstvé
určeno k okamžité spotřebě

Zobrazit všechny podobné produkty Předchozí produkt Další produkt Vaše avokádo je nejlepší, jaké jsem kdy jedla. Těším se na další ovoce 🙂 Nejlepší ovoce…luxusní záležitost! Dokonalé avokádo, které se doslova rozplývá v puse. Určitě objednáme znovu. Naprosto luxusní záležitost, krásně zralé, jemné, dokonalé 🙂 Naprosto božské. Nic jiného snad nejde dodat. Na milion způsobů nebo na lžičku-rozplyne se v puse a já musím říct, že tohle je to nejlepší avokádo. Koupeno včera na Heřmaňáku a naprosto dokonalé 🙂

Recepty s avokádem

Je avokádo ovoce, či zelenina? Co má společného s hruškou, jak jej v kuchyni upravit a v jakých skvělých receptech se objevuje, jsou otázky, na které nalezneme odpověď v následujícím článku. Samozřejmě nebudou chybět ani užitečné tipy a rady.

Přestože se avokádo nejčastěji používá v kombinaci se zeleninou, řadíme ho mezi ovoce. Strom, který toto ovoce plodí, se nazývá hruškovec přelahodný. To dost vypovídá i o hruškovitém tvaru plodu. Zajímavostí je, že strom hruškovce bývá stále zelený.

Vybrat pěkné avokádo je základ a taky trochu umění. Dobře si prohlédněte slupku, neměla by mít promáčkliny a nesmí být poškozená. Potom avokádo uchopte do dlaně. Pokud je na pohmat lehce pružné, je to přesně ono. Zralé avokádo poznáte tak, že má zvenku tmavě zelenou barvu a je měkké na dotyk. Ale blátivě měkké plody určitě neberte.

U hodně tvrdých plodů je ještě šance nechat avokádo dozrát při pokojové teplotě. Pro urychlení zrání funguje trik umístit avokádo do mísy spolu s banány, které zrání urychlí. Uvnitř se nachází zelenožlutá dužina, kterou dále využíváme, a také kulatá nejedlá dřevnatá pecka. Pokud je dužina jasně zelená, znamená to, že není avokádo dostatečně zralé. 

Poznejte exotické ovoce: AvokádoDopřát si doma trochu luxusu neznamená utrácet obrovské peníze. Avokádový tartar s krevetami je toho skvělým příkladem.

Avokádo a zdraví

Avokádo patří mezi ovoce s nejnižším obsahem vody. Podobně je na tom například banán nebo olivy – ano, olivy také patří mezi ovoce. Zároveň obsahuje nejvíce železa a tuků v porovnání s ostatními druhy ovoce.

V obou případech se jedná o pozitivní informaci, jelikož i přestože se obvykle železo rostlinného původu hůře vstřebává, díky obsaženému vitaminu C se vstřebává opravdu dobře. Železo pomáhá proti anémii a doporučuje se konzumovat zejména těhotným ženám.

Budete mít zájem:  Zdravější stravování ve školách není dražší

Co se týče vysokého obsahu tuků, je dokázáno, že tuky z avokáda výrazně snižují hladinu cholesterolu.

Kromě tuků a železa je avokádo bohaté na minerály, vitaminy a vlákninu. Minerály zastupují zejména draslík, měď, magnesium a fosfor. U vitaminů se jedná především o vitaminy skupiny B a dále C, E, K nebo H.

Díky své zásaditosti působí příznivě na sliznici a na žaludeční prostředí. Dále pomáhá proti nervozitě, depresím a stresu. Avokádo by tedy nemělo chybět v žádném jídelníčku.

Dejte však pozor na své mazlíčky. Obsahuje totiž persin, který je silně jedovatý zejména pro ptáky. Konzumace avokáda by pro ně znamenala smrt. Obdobně to platí i pro psy a kočky. Určitě jim nenechávejte olízat talíř od pomazánky apod.

Zpracování avokáda

Nesnažte se ho nikdy oloupat. Nejdříve jej nožem rozkrojte (na výšku) napůl, dejte však pozor na pecku uvnitř, která se nepřekrajuje. Avokádo překrojíte obkroužením kolem pecky.

Jakmile máte rozkrojeno na dvě půlky, odstraňte pecku. Tu nevydlabávejte, ale lehce do ní sekněte nožem, trochu pootočte a vyjměte. Dále můžete použít dužinu vcelku či ji nakrájet nebo rozetřít.

Ve všech případech ji doporučujeme vydlábnout ze slupky lžící.

Pokud se rozhodnete naporcovat avokádo, ale dále ho chcete použít až později, pokapejte ho citronovou šťávou. Jinak by vám zhnědlo, což nechceme.

Avokádo a recepty

Zelené smoothie si bez něj neumíme představit. Můžete jej tepelně upravit, ale nejlépe chutná za syrova. Pro svoji krémovou konzistenci je velmi vyhledávané v raw kuchyni.

Mezi nejčastější použití patří saláty, pomazánky, dipy, ale také dezerty. Díky své chuti, která není ani sladká, slaná či kyselá, se hodí téměř kamkoliv.

Avokádo můžete i ogrilovat, což je skvělý způsob, jak využít méně zralé plody.

Poznejte exotické ovoce: Avokádo Avokádo se často používá i do dezertů. Vyzkoušejte avokádové lanýžky s kokosem!

Avokádo se díky své ne příliš výrazné chuti hodí do jakéhokoliv salátu. Připravit si můžete buď klasický zeleninový salát s avokádem, nebo například teplý kuřecí salát s avokádem.

Pokud máte rádi dipy a pomazánky, určitě byste si měli vyzkoušet mexickou specialitu guacamole, kterou podávejte nejlépe s nachos. Guacamole bývá často součástí mexických quesadillas. Můžete si rovněž připravit avokádový dip, který se hodí k tenkým plátkům hovězího masa. Můžete si ho dát i jen s opečenou bagetkou. Bagetka stačí i k avokádové pomazánce s paprikou.

Rozšířenost avokáda po celém světě dokazuje i japonské maki sushi s uzeným lososem a avokádem. A na závěr jsme si pro vás připravili sladkou tečku v podobě avokádových brownies.

Exotické ovocePopis, fotografie, využití a pěstování

Poznejte exotické ovoce: Avokádo  

Rostlina Hruškovec přelahodný
Latinsky Persea americana
Chuť Oříšková příchuť. Nezralé avokádo je hořké.
Konzumace  Pro konzumaci avokádo omyjeme a rozřízneme na polovinu, vyjmeme pecku a obsah vydlabeme lžící. Pak můžeme dužinu pokrájet na menší kousky nebo rozmačkat vidličkou, záleží na tom, jak ho chceme konzumovat. Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své cenné látky.

Plod

Poznejte exotické ovoce: Avokádo Avokádo má oválný až kulovitý tvar. Má silnou hladkou slupku s lesklou zelenou barvou. Barva dužiny je krémová a pohybuje se od světle zelené po nažloutlou, podobnou máslu. Uvnitř najdeme jediné značně velké jádro žluté barvy, pokryté hnědou dřevnatou vrstvou.

Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť.

V avokádu je až 30% tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Vzhledem ke svým vyživovacím kvalitám se doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému.

Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujeme ve spodní části ledničky maximálně 4 dny.

Jak nakupovat

Při nákupu avokáda dbáme na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech jsou často tvrdé (tudíž nezralé). Doporučujeme kupovat v obchodech pouze hezká tvrdá avokáda, která si doma sami uskladníte. Budeme tak mít jistotu, že avokádo nikdo neomačká a samo dobře dozraje.

Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, zabalíme jej do hnědého papírového pytlíku (případně novin) a necháme jej 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat.

Popis rostliny

Strom může dosáhnout až dvaceti metrů výšky a trvá až 4 roky než začne produkovat ovoce.

Výskyt

Kalifornie je dnes jedním z hlavních producentů avikáda. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.

Původ

Nejstarší nalezená semena divokých avokád jsou stará přibližně 7 tisíc let. O pár tisíc let později došlo u těchto rostlin ke kultivaci a nalezené plody avokád staré zhruba 2,5 tisíce let jsou již podobná těm, které známe dnes.

První používání avokáda můžeme zaznamenat v roce 291 před n. l. v Mexiku. Aztékové používali avokádo jako afrodiziakum. Plody divokého avokáda rostou v páru a připomínají varlata.

O rozšíření avokáda do světa se pak postarali křesťanští kolonizátoři v 17.století.

Avokádo pochází ze středu Jižní Ameriky a divoké plody mají v průměru asi 5 cm. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku. Velké plantáže na pěstování avokáda vznikly v Kalifornii začátkem 20. století.

obrázky k článku

související

Průvodce exotikou: AVOKÁDO

Možná ho znáte jako avokádo, ale pravým jménem je to hruškovec přelahodný. Zelené až načernalé plody, které mohou vážit dokonce 1 kilogram, se u nás řadí mezi nejoblíbenější ovoce. Ano, i když by ho spousta lidí zařadila mezi zeleninu, avokádo patří mezi druhy ovoce. Pod slupkou ukrývá nezaměnitelnou máslovou dužinu, uprostřed které trůní poměrně velká pecka.

Jak a kde roste?

První záměrně pěstovaná avokáda, jaká známe dnes, se objevila v oblasti Jižní a Střední Ameriky přibližně před 2,5 tisíci lety. Odtud je pak Španělé rozšířili dál do světa. Avokádo, které najdete v našem sortimentu, pochází z oblasti Virunga v Ugandě.

Avokádo roste na stromě v párech. Z jednoho stromu se dá ročně sklidit až 120 avokád. Jeho hlavní sezóna je od května do srpna, ale v tropických ugandských podmínkách má perfektní chuť po celý rok.

Jak poznáte (ne)zralé avokádo?

Avokádo, které je tak akorát zralé k jídlu, má tmavě zelenou až černou slupku. Na dotek je měkčí, ale pružné. Zjistíte to tak, že ho lehounce zmáčknete v dlani. Dejte si ale pozor, abyste ho nemačkali příliš nebo do něj nerýpali prsty. Pokud máte doma avokádo, které ještě není tak úplně ready to eat, zabalte ho do papíru a nechte v pokojové teplotě několik dnů dojít.

Správně zralý plod pod slupkou ukrývá žlutou dužinu s máslovou konzistencí a nasládlou oříškovou chutí. Dužina nezralého avokáda je oproti tomu hořká a v podstatě nepoživatelná.

Není to sice ideální, ale když už se vám stane, že rozkrojíte ještě nezralé avokádo, nemusíte ho hned vyhazovat. Pokapejte obě poloviny citrónem (aby nezčernaly) a šoupněte je do lednice.

Stačí pár dní a budete si na něm moct smlsnout.

Co s ním?

Zralý plod podélně rozkrojte ostrým nožem. Obě půlky od sebe oddělte tak, že jimi otočíte proti sobě. Do pecky zasekněte nůž a vyndejte ji. Dužinu vydlabejte lžící, a pak už avokádo zpracujte, jak zrovna potřebujete.

Asi nejznámější avokádový recept je mexické guacamole. Rozhodně se ale nemusíte omezovat jen na tenhle dip, jeho využití v kuchyni je daleko širší. Roztírejte, mixujte, krájejte i zapékejte. Fantazii se meze nekladou. Avokádo se hodí jak do domácí majonézy, tak do smoothie, pudinku nebo zmrzliny. Vyrobíte si s ním boží vegetariánské sushi, uvaříte bezvadnou polévku nebo omáčku na těstoviny.

Budete mít zájem:  Jacobsonova progresivní svalová relaxace – co to je a k čemu je dobrá?

Prospěšnost pro náš organismus

Avokádo sice obsahuje velké množství tuků, ale jedná se o tuky zdraví prospěšné a lehce stravitelné. Nemusí se ho proto vzdávat ani ti, které trápí vážnější trávicí potíže. Právě naopak! Avokádo totiž napomáhá obnově žaludeční výstelky a zklidňuje střeva. Navíc hydratuje pokožku – a jak je známo, hydratovaná pokožka vypadá taky báječně mladě.

Avokádo je významným zdrojem omega 6 mastných kyselin. Ty podporují například obnovu kůže nebo růst vlasů a v neposlední řadě mají přímo blahodárné účinky na náš mozek. Máslová dužina avokáda kromě toho obsahuje i spoustu mědi, která je nezbytná pro tvorbu červených krvinek.

TIP: Avokádo si doma můžete zkusit vypěstovat z pecky. Do poloviny ji ponořte do vody a nechte naklíčit (pecku ve sklenici ukotvíte pomocí 3-4 párátek zapíchaných po jejím obvodu). Jakmile se objeví stonek, pecku přesaďte do květináče tak, aby víc než polovina zůstala nad zemí.

Jak poznáte čerstvé exotické ovoce?

Ananas má na vánočním stole své královské místo. Jak by ne, když jeho listy tvoří tak pěknou korunu. Listy vám také napoví, jestli je čerstvý, nebo ne.

„Zralý ananas poznáte podle vnitřního lístku. Když jde lísteček z koruny až moc snadno vytáhnout, už má ananas něco za sebou a je přestárlý. U přezrálých nebo nahnilých plodů dokonce lístek ze středu sám vypadává a v koruně nedrží. Ideální je, když list klade mírný odpor, ale přesto ho zvládnete snadno vytáhnout – pak je ananas zralý tak akorát. Ananas si také osahejte, měl by být pevný.”

Jan Krumpholc, manažer prodeje, Hortim International s.r.o.

Pokud ananas kupujete s tím, že ještě dozraje jako banány, tak se zklamete. Ananas po odtržení nedozrává. Jeho čerstvost si musíte ohlídat přímo při nákupu.

A jak ho nejsnadněji zpracujete? Existuje spousta způsobů, měli byste se ale zbavit vnější tvrdé slupky a tvrdšího vnitřku:

  • Uřízněte korunu ananasu.
  • Odkrojte tvrdou slupku.
  • Ananas podélně rozčtvrťte.
  • Vykrojte z každé čtvrtiny tvrdý střed.
  • Sladkou a měkkou dužinu už jen pokrájejte na kostičky.

Náš tip: Listovou korunu nevyhazujte. Nechejte ji zakořenit a vypěstujte nový ananas.

Ananas pomáhá při snížení rizika trombózy, čištění ledvin a odbourávání celulitidy.

Kokos

Čerstvý kokos se s tím sušeným nemůže rovnat. Krásně voní, chutná nasládle a klidně zastoupí zdravou svačinku.

Čerstvý kokos poznáte hlavně podle toho, jestli v něm ještě šplouchá voda. Pokud ano, je to dobré znamení – čím je jí víc, tím líp. V obchodě se s ním tedy nestyďte zatřást přímo u ucha. Také byste měli vidět, že nikde nemá naprasklou nebo porušenou skořápku.

Jak takový kokos otevřete i bez mačety? Pořádně si ho prohlédněte. Na jeho vršku najdete tři dírky. Nehtem při zmáčknutí poznáte, která je měkká (je to vždy jenom jedna z nich). Tuto dírku propíchněte třeba šroubovákem a nechejte z kokosu vytéct vodu.

Abyste ořech rozlouskli, strčte ho na chvíli do rozpálené trouby, kde povolí. Pak ho nechejte chvíli vychladnout, zabalte ho do utěrky a párkrát do něj klepněte kladivem. Dužinu od slupky už oddělíte obyčejným jídelním nožem.

Náš tip: Otevřený kokos spotřebujte co nejdříve, rychle se totiž kazí. A to i když z něj jenom vypustíte šťávu, ale necháte ho vcelku. Že je zkažený poznáte podle nakyslého zápachu a změny barvy dužiny z bílé na nahnědlou nebo nažloutlou.

V kokosu nešplouchá mléko, ale voda. Kokosové mléko vzniká až zpracováním dužiny.

>> Uvařte si doma pochoutky z vánočních trhů. Vyberte si prostírání na vánoční stůl z nabídky MALL.CZ.

Seznamte se s fenoménem dnešních miléniálů aneb Jak poznat zralé avokádo

Také vám hlava nebere, proč si dnešní miléniálové neumí bez chleba s avokádem představit ráno? Je to prý trendy snídaně, kterou je vždy nutné řádně vyfotit a dát na Instagram.

Vynechme ale nyní to, odkud se tento boom mezi mladé dostal, a pojďme se podívat na to, jak vybrat v obchodě zralé avokádo. Díky tomu nejen ušetříte, protože se jedná o poměrně drahé ovoce, ale zároveň vstoupnete v očích svých vnoučat.

Avokádo v lednici u prarodičů by jistě nečekala.

Odrůd avokáda je několik, v Česku
se ale nejčastěji můžeme setkat s odrůdou Hass a Fuerte. Už v obchodě
je dobré vědět, s jakým typem máte, co dočinění, zralost se totiž posuzuje
u každého trochu jinak.

Možná si říkáte, proč dělat s avokádem
takovou vědu, ale vězte, že jen jít do prodejny a vzít první, které se vám
namane, se vám nevyplatí. Můžete koupit buď nedozrálé, nebo naopak přezrálý
kousek.

Zaměřte se na velikost, tvar a
barvu avokáda

Avokádo Hass je zkrabatělé, poznáte ho tak podle bradavičnaté slupky. Plody tohoto druhu jsou střední až velké, buclaté a oválné.

Avokádo je ve fázi dozrávání, má-li zelenou barvu, v takovém případě budou potřeba ještě zhruba 3 dny k dozrání.

Tmavě zelené až fialové avokádo je ideální ke spotřebě, černá barva pak značí přezrálost, pakliže ale dáte ovoce do lednice, jeho zrání zpomalíte.

Odrůdu Fuerte poznáte snadno, obvykle se jedná o větší kousek hruškovitého tvaru. U tohoto typu avokáda vám o zralosti barva mnoho nenapoví, ta totiž zůstává stále zelená.

Při koupi se proto řiďte hmatem, avokádo by mělo být jemně měkké po celém svém povrchu. Díky barvě a tenké hladké slupce u Fuerte snadno poznáte nedokonalosti, vyhněte se tak tmavým flekům a pomačkané slupce.

To jsou znaky poškozeného a ne moc kvalitního kousku.

Hmat vám o zralosti avokáda mnoho
napoví

Nyní se pojďme blíže podívat na tvrdost
avokáda. Nejlépe uděláte, když ovoce vezmete do dlaně. Nezralý kousek není
možné zmáčknout a v ruce tak ucítíte tvrdost, zatímco zralý kousek poznáte
ihned hmatem tím, že bude měkké, zároveň ale nepůjde nijak zdeformovat nebo
promáčknout, to by byl znak přezrálosti.

Nebojte se avokádo v obchodě pořádně
ohmatat, nejedná se o levnou záležitost, a tak si ovoce zmáčkněte na více
místech, ať jste si jisti správnou zralostí.

Avokádo máte doma. Co teď s ním?

Rozhodně ho nenechávejte dlouho ležet ladem, jestliže na druhý den očekáváte vnoučata, jistě vám poradí, jak s avokádem naložit.

Pokud je ale chcete překvapit snídaní, nebo sami toto exotické ovoce ochutnat, pak je dobré vědět, že avokádo při styku s kyslíkem začíná oxidovat. Hnědnutí ale můžete alespoň částečně zabránit nejrůznějšími způsoby.

Avokádo pokapete limetkou nebo citronem, zakryjete ho fólií nebo ponoříte do ledové vody, samozřejmě lze všechny metody i kombinovat.

Pozor, v avokádu je velká pecka, která má svůj význam, tak nebuďte při krájení překvapeni. Vždy nejdříve zpracovávejte tu polovinu bez pecky, protože i pecka v ovoci pomáhá předcházet hnědnutí.

Jaké exotické ovoce můžete ochutnat nejen na Vánoce?

zobrazit 14 fotek

I exotické ovoce rozlišujeme pro nás již tradiční (např. banány, pomeranče, mandarinky) a netradiční, které jsme mnohdy nejen ještě nevyzkoušeli, ale ani neviděli a neznáme. Představujeme některé vybrané druhy.

Mezi již tradiční exotické ovoce, které je u nás od roku 1990 dobře dostupné, patří výše zmíněné banány, pomeranče a mandarinky, ale i jiné citrusovité (grepy, citrony), dále ananasy, kiwi, fíky, datle a kokosové ořechy, ale i jiné. Poslední dvě desítky let však přibyly další exotické druhy ovoce, přičemž u mnohých si musíme dát pozor na možné alergické reakce, obzvláště u malých dětí. Běžné jsou i případy, že se alergeny dostanou do těla kojence spolu s mateřským mlékem a reakce jsou pak opravdu prudké a nebezpečné. Takže ochutnávat, ale raději pouze dospělí, či již odrostlejší děti a nejprve pouze v malém množství.

Budete mít zájem:  Jitka Pagana: Nejsem Pohlreich. V čem bude Ano, šéfová! jiná?

Ovoce tradiční i netradiční

Avokádo vlastně není ovoce, nýbrž zelenina s vysokým obsahem tuků, které jsou však lehce stravitelné a příznivě ovlivňují obsah cholesterolu v krvi. Slupka avokáda je zelená a pod ní najdeme nažloutlou dužinu máslové chuti. Uprostřed každého plodu je též velké, hnědé semeno. Správně zralé avokádo je na dotek měkké a jeho slupka se začíná zabarvovat do hnědé až černé barvy. Avokádo je výtečné k výrobě pomazánek, salátů a mexických jídel.

Avokádo

Granátové jablko patří mezi známější druhy cizokrajného ovoce. Pochází ze Středomoří, kde běžně roste i ve volné přírodě. Jeho plod má červenou kožovitou slupku a uvnitř obsahuje množství kulatých zrníček s nakyslou šťávou a malou pecičkou. A pozor, placenta okolo každého zrníčka je silně hořká. Z granátových jablek se vyrábí grenadina. Šťáva z tohoto ovoce (lisování šťávy je ideální pro silnou hořkost placenty) snižuje krevní tlak. Při nákupu vybíráme plody s neporušenou slupkou. Doma plody skladujeme v chladničce, při pokojové teplotě vyschnou, ovšem vynikající jsou i jako sušená dekorace.

Granátové jablko

Kaki churma nabízí plody, které stačí jen rozříznout a dužinu vyjíst lžičkou. Správně uzrálé kaki je měkké, sytě oranžové až načervenalé. Pozor však, velmi rychle se ve zralosti kazí, proto najdeme v obchodech pouze plody ještě nedozrálé, trpké. Po nákupu musíme plody umístit na teplé místo a necháme dozrát. Čím měkčí plody později jsou, tím budou sladší. Kaki obsahuje vitaminy A a C, načež pravidelná konzumace těchto plodů snižuje hladinu cholesterolu.

Kaki

Karambola má tvar podlouhlé pěticípé hvězdy a má hladkou slupku. Plod karamboly se konzumuje celý, čili i se slupkou a zrníčky. Karambola obsahuje hodně vitaminu C, vápníku, železa a fosforu. Nakrájená na plátky se používá jako dekorace pokrmů. Chuť má sladkokyselou a nevýraznou. Zralost plodů poznáme podle nahnědlých žeber.

Karambola

Kiwano je příbuzný melounů a okurek, opět tedy jde o zeleninu, nikoli ovoce. Oválný žlutooranžový plod s ostny obsahuje tmavozelenou dužinu s velkými zrníčky. Dužina má konzistenci želé. Chutí Kiwano připomíná kombinaci okurky a banánu, načež se používá stejně jako kiwi. Při nákupu nesmí být plod otlačený a nesmí na něm být skvrny. Kiwano skladujeme při pokojové teplotě.

Kiwano

Kumquat patří mezi nejmenší citrusové ovoce, které se na rozdíl od ostatních konzumuje i se stopkou. Je bohaté na vápník a vitamin C a skvěle se hodí k přípravě džemů, salátů a náplní do masových rolád. Při nákupu však pozor na hnilobu. Plody musejí být pevné, jejich kůra bez porušení a barva sytě oranžová. Jako u pomerančů.

Kumquat

Liči pochází z Číny a též se mu říká čínská švestka. Má tvrdou a drsnou slupku, kterou však v prstech snadno rozloupneme. Pod slupkou najdeme pružnou, bílou a sladkou dužinu s vůní růže či pelargonie. Uvnitř plodu je oválná pecka. Sušené liči připomíná svou chutí rozinky (sušené hroznové víno, tedy plody vinné révy). Nakupujte jen ovoce s neporušenou slupkou. Liči obsahuje hodně vitaminu C a jeho konzumace pomáhá při překyselení žaludku.

Liči

Mango řadí mnozí mezi nejchutnější exotický plod. Při výběru není barva slupky kritériem zralosti, existuje přitom mnoho druhů manga a některé z nich jsou i v konzumní zralosti zelené. Mango je správně zralé, když změkne a začne příjemně vonět. Jeho dužina je sladká, chutí připomíná meruňky a ananas s lehkou terpentýnovou příchutí. Nejlepší mango je vždy čerstvé.

Mango

Na papayu narazíme jen zřídka. Jde o velice drahé ovoce, které se dováží letecky a téměř vždy nezralé. Kdo ochutnal zralou papayu na dovolené, ovoce prodávané u nás jej určitě neuspokojí. Dužina tohoto ovoce je narůžovělá, sladká a chutná podobně jako meloun. Je však krémovější. Uprostřed má plod dutinu s černými zrníčky, která jsou prý mírně jedovatá a mají palčivou chuť. Dokonce jsou používána jako náhražka pepře. Papaya obsahuje enzym papin, který podporuje trávení.

Papaya

Pitahaya neboli dračí ovoce je vlastně plodem konkrétního druhu kaktusu. Na našem trhu se setkáváme především s červenými plody, prodávají se však i žluté, které jsou sladší. Zralá pitahaya má pevnou konzistenci, křehkou dužinu a chutí se podobá kiwi. Chuť však není tolik výrazná. Plody se jí čerstvé a nakrájené na plátky, nebo rozpůlené, kdy se vydlabávají lžičkou. Před konzumací dejte plody vychladit!

Pitahaya

Physalis neboli mochyně má osvěžující sladkokyselou chuť podobnou angreštu. Plody se skrývají uvnitř jakýchsi „lampionků“ a musí být hladké a pevné jako třešně. Používají se do salátů, dezertů, připravují se z nich kompoty, likéry a džemy. Jde též o velice dekorativní ovoce. A co víc, vlastně vůbec nejde o exotický druh, mochyni u nás běžně pěstujeme právě kvůli sušeným, zdobným lampionkům, které jsou nádherné v suchých aranžích, ale málokdo již ví, že jsou její plody jedlé.

Physalis

Tamarind se dováží nedozrálý a často je skladován za špatných podmínek. Konzumace těchto plodů se proto doporučuje v zemích původu. Tamarind se zde používá při přípravě nápojů, přičemž působí lehce projímavě. Dává se též do omáček a čatní. Dřeň plodů je silně sladkokyselá.Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Tamarind

Avokádo – zařaďte ho do jídelníčku a budou se dít divy!

Už jste někdy ochutnali avokádo? Exotické ovoce, které nám má opravdu co nabídnout. Do našeho jídelníčku bychom ho měli rozhodně zařadit. Víte proč?

Kde se vzalo?

Avokádo je plod hruškovce přelahodného a v žebříčku výživově nejlepšího ovoce se může rozhodně zařadit na přední příčky. Dá se totiž považovat za superpotravinu a jeden z nejzdravějších plodů planety. Je plné zdravých tuků, nechybí řada vitamínů a minerálů a jako bonus navíc skvěle chutná.

Na durhou stranu patří mezi ovoce s nejnižším obsahem vody. Obsah živin, především pak zdravých tuků, bílkovin a železa, se dá přirovnat k vejcím nebo masu, obsahuje totiž i bílkoviny, což jen tak nějaké ovoce nemá.

 Navíc pak ukrývá pod slupkou vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, měď magnesium.

Avokádo pochází z Mexika a na pulty našich obchodů je přiváženo především z Chille, Indonesie, Dominikánské republiky a samozřejmě i z Mexika. Má hruškovitý tvar, každý druh pak má i jinou barvu. Koupit tak můžeme avokádo zelené, hnědé či fialové.

U nás se prodávají především odrůdy Hass (barva hnědá až hnědofialová, tvar připomíná vejce) a Fuerte (zelená barva, tvar hrušky). Toto ovoce má dostatečně pevnou slupku, která nepropustí žádné chemické postřiky, které se při pěstování mohou používat.

Kupovat bio produkt je v tomto případě tedy zbytečné.

Jak vybrat to správné avokádo?

Vybírejte takový kousek, jehož slupka nemá promáčkliny a nesmí být poškozená.  Na omak musí být avokádo pružné, pokud jej zmáčknete, mělo by o několik milimetrů povolit.

Zralé avokádo poznáte tak, že má zvenku tmavě zelenou barvu (záleží na odrůdě) a je měkké na dotyk. Nekupujte ale blátivě měkké plody. Chuťově by nemělo být hořké, takové je nedozrálé.

To, že není zralé, poznáte i podle toho, že má dužina jasně zelenou barvu.

Avokádo se neloupe, stačí ho rozkrojit a vydlabat lžičkou, zdravá svačinka hned na světě. Avokádo má velmi lahodnou oříškově máslovou chuť, je málo sladké a díky tomu jej můžete kombinovat jak se slanými, tak sladkými ingrediencemi.

Avokádo v kuchyni

Avokádo můžete přidávat také do salátů, vyrobit z něj třeba zdravou netradiční pomazánku v kombinaci s vejci, dip ke grilovanému masu nebo z něj připravte oblíbené mexické guacamole. Skvělé je také do smoothie nápojů v kombinaci s malinami, jahodami nebo borůvkami. Pro děti můžete připravit zdravou čokoládovou pomazánku. Stačí avokádo rozmixovat s medem, kakaem a banánem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *