Nízká hladina žaludeční kyseliny (hypochlorhydrie) – jak zvýšit (zlepšit) její hladinu?

Nízká hladina žaludeční kyseliny (hypochlorhydrie) – jak zvýšit (zlepšit) její hladinu?

Je těžké ignorovat nebo vyvrátit, že se zvyšuje počet chronických zdravotních problémů, jako jsou autoimunitní onemocnění, cukrovka, obezita, srdeční choroby a rakovina. Vědci naznačují, že míra těchto nemocí a dalších chronických zdravotních problémů roste rychlostí, která je rychlejší, než aby ji šlo vysvětlit změnami v genetice.

Velká část nárůstu špatného zdraví je způsobena tisíci chemikálií, kterým jsme vystaveni každý den: kromě chemikálií v jídle a ve vzduchu to jsou plasty v našich nádobách na potraviny, chemické látky v našem nábytku, chemikálie v našem šamponu, deodoranty atd.

Pointa je, že naše těla jsou toxická. Pravda je, že bez ohledu na to, jak se snažíme, prostě se nemůžeme vyhnout všem toxinům. Vždy budou existovat nějaké probíhající expozice, se kterými nemůžeme nic dělat. A nesmíme zapomenout, že v každém z nás je již vystavena celoživotní expozice, která začala před tím, než jsme se narodili.

Pokud jde o detoxikaci,  jsou zde některé doplňky stravy, z nichž většina i příjemně chutná. 

Matcha

Matcha není obvyklý druh čaje. Na rozdíl od sypaného listového čaje je čaj matcha super jemný prášek vyrobený pouze z napařených, sušených a mletých listů. Když pijete, konzumujete celý list.

Dva týdny před sklizní listů se čajové rostliny zastíní, což zvyšuje jejich hladinu chlorofylu a tyto hladiny chlorofylu jsou jedním z důvodů, proč je matcha tak magická. Chlorofyl může pomoci zlepšit funkci jater, což může zvýšit schopnost vašeho těla vyplavit toxiny.

Ukázalo se také, že chlorofyl pomáhá při vylučování těžkých kovů, dioxinů a dalších perzistentních chemikálií, jako jsou PBC.

Matcha má 137krát více antioxidantů než běžný zelený čaj. A 20krát více než porce borůvek. Antioxidanty jsou klíčem k prevenci nemocí a jsou jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit vaše zdraví.

Čaj matcha je snadný a zároveň nejchutnější a nejpohodlnější způsob, jak posílit naše detoxikační schopnosti každý den. 

Spirulina

Spirulina je superpotravina, kterou odborníci doporučují pro posílení a zlepšení výživy. Často se používá v detoxikačních a čistících programech a používá se také pro doplňování proteinů.

Spirulina je v podstatě modrozelená řasa, která byla objevena Aztéky před tisíci lety a stala se základem jejich stravy. Spirulina je plná antioxidantů a pomáhá při detoxikaci jater.

Obsahuje také širokou škálu prvků nezbytných pro zdravé fungování imunitního systému i nervového systému.

Spirulina je dobře známá tím, že je v těle alkalizována, což je důležité, protože zlepšuje funkci jater.

Obsahuje chlorofyl, který pomáhá odstraňovat toxiny, jako jsou těžké kovy a různé další znečišťující látky z krve.

Spirulina má také vysoký obsah vitamínů B a mnoho dalších vitamínů a minerálů včetně vitamínu E, zinku, mědi, železa a manganu. Spirulina má také vysoký obsah bílkovin a obsahuje aminokyseliny. 

Spirulina, která má extrémně vysokou živinovou koncentraci, zvyšuje energii a pomáhá snižovat krevní tlak, snižovat cholesterol a může dokonce vylučovat candidu z organizmu. Výhody spiruliny jsou opravdu úžasné, a když se používá denně, může tato superpotravina udělat hodně v obnově a zlepšení vašeho zdraví.

Chlorella

Odstranění neurotoxinů z vašeho střeva je rozhodující pro úspěšné odstranění těžkých kovů, toxických chemikálií, detoxikaci chronických infekcí a endogenních toxinů, které jsou produkovány chybami ve střevě a exogenními toxiny, které jíme. Toxicita, konkrétně neurotoxicita, je jednou z hlavních příčin všech chronických onemocnění. 

Chlorella je chelátor – odstraňuje těžké kovy z těla. Je zároveň i mobilizér, tzn. přemísťuje rtuť a další těžké kovy z hlubších struktur do snadněji odstranitelných oblastí.

Těžké kovy zahrnují některé prvky, které jsou nezbytné v malém množství, například železo a měď, ale tyto a další těžké kovy, jako je kadmium a olovo, mohou být ve větším množství toxické.

Řasy, včetně chlorely, snižují toxicitu jater, mozku a ledvin. Kromě toho se ukázalo, že chlorella pomáhá snižovat množství dalších škodlivých chemických látek, které se někdy vyskytují v potravinách.

Jedním z nich je dioxin, hormonální disruptor, který může kontaminovat zvířata určená pro konzumaci.

  • Na základě těchto důkazů se zdá, že chlorella může pomoci zlepšit přirozenou schopnost těla odstraňovat toxiny. 
  • Moringa
  • Moringa oleifera je strom, jehož každá část je jedlá – listy, kořeny, nezralé semínkové lusky, květiny a semena.

Moringa má protivředové, antioxidační, antihypertenzivní a analgetické vlastnosti. Složky obsažené v listech – jmenovitě polyfenoly, flavonoidy, glukosinoláty a alkaloidy – mají ochranné účinky na srdce, játra, plíce, ledviny a u mužů varlata. Moringa obsahuje vysoké koncentrace polyfenolů pro zvrácení oxidace v játrech a chrání před poškozením jater.

Nutričně má šálek moringových listů téměř 2 gramy bílkovin a je také dobrým zdrojem vitamínů A a C. 

Volné radikály jsou vytvářeny například znečištěním, smaženým jídlem a slunečním zářením. Poškozují naše buňky tím, že způsobí oxidační stres. Protilátkou jsou antioxidanty, jako flavonoidy, polyfenoly a kyselina askorbová, které se vyskytují právě v rostlině moringa.  

Nízká hladina žaludeční kyseliny (hypochlorhydrie) – jak zvýšit (zlepšit) její hladinu?

Mladý ječmen

Mladý ječmen je jednou z nejstarších plodin na světě. Na počátku 20. století bylo zjištěno, že výhonky mladé rostliny poskytují výjimečnou řadu živin.

Barley Grass je extrémně alkalizující a bohatý na důležité vitamíny a minerály.

Ječmen přirozeně obsahuje mnoho klíčových živin, které pomáhají podporovat imunitní systém, kromě vitamínů a minerálů to jsou aminokyseliny, antioxidanty a enzymy. 

Je hojným zdrojem chlorofylu – sloučeniny, která přeměňuje sluneční záření na energii v rostlině. Když je chlorofyl spotřebován, uvolňuje kyslík do krevního řečiště, detoxikuje tělo, má schopnost vázat se na toxické chemikálie a těžké kovy a vyplachovat je z organizmu.

Ječmen nabízí ochranu před zářením a poškozením buněk, regeneruje poškozené buňky a tkáně. Je to tak silný čisticí prostředek, že se doporučuje začít pomalu, aby nedošlo k detoxikačním příznakům, jako jsou bolesti hlavy, vyrážky a nevolnost. To je normální a obvykle je způsobeno uvolňováním toxinů z buněk a tkání. 

Pšeničná tráva

Tráva z pšenice je doplněk vyrobený z rostliny Triticum aestivum. Je považována za super účinnou zdravou stravu s úžasnými výhodami. Obvykle se konzumuje jako čerstvá šťáva, ale také v práškové formě. Čerstvá šťáva z pšeničné trávy je považována za živou potravu. Může být použita jako tonikum pro každodenní zdraví a může dokonce pomoci při léčbě specifických chorob.

Wheat grass je plná silné kombinace živin, díky nimž je velmi užitečná pro vaše zdraví. Má mnoho terapeutických výhod a je známá jako kompletní výživa. Rozsáhlá kombinace vitamínů a živin může z pšeničné trávy učinit výjimečnou volbu pro zlepšení vaší pohody. Pšenice má antioxidační, antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. 

Živiny v pšeničné trávě pomáhají tělu při odstraňování nečistot a uložených toxinů. Například chlorofyl pomáhá při detoxikaci těla a pomáhá podporovat zdravou funkci jater. Jakmile je vaše tělo očištěno, můžete vidět zvýšení hladiny energie a lepší zdraví celkově.

  1. Wheat grass má také vysoké hladiny enzymů, které pomáhají při trávení tím, že pomáhají tělu rozkládat jídlo a vstřebávat živiny.
  2. Zelené superpotraviny můžete zakoupit také jako komplexní green mix.  
  3. Ostropestřec mariánský
  4. Milk Thistle je bylinný lék získaný z rostliny ostropestřce mariánského, známé také jako Silybum marianum.

Tato pichlavá rostlina má výrazné fialové květy a bílé žíly, které podle tradičních příběhů byly způsobeny kapkou mléka Panny Marie na její listy. Účinné látky v ostropestřci mariánském jsou skupinou rostlinných sloučenin kolektivně známých jako silymarin. Extrakt z ostropestřce mariánského má vysoké množství silymarinu (mezi 65–80%).

Je známo, že silymarin extrahovaný z ostropestřce mariánského má antioxidační, antivirové a protizánětlivé vlastnosti.

Ve skutečnosti se tradičně používá k léčbě poruch jater a žlučníku, k podpoře produkce mateřského mléka, k prevenci a léčbě rakoviny a dokonce k ochraně jater před kousnutím hadem, alkoholem a jinými environmentálními jedy. Používá se k ochraně jater před toxiny. Zlepšuje funkce jater u lidí s onemocněním jater a může pomoci zmírnit zánět jater a poškození jater.

Pro komplexní ochranu a detoxikaci jater můžete také koupit přípravek Liver Cleanse.

Kurkuma

Už nějakou dobu je známo, že kurkuma (a především v ní obsažený kurkumin) je jednou z nejúčinnějších léčivých bylin s mnoha léčivými vlastnostmi. Kurkuma obsahuje přibližně 3–6% kurcuminoidů, které jsou odpovědné za velkou většinu zdravotních výhod.

Kurkumin má mnoho příznivých účinků odvozených od jeho antivirových, antibakteriálních a antimykotických vlastností. Kurkuma se ukázala být účinná u autoimunitních chorob, jako jsou alergie a astma, IBS (syndrom dráždivého tračníku), a dokonce i kožní stavy, jako je psoriáza.

Nové důkazy naznačují, že antioxidační aktivita kurkuminu může zlepšit zdraví jater tím, že se v těle chová jako detoxikant, čímž se snižuje riziko onemocnění jater. Je tedy vhodná pro přírodní jaterní očistu nebo způsob, jak vyplavit toxiny. Současně má kurkuma schopnost snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v těle, což zabraňuje poškození jater a zlepšuje zdraví.

Cleavers

V čínské medicíně se svízel přítula používá k rozptylování stagnace a zánětu a při problémech s močením. Tradičně je známý pro léčbu problémové kůže a proplachování  ledvin. Cleavers je vynikající bylinný lék první pomoci.

Cleavers je známý pro jeho použití při čištění lymfatického systému. Je to přirozené diuretikum, takže je také dobrý pro ledviny a močové cesty. Cleavers lze tedy použít k léčbě cystitidy a močových stavů.

Protože tonizuje lymfu, může zmírnit otoky žláz a zadržování vody nebo otoky. Je vhodný pro použití při léčení vředů, hrudek v prsou a nádorů. Má proplachovací, dekongestivní a čistící účinek na tělo včetně krve.

Budete mít zájem:  Prodělal jsem COVID-19: jak dlouho funguje imunita a jak se po nemoci chovat?

 

Cleavers má tedy detoxikační, močopudný účinek a zároveň čistí a tonizuje ledviny a močové cesty, takže účinně dokončí činnost uvolňování toxinů z těla. Tímto způsobem je známo, že podporuje tělo při odstraňování přetížení a při čištění.

  • Nízká hladina žaludeční kyseliny (hypochlorhydrie) – jak zvýšit (zlepšit) její hladinu?
  • Malic Acid
  • Kyselina jablečná má řadu výhod pro trávení, detoxikaci a pro podporu aerobních metabolických funkcí.

Kyselina jablečná je kyselina získaná z rostlinných potravin, zejména z jablek. Nutriční účinky kyseliny jablečné jsou podceňovány. Soli forem kyseliny jablečné známé jako maláty jsou meziprodukty Krebsova cyklu: pomáhají při intracelulárním procesu výroby energie.

Kromě toho může být kyselina jablečná použita ke zlepšení trávicích funkcí žaludku dodáním dostatečného množství vodíku pro okyselení žaludku. 1 000 – 1 500 mg kyseliny jablečné může dodávat dostatečné množství vodíku, které je nezbytné ke spuštění uvolňování pepsinu.

Nízká produkce kyseliny chlorovodíkové (žaludeční kyseliny) je velmi častým a potenciálně závažným stavem zvaným hypochlorhydrie. Hypochlorhydrie může vést k mnoha zdravotním stavům a nedostatku živin.

Několik výživných minerálů je závislých na dostatečném množství žaludeční kyseliny, včetně vápníku, hořčíku, zinku, sodíku, chrómu, mědi, manganu a selenu.

Kyselina jablečná může být použita jako životaschopná náhražka, pokud je funkce žaludku u člověka nízká. Kromě těchto výhod může kyselina jablečná také napomáhat buněčné detoxikaci toxických kovů, zejména hliníku a stroncia. Mimo to pravidelná konzumace kyseliny jablečné významně snižuje svalovou bolest těch, kteří trpí fibromyalgií.

L-Ornitin

L-Ornitin je nonproteinová aminokyselina (nepoužívá se k tvorbě proteinů), která je meziproduktem močovinového cyklu. Ornithin se váže na molekulu známou jako karbamoylfosfát, která vyžaduje produkci amoniaku, a pak se převádí na L-citrulin, čímž se uvolňuje močovina jako vedlejší produkt. Výsledkem toho je snížení koncentrace amoniaku v krvi a současně zvýšení močoviny.

L-Ornithin je považován za důležitý pro stavy, které se vyznačují nadměrnou hladinou amoniaku, a je zaměřen hlavně na jaterní encefalopatii (klinický stav jater) nebo na prodloužené kardiovaskulární cvičení.

U osob s hepatickou encefalopatií a u osob podléhajících kocovině (proces konzumace alkoholu zvýší amoniak v séru) se snižuje únava, pokud je ornithin užíván před konzumací alkoholu.

Snížením koncentrací amoniaku v krvi dochází ke zvýšení výkonu dlouhodobého cvičení (45 minut nebo více). Ornithin tedy zrychluje dobu zotavení po cvičení, pomáhá zvládat chronické onemocnění jater, zlepšuje hojení ran (a zejména spálení) a může zlepšit regeneraci po kocovině.

Autor článku: Ing. Radek Svoboda

Stručně o trávicích enzymech

Enzymy se v těle produkují přirozeně a zrychlují rychlost chemických reakcí a tím podporují náš metabolismus. Mají i další důležité úkoly:

  • Budování svalů.
  • Ničení toxinů.
  • Štěpení potravinových částic během trávení.

Tvoří se ve slinivce břišní, žaludku a tenkém střevě a dokonce i vaše slinné žlázy produkují trávicí enzymy, aby začaly rozkládat molekuly jídla, zatímco ještě žvýkáte.

Jedná se tedy o látky, které zjednodušeně pomáhají rozkládat složité molekuly na ty jednoduché. (1)

Nízká hladina žaludeční kyseliny (hypochlorhydrie) – jak zvýšit (zlepšit) její hladinu?

Druhy trávicích enzymů:

  • Amyláza – štěpí škroby a sacharidy na cukry.
  • Proteáza – štěpí bílkoviny na aminokyseliny.
  • Lipáza – štěpí lipidy (tuky a oleje) na glycerol a mastné kyseliny.

 Amyláza

  • Produkce ve slinných žlázách, slinivce břišní a tenkém střevě.
  • Ptyalin (druh amylázy nacházející se ve slinných žlázách)  – působí na škroby, zatímco žvýkáte, zůstává aktivní i po polknutí.
  • Pankreatická amyláza (vytváří se ve slinivce břišní) – zde pokračuje rozklad molekul škrobu na cukry, které se následně štěpí na glukózu, která je následně absorbována do krevního oběhu těla stěnou tenkého střeva.
  • Patří sem:- Sacharáza – působí na sacharózu a vzniká glukóza a fruktóza.- Maltáza – působí na maltózu a vzniká glukóza.- Laktáza- působí na laktózu a vzniká glukóza a galaktóza.

Proteáza

  • Produkce v žaludku, slinivce břišní a tenkém střevě.
  • Trávení bílkovin na jednotlivé aminokyseliny, které mohou být v těle dále využity.
  • Kromě trávení je proteáza důležitá i při dalších procesech, například při podpoře imunity, buněčném dělení, srážení krve nebo recyklaci proteinů.
  • Patří sem: Bromelain, Papain, Trypsin, Pepsin.
  • Pepsin (hlavní trávicí enzym v žaludku) – hlavní trávicí enzym útočící na bílkoviny.

Lipáza

  • Produkce ve slinivce břišní a tenkém střevě.
  • Typ lipázy se nachází také v mateřském mléce, aby pomohl dítěti snadněji trávit molekuly tuku. (2)
  • Štěpení tuku a následná absorpce menších částí není však pouze o lipáze, důležitou roli v tomto procesu hraje i žluč. Když se tuk ze stravy dostane do tenkého střeva, žlučník začne vylučovat žluč, aby pomohla štěpit tuky na menší molekuly, se kterými umí pracovat lipáza.

Nízká hladina žaludeční kyseliny (hypochlorhydrie) – jak zvýšit (zlepšit) její hladinu?Co ovlivňuje naše enzymy?

Tělesná teplotaEnzymy fungují správně při normální tělesné teplotě (od 36,1 °C do 37,2 °C). Pokud tedy máte horečku, struktura enzymů se narušuje a už nefungují správně. (3)

Zdravotní stavNapříklad zánět slinivky břišní může snížit počet a účinnost určitých zažívacích enzymů.

Úroveň pHÚroveň pH žaludku, nebo střev může také ovlivnit aktivitu enzymů.Nízké pH- překyselení / Vysoké pH- zásaditost.Pokud se prostředí obklopující enzym stane příliš kyselým nebo příliš zásaditým, utrpí tvar a funkce enzymu.

StravaStrava může významně ovlivnit aktivitu enzymů v našem těle.

Tvar enzymu ovlivňuje jeho funkci. Teplo, nemoci, nebo špatné chemické podmínky mohou enzymy poškodit tím, že změní jejich tvar. Když k tomu dojde, enzym přestává fungovat, což ovlivňuje procesy v těle, které enzym podporoval.

Žaludek a trávení

Úkolem žaludku je pomáhat rozložit a trávit jídlo pomocí žaludečních kyselin. Hlavním zástupcem žaludečních kyselin je kyselina chlorovodíková. Podšívka žaludku přirozeně vylučuje žaludeční kyselinu.

Tato sekrece je řízena jak hormony, tak nervovým systémem. (4)Problém nastává, když žaludek produkuje příliš mnoho žaludeční kyseliny, může to vést k nepříjemnostem.

To má na starost hormon Gastrin, který říká vašemu žaludku, aby produkoval více žaludeční kyseliny. (5)

Příznaky nadprodukce kyseliny chlorovodíkové (6):

  • tlak v břiše
  • nevolnost, zvracení
  • nadýmání
  • pálení žáhy
  • průjem
  • snížená chuť k jídlu
  • nevysvětlitelná ztráta hmotnosti

Vysoká hladina kyseliny chlorovodíkové může zvyšovat riziko onemocnění související s žaludkem:

  • Peptické vředy – stav, kdy žaludeční kyselina začne požírat žaludek.
  • Gastroezofageální refluxní choroba (GERD) – stav, kdy se žaludeční kyselina dostává do jícnu. (7)
  • Gastrointestinální krvácení – krvácení kdekoli v zažívacím traktu. (8)

Nedostatečná tvorba enzymů

Jak jsme si řekli, enzymy podporují trávení, proto jejich nedostatek se může projevit žaludečními potížemi, plynatostí nebo průjmem. 

HypochlorhydriaHypochlorhydria je označení pro nízkou hladinu žaludeční kyseliny chlorovodíkové v těle. Způsobuje, že tělo nedostává potřebné živiny, vitamíny, nebo minerály. Je také zodpovědná za zabíjení škodlivých bakterií z potravin a neutralizaci enzymů. 

AchlorhydriaAchlorhydria je označení pro závažnější formu hypochlorhydrie, nedostatek kyseliny chlorovodíkové.

Obě označení nedostatku mohou narušit trávicí proces a vést k  poškození gastrointestinálního systému. Bez žaludeční kyseliny chlorovodíkové budete náchylnější k gastrointestinálním infekcím.

Kyselina chlorovodíková rozkládá naši potravu a aktivuje trávicí enzymy, které rozpouštějí bílkoviny a další živiny. Pomáhá také zabíjet bakterie, viry a parazity v žaludku a chrání vás před infekcí a nemocemi. Achlorhydria a hypochlorhydria, které nejsou léčeny, mohou mít život ohrožující následky. (9,10)

Nízký obsah kyseliny chlorovodíkové může způsobit, že tělo bude náchylné k řadě nemocí a zdravotních komplikací, jako jsou: (11)

  • žaludeční nevolnost
  • nevolnost
  • kyselý reflux
  • pálení žáhy
  • podvýživa
  • kožní problémy
  • osteoporóza
  • syndrom propustného střeva
  • cukrovka
  • rakovina
  • astma
  • revmatoidní artritida
  • nadměrný růst bakterií v tenkém střevě (SIBO)

Co způsobuje nízkou hladinu kyseliny chlorovodíkové?

  • stres
  • špatná strava
  • jídlo ve spěchu
  • vysoký příjem cukru
  • nedostatek zinku
  • stáří
  • antacidové léky a léky na předpis
  • citlivost na potraviny nebo alergie
  • infekce
  • chronická nemoc

Pokud budete tyto problémy řešit, můžete nejen zvýšit a normalizovat hladinu kyselin v žaludku, ale také zlepšit vaše trávení a snížit stres ve vašem těle. (12)

Jaké jsou příznaky nízké hladiny kyseliny chlorovodíkové v žaludku?

  • špatné zažívání
  • nadýmání
  • křeče
  • pálení žáhy
  • kyselý reflux
  • zácpa
  • průjem
  • nestrávené jídlo ve stolici
  • zápach z úst
  • slabé vlasy a nehty
  • suchá kůže
  • vypadávání vlasů
  • nedostatek dalších minerálů, jako je vitamin B-12 , vápník a hořčík
  • nedostatek bílkovin
  • neurologické problémy, jako je necitlivost, brnění a změny vidění

 

6 tipů jak normalizovat žaludeční kyselinu chlorovodíkovou:

Žvýkejte!

Jednoduchý, ale dost přehlížený tip. Trávení začíná už v ústech, proto jídlo vždy pořádně rozžvýkejte, abyste stimulovali trávicí enzymy. Žvýkání může významně ovlivnit to, jak vaše tělo jídlo stráví.

Omezte zpracované potraviny

Jezte vyváženou stravu, zaměřte se na dostatek vlákniny z ovoce a zeleniny. Zpracované potraviny a cukry mohou způsobit zánět žaludku, snížit aktivitu kyselin a vyvolat příznaky refluxu. Vyvážená strava umožňuje zdravé trávení, adekvátně rozkládat potravu a vstřebávat živiny do těla.

Zařaďte fermentovanou zeleninu

Fermentování není fenoménem jen tak. Fermentovaná zelenina jako je kimchi, zelí, okurky atd.

mají pro naše tělo důležité probiotické účinky, které mohou zlepšit trávení bojovat proti škodlivým bakteriím a snížit zánět způsobený nízkou hladinou žaludeční kyseliny.

Kromě zlepšení trávení je fermentovaná zelenina spojována s posilováním imunitní funkce, podporou hubnutí a snížením krevního tlaku.

Pijte jablečný ocet

Jablečný ocet je fermentovaná kapalina vyrobená z drcených jablek, bakterií a kvasnic. Je bohatý na bílkoviny a enzymy, které mohou pomoci rozložit bakterie v potravinách.

Jablečný ocet může zvýšit hladinu kyselin v žaludku, protože jeho kyselé vlastnosti zavádějí více kyseliny do zažívacího traktu.

Budete mít zájem:  Panthenol Vitamíny Na Vlasy?

Kromě zvýšení hladiny kyselin v žaludku byl surový jablečný ocet spojován se zmírňováním příznaků kyselého refluxu , cukrovky a vysoké hladiny cukru v krvi. (13)

Chcete-li zařadit jablečný ocet, vybírejte kvalitní, nejlépe v bio kvalitě a vypijte sklenici vody s trochou jablečného octa před jídlem. 

Jezte zázvor

Zázvor je všeobecně známý pro své protizánětlivé vlastnosti, což je základní vlastnost pro snížení zánětu způsobeného nízkou žaludeční kyselinou.

Rovněž byla uznána jako alternativní léčba kyselého refluxu a dalších gastrointestinálních poruch. Zázvor můžete nakrájet, nastrouhat do pití, nebo jednoduše přidat do jídla.

Je také k dispozici jako orální doplněk a jako prášek. 

Zařaďte pomocníky v podobě doplňků stravyProbiotika

prospěšné bakterie, které mohou zlepšit trávení. Tyto bakterie pomáhají při trávení štěpením nestravitelných vláken, které by jinak mohly způsobit plyn a nadýmání. Navíc mohou zlepšit příznaky zácpy a průjmu. (14)

Zinek

minerál, který je zásadní pro zdravé střevo a jeho nedostatek může vést k různým gastrointestinálním poruchám. (15)Ukázalo se, že doplnění zinkem je prospěšné při léčbě průjmů, kolitidy, děravých střev a dalších zažívacích potíží. (16)

Glutamin – aminokyselina, která podporuje zdraví střev. Bylo prokázáno, že pomáhá při problémy s propustností střeva. (17)

 Tereza Kozubková

Zdroje:

(1) https://www.rsb.org.uk/education/teaching-resources/secondary-schools/chemistry-for-biologists

(2) https://www.sdbfc.com/blog/2012/9/4/battling-and-resolving-excess-lipase-in-breastmilk

(3) https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fever/basics/art-20056685

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535425/

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534822/

(6) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-009-0067-6

(7) https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/all-content

(8) niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastrointestinal-bleeding/all-content

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1374273/

(10) https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991651/

(12) https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(13) https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/apple-cider-vinegar-2

(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23922468/

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24285463

(16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25400994

(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27440684

Stolice odhalí, v jakém stavu je trávicí soustava

Nízká hladina žaludeční kyseliny (hypochlorhydrie) – jak zvýšit (zlepšit) její hladinu?Jaká je vaše stolice? Víte, že z její barvy, vůně, struktury a konzistence můžete sami odhalit, zda je vaše trávicí soustava v pořádku? Prozrazuje váš zdravotní stav? Proto pokud chcete předcházet nemocím, měli byste ji denně kontrolovat. Že to neděláte? Nezajímá vás to, dokonce je vám to odporné? Jestliže je tomu tak, udělejte v tomto směru co nejdříve nápravu, protože tak můžete předcházet různým vážným zdravotním komplikacím. Jestliže vaše stolice není ideální, tj. nemá barvu starého zlata, tvar zralého banánu, konzistenci podobnou zubní pastě, neplave na vodě a není bez nepříjemného zápachu, v tom případě pozorně čtěte dále.

Obecně bývá změna formy stolice a její barvy běžná, která často závisí od jídelníčku z předcházejícího dne. Nemusí to znamenat nic špatného, především pokud je změna stolice krátkodobá např. od jednoho vyprázdnění k druhému.

Avšak pokud změna formy stolice a změna její barvy či konzistence přetrvává delší dobu, může to být následkem méně vážných až vážných zdravotních problémů.

V takovémto případě jde o varování, které nesmíme přehlédnout. Poté je třeba navštívit lékaře, který určí příčinu problémů.

Například, jestli je vaše stolice světlé, šedé či nazelenalé barvy, může signalizovat ucpané žlučovody nebo případné onemocnění jater.

Jestliže má stolice trvale změněnou barvu anebo konzistenci, může jít o některé specifické příčiny:

Žlutá stolice odporně zapáchající: špatné vstřebávání (malabsorpce) tuků následkem nedostatečné činnosti pankreatu (slinivky břišní), která se projevuje při pankreatitidě, rakovině pankreatu, cystické fibróze či celiakii.

Černá stolice odporně zapáchající: krvácení v žaludku anebo v horní části tenkého střeva následkem přítomnosti vředů či nádorů. Černá stolice může být i neškodná, a to v případě, kdy se užívají výživové doplňky obsahující železo. V tom případě však nezapáchá, změní se pouze její barva.

Krvavá stolice kaštanové barvy: krvácení vředů anebo nádorů nacházejících se ve střední časti tenkého střeva a v první časti tlustého střeva, Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida.

Tvrdá stolice ve vodě rychle klesající ke dnu může naznačovat, že dotyčná osoba nepije dostatečné množství vody anebo nekonzumuje dostatek stravy bohaté na vlákninu např. zelenina, ovoce, celozrniny. Tvrdá stolice je často tmavá, protože zůstává ve střevě delší dobu, než je potřebné a užitečné.

Jaký je rozdíl mezi tím, když je krev ve stolici (krvavá stolice) anebo krev po stolici?

Jestliže je krev ve stolici (krvavá stolice), je to následek krvácení v horní či dolní části trávicího traktu. Podle barvy krve ve stolici můžeme zjistit, zda krvácení nastává v žaludku anebo v horní části tenkého střeva, respektive v dolní části jak tenkého tak tlustého střeva.

Krev ve stolici je tmavá, např. když praskne vřed v žaludku, dvanácterníku, čehož důsledkem je černá stolice. Naopak světlejší barva prozrazuje, že krvácení nastalo ve druhé polovině trávicího traktu.

Krev ve stolici může zapříčiňovat kromě jiného rakovina žaludku anebo střeva, zápal výdutí (divertiklů) – divertikulitida, ulcerózní kolitida. Ne vždy je přítomnost krve viditelná. Nazývá se to „okultní” krev – tj. tajemná, skrytá.

Jestliže zjistíme jakékoliv změny, rozhodně je důležité navštívit co nejdříve lékaře a nechat si udělat tzv. fekální okultní krevní test, který odhalí skrytou krev ve stolici.

Důležité je mít na paměti, že stolice může mít přechodně červenou barvu po konzumaci červené řepy. Takto zabarvená stolice je neškodná.

Jestliže máme krev po stolici, jde o signalizující problémy se zanícenými vnitřními anebo vnějšími hemeroidy, které po vypuzení stolice začnou krvácet. Krev po stolici můžeme pozorovat i po mechanickém poškození sliznice análního otvoru. V takovém případě je krev světle červená. Opět je důležité navštívit co nejdříve lékaře.

Zelená stolice a její příčina

Játra neustále produkují žluč (světlezelená tekutina), kterou vylučují přímo do tenkého střeva anebo ukládají ve žlučníku. Žluč je potřebná pro absorpci tuků a vitamínů rozpustných v tuku. Taktéž pomáhá k měkčí stolici a zodpovídá za její hnědou barvu.

Jak je to možné, když žluč je zelené barvy? Zde je vysvětlení: když žluč postupuje přes střevo, postupně se mění její barva ze zelené přes žlutou až hnědou účinkem bakterií v tlustém střevě, které žluč změní na žlučové soli.

Zelená stolice často naznačuje, že potrava prošla střevem rychleji než je normální (tj. zvýšená doba tranzitu střevem, viz trávicí těžkosti), dříve než se mohla změnit ze zelené na hnědou. Průjem zrychlí tranzit potravy střevem.

Tedy jakýkoliv faktor vyvolávající průjem, může způsobit, že jeho konečným důsledkem je zelená stolice.

Zelená stolice se může tvořit i při konzumaci zvýšeného množství stravy, která obsahuje chlorofyl. Jedná se o přírodní zelené barvivo nacházející se zejména ve špenátu, v listové zelenině (v hlávkovém anebo ledovém salátu a pod.), v kapustovité zelenině (kel, kapusta, brokolice).

Stejně tak užíváním výživových doplňků, obsahujících:

  • vysoké množství chlorofylu, jako je zelená řasa chlorella, modrozelená řasa spirulina anebo sušené mladé výhonky ječmenu, tzv. mladý ječmen
  • bizmut Pokud zelená stolice vzniká po konzumaci uvedených potravin a výživových doplňků, nemusíme mít obavy. Zelená stolice může znamenat i následek užívání projímadel či antibiotik. Ovšem zelená stolice může být i následek různých závažných onemocnění, i když jsme nekonzumovali žádnou potravinu, která by mohla zelenou stolici zapříčinit. Obecně platí – pokud nezmizí po dvou až třech dnech, je třeba navštívit lékaře, z důvodu signalizace prvotní otravy potravinou, vedlejších účinků léků, ale i vážnou nemoc:
  • nemoci trávicího traktu (ulcerózní kolitida, IBS, Crohnova nemoc, celiakie, rakovina a pod.)
  • poruchu ve vstřebávání (malabsorpce)
  • cestovatelský průjem
  • infekční průjem – zvlášť salmonela a giardie
  • zvýšený počet nežádoucích bakterií v tenkém střevě

Některé z uvedených příčin můžeme řešit i sami a úspěšně je odstranit. Jak? Například odstraněním nežádoucího nárůstu bakterií v tenkém střevě.

Co způsobuje nárůst bakterií?

Nárůst bakterií je relativně všeobecný stav, který může být v organismu přítomný dlouhá léta, dokud se neodhalí.

Je to z důvodu častého užívání antibiotik, antracidů a jiných léků, které vymetou ze střeva nejen nežádoucí choroboplodné, ale současně i přátelské bakterie – probiotika.

Tenké střevo za normálních okolností obsahuje relativně malý počet bakterií. Avšak níže uvedené faktory mohou zapříčinit přebytečný nárůst bakterií v tenkém střevě.

Tyto nežádoucí bakterie v procesu nazývaném dekonjugace žluči způsobují nedostatečný příjem tuků (malabsorpci tuků) z čehož plyne malý příjem sacharidů. Namísto toho, abychom je zužitkovali, zůstávají sacharidy v tenkém střevě, kde nastává jejich nežádoucí kvašení. Toto vyústí do tvorby plynů, bolesti, nadýmání, zapáchajících plynů.

Tyto aspekty tvoří ve stolici hlen, stolice zapáchá a může vzniknout řídká stolice či průjem. Sladké a škrobové potraviny způsobují nejhorší symptomy. Toxické metabolické produkty nežádoucích bakterií poškozují střevní buňky a tak se zamezí příjímání živin.

Kromě snížené schopnosti přijímání živin může vzniknout alergie proti potravinám a jejich intolerance.

Nárůst bakterií může způsobit:

  • Snížená pohyblivost v tenkém střevě zapříčiněná nadbytkem cukru v potravě, chronický stres a zdravotní problémy jako diabetes, snížená činnost štítné žlázy (hypotyroidismus) a skleroderma. Ze statistických údajů ve Spojených státech amerických u více než 40 % lidí majících diabetes a současně i chronický průjem vyplývá, že vyvolaný problém souvisí s nárůstem baktérií v jejich tenkém střevě.
  • Snížená tvorba kyseliny solné (hypochlorhydrie) v žaludku je častým projevem v průběhu stárnutí organismu. Protože žaludeční kyselina je kyselá, pomáhá zabíjet bakterie. Jestliže jí je méně, je více pravděpodobné, že se budou rozmnožovat. Další příčinou nedostatečné produkce žaludeční kyseliny je zvýšené užívání antacidů.
  • Strukturální abnormality v tenkém střevě – operace, divertikly v tenkém střevě, slepý prstenec, střevní obstrukce a fistuly při Crohnově nemoci. Tento uvedený seznam není kompletní a uvádí jen některé strukturální příčiny způsobující bakteriální nárůst.
  • Stres, snížená imunita, některé léky jako jsou steroidy, antibiotika a antikoncepční pilulky, nedostatek vlákniny v potravě a nedostatek pankreatických enzymů patří mezi další příčiny.
Budete mít zájem:  Alergie Na Stipnuti Hmyzem?

Symptomy nárůstu bakterií v tenkém střevě

  1. Zácpa
  2. Nadýmání břicha a tvorba plynů po pozření stravy
  3. Chronická řídká stolice anebo průjem – studie ukázaly, že 48 až 67 % lidí s chronickým průjmem měli současně i zvýšený nárůst bakterií v tenkém střevě
  4. Deprese
  5. Únava – způsobená nedostatkem mateřských červených krvinek (megaloblastickou anémií; megaloblast = mateřská buňka červených krvinek) následkem neschopnosti vstřebávat vitamin B12
  6. Deficit živin navzdory užívání výživových doplňků
  7. Ztráta hmotnosti
  8. Bolesti břicha
  9. Hlen ve stolici
  10. Plynatost zhoršená po pozření vláknin a cukrů

Přírodní prostředky proti nárůstu bakterií

Přesné testování a léčení nárůstu bakterií je složité. Konvenční léčba obecně používá antibakteriální léky, které však zároveň ničí i užitečné bakterie – probiotika. Existují tři způsoby, jak nežádoucí nárůst bakterií v těle člověka zvládnout a léčit přírodními prostředky:

  • dietou – s nízkým obsahem sacharidů
  • léčivými bylinnými prostředky, jako je např. mátový olej, který je nejvíce prostudovaným přírodním léčivem. Olej je obalený v pevné enterosolventní kapsli, která se otevře až v tenkém střevě, kde zabíjí nežádoucí bakterie.
  • probiotiky, které nahradí nežádoucí bakterie přátelskými bakteriemi (Swiss Probiotix)
  • trávicími enzymy

Hlen ve stolici

Nejčastěji je projevem nespecifického zánětu střevní sliznice a sám o sobě není nebezpečný. Hlen ve stolici se může vyskytovat při zácpě, ale i při průjmu.

Problém nastává při krvácení z konečníku, které může hlen ve stolici doprovázet. Může to být i následek syndromu dráždivého střeva (IBS) se zácpou.

Jejich diagnostika a léčba už rozhodně patří do rukou gastroenterologa.

Podle alternativní medicíny hlen ve stolici častěji zapříčiňuje zvýšený výskyt bakterií v tenkém střevě, či potravinové alergie a citlivost. Tyto problémy lze mnohdy lehce řešit dietou a užíváním výživových doplňků.

Při nadměrném množství bakterií se plynatost a nadýmání zhoršují po pozření jakéhokoliv cukru (bílý cukr, chléb, těstoviny, rýže anebo mléko obsahující cukr laktózu). Lidé, u nichž se vyskytuje hlen ve stolici následkem alergie na potraviny, musí vyloučit ze stravy ty potraviny, které to způsobují.

Dalšími příčinami způsobující hlen ve stolici, jsou:

  • divertikulitida
  • celiakie
  • Crohnova nemoc
  • ulcerózní kolitida

Jestliže je jazyk pokrytý tlustým bílým povlakem se stopami zubů na okrajích, znamená to, že hlen ve stolici zapříčiňují tučné potraviny, mléčné produkty a pšenice.

Vynechání těchto potravin se často doporučuje minimálně na dobu do zlepšení stavu. Bakteriální a parazitické infekce mohou rovněž zapříčinit hlen ve stolici.

Často je doprovází náhlý průjem, bolesti v dolní části břicha a krev v stolici.

Jak si pomoct, když je hlen ve stolici?

Jestliže nejde o závažné onemocnění (hlen ve stolici, nadýmání, plynatost, zácpa), lze daný problém často vyřešit zvýšením příjmu vody, užíváním bylinek anebo potravinových odhleňovačů.

Potravinové odhleňovače vytvářejí hladký povlak na sliznici střeva. Jedná se např. o lněná semínka, která před použitím necháme namočená přes noc ve vodě.

Velkým pomocníkem při řešení těchto problémů je též Clean Inside Program.

Žlutá stolice

Podobně jako zelená stolice, jejíž zbarvení může způsobit zvýšený příjem zelených potravin. Stejně tak i žlutá stolice může být zbarvená do žluta zvýšeným příjmem potravin, které obsahují žluté až oranžové pigmenty např. karoteny. Ty se nacházejí v mrkvi, karotce, meruňkách apod. Tento projev je samozřejmě neškodný a krátkodobý.

V jiných případech žlutá stolice není normální. Je ale potřeba si zapamatovat, když je žlutá stolice anebo stolice světlá, tak náš žaludek, játra, tenké anebo tlusté střevo mohou být napadené vážnou nemocí. Žlutá stolice může signalizovat:

  • rychlý přechod potravy trávicím traktem. Vyskytuje se například u lidí s GERD (gastroezofagálním reflexem)
  • nedostatečné vylučovaní žluči
  • bakteriální infekci ve střevech, která se obvykle objeví náhle
  • genetickou nemoc – celiakii, když tělo není schopné správně trávit gluten
  • zápal žlučovodů (cholangitis) zapříčiněný bakteriální infekcí anebo žlučovými kameny
  • zápal žlučníku (cholecystitis)
  • žlučové kameny, které vznikají ztvrdnutím žluči a tvorbou krystalů. Ty se mohou tvořit následkem cirhózy anebo nemocí krve
  • infekci giardií – parazitem, který žije na povrchu střeva. Zdrojem je kontaminovaná voda a šíří se zejména mezi dětmi a jejich pečovateli. Do těla se dostává ústy. Vydatným pomocníkem při jejich odstranění je Parasic.
  • zánět jater (hepatitida) – virové onemocnění jater. Existují tři hlavní formy (A, B, C) a celá řada méně známých forem.
  • žloutenku – kdy se následkem zvýšené hladiny bilirubinu kůže zbarví oranžově anebo žlutě. Současně to může doprovázet žlutá stolice. Je to nemoc, která se vyskytuje u lidí, kteří mají problémy s játry anebo trpí některou formou hepatitidy.
  • malabsorpční syndrom – porucha vstřebávání živin po dobu trávení.

Stolice světlá

Může ji zapříčinit nedostatečná činnost ledvin. Vykytuje se při zdravotních problémech, jako jsou například zánět žlučníku (cholecystitis), přítomnost žlučových kamenů, infekce parazity (giardie), cirhóza jater, chronická pankreatitida anebo hepatitida.

Pokud je stolicezbarvená do hněda, jedná se o výsledek působení žlučových solí jater. Jestliže je snížená jejich produkce, stolice má barvu světlou. Další příčinou může být užívání léků, které obsahují hydroxid hliníku.

Stolice může přechodně zblednout po vyšetření, při kterém se používá bariový test.

Stolice světlá může být lesklá či šedá, plávající a může nepříjemně zapáchat následkem přítomnosti tuku ve stolici.

Tvrdá stolice vzniká při pomalém transportu potraviny trávicím traktem, což je typické při zácpě. Může to být následek nedostatečného příjmu vláknin a nedodržení pitného režimu. Řídká stolice je naopak důsledkem rychlého přechodu potraviny střevem, charakteristického při průjmu. O příčinách a jejich řešení viz Příznaky problémů se střevem – průjem, zácpa a Řešení problému zácpy a průjmu.

Léčitel Jaroslav Zajíček: Jak ulehčit trávení

Nízká hladina žaludeční kyseliny (hypochlorhydrie) – jak zvýšit (zlepšit) její hladinu?

O škodlivém působení kyselin v těle jsem psal nejednou. V žaludku se však za normálních okolností vyskytuje i kyselina našemu zdraví prospěšná – totiž kyselina chlorovodíková (HCl) v koncentraci 0,3%. Jako jedna z mála kyselin reaguje v našem těle zásaditě. Je systémovou součástí našeho trávicího systému, protože za normálních okolností tvoří podstatnou složku našich trávicích šťáv. De facto náš organismus dezinfikuje a udržuje čistý. Když ovšem nějakým způsobem tvorbu HCl omezíme či dokonce zlikvidujeme – zpravidla špatnou stravou či nezdravým životním stylem, pak její výsostné místo v buňkách zaujmou jiné typy kyselin a dochází k překyselení, odborně zvanému acidóza. Tento stav naopak umožňuje bujení anaerobních organismů – kvasinek, plísní a dalších škodlivých „breberek“, čímž podporuje kvasné a hnilobné procesy v lidském organismu.

Příroda s asertivitou nepočítá HCl v žaludku vzniká v tzv. parietálních buňkách a její přítomnost je pro nás životně důležitá. Její tvorbu omezuje například dlouhodobý stres.

Reakcí na stres nás totiž příroda vybavila pro případ útoku predátora, kdy má dojít k dočasnému vypnutí trávení, aby se veškerá síla organismu mohla soustředit do periferních částí těla a vše se zmobilizovalo k obraně či útěku.

Tento stav by přitom měl trvat jen velice krátce (buď uteču nebo predátora zlikviduji), což by vedlo ke zklidnění a k obnově tvorby HCl v těle. Toto však u moderního člověka, neustále vystavovaného stresu, neplatí. Navíc se místo fáze „uteč či bojuj“ uchylujeme k asertivitě, s níž příroda nepočítá.

Kyseliny se v našem těle za těchto okolností „vaří“ po dobu až tří dnů, takže k onomu brzkému přepnutí na klidový stav a opětnému „nahození“ tvorby HCl nemůže dojít. Trávení tudíž nefunguje.

Společně s tím se navíc dál usilovně ládujeme, podporujeme zas ještě intenzivnější tvorbu nežádoucích kyselin v těle a měníme se ve fermentační jímku, kdy v těle probíhají kvasné a hnilobné procesy. Brzy si tak vypracujeme systémovou acidózu. To už je ovšem dosti závažný stav, který naše tělo neumí samo řešit. Přetrvává-li dlouhodobě, jedná se v podstatě o zdroj většiny chorob, které si jen umíme domyslet – od rýmy až po onkologická onemocnění.

Krkací test Trpíte-li jakýmkoli trávicím problémem, prověřte ho tzv. krkacím testem, který odhalí stav hladiny HCl ve vašem žaludku. Výsledek napoví, jak byste se měli chovat při svých stravovacích a životních návycích. Potřebujete k němu bezhliníkovou jedlou sodu (z lékárny), malou injekční stříkačku o obsahu 2-5 cm3 a skleničku asi 200 ml.

Večer si připravte do skleničky sodu tak, že z injekční stříkačky vytáhnete píst a použijete ji jako odměrku, jíž odměříte 1,25 cm3 sody; vsypte do skleničky a jděte spát. Ráno po probuzení se dojděte vyčurat a pak dolijte do sklenice se sodou 150 ml vlažné vody, dokonale rozmíchejte a na ex vypijte. Současně s dopitím zmáčkněte stopky a měřte čas.

Pokud říhnete do 1 minuty, máte vysoký přebytek HCl, říhnutí do 2 minut značí lehký přebytek HCl, krknete-li do 3 minut, máte jí akorát, zato nekrknete-li do 5 minut, což je bohužel nejčastější stav, nemáte v žaludku žádnou HCl. Stav se nazývá achlorhydrie. Ovšem má-li být test objektivní, je potřeba ho provádět důsledně po ránu, těsně po probuzení, alespoň tři dny po sobě.         

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector