Potraviny, které vyživí váš mozek

Chcete se cítit bystřejší, plní energie a duševně aktivnější? Jídlo, které jíme, zásadně ovlivňuje činnost našeho mozku. Proto není divu, že Evropanům klesá IQ. Vliv stravy na náš mozek, duševní nemoci a IQ potvrzují studie. Buďte chytří a nakrmte svůj mozek tak, aby šlapal jako hodinky!

Potraviny, které vyživí váš mozekMozek je kontrolním centrem těla

Kvalitní strava vyživuje jak naše tělo, tak také náš mozek. Mozek je velký pracant. Říká se mu kontrolní centrum. Všechny procesy v našem těle jsou řízeny mozkem.

Mozek se stará o naše myšlenky, pohyby, dýchání, srdeční činnost, smysly, emoce… Je v pozoru celý den bez přestávky, dokonce i když spíme. A aby pracoval správně, potřebuje spoustu kvalitního paliva. Tím palivem pro mozek je strava.

Paliva (potravin) existuje mnoho druhů a různé druhy stravy dělají ve struktuře a činnosti mozku velké rozdíly – a to se odráží i v našich pocitech a náladě!

Věděli jste?
Evropanům rapidně klesá IQ. Evropští psychologové na základě studie tvrdí, že máme o 14 bodů nižší IQ než naši předkové v 19. století (16). Může být jednou z příčin i dnešní nekvalitní strava plná jednoduchých cukrů, smažených chipsů, hranolek a hamburgerů? Studie potvrzují, že strava má velký vliv na naše IQ (17, 18).

Potraviny, které vyživí váš mozek1. Vlašské ořechy snižují riziko chorob mozku

Není náhoda, že „vlašáky“ vypadají přesně jako náš mozek.

Vlašské ořechy dle studií oddalují proces stárnutí mozku, snižují riziko kardiovaskulárních chorob (které zhoršují mozkové funkce), chronických neurodegenerativních chorob, snižují oxidační stres a zánět, výborný vliv mají na rozvoj dětského mozku a pozitivně ovlivňují psychiku jako celek (1, 2).

U hlodavců přidání vlašských ořechů do stravy přispělo ke zlepšení koordinačních funkcí, schopností učit se a vedlo ke zlepšení paměti (3). To vše díky obsahu omega 3 mastných kyselin (např. kyselina alfa-linolenová).

Potraviny, které vyživí váš mozek2. Bobulovité ovoce zpomaluje stárnutí mozku o 2,5 roku

Konzumace malin, borůvek, ostružin a jahod, které obsahují flavonoidy, udržují mozek ve formě. Lesní ovoce zlepšuje paměť, soustředění, schopnost učit se, motorické dovednosti a zvyšuje regeneraci mozkových buněk. Dle studie u starších lidí může konzumace bobulovitého ovoce zpomalit pokles kognitivních funkcí až o 2,5 roku (4).

Potraviny, které vyživí váš mozek3. Brokolice nás dělá chytrými

Brokolice je opravdový superfoods hrdina. Obsahuje spoustu živin, vitamínů, minerálů i proteinů. Vitamín K v brokolici posiluje kognitivní funkce a cholin zlepšuje paměť.

Brokolice také chrání před Alzheimrem (5) a zlepšuje učení a paměť (6).

Lidé, kteří jedí hodně brokolice (obsahuje cholin), dosahují lepších výsledků v paměťových testech (8).

Mláďata potkanů, jejíž matky byly krmeny doplňkem stravy s cholinem, měla zvýšenou celoživotní paměť a větší mozkové buňky v porovnání s jinými mláďaty a vykazovala také rychlejší schopnost učit se (7). Vědci proto doporučují konzumaci potravin s cholinem ve zvýšeném množství zejména v těhotenství.

Alzheimerem trpí v ČR přes 150 tisíc lidí, za 30 let by jich mohlo být až 400 tisíc
Alzheimerova nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles takzvaných kognitivních funkcí, tedy myšlení, paměti a úsudku. Roli v rozvinutí Alzheimerovy choroby hraje věk a rizikové faktory, jako jsou deprese, dlouhodobý stres, škodliviny z vnějšího prostředí, nezdravá strava či škodlivý životní styl.

Potraviny, které vyživí váš mozek4. Listová zelenina udrží mozek mladý

Špenát, mangold, rukola, salát, kadeřávek, listy z řepy, ředkví… Jedna porce listové zeleniny naše kognitivní funkce (paměť, bystrost, schopnost porozumět) omlazuje o 11 let v porovnání s těmi, kteří listovou zeleninu nejedí (9, 10, 11) a snižuje riziko demence (12).

Nejdůležitějšími živinami pro mozek z listové zeleniny jsou zejména vitamín K, E, folát, lutein a beta-karoten.

Díky obsahu antioxidantů, vitamínů B, vlákniny a dalších živin, tato zelená zelenina chrání mozek před oxidačním stresem a nedostatečným průtokem krve, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, vysokého krevního tlaku a cukrovky, které jsou spojené s kognitivním poklesem.

Potraviny, které vyživí váš mozek5. Chia a lněná semínka jsou superfoods pro mozek

Konzumace chia a lněných semínek, které jsou bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin má pozitivní efekt na kognitivní funkce. Studie jasně prokázaly, že strava s podílem těchto semínek zlepšuje paměť, učení se a slovní inteligenci.

Osoby konzumující chia semínka si zapamatovaly v testech 2x více slov než osoby, které semínka nekonzumovaly a verbální inteligence při konzumaci semínek se zvýšila o 142 % v testu na doplňování slov (13).

Lněná semínka u testů na potkanech zlepšovala a chránila před depresemi, měla ochranné účinky před poškozením mozku, zlepšovala kognitivní funkce a poruchy chování (14).

U starších samiček myší krmených v březosti lněnými semínky se zlepšila velikost mozku jejich plodů (a zmizely abnormality plodu, které jsou u plodů starších matek časté) na rozdíl od kontrolní skupiny mladých myší, které lnem nebyly krmeny. (15)

Živiny, aby mozek šlapal jako hodinky

Potraviny, které vyživí váš mozekMozek je nejnáročnější část těla na živiny, protože pracuje non-stop. Tady je seznam živin, které bychom měli jíst na denní bázi, protože jsou pro mozek esenciální (4):

  • Kompletní sacharidy – najdeme je v zelenině (mrkev, řepa aj.), obilovinách a luštěninách. Kompletní sacharidy jsou tou nejvhodnější energií pro mozkové neurony, protože nám živiny dodávají průběžně a řízeně podle potřeby.
  • Bílkoviny – vhodnými zástupci jsou luštěniny, semínka a oříšky. Tělo je rozkládá na aminokyseliny, které se stávají komponenty pro neurotransmitery (slouží ke komunikaci mezi neurony).
  • Dobré tuky – nachází se například v olivovém oleji, sóji, avokádu, oříšcích a semínkách (tedy i olejích z nich). Tyto tuky podporují funkci mozku a chrání před nemocemi (např. depresí).
  • Vitamíny skupiny B – pomáhají regulovat náladu, zlepšují paměť a chrání před mozkovými chorobami (demence, ztráta paměti). Zdrojem je zelenina, dále semínka, luštěniny, obiloviny a lahůdkové droždí.
  • Vitamín D – získáváme ho ze sluníčka. Pomáhá regulovat náladu a snižuje riziko vzniku neurodegenerativních chorob.
  • Hořčík – tento minerál je důležitý pro celé tělo. Pomáhá mozku se koncentrovat, zlepšuje náladu a také chrání před stresem. Dostatek hořčíku je důležitý pro kvalitní spánek. Obsahuje ho vařená čočka a hrách, mandle a mák, ze zeleniny třeba špenát či brokolice.
  • Omega 3 mastné kyseliny – chrání před ztrátou paměti, výkyvy nálad, snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Omega 3 zlepšují kardiovaskulární funkce, které pomáhají transportovat živiny do mozku. Bohatým zdrojem jsou lněná a chia semínka a vlašské ořechy.
  • Antioxidanty – mozek používá velké množství dodávaného kyslíku a je citlivý na volné radikály. Antioxidanty chrání buňky mozku před poškozením a před neurodegenerativními poruchami. Bohatými zdroji antioxidantů jsou zelenina a ovoce.

Jíme Jinak doporučujePotraviny, které vyživí váš mozek

Nemusíte mít v ruce tabulky, jídlo si vážit a hlídat obsah jednotlivých živin v každé jedné porci. Prostě jezte čerstvě připravené pokrmy ze zdravých surovin. Střídejte druhy zeleniny, semínek, obilovin a luštěnin.

Používejte různé úpravy jídel. Vyhněte se likvidátorům výše uvedených živin jako jsou éčka v potravinách, kouření, alkohol, káva nebo cukr.

A vaše tělu už si z této pestré nabídky vybere, co bude potřebovat,“ radí Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak.

Víte, co vám mohou způsobit příliš složité potraviny?

Potraviny, které vyživí váš mozek

Každý z nás ví, že strava je pro tělo velmi důležitá. V čem však spočívá riziko příliš složitých potravin? A co konkrétně způsobuje chemie, která je v takových potravinách obsažená?

Proč se vyhnout složitým potravinám

Strava je výživa pro buňky těla. Měla by v sobě vždy obsahovat sluneční paprsky a měla by vyrůst ze země.

Pokud je strava plná sluneční a zemské energie, přináší:

  • prosperitu,
  • růst,
  • dobrou náladu,
  • uspokojení
  • a radost ze života.

Příliš složité potraviny, obsahující konzervanty, dochucovadla, barviva a další chemické látky jsou pro tělo spíše zátěží. Obsahují málo nekvalitní výživy a hodně odpadu. Tento odpad je přitom kvůli své toxicitě velkou zátěží zejména pro slinivku, játra a ledviny.

Potraviny, které vyživí váš mozekTělu takové potraviny přinášejí málo prosperity a růstu. A zároveň hodně potíží, například:

  • otoky,
  • obezitu,
  • splíny,
  • kožní potíže,
  • rýmu,
  • kašel,
  • astma,
  • alergie,
  • nízké sebevědomí,
  • nechuť něco nového podniknout,
  • uzavřenost.
Budete mít zájem:  Psychopati za volantem: každý desátý

Kolik jídla sníst?

Množství stravy by mělo být pro tělo neomezené. Mělo by platit pravidlo: „přišel hlad, přijde jídlo“. Pokud je strava jednoduchá, výživná a čistá, není možné z ní být obézní. Tělo si neřekne o víc, než skutečně potřebuje.

Ale složitá strava je vyráběna cíleně tak, aby co nejdříve byla zajištěna další poptávka. Pomocí chemie útočí na mozek (na centrum libida, radosti a spokojenosti).

Chemie obsažená v takto složitých a rafinovaných potravinách působí podobně jako antidepresiva. Jen nedodává Serotonin, ale uvolňuje z těla Endorfin.

Proto jsou takové potraviny návykové a při jejich konzumování už tělo nedokáže rozlišit, co skutečně potřebuje a kolik toho potřebuje.

VÍTE, ŽE: Endorfin (hormon štěstí) se vyplavuje přirozeně každý den, když žijeme tak, jak si přejeme. Je lepší ho uvolňovat sportem v přírodě, užíváním si přítomnosti milované osoby, nebo prostě jen v kruhu přátel, než závislostí na chemii ve stravě.

Čím jednodušší strava, tím lépe

Potraviny, které vyživí váš mozekBuňky se tak vyživí rychleji a zůstává jen málo neškodného odpadu. Naopak čím složitější jídlo, tím hůř si s ním tělo dokáže poradit. A zanešení těla je veliké.

Čím užší profil, tím lépe. Na všechno, co sníme, si totiž tělo musí vytvořit vhodnou mikroflóru. Proto je tak těžké zvyknout si na luštěniny. Protože až cca po sedmé porci luštěninového jídla brzy po sobě má tělo utvořenou mikroflóru na trávení luštěnin.

Pokud člověk jí luštěninové jídlo 2× měsíčně, mikroflóra není dostatečná. A proto ho luštěniny nadýmají, i když jsou předem namočené a vařené ve dvojí vodě.

Horké vs. chladné potraviny

Potraviny vyživují tělo, přinášejí růst a prosperitu. A potraviny také léčí. Mají různou energetickou povahu. Jsou teplé a horké povahy, nebo osvěžující a chladné povahy. Pokud vhodně zvolíme potraviny, můžeme vyrovnat disharmonie těla, které se projevují jako nemoci a naopak.

Přihlaste se na náš seminář O stravě

Orientovat se ve světě potravin není snadné. Jde o to zvolit ty správné přímo pro:

  • konkrétní tělo,
  • konkrétní roční období,
  • nebo životní situaci člověka.

Proto jsme se rozhodli vám s tím pomoct. Uspořádáme seminář O stravě, který se bude konat ve studiu Chambre de charme na Starobrněnské 13 v centru Brna. Bude trvat 5 hodin. S sebou budete potřebovat jen svačinu a pití.

Studijní materiály a psací potřeby pro vás budou připraveny. Po absolvování semináře si budete schopni sami vyrovnávat tělesnou i psychickou kondici pouze stravou. Sami si budete volit, co si do svého těla pustíte a co ne. A budete překvapeni, jak málo peněz utratíte, když plynule přejdete na skutečně výživnou a uspokojující stravu.

Více o semináři a přihláška

Registrujte se a dostávejte na svůj e-mail upozornění na nové články v blogu.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním vaší e-mailové adresy pro zasílání upozornění na nové články, a případně novinky a akce studia, po dobu maximálně 5 let. Odhlásit se můžete kdykoliv jediným kliknutím v každém e-mailu. Jak vaše údaje chráníme »

Sdílejte článek na sociálních sítích

Potraviny, které povzbuzují náš mozek. Omega 3, borůvky a co dál?

Máte pocit, že vám to nemyslí tak, jak by mělo? Zkuste do svého jídelníčku zařadit potraviny, které váš mozek pořádně nakopnou.

Když mozek strádá

Špatně se soustředíte? Jste často unavení? Bolí vás hlava? Máte problémy s pamětí? To všechno jsou prvotní signály, že váš mozek potřebuje podpořit.

Stejně jako naše tělo, i mozek potřebuje výživu a trénink k tomu, aby mohl fungovat. Krátkodobá podpora v podobě kávy a cukrů není dlouhodobě udržitelná. Mají spíše za následek návaly hladu, zásoby tuku a další únavu.

Dopřejte si proto raději nějaké „brain food“. Potraviny, na kterých si váš mozek smlsne.

Potraviny, které vyživí váš mozek

Na co jede hlava?

Základem je samozřejmě pestrá strava. Mozek však ocení zejména vitamíny ze skupiny B (B1, B2, B6, B12). Důležitý je ale i vitamín C, který je dobrý nejen na naši imunitu, ale chrání i naše mozkové buňky. Dále zmiňme ještě vitamín E a provitamín A.

Z minerálních látek jsou prospěšné především železo, vápník, hořčík, mangan či selen a zinek. Dopřávat bychom si tak měli stravu živou, nikoliv plnou konzervantů, aditiv, tuků, bílého cukru či pšenice, které náš intelekt spíše uspí a zpomalí.

Koukněte se i do slovníčku prospěšných látek, ať víte, kam všude tyto látky dosáhnou.

Co si naservírovat?

Potravin, které patří na seznam brain food je celá řada. Jedná se především o bobuloviny, jako jsou borůvky, jahody, maliny, rybíz atd. Dále jsou ideální různé ořechy, ovesné vločky či semínka (lněné semínko, slunečnicové či sezamové).

A chybět samozřejmě nemůže ani zelenina (špenát, brokolice, červená řepa, listové saláty atd.) a ovoce (jablka, hroznové víno). Řadí se sem ale například i česnek, kakao, či celer.

A zapomínat bychom neměli ani na koření a bylinky, jako je kurkuma, oregano, rozmarýn či bazalka.

Dopřejte svému mozku pravidelnou péči

Mozek, i když je sídlem našeho intelektu, je pořád svalem. A jako každý sval, i tento se musí cvičit jinak ochabne. V tomto případě si však neberte činku, ale sáhněte po křížovkách, sudoku, výuce cizího jazyka, knize nebo společenské hře.

Máte děti či vnoučata? Zahrajte si s nimi pexeso nebo nějakou „chytrou“ hru. Skvělé jsou například od Mindoku (pro všechny věkové kategorie). Pokud se každý den naučíte něco nového, máte vysokou šanci udržet si své mentální zdraví do vysokého věku.

A co udělat dál?

 Výživa pro mozek i srdce

Skvělou pravidelnou podporou je také příjem Omega 3 mastných kyselin. Podporují nejen pozornost a schopnost se učit, ale mají pozitivní vliv i na krátkodobou a dlouhodobou paměť.

Protože si tělo tyto kyseliny neumí vyrobit samo, je třeba je dodávat právě stravou (největším zdrojem jsou tučné mořské ryby jako tuňák, sardinky nebo losos).

A pozor, musí se jednat zejména o účinné složky DHA a EPA (tělo je využije až z 90 %).

Potraviny, které vyživí váš mozek

Dalším zdrojem jsou avokádo, lněné semínko či ořechy. Ty však obsahují účinnou mastnou kyselinu ALA, která je pro tělo využitelná jen z cca 5 %.

Pokud nekonzumujete mořské ryby alespoň 3x týdně, je vhodné zvážit kvalitní doplňky stravy (zaměřte se na menší kapsle – lépe se spolknou a vysoký obsah DHA a EPA). Tělo se vám odvděčí.

Posílíte nejen mozek, ale i svou imunitu, srdce, oči nebo podpoříte svou redukční dietu. Muži jistě ocení i pozitivní vliv Omega 3 na potenci.

Které potraviny ovlivňují činnost mozku? | Rady pro všechny!

Zkouškové období, důležitá prezentace, plnění těžších úkolů v zaměstnání, ale i v běžném životě – v životě každého člověka existují chvíle, kdy prostě musí přemýšlet a nebýt ve stresu.

Někdo do sebe lije hektolitry kávy a všude s sebou nosí zásoby čokolády, ovšem existují i účinnější potraviny a nápoje, které perfektně podpoří funkci vašeho mozku.

Zkuste naše tipy a uvidíte, že vám vše „poleze do hlavy“ mnohem lépe.

Látky, které podporují činnost mozku

Mezi lidmi je nejvíce rozšířený fakt, že činnosti mozku nejvíce napomáhají omega-3 mastné kyseliny, což je pravda, ale existují i jiné látky, které podporují činnost mozku. Mezi ně patří vitamíny A, D a vitamíny skupiny B. Také vápník, měď, železo a zinek se nacházejí v potravinách, které pomáhají zvýšit mozkovou sílu.

Tučná ryba je dobrá pro váš mozek

Důvody, proč je mastná ryba potravinou, která zvyšuje mozkovou sílu, je způsobena vysokými hladinami omega-3 mastných kyselin.

 Přehled o účincích omega-3 na mozek z roku 2015 zjistil, že pomáhá chránit mozek před účinky stárnutí.

Budete mít zájem:  S Bechtěrevovou chorobou bojují i vrcholoví sportovci

Další studie zjistily, že lidé s poruchami duševního zdraví, jako je deprese a schizofrenie, mají často sníženou hladinu omega-3. Také pravidelné užívání doplňků omega-3 může pomoci zabránit vzniku Alzheimerovy choroby.

Brokolice je důležitá pro zdraví mozku

Brokolice je křehká zelenina s protizánětlivými vlastnostmi důležitými pro zdraví mozku. Důvodem, proč je brokolice zařazena mezi potraviny podporující mozek, je to, že obsahuje sulforafan. Potraviny obsahující sulforafan pomáhají chránit před různými mozkovými chorobami a zabraňují oxidačnímu stresu v mozku.

Potraviny, které vyživí váš mozek

Avokádo je dobrou „mozkovou“ potravinou

Pravidelná konzumace avokáda může pomoci zlepšit paměť, rozpětí pozornosti a sílu mozku. Avokádo je dobrým zdrojem zdravých tuků a luteinu. Hladiny luteinu v mozku jsou spojeny s jeho lepší kognitivní funkcí.

Řepa pomáhá zvýšit mozkovou sílu

Červená řepa obsahuje mnoho živin, které vyživují váš mozek a pomáhají udržet jeho správnou funkci. Řepa obsahuje dusičnany, které pomáhají snižovat krevní tlak a zvyšují průtok krve do mozku.

Redaktorka Petra pro vás připravuje nové zajímavé rady, jak řešit různé záležitosti. Pokud máte zajímavý návod, který byste chtěli zveřejnit, můžete nás kontaktovat. Stejně tak v případě zájmu o inzerci.

Posílení mozku a paměti za pomoci 9 potravin

Posílení mozku a paměti za pomoci 9 potravin. foto: Shutterstock

Náš jídelníček hraje velkou roli při udržování zdravého mozku a může zlepšit určité aspekty naší mentální kondice jako je paměť a koncentrace. V tomto článku naleznete seznam 9 jídel a nápojů pro posílení mozku.

Káva

  • Káva je zlatým hřebem rána a určitě rádi uslyšíte, že prospívá posílení mozku.
  • Dvě hlavní složky kávy – kofein a antioxidanty – našemu mozku pomáhají.
  • Kofein v kávě má řadu pozitivních vlivů na mozek:
  • zvýšená bdělost: Kofein udržuje náš mozek bdělý blokováním adenosinu, chemického posla, který je zodpovědný za naši ospalost.
  • lepší nálada: Kofein může zároveň posílit některé z neuropřenašečů zodpovědných za dobrou náladu jako je serotonin.
  • zostřená pozornost: Jedna studie zjistila, že když účastníci vypili jednu velkou kávu ráno nebo menší množství kávy v průběhu dne, byli efektivnější při plnění úkolů vyžadujících pozornost.

Dlouhodobé pití kávy také může mít spojitost se sníženým rizikem neurologických nemocí jako jsou Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

Alespoň částečně to může být díky vysoké koncentraci antioxidantů v kávě.

Shrnutí: Káva nám může pomoci zvýšit bdělost a náladu. Díky obsaženému kofeinu a antioxidantům nám také může poskytnout určitou ochranu proti Alzheimerově chorobě.

Borůvky na posílení mozku

  1. Borůvky skýtají mnoho zdravotních přínosů včetně pozitivních účinků na posílení mozku.
  2. Borůvky a další tmavě zbarvené bobule obsahují antokyany, skupinu rostlinných složek s protizánětlivým a antioxidačním účinkem.

  3. Antioxidanty působí proti oxidačnímu stresu a zánětu, což jsou podmínky, které mohou přispívat ke stárnutí mozku a neurodegenerativním chorobám.

  4. Ukázalo se, že některé z antioxidantů v borůvkách se shromažďují v mozku a pomáhají zlepšovat komunikaci mezi mozkovými buňkami.
  5. Studie na zvířatech ukázaly, že borůvky pomáhají zlepšit paměť a mohou dokonce oddálit krátkodobou ztrátu paměti.

  6. Zkuste je přidat do snídaňových cereálií nebo do smoothie.
  7. Shrnutí: Borůvky jsou napěchované antioxidanty, které mohou oddálit stárnutí mozku a zlepšit paměť.

Kurkuma

  • Kurkuma způsobila v poslední době hodně rozruchu.
  • Toto sytě žluté koření je klíčovou složkou kari a našemu mozku nabízí mnoho přínosů.
  • Ukázalo se, že její aktivní složka kurkumin překračuje bariéru mezi krevním řečištěm a mozkem a může tak přímo vstupovat do mozku a přinášet prospěch jeho buňkám.
  • Jedná se o velmi silný antioxidant a protizánětlivou složku, které se přičítají následující účinky:
  • Může prospívat paměti: Kurkumin může pomáhat zlepšovat paměť u lidí s alzheimerem. Může také pomáhat čistit amyloidní plak, který je typickým znakem této nemoci.
  • Ulevuje od deprese:Zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu, oba neuropřenašeče zlepšují náladu. Jedna studie zjistila, že kurkumin zlepšuje příznaky deprese stejně jako šestitýdenní dávka antidepresiv.
  • Pomáhá růstu nových mozkových buněk:Kurkumin posiluje v mozku vznikající neurotropní faktor, druh růstového hormonu, který pomáhá mozkovým buňkám růst. Možná pomáhá oddálit mentální úpadek spojený se stárnutím, avšak k potvrzení tohoto účinku je zapotřebí dalšího výzkumu. 

Pokud chcete využít přínosy kurkuminu, uvařte si kari, přidávejte kurkumu do bramborových pokrmů, které tak získají krásně zlatavou barvu, nebo si udělejte kurkumový čaj. 

Shrnutí: Kurkuma a její aktivní složka kurkumin mají silný protizánětlivý a antioxidační účinek, který pomáhá mozku. Při výzkumu mírnil příznaky deprese a alzheimerovy choroby.

Brokolice na posílení mozku

  1. Brokolice je plná silných rostlinných složek a antioxidantů.
  2. Má také vysoké množství vitamínu K, jehož obsah pokryje více než 100 % doporučené denní dávky v jedné porci (91 gramů).
  3. Tento v tuku rozpustný vitamín je nezbytný při utváření sfingolipidů, což je typ tuků, kterým jsou napěchované mozkové buňky.

  4. Několik studií na starších dobrovolnících spojuje vyšší příjem vitamínu K s lepší pamětí.
  5. Kromě vitamínu K obsahuje brokolice mnoho složek, které jí propůjčují protizánětlivé a antioxidační účinky, jež mohou chránit mozek před poškozením.

Shrnutí: Brokolice obsahuje množství složek, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Patří mezi ně také vitamín K.

Dýňová semena

  • Dýňová semena obsahují silné antioxidanty, které chrání tělo a mozek před poškozením volnými radikály.
  • Jsou také vynikajícím zdrojem hořčíku, železa, zinku a mědi
  • Každá z těchto živin je důležitá pro zdraví mozku:

Zinek: Tento prvek je klíčový pro nervovou signalizaci.

Nedostatek zinku může mít za následek množství neurologických onemocnění jako je Alzheimerova choroba, deprese nebo Parkinsonova nemoc.

Hořčík: Horčík je nezbytný pro učení a paměť. Jeho nízkým úrovním se připisuje množství neurologických poruch jako je migréna, deprese a epilepsie.

Měď: Měď pomáhá našemu mozku při řízení nervových signálů. A pokud je hladina mědi nízká, vzniká vysoké riziko neurodegenerativních chorob jako je Alzheimer.

Železo: Nedostatek železa se často projevuje nejasným myšlením a narušenou mozkovou funkcí.

Výzkum se soustředí spíše na tyto mikronutrienty než na samotná dýňová semena. Vzhledem k tomu, že dýňová semena těchto mikronutrientů obsahují opravdu hodně, můžete využít jejich přínosy tím, že dýňová semena zařadíte do svého jídelníčku.

Shrnutí: Dýňová semena jsou bohatá na mnoho mikronutrientů jako jsou měď, železo, hořčík a zinek, které jsou důležité pro mozkové funkce.

Hořká čokoláda na posílení mozku

Hořká čokoláda a kakao jsou napěchované několika složkami, které povzbuzují mozek. Jsou to flavonoidy, kofein a antioxidanty.

Flavonoidy jsou skupinou rostlinných antioxidantů.

Flavonoidy z čokolády se shromažďují v oblastech mozku, které jsou zodpovědné za učení a paměť. Výzkumníci tvrdí, že tyto složky mohou posílit paměť a zároveň pomoci zpomalit mentální úpadek spojený s věkem.

  1. Tuto skutečnost podepírá několik studií.
  2. V jedné studii, které se účastnilo více než 900 dobrovolníků, si v sérii mentálních úloh vedli lépe ti, kteří si čokoládu dopřávají častěji, než ti, kteří ji jedí jen zřídka.
  3. Čokoláda je podle výzkumu také legální prostředek ke zlepšení nálady.
  4. Jiná studie zjistila, že účastníci, kteří jedli čokoládu, zažívali pozitivnější pocity v porovnání s těmi, kteří jedli krekry.
  5. Stále však není zřejmé, zda jsou za to zodpovědné jednotlivé složky čokolády, nebo její báječná chuť.

Shrnutí: Flavonoidy v čokoládě mohou pomáhat chránit mozek. Studie naznačují, že její konzumace může zlepšovat paměť i náladu.

Ořechy

  • Výzkum ukázal, že konzumace ořechů může zlepšit ukazatele zdraví našeho srdce a zdravé srdce se spojuje se zdravým mozkem.
  • Recenze z roku 2014 ukázala, že ořechy mohou zlepšit poznávací funkce a dokonce pomoci předcházet neurodegenerativním chorobám.
  • Další velká studie také zjistila, že ženy, které pravidelně konzumovaly ořechy po několik let, měly v porovnání s těmi, které ořechy nejedly, lepší paměť.
  • Ořechy obsahují několik živin, jako například zdravé tuky, antioxidanty a vitamín E, které nejspíš vysvětlují jejich příznivý vliv na zdraví mozku.
  • Vitamín E chrání membrány buněk před poškozením volnými radikály a zpomaluje mentální úpadek.
  • Přestože jsou prospěšné všechny druhy ořechů, ty vlašské jsou obzvláště vhodné, protože navíc obsahují omega-3 mastné kyseliny.
  • Shrnutí: Ořechy obsahují spoustu živin posilujících mozek, například vitamín E, zdravé tuky a rostlinné složky.
Budete mít zájem:  Jak si vybrat dovolenou s dítětem?

Pomeranče na posílení mozku

  1. Veškerou denní potřebu vitamínu C můžeme pokrýt tím, že sníme jeden středně velký pomeranč.
  2. Prospějeme tak zdraví svého mozku, protože vitamín C je klíčovým faktorem v prevenci mentálního úpadku.

  3. Podle recenze z roku 2014 nás může konzumace dostatečného množství jídel bohatých na vitamín C ochránit před mentálním úpadkem spojeným s věkem a alzheimerovou chorobou.

Vitamín C je silný antioxidant, který pomáhá v boji proti volným radikálům, poškozujícím mozkové buňky.

Vitamín C navíc podporuje zdraví mozku v průběhu stárnutí.

Jako vynikající zdroj vitamínu C poslouží také kapie, guáva, kiwi, rajčata a jahody.

Shrnutí: Pomeranče a další potraviny s vysokým obsahem vitamínu C mohou pomáhat bránit náš mozek před poškozením volnými radikály.

Zelený čaj

  • Stejně jako v případě kávy posiluje kofein v zeleném čaji mozkové funkce.
  • Vědci zjistili, že zlepšuje bdělost, výkon, paměť a soustředění.
  • Zelený čaj však obsahuje i další složky, díky kterým se jedná o nápoj prospívající zdraví mozku.
  • Jednou z nich je L-theanin, aminokyselina, která překračuje bariéru mezi krevním řečištěm a mozkem a zvyšuje aktivitu neuropřenašeče GABA, čímž pomáhá snižovat úzkost a my se cítíme uvolněnější.
  • L-theanin zároveň zvyšuje frekvenci alfa vln v mozku, což nám pomáhá relaxovat, aniž bychom se předtím unavili.
  • Jedna recenze zjistila, že L-theanin v zeleném čaji nám může pomoci relaxovat tím, že působí proti stimulačnímu efektu kofeinu.
  • Zelený čaj má také vysoký obsah polyfenolů a antioxidantů, které mohou pomáhat chránit mozek před mentálním úpadkem a snižovat riziko Alzheimerovy choroby a Parkinsona.
  • Vědci také zjistili, že zelený čaj zlepšuje paměť.

Shrnutí: Zelený čaj je vynikajícím nápojem na posílení mozku. Obsažený kofein posiluje bdělost, zatímco antioxidanty chrání mozek a L-theanin nám pomáhá relaxovat.

Celkové shrnutí

  1. Mnoho potravin nám může pomoci udržet si zdravý mozek.
  2. Některé z nich jako ovoce a zelenina z našeho seznamu spolu s čajem a kávou obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit náš mozek před poškozením.

  3. Jiné, jako například ořechy, obsahují živiny podporující rozvoj paměti a mozku.

Zařazením těchto potravin do svého jídelníčku můžete pomoci podpořit zdraví svého mozku a zlepšit svou bdělost, paměť i náladu.

(zdroj: healthline.com)

Jak zlepšit myšlení a paměť

Datum: 10.03.2021

Učíme se celý život. Ve školách, v zájmových kurzech či jen tak pro své potěšení. Někdy nám to jde lépe, jindy hůře. Byliny jsou velmi dobrým pomocníkem!

Do škol či kurzů nepřicházejí pouze děti, ale často i dospělí a v posledních letech i lidé seniorského věku. Ti všichni si přejí, abych jejich hlava pojmula co nejjednodušeji velké množství informací a aby tyto informace zůstaly v mozku co nejdéle.

Centrem je mozek

Centrem myšlení a paměti je nejdůležitější orgán v našem těle – mozek. Mozek ovládá celé naše tělo. Je to vlastně takový náš centrální počítač, bez kterého bychom se nemohli pohybovat, spát, jíst. Neměli bychom emoce ani paměť. Vlastně bychom nebyli.

Mozek je však také orgán jako každý jiný v našem těle. Je složený z velmi jemných tkání, které jsou důmyslně chráněné proti zásahům ze zevního prostředí velmi tvrdou částí – lebkou. Nicméně mozek ohrožují také vnitřní vlivy, které můžeme do velké míry ovlivnit my sami. Jaké to jsou?

Pravidelná strava

Náš mozek je velmi náročný na pravidelný přísun energie a živin. Pokud jíme nepravidelně a hladovíme, projeví se to na jeho funkci. My se pak cítíme unavení, máme pocit, že nám to nemyslí, že si nic nezapamatujeme. Dodržujme tedy pravidelnost jídla v intervalu 2,5-3 hodiny.

Důležité je jíst menší porce, aby naše tělo nebylo unavené z namáhavého trávení potravin, které jsme zkonzumovali. Nevynechávejte snídani! Mozek má po dlouhém spánku minimum živin, hladina cukru v krvi je nízká. Dopřejte si ráno ovoce a kvalitní, nejlépe cereální snídani. Vaše tělo se probudí a mozek s ním.

Kvalita stravy

Určitě víte, že po nedělním obědě u babičky, kdy jste spořádali čtvrtku kachny s pořádnou náloží zelí a několika výbornými domácími knedlíky, není možné jít a naučit se látku na další písemný test. Váš trávicí trakt je natolik přetížený, že mozek nemá dostatek krve a s ní spojeného kyslíku a dalších živin ke své práci.

V tuto chvíli je pro vás i pro vaše tělo lepší si odpočinout, nepřetěžovat se. Jestliže se takto dobře najíte jednou za čas, tak to nevadí. Pokud je to však váš každodenní rituál, tak to vašemu mozku moc neprospívá.

Pozor na cukr 

Strava s vysokým obsahem přidaného cukru, chemikálií a také nekvalitních tuků způsobuje poškozování drobných cév, které vyživují mozek, a také nervových zakončení, na kterých probíhá předávání vzruchů. Postupně náš mozek „chátrá“ a začínají se projevovat typické příznaky nesoustředění, zapomínání, ale třeba i špatné motoriky.

Snažte se snížit celkový příjem cukru, a to zejména cukru přidaného v potravinách. Konzumace cukru ve vysokém množství může narušit schopnost vašeho těla vstřebávat živiny a bílkoviny. Pokud se toto stane, bude vaše tělo trpět podvýživou, což může narušit i funkce vašeho mozku. Tímto způsobem může váš mozek a tělo „hladovět“, aniž byste to věděli.

Dostatek spánku

Spánek je pro naše tělo a náš mozek velmi důležitý, protože se během něj regeneruje celý náš organismus. Při spánku podvědomě uvolňujeme emoční napětí a stres a také se při něm vytváří růstový hormon, který podporuje správné fungování celého našeho organismu a účinně zpomaluje jeho stárnutí, tudíž i stárnutí mozku.

8hodinový spánek, z toho 6 hodin spánku bez přerušení, nám může zajistit kvalitní myšlení a dobrou paměť.

Pravidelný pohyb

Mozek je podobný orgán jako jiné orgány v našem těle a i ten se dá trénovat stejně jako třeba naše svaly. Mozek velmi pozitivně reaguje na pohyb. Podle posledních výzkumů mají lidé, kteří se nehýbají, pomalé, těžkopádné myšlení. Čím je pak člověk starší, tím více tato poučka platí. „Pružné tělo = pružný mozek“.

Podpořte své myšlení a paměť vhodnými doplňky

Existují základní minerály, vitamíny a byliny, které dokáží velmi účinně podporovat fungování mozku, a tím i naši paměť a myšlení. Jejich užívání v dnešní hektické době je velmi důležité, ne-li nutné, a rozhodně napomáhá mozku k jeho pohodové práci.

Hořčík a vitamíny řad B

  • Mají přímý vliv na funkce našeho centrálního nervového systému.
  • Podporují paměť, vybavování, zlepšují naše emoční naladění.
  • Dále podporují správnou hladinu cholesterolu v krvi a také správnou metabolizaci cukrů. To vše pak má vliv na náš cévní systém a celkové prokrvování mozku.
  • Jejich užívání společné působí přímo zázračně na náš mozek.

Rozchodnice růžová

  • Velmi účinná bylina, jejíž jeden druh roste i v našich horských oblastech.
  • Zlepšuje prokrvování a funkce mozku, takže je vhodná jako podpora paměti a soustředění.
  • Bylina zlepšuje tvorbu serotoninu v mozku, nasazuje se tedy při depresích, poruchách spánku a neurózách.
  • Velmi dobře působí při psychogenní bolesti hlavy, zlepšuje sluch a také se používá jako podpůrná léčba při Parkinsonově chorobě.

Čajovník čínský

  • Již ve starověké Číně věděli, že mladé lístky z tohoto keře podporují prokrvení mozku, a tím myšlení a soustředění.
  • Podporuje koncentraci a učení
  • Zlepšuje přirozené funkce uší

Klanopraška čínská

  • zlepšuje koncentraci
  • snižuje míru stresu
  • odstraňuje únavu a nesoustředění
  • podporuje funkce jater

Nyní už víte, jak na to! Nebojte se školy, učení, myšlení. S bylinami a vitamíny to zvládnete na jedničku!

Nechcete přijít o další články? Zde vyplňte svůj e-mail

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *