Pomelo a jeho účinky na zdraví – proč si ho dát?

Málokteré exotické ovoce lze tak snadno dostát v obchodech jako právě pomelo. Jedná se navíc o opravdu výtečné ovoce, které lze bez problémů konzumovat doslova jen tak například u televize. Navíc se jedná o velice zdravou a výtečnou formu mlsání. Pojďme si tedy blíže představit toto ovoce, které vás možná dokáže překvapit svými vlastnostmi i obsahem blahodárných látek.

Kde se pomelo vzalo?

Pomelo a jeho účinky na zdraví – proč si ho dát?V souvislosti s tímto ovocem mluvíme o bezpochyby největší citrusové ovoce. Pomelo se dokonce může dorůst až do neuvěřitelné váhy pěti kilogramů. Taková váha je ale spíše raritou, protože běžně se můžeme setkat s pomelem o váze kolem jednoho kilogramu. Svůj původ má toto výtečné, exotické ovoce v jihovýchodní Asii, kde roste na stálezeleném, trnitém stromu, který se dorůstá do neuvěřitelné výšky v rozmezí 5 až 15 metrů. Pomelo nám může na první pohled připomenout grapefruit, chuťově se od sebe však ovoce velmi liší. Grapefruit má totiž výrazněji hořčejší chuť než právě pomelo.

Jak pomelo konzumovat?

Jak jsme již zmiňovali, pomelo se nejčastěji konzumuje za sirova, jako pochoutka. Můžeme z něho však udělat i výtečnou součást ovocných salátů, kde se bude skvěle vyjímat. Slupka na pomelu je nepříjemně hořká, proto jej konzumujeme bez ní. Samotná dužina ovoce je žlutá, oranžová a někdy může být i červená.

Pomelo je také skvělé v marmeládách, ale využít se může dokonce i v teplé kuchyni, například jako doplněk masa. Na pozoru se mějte i při jeho kupování. Vždy vybírejte takové plody, které jsou baleny v síťce či celofánu.

Pomelo totiž patří mezi ovoce, které velmi rychle vysychá a ztrácí tak svou výbornou a jinak velmi šťavnatou chuť.

Pomelo a jeho účinky na zdraví – proč si ho dát?

Pozitivní účinky pomela

Kromě toho, že toto ovoce výtečně chutná, má také skvělé účinky na náš organismus. Je totiž velkým zdrojem draslíku a skvěle dokáže pomoci v boji proti příliš vysokému cholesterolu. Mimo to také obsahuje velmi málo tuku a proto je také velmi vhodné při redukčních dietách.

Pokud tedy držíte dietu a hledáte ovoce, které si můžete beztrestně dopřát, pomelo bude tou pravou volbou. Naprosto bez výčitek si tedy můžete dopřát jednu až dvě porce tohoto ovoce.

Energetická hodnota pomela je velmi nízká a právě to je důvod, proč se jedná o ovoce, které je naprosto vhodné do redukčních diet.

Pomelo sušené, kandované

Toto exotické ovoce se dá zakoupit i v těchto formách, které vám také určitě budou chutnat. Takto upravené pomelo nemusíte ani kupovat, protože si ho můžete bez problémů doma sami připravit.

Pro kandování využijeme slupku pomela, kterou kandujeme v cukru a poté jí můžeme namáčet například do čokolády a vytvořit si tak opravdu vynikající pochoutku, kterou snadno zaujmeme všechny v našem okolí. Pozor však musíme dát v případě, že dodržujeme přísný dietní režim.

V takovém případě se kandované ale ani sušené pomelo vůbec nehodí. Při dietách by se mělo konzumovat pomelo pouze syrové. Takovou úpravou se totiž logicky velmi zvyšuje právě energetická hodnota pomela.

V případě že tedy držíte dietu, zamíchejte pomelo například do bílého jogurtu, nebo ho smíchejte s jiným ovocem a připravte si tak výtečný, zdravý ovocný salát.

Pomelo a jeho účinky na zdraví – proč si ho dát?

Jaké účinky má grapefruit na zdraví? Na co si dát pozor?

Pomelo a jeho účinky na zdraví – proč si ho dát?

Grapefruit (nespisovně též grep) je druh tropického citrusového ovoce, které je známé pro svou hořkosladkou chuť. Existují čtyři hlavní druhy grapefruitů, a to bílý, žlutý, růžový a červený. Všechny obsahují velké množství živin, antioxidantů a vlákniny a patří mezi nejzdravější citrusové plody vůbec.

Výzkum naznačuje, že grapefruity mají řadu blahodárných účinků na zdraví, posilují imunitní systém, pomáhají při hubnutí a mohou snižovat hladinu cholesterolu a uplatnit se v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Tady je 10 vědecky prověřených léčivých účinků grepů na zdraví.

Hodně živin a málo kalorií

Grapefruity jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku, protože obsahují hodně živin a naopak velmi málo kalorií. Dokonce patří mezi ovoce s nejmenším množstvím kalorií.

Je také skvělým zdrojem vlákniny a obsahuje více než 15 zdraví prospěšných vitamínů a minerálů.

V jedné polovině středně velkého grapefruitu najdeme následující živiny (1):

  • Kalorie: 52
  • Sacharidy: 13 gramů
  • Bílkoviny: 1 gram
  • Vláknina: 2 gramy
  • Vitamin C: 64% denní doporučené dávky
  • Vitamin A: 28% denní doporučené dávky
  • Draslík: 5% denní doporučené dávky
  • Vitamin B1 (thiamin): 4% denní doporučené dávky
  • Kyselina listová: 4% denní doporučené dávky
  • Hořčík: 3% denní doporučené dávky
  • Navíc je grep bohatým zdrojem rostlinných antioxidantů, které mají řadu blahodárných zdravotních účinků.
  • Shrnutí: Grapefruit obsahuje málo kalorií a přitom je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů.
  • Pravidelná konzumace grapefruitů pomáhá posílit imunitní systém.
  • Grep je ceněný zejména pro svůj vysoký obsah vitaminu C, který má silné antioxidační účinky a chrání naše buňky před škodlivými baktériemi a viry (2).
  • Několik studií navíc naznačuje, že vitamin C může urychlit léčbu nachlazení a dalších respiračních infekcí (3, 4, 5, 6, 7).
  • Také řada dalších živin a minerálů, které grepy obsahují, pomáhají posilovat imunitu, včetně vitamínu A, který chrání před zánětem a řadou infekčních onemocnění (8, 9).
  • Grapefruity také obsahují malé množství vitaminů skupin B, zinku, mědi a železa, což jsou rovněž živiny, které v kombinaci s dalšími látkami podporují správnou funkci imunitního systému a pomáhají udržet integritu kůže, která funguje jako ochranná bariéra proti infekci (10).
  • Shrnutí: Grapefruit posiluje imunitní systém, protože obsahuje řadu vitaminů a minerálů, které se podílí na ochraně před infekcí.
  • Grapefruity obsahují poměrně hodně vlákniny, a to zhruba v množství 2 gramy na půlku středně velkého grapefruitu (1).

Studie naznačují, že strava s vysokým obsahem svysokým obsahem vlákniny navozuje pocit plnosti a sytosti. Je to proto, že vláknina zpomaluje vyprazdňování žaludku a prodlužuje dobu trávení přijaté potravy (11, 12, 13).

  1. Proto nám konzumace dostatečného množství vlákniny může pomoci „automaticky“ snížit denní příjem kalorií, protože prodlužuje pocit sytosti a máme tak menší potřebu jíst (14).
  2. Shrnutí: Grapefruit obsahuje vlákninu, která pomáhá regulovat chuť k jídlu a navozuje a prodlužuje pocit sytosti.
  3. Grapefruit patří mezi ovoce, které pomáhá při hubnutí.
  4. Má několik vlastností, které pomáhají shodit přebytečná kila, zejména obsahuje velké množství vlákniny, což prodlužuje pocit sytosti a snižuje příjem kalorií (14, 15, 16, 17).
  5. Navíc grapefruity obsahují jen málo kalorií, ale hodně vody, což je další věc, která pomáhá při hubnutí (18).
  6. V jedné studii, které se zúčastnilo 91 obézních pacientů, zhubli ti, kteří konzumovali každý den mezi jídly polovinu čerstvého grapefruitu více než ti, kteří grepy nejedli (19).
  7. Účastníci, kteří jedli čerstvé grapefruity zhubli v průměru o 1,6 kg za 12 týdnů, zatímco ti, kdo grapefruity nejedli, zhubli za stejnou dobu v průměru jen o 0,3 kg (19).
  8. A účinky grapefruitu potvrzují i další studie.
  9. Například jedna studie zjistila, že lidé, kteří konzumovali jeden grep denně, měli nižší obvod pasu, než ti, kdo grapefruity nejedli (20, 21).
  10. To samozřejmě neznamená, že stačí jíst grapefruity a zhubnete, budete se muset také začít hýbat a dbát na dodržování zdravého životního stylu, nicméně pokud zařadíte grapefruity do svého jídelníčku, může to při hubnutí pomoci.

Shrnutí: Konzumace grapefruitů mezi hlavními jídly může pomáhat při hubnutí. Díky vysokému obsahu vlákniny a vody grapefruity navozují a prodlužují pocit sytosti a snižují tak příjem kalorií.

  • Pravidelná konzumace grapefruitů pomáhá snížit inzulinovou rezistenci, která je jednou z hlavních příčin diabetu druhého typu.
  • Inzulinová rezistence je stav, kdy naše buňky přestanou reagovat na inzulin.
  • Inzulin je hormon, který v lidském těle reguluje řadu různých procesů, ale ze všeho nejvíce se podílí na metabolizmu sacharidů a regulaci hladiny glukózy v krvi (22).
  • Inzulinová rezistence nakonec způsobí zvýšenou koncentraci inzulinu a glukózy v krvi, což jsou dva hlavní rizikové faktory diabetu druhého typu (22, 23, 24).
  • Konzumace grapefruitů tak pomáhá regulovat hladinu inzulinu v krvi a tím snižuje pravděpodobnost vzniku inzulinové rezistence a diabetu (19).
  • V jedné studii konzumovali účastníci půlku čerstvého grapefruitu mezi jídly a ve srovnání s kontrolní skupinou, která grapefruit nekonzumovala, u nich došlo k podstatnému snížení hladiny inzulinu v krvi i inzulinové rezistence (19).
  • Obecně konzumace ovoce zlepšuje regulaci hladiny glukózy v krvi a pomáhá tak snižovat riziko diabetu druhého typu (25, 26).
  • A některé druhy ovoce jsou vhodné i pro diabetiky.
  • Shrnutí: Grapefruity pomáhají snížit inzulinovou rezistenci a tím i riziko diabetu druhého typu.

Pravidelná konzumace grapefruitu pomáhá snižovat rizikové faktory pro onemocnění srdce a oběhové soustavy. Grapefruity například pomáhají ke snížení krevního tlaku a také snižují hladinu cholesterolu v krvi.

  1. V jedné studii došlo u lidí, kteří konzumovali grapefruity 3x denně po dobu šesti týdnů ke statisticky významnému snížení krevního tlaku a navíc také ke snížení celkového a „zlého“ LDL cholesterolu v krvi (21).
  2. Za těmito účinky pravděpodobně stojí živiny, které grapefruit obsahuje a které pomáhají zajistit správné fungování srdce a cév.
  3. Grapefruit jednak obsahuje velké množství draslíku, což je minerál odpovědný za správnou činnost srdce.
  4. Jedna polovina středně velkého grepu obsahuje zhruba 5 % denní doporučené dávky draslíku (1, 27, 28, 29).
  5. Dostatečný přísun draslíku je spojován se snížením rizika vysokého krevního tlaku.
  6. Navíc draslík snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění (29, 30).
  7. Kromě toho grapefruit obsahuje vlákninu, jejíž dostatečný přísun je spojován se snížením krevního tlaku i cholesterolu (17).
  8. Výzkum naznačuje, že strava bohatá ovoce s vysokým obsahem vlákniny a antioxidantů (jako je například grapefruit), pomáhá v prevenci infarktu myokardu a cévní mozkové příhody (11, 31, 32).
  9. Shrnutí: Grapefruity obsahují živiny a antioxidanty, které regulují krevní tlak a hladinu cholesterolu a pomáhají nás tak chránit před kardiovaskulárními chorobami.
  10. Grapefruit obsahuje řadu antioxidantů, které kladně působí na naše zdraví a snižují riziko některých onemocnění (33).
  11. Antioxidanty chrání buňky před poškozením volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou v těle vyvolat škodlivé chemické reakce (34).
  12. Tady je přehled nejdůležitějších antioxidantů, které najdeme v grapefruitech:
  • Vitamin C: tento ve vodě rozpustný vitamín má silné antioxidační účinky a je v grapefruitu bohatě zastoupen. Chrání buňky před poškozením a uplatňuje se tak v prevenci kardiovaskulárních chorob a rakoviny (35).
  • Beta karoten: jedná se o provitamín, ze kterého v těle vzniká vitamin A a pomáhá snižovat riziko řady chronických onemocnění srdce a cév, rakoviny či očních chorob, jako jsou například věkem podmíněná makulární degenerace (36).
  • Lykopen: tato rostlinná látka se uplatňuje v prevenci některých druhů rakoviny, zejména pak rakoviny prostaty. Může také zpomalovat růst nádorů a zmírňovat nežádoucí účinky spojené s léčbou rakoviny (37, 38).
  • Flavanoly: tyto rostlinné flavonoidy mají protizánětlivé účinky a pomáhají snižovat krevní tlak, cholesterol a riziko kardiovaskulárních onemocnění (39, 40).
  • Shrnutí: Grapefruit obsahuje některé látky s antioxidačními účinky, které pomáhají v prevenci některých chronických chorob, včetně onemocnění srdce a cév nebo rakoviny.
  • Konzumace grapefruitů vám může pomoci snížit riziko ledvinových kamenů, které vznikají při hromadění odpadních látek v ledvinách.
  • Tyto odpadní látky jsou produkty metabolizmu a za normálních okolností je ledviny přefiltrují a vyloučí z těla ven prostřednictvím moči.
Budete mít zájem:  Jak na bolest žaludku? Co platí na bolavý žaludek?

Někdy ale mohou zkrystalizovat a vzniknou z nich kameny. Velké ledvinové kameny mohou způsobit zablokování močového ústrojí, což je spojeno se silnou bolestí (takzvaná ledvinová neboli renální kolika).

Většina ledvinových kamenů patří mezi takzvané oxalátové kameny (ty obsahují deriváty kyseliny šťavelové zvané šťavelany). Grapefruity obsahují přírodní kyselinu citronovou, která brání tvorbě oxalátových ledvinových kamenů, protože se naváže na přebytečný vápník v ledvinách a pomáhá ho vyloučit z těla močí (41, 42).

  1. Kyselina citronová také zvyšuje objem a pH moči a vytváří tak prostředí, které je pro tvorbu ledvinových kamenů méně příznivé (43).
  2. Shrnutí: Grapefruity obsahují kyselinu citronovou, která snižuje riziko tvorby oxalátových ledvinových kamenů.
  3. Grapefruity obsahují hodně vody, a tak pomáhají zajistit dostatečnou hydrataci organizmu.
  4. Voda tvoří většinu z celkové hmotnosti tohoto ovoce.
  5. Jedna polovina středně velkého grepu obsahuje až 118 ml vody, což je téměř 88 % jeho celkové hmotnosti (1).
  6. I když je nejlepším způsobem jak předejít dehydrataci pití dostatku tekutin, tekutiny lze doplnit i konzumací potravin, které obsahují vodu.
  7. Shrnutí: Grapefruit obsahuje hodně vody a pomáhá tak zajistit hydrataci organizmu.
  8. Grapefruit je skvělou potravinou, kterou lze snadno zařadit do jídelníčku, bez nutnosti složitých úprav.
  9. I když nemáte čas na vaření, grepy si můžete dopřát kdekoli a kdykoli.
  10. Můžete je jíst samotné, nebo si z nich připravit salát (zkuste třeba salát z grapefruitů, avokáda a kapusty).
  11. Nebo si z grapefruitu připravte lahodné smoothie.
  12. Shrnutí: Grapefruit je zdravé ovoce, které lze snadno a rychle zařadit do jídelníčku
  13. I když jsou grapefruity obecně velmi zdravé, přesto je potřeba být při jejich konzumaci opatrný.
  14. Mohou totiž mít nežádoucí účinky, zejména negativně působí na zubní sklovinu a ovlivňují také účinnost některých léků.

Lékové interakce

  • Grapefruity či grapefruitová šťáva mohou interagovat s některými léky a ovlivňovat tak jejich účinky (44).
  • Grapefruit totiž obsahuje látky, které inhibují (potlačují) činnost cytochromu P450, což je enzymatický komplex, který lidské tělo využívá při vylučování některých léků z těla ven.
  • Pokud užíváte léky, které se z těla vylučují přes cytochrom P450 a jíte grapefruity, mohou se v těle hromadit, což způsobuje předávkování a další nežádoucí účinky (44).
  • Mezi léky, jejichž účinky může konzumace grapefruitů negativně ovlivnit, mimo jiné, patří (44):
  • Imunosupresiva
  • Benzodiazepiny
  • Většina blokátorů kalciových kanálů (užívají se například v léčbě vysokého krevního tlaku)
  • Indinavir
  • Karbamazepin
  • Některé statiny (léky užívané v léčbě vysokého cholesterolu)

Pokud některé z těchto léků užíváte, vždy se před zařazením grapefruitů do jídelníčku poraďte se svým lékařem.

Porušení zubní skloviny

  1. Grapefruity, stejně jako ostatní citrusové plody, obsahují kyselinu citronovou, která při nadměrné konzumaci může způsobit narušení zubní skloviny (45).
  2. Pokud máte citlivé zuby, možná nebudete moci ovoce s obsahem kyseliny citronové (včetně grapefruitů) jíst vůbec.
  3. Nicméně ve většině případů stačí dodržovat následující opatření:
  • Nepijte džusy ani šťávy z citrusových plodů, ale raději jezte čerstvé ovoce
  • Po konzumaci citrusových plodů si ústa vypláchněte čistou vodou a vyčkejte alespoň 30 minut, než si začnete čistit zuby
  • Jezte spolu s citrusovými plody sýr, který pomáhá neutralizovat kyseliny v ústech a současně zvyšuje tvorbu slin, které chrání sklovinu před poškozením.
  • Shrnutí: Pokud užíváte některé léky nebo máte citlivé zuby, omezte konzumaci grapefruitů nebo se tomuto ovoci úplně vyhněte.
  • Grapefruit je jedním z nejzdravějších druhů ovoce a je bohatým zdrojem důležitých živin, vitamínů a antioxidantů.
  • Podle některých studií pomáhají grepy při hubnutí a uplatňují se v prevenci diabetu, kardiovaskulárních chorob i očních onemocnění.
  • Na druhou stranu grapefruit obsahuje látky, které narušují zubní sklovinu a ovlivňují činnost některých léků.
  • Pokud pravidelně berete jakékoli léky, vždy se o vhodnosti konzumace grapefruitů poraďte se svým lékařem.

13 pozitivních účinků Pomela na naše zdraví

Pomelo a jeho účinky na zdraví – proč si ho dát?

Pomelo je citrusový plod, který si u nás získal oblibu až v posledních letech. Pěstuje se hlavně ve východních zemích jako je Čína, Japonsko, Fiji, Malajsie nebo Thajsko. Pomelo chuťově připomíná grep, ale je více sladší a větší. Pomelo je velice zdravé ovoce, které pomáhá při infekcích, zažívacích potížích a hlavně při nachlazení díky Vitamínu C. Pomelo obsahuje také kyselinu listovou a tudíž je dobré nejen pro těhotné ženy.

1. Zlepšuje zdraví dásní

Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale Pomelo nám pomáhá zlepšovat zdraví našich dásní. Toto ovoce má hodně vitamínu C, který zvyšuje produkci kolagenu. Kolagen je zásadní pro zdraví dásní a regulaci krvácení. Je tedy dobré se o naše dásně starat pečlivě a dopřát jim zdravé potraviny, jako je Pomelo.

2. Napomáhá při infekci močových cest

Vysoká obsah Vitamínu C v Pomelu pomáhá v boji proti bakteriím v močových cestách. Kyselé prostředí napomáhá zabíjet bakterie a brzdí také jejich další růst.

3. Léčí nachlazení a kašel

Nejlepším lékem proti nachlazení je zejména spánek a Vitamín C. Vitamín C v Pomelu nám pomáhá zabíjet viry a bakterie a tím pádem nám urychluje dobu léčby. Proto je lepší se doma při nemoci zásobit hlavně pomelem a citróny místo drahých suplementů.

4. Pomelo nám dodá spoustu energie

Vitamíny a minerály v Pomelu našemu tělu dodávají spoustu energie během větší fyzické zátěži. Při nemoci prociťujeme taktéž velkou únavu  proto je dobré jíst Pomelo, které nám dodá jak sacharidy, tak spoustu Vitamínu C.

5. Tvorba bílých krvinek

Naše tělo produkuje spoustu bilých krvinek, které jsou stejně důležité jako červen krvinky. Hrají významnou roli při boji s viry a bakteriemi. Pomáhají také správnému průchodu krve. Pomelo nás zásobuje Vitamínem C, které přispívá právě k tvorbě těchto krvinek.

6. Horečka a Pomelo

Horečka není nic příjemného a většinou nemáme ani chuť k jídlu. Pomelo nám ale pomůže, jelikož je osvěžující a lehké na strávení i při nemoci. Sladká šťáva z Pomela je plná vitamínů a minerálů a hlavně cukrů, které nám dodají spoustu energie při boji s horečkou.

7. Zdravé trávení

Pomelo nám pomáhá udržovat trávící systém díky spustě antioxidantů, které bojují proti volným radikálům v těle. Další hlavní výhodou proč konzumovat Pomelo je vláknina. Pravidelná konzumace Pomela pomáhá zamezovat průjem a špatnému trávení. Vláknina je také důležitá pro trávení proteinů a dalších látek v našem trávícím ústrojí.

Jedno střední pomelo nám dodá přibližně 25% denní dávky vlákniny. 

8. Pomáhá při regulovat tlak

Pomelo obsahuje také velké množství draslíku, který reguluje průtok krve v našem těle. Tím pádem zabraňuje například infarktu a špatné cirkulaci krve. 

9. Zlepšuje zdraví kostí

Pomelo pomáhá při prevenci osteoporózy a zlepšuje zdraví kostí pomocí draslíku, kterého má dostatek.

10. Zdraví a vlasy

Vitamín B a Zinek obsažený v Pomelu nám pomáhají udržovat naše vlasy zdravé a pevné. Zinek napomáhá proti tvorbě lupů a udrže tak pokožku hlavy zdravou.

11. Anti-aging účinky

Je známo, že je toto ovoce plné Vitamínu C, který bojuje s volnými radikály a tím pádem zamezuje oxidaci našich buněk, což má většinou za následek stárnutí kůže a následnou tvorbu vrásek a skvrn. Je tedy lepší si dát kousek Pomela, než  si koupit anti-aging krém za tisíce korun.

Budete mít zájem:  Kreatin a zdraví – má výhody i rizika – znáte je?

12. Pomáhá při chudokrevnosti

Studie poukazují na to, že Vitamín C zlepšuje vstřebávání železa v těle, a tím zabraňuje jeho nedostatku. Nedostatek železa totiž způsobuje chudokrevnost a tak je konzumace Vitamínu C tedy i Pomela dobrá v boji proti chudokrevnosti.

13. Zdravé srdce

Pomelo napomáhá regulovat cholesterol v těle a tím pádem udržuje naše srdce zdravé. Vitamín C obsažený v Pomelu pomáhá regulovat krevní tlak a správný průchodu krve.

Léčivý plod, díky kterému zhubnete? Jednoznačně pomelo

Sdílej se svými přáteli…

Pomelo a jeho účinky na zdraví – proč si ho dát?

Exotické ovoce pomelo se může stát nedílnou součástí vaší redukční diety. Díky jeho příznivému působení na váš organismus budete snáze a příjemněji hubnout. Jak toto ovoce a jeho mocnou přírodní sílu nejlépe využít?

Před konzultací

Po konzultaci

−10 kg

  • Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
  • Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
  • 60 minut s nutričním specialistou

Dnes za akční cenu 200 Kč

Původní cena konzultace: 600 Kč

Plod připomínající velký grep má velký obsah vitamínu C a A. Obsahuje také železo a draslík. Naopak neobsahuje prakticky žádný sodík. Stává se účinným regulátorem cholesterolu v krvi a díky tomu má kladný vliv na prevenci srdečně-cévních onemocnění.

Jeho velkou výhodou je, že neobsahuje žádný tuk a rovněž má minimum kalorií. Právě proto pomelo a hubnutí jsou rovnicí přímo směřující ke snižování vaší hmotnosti. Těm z vás, kteří tento citrusový plod ještě neokusili, ačkoli je běžně k dostání na pultech našich supermarketů a prodejen s ovocem a zeleninou, můžeme pomelo jenom doporučit.

Jak jíst nové ovoce

Pomelo pochází z jihovýchodní Asie, ale pěstují ho také v USA nebo v Karibiku. Jde o křížence grapefruitu s pomerančem. Patří do rodiny citrusovitých plodin. Na rozdíl od svého příbuzného grapefruitu, který je spíše kyselejší a natrpklý, pomelo je mnohem lahodnější. Chutná sladce.

Existují různé druhy pomela od kulatých přes ty s hruškovitým tvarem. Kůra je pórovitá a má zelené či žlutozelené zbarvení. Dužina může mít různé odstíny podle druhu pomela od bledě žluté přes oranžovou až po červenou.

Stejně jako pomeranč nebo grep jíme pomelo oloupané. Kromě pórovité kůry odstraníme i bílou kůži. Stahujeme i kůži z jednotlivých lodičkových dílků pomela, protože bývá nahořklá a moc bychom si na ní nepochutnali.

Když plod oloupeme a rozdělíme na dílky, můžete si začít pochutnávat.

Jeden kus ovoce ke svačině stačí

Ovoce, a tedy i pomelo, má v naší stravě nezastupitelnou úlohu. Dodává nám tolik potřebné vitamíny, které si naše tělo jinak neumí samo vyrobit. Navíc obsahuje velký podíl vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné a také hodně pro život nezbytných minerálních látek.

Zdravé hubnutí se bez konzumace ovoce neobejde. Ovoce na hubnutí se doporučuje, ovšem při jeho zařazování do jídelníčku byste měli dodržovat některé zásady. Především si musíte dávat pozor na obsah jednoduchých cukrů, kterých najdete v ovoci hodně.

 Sacharidy v ovoci mohou být zrádné, proto s nimi musíte ve vašem energetickém příjmu počítat. Tvoří až 80 % energetické hodnoty ovoce. Proto si ovoce včetně pomela dopřávejte hlavně dopoledne, kdy má vaše tělo nejlépe nastartované spalování. Odpoledne už si ovocnou svačinu raději odpusťte a večer ji rozhodně vynechte.

S množstvím ovoce to také nepřehánějte. K dopolední svačině vám bohatě stačí jedno pomelo.

Léčivé působení citrusového plodu

Redukční diety doporučují většinou maximálně dvě porce ovoce za den. Při posuzování, jak je ovoce vhodné do jídelníčku, byste také měli brát v úvahu jeho glykemický index. Tento parametr určuje, jak rychle se cukr z potraviny dostává do krve.

Rozhodně ale neexistuje žádný důvod, proč bychom pomelo neměli zařadit do svého jídelníčku. Pomelo nás výborně zasytí. Jídelníček může obsahovat pomelo nejenom jako čerstvý plod, ale také v marmeládách nebo ovocných salátech.

Kromě pomoci s hubnutím má pro naše tělo i některé léčivé účinky. Působí na odhleňování dýchacích cest, lečí kašel. Snižuje otoky, pomáhá při kocovině, úspěšně bojuje s vysokými hladinami cholesterolu.

Zlepšuje trávení. Pomelo je zkrátka takovou malou, ale účinnou lékárnou. Také doplňuje tekutiny, což oceníte hlavně v parném létě. Pomelo je ovocem, které na hubnutí opravdu funguje. Proto neváhejte a vyzkoušejte ho.

Pomelo má skvělé účinky na zdraví a hubnutí. Kolik ho jíst denně?

V pomelu najdeme řadu blahodárných látek, jako jsou vitamíny A a C. V tomto exotickém plodu jsou ale i minerály, jako jsou draslík, mangan či železo. „Výhodou je, že v tomto ovoci nenajdeme žádné látky, které by nám mohly nějak škodit. Nejsou v něm žádné tuky ani například sodík,“ uvedla pro Moje zdraví praktická lékařka Lucie Nováková.

„Rozhodně ale neplatí, že pokud budete toto ovoce konzumovat neustále, že zhubnete,“ podotýká lékařka. Podle lékařů a odborníků na stravu můžeme za den sníst klidně jedno či dvě pomela. Uváděný citrus totiž působí i jako antioxidant, zlepšuje trávení, a díky tomu nám pomáhá zrychlit metabolismus.

„Je i skvělým doplňkem stravy, pokud pacient trpí kašlem či nejrůznějším typem viróz. Pomelo ale přispívá i k odstranění otoků,“ uvádí Nováková s tím, že obsažené látky v tomto ovoci bojují s vysokým cholesterolem a zasytí nás i při nízké hodnotě kalorií. Kromě toho má pomelo i schopnost detoxikovat náš organismus.

Jak jíst pomelo?

Toto ovoce se obvykle jí čerstvé, pochutnat si ale můžete i na kandovaném či sušeném pomelu. Pokud chcete zhubnout, obecně se doporučuje jeho konzumace za syrova. Jediné, co vás může odradit, je potřeba oloupat nejen celý plod, ale i jednotlivé dílky. Ale pořád zdravější zábava večer u televize než pojídání chipsů.

„V syrové formě má pomelo vůbec nejnižší energetickou hodnotu a na dobrých hodnotách je i takzvaný glykemický index – ten znázorňuje rychlost vstřebávání cukru do krve,“ vysvětluje doktorka.

A pokračuje: „Pozor bychom si naopak měli dát na starší plody.“ Pokud ale vidíte, že je v obchodě pomelo za až moc nízkou cenu, může být přezrálé – v plodu v takovém stavu už ale také najdeme mnohem více kalorií.

„Pokud toto ovoce budete mlsat kandované, rozhodně nemůžete čekat žádné výsledky, znovu podotýkám, že je nutné jej skutečně konzumovat syrové,“ upozorňuje odbornice. Nic ale nebrání tomu přidat tento plod například do různých salátů. Skvělý je i s bílým jogurtem a s müsli.

Které ovoce má nejméně kalorií?

V rámci množství kalorií se pomelo umístilo na třetím místě. Prvenství drží ovoce s názvem sweetie (něco mezi pomelem a grepem) a na druhé pozici je všem dobře známý grapefruit. Obecně platí, že na prvních příčkách najdeme právě citrusy.

Mezi ně patří například i citron, který je bohatý zejména na vitamín C. Citronová šťáva je totiž skvělá na odstraňování usazených solí v našem organismu. Používá se například i při dně a dalších problémech s našimi klouby.

Každý den je dobré pít citrusovou šťávu zředěnou vodou. Kromě toho obsahují citrony i oleje, které jsou účinné pro rozpouštění žlučových kamenů. Je ale i skvělým pomocníkem při pálení žáhy a má i antibakteriální účinky.

Kromě toho pomáhá i snižovat horečku.

Na klouby je dobrý i citron

„Citron je ovoce bohaté na vitamín C, který nám prospěje v pochmurných zimních dnech k povzbuzení imunity. Citronová šťáva navíc z organizmu odstraňuje i usazené soli. Při dně a jiných kloubních potížích se doporučuje každodenní pití zředěné šťávy z citronů a potírání kostních výrůstků. Obecně pak konzumace šťávy z tohoto ovoce pomáhá trávení,“ říká lékařka.

Grapefruit pomáhá i při léčbě srdečních chorob

Podívejme se ještě na již zmiňovaný grapefruit. Pro náš organismus jsou dobré zejména plody s růžovou a oranžovou dužinou. „Díky velkému množství karotenoidů jsou totiž dobré i jako prevence rakoviny.

Kromě toho v nich najdeme i blahodárný draslík, hořčík či vápník, naopak v něm nenajdeme žádné sacharidy a nenarazíme v něm ani na sodík, který našemu organismu naopak škodí.

Právě pro velké množství uváděného draslíku je grepy dobré konzumovat při léčbě různých srdečních onemocnění,“ popisuje lékařka.

Větší množství by jich měli jíst i lidé trpící hypertenzí (zvýšený krevní tlak). Látky v tomto ovoci obsažené totiž pomohou krevní tlak snížit.

Více informací o zdravém životním stylu najdete na Moje zdraví.

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!

7 důvodů proč jíst pomelo

Pomelo je velké asijské citrusové ovoce, které chutná podobně jako grapefruit, ale je sladší. Obsahuje několik vitamínů, minerálů a antioxidantů, díky nimž se vyplatí zařadit ho do vaší stravy.

Reklama

Zde je 7 důvodů proč se vyplatí pomelo zařadit do vašeho jídelníčku:

1. Vysoce výživné

Pomelo obsahuje různé vitamíny a minerály a je vynikajícím zdrojem vitamínu C.

Reklama

Jedno oloupané pomelo (asi 610 gramů) obsahuje:

  • Kalorie: 231
  • Proteiny: 5 gramů
  • Tuky: 0 gramů
  • Sacharidy: 59 gramů
  • Vláknina: 6 gramů
  • Riboflavin: 12,6 % doporučené denní dávky (DDD)
  • Thiamin: 17,3 % DDD
  • Vitamin C: 412 % DDD
  • Měď: 32 % DDD
  • Draslík: 28 % DDD
Budete mít zájem:  Malárie – příznaky, léčba, prevence

Jedno pomelo obsahuje dostatek vitaminu C na několik dní, vitamin C je silný antioxidant zvyšující imunitu, který pomáhá předcházet poškození buněk škodlivými sloučeninami nazývanými volné radikály.

Reklama

Pomelo je také bohaté na další vitamíny a minerály, včetně draslíku, který pomáhá regulovat rovnováhu tekutin a krevní tlak.

2. Plné vlákniny

Jedno pomelo nabízí 6 gramů vlákniny. Většina lidí by se měla snažit získat ze stravy alespoň 25 gramů vlákniny denně, takže ovoce je vynikající způsob, jak si dostatek vlákniny ve stravě zajistit. Je obzvláště bohaté na nerozpustnou vlákninu, které prospívá zdraví vašich střev a zabraňuje zácpě. Vláknina také slouží jako zdroj potravy pro zdraví prospěšné bakterie ve střevě.

Kromě toho bývá ovocná vláknina, jako například vláknina z pomela, spojena se zlepšenou hustotou kostí, dlouhodobým udržováním hmotnosti, zlepšeným zdravím střev a mozku a sníženým rizikem některých chronických chorob.

3. Podporuje hubnutí

Pomelo vám může pomoci zhubnout. Jedno oloupané pomelo (asi 610 gramů) obsahuje 231 kalorií, což je relativně nízké množství pro tak velký objem jídla.

A co víc, pomelo obsahuje bílkoviny a vlákninu, které vám pomohou cítit se sytými po delší dobu. Potraviny obsahující bílkoviny a vlákninu pomáhají navozovat pocity plnosti.

Je proto pro vás jednodušší snížit příjem kalorií a zhubnout konzumací těchto potravin

4. Bohaté na antioxidanty

Pomelo je plné antioxidantů, které mohou zabránit a zvrátit poškození buněk způsobené volnými radikály. Volné radikály jsou sloučeniny, které se nacházejí v životním prostředí a potravě. Mohou způsobit zdravotní problémy a chronická onemocnění, pokud se ve vašem těle nahromadí ve velkém množství.

Pomelo obsahuje nejen více než 400 % DDD pro vitamín C, silný antioxidant, ale také obsahuje několik dalších antioxidačních sloučenin.

Hlavními antioxidanty v pomelu jsou naringenin a naringin, které se běžně vyskytují v citrusových plodech. Pomelo navíc obsahuje lykopen, protizánětlivý antioxidant, který je přítomen také v rajčatech.

Mnoho výhod pomela, například jeho vliv proti stárnutí nebo pozitivní vliv na zdraví srdce, se připisuje jeho vysokému obsahu antioxidantů.

5. Dobré pro vaše srdce

  • Pomelo může posílit zdraví srdce snížením hladiny cholesterolu a triglyceridů, dvou krevních tuků, které souvisejí s onemocněním srdce.
  • Jedna 21denní studie na potkanech zjistila, že užití koncentrovaného extraktu z pomela snížilo hladiny triglyceridů až o 21 %, celkový cholesterol až o 6 % a LDL (špatný) cholesterol až o 41 %.
  • Další studie uvádí, že k tomuto efektu může docházet tím, že pomelo brání plnému vstřebávání cholesterolu ze stravy.

6. Pomáhá zpomalovat stárnutí

Díky vysokému obsahu antioxidantů může pomelo působit proti stárnutí. Antioxidanty, včetně vitamínu C, mohou zabránit poškození kůže způsobenému škodlivými volnými radikály a pomoci vám udržet si mladší vzhled.

Pomelo může také snižovat tvorbu konečných produktů pokročilé glykace (AGEs), které jsou způsobeny vysokou hladinou cukru v krvi. AGEs mohou přispět k procesu stárnutí tím, že způsobují změnu barvy kůže, špatnou cirkulaci krve a problémy se zrakem a ledvinami – zejména u lidí s diabetem 2. typu.

7. Pomáhá bojovat s rakovinnými buňkami

Pomelo může také pomoci zabíjet rakovinné buňky a zabránit šíření rakoviny. Jedna studie na myších zjistila, že extrakt z kůry pomela potlačil růst nádoru, posílil imunitní systém a zabil rakovinné buňky.

Kromě toho bylo prokázáno, že naringenin – jeden z hlavních antioxidantů v pomelu, dokáže zabíjet rakovinové buňky u rakoviny prostaty a slinivky břišní a také zpomalil šíření rakoviny plic.

Stále je však zapotřebí dalšího výzkumu na lidech, aby bylo možné plně porozumět účinku pomela na rakovinu.

Závěr

  1. Pomelo je vysoce výživné ovoce s nízkým obsahem kalorií a plné vitamínů, minerálů a antioxidantů.
  2. Obsahuje také vlákninu a bílkoviny, které vám mohou pomoci udržet vás syté po delší dobu.
  3. Dále se může pochlubit mnoha pozitivními účinky na vaše zdraví, je však třeba více výzkumů na lidech, aby bylo možné plně porozumět některým z těchto zdravotních účinků.
  4. Další recepty obsahující pomelo.

Grapefruit – zdravé ovoce, které může zdraví i poškodit

Grepy jsou samy o sobě zdrojem řady prospěšných látek, hlavně vitaminu C. Pozor na toto populární hořkosladké ovoce si ale musejí dát lidé, kteří pravidelně užívají určité léky. Jejich kombinace s grapefruitem totiž může vést k závažným nežádoucím účinkům. Kterých léků se situace týká a komu se vyplatí ostražitost?

Grepy obsahují chemické látky, kterým se říká furanokumariny. Ty ovlivňují funkci enzymu, který je v lidském těle důležitý pro metabolismu mnoha léčiv.

Látky obsažené v grapefruitové šťávě mohou prostřednictvím působení na enzym vést k tomu, že účinné látky léku zůstávají v těle déle, než farmakologové při testech předpokládali.

Tím se zvyšuje koncentrace léků v těle a může dosáhnout tak vysokých hladin, které už mohou poškodit zdraví.

Které léky rozhodně nekombinovat s grepy?

Nežádoucí působení grapefruitové šťávy v kombinaci léky bylo poprvé pozorováno u preparátů, které se užívají pro léčbu vysokého krevního tlaku a kterým se říká blokátory vápníkových kanálů. Zatím největší nežádoucí vliv pak byl popsán u simvastatinu, což je účinná látka léků snižujících vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

Kde se grepy vzaly a co obsahují? Grepy prý byly poprvé objeveny v 18. století na karibském ostrově Barbados. Jedná se o křížence mezi pomerančem a pomelem. Dnes se grepy pěstují v několika barevných variantách, a to hlavně v Číně, v USA a v Mexiku. Grepy jsou vydatným zdrojem řady vitaminů, hlavně vitaminu C, ale obsahují i zdraví prospěšnou vlákninu a antioxidanty.

Doposud odborníci odhalili více než 40 léků, které mohou v případě kombinace s grepem vést k nežádoucím vedlejším účinkům.

Kromě už zmíněných léků na krevní tlak a pro regulaci hladiny cholesterolu (statiny) jde například o některé léky proti rakovině nebo o některá imunosupresiva, tedy léky potlačující reakci imunitního systému (třeba v případě transplantací).

Nežádoucí účinek grepu byl dále pozorován u některých antidepresiv (benzodiazepiny), u léků užívaných při vředové nemoci žaludku (např. omeprazol) nebo při onemocněních prostaty (sildenafil).

Typy nežádoucích reakcí

Dávka = rozdíl mezi zdravím a nemocí, mezi lékem a jedem Lékaři a farmaceutické firmy věnují mnoho času a peněz testování nových léků a hledání takové dávky, která by co nejúčinněji léčila konkrétní nemoc, ale zároveň co nejméně škodila.

Hledají tedy dávku, který by způsobovala co nejméně nežádoucích účinků. Už po staletí je známo, že tatáž chemická látka může být zdraví zachraňujícím lékem i velmi nebezpečným jedem.

Rozdíl mezi zdravím a nemocí (nebo dokonce životem a smrtí) může spočívat v tom, kolik se určité látky dostane do lidského těla a jakou cestou. Proto je velmi důležité přesně dodržovat nejen předepsané množství léku, ale také čas, kdy lék užívat.

Účinek léků také může ovlivňovat i to, co jíme nebo pijeme. Proto se některé léky užívají nalačno, jiné naopak po jídle atd.

Nežádoucí účinky kombinace léku s grapefruitem jsou různé a závisí na typu preparátu. Státní ústav pro kontrolu léčiv například uvádí, že lék pro snížení vysokého krevního tlaku (felodipin) může při kombinaci s grepy vést k příliš velkému snížení tlaku krve.

V případě cyklosporinu, což je lék k potlačení nežádoucí imunitní reakce, se zvyšuje riziko toxického působení na organismus pacienta.

U již zmíněného simvastatinu, který snižuje hladinu cholesterolu, může kombinace s grepem vyvolat svalovou slabost nebo dokonce akutní rozpad kosterního svalstva.

Pozor na další léky, ale i běžné potraviny

Grapefruity nejsou jedinou potravinou, která může ovlivnit působení léků. Asi nejznámější je varování, že některé léky se nesmí kombinovat s alkoholem. Nicméně účinky léků může ovlivnit také kouření, mléko a mléčné výrobky, česnek, třezalka tečkovaná nebo kozlík lékařský.

Komplikace může způsobit i kombinace léků předepsaných lékařem s těmi, které si dnes každý může volně zakoupit nejen v lékárně, ale třeba i u benzinové pumy. Příkladem jsou třeba léky proti pálení žáhy (antacida) nebo léky proti horečce na bázi kyseliny acetylsalicylové.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení• Pokud vám lékař předepíše nový lék, měl by vás upozornit na to, jak ho správně užívat, včetně toho, čemu se vyhnout. • Lékař by při předepisování nového léku měl vědět, které léky už užíváte, např. léky naordinované jiným lékařem nebo volně prodejné.

Pokud se vás na užívané léky sám nezeptá, upozorněte ho sami. • Pokud užíváte více léků a jejich jména si špatně pamatujete, napište si jejich názvy na malý papírek a dejte si ho do peněženky nebo k dokladům.

• Chcete-li užívat volně prodejný lék, zeptejte se v lékárně, zda ho můžete kombinovat s léky, které vám předepsal Váš lékař.

• Přečtěte si příbalový leták každého léku, který chcete užít. Informace, které se týkající možných interakcí nebo nežádoucích reakcí, jsou povinnou součástí takových letáků.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector