Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

Bělost a zdraví Vašich zubů závisí nejen na základní péči, ale také na jídle, které jíte. Můžete navštěvovat zubaře tak často, jak jen chcete, a používat oblíbené bělící výrobky, ale pokud milujete určité potraviny, pak se méně dokonalý úsměv bude stále vracet. Proto byste měli zejména věnovat pozornost potravinám, které jíte, a mít na vědomí, jak ovlivňují zdraví Vašich zubů.

Dnes jsme proto pro Vás sestavili seznam různých potravin, které mají pozitivní a negativní vliv na vzhled Vašich zubů.

Potraviny, které šetří Vaše zuby a dásně!

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

Abyste se o své zuby dobře starali, zubaři doporučují jíst tyto potraviny:

Mrkve: Karoten je vhodný pro sliznice úst a dásní. Také činí zubní sklovinu silnější. Čerstvá mrkev je skvělý způsob, jak udržet zdravé zuby, odstraňuje plak a masíruje dásně.

Ryba: Každý ví, že zuby potřebují vápník, ale fosfor je také jedním z nejdůležitějších prvků pro udržení zdravých zubů (ale mějte na paměti, že ryby mohou způsobovat nepříjemný zápach).

Petržel: Jedná se o jeden z hlavních zdrojů vápníku a kromě toho má petržel kosmetický efekt na zuby.

Jablka: Jablka jsou neuvěřitelně efektivní, pokud jde o léčbu problémů se zuby a jejich prevenci. Masírují dásně a odstraňují zubní povlak a zároveň zčerstvují dech.

Kiwi: Toto ovoce má hodně vitamínu C. Pokud trpíte na nedostatek vitamínu C, produkce kolagenu klesá a dásně začínají krvácet.

  • Cibule: Toto je přirozené antibiotikum, které zabíjí škodlivé bakterie v ústech.
  • Čekanka: Jeho funkcí je stimulovat tok krve v ústech.
  • Sezam: Odstraňuje zubní plak velmi dobře a zpevňuje sklovinu.

Sýr: Tvrdý sýr má velmi málo soli a hodně vápníku. Sýr pomáhá udržet správnou rovnováhu pH, která nedovoluje reprodukci bakterií (některé druhy sýrů mohou způsobit nepříjemný zápach).

Zelený čaj: Katechin v zeleném čaji zabíjí druhy bakterií, které způsobují kazy. Kromě toho zelený čaj činí Váš dech čerstvým.

Smažené jídlo je skvělé, ale zubní lékaři jsou si jisti, že časté „bufetování“ může poškodit Vaše zuby. Pokud neustále něco žvýkáte, otevíráte dveře bakteriím do Vašich úst.

Je barva Vašich zubů diktována jídlem?

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

Pokud se Vám nelíbí barva zubů, můžete s tím něco udělat. Kromě použití různých postupů bělení, které máte k dispozici, byste měli vyloučit potraviny, které mohou změnit barvu Vašich zubů.

1. Zubní „malíři“

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

  • Čaj a káva: Zelený a bílý čaj mají nejnižší vliv na barvu zubů. Citrón nebo mléko však mohou neutralizovat účinky těchto nápojů.
  • Červené víno: Barva vína a vysoká úroveň taninů z něj činí šampióna při změně barvy zubů. Po konzumaci červeného vína byste měli vypláchnout svá ústa čistou vodou, ale nečištěte si zuby hned. Kartáčování může v tu chvíli způsobit více škod užitku.
  • Šťávy: Jasné ovocné a zeleninové šťávy mají také silný účinek, protože obsahují kyselinu, která oslabuje zuby a umožňuje lepší absorpci barevných složek.

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

  • Řepa a borůvky: Vysoká koncentrace chromogenů v těchto potravinách činí zuby žlutými.
  • Koření: Curry a kurkuma jsou zvláště dobré při změně barvy zubů již po jedné konzumaci. Je velmi těžké se zbavit této barvy. Pokud jste jedli něco, co obsahuje tato koření, vypijte zelený čaj s citrónem, abyste neutralizovali případné účinky.
  • Sójová omáčka a balsamikový ocet: Často zanechávají tmavé skvrny na zubech.
  • Barevná soda: Soda obsahuje mnoho chemických barviv, které mění barvu zubů. Rovněž ničí sklovinu.

Abyste neutralizovali negativní účinky těchto potravin, vypláchněte si pusu po jídle a nezapomeňte na přirozené bělení.

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

  • Hruška: Toto ovoce odstraňuje plak a masíruje dásně.
  • Dýně: To je jedna z nejlepších přírodních bělících látek. Nejlepšího efektu můžete dosáhnout, jestliže ji pečete v troubě, nebo ji přidáváte do salátu.
  • Jahoda: I přes svou jasnou barvu má skvělý bělící efekt. Obsahuje kyselinu jablečnou, která velmi účinně odstraňuje zubní skvrny.
  • Brokolice: Ta umí odstranit tmavé skvrny velmi dobře. Je lepší jíst čerstvou brokolici. Můžete si ji nakrájet do salátu, nebo si ji trochu uvařit.
  • Celer: Jedná se o 2v1. Pomáhá odstranit zubní plak a zabíjí bakterie v ústech.
  • Pomeranč: Kyselina citrónová velmi dobře bělí zuby, ale lidé, kteří mají citlivé dásně a zuby, musí být opatrní.
  • Petržel: Ihned po jídle se vyplatí žvýkat trochu petrželky, než si vypláchnete ústa.

Produkty, které ovlivňují vůni a mikroflóru!

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

Nepříjemně zapáchající dech může být příznakem onemocnění v extrémních případech, ale pokud jste zdraví, znamená to, že potřebujete, aby Vaše mikroflóra byla normální. Některé potraviny mohou totiž způsobit špatný dech.

Například při trávení některých potravin se vyrábějí sloučeniny síry. Jsou absorbovány do krve a pak opouštějí tělo plícemi, což způsobuje nepříjemný zápach.

Některé potraviny a nápoje, které se zdají mít příjemný zápach, skutečně dělají opak, například káva. Vytvářejí hlen v ústech a zvyšují reprodukci bakterií.

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

  • Cibule a česnek
  • Některé druhy červeného vína
  • Sýr
  • Bonbóny
  • Káva
  • Kysané potraviny
  • Ryby

Potraviny, které rychle zeslabují případný zápach.

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

  • Jablka
  • Skořice
  • Třešně
  • Bazalka a špenát
  • Vodní meloun
  • Zelený čaj

Pokuste se provést některé z těchto změn ve Vaší stravě a během pouhého týdne byste měli být schopni cítit zlepšení stavu Vašich zubů!

Která část článku Vás udivila nejvíce? Podělte se o své názory a zkušenosti níže v komentářích!

8. Nejvhodnějších potravin pro zdravé zuby

Zdraví zubů můžeme kromě důkladné dentální hygieny podpořit také určitými potravinami. Ne že bychom jimi mohli nahradit čištění zubů, ale správná výživa může výrazně ovlivnit zdraví ústní dutiny.

Začneme nápojem, který asi nikoho nepřekvapí. Ano, je to voda, pro zuby tím nejvhodnějším nápojem, narozdíl od jiných totiž nenarušuje zubní sklovinu. K nim se řadí například kyselé nápoje a ty, které obsahují kyselinu fosforečnou, což jsou víceméně všechny nápoje na styl Coly.

Alkohol také není nejvhodnějším, nejenže zabarvuje zubní sklovinu (např. červené víno), také vysušuje ústní dutinu. Tvorba slin je velice důležitá v boji proti tvoření nových kazů. Napomáhá udržovat v ústech určitý balanc a čistotu v ústech a jakkoliv je tato tvorba snížená, má negativní dopad na kazivost zubů.

Tvorbu slin můžete podpořit pravidelných pitným režimem.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že mrkev kvůli své tvrdosti chrupu spíše uškodí, opak je pravdou. Mrkev je plná vlákniny a podporuje tvorbu slin v ústech, čímž snižuje tvorbu infekcí a kazů v puse. Také je bohatým zdrojem vitamínu A.

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

Pokud jste milovníkem sýra, máte nyní o důvod navíc ho jíst, na základě studie General Dentistry bylo totiž zjištěno, že konzumace sýra zvyšuje hodnotu pH v ústech a snižuje tím riziko tvorby kazu. Další výhodou je, že obsahuje vysoký podíl vápníku, bez kterého se zuby ani kosti neobejdou.

Stejně tak se vysokým podílem vápník a bílkovin může pochlubit jogurt, proto i tato potravina vašim zubům jedině prospěje. Kromě toho jogurt také obsahuje probiotika, která jsou velice prospěšná dásním a ‚vytlačují‘ škodlivé bakterie.

V případě, že byste chtěli jogurt zahrnout do svého jídelníčku, nezapomeňte zvolit ten “obyčejný” bílý, bez přidaného cukru.

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

Nejenže je zachráncem, když udeří chřipka, nebo nachlazení, pomáhá také zamaskovat zápach z úst brání tvorbě bakterií, kterým se v puse obzvlášť daří po konzumaci sladkého.

Další potravinou skvělou pro zdraví zubů je ryba – např. losos, tuňák, atd. Jsou výborným zdrojem vitamínu D a dalších minerálů.

Listová zelenina je plná vitamínů a minerálních látek, oblíbená je zároveň pro svůj nízký obsah kalorií.

Například špenát, nebo kapusta jsou bohaté na vápník, kyselinu listovou nebo vitamín B a významně tím podporují zubní sklovinu, která je právě z vápníku tvořena.

Jak listovou zeleninu zahrnout do svého jídelníčku? Udělejte si salát, zelené smoothie, nebo přidejte hrst špenátu třeba k pečeným bramborám.

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

Jablka jsou sice sladká, ale pro svůj vysoký obsah vlákniny a vody bývají stomatology ve velkém ceněna. Během jezení jablka se zvyšuje tvorba slin, které “spláchnou” zbytky jídla a bakterií.

Brusinky a rozinky jsou sice sladké, ale obsahují fruktózu, která často bývá zaměňována s sacharózou, která se vyskytuje ve všech cukrovinkách a slouží jako pohonná hmota pro bakterie, které by našim zubům mohly uškodit.

Brusinky jsou zdrojem cenných polyfenolů, což jsou látky, které brání bakteriím přilnout k zubní stěně a zabraňují jim vytvářet zubní plak. Rozinky mají navíc schopnost pomáhat s likvidací zubního plaku.

Tyto dvě potraviny tvoří tedy skvělou dvojku a mohou se stát vaší oblíbenou svačinkou.

Budete mít zájem:  Potraviny nevhodné před spaním: vedou k horšímu spánku a tloustnutí

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

Zdravé zuby a zářivý úsměv zajistí správné čištění, ale i výživa

Všechno, co obsahuje cukry, bakteriím v našich ústech „lahodí“. Co je ale pro zuby nejhorší? Sladké dobroty, které mají „lepivou konzistenci“ a ulpívají na zubech – karamely, gumoví medvídci, „turecký med“, ale i sušené ovoce. Podobně je tomu i u dropsů (tvrdých cukrových bonbonů) anebo lízátek.

  • Máte-li tu možnost, po konzumaci těchto pochutin je nejlépe si ústa vypláchnout vodou a jít si zuby vyčistit.

Pozor dejte na limonády s vysokým obsahem kyseliny citronové (a případně i kyseliny fosforečné – kolové nápoje), neředěné ovocné džusy a šťávy, výrazně kyselé ovoce. Kyseliny totiž sklovinu narušují a poškozují.

Ideální je vypláchnout si po konzumaci takového nápoje nebo ovoce ústa vodou. Podobně pozor i na zeleninu nakládanou v kyselém nálevu. Nesnažte se škodu napravit tím, že si vzápětí půjdete vyčistit zuby – tím byste své sklovině rozhodně neprospěli.

  • Kyselé pH v ústech může neutralizovat i žvýkačka bez cukru.

Důležitý je i pravidelný pitný režim – pokud nepřijímáme dostatek tekutin, naše sliny se začnou zahušťovat a nezvládají pak dobře omývat sliznice, dásně a zuby a odplavovat tak zbytky jídla, plak i bakterie pryč z úst. Tvorbu slin snižuje ale třeba i alkohol.

Vápník, vitamin D i C jsou nutné

  • Pro zdravé zuby je důležitý vápník – skvělým zdrojem jsou mléko a mléčné výrobky, dále je jeho zdrojem mák, květák či brokolice nebo sezamová semínka a vlašské ořechy. Pro správné využití vápníku v organismu, ale potřebujeme i vitamín D a vitamín K. Sardinky jsou skvělým zdrojem vápníku i vitamínu D.

Fluor pomáhá blokovat aktivitu bakterií v ústech a podporuje remineralizaci zubní skloviny – proto se v určitém množství přidává do zubních past.

V minulosti se fluorem obohacovala i voda, postupně se však od tohoto ustoupilo. Pro malé děti fluor ve větším množství není vhodný – zejména když ještě zubní pastu spíše dítě polyká, než vyplivuje.

Zubní lékař vám poradí vhodnou pastu bez fluoru, jejich sortiment je dnes poměrně široký (najdeme mezi nimi i bio pasty nebo pasty s certifikací přírodní kosmetiky). Zdrojem fluoru je v menším množství třeba i čaj.

Vaše dásně zase potřebují vitamín C – nezapomínejte tak na denní porci zeleniny a ovoce! Skvělým zdrojem je třeba červená paprika, růžičková kapusta, citrusové ovoce, aronie anebo také šípky, jahody či kiwi. Vitamin C je citlivý na teplo a jeho obsah s delším skladováním klesá – proto se snažte spotřebovat ovoce i zeleninu co nejčerstvější.

  • V průběhu dne můžeme odstraňovat plak ze zubů žvýkáním zeleniny či ovoce (méně kyselých druhů) – např. mrkve či jablka.

Rozhodně ale neplatí, že po večerním jablíčku už si děti nemusí čistit zuby. Přece jen obsahuje ovoce i zeleniny určité množství cukrů, na kterých by si bakterie přítomné v ústech také s radostí pochutnaly.

2 minuty opravdu nestačí

Potraviny pro zdravé zuby – co jíst pro zdraví zubů?

Zubní lékaři se shodují, že není možné určit ten přesný správný čas čištění – může trvat dokonce až 10-15 minut. Klíčové je vyčistit všechny plošky zubů. Druh zubní pasty není až tak důležitý, hlavní roli hraje správná mechanická práce. Zuřivé drhnutí nemusí být vždy ku prospěchů – důležitý je správný krouživý pohyb kartáčku přiloženému v úhlu zhruba 45 stupňů proti zubu a dásni. Doporučuje se spíše měkčí kartáček s plošší hlavou a také používání svazkového kartáčku.

  • Dalším krokem je i čištění mezizubních prostor (kartáčkem a případně i nití), které pomáhá předcházet výskytu mezizubních kazů, špatnému dechu a zánětu dásní.

Otestujte čistotu svých zubů

Když vás trápí pochybnosti, jestli opravdu čistíte správně, můžete vyzkoušet tzv. indikátory zubního plaku.

Může se jednat o tablety nebo roztok, jejich použití je celkem jednoduché – tabletu rozkoušete, vypláchnete si ústa a místa, kde na zubech zůstal plak, se zabarví.

Některé tablety dokonce umí rozlišit „starý“ a „nový“ plak. Tento typ přípravků koupíte v lékárně, anebo obchodech specializovaných na péči o zuby.

Jaké potraviny podporují zdraví vašich zubů a dásní?

Některé z potravin mohou být pro vaše zuby přínosné, zatímco jiné mohou vašim zubům pěkně škodit.

V prvním díle článku o potravinách, které vašim zubům mohou škodit, či naopak jejich zdraví podporovat, si posvítíme právě na ty, které jsou pro zuby přínosné.

A i když si budete pravidelně čistit zuby a navštěvovat svého zubaře a dentálního hygienistu, vašim zubům může strava pěkně uškodit. 

Nezapomínejte na zuby

Stejně jako jiné části těla vyžadují taky zuby svou speciální péči. Pro pevné a zdravé zuby a dásně je vhodné jíst potraviny bohaté na vápník, vitamín A a D, fosfor a vlákninu.

Potraviny, které podporují tvorbu slin a jsou křupavé, vašim zubům prospívají, pomáhají zuby zbavovat bakterií a plaku.

Ne však všechny potraviny jsou k vašim zubům přátelské, jiné z nich mohou podporovat tvorbu zubního kazu.

Potraviny zdravé pro váš chrup

Potraviny, které mají příznivý vliv na vaše zuby byste si měli dopřávat pravidelně a upřednostňovat je před potravinami, které vašim zubům škodí. Místo sladké sušenky si dopřejte jablko, apod., někdy nahrazení nezdravých potravin není tak složité.

Řapíkatý celer je ideální potravinou pro všechny, kteří chtějí správně pečovat o svůj chrup. Patří mezi křupavé potraviny, které vás nutí pořádně žvýkat, čímž se v ústech vytváří více slin.

Produkce slin je pro vaše zuby velmi příznivá, podporují totiž krevní oběh v ústech a udržují vaše tkáně zdravé. Fungují jako vaše osobní ústní voda, zbavují vás částic potravin udržujících se v zubech a dásních.

Jedním z hlavních přínosů celeru je jeho hrubá struktura, která pomáhá čistit zuby. Nemáte rádi řapíkatý celer? Dopřejte si alespoň mrkev, okurky či jinou chřupavou zeleninu.

Chia semínka

Chia semínka jsou nyní velkým hitem na poli zdravého stravování a jsou prospěšná nejen zdraví vašeho trávicího ústrojí, ale zvyšují příjem zdravé energie a jsou bohaté na minerální látky a vitamíny. Obsahují to, co zuby milují, vápník, vitamín A, vlákninu a fosfor, přitom je velmi snadno můžete zařadit do vaší stravy. Stačí přidat lžičku chia semínek do ranní ovesné kaše či do jogurtu.

Kokosový olej

Vaše zuby se zamilují i do kokosového oleje, který by vám doma neměl chybět. Pomáhá udržet vaše ústa zdravá. Stačí, když si každé ráno dáte do úst lžíci kokosového oleje, kterého budete v ústech převalovat.

Zní to podle vás divně? Věřte tomu, že na první pokus to není úplně příjemné, ale poté si zvyknete a během převalování oleje v ústech si můžete připravit snídani, uklidit či si číst. Zkuste tuto rutinu zavést každý den a převalovat kokosový olej v ústech 10-20 minut denně.

Tato prevence vás chrání před vznikem zubního kazu a vytváří z vašich úst čisté prostředí bez bakterií.

Mléčné výrobky

Milovníci mléčných výrobků se mohou radovat. Sýry, jogurty a další mléčné výrobky jsou zdravé pro vaše ústa, především díky obsahu vápníku. Jsou prevencí vzniku zubního kazu.

Mléčné výrobky obsahují také kasein, bílkovinu, která posiluje zubní sklovinu. Dopřávejte si kozí mléčné výrobky, nízkotučné či fermentované výrobky jako je kefír.

Pro vaše zdraví je také velmi přínosný i sýr cottage.

Ryby

Mezi další potraviny, které prospívají vašemu chrupu, patří ryby bohaté na omega-3 matné kyseliny, především losos a sardinky. Dávejte však pozor na to, aby ryby, které kupujete, byly kvalitní a pocházely z volného chovu.

Ryby jsou navíc plné vitamínu D, který pomáhá tělu absorbovat vápník. Fosfor pomáhá chránit zubní sklovinu. Omega-3 mastné kyseliny také snižují riziko vzniku onemocnění dásní.

Pokud nejste fanouškem ryb, zařaďte do své stravy alespoň doplňky obsahující rybí olej.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Jaké potraviny jíst, aby byly vaše zuby krásné a dásně zdravé?

Už od malička se děti učí, že je důležité čistit si zuby dvakrát denně. Doporučováno bývá čistit si zuby po každém jídle, pokud to není možné, alespoň tedy ráno a večer. Ústní hygiena je základem hezkého úsměvu.

Po každém jídle se na zubech vytvoří plak, který vzniká činností bakterií v dutině ústní. Zubní plak produkuje kyselinu, které negativně ovlivňuje zdraví zubů – oslabuje a poškozuje sklovinu a v důsledku toho může vzniknout kaz.

Budete mít zájem:  Očkování předčasně narozených dětí – odborná společnost podpořila odložení

U zdraví zubů je to jako s dietou – jsou potraviny, které při dietě představují naprosté tabu a jiné, jenž jsou pro redukci váhy vhodné. Asi nejznámějším strašákem jsou sladkosti.

Mnohým z vás rodiče v dětství jistě říkali: „Nejez tolik sladkostí, zkazí se ti zuby!“. A měli vlastně pravdu. Zkonzumovaný cukr je bakteriemi přeměňován na kyselinu, která je pro zuby škodlivá, protože narušuje a změkčuje sklovinu.

Po snězení sladkého jídla je vhodné si zuby vyčistit, nebo si alespoň vzít žvýkačku (bez cukru!).

Seznam nevhodných potravin je poměrně dlouhý. I když ale mohou škodit zubům, neznamená to, že je musíte z jídelníčku vynechat úplně. Základem je vždy pravidelná ústní hygiena prováděná správnou technikou.

  • Bonbony – obsahují obrovské množství cukru, takže bakterie v ústech jsou doslova jako v ráji. Měkké bonbony jako gumoví medvídci či jiné lepivé sladkosti se mohou přilepit na zuby a držet se na nich dlouhou dobu. Kvůli tomu mají bakterie dostatek času na tvoření kyseliny. Zubům neprospívají ani tvrdé bonbony, ze kterých se postupně uvolňuje sladká šťáva.
  • Sladké limonády – jsou postrachem diet i zdravé dutiny ústní. Slazené limonády jsou vlastně jedna velká kostka cukru. Věděli jste, že 1 l coly obsahuje až 27 kostek cukru?
  • Červené víno – této pochutiny se mnoho z vás zřejmě nebude chtít vzdát. Podle mnoha odborníků na zdravou výživu je víno pro tělo prospěšné. Se zuby se však moc nekamarádí. Obsahuje látky, které zabarvují zuby a mohou na nich tvořit nerovnoměrné fleky. Kyseliny obsažené ve víně (i v tom bílém) narušují sklovinu a zuby mohou být náchylnější ke zbarvení i jinými potravinami.
  • Čaj a káva – že káva barví zuby je známo, ale obdobně vám může zabarvit zuby také černý čaj, který obsahuje velké množství taninu. Zelený čaj nebo bylinné čaje zuby tolik nebarví.
  • Cigarety, tabák – možná jste si všimli, že vám podivně žloutnou zuby, i když se sladkému vyhýbáte. Na vině může být tabák, který dodává zubům nehezký nažloutlý odstín.

Základem zdravých zubů je bezpochyby ústní hygiena. Kvalitu zubů a dásní ale ovlivňuje také jídlo. Cukrovinky, sladké limonády i káva a čaj způsobují nadměrnou tvorbu zubního plaku, který může vést k oslabení zubní skloviny a tvorbě kazu. Jako prevence může posloužit konzumace potravin, které minimalizují tvorbu plaku nebo jej částečně odstraňují.

Nezapomínejte však, že čištění kartáčkem je nezastupitelné.

Mléčné výrobky

Jogurty, sýry a další mléčné výrobky jsou nejen skvělými probiotiky (napomáhají správné funkci trávicího systému), ale obsahují také mnoho vápníku, který je důležitý nejen pro stavbu kostí. Vápník také posiluje zubní sklovinu. Pravidelná konzumace mléčných výrobků redukuje hladinu kyselin v ústech (dokáže je neutralizovat) a snižuje tak pravděpodobnost tvorby zubního kazu.

Vybírejte jogurty bez přidaného cukru. V opačném případě začnou bakterie z cukrů vyrábět kyseliny poškozující zuby.

Tip: Vápník lze získat i jiným způsobem. Hojně je zastoupen například v brokolici, růžičkové kapustě, květáku, fazolích, ořechách (zejména mandlích) a také v semínkách, např. konopných, sezamových nebo chia.

Celer, mrkev a jablka jako přírodní „zubní kartáčky“

Mrkev i jablka jsou plné vlákniny, navíc obsahují mnoho vitamínů a jsou také velmi chutné. Nevyžadují mnoho úprav, chroupat je můžete klidně jen tak. Kousání jablek i mrkve stimuluje tvorbu slin, které aktivně brání dutinu ústní před vznikem infekcí.

Celer je často vnímán jako příliš výrazná zelenina, kterou nelze konzumovat syrovou kvůli její podivné ostré chuti.

Řapíkatý celer se ale na křoupání skvěle hodí! Navíc podobně jako mrkev a jablko působí jako jakýsi zubní kartáček – odstraňuje ze zubů zbytky jídla a bakterie, takže zamezuje tvorbě zubního plaku.

Tip: Při poranění dásní a drobných infekcích v ústech si dávejte pozor na to, co jíte. Při neopatrném kousnutí byste si ostrými kousky mohli způsobit bolest nebo dokonce i krvácení.

Ryby s vysoký obsahem tuku

Mezi tzv. tučné ryby patří tuňák, losos, makrela nebo sardinky. Tyto ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které ovlivňují činnost tělních buněk. Jsou také bohaté na vitamín D, vápník a fosfor, jež mají vliv na kosti i zuby.

Potraviny s obsahem fluoru

Fluor posiluje zubní sklovinu a působí jako prevence zubního kazu. Obvykle bývá obsažen v zubních pastách, přirozeně jej získáte z ořechů, neslazeného kakaa, obilovin nebo ryb.

Lenka Bocková |9 minut čtení

Zdravým zubům napomáhá konzumace vhodných potravin, na dásně ale platí jiné pravidlo. Boláky v ústech, různá poranění, prokousnutí dásně nebo afty bývají bolestivé a často způsobují více obtíží než jenom štiplavou bolest. Mohou znemožňovat kousání nebo jsou citlivé na některé potraviny.

Máta peprná

Připravte si horký nápoj z několika lístků máty a vychutnejte si jeho osvěžující chuť. Máta nejenže skvěle chutná, ale osvěžuje dech, a dokonce napomáhá hojení dásní.

Trápí-li vás afty nebo jiná drobná poranění v ústech, můžete odvar z máty také kloktat. Bylinka má znecitlivující účinky, dáseň stahuje a urychluje léčbu.

Na zklidnění a zahojení ústní sliznice pomáhá také odvar z šalvěje.

Lístky máty nemusíte nutně svařovat. Klidně si jich pár utrhněte a jen tak je požvýkejte. Rychle tak osvěžíte svůj dech.

Listová zelenina

Často je součástí mnoha diet, protože se jedná o chutnou zeleninu plnou vitamínů a minerálů. Do této skupiny patří zejména špenát, zelí, kapusta, brokolice, rukola nebo salát. Všechny zmíněné druhy obsahují kyselinu listovou a vitamín B, který napomáhá hojení dásní.

Pokud přemýšlíte, jak tuto zeleninu zařadit do jídelníčku, máme pro vás několik způsobů: hrst čerstvého špenátu poduste s česnekem, udělejte si zdravý salát s olivovým olejem nebo můžete zkusit zelené smoothie.

Zázvor

Toto malé sukovité zlato se využívá při léčbě chřipek a bolestí v krku a je opravdu velmi účinným přírodním léčivem. Pomůže také odstranit problémy se špatným dechem, protože zpomaluje množení bakterií v ústech.

Kokosový olej

Pro zdravé zuby i dásně lze využít oblíbený přírodní olej využívaný nejen v kuchyni. Kokosovým olejem můžete jemně očistit zuby pomocí kartáčku nebo jej chvíli převalovat v ústech. Na první pokus to možná nebude úplně příjemné, ale snad vás přesvědčí jeho příjemná vůně a vynikající účinky. Kokosový olej zamezuje vzniku bakterií a tím chrání vaše zuby před kazy

Příjem tekutin je důležitý, záleží ale na tom, o jaké tekutiny se jedná. Nejvhodnější je samozřejmě obyčejná voda (ať už z kohoutku nebo kupovaná). Vítanou variantou jsou vody obohacené o minerály, zejména hořčík, který napomáhá správné funkci svalů a snižuje únavu.

Zdraví prospěšné naopak nejsou slazené limonády, ať už sycené, nebo ne. Obsahují velké množství sladidel, které jsou rájem pro bakterie. Ty přeměňují cukry na kyseliny oslabující zubní sklovinu. To stejné platí i o sirupech a šťávách.

Pokud bez sladkého nedáte ani ránu, zkuste sáhnout po produktech, které jsou slazené například xylitolem. Je to přírodní sladilo, které zamezuju růstu bakterií. Často bývá přísadou žvýkaček.

Stáhnout PDF Stáhnout PDF

Dieta a zdravé zuby – má správná výživa vliv na stav našich zubů?

Zima je již nenávratně pryč a se stále teplejším počasím se odhalujeme víc. Někteří z nás si řeknou, že právě teď je nejvyšší čas začít s dietou abychom v plavkách vypadaly dobře.

Strava nebo vhodné přizpůsobení množství potravy, její typu a kvality našim individuálním potřebám se může stát klíčem nejen k dobré siluetě, pěkné pleti, vlasů, nehtů ale i zdravých zubů.

Proto je dodržování správné životosprávy tak důležité.

Naše tělo, nálada nebo chování je zrcadlem toho, co máme na talíři u prostřeného stolu. Proto se podívejte do svého menu a upravte ho z hlediska zdraví, zejména zdravých zubů.

Nezískáte jen krásný úsměv, ale v důsledku obohacení stravy o některé vitamíny a minerály i zdraví celého organismu.

Vitamíny a minerály, které výrazně ovlivňují zuby

Abyste si dlouho užívali zdravé zuby, nestačí pravidelně navštěvovat zubního lékaře. Návštěva zubaře není prostředkem nápravy zubního kazu nebo parodontózy. Lékař vám samozřejmě pomáhá udržovat zdravé zuby, ale neprovádí pro vás každodenní zubní hygienu.

Zubní kartáček, zubní nit nebo ústní voda jsou základem ústní hygieny, stejně jako preventivní zubní prohlídky. Doplnění zdravých potravin, bohatých na vitamíny a minerály, které jsou potřebné pro správné fungování našeho těla, je důležité pro udržení zdravých zubů. Mezi minerály, které jsou nezbytné pro naše zuby, můžeme zmínit vápník, fluor, zinek, fosfor.

  • Pokud jde o vitamíny, máme takovou „abecedu“: A, B, C, D, E.
  • Všechny tyto jsou k dispozici v každé lékárně ve formě výživových doplňků.
  • Samozřejmě že nejlepší je dodávat tělu všechny výše zmíněné látky z jejich přirozeného zdroje výskytu, tedy správným nasměrováním stravovacích návyků a fastfoodovým jídlem a sladkostem se vyhýbat.
  • Kde hledat minerály?
Budete mít zájem:  Krev Z Nosu Léčba?

Začněme s minerály: vápník, fluorid, zinek, fosfor. Je těžké rozhodnout, který z nich je nejdůležitější.

Jistě, s kostmi, a tedy i se zuby, spojujeme nejvíce vápník (Ca). 

Ve kterých produktech najdeme nejvíce vápníku?

Nejlépe uděláte pokud do jídelníčku zařadíte mléčné výrobky: mléko, jogurt, kefír, podmáslí nebo sýr. Žlutý sýr je mimořádně hodnotnou složkou stravy, která podporuje zdraví zubů.

Jeho žvýkání zvyšuje pH plaku, chrání ho před nepříznivými účinky kyselin, posiluje sklovinu, zabraňuje vzniku zubního kazu a chrání proti zánětu dásní.

Při konzumaci sýra s ohledem na jeho příznivé účinky na naše zuby je však třeba mít na paměti, že jde o vysokokalorický produkt – a neměli bychom to s konzumací přehánět, pokud nechceme přibírat na váze.

A co lidé s chybným proteinem? V jakém jídle mohou najít vápník? 

Pro ně může být alternativou řasa. Některé řasy obsahují až 10-krát více vápníku než mléko. A co víc, na povrchu těchto rostlin jsou bakterie, které produkují enzymy, které chrání zuby před zubním kazem nebo orální mukositidou.

Mohou být podrobeny tepelnému zpracování, jako je smažení, vaření, ale pravděpodobně největší množství vitamínů a minerálů spočívá v jejich surové formě, která je také „virulentní“.

Kromě toho vápník obsahují ryby (sardinky), semena a ořechy (mák, mandle, lískové ořechy), zelenina (fazole, sója, petržel, rebarbora, zelí).

Pojďme nyní k fluoru, protože je to spojenec vápníku v boji za silnou sklovinu. Fluor má antibakteriální vlastnosti, ředí kyseliny, které ohrožují zuby a posiluje sklovinu. Výrobky bohaté na fluor jsou ryby, rýže, čaj.

Zajímavostí může být, že pití zeleného čaje účinně chrání sliznici před infekcí, výrazně snižuje růst bakterií, posiluje sklovinu a zabraňuje tvorbě plaků. Fenomén zeleného čaje potvrzují studie provedené na japonské populaci, která se pyšní extrémně zdravými zuby.

A to vše je zásluha čaje, jehož pití je napsáno zlatým písmem v tradici této země.

Zinek a fosfor jsou další minerály, jejichž úloha při remineralizaci skloviny je zásadní. Zinek zabraňuje šíření bakterií a konstrukci plaku, zatímco fosfor podporuje procesy remineralizace zubů a chrání sklovinu.

Fosfor je přítomen v rybách (tuňák), v krůtě, v hovězím, v pohance, otrubách, ovesných vločkách, bramborách nebo dýňových semenech.

Na zinek jsou velmi bohaté mušle a ústřice, vepřová játra, semena fazolí, sardinky v plechovce, celozrnný chléb.

Kde najít vitamíny?

Vitamíny, stejně jako minerály, dávají našim zubům zářivost a zdraví, pokud jsou dodávány ve správném množství. Navíc, některé vitamíny jsou velmi užitečné při vstřebávání například vápníku.

A tu mluvíme o vitaminu D, který je díky účasti vápníku a fosforu zodpovědný za správnou mineralizaci skloviny.

Vitamín D se nejlépe konzumuje v mastných rybách bohatých na vápník a fosfor, jako jsou makrela, tuňák, halibut, sardinky (ty z plechovek mají navíc plus, protože je můžete jíst spolu s kostmi).

Dalším důležitým vitamínem pro zdravé zuby je vitamín C. Je to on, který je zodpovědný za široce definovaný stav dásní, protože posiluje cévy a dělá tělo imunním vůči různým typům infekcí. A ačkoli to může být spojeno zejména s bojem proti nachlazení a antibakteriálním účinkem, jeho vliv na obnažené zubní krčky je opravdu značný.

Nejvíce vitaminu C najdeme v zelenině a ovoci (jako zelí, petržel, brokolice, černý rybíz, jablka nebo citrusové plody). V tomto bodě je možné dodat, že zahrnutí brokolice do stravy je mimořádně prospěšné. Dodáme tělu vitamin C a navíc mu poskytneme koenzym Q10 – který lze odvážně prohlásit za elixír mládí.

Koenzym Q10 je látka se silnou antioxidační a anti-aging aktivitou.

Vitamín A má pozitivní vliv na naše dásně, a navíc je ideální zbraň v boji s bakteriemi, které přispívají k tvorbě zubního kazu.

Vyskytuje se v takových výrobcích jako: mrkev, špenát, játra, zelí, vejce, červené maso.

Nejlepší je konzumovat vitamin A v surové mrkvi protože v této formě má podobný účinek jako kartáček na zuby – dokonale čistí mezizubní prostory od zbytků jídla a masíruje dásně.

Na závěr krátká zmínka o vitaminu E. Právě vitamín E je odpovědný za rychlejší léčebné procesy. Například po extrakci zubu nebo po vkládání implantátů je doba léčení rychlejší. Vitamín E se přirozeně nachází ve slunečnicovém oleji, v oleji z pšeničných klíčků, mandlích a lískových oříšcích.

Nyní už víte které zdravé potraviny nemají chybět ve vašem jídelníčku. Nejenže získáte krásný úsměv, ale i štíhlou postavu. Internet je plný nápadů pro zdravá jídla a zdravé hubnutí.

Většina receptů je bohatá na potraviny bohaté na vitamíny a mikroživiny potřebné k remineralizaci našich zubů.

Vše, co musíte udělat, je změnit něco ve vašem životě a účinky změn vás v krátkém čase pozitivně překvapí.

Potraviny, díky nimž budou vaše zuby stále zdravé

Určitě víte, že nezdravé jídlo, alkohol a mnoho cukru škodí našim zubům a přispívají ke vzniku zubního kazu. Zubní lékaři radí, abychom se vyhýbali potravinám, které v sobě ukrývají kombinaci cukru a kyseliny. Tato kombinace je podle nich pro naše zuby přímo „vražedná“.

Cukr? Tomu se raději vyhněte!

Ano, cukr vážně není zdravý. A to nejen pro naše zuby! Právě cukry mohou přispět k rychlejší tvorbě zubního kazu. Pamatujte, jste to, co jíte. Vyhněte se proto potravinám s přidaným cukrem.

Myslíte si, že zabráníte vzniku zubního kazu vyčištěním zubů ihned po konzumaci sladkostí? Omyl! Odborníci tvrdí, že právě toto vede k dalšímu poškození zubů. Vyčkejte proto s jejich čištěním alespoň jednu hodinu po jídle.

Na druhou stranu existuje řada potravin, které naopak vzniku zubního kazu předcházejí. A které to jsou?

Právě zelenina je jednou z nejvíce vhodných potravin, a to nejen pro naše zuby, ale pro celkové zdraví organismu. Zejména pak vláknitá zelenina, která nejen, že nutí naše zuby k vyšší frekvenci žvýkání, ale navíc obsahuje vlákna, která přirozeně zuby čistí. Že nemáte rádi celer nebo mrkev? Po přečtení tohoto článku si je možná zamilujete.

Sýr je nejen bohatým zdrojem vápníku, ale navíc obsahuje minimum cukru a kyseliny. Je proto vhodnou potravinou pro prevenci zubního kazu. A co víc? Obsahuje mléčnou bílkovinu, tak zvaný kasein, který pomáhá zpevňovat zubní sklovinu.

Ano, i ovoce, přesto, že obsahuje cukry, je vhodné pro prevenci zubního kazu. Ovoce totiž zvyšuje frekvenci žvýkání a produkci slin. Má dokonce neutralizující efekt na kyselinu usazující se na zubní sklovině. Bojujete se žlutým nádechem zubů? Vsaďte na jahody! Dokáží totiž zbavit vaše zuby nežádoucího zabarvení.

Věděli jste, že ořechy a semínka mají abrazivní schopnosti? Ano, zbavují zuby nejen žlutého zabarvení, ale také zubního plaku. A tím nekončíme! Ořechy a semínka totiž obsahují mnoho vitamínů, bílkovin a zdravých tuků. Nejen, že dodáte tělu tolik potřebné živiny, ale navíc rozzáříte svůj úsměv. A to stojí za zkoušku.

Správný pitný režim

Věřte, že nejen potraviny ovlivňují zdraví našich zubů. Důležitý je i správný pitný režim. Sladkým minerálkám a džusům se proto raději vyhněte. Množství cukru je zde opravdu vysoké. Své zuby podpořte raději neslazenými čaji a vodou. Uděláte tak dobře nejen svému chrupu, ale také tělu.

Pár rad na závěr

  • Po večerním čištění zubů se vyhněte konzumaci jakýchkoliv potravin. Zbytky jídla se totiž usazují v mezizubních prostorách. To pak může způsobovat vznik zubního kazu a nehezkého žlutého zabarvení.
  • Po konzumaci ovoce si zuby nečistěte! Obsahuje totiž kyseliny, které oslabují zubní sklovinu. Pokud budete čistit zuby ihned po konzumaci ovoce, můžete si způsobit vážné problémy.
  • Na pasty s SLS zapomeňte! SLS neboli sodium lauryl sulfát totiž dodává pocit čistých zubů, i když to tak není. Navíc vysušuje sliznici a napomáhá tvorbě aftů v dutině ústní.
  • Čím delší čištění zubů, tím lepší? Omyl! Obvykle nám okolí radí, abychom si zuby čistili nejméně 2 minuty. To je však jeden z největších mýtů. Zuby je totiž potřeba čistit, dokud nejsou na omak hladké. A jak si to nejlépe ověříte? Přeci jazykem. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector