Ochucené minerálky jsou méně sladké

18.06.2014 | Samotná voda vám nechutná, a tak občas sáhnete po té s ovocnou příchutí? Rozhodli jsme se ochucené vody otestovat a zhodnotit jejich složení, chuť i kvalitu značení.

Navíc jsme zjišťovali, jak je to s jejich zdravotní nezávadností, a hlavně – zda jsou vhodné jako nápoje pro děti. Právě ty je totiž mají ve velké oblibě.

Nakoupili jsme 24 vzorků balených ochucených vod v běžné tržní síti, vody minerální, pramenité i pitné. Analyticky i senzoricky je testovali odborníci Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Zjišťovali obsah cukru, dusičnanů, konzervačních látek, kyseliny askorbové (vitaminu C) a stanovili i profil použitého aroma.

V senzorické porotě zasedlo 32 členů, u každého vzorku hodnotilo chuť, vůni, intenzitu ovocného aroma a sladké chuti 16 lidí.  

Ochucené minerálky jsou méně sladké

Bez cukru to nejde

Kromě vody je základní složkou ochucených nápojů aroma a cukr. Slazené cukrem, v množství průměrně 37 gramů na litr, byly všechny testované vzorky, kromě výrobku Toma Natura Pomeranč. Nejsladší vůbec byl vzorek Saguaro Jahoda s 22 kostkami cukru v 1,5litrovém balení.

Všechny nápoje určené dětem obsahovaly kolem 40 gramů cukru na litr a po vypití lahvičky tak dítě má v podstatě vybránu polovinu své denní dávky cukru. Navíc si vytvoří návyk na sladkou chuť, který ho již neopustí.

Je proto možné, že i v dospělosti bude dávat přednost aromatizovaným potravinám, protože mu přirozená chuť potravin a nápojů bude připadat příliš mdlá.

Hledejte slovo „přírodní“

Chuť ovoce dodávají vodám aromata, tedy látky jak přírodní, tak uměle vyrobené. Zajímá vás, jaký druh byl použit při výrobě vody, kterou pijete? Z obalu se to bohužel nedozvíte, výrobce druh aromatu uvádět nemusí. Ta přírodní jsou ovšem velmi drahá, a proto se obecně používají mnohem méně, a na obalu je poznáte podle formulace například „přírodní malinové aroma“ v případě malin.

Ochucené minerálky jsou méně sladké

Malina vítězí

A jak vzorky vod hodnotila senzorická porota? Nejoblíbenější příchutí se na plné čáře stala malina – nejvíce porotě chutnala Korunní Malinovka.

„Při degustaci jsme hodnotili chuť, vůni a kvalitu chuti, tedy jestli je výrazná ovocná, dále samostatně kvalitu a intenzitu sladké chuti,“ vysvětluje Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. z VŠCHT v Praze.

„Na žádný vyloženě špatný výrobek s chuťovými vadami nebo jinými závadami jsme nenarazili. U řady výrobků ovšem bylo cítit, že se jedná o syntetické příchutě, protože nechutnaly po typickém čerstvém ovoci.

Chuť umělých sladidel se v poslední době již hodně přiblížila chuti cukru, ale cítit přece jen je. Potěšila mě nepřítomnost intenzivní sladké chuti u většiny nápojů, což je pozitivní – když tyto nápoje konzumují děti, zvyknou si na příliš sladkou chuť.“

Ochucené minerálky jsou méně sladké

Nebojte se sladidel

Na obsahu cukru záleží i energetická hodnota nápoje. Pokud je cukru velké množství, z výživového hlediska se nejedná o ideální nápoj. I z tohoto důvodu dává mnoho zákazníků přednost nápojům s náhradními sladidly, které snižují energetickou hodnotu a samozřejmě i příjem cukru.

Všechna sladidla používaná v tuzemském potravinářství musejí být bezpečná a povolená do potravinářských výrobků, ovšem v případě konzumace těchto nápojů malými dětmi, které mají nízkou hmotnost, by mohlo dojít k překročení přijatelné hodnoty.

Závažné ohrožení zdraví ovšem nehrozí ani v tomto případě.

Některé z testovaných vzorků obsahovaly i konzervanty. Pokud tedy děti v horkých letních dnech vypijí nadměrný počet těchto nápojů, přijmou nejen větší množství sladidel, ale také konzervačních látek.

Například kyseliny askorbové (vitaminu C), která se do vod přidává kvůli svým antioxidačním vlastnostem, jež chrání aroma nápoje před působením kyslíku. Nejde tedy o obohacení vody vitaminem, ale o aditivum důležité pro technologii výroby.

Mnoho vzorků obsahovalo i chemické konzervační látky.

Bez barviv i dusičnanů

Pozitivním zjištěním testu pak určitě je, že ochucené vody neobsahují umělá barviva a že se obsah dusičnanů podle výsledků analýz pohyboval hluboko pod limitem. Navíc mohou být ochucené vody rychlým zdrojem energie.

Jak číst tabulky?

Obsah cukru:

součet sacharózy, glukózy a fruktózy. Cukr je navíc přepočítán na kostky cukru v půl litru vody.  Cena: Uvádíme cenu přepočítanou na jeden litr.Složení: Uvádíme druh vody (pramenitá, minerální nebo pitná), druh sladidla a ochucující složky.Porota: 32členný panel porotců hodnotil chuť, vůni, intenzitu ovocného aroma a sladké chuti školními známkami od 1 do 5.Známka testu: Zahrnuje senzorické hodnocení (50 %), obsah cukru (20 %), dusičnany (10 %), konzervační látky (10 %) a informace na obalech (10 %)

  • Co se přidává do ochucených vod?
  • Přírodní aroma: Pochází z přírodních surovin, například fermentací mikroorganizmů z glukózy.
  • Nemusí pocházet přímo z ovoce, chuťově se jen podobá a musí obsahovat pouzepřírodní aromatické
  • látky nebo aromatické přípravky.

Aroma: Je vždy uměle vyrobené a vždy by takto mělo být označováno, aby nedocházelo ke klamání spotřebitele. Může obsahovat jak přírodní, tak syntetické látky s aromatickými vlastnostmi. Aromata obecně dodávají pokrmům vůni a chuť, zesilují chuť nebo ji nahrazují.

Přírodní jahodové aroma: Alespoň 95 % aromatické složky bylo získáno z jahod.

Ochucené minerálky jsou méně sladké

Co hledat na obalu?Na obalu ochucené vody musí být uvedena:

  • energetická hodnota
  • lokalita a název zdroje (u vody minerální a pramenité)
  • údaj „sycený nápoj“, pokud byla voda dosycena oxidem uhličitým (u vody minerální a pramenité)
  • aroma, pokud bylo použito při výrobě

    VÝSLEDKY

    Ochucené minerálky jsou méně sladké Ochucené minerálky jsou méně sladké Ochucené minerálky jsou méně sladké Ochucené minerálky jsou méně sladké Ochucené minerálky jsou méně sladké Ochucené minerálky jsou méně sladké

    Jednoduché triky, jak se vyhnout nadbytečnému cukru

     

    Správnou volbou potravin je možné se vyhnout opravdu velkému množství cukru, což si mnohdy ani neuvědomujeme. Proto jsme pro vás připravili krátký přehled toho, jak velkému množství cukru můžete jednoduše uniknout, pokud si odpustíte slazenou verzi některých potravin a nahradíte je jejich vhodnějšími alternativami.

    Kolika kostkám cukru se mohu vyhnout, když si dám…

    Referenční kostka cukru = 4 g

    Pozn.: Pro názornost je na kostky cukru přepočítán celkový obsah cukru, tzn. i přirozeně se vyskytující cukr v ovoci nebo v mléce.

    …neochucenou vodu místo ochucené. Vyhnu se 2 a půl kostkám cukru!

    Minerální, pramenitá voda s příchutí 250 ml = 10 g cukru

    Voda = 0 g cukru

    Ochucené minerálky jsou méně sladké

    …neochucenou vodu místo limonády. Vyhnu se 7 kostkám cukru!

    Limonáda průměrně 250 ml = 28 g cukru

    Voda = 0 g cukru

    …džus naředěný v poměru 1:1 místo neředěného. Vyhnu se téměř 4 kostkám cukru!

    Džus průměr 250 ml = 30 g cukru

    Džus ředěný vodou 250 ml = 15 g cukru

    Ochucené minerálky jsou méně sladké

    …cappuccino bez cukru místo ochuceného caffe latte. Vyhnu se téměř 3 kostkám cukru!

    Caffe latte ochucené  = 16 g cukru

    Cappuccino bez cukru = 5 g cukru

    …neslazený čaj místo slazeného ice-tea. Vyhnu se téměř 4 kostkám cukru!

    Slazený ice-tea 250 ml = 15 g cukru

    Neslazený čaj = 0 g cukru

    Ochucené minerálky jsou méně sladké

    …bílý jogurtový nápoj místo ochuceného. Vyhnu se téměř 4 kostkám cukru!

    Ochucený jogurtový nápoj 250 g = 26 g cukru

    Bílý jogurtový nápoj 250 g = 11 g cukru (laktózy)

    …bílý jogurt místo ovocného ochuceného. Vyhnu se 3 a půl kostkám cukru!

    Budete mít zájem:  Xylitol a jeho vliv na naše zdraví – jaké má účinky? je bezpečný?

    Ovocný slazený jogurt 150 g = 20 g cukru

    Bílý jogurt neslazený 150 g = 6 g cukru (laktózy)

    Ochucené minerálky jsou méně sladké

    … ovesné vločky místo slazených zapékaných müsli (vztaženo na porci 40 g). Vyhnu se 2 kostkám cukru!

    Zapékané müsli 40 g = 9 g cukru

    Ovesné vločky 40 g = 0,5 g cukru

    Ochucené minerálky jsou méně sladké

    … chléb se sýrem/šunkou místo chleba s medem/džemem. Vyhnu se 3 kostkám cukru!

    porce džemu/medu = 12 g cukru

    Ochucené minerálky jsou méně sladké

    A jak se vyhýbáte nadbytečnému cukru vy?

    Sdílet:

    Pijete ochucené vody? Pak vám hrozí vážné nebezpečí

    Pitný režim je třeba pravidelně dodržovat, i když v tomto případě také platí, že všeho s mírou. I vodou se totiž dá otrávit, pokud ji konzumujete v nadměrném množství. Víte, kolik tekutin byste měli denně vypít a které jsou pro vás nejlepší?

    Nabídka nealkoholických nápojů v obchodní síti je opravdu bohatá. Stačí zajít do některého ze supermarketů, kde uvidíte vyskládané věže s PET láhvemi ochucených i neochucených vod.

    Jejich obliba je trvalá, snad i proto, že jsou kdykoliv k dispozici, a to v mnoha chuťových obměnách. Nemáte rádi ty s příchutí citronu? Nevadí, vyberete si třeba malinovou nebo pomerančovou.

    Výrobci přitom přicházejí se stále novými nápady, jak své výrobky zpestřit a učinit je ještě lákavějšími pro konzumenty.

    Ochucené minerálky jsou méně sladké

    K dodržování pitného režimu stačí málo – denně byste měli do sebe nalít přibližně od 2 do 3 litrů tekutin, přičemž v horkém letním počasí je to dokonce o pár litrů více, protože se hodně potíte. Vlastně to znamená, že byste měli vypít asi 2 PET láhve nějakého nápoje. Pozor byste si však měli dávat na jeho obsah. Víte, že v ochucené vodě o objemu 1,5 litru je až 20 kostek cukru?

    Máte-li tedy sedavé zaměstnání u počítače a během pracovní doby popíjíte výhradně slazené nápoje, dostáváte do svého těla několikanásobně vyšší obsah cukru, než co doporučuje Světová zdravotnická organizace. Podle ní bychom totiž měli pozřít maximálně 50 g uměle přidaného cukru v potravinách, což odpovídá zhruba dvanácti kostkám.

    Pak se možná ani nedivte, že vaše hmotnost jde trvale nahoru. Navíc ochucené minerální vody obsahují i v současné době výrobci tolik oblíbený glukózovo-fruktózový sirup. Je to celkem pochopitelné, protože jeho výroba je méně finančně nákladná, sirup má až o 2,5x větší sladivost než řepný cukr a je tekutý. Bohužel však přispívá ve velké míře ke vzniku obezity.

    Ochucené minerálky jsou méně sladké

    Ochucených vod se však vůbec nemusíte zříkat, když je vypijete v rozumné míře – stačí pár skleniček denně. Místo nich si na zahnání žízně dopřejte raději neslazené přírodní minerálky nebo neslazený zelený čaj. Chybu neuděláte ani tehdy, jestliže si natočíte obyčejnou vodu z kohoutku a nakapete do ní pár kapek čerstvého citronu.

    Pokud si přeci jen ochucenou vodu chcete dát, zvolte francouzskou vodu Perier Citron, která neobsahuje vůbec žádné cukry, umělá sladidla ani konzervanty, pouze přírodní aromata.

    Litr této vody ovšem stojí běžně 50 Kč, v akcích supermarketů se dá koupit za 35 Kč. Ze slazených vod v nezávislých testech jsou na prvních místech – angreštový Rajec a citronová Mattoni.

    Neobsahují glukózovo-fruktózový sirup ani chemický konzervant.

    Naopak ne zrovna kladná hodnocení v nezávislých testech dostává slovenská citronová minerálka Gemerka. Obsahuje největší množství cukrů, navíc jen ve formě glukózovo-fruktózového sirupu, a k tomu také chemický konzervant benzoan sodný.

    Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

    Co se skrývá v ochucených minerálkách? Budete překvapeni…

    Ochucené minerálky jsou méně sladké

    Marianna si ve čtyřiceti, po třech porodech, řekla, že s sebou musí něco dělat. Měla o patnáct kilo víc než po promoci a připadala si jako buchta. Nejvíce bojovala s čokoládou. Milovala ji od malička, i koláče, kynuté, domácí, sama ráda pekla. Na změnu ji inspirovala dcera, dotáhla ji ke svému trenérovi.

    “Byla jsem v pohodě, pěkně jsem hubla, ale začaly mi velmi chutnat minerálky. Citrónové, pomerančové, grepové, s eukalyptem, s bylinkami, po dřině v posilovně mi výborně bodly. Ale i přes den, někdy jsem vypila i tři láhve. Zakrátko jsem měla břicho jako buben, zaoblily se mi boky i stehna.

    Cvičila jsem jako předtím, dávala si pozor na jídlo, ale v podvědomí jsem cítila, že si mě hledá chuť na sladké. Nejedla jsem sice čokoládu ani keksíky, zato jsem se nalévala minerálkami.

    Trenér mi vynadal, prý jsem blázen, protože je v nich plno cukru a přídatných látek! Přestala jsem je pít, ale v obchodě vždy bojuji, abych si je nedala do košíku,” přiznává Marianna.

    Pozor na to, čím se minerálky sladí

    Pokud chcete zhubnout, na ochucené minerálky zapomeňte, radí výživová poradkyně Kateřina Grich.

    ” Nejlepším nápojem je čistá voda, střídejte ji s neslazeným čajem, ředěnou stoprocentní ovocnou šťávou či s vodou s vyluhování bylinkami.

    Voda podporuje metabolismus i detoxikaci těla,” říká Katarína Grich. Asi jen málokdo však nemá alespoň čas od času chuť i na něco jiného.

    “Určitě netřeba všechny minerální vody házet do jednoho pytle. Upřednostněte ty bez aroma, konzervantů a hlavně s co nejnižším obsahem cukru, nikoli však jeho náhradami,” radí odbornice.

    Důležité údaje na etiketě jsou – způsob slazení, aroma, konzervanty a energetická hodnota, kterou nápoj obsahuje.

    “Asi největší katastrofou, která se nejčastěji nachází nejen v slazených výrobcích, je glukózo-fruktózový sirup.

    Jeho nadměrná konzumace má za následek nárůst obezity a dislipidémie, kyselina močová během metabolizace fruktózy přispívá ke vzniku dny a vysokého tlaku.

    Kromě toho má glukóza a fruktóza samotě různý vliv nejen na metabolismus, ale i na mozek. Glukóza zvyšuje hladinu nervové aktivity, fruktóza dělá přesný opak. Nemluvě o tom, že převážně se získává z geneticky modifikované kukuřice a nemá s ovocem, kromě názvu, nic společného.

    Fruktóza je mnohem nebezpečnější sladidlo jak glukóza, protože se přeměňuje na tuk mnohem rychleji, tukovatí z ní játra a v tekuté podobě okamžitě proniká do metabolismu. Proto se vyhýbejte nápojům i potravinám s obsahem samotné fruktózy, nebo s glukózo-fruktózovým sirupem” zdůrazňuje Katarína Grich.

    LÁHEV PLNÁ CUKRU

    Všímejte si i aroma nápoje. “Nejčastěji má chemický původ a pokud i je na láhvi uvedeno, že je přírodní, byla bych opatrná. Přírodní aroma musí být z přírodních surovin. Ale nemusí to být jídlo.

    Může například pocházet z forem nebo z materiálu, který se získává z buněčných stěn rostlin. Jiné je, když je označena například přírodní jahodové aroma. Pak musí 95 procent pocházet z jahod. Na lahvi by měly být uvedeny i extrakty nebo šťávy s procentuálním zastoupením.

    Čím vyšší, tím lépe,” dodává výživová poradkyně.

    Nedávno v Německu hodnotila organizace spotřebitelů pětadvacet druhů oblíbených ochucených vod, žádná však nedostala ani hodnocení “dobrá”. Následkem byla aféra s benzolem – našli ho v minerálních vodách a nápoje z obchodů museli stáhnout.

    Benzol, nebo benzen, je toxická látka, která vzniká chemickou reakcí konzervantu benzoanu sodného s kyselinou askorbovou, ani jedna z uvedených látek přitom nebyla na etiketě uvedena. “Proto pozor, i když benzoát sodný a kyselinu askorbovou ne vždy na etiketě najdete,” říká Katarína Grich.

    Budete mít zájem:  Tachyarytmie (rychlá tepová frekvence) – příznaky, příčiny a léčba

    No a nakonec si všímejte kalorické hodnoty nápoje.

    Až 23 kostek cukru v jedné láhvi!

    “Při porovnání čtyř druhů ochucených minerálek – tří Slovenských a jedné české – mi vyšlo, že v průměru obsahují pět gramů cukru na sto mililitrů, čili v jedenapůllitrový láhvi je 70 gramů, což znamená 23 kostek cukru,” upozorňuje Katarína Grich. Pro srovnání, v klasické kole, je 10,6 gramu cukru na sto mililitrů, což je 36 kostek rozpuštěných v litrové lahvi.

    To jsou mínusy

    “Ochucené vody v PET lahvích obsahují toxické látky, především bisfenol A, který se z nich uvolňuje, a možný je i benzol.

    Když k tomu přičteme sladidla a glukózo-fruktózový sirup nebo samotnou fruktózu, asi jen těžko můžeme mluvit o zdravém nápoji.

    Aromata nebo jiná chemie se nedokáží metabolizovat, čímž nepřímo přispívají k poruchám látkové přeměny, nevidím proto důvod pít takové vody,” uzavírá Kateřina Grich.

    TIP: Máte problémy se srdcem? Na minerálky pozor.

    – Benzoát sodný, známý jako E 211, je konzervant, který se kromě nealkoholických nápojů přidává i do bonbónů, džemů, pekařských výrobků a přísad do vaření.

    Vědci z univerzity v Sheffieldu po laboratorních zkouškách potvrdily, že generuje volné radikály, které poškozují buňky.
    – Kyselina askorbová, vitamin C, E 300, se přirozeně nachází v ovoci i zelenině a je zdraví prospěšná.

    S benzoanem sodným však v nealkoholických nápojích reaguje a vytváří karcinogenní benzol.

    Co pít? Čistou vodu, nebo i voda s citronem je fajn.

    A co pijete vy? Budeme rádi za vaše komentáře.

    Autorem článku je naše redakce

    Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

    Pozor na minerálky. Ať už jsou sladké či pramenité

    Formulář pro opuštění okresu. Kde ho najdete, kam ho budete potřebovat

    PRAHA – Pijete minerální vody a myslíte si, že tím děláte něco pro štíhlou linii? Možná vás bude zajímat, že některé z nich obsahují tolik sladidel, že odpovídají třiceti kostkám cukru. Zjistil to test Deníku, který prověřoval ochucené minerálky a vody z obchodní sítě.

    Ilustrační foto | Foto: DENÍK/ Eva Kořínková

    Situace je o to víc alarmující, že více než polovina Čechů trpí nadváhou. „Je nutné pozorně číst, jaký je energetický obsah vody. Některé jsou na úrovni energetické hodnoty slušného oběda,“ říká odbornice na výživu Erika Matějková. „Lidé mají pocit, že minerálky jsou pro obezitu méně nebezpečné, ale není to vždy pravda,“ dodává.

    Situaci do značné míry komplikují i samotní výrobci, když hranici mezi oslazenou minerální vodou a limonádou poměřují obsahem cukru. „Aquila pomeranč není ochucená minerální nebo pramenitá voda, ale limonáda, což je i na etiketě.

    Tomu rovněž odpovídá její energetická hodnota, která je vyšší než u nízkoenergetických ochucených pramenitých a minerálních vod. Hranice pro nízkoenergetické nápoje je 80 kJ,“ říká například mluvčí karlovarské Mattonky Martin Karas.

    Na otázku, k čemu se potom vztahuje text z přebalu, že nápoj dodává životu zdraví, mluvčí odpovídá, že se slogan týká přírodní ovocné dřeně a minerálů v tekutině.

    Další nebezpečí, jež na zákazníka číhá při nákupu minerálních vod, jsou umělá sladidla. „Problém je, že prakticky v každé minerální vodě se používají náhradní umělá sladidla.

    V domnění, že pijete minerálku a děláte něco pro své tělo, konzumujete vedle cukru navíc umělé sladidlo, což je pro tělo látka naprosto nepřirozená.

    V některých zemích je dokonce zakázaná,“ varuje odbornice na biovýživu Iva Buriánková.

    Porovnání ochucených minerálek a vod na českém trhu, jak je provedl Deník, najdete v jeho zítřejším vydání.

    Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

    19.10.2007

    • minerální voda,
    • Praha,
    • cukr,
    • noviny,
    • nadváha,
    • obezita,
    • zdraví,
    • trh,
    • riziko

    Volkswagen Passat servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v D, nehavarované Mini Countryman první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v D Volvo XC90 první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, v záruce Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované, v záruce Volkswagen Touareg Škoda Fabia první majitel, servisní knížka, koupeno v A, nehavarované + PRODAT AUTO Škoda Octavia Combi 1.6 TDI 77 kW 4×4 Ambiti Peugeot 5008 2.0HDi, 7 míst 120kW Škoda Octavia 1.6TDI 77KW,COMFORT,PARK. SENZ Škoda Octavia 1,6 TDI / 85 kW Ambition Plus Hyundai i30 1.0 T-GDI, COMFORT Škoda Rapid Spaceback 1.0 TSI, ČR,1.maj Kia XCeed 1,5 T-GDi 7DCT TOP (2021) Volkswagen Passat 2.0 TDI, Serv.kniha, Klima + PRODAT AUTO

    Na pití je voda a ne cukřenka!

    Aktualizováno ke dni 20. 5. 2018.

    O tom, že dostatečný pitný režim je velmi důležitý, že bez tekutin člověk nemůže žít, snad nikdo nepochybuje. Kromě množství vypitých tekutin je ukazatelem kvality pitného režimu také výběr nápojů – nevhodnými nápoji si totiž lze přivodit zubní kaz či začít tloustnout.

    V dobách minulých byla hlavním zdrojem pitného režimu obyčejná voda, pro kterou se navíc muselo chodit (pěšky, ne autem) do studny, slazené limonády byly doslova zpestřením. Jak je tomu dnes? Obyčejnou vodu vystřídaly slazené nápoje, které jsou velmi snadno dostupné i pro děti a na trhu je jich celá škála.

    Nahlédněme pod pokličku nápojů, které by základ pitného režimu rozhodně tvořit neměly.

    Slazené nápoje a obezita

    Dětí s nadváhou a obezitou celosvětově stoupá. Příčinou obezity není pouze jeden rizikový faktor, ale souhra několika. Některé faktory ovlivnit nelze (např.

    genetika), ale jsou zde i takové, které ovlivnit lze. Jedná se zejména o kvalitu stravování i pitného režimu a míru pohybové aktivity.

    Slazené nápoje, které mnohdy obsahují nezanedbatelné množství cukru, mohou jednoznačně přispívat k nárůstu tělesné hmotnosti.

    Pod pojmem cukr si většina lidí představí kostku cukru nebo lžičku cukru, která se přidává do čaje nebo kávy, nebo cukr, který je použit při přípravě pokrmů a jejich doslazování na talíři. Takový cukr je tzv. cukr volný, je jasně vidět.

    Cukrem se však obohacují také mnohé potraviny i nápoje. Cukr je zde schovaný, a proto se označuje jako skrytý.

    Kolik kostek cukru se schovává ve sladkém pečivu, cukrovinkách, ochucených mléčných výrobcích či slazených nápojích, to si mnohdy nedokážeme ani představit.

    Vliv slazených nápojů na zdraví

    Slazené nápoje v sobě ukrývají nemalou energetickou hodnotu v tekuté podobě. Kromě energie z potravin tak navíc přijímáme energii i z nápojů.

    V pitném režimu mnoha dětí (ale i dospělých) převažují nápoje slazené a v kombinaci s nízkou pohybovou aktivitou může snadno dojít k nárůstu tělesné hmotnosti.

    Nadváha a obezita nejsou jenom estetickou vadou, ale zejména příčinou dalších poruch metabolických, srdečně-cévních, pohybových, trávicích, gynekologických i psychosociálních.

    Z nutričního hlediska neobsahují slazené nápoje žádné hodnotné živiny. Potraviny poskytují našemu tělu sacharidy, bílkoviny, tuky, vitaminy a minerální látky, zatímco slazené nápoje dodají z živin jen jednoduchý cukr, jehož konzumaci je vhodné omezovat, a stávají se bohatým zdrojem „rychlé“ energie. Navíc často pak nahrazují kvalitní stravu.

    Základní složkou slazených nápojů je voda, která je dále obohacená o různé složky často spíše chemického než přírodního původu. Jedná se zejména o bílý rafinovaný cukr, umělá sladidla, sirupy, barviva, aromata, konzervanty, některé nápoje obsahují navíc kofein a kyselinu fosforečnou.

    Budete mít zájem:  Střevních zánětů je dnes dvakrát více než před třiceti lety

    Některé jsou sice obohaceny vitaminy, avšak v tomto případě se nejedná o jejich přirozený zdroj.

    Slazené nápoje mohou významně ovlivňovat chuťovou preferenci. Pokud jsou užívány ve velké míře, tělo vyhledává další a další opět sladké potraviny, pokrmy či nápoje a stále více baží po sladké chuti.

    Díky obsahu jednoduchých cukrů mají slazené nápoje nepochybně negativní vliv na rozvoj zubního kazu. Některé z nich obsahující také větší množství kyselin (např. neředěné džusy), které působí na zubní sklovinu a poškozují ji.

    Slazené nápoje pod drobnohledem

    Mezi nejoblíbenější nápoje dětí i některých dospělých patří nápoje kolové. Superlativem NEJ lze tady skončit. Pečlivým prozkoumáním etikety lze totiž zjistit, že pro pitný režim školáků rozhodně tím „NEJ“ nejsou. V jednom litru Coca-coly je rozpuštěno až 27 kostek cukru.

    Další nepříznivou složkou je kofein a kyselina fosforečná. Tyto látky jsou pro pravidelný příjem u dětí zcela nevhodné. Kofein může způsobit roztěkanost, nesoustředěnost a nervozitu, navíc působí jako diuretikum (vede ke zvýšenému vylučování vody z organismu).

    Fosfor, jehož zdrojem je také kyselina fosforečná, je minerální látka důležitá pro správný stav zubů a kostí. Z pestré stravy získáváme fosforu dostatek, nebezpečný je naopak jeho nadbytek, ke kterému může vyšší příjem Coca-coly přispívat. Nadbytečný fosfor se z těla vyloučí, ale bohužel s ním odchází také vápník, na který se fosfor při vylučování naváže.

    Vápník je velmi důležitý pro správný růst a vývoj kostí. Pro vybudování kvalitní kostní hmoty je určující právě dětský a dospívající věk.

    „Lepší“ variantou kolového nápoje by se mohla zdát česká Kofola. V ní sice nenajdeme kyselinu fosforečnou ani tolik cukru a kofeinu, ale obsahuje konzervant benzoan sodný. Podle studií je tato látka podezřelá ze zvýšené hyperaktivity u již hyperaktivních dětí.

    Nápojem s významným obsahem cukru je také džus, ač to tak na první pohled nevypadá. Výhodou je, že přiměřená konzumace kvalitních 100% džusů může přispívat k naplnění denní doporučené spotřeby ovoce.

    Sklenici neředěného džusu (250 ml) lze považovat za jednu porci ovoce, přičemž denně bychom měli sníst 2–4 porce a mělo by převládat ovoce kusové.

    Méně příznivý je fakt, že džusy obsahují relativně vysoký obsah cukru (ve 200 ml sklenici 100% pomerančového džusu 5 kostek cukru) a organických kyselin, které mohou poškozovat zubní sklovinu. Džusy je vhodné pít pouze pro zpestření a rozhodně je ředit vodou v poměru alespoň 1:1, lépe ještě více.

    Nemalou energetickou hodnotu pocházející z obsahu cukru mají ochucené minerálky, pramenité vody, limonády. 1,5 litrová láhev ochucené vody může být energeticky srovnatelná s kvalitní snídaní, na kterou se podává velký krajíc chleba namazaný čerstvým sýrem, obložený natvrdo vařeným vejcem a rajčetem.

    Přestože je energetická hodnota stejná, zastoupení živin stejné není. Ukázková snídaně obsahuje kvalitní bílkoviny, tuky a polysacharidy, slazený nápoj pouze cukr.

    Nápoje určené přímo pro děti lákají svým barevným vzhledem s obrázkem a často informací, že jsou obohaceny o vitaminy.

    Jsou dětská pitíčka opravdu tou vhodnou tekutinou pro uhašení žízně? Je až neuvěřitelné, kolik cukru v sobě ukrývají – v 300 ml láhvi až 8 kostek cukru. Kdo si jen tak dá do čaje tolik cukru?

    Pijme vodu!

    Rodina je bezesporu nejdůležitější prostředí důležité pro utváření vhodných stravovacích návyků dětí, včetně návyků ke správnému pitnému režimu. Dalším výchovným prostředím je škola, kde je žádoucí přístup dětí ke slazeným nápojům omezovat až znemožňovat. Ve školní jídelně je žádoucí nepodávat slazené nápoje jako výhradní zdroj pitného režimu.

    Na prvním místě všech nápojů je čistá voda, která by měla tvořit základ pitného režimu. Pro zpestření jsou vhodné i slabé čaje, nejlépe neslazené nebo jen mírně slazené. K doporučeným nápojům patří také neochucené mléko a mléčné nápoje (kakao, bílá káva). Pro děti jsou velmi atraktivní ředěné ovocné šťávy či ředěné 100% džusy.

    Jak u sirupů, tak u džusů je vždy nutné dbát na dostatečné ředění vodou.

    Kolik tekutin denně?

    Setkáváme se s mnohými doporučeními, která potřebu tekutin ve formě nápojů dost nadhodnocují. Čím více, tím lépe nemusí v tomto případě platit.

    V tabulce je uvedena doporučená potřeba přívodu vody pro děti různého věku za normálních podmínek (teplota prostředí, zdravotní stav, bez náročné pohybové aktivity).

    Do celkového příjmu vody se nezapočítávají pouze tekutiny vypité ve formě nápojů, ale také tekutiny obsažené v některých potravinách bohatých na vodu jako je ovoce, zelenina, mléko, jogurty, zakysané mléčné výrobky, polévky apod. Část vody se ještě tvoří v těle samotném při tvorbě energie z přijatých živin (říká se jí metabolická voda).

    Příjem tekutin, stejně jako stravy, by měl být rozložen do celého dne.

    Za předpokladu, že děti začnou nový den hrnkem čaje ke snídani, během školního vyučování vypijí přibližně 500 ml nejlépe neslazených tekutin, odpoledne přijmou také toto množství, součástí oběda bude talíř polévky, během dne sní několik porcí ovoce a zeleniny a alespoň jeden tekutý mléčný výrobek, pak jejich příjem tekutin bude jistě dostačující.

    O tom, zda má tělo vody dostatek a nehrozí dehydratace, se lze jednoduše přesvědčit pouhým pohledem na barvu moče. Bezbarvá až lehce žlutá poukazuje na dostatečnou hydrataci, zatímco tmavá moč varuje a jakoby říká: „Napij se!“

    Doporučený přívod vody

    4–6 let 7–9 let 10–12 let 13–14 let 15–18 let
    Ve formě nápojů 940 ml 970 ml 1170 ml 1330 ml 1530 ml
    Ve formě potravin 480 ml 600 ml 710 ml 810 ml 920 ml
    Metabolická voda 180 ml 230 ml 270 ml 310 ml 350 ml
    Celkový dostupný přívod vody 1600 ml 1800 ml 2150 ml 2450 ml 2800 ml
    Přívod vody *(ml/kg/den) 75 60 50 40 40
    • * Přívod vody vztažený na kg tělesné hmotnosti a den pochází pouze z nápojů a potravin.
    • V případě, že má dítě nadváhu nebo obezitu, je třeba výpočet vztáhnout k ideální hmotnosti.
    • Zdroj: DACH 2011
    • Mgr. Jana Spáčilová – Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU Brno

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *