Obilnina teff – dietní zázrak třetího tisíciletí

Obilnina teff – dietní zázrak třetího tisíciletí

Teff neboli milička habešská je dieteticky významnou obilninou a je považována jako jedna z plodin 3. tisíciletí. Hodí se především pro bezlepkovou dietu, ale také pro sportovce a příznivce zdravé výživy. Tuto tradiční africkou plodinu pěstují nyní v Evropě nizozemští zemědělci.

Víte, že…?

Teff je nejdrobnější obilninou na světě. Rozměr tefového zrna nepřesahuje jeden milimetr a na vyvážení jednoho zrna pšenice je tefových zrn třeba přibližně sto padesát.

Obilnina teff – dietní zázrak třetího tisíciletí

Teff je nejmenší obilninou na světě.

Semena nabitá výživnými látkami

Teff je plodinou, kterou bychom v jídelníčku neměli opomínat. Obsahuje totiž vysoké množství bílkovin a řadu cenných minerálů.

  • otruby a klíčky
  • tefové produkty mají vysoký obsah proteinů (10-12%) a vápníku
  • vysoký aminokyselinový profil (valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, cystein, tryptofan, tyrosin, threonin, fenylalanin – 100% a více doporučené denní dávky)
  • vysoké množství železa (Etiopané nemají problémy s chudokrevností), je lépe vstřebatelné než z jiných obilnin
  • thiamin, fosfor, měď, lysin (vyšší než u ječmene a pšenice)
  • zinek, draslík a hořčík (také více, než například pšenice, ječmen, rýže nebo kukuřice)
  • vláknina – podporuje mikroflóru tlustého střeva a zlepšuje trávení
  • vzhledem k nutričním látkám vhodné pro výživu sportovců
  • Obilnina teff – dietní zázrak třetího tisíciletí
  • V případě dotazů k hubnutí nebo zdravotním potížím kontaktujte výživového poradce.
  • Teff neobsahuje lepek

V posledních letech dochází k prudkému nárůstu potravinových alergií a intolerancí. Jedním ze závažných problémů dneška je nesnášenlivost lepku, tzv. celiakie.

V potravinářském průmyslu se kvalita obilí určuje na základě množství obsaženého lepku. Čím více lepku v zrnu, tím kvalitnější mouka. Bohužel ruku v ruce s tímto „šlechtícím trendem“ stoupá i počet celiaků.

Odhaduje se, že v České republice jich žije v současné době asi 100.000, přičemž pouhých 10% z nich je diagnostikováno. Předpokládaný počet celiaků v Evropě se pohybuje mezi 3 a 5 miliony nemocných. Odborníci však varují, že skutečný počet takto postižených může být až desetinásobný.

V dohledné době nelze očekávat, že se podaří tento negativní trend zvrátit. Víc než kdy jindy je proto důležité hledat a nacházet alternativní potraviny, které celiakům usnadní a zpříjemní život. Tef je rozhodně jednou z nich (zdroj).

ČTĚTE TAKÉ: Celiakie a bezlepková dieta

Komu teff prospěje

  • celiakům
  • při redukčních jídelníčcích
  • sportovcům
  • těhotným a kojícím ženám
  • kojencům (od ukončeného 6. měsíce věku), dětem a mladistvým
  • vegetariánům a veganům
  • seniorům
  • nemocným osteoporózou
  • osobám trpícím vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu

Zpracování tefu

Drobná zrnka se při zpracování nejprve umelou na mouku, nechají se tři dny zkvasit a pak se z nich připravují nakyslé nekynuté chlebové placky (injera). Nebo se mouka promíchá s vodou a konzumuje se jako kaše. Z takto získané směsi lze také vyrobit kvašený alkoholický nápoj. Tef se rovněž využívá jako pícnina nebo jako materiál do nepálených sušených cihel.

Mouka z tefu.

Tef ve variacích

Tef se dnes vyskytuje v téměř třech stech různých varietách. Barva lepkavých zrnek se podle odrůdy pohybuje od červenohnědé až po slonově bílou.

Bílá zrna chutnají po vlašském ořechu, tmavší variety se chuťově blíží lískovým oříškům.

Ze zachovaných dokumentů z devatenáctého století se dozvídáme, že bohatší vyšší třída obyvatel konzumovala bílý tef, zatímco na vojáky a služebné obyvatelstvo zbývaly tmavší odrůdy.

Domácí využití

Teff používejte stejně jako ostatní obilniny (kuskus, rýži, pohanka, …), hodí se na:

  • přípravu sladkých kaší či nákypů
  • základ sytých salátů
  • přílohu k masu
  • zavářku do polévek
  • pečení pečiva všeho druhu

Víte, že…?

Etiopané dělají svůj zvláštní chléb indžera kvašením zrnek tefu po několik dní. Injera vypadá jako palačinky, ale podobá se chlebu vyrobenému z kvašeného těsta. Nicméně pro etiopany je velmi nesprávné je palačinkami nazývat. Injera je číslem jedna mezi hlavními potravinami v Etiopii.

  1. Takto vypadá etiopský chléb injera.
  2. Injera
  3. Ingredience
  4. 3/4 šálku jemně mletého tefu
  5. 3 1/2 šálku vody
  6. sůl
  7. slunečnicový nebo jiný rostlinný olej
  8. Postup:

1. Smíchejte mletý teff s 3 1/2 šálky vody a nechte stát v misce zakryté utěrkou, při pokojové teplotě, dokud se neobjeví bublinky a je jasné že těsto kvasí. To může trvat asi 3 dny. Zkvašená směs by měla být konzistence palačinkového těsta.

2. Přimíchejte sůl, jen tak aby byla sotva poznatelná slaná chuť.

3. Lehce potřete olejem co největší pánev. Zahřejte na střední teplotu. Dále se postupuje jako u běžných palačinek. Nalijte těsto na pánev.

Asi 1/4 šálku těsta bude stačit na 8-palcovou pánev. Doporučená je klasická francouzská metoda pro velmi tenké palačinky (crepes).

Injera by neměla být tak tenká jako papír, jako u crepes, ale zase má být tenčí než lívanec. Měla by být asi 1/3 palce tlustá.

4. Připravujte krátce, dokud se okraje nezačnou zvedat z pánve. Vyjměte a nechte vychladnout.

  • Pro 10 – 12 kusů injera.
  • Nutriční hodnoty teffu na 100 g:
  • 1492 kJ
  • 11,5 g bílkovin
  • 69 g sacharidů
  • 2,2 g tuků
  • (488 mg draslíku, 0% cholesterolu)
  • Základní příprava teffu

Zrno teffu se vaří obdobně jako rýže, avšak pozor! Zatímco u rýže dáváme dva šálky vody na jeden šálek rýže, u teffu je třeba použít na jeden díl zrna 3 díly vody. Zdá se to možná nepochopitelné, vzhledem k tomu jak je zrno teffu miniaturní, avšak právě tento poměr je ten správný.

Zrno teffu můžeme před vařením propláchnout vodou, ale není to nutné. Vaříme na mírném ohni.

Zhruba po 15 minutách začnou na hladině plavat jednotlivá zrnka, ale hlavní hustá kaše se mezitím už tvoří na dně hrnce, proto promíchejte, aby nedošlo k připálení.

Uvařený teff je měkký, má lahodnou oříškovou chuť a příjemné aroma. K ochucení je možné použít jakékoliv koření. Například se skořicí či vanilkou je vynikající.

Tefflovník s jahodami

Budete mít zájem:  Játra A Jejich Léčba?

Tefflovník je obdoba jahelníku. Jáhly nahradilo zrno teffu (posléze také zrno quinoy) a výsledek je skvělý. Obzvláště v létě, kdy můžete vyzkoušet nejrůznější ovocné obměny – s malinami, meruňkami či třeba rybízem. Tefflovník je zdravý dezert, který milují i děti!

  1. Ingredience na 4 porce:
  2. 250 g teffového zrna (světlého či tmavého)
  3. 300 g jahod
  4. 2 vejce
  5. 4 lžíce medu
  6. 3 lžíce másla
  7. 0,5 l mléka
  8. Postup:

Zrno teffu jedenkrát spaříme, přecedíme, necháme okapat a pak zalijeme mlékem smíchaným s trochou vody. Dáme vařit doměkka. Ušleháme sníh z bílků. Do uvařeného a horkého zrna teffu vmícháme máslo.

Když zrno trochu zchladne, přidáme žloutky, med a nakonec také bílkový sníh. Zapékací misky vymažeme, dna vyložíme vždy polovinou teffu, na něj vyskládáme jahody a pokryjeme druhou půlkou teffu. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud povrch nezrůžoví.

Naservírovaný tefflovník můžeme malinko pokapat medem.

Obilnina teff – dietní zázrak třetího tisíciletí

Z teffu lze připravit i vynikající jablkovo-skořicové lívance…

Obilnina teff – dietní zázrak třetího tisíciletí

…nebo také výborný teffový moučník.

Image, zdroj

Mirka dtext[zavinac]centrum.cz

teff

Já jsem jej koupila před týdnem v obchodě se zdravou výživou ve Žďáru nad Sázavou (v Kolpigu).

30.06.2014 20:40

Teff – velmi zdravá obilovina, obsahuje 2× více železa než celozrnná pšenice

Obilnina teff – dietní zázrak třetího tisíciletí

Teff je tradiční název pro semena miličky habešské. Ačkoli se v České republice prozatím nejedná o příliš známou obilovinu, ve světě už je někdy označována za potravinu 21. století.

Původ miličky habešské

Rod milička (Eragrostis) existuje asi ve 350 druzích. V České republice přitom rostou minimálně tři druhy.

Nejznámější je ovšem milička habešská, která se vyskytuje především v tropických a subtropických oblastech, a to třeba v Etiopii (Habeš je ostatně historický název pro Etiopské císařství).

Právě tento druh je přitom pěstován jako obilovina, a to někdy i na evropském kontinentu.

Kde si teff pořídit?

Milička habešská je pěstována pro semena, která se nazývají teffová (teff).

Ačkoli jsou velmi malá, když mají v průměru pouze 1 mm (jde ostatně o nejmenší obilovinu na světě), v posledních letech na ně začíná být čím dál častěji obracena pozornost jako k potravině 21. století.

Teff proto seženete i v ČR, ačkoli stále ještě převážně v obchodech se zdravou výživou. Pořídit si přitom lze nejen samotná semena, ale také vločky, mouku, tyčinky anebo těstoviny.

Teff v kuchyni

Teffová semena chutnají po oříšcích a využít je lze mnoha způsoby. Můžete je konzumovat zasyrova, přičemž pro zvýšení výživové hodnoty je lze nechat naklíčit.

Využít je ale také můžete při přípravě polévek, sladkých kaší, rizota anebo salátů.

Uplatnění nacházejí rovněž jako příloha, a to buď samotná, anebo v kombinaci s jinými obilovinami či pseudoobilovinami.

Teffová semena z hlediska zdraví

Teff obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamíny a především řadu minerálů. Vyskytuje se v něm např. 2× více železa než v celozrnné pšenici. Díky tomu kladně působí při anémii, ale jeho pozitivní účinky jsou daleko širší.

Doporučován bývá při osteoporóze, potížích se zažíváním i v případě kardiovaskulárních potíží (ateroskleróza, zvýšený cholesterol či krevní tlak).

Navíc se jedná o vhodnou potravinu pro celiaky, tedy pro osoby, které nesnášejí lepek.

Zajímavosti o teffu

  • Teffová semena nejsou vhodná pouze při bezlepkové dietě, ale jedná se o vhodnou potravinu také pro sportovce, vegetariány i vegany.
  • Teff by ovšem do svého jídelníčku měly pro jeho nutriční obsah zařadit rovněž těhotné a kojící ženy, starší lidé a hodí se i pro kojence od půl roku.
  • Díky svým vlastnostem není teff někdy označován „pouze“ za potravinu 21. století, ale dokonce celého tisíciletí.
  • Drobná zrnka mají po uvaření krémovou konzistenci, což nemusí každému vyhovovat. Pokud je však necháte vařit kratší dobu, budou křupavá.
  • Ze semen miličky habešské se v Etiopii vyrábí tradiční placka indžera, na kterou se kladou pokrmy a balí se do ní. Oblíbená je přitom rovněž v Eritreji.
  • Afrika
  • Etiopie
  • Východní Afrika

Obilnina teff – dietní zázrak třetího tisíciletí

Teff – zázračná obilnina 21. storočia

Obilnina teff – dietní zázrak třetího tisíciletí

Teff pre viac info klik na obrázok

Je dobré poznať i trochu histórie tejto obilniny. Viete odkiaľ pochádza? Aj keď je v našej kultúre jedla ešte málo známa, tak v Etiópii ju používali už pred viac ako 3000 rokmi.

, kde chlieb pečený z Teffu, pripominajúci palacinku tvorí základ jedálnička, a je „etiópskym národným pokrmom“ a najväčším bohatstvom pre nich.
Teff patrí medzi najdrobnejšiu obilninu na svete, kde veľkosť zrna neprasahuje ani 1 milimeter.

, na porovnanie napr. so zrnom pšenice, nám treba približne 150 teffových zŕn.

Čo obsahuje Teff?

Výhodou obilniny je, že Vás zasýti a nepriberiete. Má vysoký obsah vitamínov, minerálnych látok, vápnika, ktorého je dokonca 15 – krát viac ako v ryži, alebo pšenici. Obsahuje veľa železa, má ho viac ako 40% než je v pšenici a 30% než je v jačmeni.

Ďalej obsahuje vlákninu, ktorá je dobrá pre činnosť čriev a ľahkú stráviteľnosť. Keďže táto obilnina je bez lepku, je vhodná pre celiatikov ale aj pre vegetariánov, vegánov a pre dietujúce ženy. Vhodná je pre tehotné a dojčiace matky, ženy v klimatériu alebo pri chudokrvnosti.

Teff sa vyskytuje v dvoch variantách:

Biele zrná majú chuť vlaššských orechov, a tmavé zrná sa blížia k chuti lieskových orechov. Využitie má ako aj u ostatných obilnín, ako pohánka, kuskus, ryža. Hodí sa na prípravu sladkých kaší, ako príloha k mäsu, či základ šalátu, na zahustenie omáčok ale aj pečenie pečiva.

Teff označujú aj za diétny zázrak a najvýživnejšiu rastlinu na svete.

A tu máme pre Vás recept na Etiópsky chlieb INJERA:

  • ¾ šálky jemného mletého teffu
  • 3 ½ šálky vody
  • soľ
  • slnečnicový alebo iný rastlinný olej
Budete mít zájem:  Zápal Močových Ciest V Tehotenstve Priznaky?

POSTUP: Zmiešame mletý teff s 3 ½ šálky vody a necháme odstáť v miske zakrytou utierkou, pri izbovej teplote, dokým sa neobjavia bublinky, vtedy vieme, že cesto kvasí. To môže trvať asi 3 dni. Vykvasená zmes by mala mať konzistenciu palacinkového cesta. Primiešame soľ, ale len tak aby bola ledva poznateľná slaná chuť.
Ľahko potrieme čo najväčšiu panvicu, zahrejeme na strednú teplotu a ďalej postupujeme ako pri bežných palacinkách.

Injera by nemala byť taká tenká ako papier, ale zase má byť tenšia než lievance. Mala by byť asi 1/3 palca hrubá. Pripravuje sa krátko, dokiaľ sa okraje nezačnú zdvíhať z panvice. Z tejto dávky pripravíte 10 – 12 kusov Injera.

Všetky informácie uvedené na tejto stránke sú len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú zákazníkov k tvrdeniam, že majú tieto produkty liečivé účinky.

Ak sa Vám článok páčil, vopred ďakujeme za jeho zdieľanie:

Všetky informácie uvedené na stránkach EZOpress sú od nezávislých prispievateľov, alebo len súborom informácii z voľne dostupných domácich a zahraničných zdrojov a za žiadnych okolností nenavádzajú čitateľov nahrádzať bežnú nevyhnutnú lekársku starostlivosť, či urgentnú medicínu, ani k tvrdeniam o liečivých účinkoch produktov, či postupov. Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi tejto stránky, ktorá nenesie zodpovednosť za nesprávne informácie.
EZOpress dáva priestor na slobodu prejavu a právo na informácie, ktoré zaručuje Ústavný zákon č. 460/1992 Zb. čl. 26 Ústavy SR….Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu… Ak kliknete ľavou myšou na ľubovoľné na modro zafarbené slovo, otvorí sa Vám o tom viac informácií. Ak niektorý odkaz nefunguje, budeme radi, ak nám o tom napíšete na [email protected] Ďakujeme

Zázrak z Afriky – TEFF

Celozrnná pšenice, špalda, pohanka, jáhly, quinoa… Objevují se na našich talířích stále
častěji. Quinoa byla trendem posledních let, ale už i ta v našem jídelníčku zdomácněla.

Jaký nás čeká další trend? Co třeba zrnka teffu, znáte je?

Česky se tato rostlina nazývá milička habešská a jedná se o rostlinu původem z Afriky. Habeš
je označení místa pro dnešní Etiopii, zde se také teff nejvíce pěstuje. Pro obyvatele Etiopie je
hlavním zdrojem potravy. Nejčastěji se z něj v Etiopii připravují chlebové placky Injera nebo
kaše. U nás se vyskytuje a do zahrad vysazuje jako okrasná travina. Ale jeho použití v

  • gastronomii má zatím velmi krátkou historii.
  • Teff zdraví prospěšný

Na rostlince jsou nejzajímavější drobná semínka, velikostně odpovídají máku a přezdívá se
jim také „trpasličí proso“. Semena jsou výživově vyvážená a jsou přirozeně bezlepková.

Teff
je dokonce považován za jednu z nejvýznamnějších plodin 3. tisíciletí. Hodí se především pro
bezlepkovou dietu, ale také pro sportovce a všechny příznivce zdravé výživy.

Obsahuje řadu
minerálů a je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Podobně třeba jako banán, obsahuje také

  1. škroby, které dodávají pocit nasycení, takže je vhodný i pro redukční dietu.
  2. Teff v kuchyni

Používají se celá semínka teffu nebo se z něj vyrábí mouka či vločky. Semena se dají
konzumovat v syrovém stavu nebo vařit. Mají cereální, lehce oříškovou chuť. Vaří se
podobně jako rýže v poměru 1:4 s vodou po dobu přibližně 10 až 15 minut. Výsledkem je
lepkavá kaše, něco jako kukuřičná polenta.

Pokud vám to nevyhovuje, můžete tepelnou
úpravu zkrátit a pak budou semínka trochu křupavá. Chcete-li ještě zvýšit jejich výživovou
hodnotu, nechte je naklíčit. Teff se báječně kombinuje s čerstvými bylinkami, kurkumou,
zázvorem nebo se skořicí. Uvařenou směs stačí jen doplnit např. restovanou, grilovanou nebo
dušenou zeleninou, luštěninami nebo masem.

Další vhodné využití je v receptech s quinoou,
můžete polovinu jejího objemu nahradit právě teffem. Jeho použitím je možné vylepšit také
obilné kaše. Teff se výborně hodí i do nejrůznějších polévek, rizota, jako příloha k masům či
do salátu. Mouka z teffu je díky své oříškové chuti skvělá do moučníků.

Příkladem je třeba
banánový chlebíček, muffiny a také se hodí v podobě drobenky na ovocné koláče a crumble.

  • Pro vyzkoušení je na začátek nejlepší nahradit část klasické mouky moukou z teffu.
  • Co je Injera?

Injera je etiopská kvašená chlebová placka, která slouží Etiopanům současně jako talíř, příbor
a chléb. Placky se jedí jako příloha k pečenému či dušenému masu, luštěninám a zeleninovým
směsím.

Injera má jedinečnou, mírně nakyslou chuť s příjemně oříškovou příchutí a
konzistencí připomíná palačinku. Placka je často položená na dně talíře nebo se jí pokrm
nabírá jako lžící. Recept na Injeru je jednoduchý, ale vyžaduje kynutí těsta přes noc, někdy i
tři dny.

Injera se připravuje na pánvi a je potřeba jen tří přísad: teffová mouku, droždí a sůl.

  1. Placky se pak pečou podobně jako palačinky, jen je nemusíte je obracet.
  2. Infobox
    Zázračný teff
  • Obsahuje vysoké množství bílkovin a řadu cenných minerálů.
  • Má nízkou glykemickou hodnotu, proto zažene na hlad na delší dobu.
  • Je bohatý na železo, které tělo vstřebává mnohem lépe než z jiných obilovin.
  • Obsahuje vyšší množství thiaminu, fosforu, mědi, lysinu, draslíku, hořčíku a
    zinku než ječmen, pšenice, rýže nebo kukuřice.
  • Obsažená vláknina podporuje mikroflóru tlustého střeva a zlepšuje trávení.

Recepty
Placky z teffové mouky

Ingredience: 500 g teffové mouky, ½ kostky droždí (21 g), 1 špetka jedlé sody, voda

Postup: V míse smícháme droždí s 3 lžícemi horké vody. Přidáme 375 g teffové mouky a 500
ml vody. Mícháme do hladka, pak zakryjeme a necháme při pokojové teplotě odpočinout 24
hodin. Další den smícháme zbývajících 125 g mouky se špetkou jedlé sody. Uvaříme 150 ml
vody a nalijeme ke směsi mouky se sodou. Promícháme a necháme 5 minut odstát.

Budete mít zájem:  Dopřejte svým nohám dostatečnou péči

Následně
vmícháme tuto směs do fermentovaného těsta z předchozího dne a přidáme ještě 160 ml vody.
Dobře zpracujeme v hladké těsto. Necháme odpočinout další hodinu. Rozpálíme pánev na
palačinky a nalijeme na ní naběračkou těsto. Pečeme na mírném ohni. Když se objeví bubliny,
zakryjeme a pokračujeme v pečení ještě po dobu 5 min.

Podáváme jako přílohu k masovým,

  • luštěninovým nebo zeleninovým směsím.
  • Teffová kaše s jahodami
  • (na 1 porci)
  • Ingredience: 50 g teffových semen, 120 ml mandlového mléka, 2 lžíce muscovado nebo
    třtinové cukru, 10 mandlí, čerstvé jahody na ozdobu

Postup: Na pánvi osmahneme semena teffu (6 ‒7 minut). K nim přilijeme mandlové mléko a
promícháme. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni cca 15 ‒ 20 minut.

Sundáme pánev
z plotny, zakryjeme a necháme ještě cca 5 min. odstát. Pokrájíme mandle nahrubo, přidáme je
do kaše, osladíme a vše dobře zamícháme.

Podáváme ozdobené omytými jahodami nebo
jiným čerstvým či sušeným ovocem.

Text: Barbora Boháčková Foto: Archiv

bezlepkovadieta.cz

Milička habešská (Eragrostis abyssinica) je nejdrobnější obilninou na světě. Její zrnka však v sobě skrývají množství bílkovin a řadu cenných minerálů. Navíc mají neocenitelnou přednost – neobsahují žádný lepek (gluten). V Etiopii zajišťuje tef, který se botanicky řadí mezi trávy z čeledi lipnicovitých, plné dvě třetiny výživy obyvatel.

Tef neboli milička habešská je velmi slibnou obilninou. Hodí se především pro bezlepkovou dietu, ale také pro sportovce a příznivce zdravé výživy. Tuto tradiční africkou plodinu pěstují nyní v Evropě nizozemští zemědělci.

Drobná zrnka se při zpracování nejprve umelou na mouku, nechají se tři dny zkvasit a pak se z nich připravují nakyslé nekynuté chlebové placky (enjera). Nebo se mouka promíchá s vodou a konzumuje se jako kaše. Z takto získané směsi lze také vyrobit kvašený alkoholický nápoj. Tef se rovněž využívá jako pícnina nebo jako materiál do nepálených sušených cihel.

HISTORIE

Vlastní domovinou tefu je Etiopie. Nejstarší semena této plodiny byla nalezena v pyramidě postavené více než tři tisíciletí před naším letopočtem.

V průběhu věků si nalezla milička habešská cestu i do Indie a Austrálie, ale nejdůležitější pěstitelskou oblastí zůstala vždy Etiopie. Samotné označení tef pochází z amharského slova teffa, které znamená ztracený.

Když si uvědomíme velikost tefových zrnek, je to označení více než příhodné. Rozměr tefového zrna nepřesahuje jeden milimetr a na vyvážení jednoho zrna pšenice je tefových zrn třeba asi sto padesát.

ŠIROKÝ VÝBĚR

Tef se dnes vyskytuje v téměř třech stech různých varietách. Barva lepkavých zrnek se podle odrůdy pohybuje od červenohnědé až po slonově bílou.

Bílá zrna chutnají po vlašském ořechu, tmavší varianty se chuťově blíží lískovým oříškům.

Ze zachovaných dokumentů z devatenáctého století se dozvídáme, že bohatší vyšší třída obyvatel konzumovala bílý tef, zatímco na vojáky a služebné obyvatelstvo zbývaly tmavší odrůdy.

SLOŽENÍ

Semena jsou přímo nabita výživnými a zdravými látkami. Velkou část tvoří otruby a klíčky, proto mají tefové produkty vysoký obsah proteinů (deset až dvanáct procent) a vápníku.

Vedle toho je tef bohatý na železo. Díky konzumaci tefových placek jako základní potravy nemají obyvatelé Etiopie žádné problémy s chudokrevností. Železo obsažené v tefu dokáže lidské tělo velmi dobře přijímat.

Jiné obiloviny jsou sice rovněž bohaté na železo, ale v méně vhodné konstelaci. Proto by se tef mohl stát vhodným přídavkem ke stravě sportovců. Dvě stě gramů tefu denně dodá tělu dostatek železa pro špičkové výkony.

Vedle železa obsahuje tef také thiamin, dále fosfor, měď a další prvky. Množství lysinu je vyšší než u ječmene nebo pšenice a celkové složení aminokyselin příznivě ovlivňuje mikroflóru v tlustém střevě a tedy i trávení.

PĚSTOVÁNÍ V EVROPĚ

Nizozemští zemědělci se rozhodli pěstovat tef v reakci na obtížnou ekonomickou situaci posledních let. Loni se tohoto experimentu zúčastnilo přes devadesát zemědělců.

Výměra, na níž se pěstoval tef, představovala asi 620 hektarů. Hektarové výnosy se pohybují kolem tisíce kilogramů. Na mletí tefové mouky se specializuje firma Koopmans Meel v Leeuwardenu.

Odtud putuje mouka přímo do bezlepkových pekařství v celé Evropě.

Firma Soil and Crop Improvement, která zabezpečuje zavádění tefu v nizozemských podmínkách, počítá s tím, že během pěti let by mohla nová plodina trvale zakotvit na trhu.

Pokud se ujme, je možné okamžitě rozšířit osevní plochy zhruba na tři tisíce hektarů.

Teprve praxe však ukáže, do jaké míry se tef prosadí vedle dalších bezlepkových výrobků z rýže, bramborové moučky, kukuřice, sóji, pohanky, prosa nebo manioku.

Pěstování tefu je relativně snadné. Rostlina má ráda vlhké půdy, rychle klíčí a koření mělce. Při pokusném pěstování se neprojevily žádné výrazné problémy s možnými škůdci. Zatím jsou známy tři druhy hlístic a dvaadvacet druhů plísní a rzí, které mohou miličku habešskou napadnout. Ke sklízení lze použít klasické kombajny.

V současnosti probíhají na vysoké škole ve Velpu výzkumy, které mají vybrat nejlepší kultivary a způsoby pěstování. Projekt financují nizozemské ministerstvo zemědělství a ministerstvo hospodářství.

Podle dosavadních zkušeností vznikne nejlepší mouka tehdy, když se smíchá zrno z různých regionů. Proto má firma Soil and Crop Improvement pokusná políčka také ve Francii a v Německu a uzavřela smlouvy i s americkými farmáři.

Etiopský tef má tedy otevřenou cestu k evropským spotřebitelům. Záleží jen na nich, zda ho natrvalo zařadí do svého jídelníčku.

Datum vystavení: 2.4.2006

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector