Potraviny na pranýři přicházejí s novinkou

Suroviny a kvalita

  • Dokládáme jasný a prokazatelný původ použitých surovin.
  • Základní výrobek neobsahuje žádná sladidla, aromata ani konzervační látky.
  • Nepoužíváme zvýrazňovače chuti, ani umělá barviva.
  • Naše produkty neobsahují diskutabilní potravinářské přísady.
  • Obrovské množství příchutí. Příchutě k výrobkům dodáváme zvlášť v rozpustných tabletách, proto může denní porce chutnat vždy jinak a nezají se vám.  

Náš cíl

4fitness.cz razí vlastní cestu zdravého životního stylu a sportovní výživy. Základní myšlenkou při vzniku 4fitness.cz byl návrat k co nejjednoduššímu procesu zpracování.

Vynechání zbytečné chemie (fosfátů, solí, pomocných látek, zvýrazňovačů chutí a konzervantů) a vynechání výrobních procesů, které mají obvykle za cíl ušetřit na kvalitních vstupních surovinách a jen odlehčit peněžence spotřebitele.

Druhou výzvou bylo, přinést trhu něco unikátního, nabídnout obrovský počet chutí k úplně každému výrobku a přitom i zachovat možnost čistoty. Výrobku i bez aromat a sladidel. Tak vznikly rozpustné, příchuťové tablety, díky kterým nabízíme výživu bez přidatných látek v čisté podobě. Cílem 4fitness je i cenové zpřístupnění zvláštní výživy mladým sportovcům a široké sportovní veřejnosti.

Cena

  • Snažíme se mít vždy v nadprůměrné kvalitě nejnižší cenu na trhuUsilujeme o nejlepší poměr cena / výkon.
  • Kontroly 4fitness.cz Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI)
  • Kontroly provedené SZPI 2020
  • Proběhla kontrola nových výrobních prostor+ kontrola proteinu CFM90+ kontrola vajčeného protein
  • + kontrola vitamínu C

+ kontrola kolagenu

Kontroly provedené SZPI 2018+ kontrola výrobního provozu+ kontrola L-arginin pH a čistota suroviny.Podnět ke kontrole podal zákazník, který zkusil jíst suchý prášek L-argininu bez zapití.

Průběh kontroly: SZÚ prozkoumal literaturu a dohledal, že ve výrobních provozech je L-arginin značen jako dráždivý pro sliznice, částečně i pro kůži. Dále, že v suché podobě má L-arginin pH 10,5 až 11,2.  Pro představu takovou zásaditost pH 10,5 až 11,5 má práškové kloktadlo, které předepisuje lékař. Roztok kloktadla přitom bez problému přichází do styku s ústní sliznicí.

Jako nebezpečný ho nikdo neoznačuje a návod na přípravu na obalu se obvykle omezuje na „2 × denně“ Co se dráždění vnější pokožky týče, pH 10,5 odpovídá zásaditosti tuhého mýdla na ruce. SZÚ dále hodnotili chuť, na kterou si zákazník také stěžoval. Pracovníci SZÚ z opatrnosti ochutnali 0,1 g a vyhodnotili L-arginin jako nechutný.

Ano L-arginin chutná asi jako kloktadlo od doktora.

Za tuto kontrolu bylo uloženo opatření a pokuta.

Splnění opatření: Do návodu jsme doplnili přesná množství tekutiny a dále kvůli chuti i kvůli vyrovnání pH doporučili použití sirupu nebo džusu. Přibližně týden na to SZPI uznala opatření za splněné a výrobek povolila opět k prodeji.

+ kontrola na čistotu WPI 90 instant CFM proteinu

+ kontrola Omega 3 Ultra

+ kontrola na čistotu taurinu+ kontrola interního systému, dosledovatelnost: HMB tab., Tribulus terrestris tab. CFM Whey protein 80 a mnoho dalších…

  1. Kontroly provedené SZPI 2017+ kontrola výrobního provozu+ kontrola Kloubní výživy na obsah účinné látky glukosaminu HCl+ kontrola dosledovatelnosti: kreatin, L-arginin, lecitin, Spalovač tuku  500 g, Cloumák 505 g+kontrola interního systému
  2. Kontroly provedené SZPI 2016+ kontrola výrobního provozu+ kontrola kontrola dosledovatelnostiKontroly provedené SZPI 2015+ kontrola výrobního provozu+ kontrola proteinových tyčinek+ kontrola zaměřená na bezkepkovost fructosy+ kontrola dietní náhrady stravy vyráběné pro KetoFit+ kontrola zaměřená na čistotu provozu a dodržování správné hygienické praxe+ kontrola zaměřená na senzorické hodnocení MSM, závěr: bílý krystalický prášek, mírná brukvovitá vůně, chuť hořká, chladivá. Obsah čisté účinné látky 99,25 %
  3. Kontroly provedené SZPI 2014+ kontrola údajů uvděných na obalu, zejména v souladu s normou, aby nedocházelo ke klamání spotřebitele+ kontrola proteinových náhrad stravy+ kontrola prodejny z hlediska požadavků na prodej potravinářských výrobkůCelorepublikové výsledky SZPI zarok 2014: SZPI zjistila zakázané látky v potravině pro sportovce – SZPI zjistila potravinu s anabolickým steroidem – Inspekce varuje před doplňky stravy s nepovolenými složkami 
  4. – Inspekce stále zjišťuje falšované doplňky stravy s významně nižším obsahem účinné látky
  5. Kontroly provedené SZPI 2013

+ kontrola výrobního provozu+ kontrola HACCP systému kritických bodů, jejich dodržování a evidence+ maltodextrin DE-15+ maltodextrin DE- 06

+ inulin z kořene čekanky

  • Kontroly provedené SZPI 2013+ kontrola výrobního provozu+ kontrola zda nedochází k prodeji anabolických látek a látek s jiným hormonálním účinkem+ kontrola zaměřená na sidenafil a jeho analogy
  • Celorepublikové výsledky SZPI za rok 2012

Tabulka nevyhovujících doplňků stravy

  1. Kontroly provedené SZPI 2011+ kontrola výrobního provozu+ kontrola HACCP systému kritických bodů, jejich dodržování a evidence+ kontrola dodržování správné hygienické praxe+ kontrola dosledovatelnosti vstupních šarží+ kontrola analytických certifikátům k surovinám+ kontrola dodržování postupů pro vyloučení možné kontaminace potravin+ kontrola držení atestů k obalům a obalovému materiálu+ kontrola vážicích a měřících zařízení
  2. + kontrola Tribulus Terrestris 45 % saponinů

+ kontrola soy protein izolátu+ kontrola soy protein izolátu na bezlepkovost+ kontrola vaječného proteinu+ kontrola vaječného proteinu na bezlepkovost

Celorepublikové výsledky SZPI za rok 2011:

– SZPI zakázala prodej nebezpečného přípravku na spalování tuků – Potravinářská inspekce varuje před užíváním přípravku BSN Thermonex foundation – Potravinářská inspekce našla v doplňku stravy nepovolenou látku tadalafil

Celorepublikové výsledky SZPI za rok

 2010: – SZPI zakázala další doplněk stravy- Potravinářská inspekce odhalila nebezpečný doplněk stravy, letos již třetí- Varování před doplňkem stravy Hydroxycut – Informace společnosti DAFIT s.r.o., o zastavení distribuce doplňku stravy SUPER AMINO 4800 – Inspekce varuje před přípravkem Miracle Mineral Supplement – Z trhu se stahuje nebezpečný přípravek pro sportovce

  • Kontroly provedené SZPI 2009 + kontrola Pure Whey Protein na bezlepkovost+ kontrola Pure Whey Protein na obsah bílkovin+ kontrola Pure Whey Protein na všechna detekovatelná anabolika a hormony
  • Namátková kontrola proběhla u 

Kloubního přípravku, Creatine monohydrate 500g a L-Carnitine 300g. Testování probíhalo na ověření množství účinných látek, dále na nutriční hodnoty a v neposlední řadě na obsah zakázaných anabolik. Všechny testované výrobky vyhověly všem zkoumaným znakům. V kloubním přípravku bylo dokonce více účinné složky!

Celorepublikové výsledky SZPI za rok rok 2009: – SZPI zakázala nebezpečný doplněk stravy, který měl zlepšit sexuální potenci- V ČR se objevily další dva nebezpečné doplňky stravy- Inspekce zakázala další nebezpečný doplněk stravyCelorepublikové výsledky SZPI za rok 2008:- Inspekce doporučuje obezřetnost při nákupu doplňků stravy

Za rok 2007 proběhly 3 kontroly STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÉ A POTRAVINÁŘSKÁ INSPEKCE, které shledaly drobné nedostatky ve značení na obalech. Tyto nedostatky byly odstraněny do 14 dní ( následující kontroly ).

Kontroly se zaměřovaly na celkové a důkladné prověření všech rizikových faktorů potravinářské výroby a možná zdravotní rizika vyplývající pro společnost. Proběhla kontrola dokumentů všech dodavatelů a bylo nutno doložit původ všech použitých surovin, mateiálů včetně obalových materiálů.

Kontrolovaly se bezpečnostní postupy, dokumenty HACCP jakož i značení. Kontroloři osobně prošly provoz, hodnotily hygienické a další podmínky.

Dále jsme byli ke konci roku 2006 podrobeni namátkové kontrole ze strany kontrolního orgánu Státní, zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). S potěšením mohu konstatovat, že jsme prokázali deklarovanou kvalitu našich proteinů (WPC a Pure Whey Protein), které byly kontrolovány. SZPI se zaměřila na dodržení všech zvláštních výživových tvrzení, tj.

na skutečném obsahu deklarovaného množství sodíku ve výrobku, dále na obsah proteinu, tuku a laktózy a v neposlední řadě pak na potenciální obsah všech anabolických stereoidů. S potěšením můžeme konstatovat, že jsme všechny sledované hodnoty splnily a dodrželi.

Výsledek kontroly přikládáme níže:Výsledek kontroly SZPINa tomto místě bych si ještě dovolil komentář k naměřeným hodnotám: Naměřená hodnota sodíku je nižší než námi uvedená (což by bylo jistě pozitivum), stejnětak byla naměřena o něco nižší hodnota tuků (rovněž pozitivum), avšak i proteinů (77%).

Tyto uvedené odchylky jsou dány jednak vlhkostí zkoumaného vzorku (4%), jednak statistickou odchylkou použité metody. V případě obsahu proteinů je tato odchylka +- 3,8%, což při zkoumaném množství a počtu odběrů snižuje vypovídací schopnost výsledku. Pro přesnější čísla by bylo zapotřebí většího statistického souboru.

Dále množství sacharidů nebylo zjišťováno analytickou metodou, ale pouze získáno výpočtem. Na závěr je třeba říci, že nebyl nalezen ani nepovolený obsah anabolik, tudíž jak WPC 80, tak Pure Whey Protein prošli na jedničku!

Potraviny na pranýři mapují kontroly doplňků za poslední roky

 

Naši významní dodavatelé kvalitních surovin

http://www.danisco.com/food-beverages/Potraviny na pranýři přicházejí s novinkou

Potraviny na pranýři přicházejí s novinkougalam.co.il/

www.gelita.com/Potraviny na pranýři přicházejí s novinkou

Potraviny na pranýři přicházejí s novinkouwww.tateandlyle.com/

 Potraviny na pranýři přicházejí s novinkouwww.glanbia.com/

Potraviny na pranýři přicházejí s novinkou

www.rovita.de/

Potraviny na pranýři přicházejí s novinkouwww.danisco.com/http://www.avebe.com/Potraviny na pranýři přicházejí s novinkouwww.ingredia.fr/

Potraviny na pranýři přicházejí s novinkou

volac.com

.. a další

Kontrolní rozbory na potenciálně obsažené těžké kovy. O vysoké nebezpečnosti těžkých kovů se můžete dočíst kdekoliv na internetu. 

Budete mít zájem:  Proti stresu pomáhají úplně obyčejné věci

Je třeba uvést, že všechny zkoumané vzorky naprosto suverénně a s velikou rezervou prošly normami pro povolený obsah těžkých kovů.

Rozbory akreditovaných laboratoří :

  1. analýza sójový lecitin, lecithin
  2. analýza konopný protein
  3. analýza hrachový protein
  4. analýza mega3
  5. analýza kolagenní peptidy – hydrolyzovaný protein
  6. analýza palatinosa
  7. analýza L-glutamin analýza MSM analýza calcium & magnesium analýza BCAAanalýza glukosamin HClanalýza chondroitin sulfát žraločíanalýza chondroitin sulfát žraločí – obsah účinné látkyanalýza L-argininL-LysinL-Citrullin
  8. L-Isoleucin  
  9. L-Valin
  10. analýza Taurin
  11. analýza inulin
  12. analýza kofein bezvodý
  13. analýza kreatin, creatin monohydrat
  14. analýza HMBanalýza kloubní přípravekanalýza gainer
  15. Creatin Ethyl Ester 
  16. analýza karnitin, L-carnitin

[Měsíční přehled] Novinky pro OSVČ a malé firmy za červen 2015

Červnové zprávy v médiích jsou sice plné ekonomické situace Řecka, ani u nás se toho ale nestalo málo. Tentokrát jsme vybrali 7 novinek, které většinou vychází z výsledků nejrůznějších průzkumů. Máme pro vás ale třeba i tip na novou aplikaci do vašeho smartphonu.

Potraviny na pranýři přicházejí s novinkou

1. 6 známých českých podnikatelů vyjádřilo pro a proti registračním pokladnám

Michael Rostock, Stanislav Bernard nebo třeba Dalibor Dědek. Spojuje je úspěch v podnikání, ale ne názor na zavedení registračních pokladen. Rozchází se i názory předsedy Asociace podnikatelů a manažerů a předsedy Asociace malých a středních podniků.

Celý článek si přečtěte zde.

2. Od června nepracujeme na stát

Letošní den daňové svobody připadl na 5. června. Den představuje pomyslnou hranici mezi dobou, po kterou jdou veškeré příjmy na účet státu a momentem, když už každý občan vydělává sám na sebe. Letos jsme na stát vydělávali o 5 dní méně než loni.

Celý článek si přečtěte zde.

3. Zpožděné platby trápí podnikatele napříč Evropou

Společnost Intrum Justitia provedla rozsáhlý výzkum, z něhož vyplývá, jak rozsáhlý problém představuje pozdní splácení faktur. Evropští podnikatelé každý den přichází zhruba o 10 milionů eur. Kvůli chybějícím financím pak nemohou přijímat nové zaměstnance, nebo musí propouštět stávající. Mnoho firem navíc platby zpožďuje záměrně.

Celý článek si přečtěte zde.

4. Místní příslušnost se u daňových kontrol možná stane minulostí

Ministerstvo financí v novém zákonu navrhuje, aby finanční úřady při daňových kontrolách nadále nelimitovala místní příslušnost. Na firmu z Ostravy tak bude moci přijít i kontrola z Prahy. Zákon by se měl stát novou zbraní v boji proti daňovým únikům.

Celý článek si přečtěte zde.

5. V Čechách bude kurzarbeit

Poslanci schválili příspěvky státu na platy zaměstnanců, které by jinak firmy musely propustit kvůli nedostatku práce. Systém známý jako kurzarbeit už funguje v Německu a zaměstnavatel se při jeho využívání musí zavázat, že zaměstnance nepropustí. V době výpadku zakázek mu pak dává 50 % mzdy a stát doplácí dalších 20 %.

Celý článek si přečtěte zde.

6. 67 % českých firem porušuje zákon o účetnictví

Zákon o účetnictví nařizuje, že účetní uzávěrka každé firmy musí být k dohledání na Justice.cz. Statistiky společnosti Bisnode ale ukazují, že zákon většina firem ignoruje. Většinou se nechtějí dělit o svá data a nízké pokuty je ke zveřejnění nepřesvědčí.

Celý článek si přečtěte zde.

7. Nová aplikace upozorňuje na problémové podniky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce spustila aplikaci Potraviny na pranýři, která informuje potenciální zákazníky o restauracích uzavřených z důvodu závažného hygienického pochybení. Zákazníci díky ní mohou i posílat podněty ke kontrole.

Celý článek si přečtěte zde.

  • Byly tyto informace užitečné?
  • AnoNe

Malí obchodníci se bojí, že je potopí online nakupování potravin

29. 4. 2013 09:30, autor: elr, ac

Brno – Majitelé menších prodejen potravin mají strach, že kvůli supermarketům přijdou o další zákazníky. Jeden z největších obchodních řetězců totiž v květnu rozšíří svůj online prodej i na Brněnsko. E-shop s dovozem nákupu až domů zatím mohli využít jen lidé z Prahy a několika regionů v Čechách.

Potraviny na pranýři přicházejí s novinkou

Brno – Jen na jižní Moravě v posledním roce skončilo asi 500 prodejen s potravinami. Data hovoří za vše – zatímco počet obchodů celkově klesá, prodejní plochy v metrech čtverečních se naopak rozrůstají. Pro malé obchodníky je stále obtížnější konkurovat hypermarketům, které dovážejí spoustu levných potravin ze zahraničí.

Teď se obávají dalšího nepřítele – nakupování potravin po internetu. To chce na Brněnsku v následujícím měsíci zavést řetězec Tesco.

Stačí se zaregistrovat na webu a ověřit si dostupnost dovážkové služby pro své bydliště.

Poté si zákazník vybere zboží ze sortimentu potravin a drogistického zboží a do druhého dne mu je obchodník za poplatek doručí až domů, navíc v časovém rozmezí, které si v internetovém formuláři zákazník zvolil.

„Lidé zpravidla objednávají větší nákupy. Průměrný nákupní košík online je asi pětkrát větší než při běžném nákupu,“ uvedl mluvčí Tesca Jiří Mareček. Doručení stojí zákazníka několik desítek korun v závislosti na dni a požadovaném čase dovážky.

Online nákupů potravin bude zřejmě přibývat

Tesco má v České republice aktuálně zaregistrováno asi 60 tisíc internetových zákazníků a zhruba 80 procent nakupujících využívá službu opakovaně. V průměru uskuteční jeden až tři nákupy měsíčně.

„Celkově teď budeme mít v zemi osm prodejen, které tuto službu nabízejí,“ řekl Mareček. Tuto formu prodeje hodlá řetězec postupně rozšířit do všech regionů České republiky. O internetovém prodeji v Česku uvažují i další řetězce.

Zákazník: Nechtělo by se mi čekat na zásilku

Respondenty oslovené Českou televizí v okolí brněnských nákupních center ale nápad příliš neuchvátil. Nejčastěji jako námitky uváděli to, že si radši zajdou do obchodu a v regálech si vyberou, co zrovna potřebují, nebo že se jim nechce na zásilku čekat.

Malí obchodníci s potravinami a spotřebním zbožím přesto trnou, nakolik se online nakupování uchytí i v dalších krajích mimo Prahu a její okolí. Velkou oblibu si v posledních letech získalo například ve Velké Británii, kde se přes internet prodají asi tři procenta všech potravin.

Například Miloš Škrdlík provozuje už dvacet let obchod v brněnském Králově Poli. Za tu dobu obklopily jeho prodejnu tři supermarkety. Konkurenci ustál, snížení tržeb ale pocítil. „Malé obchody častokrát nejsou zapojeny v žádné maloobchodní síti a tím přichází a spoustu výhod,“ komentuje situaci Škrdlík.

Diskuse kolem kvality potravin se zostřují

Kromě boje mezi maloobchodníky a velkoobchodníky s potravinami je v poslední době tématem i kvalita potravin v českých obchodech. Vůči obchodním praktikám velkých hypermarketů je slyšet mnoho kritiky. „Vysoký tlak obchodních řetězců na co nejnižší ceny potravin současně snižuje i jejich kvalitu,“ píše se na webu Nezávislého odborového svazu pracovníků potravinářského průmyslu.

V prodejnách potravinových řetězců sice lidé kontrolory potkávají častěji, pokud si ale jejich návštěvy přepočítáme na objem zboží, které tam denně projde přes pokladny, nedá se říct, že by se inspekce právě na tyto obchody zaměřovala výrazně více.

„Četnost kontrol je adekvátní objemu zboží. Je logické, že velké prodejny navštíví inspektoři častěji.

Prohřešky hypermarketů totiž mohou potenciálně ohrozit mnohem více spotřebitelů,“ vysvětlil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Kontroloři do konkrétních obchodů vyrážejí také na základě analýzy rizika. „Řídí se minulými prohřešky u daného prodejce. Typů prodejců je v České republice mnoho a nedá se obecně říci, který z nich je rizikovější. Ať už je to velký supermarket, samoobsluha nebo malý stánek, u každého typu naleznete kvalitní i problematické prodejny,“ míní Kopřiva.

První hypermarkety se v České republice začaly objevovat ve druhé polovině devadesátých let – tehdy se staly převratnou novinkou, která často zlikvidovala malé prodejce v okolí. Postupem času se hypermarkety etablovaly a dnes je jich v Česku téměř tři sta.

Na tisíc Čechů tak připadá 117 metrů čtverečních hypermarketové plochy – to je dvakrát víc než v sousedním Polsku. A dokonce víc než v Německu, které má větší kupní sílu.

Řetězce by měly zveřejnit podíl českých výrobků na pultech

Potravinářská komora chce, aby obchodní řetězce povinně zveřejňovaly údaje o podílu českých potravin na svých pultech. Změnu plánuje prosadit do připravované vládní novely zákona o potravinách. Ta má posílit ochranu zdraví spotřebitelů, zlepšit kvalitu jídla a zavést vyšší pokuty pro nepoctivé obchodníky.

Prodejci by kupříkladu měli hlásit ministerstvu zemědělství původ svých výrobků. „Budou to zpřístupňovat u vchodu, aby byli lidé informováni. Ministerstvo by seznam zveřejňovalo na svých webových stránkách, několikrát do roka by proběhla aktualizace,“ řekl prezident Potravinářské komory Miroslav Toman.

Budete mít zájem:  Konopí: pomůže s léčbou autoimunitních chorob?

Formou připomínek hodlá Potravinářská komora do novely prosadit také povinnost zveřejňování obsahu hlavní složky u pultového prodeje potravin a značení země původu u všech potravin, což se jí do původního návrhu prosadit nepodařilo.

Jak konkrétně se nový zákon v obchodech projeví?

1) Písmena na obalech nyní měří asi půl milimetru, nově by měla být nejméně dvakrát tak velká.2) Výrazněji budou muset být na potravinách označeny i alergenní látky.

3) Víc by se lidé měli dovědět i u pultového prodeje.4) Měnit by se měla i výše pokut pro hříšníky – za nedodržování jakosti, špatné uchovávání nebo označování.

Dosud byla maximální sankce 3 miliony korun – nově bude až 10 milionů.

Novela má znamenat největší změny v potravinovém právu za posledních 15 let. Část návrhu se ale nelíbí TOP 09. Vadí jí, že by téměř veškerá kontrola měla přejít pod dozorové úřady ministerstva zemědělství, a tím se oslabí vliv hygieniků, kteří spadají pod resort zdravotnictví. Vláda projednávání sporného návrhu zákona mezitím přerušila.

Češi přicházejí na chuť nákupu potravin přes internet, e-shopů přibývá

Kde se nacházíte: iROZHLAS.cz / Ekonomika | Související témata: nákup internet Češi e-shop potraviny ekonomika

Češi si na nákup potravin online zvykají pomalu, stále převažuje nakupování přímo v kamenných obchodech. Mezi lidmi panuje hlavně neochota platit za dopravu, přitom v zahraničí už taková služba funguje od 90. let a nahradila právě i klasické nákupy.

Velkou oblibu si v posledních letech získala služba ve Velké Británii, kde se přes internet prodají asi tři procenta všech potravin. V Česku se první projekt spustil zhruba před pěti lety, zájem ale každý měsíc roste a přibývá i internetových ochodů.

Cena závisí na času i vzdálenosti

Jednotlivé e-shopy se liší například nabídkou a cenou dopravy. Záleží na vzdálenosti i času objednání. Doručení ale stojí zákazníky většinou několik desítek korun. Některé obchody nabízí i dovoz zdarma, nákup je ale limitovaný minimální částkou, obvykle okolo 900 korun.

Největším tuzemským hráčem je řetězec Tesco, který má v současnosti okolo 140 tisíc registrovaných zákazníků. Na trhu se ale drží i menší e-shopy.

„Měsíčně doručíme do domácností po Praze a okolí tisíce nákupů. Nejčastějšími položkami jsou čerstvé mléko, sýry jogurty, dále zboží denní potřeby. Potom trvanlivé potraviny, nápoje, drogerie, krmivo pro zvířata nebo kancelářské potřeby,“ říká manažer služby potravinydomu.cz Peter Nemežhedi.

Zatím jde hlavně o oblast Prahy

Firmy zatím ale rozvážejí víceméně jen po Praze, maximálně v jejím okolí. Nově vznikající obchody se snaží přijít vždy s nějakou novinkou. Na trhu se objevují třeba servery se specializovanou nabídkou, jako například portál food2you.cz. Ten se zaměřuje především na dovozové potraviny.

„My se specializujeme na biopotraviny, třeba kukuřičná kuřata z Francie nebo biokuřata nebo argentinskou svíčkovou. Nás využívají hlavně tedy manažerky, které si váží svého času a pravidelně vaří,“ vysvětluje majitelka firmy Silvie Holubová.

Konkurence se ale rozrůstá a na trhu je stále složitější se prosadit. „V současné době je to tady boj o trh, ale vozit někomu nákup za 300 korun, když mu ještě napočítáte dopravu 60 korun, nebude nikdy ekonomické, protože auto s řidičem prostě něco stojí,“ potvrzuje i spoluzakladatel firmy Z-market David Zubek.

Nejnovějším projektem online nakupování potravin je server Rohlik.cz, který nákup doručuje přímo do domácností do 90 minut.

Další články

Nejčtenější

Koronavirus, Petr Kellner, MS hokej 2021, Parlamentní volby 2021, Výsledky voleb v obcích, Film, Koronavirus v Česku, Statistika nehod, Olympijské hry 2020 Můj rozhlas, Vinohradská 12, SK Slavia Praha, Petra Kvitová, Euro 2020, Počasí, Miloš Zeman, Andrej Babiš, Seznam ministrů, Zprávy z domova, Zprávy ze světa, Datová žurnalistika, SPORT – rychlé zprávy, Fotbal online, Hokej online, KLDR, Předvolební průzkumy, Afghánistán, Rychlé sportovní zprávy, Gabriela Koukalová, Sýrie, Bramborový salát, Bitcoin, Ester Ledecká, EURO 2020, ZŠ Plynárenská Teplice, Sucho, Izrael, Real Madrid, Kim Čong-un, Donald Trump, Nemocnice na Bulovce, Andrea Vrbovská, Tomáš Horáček, Zuzana Čaputová

Doporučujeme

Předvánoční přehled novinek a zajímavostí

Vážení čtenáři,

většina z nás se už pravděpodobně těší na vánoční svátky, ať už kvůli příjemné atmosféře, setkání s rodinou a přáteli, očekávaným i neočekávaným dárkům nebo přinejmenším kvůli několika dnům zaslouženého volna a bezstarostné pohody – tedy pokud člověk nepočítá hektické nákupy na poslední chvíli, celodenní předvánoční i povánoční úklid, cestu na pohotovost s rybí kostí v krku a podobné vánoční kratochvíle. Společně s Vánocemi ale přichází také prosincové číslo časopisu Ikaros, které sice není vyloženě sváteční a nedá se ani sníst (na rozdíl od cukroví), ale snad vás i tak potěší.

Nejprve bych se ale jako obvykle rád vrátil k několika zajímavým událostem posledního týdne – mezi které patří např. Stratocaching, který proběhl v polovině listopadu, krátce po naší poslední uzávěrce.

Jednalo se o experiment, při kterém bylo z meteorologického balónu ve stratosféře nad Českem vypuštěno 12 modulů ve tvaru javorového semínka s GPS a  rádiovými moduly. Cesta balónu do 30km výšky a zpátky byla v reálném čase streamována na internetu a vypuštěné moduly s GPS se staly cílem v geolokační hře geocaching.

Každý modul měl svého sponzora a nálezci tak mohli získat zajímavé ceny. Podrobnosti o projektu najdete například na stránkách stratocaching.idnes.cz.

Ostatně projekt Stratocaching si kromě zájmu technické veřejnosti vysloužil i zvláštní cenu serveru Lupa.cz. ve středu 20. listopadu byly totiž vyhlášeny výsledky ankety Křišťálová Lupa 2013. V anketě letos zvítězil srovnávač cen Heureka.cz, mobilní aplikace Mapy.cz, server Stream.cz a jeho pořad Peklo na talíři, zpravodajský server iDNES.

cz, netradiční ale skvělý komix Opráski sčeskí historje, projekt Potraviny na pranýři či donášková služba DámeJídlo.cz. Ocenění získala také datová žurnalistika na serveru IHNED.cz, online kampaň Karel na hrad a nástroj apiary.io. Anticenu získal dosavadní monopol společnosti Chaps na data o jízdních řádech. Osobností roku se stal Petr Koubský.

Na konci listopadu byly také vyhlášeny výsledky soutěže o společensky nejpřínosnější aplikace využívající otevřená data. Soutěž Společně otevíráme data jsme v krátkosti představili na začátku července, a 28. listopadu byly vyhlášeny výsledky.

Do soutěže se přihlásilo 25 mobilních a webových aplikací, přičemž oceněno bylo 13 z nich. První místo v kategorii pro veřejnost získal projekt fondyeu.eu zaměřený na příjemce dotací z EU a podpořené projekty; ve studentské kategorii zvítězila aplikace najdi-lekarnu.cz umožňující vyhledávání lékáren a léků.

Speciální ocenění od České asociace paraplegiků získala mapa bezbariérových míst v ČR Vozejkmap.

Prosinec jistě potěšil milovníky hudby. Na český trh totiž vstoupila hudební streamovací služba Spotify

Informace o projektu Potraviny na pranýři

  1. Základní informace
  2. Milníky projektu Potraviny na pranýři
  3. Křišťálová lupa
  • Projekt Státní zemědělské a potravinářské inspekce Potraviny na pranýři zahrnuje několik vzájemně propojených částí – webovou stránku, mobilní aplikaci, Facebookový, Twitterový profil a Instagramový profil.
  • Webová stránka je rozdělena do čtyř sekcí:
  • V sekci „Potraviny“ jsou zveřejňovány záznamy o nevyhovujících šaržích potravin, které jsou tříděny do tří kategorií podle míry závažnosti nevyhovění legislativním požadavkům – nebezpečné, falšované a nejakostní.

V sekci „Potraviny“ je u každé nevyhovující potraviny znázorněn symbol jablka v barevném poli – žlutá barva značí zařazení mezi nejakostní výrobky, oranžová mezi falšované a červená mezi nebezpečné. Dále pak název výrobku, zařazení do skupiny a podskupiny potravin, místo kontroly (kde byla kontrola provedena), země původu výrobku se symbolem vlaječky příslušné země a fotografie výrobku. Při kliknutí na výrobek se rozbalí další informace: v jakém parametru výrobek nevyhověl legislativním požadavkům s vysvětlující poznámkou pro spotřebitele, šarže, datum minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby, informace o kontrolované osobě, výrobci/dovozci/distributorovi – pokud jsou známi, země původu a jsou zde zobrazeny fotografie výrobku.

V sekci „Provozovny“ jsou zveřejňovány provozovny nebo části provozoven, které SZPI uzavřela (uložila zákaz užívání prostor) z důvodu závažného porušení hygienických předpisů.

Mezi častá porušení patří výrazně zanedbaný úklid, plísně a nečistoty na stěnách a podlahách, poškození stěn, hromadění odpadů, absence přístupu k tekoucí vodě či tekoucí teplé vodě, výskyt škůdců, myšího trusu. Záznamy o uzavřených provozovnách jsou doplněny fotografiemi.

Pokud kontrolovaná osoba zajistí nápravu zjištěných nedostatků a zákaz je uvolněn, je u provozovny na webu doplněna informace o jejím znovuotevření či znovuotevření její části.

Třetí sekce „Rizikové webové stránky“ varuje spotřebitele před nákupem výrobků z webových stránek, na kterých jsou nabízeny potraviny v rozporu s právními předpisy a které jsou cíleny na českého spotřebitele (informace na těchto webech jsou v českém jazyce, prodej výrobků je realizován v českých korunách, doručování zboží je možné do ČR), přičemž jejich provozovatelé sídlí mimo území ČR a obvykle i mimo území EU, případně vůbec nelze provozovatele takových stránek identifikovat.

Budete mít zájem:  Kontaktní čočky a sprchování či koupání – to k sobě nepasuje

Čtvrtou sekcí je sekce „Tematické kontroly“, v níž jsou uvedeny výsledky kontrolních akcí, které byly zaměřeny na určitou konkrétní problematiku trhu. Jsou zde uvedeny všechny šarže potravin, které byly v rámci kontrolní akce zkontrolovány, a to i ty, které vyhověly právním předpisům.

Web Potraviny na pranýři byl spuštěn 10. července 2012. Jeho primárním účelem je informování spotřebitelů o výsledcích úředních kontrol potravin. Cílem je zlepšit situaci spotřebitele jako koncového článku na trhu s potravinami.

Při spuštění webové stránky se na první stránce objeví logo Potraviny na pranýři a dlaždicové seznamy obsahující nejnovější záznamy nevyhovujících potravin, uzavřených provozoven, rizikových webových stránek a tematických kontrol.

Web umožňuje několik způsobů vyhledávání – přímým zadáním výrazu do vyhledávacího pole na hlavní stránce, které prohledává celý web, nebo zadání výrazu do vyhledávacího pole v jednotlivých sekcích a rozšířené vyhledávání v jednotlivých sekcích.

V rozšířeném hledání v sekci „Potraviny“ je možné třídit výrobky např. podle země původu, kontrolované osoby, výrobce apod. Rovněž je možné třídit výrobky podle skupin a podskupin potravin. Web umožňuje třídit vzorky i kliknutím na konkrétní informaci (např.

 na kontrolovanou osobu) u jednotlivých výrobků. Lze tak zobrazit například seznam výrobků od jednoho výrobce nebo od jedné kontrolované osoby, které jsou na webu zveřejněny. Vyhledávat lze i podle GPS souřadnic nebo PSČ. Rozšířené vyhledávání naleznete zde.

  • Vyhledávání podle PSČ místa kontroly – stačí zadat část PSČ a systém vyhledá místa kontrol odpovídající zadanému PSČ.
  • Potřebujete zjistit, kde se Vašem okolí zjistily nevyhovující potraviny? Zadejte vyhledávání podle adresy nebo GPS souřadnic a velikost oblasti. Výsledkem vyhledávání bude mapa se zvýrazněnými místy kontroly, kde byl zjištěn nevyhovující výrobek.

V rozšířeném hledání v sekci „Provozovny“ je možné vyhledávat např. podle kontrolou zjištěné skutečnosti, typu provozovny, stavu uzavření či data uzavření nebo uvolnění zákazu.

  1. Tlačítko „Novinky“ slouží k přihlášení k odběru aktualit z webu – na registrované emaily jsou pravidelně zasílány informace o nově zveřejněných nevyhovujících potravinách, uzavřených provozovnách, rizikových webových stránkách a tiskových zprávách SZPI.
  2. Newsletter je možné odebírat v české nebo anglické verzi.
  3. Přihlásit se k odběru novinek z webu můžete zde.

Pokud spotřebitel nalezne v tržní síti nevyhovující výrobek, může o této skutečnosti informovat příslušné orgány tzv. podat podnět ke kontrole.

Aby příslušné dozorové orgány byly schopné provést kontrolu na základě podaných informací, musí tyto informace obsahovat následující: název výrobku, kde a kdy byl výrobek zakoupen a číslo šarže nebo datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti. Jakékoliv další informace o výrobku mohou přispět k lepší identifikovatelnosti tohoto výrobku.

Podnět ke kontrole můžete podat zde.

Podání podnětu je možné i z mobilní aplikace.

Kontrolní zjištění zveřejněná na webu po dobu delší než půl roku jsou přesouvána do archivu, který je přístupný pomocí tlačítka archiv v pravém dolním rohu. Spotřebitel má možnost vyhledávat mezi aktuálními nebo archivními záznamy.

Webové stránky Potraviny na pranýři jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou České republiky.

Ve spodní části stránek je zobrazeno číslo, které odpovídá počtu návštěv webu od jeho spuštění.

Víte, co jíte? S odhalením kvality potravin pomůže nová aplikace

To, co jíme, zásadně ovlivňuje naše zdraví.
Foto: Profimedia.cz

Že se za levnějšími potravinami jezdí do Polska a za lepšími do Německa, není žádným tajemstvím. Kvalita jídla, které se u nás běžně nachází v obchodech, spoustu lidí neuspokojuje. Vznikla již celá řada hodnotitelských projektů, které se snaží zmatek v tom, co vlastně jíme, zprůhlednit. Patří mezi ně například internetový server Potraviny na pranýři nebo spotřebitelský časopis dTest.

„Všechny tyto aktivity jsou skvělé, protože se zaměřují na nekvalitní výrobky, někdy i přímo nebezpečné pro naše zdraví. My se snažíme jít opačnou cestou.

Sbíráme kompletní informace o všech potravinách, řadíme je podle různých kritérií a na základě toho poskytneme srozumitelnou referenci, jak jsou kvalitní.

V další fázi chceme zákazníkovi na míru doporučit konkrétní potraviny, které jsou pro jeho zdravotní stav vhodné a přínosné,“ podotýká Petr Václavek.

Nápad, jak nabídnout srozumitelné hodnocení potravin, nosil v hlavě úspěšný manažer déle než pět let.

„Jenže technologie tehdy ještě nebyly tak vyspělé, získávat a zpracovávat data bylo složitější a ani chytré telefony se neužívaly tak běžně jako dnes. Teď, když se o zdejších potravinách rozproudila bouřlivá diskuse, jsem pochopil, že čas dozrál a je třeba jednat.“

Jeho tým, složený z IT expertů a odborníků na výživu, vyvinul automatizovaný algoritmus, který na základě mnoha vstupních informací dokáže vyhodnotit kvalitu potravinářských produktů.

V této oblasti podle výzkumů panuje hluboká nevědomost. Přes 80 procent spotřebitelů neumí určit, co jsou kvalitní potraviny, přestože se shodují v tom, že právě ony mají zásadní vliv na jejich zdraví.

„Složení potravin bývá na obalu uvedeno drobným písmem a je často plné výrazů, jimž nerozumíme. My nabízíme jednoduché vyhodnocení kvality jídla v procentech.“

Mobilní aplikace Foodgroot po přiložení čárového kódu k displeji telefonu poskytne všechny potřebné informace.

„Zohledňuje se nejen složení výrobku, ale i jeho původ a ekologická stopa neboli to, jaký dopad zanechalo jídlo na životním prostředí, než se k nám dostalo. Za pomoci různých filtrů, jako je bio chov či kategorie genetické úpravy, si zákazník může nastavit své preference na míru,“ vysvětluje Václavek.

Mobilní aplikace Foodgroot nabídne vyhodnocení kvalitní potraviny v procentech,“ říká manažer Petr Václavek.

Foto: Petr Horník, Právo

Dodává, že mnoho lidí věří, že musí být někdo, kdo se o kvalitu jídla stará a bdí nad jeho kontrolou.

„Jistě, je tu řada různých institucí, ale zároveň je skutečnost taková, že jsme rukojmím velkých výrobců potravin a jejich marketingu. Výroba potravin je dnes spíše chemická laboratoř a je těžko vystopovatelné, co se v ní děje. Není tajemstvím, že mnoho výrobků stejné značky a od stejného výrobce má odlišné složení v západní a střední Evropě. Podstatné je, že jsou splněny normy.“

Od ledna příštího roku bude spuštěn web a mobilní aplikace, kde bude možné jídlo, které si chystáte z obchodu či trhu odnést domů, nechat ohodnotit.

„Komunita spotřebitelů se tu bude moci podělit o svoje zkušenosti s konkrétním výrobkem. Součástí hodnocení bude i žebříček výrobků, aby bylo patrné, na jaké příčce se nachází ten váš ve srovnání s ostatními z téže kategorie. Jedině tlak zezdola a posílení informovanosti u spotřebitelů může vyvolat změnu v českých obchodech. Politici ji za nás neuskuteční,“ myslí si Petr Václavek.

Jeho cílem je být v další fázi projektu ještě konkrétnější a nabídnout zákazníkovi jídlo, které vylepší jeho zdravotní stav.

„K tomu bude třeba znát rozbor krve a metabolický profil spotřebitele. Po zaregistrování bude možné dostávat konkrétní doporučení, které potravině se vyhnout a kterou naopak zařadit do jídelníčku. Mezi takovými si budeme moci vybrat tu pro naše tělo nejkvalitnější.“

V praxi by to znamenalo, že vedle rodinného nákupu online bude aplikace umět připravit balíček s jídlem pro konkrétního člena rodiny na základě jeho aktuálního zdravotního stavu.

Zdá se vám to jako utopie? Podle zakladatele se platforma chystá do konce příštího roku obsáhnout nejen český, ale i evropský potravinový trh.

„V roce 2019 budeme globální. Až stanoví zákon, že se má v obchodech nacházet cedulka s informacemi o kvalitě u každé potraviny, budu moci jít do důchodu. Ale se splněným snem.“

Hlavní zprávy

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *