Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!

Znáte piniové oříšky? Poradíme vám, kde je sehnat a dozvíte se, proč byste je měla konzumovat. Jsou totiž nesmírně zdravé a navíc mají výbornou chuť. A ještě jedno tajemství navíc – vůbec to nejsou oříšky, pouze se jim tak říká.

Piniové oříšky a jejich účinky

Piniové oříšky nejsou ořechy v pravém slova smyslu. Jedná se o semena borovice pinie, které dorůstají až třicetimetrové výšky a rostou převážně ve Středomoří. Největšími dodavateli piniových oříšků jsou Itálie, Turecko, Čína a Rusko. Lahodné piniové oříšky jsou nabité vitamíny a minerály.

Jedná se zejména o vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamín D, ale i vitamín A, C a K. Z minerálních látek jsou to hořčík, vápník, železo, zinek, mangan, fosfor a draslík.

Dále piniové oříšky obsahují esenciální mastné kyseliny, vysoký obsah bílkovin a také lutein, který má antioxidační účinky a je dobrý na oči.

Makulární degenerace trápí i mladé. Proč k ní dochází a jak se léčí?

Právě díky luteinu jsou piniové oříšky vhodné i jako prevence makulární degenerace a poruch sítnice oka. Pro své další vitamíny a minerály se piniové oříšky doporučují při velkém stresu, depresích, nervozitě a podrážděnosti, potížích s klouby a páteří, při osteoporóze, při chudokrevnosti, při menstruaci, premenstruačním syndromu (PMS) a v klimakteriu.

Jsou velmi vhodné i pro děti, těhotné a kojící matky, pro sportovce a seniory. Piniové oříšky jsou vynikající na mozek a nervy, dodávají energii a mají skvělou máslovou chuť.

Piniové oříšky na hubnutí a při PMS

Také pokud chcete zdravě hubnout, je lepší sáhnout po piniových oříšcích, které vám dodají potřebné živiny, vitamíny a minerály, než po nezdravých hubnoucích koktejlech. Piniové oříšky vás totiž dobře nasytí, ale už vám nezvýší chuť na sladké a na další jídlo. Díky nim se cítíte sytí po delší dobu, což se hodí například na horách, když jste někde v terénu, anebo při procesu hubnutí.

Jak zvládat PMS neboli premenstruační syndrom a proč by muži měli vědět, o co jde?

Právě v době před menstruací mají ženy také tendence přibírat na váze nebo zadržovat v těle vodu. Navíc mívají nezřízenou chuť na sladké, a pokud jim chybí v těle vitamíny a minerály, dostavují se i další nepříjemné tělesné příznaky jako jsou pocity svalového napětí, velké nervozity nebo deprese.

Kde sehnat piniové oříšky?

Kvalitní piniové oříšky seženete jedině ve zdravé výživě, a to buď balené v sáčku, nebo méně často na váhu. K nám se nejčastěji dováží piniové oříšky z Ruska. Objednat si je můžete také na osvědčených eshopech nabízejících zdravou výživu. Nekupujte piniové oříšky z pochybných zdrojů, tohle se určitě nevyplatí.

Při konzumaci piniových oříšků si tedy dávejte pozor na nekvalitní zdroje a příměsi nejedlých oříšků, které poznáte tak, že jsou velice hořké. Piniové oříšky by měly být vždy co nejčerstvější, jako všechny ořechy totiž mají tendence žluknout.

Jak konzumovat piniové oříšky?

Piniové oříšky se pojídají čerstvé, tak jak jsou. Velmi chutné jsou například v různých obilných kaších, které si můžete piniovými oříšky ozdobit a skvěle ochutit. Chuť oříšků je výrazně máslová a nahrazují kvalitní tuk.

Piniové oříšky ale také můžete pojídat pražené, nebo je přidat do koláčů, moučníků či bábovek. Lze jimi zdobit sladké dezerty a moučníky, ale třeba i těstoviny se zeleninou nebo s kvalitním sýrem.

Takový bylinkový sýr s piniovými oříšky se může stát tou pravou delikatesou!

Pražené piniové oříšky můžete nabídnout k vínu, posypat si jimi zmrzlinový pohár nebo klidně i chleba s tvarohem a čerstvou pažitkou. Fantazii se meze nekladou.

Cedrové oříšky – zdravá lahůdka

Podobné jsou i cedrové oříšky. Zatímco piniové oříšky se sklízejí z borovice pinie (Pinus pinea), cedrové oříšky jsou z jiného druhu borovice – a sice vzácného sibiřského cedru (Pinus sibirica). Sibiřský cedr má skvělou pověst a dnes se těší velké pozornosti, ať už kvůli léčivého cedrového dřeva nebo cedrovým oříškům.

Anémie a jak se projevuje. Které potraviny obsahují nejvíce železa?

Cedrové oříšky mají stejně jako piniové oříšky lahodnou máslovou nebo smetanovou chuť a mají podobné složení. V Rusku a na Sibiři jsou známy a pojídány už po tisíce let.

Stejně jako piniové oříšky jsou vynikající při chudokrevnosti a při zvýšené nervové a psychické zátěži.

Proto se cedrové i piniové oříšky hodí i pro ženy před menstruací, které trpí silným premenstruačním syndromem, dále při syndromu vyhoření nebo v náročném a stresujícím životním období.

  • Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!
  • Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!
  • Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!
  • Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!
  • Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!
  • Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!
  • Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!
  • Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!

Piniové oříšky si zamilují nejen milovníci italské kuchyně!

Piniové ořechy mají neopakovatelnou nasládlou pryskyřičnou chuť, jsou nesmírně zdravá a bohatá na živiny.

V italské kuchyni je najdete jako nezbytnou ingredienci v klasickém pestu, přidávají se do chleba a dezertů, do těstovinových salátů.

Piniové oříšky také oživí chuť masa a mořských plodů, vaši snídaňovou omeletu a zdravé zeleninové svačiny. Co jste o této exotické pochoutce ještě nevěděli?

Kde rostou piniové ořechy?

Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!Olejnaté „ořechy“ z šišek borovice pinie (Pinus pinea) jsou nutričně velmi bohaté a zdraví prospěšné. Piniové ořechy jsou vlastně semínka, která se ukrývají v šišticích pinií. Neopadavé piniové borovici se daří v okolí Středozemního moře, je velmi citlivá na mrazy, takže v našich končinách ji pěstovat nelze, nanejvýš jako okrasný stromek. V Itálii mají piniové ořechy (tzv. piňoli) dlouhou tradici a jsou běžnou součástí italské kuchyně. Přidávají se do italského pesta, moučníků a jiných tradičních pokrmů na ozdobu a dochucení (jako koření). Oblibě se těší i v jiných kulturách, např. v chilské Araukánii tvoří základ jídelníčku (také zde rostou), pěstují se i v Africe, kde jsou pro to vhodné klimatické podmínky. Nasládlá semínka s vůní borovice si však zamiluje každý na světě, jen je potřeba zajistit si kvalitní zdroj.

Čím jsou zdraví prospěšné?

Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!Piniové oříšky obsahují z 60 % zdraví prospěšné tuky, které pomáhají snižovat cholesterol. Jsou také bohatým zdrojem proteinů, těch obsahují až 12 %. Dalšími významnými složkami jsou vitamin B1 a železo. Pinie působí blahodárně na nervový systém, pomáhá v boji proti anémii, nemocem žaludku a ledvin, posilují imunitu, vyrovnávají hladinu cukru v krvi a příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém. Mají rovněž mírné projímavé a pročisťující účinky, proto se nedoporučuje na posezení sníst celý pytlík piniových oříšků. Piniové ořechy lze využít i jako podpůrný prostředek na hubnutí, protože uvolňují do těla energii postupně a perfektně zasytí. Většinou postačí přidávat si je po menších dávkách (cca 10 gramů/denně) do snídaňových cereálií, salátů a hlavních jídel. Jsou cenným zdrojem vlákniny, omega-3 a omega-6 mastných kyselin, kyseliny listové a dalších cenných látek.

Některé odrůdy vám zkazí chuť

Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!Při nákupu piniových ořechů buďte obezřetní. Dbejte na čerstvost – ořechy nesmí nahořkle zapáchat. Pinie se velmi rychle kazí, způsob skladování je tedy klíčový – v uzavřené nádobě, v suchu a chladu. A především si dejte pozor na původ pinií. Některé odrůdy jsou nejedlé (Pinus armandii), nezřídka je naleznete v levných směsích z Číny nebo Pákistánu. Tyto ořechy vám nezkazí chuť jednorázově, ale i na několik týdnů dopředu. Říká se tomu „Pine mouth syndrome“ (PMS). Kovově hořká pachuť se vás může držet jako klíště ve dne v noci po dlouhou dobu, ale nejhůř člověku je při samotném jídle. Zvláště pojídání sladkostí po požití zkažených/nejedlých ořechů přináší nepříjemné pocity. I voda chutná hořce, víno se zdá být zkažené. Zvláštním případem je alergická reakce, která projevy PMS ještě znásobuje (může to potom trvat až čtvrt roku, než „pachuť“ odezní). Raději si připlaťte za pravé italské piniové oříšky, než abyste přišli o potěšení z jídla jako takového na neúměrně dlouhou dobu a pinie navždy zavrhli.

Blahodárný piniový olej

Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!Další specialitou je chutný piniový olej, který se vyrábí lisováním piniových jader za studena. Má zlatavou barvu a voní svěží borovicovou vůní. Je vhodný pro vnější i vnitřní užívání. Využijete jej ve studené kuchyni (není dobré nechávat olej na pánvi zoxidovat), nejlépe do salátů nebo jako dochucovadlo na palačinky. V boji proti nadváze vám pomůže jedna čajová lžička piniového oleje denně. Přimíchejte si jej do jogurtu, cereální snídaňové směsi nebo do svého zeleného smoothie. Piniový olej má také široké využití v kosmetice – přidává se do krémů a léčivých mastí. Poradí si s kožními problémy, popáleninami a drobnými rankami, hydratuje a regeneruje pokožku, zpevňuje vlasy i nehty. Potírejte jím problematická místa na kůži, používat se dá jako olejíček na nehty a maska na vlasy. Můžete si jej přidávat do koupele pro zjemnění pleti a relaxaci, borovicové aroma působí jako velmi účinná aromaterapie. Zavřete oči a rázem se ocitnete v exotickém borovicovém lese, kde to voní a chutná jako piniové ořechy!

Budete mít zájem:  Ricinový olej uzdravuje i hydratuje

Diskuse

TOP 10 ořechů, vhodných nejen při hubnutí

Jezte ořechy! Proč? ✔️ Do zdravých jídelníčků patří určitě i ořechy, a to včetně období hubnutí. Dle řady studií jsou ořechy mimořádně bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vitaminy, minerály a další rostlinné mikroživiny.

Ořechy a hubnutí – jak to doopravdy je?

Jistě mi dáte za pravdu, že ořechy jsou velmi zdravou pochutinou, která našemu tělu rozhodně prospívá. Nicméně, jak se v tom vlastně vyznat, že? Je tolik druhů, které na trhu nyní máme. A každý máme rád něco jiného. Já si dopřávám arašídy, jiný miluje kešu a vy třeba vyznáváte vlašáky z vlastní zahrádky.

Ať si rádi dáte ty nebo ty, je jasné, že díky nim prospíváte svému srdci i cévám. Současně, ořechy obsahují další látky, které potřebujeme pro správnou funkci našeho organismu.

Najdeme v nich bílkoviny, vlákninu, železo, kyselinu listovou, hořčík, vitaminy K, E či B1. Stejně tak ale, až 50 % váhy tvoří tuky. Sice zdravé, přesto tuky. A proto na to myslete při hubnutí a jejich konzumaci.

Ano, to je častým důvodem, proč po něm nesáhneme, když hubneme. Věděli jste ale, že při správném dávkování a vhodném poměru, můžou být ořechy prospěšné? Mají mnoho benefitů pro naše zdraví, těžko určit jeden, je jich tolik. Z nutričního hlediska pak obsahují hodně bílkovin a zdravých tuků.

Už se tedy určitě ptáte, jak je to tedy s oříšky při hubnutí? A ještě nejjednoznačnější bude má odpověď – neexistuje ta správná. Avšak, omezením je počet kusů oříšků za den.

Není to jednoznačné, nicméně návodem by vám mohl být tento přehled. Zatímco při redukci hmotnosti je doporučené množství oříšků omezeno na pět až deset kusů, při běžném stravování jich můžeme jíst víc.

Kolik jakých druhů ořechů tedy můžeme sníst, aby nedošlo ke zhatění snahy zhubnout? Ovšem, berte to s nadhledem a myslete na podíl ořechů při sestavování jídelníčku.

Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!

Jak oříšky dávkovat ve fázi hubnutí?

  • Vlašské ořechy – 4 – 7 kusů
  • Vlašské ořechy – 6 – 8 kusů
  • Pekanové ořechy – 3 – 5 kusů

TOP 10 ořechů, které doporučujeme zařadit do života

Nyní se již podíváme na ty oříšky, které se vyplatí vzít v potaz, ať už hubnete či je cílem podpořit váš organismus. Díky jejich obsahu aktivních látek nebudete litovat. A stačí jich opravdu jen pár – stačí jen vybrat ten správný a vhodně ho zařadit do jídelníčku.

1. Vlašské ořechy – srdcovka nabitá antioxidanty

Vlašáky patří jasně mezi TOP ořechy. Vlašské ořechy jsou v co nejpřirozenějším stavu velmi zdravé, ale neměli bychom jich konzumovat příliš. Ostatně, jako většinu ořechů.

Nejzdravější jsou v co nejpřirozenějším stavu, když mají ještě bílou nahořklou slupku. Na obohacení jídelníčku postačí 4 – 7 kousků maximálně. Při hubnutí určitě mnohem méně… Víc rozhodně ne, jde o jedny z nejkaloričtějších ořechů! Když budete dodržovat „správné dávkování,“ mohou napomoci při hubnutí, což dokazuje řada vědeckých studií.

Ve vlašských oříšcích najdeme pořádnou dávku zdravých omega-3 nenasycených tuků. Žádné jiné ořechy se jim v tomto směru nevyrovnají. I proto jsem je zařadila do popředí. Je důležité na ně myslet. Navíc, obsahují spoustu vitamínů a minerálů – draslík, hořčík, selen, mangan, zinek, vápník a měď. Velkým plusem je velké množství antioxidantů, které chrání naše tělo před buněčným poškozením.

Ze zdravotního hlediska, na základě řady odborných studií, vlašské ořechy fungují jako prevence před srdečními onemocněními či cévními chorobami. Snižují díky obsahu Omega 3 taky hladiny cholesterolu. Podle některých studií podporují rozvoj mozku a inteligence, proto bývá jejich konzumace doporučována také starším dětem.

Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!

2. Lískové ořechy

Podobně jako vlašské ořechy patří i lískové oříšky k poměrně tučným. Obsahují hlavně mononenasycené tuky, které příznivě působí na hladinu LDL cholesterolu – toho „špatného“ cholesterolu. Ten je poté v důsledku nositelem látek, jež ucpávají cévy.

Lískové ořechy sou naprosto ideální pro cukrovkáře druhého typu. Taky velice příznivě ovlivňují náš zrak. A ve stáří jejich pojídání pomůže zpomalit proces stařecké demence.

Z nutričního hlediska najdeme v lískáčích hodně vitamínů a minerálů – železo, mangan, hořčík, vápník a vitamín E.

3. Arašídy

Možná budete namítat – arašídy přece nejsou ořechy, i když je za ně považujeme. Ve finále však mají blíže k fazolím. A ano, napříč tomu, že jako ořech vypadá a i chutná! Věděli jste, že v burácích je více živin, než v potravinách živočišného původu?

Obsahem bílkovin, sacharidů, zdravých tuků, vápníku, hořčíku, draslíku, vitamínů B1, B3 a vitaminu E překonají arašídy maso i vejce! Obsahují pouze malé množství nasycených tuků. V drtivé většině tuky v arašídech reprezentují mononenasycené mastné kyseliny. I když jsou buráky po nutriční stránce pecka, moc to s jejich pojídáním nepřehánějte – mají hodně kalorií.

Buráky obsahují také poměrně vzácnou látku – tzv. resveratrol. Této látce jsou připisovány mnohé pozitivní účinky, od antioxidačních, přes vliv na hubnutí. Často je spojována s kardiovaskulárním systémem – odtud pak spojení s červeným vínem, které resveratrol taktéž obsahuje.

A proto se při hubnutí držte na uzdě! Eventuálně – doplňte jimi svůj jídelníček, avšak s rozmyslem. A pozor na alergie – arašídy jsou opravdu velmi silným alergenem.

4. Mandle

Pokud toužíte shodit nějaké to kilo navíc, pak byste měli zbystřit. Jak potvrdila nejedna studie, mandle dokáží stimulovat organismus k hubnutí. Věděli jste, že v Americe dokonce byla velmi populární mandlová dieta? Ovšem, řadí se mezi ty extrémní, nedoporučujeme ji zkoušet!

Kromě vlákniny mandle obsahují taky hodně antioxidantů a vitamínu E – společně regulují hladinu špatného cholesterolu v krvi a také příznivě působí na hladinu krevního cukru. Zmiňovaný obsah vlákniny pozitivně ovlivňuje činnost střev. A kolik mandlí můžeš denně snít? Maximálně 20 jader, při hubnutí pak ještě méně.

Piniové oříšky a zdraví – dejte si je, jsou zdravé!

5. Pistácie

Ze všech zmíněných ořechů jsou relativně málo kalorické pístácie zaručeně vhodnou alternativou ořechů při hubnutí.

Pozitivní vliv mají pistácie taky na imunitu a cévní systém. Obsahují taktéž hodně antioxidantů, vitamín A, E, B6 a thiamin.

Ostatně, věděli jste, že pistácie poznal člověk už před 7 000 lety př.n.l. a konzumuje je s chutí až do dnešních dnů. Je to i díky tomu, že pistácie mají kromě vysokého obsahu vlákniny také vysoký obsah bílkovin a to 20 g na 100 g.

Více se pak o účincích pistácií dozvíte ve studii univerzity Cambridge.

6. Para ořechy

V para oříšcích najdeme dle řady studií více než 100% dávku selenu, který patří mezi silné bojovníky proti rakovině. Měď, hořčík, fosfor, zinek, mangan, vitamin E a B1 a mnohé další – na tyto živiny jsou para ořechy bohaté.

Avšak, pozor na dávkování – jsou vysoce kalorické a proto jich stačí jen pár. Stačí maximálně 2 – 4 jádra.

Budete mít zájem:  Domácí vzdělávání: Chcete svoje dítě učit doma?

Jako pro arašídy, i zde platí upozornění na alergeny – kromě nebezpečí předávkování selenem (maximální dávku přesáhneme již při 4 jádrech), hrozí ještě alergická reakce, jejíž příčinou je jeden z typů albuminu.

7. Piniové ořechy

Piniové oříšky jsou skvělou volbou pro redukční dietu, protože podporují spalování tuků. Z dalších zdravotních benefitů snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Piniové ořechy můžeme přidávat i do salátů, omáček nebo exotických jídel – chutnají v nich výborně!

8. Kešu

V kešu oříšcích najdeme až čtvrtinu doporučené denní dávky hořčíku. 

Hořčík podporuje paměť, zlepšuje imunitu, pomáhá s anémií a zpomaluje proces stárnutí.

Kromě hořčíku jsou kešu ořechy bohatým zdrojem železa a zinku. Pomáhají dokonce při revmatických bolestech. Tím však výčet nekončí, vznikla řada návazných studií, které potvrzují či naopak vyvrací řadu domněnek o kešu ořeších.

A to nejlepší nakonec – kešu ořechy patří mezi méně kalorické, denně můžeš snít až 16 jader!

9. Makadamové ořechy

Po méně kalorických kešu oříšcích vám nyní představím doslova kalorickou bombu. Tou jsou makadamové ořechy, jež obsahují velké množství mononenasycených tuků.

Mají vliv na obsah cukru v krvi, krevní tlak i cholesterol. V neposlední řadě pak – při hubnutí je rozhodně nevolte jako dominantní v jídelníčku.

10. Pekanové ořechy

Jako poslední vám představím pekany, které mám velmi ráda. Bohužel, podobně kalorické jsou právě tak, jako ty makadamové.

I přesto ale mají hodně zdravotních benefitů –  mimo jiné snižují cholesterol, hladinu špatných tuků a zabraňují ukládání tuků do tepen.

Závěrem o ořeších při hubnutí a nejen při něm

Jistě už nyní tušíte, že ořechy by měly mít pevné místo ve zdravém jídelníčku. Jejich kalorickou hodnotu vyvažují zdravotní benefity a obsah důležitých vitamínů a minerálů.

I když podle nutričních tabulek patří ořechy k tučným pochutinám, obsahují především zdravé omega-3 mastné kyseliny a mononenasycené tuky.

Při jejich dávkování se stačí řídit pravidlem „všeho s mírou!“

Oříšky nejen při hubnutí

Aktuální článek: TOP 10 ořechů, vhodných nejen při hubnutí

Pinie, lahodné a zdravé oříšky z jehličnatých stromů

Piniové oříšky jsou malá olejnatá semínka středozemní borovice známé jako pignoli neboli pinie. Tento jehličnatý strom, typický svojí uzavřenou deštníkovitou korunou a dorůstající do výšky až 30 metrů, je jedním z nejtypičtějších stromů v jižních zemích jako je Itálie, Řecko, Portugalsko a Španělsko.

Háje a stromořadí pinie ve Středozemí jsou velmi krásné a malebné a dotvářejí zdejší krajinu. Pinie však mají kromě estetického i svůj praktický význam, protože jsou velmi odolné vůči silnému větru a ve volné krajině působí jako větrolamy. Piniové oříšky jsou dlouhé asi 2 cm, mají červenohnědou nebo šedavou slupku a ukrývají se v šiškách borovice.

Lahodné a zdravé

Piniové oříšky mají velkou nutriční hodnotu. Obsahují 61 % tuků, složených převážně z esenciálních mastných kyselin, které jsou velmi důležité při tvorbě nervové tkáně a snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Doporučují se lidem, kteří trpí stresem a depresí, ale i těm, kdo jsou vystaveni vyšší duševní zátěži, tedy např. studentům. Jsou bohaté i na biologicky kvalitní proteiny a železo. Jejich vysoký obsah vitamínu B1 předčí jen slunečnicová semínka, pšeničné klíčky a pivní kvasnice.

Jsou vhodné při anémii, mají vliv na artérie, pomáhají při chorobách srdce.

Rady při nákupu

Oříšky se prodávají balené v obchodech s potravinami, supermarketech nebo i vážené ve specializovaných prodejnách se sušenými plody a ořechy, na trzích a v obchodech se zdravou výživou. Oříšky by měly vonět, v žádném případě nesmí mít nahořklý zápach. V takovém případě se může jednat o namíchaná semena jedlá s nejedlými, která mohou paralyzovat naše chuťové buňky až na několik dní.

Využití v kuchyni

Syrové piniové oříšky mají velmi příjemnou chuť. Chuťově se podobají mandlím, mají však navíc mírně pryskyřičnou příchuť. Můžete jich sníst i hrst, ale je třeba dobře je rozžvýkat. Doporučená denní konzumace piniových oříšků je 30 – 35 g. Doporučují se skladovat v uzavřené nádobě při relativní vlhkosti a tmě, protože se rychle kazí.

Pro svoji lahodnou chuť se používají jako koření při přípravě delikatesních jídel. Tento typ oříšků se hojně využívá také do italského pesta, masitých nádivek nebo se jimi zdobí hotové pokrmy. Hodí se i do omáček, moučníků, salátů a rýžových jídel a např. štrúdlu dávají velmi zajímavou chuť. Přestože jsou piniové oříšky velmi lahodné, jejich využití není zase až tak časté.

Je to dáno tím, že jich je relativně málo, a jsou tedy velmi drahé.

Víte, že

dřevo pinie je hojně využíváno především jako stavební materiál? Velmi vhodné je na výrobu oken, dveří, schodů a také pro výrobu kuchyňského nábytku, protože je velmi pevné, tvrdé a přitom obsahuje oproti jiným druhům borovic minimum pryskyřice.

Rozlouskněte tajemství oříšků. Jaké druhy jíst a proč?

Vysoký obsah olejů však s sebou nese i riziko kažení ořechů, které je označováno jako žluknutí.

Dobré tuky, kvůli kterým se ořechy staly tak vyzdvihovanou potravinou, se tak paradoxně můžou stát i zdraví nebezpečné. Zcela zabránit žluknutí, které je způsobeno všudypřítomností vzdušného kyslíku, je velmi obtížné.

Částečně předejít mu můžete jejich správným skladováním v tmavé uzavřené nádobě nebo je dejte k ledu. V mrazáku vydrží klidně rok.

Proč ořechy namáčet?

Pro někoho mohou být ořechy hůře stravitelné, částečně to lze vyřešit máčením ořechů před jejich konzumací na několik hodin ve vodě. Máčením se aktivuje v plodech proces klíčení, který v nich zvyšuje množství prospěšných látek, enzymů, vitamínů a minerálů a také eliminuje počáteční zárodky plísní.

30 g denně stačí

Ořechy mají bezesporu pozitivní vliv na naše zdraví a jejich pravidelná konzumace je velmi prospěšná. To ovšem neplatí o oříšcích pražených, solených, či dokonce obalených v nejrůznějších polevách.

Dejte si pozor, ořechy jsou zdravé, ale energeticky bohaté potraviny, jejich energetická hodnota okolo 600 kcal na 100 g.

Pokud budete konzumovat k běžnému jídelníčku i větší množství ořechů a nenavýšíte tak pohybovou aktivitu, může se to negativně projevit na naší hmotnosti. Doporučené denní množství je okolo 30g denně.

Odlišné nejen svou chutí

U nás asi nejoblíbenější druh je plodem ořešáku královského. Ze všech ořechů obsahují nejvíce antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před poškozením buněk, přispívajícím ke vzniku srdečních onemocnění, rakoviny a předčasného stárnutí. Považují se za superpotravinu, o které jsme již psali.

Jsou jádra semen mandloně obecné. Obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů a jsou také bohaté na vitamin E. Mandle také chrání střeva, zvyšují totiž výskyt tzv. dobrých bakterií, které posilují imunitní systém.

Jsou plné draslíku, který je nezbytný pro zdravý nervový systém a svaly a jsou také zdrojem vitaminu B6, který zlepšuje náladu a posiluje imunitu.

Kešu jsou zduřelou stopkou ledvinovníku západního, jehož plody nejsou ořechy, ale jablka. Kešu jsou tak daleko sladší a obsahují také nejvíce sacharidů a železa. Mimoto mají v sobě hodně zinku. Pomáhají dodávat kyslík do všech buněk, což zabraňuje anémii a posiluje zrak. Kešu jsou také dobrým zdrojem hořčíku.

Jádra ořechů jsou velmi podobné vlašským ořechům, se kterými jsou i botanicky příbuzné. Obsahují však daleko více oleje. Patří mezi antioxidanty a zabraňují vzniku plaku v tepnách.

Para ořechy jsou vlastně semena stromu juvie ztepilé. Skořápka para ořechů je velmi tvrdá a skrývá jádro obsahující až 60 % oleje. Jsou skvělým zdrojem selenu. Para mají příjemnou nasládlou chuť.

Jsou plody lísky obecné. Pro vysokou hladinu mononenasycených mastných kyselin pomáhají správné funkci kardiovaskulárnímu systému a mají příznivý vliv i na diabetes druhého typu. Jsou i bohatým zdrojem antioxidantu vitaminu E, který zabraňuje vzniku šedého zákalu a demence.

Jsou často používané do salátů nebo jako surovina k výrobě bazalkového pesta. Obsahují v sobě kyselinu nilonovou a pilonovou, které jsou dobré na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jejich nevýhoda je, že se rychle kazí.

Botanicky se vlastně vůbec nejedná o ořechy. Arašídy jsou luštěnina, což je vidět na vyšším obsahu bílkovin a vitaminů skupiny B. Naproti všem předchozím plodům však zaostávají v množství minerálů.

Budete mít zájem:  Jak zjistit, že máte dostatek mléka pro miminko?

Skvělá, chutná a oproti průmyslově vyráběným rostlinným mlékům levná alternativa kravského mléka. Namočte 100 g ořechů, poté je slijte, propláchněte a rozmixujte s 750ml čerstvé vody. Rozmichované ořechy s vodou poté přeceďte přes plátýnko.

V poslední době velmi oblíbené ať už jako zdravější náhrada nutely nebo jako přísada do ranní kaše. Vyrábí se ze syrových nebo opražených oříšků. Oříšky mixujeme tak dlouho než vznikne hladká hmota. U slabších mixérů budete k dosažení výsledku potřebovat delší dobu a vytvoříte pravděpodobně jen hrubší pomazánku, nikoli hladké máslo.

Piniové oříšky výborné na nervy i jako delikatesa…

Znáte piniové oříšky? Víte, že tyto oříšky přímo blahodárně působí na náš nervový systém? Víte, jak můžete tuto nasládlou oříškovou lahůdku skvěle využít v kuchyni? Jak si jimi zpestříte a ozvláštníte běžný recept? Nevíte? Čtěte dále a dozvíte více! Na konci článku na Vás čeká bonus: originální video -recept: Restovaný kozí sýr s piniovými oříšky…

Zvláštnost mezi ořechy…

Piniové oříšky nejsou oříšky v pravém slova smyslu, ale jsou raritou mezi ořechy, jelikož jde vlastně o semínka borovice. Borovice neboli Pinie Pinus Pinea, která roste u Středozemního moře.

Borovice jsou nahosemenné rostliny, jejichž semena nejsou ukryta v plodu. Plodem nejsou šišky borovice, nýbrž samičí květy, které mají mezi dřevěnými šupinami semena (piniové oříšky). Jadýrko uvnitř je bílé a nazývá se piňoli, odtud take název Piniové oříšky.

Piniové oříšky a zdraví?

Mnozí s nás ani netušili, že piniové oříšky obsahují zdraví prospěšné látky a jsou vhodné ke konzumaci. Proto by si naši pozornost nyní zasloužily. Jsou velmi zdravé a pro naše zdraví rozhodně přínosné.

Nutriční hodnota piniových oříšků je velmi vysoká…

Piniové oříšky obsahují 61 % tuků, složených převážně z polynenasycených mastných kyselin, jako jsou kyseliny linolová a pinolová, které jsou zdravé a velmi důležité při tvorbě nervové tkáně a snižování hladiny cholesterolu v krvi.

  • obsahují kvalitní bílkoviny 11,6%
  • májí blahodárný vliv na naše cévy a srdce
  • posilují nervový systém, plíce a pohlavní orgány
  • zlepšují průchodnost střev a mají mírně projímavé účinky
  • působí proti suchému kašli
  • jsou vhodným lékem na anémii ( obsahují totiž až 3,06 mg na 100g)
  • výborně působí na poruchy nervové soustavy na stavy úzkosti, při nadměrném stresu, při vyšší duševní zátěži (např. u studentů)
  • obsahují pořádnou nálož vitamínu B1 (1,24mg na 100g ) více této BÉ jedničky najdete, už jen ve slunečnicových semínkách a pivních kvasnicích…

Jak využít piniové oříšky v kuchyni?

Piniové oříšky můžete směle využít k přípravě „pesto sauce“, masitých nádivek nebo se jimi zdobí hotové pokrmy. Hodí se do salátů, do rýže a při použití do tradičního jablkového štrůdlu, získáte zajímavou nasládle pryskyřičnou chuť. Můžete je přidat i do marmelád, omelet, ke špenátu, do sladkého i slaného pečiva.

Kde koupit piniové oříšky?

Přestože jsou piniové oříšky chuťově velmi zajímavé a lahodné, jejich využití není až tak časté.

Je to také dáno tím, že je jich relativně málo a jsou cenově dražší. Ten kdo rád experimentuje a má rád kvalitní a zdravé jídlo určitě ví, že piniové oříšky lze koupit:

  • balené v obchodech s potravinami
  • v supermarketech
  • vážené ve specializovaných prodejnách se sušenými plody a ořechy
  • na trzích
  • v obchodech se zdravou výživou

Piniové oříšky musí vonět…

Oříšky by měly opravdu vonět! V žádném případě nesmí být nahořklé či vydávat nahořklý zápach. V takovém případě se může jednat o namíchaná semena jedlá s nejedlými, která mohou paralyzovat naše chuťové buňky až na několik dní.

Je důležité je pořádně rozžvýkat a nesníst velké množství najednou…

Neváhejte a zkuste je. Kupte si piniové oříšky.

piniová semínka – Seznam.cz

svetplodu.cz/piniove-orechy-orisky

Milovníci piniových oříšků pozor! Jsme to my, ty malé pinie. Přivezli nás za Vámi až z Ruska. Jsme sice malé, ale za to plné jemné chuti!

5 (7)Cena 584 KčSkladem

Piniová semínka›Zboží.cz

Piniové ořechy jsou jedlá semena borovice. Svou chutí mnohdy připomínají mandle. Jsou zdraví prospěšné a vhodné také pro celiaky.

48 – 65 Kč

Sklademve 39 obchodech

nakliceno.cz/piniove-orechy

Piniové oříšky se nápadně podobají pistáciím. Jsou to vlastně semena velmi statné a vysoké jihoamerické borovice. Jsou velmi chutná a výživná .

Piniová semínka›Obrázky

rodicka.cz/piniovaseminka

Semínka si dnes nachází stále více konzumentů. Hodí se jako zdravá pochoutka na večer, ale i k ozdobení pečiva nebo salátů. Jednou z možností,

Prohlédněte si naší rozsáhlou nabídku, ve které najdete bylinky a bylinné čaje z exotických i českých podmínek. Doprava zdarma Zboží skladem – Piniová jádra natural

kolackuveshop.cz/orechy-a-seminka/piniove-orisky-50g

Piniové oříšky 250g. Piniové oříšky patří mezi méně známější oříšky. Nejedná se vlastně o oříšky v pravém slova smyslu, ale o jedlá semínka borovice pinie, latinsky Pinus pinea. Pinie jsou měkké a krémové.

Cena 310 KčSkladem

vitalcountry.cz/piniove-orechy-jadra-pinie

Piniové oříšky (natural). Piniové neboli cedrové ořechy jsou plné prospěšných vitamínů, tuků i minerálů a pro svou chuť i výživové hodnoty jsou velice vyhledávanou delikatesou. Naše křupavé oříšky nejsou pražené ani solené.

5 (18)Cena 889 KčSkladem

Obchodní programy ořechy a semena – HAKUS CZ

Specifikace

Piniové semínka jsou plodem borovice pinie (Pinus pinea) dorůstající výšky až 30 m. Strom pochází ze Středomoří a miluje suché, kypré půdy. Šištice mají válcovitý tvar a obsahují semínka, která se nazývají piniovými oříšky. Jejich chuť je velmi jemná a lahodná, jsou zdrojem vlákniny, vitaminu K, vitaminu E, hořčíku a zinku.

Účinky

• oříšky Pinie se vyznačují vysokým obsahem bílkovin společně s vitaminem B1 a železem. • mají blahodárný vliv na cévy a srdce díky vysokému obsahu nenasycených masných kyselin. • posilují celý nervový systém, dále pak plíce a pohlavní orgány. • účinně působí proti suchému kašli.

• vhodné jsou také při nadměrném stresu a při vyšší nervové zátěži.

Oříšky obsahují fosfor, který přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, normální funkci buněčných membrán. Fosfor a vitamin K je nápomocný při normalizaci stavu kostí a zubů. Vitamin K dále působí na srážlivost krve. Vitamin E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Obsažený hořčík neboli magnesium má vliv na snížení míry únavy, vyčerpání a elektrolytickou rovnováhu. Dále přispívá k udržení normální činnosti nervové soustavy a svalů, syntéze bílkovin, psychické činnosti. Také se podílí na normalizaci stavu kostí a zubů, podílí se na procesu dělení buněk.

Zinek je doporučován k harmonizaci metabolismu kyselin, zásad a sacharidů, k normálním rozpoznávacím funkcím a syntéze DNA.

Zinek je doporučován pro podporu plodnosti a reprodukci, také je nápomocný při udržování normálního stavu kostí, vlasů, nehtů, pokožky a zraku. Udržuje normální hladinu testosteronu v krvi, funkci imunitního systému.

Zinek přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a podílí se na procesu dělení buněk.

  • Použití v kuchyni
  • Piniové oříšky se mohou použít k přímé konzumaci, ale většinou se používají jako dekorace při pečení, při výrobě nejrůznějších pochoutek, do salátů, omáček, k rýži,… Také se dají využít jako koření nejrůznějších exotických jídel, směsí,…
  • Skladování

Temné, suché místo. Pečlivě uzavírejte. Skladujte při teplotě do 20 – 25 °C a relativní vlhkosti do 70 %.

  1. Složení
  2. 100% Loupaná semena borovice, bez přísad a konzervačních látek.
  3. Alergen
  4. Suché skořápkové plody
  5. Země původu
  6. Rusko, Sibiř
  7. Minimální trvanlivost
  8. 12 měsíců
  9. Celní kód 0802 90 500 0

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector