Pampeliškový olej a jeho přínosy pro naše tělo a zdraví

Pampeliškový olej a jeho přínosy pro naše tělo a zdraví

Slunečnice je nádherná mohutná rostlina, ale pokud chceme, najdeme i šlechtěný malý kultivar, který neuvěřitelně prosvětlí a zkrášlí náš domov i zahradu. Slunečnice pochází původně z Ameriky odkud byla přivezena do Evropy. Květ dosahuje průměru až 30cm a stonek dorůstá do výše až 3m. Kvete po celé léto až do září a pěstuje se pro olejnaté semeno, jako medonosná rostlina a k siláži.

Oleje a tuky

Slunečnicová semena mají tak vysoký výnos oleje, že z množství 100kg se vytlačí 25- 50kg oleje, který slouží za studena lisovaný k jídlu, za horka lisovaný se používá ve farmaceutickém a chemickém průmyslu k výrobě jemných mýdel, barev a margarinů. V léčitelství se využívá semeno, olej, ale i okvětní lístky.

Semena obsahují asi 49,6 % tuků, 22% proteinů a asi 8,3% sacharidů, Slunečnicová semena jsou poměrně vyrovnaná potravina bohatá na minerály vápník, hořčík, železo a fosfor, vitaminy E a B1. Slunečnicový olejobsahuje kyselinu palmitovou 4 až 9%, kyselinu stearovou 1 až 7%, kyselinu olejovou 14 až 40% a kyselinu linolovou 48 až 74%.

Různé odrůdy slunečnice mají různý podíl jednotlivých mastných kyselin. Klasický slunečnicový olej má zejména vysoký podíl omega-6 polynenasycených mastných kyselin. Omega 3 mastné kyseliny slunečnicový olej neobsahuje a proto není dobré využívat ve svém jídelníčku pouze tento olej. Při nedostatku Omega 3 mastných kyselin totiž vzniká v těle prostředí vhodné pro záněty.

Omega 3 doplníme například lněným, řepkovým či sezamovým olejem.

Vitamin B1 ve slunečnicových semínkách podporuje léčbu nespavosti chrání při stresu, lehkých depresích a nervozitě. Slunečnicová semena jsou velmi vhodná pro těhotné a kojící ženy, pro sportovce, a osoby trpící anemií, podvýživou a pro rekonvalescenty. Zkrátka pro všechny osoby, které potřebují obnovit sílu a životní elán.

Podívejme se na slunečnicový olej a jeho léčivé a preventivní účinky.

Slunečnicový olej má vysoký obsah vitaminu E a omega 6 mastné kyseliny. Mnohé výzkumy potvrzují, že vitamin E je výrazně antikarcinogenní a je to silný antioxidant.

Slunečnicový olej mimo to, že chrání naše srdce a cévy má proti aterosklerotický účinek, snižuje LDL cholesterol. Je vhodný k prevenci proti kardiovaskulárním nemocem.

Dále působí slunečnicový olej příznivě na pokožku a sliznici, pomáhá v péči o popraskané prsty a ruce, nehty, vlasy a při některých dermatologických onemocněních kůže. Používá se do různých mastí na záněty a zapaření.

Okvětní lístky slunečnice se přidávají do čajových směsí, protože snižují horečku, regulují pocení, pomáhají trávicímu systému a podporují činnost jater.

Už jste slyšeli o žvýkání oleje? Ano? Je to metoda, která nebude asi moc mladá a je hodně účinná. Slunečnicový olej je ideální právě pro své čistící účinky a vitaminem E podpoříte svou imunitu.

Olej se žvýká v ústech několikrát denně po dobu 10 -15 minut a v žádném případě se nesmí polknout. To bychom to špatné zase dostali do organismu. Olej totiž do sebe absorbuje nečistoty a škodlivé mikroorganismy.

Žvýkání slunečnicového oleje pomáhá v období zvýšeného výskytu nachlazení a infekcí horních cest dýchacích, chřipce, ale i při bolestech v krku, angíně, zánětu dásní a mandlí, při srdeční arytmii, podráždění kůže, při bolestech žaludku a dalších onemocněních.

Žvýkáním slunečnicového oleje aktivujeme žlázy s vnitřní sekrecí, a další orgány a celé tělo prochází pomalu, ale velmi cíleně celkovou očistou.

Zjišťujeme, že mnoho potravin se podílí na ochraně, pročištění a výživě kardiovaskulárního systému a jsou to potraviny, které lze velice dobře kombinovat jak ve sladkých i slaných jídlech, tak v teplé i studené kuchyni.

Nesmíme však zapomenout na upozornění odborníků, že slunečnicový olej za studena lisovaný se nehodí na smažení, ale jen do salátů a jídel, která nejsou vystavené vysoké teplotě.

Do tepelně upravených jídel přidávejme raději rafinovaný slunečnicový olej nebo se pokusme ho vynechat všude tam, kde to recept dovolí.

Takže shrnuto a podtrženo, slunečnicová semínka a olej z nich působí jako veliký bojovník a pomocník v našem imunitním systému a je velkou výhodou mít oboje stále při ruce i v nějakém s láskou připraveném jídle.

Dnes už má každá hospodyňka doma jak slunečnicový olej, tak semínka a nebo nějaký výrobek například „chalvu‘, kterou si můžeme docela snadno připravit i doma.

Na sucho lehce opražíme semena slunečnice, necháme vystydnout, pomeleme a přidáme to, co máme rádi. Ořechy, med, melasu a podobně.

Text: ZiskejZdravi.cz

Pampeliškový olej a jeho přínosy pro naše tělo a zdraví

Máta peprná: působivé výhody této rostliny

Mezi úžasné výhody máty peprné patří mimo jiné lepší trávení, hubnutí, úleva od nevolnosti, deprese, únava a bolesti hlavy.

Používá se také při léčbě astmatu, ztráty paměti a problémů s péčí o pokožku.

Co je to máta?

Máta peprná (Mentha) je rod populárních rostlin známý jako osvěžovač úst, který se již stovky let používá pro své léčivé vlastnosti.

Má více než dva tucty druhů a stovky odrůd, mezi něž patří mimo jiné mentha spicata známá také jako máta peprná a mentha pulegium nebo pennyroyal.

Pampeliškový olej a jeho přínosy pro naše tělo a zdraví

Může být použit v mnoha kulinářských přípravcích, čerstvých i suchých. Kromě toho existuje na trhu mnoho produktů s výraznou příchutí máty. Nejčastěji se používají věci jako zubní pasta, gely na holení, guma, osvěžovače dechu, bonbóny, čaje, balzámy, oleje a inhalátory s příchutí máty.

Extrakt z máty peprné je díky své čerstvé chuti oblíbený s dorty, sušenkami, výživovými doplňky, výrobky bez cukru a energetickými tyčinkami.

Vonný olej máty peprné se používá ve zmrzlině a čokoládě. Máta peprná se používá v alkoholických a nealkoholických nápojích.

Nutriční příspěvek máty

Dvě polévkové lžíce čerstvé máty poskytují 2 kalorie, 0,12 gramů bílkovin, 0,48 gramů uhlohydrátů, 0,03 gramu tuku a 0,30 gramů vlákniny. Máta peprná obsahuje malé množství draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, vitamínu C, železa a vitamínu A.

Zdravotní přínosy listů máty peprné

Většina z nás je obeznámena s mátou v zubní pastě, ale má toho mnohem víc co nabídnout. Mezi přínosy pro zdraví patří:

Máta k léčbě astmatu

Pravidelné používání této byliny je pro pacienty s astmatem velmi prospěšné, protože je dobrým relaxantem a zmírňuje přetížení. To znamená, že příliš mnoho máty může také dráždit nos a hrdlo. (//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1981905?&utm_medium=291)

Alergická rýma

Sezónní alergie a senná rýma (také známá jako rýma) postihují miliony lidí na celém světě. Ukázalo se, že výtažky z listů máty peprné inhibují uvolňování určitých chemických látek, které zhoršují vážné nosní příznaky spojené s sennou rýmou a sezónními alergiemi.

Pomáhá při trávení

Máta peprná je skvělým předkrmem nebo čisticím prostředkem pro patro. Vůně byliny aktivuje slinné žlázy v ústech, jakož i žlázy, které vylučují trávicí enzymy, čímž usnadňují trávení.

Rovněž uvolňuje žaludek v případě poruchy trávení nebo zánětu a je účinným prostředkem ke zmírnění příznaků syndromu dráždivého tračníku (IBS).

Studie z roku 2013 ukazuje, že mentol v mátě má schopnost zmírnit průjem. Také, pokud jste někdo, kdo cestuje na velké vzdálenosti letadlem nebo lodí, může být mentolový olej získaný z máty peprné bonbóny velmi uklidňující pro nevolnost a související závratě.

Může vás také zajímat .. Přírodní senný testosteron, vlastnosti a kontraindikace

Pomáhá při kojení

Pro mnoho žen je kojení krásnou součástí výchovy dítěte, ale může ovlivnit její ňadra a zejména její bradavky.

Výzkumná studie publikovaná v Mezinárodním kojeneckém časopise v roce 2007 ukázala, že čaj máta peprná pomáhá snižovat praskliny bradavek a bolesti, které kojení často doprovázejí. (//internationalbreastfeedingjournal.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/1746-4358-2-7)

Zabraňte respiračním poruchám

Výzkum vedený profesorem Ronem Ecclesem z University of Wales ve Velké Británii tvrdí, že mentol, nalezený v mátě, pomáhá zmírnit ucpání nosu.

Silná vůně této byliny je také velmi účinná při odstraňování přetížení v krku, průduškách a plicích, což poskytuje úlevu pro respirační poruchy, které často vyplývají z astmatu a nachlazení. (//www.

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1981905?&utm_medium=291)

Ochlazením a uvolněním krku, nosu a dalších dýchacích cest také zmírňuje podráždění způsobené chronickým kašlem. To je hlavní důvod, proč je tolik balzámů založeno na této rostlině. Na rozdíl od inhalátorů na bázi aerosolu mají inhalátory na bázi máty peprnou tendenci být účinnější a šetrnější k životnímu prostředí.

Péče o kůži

Zatímco máta peprná má dobrý antiseptický a antipruritický účinek (vhodný pro svědění), šťáva získaná z máty peprné je výborným čisticím prostředkem na pokožku.

Zklidňuje pokožku a pomáhá hojit infekce a svědění. Kromě toho, že je dobrým způsobem, jak snížit pupínky, může dokonce zmírnit některé příznaky akné.

Jeho antipruritické vlastnosti lze použít k léčbě kousnutí hmyzem, jako jsou komáři, včely, sršni, vosy a komáři.

Chladný pocit vás zbaví podráždění a neustálé potřeby poškrábání a protizánětlivý charakter máty sníží otoky. Podle těchto stejných linií je jeho olej často základní složkou produktů odpuzujících hmyz, jako jsou svíčky citronel, protože silná vůně je pro většinu hmyzu neatraktivní.

Ztráta váhy

Máta peprná nechává pomoc ve vašem úsilí zhubnout zdravým způsobem. Studie publikovaná v roce 2003 naznačuje, že pomáhá stimulovat trávicí enzymy, které absorbují živiny z potravy a konzumují tuk a přeměňují jej na využitelnou energii.

Přidáním do vaší stravy proto zvyšujete množství tuku, které konzumujete a dáte k použití, spíše než jej ukládáte a přispíváte k přibírání na váze.

Zabraňte ztrátě paměti

Ačkoli to není něco velmi studovaného jako v případě Rosemary, máta má věřit, že působí na naši paměť.

Také by vás mohlo zajímat .. Máta peprná, výhody, použití a kontraindikace

Na Cardiffské univerzitě provedli studii o účinku žvýkačky a jejím vztahu ke stresu, bdělosti a poznání. U lidí, kteří často používali žvýkačku, ve které je hlavní účinnou látkou máta máta, bylo zjištěno, že má vyšší úroveň uchování paměti a duševní ostrosti než ti, kteří ji nepoužívali.

Orální péče

Podle výzkumných studií má máta germicidní vlastnosti a rychle osvěžuje dech. Rovněž přispívá k zdraví ústní dutiny tím, že inhibuje růst škodlivých bakterií v ústech a čistí jazyk a zuby. To je důvod, proč bylina je často třena přímo na zuby a dásně, aby osvěžila ústa.

V moderní době je ze stejného důvodu jedním z nejčastějších prvků v zubních pastách, ústních vodách a dalších výrobcích pro zubní hygienu. Nejjednodušší způsob, jak dosáhnout těchto výsledků, je samozřejmě žvýkat listy.

Léčba nevolnosti

Listy máty peprné, zejména čerstvě mleté, vám pomohou vyrovnat se s nevolností a bolestmi hlavy. Silná a osvěžující vůně máty je rychlým a účinným prostředkem proti nevolnosti.

Použijte pepermintový olej nebo jakýkoli jiný produkt, který má příchuť máty a vaše žaludeční problémy budou zmírněny. Ve skutečnosti má mnoho lidí s sebou vždy mentolový olej nebo mátou ochucené produkty, aby se zabránilo nevolnosti.

Pampeliškový olej a jeho přínosy pro naše tělo a zdraví

Uvolněte bolesti hlavy

Balzámy na bázi máty peprné nebo základový olej máty peprné, když se otírají o čelo a nos, poskytují rychlou úlevu v případě bolesti hlavy.

Tato bylina je přírodní uklidňující látka, takže může zmírnit zánět a zvýšení teploty, které je často spojeno s bolestmi hlavy a migrénami.

Snižte depresi a únavu

Je to přírodní stimulant a jen její vůně nám může stačit k nabití energií. Výzkum provedený v roce 2014 uvádí, že zahrnutí máty do vaší stravy je skvělá volba, pokud se cítíte líní, úzkostní, depresivní nebo jen vyčerpaní, může vám pomoci mincovna a její esenciální olej. (//www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3965870/?&utm_medium=291)

Budete mít zájem:  Vliv Výživy Na Zdraví Člověka?

Může být požit, lokálně aplikován jako balzám nebo inhalován jako pára. Oblíbeným způsobem, jak snadno dosáhnout dobrých výsledků, je dát na polštář v noci několik kapek mentolového éterického oleje nebo mentolového oleje a nechat ho působit na naše tělo, zatímco spíme.

Zabraňte rakovině

Současný výzkum ukazuje, že některé enzymy, které se nacházejí v máty peprné, mohou pomáhat při prevenci a léčbě rakoviny.

Ostatní výhody

Nápoje a potraviny obsahující tuto bylinu se v létě osvěžují a jsou často součástí letních koktejlů pro osvěžující výbuch chuti. Je to také dobrý relaxant.

Může vás také zajímat .. Bílá vrba. Léčivé vlastnosti

Zvláštní vlastnost této rostliny, která se jeví jako velmi protichůdná k jejím tradičním chladicím a uklidňujícím účinkům, spočívá v tom, že vyvolává pocení při konzumaci během horečky, která ji narušuje a urychluje regeneraci.

Šťáva máty peprné může být také aplikována na léčení a klidné popáleniny.

Máta a sterilita

Existují smíšené názory ohledně role máty peprné v léčbě tohoto stavu. Někteří tvrdí, že dlouhodobé používání mentolu může způsobit neplodnost, což snižuje schopnost ženy otěhotnět tím, že narušuje produkci vajíček a zabíjí tyto gamety. Je to způsobeno germicidními a insekticidními vlastnostmi byliny, které jsou prospěšné pro mnoho zdravotních problémů.

Jiný výzkum uvedl, že muži, kteří kouří cigarety mentolu, budou s větší pravděpodobností trpět impotencí než ti, kteří kouří běžné cigarety. Není jisté, zda je to výhradně kvůli tabáku nebo zda mentholovaný aspekt má s tím něco společného.

Jiná skupina vědců navrhuje, že by mohla být ve skutečnosti použita k léčbě neplodnosti u žen. Stačí říci, že je třeba provést velký výzkum účinků máty peprné na mužskou impotenci a ženskou sterilitu.

Rizika spotřeby mincovny

Stejně jako mnoho bylin, máta může mít na některé lidi nepříznivý vliv.

Nepoužívejte máty peprné ve snaze zmírnit zažívací potíže, pokud vaše příznaky souvisejí s gastroezofageální refluxní chorobou (GERD). To může zhoršit příznaky.

Mátový olej, pokud je užíván ve velkých dávkách, může být toxický. Čistý mentol je jedovatý a nikdy by neměl být užíván interně.

  • Neaplikujte máty peprné na obličej dítěte nebo batole, protože to může způsobit křeče, které brání dýchání.
  • Pokud máte nebo jste dříve měli žlučové kameny, buďte opatrní u výrobků na bázi máty peprné.
  • Poraďte se se svým lékařem a zjistěte, zda některý z vašich léků může interagovat s máty peprné nebo máty peprné.

DŮLEŽITÉ : Účelem těchto informací je nenahrazovat rady lékaře nebo zdravotnického pracovníka a není zamýšleno, aby pokryly všechna možná použití, preventivní opatření, interakce nebo nepříznivé účinky.

Tyto informace nemusí být přizpůsobeny vašim konkrétním zdravotním okolnostem. Nikdy neodkládejte ani neignorujte vyhledání odborné lékařské pomoci od svého lékaře nebo jiného kvalifikovaného poskytovatele zdravotní péče kvůli něčemu, co jste si přečetli o ekokosách.

Před zahájením, zastavením nebo změnou jakéhokoli typu léčby byste měli vždy mluvit se zdravotníkem.

Cukr a jeho „zdravé alternativy“ – PharmDr. Margit Slimáková

Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách a každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika. Jsou alternativní cukry zdravější? Jaké je jejich složení a vliv na zdraví? Naprostá většina sladkostí obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny. Zjednodušeně však platí, že několik minerálů anebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu. Proto doporučuji hlídat množství jakýchkoliv sladidel, která používáme, mnohem více než hledání alternativ. Přesto pořád dokola dostávám dotazy na jednotlivé druhy cukrů, a proto vám nabízím následující přehled těch základních.

Základní druhy cukrů v přirozených potravinách a sladkostech

Glukóza

Glukóza je monosacharid, který je základem většiny složených sacharidů.  V rostlinách vzniká fotosyntézou a ukládá se v podobě škrobů. V lidském těle je glukóza základním zdrojem energie.

Pro přechod glukózy z krve do buněk, kde se rozkládá za vzniku energie, je nezbytný hormon inzulin, který uvolňuje slinivka břišní. Inzulin pomáhá přestupu glukózy do buněk celého těla. Do zásoby je ukládána v podobě glykogenu v játrech a svalech.

V případě nedostatku příjmu glukózy potravou si ji organismus dokáže i sám vyrábět v procesu nazývaném glukoneogeneze.

Maltóza je označení pro disacharid, který je složený ze dvou molekul glukózy. Chutná méně sladce, ale metabolizuje se stejně jako glukóza.

Fruktóza

Fruktóza je izomer glukózy. Někdy se označuje také jako levulóza anebo ovocný cukr. Fruktóza je pro někoho hůře stravitelná a může být příčinou nadýmání a průjmu.

Někteří odborníci doporučovali fruktózu diabetikům, protože má nižší glykemický index než glukóza a sacharóza. Fruktóza skutečně nezvyšuje hladinu krevního cukru, ale zvyšuje hladinu hormonu gherlinu, který podporuje chuť k jídlu.

Také se zdá, že narušuje hladiny minerálních látek v organismu.

Fruktóza je téměř výhradně odbourávána v játrech a podle některých zdrojů její vyšší příjem může zvyšovat riziko vzniku nealkoholické steatózy jater.

Při rozkladu fruktózy vzniká i kyselina močová, metabolit podporující prozánětlivé prostředí, jeden z ukazatelů srdečně-cévních nemocí.

Pro detailnější vysvětlení rizik nadměrné konzumace fruktózy doporučuji video Dr. Lustiga Cukr: hořká pravda.

Sacharóza – stolní cukr

Sacharóza je disacharid složený ze stejných dílu glukózy a fruktózy. Je to náš obyčejný cukr v cukřenkách. Získává se zejména z cukrové řepy a cukrové třtiny. Glykemický index je okolo 60.

Nejběžnější sladidla

Agávový sirup

Agávový sirup je zpravidla vysoce průmyslově upravovaný produkt získávaný ze sukulentů, jež rostou v Jižní Americe. Pro svůj nízký obsah glukózy má i nízký glykemický index, a to jenom 15. Jenže sirup po zpracování obsahuje přes 75 procent fruktózy, tj.

více než (roky kritizovaný) vysoce-fruktózový kukuřičný sirup (HFCS). Na zdravotní rizika koncentrovaného příjmu fruktózy upozorňuje čím dál více odborníků. Je nezbytné vnímat komplexní působení agávového sirupu, ne jen jeden jeho příznivý parametr (nízký GI).

Agávový sirup jako sladidlo není možné doporučit.

Ještě detailněji popisuje zdravotní rizika agávového sirupu Dr. Jonny Bowden: „Fruktóza podporuje vznik inzulinové rezistence a významně zvyšuje hladinu triglyceridů, rizikového faktoru srdečně-cévních nemocí. Podporuje ukládání břišního tuku, které zvyšuje riziko vzniku cukrovky, nemocí srdce a metabolického syndromu.“

Cukr v ovoci

V ovoci ze všech cukrů zpravidla převyšuje fruktóza, ale je v něm obsažena současně s vlákninou a stovkami mikroživin včetně fytochemikálií. Ovoce patří k potravinám s nejvyšším obsahem mikroživin (včetně antioxidancií). Nevidím důvod, proč příjem ovoce omezovat, a neznám nikoho, kdo by ztloustl anebo onemocněl z přejídání se jablky nebo jahodami.

Čekankový sirup

Sladidlo vyrobené z kořene čekanky. Základem je rozpustná vláknina inulín. Je to polymer složený z desítek molekul fruktózy a zakončený molekulou glukózy. Ve srovnání s běžným cukrem (sacharózou) má asi třetinovou kalorickou hodnotu a podstatně nižší glykemický index.

Inulin prochází nenatrávený žaludkem a tenkým střevem. V tlustém střevě jej rozkládají bakterie. Během této fermentace vznikají mastné kyseliny s krátkými řetězci, ale také plyny, jako jsou oxid uhličitý, vodík a methan. Inulin tedy může mít pozitivní prebiotický efekt, ale může vést i k nežádoucím průjmům a nadýmání.

Patří do skupiny látek kvasících ve střevech označovaných zkratkou FODMAP.

 Konzumace FODMAP sloučenin obvykle neprospívá lidem s narušeným fungováním trávicí soustavy, trpícím plynatostí, průjmy či zácpou, s poškozenou mikroflórou (dysbiózou či SIBO), dráždivým tračníkem (IBS), syndromem propustného střeva a nebo střevními záněty (Crohnovou nemocí či ulcerózní kolitidou). Často vede ke zhoršení jejich stavu.

Čekankový sirup tedy může být vhodnějším sladidlem pro osoby s nadváhou, inzulínovou rezistencí a cukrovkou, pokud ale po nich nemají zdravotní obtíže. Nicméně bez ohledu na ostatní možné výhody či nevýhody inulinu a čekankového sirupu se stále jedná o sladidlo, tedy látku udržující a podporující návyk na sladkou chuť. Pozor, do některých sirupů je přidáváno i umělé sladidlo sukralóza.

Datle

Datle jsou skvěle chutnající ovoce, které se pro svůj vysoký obsah cukrů více než k přímé konzumaci hodí ke slazení. Po krátkém namočení je možné datle rozmixovat na pastu pro slazení kaší, koktejlů, raw dezertů anebo pečiva. Přídavkem datlí dodáváte tělu kromě cukrů také slušné množství vlákniny a minerálních látek.

Glukózový sirup/kukuřičný sirup

Glukózový sirup se vyrábí zejména z kukuřice, ale může být získáván i z brambor nebo rýže. Chemicky obsahuje zejména glukózu. Používá se k výrobě sladkostí. Samotná glukóza má glykemický index 100, tento sirup asi 75.

Erythritol

Erythritol je označení pro alkoholický cukr, který se přirozeně vyskytuje v některých fermentovaných potravinách, v hroznech, hruškách nebo melounech. Připravuje se i jako umělé sladidlo. Nejčastěji se prodává pod názvem Truvia.

Má jen 6 % kalorií oproti běžnému cukru a přibližně 60-70% sladivost sacharózy. Jeho struktura je obtížně rozložitelná v těle, a proto má jen minimum efektů jiných sacharidů: prochází organismem téměř beze změn, neovlivňuje metabolismus ani nenarušuje trávení.

Dosavadní studie na zvířatech i lidech neprokázaly nežádoucí účinky.

HFCS

Vysoce-fruktózový kukuřičný sirup(high fructose corn syrup) se vyrábí z kukuřičného škrobu, ale při výrobě se úmyslně určité procento glukózy přeměňuje na fruktózu.

HFCS je hlavním sladidlem mnoha soft drinks, právě vyšší obsah fruktózy je považován za příčinu zdravotních rizik spojovaných s těmito nápoji.

Fruktóza nejenže zatěžuje játra, ale také snižuje hladinu prospěšného HDL cholesterolu a zvyšuje hladinu nevýhodné frakce LDL cholesterolu. HFCS je také kritizován pro některé nálezy vysokého obsahu rtuti, jež pochází z výrobního procesu.

Javorový sirup

Javorový sirup se získává vařením a rafinací šťávy z javorů. Má GI okolo 54 a nízký obsah fruktózy (asi 35 procent). Z mikroživin obsahuje zejména mangan, železo a vápník.

Med

Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy. Nepasterizovaný med má GI okolo 30, ale pasterizovaný až okolo 75. Pasterizací se ničí i některé z cenných mikroživin, které jsou v medu přirozeně obsaženy. Med obsahuje také slušné množství minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík, draslík, zinek a selen.

Melasa

Melasa je vedlejším produktem výroby cukru z cukrové třtiny. Sladká, ale výživově cenná šťáva ze třtiny se vařením koncentruje, přičemž rafinovaný cukr krystalizuje a odstřeďováním se odstraňuje. Výsledkem opakování uvedeného procesu je hustý sirup, který je zbaven většiny cukru, ale obsahuje v koncentrované podobě veškeré cenné látky z cukrové třtiny.

Melasa obsahuje asi jenom 18 až 20 procent cukru, a to většinou ve formě glukózy a fruktózy.

Melasa obsahuje asi tři procenta bílkovin (cukr neobsahuje žádné) a malé množství vitaminů B1, B2, B6 a kyseliny pantotenové. Největším pozitivem melasy je vyšší obsah minerálních látek.

Melasa je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa, dále obsahuje i vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík anebo zinek.

Palmový a kokosový cukr

Palmový cukr je ze šťávy kmenů stromů (podobně jako javorový), kokosový cukr je z květů a má o něco vyšší obsah přirozených mikoživin.  Oba cukry obsahují zejména sacharózu a mají GI 54.

Budete mít zájem:  Přírodní minerální vody (minerálky) – jejich rozdělení a využití pro léčbu

Vedle cukrů mají i nějaké minerální látky, například železo, zinek vápník a draslík, několik mastných kyselin krátkého řetězce a nějaké antioxidanty.

Mezi sladidly je výjimečný obsah vlákniny inulinu, která může zpomalovat přechod cukru do krve.

Přesto i tyto cukry obsahují zhruba stejné množství kalorií jako obyčejný cukr (sacharóza) a museli byste jich sníst obrovské množství pro zisk smysluplného množství kterékoliv z uvedených mikroživin.

Vše uvedené lze mnohem snadněji zajistit příjmem základních potravin.

Nepochopitelné je občas se objevující tvrzení, že neobsahují fruktózu, ačkoli obsahují asi 70 – 80 % sacharózy, která je z poloviny tvořena fruktózou.

Při nadměrné konzumaci mohou být příčinou všech zdravotních rizik uváděných u obyčejného cukru – od obezity až po nemoci srdce.  Jak můj zahraniční kolega možná až příliš tvrdě, ale asi realisticky shrnul: „Sladivost je nižší, cena převysoká, výživová hodnota pochybná.“

Sladěnka a další obilné slady

Sladěnka a obilné slady obsahují zhruba stejný podíl glukózy a fruktózy, dále také minerální látky jako železo, vápník, hořčík, draslík, fosfor, měď a zinek. Sladěnka se zpravidla získává extrakcí z ječmene, má méně sladivou chuť a konzistenci hustého medu.

Stevie

Stevie je rostlinka, jež obsahuje přirozeně sladce chutnající glykosidy. Nulový obsah kalorií, žádná glukóza, fruktóza ani sacharóza a extrémně vysoká sladivost. To zní jako zázrak! Moc se omlouvám, že jej musím vyvrátit.

Podle některých odborníků vede sladká chuť v ústech z potravin, které nedodávají sacharidy, k nepříznivým biochemickým reakcím. Zjednodušeně: sladká chuť ze sacharidů normálně znamená zrychlení přesunu glukózy z krve do buněk, aby bylo v krvi místo na další dávku cukru.

Jenže po sladké chuti ze stevie (ani jakýchkoliv umělých sladidel) sacharidy nepřijdou a organismus zůstává ve fázi nižšího obsahu glukózy v krvi (hypoglykémii).

Pokles glykémie může být provázen i uvolněním stresových hormonů adrenalinu a kortizolu, které pro vyřešení hypoglykémie mobilizují cukr ze zásob ve svalech a játrech anebo dokonce z bílkovin a tělesných tkání. Nadměrné uvolňování stresových hormonů může nepříznivě ovlivňovat naše adrenální žlázy, tím i celkové zdraví.

Následkem je potlačení imunity, prozánětlivé prostředí a hypofunkce štítné žlázy. Vše zde právě uvedené samozřejmě platí i pro ostatní sladce chutnající nesacharidová sladidla a může vysvětlovat, proč konzumace umělých sladidel neřeší nadváhu, jak se ví už roky.

Navíc v případě, že kupujeme stevii v obchodech, může jít o vysoce průmyslově upravovaný produkt s aditivy a zbytkovými chemikáliemi. Tato starost zcela odpadá, jestliže máme stevii v květináči anebo na zahrádce.

Sukralóza

Sukralóza je sladidlo připravované chlorinací sacharózy. Komerčně bývá nejčastěji nabízeno pod názvem Splenda a běžně doporučované pro diabetiky anebo redukující. Hromadí se však evidence, které prokazují, že oba stavy spíše zhoršuje a má celou řadu dalších potenciálních zdravotních rizik.

Některými studiemi je spojována s  poškozováním střevní mikroflóry, jejíž rovnováha je zásadním předpokladem pro zdraví celého organismu. Pokusy na zvířatech i lidech naznačují nárůst hmotnosti, inzulinovou rezistenci a cukrovku druhého typu.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je asi nejlepší možností, jak si osladit dezerty i některé pečivo. Jakékoliv sladké nesířené ovoce je možné namočit na chvíli do vody a po změknutí rozmixovat na sladivou polevu pro kaše anebo nasekat do těsta. Například štrůdl se sladkými jablky úplně stačí dosladit rozinkami.

Xylitol

Xylitol je tzv. alkoholický cukr, sladidlo, které se získává třeba z kukuřice nebo březové šťávy. Nemá 0 kcal – z každého 1 gramu xylitolu si vaše tělo vyrobí cca 2,4 kalorie (jinak 1 gram sacharidů = 4 kcal). Je to málostravitelný sacharid, ale pořád sacharid….

Jeho příjem ve vyšším množstvím může vést k trávicím potížím a nověji se spojuje s poškozením střevního mikrobiomu. Není vyzkoušen pro konzumaci u těhotných a kojících žen.

Vyjímečnou výhodou tohoto sladidla je jeho schopnost omezovat  růst zubních povlaků a takto i snižovat riziko vzniku zubního kazu.

Snadné řešení slazení

Při výběru sladidel je důležité sledovat celkový obsah cukrů, obsah fruktózy i glykemický index. Tyto hodnoty chceme co nejnižší. Prospěšný bude obsah mikroživin – minerálních látek, vlákniny a fytochemikálií. Úplně nejjednodušší však podle mne bude, pokud se nebudete trápit sledováním chemického složení každého jídla, ale budete dodržovat následující doporučení:

  • Pijte především neslazené čaje a obyčejnou vodu.
  • Omezte nakupování jakýchkoliv sladkostí (polotovarů), a takto hned významně snížíte množství konzumovaných sladidel.
  • Při vaření a pečení doma omezujte množství sladidel v receptech.
  • Vyhýbejte se umělým sladidlům.
  • Pokud budete dodržovat výše uvedená pravidla, zůstaňte v klidu. I sladká chuť je přirozená a její uspokojování v přiměřených mírách je v pořádku.

Přejděte na jiný olej k přípravě jídel a snižte tak své riziko onemocnění

Amie Sugat

Výrobci kukuřičných, řepkových nebo sojových olejů by byli neradi, pokud by se tato skrývaná fakta o jejich produktech dozvěděli spotřebitelé.

Jejich produkty totiž nikdy nebyly určeny pro konzumaci, ale měly sloužit v průmyslu pro mazací zařízení, míchání barev anebo jako nová generace automobilových paliv.

A výrobci přišli na to, že jejich produkce vychází levněji než zdravé oleje a tuky a jelikož se jedná o vedlejší produkt, jejich zdroje jsou velmi vydatné.

Nebezpečí plynoucí z rostlinných olejů

Nepatrná množství olejů v semenech a v sojových bobech jsou zdraví prospěšná, takové oleje jsou vázané na antioxidanty, které brání tomu, aby se staly nebezpečnými. Avšak v případě masové produkce se výrobci snaží co nejvíce prodlužovat jejich trvanlivost.

Mastné kyseliny po separaci s výchozích surovin totiž poměrně rychle žluknou. Aby byla dosažena vyšší životnost, bývají antioxidanty a fytochemické složky odebírány – oleje prochází procesy, ve kterých se používají chemikálie, jako je hexanol nebo chlorové bělidlo. Následně jsou ošetřovány proti zápachu.

Navíc bývá většina těchto olejů obarvována potravinářskými barvami a přimíchávají se do nich konzervanty, aby se zamaskoval případný zápach žluknoucích olejů.

Mezi škodlivé následky, kterými na lidské tělo působí  žluklé průmyslově upravované oleje patří:  ztráty zraku, poškozování centrálního nervového systému, respirační onemocnění, anémie, zácpy, nízké porodní váhy, dráždivost, poruchy myšlení, mlhavá paměť.

Dlouhodobá konzumace způsobuje pak i rakovinu, zvýšené riziko aterosklerózy, nárůst počtu infarktů a mrtvic, poruchy trávení, bolestivost a mnoho dalších problémů, spojovaných se špatnou výživou a vitamínovými deficity.

Odkud rostlinné oleje pochází

Řepkový olej pochází z geneticky modifikovaného řepkového semene. Jeho produkce je snadná, protože je tak toxické, že ani hmyz o něj nemá zájem. Původně býval řepkový olej používán jako mazadlo strojů v malých továrnách. Prokázalo se u něj, že způsobuje rakovinu plic a srdeční choroby.

V Evropě byl také původně používán jako složka krmiva pro zvířata na farmách. Takto chovaná zvířata ale začínala trpět slepotou a mnoha chorobami, stávala se nezvladatelná a napadala člověka.

Sojový olej samozřejmě pochází ze sojových bobů; ačkoliv masmédia opěvuji sóju, má tento produkt i svou temnou stránku. Sojové boby totiž nelze zařadit mezi zdravé potraviny. Jejich konzumace mívá souvislost s neplodností, častějšími výskyty rakoviny nebo s leukémií u batolat, s diabetem 1.

typu a s předčasnou pubertou u dětí, které byly v raném dětství krmeny výrobky ze sóji.

„Klinické a laboratorní studie dávají sóju do spojitostí s podvýživou, bolestivým trávením, poruchami štítné žlázy, oslabováním poznávacích schopností, reprodukčními poruchami, oslabením imunitního systému a dokonce i se srdečními chorobami a rakovinou,“ říká Liz Lipski PhD CCN. A Dr. Mercola k tomu ještě dodává: „Sojové mléko mívá až o 1 000% vyšší obsah hliníku, než běžné mléčné nápoje.“

Kukuřičný olej zase obsahuje polynenasycené kyseliny, které podporují růst zhoubných nádorů.

Dlouhodobá konzumace tohoto oleje je dávána do souvislostí s rakovinou tlustého střeva, protože tím nastává potlačování enzymu, který je schopen působit preventivně proti zhoubnému bujení.

Japonští výzkumníci zjistili, že dlouhodobější konzumace kukuřičného oleje a dalších kukuřičných produktů zvyšuje četnost úmrtí a výskytů rakoviny jícnu.

Vyměňte svůj olej v kuchyni

Hlavním důvodem, proč tyto oleje mají takové negativní účinky na lidské tělo, je jednoduše to, že jsou nestravitelné.

Je to dáno tím, že potlačují přirozenou funkci tělesných enzymů, které mají za úkol měnit tuky na složky a vitamíny, které je tělo schopno absorbovat a ty se pak vážou na minerály, jako je vápník, fosfor a hořčík.

Škodlivé účinky ovšem nejsou pociťovány okamžitě; nástup zdravotních komplikací často trvá deset i více let, než se začnou projevovat příznaky a výraznější projevy na těle.

Rizika rakoviny, srdečních chorob a mnoha dalších nemocí tedy lze snížit náhradou těchto polynenasycených a rafinovaných rostlinných olejů za oleje zpracovávané za studena, obsahující mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem

Originál: https://www.naturalnews.com/029555_soybean_oil_disease.html

Články, superpotraviny a zdravý životní styl

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?

Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě…

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit – minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,…

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a …

Místo různých medikamentů je možná lepší se vrátit k tradici našich babiček a používat bylinky. Bylinky také pomáhají proti zánětů a brání vitalitě.

Čeleď česnekovitých (Alliaceae) je jednou velkou rodinou sympatických a chutných rostlin. Patří sem například cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek. Nejen v Evropě jsou jim přičítány už od dávnověku magické a léčebné účinky.

Základem je pouze teplá voda a potom speciální Epsomskou sůl (nebo sůl z Mrtvého moře), kterou dnes běžně koupáte. Důležité je zvolit její správné množství. U dětí se doporučuje rozmíchat ve vodě asi půl šálku soli. U jedinců do padesáti kilo by měl být použitý zhruba jeden šálek. U dospělých do 75 kg by se mělo použít 1,5…

Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina lidí nereaguje vůbec). Chyby imunitního systému (zánět…

Budete mít zájem:  Krásné a pevné tělo? Díky těmhle metodám jej můžete mít. Začněte už dnes!

Podle doporučovaných pravidel bychom měli pít 8 sklenic vody (H2O) denně (někteří odborníci doporučují ještě více), někdy se to pro nás může zdát nesplnitelné. Dobrou zprávou je, že až 20% denního příjmu vody můžeme získat z ovoce a zeleniny. Dostatek vody je důležitý zejména v létě…Níže uvádíme několik doporučení na potraviny, které v sobě…

Do roku 2050 bude s nedostatkem vody, způsobené klimatickými změnami, bojovat cca 5 miliard lidí. Již nyní se pěstuje víc jak 25% světové produkce plodin v regionech s výrazným nedostatkem vody.

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C (Kyselina L-askorbová) z potravy má organismu někdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca 0,3 – 1 gram. Vitamin C je citlivý na…

Superpotraviny jsou plné protioxidantů, ale i oxidační stres, který je způsoben znečištěným prostředím, slunečním zářením, stresem, nesprávným životním stylem, kouřením, konzumací alkoholu, nevhodnou stravou, vysokou spotřebou léčiv, záněty, bakteriální, houbovou i virovou infekcí, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavou pohybovou…

zdravé tuky napomáhají spalování tuků a také pokud dostanete chuť na sladké můžete ji zahnat avokádem (právě avokádo je zdrojem zdravých tuků i proteinů), oříšky a semínky. Mezi zdravými tuky patří za studena lisované rostlinné oleje, potraviny s obsahem omega 3 mastnými kyselinami, jako například ořechy, tučné ryby, semínka. Mezi zdravé tuky patří…

Pokud chcete zhubnout, není důležitá dieta, ale intenzívní pohyb, pitný režim, psychická pohoda a tzv. hubnoucí přírodní jídelníček. Níže uvádíme několik tipů na potraviny, které Vám k Vašemu cíli přispějí.

Semienka sú výdatným zdrojom výživné sily. Také malé, takmer ‚neviditeľné plody‘, ale napriek tomu sú plné vitamínov, minerálov, proteínov vlákniny a základných živín. Navyše sa vďaka svojej veľkosti ľahko pridávajú do akejkoľvek stravy. Používajú sa do šalátov, smoothie, na zahustenie polievok, do raňajkových zmesí pri pečení atď.

Ostropestřec mariánský neboli Silybum marianum vypadá jako obyčejný bodlák, na listech má bílé skvrny-mléko a vděčí tomu za svůj název (mariánský). Na trhu najdeme pestrou paletu výrobků s ostropestřecem mariánským. Hlavní účinnou látkoutéto léčivé bylinky je sylimarin, který vyvolává antioxidační účinky a podporuje tvorbu enzymů v játrech. Má…

Úžasné prínosy Moringy olejodárné

červená řepa patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Červená řepa je bohatá například na draslík, vápník, křemík, sodík, hořčík, vlákninu, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9). Je také zdrojem přírodního cukru (7 % až 8 %).

zdravotné prínosy brusnicovej šťavy sú veľmi rozmanité, pomáhajú pri infekcii močových ciest, poruchách dýchacích ciest, pri obličkových kameňoch, rakovine a srdcových ochoreniach. Pôsobí tiež ako prevencia žalúdočných ochorení a cukrovky, ale aj pri ochorení ďasien spôsobené zubným povlakom. Obsahované fytonutrienty zabraňujú širokému spektru…

Konopné semienka sú často docenené avšak sú cenným zdrojom potravy sa širokou škálou prínosov pre zdravie, napr. Schopnosti zlepšiť zdravie srdca, stimulovať a podporovať trávenie, budovať svalovú hmotu, eliminovať nespavosť, liečiť chudokrvnosť, pomáhať pri chudnutí, stimulovať metabolizmus, zabraňujú rôznym druhom rakoviny, zlepšuje…

Kumquat (Citrus japonica) má podivné exotické meno, ale nemá netradičný vzhľad. V skutočnosti malé citrusové plody (približne 5 cm – veľkosť vajec) trochu pripomínajú malé pomaranče, a to ako vo vnútri, tak aj vonku. Tento ker alebo malý strom pochádza z ázijsko-tichomorskej oblasti, kde sa pestuje a kultivuje už tisíce rokov. Prišiel do Európy…

Maca peruánská, neboli peruánská viagra má původ v Jižní Americe v Andách. Staré kultůry tento kořen pěstují od nepaměti na náhorních plošinách And v Peru a Bolívii ve výšce až 4000 nad m. Podle legend jedli bojovníci jihoamerického kmene Inků kořen rostliny maca před tím, než šli do boje, aby jim dodal potřebnou sílu a vytrvalost. Španělští…

Medzi zdravotné prínosy hnedej ryže patrí lepšie fungovanie kardiovaskulárneho systému, tráviaceho systému, mozgu a nervového systému. Hnedá ryža je silným zdrojom antioxidantov, ktoré poskytujú úľavu od mnohých ochorení, hypertenzie, nezdravá hladina cholesterolu, stres, duševné depresie a kožné ochorenia.

Řada lidí stále bojuje s nadváhou a hledají způsoby, jak změnit některé části stravy tak, aby si dopřáli chutí a současně to bylo zdravější pro tělo. Vhodnou cestou jsou právě přírodní sladidla.

Pistácie majú veľa zdravotných prínosov, podporujú zdravé srdce, optimálnu hmotnosť, pomáhajú proti cukrovke a hypertenzii a podporujú trávenie. Vitamíny, minerály, tuky a bielkoviny obsiahnuté v pistáciách sú dobré pre naše zdravie.

Quinoa (mrlík čílsky) sa radí medzi tzv. Pseudoobilniny a je pestovaná už po tisíce rokov predovšetkým v Južnej Amerike v oblasti Ánd (Ekvádor, Peru, Kolumbia a Bolívia).

rozinky mají širokou škálu působnosti od zácpy, acidózy, anémie, horečky až po sexuální dysfunkce. Rozinky jsou také známy tím, že pomáhají při získání váhy zdravým způsobem, mají pozitivní vliv na zdraví očí, zubů a kvalitu kostí.

Maková, sezamové, bazalková, slnečnicové, alebo ľanové. Naozaj sú semínka toľko prospešné, ako sa všade hovorí? Možno ešte o niečo viac! Ktorá vám ochráni srdce, posilní imunitu, detoxikujú, hydratujú, zasýti, zaženú nespavosť a zatočí s nádchou?

jedna hrst mandlí obsahuje cca 4 gramy vlákniny, 6 gramů bílkovin, 15 gramů tuků, malé množství cukru, vitamíny skupiny B (B1,B2, B6) , E, mangan, hořčík, draslík, zinek a fosfor. Obsahují jen cca 160 kalorií. Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě….

Existuje pouze jeden cholesterol, který se podle účinku, jak putují v těle, dělí na ‚tzv. hodný a zlý‘.

chlorofyl je molekula, která dává rostlinám zelený pigment a vzniká při fotosyntéze (sluneční světlo se přeměňuje na chemickou energii). Chlorofyl se tepelnou úpravou mění na feofytin (má olivovou barvu). Je známo, že čím je teplota vyšší a doba zpracování kratší, tím více si zelenina udrží svou čerstvost, projevující se jasnou zelenou barvou….

Pokud nechcete používat protizánětlivé léky, existuje pro vás řešení. Zvolte tyto plně přírodní potraviny na prevenci vzniků zánětů.

Horčík je minerálna látka, potrebná pre mnoho telesných funkcií. V skutočnosti je horčík zapojený do viac ako 300 telesných procesov, vrátane regulácie krvného cukru a krvného tlaku.

Musíme ešte objaviť jedlo, ktoré rozpustí všetky nežiaduce tuky v našom tele, ale máme podozrenie, že to je skryté niekde v elixíru mladosti. ‚Myslím, že superpotraviny majú dvojaký účinok – dávajú nám výživu, a tiež nám pomáhajú pri chudnutí.

Pravdepodobne ste už počuli termín superfood (superpotraviny). Tento termín je používaný na potraviny napr. Hnedá a čierna ryža, špenát, jogurt, goji, chia semienka, kešu a ďalšie zdravé potraviny. Superfoods majú väčší obsah výživných a nutričných látok, ale majú aj ďalšie vlastnosti, ktoré priamo podporujú imunitný systém, znižujú zápaly v tele,…

Nemáme žádnou kontrolu nad tím, jak dlouho budete žít, je to všechno genetika…. Špatně! Ukázalo se, že existuje celá řada způsobů, jak přidat několik let svého života

Vedci z University of Texas vo svojej štúdii zistili, že syntéza bielkovín je hnacou silou pre rast svalov. Rast svalovej hmoty bol o 25 percent väčší, keď ľudia jedli pravidelne proteínmi po celý deň (30 g bielkovín v jednom jedle) v porovnaní s tými, ktorí jedli väčšinu proteín iba pri večeri (10 gramov na raňajky, 15 gramov na obed…

Tyto potraviny a byliny vám usnadní jarní dnyTéměř 30 milionů amerických dětí a dospělých trpí astmatem, je to stav kdy průdušky, které nesou vzduch do plic a z plic ( mají zánět a a jsou stažené – křeč). A každý rok onemocní astmatem a odvezou je do nemocnice téměř 500.000 lidí, a téměř 4,000 lidí umírá s těžkými astmatickýcmi záchvaty….

Domáce hojace prostriedky pre efektívnu liečbu modrín, rezných rán, popálenín, vyrážok a včelích žihadiel.Jar je tu a ľudia trávia viac času na slniečku a v prírode a tak nám hrozí väčšie riziko úrazov a zranění.Mějte je niekde po ruke … aby ste ich mohli kedykoľvek a rýchlo použiť.

Ak ak používate ibuprofén a alebo antibiotiká, máte možnosť…

Symbolem Ruska (bříze se klaněli naši slovanští předci a byla považována za bohyni) je po staletí březová míza (voda), která se získává z kmene břízy bělokoré tlakem kořenů ze země do kmene a větví. Tato čirá tekutina (tzv. ‚pláč břízy‘, se vyskytuje u všech stromů např. javor – javorový sirup) je plná minerálů (draslík, sodík, vápník, hořčík,…

Coffee Smoothie je plné vitamínů a navíc perfektní způsob, jak začít svůj den.

Strava založená především na vláknině (denně by přitom měli zkonzumovat 30 až 38 gramů vlákniny, což odpovídá 2,5 šálkům zeleniny a 2 šálkům ovoce), tucích (např. tzv. omega-3 mastné kyseliny) a proteinech (pomáhají k větší síle a rychlejšímu metabolismu) je způsob, jak se dlouhodobě udržet v dobré kondici a plné síle.

Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat?

Koření zvýrazňuje pokrmy a současné může být prospěšné i pro naše tělo.

Přírodní antibiotika. Jedna z největších výzev, kterým čelí současná medicína, je zvyšující se odolnost baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že ani nová speciální antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná. více

Je to velmi jednoduchý prostředek k posílení imunity. Může si jej vyrobit kdokoliv. Když byly moje děti malé, chtěla jsem jim posílit imunitu. Tablety s hlívou ústřičnou mi tehdy připadaly velmi drahé a rodičovský příspěvek na mateřské dovolené moc malý. Přemýšlela jsem, jak to udělat. Vymyslela jsem jednoduchý způsob. Prostě jsem v obchodě…

Selen je stopový prvek, který si tělo neumí vytvořit – minerál pro dobrou náladu, zesiluje účinek vitaminu A, vitaminu C a E. Selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle. V souvislosti s příchodem jara se mluví zejména o depresích, velkém úklidu a chřipce.,…

Jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Pro výrobu domácího dezinfekčního gelu podle návodu WHO si připravte čistou litrovou lahev, glycerin (známý též jako glycerol), peroxid vodíku o síle 3 % a litr čistého alkoholu (ideálně 96% etanol nebo 99,8% izopropylalkohol). Dále budete potřebovat ještě jednu nebo dvě injekční stříkačky a …

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector