Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Jestli nesnášíte mrkev, je mi to líto. Kdo mrkev nemá rád, ten „ostrouhá“, protože dnes tu jsou mrkvové hody. Vařila jsem mrkev stereo. Je lepší dušená mrkev po česku nebo po francouzském způsobu? „Česká dušená“ je trochu okoukaná, ale i tak se ji nesluší podceňovat. Francouzská mrkvička má trochu jiný šmrnc, ale tím se zase nemusíme zavděčit domácím „klasikům“.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Všechnu mrkev jsem nechala nastoupit do kuchyně. Bylo jí dost na to, aby mi bylo jasné, že oškrabat a nakrájet tuhle početnou oranžovou skupinu bude chvilku trvat. Na „dušenou českou“ to bude proměna v kostičky, francouzská receptura si žádá hranolky tenké jako sirky. Ideálního stavu se mi nepodařilo dosáhnout, ale hranolky to byly.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Pro zajímavost jsem nakoukla do kuchařky Anuše Kejřové. Jak připravovala dušenou mrkev ona? Nečekám žádnou revoluci, protože ji dělala určitě tak, jak si ji pamatuji ze školní jídelny.

Mrkev nepatřila k jídlům, která by ve mně vyvolala nějaké zvláštní nadšení, ale naučila jsem se ji přijímat bez zvláštních emocí. V kombinaci s dušeným vepřovým masem a vařeným bramborem jsem ji alespoň z půlky porce vždycky snědla.

Pamatuji si na jiné ohavnosti školních jídelen, kterých jsem se ani nedotkla 🙂 Jak šel čas, vypěstovala jsem si k mrkvi láskyplný vztah. Nejúžasněji mi chutnala v momentě, když se mi podařilo vypěstovat si pár řádků vlastnoručně. Čerstvá mladá karotka ze záhonu, to je něco extra.

Dokonce i mladou šťavnatou natí jsem nešetřila. Pochopitelně takovou extra mrkev nemám po ruce a tak se dnes spokojím s holandskou mrkví z dovozu. Holandsko je pro ni totiž symbolické.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Holandské zahradnické umění bylo pro mrkev požehnání. Obarvili ji totiž do národní holandské barvy a jen stěží si představit, že prapůvodní barva mrkve je fialová a bílá.

Přes žlutou a červenou byla vyšlechtěna do typického mrkvového zabarvení, optimisticky oranžové. Stalo se tak v 17. století u příležitosti oslavy Viliama I. Oranžského.

Jiné barevné formy mrkve jsou ve světě stále v kurzu, ale mému oku lahodí právě ten oranžový nádech.

Kam pro kvalitní českou mrkev za dobré prachy? 

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Křupavé mrkvové hranolky podušené s jablečným vínem

Vynikající příloha k masu či rybě, příjemně aromatizovaná jablečným vínem nebo moštem, kterou ocení i vegetariáni.

  • 500 g čerstvé mrkve
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 125 ml jablečného vína nebo moštu (doporučuji Cidre Cru Bretone Doux)
  • 1 lžíce dijonské hořčice (čím pikantnější, tím lepší) – může být i provensálská s česnekem
  • 1 lžíce nasekané petrželové nati
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké hranolky. V pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme olivový olej a osmahneme mrkvové hranolky ze všech stran.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Po pěti minutách přidáme k mrkvi lžíci cukru a necháme mírně zkaramelizovat.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev
Nesnáším mrkev, miluju mrkev
Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Zalijeme vínem nebo moštem, přidáme francouzskou hořčici a cca 10 minut mírným varem podusíme.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

  • Tekutina se musí skoro všechna odpařit, zůstane jen lehce zahoustlá aromatizovaná šťáva.

Podle chuti mírně osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem z mlýnku. K mrkvi přidáme čerstvou nasekanou petrželovou nať a můžeme podávat.

Dušená karotka na másle (nejen) podle Anuše Kejřové

Nic se od dob královen staročeské kuchyně nezměnilo. Můj recept se rozchází jen v jednom jediném bodě. Nepodlévám vodou, ale hovězím vývarem, protože dá mrkvi sílu. Do hotové podušené mrkve přidávám pár kapek citrónové šťávy, ale to už je jenom zanedbatelná drobnost.

  • 500 g čerstvé mrkve (nejlépe karotky)
  • 50 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1-2 naběračky vody nebo vývaru (zeleninový, hovězí)
  • 1 vrchovatá lžička hladké mouky nebo Maizena (kukuřičný škrob)
  • sůl
  • čerstvě vymačkaná citrónová šťáva

Mrkev můžeme nakrájen na kolečka, ale já dávám přednost drobným kostičkám. Na másle orestujeme nakrájenou, předem oloupanou mrkev a po chvilce přidáme lžíci cukru a necháme lehce zkaramelizovat.

  1. Zalijeme vývarem a zvolna pod poklicí cca 15 minut podusíme.

Podle potřeby doléváme malé množství tekutiny, aby se mrkev nepřipalovala. Měkkou mrkev zaprášíme moukou (nebo Maizenou), předem rozmíchanou v malém množství vody. Necháme přejít varem, dle chuti osolíme a než neseme na stůl, tak ochutíme pár kapkami čerstvě vymačkané citrónové šťávy.

Která mrkev mi chutnala víc? Bylo to tak nějak nerozhodné. Dušená mrkev mého mládí byla příjemně sladká a ta druhá měla velké osobní charisma. Jsem velký milovník dijonské a vůbec pikantní hořčice a navinulé jablečné tóny v chuti jsem si zamilovala.

Pro jistotu jsem naložila do talíře od každé pěknou porci a jako elegantní doprovod volím vařené malé zámecké brambůrky, krátce orestované na přepuštěném másle. Přichází jaro, nechybělo čerstvé domácí vejce. Z talíře mrkalo v podobě volského oka.

Trochu podušené mrkve se dá použít na přípravu vynikající krémové mrkvové polévky se smetanou a vařeným hovězím masem. Čeho je moc, toho je příliš 🙂

Co platí všude jinde, neplatí pro mrkev

Co je zdravější? Chroupat mrkev syrovou nebo vařenou? Možná budete překvapeni, ale vařená mrkev je zdravější. Ze syrové mrkve jen stěží dostaneme všechny dostupné živiny, protože je to zelenina se silnou buněčnou stavbou stěn a v syrovém stavu je vážně dost tuhá. Bylo doloženo, že při chroupání syrové mrkve naše tělo přijme jen 25 % betakarotenu.

O něco lepší hodnoty dosáhneme nastrouháním mrkve. Zcela jasně vede mrkev vařená –  je to až 50 %. Mrkev krom karotenů náš jídelníček obohatí o celou řadu vitaminů skupiny B, C a E. Je bohatá na vlákninu a stopové prvky a má pozitivní vliv na náš ostrozrak.

  Na co nesmíme zapomenout? Betakarotén se nepřemění na vitamin A, když nepřidáme kapku oleje.

Kam pro českou zeleninu? Když neroste na zahradě, tak pochodíte na farmářském trhu.

Symbolicky jsem uspořádala mrkvové hody v den, kdy začalo dlouhé postní období. Na pár dnů dát masu vale je fajn. Těžko bych o půstu něco povídala našemu psovi. Aby si všimnul, obrátila jsem mu poměr masa a přílohy ve prospěch rýže 🙂

Docela bych ráda věděla, jak je to s dušenou mrkví u vás doma? Připravujete ji s chutí nebo zrovna mrkev nepatří mezi vaše oblíbené zeleninové favority? U nás není mrkvových odpůrců, proto si na ni občas troufnu. Jaký je ten váš mrkvový hit?

Dušená mrkev na fitness zdravý způsob

S dušenou mrkví je to stejné jako u burákového másla, buď ji miluješ nebo nesnášíš. Možná za to nemůže úplně samotná mrkev, ale školní jídelna. Já jsem ráda, že jsem se této školní fóbie zbavila a dušenou mrkev do svého zdravého jídelníčku pravidelně zařazuji.

Nesnáším mrkev, miluju mrkevDušená mrkev na fitness zdravý způsob

Ona totiž chutná úplně jinak, když použiješ kvalitní čerstvou mrkev, olivový olej a kapku citronové šťávy.

Já navíc nepoužívám klasickou hladkou mouku, ale používám zdravou hrašku nebo vůbec nic.

5 chyb při ???????????? cvičení, které ŽENY ???? neustále OPAKUJÍ. Fitness video dárek si zdarma vyzvedni ZDE >

VELIKÉ mrkvové POZOR:

Myslíš si, že je zdravější baštit syrovou mrkev a né vařenou/dušenou? Musím ti říct, že mnohem zdravější je mrkev vařená/dušená, protože díky tepelné úpravě dostaneš z mrkve mnohem více zdravých látek.

Mrkev má totiž velmi silnou buněčnou stavbu, takže je velmi tuhá. Pokud mrkev koušeš, tak jak je, tak dokážeš přijmout jen asi 24 % betakaroténu. Pokud mrkev nastrouháš, tak se hodnota krapítek zvedne, ale na vařenou/dušenou mrkev prostě není.

V případě dušené/vařené mrkve se vyšplhá hodnota získání betakaroténu na 50 %.

Nesnáším mrkev, miluju mrkevZažij fitness proměnu ZDE >

BEZ kapky oleje ani ránu!

Do dušené mrkve patří rozhodně olej. Přijatý betakarotén se totiž nepřetvoří na vitamin A, bez přidaného oleje (stačí jen trošku).

???? Co tě čeká s receptem na dušenou mrkev?

Celý recept ti zabere asi 40 minut, z uvedeného množství zdravých surovin získáš 4 porce a z kapsy ti uteče asi 58 kaček.

❓Proč by ses do dušené mrkve měla pouštět?

  1. Tento zdravý recept je vhodný i pro děti

  2. Díky vařené/dušené mrkvi doplníš velmi potřebný vitamin A

  3. Jedná se o velmi levný a výživný doplněk tvého zdravého jídelníčku

Budete mít zájem:  Jaký je nejzdravější způsob vaření vajec?

???? Výživové hodnoty dušené mrkve:

  • Energie: 620 kcal
  • Bílkoviny: 10 g
  • Sacharidy: 68 g
  • Tuky: 43 g
  • Vláknina: 21 g
  • ???? Na dušenou mrkev si prosím sežeň:
  • ???? Zdravý recept na dušenou mrkev zvládneš levou zadní:
  • 1) Mrkev omyj, očisti a nakrájej na kolečka.

2) Vezmi svůj oblíbený hrnec (u mě to vyhrál pan puntíkáč) a rozehřej v něm máslo. Přihoď pokrájenou mrkvičku a chviličku orestuj (2 minutky) a pak zalij 500 ml vody.

Nesnáším mrkev, miluju mrkevZažij fitness proměnu ZDE >

3) Až se voda začne vařit, tak přihoď 2-3 špetky soli a hrnec s mrkví zakryj pokličkou. Teď budeš mrkev dusit asi 20 minutek, ale je možné, že i déle, protože záleží na typu mrkve. Je třeba vodu zredukovat a mrkev nechat změknout. Občas při dušení mrkev promíchni.

4) Po cca 20 minutách mrkev ochutnej. Pokud je dost měkká, tak podle chuti dochuť solí a třtinovým cukrem. Zbytek šťávy můžeš zahustit hraškou. Hrašku přidávej po malém množství a míchej.

5) Hotovou mrkvovou dobrůtku dozdob petrželkou a můžeš rovnou podávat. Dušená mrkev výborně poslouží jako hlavní jídlo nebo příloha ke zdravému masíčku.

???? Na co si u dušené mrkve dávat pozor?

  1. Při redukci vody mrkev občas promíchej, jinak se ti připálí.

  2. Chceš přijmout zdravé vitaminy z mrkve? Tak si mrkev opravdu tepelně uprav.

  3. Kupuj mrkev se zelenou natí, svazkovou a né tu bez ní. Máš tak jistotu, že se jedná o čerstvější mrkev.

Po receptu na dušenou mrkev ženy čtou:

Chceš zhubnout? Kdy si můžeš dušenou mrkev dopřát?

Mrkev obsahuje hodně sacharidů, takže se výborně hodí přes den třeba k obědu, aby ti doplnila energii. K večeři si dej poloviční porci té, co k obědu a přidej si nějaké libové masíčko. Vytvoříš si tak geniální zdravou večeři.

Chceš moje fitness zdravé recepty v tištěné podobě? Využij dnešní slevy 200 Kč a kup moje fitness zdravé kuchařky zde. Slevu máš již aktivní, ALE platí ti poslední dny!

Nesnáším mrkev, miluju mrkevZažij fitness proměnu ZDE >

#mrkev #dušená

Dušená mrkev v poctivé máslové podobě

Jak je možné, že dušená mrkev dovede vyvolat tak vřelé pocity? Kde se v obyčejném jídle z naprosto tuctové suroviny vzalo tohle sebevědomí, kterým si omotalo polovinu Česka kolem prstu?

Není mi jasné, jak to dušená mrkev udělala a jak její kouzlo funguje. Mrkev je obyčejná zelenina. Častá. Objevuje se všude možně. Tady plave kousek v polévce, tady je pasírovaná v omáčce, tady nastrouhaná v salátu, tady nakrájená do zeleninové směsi pod maso.

V podstatě si jí člověk při jídle zrovna dvakrát nevšimne. Ale když se mrkev na talíři objeví jako jediný představitel perfektní dušené přílohy, vonící máslem a muškátovým oříškem, zazáří jako supernova a zanechá ve všech účastnících dojem, že právě zažili hvězdný výbuch něčeho výjimečného.

Myslím, že neexistuje jiný recept, ve kterém by mrkev lámala srdce stejně jako Popelka na svém prvním plese.

Jste už dost naladěni na trochu práce navíc, která se projeví v té nejlepší podobě dušené mrkve, jakou jste kdy jedli?

Dušená mrkev: voda vs. vývar

Když chci zjistit, proč se nějaká osvědčená česká klasika může zprotivit davům, jdu a porovnám recept starý aspoň sto let s receptem normalizačním. Rozdíl, který najdu, mi vždycky vysvětlí úplně všechno. Do posledního zrnka soli.

Možná víte, že ve státem řízených restauračních podnicích bylo možno vařit pouze podle normovaných receptur a ničeho jiného. Co nebylo součástí oficiálních Receptur teplých pokrmů, nemohlo přijít na jídelní lístek.

Jak se zmenšoval sortiment dostupných potravin a jak některé lepší a dražší suroviny dostaly nálepku buržoazních přežitků – to aby po nich nikdo veřejně netoužil – upravovaly se i normy. V podstatě se z receptů a postupů postupně ubíralo všechno, co se dalo.

Nejen suroviny, i postupy se šidily a doznaly změnu. Každým dalším vydáním norem se úroveň jídel snižovala. Bohužel se to v knize Receptur už nikdy nezlepšilo, a to ani v současnosti, kdy je tolik možností a příležitostí k rozletu.

Naštěstí už tato kniha není pro restaurace a jídelny závazně povinná; stále se však používá k výuce příštích generací kuchařů.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Dušená mrkev podle Receptur teplých pokrmů

A dušená mrkev? Receptura z Receptur obsahuje přesně nula koření, nula cukru, nula zahuštění, nula vývaru. Mrkev se uvaří doměkka v osolené vodě s máslem a po uvaření se přidá ještě trochu másla. A to je všechno.

Takhle nějak si představuju, že by dušenou mrkev mohlo uvařit desetileté dítě. Nebo student v nouzové kuchyňce na koleji. Ale restaurační kuchař? Nebo ten, komu na srdci leží štěstí a blažené úsměvy celé rodiny u stolu? Ti se raději vrátí v čase a nechají se inspirovat českou kuchyní ze začátku minulého století.

Dušená mrkev podle Kuchařské školy M. B. Svobodové

Marie Svobodová v knize Kuchařská škola doporučuje začít pěkně rozpáleným máslem (tak rozpáleným, že už ustalo pěnění způsobené mléčnou tekutinou).

Do másla nejprve přidává trochu cukru, aby lehce zkaramelizoval, a teprve potom vkládá nakrájenou zeleninu. Nejraději ji podlévá trochou vývaru a pomalu bez míchání dusí pod pokličkou doměkka.

„Zelenina se tak zachová úhlednější a šťáva pod ní je jasná a čistá, mícháním by se rozmíchala,“ píše.

Dušená mrkev má vypadat, že obnáší malou trochu omáčky, čili nejde o sypkou zeleninovou přílohu bez vlastní tekutiny. Logicky. Dušené jídlo bez omáčky není dušené jídlo. Proto nakonec ještě musí přijít zahuštění.

Pokud má mrkev zůstat celistvá a pěkná, pak se z ní nic nerozvaří do šťávy a tedy je třeba učinit opatření proti vodnatosti na talíři. Jako jediná rozumná možnost se nabízí jíška – pouze malá trocha jíšky.

„Jíšky jen tolik, aby se jí šťáva zakalila, jinak by byla zelenina neúhledná a nechutná,“ píše Svobodová. Žádnou paniku, ani v době karantény a zákazu zbytečného vycházení se dietního prohřešku bát nemusíte.

A jak jíšku dostat k mrkvi, když se s ní nemá při dušení míchat? Je to úplně jednoduché, jen u toho zašpiníte ještě jeden malý kastrůlek. Ve stejnou dobu, jako dáte dusit mrkev, si v něm připravíte maličko máslové jíšky a zalijete ji vývarem. Než mrkev změkne, vývar se s jíškou provaří na hladkou omáčku.

Vydušenou šťávu ze změklé mrkve nakonec slijete k hustému vývaru, promícháte a ještě chvíli necháte společně svařit na správnou hustotu, načež tenhle skvost nalijete zpět k mrkvi a prohřejete.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Výsledek je takový malý mrkvový zázrak na talíři. Chuť povědomá až běžná, avšak provedení noblesní, dokonalé, bezchybné. Zpátky už obvykle cesta nevede, anebo jen s mnoha nelichotivými připomínkami.

Rodině a blízkým řekněte, že pětiminutové ovace vestoje bohatě stačí, že na téhle dušené mrkvi vůbec nic není a že jim rádi tento zážitek brzy dopřejete znovu. Hlavně, když tuhle zeleninu budou jíst.
 
 

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Suroviny

  • 500 g neočištěné mrkve
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl jen podle slanosti vývaru

Postup

  1. Mrkev omyjte, oškrábejte a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. Tenčí konce mrkve klidně překrojte jen na půlkolečka, jde o to, aby všechny tvary měly podobný objem a při dušení změkly ve stejnou dobu.
  2. V maličkém kastrůlku rozehřejte lžíci másla a jakmile zpění, přisypte mouku. Chvíli, zhruba minutu, na středně silném plameni míchejte a nechte vznikající jíšku, aby si hezky zabublala. V zápětí přilijte polovinu vývaru, důkladně rozmíchejte, přiveďte k mírnému varu a nechte zatím pomaličku nezakryté provářet. (Pokud zvolíte kastrůlek o něco větší, bude se vám vývar příliš rychle odpařovat a je možné, že ho ke konci budete muset pár lžícemi vody podlít, abyste z něj neuvařili klíh.)
  3. Druhou lžíci másla rozehřejte v kastrolu střední velikosti, opět na středně silném plameni. Jakmile zabublá, ještě chvíli vydržte netečně zahřívat, až pěnění skoro ustane. Do takto horkého másla přisypte cukr, promíchejte, a pokračujte dál ještě půl minutu v míchání, cukr se částečně rozpustí a zkaramelizuje, i když to nebude na pohled zcela patrné. Teprve potom k máslu vhoďte všechnu mrkev, bleskově promíchejte, aby se ze všech stran obalila, a zalijte zbytkem vývaru. Dvakrát nebo třikrát zastrouhněte muškátovým oříškem.
  4. Podlitou mrkev přiveďte stejně jako vývar ve vedlejším kastrůlku k mírnému varu. Zakryjte poklicí a opravdu pomaličku nechte dusit 15 minut. Mrkví nemíchejte, nic se jí za tu dobu nestane – jednak je podlitá a jednak má pouze malý přísun tepla. Zato zahuštěným vývarem sem tam promíchejte, abyste zabránili mouce připálit se ke dnu.
  5. Tekutinu z měkké mrkve slijte do kastrůlku k hustému vývaru. Stačí, když si utěrkou přichytíte poklici na kastrolu, ve kterém se mrkev dusila, a malou štěrbinou tekutinu slijete, nemusíte si práci komplikovat cedníkem.
  6. Vývar se šťávou z mrkve promíchejte a nechte dalších 5 minut nezakryté provářet. Udušenou mrkev zatím nechte stát stranou v teplém kastrolu pod pokličkou, aby příliš nevychladla. Nakonec svařenou omáčku ochutnejte, zda nepotřebuje dosolit – bude to záviset pouze na tom, jak slaný byl vývar na začátku.
  7. Svařenou omáčku nalijte zpět k mrkvi, promíchejte a ještě letmo prohřejte, abyste mrkvi vrátili teplo, které mezitím mohla ztratit.
  8. Podávejte s vařenými brambory a pečeným, dušeným nebo vařeným masem.
Budete mít zájem:  Chronický zánět dásní (gingivitis chronica) – příznaky, příčiny a léčba

https://www.kucharkaprodceru.cz/dusena-mrkev/(c) Kucharka pro dceru a Jana Florentyna Zatloukalova, www.kucharkaprodceru.cz, 2014-2017. Pouze pro osobni pouziti. Dalsi sireni podleha schvaleni autorky a ridi se autorskym zakonem.
 

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

U mrkve bychom exotický původ příliš nečekali, roste přece za každým plotem a vypěstuje ji snad každý. Přitom tahle kořenová zelenina pochází z jižní Asie, z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, odkud se postupně rozšířila po všech kontinentech. Protože nabízí při přípravě jídel celou řadu možností, je oblíbená snad ve všech kuchyních světa.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Karotku můžeme konzumovat syrovou, nastrouhanou do salátů, dušenou, vařenou, pečenou nebo také grilovanou. Jste-li majitelem odšťavovače, zkuste si připravit čerstvou mrkvovou šťávu, která vás překvapí svou lahodnou chutí.

Mrkev je k dostání nejen v klasické podobě, ale setkat se můžeme i s fialovou, červenou, bílou nebo žlutou.

Nemusíte se těchto méně tradičních odrůd obávat, jsou speciálně vyšlechtěné, jedlé a chutnají velmi podobně, jen se liší obsahem cenných látek.

Při nakupování pamatujte na to, že nejsladší bývají mladé drobnější karotky, při nákupu se vyhněte přerostlým velkým mrkvím a těm, které mají velmi zelený vršek.

Pokud nemáte možnost skladování mrkve v bedně s pískem, uložte ji do chladu, zbavenou natě, která odebírá vlhkost. Zeleninu byste měli zpracovat zhruba do týdne, poté může dojít k plesnivění.

Zázračný vitamín A

Mrkev je jedním z nejlepších zdrojů betakaroténu, který snižuje riziko některých druhů rakoviny. V těle se betakarotén přemění na vitamín A a ten se stará o naše silné kosti a zuby. Syrová mrkev pomůže díky vláknině správné funkci střev a tím i našemu vyprazdňování. Naopak vařená pomáhá zastavit průjem.

Je ovšem nutné dodat, že se jedná o vitamín rozpustný v tucích, aby nám tedy mrkev skutečně pomohla, do salátu si dejte lžíci kvalitního oleje, nebo k mrkvi na svačinu chléb s máslem. Nejzdravější je pro naše tělo mrkev vařená, v syrové podobě totiž tělo využije asi jen 25 % betakaroténu, ale při dušení na tuku je využitelnost betakaroténu až 60 %.

Betakarotén také může za to, že se při větší konzumaci mrkve „opalujeme“, přesněji řečeno zabarvujeme. Jenže pozor na to, kůže získává spíš zbarvení do oranžova a tak ve snaze vypadat jak od moře můžeme působit spíš jako pacient prodělávající žloutenku.

Čtěte téma: Tři největší bludy o opalování

Očím skutečně pomáhá

Mrkev nedokáže napravit zrakové vady, jako například krátkozrakost, ale může pomoci při šerosleposti, tedy neschopnosti oka přizpůsobit se šeru nebo tmě. Pokud se vaše vidění ve tmě zhoršilo, stačí zvýšený přísun mrkve, a vitamín A se postará o potlačení problémů s viděním v noci či s jejich prevencí. Že mrkev očím skutečně pomáhá, potvrzuje i MUDr.

ZBYNĚK MLČOCH: „Vědecký výzkum National Eye Institutu potvrdil, že existují živiny, které pomáhají chránit oči. Preventivně působí ty potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů. Hovoříme především o betakaroténu, vitaminu C, vitaminu E, dále pak jde o lutein a zinek.

“ Uvádí také, že mrkev, díky velkému obsahu betakaroténu, pomáhá snižovat riziko šedého zákalu a makulární degenerace.

Máte mrkvovou zmrzlinu?

Každý ví z dětského fóru o zajíci, že mrkvová zmrzlina je „hnusná“, taky gesto „strouhání mrkvičky“ nepůsobí zrovna sympaticky, přesto má karotka svůj silný fanklub. Jestli vám ji kdysi někdo znechutil, zkuste některý z našich receptů. Třeba si nakonec ještě řeknete: Miluju mrkev!

Mrkvový koláč s jablky

17 dkg mrkve, 17 dkg jablek, 7 dkg ořechů (vlašské ořechy nebo mandle), 7 dkg rozinek, 1,3 dl oleje, 2 vejce, 20 dkg polohrubé mouky, lžíce medu, ¾ kypřicího prášku do pečiva, půl lžičky skořice 

Očištěnou mrkev a oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, přidáme ořechy a rozinky, postupně přisypáváme mouku a mícháme. Vlijeme olej, med, rozklepneme dvě vejce a přidáme prášek do pečiva a skořici. Vše důkladně smícháme a hotovou směs vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané koláčové formy o průměru 29 cm. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Až povrch zezlátne, je koláč hotový.

Mrkvové karbanátky

50 dkg mrkve, 2–3 vejce (podle velikosti), 5 lžic strouhanky (případně mletých ovesných vloček), 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 polévkové lžíce rozemnuté majoránky, mletý kmín, sůl 

Mrkev nastrouháme nahrubo a podusíme osolenou na trošce vody. Poté ji vyklopíme na sítko, aby odkapala přebytečná voda a mrkev vychladla. Prolisujeme česnek, přidáme majoránku, mletý kmín, vejce a zahustíme strouhankou. Místo ní je možné použít i mleté ovesné vločky.

Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji, přidáme k vytvořené směsi a dobře smícháme v míse. Dochutíme solí a necháme odležet asi 30 minut v chladu. Z těsta poté tvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance a osmažíme.

Podáváme s bramborovou kaší, nebo jen zeleninovým salátem.

Mrkvová polévka s koprem

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

1 lžíce rostlinného oleje, 1 nahrubo nakrájená cibule, 1 rozmačkaný stroužek česneku, 3 ½ hrnku kuřecího vývaru, 55 dkg očištěné a nahrubo nakrájené mrkve, ¼ lžičky rozemnutého sušeného tymiánu, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky bílého pepře, ¼ hrnku nízkotučného bílého jogurtu, 1 lžíce najemno nakrájeného kopru 

Ve středním hrnci zahřejeme na střední teplotu olej a necháme na něm změknout cibuli a česnek. Smažíme zhruba 5 minut, přidáme vývar, mrkev a tymián a nezakryté necháme zvolna vařit asi 40 minut, až zelenina zcela změkne. Polévku poté rozmixujeme, osolíme a opepříme. Podáváme teplou, posypanou koprem. Pro zjemnění chuti můžeme doprostřed talíře přidat lžíci bílého jogurtu.

Ilustrační foto: agentura SXC

Vepřové v mrkvi

Vepřové v mrkvi… Jednoduchý název, jednoduchý postup, zkrátka jednoduchý jídlo. Může se vám zdát, že tohle jídlo v sobě žádný zázrak neskrývá, ale opak je pravdou. Upřímně, já vepřový v mrkvi miluju právě kvůli tomu, jak je jednoduchý a moc dobrý.

Často přemýšlim, co zase budu dělat k večeři… Když se mi nechce vymýšlet žádná novinka nebo něco extra složitýho, dost často se uchýlim právě k tomuhle receptu. Všichni doma ho máme rádi a bez přehánění je hotový do pár minut.

No není to ideání kombinace pro večeři na všední večer? Taky přesto, že je tam vepřový maso, tak nepatří k nějakým těžkým jídlům, který byste si nemohli večer dát. Tak rychle se do toho pustíme, ať už si můžete pochutnávat na týhle lahůdce.

Vepřové maso nebo vepřová konzerva?

Tak jak na to? Jako první si musíte rozmyslet, jestli tenhe recept budete dělat přímo z vepřovýho masa nebo z vepřový konzervy. Já mám rozhodování poněkud jednoduchý.

Protože mám úžasnou babičku, která dělá naprosto bezkonkurenční pomazánky a taky zavařený maso z divočáka, nemusim takový dilema řešit. Ale jak už jsem řekla, její výtvory jsou bezkonkurenční, a tak se dost často stane, že si jdu pro další sklenici a už není.

V takovým případě používám o něco radši právě konzervované maso, nějak mi to k tomu receptu pasuje víc. Ještě, abych vyvrátila jednu domněnku, která může vzniknout. Když říkám vepřovou konzervu, rozhodně nemám na mysli tu nejlevnější, kterou v obchodě potkáte a která má v sobě míň masa než jídlo pro psy.

Proto se na výběr trochu zaměřte a nějakou dobu tomu obětujte. Není nad to, když koupíte maso v průhledný sklenici, přes kterou je vidět, že součástí je skutečný vepřový maso.

Budete mít zájem:  Vitamíny Na Povzbuzení Organismu?

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Maso máme vyřešený a je na řadě konečně samotný vaření. Jestli jste se dle mý rady rozhodli pro zavařený maso, tak seberte trochu tuku, který je tam ztuhlý a dejte ho do hrnce. Chvíli čekejte, než se tuk rozpustí a přidejte cibuli. Cibuli je nejlepší nasekat na co nejdrobnější kousky. Záleží jen na vás, já ráda používám kombinaci červený a obyčejný kuchyňský cibule.

Vlastně ani nevim proč, možná kvůli vzhledu, chuťově to zase takový rozdíl není. Cibule nadrobno se nám restuje a my ji pořád hlídáme, aby se nespálila. Občas promícháme a mezitím si připravíme mrkev. Tuhle část osobně nesnášim, ale nebudu vás odrazovat:). Mrkev nejdřív oloupejte nebo jen omyjte, podle toho, jak vypadá. No a teď nastává čas krájení a krájení a krájení.

Jasný, můžete si práci zjednodušit tím, že použijete robota a mrkev si nastrouháte, ale mně to prostě nechutná, když ta mrkev není na silnější kolečka. Nemám zkrátka ráda, když je mrkev v mase rozvařená. Mrkev pořád krájíme a k cibuli přidáme maso, chvilku na to i nakrájenou mrkev. Teď je chvilka na uklizení kuchyně a dalších věcí, který je potřeba při vaření.

Už nic zásadního dělat nebudete, takže si pořádek bez problémů udržíte. Když není mrkev úplně tvrdá, ale akorát na skus, máte už skoro hotovo. Nebojte, nezapomněla jsem na dochucení, to přichází na řadu právě teď. Možná se vám to zdá dosti slabý, ale věřte, že někdy je míň víc, tady v tomhle receptu to platí dvojnásob.

Na dochucení totiž bohatě stačí obyčejná sůl, dál čerstvě namletý pepř, kousek česneku a čerstvá petrželka.

Nesnáším mrkev, miluju mrkev

Tak a večeře je hotová. My dáváme přednost mrkvi s čerstvým křupavým chlebem, ale jestli byste si ji dali radši s bramborama, tak jen do toho. Na její chuti to nic nezmění, vždycky bude dokonalá.

Suroviny na vepřové v mrkvi

  • 1 vepřový maso ve sklenici nebo vepřová konzerva
  • asi 6 větších mrkví
  • 1 cibule + 1 červená cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • čerstvá petrželka
  • pepř
  • sůl

♥♥♥dušená mrkev..a chutná AJI TCHÁNOVI A TEN DUŠENOU MRKEV NESNÁŠÍ…VYZKUŠEJTE♥♥♥

Monika J. (11Monča11) ID 124725 | zobrazit další recepty
ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbilo 54 návštěvníků)
[ recept č. 72293 ze dne 7.2.2010 ]

  • POTŘEBNÉ PŘÍSADY
  • mrkev sůl máslo hl.mouka drcený kmín, citronka ,cukr moučka, cibule ,zeleninový bujon, brambory ,jedno jaké maso co máte doma
  • POSTUP PŘÍPRAVY

brambory oloupeme nakrájíme a dáme vařit..maso klasicky upečeme jak máme rádi. mrkev oloupeme já loupu jako brambory škrabkou, pro 4 lidi jsem dělals asi 12 mrkví velkých.pak nastoruháme na hrubo mrkvičku a dáme jí vařit do vody..a dám kní jednu kostku zeleninového bujonu.mezitím co se nám mrkev vaří , oloupeme si a nakrájíme cibulku a na oleji na pánvičce ji uděláme dozlatova.dáme ji stranou cibulku až je hotová.mrkev jak nám změkne sundáme pokličku a přidáme vývar 2 nažběračky z masa který se nám upeklo ,zahustíme jíškou já používám jen domácí, z másla a hl.mouky, přidáme sůl, drcený kmín, citronku, cukr moučku, dle chuti já na 12 velkých mrkví 2x stříknu citronkou a přidám půl velké polívkové lžice moučkového cukru a máme jí tak akorát 🙂 nakonec scedíme cibulku aby jsme tam neměli mastné a cibulku bez mastného zamícháme do mrkve a je hotovo.dobrou chut 🙂

Doporučujeme

Nesnáším mrkev, miluju mrkevDušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet na plátky, můžeme ho klidně nechat na kostky či nudličky.Cibuli a špek jemně pokrájíme a společně osmažíme dorůžova. Pokud nemáme špek, můžeme použít…

>

RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ

petra š. (petunka 77) ID 236201 (25.1.2013, 21:59)
už vím co zítra k, obědu-děkuji
ODPOVĚDĚT
Dita Ř. (PANDA) ID 20914, mimibazar.cz/panda (22.3.2010, 12:40)
Dneska jsme si udělali tuhle mrkvičku k obědu a moc jsem si pochutnala. Na manžela už nezbylo, ale on o mrkev stejně nestojí. Ale příště už ji vyzkouším i na něm.
ODPOVĚDĚT
Karolína D. (kajkka) ID 64899, mimibazar.cz/kajkka (8.2.2010, 17:04)
Moni, ještě bych se ráda zeptala kolik vody dáváte na těch 12 mrkví, abych to nepřepískla, když se tam bude přidávat ještě vývar.
ODPOVĚDĚT
Monika J. (11Monča11) ID 124725, mimibazar.cz/11monca11 (9.2.2010, 10:31)
karolínko, dávám aby byla mrkev ponořená a 2 cm zhruba nad tou mrkvičkou
ODPOVĚDĚT
Karolína D. (kajkka) ID 64899, mimibazar.cz/kajkka (7.2.2010, 17:58)
Tohle jídlo já miluju , akorát, že jsem doma na to sama, ostatní . Ale Váš recept určitě vyzkouším .Karolína
ODPOVĚDĚT
Monika J. (11Monča11) ID 124725, mimibazar.cz/11monca11 (7.2.2010, 19:56)
karolínko, no já ji miluju a manža tay a markétka moje dcerka taky ale ostatní ne tak sem vylepšovala až jí tady jedí všicí, tchýně a babička taky ty jí už taky mají rádi a tchán byl poslendí a dneska si na ní taky pochutnal že lepší nejedl, a to se mu z mrkve zvedal kufr s prominutím tak zkuste třeba taky překvapí
ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (7.2.2010, 19:02)
Koukám, že jsme na tom stejně!!!!!! Taky jen já sama pro sebe..ale určo si tu dobrůtku brzy uvařím!!!
ODPOVĚDĚT
Monika J. (11Monča11) ID 124725, mimibazar.cz/11monca11 (7.2.2010, 19:57)
Petulko zkuste je to fakt výborné já takhle dušenou mrkvičku miluju ale já sním mrkev aji syrovou mám jí rada
ODPOVĚDĚT

Kuřecí na mrkvi

  • Odpovědět
  • Pavel(neregistrovaný)11. 2. 2010 09:22:33 Odpovědět
  • Bibinka no, jíst se to dá, není to špatné, ale vepřo-zelo- knedlo to holt není Odpovědět
  • Bibinka13. 1. 2010 15:53:30 Jani, jsi s tou dietou teda fakt šikovnáto musí chutnat i bez diety a ta mrkvička je tak fotogenická, vypadá to moc dobře. Dávám ti 6.bodíííka Odpovědět
  • Iljusa Právě proto jsem si ten recept upravila podle sebe. V původním receptu bylo 1 kilo mrkve na 4 prsíčka! To by bylo sladké až moc. Takže si myslím, že ta půlka na jedno prsíčko stačí až až! Taky tam byla doba pečení 1 hodinu! Nevím, co bych na tom hodinu pekla, že jo.. Odpovědět
  • Lusinda7913. 1. 2010 14:53:57 Ivulinko, vím o čem mluvíšPojďme si vařit společně Odpovědět
  • ivulinka(moderátorka)13. 1. 2010 14:44:32 Já doma neživit dcerku a manžela, tak bych si vařila takové dietní dobrůtky jako ty Jani a byla bych navýsost spokojená. Můj muž mě vždycky upozornuje hlavně ať tam není mrkev, a to bych škrtila Tobě patří bod Odpovědět
  • Iljusa13. 1. 2010 14:41:54 Hezký – zajímavý – ale pozor na vařenou mrkev – má velmi vysoký glykemický index – jednou se nic nestane . Raději bych jí volila jako mrkvový salátek (v syrové stavu). Mouku bych použila celozrnnou – opět – má nižší glyk. index Místo másla oliv. olej. Prosím neměj mi za zlé – ale jsou to jen maličké úpravy, které ani nepoznáš a je to pak superdietní a přitom velmi chutné.Máš ode mne bodíka

Odpovědět

  • No, tak jsem chtěla aspoň trošku ukázat magdalence, jak se stravuji já.

    Odpovědět

  • Betina

    13. 1. 2010 14:27:35

    Moc hezké

    Odpovědět

  • thomassinno

    13. 1. 2010 14:25:52

    Hm, já se asi taky dám na dietu … vypadá to moc hezky +2

    Odpovědět

  • BILKOVAI

    13. 1. 2010 14:24:35

    Jani, super dietka. To si musím taky uvařit.Hezké fotky

    Odpovědět

  • Lusinda79

    13. 1. 2010 14:22:44

    Moc hezké, o chuti nepochybuji-nasládlá mrkev a kari

    Odpovědět

  • Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector