Olivový olej má konkurenta – řepkový je v mnohém lepší

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.Děkujeme za pochopení.

Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší
Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší Na výrobu 1 litru biopaliva je potřeba 1,3 litru nafty, dotace (daňové úlevy) podporují zemědělce v setí řepky častěji než je zdrávo a na plochách kde to není vhodné, biosložka v palivu škodí motorům a výrazně zkracuje jejich životnost, výroba 1 litru biopaliva je několikrát dražší než paliva ropného a bez dotace by se řidiči nedoplatili, pěstování, výroba potřebných hnojiv, výroba biopaliva a dnes už i státní distribuční podnik ovládá jeden člověk, ten který si prosadil prodloužení dotací zákonem přitom Evropa obecně od biopaliv 1. generace ustupuje (z výše uvedených důvodů), naopak se preferují biopaliva už ani ne 2. generace, ale generace 3.Existuje v chování novodobého člověka takový paradox kruhu. Pokud se nevrátíme zpět na stromy, bude naše působení na krajinu a celkové klima stále více negativní, což v konečném důsledku nutně znamená, že se vrátíme zpátky na stromy. Otázkou jen je, kolik nám dá příroda času a zda zbydou nějaké stromy.
Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší Prima článek! A gratuluji, blogerko!
Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší
Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší Brukev řepka se pěstuje pro výrobu oleje a biopaliv, obojí má negativní vliv. U nás zaujímá 15 % orné půdy. Vědci ve Filadelfii prokázali, že řepkový olej lidskému organismu velmi škodí, poškozuje nervy a způsobuje poruchy paměti. Při větší konzumaci řepkového oleje se tvoří plaky amyloidů v mozku, tedy napomáhá to vzniku Alzheimer. nemoci. Řepkové lány i zabíjejí zvěř, ročně umírají stovky srnek. Ničí jim játra, plíce, mozek, nervovou soustavu, dokonce i oslepnou. Šlechtěné druhy řepky jim prý totiž velmi chutnají. Pyl z řepky vadí jen na krátkou vzdálenost. Žlutý „sajrajt“ nemají tedy na svědomí jen proklínané žluté lány řepky.
Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší Tady pomůže jen čepička z hliníkové folie.
Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší Dostat se od řepky přes tuzemák k putinovým agentům vyžaduje skutečný politický talent 🙂 Když pejsek a kočička vařili dort, dopadlo to podobně.
Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší S jednou větou (přesněji s její částí) v článku bezvýhradně souhlasím.
No to je zase trapny clanek…….
Je úsměvné jak tu mnozí oponenti argumentují, že současné žluto není z řepky, ale ze smrků a borovic a přitom blog vůbec není o současném pylovém nadělení. No ale co jiného by mohli zpochybnit, než své vlastní domněnky?
Pane Chuchma, že žlutý sajrajt, který nás dnes obtěžuje není z řepky, Vám vysvětlí každý kdo jen něco málo ví o fyzikálních vlastnostnech pylu z větrosnubných rostlin a pylu z rostlin opylovaných hmyzem.Pyl z řepky nedolétne ani při silném větru dál jak 200m od pole, kdežto z borovic a smrků létá i několik desítek kilometrů.PS. Sračky které se přidávají do paliv na základě nařízení EU, která stanovila kvóty pro přidávání biosraček do motorových paliv z roku 2003, implemenovala česká vláda v roce 2008 do právního řádu, mají z Babišem společné jen to, že se toho on tehdy chytil, neb zavětřil dobrý byznys. A co je na tom špatného?
jste na omylu, on nezavětši, ale on si to v podstatě proloboal …už tehdy si Babiš platil nejdřív Grosse a pak další socany, aby prosazovali to, co on chce
No vidite, a pak ze CR nema v EU vliv. Pritom nam prolobovali pridavani biooleju do fosilnich paliv.
Četl jste článek? Evidentně ne, nebo máte velký problém s chápáním textu. Opravdu netuším proč mi vysvětlujete, že nemám auto zasypané řepkovým pylem. Já ani paní Šichtařová nic takového netvrdíme.
Je usmevne jak jste mimo.
Opravdu? Přečtěte si celý blog a nejen nadpis. Netýká se pylu, ale dotované řepky.
kdyby ta repka aspo k necemu byla ale podradny olej ktereho jsou miliony hektaru, zbytecne a ja pak jdu v brne na Zelnak a paninko, mame tu cinsky cesnek spanelske brambory a turecke jahody !
Olivový olej má konkurenta – řepkový je v mnohém lepšíhttps://www.vitalia.cz/clanky/repkovy-olej/
Jsou i jiné studie, které to naopak zpochybňují. To si nevyberete, záleží na tom, kdo tu studii platí.
Řepkový olej je kvalitní, nikoli podřadný.
Já chápu že AntiBabiš nosí karmu , ale letos to není řepkou ale pylem ze smrků a borovic , stačí jen trošku více číst a méně honit karmu
Máte recht, chce to naučit se pozorněji číst. V článku nenajdete nic o tom, že by ten pyl byl jen z řepky a koneckonců celý článek není vůbec o tom, že máme teď všechno žluté, ale o tom, že řepka je prostě sajrajt dotovaný státem pro větší zisky premiéra.
Babiš na tom participuje okrajově a rozhodně to není to, kvůli čemu zbohatl. Až budete příště poučovat o pozornem čtení, zkuste začít u sebe.
Budu jen rád když mě seznámíte se skutečnými čísly, kterými se podílí biopalivovej byznys, na zisku Babiše. Řekl bych ale že sám o něm víte kulový a snažíte se zpochybnit mé tvrzení aniž byste byl schopen je vyvrátit.
Ale souhlasím s vámi, že na řepce nezbohatl. Zbohatl na zlodějnách, přes které se dostal i k řepce.
Řepka je běžný zdroj rostlinného poměrně kvalitního oleje pro lidskou spotřebu a pro výrobu všelijakých margarínů. Stejně jako jsou vylisovaná semena zdroj bílkovin pro krmení dobytka, takže není třeba spotřebovávat tolik sóju. A jakožto brukvovitá rostlina v rámci střídání zemědělských plodin na poli znatelně zlepšuje kvalitu půdy, pokud se nepěstuje častěji než jednou za 3 – 4 roky. Proti erozi půdy spíš chrání, protože se seje hustěji nebo stejně hustě jako obiloviny a o hodně dřív na poli zakrývá půdu a rozhodně se seje mnohem hustěji než třeba cukrová řepa nebo dokonce kukuřice. Co se týká eroze, možná ještě lépe než řepka chrání pole pohanka, ta má zase ale krátkou vegetační dobu a mimo ní je pole před erozí nechráněné.
Tady ani tak nejde o ten pyl, jako o ten bordel, co se dostane do spodních vod, že ano.https://www.stream.cz/adost/10019123-otravena-voda-alarmujici-vysledky-testu-vody-v-cesku
Akorát že ve spodních vodách byly obvykle objeveny rezidua těch pesticidů, které se dnes už dávno nepoužívají. Které se používaly třeba v 80 letech minulého století za socíku a krátce po sametu, než byly zakázány.je třeba nečíst jen titulky, ale poctivě celé články a rozumět psanému textu.
Je to video a říkají tam o zhoršování v poslední době. Takže ehm, otevřete laskavě oči, páč jste úplně mimo.
https://www.agromanual.cz/cz/clanky/ochrana-rostlin-a-pestovani/ochrana-obecne/rezidua-pesticidu-v-ornych-pudach-ceske-republiky
Takže tedy čteme společně, pane Polášku:Atrazin a simazin jsou látky významně toxické pro vodní prostředí, prioritní látky vodní politiky EU, podezřelé karcinogeny a endokrinní disruptory. Navzdory zákazu jsou atrazin a simazin, či jejich transformační produkty často nacházeny jako kontaminanty evropských vod i půd.Vyvstává klíčová otázka, odkud tato rezidua v půdách pochází. V ČR byl simazin před zákazem používán velmi málo (max. 200 kg/rok a ne na polní plodiny)[18]. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by půdní výskyt byl dědictvím minulosti. Naopak se jako velmi pravděpodobná jeví hypotéza, že tato rezidua simazinu pochází z aplikace terbutylazinu, který má dle EU legislativy[19] povoleny až 3% nečistoty simazinu. Zdá se, že každoroční aplikace terbutylazinu, který v roce 2006 nahradil atrazin, dosahující až 110 tun ročně, vnáší do zemědělské půdy ČR až 3,3 tun simazinu ročně, což je řádově více než aplikace před zákazem. Tato hypotéza byla potvrzena výsledkyZatímco v půdách byl výskyt metazachloru a S-metolachloru podobný, v povrchových vodách převažoval metazachlor, což odpovídá jeho více než dvojnásobné spotřebě. Koresponduje to též s jeho podzimní preemergentní aplikaci na řepku, kdy je vysoká náchylnost k odnosu do povrchových vod.Výsledky průzkumu půd provedeného RECETOX v kombinaci s výsledky monitoringu vod ČHMÚ jednoznačně poukazují na nutnost zabývat se strategiemi snížení vstupů pesticidů do zemědělských půd.Takže stručně řečeno, Vaše zlehčování odborníci nijak nesdílí a Váš text: „nečíst jen titulky, ale poctivě celé články a rozumět psanému textu“ tudíž vyzní velice hloupě, jelikož tím, kdo zde nechápe psaný text, jste Vy.
Jinak řepka půdu zlepšuje. Pokud se na poli nepěstuje častěji než co 3 – 4 roky.Obecně platí, že každé rostliny půdu vyčerpávají jiným způsobem. Repka jakožto brukvovitá rostlina vyčerpává půdu jinak než obilí, než kukuřice, než řepa cukrovka nebo třeba než pohanka. Naopak to platí se škůdci a nemocemi.Pro zajištění rovnoměrného vyčerpávání půdy je třeba plodiny na poli točit, nepěstovat pořád jednu plodinu a řepka je dobrou částí toho kolotoče. Obecně by se řepka mohla nahradit jinými brukvovitými rostlinami , zelím, kapustou, ředkvičkami, tuřínem …, ale v celé své rozloze bychom asi měli vysokou nadprodukci třeba kyselého zelí, které by nebylo čím omastit, protože by nebyl řepkový rostlinný olej.A poražilo by třeba mlíko, protože řepkové pokrutiny z vylisovaného řepkového semene coby zdroj bílkovin by se muse nahradit něčím jiným. Třeba dováženou sójou.
Holt propaganda je propaganda. (Antibabišovská, když se to některým lidem hodí)Že řepka je rostlna hmyzosnubná a jako taková má pylová zrna těžká a lepkavá, aby včelky nemseely moc sbírat a snadno vytvořily na nožkách ten svůj bochánek pylu, který nosí do úlu, jaksi skoro nikoho nezajímá.Na rozdíl od smrku, borovice a dalších rostlin, které jsou větrosnubné a tudíž jejich pyl je lehký, ma malá zrna, takže ho vítr roznáší desítky kilometrů daleko. A současně toho pylu produkují mnohem větší množství než rostliny hmyzosnubné.
Budete mít zájem:  Symptotermální metoda: víc než antikoncepce. Nehormonální a přirozená
Jj. všechny pyly létají kilometry daleko, jen ten Babišův sedí na poli jako přibitý
Pyly větrosnubných rostlin létají kilometry nebo i stovky kilometrů daleko ( a díky tomu silně působí na alergiky), pyly hmyzosnubných rostlin se nedostanou dál než nějakou stovku metrů. Viz třeba doporučené izolační vzdálenosti pro třeba semenáře nebo šlechtitele různých hmyzem opylovaných rostlin.
Samozřejmě. Taky nikdo netvrdí, že vzduchem létá jen řepkový pyl. Vzhledem k větrnému a suchému počasí létá kromě pylů i prach, takže všechno najednou a dohromady je peklo. Ale řepka v tom není nevinně, já mám např. bohužel řepkové pole 3 metry od plotu zahrádky. Je to hnus smradlavej a když postříkají řepku nevímčím, tak nám chcípají i stromy.Ale abych to uzavřel: největší zlo není samotná řepka, ale dotace, které si její pěstitelé u nás vymohli. Dotace, které pokřivují nejen ekonomické vztahy, ale jak vidno i charaktery.
Slyšela jste o generaci „sněhových vloček“? To jsou děti, které nezažili žádné nepohodlí a rodiče je od malička za všechno chválili. A ty, když narazí na nesouhlas, začnou se hroutit.“Bé, maminkó, oni mě pomlouvají! Říkají, že Šichtařová tomu nerozumí! Že šíří Putinovu propagandu! Fňuk, ale já nejsem Putinova agentka! Fňuk, vždyť já přeci rozumím všemu!“P.S.: taky nemám rád řepku, asi brečet že mi všichni ubližují kvůli ní nebudu…
Honička karmy
Dnes jste šlápla vedle p.Šichtařová. Už jsem to psal jinde, u nás v okruhu 20 km. není po řepce ani potuchy, a všechno je žluté. Čím to asi bude?
Toto je, jako skoro vždy, hnědej sajrajt.
Vidíte, my v okolí žádné řepkové pole nemáme, alespoň ne v dohledu, možná někde za vzdálenými vršky a přesto máme auta od pylu. Možná to ale bude tím, že pyl tak nějak produkují všechny kvetoucí rostliny. Teď nám tady květou třeba břízy. A třeba silnice pod našima okny, kde z druhé strany je park, bývala v tuto dobu žlutá co já si pamatuji. A už to je pěkných pár desítek let. No ale co – řepka a kopance jsou teď moderní, tak proč se nepřidat. Budiž vám přáno.
Ono se totiž stačí podívat na ten pyl pod mikroskopem, a je hned jasné, že se o řepkový rozhodně nejedná. My to udělali – ano, jedná se skutečně o borovicový pyl.Co se alergie týká – řepkový pyl NENÍ alergen.
Řepkový pyl může podporovat jiné alergeny. Nejsem alergik, ale tento rok mám plný nos, bez rýmy.Nemáme v okolí borovice (Praha), ale poprvé řepku 1 km daleko. Všechno je žluté.Nebudu hodnotit ten či onen pyl, ale teď je jich najednou prostě moc, mix všeho. Jak se lidově říká „všeho moc škodí“.
Ale nemá to NIC společného s řepkou. Řepkový pyl nelétá. To, že je vše žluté a že nedaleko je řepka, nemá absolutně žádnou důkazní váhu. Borovicový pyl létá kolimetry daleko.A jestli chcete seriozně diskutovat, tak se na ten pyl skutečně podívejte. Není nic snazšího. Kapesní mikroskop stojí cca 50 Kč na eBay …
Já mám taky okna žlutá od pylu – smrků a kaštanů… a ještě se mi k tomu přihodilo něco deka saharského písku…
Paní Šichtařová, Vašim příspěvkům fandím, ale dnes je to pro mne jen blábol, který vzniknul jen proto, abyste něco napsala.
Největší znečišťovatele a ničitele krajiny, zemědělce, sami masivně dotujeme, aby nám mohli ve větším měřítku a účinněji škodit.https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=661429
že jste mizerná ekonomka, jste prokázala již mockrát. Co mají zemědělci pěstovat ? To co ji nikdo slušně nezaplatí ?

Tekuté zlato. Jak vybrat v obchodě správný olivový olej? | Dobrá chuť

Díky zdraví prospěšným látkám a širokému spektru chutí se mu říká král olejů. Pozitivní účinky olivového oleje se však často přeceňují a vybrat z množství druhů skutečně kvalitní může být dost velké dobrodružství. Méně se také ví, že mezi českými oleji máme výživově hodnotnější alternativu.

Používáme ho s naprostou samozřejmostí a mnozí z nás si už ani neuvědomují, že k nám doputoval vlastně teprve nedávno. Olivový olej sice byl v naší kuchyni známý už za první republiky a dříve, byl však dost drahý a kuchařky jej využívaly zřídkakdy. Znovu jsme si zvykli kupovat jej až v průběhu posledních zhruba dvaceti let.

Když se zeptáte maminek a babiček, co za minulého režimu používaly na zjemnění zeleninového salátu, udiví vás odpověď, že bez rozpaků sahaly po oleji slunečnicovém. Jeho středomořský konkurent se však nyní pevně usadil v poličkách našich spižíren i lednic.

Mnozí potvrdí, že právě olivový olej patří mezi suroviny, bez nichž se neobejdou. Jeho cesta do středu Evropy byla lemována zprávami o zdravotních benefitech a pozitivních účincích na náš organismus.

Ukazuje se navíc, že ne všechny účinky olivového oleje jsou probádané.

Jako ibuprofen

Říká se, že snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, infarktu a mozkové příhody, tlak i hladinu takzvaného špatného cholesterolu a má vynikající účinky na trávicí ústrojí.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv však opakovaně upozorňují na to, že většina tvrzení není podložena jednoznačnými vědeckými závěry.

„Všechny možné účinky olivového oleje ještě nejsou známé,“ říká Zdeňka Panovská ze senzorické laboratoře VŠCHT v Praze.

  • Olivová – chuť čerstvých oliv
  • Pikantní – lehce pikantní příchuť v prvních měsících po vylisování
  • Ovocná – chuť a vůně oleje připomíná jablko Hořká – u olejů získávaných ze zelených plodů, v závislosti na intenzitě je příjemná, ale při vyšších hodnotách může být až nepříjemná.
  • Sladká – z několika kultivátů
  • Vegetativní – rostlinná nebo ovocná chuť.

V současnosti se podle ní například diskutuje o tom, že oleocanthal přítomný v olivovém oleji by mohl mít podobné protizánětlivé a antioxidační účinky jako lék ibuprofen.

,,Existují domněnky, že právě tato látka by mohla být zodpovědná za to, že se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku,“ vysvětluje Panovská.

,,Vliv ale může mít i odlišný životní styl, teplé podnebí, moře nebo siesta po obědě,“ komentuje chemička.

,,Určité množství tuku je potřeba, a to i v redukční dietě, protože dodává pokrmům chuť a je nositelem v tucích rozpustných vitaminů,“ vysvětluje odborník v oblasti výživy Pavel Suchánek, proč si zeleninový salát zakápnutý olivovým olejem může bez výčitek dát i ten, kdo se snaží shodit pár kil.

Známější benefity vyzdvihuje Kamila Míková z Ústavu analýzy potravin a výživy z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze: „Hlavní předností panenských olivových olejů je vysoký obsah vitaminů, zejména fytosterolů a antioxidantů.

“ Olivový olej by se však podle Míkové neměl přeceňovat.,,Kromě vitaminů je pro zdraví v olejích důležitý obsah a zastoupení mastných kyselin a zastoupení prospěšných omega-3 mastných kyselin. To je v olivovém oleji nízké,“ vysvětluje.

Jestliže olej voní nebo chutná žlukle (je starý), zatuchle (olivy byly dlouho skladovány), kovově (příliš dlouho v kontaktu se stroji), pak ho určitě nekonzumujte.

Nutno ještě podotknout, že pokud je řeč o prospěšných látkách, obsahují je pouze oleje nejvyšší kvality označené jako panenské a extra panenské, které jsou lisované ze zelených oliv.

Oleje, nesoucí název pouze olej olivový bez přívlastku, se získávají smícháním oleje panenského s rafinovaným, který se lisuje za vysokých teplot a tlaků a následně se ještě chemicky upravuje, a ty už tak hodnotné zdaleka nejsou.

Tuzemská alternativa

Míková podotýká, že český trh má svůj domácí výrobek, který se olivovému oleji může rovnat.

,,V kuchařkách a televizních pořadech se používá prakticky bez výhrady olej olivový a to evokuje v lidech domněnku, že je nejlepší,“ říká Míková.

,,Nejvhodnějším rostlinným olejem je u nás ale olej řepkový, který má v porovnání s ostatními oleji nejméně nasycených mastných kyselin a naopak patří k nejvýznamnějším zdrojům esenciálních omega-3 a omega-6 mastných kyselin,“ vysvětluje.

Pojmenování tekuté zlato by si tak domácí výrobek právem získal nejen díky své zářivé barvě.

Řepkový olej se navíc může použít jak ve studené, tak v teplé kuchyni a zachová si svou výživovou hodnotu, zatímco olivový ztrácí tepelnou úpravou antioxidační a aromatické vlastnosti, které jsou na něm nejcennější.

Nemluvě o tom, že cena kvalitního extra panenského oleje se pohybuje v řádu stovek korun (průměrná cena za litr je kolem 270 Kč) a řepkového v řádu desítek. I přesto zůstává řepkový olej v tuzemsku nedoceněný a často vnímaný jako olej podřadné kvality.

,,Tento názor souvisel s vysokým obsahem nevhodné kyseliny erukové, která byla v minulosti jeho hlavní složkou,“ vysvětluje Zdeňka Panovská. ,,Šlechtěním v 70. letech byl však její obsah výrazně snížen na desetiny procenta,“ uvádí na pravou míru Panovská. Namítnout snad lze jediné; totiž že řepkový olej se v chuti a vůni olivovému zkrátka nevyrovná.

Budete mít zájem:  Náplasti na akné – mohou fungovat?

Oleje jsou však důležité nejen z hlediska toho, jaké mají zdravotní účinky a výživové hodnoty. Tuk jakožto nositel chuti a vůně ovlivňuje základ celého jídla, a vyplatí se proto vybírat ty kvalitnější a nejchutnější.

Při pohledu na přeplněné regály v supermarketu to však může být dost složité. Jako první by se měl zákazník zaměřit na kategorii. Nejkvalitnější oleje nesou označení panenské a ty ještě o třídu výše extra panenské.

,,Dobrým vodítkem pro určení kvality je acidita,“ radí distributor předních španělských olivových olejů na český trh David Valtr. Hranice kyselosti pro extra panenské oleje je 0,8 % a v případě panenských olejů nesmí přesáhnout hodnotu dvou procent.

,,Přesná acidita se nemusí na etiketě uvádět, pokud ji ale někteří producenti nepíší, vědí proč,“ upozorňuje Valtr.

Olejové podvody

Nejčastějším nešvarem při výrobě olivových olejů je smíchávat dohromady různé druhy, aby výsledná hodnota kyselosti oleje byla pod dvě procenta a mohl tak být více výnosný.

V roce 2008 v Itálii proběhla například takzvaná Operace Zlatý olej, při které bylo zjištěno, že na pětaosmdesát firem přidávalo ke slunečnicovému a řepkovému oleji chlorofyl a prodávaly je jako extra panenský olivový olej.

Podobný rozruch vyvolalo testování před dvěma lety, kdy sedm nejznámějších italských výrobců olivového oleje vydávalo olej nižší kvality za extra panenský. Vyšetřovány byly i firmy, které dodávaly olivový olej do českých obchodů.

,,Dokud nebyla zavedená odpovídající legislativa, i na českém trhu se objevovaly olivové oleje, které neodpovídaly uvedené kategorii,“ poukazuje Zdeňka Panovská z VŠCHT, která se falšováním zabývá.

Panenské olivové oleje se například vydávaly za extra panenské a chemicky upravené oleje rafinované nesly nevinný název olivový olej. Od roku 2013 ale ve všech státech Evropské unie platí nařízení, které trvá na přesném označení druhu olivových olejů.

Distributor olivových olejů David Valtr upozorňuje: „Globalizace nahrává masovým producentům, kde je snaha po unifikaci a zprůměrování výsledného produktu,“ říká. Dobrý výrobce podle něj na etiketě uvádí nejen hodnotu kyselosti, ale i odrůdu oliv – vyšší kvality je zpravidla olej jednoho druhu, protože lépe vyniknou typické vlastnosti dané odrůdy – a dobu sklizně.

Na rozdíl od vína u olivových olejů platí, že čím čerstvější, tím lepší.

,,Ideální je pátrat pomenším výrobci, u kterého víte, odkud olivy jsou, že jsou trhány ručně a zpracovány hned po sklizení, protože to je jeden z nejdůležitějších faktorů pro uchování chuti a vůně,“ vysvětluje Valtr a podotýká, že nejvyšší kvalitu zákazník v supermarketu zpravidla nenajde a musí do specializovaného obchodu.

Pravdou ale je, že po skandálech z roku 2013 se už s falšováním olejů v takové míře nesetkáme. Časopis dTest loni prověřil celkem 17 vzorků a všechny splňovaly zákonné normy.

Ty jsou nyní velmi přísné, prověřuje se mimo jiné, zda je olej vyroben jen z oliv, které byly řádné jakosti a zralosti, či jestli do něj nebyl přimíchán nějaký jiný olej.

(Když dTest dělal zkoušky v roce 2013, výsledky byly tristní. Některé oleje obsahovaly DDT a další pesticidy.)

Olej jako víno

Největším producentem olivového oleje je v současnosti Španělsko, odkud pochází více než čtyřicet procent světové výroby, za ním následuje Itálie a Řecko. Oproti olejům italským a řeckým bývají ty španělské chuťově obvykle výraznější. Hořkost, která je pro olivové oleje typická, patří při jejich posuzování k pozitivním parametrům.

Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší

Testování olejů připomíná degustaci vín. Speciálně vyškolení posuzovatelé musejí zaznamenat i ty nejjemnější nuance ve vzorcích.

Panovská v senzorické laboratoři například hodnotí, jak výrazná je v oleji chuť čerstvých oliv, zda je sladší nebo pálivější, nebo jestli voní po jablkách, mandlích či čerstvě posečené trávě.

,,V olivovém oleji je přes tisíc chemických sloučenin a interakce stovek z nich přispívají k chuti a vůni. Jednoznačně popsat správnou chuť olivového oleje proto nejde,“ vysvětluje Panovská.

Hořký nebo ovocný

Vliv má i řada dalších faktorů jako odrůda, oblast a doba sklizně, stupeň zralosti, způsob zpracování a skladování nebo i počasí v daném roce. Každý člověk má navíc jinou míru citlivosti.

Někomu více chutnají výraznější a více hořké oleje, jiný dá přednost jemnější ovocnější chuti.

,,Záleží čistě na zákazníkovi, jaký olej si nakonec zamiluje, a je skvělé, že dnes je možné vyzkoušet extra panenský olej z různých koutů světa v celé plejádě chutí,“ pochvaluje si Valtr.

Ostatně už ve starém Řecku Homér ve svých eposech o olivovém oleji psal jako o tekutém zlatu. Jeho blahodárných účinků lidstvo využívá už přes osm tisíc let, kdy se na Středním východě a na Krétě objevily první plantáže olivovníku evropského.

Antičtí Řekové jej zvolili za posvátný strom města Atén, který získává sílu z moře a slunce a tu předává do svých plodů oliv, z nichž se pak olej lisuje. Olivový olej jim sloužil jako lék pro tělo i duši.

Kromě přípravy pokrmů jej používali i v péči o vlasy a pleť a při masážích pro kompletní relaxaci, a za krále olejů platí dodnes.

Olivový olej má konkurenta - řepkový je v mnohém lepší

Latzimas olivový olej – wine food market centonze olivový olej 100% siciliano biologico

Arganový olej bývá označovaný za marocké zlato. Olej má charakteristickou zlatavou barvu, je výživný a vhodný i pro zralou a náročnou pleť.

Arganový olej vyživuje, revitalizuje a regeneruje Okrem podporných účinkov na chudnutie, získa vaše telo aj množstvo vitamínov, výživných látok a vďaka oleju aj omega-3 mastné kyseliny. Spolu aj s ľahšou fyzickou aktivitou dosiahnete lepší pocit a viac energie. Zhruba po mesiaci uvidíte prvé výsledky.

Popis: Olivový olej Saloos je vhodný pro velmi suchou a podrážděnou pokožku. Má jedinečné regenerační a hydratační účinky. Používá se k péči o citlivou pleť dětí i batolat

Video: HEALTH LINK Latzimas BIO olivový olej 500 ml Pilulka

Pupalkový olej je šetrně lisován za nízkých teplot do 40°C, bez přístupu světla a vzduchu, bez použití chemických rozpouštědel. Kyselina linolová (Omega-6) přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příznivého účinku se dosáhne při přívodu 10 g kyseliny linolové denně Téma: olivový olej. Související: vaření

Lotos City Diesel 20W50 Jak wygląda oryginalny olej silnikowy? Моторное масло Mannol Safari 20W50, 5л, минерально� Оливковое масло EV «Latzimas» Gold 1л/ж.б

Use our LIQUI MOLY oil guide to quickly and easily find the right engine oil for your vehicle and other products.. Objevte tu nejvýhodnější nabídku na téma olivový olej. Na Skrz.cz najdete vše na jednom místě. Olivový olej – slevy. Hlídat tyto nabídky. SEŘADI

Rafinovaný rýžový olej je vyroben z rýžových otrub. Je to základní tuk, který se používá v orientální kuchyni. Největší výhodou je vysoký kouřový bod (nad 250 ° C), což je důvod, proč se doporučuje především ke smažení. Má neutrální chuť a vůni.

Olej je připravován pouze ručně podle tradičních metod regionu, z tradičních přírodních produktů, ze kterých za dobu delší než 1 měsíc nasákne aroma. Vynikající přichuť černého lanýže obohatí salát, omlety, masové pokrmy nebo přílohu.

I Am Alive (Olej Remix)

Video: Olivový olej bio extra panenský Latzimas Kupi

Prihláste sa k odberu noviniek a zľavový kód vám pošleme e-mailom. Žiadna akcia už vám neutečie 🙂 Poradíme vám s objednávkou Máte dotaz k objednávce, platbě či dostupnosti zboží? Děvčata ze zákaznického centra jsou připravena vám poradit na e-mailu i na telefonu. Olivový olej vyniká vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin. Vedle mononenasycených tuků obsahuje olivový olej i vitamin E a další živiny. Kvalita olivového oleje se hodnotí podle několika kritérií: kyselosti, vůně, barvy a chuti. Důležitý je také způsob získávání oleje z oliv. Tzv. Latzimas natives Oliven?l extra 0,5L Griechenland. 1 оценкa / 0 отзывов. Цена

Connect with your neighbours to share food and other things. **Covid-19: Your community needs you! Share safely with no-contact pickups.* 5.69 €. BIO olivový olej zlatožltej farby, vyznačuje sa príjemnou vôňou čerstvých olív s nepatrným bylinným nádychom

HEALTH LINK Extra panenský olivový olej LATZIMAS 500 m

  1. Je zlatožluté barvy a vyznačuje se příjemnou vůní čerstvých oliv s nepatrným bylinným nádechem.
  2. I am very pleased with your product, and continue to use it and recommend it to others. Al.

    Thank you so much, Olej! My wife loved her anniversary present, and had me make a variation for her father

  3. Samozejme, pokiaľ budete piť smoothie celé dni, bude mať smoothie vďaka jeho konzistencii laxatívne účinky.

  4. Veľa ingrediencií si viete zakúpiť aj v miestnom supermarkete, najmä pokiaľ ide o ovocie či zeleninu. Kvalitný olivový olej či kokosové mlieko už v regáloch mať nemusia. Zelený jačmeň v dobrej kvalite by ste tam hľadali len veľmi ťažko. Ani chia semienka nie je také jednoduché zohnať.

    V obchodoch so zdravou výživou ich síce zakúpite ale len v dostupnom balení a za cenu určenú predajcom. Preto preferujem nákup na internete, kde ušetrím podstatnú časť financií a dokonca ma často overený internetový obchodník upozorní na akciu môjho obľúbeného doplnku výživy.

    Pokiaľ chcete ušetriť, zakúpte si prípravky na internete. Okrem toho, že vám overení predajcovia garantujú kvalitu, získate aj podstatne nižšiu cenu. Väčšie balenie sa, samozrejme, oplatí. V tabuľke nájdete zopár produktov z overených eshopov, ktoré mám vyskúšané.

HEALTH LINK BIO extra panenský olivový olej LATZIMAS 500 m

Posilňujte imunitu! Máme pre vás 7 druhov prípravkov, ktoré posilnia imunitný systém a vy sa tak ľahšie vyhnete typickým „zimným“ chorobám. viac Nejvyšší podíl v celkovém složení mastných kyselin zaujímají u obou olejů mírně pozitivní mononenasycené mastné kyseliny – MUFA.

Těchto látek obsahuje řepkový olej 61 procent a olivový 75 procent. Olivový olej je přírodní olej získávaný z plodů stromu zvaného olivovník. Tady je 11 vědecky potvrzených kladných účinků olivového oleje na vaše zdraví Volám sa Veronika a som zástanca chutného, doma pripraveného jedla a kvalitných produktov.

Čerstvá inžinierka podnikových financií a Blogerka roka 2017 v kategórii Gastronómia. Nájdete u mňa jednoduché, rýchle a hlavne chutné jedlá. Verím, že si tu nájdete niečo chutné pod zub a zablúdite sem častejšie.

Nech vám chutí!Dobrý večer, prosím Vás aký odšťavovač používate na tú červenú repu ? Môj ju vždy rozmašíruje a výťažok minimálny ????

Vyvracíme mýty o řepkovém oleji: Je zcela bez pesticidů a na smažení je lepší než slunečnicový

Spotřebitelský časopis dTest se tentokrát zaměřil na kvalitu řepkového oleje. Otestoval 17 vzorků klasických rafinovaných řepkových olejů a jeden nerafinovaný. Jak dopadly?

Jaký je rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným olejem?

Rafinovaný olej je chemicky vyčištěný a zbavený všech přírodních látek. Je chuťově neutrální bez charakteristické vůně. Zároveň je velmi tepelně stabilní. Díky tomu je možné ho používat v kuchyni všemi možnými způsoby.

Nerafinovaný olej naopak obsahuje celou řadu přírodních látek, antioxidantů. Z výživového hlediska je proto zajímavější. Ovšem na úkor jeho tepelné stability. Hodí se tedy spíše na studenou kuchyni.

Nedá se na něm smažit, rychleji se rozkládá a kazí. Někdy je cítit po oříškách nebo má tmavší barvu. Musí se prodávat ve tmavých lahvích.

Má zpravidla krátkou dobu trvanlivosti a po otevření se musí skladoval v ledničce.

Odborníci u testovaných vzorků hodnotili především jejich tepelnou stabilitu a celkovou kvalitu, tedy míru rozkladu, žluklosti a odolnosti proti vysokým teplotám.

Kromě toho přistoupili i k senzorickému hodnocení a sledovali obsah nežádoucích látek, konkrétně pesticidů a skupiny MPCD. To jsou chemikálie, které mohou vznikat v oleji při jeho rafinaci.

Jak poznat kvalitu oleje i bez laboratoře?

Jan Maryška z časopisu dTest doporučuje věřit vlastním smyslům. Rafinovaný olej by neměl mít žádnou chuť ani vůni a měl by mít světlou barvu. Jakékoli jiné senzorické vlastnosti, například občas se objevující zápach rybiny při smažení, ukazují na to, že olej už není v nejlepší kondici.

Jaký je rozdíl mezi klasickým a fritovacím olejem?

Fritovací olej je někdy označení pro směs rostlinných tuků, která je uzpůsobena tak, aby složení mastných kyselin dávalo výrobku co největší odolnost při vysokých teplotách. Dá se využít i ve studené kuchyni, ale nebývá tak chutný jako jednodruhový olej.

Nebojte se řepky, potvrdil test

„Když odhlédneme od žlutých polí, která na nás v květnu útočí, tak proti řepkovému oleji nemůžeme říct nic špatného,“ vyvrací mýty o jeho zdravotní závadnosti Jan Maryška z časopisu dTest.

„V řepkovém oleji je málo mastných kyselin, které by se mohly vlivem tepla rozkládat a mohly by z nich vznikat nějaké nežádoucí produkty. Na smažení se hodí mnohem lépe než slunečnicový olej.“

Kromě toho má řepkový olej taky poměrně vysoký obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin. Maryška vyvrací i mýtus o tom, že se při pěstování řepky používá nadměrné množství pesticidů.

„Při testech jsme je našli pouze u dvou vzorků. Ale jejich množství bylo hluboce podlimitní. A například na často skloňovaný glyfosát jsme nenarazili vůbec v žádném z olejů.“

  • Výsledky testu
  • Hodnotitelé u testovaných olejů nenarazili na žádný závažný problém, pouze na drobné rozdíly v kvalitě, které byly dány nižší tepelnou stabilitou.
  • První místa v testu patřila olejům nižší cenové hladiny.
  1. olej značky Vitador (prodává se pouze v Lidlu)
  2. Rodinná edice olejů značky Glencore (v obchodě je najdete pod nadpisy Babičce, Pro mne, Pro tetičku atp.)
  3. olej značky Albert.

Na posledním místě mezi rafinovanými oleji skončil řepkový olej značky Lukana. Úplně nejnižší bodový zisk si odnesl nerafinovaný řepkový olej se známkami žluklosti.

Se změnou stravovacích návyků pomalu roste poptávka Číňanů po olivovém oleji

Olivový olej je první věc, která vyvstane na mysli, když přemýšlíte o středomořské kuchyni. Je bohatý na mono-nenasycené mastné kyseliny, obsahuje antioxidanty a má působivé protizánětlivé účinky, je to jeden z nejzdravějších olejů – a Číňané si nyní uvědomují zázračnou moc této tmavě zlaté tekutiny na vaření.

Olivový olej, který se používá jako omastek na čerstvě upečenou bagetu, na dochucení pokrmů, s bylinkami a kořením jako bohatý salátový dresing nebo úžasná marináda, je stejně všestranný, jako je nezbytný pro domácnosti v Evropě.

Řecko, Itálie a Španělsko jsou jedněmi z největších spotřebitelů olivového oleje na světě. Jen ale méně než 1 % Číňanů používá podle statistik při vaření extra panenský olivový olej.

Podle zprávy poradenské společnosti pro výzkum trhu Forward Industry Research z roku 2019, dominují na čínském trhu sójový, řepkový, arašídový a palmový olej. Představují téměř 90 % roční spotřeby olejů v zemi a olivový olej, kukuřičný olej, slunečnicový a kaméliový olej jsou mnohem méně populární než tyto jedlé oleje.

To není překvapivé. Olivový olej je v Číně nový, byl zaveden teprve před několika desítkami let.

Pěstování olivovníků začalo v Číně ve velkém měřítku v 60. letech minulého století, ale Čína nemá příznivé klimatické podmínky pro vzkvétání olivových hájů.

Přesto se farmářům v některých provinciích, jako jsou Gansu (Kan-su), Sichuan (S´-čchuan), Hubei (Chu-pej) a Yunnan (Jün-nan), podařilo vytvořit rozlehlé plantáže.

Domácí produkce je omezená, s průměrným ročním výnosem dosahujícím v posledních letech přibližně 10 tisíc tun, tvoří jen zlomek celosvětové produkce, která v letech 2016-2017 činila 2,5865 milionu tun.

Ačkoli sklizeň není vysoká, Čína stanovila pro produkci mezinárodní standardy.

Čínská společnost EVOO byla v červnu oceněna jako nejlepší produkt na mezinárodní soutěži olivového oleje Athéna na rok 2020 a porazila 430 konkurentů ze 17 zemí, včetně tradičních výrobců olivového oleje, jako je Řecko, Turecko, Libanon a Portugalsko. Olivový olej Xiangyu (Siang-jü) je produkován čínskou společností Longnan (Lung-nan) Xiangyu, která byla založena v roce 1997 a používá jednu z nejznámějších italských olivových odrůd.

Přestože je olivový olej velmi dobrý, není úplně vhodný pro čínskou kuchyni.

Jádrem čínské kuchyně je smažení na hluboké pánvi za vysoké teply po krátkou dobu. Ale použití olivového oleje s nízkým bodem varu při vysoké teplotě naruší jeho jemnou chuť a nutriční složky.

Stále více čínských spotřebitelů, kteří kladou důraz na zdraví, se vyhýbá smažení a používání velkého množství oleje na vaření, volí biopotraviny a přidává do své stravy více čerstvé zeleniny.

Podle výzkumné společnosti Mintel je tento trend velmi silný mezi ženatými spotřebiteli a spotřebiteli nad 30 let.

Stále více lidí si uvědomuje výhody olivového oleje a zvýšení příjmů umožňuje lidem investovat do zdravých produktů.

Lahev kvalitního olivového oleje není levná, ale vysoká cena už není pro nakupující problém.

Podle statistických údajů šanghajské společnosti Daxue tvoří mezi moderními čínskými spotřebiteli výdaje na „lepší stravu“ čtvrtinu celkové osobní spotřeby, což je více než jakékoli jiné výdaje.

Cestovní ruch také pomáhá představit čínským turistům nová jídla a zajímavé ingredience, protože destinace jako Itálie a Španělsko pomáhají popularizovat olivový olej mezi čínskými turisty. V roce 2019 přilákala Itálie víc turistů z Číny než jakákoli jiná evropská země. Po návratu domů nejsou ovlivněni jen krásnou přírodou, bohatou historií a neobyčejnou architekturou.

Mnoho Číňanů se začalo zajímat o saláty, které uspokojují jejich potřebu po lehké stravě, a olivový olej se dostal do středu pozornosti. Zkoušejí připravit různá studená jídla, která se postupně stávají součástí jejich stravovacích návyků.

Olivový olej nemusí být pro čínské rodiny nezbytný, ale pomalá změna v postoji vnáší změny do čínské kuchyně. (Kl)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector