Potraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát?

Naše nálada závisí nejenom na tom, co se děje v našem životě, ale také na tom, kolik tzv. hormonů štěstí vyrábí naše tělo. Tyto zvláštní látky uklidňují naše nerv, zahání stres, ovlivňují spánek a navozují pocit pohody. Dobré je, že jejich produkci můžeme ovlivnit tím, co jíme.

  1. BANÁNY UKLIDŇUJÍ
    Toto ovoce zlepšuje naši náladu hned několika způsoby. Obsahuje minerály- draslík, hořčík a vitamíny skupiny B. všechny tyto látky zlepšují odolnost našich nervů a pomáhají bojovat proti stresu.. Kromě nich v banánech najdeme i tryptofan, látku,z které se vyrábí serotonin. U mužů navíc podle posledních výzkumů zlepšuje plodnost.

BANÁNOVÉ KEKSYPotraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát?

  1. POHODA OD VEVERKY
    Jen málo potravin obsahuje tolik důležitých látek a živin jako ořechy. Najdeme v nich velké množství hořčíku, který nám pomáhá čelit stresu a je nezbytný pro správné fungování nervů. Ořechy obsahují tzv. ořechové tuky a ty jsou velmi prospěšné. Bez omega -3 mastných kyselin, které obsahují, se neobejde náš mozek, pro který jsou skvělou výživou. Proto se ořechy doporučují především studentům a lidem duševně pracujícím. Sníst bychom jich měli 30-50 g denně.

MORAVSKÉ KOLÁČKY S OŘECHYPotraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát?

  1. V PÉČI ČOKOLÁDY
    Čokoládu miluje většina lidí. Není se čemu divit. Báječně chutná a ještě navíc má řadu pozitivních účinků na naše zdraví a psychiku. Když si denně dáte čtyři čtverečky kvalitní čokolády sníží se produkce stresových hormonů a budete se cítit víc v pohodě. Navíc si zvýšíte hladinu serotoninu a dopaminu v mozku, což jsou již zmiňované hormony dobré nálady. Pokud máte strach o svou štíhlou linii, můžete sáhnout po kakaových bobech. Ty sice také obsahují tuk, ale na rozdíl od čokolády žádný cukr.

VALENTÝNSKÝ ČOKOLÁDOVÝ FONDANTPotraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát?

  1. SÓJA, HRÁCH, FAZOLE
    Luštěniny sice nepatří mezi nejoblíbenější potraviny, ale určitě by měly. Představují skvělý zdroj energie a také mnoho vitamínů a minerálů. Pro správnou činnost mozku a dobrou náladu jsou důležité hlavně vitamíny skupiny B a také železo. Buňky totiž potřebují ke svému fungování kyslík. A ty mozkové potřebují více než jiné. Právě železo je nezbytné k tomu, aby kyslík v organismu probíhal bez problémů. Konzumací luštěnin tak můžete zlepšit okysličování mozku a tím i celkovou duševní kondici. Stačí si je dát dvakrát týdně, třeba jako součást zeleninového salátu.

LUŠTĚNINOVÉ PLACKYPotraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát?

  1. OD CITRUSŮ PO BORŮVKY
    Každý už asi slyšel o volných radikálech. Tyto látky, pro naše zdraví nebezpečné, se vyskytují všude kolem nás a vznikají i v našem těle při nejrůznějších prosevech. Mozkové buňky jsou volné radikály zvlášť citlivé. Volné radikály je mohou snadno poškodit a zhoršit jejich funkci. Obranu jim mohou poskytnout tzv. antioxidanty, které se nacházejí hlavně v ovoci. Z domácích druhů ovoce jich mají borůvky nebo maliny, z exotických pak citrusy. Proto si dejte denně alespoň dvě porce.

Strava ovlivňuje energii, agresivitu, pocity štěstí a celkovou náladu

Potraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát?

Už jste se patrně setkali s tvrzením, že jsme tím, co jíme. Toto rčení nevzniklo náhodou. Kvalitní strava je známkou rovnováhy a harmonie. Možná už se vám někdy v životě stalo, že jste se stali něčím „hromosvodem“ a někdo si na vás vybil svou zlou energii.

Pokud se zajímáte o zdravé stravování, patrně budete vědět, že příčinou mnohé agrese a nespokojenosti je špatně zvolené jídlo. To není žádný novodobý výmysl.

Toto vědění je staré jako svět a pochází z ájurvédy – 5 tisíc let starého východního učení z Indie. Naše životy ovlivňují 3 základní energie (chcete-li) kvality: tamas, sattva, rajas.

Ty se nacházejí mimo jiné v potravinách, které přijímáme.

Jak ovlivňují potraviny náš život?

Tudíž potraviny mají velký vliv na to, jak se chováme a cítíme. Štěstí a pozitivitu má na svědomí sattva. Nadmíru aktivity a sklony k agresi má na svědomí rajas. Pocit smutku, úbytek energie ovlivňuje tamas.

Když však pomineme toto pět tisíc let staré učení a trochu to zjednodušíme, existují zkrátka potraviny, které buď energii dodávají, ubírají, podílejí se na dobré nebo špatné náladě, pocitu smutku a dokonce depresí.

Nežije-li člověk v jeskyni, pak není možné si nevšimnout, že se to všude jen hemží tím, co je dobré jíst, co naopak špatné. Jeden vědec hlásá, že snídaně je základ, druhý zase nové poznatky, že lépe je snídani úplně vynechat. V kolik naposledy večeřet a co. Docela chaos.

Potraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát?

Podle čeho se tedy řídit?

Obsah stravy by měl odrážet aktivitu každého jednotlivce. Ať už mentální či fyzickou. Jestliže člověk pracuje manuálně a kácí celý den stromy, pak po něm nemůžete chtít, aby si dal k obědu rajčatový salát. Na druhou stranu, sedí-li někdo celý den v kanceláři, pak je salát vhodným obědem.

Ovšem pokud se ten člověk sedící v kanceláři po práci sebere a jde na dvě hodiny mlátit do boxovacího pytle, pak je to zase jiná písnička. Cítit se díky sportu dobře je fajn, ale počítat kalorie a přemýšlet, co si sebou vezmu do krabičky a kolik je docela pakárna. Chcete si celý život odpočítávat kalorie a chystat krabičky? No nevím. Asi to není pro každého.

Není zdraví jako zdraví

U mnohých sportovců nemůže být kolikrát ani řeč o zdraví. Různé diety, odvodňování, přepínání se, chemie v podobě suplementů. Napíšeme to úplně jednoduše – všeho moc škodí.

Nejlepší je zkrátka řídit se zdravým selským rozumem.

Každý ví, že sladké limonády, smažená jídla, polotovary, solené chipsy, oříšky, přeslazené sušenky, nutelly, energetické nápoje, hodně alkoholu a další … zkrátka škodí a neblaze se podepisují nejen na lidském těle, ale i duchu.

A naopak, že ovoce, zelenina, čerstvé maso, ryby, luštěniny, ořechy, semínka jsou zdravé. Jestli snídat nebo ne, v kolik máte poslední jídlo, neřešte, pokud nemáte nadváhu.

Mít na sobě jen minimum tuku také není zdravé. Tudíž nevěřte všemu, co se tváří jako zdravý životní styl a je to samá šlacha, sval a kůže bez tuku.

I člověk, který vypadá jako reklama na zdraví, může trpět depresemi a mít často špatnou náladu.

Potraviny pro dobrou náladu

Zde patří jídla výživná, lehká, šťavnatá, dobře stravitelná a chutná. Mohou to být obiloviny, ovoce, zelenina, biopotraviny, bylinky, klíčky, ořechy, semínka, med, kysané mléčné výrobky.

Potraviny pro aktivitu, vášeň, energii, ale i neklid

Potraviny z této kategorie vedou k neklidu, nesoustředěnosti až k agresi. Dále pak nečisté pokožce, vysokému krevnímu tlaku a zvýšenému obsahu toxinů v těle. Tyto potraviny je tedy vhodné konzumovat v menší míře.

Patří zde potraviny s vysokým obsahem bílkovin.

Maso (hlavně drůbež), některé druhy zeleniny (cibule, česnek, rajčata, brambory, lilek, paprika) ostré koření, slané potraviny, luštěniny, pepř a smažená jídla + polotovary (konzervační látky), tabák, pivo, víno, ale i černý čaj a káva.

Potraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát?

Potraviny pro pasivitu

Hloupost, životní překážky, nevědomost, tupost. Nic dobrého pro tělo ani ducha. Tyto potraviny podporují pasivitu, lenost, pocity zoufalství, ospalost, depresi. Patří sem mražené a dlouho skladované výrobky, červené maso, tavené sýry, ohřívané pokrmy, smažená jídla, homogenizované mléko, fast food, průmyslově upravované potraviny, burské oříšky.

Na závěr

Nechceme nikomu diktovat, co by měl jíst a co nikoliv. To si musí každý rozhodnout sám. Nicméně skutečně je pravdou co se říká – jsme tím, co jíme. Kvalitní a čerstvé potraviny nezaručují pouze lepší zdraví, ale ovlivňují to, čím jsme, jak se cítíme, jak se chováme.

Obrázek: pixabay.com

Potraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát?

Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz

Dieta, co ti navodí dobrou náladu

Konzumaci určitých jídel máme podvědomě spojenou s pozitivními či negativními účinky na naše zdraví. Pokud se stravuješ vyloženě špatně, trpí nejen fyzično, ale i duše. Výzkumy dokazují, že jídlo má vliv na naši psychiku.

V lidském těle probíhají složité procesy, kdy mozek vyrábí mimo jiné látky souhrnně nazývané jako neurotransmitery, které pozitivně ovlivňují náladu a spánek. Mezi ty nejznámější z nich patří serotonin a dopamin.

Nedostatek serotoninu se může projevovat zhoršenou pamětí, špatnou kvalitou spánku, nebo právě špatnou náladou, která může přejít až v depresivní stavy. A tady už končí veškerá legrace.

A právě léky na deprese, antidepresiva, obsahují látky, které mají za úkol hladinu serotoninu v mozku zvyšovat. Tvorbu serotoninu lze podpořit potravinami, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan.

V čem dieta spočívá?

Důraz je kladen zejména na tělesnou aktivitu, zdravé pokrmy a celkově pozitivní přístup ke zdraví. Autorkou diety je americká doktorka a diplomovaná dietní specialistka Susan Kleiner.

Dieta je výsledkem pětadvacetileté praxe této renomované lékařky. V originále se tato dieta nazývá „The Good Mood Diet“.

Podstata diety tkví v tom, že výběr zdravých a výživných jídel v kombinaci s dostatkem fyzické aktivity a odpočinku přináší optimální tělesné i citové zdraví.

Budete mít zájem:  Lihoviny výrazně podraží. Koronavirus za to může jen částečně

Potraviny a jídlo pro dobrou náladu – co si dát? Zdroj: www.shutterstock.com

Nevhodné potraviny

Potraviny jsou rozlišeny na ty, které přinášejí dobrý pocit a na ty, které přinášejí špatný pocit. Což je ale samozřejmě diskutabilní. Občas prostě neexistuje nic lepšího, než u televize sníst velkou mísu smažených brambůrků. Ale vsaď se, že zrovna smažené věci na seznamu potravin pro dobrý pocit určitě nenajdeš.

Za tzv. „špatné potraviny“ jsou považovány rafinované cukry a škroby, alkohol, kofein, tučné maso a právě smažené pokrmy. S alkoholem a kofeinem je to trochu sporné. V krátkodobém horizontu totiž často máme pocit, že nám prospívají.

Jen si vzpomeň, jak ti občas udělá dobře šálek pořádně silné kávy nebo sklenka vína po náročném pracovním dni. Na chvíli to pomůže. I alkohol totiž zvyšuje v těle hladinu serotoninu. V dlouhodobém horizontu ale škodí.

Narušuje totiž přirozenou regulaci neurotransmiterů v těle a opakovanou konzumací se jeho potřeba zvyšuje. Pak může vzniknout závislost, která mnohdy končí tragicky. O cukru se zase tvrdí, že kdo má často chuť na sladké, trápí jej nedostatek serotoninu a tělo si tak o něj vlastně říká.

Pravdou ale je, že sladkosti přináší jen dočasnou úlevu, ale neřeší skutečný problém. A už vůbec nemluvíme o jeho vlivu na váhu.

Doporučené potraviny

Přesuňme se nyní k prospěšným a doporučovaným potravinám. Za „potraviny dobrého pocitu“ jsou považovány banány, bobulové ovoce, zázvor, česnek, tmavozelená a oranžová zelenina, kakao, vejce, krůtí maso, celozrnné obiloviny, ořechy, sója a tofu.

Právě vejce, tofu, banány a drůbeží maso jsou potraviny podporující produkci serotoninu, o které jsme hovořili výše. Naši náladu a paměť ovlivňuje také dopamin. Jeho produkci v těle podporují např. celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina, ořechy a luštěniny. Banány jsou zase bohatým zdrojem draslíku a hořčíku, o kterém se ví, že uklidňuje nervy.

Zázvor pro změnu obsahuje látky se sedativním účinkem, to znamená, že zklidňuje a také může napomoci lepšímu duševnímu stavu. Ořechy obsahují hodnotné mastné kyseliny a díky tomu posilují nervy a podporují psychickou výkonnost. Celozrnné výrobky, sójové výhonky, luštěniny a tmavozelená zelenina obsahují hořčík, který má protistresové účinky.

Doslova zázrakem je čokoláda, obsahující látky, které mohou způsobit až euforii.

A ještě jedna věc. Dobré náladě určitě pomůže i to, když přípravě jídla věnuješ určitý čas a vyhraješ si i se servírováním. Ozdob stůl pěkným ubrusem, prostíráním či květinami. I taková maličkost dokáže na tváři vykouzlit úsměv. Pokud je to jen trochu možné, pokus se na jídlo soustředit a nejíst v poklusu. Nezírej do mobilu a vychutnej si každé sousto.

Jak dieta probíhá a její největší přednosti

Dieta je dvoufázová, což znamená, že nejprve je třeba vyřadit z jídelníčku špatné potraviny. Tato fáze trvá dva týdny a je nazývána obdobím „urychlení dobrého pocitu“. Poté přichází na řadu druhá fáze, „fáze skvělého pocitu“, během níž je povoleno i doporučeno zařadit do stravování čokoládu, víno nebo cukr, ale pozor, v umírněném množství.

Velkou výhodou diety je výborná dostupnost všech doporučovaných potravin. Najdeš je v podstatě v každém obchodě. Její další velkou předností je také fakt, že vychází ze seriózních vědeckých poznatků.

Důraz je kladen na výběr potravin s maximem živin a různorodost stravy. Je založena na holistickém přístupu k výživě, což znamená, že má blízko k celostní medicíně.

Něco ve stylu „má-li být zdravé tělo, musí být zdravá i duše“.

Takže pokud občas bojuješ se špatnou náladou nebo „depkami“, zkus zařadit do jídelníčku doporučené potraviny a třeba se začnou dít zázraky!

Foto: Shutterstock.com

Potraviny, které zlepšují náladu a můžete je jíst každý den!

Kolikrát jste za minulý týden zaplašili odpolední únavu caffé latte z napěněného plnotučného mléka nebo se nadopovali čokoládovou tyčinkou, abyste umlčeli těžko definovatelnou tíseň? Možná máte pocit, že v průměru jíte zdravě, ale právě tyto občasné úlety můžou naprosto změnit poměry vašeho kalorického příjmu. Jídlo a psychika jsou spojité nádoby.

Z odborných studií, které nedávno vznikly v řadě vyspělých zemí, včetně Spojených států, Austrálie, Japonska, Jižní Koreje či Norska, vyplývá, že to, co přijmeme ve formě potravy, je v přímém poměru k tomu, jak dobře se cítíme. Začněte jíst tak, abyste posílili svoje nervy a potřeba tlumit stres tabulkou čokolády či sáčkem chipsů postupně zeslábne.

Zabijáci duševní pohody

Konzumace průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a přemíry soli ovlivňuje vznik depresí podle některých zdrojů až z 58 %.

Jednou z teorií je to, že vysoký obsah rafinovaných sacharidů a nízký obsah bílkovin nepříznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru, což vede právě k duševní nevyrovnanosti. Nízká hladina cukru v krvi vede k depresivním stavům obzvlášť u mladých žen.

Neprojevuje se nutně neustálým splínem, ale spíše občasnými výkyvy nálad, přecitlivělostí, trvalou únavou a nízkým sebevědomím. Mozek se nedokáže vyrovnat s negativními i vlivy a na každý sebemenší nepříznivý podnět reaguje stresem.

Antistresový jídelníček

Evergreenem mezi antistresory jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Nervové buňky, které mají dostatečný přísun této látky, reagují na stresový hormon kortisol mnohem odolněji.

I během doby, kdy je mozek vystaven působení stresu, pokračuje v neurogenezi, tedy ve tvorbě nových neuronů, což je spojováno s nižším výskytem depresí.

Naopak rafinovaný cukr, kofein, alkohol či tuk tento proces zbržďují.

Strava chudá na důležité živiny může bezpochyby vést k labilním psychickým stavům. Na blacklistu jsou například rafinované sacharidy – neobsahují vitaminy skupiny B, které náš organismus potřebuje k výrobě neurotransmiterů, jež přispívají k pocitu dobré nálady.

A potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů mohou v našem mozku navodit stavy podobné účinku drog. Jakmile tento „rauš“ odezní, ocitneme se v psychickém rozpoložení, které připomíná počátek deprese. Pak nás každá komplikace vykolejí víc než obvykle.

Terapie jídlem

Blíží se doba, kdy s depresivními stavy půjdete nejen za psychoterapeutem, ale i za výživovým poradcem? Možná ano.

Pokud ale již vězíte ve spárech silné deprese, žádná změna jídelníčku vás jako mávnutím kouzelného proutku nevysvobodí, v takovém případě je třeba vyhledat odborníka na lidskou duši a řešit důvody tohoto stavu.

Strava je ale přesto důležitou součástí prevence před nástupem podobných potíží. A může částečně pomoci při zotavování z psychického propadu.

Vyzkoušejte jídelníček plný semínek, oříšků a rybího masa a po týdnu zhodnoťte své duševní naladění. Taková změna stravy přinese první plody někdy už po dvou dnech a navíc často pomůže i lidem, kteří si nijak depresivně nepřipadali a měli jen pocity únavy a stereotypu, které považovali za naprosto běžné.

ČERVENÉ BIOMASO Červené maso dostalo nezaslouženě nálepku nezdravé potraviny, i když je ve skutečnosti nabité zdravými tuky. Pokud ve svém jídelníčku vyhradíte místo jehněčímu a hovězímu, tak podle jedné australské studie snížíte riziko vzniku splínů až o 50 %.

TUČNÉ RYBY Ryby žijící v chladných vodách jsou díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin přírodním antidepresivem. Například u bipolární poruchy se už po měsíci zvýšeného příjmu masa z tuňáka dostavuje zlepšení.

ČERVENÁ PAPRIKA Nedávná německá studie prokázala další pozoruhodný účinek vitaminu C. Pokud ho máte v těle dostatečné množství, snadněji zvládnete emoční turbulence, a při rozčílení se dříve uklidníte. Výborným zdrojem tohoto vitaminu je červená paprika.

KARI Velmi důležitá složka kari kurkumin má podle výzkumů srovnatelné účinky s některými léky proti depresi. Zpomaluje záněty v mozku, napomáhá jeho regeneraci a kromě nálady zlepšuje i paměť. Do svého jídelníčku ho můžete zařadit ve formě indického sabdží.

BORŮVKY Továrna na antioxidanty, tak by se daly nazvat borůvky, jež si vydobyly pověst zabijáka volných radikálů. Díky tomu jsou prevencí nejen rakoviny, ale i deprese. U pacientů, kteří pravidelně konzumovali borůvky, se po dvou letech dalo vypozorovat méně depresivních stavů.

POMERANČE Citrusové plody rovněž dokážou rozzářit vaši náladu, a to nejen díky své jásavě oranžové barvě. Načerpáte z nich inositol neboli vitamin B8, který po čtyřech týdnech zvýšeného přísunu dokáže zmenšit panické stavy a úzkosti všeho druhu.

CELOZRNNÉ SACHARIDY Vyrovnávají hladinu krevního cukru a spolu s tím i vaši psychiku. Navíc vám zajistí pocit nasycení a plného žaludku, který je psychologicky propojený s pocitem štěstí. Je libo celozrnné pečivo či těstoviny?

KEŠÚ OŘÍŠKY Mají pověst nejzdravějších ořechů vůbec a při konzumaci čtvrt šálku denně pocítíte zlepšení duševní pohody. Kromě tryptofanu obsahují vitaminy skupiny B a hořčík, který přispívá ke zklidnění. A jsou rovněž nabité i niacinem, jenž zlepšuje kvalitu spánku.

BANÁNY Obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v těle mění v serotonin, zvaný rovněž hormon štěstí. Nezanedbatelný je i obsah vitaminu B6, jehož nedostatek bývá spojen s lehčími depresemi, a draslíku, který se podílí na fungování nervové soustavy.

ZELENÁ ZELENINA Špenát, kapusta, brokolice. Obsahují spoustu kyseliny listové, která je nepostradatelná pro dostatečnou tvorbu neurotransmiterů, a navíc se z nich dá uvařit báječná zahřívací polévka. Kladem je i vysoký podíl některých minerálů potřebných k fungování nervové soustavy.

Budete mít zájem:  Podzimní očistné bylinné kúry

Článek vyšel v časopise Dieta. Aktuální číslo, kde vás čeká mimo jiné i rozhovor s Alenou Šeredovou, je právě k dostání.

… Autor: red

Plánujete svatbu? Všechno, co potřebujete, najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Tipy na nejkrásnější místa na obřad, přehledný harmonogram, kdy a co zařídit, nejnovější trendy přímo z přehlídek, tipy na šaty, účesy, nejkrásnější květiny nebo dorty, zkrátka vše, co potřebujete pro plánování Dokonalé svatby!

Může nám jídlo zvednout dobrou náladu? Ano, šťastné potraviny existují

FOTO: Pixabay

Samozřejmě to není tak jednoduché, že když si dáme třeba mrkev nebo pomeranč, trápení či chmury budou pryč. Tak to opravdu není.

Ale na druhé straně je vědecky prokázáno, že mnohé potraviny mají přímý vliv na odstranění některých psychických obtíží.

Možná, že výraz „vědecky“ je zbytečný, protože babky kořenářky přece vždycky přesně věděly, jaká bylina či zeleniny od toho či onoho problému pomůže.

Ořechy, špenát, kakao či banány

Vlašské ořechy například obsahují omega 3 mastné kyseliny a látku uridin v takové podobě a množství, že ovlivňují neurony v lidském mozku. Jejich účinek je tak velký, že je vědci dokonce přirovnávají k antidepresivům. Takže deset deka vlašských ořechů denně je podle mnohých lékařů jedna z nejlepších věcí, kterou můžeme udělat, když se cítíme otrávení, mrzutí, osamělí a podobně.

Vědci zkoumají účinek jídla na psychiku čím dál častěji a tak například došli k závěru, že kyselina listová, kterou obsahuje špenát, podporuje tvorbnu serotoninu. Tomu se říká hormon štěstí, a tak snad není co dodat.

Totéž co u špenátu platí o serotoninu v souvislosti s čokoládou. V tomto případě snad také není co vysvětlovat, vždyť to, že kousek čokolády udělá dobře na duši, někdy v životě poznal každý. Ale pozor, platí to pouze u kvalitní čokolády a vysokým obsahem kakaa.

Takže stojí za to si ji koupit a dát si každý den jeden čtvereček než se naládovat tabulkou laciného mléčného čehosi, co má s čokoládou shodný jen název. A všimněte si, že u opravdu kvalitní čokolády s vysokým procentem kakaa ten jeden čtvereček fakt stačí.

Je tak výrazná a silná, že na další už ani není chuť.

Dalšími výraznými tvůrci hormonu štěstí – serotoninu, jsou banány. Obsahují totiž látku tryptofan a zároveň vitamín B6. Jejich spojení je prý pro lidskou psychiku přímo zázračné.

No něco na tom bude, mnohým z nás se určitě stalo, že když jsme nemocní a bez chuti na jídlo, případně unavení, protože jsme celý den pořádně nejedli, banán našemu žaludku nikdy neuškodí.

Dát si v takové situaci kus masa, hranolky nebo sladký zákusek či bonbony, bylo by nám ještě hůře. Ale banán v takových krizích dělá dobře.

Vyvolávání pocitu štěstí je přisuzováno také avokádu. Smíchat si na večeři avokádo s kousky jakéhokoli salátu či rajčat je jedna z věcí, kterou by si měl minimálně jednou měsíčně udělat každý.

Jak nevylít vaničku i s dítětem

Problém je, že ve snaze žít zdravě, nyní mnozí lidé omezují tuky. Jenže i ty tělo potřebuje. Zejména lidé vyššího věku a nemocní si někdy myslí, že když je vypustí úplně, je to to nejlepší, co pro svou kondici dělají. Jenže mozek potřebuje tuk. Samozřejmě ne takový, který představuje sádlo nebo tučné uzeniny, ale takový, který obsahují už zmíněné ořechy, ryby, vajíčka.

„Bohužel žijeme v době, kdy se vždy objeví nějaký mýtus, že to či ono je škodlivé,“ upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček. „Lidé pak ve snaze jíst zdravě, odmítají potraviny, které ale naše tělo potřebuje. Byli jsme toho svědky například s vajíčky.

Říkalo se, že bychom je neměli jíst, protože mohou za kardiovaskulární problémy a cholesterol. Teď se samozřejmě ukázalo, že nejsou tak špatná, naopak, kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin je tělo žádá.

Často za tím stojí lobbing velkých a silných společností, které potřebují dostat do prodeje své určité výrobky a dokážou získat na svou stranu i část odborníků, kterým lidé věří. Ale nejdůležitější je spoléhat na svůj vlastní rozum.

Každý by přece měl cítit, co jeho tělu i duši dělá dobře,“ vysvětluje uznávaný odborník za výživu, který pracoval například na televizním pořadu Jste to, co jíte.

Stejně jako spousta jeho kolegů zastává názor, že kdo nemá v pořádku psychiku, nezbaví se ani špatné nálady. A čím je člověk starší, tím se mění hůře. Když se tedy budeme do svých jídelníčků snažit zařadit co nejvíce takzvaně šťastných potravin, může to být aspoň krok k tomu, aby nás jednou špatná nálada ba dokonce deprese nepřeválcovala.

Hodnocení: (5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Zdravé dobroty, co zlepšují náladu, nebo dokonce vyvolávají euforii

18. 05. 2021 | Doba čtení 6 minut

Strava je klíčová nejen pro fyzické zdraví a vůbec přežití člověka, ale také má významný vliv na jeho psychickou kondici. Možná si to ani neuvědomujeme, ale asi všichni známe situaci, kdy se na nás všechno valí, a tak si dáme alespoň čokoládu, a je nám hned líp.

Potraviny prostě dokážou prokazatelně ovlivnit naši náladu. Ale kdybychom každý den spořádali bonboniéru, fyzickému zdraví, o postavě nemluvě, bychom zrovna neprospěli. Naštěstí existují potraviny, které nám náladu značně zvednou, a přitom je můžeme bez obav o kila a zdravotní problémy konzumovat každý den.

Které potraviny to jsou?

Strava má s naší psychikou společného víc, než by se na první pohled mohlo zdát. A ačkoliv se všichni alespoň snažíme o vyvážený jídelníček, přesto někdy ve chvílích „depky“ podlehneme a nadopujeme se něčím vyloženě nezdravým, nabitým cukry a tuky, abychom se trochu utěšili.

Ale mnohem lepší způsob je zařadit do jídelníčku maximum produktů, které naši psychiku přirozeně posilují. Budeme pak celkově mnohem odolnější a naše potřeba nezdravých berliček klesne na minimum. To se samozřejmě netýká skutečné deprese, která potřebuje lékařskou pomoc, ale i v takovém případě může dobře zvolený jídelníček podpořit léčbu naordinovanou odborníkem.

A po čem bychom tedy měli sáhnout, pokud si chceme uchovat zdravou a odolnou psychiku?

Co by v našem jídelníčku nemělo chybět, pokud chceme být stále v dobré náladě?

Banány – kromě toho, že výborně chutnají, obsahují také vitamin B6, který dokáže korigovat lehčí deprese, a také draslík, který potřebujeme pro správnou funkci nervového systému. A navíc se v nich nachází aminokyselina tryptofan, která se v těle mění na serotonin neboli známý hormon štěstí.

Borůvky posilují imunitu, zpomalují příznaky stárnutí a příznivě působí jako prevence proti rakovině Zdroj: Shutterstock.com / Anna Moskvina

Borůvky – jako silný přírodní antioxidant mají na naše tělo komplexní pozitivní vliv. Posilují imunitu, zpomalují příznaky stárnutí a příznivě působí jako prevence proti rakovině. Kromě toho mají nezanedbatelný vliv i na psychiku a pomáhají předcházet depresi či zmírňovat její projevy.

Celozrnné potraviny – ať už je to kvalitní pečivo (nikoliv jen obarvené pečivo z bílé mouky), nebo třeba těstoviny, celozrnné produkty mají kromě našeho fyzického zdraví vliv i na psychickou pohodu. Vyrovnávají totiž hladinu krevního cukru, což pomáhá vyrovnávat i naše nálady.

Červená paprika – tato zelenina, působící optimisticky a energicky už na pohled, je výborným zdrojem vitaminu C. A ten má kromě mnoha dalších pozitiv příznivý vliv i na naši psychiku – pokud máme dostatek vitaminu C, lépe odoláváme výkyvům nálad, a pokud už nás něco rozhodí či rozčílí, rychleji se dostaneme zpět do rovnováhy.

Červené maso – ač získalo poněkud neprávem pověst nezdravé potraviny, kvalitní (nejlépe v biokvalitě) libové hovězí nebo například jehněčí maso má na organismus pozitivní vliv.

Nemusíte ho samozřejmě jíst každý den, ovšem zařazené jednou týdně je nejen zdrojem kvalitních bílkovin a zdravých tuků, ale také železa, vitaminu B12 a zinku.

A v neposlední řadě posiluje i naši psychiku a funguje jako prevence vzniku depresí.

Kurkuma podporuje imunitu a má vynikající vliv na mozkové funkce Zdroj: tarapong srichaiyos / Shutterstock.com

Kurkuma – účinnou látkou tohoto původně asijského koření je flavonoid kurkumin. Díky němu kurkuma působí protizánětlivě, podporuje imunitu a v neposlední řadě má vynikající vliv na mozkové funkce. Napomáhá regeneraci mozku, zlepšuje paměť i náladu. Do svého jídelníčku ji můžeme dostat i ve formě oblíbeného kari, neboť je jednou z jeho hlavních složek.

Kešú oříšky – tyto chuťově výborné oříšky tvarem připomínající malé rohlíčky jsou považovány za jedny z nejzdravějších ořechů vůbec.

Budete mít zájem:  Sportovní aplikace a krokoměry – které fungují a jak

Jsou bohaté na železo a zinek, a co se týče vlivu na nervovou soustavu, tak kromě již zmíněného tryptofanu obsahují vitaminy skupiny B a uklidňující hořčík, což je přímo blahodárná kombinace.

Vitamin B3 neboli niacin navíc příznivě působí na kvalitu spánku. Stačí čtvrt šálku kešú oříšků denně, a sami pocítíte nástup psychické pohody.

Pomeranče – tyto zářivě oranžové plody obsahují nejen dostatek vitaminu C, ale také antioxidantů, zklidňujícího hořčíku a folátu neboli vitaminu B9.

Ten přispívá ke správné funkci mozku a nervového systému a jeho dostatečné množství chrání před depresemi a problémy s pamětí.

Naši psychiku podpoří i v pomerančích obsažený inositol neboli vitamin B8, který má potenciál zmírňovat pocity paniky a úzkosti.

Tučné ryby – tyto ryby, mezi které patří například makrely či tuňáci, působí příznivě na nervovou soustavu a zabraňují depresím díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Výzkumy ukázaly, že dostatečný obsah rybího oleje v dietě pacientů trpících bipolární poruchou a schizofrenií u nich vedl ke zlepšení funkce mozku, například v oblasti paměti a vybavování si, a celkově se upravilo i jejich chování týkající se zájmových aktivit, vztahů s okolím a podobně. Konzumace tohoto masa tedy mozku jednoznačně prospívá.

Kapusta je bohatá na kyselinu listovou, která přispívá k dostatečné tvorbě neurotransmiterů Zdroj: Shutterstock.com / Iuliia Karnaushenko

Zelená zelenina – mezi tu patří například kapusta, růžičková kapusta, brokolice, špenát, řapíkatý celer a další zelenina zelené barvy.

Všechny tyto druhy jsou bohaté na kyselinu listovou, která přispívá k dostatečné tvorbě neurotransmiterů, nervových přenašečů nezbytných pro správné fungování nervové soustavy, tedy i pro naši náladu.

Kromě toho obsahuje mnoho minerálů, které mají blahodárný vliv na naše psychické zdraví, jako je například hořčík.

Zdroje:

www.zeny.cz, www.novinky.cz, www.svetzeny.cz

8 potravin pro dobrou náladu a zdravé mentální fungování v této době

Přišly nové časy. Jsme zavření doma a téměř každý den přichází nové informace ohledně toho, co dalšího vlastně smíme a nesmíme. Netrénovaným mozkem jsou novoty vnímány jako stresové události. Tyto události zatím náš mozek nemůže předpovídat a to ho velmi stresuje. V těchto časech, kdy každodenně nastávají nové situace, jsme tedy často ve stresu. 

Důležitost jídla ve chvílích stresu

V obdobích stresu je pro nás mnohem snazší fungovat na “automat”, nebýt přítomný. A tehdy saháme neustále po nějakých karbohydrátech – sušenkách, brambůrkách nebo dortících, jelikož v těchto stresujících situacích se náš mozek chce cítit známě. Náš mozek nemá rád novoty.

Jídlo je velmi snadno asociovatelné s pocity. A tak se v nás podvědomě startuje vzorec. Jsme ve stresu. Nechceme se cítit ve stresu. Chceme pocit, že vše bude v pořádku. A toho pocitu se nám na chvilku díky té sušence dostane. Sušenka přinese serotonin.

Avšak hned vzápětí přichází “crash”, který zvýší pocit úzkosti a deprese.

Hořká čokoláda – odměna pro lepší mentální zdravíBenefity kvalitní hořké čokolády

Věděl jsi, že jídlo, které jíme, může buď způsobit zvýšenou aktivitu v tvém limbickém systému (emočním centru), které následně přinese daný crash a znovu špatnou náladu a úzkost, nebo můžeme jíst jídlo, které podporuje dlouhodobě pozitivní náladu?

Zde je 8 potravin a živin, které je vhodné přidat do našeho jídelníčku, pokud v tomto období chceme stravou vylepšovat svou náladu a redukovat úzkosti a pocity depresí.

Bobule

Borůvky, ostružiny, maliny a jiné bobule jsou “chytré” karbohydráty. Jsou plné živin, které vyrovnávají hladinu cukru v krvi a snižují chutě na sladké. Taktéž nám přináší spousty vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Voda

Náš mozek je až z 80 % složen z vody. Studie ukazují, že i jen mírná dehydratace (1-2 %!) dokáže negativně ovlivňovat naše nálady. Je důležité přijímat dostatek vody a to jak samotné, tak jako součást potravin.

Maso

Proteiny jsou základními stavebními bloky pro neurotransmitery. Protein jako kuře, krůta, hovězí, ryby nebo jehněčí nám dodávají tolik potřebné aminokyseliny, které jsou prekurzory pro neurotransmitery. Mezi ty patří i serotonin a dopamin, které zase hrají velmi důležitou roli v našem mentálním  zdraví.

Losos

Losos je plný zdravých omega 3 mastných kyselin. Věděl jsi, že mozek je až z 60 % tuk? Nízkotučné diety nejsou dobré pro náš mozek ani naši náladu! 

Kimchi

Různá probiotika jako kimchi podporují střevní bakterie, které jsou též velmi úzce spojeny s naší náladou.

Šafrán

Šafrán je přírodní antidepresivum. Bylinky a koření, jak víte, jsou velmi silnou medicínou.

Avokádo

Toto velmi populární zelené ovoce obsahuje zdravé tuky, které doplní sílu našemu mozku. Zdravý tuk bojuje proti špatné náladě.

Zelenina s tmavě zelenými listy

Saláty složené ze zeleninky mají protizánětlivé účinky, takže nám též pomáhají ve stresovém období.

S TOFU BUDETE MÍT BLESKOVÝ OBĚD, DOBROU NÁLADU A JEŠTĚ I ZHUBNETE! NEVĚŘÍTE? PŘEČTĚTE SI VÍC!

Nemusíte být právě vegan nebo vegetarián, abyste dostali chuť na něco lehkého, výživného a rostlinného. Tofu dokáže odlehčit vaši mysl i trávení a hotové je doslova za několik minut!

Věděli jste, že slovenské tofu patří k těm nejkvalitnějším potravinám, které se u nás prodávají? Slováci se dokonce mohou pochlubit prvenstvím v jeho konzumaci na obyvatele v celé Evropě. V jídelníčku je mají zahrnuté malí i velcí, senioři, děti i těhotné ženy.

„Z dosud realizovaných studii o vlivu sóje na naše zdraví vyplývá, že sója i tofu jsou potraviny vhodné pro každodenní konzumaci. Z preventivního hlediska je vhodné, aby i člověk se smíšeným stravováním měl několik jen “rostlinných dní” do týdne,“ uvádí MUDr.

Alexandra Frolkovičová, všeobecná lékařka a odbornice na výživu. To však rozhodně není všechno!

TOFU A ŠTÍHLÁ LINIE
Kvalitní tofu a další potraviny vyráběné ze sóje jsou skvělé při hubnutí a udržování si ideální hmotnosti.

Tofu má mimořádně příznivý glykemický index, což v praxi znamená, že naše tělo zpracovává cukry v něm obsažené postupně, což prodlouží pocit nasycení a předchází záchvatům vlčího hladu či neovladatelné únavy.

„Velkým benefitem tofu, kromě jeho vyvážených nutričních hodnot, je jeho snadná stravitelnost. Na své si tedy přijde běžný konzument i člověk, který potřebuje shodit několik kilo,“ říká doktorka Diana Ganajová.

Klinické studie navíc prokázaly pozitivní vliv sóje na hladinu cholesterolu.

Pokud hledáte účinný způsob, jak se před nástupem léta dostat do formy, vsaďte na lehkou večeři v podobě ověřené kombinace čerstvé zeleniny a tofu.

Získáte tak pořádnou dávku proteinů, vápníku, omega-3 mastných nenasycených kyselin i vlákninu. V tofu se také ukrývají vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je vápník, železo a hořčík.

IDEÁLNÍ NA VÍKENDOVÉ GRILOVÁNÍ
Jestliže hledáte tip, jak přes víkend zvládnout zdravý a chutný oběd skutečně rychle, vsaďte na novinku od Luntera.

TOFU NA GRIL TYMIÁN nebo pikantní TOFU NA GRIL SWEET CHILLI zvládne připravit doslova každý – stačí nakrájet na požadovanou velikost a tvar, opéci na grilu či grilovací pánvi podle chuti z obou stran a za dvě minuty můžete jíst.

Bez zbytečného marinování, dochucování či hledání těch správných kombinací – tato novinka byla vyvinuta speciálně tak, aby vám usnadnila přípravu a vy jste si mohli užívat volný čas s rodinou a přáteli.

Aby bylo vaše grilování skutečně zdravé, používejte hodně čerstvé zeleniny a rostlinných produktů. V případě, že hledáte zdroj kvalitních bílkovin, vybírejte si ty rostlinné. Prospějete své imunitě i svému žaludku.

S novinkami od Luntera si dopřejte grilování třeba i každý den.

Tofu na gril se vám během horkých letních dní v ledničce rozhodně nepokazí – v chladu vydrží 6-8 týdnů, takže je můžete mít vždy v zásobě, když vás opět přepadne hlad.

NA IMUNITU A DOBROU NÁLADU
„Nedostatek esenciálních aminokyselin (základní stavební kameny bílkovin) může mít negativní dopad na obranyschopnost organismu. V našich podmínkách paradoxně často trpíme následky nadbytku příjmu bílkovin, především živočišného původu,“ upozorňuje MUDr. Frolkovičová.

K podpoře imunity výrazně přispívá redukce masa a naopak zvýšení podílu rostlinné stravy. Ta představuje zdroj kvalitních rostlinných proteinů, jako jsou luštěniny, semena, ořechy či celozrnné formy obilovin: „Zvlášť komplexním zdrojem esenciálních aminokyselin je sója s důrazem na přirozený produkt z ní – tofu.

Sója je mimo jiné bohatá na arginin, což je aminokyselina se známým imunitním účinkem,“ dodává A. Frolkovičová.

Správná strava může kromě udržení zdraví výrazně přispět k vaší dobré náladě.

Například takové tofu má na to všechny předpoklady, „Izoflavonoidy obsažené v tofu přispívají ke zlepšení koncentrace a paměti, pozitivně přispívají ke zlepšení mozkových funkcí,“ konstatuje MUDr. Ganajová.

Vědecké studie jednoznačně potvrdily, že uvedené látky rovněž pomáhají zlepšovat duševní pohodu. Tak co, máte tofu ve své ledničce i vy?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector