Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování „Základem jsou kvalitní potraviny, kterými se nepřejídáme a nemusíme tak kontrolovat, kdy a kolik toho sníme.“- Abychom se nepřejídali, musíme kontrolovat, kdy a kolik toho sníme…
Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování Když vidím na kuchyňském stole boty, které můžou mít na podrážkách bůchvíco, včetně „psích sakramentů“, tak to v mých očích docela zhoršuje obraz paní specialistky.
Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování
Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování Obyčejné PR. Výživová pyramida je v jádru v pořádku a doporučené hodnoty příjmu makroživin také. Je tam docela volné rozmezí. Nízkosacharidové natož ketogenní stravování, je především indikativní a v dlouhodobém horizontu sotva udržitelné.Je zde poněkud zamlčeno, že VP slouží jako obecné doporučení pro celou populaci, neřeší se zde individuální potřeby. myslím, že je nezpochybnitelné, že pokud by se podle aktuální výživové pyramidy lidé začali stravovat, zdravotní stav obyvatel by se rapidně zlepšil…Navíc by tu měla být zmínka, že VP se přece jen s novými poznatky mění a že celkem nově existuje např. USDA MyPlate „pyramida“, která nechává volnost v tom, jakými zdroji pokryjete např. bílkoviny. A přitom paní Slimákovu tento „talíř“ na svých stránkách komentuje.
Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování Spousta lidi se radsi bude cpat praskama, nez se o sebe poradne starat. A pak budou brat dalsi prasky proti nezadoucim ucinkum tech prvnich prasku.. A do toho se cpat koblihama a fast foodem. A pak si stezuji, co ze to s nema ti doktori delaji. S pani Slimakovou naprosto souhlasim. Samozrejme, ze je to vsechno o prijmu a vydaji energie, ale clovek ma mnohem rychleji hlad po 200kcal susenek nez po 200kcal syru, pri vetsim prijmu tuku a bilkovin clovek tolik netrpi hladem a nema sklony k „svindolovani“.
Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování Místní diskutující to nechtějí pochopit paní Slimáková. Děkuji, za Vaše názory, laický rozum ještě nevymřel. A proto je farmacie a lékařství největší tunel v historii lidstva. Nemluvím o chirurgii a biologii, to jediné má budoucnost.
Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování Všichni víme, že u zdravých lidí stačí hlídat příjem a výdej energie. Pravidelně v zimě si dovolím nabrat 4-6kg, protože vím, že na jaře jen zvýšeným pohybem to dám snadno dolů.Spíš bych zmínil horší věc a to dnešní mládež. Fast foody, žádný pohyb.. nedávno jsem viděl v divadle střední školu, kdy ani jedna ze slečen neměla normální postavu, ale minimálně… jak to říci.. plnoštíhlou. Hrozný pohled. S tím v dospělosti už moc neudělají.
Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování Kolik je vám roků? Abyste se za pár let nedivil, že těch 6 kilo najednou nepůjde dolů, ale dáte dolů třeba jenom dvě…a další rok žádné…a postupně se dopracujete k obezitě. Nevidím v dnešní době důvod na zimu nabrat 6 kilo, tělu to nijak neprospěje.
Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování celozrnné pečivo, zeleninu, „zdravé“ pomazánky – tak po tom mám vždycky hlad, ať toho spolykám libovolně mnoho. A příště odpor. Tělo si nenechá upírat klobásy a koláče, vždycky se vzbouří.
Já jsem na tom podobně pane Malý, ale navíc je u mne na vrcholu potravinové pyramidy vždycky malý slimáček s česnekem a k tomu pivko.
„Co se v mládí…“ tělo ani klobásy, ani koláče nepotřebuje.
Energetický príjem = energetický výdaj, vtedy nenastane priberanie.Kto to ale a kedy spočíta v tom dni a ustriehne, že? Aj celodenné leženie v posteli – na to potrebuje telo energiu, aj pri samotnom spánku.Takže, prepočítavanie nejakých kcal/ kj je nezmysel, lebo dotyčný nemá ani páry koľko za deň spáli, jedine že by sa monitoroval 24 hod ale tým fitness hodinám by som moc neveril.Takže, doporučujem jedine stravovať sa 3 až 4 x denne, po normálnych dávkach a minimálne 60 až 90 min. športu/ pohybu a jesť na čo máte chuť.
nejde snad jen o to, aby nenastalo priberanie, ale o to, co do sebe ládujeme …
Takže když budu jít fast food a cpát se sladkým, pravidelně a k tomu pravidelný odpovídající výdej, tak si myslíte, že nepřiberu? A i kdybych nepřibrala, fakt máte pocit, že to bude pro tělo prospěšné? Ne, opravdu nejde jenom o tuhle vyrovnanou rovnici.
Proč není článek označen jako 'komerční sdělení' nebo možná ještě lépe jako 'propaganda'?
A ci vyrobky clanek propaguje?
Propaguje byznys Slimákové, který je postavený na oblbování jednodušších jedinců.
no tak trochu nesouhlasím. Energie se nevypaří. A když přijímám moc energie a málo spotřebuju, tak tloustnu a napoak. Lidé by měli vědět, kolik je jejich bazální metabolismus a pod ten člověk jít nesmí, jinak je tělo podvyživené. Ale právě ten bazální metabolismus je u každého úplně jiný.
to,kolik toho sníte,ovlivňuje hlad.A po vysokém množství cukru a sacharidů máte hlad častěji.Pokud cukry a sacharidy snížíte,pocit hladu a chutě na jídlo bude významně nižší.Ve výsledku se příjem energie sníží.Celkem jednoduché.
To, že něco sníte ještě neznamená, že se vše spotřebuje a přebytek se uloží. Někteří lidé jí jak otesánek a přitom jsou „kost a kůže“. Hodně bude záležet na genetice.
Já myslím, že tam taky hraje roli to, zda to co přijmete, také zpracujete. Až to, co tělo stráví a z jaké části, bych nazval příjem Energie. A tady si myslím, že může být ten rozdíl mezi tím, co kdo pozře. Vsadil bych se, že kdybych zavřel 10 lidí do jedné místnosti, servíroval jim totožné jídlo o stejné váze a všichni by jej snědli, určitě by u každého nastával jiný úbytek/nárůst na váze.A to je to, co by měl každý individuálně umět…znát svoje tělo, jak a s jakým jídlem tělo pracuje.Já například vím, že dvě svačiny denně je na mě moc a snídaně moc brzy, mě rychle vyhladoví…
Celkem legrace, kdyz se podivate na odkazy pod clankem: margariny skodi, maslo je zdrave a pod tim maslo skodi.
Ty reklamy ze zobrazují dle uživatele – tedy vás. Já tam mám třeba všude reklamu na kondomy.
To nejsou reklamy, ale odkazy na clanky, ktere na onadnes uz vysly.
Všechno je v hlavě. Když si řeknu: „ode dneška budu hubnout“ je to absolutně k ničemu. Vážení potravin a vedení jídelníčku podle kalorií ě akorát stresovalo a po pár dnech každý přestane. Takový přístup vede ke stresu. Řekněme si: postupně (ne od zítřka) se budu víc hýbat a zkvalitním výživu. Tyto dvě věci jsou cílem. Jestli přitom zhubnu, je úplně fuk. Cíl není zhubnout, ale víc se hýbat a lépe jíst. Začněmě jedním, postupně přidáváme další. Hlavní je – CHCI, a ne musím. Jak něco musím, hlava vyšle blok. Platí pro veškerou činnost. Pro lidi slabé vůle, jako já, je to jediná možnost. Kdo se chce mučit, může, tělo nakonec tad tebou zase vyhraje a jen ztratíš čas a vyvoláš jojo efekt.
Souhlas… snad jen, že tak úplně bych nezatracovala to vážení a vedení jídelníčku. Přinejmenším na začátku, třeba jen za účelem „zmapování“ svých návyků a zjištění, kde je hlavní problém.
Třeba to dělají lidé se silnou vůlí stejně.
je zjevné, že nerozumíte definici cíle. Cíl je zhubnout, lépe jíst a více se hýbat je prostředek.
Ano, pro spoustu věčných dietářů je.Ale souhlasím s předřečníkem, že by to mělo být nastaveno opačně.
člověk není kočka, aby jedl jen tuky a bílkoviny. Enzymová výbava lidského těla pro štěpení a vstřebávání živn ze střeva si přímo koleduje o nutnost sacharidů ve stravě, jejichž štěpení začíná již v ústech díky amylázám obsaženým ve slinách…
v tom případě bych měl být dávno mrtvý ))) A nejsem,energie na max.Kde jste vzal pocit,že tělo neumí trávit tuky ???)))
kde píšu, že tělo neumí trávit tuky???
Já to říkám požád – vepřový bůček je superpotravinou budoucnosti
Dokonce i ochrannou proti vetřelcům.
Přesně to jsem čekal. Vezměte pět odborníků na výživu a každý řekne něco jiného. Takže můj názor je, že člověk musí jíst to co mu dělá dobře a jíst s rozumem. Takže samozřejmě kvalitní potraviny a nepřejídat se. Všechno ostatní jsou hlouposti.
Řekla bych, že pravidelný pobyb přiměřené intenzity je pro celkový zdravotní stav důležitejší než si jako pako celý den hlídat, jestli můžu jeden čokoládový bonbon nebo jestli té mrkve nebylo moc…
Naprosto souhlasím. Samozřejmě, že nemá cenu se přejídat a pak se hodiny trápit v posilovně, ale důležité je všeho s mírou. Pokud člověk jí s mírou, tak může jíst prakticky cokoliv co mu chutná.
aby jedl člověk cokoliv s mírou a netrápil se tím,že má hlad,znamená jediné-omezit sacharidy a nerozházet si inzulín.O tom je celé video.
omezit sacharidy znamená nahradit je tuky.Spoustu lidí si myslí,že jíst tuk znamená nabírat tuk.Nechápou,že tuk vás zasytí mnohem déle,nezpůsobí výkyvy inzulinu,díky čemu máte neustále chut a hlad.A infarkt má na svědomí především cukr,sacharidy a rostlinné oleje s omega 6.
Jíst jenom tuk není moc pestré – co vitamíny rozpustné ve vodě?
ještě jednou připomenu reakci dole-zelenina.Podívejte na vitamíny v mrkvi,brokolici či v salátu – je jich tam více,než byste čekala včetně vitamínu C.A důležité A,D,E,K najdete ve vaječném žloutku a dalších tucích.
Já beru, že krátkodobě při redukci se to dá. Ale jako normální plnohodnotná strava pro štíhlého člověka je to nesmysl.
Jíst cokoliv znamená omezit sacharidy… Nevylučuje se tak trochu to tvrzení?
I se saradidy můžete normálně fungovat, to se nevylučuje. Vám to vyhovuje, ale to neznamená, že nizkosacharidova strava je vhodná pro všechny.
Navíc, co to je doopravdy nízkosacharidová strava? To pak asi nesmím půl kila svého oblíbeného zelí a navrch půl kila mrkve…
Jíst s mírou znamená, že se nepřejídáte, v žádném případě to neznamená nějak strádat hlady.
Když je něco publikovali na ona dnes, takto je většinou kravina
Bohužel, OnaDnes je synonymem pro EzoDnes – vítaný zdroj zábavy v diskusích skeptiků.
nejak se nemuzu zbavit dojmu, ze „vyzivovy poradce“ je neco pofiderniho jako fitness trener. Dulezite je vec hodne okecat a dokladovat, jak dobre vysledky maji moji klienti . Cvicit nebo nezrat musi uz klienti zvladnout sami
Co je na fitness trenérovi pofidérního?Samozřejmě není trenér jako trenér, ale neškatulkoval bych.

Potravinová pyramida v praxi

Autor: Státní zdravotní ústav

Jedním z nejdůležitějších principů pyramidy výživy je skládání jídel ze všech pater pyramidy.

Hlavní jídla – snídaně, oběd a večeře jsou složena ze všech pater pyramidy. U dětí toto platí i pro přesnídávky a svačiny.

Budete mít zájem:  Alergie Na Mléčnou Bílkovinu?

Celodenní strava sestavená dle tohoto principu a při dodržení velikosti porcí dodává přiměřené množství potřebných živin.

Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování

Příklad denního jídelníčku 11letého chlapce (obr. 1):

Snídaně: kaiserka cereální, máslo, vejce natvrdo, paprika, kakao (mléko)
Přesnídávka: celozrnný muffin (celozrnná mouka, vejce, ořechy, datle), jahody a borůvky, bílý jogurt, čaj
Oběd: polévka brokolicový krém (brokolice, pórek, smetana, brambory), kuřecí stehno pečené, rýže, mrkvový salát, voda s citronovou šťávou
Svačina: rohlík se slunečnicovými semínky, tuňáková pomazánka (tuňák, tvaroh, cibule, hořčice, citron, sůl), cherry rajčata, ředěný džus
Večeře: těstovinový salát s fazolemi a bazalkovým pestem (těstoviny, červené fazole, jarní cibulka, pažitka, červená a žlutá paprika, mrkev, bazalka, česnek, olej, parmezán, vinný ocet), voda s mátou
  • Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování
  • Obrázek 1: Pyramida složená z potravin tohoto konkrétního jídelníčku
  • Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování

Obrázek 2: Denní jídla jsou složena ze všech pater pyramidy. Jsou tedy pestrá. Některá jídla obsahují celou či více porcí dané potravinové skupiny, některé jen polovinu.

Nezapomínejme, že stejným způsobem je potřeba připravovat všechna denní jídla – snídani, oběd, večeři. Děti mají mít ze všech pater pyramidy také přesnídávky a svačiny. Dospělí mohou přesnídávky a svačiny vynechat nebo si dát pouze ovoce, zeleninu nebo mléčný výrobek.

Pestrou a vyváženou stravou doplňujeme všechny potřebné vitaminy a minerální látky
. Není potřeba je užívat formou doplňků stravy. Existují však dvě výjimky. U těhotných je potřeba doplňovat kyselinu listovou
a všichni bychom v jarních a zimních měsících měli užívat vitamin D.

Vitamin D má mnoho významných účinků. Můžeme jej získat jednak stravou (tučné ryby, vejce, margaríny), ale velkým zdrojem je i sluneční záření. Bohužel v České republice není v zimních měsících dostatek slunečního svitu.

Nesmíme proto zapomínat, že jsme v tuto dobu odkázáni na příjem vitaminu D
stravou.

Některý den může být bezmasý (obr. 3):

Snídaně: bílý jogurt se strouhaným jablkem, ovesné vločky, sušené ovoce a ořechy, čaj
Přesnídávka: kaiserka cereální, máslo, vejce natvrdo, rajče, kakao
Oběd: polévka brokolicový krém (brokolice, brambory, pórek, smetana), rizoto s hráškovým pestem, parmezán, salát z červené řepy, voda s citrónem
Svačina: cizrnový hummus, kmínové celozrnné tyčinky
, okurka, voda s mátou
Večeře: grilovaný hermelín, zelenina, rukola, bagetka, voda s citrónem

Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování

Obrázek 3: Pyramida složená z potravin v den, kdy nebylo zařazeno maso

Vegetariánská strava je pravděpodobně nejstarší alternativní způsob stravování, jejímž základním rysem je omezování až úplné vyloučení potravin živočišného původu a lidé k ní přistupují z různých důvodů. Striktní vegetariáni (vegani) odmítají maso, vejce, mléko a někteří dokonce i med a kvasnice.

U veganské stravy je potřeba hlídat příjem vitaminu B12
, železa
, zinku
, vápníku
, vitaminu D a omega-3 mastných kyselin a případně je dodat doplňky stravy
. Vegetariáni, kteří odmítají maso savců, ptáků a ryb, ale pijí mléko a konzumují mléčné výrobky, se nazývají laktovegetariáni, vegetariáni konzumující vejce jsou ovovegeratiáni a oba typy potravin pak laktoovovegetariáni.

Odborníci se shodují, že laktoovovegetariánská strava, pokud je správně sestavena, se velice blíží výživovým doporučením a splňuje všechny nároky našeho těla. Benefity tohoto způsobu stravování jsou v nižší spotřebě nevhodných tuků, soli a cukru, a naopak ve vyšší spotřebě zeleniny, ovoce, luštěnin, ořechů a olejnatých semen.

Laktoovovegetariáni přijímají více nejen vlákniny, zdraví prospěšných tuků, ale také více antioxidantů
, které nás chrání před rizikem vzniku nádorových onemocnění
.

Můžeme se setkat i s lidmi, kteří konzumují některé druhy masa, tzv. semivegetariáni. Zdraví prospěšná je varianta pescovegetariánů, kteří do jídelníčku zařazují ryby, případně mořské plody, vejce, mléko a mléčné výrobky.

Striktní vegetariánská strava, založená jen na potravinách rostlinného původu, je riziková z hlediska využití vápníku, železa a zinku.

Z vitaminů
hrozí nedostatek zejména u vitaminu B12, jehož zdrojem jsou pro nás jen potraviny živočišného původu. U veganské stravy je tedy nezbytné některé vitaminy a minerální látky dodávat pomocí doplňků stravy – suplementovat.

Nutno je ale dodat, že zdraví neprospívá žádná špatně sestavená strava, ať je smíšená či vegetariánská.

Pyramidy postavené na hlavu

16.10.2018 | 18170x Shlédnutí | Zdraví, Hubnutí, Strava, Nemoci

Cheopsova v Gíze? Pyramida Slunce v aztéckém Teotihuacánu? Nikoliv. Dnes bude řeč o té výživové. Asi už jste o ní slyšeli – víte ale, že je postavená úplně špatně?

Ti z vás, kteří znáte populární a velmi nekorektní animovaný seriál Městečko Southpark, si možná vzpomenete, jak v jedné epizodě autoři zhuštěně převyprávěli dlouhou a složitou historii doporučení o zdravé výživě. A právě v této scéně (19:05) nakonec onu populární a zaběhnutou pyramidu obrátí vzhůru nohama (viz box níže).

Jaká je realita? Ke šťastnému konci o moc blíž nejsme. Ani v roce 2018 se odborníci na zdravou výživu i medicínu nedokážou shodnout: jak by výživová doporučení měla vypadat? Není ta tradiční pyramida skutečně obráceně?

Od Egypta k výživě

S tajuplnými pyramidami v Egyptě, Mexiku a Jižní Americe jste jistě měli tu čest už na základní škole. Dnes se děti učí i o zdravé výživě — a právě pyramidy se používají k vysvětlení, na kterých potravinách by naše výživa měla pevně stát, které bychom si měli dopřávat občas a čemu se raději vyhýbat.

Určitě jste tu pyramidu viděli: spodní patro zabírají brambory, pečivo nebo rýže, na špici pak najdete tuk a sladkosti. Tento koncept se sice objevil v 70.

letech minulého století ve Švédsku, jeho příběh je ale mnohem delší. Základní kámen položili o celých sto let dřív — v 80. letech 19.

století — německý fyziolog a dietolog Carl von Voit a newyorský chemik Olin Wilbur Atwater v laboratoři mnichovské univerzity.

V té době vrcholil vědecký závod o nalezení optimální výživy pro neustále rostoucí německý národ. Šlo především o to určit, kolik procent energie by lidé měli přijímat ze sacharidů, tuků a bílkovin — tedy tří hlavních zdrojů energie v lidské potravě. (Dalším velkým zdrojem je — ano, jistě — alkohol. Ten však teď ponechme stranou.)

Je třeba si uvědomit, že v té době neexistoval potravinářský průmysl, jak ho známe dnes. Výroba cukru, mouky a dalších potravinářských produktů byla v plenkách. A samozřejmě neexistovaly televizní reklamy.

Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování

Jaký podíl by sacharidy měly představovat? Na tom se tak úplně neshodli. Von Voit navrhoval 74, Atwater 56 procent. Mladší z dvojice rovnou přišel s i tím, že přibližně 30 procent energie by mělo pocházet z tuků a 15 z bílkovin. Právě takovou „klasickou vyváženou stravu“ popisuje řada lékařských učebnic ještě i dnes.

Tento koncept si Atwater přivezl zpátky do Spojených států, kde ji dále propagoval, až ji ministerstvo zemědělství přijalo za oficiální model zdravé výživy.

Sedmdesát let po Atwaterově smrti, v roce 1977, americký kongres v rámci boje proti srdečním chorobám přijal výživová doporučení, která Atwaterův model s poměrem 55 : 30 : 15 nadobro posvětila.

Od pyramid k talířům

  • Už zmiňované Švédsko bylo jednou z prvních zemí, které svým obyvatelům „Atwaterovu“ zdravou stravu představily pomocí čtyřpatrové pyramidy:
  • 1. patro – hlavní zdroje sacharidů: brambory, pečivo, celozrnné výrobky,
  • 2. patro – ovoce a zelenina,
  • 3. patro – mléčné výrobky, maso a ryby,

4. patro – tuky a sladkosti.

Poselství bylo jasné: dopřejte si sacharidy, omezte tuky a sladké.

Mělo to ale háček. Jistě, pyramidy hezky ilustrují, jaké množství daných potravin bychom měli jíst. Převést ale pyramidovou teorii do talířové reality není zase tak jednoduché. Jak ostatně ve svém nedávném TEDtalku v Brně podotkla Margit Slimáková: kdo si dnes staví jídlo do pyramid?

I proto začaly od roku 2011 postupně vznikat takzvané zdravé talíře, které nabízejí mnohem jasnější představu, jak by zdravá výživa měla vypadat. Ještě dál jdou například Brazilci: jejich doporučení dokonce obsahují fotky s příklady konkrétních snídaní, svačin, obědů a večeří.

Jediná správná nebo víc možností?

V několika posledních letech se však vyrojila řada studií, které naznačují, že to celé může být zase úplně jinak. Že totiž koncept jediné, univerzální zdravé stravy pro všechny — jejž pyramida reprezentuje — stojí na hliněných nohách.

Tak třeba: Women’s Health Initiative, jedna z největších dosud provedených nutričních studií, tvrdí, že záměr snížit příjem tuků a zvýšit příjem celozrnných potravin očekávaný zdravotní efekt nepřinesl.

A naopak další rozsáhlá studie PREDIMED říká, že zvýšený příjem vlašských ořechů nebo olivového oleje vedl ke shazování kil a úbytku centimetrů v pase. Nikoliv k horšímu zdraví.

  1. Aby toho nebylo málo, objevilo se mezitím množství dalších studií, podle nichž mohou zdraví příznivě ovlivňovat všemožné typy stravy: od veganské a vegetariánské přes zvýšený příjem bílkovin nebo potravin s nízkým glykemickým indexem až po jídelníček nízkosacharidový a vysokotukový.
  2. Pozoruhodná a často přehlížená je jedna věc: společným jmenovatelem všech těchto stravních typů je velký důraz na omezení cukru, mouky, rostlinných olejů a takzvaných ultra-zpracovaných potravinářských produktů.
  3. A tady už jde do tuhého.

Neúprosná ekonomika

Zástupy odborníků se dlouhé roky dohadují o tom, co je na vině, že za poslední půlstoletí ve většině vyspělých zemí došlo doslova k explozi obezity a diabetu — a mezitím přicházejí na svět názory a studie, které prstem na viníka přímo ukazují.

Že totiž nadměrná konzumace právě těchto ultra-zpracovaných potravinářských produktů vede přímo i nepřímo ke zvýšenému příjmu kalorií a k nedostatku živin. Důsledek? Víc a víc povolených opasků a diabetických diagnóz.

Svůj díl viny na tom nese i životní styl moderní společnosti: čím dál víc času v kancelářích, v sedě, bez pohybu na sluníčku a čerstvém vzduchu.

Jenomže je tu jeden hráč, jemuž tento model — že obezitu, cukrovku a další související chronické choroby způsobuje nadměrný příjem kalorií a nedostatek pohybu — náramně vyhovuje. Kdo? Potravinářský průmysl.

Ten může bez ostychu tvrdit: pokud platí, že stačí jen méně jíst a víc cvičit, tak jsou všechny ultra-zpracované výrobky naprosto v pořádku. Stačí, když je konzumujete v rámci jinak dobře vyvážené stravy.

No ne?

A pak je tu ještě ekonomický aspekt. Pokud existují potravinářské výrobky, které lze levně vyrobit a s vysokým ziskem prodat, jsou to právě ty ultra-zpracované.

Že by je většina spotřebitelů bez varování přestala kupovat? To by se velice drasticky projevilo na výkazech zisků a ztrát i na hodnotě akcií nejedné globální korporace.

A řetězilo by se to dál: farmaceutické společnosti by přišly o zisky spojené s léčbou chronických onemocnění; nemocnice o příjmy spojené s léčbou akutních komplikací. A tak dále.

Blíží se změna?

Zdá se, že osvědčený pyramidový model to v budoucnu bude mít těžké. Kanada, Spojené státy, Velká Británie, Jihoafrická republika, Austrálie, ale i Česko a další evropské země — tam všude se lékaři, nutriční poradci, zubaři a jiní zdravotní pracovníci ozývají.

Budete mít zájem:  Coldrex Junior Citron – příbalový leták

Žádají, aby dosavadní výživová doporučení prošla úpravami. Argumenty? Dosavadní pyramida zdravé stravy už v době svého přijetí — neřkuli dnes — stála na chabých vědeckých základech.

Většina populace dnes trpí jednou či více chronickými chorobami současně a nemá proto valný užitek vytvářet doporučení pouze pro zdravé.

Pokud k přehodnocení výživových doporučení skutečně dojde, zhroutí se všechny dosud postavené výživové pyramidy jako kostky. V ideálním případě jejich místo zaujmou jasná a srozumitelná doporučení. Ta budou zahrnovat odlišné typy stravování, inspirací jim budou série různých zdravých talířů. Lidé si pak jednoduše vyberou, co jim bude nejlépe vyhovovat.

Ředitel střediska: „Kdo volá?“ Cartman: „Moje jméno není důležité… odpověď se skrývá v pyramidě!“ Ředitel: „V pyramidě? Mluvíš o vzdálené historii, hoďte tu pyramidu na monitor!“ Cartman: „Ale co je ta pyramida? K čemu slouží?“

  • Ředitel: „Postavili jsme tu pyramidu kdysi dávno, abychom ilustrovali, kolik by lidé měli jíst z každé ze čtyř hlavních skupin potravin.“
  • Operativní pracovník: „Pane, tu pyramidu jsme opustili, když nastoupila Michelle Obamová!“
  • Ředitel: „Ta pyramida nefunguje, už jsme to zkoušeli.“
  • Cartman: „Je vzhůru nohama…“
  • Ředitel: „Cože?“
  • Cartman: „Pane, ta pyramida je vzhůru nohama!“
  • Ředitel: „Otočte tu pyramidu vzhůru nohama.“
  • Operativní pracovník: „To nemůžete myslet vážně! Tak by se máslo a tuk dostaly nahoru…“
  • Ředitel (křičí): „Otočte tu prokletou pyramidu!“

Pracovník FDA (Úřad pro kontrolu léčiv a potravin): „Tohle neschválila FDA!!!“ Ředitel: „Za deset minut je čas večeře na východním pobřeží. Otočte to!“

  1. Operativní pracovník: „Pane, klaplo to!“
  2. Operativní pracovnice: „Výživa se stabilizuje.“
  3. Operativní pracovník: „Máme zdravě vyváženou vakcínu!“

Ředitel: „Dejte mi na drát prezidenta. Řekněte mu, aby si ke svému máslu dal steak.

Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování

Co je potravinová pyramida?

Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování

Potravinová pyramida je jednoduchá pomůcka zdravého stravování. Skládá se ze čtyř pater, v každém z nich je šest skupin, které obsahují základní potraviny a doporučený počet porcí, včetně optimální dávky, jež by měl každý jednotlivec sníst.

Není to sice úplně podrobný rádce, ale pokud se chcete aspoň trochu orientovat v oblasti zdravé výživy, je to pro vás velmi výhodný tahák.

První patro

Je základnou celé pyramidy a zároveň největší částí. Najdete tu potraviny, jež by měly tvořit hlavní část vaší každodenní stravy.

Co sem patří?

  • Rýže
  • Obiloviny
  • Těstoviny
  • Pečivo

Každý den byste měli sníst 3 až 6 porcí potravin z tohoto patra. Jednou porcí se rozumí například krajíc chleba o váze 60 g, 1 celozrnný rohlík či houska, 1 kopeček vařené rýže nebo těstoviny (od obojího jen 125 g). Můžete si dát také misku ovesných vloček nebo müsli (nejlépe domácí výroby).

Druhé patro

Toto patro tvoří ovoce s denní dávkou 2 až 4 porce, a zelenina rozdělená do 3 až 5 porcí. Porce je tvořena 100 g jablka, pomeranče nebo banánu. Dále to může být malá miska rybízu, borůvek, jahod či 1 sklenička 100% ovocné šťávy.

V případě zeleniny si můžete dát velkou papriku, mrkev, misku čínského zelí nebo salátu, 2 středně velká rajčata, půl talíře vařených brambor nebo sklenku neředěné zeleninové šťávy.

Třetí patro

Zde si přijdou na své milovníci mléka, mléčných výrobků, masa, masných výrobků, luštěnin, vajec a ryb. Vše je rozděleno do 2 až 3 doporučených denních porcí.

Porce jsou třeba 250 ml mléka (1 sklenka), 200 ml jogurtu (1 kelímek) nebo 55 g sýra. U masa to je 80 g rybího, drůbežího či ostatních druhů. Do porce se počítají dva vařené bílky, malá miska sójových bobů nebo jedna porce sójového masa. Vejce by se měla objevovat na vašem jídelníčku až šestkrát za týden a ryby aspoň třikrát.

Čtvrté patro

Vzhledem k tomu, že je to vrchol celé pyramidy a v jako takovém je naprosté minimum prostoru, jsou zde zařazeny ty potraviny, které bychom měli konzumovat v co nejmenším množství. Jedná se o soli, cukry a tuky.

PYRAMIDA FZV – Fórum zdravé výživy

Potravinová pyramida 2013

Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravováníČeská potravinová pyramida

Fórum zdravé výživy představuje graficky upravenou Českou potravinovou pyramidu. Ta slouží jako jednoduchý pomocník pro dodržování odborných výživových doporučení a je šitá na míru české populaci.

Potravinová pyramida není podrobným návodem k přesnému sestavení denního jídelníčku, dává však základní aktuální doporučení o skladbě výživy.

V novém zpracování je kladen důraz zejména na jednoduchost a komplexnost.

Proč právě pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení

Lidé stále častěji tápou, která doporučení týkající úprav stravy a celkového životního stylu jsou ta pravá, kterými by se měli řídit. Současně se totiž nabízí řada rad a osvědčených receptů na úpravu životosprávy, mnohdy však z různých zdrojů a naprosto protichůdných.

Grafické zpracování vycházející z odborných doporučení musí odrážet několik požadavků, jako je výběr potravin v rámci jednotlivých potravinových skupin, frekvence jejich konzumace, případně jejich doporučované množství a, ideálně zobrazit potraviny tak, aby nebyla možná jejich nevhodná záměna.

Mezi grafickými modely se díky těmto požadavkům velmi osvědčily různé pyramidy, protože právě tvar se zužující se špičkou graficky velmi názorně ukazuje, které potraviny konzumovat omezeně, a které jsou naopak základem každodenního jídelníčku.

Navíc je možné doporučení dle ní aplikovat na velmi různorodou skupinu zdravotních problémů, resp. na široké spektrum lidí.

Smyslem doporučení je předejít zdravotním rizikům, která ze současného výživového chování české veřejnosti vyplývají, pomoci obyvatelstvu, aby se jeho zdravotní stav dále nezhoršoval, ale naopak se opět díky ozdravění stravy vrátil k pozitivnímu vývojovému trendu.

FZV touto cestou také upozorňuje na řadu nesprávných informací o výživě, které se často ve sdělovacích prostředcích šíří a potravinovou pyramidu nabízí jako příklad správného řešení přístupu ke stravě.

A to pomocí jednoduché grafiky pyramidy, jejíž obsah však kopíruje současná odborná výživová doporučení.

Jak „číst“ v České potravinové pyramidě?

V potravinové pyramidě Fóra zdravé výživy jsou potraviny řazeny podle vhodnosti ke konzumaci v rámci každého patra ve směru zleva doprava.

Potraviny umístěné v základně pyramidy jsou doporučovány jako ty, které by se měly jíst nejčastěji a v největším množství. Směrem k vrcholu pyramidy by lidé při výběru potravin z jednotlivých pater měli být střídmější.

Ve špici jsou umístěny potraviny, bez kterých se lze obejít, proto by se v jídelníčku měly objevovat jen výjimečně.

Lidé mohou potraviny z pyramidy vybírat také podle své hmotnosti. Jestliže potřebují zhubnout, měli by volit jídlo z levé části pyramidy a jíst spíše menší porce (s výjimkou zeleniny, v její konzumaci není třeba se omezovat).

Pro bojovníky s nadváhou by měla být téměř tabu poslední etáž pyramidy (tedy uzeniny, sladkosti, slazené nápoje, živočišné tuky atd.).

Pokud mají lidé váhu v normě, ale chtějí žít co nejzdravěji, mohou si potravin z levé části pyramidy, tedy těch vhodnějších, vybírat větší množství.

Pyramida neřeší extrémy ve stravování, není tedy určena např. pro vegetariány, ale pro průměrného českého člověka. Nejedná se také o striktní doporučení dávek. To, kolik energie člověk potravou přijme, se individuálně odvíjí od jeho energetického výdeje. Platí, že příjem by neměl převyšovat výdej energie, jinak hrozí nárůst hmotnosti.

Pyramida by měla být vodítkem k sestavení zdravé stravy. Lidé samozřejmě nemusí být v sestavování jídelníčku každodenně bezchybní. Čím častěji se jim ale podaří jíst zdravě, tím větší mají šanci na život bez nemocí a obezity.

Českou potravinovou pyramidu Fóra zdravé výživy aktualizovanou v roce 2013 ke stažení najdete zde (ve formátu jpg) a zde (ve formátu pdf).

Česká potravinová pyramida Fóra zdravé výživy (číslo 11 / 2013)

Datum: 4. 11. 2013

Autor: Bc. Tamara Starnovská

Fórum zdravé výživy (FZV ) je nezávislé sdružení odborníků, které bylo založeno v roce 1994. Jeho cílem je prostřednictvím médií, odborných seminářů a konferencí zprostředkovávat odborné i laické veřejnosti aktuální informace o výživě v kontextu zdravého životního stylu a prevence onemocnění.

FZV představuje čtenářům graficky upravenou Českou potravinovou pyramidu. Ta slouží jako jednoduchý pomocník pro dodržování odborných výživových doporučení a je šitá na míru české populaci.

Potravinová pyramida není podrobným návodem k přesnému sestavení denního jídelníčku, dává však základní aktuální doporučení o skladbě výživy.

V novém zpracování je kladen důraz zejména na jednoduchost a komplexnost.

Potravinová pyramida – Tahák pro zdravé stravování

Proč právě pyramida jako nástroj k interpretaci výživových doporučení

Lidé stále častěji tápou, která doporučení týkající úprav stravy a celkového životního stylu jsou ta pravá, kterými by se měli řídit. Současně se totiž nabízí celá řada rad a osvědčených receptů na úpravu životosprávy, mnohdy však z různých zdrojů a naprosto protichůdných.

Grafické zpracování vycházející z odborných doporučení musí odrážet několik požadavků, jako je výběr potravin v rámci jednotlivých potravinových skupin, frekvence jejich konzumace, případně jejich doporučované množství, a ideálně zobrazit potraviny tak, aby nebyla možná jejich nevhodná záměna.

Mezi grafickými modely se díky těmto požadavkům velmi osvědčily různé pyramidy, protože právě tvar se zužující se špičkou graficky velmi názorně ukazuje, které potraviny konzumovat omezeně a které jsou naopak základem každodenního jídelníčku.

Navíc je možné doporučení dle ní aplikovat na velmi různorodou skupinu zdravotních problémů, resp. na široké spektrum lidí.

Smyslem doporučení je předejít zdravotním rizikům, která ze současného výživového chování české veřejnosti vyplývají, pomoci obyvatelstvu, aby se jeho zdravotní stav dále nezhoršoval, ale naopak se opět díky ozdravění stravy vrátil k pozitivnímu vývojovému trendu.

FZV touto cestou také upozorňuje na řadu nesprávných informací o výživě, které se často ve sdělovacích prostředcích šíří, a potravinovou pyramidu nabízí jako příklad správného řešení přístupu ke stravě.

A to pomocí jednoduché grafiky pyramidy, jejíž obsah kopíruje současná odborná výživová doporučení.

Příklad výživových doporučení* → Příjem nasycených mastných kyselin (SAFA ) by měl být nižší než 10 % (20 g), polyenových (PUFA) 7–10 % z celkového energetického příjmu. Poměr mastných kyselin řady n-6:n-3 maximálně 5:1.

Příjem trans-nenasycených mastných kyselin (TFA) by měl být co nejnižší a neměl by překročit 1 % (cca 2,5 g/den) z celkového energetického příjmu. → Snížení příjmu cholesterolu na max.

300 mg za den (s optimem 100 mg na 1000 kcal, včetně dětské populace).

→ Snížení spotřeby přidaných jednoduchých cukrů na maximálně 10 % z celkové energetické dávky (tzn. u dospělých lehce pracujících cca 60 g na den) při zvýšení podílu polysacharidů. U nekojených dětí má významnou roli příjem oligosacharidů s prebiotickým účinkem k podpoře rozvoje adekvátní střevní mikroflóry.

Praktická interpretace → Na studenou kuchyni i přípravu pokrmů používejte kvalitní tuky rostlinného původu, jako jsou rostlinné oleje (např. olivový, řepkový) a kvalitní margaríny.

Omezte spotřebu másla, sádla, tučného masa, tučných mléčných výrobků, uzenin a ostatních masných výrobků, sušenek a dalších výrobků s náplní či polevou, cukrovinek neznámého složení.

→ Omezte konzumaci vnitřností a tuků živočišného původu včetně jejich zdrojů (kromě tučných ryb).

→ Zeleninu a ovoce zařazujte do jídelníčku denně, nejlépe ke každému jídlu, v celkovém denním množství 600 g. Dávejte přednost celozrnným variantám potravin, nevyhýbejte se luštěninám. Zároveň omezte spotřebu cukru a potravin cukr obsahujících včetně slazených nápojů.

  • Zjednodušená praktická interpretace → Potravinová pyramida
  • Jak „číst“ v České potravinové pyramidě

V potravinové pyramidě FZV jsou potraviny řazeny podle vhodnosti ke konzumaci v rámci každého patra ve směru zleva doprava.

Potraviny umístěné v základně pyramidy jsou doporučovány jako ty, které by se měly jíst nejčastěji a v největším množství. Směrem k vrcholu pyramidy by lidé při výběru potravin z jednotlivých pater měli být střídmější.

Ve špici jsou umístěny potraviny, bez kterých se lze obejít, proto by se v jídelníčku měly objevovat jen výjimečně.

Lidé mohou potraviny z pyramidy vybírat také podle své hmotnosti. Jestliže potřebují zhubnout, měli by volit jídlo z levé části pyramidy a jíst spíše menší porce (s výjimkou zeleniny, v její konzumaci není třeba se omezovat).

Pro bojovníky s nadváhou by měla být téměř tabu poslední etáž pyramidy (tedy uzeniny, sladkosti, slazené nápoje, živočišné tuky atd.).

Pokud mají lidé váhu v normě, ale chtějí žít co nejzdravěji, mohou si potravin z levé části pyramidy, tedy těch vhodnějších, vybírat větší množství.

Pyramida neřeší extrémy ve stravování, není tedy určena např. pro vegetariány, ale pro průměrného českého člověka. Nejedná se také o striktní doporučení dávek. To, kolik energie člověk potravou přijme, se individuálně odvíjí od jeho energetického výdeje. Platí, že příjem by neměl převyšovat výdej energie, jinak hrozí nárůst hmotnosti.

Pyramida by měla být vodítkem k sestavení zdravé stravy. Lidé samozřejmě nemusejí být v sestavování jídelníčku každodenně bezchybní. Čím častěji se jim ale podaří jíst zdravě, tím větší mají šanci na život bez nemocí a obezity.

Česká potravinová pyramida Fóra zdravé výživy je včetně doprovodných textů k dispozici na webových stránkách www.fzv.cz.

Bc. Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka, Thomayerova nemocnice, Praha, členka FZV

*Čerpáno z Konečného znění výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR, duben 2012

 

pyramida zdravé výživy – Seznam.cz

prozdravi.cz/Zdravavyziva

  • Nízké ceny, rychlé doručení. Výživa, doplňky stravy i pomůcky: Zdravá výživa
  • Sleva na příštěZdravá výživaPřístroje a pomůckyČlánky a recenze
  • Školní náměstí 14, Chrudim

manulo.

cz/Zdrava_vyziva/Online

Mlsejte bez výčitek. Lahodné produkty z darů přírody, které ocení i opravdoví gurmáni.

Z kvalitních surovinOd prověřených výrobcůZ českých manufakturLokální čeští výrobci

Letohradská 755/50, Praha

Pyramida zdravé výživy›Obrázky

pestryjidelnicek.cz/potravinova-pyramida

Výživová pyramida je něco, s čím se děti obvykle potkají ve školách, dospělí však na ni často zapomínají. Ukazuje, jaké potraviny je vhodné konzumovat ve větší či menší míře a které se pro zdravé stravování příliš nehodí.

Pyramida neřeší extrémy ve stravování, není tedy určena např. pro vegetariány, ale pro průměrného českého člověka. Nejedná se také o striktní doporučení dávek.

Pyramida zdravé výživy›Zboží.cz

  1. Kniha je určena jak aktivně sportujícím, tak trenérům, cvičitelům, instruktorům a poradcům ve fitness a kulturistice, aby jim usnadnila orientaci v záležitostech týkajících se výživy, pitného režimu…
  2. 151 – 289 Kč
  3. Sklademv 18 obchodech

chytrehracky.

cz/pyramidazdravevyzivy-3-skupiny–54-potravin

Pyramida zdravé výživy – 3 skupiny, 54 potravin. Naučte děti správnému stravování. Hoďte kostkou a podle toho, jaká barva padne, dopňte do pyramidy příslušný druh potraviny.

Se samokontrolním opravným systémem: přesvěčte se, že barva na…

Cena 899 Kč

benjamin.cz/pyramidazdravevyzivy.htm

Bezlepková potravinová pyramida – Schär

Zdravá a vyvážená strava s bezlepkovou potravinovou pyramidou.

Kolik čeho smím sníst? Pomocí bezlepkové potravinové pyramidy si může každý sám ověřit, zda má na talíři dostatek zdravých potravin. Ukazuje v 5 stupních (1 nejvíce, 5 nejméně), jak by se měla sestavovat vyvážená, zdravá a bezlepková strava: spousta ovoce, zeleniny a obilovin, živočišné výrobky mírou, málo tuků a sladkostí.

Základ bezlepkové pyramidy tvoří nápoje. Doporučuje se vypít 1,5 až 2 litry denně. Patří mezi ně: voda, neslazené čaje, vysoce zředěné šťávy. Kofeinové nápoje, například kávu, nebo zelený a černý čaj, užívejte s mírou.

Zde platí pravidlo „5x denně“, rozděleno na 2 porce ovoce a 3 porce zeleniny, nejlépe čerstvé a sezónní. Jako porce se počítá také sklenice ovocné nebo zeleninové šťávy.
Další informace: Ovoce a zelenina obsahují vlákninu, vitamíny, minerální látky, stopové prvky a antioxidanty.

Tuky a oleje obsahují esenciální mastné kyseliny a vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K). Nejzdravější jsou rostlinné tuky, jako je olivový olej lisovaný za studena a olej ze semen. Doporučujeme max. 3 porce po 10 g denně.

Ke každému hlavnímu jídlu: bezlepková houska a bezlepkový chléb, (neslazené) obilné vločky bez lepku, müsli, nudle, rýže, brambory. Obilné výrobky obsahují velké množství sacharidů a vlákniny.

Dodávají energii, kterou může tělo snadno využít. Ke každému hlavnímu jídlu by se měla jíst potravina z této skupiny, tedy 3 porce denně.

Jedna porce = přibližně 80 až 100 g bezlepkového chleba, cca 200 g brambor, cca 100 g bezlepkových těstovin.

Co je dobré vědět: Sladké řezy a müsli tyčinky nebo sladké bezlepkové svačiny, které se konzumují o přestávce, patří mezi sladkosti.

Maso, ryby a vejce obsahují bílkoviny, tuky, minerální látky a vitamín B. Do této skupiny patří také luštěniny, jako jsou fazole, čočka, hrách, cizrna, protože kromě sacharidů obsahují i velmi vysoký obsah bílkovin.

Doporučujeme každý den střídavě 1 porci masa nebo ryb (asi 100 až 120 g) a jako alternativu dvakrát týdně luštěniny (cca 60 g). Nejzdravější je libové hovězí maso, drůbež a ryby.

Vejce by se měla jíst maximálně dvakrát za týden.

Mléko a mléčné výrobky, jako je jogurt, tvaroh a sýry, obsahují bílkoviny, tuky, vápník a vitamíny. Doporučujeme 2 porce po cca 120 g, pokud možno se sníženým obsahem tuku.

Živočišné tuky (např. máslo) je třeba konzumovat s mírou. Dávej pozor i na skryté tuky v klobásách, krémech a sladkostech.

Tip: Sladkosti, slané pochutiny a slazené nápoje konzumujte co možná nejméně a v malých množstvích a šetřete cukrem.

  • Byl pro vás tento článek užitečný? Thank you for your feedback, we will make good use of it!

Zdravý talíř – PharmDr. Margit Slimáková

Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Složení talíře odpovídá moderním vědeckým poznatkům, ukazuje nejlepší cestu k udržení zdravého těla i hmotnosti, tvoří základ zdravotní prevence a podpory účinné léčby.

  • Zelenina by měla tvořit nejméně čtvrtinu příjmu potravin. Čím více rozmanité zeleniny upravené na různé způsoby sníte, tím lépe. Hranolky se k zelenině nepočítají a brambory patří svým složením spíše k polysacharidům.
  • Ovoce tvoří druhou čtvrtinu talíře. Nejzdravější a nejvýživnější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev. Příjem ovoce je možné nahradit konzumací zeleniny.
  • Bílkoviny získáte nejlépe z ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec či masa. Většině z nás prospívá vyšší podíl rostlinných zdrojů bílkovin. Vybírejte dle své chuti i stravovací filozofie.
  • Polysacharidy jsou nejlepší v přirozené podobě. Například jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divoká rýže. Důležité je omezovat pojídání výrobků z nehodnotné bílé mouky.
  • Oleje a tuky jsou nejhodnotnější v superzdravých potravinách jako ořechy, avokádo či ryby. Vhodné je i kvalitní máslo a zastudena lisované rostlinné oleje. Nejezte margaríny a omezte i další průmyslově upravené tuky a oleje.
  • Tekutiny jsou nejlepší v podobě čisté vody a neslazených čajů. Slazené nápoje a čaje raději zcela vynechte.

Celkově doporučuji upřednostňovat přirozené potraviny před polotovary, lokální a bio potraviny před nekvalitní velkoprodukcí a dovozem. Kromě zdravé stravy si dopřávejte také venkovní pohyb, dostatek spánku, přátel a dobré nálady!

Proč má talíř nahradit pyramidu?

Výživová pyramida již neodpovídá moderním poznatkům o zdravé stravě. Dodržování pravidel podle této pyramidy se podílí na epidemii obezity a cukrovky a může také přispívat k rozvoji srdečně cévních onemocnění.

První výživová pyramida vznikla již v roce 1974 ve Švédsku. Známější je americká verze z roku 1980 a o něco zdravější Středozemní pyramida z roku 2000 s výrazným posunem k rostlinné stravě. Přesto je na stránkách českých ministerstev zdravotnictví a zemědělství nadále doporučována obdoba nejstarší švédské pyramidy:

Za téměř 40 let historie výživové pyramidy se na ni nashromáždilo množství oprávněné kritiky. Zásadní výhrady vůči pyramidě uvádí následující srovnání se Zdravým talířem:

Výživová pyramida
Zdravý talíř
odborně zastaralá doporučení odpovídá moderním poznatkům
je nutné znát počet porcí a jejich velikost pro jednotlivé potravinové skupiny díky grafice odpovídající skutečnému talíři není potřeba složitě počítat porce
důraz na příjem polysacharidů se podílí na epidemii obezity a cukrovky zdraví prospěšný důraz na příjem zeleniny, které má většina z nás málo
nerozlišování mezi typy polysacharidů vede k nadměrné konzumaci bílé mouky u polysacharidů je doporučen příjem rozmanitých a přirozených obilovin
maso a mléko je zobrazeno zavádějícím způsobem tak, že vypadá jako nenahraditelná součást jídelníčku začlenění masa a mléka do kategorie bílkovin ponechává možnost volby mezi rostlinnou a živočišnou stravou
doporučení omezovat sladkosti i tuky vedlo k popularitě nezdravých nízkotučných diet a pojídání margarínů doporučuje konzumaci zdravých tuků a olejů, zatímco škodlivé trans tuky a sladkosti vylučuje
u ovoce a zeleniny chybí upozornění na obsah zdraví prospěšných fytochemikálií u zeleniny i ovoce je zdůrazněna barevnost, různost a výživová hodnota
chybějící informace o tekutinách výčet vhodných a nevhodných tekutin
důraz na kvantitu a prevenci podvýživy důraz na kvalitu a zdravotní prevenci

Zdravý talíř najdete také na samostatném webu. Zkuste si talíř stáhnout a začít používat ještě dnes. Uvítám vaše dojmy, reakce, zkušenosti a komentáře:

  • Jak Zdravý talíř používáte?
  • V čem se vaše běžná strava liší od Zdravého talíře?
  • Napadá vás nějaké vylepšení doporučení talíře?

Stáhněte si:

Zdravý talíř A4 / bez textu / bez obrázků

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector