Pomazánkové máslo prohrálo soud. Opět

Hlavní strana > Domácí

Pomazánkové máslo prohrálo soud. Opět

18.10.2012 10:16 Aktualizováno 18.10. 11:14

Česko ve čtvrtek u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o pomazánkové máslo. Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat, neobsahuje totiž dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy.

Podle nich jde o „roztíratelný tuk“. České ministerstvo zemědělství (MZe) text rozsudku analyzuje, případně zahájí kroky ke změně vyhlášky pro mléko a mléčné výrobky, která je podle soudu v rozporu s bruselskými předpisy.

Změna předpisu by trvala několik měsíců, uvedl úřad.

U lucemburského tribunálu Česko v roce 2010 zažalovala Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle nich výrazem „máslo“ je možné označovat pouze ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent.

Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.Česko musí vyhovět rozsudku v co nejkratší době. Pokud tak neučiní, může ho Komise znovu zažalovat.

Tentokrát však může rovněž navrhnout, aby soud rozhodl o uvalení peněžitých sankcí.

„Soudní dvůr určuje, že Česká republika tím, že povolila uvádění na trh mléčného výrobku, který nelze kvalifikovat jako máslo, pod obchodním označením 'pomazánkové máslo', nesplnila povinnosti, které pro ni vyplývají z nařízení,“ uvedl tribunál.

„Evropský soudní dvůr vystavil pomazánkovému máslu stopku, výrobek s třicetiletou tradicí budeme muset přejmenovat,“ uvedl v reakci na rozsudek europoslanec Jan Březina, který se touto problematikou zabývá. „Po loňském rozhodnutí Evropské komise neuznat pomazánkové máslo jako zaručenou tradiční specialitu je to druhá rána tomuto tradičnímu českému výrobku,“ dodal. Připomněl také, že rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat.

Protože rozsudek neobsahuje lhůtu, do kdy je nutno pomazánkové máslo přejmenovat, je třeba tak učinit bezodkladně, řekl dále Březina.

V praxi to znamená nutnost provést standardním způsobem změnu příslušných vnitrostátních předpisů a uvést je do souladu s rozsudkem.

V případě pomazánkového másla se jedná o vyhlášku ministerstva, takže změna bude procedurálně velmi snadná a rychlá. V případě, nerespektování verdiktu by hrozila pokuta v řádu miliónů eur, dodal Březina.

Ani tradiční známkaČeši se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však Komise zamítla. Praha neuspěla ani s žádostí o tom, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita.

To je udělováno za účelem propagace tradičních produktů se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.Z českého pohledu jde o druhý neúspěch v řadě v poslední době.

Potravinářská společnost Hamé totiž neuspěla u Evropské komise s žádostí o zařazení „Marmelády meruňkové“, „Marmelády jahodové“ a „Marmelády linecké“ na seznam tradičních zaručených specialit EU. Název marmeláda se smí v EU používat jen pro výrobky z citrusů, u ostatního ovoce se jedná o džem.

Pomazánkové máslo prohrálo soud. OpětNěco z historie pomazánkového máslaVýrobek ze zakysané smetany a sušeného mléka či podmáslí se začal poprvé vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně. O dva roky později zahájila jeho produkcí také Choceňská mlékárna, která je nyní jeho největším tuzemským producentem. Pomazánkové máslo dnes vyrábí čtyři české mlékárny, které jej ročně vyprodukují kolem 8000 tun. Vedle tradičního neochuceného pomazánkového másla se vyrábí varianty ochucené.Výrobek obsahuje nejméně 31 procent tuku a 41 procent sušiny. Nesmí obsahovat rostlinné tuky ani konzervační látky, v opačném případě nesmí dle legislativy být prodáván jako „pomazánkové máslo“. Naprostá většina tuzemské produkce pomazánkového másla nachází uplatnění na domácím trhu, malá část se vyváží, například do Německa, tam však pod jiným názvem.Výjimka, o kterou Česko žádalo, se vztahovala pouze na tuzemský trh, kde je výrobek po více než 30 letech existence dostatečně znám. Navíc se prodává v úplně jiném obalu než klasické máslo, takže nemůže dojít k záměně obou výrobků, argumentovalo Česko v Bruselu. Například Španělsko a Velká Británie podle mlékařů navíc dostaly před lety výjimky pro produkt nesoucí v názvu máslo, přestože požadované parametry také nesplňuje.

Diskuze u článků starších půl roku z důvodu neaktuálnosti již nezobrazujeme. Vaše redakce.

Pomazánkové máslo není máslo. EU opět shodila českou žalobu | Moje peníze

LUCEMBURK/PRAHA Tribunál Soudního dvora EU zamítl žalobu, kterou Česko chtělo zrušit rozhodnutí Evropské komise. Ta neuznala pomazánkové máslo – rozšířené zboží v českých supermarketech – jako tradiční specialitu.

Je to podruhé, kdy se evropský soud českým výrobkem musel zabývat. Česko už totiž základní spor o pomazánkové máslo prohrálo v roce 2012. 

Tehdy dal Soudní dvůr EU za pravdu názoru komise, že výrobek nelze kvalifikovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, a tudíž jej nelze pod tímto názvem prodávat.

Komise v této věci Prahu žalovala už o dva roky dříve za nesplnění povinnosti. Vytýkala jí, že v Česku bylo možné uvádět na trh výrobek pod označením pomazánkové máslo, který ovšem fakticky máslem nebyl.

V reakci na tehdejší rozsudek čeští potravináři začali pomazánkové máslo přejmenovávat na „tradiční pomazánkové“, ačkoliv s postupem evropské exekutivy dál hlasitě nesouhlasili.

Česko boj nevzdalo a požádalo Evropskou komisi, aby výrobek uznala za „zaručenou tradiční specialitu“. Tam mohou být zapisovány mimo jiné potraviny z tradičních surovin a vyráběné tradičním způsobem. 

Komise to odmítla s odůvodněním, že zápis je v rozporu s nařízením o společné organizaci trhů, tedy ze stejného důvodu, kvůli kterému se jí označení „pomazánkové máslo“ od začátku nelíbilo. Výjimky z nařízení existují, jejich povaha „jasně vyplývá z tradičního užívání“, ale na jejich seznamu pomazánkové máslo není.

Padla poslední šance?

Česko toto rozhodnutí napadlo u Tribunálu Soudního dvora EU, kde v úterý neuspělo. Tribunál totiž dospěl k závěru, že uznání za zaručenou tradiční specialitu je stejně možné jen pro výrobek, který splňuje obchodní normy stanovené nařízením o organizaci trhů.

  • Na seznam výjimek je podle názoru soudců možné zapsat jen ty výrobky, „jejichž skutečnou povahu nelze zaměnit s povahou výrobků, jejichž označení je tímto nařízením chráněno“. 
  • Kdyby prý totiž členská země mohla použít režimu zaručené tradiční speciality k obcházení nařízení o společné ochraně trhu, narušilo by to jednotné označování zemědělských produktů a tedy i cíl zachování hospodářské soutěže a ochrany spotřebitelů.
  • Režim zaručené tradiční speciality má pomáhat evropským výrobcům tradičních produktů při prodeji a informování spotřebitelů o jejich tradiční povaze, nezavádí však ale alternativní systém norem, které musí výrobky splňovat, dodal tribunál.
Budete mít zájem:  Jak na vánoční stres? Víme co dělat a nedělat…

Česku tak zřejmě padla jedna z posledních možností, jak pro typicky českou pomazánku sporné označení prosadit. Proti dnešnímu rozhodnutí je sice možné odvolání, ovšem omezující se jen na právní otázky.

Ochrana pro ‚tradiční pomazánkové‘

Ministerstvo zemědělství v úterý uvedlo, že musí rozhodnutí Soudního dvora EU respektovat a že bude podpoří Českomoravský svaz mlékárenský, který se pokusí získat ochrannou známku alespoň pro název „tradiční pomazánkové“. ¨

„Podle informací MZe uvažuje Českomoravský svaz mlékárenský o znovupodání žádosti o zápis do rejstříku zaručených tradičních specialit pro upravený název ‚tradiční pomazánkové‘ a zajistit mu tak jeho jedinečné tradiční složení a charakteristický technologický postup výroby, byť pod novým názvem. Tuto aktivitu bude MZe podporovat,“ řekl mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Češi nesmí prodávat pomazánkové máslo, nakázal soud EU

Česko definitivně prohrálo s Bruselem boj o název Pomazánkové máslo

Lucemburk – Česko porušilo pravidla Evropské unie, když povolilo, aby se na trh dostaly výrobky označené jako pomazánkové máslo. Ve čtvrtek o tom rozhodl Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku.

„Česká republika tím, že povolila uvést na trh mléčný výrobek pod obchodním označením 'pomazánkové máslo', který nelze kvalifikovat jako máslo, nesplnila povinnosti, které pro ni vyplývají z nařízení,“ uvedli soudci.

Česko nyní musí vyhovět rozsudku v co nejkratší době. Pokud tak neudělá, může ho komise znovu zažalovat. „Jedná se o ránu do vazu, rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat.

V případě, že bychom ho nerespektovali a označení pomazánkové máslo dál používali, hrozí nám pokuta v řádu miliónů eur“, uvedl europoslanec Jan Březina, který se ochranou tradičních českých výrobků dlouhodobě zabývá.

Ministr zemědělství Petr Bendl chce ale ještě hledat možnosti, jak pomazánkové máslo zachránit.

Pojem máslo je podle norem Evropské unie možné používat pouze u výrobků obsahujících více než 80 procent mléčného tuku.

Pro české pomazánkové máslo podle Bruselu odpovídá název „roztíratelný tuk“.

České předpisy jsou volnější

Česká legislativa je v tomto směru mnohem volnější. Označení pomazánkové máslo umožňuje používat u výrobků obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku. Takové počínání je ale v rozporu s pravidly EU, potvrdil Evropský soudní dvůr.

  • Ten ve čtvrtek rozhodl, že pomazánkové máslo je podle pravidel EU pouze roztíratelný tuk a nemá potřebné parametry, aby mohlo být uváděno na trh pod označením máslo.
  • Podle „jednotného nařízení o společné organizaci trhů“  mohou být uváděny na trh pod označením „máslo“ pouze výrobky s obsahem mléčného tuku nejméně 80 % (ale současně méně než 90 %), s obsahem vody nejvýše 16 % a s obsahem mléčných netuků v sušině nejvýše 2 %.
  • České „pomazánkové máslo“ má však podle soudu nejméně 31 % hmotnostních tuku, nejméně 42 % hmotnostních sušiny a obsah vody až 58 %.

Přečtěte si také

Soudci také odmítli argument české vlády, podle které jde o tradiční českou specialitu, a proto si zaslouží automatickou ochranu bez ohledu na souhlas Evropské komise.

„Soudní dvůr tento argument odmítá. Připomíná, že nařízení výslovně zmocňuje Evropskou komisi k sestavení úplného seznamu produktů, na něž se na základě seznamů zaslaných členskými státy vztahuje výjimka, a rozhoduje, že k tomu, aby mohl výrobek požívat uvedené výjimky, je potřebné předchozí rozhodnutí komise,“ uvedli soudci.

Už loni Evropská komise rozhodla, že si české pomazánkové máslo nezaslouží speciální ochranu. Naopak – úředníci EU se domnívají, že takové označení klame spotřebitele. Šlo přitom o první českou žádost o ochranu nějakého výrobku, která v EU narazila na odpor. Dříve už Unie uznala jako tradiční specialitu například špekáčky nebo lovecký salám.

Oblíbený výrobek s tradicí

Pomazánkové máslo je oblíbeným tuzemským specifickým výrobkem s více než třicetiletou tradicí.

Nižší podíl tuku a nižší energetická hodnota pomazánkového másla v praxi znamená, že jde o výrobek, který je v souladu se současnými stravovacími trendy. Roční tuzemská produkce tohoto výrobku činí kolem 8000 tun.

Pomazánkové máslo vyrábí pět společností – Madeta a Laksyma a mlékárny v Chocni, Želetavě a v Bystřici pod Hostýnem. Pod změněnými názvy se vyváží do Polska, na Slovensko a také do Ruska, kde neplatí unijní legislativa.

ČR prohrálo spor s Evropskou komisí o pomazánkové máslo

Česko u Soudního dvora EU prohrálo letitý spor o pomazánkové máslo. Tímto názvem už není možné tradiční český výrobek označovat. Neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku. Máslo musí podle norem Unie obsahovat přes 80 procent tuku. Unijní předpisy doporučují například označení „roztíratelný tuk“. Českým mlékařům se verdikt nelíbí.

Evropská komise zažalovala Česko u lucemburského tribunálu v roce 2010. Češi se pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Vztahovala se pouze na prodej na tuzemském trhu, kde se podle české argumentace prodávalo pomazánkové máslo v jiném obalu než klasické máslo. Praha ale neuspěla ani se žádostí o to, aby pomazánkové máslo dostalo označení zaručená tradiční specialita. To se uděluje za účelem propagace tradičních produktů se specifickým charakterem a vlastnostmi. České pomazánkové máslo má asi třetinu tuku a vyrábí se už od 70. let. Proč se začalo vyrábět, shrnuje předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

„Byl určitý nedostatek mléčného tuku, takže bylo potřeba vyvinout výrobek, který bude mít nižší množství tuku. Druhý takový důvod bylo připravit výrobek zdravé výživy. Třetí důvod bylo připravit mléčnou pomazánku na bázi mléčného tuku, která bude roztíratelná bezprostředně po vyjmutí z ledničky.“

Čeští výrobci nyní musí produkt přejmenovat. Z rozsudku navíc vyplývá, že bezodkladně. Evropská komise může v případě zdržení Česko znovu zažalovat, lze ale také navrhnout uvalení peněžitých sankcí. Jednou z alternativ pro nový název je „České pomazánkové“, máslová pomazánka nebo nátěrka. Michal Němec z mlékárenské sekce Potravinářské komory si ale myslí, že změna názvu bude pro českého spotřebitele matoucí.

Budete mít zájem:  Praktický Lékař Návštěva Doma?

„Spotřebitel si za 40 let, co je tento výrobek na trhu, zvykl na určitý název a vyhledává ho. Pokud bude tento výrobek pod jiným názvem, tak už ta orientace toho spotřebitele je narušená, určitě to bude komplikace. Mlékárny samozřejmě jsou připraveny na to, se s tím nějakým způsobem budou muset vypořádat, nicméně je to pro ně docela výrazná komplikace.“

Podle ředitele Choceňské mlékárny Pavla Marka dokonce hrozí, že koncem prodeje másla a výměnou za smetanovou pomazánku by produkt ztratil kvalitu a tím i zákazníky.

České ministerstvo zemědělství také zahájí kroky ke změně vyhlášky pro mléko a mléčné výrobky, která je podle soudu v rozporu s unijními předpisy. Podle ministra Petra Bendla z ODS by změna vyhlášky mohla trvat několik měsíců.

„Musíme upravit vyhláškou celou tu záležitost a ta standardně trvá dva až tři měsíce. Do té doby se pomazánkové máslo bude moci prodávat.“

Výrobci by tak měli relativně dlouhý čas na změnu názvů na obalech či v reklamě. Úřad podle ministra Bendla bude analyzovat, zda verdikt dává Česku ještě nějaký prostor pro uznání názvu. Podle europoslance Jana Březiny stále šance je.

„Myslím si, že se ten proces musí zopakovat, to znamená (Evropská) komise se musí znovu požádat o výjimku. Samozřejmě my musíme do té doby respektovat rozhodnutí a verdikt toho soudu, ale pakliže nechceme ztratit, tak do toho boje musíme znovu.“

Z českého pohledu jde o druhý podobný neúspěch v poslední době. Potravinářská společnost Hamé totiž neuspěla u Evropské komise s žádostí o zařazení marmelády na seznam tradičních zaručených specialit. Název marmeláda se smí podle Unie používat jen pro výrobky z citronů a pomerančů.

Soud EU opět odmítl snahu Česka prosadit užívání termínu „pomazánkové máslo“

Tribunál Soudního dvora EU dnes v Lucemburku zamítl žalobu, kterou Česká republika chtěla zrušit rozhodnutí Evropské komise neuznat naše označení „pomazánkové máslo“ jako zaručenou tradiční specialitu. Vyplývá to z tiskové zprávy soudu. Někteří čeští europoslanci si ale myslí, že bychom se opět měli proti tomuto rozhodnutí odvolat.

Je to podruhé, kdy se evropský soud českým výrobkem musel zabývat. Česko už totiž základní spor o pomazánkové máslo prohrálo v roce 2012. Tehdy dal Soudní dvůr EU za pravdu názoru komise, že výrobek nelze kvalifikovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, a tudíž jej nelze pod tímto názvem prodávat.

Komise v této věci Prahu žalovala už o dva roky dříve za nesplnění povinnosti. Vytýkala jí, že v Česku bylo možné uvádět na trh výrobek pod označením „pomazánkové máslo“, který ovšem fakticky máslem nebyl. V reakci na tehdejší rozsudek naši potravináři začali pomazánkové máslo přejmenovávat na „tradiční pomazánkové“, ačkoliv s postupem evropské exekutivy dál hlasitě nesouhlasili.

Česko boj nevzdalo a požádalo Evropskou komisi, aby výrobek uznala za „zaručenou tradiční specialitu“. Tam mohou být zapisovány mimo jiné potraviny z tradičních surovin a vyráběné tradičním způsobem.

Komise to odmítla s odůvodněním, že zápis je v rozporu s nařízením o společné organizaci trhů, tedy ze stejného důvodu, kvůli kterému se jí označení „pomazánkové máslo“ od začátku nelíbilo.

Výjimky z nařízení existují, jejich povaha „jasně vyplývá z tradičního užívání“, ale na jejich seznamu pomazánkové máslo není. Toto rozhodnutí napadlo u Tribunálu Soudního dvora EU, kde dnes neuspělo.

Na seznam výjimek je podle názoru soudců možné zapsat jen ty výrobky, „jejichž skutečnou povahu nelze zaměnit s povahou výrobků, jejichž označení je tímto nařízením chráněno“. Česku tak zřejmě padla jedna z posledních možností, jak pro typicky českou pomazánku sporné označení prosadit. Proti dnešnímu rozhodnutí je sice možné odvolání, ovšem omezující se jen na právní otázky.

„V případě ochranného režimu zaručené tradiční speciality EU se má posuzovat a hodnotit v prvé řadě to, zda daný výrobek vykazuje specifické chuťové a technologické vlastnosti a zda se vyskytuje na trhu po dobu minimálně 30 let.

Přestože zazněly přesvědčivé argumenty dokládající, že Pomazánkové máslo obě tyto podmínky splňuje, Evropská komise se s nimi žádným způsobem nevypořádala a žádost smetla ze stolu s poukazem na nesoulad označení Pomazánkové máslo s požadavkem na 80 procent podílu mléčného tuku,“ říká k rozhodnutí soudu europoslanec Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti.

„Je třeba uznat, že v průběhu této komplikované kauzy jsme se dopustili některých zaváhání zejména procesního rázu, která se později těžko napravují.

To by však nemělo vést k tomu, že se z Pomazánkového másla stane terč, do kterého se Evropská komise i soudní Tribunál EU až příliš snadno strefují.

Proti rozhodnutí se lze ve lhůtě dvou měsíců odvolat k Soudnímu dvoru EU,“ dodává k tomu Pospíšil.

Česko prohrálo u evropského soudu další spor o název pomazánkové máslo

Česko opět neuspělo ve sporu o název pomazánkové máslo. Tribunál Soudního dvora EU zamítl žalobu, prostřednictvím které se Česko snažilo zachránit označení „pomazánkové máslo“ jako zaručenou tradiční specialitu. Soudci tak potvrdili původní rozhodnutí Evropské komise, podle níž není možné výrobek nazývat máslem, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

Název obsahující slovo máslo by podle soudu mátl spotřebitele a narušoval rovné podmínky na jednotném trhu. Běžné máslo musí mít podle evropského nařízení 80 až 90 procent mléčného tuku, pro pomazánkové stačí 31 procent.

„Základní problém ochrany trhu, který Tribunál akcentoval stejně jako předtím Komise, je zaměnitelnost mezi normálním máslem a pomazánkovým máslem. Rozhodnutí mi přijde jako poměrně logické,“ míní Jan Kovář, hlavní analytik think-tanku Evropské hodnoty.

Česko podobný spor prohrálo už podruhé. Poprvé dal Tribunál za pravdu eurokomisařům před třemi lety. Už tehdy začali výrobci používat název tradiční pomazánkové.

Výjimka jen pro Česko neprošla

Čeští mlékaři upozorňují, že výjimku žádali jen pro tuzemský trh, kde je rozdíl mezi máslem a pomazánkovým máslem mezi lidmi dostatečně známý. Ani tím ale soud nepřesvědčili.

„My jsme výjimku požadovali pouze pro ČR. Komise měla pravdu, protože ten výrobek skutečně není máslem, ale my jsme nikdy nedeklarovali, že to máslo je. Název výrobek získal, když byl v 70. letech vyvinut, a tak se to s ním táhlo. Je pravda, že to odporovalo platné evropské legislativě,“ připouští předseda Českomoravského mlékárenského svazu Jiří Kopáček.

Budete mít zájem:  Fotografie z misí Lékařů bez hranic

Podle něj se však výrobek pod názvem pomazánkové máslo do jiných členských zemí EU nevyvážel, ale označoval se jako mléčná pomazánka.

Nový cíl – 'tradiční pomazánkové'

„Z naší strany to byl poslední pokus, jak udržet naše tradiční označení. Zarážející na tom je spíše skutečnost, že nám nebyla udělena výjimka na označování tradičního produktu podobně, jak to učinila EU dříve pro jiné země,“ říká Jiří Kopáček.

Pomazánkové máslo není skutečným máslem, ale pomazánkou vyrobenou ze zakysané smetany obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím a dalšími složkami. Obsahuje nejméně 31 % mléčného tuku a 42 % sušiny. Běžné máslo musí mít podle evropského nařízení 80 až 90 % mléčného tuku. V Česku se pomazánkové máslo vyrábí od roku 1977, nově pod názvem tradiční pomazánkové.

„Produkt je skutečně tradiční specialitou, v ČR se vyrábí téměř 40 let podle zcela unikátní receptury. My se v žádném případě nevzdáváme. Vzhledem k tomu, že to nedopadlo s registrací pod názvem pomazánkové máslo, požádáme EU o zápis tohoto výrobku na seznam s jeho novým označením tradiční pomazánkové,“ dodává šéf mlékárenského svazu.

A podobně to vidí i ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. „V tento okamžik se jeví jako jediná možnost požádat o označení znovu, ale změnit název ne na pomazánkové máslo, ale například tradiční pomazánkové.“

Česko se proti rozsudku ještě může odvolat k Soudnímu dvoru EU, tedy nejvyššímu soudu v Evropské unii. Podle diplomatů ale moc šancí nemá.

Související příspěvky

Ochranná známka zaručuje kvalitu potravin, euroskeptici ale rozhodnutí EU často kritizují

Prezident Zeman dostal při návštěvě Madety poslední pomazánkové máslo

Firmy počítají náklady na nové obaly pro pomazánkové máslo

Mlékaři pomazánkové máslo přejmenují, náklady vyjdou na statisíce

Česko prohrálo spor s Evropskou komisí o označení pomazánkové máslo

Evropský soud může svým verdiktem zakázat název pomazánkové máslo

České pomazánkové máslo možná přijde o svůj název. Odporuje totiž normám EU

autoři: oho , mka

Po marmeládě zakázala EU i název „pomazánkové máslo“

Pomazánkové máslo

• 

ZDROJ: B2C

Česká republika dnes u Soudního dvora Evropské unie prohrála v letitém sporu o pomazánkové máslo. Podle verdiktu není možné tento český výrobek označovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Prý jde jen o roztíratelný tuk. Nedávno přitom Evropská komise zakázala české firmě Hamé používat označení marmeláda.

Česko zažalovala u lucemburského tribunálu v roce 2010 Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel.

Podle nich ale výrazem máslo je možné označovat pouze ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent výrobku.

Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u potravin obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

„Výrobek s třicetiletou tradicí budeme muset přejmenovat,“ uvedl v reakci na rozsudek europoslanec Jan Březina, který se touto problematikou zabývá. „Po loňském rozhodnutí Evropské komise neuznat pomazánkové máslo jako zaručenou tradiční specialitu je to druhá rána tomuto českému výrobku,“ dodal. Připomněl také, že rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat.

Protože rozsudek neobsahuje lhůtu, do kdy je nutno pomazánkové máslo přejmenovat, je třeba tak učinit bezodkladně. „V praxi se musí standardním způsobem změnit příslušné vnitrostátní předpisy a uvést je do souladu s rozsudkem.

V případě pomazánkového másla se jedná o vyhlášku ministerstva, takže změna bude procedurálně velmi snadná a rychlá,“ vysvětlil Březina.

Pokud bychom rozhodnutí nerespektovali a označení pomazánkové máslo dál používali, hrozí nám pokuta v řádu milionů eur.

„Rozsudek soudu musíme akceptovat, ale nesouhlasíme s ním. Měli jsme dostat výjimku, jako mají v EU například buráková másla a další výrobky,“ řekla deníku E15 mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Producenti se nyní podle jejích slov opět budou snažit dosáhnout toho, aby bylo pomazánkové máslo zapsáno na seznam zaručených tradičních specialit EU.

Žádost o to podali výrobci k Evropské komisi v prosinci 2010, ta ji ale zatím ještě nezveřejnila a nezačala tak ani lhůta pro podávání případných námitek ze stran subjektů z celé EU. „Po zapsání na seznam by se mohly případně jednání o uznání pomazánkového másla znovu otevřít,“ dodala mluvčí.

Ministerstvo zemědělství dnešní verdikt posuzuje.

„Je třeba jej respektovat, nicméně dosud nejsme přesvědčeni o správnosti postupu Evropské komise, která v minulosti zamítla zápis označení pomazánkové máslo na seznam výjimek, aniž by provedla řádný konzultační postup s členskou zemí,“ uvedl ministr Petr Bendl. Úřad podle něj bude analyzovat, zda rozsudek dává Česku ještě nějaký prostor pro uznání názvu výrobku s více než třicetiletou tradicí. „Pokud ano, určitě jej využijeme,“ dodal Bendl.

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani s žádostí o označení jako zaručená tradiční specialita. To je udělováno za účelem propagace tradičních produktů se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

Z českého pohledu jde o druhý neúspěch v řadě v poslední době. Potravinářská společnost Hamé totiž neuspěla u Evropské komise s žádostí o zařazení Marmelády meruňkové, Marmelády jahodové a Marmelády linecké na seznam tradičních zaručených specialit EU. Název marmeláda se smí podle EU používat jen pro výrobky z citronů a pomerančů, vše ostatní je džem.

Pomazánkové máslo je v pořadí třetím názvem, který výrobci potravin nesmí kvůli pravidlům EU pro tradiční výrobky prodávané v Česku používat.

Tím prvním byl rum, který se v Česku a předtím v Československu tradičně vyráběl z melasového či obilného lihu, zatímco v EU i ve světě se jako rum označuje pouze destilát z cukrové třtiny.

Producenti tuzemského rumu se proto ještě před vstupem do EU dohodli, že označení rum nahradí od roku 2003 slovem „tuzemák“.

Autor: ČTK, vag, duk

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector