Poznáme, že je pivo jinak hořké?

Publikováno:včeraZdroj:iDNES.czAutor:Jan PešekFrýdlant Poznáme, že je pivo jinak hořké?

Jak se pivovaru v době pandemie daří?

Pandemie poznamenala obor i náš pivovar. Hospody jsou zavřené, takže prodej sudového piva je téměř nulový. Přesto nějaké sudy dodáváme, protože hospody pak stáčí pivo do PET lahví, které prodávají z okénka.

Vaříte teď méně piva?

Já jsem se tak vehementně vrhnul do prodeje piva v lahvích, že jsme dokonce výstav zvýšili. Vyrostli jsme z 8 500 hektolitrů na 9 143 hektolitrů. Ale klesl nám obrat o zhruba čtyři miliony korun, protože jsme museli naše pivo cenově přiblížit průmyslovým pivovarům. S přechodem na lahvové pivo také stouply náklady. Koupili jsme etiketovací linku nebo větší lahvovací linku. Na ní teď děláme 180 tisíc lahví měsíčně.

Jaký objem mají vaše lahve? Frýdlantský pivovar mám spojený s elegantními sedmičkami…

Jeden z důsledků covidu je, že jsme museli přejít na půllitry, abychom se přiblížili zákazníkům v nápojkách. Hodně nás podržely malé prodejny v regionu, jako jsou třeba vietnamské večerky. Ale v nabídce máme i třetinky a sedmičky.

Proč zrovna večerky?

Naše pivo tam stojí od nějakých šestnácti do dvaceti korun, což je příjemná cena, kterou se blížíme ceně Rohozce, Svijan a podobných pivovarů. Učíme pít naše pivo i lidi, kteří se k němu dřív nedostali.

V nabídce máte i plechovky. Jaký je o ně zájem?

Zájem o plechovky roste, zvlášť o ty z řemeslných pivovarů. Jsme kousek od polských hranic a tam zájem o plechovky roste výrazněji. Rádi bychom tak v letošním roce pořídili plechovkovací linku.

Expandujete do zahraničí?

Během covidu jsme se za běhu učili dvě věci. První byla dostat pivo v co největším množství do lahví a ty pak dostat mezi lidi. A druhá byla poohlédnout se po jiných trzích. Český trh je totiž dost poznamenaný covidem.

U toho se na chvíli zastavme. Jak to myslíte?

Otevřené jsou především supermarkety, kam se piva z malých pivovarů špatně dostávají. Na českém trhu se tak zastavila distribuce menších pivovarů. Snažíme se proto přesvědčit supermarkety, ale jde to hůř, protože české supermarkety nevlastní povětšinou Češi.

  • Co nějaké on-line supermarkety?
  • Vraťme se k té expanzi.
  • Kdo si ji objednal?
  • Přibližte mi ta piva, po kterých v Anglii prahnou.

Jednáme s Rohlíkem, oslovili jsme i Košík. Zatím jsme se tam nedostali. Já strašně rád nakupuji na Rohlíku a rád bych tam měl naše pivo. Nestálo by tolik jako ta stávající řemeslná piva, bylo by lidem blíž a pomohlo by jim to koupit český produkt bez cukru, bez tetrahopu (vylepšovač pěny, pozn. red.), ale za cenu, která je podobná průmyslovým pivovarům. Dodáváme třeba na Slovensko nebo do Polska. Teď se nám navíc podařilo získat velkou zakázku do Londýna, kam už nějakou chvíli dodáváme. Ta nám v době covidu hodně pomohla. Je to téměř 300 tisíc lahví. Je to jeden z anglických e-shopů, který distribuuje pivo. Poslední dobou rostou prodeje piva přes internet. U nás jsou tyto projekty malé, protože jsme malý trh, ale v Anglii to jsou poměrně velké společnosti, které distribuují pivo nejen po Anglii, ale do celého světa. Naší snahou je prorazit s českým pivem ven. Protože naše pivo venku moc neznají. V českém balíčku budou tři piva. Jedno je samozřejmě ležák, který ale dodá jiný pivovar. Od nás tam bude stout a ALE. Onen ALE ani nebyl původně součástí poptávky. Poslali jsme jim jen vzorek na ukázku tak, jak ho mají rádi Češi. To znamená nižší hořkost, vyšší říz, vysoká pitelnost a vyšší pěnivost, na Angličany možná až příliš velká. Použili jsme i české chmely. Je to takové zajímavé pití. Člověk si jich může dát i pět nebo klidně deset. A oni si ho objednali také!

A ten stout je jaký? Tuším, že stout jako takový je tmavý a silný.

Ten je spíš na večer, je to sedmnáctka. Má velký podíl tmavých sladů. Někdo si ho může dát ráno místo kafe. Ale pro nás je velkou ctí, že stout, který reprezentuje Anglii, si objednali u nás. To je jako kdyby Angličani uvařili český ležák a vozili ho sem.

Zpátky do českých luhů a hájů. Na webu píšete, že prodáváte pivo za náklady. Přibližte mi to.

Na jaře, při první vlně, jsme pivo vylévali. Bylo to asi 200 hektolitrů. V zimě se pak situace málem opakovala – před Vánoci, když se rozvolňovalo, jsme navařili pět tanků desítky pro pražské hospody. Jenže přišel další lockdown a nám zbylo pivo. A já už jsem si řekl, že nechci pivo likvidovat. Tak jsme nabídli pivo za výrobní cenu. Prodávali jsme litr piva v PET lahvi za dvacet korun. A Liberečané opravdu dokázali vypít pět tanků desítky.

Myslel jsem, že PET lahve jste už v nabídce neměli?

FAQ – PIVO JINAK

  OBECNĚ O NÁS A ŘEMESLNÉM PIVU 

Co je Pivo Jinak?

Jsme parta kamarádů a jako správní Češi máme slabost pro dobré pivo 🙂 Všimli jsme si, že v České republice se v posledních letech vyrojilo opravdu hodně minipivovarů. A protože máme rádi nové věci, začali jsme ochutnávat jejich piva.

Jejich různorodost chutí, neotřelost, nápaditost a exkluzivita nás natolik překvapila, že každá nově otevřená láhev se pro nás stala opravdovým degustačním zážitkem. A ten teď chceme předat i vám.

Chceme vybudovat komunitu pivních degustátorů, pro které je – stejně jako pro nás – pití piva malým státním svátkem. 

Co je to řemeslné pivo (craft beer)?

Jde o jakékoli pivo, které je vyrobeno s péčí, láskou, důrazem na vysokou jakost a rozmanitost chutí.

Vaří se převážně ve velmi malém pivovaru (často v „domácím” prostředí) lidmi, pro které pivo a jeho vaření představuje velký životní koníček a vášeň a kterým tato bohulibá činnost přináší naplnění. Je to v podstatě alternativa k tzv.

průmyslovým „pivům”, která jsou vyráběna ve více či méně zavedených, velkých pivovarech, produkujících piva především na komerční bázi. Je to podobné jako třeba farmářské potraviny jako alternativa k běžně v obchodech prodávaným potravinám. Oproti tzv.

„průmyslovým pivům“ přináší piva z minipivovarů mnohem rozmanitější škálu druhů. V mnohem větší míře mezi řemeslnými pivy narazíme na piva svrchně kvašená nebo uvařená z jiného než jen ječného sladu, stejně tak jako na silnější piva apod.

Portfolio piv vařených v řemeslných pivovarech bývá paradoxně většinou širší než u velkých pivních hráčů. Výjimkou není i několik desítek druhů piv, které daný minipivovar v průběhu let vařil nebo vaří. Neznamená to ale, že by je měl vždy všechny aktuálně k dispozici.

Kromě několika stabilně vařených piv takové pivovary totiž vaří v průběhu roku velké množství různých druhů piv k určité příležitosti: na Vánoce, Velikonoce, letní speciály, na sv. Václava, sv. Martina, k příležitosti svátku sv. Valentýna atd. nebo prostě „jen tak”.

Nadšení z vlastního pivovarnictví je u řemeslných pivovarů znát v mnoha ohledech. Nejen v chuti piva, rozsahu počtu vařených druhů, ale třeba také v originalitě pojmenování chmelového moku.

Zatímco piva průmyslová se většinou spokojí s jednoduchým názvem, často se vztahujícím ke všem vařeným pivům, mezi řemeslnými pivy najdeme neuvěřitelnou zásobu jmen a názvů: originálních, vtipných a výstižných.

Mezi řemeslnými pivy tak najdeme i takové názvy jako Nebožtík, Divá Bára, Létající Chroust, Zaříkávač chmele nebo Nachmelená opice. Stejně originální bývají leckdy i etikety a loga – to pak ocení hlavně sběratelé pivních suvenýrů.

Jaká je historie řemeslného piva (craft beer)?

Historie pojmu Craft Beer sahá do 80. let 20. století do USA, kde řemeslné pivovary začaly vznikat jako odpověď na velkoobjemově vyráběná, chuťově unifikovaná piva z největších pivovarů. Tento trend nabral obrátky od počátku 21.

století a v současnosti jen v USA působí asi 2500 takových pivovarů. Tento vývoj se později rozšířil do celého světa a dnes najdeme řemeslné pivovary i v zemích a městech, kde bychom je vůbec nečekali.

Budete mít zájem:  Kryptoxantin (beta-kryptoxanthin) a jeho účinky na zdraví – má protirakovinné vlastnosti

A všude je vaří lidé s podobným způsobem myšlení a se podobným nadšením…

Řemeslné pivovarnictví nejlépe vystihuje tohle „Osmero přikázání craftu“: 

  1. Vař překvapivá a rozmanitá piva.
  2. Odvahu hochu, vydrž i na neprošlapaných cestičkách.
  3. Používej jen ty nejlepší suroviny.
  4. Buď posedlý chutí a kvalitou.
  5. Inovuj, boř hranice, vař piva dosud nevídaná.
  6. Cti tradici a opepři ji inovací.
  7. Buď fér k dodavatelům, zákazníkům i konkurenci.
  8. Pamatuj, že jsi apoštolem pivovarnictví tam u vás.

Proč byste řemeslné pivo (craft beer) měli zkusit?

Pro běžného konzumenta „průmyslových piv“ může přechod k řemeslným pivům otevřít nové horizonty, umožní mu poznat jiné chutě a třeba si uvědomit, že „takhle nějak by mělo chutnat opravdové pivo.“ Podobně jako třeba u vína, i mezi pivy je potřeba  některé druhy a značky poznávat postupně. Jednoduše řečeno je potřeba se k nim vhodnou cestou postupně „propít“.

Jak to na Pivo Jinak funguje?

Jednoduše – vy chcete ochutnat kvalitní a neotřelá piva z českých mini a mikropivovarů, my je pro vás vybereme a  dodáme vám je. Vybíráme ta nejlepší řemeslná piva z aktuální nabídky a sestavujeme je do boxů, které si u nás můžete koupit. Vyberete, objednáte, zaplatíte a pak už se jen těšíte, až vám piva dodáme.

Nabízíme degustační pivní boxy a doručujeme je pravidelně jednou měsíčně (většinou 2.-3. týden v měsíci).

  CO NABÍZÍME? 

Co u vás můžu koupit?

Nejlepší piva z českých minipivovarů. Pečlivě vybíráme piva, která vaří minipivovary v různých koutech naší země, a skládáme je do pivních boxů, které si můžete koupit – buď pro sebe nebo jako dárek pro své blízké. Ke každému pivu dostanete sběratelskou pivokartičku obsahující různé informace a zajímavosti.

Máme 2 typy boxů: malé pivní předplatné (6 piv) a velké pivní předplatné (12 piv), které můžete předplatit na 1, 3, 6 nebo 12 měsíců.

Skládají se vaše boxy opravdu jen z řemeslného piva (craft beer) z českých minipivovarů?

Ano. Všechno jsou pouze piva z minipivovarů a mikropivovarů. Žádné mainstreamové značky v boxech nenajdete.

Jak vybíráte piva do zásilek?

Osobní degustací. Piva vybírá náš pivní expert Tomáš. Průběžně sleduje, co české mini a mikropivovary vaří, a z aktuální nabídky vybírá nejzajímavější piva. Ta pak procházejí přísným degustačním testováním celého našeho týmu 🙂 Díky tomu se do boxů dostanou opravdu jen ty nejlahodnější kousky.

Kolik litrů piva je v jedné krabici?

Přibližně 3 litry. Minipivovary plní do lahví různé velikosti – třetinek, půllitrů, sedmiček, litrovek a někdy i do atypických objemů (0,66 l). Nemusíte se ale bát, že by vám od nás přišly třeba jen samé třetinky. Vždy se snažíme piva v krabici poskládat tak, aby v ní byly 3 litry nebo víc. Naším cílem je nabídnout co největší paletu chutí.

Může se stát, že mi od vás přijde stejné pivo, které se už v některém z předešlých boxů objevilo?

Jen výjimečně. Chceme vám poskytnout maximální paletu chutí, a tak se snažíme, aby každé pivo v každém boxu bylo vždy jedno a jedinečné. Pokud se ale nějaké pivo stane mezi našimi zákazníky velmi populární, můžeme tuto „celebritu“ zařadit do boxu znovu. Vždycky to ale bude až po dostatečné časové prodlevě.

  KOLIK TO STOJÍ? 

Kolik boxy stojí?

Cena závisí na velikosti boxu a délce předplatného. Snažíme se vyjít vstříc všem pivním nadšencům, ač chtějí náš box pouze na zkoušku či na pravidelnou degustaci.

Aktuální cenu malých pivních boxů najdete zde a velkých pivních boxů zde.

Jaký servis dostanu k pivu navíc?

Kvalitní suroviny, výjimečnost chuti, exkluzivita, malovýroba s vysokým podílem ruční práce… To jsou jen některá kritéria, která splňují všechna naše piva. Splnit je ale něco stojí. Proto je řemeslné pivo logicky dražší než pivo ze supermarketu. Cenově nemůžeme – a ani nechceme – s takovým pivem soupeřit. Naše piva jsou jiná piva. Proto se jmenujeme Pivo Jinak.

  • Kromě piva navíc dostanete tento servis:
  • doručení po celé ČR zdarma (osobně týmem Pivo Jinak/Messengerem)
  • – sběratelskou pivokartičku ke každému pivu
  • dopis v každém boxu s různými zajímavostmi o pivu
  • dárkový certifikát (pokud box kupujete jako dárek)
  •  JAK TO MŮŽETE ZAPLATIT? 
  • Jak u vás můžu zaplatit?

Jsou dvě možnosti – buď kartou přes platební bránu GoPay nebo bankovním převodem na účet. V košíku při zadávání objednávky vyberte jednu z těchto možností.

Proč se u vás nedá zaplatit v hotovosti?

Chceme, aby nákup u nás byl co nejvíce bezpečný a komfortní. Odstraněním hotovostních plateb zbavujeme jak vás, tak sebe nebezpečí ztrát nebo chyb plynoucích z manipulace s hotovostí. Věříme, že v dnešní době už platba kartou nebo převodem není problém.

 JAK TO DOPRAVÍME 

 Jak dopravujete?

Dopravujeme osobně či Messengerem po celé ČR a ZDARMA. Při doručování sázíme na úsměv, profesionalitu a kvalitu. 

  1. Kolik stojí doprava?
  2. 0 Kč 🙂 Je zdarma po celé ČR.
  3. Kdy boxy doručujete?

Vždy 2. nebo 3. týden v měsíci. O expedici vás budeme včas informovat e-mailem nebo SMS. Datum nejbližšího rozvozu je vždy uvedeno na hlavní stránce našeho webu, ve spodní části. Pokud máte delší předplatné, data rozvozů na další měsíce najdete také v dopisu uvnitř boxu.

 CO BY VÁS JEŠTĚ MOHLO ZAJÍMAT 

Můžu zásilku objednat jako dárek?

Jistě – všechny naše boxy jsou ideálním dárkem pro vaše známé, rodinu, zkrátka kohokoli, komu chcete udělat opravdu radost. K objednávce zdarma připravíme dárkový certifikát (pošleme Vám ho emailem nebo ho vytiskneme a doručíme ho spolu s prvním boxem).

Při vkládání boxu do košíku vyberte, jestli je box pro Vás nebo ho kupujete jako dárek.

Pokud chcete, abychom první box dodali Vám a obdarovanému až ty další (protože chcete první pivka předat osobně), není to žádný problém. Napište nám to do poznámky v objednávce.

Jak pivo skladovat? 

To, jak si na pivu pochutnáme, nezáleží jen na pivu samotném, ale i na způsobu, jakým se k pivu chováme před jeho otevřením. Právě u řemeslných piv jsou způsob přepravy, skladování a následná konzumace mnohem zásadnější než u „běžných“ piv. Piva z minipivovarů bývají v drtivé většině nefiltrovaná a nepasterovaná, tudíž podléhají mnohem snadněji a rychleji ztrátě kvality chuti.

  • Pokud je to možné, zredukujeme dobu pobytu piva mimo chladicí zařízení na minimum (během přepravy, před a po ní).
  • Pivo by nemělo přijít do kontaktu s přímým slunečním světlem (v létě to platí dvojnásob) ani s mrazem.
  • Ideální teplotu skladování pivovary většinou uvádí přímo na pivních etiketách a pohybuje se zpravidla kolem 8°C u ležáků (spodně kvašených piv) a o pár stupňů více u svrchně kvašených piv.
  • Řemeslné pivo se snažíme zkonzumovat co nejdříve, aby si uchovalo svou původní chuť a čerstvost. Doba minimální trvanlivosti uváděná na etiketě je orientační a ne vždy platí, že pivo, které již prošlo, nebude dobré.
  • Náročnějším konzumentům je doporučováno, aby piva ve skleněných lahvích byla skladována „ve stoje“ a samotné pivo tak nepřišlo v trvalý styk se zátkou.
  • Stejně tak dbáme i na řádné „skladování“ piva během jeho konzumace, čili o sklenici, ze které pijeme. Ta by měla být samozřejmě naprosto čistá (jakmile se po jejím vnitřním povrchu objevují v pivu nehybné bublinky, je to známka, že to s její čistotou nebude tak valné) a před nalitím piva znovu opláchnutá ve studené vodě.
  • Sklenice, ze které konzumujeme pivo, by rozhodně neměla být teplá a už vůbec ne horká (např. po momentálním umytí v horké vodě). Úplně ideální stav je, pokud sklenici před jejím použitím na pivo řádně vychladíme v lednici – nebo ještě lépe v mrazáku. Rozdíl v chutí piva je pak opravdu zásadní.
  • Pro náročnější pivní labužníky existují i speciální mycí prostředky na sklenice. Ty nezanechávají na jejich povrchu žádnou chuťovou stopu, která by byť minimálním stupněm mohla ovlivnit chuť piva.
Budete mít zájem:  Důchodová reforma čtyřicátníkům: Pracovat budete do 65, vaše děti do 70

Doručujete pivo i do zahraničí?

Prozatím ne. Ale jednou chceme českým řemeslným pivem zaplavit celý svět :).

NENAŠLI JSTE ODPOVĚĎ? NAPIŠTE NÁM!

Pište na [email protected] nebo volejte na +420 724 963 463

Těšíme se na Vás. 

Vaše PIVO JINAK.

K pivu si dám klidně i čokoládu, říká jeden z nejmladších sládků v Česku

Rok 2014 se v nymburském pivovaru odehrává ve jménu oslav. Jak by také ne – tváří postřižinského piva je Bohumil Hrabal, který by v letošním roce oslavil sté narozeniny. Pivovar tak pořádá sérii oslav, které známého spisovatele připomínají. A co víc, pivovar vytvořil i speciální 12stupňový ležák, který nese Hrabalovo jméno.

„Dlouho jsme vymýšleli, jaké pivo na Hrabalovu počest uvařit. Samozřejmě jsme si pohrávali s myšlenkou na nějaký vícestupňový speciál, ale nakonec jsme došli k tomu, že bychom měli uvařit takové pivo, které by mu chutnalo.

A jelikož nám jsou jeho chuťové preference dobře známé, uvařili jsme 12stupňový výjimečně hořký ležák. Úspěch byl obrovský, sudové zásoby byly vyprodány takřka hned. Párkrát jej letos ještě uvaříme,“ řekl Novinkám Valenta.

Hrabal měl rád své pivo hořké, ale dnes jsou stále modernější nejrůznější limonádičky, které potkaly pivo a alkohol jen z rychlíku. „Tou cestou se určitě ubírat nehodláme a rozšíření tvorby touto cestou nemáme v plánu. Reagujeme však na zvýšení poptávky v oblasti nefiltrovaných piv, která jsou stále oblíbenější. Každopádně ale platí, že nejlepší pivo je čerstvé pivo,” zdůraznil Valenta.

Recept na pochoutku k pivu

Video: Novinky

„Upřímně věřím, že se hospodský trh už vyčistil. Mám za to, že ti, kteří provozovali restaurace jen kvůli zisku a nerozuměli tomu, už zkrachovali a podniky nevedou. I díky tomu se snad navrací péče k pivu, jakou si zaslouží.

Jak se říká – sládek pivo vaří, hospodský ho dělá – to je bohužel pravda a nic s tím neuděláme.

Pivo se dá velice lehce zkazit špatnou péčí, skladováním či točením,“ upozornil Valenta a dodal, že jakmile někde ochutná vlastní pivo, které chutná jinak, než by mělo, okamžitě to začne řešit.

Jenže nejsou to jen hospodští, kdo může pivo pokazit. Zkazit si zážitek může totiž i host, pokud špatně zvolí posloupnost degustace.

„Když jste v hospodě a chcete vyzkoušet víc piv, základem je začít u světlého piva – desítky či jedenáctky. A teprve postupně zvyšovat stupňovitost a propít se k těm silnějším a výraznějším pivům. Až moc často vidím, jak si někdo dá v hospodě 18stupňový speciál a pak si objedná dvanáctku. Co z ní asi tak má? Absolutně nic,“ popisuje odstrašující případ sládek pivovaru Nymburk.

O tom, že je pivo úzce spojené s gastronomií, debatovat nemusíme. A nemusíte si zrovna ani dělat úžasně křupavé houstičky z mláta s pivním gulášem, abyste si přivodili gastro orgasmus. Stačí jen vhodně skloubit chutě piva s jednotlivými pokrmy.

„Víte, já si dám k pivu klidně i čokoládu – ta hořkosladká kombinace mi neskutečně vyhovuje. Je to na každém, co si dá k čemu. Pokud vám vyhovuje dát si pivo po sladké buchtě, dejte si ho.

Je to vaše chuťová preference, kterou vám nemůže nikdo brát.

Když ale přijde na večerní grilování, tak bych doporučil třeba světlou třináctku Bogan – je hodně hořká a k masu se perfektně hodí,“ dodal Valenta.

Hlavní zprávy

Pivní styly

Vyznačuje se světlou barvou v rozmezí od zlaté k světle měděné. Charakteristiku pivu dává užití amerických chmelů, které jsou velmi hořké, ale zároveň i aromatické. Říz je střední až vyšší. Piva tohoto stylu se skvěle hodí ke grilovaným masům, burgrerům, ale i salátům a sushi.

India pale ale

Styl se vyznačuje intenzivní chmelovou vůní i chutí. Silné chmelení se původně užívalo kvůli ochraně piva během dlouhých cest po moři.

Piva tohoto stylu mají barvu v rozmezí zlaté až měděné a v chuti i vůni jsou významné aromatické složky chmelů – citrusové, ovocné, pryskyřicové. Sladová chuť je nižší. Konec doušku je velmi hořký a sušší. Říz je střední.

Piva tohoto stylu se hodí k indické kuchyni a velmi pálivým pokrmům s chilli.

Black IPA (India pale ale)

Styl se vyznačuje vysokou chmelovostí, na úrovni stylu IPA. Piva se vyznačují vyšším obsahem alkoholu a výrazným aroma praženého sladu. Plnost piva je spíše střední. Běžné je výrazné chmelení za studena.

English pale ale

Barva je zlatá až měděná. Charakteristické je užití anglických chmelů. Piva tohoto stylu jsou sušší. Na rozdíl od stylu American pale jsou však více sladové, říz je nižší. Piva tohoto stylu se výborně hodí ke všem druhům masa, například pečenému hovězímu, jehněčímu masu, hamburgerům, kachně, huse, a dalším.

Bitter

Styl pochází od pivovarských společností, které se chtěly odlišit tímto pivem od od ostatních jemných piv, využili více světlých sladů a více chmele.

Většina z nich má zlatou až měďěnou barvu a lehké tělo. Specifikum je nízká karbonizace. Chmelová hořkost je středně výrazná. Většina z piv má ovocnost ve vůni a chuťi.

Piva jsou tradičně podávána ze sudu typu cask, ale mnoho pivovarů již dělá i lahvové verze.

Extra strong bitter (ESB)

Piva tohoto stylu jsou vyváženější a komplexnější než Bitter, a to jak v množství alkoholu tak i charakterem využitých chmelů.

Rozsah barev je podobný jako u bitteru, ale přiklání se k tmavšímu konci stupnice, tmavě zlaté až měděné. Charakteristická je nízká karbonizace. Slady mají tendenci být výraznější, často s praženými a ovocnými tóny.

Piva tohoto stylu, ačkoliv mají v názvu bitter = hořký v zásadě příliš hořká nejsou. Obvyklý obsah alkoholu je  5–7 procent.

Barleywine

I přes svůj název se jedná o velmi silná, signifikantní a aromaticky intenzivní piva. Jedná se o jeden z nejsilnějších pivních stylů vůbec.

V pivu se objevuje ovocnost, sladkost někdy hořkosladkost, ale vždy obsahují vyšší množství alkoholu. Paleta barev tohoto pivního stylu se pohybuje od jantarové po tmavě hnědou.

Chuťová paleta může obsahovat intenzivní ovocné prvky tak i výrazné chmelové stopy. Tělo piva je velmi plné.

Kde se v pivu bere jeho síla a co mají společného stupně s alkoholem? Podívejte se

České pivovary mají rok na úpravu značení svých piv. Jak se změny dotknou zákazníků, jaké změny bude muset podniknout samotný pivovar a jestli zůstane ležák ležákem jsme se byli zeptat v rakovnickém pivovaru Bakalář.

Pivo, jeho síla a označení, nová legislativa | Video: Jakub Zuzánek, Tomáš Cetkovský, Ondřej Neufus

„Svrchně kvašený ležák byl protimluv,“ vysvětluje změnu názvů piv Veronika Čapková, vedoucí oddělení kvality v pivovaru Bakalář v Rakovníku. Stojíme ve varně pivovaru, mezi ohromnými měděnými nádobami, které slouží k přípravě mladiny a bavíme se o nové legislativě ve značení piv, která vstoupila v platnost se začátkem prosince.

Pivovary mají ještě rok, než budou muset mít na všech pivech nové etikety. Změny ve značení piv měly za cíl zjednodušit a zpřesnit kategorizaci piv a také reagovat na měnící se situaci v nabídce piv na tuzemském trhu.

Jak v pivu vzniká alkohol

Spousta lidí nemá jasno v tom, co vlastně označují k piv ony stupně, podle který se rozlišuje třeba desítka, jedenáctka či dvanáctka.

Zejména cizinci, kteří nejsou na český systém zvyklí, zaměňují číslo za procento alkoholu.

Ministerstvo zemědělství v publikaci o nové vyhlášce však upozorňuje, že stupňovitost piv neznamená obsah alkoholu, jak se někdo může domnívat, ale „podíl extraktu původní mladiny“.

Trochu záhadná věta si ovšem žádá podrobnějšího vysvětlení. Mladina je meziprodukt vzniklý ve varně, sladko-hořký roztok  připravený k zakvašení. V mladině se ještě předtím měří obsah cukru (extrakt) v hmotnostních procentech, který určuje „sílu“ piva. Pokud je tak například v jednom litru mladiny 120 gramů cukru (tedy 12 procent), jedná se o dvanáctistupňové pivo.

Alkohol se do piva dostává až během kvašení, kdy kvasinky mění cukry v mladině na oxid uhličitý a alkohol. I když tedy výsledné množství alkoholu v pivu souvisí právě s množstvím cukru v původní mladině (čím víc cukru k dispozici, tím více vzniklého alkoholu), takže se stupňovitostí, neoznačuje toto číslo procenta alkoholu.

Budete mít zájem:  TOP 10 na intimní hygienu

Jak se změní ležák a plné pivo

Rozdíl mezi spodně kvašenými a svrchně kvašenými pivy je ve způsobu výroby – jinak probíhá výroba mladiny na varně, používá se jiný druh kvasnic, výrazně se liší teplota hlavního kvašení a také doba, kterou pivo strávilo dozráváním v tancích.

V Česku nejoblíbenější ležák, tedy „spodně kvašené pivo s extraktem původní mladiny 11 až 12,99 %“, zůstává i v rámci nového označování piv nadále ležákem.

Zatímco klasický ležák zůstává ležákem, dochází na slova paní Čapkové o protimluvech. Svrchně kvašené pivo (například i u nás stále populárnější pšeničná piva, různé typy ale nebo stout) se stupňovitostí 11 až 12 muselo být dosud označováno jako „ležák“, ačkoliv tomuto označení vyhovovalo právě pouze stupňovitostí, se bude nově nazývat „plné pivo“.

Další větší změnou je označování piv se stupňovitostí více než 13: dosud to byla piva speciální, nově se jim bude říkat „silná“.

V praxi se ovšem pro zákazníka nic zásadního nemění. „Vyhláška reaguje na nové trendy ve výrobě potravin, což uvítají jak výrobci, tak spotřebitelé. Pořádek ve značení potravin a nápojů je nutný, protože je důležité, aby zákazník věděl, co přesně je mu pokládáno na stůl či co si dává do nákupního košíku,“ uvedl již dříve ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Změny ve značení piva:

Stávající název a parametry piva Stávající či nový název a parametry piva
Nealkoholické pivo (do 0,5 % obj. etanolu) Nealkoholické pivo (do 0,5 % obj. etanolu)
Pivo se sníženým obsahem alkoholu (0,5-1,2 % obj. alkoholu) Nízkoalkoholické pivo (0,5-1,2 % obj. alkoholu)
Stolní pivo (stupňovitost do 6) Stolní pivo (stupňovitost do 6)
Výčepní pivo (stupňovitost 7-10) Výčepní pivo (stupňovitost 7-10)
Ležák (stupňovitost 11-12) Ležák (stupňovitost 11-12), ale pouze pro piva spodně kvašená – většina sortimentu ležáků
Ležák (stupňovitost 11-12) Plné pivo (stupňovitost 11-12), ale pouze pro piva svrchně kvašená
Speciální pivo (stupňovitost 13 a více) Silné pivo (stupňovitost 13 a více)

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Podle Čapkové sice novela pomohla k zpřehlednění názvosloví, mohla ovšem lépe vystihnout typy piv „Ani podle nové legislativy nemůžete spodně kvašené „desítce“ říkat ležák, i když to ležák způsobem výroby je,“ říká. Za pravdu jí dává i prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Ten k novele nedávno také řekl, že by bylo vhodné zavést spíše značení druhů piv. „Ležák by byl ležák, ať je to osmička, nebo dvacítka – byl by to druh výroby piva,“ dodal pro ČTK.

Pivovar Bakalář odhaduje letošní výstav na zhruba 150 tisíc hektolitrů piva. Pro porovnání pivovar Plzeňský Prazdroj, největší výrobce piva v Česku, za rok 2017 uvařil sedm milionů hektolitrů piva.

První potvrzená zmínka o vaření piva v Rakovníku pochází z roku 1454. Mezi lety 1997 a 2004 byl pivovar mimo provoz, od té doby každoročně zvyšuje svůj výstav. Podobně jako jiné velké pivovary bude muset ještě letos zvednout ceny u sudového i lahvového piva zhruba o jednu korunu.

Spotřeba piva obecně v Česku spíše klesá. Snižuje se počet konzumentů, ovšem podle CVVM roste například počet piv, které české ženy za týden vypijí.

Podíly konzumentů piva mezi muži a ženami (v procentech) a počet velkých piv, kolik Češi vypili týdně:

Rok Muži Ženy Muži Ženy
2004 93% 60% 9,1 2,1
2005 93% 60% 8,7 2,2
2006 90% 53% 7,9 1,9
2007 91% 60% 9,5 2,1
2008 89% 50% 8,7 2,4
2009 89% 57% 8,7 2,2
2010 91% 54% 8,1 2,4
2011 88% 54% 7,7 2
2012 88% 62% 7,7 2,2
2013 91% 60% 7,6 2,3
2014 90% 56% 7,8 2,3
2015 91% 56% 8,3 2,5
2016 88% 57% 7,7 2,2
2017 87% 59% 8,8 2,3
2018 86% 49% 7,6 2,7

Den českého piva – zpestřené prohlídky pivovarů

Poznejte, jak se pivo Gambrinus vaří, naučte se ho správně čepovat a zažijte unikátní Gambrinus Arénu. Navíc během prohlídky budete mít jedinečnou příležitost ochutnat jako první mimořádnou várku ležáku Gambrinus dochmelenou čerstvým, právě sklizeným chmelem. Nenechte si ujít zpestřené prohlídky a poznejte nejoblíbenější české pivo.

Zpestřené prohlídky pivovaru Gambrinus pro veřejnost v rámci Dnů českého piva:

Pátek: 26.9. – ve 14:30 a 16:00 hodin

Sobota: 27.9. – v 10:00, 11:30, 13:00, 14:00, 15:30 a 17:00 hodin

  • Bez potřeby předchozí rezervace.
  • Délka prohlídky: 2 hodiny
  • Zvýhodněné vstupné: 75Kč/osobu
  • Kontakt: pivovar Gambrinus
  • Na co se můžete těšit:
  • Interaktivní prohlídku pivovaru Gambrinus, která vás zavede do samotného provozu pivovaru
  • Ochutnávku mimořádné várky piva Gambrinus uvařenou z právě sklizeného chmele
  • Zábavu v Gambrinus Aréně, kde se proměníte v rockovou hvězdu či fotbalového útočníka
  • Školu čepování Gambrinus, kterou vede přímo pivovarský odborník
  • Dárek na závěr prohlídky
  • Zvýhodněnou cenu prohlídky: 75Kč/ osobu

PIVOVAR VELKÉ POPOVICE

Nenechte si ujít zpestřené prohlídky a nahlédněte s potulným malířem pod pokličku velkopopovickým sládkům! Poznejte historii a výrobu piva Velkopopovický Kozel a ochutnejte jeho nefiltrovanou podobu podávanou přímo v ležáckých sklepech. Navíc pro vás v rámci prohlídky chystáme soutěžní kvízy, za které bude odměnou, jak jinak, než pivo Velkopopovický Kozel.

Zpestřené prohlídky pivovaru Velké Popovice pro veřejnost v rámci Dnů českého piva:

Pátek 26.9. – ve 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin

Sobota 27.9. – v 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin

  1. Bez potřeby předchozí rezervace
  2. Délka prohlídky: 1,5 hodiny
  3. Zvýhodněné vstupné: 75 Kč/osobu
  4. Kontakt: pivovar Velké Popovice
  5. Na co se můžete těšit:
  • Komentovanou prohlídku pivovarem, kterým provází  v jubilejním roce samotná postava potulného malíře, který prvně namaloval podobiznu kozla a která je nyní vidět na etiketách piva
  • Seznámení s bohatou historií pivovaru
  • Ochutnávku piva Velkopopovický Kozel nefiltrovaný podávanou přímo v ležáckých sklepech
  • Soutěžní kvízy v průběhu prohlídky
  • Odměny v podobě jubilejních pivních mincí, které je možné směnit za žejdlík piva Velkopopovický Kozel

PIVOVAR RADEGAST

Nechte si ujít prohlídky pivovaru Radegast  a poznejte, kde se ryze hořké pivo vyrábí a jak vypadají jeho výrobní prostory. Navíc prohlídky pivovaru nabídnou zpestření v podobě oblíbené školy čepování a pivních kvízů.

 Nejlepší výčepní na Moravě Jakub Šrubař vám představí správné zásady čepování piva a sami si jej také bude moci načepovat a vychutnat v degustační věži.

Na konci prohlídky budete oceněni odznáčkem Znalce Českého piva a odnesete si domů pivo Radegast Ryze Hořká 12´.

Zpestřené prohlídky pivovaru Radegast pro veřejnost v rámci Dnů českého piva:

Pátek 26.9.: ve 14.00 , 15.00 a 16.00 hodin

Sobota 27.9.: v 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin

  • Doporučujeme si čas předem rezervovat, vzhledem k omezenému počtu skupiny (30 osob) a to elektronicky: [email protected] či telefonicky: 558 602 566
  • Délka prohlídky: 2,5hodiny
  • Zvýhodněné vstupné: 75Kč/osobu
  • Kontakt: pivovar Radegast
  • Na co se můžete těšit:
  • Prodloužená prohlídka pivovaru Radegast se školou čepování
  • Školu čepování vedená nejlepším výčepním na Moravě Jakubem Šrubařem
  • Prohlídku stáčírny, jedné z nejmodernějších, plně automatizovaných linek na stáčení ve střední Evropě s kapacitou 50 tisíc lahví za hodinu.
  • Zavedeme vás i do varny – samého srdce pivovaru, kde se pivo Radegast vaří. Zde jsou k vidění pivovarští pstruzi, dohlížející na to, že voda z Morávky má výbornou kvalitu.
  • Ochutnávku piva Radegast podávanou v degustační věži nad pivovarem, z níž se nabízí krásný výhled na malebné panorama Beskyd.
  • Soutěžní kvízy v průběhu prohlíky, kdy závěrem návštěvníci získají Certifikace znalců Radegastu a odznáček Znalce Českého piva.
  • Každý starší 18 let dostane domů pivo Radegast Ryze Hořkou 12´.

Těšíme se na Vaši návštěvu!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *