O vlákninu z lékárny je velký zájem

O vlákninu z lékárny je velký zájemRýma Movember – prevence rakoviny prostaty a varlat Dentální zdraví Margit Slimáková: zájem o kvalitní stravu u nás roste Velký spánkový test. Proč špatně spíme? Příběh Leony Plintové Tipy z lékárny pod vánoční stromeček To pravé ořechové… Tipy na vánoční trhy

prolistovat celý magazín »

Magazín mojelékárna 9–10/2019

O vlákninu z lékárny je velký zájemMalé triky, jak zvládnout těhotenské trampoty s úsměvem na rtech Procvičujte mozek, má to smysl! Ageismus jako hrozba sociální izolace ve stáří Psychiatr Karel Nešpor: Zdravá míra alkoholu? Nula! Konopí – zázračná bylina nejen pro psychiku Tipy z lékárny: Vitaminy, které byste měli doplňovat (nejenom) na podzim Máte potíže s pohybem? Myslete na kurkumu! Bezlepková strava Podzimní výlety do přírody autem, na kole i pěšky

prolistovat celý magazín »

Magazín mojelékárna 7–8/2019

O vlákninu z lékárny je velký zájemParadentóza: Tichý postrach ústní dutiny 5 tipů, jak děti naučit první pomoc Pečovatelská zátěž u Alzheimerovy choroby Vojtěch Bernatský: po 25 letech mě má práce stále baví Fond Sidus Věděli jste, že…? Potřebujete oční kapky? Tipy z lékárny: Hmyzí bodnutí už nebudou váš problém Léto v pohybu Raw. Nebezpečný trend, nebo zdravá strava? Dovolená bez starostí aneb tipy na weby, které usnadní vaše cestovní

prolistovat celý magazín »

Magazín mojelékárna 5–6/2019

O vlákninu z lékárny je velký zájemJak cvičit pro zdravé klouby seniorů? Vypořádejte se s problémy při kojení s chladnou hlavou Krásné nohy bez puchýřů, odřenin a kuřích ok Zácpa ve stáří Pavel Callta o muzice i chystané knize: čerpám ze života i fantazie V čem jsou ženy lepší než muži – a naopak Jarní očista organismu pomocí tradiční přírodní medicíny Příprava na dovolenou: TOP 10 věcí, které je potřeba udělat Tipy z lékárny: jak mít letos u moře okouzlující pleť Ploché bříško během měsíce? Vyzkoušejte třicetidenní výzvu Veganství: zdravé stravování, nebo nebezpečný trend? 5 tipů, jak na produktivní den

prolistovat celý magazín »

Magazín mojelékárna 3–4/2019

O vlákninu z lékárny je velký zájemPády jsou pro seniory životně nebezpečné. Jak se jim vyhnout? Jak na spokojené bříško dítěte Slevy pro zdraví, to je benefit klub VoZP Od stříbrné mince k ušním kapkám s nanočásticemi stříbra Kateřina Vacková: Jak pečovat o své zdraví? Důležité je začít! Čaga: přírodní poklad ze Sibiře pro vaše zdraví Anti-stress Tipy z lékárny: jak na jemnou a zářivou pokožku Na prodloužený víkend doma v Česku Jste ve stresu, nervózní, podráždění, nemůžete spát? Svěřte se do péče zklidňujících léčivých bylin… Paleo aneb jak na stravu podle pračlověka? Jarní úklid si zaslouží i tělo, zbavte ho škodlivin pomocí ostropestřce

prolistovat celý magazín »

Magazín mojelékárna 1–2/2019

O vlákninu z lékárny je velký zájemMoje stáří Moje lékárna pomáhá i v roce 2019! Tipy, jak přestat kouřit jednou provždy Chcete otěhotnět? Připravte se na to kvalitní očistou těla IVO TOMAN: Lidi nejvíce motivuje nespokojenost Inkontinence už není tabu Nenechte inkontinenci rozhodovat o vašem životě Čajový herbář 1. část Rozhýbejte se po svátcích s pilatesem! Je to zábava, ale také dřina Vraťte se opět do skvělé formy! Jednoduše a s úsměvem Zero Waste aneb šetřete planetu i svou peněženku Cukr free aneb život bez cukru

prolistovat celý magazín »

Shiitake

Shiitake (Lentinula edodes, Xiang Gu /voňavá houba/ houževnatec jedlý) patří mezi stopkovýtrusné dřevokazné houby (basidiomycety). Její tělo je složené z nožky a klobouku.

Klobouk má masitou pevnou strukturu, je konvexní (deštníkovitý), zprvu podvinutý, se stárnutím houby se narovnává. Mívá průměr nejčastěji 5 cm, je světle až tmavě hnědý s šupinami, někdy i bílými skvrnami.

Nožka (třeň) je světlá, také bývá šupinatá. Je krátká a umístěná v centru klobouku.

Název houby Shiitake je složenina dvou slov „shii“, což znamená strom dub (Quercus cuspidata) a „take“, což je japonské slovo pro houbu. To vychází právě z faktu, že Shiitake je dřevokazná a získává živiny ze stromů, na kterých roste. Jedná se hlavně o mrtvé duby. Roste převážně v mírném klimatu v Asii – Číně, Japonsku a Koreji.

O Shiitake je velký zájem, ve volné přírodě je velmi málo k nalezení, a proto se pěstuje uměle. Ročně se jí vypěstuje celosvětově kolem 2 milionů tun. Největšími producenty jsou asijské země, ale také USA, Austrálie a další. 

Pro pěstování se nejčastěji využívají dřevěná „polena“, popř. piliny. Opět se jedná o různé druhy dubů, na kterých roste i v přírodě. Shiitake si můžeme vypěstovat i doma. Není moc náročná. Díky tomu, jaký podklad využijeme, můžeme ovlivnit i složení houby.

O vlákninu z lékárny je velký zájem

Využití Shiitake:

Shiitake hraje důležitou roli v asijské kuchyni. Houba má totiž výraznou, až „uzenou“ vůni a masitou strukturu. Je možné ji sušit i používat čerstvou. Využívá se do masitých pokrmů, polévek, omáček, může být připravená i jako příloha.

Krom využití coby potraviny je Shiitake součástí tradiční čínské medicíny, která ji využívá jako „léčivku“. V Asii jsou znalosti o Shiitake datovány před náš letopočet. Písemné zmínky o Shiitake pocházejí již z roku 199 našeho letopočtu.

Jedná se o japonský spis, který popisuje, jak Kyusuyové, kmen v Japonsku, přinesli houbu japonskému císaři jako vzácný dar, kterým ho chtěli uctít. Čínské spisy jsou také bohaté na zmínky o Shiitake. V nich je označována jako elixír života. V Číně se také začala Shiitake velmi brzo kultivovat a pěstovat uměle.

První zmínky pocházejí z doby dynastie Sung (960−1127). Další text, který pochází z roku 1313, přesně popisuje postupy při kultivaci a pěstování Shiitake. Tento spis pochází z pera Wang Chenga. Ačkoli je houba známá po tisíce let, byla zařazena do přírodovědného systému až v roce 1877. Pojmenoval a zařadil ji M. J. Barkeley.

Tehdy dostala jméno Agaricus edodes, které bylo v roce 1976 změněno D. Peglerem, neboť ji přeřadil z žampionovitých do skupiny Lentinula. 

Složky Shiitake

Houby jsou si svým složením značně podobné, každá však má svá specifika. Jiné poměry bioaktivních složek a nějakou pro ni zcela typickou a jedinečnou sloučeninu.

Shiitake je z 88−92 % tvořena vodou. Kalorická hodnota 100 gramů sušené houby, tj. vody zbavené, je 387−392 kcal.

Polysacharidy a další cukerné sloučeniny

Houby jsou velmi bohaté na polysacharidy, složené cukry. Ty mají dvojí charakter, jednak jsou nerozpustné ve vodě. Jedná o hrubou vlákninu, kam patří např. chitin a lignin.

Dále pak polysacharidy rozpustné, které se vstřebávají ze zažívacího traktu do krve. Nerozpustná vláknina, které se nevstřebává, slouží jako zdroj energie pro střevní symbiotické bakterie.

Rozpustná má schopnost ovlivňovat pochody v celém těle.

Nejdůležitějšími polysacharidy jsou bezesporu beta glukany. V Shiitake je možné najít typ (1-4)- i (1-6)-beta-D-glukany. Jedná se o rozdílný typ větvení hlavního řetězce a postranních řetězců. To dodává glukanům rozdílnou funkčnost.

Nejznámějším polysacharidem, který dostal název dle houby, je lentinan. Nachází se v buněčných stěnách zralých hub. Lentinany jsou β-D-glukany s vazbami v pozici (1→3)- a (1→6)-. Jedná se homopolymer, tj.

je tvořen jen jedním typem jednoduchého cukru, který se k sobě váže, až vytvoří dlouhé řetězce, v tomto případě se jedná o glukózu. Lentinany jsou rozpustné ve vodě, takže i vstřebatelné ze střeva a mohou se tak uplatnit v ovlivnění funkcí těla.

Mají výhodu v tom, že odolávají vysokým teplotám (nezničí se např. vařením houby) a také zásaditému prostředí. S lentinany proběhlo mnoho studií, které testovaly jejich účinky. Více se dočtete v našich článcích.

Dalším pro Shiitake typickou sloučeninou je KS-2, ta v sobě kombinuje sacharid a bílkovinu. Na rozdíl od lentinanu je možné jej získat z mycelií. Je složená z mannanu a aminokyselin, např. alanin, prolin, serin, treonin. Tato sloučenina byla izolována v roce 1978, od té doby proběhlo několik výzkumů, které se zaměřily na jeho účinky.

Shiitake však neobsahuje pouze polysacharidy, jsou v ní též jednoduché cukry. Jsou to např. manóza, trehalóza, glycerol, arabinol aj.

Jelikož se Shiitake těší velké popularitě, jsou na trhu dostupné produkty, které jsou standardizované. Ty najdeme pod označením LEM a LAP (EP3). LEM je extrakt z houbových mycelií.

Oba extrakty jsou bohaté na glykoproteiny (bílkoviny s navázanými cukernými složkami), obsahují glukózu, galaktózu, xylózu, arabinózu, manózu a fruktózu.

Obsahují také nukleové kyseliny a z nich odvozené sloučeny, vitamíny skupiny B a ergosterol. 

Aminokyseliny, proteiny a enzymy

Houby jsou také zdrojem aminokyselin, které jsou základním stavebním prvkem bílkovin. Jsou v ní i ty aminokyseliny, které si tělo neumí samo nasyntetizovat z přijaté potravy. Jedná o se esenciální aminokyseliny.  V Shiitake můžeme najít alanin, kyselinu glutamovou, lysin, arginin, aspartát, prolin, glycin, metionin, fenylalanin, leucin, cystein, valin, treonin, aj.

Shiitake nejsou pouze stavební kameny, ale také komplexní a funkční bílkoviny, mezi něž patří i enzymy. Shiitake je enzymaticky velmi aktivní. Musí rozkládat dřevo, na kterém roste, aby z něj získala potřebné živiny.

Obsahuje např. celulázy, laktázy, amylázy, xylenázy, mangan (II) dependentní peroxidázy a mnoho dalších. Krom štěpení dřeva tak umí Shiitake odbourávat také mnohé škodliviny z prostředí, včetně toxických a karcinogenních látek, např.

pesticidů, dioxiny. 

Tuky v Shiitake

Houby, tedy i Shiitake, obsahují i tuky. Jedná se hlavně o mastné kyseliny. Zastoupeny jsou ty nasycené, ale také ty nenasycené, které jsou velmi prospěšné pro organismus. Jejich poměr je přitom velmi příznivý 22 % vs.

Budete mít zájem:  Biologická léčba pomáhá, ale nejsou na ni finanční prostředky

78 %. Za zmínku stojí ty nejzastoupenější. Těmi jsou kyselina palmitová, stearová a myristová, které patří mezi nasycené. S jednou nenasycenou vaznou kyselina olejová a mastné kyseliny s více nenasycenými vazbami, tj.

kyselina linolová a linolenová.

Minerály, stopové prvky a vitamíny v Shiitake

Shiitake je také nositelnou velkého množství minerálu, stopových prvků a vitamínů.

Mezi ty nejdůležitější patří draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, měď, chrom… Z vitamínů zmíníme hlavně ergosterol, prekurzor vitamínu D2. Ten vzniká z ergosterolu po osvitu UV světlem. Další vitamíny jsou ze skupiny B, včetně vitamínu B12.

Purinové alkaloidy

Alkaloidy jsou rostlinné látky, které mají mnoho biologických účinků. Jedním z těch nejznámějších je eritadenin, známý též jako lentinacin a lentysin, v chemickém názvosloví se jedná o 2(R),3(R)-dihydroxy-4-(9-adenyl)-máselnou kyselinu.

Snižuje aktivitu enzymu S-adenosyl-L-homocystein hydrolázy, která stojí za vznikem homocysteinu, který je spojován s mnoha patologickými procesy v těle. Omezí se jeho tvorba.

Dále reguluje aktivitu angiotensin konvertujícího enzymů, který je zapojen do regulace krevního tlaku, při snížení aktivity vzniká méně aktivního angiotensinu II, který zvyšuje krevní tlak. 

Lykopen

Překvapivé může být, že Shiitake obsahuje také lykopen. Tuto látku míváme spojenou hlavně s rajčaty. Jedná se o látku ze skupiny karotenoidů s terpenoidní strukturou. Lykopen se v těle nejlépe zužitkuje, pokud je potravina, které jej obsahuje, tepelně zpracována a přidán tuk. Lykopen je mimo jiné silný antioxidant. 

Lenthionin

Lenthionin je organická cyklická sloučenina obsahující síru. Byl extrahován v roce 1967, kdy jej ve svém článku popsali japonští vědci. Jako ostatní sirné sloučeniny i lenthionin má specifický zápach a dodává Shiitake aroma. V houbě vzniká během jejího života přeměnou kyseliny lentinové. 

Shiitake samozřejmě obsahuje mnohem více složek. Jsou to alkoholové sloučeniny, ketony, těkavé látky, které dodávají aroma a chuť.

Shiitake jako ochránce přírody

O účincích Shiitake se můžete dočíst na veřejně dostupných zdrojích na internetu. Třeba na www.cinskyherbar.cz.

Zde ještě zmíníme další užitečnou vlastnost Shiitake, kterou je degradace škodlivých látek, které se kumulují v životním prostřední, ve vodě, půdě atd.

Proběhlo mnoho studií, které testovaly účinnost Shiitake v odstranění různých látek, potvrdilo se, že je schopná rozložit mnohé sloučeniny na neaktivní a neškodné. Jedná se například o pesticidy, herbicidy –terbutylazin, diflufenican atd.

Krom toho dokáže také degradovat antibiotika z odpadních vod farmakologických výroben a nemocnic, které se jinak dostanou do vodních toků. Byl testován efekt Shiitake na cefalosporiny. Poradí si také s látkami uvolňujícími se z plastů, ftaláty, které fungují jako endokrinní disruptory, tj.  narušení hormonální regulaci v těle.

Shiitake je tedy velmi všestranná houba, která nás může ovlivnit i nepřímo, a to zlepšením životního prostředí, ve kterém žijeme.

Lignany v potravinách a ve výživě

Jsou popsány lignany, látky fenolového charakteru, s účinky vlákniny potravy. Pozornost je věnována chemismu, analytickým metodám, působení v organismu, obsahu v potravinách, jejich produkci vlivem střevních bakterií a dalším okruhům otázek.

Již více než 50 let patří vláknina mezi důležité a prospěšné výživové faktory.

Vysoký obsah vlákniny ve stravě má významnou roli v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů.

Potravní vlákninu tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné vůči trávení, např. celulóza, hemicelulóza, lignin a polysacharidy pektinového typu.

Mnohaletý výzkum potvrdil ochrannou roli vlákniny potravy. Byla vyzkoušena úloha různých složek vlákniny potravy ve snaze pochopit mechanismus působení. Vláknina potravy ve vodě nerozpustná váže toxiny, zvyšuje objem stolice a snižuje potíže typu zácpy a nemocí trávicí trubice.

Chemické složky nerozpustné vlákniny jsou tvořeny celulózou, ligninem a mnoha hemicelulózami z primárních a sekundárních buněk z rostlinných stěn. Celulóza je v buněčných stěnách chemicky vázaná na hemicelulózy a lignin.

Tyto dva polymery mají významný vliv na strukturní pevnost a rezistentnost vůči enzymům a kyselinám. Proto se nerozpustná vláknina pomocí bakterií v tlustém střevu (tračníku) špatně fermentuje.

Rozpustná vláknina, jako je pektin, β-glukany a některé hemicelulózy, se nachází v primárních buněčných stěnách a v prostoru mezi přiléhajícími buněčnými stěnami.

Rozpustná vláknina zvyšuje viskozitu gastrointestinální kapaliny, což zpomaluje trávení škrobu a transport glukózy. Je intenzivně fermentována bakteriemi v tlustém střevě. Rozpustná vláknina doplňuje výživu pro tračníkové bakterie, které produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem a mnoho dalších fysiologicky aktivních molekul.

Lignany se liší od ligninů

Nedávno byly izolovány některé minoritní sloučeniny související s vlákninou potravy a projevující důležité fyziologické efekty. Velký zájem vyvolaly lignany, skupina relativně jednoduchých difenolů, které svojí molekulární strukturou mohou připomínat ligniny.

Syntéza lignanů se od syntézy ligninů liší v počáteční fázi vzniku fenylpropenolů, v prvé řadě koniferyl- a sinapyl- alkoholů. Nyní se ukazuje, že biosyntéza lignanů a ligninů jsou na sobě nezávislé po této počáteční fázi.

Všechny lignany obsahují 2,3-dibenzylbutan jako základní prvek jejich struktury.

Funkce lignanů v rostlinách je chemická ochrana před působením hmyzu, mikroorganismů a dokonce i jako ochrana před působením jiných rostlin. Proto není překvapující, že lignany jsou součástí stěn rostlinných buněk, zejména jejich vnější vrstvy. Např.

v obilném zrnu lignany jsou soustředěny ve vnější vrstvě buněk perikarpu, po které následuje aleuronová vrstva a proto jejich bohatým zdrojem (a zdrojem vlákniny potravy) jsou obilné otruby.

Také nebylo prokázáno, že lignany jsou chemicky svázány se složkami buněčných stěn rostlin, jak je tomu u ligninu, a proto se má za to, že jsou z hlediska biosyntézy původními (primárními) složkami. Proto je možné je izolovat z rostlinného materiálu extrakcí nebo dalšími chemickými způsoby.

Rostlinné lignany jako prekurzory savčích lignanů

Po příjmu potravy se lignany rostlinného původu, především z olejnin, zrnin, zeleniny, ovoce a luštěnin, pomocí bakterií v tlustém střevě přeměňují na dva jednoduché fenolové látky, enterolakton a enterodiol. Tyto látky se označují jako savčí lignany, protože se nacházejí pouze u savců.

Vznikají enzymovým odstraněním metylových a hydroxylových skupin z rostlinných lignanů. Obě dvě látky jsou absorbovány ze střeva do enterohepatického oběhu. Další jejich metabolismus probíhá v játrech za vzniku konjugátů, ty přecházejí do žluče a jsou znova reabsorbovány ve střevech.

Nakonec jsou obě sloučeniny vyloučeny močí jako glukonáty a sírany konjugátů a do stolice jako volné fenoly. Vysoký příjem vlákniny ve formě rostlinných lignanů je spojen s vysokou hladinou enterolaktonu v krevním séru. Proto lignany mohou posloužit jako biomarker vysokého obsahu vlákniny v potravinách, např.

v celozrnných obilovinách, ovoci a zelenině.

Savčí lignany prokázaly řadu významných fyziologických efektů. Enterolakton je mírný inhibitor estrogen syntetázy (aromatázy) a snižuje hladinu estrogenu, zatímco enterodiol je slabý inhibitor.

Obě látky také zvyšují hladiny pohlavních hormonů vážících globulin (SHBG), což je důležité pro ověřování funkcí estrogenů a androgenů v lidském těle. Proto se má za to, že rostlinné lignany jsou jednou ze složek fytoestrogenů.

Lignany také působí jako antioxidanty a mohou inhibovat peroxidaci lipidů. Enterolakton snižuje plasmovou hladinu F2 –isoprostanů, jednoho z ukazatelů peroxidace lipidů.

Mnoho epidemiologických studií ukazuje na nepřímou závislost mezi příjmem lignanů stravou a rizikem kardiovaskulárních chorob a některých typů karcinomů.

Ve studiích se sledovaly jak hladiny enterolaktonu a enterodiolu v krevním séru a moči v závislosti na příjmu dvou rostlinných lignanů, a to matairesinolu a secoisolariciresinolu. Např.

bylo prokázáno 65 % snížení rizika akutních srdečních příhod u mužů s vysokou sérovou hladinou enterolaktonu, nebo se ukázalo, že vysoký příjem rostlinných lignanů u mužů snižoval riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Při studiu vlivu lignanů na karcinomy byla zjištěna nepřímá závislost mezi hladinou lignanů a rizikem karcinomu prsu, vaječníků, štítné žlázy u žen, ale i ochranná role lignanů před karcinomem prostaty a karcinomem tlustého střeva.

Rostlinné lignany v potravinách

Lignany obsahuje široká paleta rostlinných potravin. Stanovení jejich obsahu je však závislé na použité metodě stanovení.

Přímá metoda je založená na stanovení dvou běžně se vyskytujících rostlinných lignanech, a to secoisolariciresinolu (SEC) a matairesinolu (MAT) s použitím isotopové diluční plynové chromatografie a hmotové spektroskopie extraktů z potravin.

Nepřímá metoda je založena na extrakci a kapilární plynové chromatografii, kde se stanovuje množství enterolaktonu (ENL) a enterodiolu (END), získaných fermentací různých potravin in vitro s mikroby z lidské stolice. Získané výsledky jsou v dobré shodě s obsahem těchto sloučenin v moči.

Daleko nejvyšší hodnoty lignanů obsahují lněná semena, ale zelenina, obilné otruby a luštěniny jsou také dobrými zdroji vzhledem ke konzumovanému množství těchto potravin. Dobrým zdrojem lignanů je také čaj.

Jedním z největších problémů, stojícími před výzkumníky na tomto poli, jsou omezené informace o formách a obsahu rostlinných lignanů v potravinách. Nejzřetelnější je to při porovnáním hladin SEC a MAT v potravinách s hladinami ENL a END získaných fermentací.

V mnoha případech vznikají daleko vyšší hladiny savčích lignanů bakteriální fermentací potravin, než by odpovídalo jejich obsahu podle hodnot SEC a MAT. Donedávna se předpokládalo, že SEC a MAT jsou pouze zdroje savčích lignanů v potravinách.

Ukázalo se však, že další rostlinné lignany jsou rovněž důležitými zdroji savčích lignanů. Pinoresinol, lariciresinol, syringaresinol a dalčí látky jsou prekursory ENL a END.

Tyto tři rostlinné lignany jsou obsaženy v žitných otrubách v 10-50násobném obsahu než SEC a MAT a jsou schopny vyprodukovat 10-12násobné množství ENL.

Ukázalo se také, že při extrakci rostlinných lignanů z potravin se dramaticky snižuje výtěžek všech lignanů v důsledku alkalické hydrolýzy.

Budete mít zájem:  B12 Vitaminy Pro Miminka?

Tento krok je ale nutný pro to, aby se uvolnily různé chemické formy lignanů obsažených v potravinách. Rostlinné lignany se obecně objevují v potravinách ve formě glykosidů. Ve lněných semenech např.

jsou glykosidy SEC ve formě oligoesterů kyseliny hydroxymetylglutarové. Po enzymovém odstranění glukózy je proto nutná alkalická hydrolýza.

Lignany se také mohou objevit v různých potravinách v různých formách. Např. vypuštěním kroku alkalické hydrolýzy klesá výtěžek SEC z lněných semen o 81 % a z brokolice o 2–22 %, ale výtěžnost z čaje se nemění. To znamená, že lignany se mohou objevovat jako monomery v čaji, jako směs monomerů a oligomerů v brokolici a převážně ve formě oligomerů v lněném semeni.

Ostatní potraviny mohou také obsahovat celou řadu oligomerů a monomerů, které mohou ovlivnit dostupnost těchto látek pro bakteriální fermentaci. Lignany z perikarpové vrstvy buněk snadno přecházejí na savčí lignany navzdory velmi malé degradovatelnosti této vlákniny potravy. Z toho vyplývá, že rostlinné lignany nejsou pevně vázány na vlákninu potravy.

U krys se tvoří enterolakton z pšeničných a žitných otrub, ze kterých byly lignany předem vyextrahovány. To naznačuje, že i ligniny rostlinných buněčných stěn mohou být zdrojem savčích lignanů. Analogicky je možné předpokládat, že i u člověka mohou savčí lignany vznikat ve značném množství z fyziologicky aktivních látek ve větším množství než se dosud soudí.

Relativně málo je popisován vliv potravinářských technologií na rostlinné lignany. Je uváděn obsah lignanů v chlebu, v sušenkách a v snídaňových cereáliích, ale vliv zpracování není zachycen. Je známo, že MAT je látka citlivá na alkalické podmínky.

Výtěžnost (recovery) MAT přidaného do chleba jako aditivum je pouze 50 %, použije-li se alkalická hydrolýza. Pečení s použitím alkalických kypřících látek může tak snížit obsah MAT v celozrnných výrobcích.

Nebyl zjištěn rozdíl mezi exkrecí lignanů močí po trávení syrových lněných semen nebo semen tepelně opracovaných jako sypání na chlebu nebo v pečivu (muffins). Velikou přednosti lignanů z lněných semen je stabilita SEC vůči potravinářskému zpracování.

Velkým úkolem v budoucnu je zjištění změn lignanů při potravinářském zpracování surovin, které jsou jejich zdrojem pro lidskou výživu. Dále je třeba studovat jejich vliv na ovlivňování hormonálního metabolismu steroidů a vliv lignanů pro prevenci různých onemocnění.

Crosby, G.A.: Lignans in Food and Nutrition. Food Technology, 59, 2005, č. 5, s. 32 – 34

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Probiotika jsou v lékárnách čím dál žádanější

Větší zájem o očistné kúry a také rostoucí povědomí o funkci probiotik, které se promítá do jejich vyšších prodejů, hlásí lékárníci a připouštějí, že po vánočním hodování zaznamenávají více zákazníků, kteří si potřebují takříkajíc srovnat zažívání.

Přinášíme vám článek z časopisu Pharma Profit 32/2020. Je to ochutnávka originálního obsahu, který najdete každé dva měsíce v tištěném vydání. Nechodí vám časopis? Registrujte se k odběru, abyste nezmeškali ani jedno vydání. Zasílání je pro majitele a vedoucí lékáren zdarma.

Na novoroční předsevzetí týkající se změny životního stylu mnoho našinců nevěří, a navíc řada z těch, kteří si nějaké dají, ho brzy přestane plnit. Přesto bývá v lékárnách zkraje roku přece jen patrný zvýšený zájem o produkty kupříkladu na podporu trávení, očistu organismu a podobně.

„Je pravda, že začátkem roku a poté také v průběhu nastupujících jarních měsíců stoupá zájem našich klientů o doplňky stravy určené k podpoře trávení, k redukci hmotnosti a detoxikaci organismu, který byl v době vánočních svátků mnohdy vystaven stresu a nadměrnému příjmu potravy,“ potvrzuje PharmDr.

Eliška Vencovská z Magistra lékárny U Polikliniky v pražských Modřanech.

Podobně se vyjadřují také výrobci, i když upozorňují na to, že během roku přicházejí i další silná údobí, kdy je znát zvýšený zájem o uvedené přípravky. „Leden až březen patří v případě přípravků na očistu a detoxikaci organismu mezi velmi silné prodejní měsíce,“ říká Ing.

Radovan Seibert, obchodní ředitel společnosti Topnatur a Ing.

Martina Orságová z marketingu společnosti Noventis doplňuje: „V posledních letech vidíme zvýšený zájem o detoxikaci organismu, očistu jater a celého trávicího systému, a to hlavně v období po Vánocích, na jaře a v létě v době grilování.“

Ještě podrobněji popisuje situaci marketingová ředitelka společnosti Rapeto Martina Pupcsiková: „V lednu si spotřebitelé více všímají produktů na snížení nadváhy, případně na snížení cholesterolu, a zhruba v březnu či dubnu, jakmile začnou klíčit bylinky, si lidé vzpomenou na jarní očistu organismu.“

Úskalí nereálných garancí

Podobně jako ve všech kategoriích i v segmentu přípravků na podporu trávení, očistu organismu či hubnutí hraje svou roli reklama. Patrné jsou ovšem i další vlivy. Podle PharmDr.

Kateřiny Nesejtové, vedoucí Lékárny Pilulka Brno-Cejl, v posledních dvou letech vzrůstá zájem lidí o zdravý životní styl a s tím souvisí i zájem o správnou a vyváženou stravu a péči o zdraví. „V návaznosti na to mají zákazníci zájem o různé očistné kúry a detoxikaci organismu.

Obvykle jsou motivačně i informačně podpořeni ze strany výživového poradce,“ říká a doplňuje, že klienti nepodléhají ani tolik reklamě, ale spíše nátlaku firem, které garantují, a to mnohdy i neprávem, nereálné výsledky, případně přisuzují přípravku vyšší účinnost.

Také PharmDr. Tomáš Arndt, Ph.D.

, vedoucí Lékárny Benu v ulici Stroupežnického 6 na pražském Smíchově, mluví o menší roli reklamy: „Pokud jde o zmíněný sortiment a nákupní zvyklosti spotřebitelů, velkou roli zde hrají informace získané na internetu.

Lidé si spíše chodí pro konkrétní produkty, tedy přesněji řečeno pro konkrétní přírodní látku. Pak už se někteří chtějí poradit ohledně určitého doplňku stravy, co se týče značky, velikosti balení nebo ceny. Reklama zde hraje menší roli.“

A svůj názor připojuje i PharmDr. Michaela Švarcová, vedoucí Chytré lékárny na Kobližné v Brně: „Produktů na očistu organismu je celá řada a je dobré přímo v lékárně s klientem probrat, co od očisty očekává, případně jaké má další problémy. Reklama v tomto případě hraje také svoji roli, ale spíše okrajovou.“

Informovanost roste, prodeje stoupají

Jak potvrzují nejen lékárníci, osvěta týkající se významu probiotik pro lidský organismus nese své ovoce. Například Tomáš Arndt uvádí, že informovanost o probioticích je už velká a zákazníci je běžně požadují při léčbě antibiotiky nebo před cestou do zahraničí.

„Mezi lidmi se zvyšuje povědomí o tom, že stav střev ovlivňuje nejen trávení, ale i imunitu, a proto si někteří zákazníci kupují probiotika celoročně,“ podotýká Kateřina Nesejtová.

Také Eliška Vencovská se připojuje k potvrzení rostoucí informovanosti laické veřejnosti o důležitosti probiotik a dodává: „Na lékárníkovi coby odborníkovi však stále zůstává výběr vhodného probiotika tak, aby u konkrétního zákazníka splnilo daný účel.“

Že si čím dál více lidí uvědomuje, jak jsou probiotika pro zdraví důležitá, se promítá i do jejich prodejů.

Z údajů společnosti IQVIA o prodeji kategorie probiotik v lékárnách vyplývá, že se v roce 2019 v České republice prodala probiotika za 650 milionů Kč, což je o 15 % více než v předchozím roce.

A zmíněná data také potvrzují, že probiotika se nyní řadí v lékárnách mezi nejprodávanější doplňky stravy.

Na zvýšenou poptávku v uvedeném segmentu reagují výrobci neustálým rozšiřováním své nabídky o nové produkty. Například společnost Generica Bohemia uvedla na trh probiotikum nové generace s názvem Probicus Premium.

„Jde o přípravek vyrobený takzvanou technologií bio-support s garancí živých přátelských bakterií až do konce exspirace.

Složení výrobku je cílené jak k užívání společně s antibiotiky, tak k využití při cestování i při dalších problémech, jako jsou například potíže vaginální,“ popisuje Eva Broučková, country manager jmenované společnosti.

Hned dva nové výrobky uvedla loni v prosinci na trh společnost Walmark. Jde o přípravek Biopron ProEnzymes, o kterém Eva Kokaislová, expert marketing manager zmíněné firmy, říká: „Jedná se o originální probiotický komplex, který rozšiřuje portfolio značky Biopron o inovativní produkt určený pro specifické potřeby v oblasti trávicího traktu.

Unikátní složení s trávicími enzymy, devíti prověřenými probiotickými kmeny a navíc s bylinnými extrakty podporujícími zažívání přispívá k úlevě při zažívacích obtížích a pomáhá udržovat rovnováhu trávicích plynů v normálu. Kombinace probiotik s prebiotiky pomáhá podporovat obnovu rovnováhy střevní mikroflóry.“ Druhou novinkou je pak Biopron ProGastro.

Opět jde o probiotický komplex, který je určený k normalizaci produkce žaludečních kyselin. „Unikátní přípravek s karobem, velmi potentní kombinací probiotických kmenů a s extraktem z vachty trojlisté přispívá k normalizaci kyselosti žaludku.

Kombinace sedmi prověřených probiotických kefírových kmenů zároveň podporuje rovnováhu střevní mikroflóry,“ popisuje Eva Kokaislová.

Další novinka se objevila zkraje tohoto roku, kdy společnost Topnatur uvedla na trh produkt Probiotics 20. „Toto dvacetikmenové probiotikum s prebiotiky bylo vyvinuto ve spolupráci se švédskou společností Pro­bi a díky svému složení je vhodné i pro vegany,“ říká Radovan Seibert.

Zelené mají zelenou

U jmenovaných segmentů jsou podobně jako u dalších kategorií znát zvyšující se preference přírodních produktů. „Zájem je o takzvané zelené potraviny, jako jsou chlorella, mladý ječmen nebo spirulina.

Někteří mají také zájem o yuccu shidigeru,“ podotýká Tomáš Arndt. Také Zuzana Rajčániová, obchodní ředitelka společnosti Benepharma CZ, zdůrazňuje, že spotřebitelé čím dál víc důvěřují „zeleným“ vitaminům.

Budete mít zájem:  Jak bojovat s bolestí kloubů? Všemi dostupnými způsoby!

Lékárníci i výrobci opakovaně poukazují kupříkladu na velkou oblibu ostropestřce mariánského. „Mladší generace se více zajímá o správné fungování organismu a snaží se více ovlivňovat své zdraví příjmem kvalitnějších potravin. Takto nastavení zákazníci si pak často kupují různé detoxikační a čisticí čaje.

Obvykle si také kupují přípravky s obsahem sladkovodních řas, jako jsou chlorella a spirulina, kterým je mimo jiné přisuzován i vliv na normální funkci střev. Zájem je rovněž o přípravky s obsahem silymarinu – extraktu z plodů ostropestřce mariánského.

A stále je ze strany klientů zájem o šťávu z aloe vera,“ vyjmenovává Kateřina Nesejtová.

Rovněž Michaela Švarcová poukazuje na očividný zájem o produkty s obsahem ostropestřce mariánského a také o přípravky na dlouhodobou úpravu střevní mikroflóry, a to především o různé formy vlákniny.

„V posledních letech se zvýšila informovanost veřejnosti nejen o probioticích, ale také právě o účincích zmiňovaného ostropestřce mariánského.

Naopak zaznamenáváme, že zákazníci méně často řeší doplňky stravy na snížení hladiny cholesterolu,“ doplňuje.

A ještě jeden postřeh připojuje Kateřina Nesejtová: „V posledním roce se zákazníci více zajímají o detoxikační – očistné – kúry než o hubnutí pomocí různých přípravků. Prodej produktů na hubnutí už je za zenitem.“

Popularitu přípravků s obsahem výtažku ostropestřce mariánského si pochvalují i výrobci.

„Z naší nabídky se těší oblibě doplněk stravy Jamieson Silybum marianum – ostropestřec mariánský, jehož semena obsahují komplex bioflavonoidů, které přispívají k ochraně jaterní tkáně, stejně jako doplněk stravy z přírodních zdrojů Jamieson Trávicí enzymy NutrisentialsTM, který pomáhá neutralizovat žaludeční kyseliny,“ říká Zuzana Rajčániová.

Nicméně výrobci využívají i jiné přírodní látky. Například společnost Noventis u své novinky s názvem Simethicon 80 mg použila olej z kmínu kořenného. „Je to jedno z nejstarších koření na světě. Kmín kořenný je známý právě i díky svým účinkům spojeným s podporou trávení,“ vysvětluje Martina Orságová.

Objevují se nové segmenty

Reakcí na nové spotřebitelské zvyklosti týkající se životního stylu je i vznik nových segmentů výrobků. „Většina výrobců se čím dál víc snaží uvádět na trh nejen vysoce moderní produkty, ale také produkty, které přinášejí komplexní řešení.

Zvláště u trávení je to cesta, jak pozitivně ovlivnit celkovou tělesnou pohodu. Dále se poměrně razantně rozvíjí přesně definovaná a cílená zdravá strava, což znamená, že jsou již k dostání přímo hotová jídla či dokonce celodenní strava pro podporu zdravého životního stylu.

Jakkoli se můžeme domnívat, že domácí příprava zdravé stravy je nejlepší, zrychlený styl života a nedostatek času podporuje tento nový trend a získává si čím dál víc příznivců.

Samozřejmostí je pak postupná výměna umělých sladidel za nová, zdravější či rovnou přírodní, a to i u běžných produktů, jako jsou například vitaminy a podobně,“ popisuje Eva Broučková.

A právě například produkt značky Mana, který nabízí společnost Heaven Labs, patří do výše popsaného segmentu „hotových“ jídel.

Ředitel společnosti Jakub Krejčík uvádí, že se jedná o nutričně kompletní potraviny ve formě nápoje: „U drinku i prášku Mana jde o rostlinné jídlo s vitaminy a minerály, které člověka zasytí a dodá mu potřebné živiny.

U drinku stačí otočit víčkem a rychle a efektivně se najíst. Prášek se jednoduše smíchá s vodou. V obou případech člověk dostane do těla prakticky totožné složení a přesně 400 kcal energie.

“ Pokud jde o lékárenských trh, uvedené produkty jsou zatím k dostání pouze v lékárenských e-shopech, ale jak upozorňuje Jakub Krejčík, v současnosti probíhá jednání s největšími lékárenskými řetězci: „Zvažujeme, že bychom Manu uvedli na trh v exkluzivní spolupráci s některou z lékáren.“

Kromě nových segmentů a produktů se inovace objevují i u obalů a občas také u výrobních technologií. „V posledních letech se inovují převážně obaly a jen výjimečně dochází k větším technologickým inovacím, mezi něž se ovšem řadí výroba našeho produktu s názvem Pangamin® přírodní B komplex.

Dosud nebylo možné takříkajíc nesynteticky garantovat doporučenou denní dávku komplexu vitaminů B v dostatečném množství podle nařízení EU tak, aby měl přípravek povolená zdravotní tvrzení.

Tedy pokud se k pivovarským kvasnicím nepřidal například vitamin C, který umožnil u produktu deklarovat některá zdravotní tvrzení. Řešení jsme ale našli díky modernímu technologickému postupu v podobě řízené fermentace kvasnic ve vodní lázni nasycené vitaminy skupiny B.

Kvasničné buňky je vstřebávají přes buněčnou stěnu, takže sušená kvasniční biomasa pak obsahuje standardizovanou hladinu vitaminů B,“ objasňuje předseda představenstva společnosti Rapeto Radek Sajvera.

Pokud jde o obaly, Radovan Seibert zase zdůrazňuje, že spotřebitelé jsou na formu a kvalitu balení čím dál náročnější: „Velmi zřetelný důraz je kladen na to, aby obal byl ekologický a bylo možné ho recyklovat.

V posledních letech je také patrné, že spotřebitelé preferují balení, které lze vzít s sebou do kabelky, aniž by člověk musel nosit celé balení produktu. A čím dál větší oblibě se těší balení ve formě ready to eat.

On-line marketing na vzestupu

Když přijde řeč na kritéria, podle nichž si spotřebitelé produkty vybírají, lze konstatovat, že jich existuje více.

Například Eva Broučková uvádí, že pokud se pomine osobní zkušenost a cena produktu, která je v tuzemsku stále častým rozhodujícím ukazatelem, a to mnohdy na úkor kvality, stále častěji se lidé řídí složením výrobků a referencemi ostatních spotřebitelů.

„V současnosti, kdy jakoukoli informaci, byť ne vždy relevantně vyhodnocenou, získáme na internetu, je zvláště pro mladší ročníky daleko jednodušší si vše předem zjistit včetně uvedených hodnocení a na základě toho se rozhodnout. A je třeba také říct, že stále se velké důvěře těší doporučení samotných lékárníků,“ popisuje.

Také Jakub Krejčík poukazuje na to, že lidé inklinují k výrobkům, na které není obtížné získat recenze a doporučení, a také ke značkám českého původu. Na vysokou důvěru v doporučení lékárníků upozorňuje i Zuzana Rajčániová, která dodává, že spotřebitelé také čím dál víc u produktů sledují případné certifikáty kvality a rovněž poměr ceny a kvality, přičemž preferují cenově výhodnější rodinná balení.

Samotní lékárníci připouštějí, že se setkávají jak s klienty, kteří si přijdou pro určitý produkt, tak s těmi, kteří se jdou o výběru poradit.

Eliška Vencovská nicméně uvádí: „Velmi často si zákazníci přicházejí pro konkrétní přípravek, ale je pravda, že jsou na druhé straně ochotni volbu přehodnotit, navrhneme-li jim coby odborníci vhodnější alternativu, ať už z hlediska rizika nežádoucích účinků nebo podpory splnění jejich cílů například v případě hubnutí, očisty organismu a podobně.“

Pokud jde o způsoby prezentace uvedených produktů, je zcela patrné, že vedle tradičních metod, jako je reklama televizní či v tištěných médiích, je stále používanější on-line marketing.

„U produktů, které jsou náročnější na odbornou komunikaci a prezentaci, je stále funkční prezentace v tištěných médiích. Naopak takzvané trendy a life style produkty již vyžadují moderní formu prezentace prostřednictvím sociálních sítí a internetu.

Vždy je ovšem třeba v rámci komunikace a propagace co nejlépe určit a zacílit na danou spotřebitelskou skupinu,“ objasňuje Radovan Seibert.

Podle Martiny Pupcsikové, marketingové ředitelky společnosti Rapeto, jsou čeští spotřebitelé spíše konzervativní, takže jim ještě stále výborně funguje TV reklama. „Hlavně u mladší cílové skupiny se ovšem čím dál více uplatňuje prezentace prostřednictvím on-line. Musí se ovšem vhodně načasovat na správnou fázi rozhodovacího cyklu spotřebitele.

On-line je ale zároveň přesycený reklamní prostor, že vyniknout a zaujmout není zcela snadné. Tuzemský spotřebitel má také rád osobní doporučení a zkušenosti někoho, komu důvěřuje. Méně již věří internetovým diskusím, protože ví, že může jít o řízenou placenou diskusi. Na druhé straně sílí vliv internetových blogerů a influencerů.

Ti jsou momentálně v oblibě,“ vyjmenovává Martina Pupcsiková.

Markéta Grulichová

[email protected]

  • VÝBĚR NOVINEK
  • Generica Bohemia
  • Silybin Active complex – doplněk stravy pro správnou funkci jater s jedinečným složením Silybin-fosfatidylcholin Komplex + S-adenozyl-L-metionin; Duo Detox herbal – doplněk stravy pro komplexní detoxikaci organismu přírodní cestou s obsahem extraktu z artyčoku a patentovaného extraktu z brokolice BroccoRaphanin®; Probicus Premium – probiotikum nové generace, výrobce deklaruje složení cílené pro užívání k antibiotikům a při cestovatelských problémech a garantuje množství živých bakterií až do konce exspirace
  • Heaven Labs
  • Mana prášek Origin s recepturou Mark 6 – nutričně kompletní jídlo ve formě prášku, složené z rostlinných surovin, smícháním s vodou vznikne porce jídla s hodnotou 400 kcal
  • Noventis
  • Simethicon 80 mg s olejem kmínu kořenného – doplněk stravy s obsahem simetikonu a oleje z kmínu kořenného pro dobré trávení
  • Rapeto
  • Pangamin® přírodní B komplex – doplněk stravy obsahující ve 2×2 tbl. denně 100% RHP vitaminů B komplexu od B1 po B12 a také B15
  • Topnatur
  • Probiotics 20 – probiotikum s obsahem 20 probiotických kmenů s koncentrací 20 mld. CFU v denní dávce, vhodné i pro vegany
  • Walmark
  • Biopron ProEnzymes – doplněk stravy, originální probiotický komplex, určený pro specifické potřeby v oblasti trávicího traktu, obsahuje trávicí enzymy, 9 probiotických kmenů a navíc i bylinné extrakty z fenyklu, anýzu, koriandru a máty; Biopron ProGastro – doplněk stravy s karobem, velmi potentní kombinací probiotických kmenů a s extraktem z vachty trojlisté pro normalizaci kyselosti žaludku, kombinace sedmi prověřených probiotických kefírových kmenů zároveň podporuje rovnováhu střevní mikroflóry

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector