Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!

Žádná návštěva Marbelly by nebyla úplná, aniž by vzorkovala místní lahůdky. Přečtěte si o našem výběru musejí vyzkoušet pokrmy, včetně sardinek vařených nad plážovými požáry a letního salátu tresky a pomerančů.

Ajoblanco

Ajoblanco (‚bílý česnek‘) je studená mandlová a česneková polévka, která pochází ze španělského období pod maurským pravidlem: dalšími klíčovými složkami jsou mléko, bílý chléb, hrozny a jablka. Často uvidíte ajoblanco podávané v Marbelle s oblohou šťavnatého melounu, což z něj činí osvěžující občerstvení nebo lehký oběd během intenzivního tepla v červenci a srpnu.

Pláže v Marbelle jsou bohaté na espos de sardinas – ‚špízy sardinek‘ – praskání nad žhavými uhlíky. Jedná se o nejjednodušší a chutnější způsob vaření těchto malých, ale masných ryb: sardinky jsou posypané dřevěnými tyčinkami, které se pak vysazují v písku vedle ohně. Kouřová chuť a křupavá kůže, kterou získávají, jsou vynikající.

Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!

Pescadito Frito (Fritura Malagueña)

Pokud jste v jedné z mnoha restaurací na mořské plody v Marbelle a máte těžké si vybrat mezi různými druhy nabízených ryb, existuje jedno jednoduché řešení: objednejte si Fritura Malagueña.

Tato specialita Costa del Sol se podává jako talíř smíšených mořských plodů, z nichž různé prvky – krevetky, chobotnice, sardinky, kusy tresky – jsou lehce smažené v kořeněném těstíčku.

Ideální pro sdílení.

Gambas al pil pil

Při návštěvě Marbelly si rychle uvědomíte, že mořské plody jsou tím nejlepším, což je dojem, který bude potvrzen pouze při pokusu o gambas al pil pil.

Surové krevety se smažou ve vlastních šťávách s olivovým olejem, chilli, parikou a česnekem, pak se podává horké v malých miskách tapas.

Miska je doprovázena klínami citronu a kusy rustikálního chleba, s nimiž se vyčistí pikantní omáčka.

Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!

Boquerónes

Boqueróni jsou hojně populární tapas po celém jižním Španělsku a čerstvá ryba v Marbelle je nutností. Jsou nabízeny buď jako studené občerstvení a oblečené v olivovém oleji, octě a česneku; nebo jinak jsou smaženy ve slaném těstíčku a podávány horké, spolu s povinným množstvím čerstvého citronu (nebo někdy vápna). Nejlépe si vychutnávala ledová kaña (malé pivo) v chiringuito.

Gazpacho

Gazpacho pochází z Andalusie a většina restaurací v Marbelle nabízí svou vlastní verzi této světově proslulé studené polévky.

Směs rajčat, papriky, česneku, kukuřice, chleba, olivového oleje, vody a česneku je vhodná pro lehký oběd nebo pro středně odpolední občerstvení, zvláště pokud navštívíte město na jaře nebo v létě.

Tato andaluská klasika je ještě příjemnější se sklenicí chlazeného bílého vína.

Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!

Ensalada Malagueña

Jak název napovídá, tento osvěžující salát je specialitou provincie Málaga a nachází se na většině menu v Marbelle. Je to směsice tresky, pomerančů, cibule, brambor a zelených oliv, jednoduše se solí, olivovým olejem a sherry octem. Kombinované příchutě jsou úžasné a pokrm je skvělým společným startérem, zejména proto, že velikost porcí v Marbelle je spíše velkorysá.

Báječné podzimní recepty na gril, které musíte vyzkoušet

Grilování v období žloutnoucích listů je snad ještě příjemnější než za horkých letních dnů. Ono taky komu by se chtělo rozpalovat gril, když venku praží slunce a vzduch má přes 30 stupňů.

To na podzim získává grilování úplně nový nádech.

Na hřejivé teplo sálající z plynového grilu se budete vyloženě těšit, a navíc v tomto ročním období můžete připravit fantastické pokrmy ze sezónních plodin.

Z dýně nemusíte vařit jen dýňovou polévku

Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!Milujete grilovanou zeleninu? Pak si oblíbíte i ryze podzimní plodinu – dýni. Jestli jste ji ještě nezkoušeli grilovat, pak je teď ten nejlepší čas. Dýně má lehounce nasládnou chuť a v kombinaci s kouřem z grilu je to jednoduše lahůdka. Dýni jen posolte a zakápněte olivovým olejem.

Dýně v sobě skrývají mnoho antioxidantů, které chrání tělo před různými nemocemi. Do jídelníčku byste je měli zařadit i proto, že obsahují vitamín C a dodávají energii. Patří mezi hutnější pokrmy, takže vězte, že po konzumaci vás hlad jen tak nepřepadne.

Houby z lesa rovnou na gril

Další podzimní specialitku představuje houbový špíz. Jestli i vy patříte mezi Čechy, kteří rádi vyrazí do lesa na houby a jsou v hledání úspěšní, pak máte vyhráno. Takové hříbky na grilu jsou opravdovou lahůdkou. Tvrdší houby nakrájejte na plátky a napíchněte na špíz. Potřete je olivovým olejem a přidejte nasekaný libeček.

Konzumace hub vám prospěje i po zdravotní stránce. Houby totiž obsahují velmi mnoho živin, minerálů a vitamínů. Zlepšují imunitní systém, a navíc vás dostatečně zasytí. V neposlední řadě budete mít i radost z úlovku, pokud si je nasbíráte sami.

Dozrávají fíky, nezapomeňte je přidat na gril

Podzim nahrává i grilování fíků, které dozrávají na konci léta a v září. Dejte si jen pozor na jejich rychlou zkázu a nakupte je maximálně dva dny dopředu. Rozkrojte fíky na půlku a pokapejte citronovou šťávou. Do každého kousku ještě můžete dát trochu modrého sýra.

Fíky jsou rovněž plné minerálních látek a vitamínů a mimo jiné pomáhají také se zažíváním. Konzumovat by je měli hlavně ti, kteří mají trochu línější střeva. Fíky totiž fungují jako přírodní projímadlo podobně jako švestky nebo kiwi.

Sezónní potraviny podzimu: co si dopřát v chladnějších měsících?

Obecná pravda, že všechno má svůj čas, platí i o jídle. Není nic jednoduššího než v kuchyni využívat místní potraviny, které jsou v daném ročním období k dispozici. Vychutnejte si blížící se podzim a vyrazte s námi na lov!

Proč jíst sezónně

Pro kvalitní potraviny je zásadní růst v přirozených podmínkách. Dlouhé přesuny a skladování jim neprospívají. Ovoce i zelenina tak zbytečně ztrácí živiny.

V posledních letech proto odborníci na výživu i šéfkuchaři dávají důraz na sezónní potraviny od místních zemědělců. Lépe chutnají, jsou často levnější a hlavně zdravější.

Naše tělo navíc potřebuje v každém ročním období něco jiného – na jaře očistit, v létě osvěžit a v chladných měsících zase nabrat sílu a vitamíny. Jaký jídelníček připravit na nadcházející podzim?

Plody podzimu

Na podzim potřebujeme hlavně posílit imunitu a nabrat energii. Nejjednodušší je proto sáhnout po dostupném ovoci – jablkách, hruškách, švestkách nebo hroznovém vínu.

Vlákninu, minerály a antioxidanty nejlépe dodají v čerstvém stavu, nemusíte se je ale bát ani tepelně upravovat. Vhod přijdou štrúdly nebo svařené džusy, které vás spolehlivě zahřejí.

Tepelně zpracované ovoce, třeba jablečný kompot, skvěle doplní i pečené kuře nadívané kuskusem.

TIP: Jablko se chuťově doplňuje i s energeticky vydatnými ořechy, nezapomeňte ani na ně a vyzkoušejte krůtí řízky s jablky a ořechy.

Z jablek, které nestihnete během pár týdnů sníst, můžete udělat křížaly. Ty zvládnete usušit i v elektrické troubě. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na tenké plátky.

Vyskládejte na pečící papír a pečte pozvolna v troubě rozpálené na 50 až 60 stupňů. Dvířka nechte pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Správně usušená jablka poznáte podle toho, že ztratí svou pružnost.

Hotové křížaly můžete ochutit skořicí a pak je uzobávat po celou zimu u televize.

Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!

Polévka na zahřátí

Podzimní zelenina má výhodu, že dlouho vydrží syrová i tepelně upravená. Navíc obsahuje živiny, které posilují imunitní systém v boji proti nachlazení a sezónním virózám. Nebojte se ji vařit, dusit nebo péct. Vhod přijde mrkev, zelí, cibule, ředkev, červená řepa, květák, pórek, kapusta nebo dýně.

TIP: Úplně nejjednodušší je připravit si pečenou podzimní zeleninu. Například červenou řepu, dýni a mrkev doplnit česnekem a cibulí, přidat pár lžic oleje, trochu soli a bylinek. Vše pak stačí dát do trouby rozpálené na 180 stupňů a péct do měkka zhruba 45 minut.

V chladném počasí určitě uspokojí talíř dobré polévky. Třeba dýňová obsahuje prospěšný betakaroten a vitamínu C a A. Jak na chutnou dýňovou polévku s kokosovým mlékem nebo na polévku z červené řepy s kozím sýrem, vám poradí Roman Paulus. Vyzkoušet můžete i jeho dýňovou kaši, kterou připravil jako přílohu k pečeným husím prsům.

Sezónní koření by pak mělo především zahřát – doporučuje se zázvor, skořice, badyán, tymián, kari a chilli. Zkusit byste proto měli i mrkvovou kaši se zázvorem. Z podzimních bobulí se doporučuje rakytník, který má blahodárné účinky na játra, plíce a zažívací systém a pomáhá i při nachlazení. Snídani proto může ozvláštnit třeba rakytníkový džem se skořicí.

A pokud chcete ušetřit, není nic jednoduššího než vyrazit na houby. Jedna z nejchutnějších podzimních hub je například čirůvka fialová, oblíbená například naložená ve sladkokyselém nálevu. Stejně jako ovoce i houby navíc můžete nasušit na nadcházející zimu.

Zvěřinové hody

Základem pořádné podzimní stravy musí být i maso – na podzim se přímo nabízí zvěřina.

Oproti běžným tmavým masům se maso divoké zvěře dobře tráví a je bohatší na železo a bílkoviny. Podíl bílkovin je daný vysokým obsahem aminokyselin. Například divočák jich má o desetinu více než prase domácí. A právě sloučenina z aminokyselin – takzvaný peptid – dodává masu jedinečné aroma i chuť. Zvěřina má také nízký obsah tuku – o 40 % méně než hovězí a o 10 % než kuřecí maso.

Budete mít zájem:  Sem vás dají, když budete v karanténě

Zvěřina v kuchyni si žádá dostatek času. Maso je potřeba nechat několik hodin odležet, aby se zbavilo tuhosti. Ještě více změkne a zmírní se jeho aroma, pokud ho naložíte do marinády.

Na tu základní jsou potřeba 2–3 lžíce octa, ¾ litru vody, celer, petržel, 2 mrkve, 2 cibule, jalovec, bobkový list, nové koření a tymián.

Nejdřív je potřeba svařit vodu, ocet a koření, potom přidat zeleninu a směsí zalít maso nejlépe v kamenné nádobě.

TIP: Vyzkoušejte i jednoduchou variantu z vína, na kterou budete potřebovat 150 ml červeného vína, 3 lžíce oleje, stroužek česneku, bobkový list, tymián, pepř a cukr. Všechny ingredience s masem stačí vložit do igelitového sáčku, pořádně uzavřít a několik hodin nechat uležet v lednici. 

Na talíři zvěřinu skvěle doplní vydatné knedlíky nebo bramborové noky či krokety. Ty chutnají skvěle i s kancem se šípkovou omáčkou podle Romana Pauluse.

TIP: Aby se maso nevysušilo, můžete ho před tepelnou úpravou pořádně prošpikovat.

A jakým pitím tuto velkolepou hostinu doprovodit? Nic nezkazí plná červená vína, třeba Pinot Noir, neboli Rulandské modré, vína z Bordeaux nebo španělská vína z oblasti Rioja. Stejně tak ale můžete vyzkoušet i silnější růžová vína. Jen to s nimi příliš nepřehánějte!

Podělte se s námi v komentářích o tom, co si na podzim nejraději dopřáváte vy!

Podzimní dieta, díll II.: Dalších 5 sezónních potravin, které rozhodně musíte vyzkoušet

30. 10. 2020 08:31

S příchodem chladnějšího počasí přirozeně tíhneme k teplým a hutným jídlům, které spolehlivě zasytí a zahřejí zevnitř. Podzimní pokrmy připravené ze sezónních surovin navíc hrají všemi barvami, a tak jsou pastvou pro tělo i pro oko.

Rozmanitost barev je zároveň známkou toho, že jídlo obsahuje širokou škálu nezbytných živin včetně přírodních barviv, které náš organismus s chutí využije. Nejznámějším příkladem jsou karoteny v oranžových plodech, které prospívají naší pokožce i zraku. Po jakých plodinách tedy sáhnout a co z nich připravit?

Jablka a hrušky

Čím nám prospívají?

Jablka a hrušky jsou doslova nabité živinami všeho druhu. Kromě vitamínu C obsahují také draslík a další stopové prvky, které celkově posilují náš organismus.

Zároveň dodají velké množství vlákniny, a tím podporují zdravé zažívání. Pyšní se také obsahem polyfenolů, které tělo chrání před volnými radikály, a protirakovinotvorného antioxidantu Quercetinu.

Jablka a hrušky jsou navíc přirozeně sladké, a tak jsou zdravou alternativou běžných sladkostí.

Co s nimi?

Kromě klasiky v podobě štrůdlu a koláčů se nabízí i jablka pečená v ohni nebo hruškový kompot. Sázkou na jistotu je také žemlovka. Sladké ovoce si však rozumí i s masem a sýry. Jablíčko pak stejně dobře poslouží jako tajná ingredience do toho nejchutnějšího dušeného zelí.

Dýně

Čím nám prospívá?

Všechny druhy dýně jsou bohaté na vlákninu, a tak zasytí i přes velmi nízkou kalorickou hodnotu. Dýně je tak perfektním parťákem pro hubnutí. Z vitamínů je zastoupen především vitamín A (resp.

jeho provitamin betakaroten) a vitamín E, který je známý jako silný antioxidant. Nechybí ani minerály – například draslík, který pomáhá optimalizovat krevní tlak, nebo hořčík, který bojuje proti křečím i následkům stresu.

K zahození však nejsou ani dýňová semínka bohatá na zdravé tuky, vitamín E a zinek nezbytný pro krásnou pleť, vlasy i nehty.

Co s ní?

Pečená dýně, dýňová polévka i dýňové rizoto jsou již v českých kuchyních stálicemi. Stoupající oblibě se však těší také sladké dezerty, ke kterým nasládlá dýňová chuť perfektně ladí. Dýňové pyré navíc můžete přidat do veškerých těst, a snadno ho tak zakomponovat do přípravy pečiva, lívanců nebo noků.

Červená řepa

Čím nám prospívá?

Řepa je osvědčenou dietní potravinou, která i přes svou nízkou energetickou hodnotu obsahuje velké množství esenciálních vitamínů a minerálů. Pyšní se například vysokým obsahem kyseliny listové nezbytné pro vznik nových buněk.

Řepě jsou navíc připisovány detoxikační vlastnosti, schopnost snižovat krevní tlak, celkově zlepšovat výkonnost a prospívat zdraví trávicího traktu.

Díky velkému množství antioxidantů pomáhá v boji proti zánětlivým onemocněním a spolupůsobí jako prevence vzniku nádorů a rakoviny.

Co s ní?

Řepu můžete konzumovat syrovou i vařenou či pečenou. Chuťově si skvěle rozumí se sýry a ořechy – v salátech, pomazánkách a rizotech je tak jako ryba ve vodě. Jejím revírem je také tradiční boršč, ale i alternativní kulinářské počiny, jako jsou například vegetariánské burgery. Za zkoušku rozhodně stojí její sladké využití – řepové brownies sklidí úspěch i mezi zapřisáhlými odpůrci zeleniny.

TIP: Nedostatek čerstvé zeleniny vyvažujte výživnými klíčky.

Houby

Čím nám prospívají?

Blahodárný účinek hub začíná působit ještě mnohem dřív, než se nám vůbec dostanou na talíř. Tedy alespoň v případě samosběru – procházka v lese na čerstvém vzduchu je totiž jednou z nejspolehlivějších léčebných procedur.

V jídelníčku jsou pak houby příjemným zpestřením – mají nízkou kalorickou hodnotu a velké množství nerozpustné vlákniny, která pečuje o zdraví střev. Kromě minerálních látek a antioxidantů, jsou také zdrojem vitamínů skupiny B a provitaminu D2, který je nezbytný pro naše kosti.

Prokazatelnými zdravotními benefity vyniká především hlíva ústřičná, která díky vysokému obsahu betaglukanů dokáže posílit náš imunitní systém.

Co s nimi?

Kromě oblíbených omáček a polévek vyzkoušejte třeba houbovou směs na topinky, houbového kubu nebo houbovou roládu. Hříbky můžete také povařit a naložit do sladko-kyselého nálevu či oleje. Vždy však mějte na paměti, že je nutné houby důkladně tepelně zpracovat, aby vám nezpůsobily trávicí obtíže.

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Jak přežít podzim? Vyzkoušejte skvělý recept s máslovou dýní

Je čas sklizně, barevného listí, krásně lesklých kaštanů barvy… kaštanové. Nastává konec chladivých listových salátů, drinků s ledem a studených polévek. Teď upřednostňujeme něco teplejšího, ale do zimy je stále dost daleko a na stravu dodávající více energie je ještě čas. Jaký by měl být podzim v naší kuchyni?

Barevný, jako celé podzimní období

Když na podzim opadává listí, neznamená to, že občas můžeme upustit na podlahu kuchyně hrnec či talíř. To je padání, a na podzim se opadává. To byla malá poznámka na zahřátí, když je ten podzim.

Když prostírá podzim | Foto: Dagmar Heřtová

Jak podzim sází na uměleckou paletu svých typických barev, nezapomíná obarvit právě teď sklízené plody.

Barvy podzimu mají jablka, hrušky, kořenová zelenina, zelí, kukuřice a také všechny druhy dýní, zeleninových polévek, kadeřávku, ostružin, dovážených fíků, hroznového vína, chmele, ale klidně pečeného masa, brambor, divokých hub, švestek, zahuštěných omáček a červené řepy, která je zaslouženě zpět na výsluní pozornosti kuchařů, zapomenout bych neměla na jedlé kaštany a fazole, a hlavně – bylinky jsou na zahrádce ještě v dobré formě.

Přesně do těchto barevných a aromatických tónů zeminy, když z ní vyjmete bramboru, mrkev nebo červenou řepu, by se měla převléknout naše kuchyně. Nabízí se nepřeberné množství zemitých chutí. Kadeřávek, dýně, cibule, křupavé zelí a kapusta, voňavá kořenová zelenina, sýry, hroznové víno a sklenka červeného vína k ochucení omáček (mimo jiné…) by měly být hosty naší podzimní kuchyně.

Nezapomínejte ani na výzdobu z rozmanitých dýní, uschlých květů, klasů kukuřice a barevných chryzantém a vřesů. Dekorativní je i miska s jedlými kaštany či krásná palice bílého česneku. Není podzim skvělý?

Nemám být ze všeho nadšená

Syn mé emoce často krotí slovy: „Mami, nebuď ze všeho hned tak nadšená!“ Musím uznat, že často je tato slovní sprška na místě, jindy to zaskřípe, ale díky tomu musím zmínit i negativní stránky podzimu.

Nakrojenou máslovou dýni pogalzujeme javorovým sirupem smíchaným s olivovým olejem | Foto: Dagmar Heřtová

První přízemní mrazíky sežehnou méně odolnou část mé bylinkové zahrádky, kytky také začínají dosluhovat, větší mráz dokáže během jediného dne shodit listí ze stromů. Zahrada a vlastně okolí časem malinko zešedne.

Chladnější počasí klade na létem zhýčkaný organismus větší nároky. Jídlo musí být zahřívací a vydatnější. To se zase tluče s nedávnými zvyky, a hlavně s představami, že vše vydatnější je špatné pro naše zdraví a linii.

A to jsem vynechala první namrzlé silnice, ranní husté mlhy, déšť, zkracující se den a začínající šeď a šero, také kluzko a jaksi neuklizeno, zazimování chalup a chat a další nezbytná opatření při přechodu na nadcházející „zimní provoz“.

To jenom dokazuje, že nic není zadarmo a vše dobré si občas vybírá svou daň. Tímto jsem tedy zkrotila své nadšení.

Podzim v kuchyni zastupuje zapečená dýně s kozím sýrem a tymiánem | Foto: Dagmar Heřtová

Oslava sklizně a hojnosti

Po součtu podzimních pozitiv a negativ trochu zabrousím i do nedávné historie. V řadě západních států mají děti posunuté letní prázdniny, které začínají později a končí až v polovině září. Důvod je (byl) nasnadě, děti musely pomáhat rodičům při sklizni. Zvyk je to již poněkud zkostnatělý, ale stále se drží při životě.

Budete mít zájem:  Kokosový tuk – jeden produkt k využití na mnoho způsobů

‚Jsem závislá, nelituji toho a dávky zvyšuji.‘ Povídání nad polévkou pho

Číst článek

  • Existují i další tradice, které jsou na tom svým významem podobně, ale staly se oblíbenými a očekávanými.
  • U nás klasické dožínky vlastně odnesl čas, v tomto období však dodržujeme tradici odrážející se v různých oslavách, zábavách a společenských akcích.
  • K podzimnímu období patří dočesná či vinobraní, ale pomalu zaniká význam slov konopnická po sklizni konopí a dokopná po vyhrabání poslední brambory z pole.

Velkou roli hrála a stále hraje po sklizni církev. V Británii se slaví „harvest“, což je dokončení sklizně.

Většina školáků se účastní kázání v kostele, které se nese ve veselém duchu, a syn při této příležitosti nosil do školy konzervované a jiné vhodné potraviny, které poté škola darovala potřebným.

Krásný je na tom fakt, že v období hojnosti je myšleno i na ty, kteří hojností zrovna moc netrpí.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty.

Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Střídavě žije v Praze a v Anglii, kde čerpá inspiraci při hledání chutí a při oživování původních receptů v prostředí moderní kuchyně.

A co vařit

Jisté je, že nastal čas změny jídelníčku. Chladivé či studené pokrmy najednou ztrácejí na popularitě, zato zelenina na všechny způsoby a hřejivé polévky se přímo nabízejí k přípravě a jsou přijímány s radostí, i proto, že se nepočítají mezi těžkou stravu.

Mnoho variant nabízí příprava květáku a brokolice, kukuřice, pastináku, kadeřávku, všemožných druhů dýní a barevných variací červené řepy, vynechat nelze šťavnatá jablka a hrušky, čerstvé jsou fantastické, ale můžou se připravit i jako jednoduché a zdravé dezerty.… a občas maso.

Je toho opravdu hodně a já se rozhodla přispět do nepřeberné nabídky skvělým podzimním receptem. Objevila jsem ho v Anglii v časopise pro hospodyňky, originálně pochází ze Švédska, kde se tímto stylem připravují brambory, ovšem v případě máslové dýně jde o jinou ligu. Zapomeňte na nudné dýňové polévky a upečte si dýni úplně jinak! Jednoduše a chutně!

Máslová dýně s kozím sýrem ve stylu hasselback

Ingredience:

  • 1 středně velká máslová dýně
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • plná velká hrst větviček tymiánu
  • 50 g měkkého kozího sýra
  • chilli papričky, mořská sůl, čerstvě namletý barevný pepř
  • 1 lžíce nasekaných ořechů (vlašské, lískové, pekanové)

Postup:

Předehřejeme si troubu na 170 °C (horkovzdušná), ostatní trouby na 190 °C. Oloupeme dýni, rozkrojíme ji napůl podélně a vydlabeme semínka.

Půlky dýně položíme na prkénko rozkrojenou stranou dolů a opatrně nakrojíme dýni řezem asi 5 mm od sebe, nožem zajedeme hluboko do dužiny, ale nikoliv tak, abychom dužinu úplně prořízli, a takto postupujeme i u druhé půlky dýně. Přendáme dužinou dolů na plech vyložený pečicím papírem.

V misce smícháme javorový sirup a olivový olej a dýně z nakrojené strany hojně pomažeme. Osolíme a opepříme, přidáme pár lístků tymiánu a dáme zapéct.

Pečeme asi 1 hodinu a 15 minut, dýně musí být po nakrojení nožem měkká, ale nesmí se rozpadat.

Vyjmeme z trouby a rozprostřeme na dýně kousky kozího sýra, osolíme, opepříme a přidáme celé větvičky čerstvého tymiánu. Dáme zpátky do trouby a zapečeme dalších 10 minut.

Vyjmeme z trouby a servírujeme s rozdrcenými upečenými lístky tymiánu, chilli papričkami a třeba i nasekanými ořechy. V případě potřeby dosolíme a okořeníme čerstvě namletým pepřem. Podáváme jako samostatné jídlo nebo servírujeme jako přílohu k masu.

Podzimní mlsání aneb které sezónní suroviny prostě musíte vyzkoušet

Příchod chladnějších dnů znamená jediné – je tady dýňová sezóna. Palba všemožných reklam oznamujících, že si dýni můžete dopřát v latté, chlebu a třeba i parfému, je sice trochu únavná, faktem však zůstává, že se jedná o plodinu, která má velmi široké využití.

Vykouzlíte z ní sladké i slané pokrmy, a když na to přijde, zvládnete z ní uvařit klidně celý oběd. Nevěříte? Pak vězte, že dýňová polévka je to pravé, čím se zahřát v pošmourných dnech.

Pokud máte rádi trochu pikantnější chuť, přidejte zázvor nebo špetku čili, milovníci osvěžení zase nic nepokazí pomerančovou šťávou.

Jako hlavní chod můžete servírovat dýni zapečenou s provensálskými bylinkami a plísňovým sýrem, krémové rizoto s troškou parmazánu nebo třeba dýňové gnocchi s pórkem a anglickou slaninou. A coby dezert se perfektně hodí dýňový koláč s pekanovými ořechy doplněný o špetku skořice.

Podzimní vlhko a lezavo báječně svědčí taky houbám. Pokud to počasí aspoň trochu dovolí, jako zapálení houbaři vyrazte do lesa a naplňte si košíky. Houby se dají nasušit nebo zavařit, takže si je budete moct dopřát i během dlouhé zimy, zároveň by však byla škoda nepochutnat si na čerstvých.

Smaženice s hříbky nebo liškami je nestárnoucí klasika, která nezklame nikdy, vděčné jsou také houbové karbanátky nebo dobře dochucená krémová omáčka. No a nasušené hříbky se zase báječně hodí do polévek – třeba taková bramboračka nebo kulajda vám s nimi bude zaručené líp chutnat.

A malý bonus, houby nemají skoro žádné kalorie a navíc obsahují látky napomáhající ke snížení cholesterolu v krvi, takže jejich konzumací prospíváte i vlastnímu zdraví.

Na podzim dozrává také zelí, které by se dalo označit za superpotravinu. Obsahuje totiž řadu vitamínů a minerálů, které mohou blahodárně působit na vaše zažívání a předcházet vzniku žaludečních vředů. Skvělým způsobem, jak zelí zpracovat, je ho naložit. Kysané totiž jednak dlouho vydrží, jednak je perfektním zdrojem vitaminu C.

Ani čerstvá hlávka však rozhodně není k zahození. Můžete si z ní připravit třeba salát Coleslaw, dušenou klasiku k pečenému masu nebo tzv. zelňáky, tedy zelné placky, které mají svůj původ na jihu Čech. A pro jistotu ještě jedna drobnost.

I když má zelí řadu blahodárných účinků na naše zdraví, s konzumací to nepřehánějte, pokud si nechcete přivodit zažívací obtíže.

Jste spíš na sladké a podzim je pro vás synonymem pro nejrůznější druhy koláčů? Pak si dopřejte nějaký z jablek. Toto ovoce je velmi vděčné, protože se nabízí v tolika odrůdách, že určitě objevíte nějakou, jíž přijdete na chuť. A možnosti úprav jsou navíc nepřeberné.

Připravte třeba klasický závin z listového těsta, do nějž krom jablek přidáte taky spoustu skořice a ořechů. Anebo se pusťte do koláče, který se každému, kdo ochutná, rozplyne v ústech. Receptů je nepočítaně a každý trochu jiný.

Co takhle jablka napřed trochu povařit v karamelu, který snadno připravíte z cukru a trochy vody? Anebo byste se radši inspirovali ve Francii a upekli koláč v alsaském duchu? Či dáte šanci i dalšímu ovoci a nakombinujete jablka s hruškami a trochou marcipánu? Vaší představivosti se meze nekladou a na koláči plném šťavnatého ovoce si jistě pochutná celá rodina.

Ať už pro podzimní mlsání zvolíte jakoukoliv sezónní surovinu, nezapomínejte, že ovoce i zelenina jsou vždycky nejlepší lokální, protože dozrály na zahrádce či na poli a nemusely k vám cestovat žádnou velkou dálku. A podzimní nabídka je tak pestrá, že si zaručeně vybere úplně každý.

6 MUSíTE VYZKOUŠET HRUŠKOVé KOKTEJLY NA PODZIM – RECEPTY – 2021

Ukázalo se, že existuje mnoho různých způsobů, jak lze do koktejlu přidat hrušky a nenarušit si ducha na planetě, se kterým se dobře nemísí. Ovoce lze použít čerstvé, rozmixované na pyré a rozmíchané do nápoje, nebo můžete experimentovat s výrobou koktejlů s hruškovou brandy. Oba dodají sezónním koktejlům bohatou hruškovou chuť.

Čerstvá hruška je skvělý obchůdek sezóny, který dozrává poté, co peckové plody léta přišly a odešly, ale před citrusovým obdobím je v plném proudu.

Existují tisíce různých druhů hrušek, ale nejběžnější a snadno dostupné jsou odrůdy Anjou, Bartlett, Concord, Seckel a Bosc.

Vzhledem k tomu, že se ovoce snadno modří, může být obtížné najít na trhu skutečně zralou hrušku, ale proces zrání můžete urychlit jejich uložením do hnědého papírového sáčku s banánem. Ethylenový plyn emitovaný dozrávajícím banánem zase způsobí zrání hrušky.

Jakmile jste zralí, můžete ovoce oloupat a zbavit jádra a pyré na maso. Možná budete muset přidat trochu cukru, pokud má ovoce vysoký obsah kyselin, nebo dotek citronové šťávy, pokud je příliš zralé.

Výsledné pyré lze použít nesčetnými způsoby, jako je tato lehká kořeněná hruška Bellini nebo tato hruška a bezový květ Collins.

Na trhu je také několik značek mraženého hruškového pyré, které jsou ve skutečnosti velmi dobré, nebo si můžete koupit nějaké slušné hruškové nektary téměř v každém obchodě nebo supermarketu.

Pro intenzivnější chuť si můžete hrušky pochutnat v jednoduchém sirupu ochuceném hřejivým zimním kořením, jako je hřebíček, skořice, badyán, vanilka a muškátový oříšek. Jakmile jsou hrušky změkčené, mohou jít rovnou do mixéru a promíchat do Poached Pear & Ginger Daiquiri. Hrušky lze také podávat jako dezert, postříkané trochou hruškového likéru, aby se zesílila jejich přirozená chuť.

Když už mluvíme o hruškových likérech, na trhu je jich mnoho. Moje oblíbené, na které si dávám pozor, jsou Rothman & Winter, Marie Brizard, Belle de Brillet, Massenez, Berentzen a American Fruits.

Budete mít zájem:  Cuketa a zdraví – jeden z nejzdravějších druhů zeleniny

Pro nejintenzivnější hruškovou chuť však budete chtít hledat čirou hruškovou brandy, známou jako Poire William. Seskupeno do širší kategorie ovocných brandy známé jako eau de vie, jsou obvykle podávány dobře chlazené, jako digestiv.

Protože k výrobě jedné lahve vyžadují tolik ovoce, může být eau de vie drahá. Dobrou zprávou je, že trochu v koktejlu jde dlouhou cestou. Podívejte se na stáčení od St.

George Spirits, Hanse Reisetbauera, Masseneze nebo Jacopa Poliho a také od lihovaru Clear Creek v Oregonu, který je už léta základem v každém baru, který provozuji, a tentokrát si v této roční době vychovává hlavu spadnout koktejly, jako je příhodně pojmenovaný Apples & Pears.

Jako základní duch vyrábí Hangar One úžasnou kořeněnou hruškovou vodku, nebo se může dokonce obrátit na Calvadose, jednoho z neopěvovaných hrdinů světa brandy, který má ve francouzském regionu Normandie své vlastní označení.

Calvados je jablková brandy, ale existuje menší sub-apelace, zvaná Domfrontais, kde podle zákona musí brandy obsahovat minimálně 30 procent hruškového moštu (zbytek samozřejmě jablka).

Tyto brandy Domfrontais jsou lehčí, elegantnější a aromatičtější, který je příjemný v koktejlech nebo samostatně. Hledejte značku Le Morton.

Jedním z nejlepších nápojů, které jsem u tohoto produktu kdy vyzkoušel, je Falling Leaves, vytvořený Audrey Saunders, majitelkou slavného klubu Pegu v New Yorku. Aby to bylo možné, Saunders míchá hruškovou brandy s medovým sirupem, peychaudské hořké a s geniální dávkou dobrého slimáka bílého vína, jako je alsaský rizling nebo pinot gris.

Moje vlastní óda na hruškové destiláty je nápoj jednoduše nazvaný „Podzim“. Je koncipován jako míchaný nápoj, stejně jako staromódní, a je kombinací hruškové brandy, applejacku, sherry, javorového sirupu a jablečných hořkých, podávaných s kostkou tlustého ledu. Ale koktejl je všestranný a mohl by být zahřát a sloužit jako toddy s klínem citronu.

Ano, čerstvé hrušky a hruškový likér jsou obě vynikající doplňky do koktejlů, ale byl bych rád, kdybych nezmínil dlouhou historii ovoce jako přísadu do tvrdého moštu.

Kvalitní tvrdé mošty, jak odrůdy jablek, tak i hrušek, prožívají právě teď renesanci a přetékají skvělé lahve od vynikajících výrobců, včetně Sonoma, Fox Barrel, Hogan’s a Doc’s, stejně jako hruškový cider od Erica Bordeleta v Normandii.

Ať už používáte ovoce v čerstvé formě, přidáte do koktejlu trochu silného likéru, nebo si jednoduše vychutnáte sklenici hruškového moštu, právě teď je to k pití.

1. Pošírovaná hruška a zázvor Daiquiri

Pytláctví hrušek v jednoduchém sirupu s příchutí hřejivých zimních koření, jako je hřebíček, skořice, badyán, vanilka a muškátový oříšek, přináší ovoce s intenzivní příchutí, které se může zdvojnásobit jako dezert. Jakmile hrušky změknou, mohou jít rovnou do mixéru spolu s rumem, limetkovou šťávou a strouhaným zázvorem a nechat se unést do tohoto lahodného nápoje.

Získejte recept.

2. Jablka a hrušky

Tento koktejl, který vytvořila Charlotte Voisey, kombinuje vodku s příchutí jablek, limetové a hruškové šťávy a vanilkovo-muškátový sirup s tvrdým jablečným moštem a hořčicí Angostura, aby vytvořil hluboce podzimní nápoj.

Získejte recept.

3. Hruška a bezový květ Collins

Klasický Tom Collins dostává svižnou aktualizaci s dvojitým whammy hruškového likéru a hruškového pyré, plus citronovou šťávou, bezovým květovým likérem a medem, zatímco klubová soda prodlužuje koktejl s osvěžující šumivostí, než prášek čerstvě strouhané skořice přidá konečný nádech.

Získejte recept.

4. Padající listí

Tento nápoj, který vytvořila Audrey Sanders z pozdního klubu Pegu, je tím, co Naren Young nazývá „jedním z nejlepších nápojů, jaké jsem kdy vyzkoušel“ s eau de vie Poire William. Aby to bylo možné, Saunders míchá hruškovou brandy s medovým sirupem, peychaudské hořké a s geniální dávkou slimáka suchého bílého vína, jako je alsaský rizling nebo pinot gris.

Získejte recept.

5. Podzim

Youngova vlastní óda na hruškové destiláty je míchaný nápoj, který kombinuje hruškovou brandy, applejack, sherry, javorový sirup a jablečné hořkosti. Koktejl je všestranný a on navrhuje, že by mohl být zahřát a sloužit jako toddy, s klínem citronu vedle.

Získejte recept.

6. Kořeněná hruška Bellini

Hruškové pyré hraje hlavní roli v tomto podzimním brunchovém nápoji vytvořeném Youngem, kde je kombinován s hruškovou brandy, špetkami skořice a muškátového oříšku a samozřejmě se sektem pro tento slavnostní efekt.

Získejte recept.

Potraviny s exotickými názvy, které musíte vyzkoušet. Nebojte se experimentovat!

  • Objevujte nové potraviny a zpestřete svůj jídelníček. Vybrali jsme pro vás několik druhů příloh, ovoce, luštěnin a dalších surovin, které už běžně seženete v jakémkoli supermarketu. Nenechte se odradit neznámými názvy a buďte v kuchyni zase o něco kreativnější.Často se při přípravě jídel opakujete a jíte neustále to samé? Zkuste do svého jídelníčku zakomponovat nové chutě. Uvidíte, že vás mile překvapí.
  • S quinoou už jste se možná setkali. Restaurace a bistra se ji nebojí zakomponovat do zdravých jídel, ať už jako přílohu nebo součást pokrmu. Přesto se najde spousta strávníků, pro které je merlík chilský ještě neprobádanou potravinou. Její příprava je přitom velice jednoduchá. Stačí ji spařit horkou vodou, abyste se zbavili nahořklé chuti, a pozvolna uvařit (přibližně 10 až 15 minut). Quinoa je bezlepková příloha, proto je také vhodná pro celiaky nebo strávníky s intolerancí  lepku. Máte rádi těstoviny? Pak vás zaujme tarhoňa, které se mnohdy přezdívá také ‚velký kuskus‘. Je totiž stejného tvaru, jen podstatně větší. Tato těstovinová rýže se používá především v maďarské a slovenské kuchyni. Je vyrobena z nudlového těsta, a tak se skvěle hodí k zelenině i masu. Hubnete? Tyto ‚zdravé‘ potraviny vám nepomohou
  • Pro vysoký obsah rostlinných bílkovin je vhodné do jídelníčku zařadit luštěniny. Při výběru fazolí zkuste tentokrát sáhnout po fazolích adzuki. Jejich název zní exoticky, ale chutě se bát nemusíte. Tyto tmavočervené fazole jsou charakteristické svou oříškovou chutí, kterou byste neměli přebíjet kořením ani jinými dochucovadly. Hodí se především k přípravě polévek nebo jako samostatný pokrm s přílohou typu rýže. Fitness aktivity ideální na podzim: Díky těmto opravdu zhubnete!
  • Kakao je malý zázrak. Umí kolikrát z obyčejného jídla vykouzlit výborný dezert. Přestože kvalitní kakao je zdravé, jeho lepší alternativou je svatojánský chléb, neboli karob. Je bohatý na bílkoviny, vápník a železo. Na rozdíl od kakaa obsahuje minimum tuku, a je tak ideální při dietě. Jeho barva je světlejší a chuť je o něco méně výrazná. Pro zpestření je však skvělou volbou při pečení nebo i ochucení např. jogurtu nebo smoothie. Toto jsou božsky sladké dezerty, kterými můžete hřešit při dietě!
  • Pokud nejíte maso, tak tento tip oceníte. Robi je vhodná rostlinná náhrada za maso, jelikož se svou chutí i tvarem masu podobá.  Plátky ze směsi rostlinných bílkovin můžete použít např. při přípravě vegetariánských burgerů nebo ‚falešného řízku‘. Lidé ve městě začali hromadně hubnout. Chtějí společně shodit 100 tun
  • Dračí ovoce vás okouzlí už na první pohled. Tyto plody kaktusu mají nejčastěji jasně růžovou až fialovou barvu a uvnitř plodu naleznete bílou dužinu s černými semínky. Chutí je pitahaya často přirovnávána ke kiwi nebo angreštu v kombinaci s vodním melounem. Rozhodně je kyselejší chuti, a proto se hodí kombinovat ji se sladšími plody, jako je banán. Hubněte podle fází menstruačního cyklu: Kdy cvičit a kdy si dát pauzu?
  • Ze sušených plodů je vhodné zmínit moruše. Vzhledem připomínají ostružiny a můžete se s nimi setkat hned v několika barvách, jako jsou bílá, černá a červená. Plody moruše jsou bohaté na obsah vitaminů C, E a skupiny B. Přidat je můžete do jogurtu nebo si jejich chuť užijte samostatně. Kuchařka Kamu má nová prsa: Měla jsem je jako pytlíky na svačinu!
  • Chia semínka jsou dnes ve zdravé výživě často používanou surovinou, ale tapioka ještě natolik známá není. Přitom je například pro výrobu pudingů ještě vhodnější. Tapiokové perly jsou vyráběny ze škrobu, který se dá sám o sobě využít při zahušťování polévek nebo při přípravě omáček. V podobě perel se však nabízí jako dezert. Tapioka je, stejně jako quinoa, bezlepková potravina a velice chutná je ve spojení s kokosovým mlékem. Mlsejte zdravě a uvařte si doma zdravý puding!

hubnutí, dieta, ženy, ovoce, luštěniny, jídelníček, potraviny, suroviny, zdravé stravování, zdravé potraviny, redukce váhy, zdraví

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector