Pimentovník lékařský? Nové koření!

Pimentovník pravý (Pimenta dioica) je, ač se to podle názvu nezdá, jedním z nejpoužívanějších koření na celém světě. Jeho malé hnědé plody ve tvaru kuliček známe všichni – říkáme mu nové koření. Hojně ho používáme zejména na přípravu vývarů a omáček. Má ale také další využití?

Česky:

Pimentovník pravý

Latinsky:

Pimenta dioica

Slovensky:  

Pimentovník lekársky

Pimentovník lékařský? Nové koření!Česky: Pimentovník pravý Latinsky: Pimenta dioica Slovensky: Pimentovník lekársky

Léčivé účinky

  • Stimuluje trávení.
  • Má aromatické vlastnosti.
  • Působí proti nadýmání.
  • Má protizánětlivé vlastnosti.
  • Používá se proti zvracení, průjmu.
  • Pomáhá léčit horečku, chřipku a nachlazení.
  • Pozitivně působí na menstruační křeče a silné menstruační krvácení.
  • Léčí cukrovku.
  • Působí proti únavě.

Použití a přípravky

Z rostliny se používají nezralé plody (bobule), zejména jejich kůra a skořápka. Ostatní části rostliny ale mají také léčivé použití. Používá se jako přírodní bylinný prostředek. Obsahuje karmínový trávicí stimulant a má aromatické vlastnosti.

Vypráví se, že když v 16. století chtěli Španělé přivést z „Nového světa“ koření, které bylo využíváno Indiány jako pepř (Piper nigrum), spletli se. Místo pepře přivezli plody z rostliny Pimenta dioica.

Pimentovník je bohatý na vitamíny A, C, niacin, riboflavin a thiamin, minerály draslík, mangan, železo, selen a hořčík a obsahují metabolity kyseliny homo-mandlové a kyseliny homovanilové.

Jedna z jejích aktivních složek, eugenol, se používá pro své lokální anestetické a antiseptické vlastnosti a je součástí mnohých dentálních výrobků. Zubní lékaři užívají eugenol jako lokální anestetikum a antiseptikum pro zuby a dásně.

Rozdrcené bobule z nového koření se používají jako topická aplikace k léčbě modřin a pro zklidnění bolestivých kloubů a svalů. Obsahují třísloviny, které mají mírný anestetický účinek. Prodávají se taktéž ve formě doplňků stravy jako kapsle nebo tablety.

O pimentovníku

Pimentovník pravý (Pimenta dioica) je původem z jižního Mexika, Střední Ameriky a Západní Indie. Dnes se komerčně pěstuje v Mexiku, Hondurasu, Trinidadu, na Kubě a na Jamajce. Je to jediné koření, které je jedinečné pro Nový svět. Proto se také tomuto koření říká „nové koření“.

Pimentovník je tropický stálezelený strom, který roste do výšky 7-13 metrů. Strom má šedobílou kůru, která se odlupuje. Jedná se o pomalu rostoucí, křovinatý tropický strom s velkými, lesklými listy, které mají eliptický tvar. U listových axilů se objevují pyramidální buňky malých bílých květů.

Květy jsou samčí a samičí; samičí květy jsou plodné a rozvíjejí se v hvězdokupy hnědožlutých, pikantních bobulí s jedním nebo dvěma semeny. Nezralé bobule jsou zelené a sklízejí se v této fázi, kdy je chuť v nejlepším stavu. Po zralosti se plody zbarví fialově.

Dávkování a aplikace

Obvyklá dávka nového koření jako komerčního doplňku stravy je jedna nebo dvě kapsle, užívané dvakrát denně s vodou před jídlem.

Možné nežádoucí účinky a interakce

Pimentovník pravý může způsobit závažné alergické reakce u osob s přecitlivělostí. Během těhotenství a během kojení je třeba se vyhnout doplňkům stravy z této rostliny. Je kontraindikován u pacientů s chronickými gastrointestinálními stavy, jako jsou duodenální vředy, refluxní onemocnění, spastická kolitida, divertikulitida, disartikuláty a ulcerózní kolitida.

Pimentovník lékařský? Nové koření!

Pimentovník lékařský? Nové koření! Popis:

Internetový obchod s produkty pro zdraví. Prozdravi je největším internetovým obchodem s doplňky stravy, přírodní kosmetikou, zdravotními přístroji a zdravou výživou v České republice.

Pimentovník lékařský? Nové koření!

BIO Produkty   Doplňky stravy   Kosmetika   Léčivé produkty   Zdravá výživa  
Pimentovník lékařský? Nové koření! Popis:

Jsme rodinná firma, která se zabývá prodejem a obchodem už od roku 1992. V posledních letech děláme radost lidem přírodní kosmetikou, doplňky výživy, vitamíny, speciálními jedlými oleji a medicínou.

Pimentovník lékařský? Nové koření!

BIO Produkty   Doplňky stravy   Kosmetika   Léčivé produkty   Zdravá výživa  
Pimentovník lékařský? Nové koření! Popis:

Internetový obchod dobrapriroda se specializuje na prodej léty prověřených přírodních léčiv, vitaminů a doplňků stravy.

Pimentovník lékařský? Nové koření!

BIO Produkty   Doplňky stravy   Léčivé produkty   Zdravá výživa  
Pimentovník lékařský? Nové koření! Popis:

Cílem Pepi je být spolehlivým partnerem pro výběr produktů do domácnosti a na zahradu. Neustále se snaží rozšiřovat sortiment a kvalitu vlastních služeb.

Pimentovník lékařský? Nové koření!

Popis:

FlexiMed je vysoce kvalitní doplněk stravy, který přestavuje komplexní péči o pohybový aparát a má prokázaný účinek na kloubní chrupavky, kosti a svaly.

Doplňky stravy   Léčivé produkty  
Popis:

Tarani už více jak 10 let vyrábějí vlastní terapeutické produkty podle ájurvédské medicíny, která se v poslední době u nás stále více dostává do povědomí široké veřejnosti.

Doplňky stravy   Léčivé produkty   Zdravá výživa  

Nové koření – plody pimentovníku nejen v naší kuchyni

Pimentovník lékařský? Nové koření!

Nové koření používá při vaření snad každý. Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud pochází, jak roste, jak se pěstuje nebo upravuje? Znáte látky, které obsahuje, jak nové koření působí na náš organizmus? Pojďte se projít světem nového koření. Pokud tak učiníte, zjistíte zajímavé informace.

Život někdy poskládá příběh, že by ho možná vymyslel snad jen pan Felix Holzmann. Zvlášť, když v něm hraje hlavní roli Nové koření. Příběh najdete v kategorii Postřehy pod názvem Nové koření aneb MÁTE CHUŤ?

Nové koření jsou plody stromu známého jako Pimentovník lékařský (slovensky Pimentovník lekársky), latinsky Pimenta diodica L. Meer.

Domovinou pimentovníku je Střední Amerika, Mexiko, Kuba a Jamajka. Odtud také na náš stůl přichází nejkvalitnější nové koření.

Pimentovník je strom, který dosahuje výšky mezi 10 – 20 metry.

Plody pimentovníku jsou v nezralém stavu zelené, v období dozrávání dostávají šarlatovo-červenou barvu a usušené jsou světle hnědé a hladké.

Pěstitelé pimentovníku jej množí odnožemi, zřídka kdy vysazováním semen. Pimentovník začíná plodit okolo sedmého roku růstu. Z jednoho stromu je možné sklidit až 50 kg plodů.

Plody se sbírají ještě ne úplně zralé, suší se na sluníčku a dosušují se umělým teplem. Následně se třídí podle velikosti.

Do Evropy se Pimentovník dostal samozřejmě až po objevení Ameriky. Domorodci centrální Ameriky znali pimentovník odpradávna. Nové koření jim sloužilo zejména na kořenění tekuté a pevné čokolády.

Podle velikosti protříděné plody nového koření se v různých částech světa a pod různými názvy dostávají na trh

  • Semen amoni
  • Hřebíčkový pepř
  • Anglické koření
  • Jamaica Pepper
  • Allspice
  • Poivre de la Jamaique
  • Pimenta de Jamaica

Novému koření se u nás dříve říkalo CHUŤ právě proto, že pokrm s jeho přidáním byl chutnější. Český výraz „CHUŤ“ vycházel z anglického „allspice“ a francouzského „toute-épice“, neboli všekoření nebo lépe všehochuť. Právě proto, že nové koření prý v sobě spojuje chuť a vůni nejoblíbenějších koření: hřebíčku, pepře, skořice a muškátového oříšku.

Nové koření lze koupit jak celé, tak i mleté.Je součástí velkého počtu kořenících směsí. V našich kuchyních nové koření používáme zejména při přípravě

  • Pimentovník lékařský? Nové koření!Nové koření celé i mletéZdroj:  Marcela Hackerová
  • Nové koření vděčí za svoji nádhernou vůni a mírně pálivou chuť jedné látce v sobě obsažené, a tou je silice.
  • Z léčebného pohledu jsou plody pimentovníku typickým stimulantem při zažívacích poruchách.
  • Z pimentovníku se však vedle plodů dají využít i ostatní části stromu.
Budete mít zájem:  Takhle ne! Nejčastější chyby při práci na zahradě

Například z listů stromů se izoluje silice (Oleum pimentae ether.), která se používá na dochucování likérů.

Rovněž tak se využívá v parfumerii a jako složka při výrobě zubních past a ústních vod (působí zde jako dezinficiens a aromaticum).

Na získání silice z listů jsou však vhodnější divoce rostoucí pimentovníky.

Každé koření má svoji dlouhou historii. Tak tomu bylo i u příběhu nového koření.

Zdroj:

Doc. Dr.PH. PhMr. J. Kresánek, CSc. – Abecedář kořenin XXIX. – časopis Naše léčivé rostliny č. 4 / 1987

Nové koření používá při vaření snad každý. Zamysleli jste se někdy nad tím, odkud pochází, jak roste, jak se pěstuje nebo upravuje? Znáte látky, které obsahuje, jak nové koření působí na náš organizmus? Pojďte se projít světem nového koření. Pokud tak učiníte, zjistíte zajímavé informace.

Pimentovník lékařský? Nové koření! Pimentovník lékařský? Nové koření! Pimentovník lékařský? Nové koření!

Pimentovník aneb nové koření

Pimentovník lékařský? Nové koření!

Koření, které známe jako „nové“, je vlastně dost staré. Pochází ze Střední Ameriky a Karibiku, kde jeho kvality již dávno „ochutnaly“ tamní civilizace. Prvním bílým mužem, jenž se s pimentovníkem setkal, byl až Kryštof Kolumbus, když se na své druhé cestě zastavil na Jamajce. Nazval ho „jamajský pepř“ a spolu s dalšími plody Nového světa ho na počátku 16. století přivezl do Evropy. Trvalo však další století, než se používání pimentovníku po starém kontinentu rozšířilo. Pro relativně nové koření, navíc z Nového světa, se tak vžil obchodní název: „nové koření“. Otec botaniky Carl Linné ho oficiálně pojmenoval Myrtus dioica, u nás myrta všechutná. Až roku 1947 se z myrty stal pimentovník – Pimenta dioica.

Doma v ráji

Jeho domovem jsou svahy vlhkých tropických lesů a savan Antil a Střední Ameriky – jižní Mexiko, Honduras, Kostarika, Jamajka, Dominikánská republika, Kuba, Bahamy a další nádherné destinace v Karibiku.

Svou domovinu vlastně dodnes neopustil. O komerční pěstování se sice pokoušejí i v jihovýchodní Asii, ovšem s menšími výnosy. Rostlina nesnáší mrazy, v oblibě má teplé, slunné stanoviště s bohatou písčitou půdou.

Bez ptáků žádné koření

Pimentovník pravý je stálezelený, 10 až 15, výjimečně i 20 metrů vysoký strom s tenkou šedobílou borkou, která se v šupinách i celých plátech odlupuje. Má velké, i 20 cm dlouhé a 9 cm široké, kožovité vstřícné listy s eliptickou čepelí.

Jsou na nich patrné siličné žlázky – listy po rozemnutí příjemně voní. Až sto drobných bílých květů se sdružuje do asi 10 cm dlouhé laty přisedlé v úžlabí listů.

Kvítky jsou zčásti oboupohlavné, funkčně však většinou jednopohlavné, samčí se stovkou tyčinek, samičí jen s 50 a se spodním semeníkem, který se po oplození mění v plod – asi 1 cm velké kulovité, žlázkami zdrsnělé bobule s 1 až 3 plochými semeny.

Ta mohou vyklíčit až po průchodu ptačím trávicím ústrojím. Na sklizeň si pěstitelé musejí počkat. Pimentovník roste pomalu, plně plodit začíná až ve 20 letech, přičemž průměrný roční výnos pak je asi 50 kg bobulí na rostlinu. Bobule se sklízejí nezralé, ještě zelené.

Tradičním sušením na slunci získají žluto- až červenohnědou barvu, připomínají tak kuličky pepře. Výtažek z jejich slupek obsahuje až 5 % silic, hlavně eugenolu, třísloviny, vitaminy A, C, B1, B2, B3, dále množství minerálů: železo, draslík, hořčík, mangan a organické kyseliny.

Všehochuť v kuchyni

Aroma pimentovníku v sobě spojuje vůni a chuť pepře, hřebíčku a skořice, dříve se mu proto říkalo „všehochuť“, v angličtině dodnes „allspice“.

Z tradiční karibské kuchyně se nové koření rozšířilo celosvětově a stalo se nenahraditelnou složkou mnoha národních jídel. Přidává se do masa, klobás, omáček, marinád, kari a chilli směsí, též do sladkého pečiva, koláčů, pudinků, dortů a dokonce žvýkaček.

Říz dodává mnoha alkoholickým nápojům, tradičně samozřejmě jamajskému pimento dram. Esenciální olej z bobulí pimentovníku je složkou parfémů, voňavek, mýdel, toaletních vod a další kosmetiky. Z listů se vyrábí potravinový konzervant i přírodní pesticid.

Za zmínku stojí dřevo pimentovníku využívané pro svou tvrdost, pružnost, krásnou červenohnědou barvu a kresbu zejména na hole a násady deštníků.

Nové koření, starý lék

Již staří Mayové objevili léčivé schopnosti pimenta. Kromě toho že se hodil na balzamování zemřelých, pomáhal i při nachlazení či trávicích potížích. Nové koření má lokálně anestetické a mírně antiseptické a antibakteriální účinky.

Dá se proto užívat nejen při zmíněných zánětech dýchacích cest a k podpoře trávení při průjmech či nadýmání, ale také na modřiny, bolavé klouby a svaly, při menstruačních obtížích, bolestech zubů a zánětech dásní, pomáhá u diabetu atd. Klinické studie prokázaly, že některé složky pimentovníku mají dokonce protirakovinné účinky.

V neposlední řadě pomáhá aroma nového koření maskovat nepříjemnou chuť jiných léků. Vyhnout by se mu měly osoby citlivé, těhotné a kojící matky a nemocní s chronickými trávicími chorobami. Vzpomeňte si na tento rostlinný poklad Nového světa, třeba až si budete pochutnávat na sváteční svíčkové omáčce.

Na krásné Vánoce a zdraví v příštím roce si pak můžeme připít jamajským pimentem. Vždyť zvláště v tomto období posílí již jen představa tropického ráje, pravlasti nového koření.

Zdroj: https://www.energy.cz/cz/vitae

Herbář Wendys – Pimenta dioica – Pimentovník lékařský

Pimentovník1 pravý neboli myrta všechutná (Eugenia pimenta DC., Pimenta officinalis Berg., Myrtus2 pimenta L.,) náleží k rostlinám myrtovitým (Myrtaceae) jako hřebíčkovec. Jest to strom vnějškem podobný naší jabloni, 6-20 m vysoký, jehož kmen, 2 až 3 dm v průměru silný, pokrývá hladká, skoro bílá, vonná kůra a jehož košatou korunu tvoří široce rozložené větve.

Pimentovník lékařský? Nové koření!

Vstřícné, krátce řapíkaté, vejčité, celokrajné listy jsou až přes 1 dm dlouhé, leskle zelené, vonné.

Libovonné květy, skládající bohaté úžlabní vrcholíkovité laty, mají podobné složení jako květy myrty, jsou však čtyřčetné: Na okraji zvonkovité číšky, do které jest semeník ponořen, úplně s ní srůstaje, spočívá 4zubý kalich, 4 bílé, vejčité korunní plátky a četné tyčinky. Ze středu semeníku trčí jednoduchá čnělka na konci ztloustlá v kyjovitou bliznu.

Plody jsou dvoupouzdré, dužnaté, kalichem věnčené tobolky zvíci pepřových zrnek, obsahující v každém nebo alespoň v jednom pouzdře po jednom semenu.

Jsouce proniknuty etherickým olejem – silicí pimentovou (oleum pimentae), plody pimentové vynikají palčivou, při tom však příjemně kořennou chutí, proto se jich používá jako koření v kuchyních.

Největší oblibě jako koření těší se piment v Anglii, odkudž se mu také dostalo jména koření anglického. Angličané mu říkají all spice, t. j.

všekoření, všehochuť, poněvadž prý v něm jsou obsaženy všechny chuti: chuť pepře, chuť hřebíčku a chuť skořice dohromady.

Vzhledem k tomu, že se pimentu počalo oproti jiným druhům koření v Evropě užívati značně pozdě, teprve začátkem 17. století, říká se mu v obchodech nejčastěji nové koření.

Silice pimentové, jíž obsahuje nové koření 3-4%, užívá se do voňavek a do rosolek. Druhdy doporučovala se též v lékařství jako prostředek posilující žaludek.

Budete mít zájem:  Kýla se může zvětšovat až do neuvěřitelných rozměrů

Pimentovník pravý jest domovem na Antillách, z nichž rozšířil se i na pevninu americkou, ba i do Vých. Indie. Ve Střední Americe jej sázejí často do stromořadí. Nejlépe se mu daří na ostrově Jamajce, odkudž také skoro veškeré nové koření do Evropy se dováží a to často pod chybným jménem „jamajského pepře“.

Rozmnožování stromu pimentového dělo se původně nejčastěji odnoži, jež byly odňaty stromům samorostlým, nebo stromečky, které vyrostly v lese planě. V novější době však počínají pimentové stromy pěstovati též ze semen. Asi v 7. roce věku počne stromek roditi. Prostředně veliký strom dává ročně kolem 50 kg čerstvých plodů.

Plody dlužno česati dokud jsou ještě zelené, poněvadž zráním ztrácejí nejdůležitější svoji součást – silici. Byvše sčesány v celých květenstvích a pak teprve s květenství obrány, suší se ihned na slunci, čímž nabudou více méně svraskalého povrchu a žlutohnědé nebo červenohnědé barvy. Do obchodu přicházejí v balících asi 60kilogrammových.

Vedle koření skýtá pimentovník též pevné dříví; zvláště tenké, rovné výhonky jsou v poslední době hledaným zbožím, poněvadž se výborně hodí za hole a za násadky do deštníků.

Nemáte oprávnění psát komentáře.

Pimentovník pravý: zdroj nového koření

Pimentovník lékařský? Nové koření!
nové koření

Pimentovník pravý se v ČR někdy nazývá i pimentovník lékařský, což dává tušit, že má zajímavé účinky na lidské zdraví. Z pimentovníku je také získáváno v poslední době oblíbené nové koření. Jsou to sušené bobule, které se sklízejí, když jsou na povrchu zelené, ale uvnitř již zralé.

Výskyt: pimentovník pravý roste především ve Střední Americe a na Karibských ostrovech (hlavně na Jamajce), kde je také nutné hledat jeho původní domovinu. Do Evropy se tedy informace o něm dostaly až po plavbách Kryštofa Kolumba.

Popis a účinné látky: jde o stále zelený strom z čeledi myrtovitých, který může dorůstat až do výšky 15 m (výjimečně i více). Listy mají většinou eliptickou, na vrcholu špičatou čepel.

Má také menší bíle květy a plodem jsou bobule, které se suší a nazývají se nové koření. To obsahuje mnoho účinných látek jako vitaminy A, B (tiamin, niacin, riboflavin, kyselinu listovou) a C, minerály (železo, vápník, draslík, zinek, hořčík atd.

), silice (zejména eugenol), třísloviny či omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Užitečné části: nejvíce jsou využívány právě sušené plody, tedy nové koření.

Nové koření a léčivé účinky

Pimentovník pravý se v ČR někdy nazývá i pimentovník lékařský, což dává tušit, že z něho získávané nové koření má zajímavé účinky na lidské zdraví. Pomáhá např. s trávením těžších jídel a celkově podporuje chuť k jídlu.

Trávící soustavu též čistí a zmírňuje nadýmání i potíže se žaludkem (zejména nevolnost a křeče). Kladně ale působí také při průjmech.

Vzhledem k jeho antibakteriálním, antivirovým a mírným anestetickým účinkům jej lze vyzkoušet i při chřipce či nachlazení.

Nové koření má pozitivní vliv také na kostní tkáně, a to i na osteoporózu, infekce močových cest krevní oběh, neboť podporuje krvetvorbu, a také na krevní tlak. Účinkuje rovněž při zánětech, nervových potížích (např.

při nespavosti) a bolestech hlavy. Používat jej navíc lze i zevně, přičemž pak dokáže pomoci s revmatickými nemocemi, případně při potížích s pokožkou (akné, plísně či vyrážky).

Nové koření by však neměly ve větší míře používat těhotné a kojící ženy.

Nové koření jako součást české kuchyně

Nové koření je v české kuchyni používané zcela běžně, přičemž je využíváno buď celé, anebo mleté. Uplatnění přitom nalézá při přípravě masa (včetně grilování), polévek, pomazánek, omáček (např.

rajské) a někdy bývá přidáváno rovněž do kečupu. Oblíbené ovšem bývá i při přípravě sladkých jídel, tedy např. koláčů, závinů, krémů či kompotů. Někdy se používá i k dochucení svařeného vína.

Jde-li ovšem vám čistě o zdravotní účinky nového koření, doporučujeme si připravit nálev.

Recept na nálev z nového koření: zhruba čtyři mleté či nadrcené kuličky přelijte vroucí vodou a necháte 10 minut luhovat. Následně přecedíte a můžete pít. Pro lepší chuť lze přidat rovněž skořici.

Nové koření a pimentovník – Vše o koření

Nové koření jsou tmavé, červenohnědé bobule velikostí podobné pepři. Sklízejí se ještě zelené a poté se suší na slunci. Stálezelený strom pimentovníku, na kterém rostou, může dosáhnout výšky až 20 m. Obvykle ale dorůstá do výšky 10 až 15 m. Průměr kmene činí až 30 cm.

Listy jsou jednoduché, 9 až 20 cm dlouhé. Listy mají zpravidla eliptickou čepel, která je na vrcholu špičatá. Uprostřed léta vykvetou malé bílé květy v latovitých květenstvích. Pimentovník pravý, česky nazývaný pimentovník lékařský, se může dožít věku až 100 let.

Dřevo stromu je velmi tvrdé.

Nové koření je původem ze Střední Ameriky, odkud pochází většina světové produkce nového koření. Roste v mnoha zemích na jih od hranice mezi USA a Mexikem. Většina nového koření se pěstuje na Jamajce a v Mexiku.

Nové koření je jedno z mála koření, které má původ na západě, protože většina koření pochází z východu. Bobule pimentovníku se používaly na americkém kontinentě dávno před Kryštofem Kolumbem. Starověké civilizace je používaly především k ochucování čokolády.

Jako první dovezl v 16. století do Evropy z Jamajky bobule pimentovníku Kryštof Kolumbus. Na Jamajce se z bobulí naložených do rumu vyrábí také likér. Lidé se pokoušeli mnohokrát vypěstovat pimentovník v jiných oblastech, ale dlouhou dobu se to nedařilo.

Až nedávno vědci zjistili, že semínka musí projít ptačími střevy, jinak nevyklíčí.

Koření má palčivou, příjemně kořennou a mírně nasládlou chuť, která v sobě snoubí kombinaci hřebíčku, skořice a muškátového ořechu s lehkým nádechem pepře.

Nové koření dodá pokrmům velmi zajímavou chuť. Na Jamajce se přidávají bobule pimentovníku do omáček a polévek. Špetkou mletého nového koření dochutíte také kaši z kořenové zeleniny. Při vaření lze použít i list, podobně jako list bobkový. Při sušení ale ztrácí listy chuť, proto se nevyvážejí do jiných zemí.

Nové koření se v Evropě používá především do polévek, omáček, marinád a k nakládání okurek. Je vhodné k dochucení ryb a dalších druhů mas (nejčastěji vepřové a hovězí). Mleté nové koření se přidává do sladkého pečiva, kompotů, pudinků a cukroví. Výborně vynikne ve svařeném vínu nebo domácích likérech.

Mleté nové koření dodá výtečnou chuť také šlehačce na kávě.

Nové koření je nejdůležitějším kořením v karibské kuchyni. Používá se zde především k zavařování, do kari, klobás a v kořenících směsích nazývaných jerk. S novým kořením se můžete setkat také v kuchyni Blízkého východu, kde se používá k přípravě dušeného masa a dalších masových pokrmů. V USA se používá do moučníků.

Nové koření skladujte ve vzduchotěsné, dobře uzavřené nádobě na temném a suchém místě bez přístupu slunečního svitu.

Nové koření – pimentovník lékařský

Pimentovník lékařský (pimenta dioica) je stále zelený strom, který pochází ze Střední Ameriky. Dorůstá do výšky sedmi až dvanácti metrů a dožívá se stáří až sta let. Jeho plodem jsou bobule, které se tvoří z malých bílých květů a sklízejí se ještě před uzráním. Sušené plody jsou pak „staré známé“ nové koření.

Budete mít zájem:  Bolí vás celé tělo? Možná trpíte fibromyalgií – část první

Co obsahují kuličky nového koření? Plody jsou zdrojem silic, tříslovin, olejů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu, vitaminů A, C, niacinu, riboflavinu a thiaminu.

Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické působení. Je rovněž účinné i proti parazitům. Pomáhá při nachlazení, kašli, rýmě, infekcích močových cest, zánětech.

Dále zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání i žaludeční nevolnosti a křeče. Zlepšuje krevní oběh, zvyšuje krevní tlak, zmírňuje bolesti kloubů a svalů (má mírný analgetický účinek).

 

Pimentovník pravý se v ČR někdy nazývá i pimentovník lékařský, což dává tušit, že z něho získávané nové koření má zajímavé účinky na lidské zdraví. 

1. Protizánětlivé vlastnosti

Jedním z nejoblíbenějších aspektů Nového koření je jeho schopnost snížit zánět a zmírnit bolest v částech těla.

Účinné látky v koření mají chemické sloučeniny, které eliminují zánět, což je ideální koření, které Vám dá trochu úlevy od artritidy, dny, bolesti svalů nebo dokonce hemoroidů.

Má také určité analgetické složky, které umožňují snížení bolesti v případě poranění nebo chirurgického zotavení.

2. Pomoc při trávení

Zklidňující, zvlhčující účinek organických složek Nového koření je ideální pro uklidnění žaludku a také pro podporu zdravého trávení.

Eugenol, který se vyskytuje v Novém koření, může odstranit zažívací potíže, jako je průjem, nevolnost, zvracení a zácpa, a zároveň stimuluje pravidelnost vyprazdňování, která snižuje nadýmání a nadměrné nadýmání.

Protizánětlivý aspekt dále snižuje křeče, což může usnadnit celý proces trávení.

3. Zvyšuje imunitu

Výzkum ukázal jisté antibakteriální a antifungální účinky Nového koření, zejména pokud jde o bakterie žaludku (E. coli a Listeria monocytogenes).

Kromě toho, že pomáhá funkci trávicího traktu hladce fungovat, chrání ji také před vnějším záchvatem prostřednictvím přirozené imunitní odpovědi.

Navíc, když se na všechny potraviny přidává koření, může bakterie neutralizovat na této úrovni, než vstoupí do vašeho těla a začne dělat škody.

4. Kapacita antioxidantů

Přítomnost eugenolu, quercetinu, taninů a dalších chemických sloučenin činí Nové koření velmi účinný antioxidant, protože mnohé z těchto látek jsou ideální pro neutralizaci volných radikálů a jejich odstranění z těla.

Volné radikály jsou škodlivé vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobit přeměnu zdravých buněk, což často vede k vážným onemocněním – dokonce ik rakovině.

Vysoká hladina vitamínu C a vitamínu A přítomných v Novém koření přispívá také k této antioxidační aktivitě.

5. Péče o zuby

Antimikrobiální, antibakteriální a antiseptické aspekty Nového koření mohou pomoci zvýšit vaše zubní zdraví; ačkoli kloktadlo s tímto kořením by nebylo obzvláště příjemné, bylo spojeno se zdravějším zubním zdravím tím, že chrání před bakteriálními patogeny.

6. Zlepšuje oběh

S významnými hladinami mědi a železa je Nové koření ideální pro zvýšení cirkulace, protože to jsou základní složky červených krvinek. Navíc, aspekt koření je povzbuzující a ohřívá tělo.

V kombinaci se zvýšeným průtokem krve může dojít k dodatečné energii a správnému okysličování končetin v těle. Železo funguje také při tvorbě určitých enzymů, které jsou rozhodující pro celkový metabolismus.

7. Chrání zdraví srdce

Draslík nalezený v Novém koření má pozitivní účinek na srdeční zdraví, protože je vazodilatačním činidlem a uvolňuje velké množství napětí na kardiovaskulárním systému. To způsobuje zvýšení průtoku krve uvolněnými cévami a snižuje zátěž tepen a srdce, čímž se snižuje pravděpodobnost vzniku aterosklerózy a následně mrtvice a srdečních záchvatů.

————-

Nové koření navíc účinkuje proti nadýmání, pomáhá očišťovat trávicí trakt a zvyšuje chuť k jídlu. Žaludek a střeva nejsou jedinými místy v našem organismu, kde nové koření může pozitivně zapůsobit na naše zdraví.

Plody obsahují eugenol, který v lidském těle působí jako antiseptikum a mírné anestetikum. Toho se dá využít například při nachlazení, chřipce a nepříjemném mokrém kašli.  Našemu zdraví může nové koření pomoci i zevně.

V některých případech zmírňuje problémy s akné, vyrážkami, silným pocením a také při některých druzích plísně.

Nové koření – Jamajský pepř

Toto velmi aromatické koření se specifickou chutí, je plod až 20 metrů vysokého stromu (většinou však 10 – 15 m) Pimentovníku pravého (také Pimentovník lékařský).

Nové koření je velmi variabilní a najdeme ho v mnoha jídlech a pochutinách. Používá se do omáček, do zavařenin a nakládané zeleniny i do dezertů.

Dnes již hojně využívané koření se v předkolumbovské éře používalo zejména jako koření k dochucení čokolády.

Plody Pimentovníku pravého jsou notoricky známé pod názvem Nové koření, tyto plody se sklizejí těsně před uzráním, kdy jsou ještě lehce zelené, ale jinak jsou už zralé.

Nové koření se používalo už v předkolumbovské éře, kdy se s ním dochucovala zejména čokoláda a nápoje. Kryštof Kolumbus se s Novým kořením setkal až v 16.

století, při jedné z jeho výprav na Jamajce a dal mu název Jamajský pepř, nejspíše pro jeho podobnost plodů s Pepřovníkem a jemně palčivou chuť.

Do Evropy se toto koření dostalo v 16. století, ale ve střední Evropě se objevilo až začátkem 17. století a nejspíše je to následkem ještě nepříliš dokonalých obchodních tras. Vzhledem k tomu, že se jednalo o „nové“ a ještě nezámé koření, dostalo se mu tedy názvu „Nové koření“.

Své názvy napříč světem, získalo toto koření především pro jeho všeho-chuť a aroma, chutná pikantně až pepřově s nádechem skořice, silného hřebíčku a muškátového květu. Proto se také můžete setkat v překladu s názvy jako „všeho chuť“, „všeho/všechno koření“ nebo také „čtvero koření“.

V současné době je Jamajka největím producentem nového koření (asi 70 % světové distribuce), odkud také pochází ty nejkvalitnější bobule a také se zde vyrábí likér, kde je hlavní složkou nové koření a nepříliš překvapivě rum. O zbytek distribuce se dělí Honduras, Mexiko, Guatemala, Belize a Brazílie. 

Použití

Jemně palčivá, skořicovo-muškátová a hřebíčková chuť i vůně přímo vybízí k výrobě dezertů a sladkého pečiva, používá se ale také v likérnictví (likéry a destiláty) a parfumérnictví k výrobě olejů a vonných esencí. Jinak je vhodné i do omáček a hlavně zavařenin (masových i zeleninových) a nakládané zeleniny, je také součástí koření na perník.

Pimentovník se využívá jako rostlina celý, například jeho velmi tvrdé dřevo, které je nahnědlé, ale má pouze lokální využití. Extrakt z listů se používá k prodlužování trvanlivosti rychle se kazících potravin, hlavně masa. Z bobulí se také vyrábí přírodní pesticid.

V tradiční Indické, Evropské medicíně a Střední Ameriky se využívají všechny části rostliny. Pomáhá při trávení a využívá se také v horkých nápojích při nachlazení a menstruačních potížích. Laboratorní testy a studie též prokázaly protirakovinný účinek látek v koření obsažené.
 

Související

  • Produkty a koření: Koření na svařák, Perníkové koření

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector