Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

Jakou má káva a kofein a souvislost s ledvinami? V tradiční čínské medicíně platí, že omezení spotřeby kávy prospívá dlouhodobému zlepšení zdraví. Jak je to možné, vysvětluje Suzan Ondrasek v článku.

Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje? Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

Kofein a další příbuzné látky jsou v mnoha kulturách známy a používány jako hlavní stimulant již odedávna. Káva je jedním z nejběžnějších nápojů obsahujících kofein. K dalším kofeinu příbuzným látkám patří teofylin v čaji a teobromin nacházející se v čokoládě a kakau.

Zatímco umírněná konzumace kávy může být prospěšná, nadužívání tohoto stimulantu má negativní vliv na zdraví.

Pohled západní medicíny

Z hlediska západní medicíny jsou nadledvinky drobné žlázy „posazené“ na ledvinách. Jejich funkcí je produkovat hormony, které spouštějí reakce typu „útok nebo útěk“ vždy, když se setkáme se stresujícími faktory. Když naše tělo zaplaví adrenalin, svaly se stáhnout a frekvence srdečního tepu se zvýší.

Protože káva stimuluje funkci nadledvin, znamená to, že aktivuje reakci „útok nebo útěk“. Ale místo toho, aby nadledviny uvolňovaly hormony v odezvu na stresující faktor, produkují jej jako reakci na konzumaci kávy, což časem vede k vyčerpání nadledvinek.

Lidé, kteří chronicky stresují své nadledviny, mají nadprodukci hormonu kortizolu. To může způsobovat úbytek energie po ránu, oslabovat metabolismus a způsobovat přejídání, zvýšení množství tělesného tuku a snížení hmotnosti svalů. Zvýšené hladiny kortizolu nám brání vstoupit do 4. spánkové fáze, což je hluboký spánek, v němž dochází k „opravám“ a regeneraci organismu.

Navíc je káva silně kyselá a má další negativní účinky, jako například zvyšování kyselosti žaludku, způsobuje kyselý reflux a zvyšuje zánět ve střevech. Snižuje také schopnost zadržovat a vstřebávat některé minerály jako například hořčík, vápník, zinek a železo.

Kofein dehydratuje pokožku a zvyšuje hladiny kortizolu, což vede k vysušování pleti a předčasné tvorbě vrásek. Dr. Nicholas Perricone, autor bestselleru Perriconův předpis a Léčba vrásek doporučuje čtenářům zanechat pití kávy, a bránit tak nadměrnému stárnutí pokožky.

Optika tradiční čínské medicíny

Asijská medicína nerozlišuje nadledviny jako samostatný orgán oddělený od ledvin. Konzumace kávy tedy přispívá k vyčerpání ledvin, případně k prázdnotě a úbytku esence jing.

Káva je silná droga. Otevírá a uvolňuje základní rezervoár energie, esenci, ale ničím ji nedoplňuje. Konzumace kávy vyčerpává zásoby energie uskladněné v našem těle a maskuje skutečnou míru vyčerpanosti. Náruživí pijáci kávy si vypůjčují od budoucnosti na útratu, kterou je třeba zaplatit dnes.

Káva má hořkou a sladkou chuť, je povahy zahřívající, stimuluje a je diuretická a purgativní. Přestože je zpočátku zahřívající, její konečný efekt je ochlazující.

Osoby s nedostatkem jangu nebo s vlhkostí snesou více kávy než lidé s prázdnotou jin. Káva vstupuje do ústřední dráhy (Chong mai) a může být velmi škodlivá ve vztahu k ženskému reprodukčnímu cyklu.

Pozitivní účinky může mít pro někoho, kdo se živí těžkými, tučnými jídly – káva pročišťuje střeva a ulevuje zácpě, která je důsledkem takové diety.

Ptávám se svých pacientů, kteří pijí několik šálků kávy denně, jestli ji pijí proto, že mají rádi její chuť, anebo jestli potřebují energii. Pokud má dotyčný rád chuť kávy, je to pro mě diagnostické vodítko naznačující, že mám hledat známky nerovnováhy v elementu Ohně – v srdci a v tenkém střevu.

Kafařská abstinence

Přestat pít kávu nebo další nápoje obsahující kofein je často velmi těžké. Abstinence totiž často vyvolá bolesti hlavy, zácpu a ospalost. Nejlepší je tedy postupně snižovat dávku. Pokud pacient pije několik šálků kávy denně, měl by spotřebu snižovat každý týden o jeden šálek denně, až se nakonec dostane na jeden šálek denně.

Při abstinenčních příznacích pomáhá detoxikovat tělo čerstvá šťáva z mladé pšenice. Pokud se rozhodnete nahradit kávu variantou bez kofeinu, je nejlepší volbou káva dekafeinovaná párou.

12 nápojů, kterými můžete nahradit kávu

Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

Voda

Pijte několik sklenic denně.

Voda s citrónem nebo limetkou

Pokud vám káva pomáhala s vyprazdňováním, pijte po ránu sklenici vody, horké či studené, se šťávou z půlky citrónu nebo limetky. Tato kombinace pomáhá pročistit toxiny z jater.

Čekanka

Přirozeně bezkofeinová pražená mletá čekanka je obsažena v mnoha směsích nahrazujících kávu, protože svou hořkou chutí kávu připomíná. Nepijte ji ale ve velkém množství, někteří lidé po ní mají problémy se žaludkem.

 Melta je směs čekanky, řepného cukru, drceného ječmene, pšenice a žita. Podobný produkt je i Vitakáva.

 Dandy Blend, produkt vyráběný v USA z praženého ječmene, žita, kořene čekanky, kořene pampelišky a řepného cukru, je k dostání na amazon.de/cz.

Ječmen

Ječmen je chladné povahy, sladké a slané chuti a je diuretický, rodí tekutiny a krev, zvlhčuje suchost, reguluje žaludek, posiluje slezinu a slinivku, prospívá žlučníku a nervům.

Pražený ječmen je možno rozemlít na prášek a vmíchat do horké vody jako nápoj, nebo z pražených zrn uvařit odvar.Čaj z praženého ječmene tiší následky letního vedra. V Japonsku je znám pod názvem mugitcha, v Koreji jako boritcha, v obou zemích je populární jako nápoj vhodný v letních vedrech, protože ochlazuje tělo a pročišťuje organismus.

Boritcha je ječmen povařený ve vodě. Je přirozeně bezkofeinový a vařením získá medově zlatavou barvu. Chuť má oříškovou a mírně sladkou.

Vanilkové „latte“

Ohřejte neslazené mandlové mléko se špetkou skořice, badyánem a vanilkou.

Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

Čaj

Obyčejný černý čaj a také zelený čaj jsou povahy chladné, stahující a působí diureticky. Pomáhají trávení tím, že rozbíjejí tuky a olejové složky obsažené v tučných jídlech. Podle Paula Pitchforda, autora knihy Healing with Whole Foods (Léčení celostními potravinami) tyto čaje také často otevírají meridiány a projasňují oči.

Osoby konstitučně trpící chladem si do čaje mohou přidat zahřívající koření. Mějte ovšem na paměti, že nadměrná konzumace čaje může oslabit ledviny a žaludek.

Zelený čaj

Zelený čaj je jeden z méně průmyslově zpracovaných typů čaje (černý čaj je nejméně) a obsahuje nejvíce antioxidantů a prospěšných polyfenolů.

Zelený čaj s mátou

Ti, kdo mají rádi stahující chuť zeleného čaje, mohou kombinovat rovným dílem zelený čaj a lístky máty. Máta zklidňuje játra a pomáhá trávení. Obojí je ochlazující, takže osoby s příznaky chladu opatrně, nepřehánějte to s konzumací.

Větvičkový čaj bancha

Jemnější než zelený čaj je větvičkový čaj bancha, který má nejmenší obsah kofeinu a větší obsah minerálů.

Kopřivový čaj

Kopřivové listy jsou ledvinové tonikum, rozhojňují krev a zhušťují vlasy, což znamená, že podporují esenci jing. Tvrdí se, že konzumace kopřivy dokonce brání šedivění vlasů.

Čaj s vysokým obsahem minerálů má pročišťující účinek. Kopřivový čaj podporuje obnovu střevních klků, neměli byste ho ale pít, pokud máte nějaké příznaky chladu.

V těhotenství je kontraindikovaný, protože by mohl přispět z vyvolání potratu.

Matcha

Matcha je bohatá na živiny, antioxidanty, vlákninu a chlorofyl. Pozitivními zdravotními účinky předčí ostatní zelené čaje, protože se knozumuje celý list, nikoli jen odvar z listu. Jeden šálek čaje matcha se rovná deseti šálkům jiného zeleného čaje, pokud jde o nutriční hodnotu a obsah antioxidantů.

Roiboos

Roibos, zvaný také červený čaj, je přirozeně bezkofeinový a v porovnání s černým a zeleným čajem má nízký obsah tříslovin, takže je méně stahující a hořký. Obsahuje také polyfenoly.

Přesvědčili jste se, že existuje mnoho možností, jak nahradit kávu. Není nutné zcela kávu vyloučit, ale měli bychom se zamyslet, zda jí nepijeme příliš a pokusit se její pití postupně omezit.

Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

autorka článkulicencovaná akupunkturistka v USA, terapeutka TČM na Klinice Pivoňka v Praze.

Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

překladatelka a tlumočnice, terapeutka TČM a lektorka

Káva v pravou chvíli nakopne. Nebojte se ani čtyř šálků denně

Kofein obsažený v kávě zvyšuje výkonnost, pomáhá tělu se vzchopit a před sportovní aktivitou nabudí. Funguje jako legální doping.

Z odborného hlediska je to alkaloid, který má příznivý vliv na centrální nervovou soustavu i srdeční činnost.

Kofein zrychluje tep, uvolňuje hladké svalstvo, zvyšuje obsah mastných kyselin v oběhovém systému, rozšiřuje tepny a stimuluje oběhový i dýchací systém. Pro tyto vlastnosti bývá využíván i sportovci.

„Káva neskutečně podporuje mozek,“ přikyvuje nutriční terapeutka Kristýna Báčová ze Světa zdraví. „Podle nejnovějších vědeckých poznatků se jí navíc nemusejí vzdávat ani kojící ženy. Bylo totiž prokázáno, že kofein se po požití kávy v mateřském mléce neprojevuje.“

Nicméně pokud chceme, aby na nás kofein „fungoval“, nesmíme si na kávu příliš zvykat. Po třech čtyřech letech pravidelného pití si naše tělo zvykne a kofein už na nás nebude mít prakticky žádné z výše zmíněných účinků.

Podle americké studie je ideální požít dávku kofeinu do hodiny před závodem nebo jinou důležitou sportovní akcí. Zhruba 40 minut je totiž doba, za kterou začne kofein v organismu optimálně působit.

Neplatí, že čím více kofeinu do sebe dostanete, tím lépe vám to poběží. Ideální dávkou, kterou není třeba překračovat, je 6 miligramů kofeinu na kilogram tělesné váhy. Překročení dávky může u neotrlých jedinců způsobit rozrušení, úzkost a srdeční palpitaci. A to není nic, co bychom si před závodem přáli.

S množstvím to nepřehánějte

Stimulant, který dokáže být opravdu dobrým sluhou, umí být zlým pánem. Užíváním ve větším množství způsobuje závislost a stává se svým způsobem drogou. Jak už bylo zmíněno výše, účinky kofeinu se s jeho zvýšenou konzumací snižují.

Člověk, který vypije tu a tam jedno espresso, pocítí po vypití šálku opadnutí únavy i příliv energie. Pokud ale vypijeme pravidelně šest šálků denně, vytvoříme si na kofein jistou rezistenci.

Pokud cítíme, že nás káva už „nenakopává“ tolik, jako dříve, nemá smysl zvyšovat dávky do extrému, ale spíše si od kávy udělat pauzu.

„Pokud už jste na kávu zvyklí, můžete vypít klidně až čtyři šálky denně,“ říká Kristýna Báčová. Doporučuje kvalitní čerstvě mletou kávu a je jedno, zda si dáme espresso nebo třeba filtrovanou kávu. Nedoporučuje naopak kávu rozpustnou nebo „českého turka“.

Kdy kávu pít? Záleží, jak na vás káva působí. Úplný „začátečník“ by ji neměl pít navečer. Pokud jste však už zvyklí, šálek pár hodin před plánovaným usnutím vám spaní nerozhodí.

Káva dehydratuje. Opravdu?

Studie prokázala, že přiměřené pití kávy nemá nijak výrazné diuretické účinky.

Pokud dodržujeme pitný režim (2 až 3 litry vody denně v závislosti na pohlaví, tělesné konstituci a tělesné aktivitě), nějaká ta káva nám rozhodně optimální hladinu tekutin v těle nerozhodí.

Diuretické účinky kávy lze pozorovat u kávou naprosto nepolíbených jedinců nebo v případě, že to s množstvím lahodného nápoje přeženeme.

Kávu bychom ale neměli počítat do celkového objemu vypitých nápojů (to ale koneckonců ani sladké limonády), ale brát ji jen jako jeho doplněk. „Pokud dodržujete pitný režim, kávy se rozhodně bát nemusíte – hladinu tekutin v těle vám nijak nenabourá,“ doplňuje Kristýna Báčová.

Pro kontrolu pitného režimu není od věci si ke kávě nalít nebo objednat sklenici vody, která doplní tekutiny.

Budete mít zájem:  Chcete mít mateřskou 23 tisíc?

Kofein najdete i jinde než v kávě

I pro zaryté odpůrce kávové chuti existuje řešení. Pokud chcete účinky kofeinu vyzkoušet, ale do šálku kávy se nedonutíte, zkuste sáhnout po jiném kofeinovém nápoji. Čaj obsahuje v mnoha případech více kofeinu než káva. Látce v čaji se však pro poněkud odlišné chemické vlastnosti říká thein.

Kvalitní sypaný černý čaj nebo částečně fermentovaný oolong může obsahovat 30 až 40 miligramů kofeinu (theinu) na šálek, zelený asi 25 až 30 miligramů. Bílý čaj nám dodá kolem 15 miligramů. Čaje ovocné kofein většinou neobsahují, nebo jen minimálně.

Největší kofeinovou „bombou“ mezi nekávovými nápoji je nálev z yerba maté, který obsahuje 50 až 100 miligramů kofeinu. Nabízejí se i nápoje či pochoutky s příměsí guarany, což jsou plody jihoamerické rostliny paulinie nápojné, které obsahují až dvakrát více kofeinu než káva.

Její účinky navíc podle některých studií působí až dvakrát déle.

Co je lepší? „Záleží spíše na tom, co vám víc chutná. Já osobně dávám přednost kávě, ale pokud vám více chutnají jiné zmíněné nápoje s kofeinem, můžete je k předzávodnímu „energetickému nakopnutí“ použít také. Všechny mají podobné účinky, ale bohužel chybí studie, které by tyto nápoje porovnávaly,“ uzavírá Kristýna Báčová.

  • Espresso (asi 30 ml): 50–120 mg
  • Instantní káva (2 dcl): 27–170 mg
  • Filtrovaná káva (2 dcl): 95–200 mg
  • Cola (3 dcl): 30–40 mg
  • Běžný sáčkový čaj: 10–15 mg
  • Hořká čokoláda: 20 mg

Záleží i na tom, z jaké kávy je nápoj připraven. Zrna arabiky obsahují asi 1,5
procenta kofeinu, oproti tomu zrna robusty skoro dvojnásobek: 2,7 procenta.Záleží také, co si kdo pod kterým druhem nápoje představuje. Pokud „presso“ ošidíme, bude se obsah kofeinu blížit nižší hranici, pokud ho naopak bereme jako dvojité ristretto, může dávka kofeinu v šálku překročit 200 mg.Mýtem je tvrzení, že silněji pražená káva obsahuje méně kofeinu. Není to pravda – množství kofeinu, které se ztrácí pražením, je naprosto zanedbatelné.

Craft RUNGO běh brněnskou zooNepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?Medvěd dohlédne na výdej startovních balíčků s unikátním tričkem, tygr pomůže s rozcvičkou a klokani vám budou fandit. Pojďte si v této unikátní atmosféře proběhnout nádherné prostředí brněnské zoo v dalším běhu ze seriálu Craft RUNGO závodů a v cíli se kromě domácího občerstvení zakousněte do perníkové medaile. Kapacita závodu je omezena!Sobota 17.9.2016, trať 7 kilometrů

▷ Káva nebo Yerba Maté – jaký nápoj si vybrat?

Pokud hledáte přirozenou vzpruhu, která vám pomůže soustředit se během dne, můžete si vybrat ze dvou celosvětově oblíbených kofeinových nápojů: kávy a yerba maté. Abychom vám usnadnili výběr, porovnáme výhody obou možností a praktické aspekty jejich pravidelné konzumace.  

Stručně o původu, odkud tyto nápoje pocházejí?

Káva se vyrábí z pražených zrn (která se později zpracovávají, např. melou) stále zeleného kávovníku (Coffea). Rostlina původně rostla na území dnešní Etiopie, kde se pěstovala a konzumovala již v 1. století př. n. l. Káva se do Evropy dostala kolem 16. století.

Její název pravděpodobně pochází z oblasti/města Kaffa (nyní Kefa) nebo z tureckého slova kahve, z něhož pochází italské caffè. V současnosti je tento nápoj jedním z nejoblíbenějších stimulantů na světě, protože je hlavním zdrojem kofeinu.

Kávové plantáže se nacházejí v mnoha zemích světa.

Naproti tomu Yerba Maté je nálev z listů (i když se používají i větvičky) stálezelené cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Přirozeně se vyskytuje v deštných pralesích Jižní Ameriky. Tento nápoj používají po staletí indiáni kmene Guarani, tedy původní obyvatelé oblasti, kde se stýkají dnešní státy Paraguay, Argentina a Brazílie.

Mimo Jižní Ameriku se dostal v 17. století díky jezuitům, kteří jsou také zodpovědní za název nápoje. První část názvu pochází ze španělského hierba (vyslovuje se jerba), což znamená „bylina“, zatímco druhá část pochází z kečuánského slova mati, což znamená „kalabasa“, v níž se nápoj vařil. V současné době se Yerba Maté těší zasloužené oblibě v mnoha částech světa. 

Pár slov o kávěNepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

Výhodou kávy je bezpochyby skutečnost, že kofein v ní obsažený se snadno vstřebává – tato sloučenina velmi účinně překračuje hematoencefalickou bariéru, což způsobuje zlepšení koncentrace a motivace.

Maximální koncentrace kofeinu v krvi dodávaného v této formě se odhaduje na 20 až 30 minut po konzumaci.

Bohužel také poměrně rychle klesá a po přibližně 3 (maximálně 6) hodinách zůstává v těle jen polovina přijatého kofeinu.

Mezi výhody kávy bezpochyby patří:

  • vysoký obsah antioxidantů (nejvíce v mírně pražených zrnech, o něco méně v zelené kávě, a čím více jsou zrna pražená, tím nižší jsou antioxidační vlastnosti)
  • zrychlení metabolismu (krátkodobé)
  • snížení pocitu ospalosti
  • snížen míry únavy při fyzické práci
  • při dlouhodobé mírné konzumaci snižuje riziko Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby
  • pozitivní vliv na kardiovaskulární systém při mírné konzumaci

Jak vidíte, pití kávy může mít velmi pozitivní účinky. Neměli byste to však přehánět – tento nápoj není v žádném případě neutrální pro lidský organismus a jeho užívání v příliš velkých dávkách má negativní následky. Již při vypití více než 3 šálků denně riskujeme zvýšení krevního tlaku a podráždění žaludku, stejně jako náhlou slabost, když kofein přestane působit. 

Bylinná stimulace aneb stručně o Yerba MatéNepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

Jak jsme již zmínili, směs Yerba Maté se vyrábí ze sušené cesmíny paraguayské, rostliny přirozeně bohaté na kofein. Přestože reakce organismu není tak rychlá, yerba překonává kávu, pokud jde o délku stimulace a dobu zvýšené koncentrace. To však nejsou všechny pozitivní aspekty Yerba Maté.

Další výhody Yerba Maté:

  • účinná stimulace – infuze Yerba Maté podporuje mozkové funkce, zlepšuje koncentraci a usnadňuje soustředění a jednoznačně eliminuje pocit ospalosti,
  • velmi silné antioxidační vlastnosti,
  • vysoký obsah vitamínů, včetně vitamínů A a C, které zpomalují únavu při fyzické práci,
  • dlouhodobá konzumace yerby (samozřejmě v přiměřených dávkách) má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a pomáhá udržovat nízkou hladinu tzv. špatného cholesterolu,
  • yerba je bohatá na vitamíny a minerály, navozuje pocit sytosti, a proto je skvělým doplňkem redukčních diet,
  • díky hořčíku a vitaminu skupiny B pomáhá yerba soustředění, učení, duševní práci; obecně podporuje nervový systém.

Jaký nápoj si vybrat?Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

Konečný výběr bude v podstatě otázkou individuální chuti. Yerba Maté má poměrně specifickou, hořkou chuť, která nemusí mnoha lidem vyhovovat (zejména těm, kteří jsou léta zvyklí na aromatickou kávu s mlékem a cukrem).

Je však třeba zmínit, že Yerba Maté je  k dispozici v mnoha variantách a příchutích (díky přídavku dalších bylin a ovoce, jako je citronová tráva, máta nebo ovocné aroma), což usnadňuje výběr směsi, která nejen dobře funguje, ale také vyhovuje vaší chuti.

Měli byste si také uvědomit, že mléko přidané do kávy může mít negativní účinky, protože mnoho lidí má problémy s trávením laktózy, a přesto si nedokážou představit pití kávy bez něj.

Pokud jde o cukr, bylo prokázáno, že snižuje přirozenou odolnost organismu, podporuje rozvoj mnoha nemocí a je snadno návykový.

Yerba se naopak obvykle vůbec nesladí a nepřidává se do ní mléko, takže je mnohem zdravější.

Při širším pohledu na oba nápoje má pití yerby více výhod. Nápoj nejen povzbuzuje koncentraci a bojuje proti ospalosti, ale má také pozitivní vliv na fungování celého organismu.

Kofein obsažený v yerbě se uvolňuje postupně, což přináší dlouhodobý stimulační účinek, nikoli jednorázový příval energie. Na rozdíl od kávy nezpůsobuje výstup ze stavu stimulace náhlou únavu.

Díky mnoha vitamínům a živinám, které obsahuje, je Yerba Maté jedním z nápojů doporučovaných lidem vystaveným vysoké fyzické zátěži, včetně sportovců.

Jak již bylo zmíněno, yerba má také účinek na regulaci chuti k jídlu, což z ní činí velmi dobrou podporu při redukčních dietách

Souhrn

Káva i Yerba Maté jsou velmi dobrým zdrojem energie. Oba nápoje mohou mít při konzumaci v přiměřeném množství mnoho pozitivních účinků na organismus a pomáhají předcházet řadě onemocnění.

Je třeba mít na paměti, že káva i Yerba Maté jsou stále předmětem výzkumu, aby se zjistilo více o všech jejich vlastnostech, a to jak pozitivních, tak negativních.

V současné době se vědci zaměřují na ověřování potenciálních protirakovinných vlastností složek obou nápojů. 

Co je tedy lepší zvolit – kávu nebo yerbu? 

Odpověď, i když se může zdát vyhýbavá, je jednoduchá – můžeme pít nápoj, který nejlépe vyhovuje naším chutím. Důležité je, abyste se rozhodovali s plným vědomím toho, co jednotlivé možnosti obnášejí. 

Vyplatí se také vyzkoušet oba nápoje a zjistit, jak na vás působí, aby konečná volba měla i praktický základ, a ne jen teoretický.

Samozřejmě můžete obě možnosti kombinovat a pít střídavě yerbu a kávu – jen to nepřehánějte s množstvím kofeinu! Je velmi důležité dodržovat míru – je třeba si uvědomit, že jak yerba, tak káva jsou stimulanty. Nadměrná konzumace může způsobit nežádoucí vedlejší účinky.

Předávkování kofeinem – kolik je už fakt hodně?

  • Doporučené maximální množství kofeinu pro zdravé dospělé je až 400 miligramů denně. U dospívajících pak 100 mg. U těhotných žen 150-200mg denně.
  • Hodně kofeinu obsahuje zejména káva a energetické nápoje. Dále pak různé léky a doplňky stravy.
  • Poločas rozpadu látky je to, jak dlouho trvá, než polovina látky opustí tělo. Poločas kofeinu je 1,5 do 9,5 hodin (průměr 3 až 5 hodin).
  • Osoba může mít nežádoucí účinky, které jsou nepříjemné, ale nejsou důvodem k větším obavám, jako je neklid nebo dehydratace. Tyto nežádoucí účinky obvykle zmizí za 3 až 5 hodin.
  • Domácí léčba (pokud jsou příznaky mírné) je: zastavení konzumace dalšího kofeinu, pití hodně vody, jít na procházku.
  • Horší příznaky vyžadují lékařské ošetření.
  • Přesné množství kofeinu, které způsobuje toxicitu a předávkování, se liší od osoby k osobě – závisí zejména na tělesné hmotnosti osoby.
  • U lidí se za smrtelné považuje více než 150-200 mg kofeinu na kg tělesné hmotnosti nebo 5 až 10 gramů celkového požitého kofeinu. Spotřeba 3 mg na kg tělesné hmotnosti nad výchozí expozici v potravě se považuje za „úroveň nepříznivých účinků“.

Nepřehánějte to s kávou. Co její nadměrné množství způsobuje?

Kdy může přijít k předávkování kofeinem?

Předávkování kofeinem – jaké množství je už hodně?

Kofein je stimulant, který se nachází v různých potravinách, nápojích a dalších produktech. Používá se relativně běžně. Jako stimulant, aby vás udržel vzhůru, v pohotovosti, abyste byli nabuzení, bdělí. Kofein je technicky droga. Některé z nejpopulárnějších nápojů u nás, jako je káva, čaj (některé) a kola, obsahují značné množství kofeinu.

Doporučené maximální množství kofeinu pro zdravé dospělé je až 400 miligramů denně. Pokud si dáte více než toto množství, může dojít k předávkování kofeinem. Dospívající by ale měli kofein omezit na nejvýše 100 mg kofeinu denně. Těhotné ženy by měly omezit svůj denní příjem na méně než 200 mg kofeinu denně, protože účinky kofeinu na dítě nejsou úplně známy.

To, co představuje bezpečné množství kofeinu, se však u každého liší podle věku, hmotnosti a celkového zdraví.

Průměrný poločas rozpadu kofeinu v krvi se pohybuje od 1,5 do 9,5 hodin. To znamená, že může trvat 1,5 až 9,5 hodiny, než hladina kofeinu v krvi klesne na polovinu původního množství. Tento široký rozsah průměrného poločasu komplikuje poznání přesného množství kofeinu, které může vést k předávkování.

Náš tip: Zkuste tuto výbornou a kvalitní kávu

Zdroje kofeinu

Níže uvedená tabulka ukazuje, kolik kofeinu se nachází ve klasických porcích některých běžných zdrojů kofeinu.

Zdroj kofeinu Porce potraviny či nápoje Množství kofeinu (mg)
Černá káva 100 ml 75-100
Černý čaj 230 ml 30–80
Red Bull 240 ml 80
Mléčná čokoláda 45 g 9
Kofeinové tablety 1 tableta cca 200
Tablety proti migréně 1 tableta cca 60
Hořká čokoláda 45 g 20-25
Kofola 100 ml 15
Coca Cola 100 ml 9,6
Energeťák Big Shock 100 ml 32
Kakao 100 g 13
Capuccino 100 ml 101.9

Mezi další zdroje kofeinu patří:

  • různé bonbóny
  • léky a doplňky stravy (třeba léky proti migréně)
  • jakýkoli potravinový produkt, který tvrdí, že zvyšuje energii
  • některé žvýkačky

Předávkování kofeinem může být v nejzávažnějších případech i život ohrožující, ale mnoho lidí si všimne jen nepříjemných symptomů, které zmizí, jakmile je kofein z těla vyloučen.

Příčiny a rizikové faktory předávkování kofeinem

K předávkování kofeinem dochází, když užijete příliš mnoho kofeinu pomocí nápojů, potravin nebo léků. Někteří lidé však mohou bez problémů přijímat každý den výrazně vyšší množství, než je doporučená denní dávka.

To se ale moc nedoporučuje, protože vysoké dávky kofeinu mohou způsobit závažné zdravotní problémy, včetně nepravidelného srdečního rytmu a záchvatů.

Pravidelná konzumace vysokých dávek kofeinu může také vést k hormonálním nerovnováhám.

Pokud kofein konzumujete jen zřídka, vaše tělo na něj může být obzvláště citlivé, proto se vyhněte konzumaci příliš velkého množství kofeinu najednou. I když pravidelně konzumujete velké množství kofeinu, měli byste přestat, když ucítíte nepříjemné příznaky.

Jaké jsou příznaky předávkování kofeinem?

S tímto stavem se spojuje několik typů symptomů. Některé příznaky vás nemusí okamžitě upozornit, že jste užili příliš mnoho kofeinu, protože se nemusí jevit moc vážně. Můžete například zažít tyto příznaky:

  • závrať
  • průjem
  • zvýšená žízeň
  • nespavost
  • bolest hlavy
  • horečka
  • podrážděnost

Jiné příznaky jsou ale závažnější a vyžadují okamžité lékařské ošetření. Mezi tyto závažnější příznaky předávkování kofeinem patří:

  • potíže s dýcháním
  • zvracení
  • halucinace
  • zmatek
  • bolest na hrudi
  • nepravidelný nebo rychlý srdeční rytmus
  • nekontrolovatelné pohyby svalů
  • křeče

Kojenci mohou také trpět předávkováním kofeinem. To se může stát, když mateřské mléko obsahuje nadměrné množství kofeinu. Mezi mírné příznaky patří nevolnost a svaly, které se neustále napínají a poté se uvolňují.

Tyto příznaky mohou doprovázet závažnější příznaky předávkování kofeinem, včetně zvracení, rychlého dýchání a šoku.

Pokud tyto příznaky zažíváte vy nebo dítě ve vaší péči, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc pro diagnostiku problému a jeho léčbu.

Stejně jako u všech léků, čím nižší je tělesná hmotnost, tím méně látky potřebujete k poškození. Díky tomu jsou děti, lidé s poruchami příjmu potravy a lidé s jinými stavy, které způsobují nízkou tělesnou hmotnost, náchylnější k předávkování kofeinem.

Diagnostika předávkování kofeinem

Máte-li podezření na předávkování kofeinem, informujte svého lékaře o všech jídlech a nápojích s kofeinem, které jste konzumovali, než jste měli příznaky.

Pravděpodobně bude také sledována vaše dechová frekvence, srdeční rytmus a krevní tlak. Může být také změřena vaše teplota a může vám být proveden test moči nebo krevní test k identifikaci léků (látek) ve vašem těle.

Léčba předávkování kofeinem

Léčba má za cíl dostat kofein z těla při zvládnutí příznaků. Může vám být podáno aktivní uhlí, což je běžný lék na předávkování léky, který často brání kofeinu ve vstupu do gastrointestinálního traktu.

Pokud již kofein vstoupil do vašeho gastrointestinálního traktu, může vám být nabídnuto projímadlo nebo dokonce výplach žaludku. Váš lékař si pravděpodobně vybere metodu, která funguje nejrychleji a nejdefektivněji, aby kofein odstranil pryč z těla.

Během této doby bude vaše srdce monitorováno pomocí EKG (elektrokardiogramu). V případě potřeby můžete také získat podporu dýchání.

Domácí léčba nemusí vždy urychlit metabolismus kofeinu v těle. V případě mírných vedlejších účinků může člověk doma udělat následující kroky:

  • nepít žádný další kofein
  • pít hodně vody k rehydrataci
  • jít na procházku za účelem využití energie

Osoba, která má příznaky předávkování kofeinem, může potřebovat lékařské ošetření, včetně intravenózních tekutin, doplňků nebo aktivního uhlí. Aktivní uhlí může zabránit vstupu kofeinu do střev.

Prevence

Abyste předešli předávkování kofeinem, vyhněte se konzumaci nadměrného množství kofeinu. Ve většině případů byste neměli přijmout více než 400 mg kofeinu denně a ještě méně, pokud jste na kofein obzvláště citliví.

Jak závažné je předávkování kofeinem? Dá se na to zemřít?

I když je to relativně vzácný případ, kdy lidé umírají na předávkování kofeinem, je to obvykle důsledek fibrilace komor – vážně abnormální srdeční rytmus – po konzumaci kofeinových tablet či po vypití mnoha energetických nápojů.

Závažnějšími neurologickými příznaky předávkování kofeinem jsou bludy, halucinace a záchvaty. Ve velmi vzácných případech může předávkování kofeinem vést k bezvědomí a smrti.

A co si dále o kofeinu přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Co s vámi udělá každodenní šálek kávy? Má vliv na kosti, srdce i dech | Žena.cz

Jaký vliv má káva na vaši postavu, ale třeba i srdce, ledviny či kosti? Odpovědi na tyto otázky vám bohužel neudělají příliš jasno v tom, zda je pití kávy škodlivé, nebo naopak zdraví prospěšné.

Jak si všiml deník Daily Mail, objevilo se hned několik studií, které tvrdí, že kofein obsažený v kávě snižuje riziko infarktu, chrání před demencí, a dokonce před rakovinou kůže, ale zároveň způsobuje úzkost, pálení žáhy a zhoršuje průběh menopauzy.

Jenže káva obsahuje kromě kofeinu i další látky, které mohou mít na náš organismus nemalý vliv. Které to jsou? Pojďme si to všechno pěkně shrnout a udělat si jasno o tom, v čem může káva člověku prospět a v čem naopak uškodit, a kolik jí vlastně můžeme vypít, abychom si neublížili?

Postava

Pokud budete pít kávu bez mléka, smetany a cukru, může být tento černý mok dobrým pomocníkem při hubnutí. Vynecháním mléka získáte nápoj, který prakticky nemá žádnou energetickou hodnotu, a přesto skvěle zažene třeba chuť na sladké. Zelená káva zase pomůže zrychlit metabolismus. Ne náhodou je káva povolená při nejrůznějších půstech.

Srdce

Jediný šálek kávy může zvýšit tlukot srdce na sto úderů za minutu, přičemž běžných je šedesát až osmdesát, a trvá zhruba hodinu, než se zase vrátíte do normálu. Lidem, kteří k tomu mají dispozice, prý také může přispívat k ucpávání tepen, zvyšovat krevní tlak.

„Lidé se srdečním onemocněním by vůbec neměli pít instantní kávu, protože obsahuje příliš velké množství draslíku, který může způsobit nebezpečné změny v srdečním rytmu,“ říká britský kardiolog Graham Jackson. Zdravému člověku však jeden šálek kávy denně rozhodně neuškodí a umírněná konzumace prý může skutečně působit jako prevence proti infarktu.

Trávení

Možná jste zaznamenali, že ranní šálek kávy dá vaše střeva do pohybu. Je to kvůli tomu, že kofein zvyšuje stahy zažívacích orgánů, čímž se urychluje trávení a samozřejmě vyměšování. 

Zároveň to znamená, že látky, které jste přijali s potravou, mají méně času na to, aby je tělo absorbovalo. Což se hodí v případě, že nejíte zase tak zdravou stravu. Na druhou stranu kofein také narušuje vstřebávání železa. Dejte si proto kávu v jinou dobu, než kdy si dáváte například červené maso, protože jinak nevyužijete jeho benefitů.

Mimochodem, někteří lidé věří, že káva funguje na zácpu, jenže z dlouhodobého hlediska ji naopak může zhoršit. Kofein totiž vede k dehydrataci, a tím pádem i k pevné stolici. Káva by se rovněž neměla pít s prázdným žaludkem, ideální je k ní něco přikusovat. Jinak totiž způsobuje nadýmání a bolesti břicha.

Kosti

Příliš mnoho kávy může zapříčinit křehčí kosti a také osteoporózu, protože zrychluje úbytek kostní dřeně. „Kofein totiž ovlivňuje vstřebávání vápníku, který je pro silné kosti nezbytný, a urychluje jeho vylučování,“ vysvětluje specialistka Julia Thomsonová. Podle ní jsou maximem tři šálky kávy denně, a naopak doporučuje do něj přidat mléko.

Zuby

Nepijete kávu, abyste z ní neměli žluté zuby, a raději si dáváte čaj? Přitom třeba černý čaj působí na zuby mnohem hůř než káva. „Museli byste vypít pět až šest šálků kávy denně, aby to na vaše zuby mělo nějaký vliv,“ upozorňuje zubař Mervyn Druian a dodává, že káva s mlékem působí na zuby ještě mírněji.

Podle Druiana však káva má i pozitivní vliv na zuby. Dokonce i ta bezkofeinová prý obsahuje látky, které brání nejrůznějším  bakteriím, aby ničily zuby. Jsou to prý ty látky, které dávají kávě její zemitou chuť.

Dech

Jistě znáte ten nepříjemný pocit, který se usadí ve vašich ústech, když dopijete kávu. Vzniká kvůli tomu, že káva vysušuje prostředí vašich úst, a čím více kávy vypijete, tím je tenhle pocit intenzivnější. V ústech zůstávají buňky, které po třech dnech umírají a kvůli kávě nejdou spláchnout. Místo toho se začnou rozkládat a uvolňují sirné plyny.

Jednoduchým řešením je omezit pití kávy, případně ji zajíst. Místo jídla si však můžete vzít i žvýkačku, abyste zbytečně nepřibírali. Pomůže také, když spolu s kávou pijete ještě vodu. 

Mozek

Mírná konzumace kávy může podle nedávné studie snížit riziko vzniku Alzheimerovy choroby až o 20 procent. Odborníci to zaznamenali u těch lidí, kteří pili tři až šest šálků kávy denně. Kofein údajně udržuje mozkové buňky ve formě.

Kofein a obsažené antioxidanty snižují pravděpodobnost zánětu v mozku, zpomalují stárnutí mozkových buněk a zvláště těch, které se nachází v oblastech mozku majících na starosti paměť.

Ledviny

Káva působí jako diuretikum a nutí ledviny častěji vylučovat tekutinu. Pokud vaše ledviny fungují normálně, neznamená to vůbec nic, ale pro osoby s onemocněním ledvin to může být zásadní.

Například ti, kdo měli v minulosti ledvinové kameny, si mohou častou konzumací kávy tuhle nepříjemnost znovu přivolat.

Rovněž pro ty, kdo mají problémy s močovým měchýřem, to není úplně dobrá zpráva, káva totiž zvyšuje jeho činnost.

Kůže

Stejně jako káva dehydruje organismus, dehydruje i vaši pleť. Pokud máte nadměrně vysušenou pleť, neměli byste vypít víc než tři šálky denně. Na druhou stranu je káva spojována i s nižším rizikem vzniku rakoviny kůže, protože obsahuje antioxidanty.

Svaly

Káva dodává svalům energii a výdrž. Podle australských vědců může jeden šálek kávy denně za to, že sportovci vydrží trénovat o půl hodiny později. Stejně prý funguje i kola. 

Údajně díky tomu, že kofein nutí svaly přeměňovat tuk na energii, a zároveň usnadňuje dýchání. Po chemické stránce je prý podobný teofylinu, což je lék, který se používá k léčbě astmatu.

Únava

Spousta lidí si dává kávu, když se cítí unavená a potřebuje nějakou vzpruhu. Kofein funguje rychle a spolehlivě. Rozpumpuje vám krevní oběh, což vás probere. Zároveň podporuje tvorbu hormonu dopamin, který zajišťuje dobrou náladu.

Protože ale potom trvá tři až šest hodin, až se váš organismus zase uklidní, neměli bychom pít kávu pár hodin předtím, než půjdeme spát. Může se pak totiž stát, že se budeme převalovat a nebudeme moci pořádně usnout, a káva tak bude mít přesně opačný účinek – ráno se probudíme nevyspalí a unavení.

Pijete rádi kávu? Proč ne, ale..

Někdo si ráno bez kávy nedovede představit, jinému nechutná a odmítá ji. Káva neodmyslitelně patří k dnešnímu modernímu rychlému způsobu života a dá se říct, že se stala legální drogou.

I když je to možná až příliš nadsazené tvrzení, pravdou je, že obsahuje kofein, který povzbuzuje naše tělo, tlumí pocity únavy a ospalosti, stimuluje k dalším výkonům.

Ale jak to tedy je, vytváříme si závislost na kávě? Má jen negativní nebo i pozitivní účinky? Kolik jí můžeme vypít, abychom neuškodili našemu organismu? Proč ji není dobré pít před spaním? Čtěte dále.

Seznamte se, prosím..

Káva je nápoj získaný z kávových zrn, což jsou plody rostliny zvané kávovník. Její semena se upraží, pomelou a tento vytvořený prášek se použije k přípravě kávy. Má většinou černou barvu a velmi silnou aromatickou vůni.

U nás je nejoblíbenější káva arabika a robusta. Mícháním s různými přísadami dosahuje širokého spektra chutí a vůní. Za pravlast kávy je považována Etiopie, kde divoké keře kávovníku rostou dodnes. V Čechách se poprvé objevuje na sklonku 16. stol.

, ale větší rozmach nastal až v meziválečném období 20. století.

I když byl po druhé světové válce z nedostatku kávy a financí pozastaven (káva byla často nahrazována cikorkou nebo meltou), zejména v posledních letech se kvalitní kávě a náležitému postupu přípravy otevřely dveře dokořán a obliba neustále vzrůstá.

Kofein a naše tělo

Alkaloid kofein, který je nedílnou součástí kávy, povzbuzuje srdeční činnost. Působí jako stimulátor centrální nervové soustavy, zlepšuje vnímání, zrychluje tok myšlenek, urychluje dýchání, částečně zvyšuje i krevní tlak. Podporuje odbourávání tuků, vylučování žaludečních a žlučových šťáv. Zmenšuje pocit únavy a celkově stimuluje k vyššímu výkonu.

Po vyjmenování těchto převážně příznivých účinků na náš organismus si možná řeknete, že na kávě v podstatě není nic špatného. Musíme vás ovšem upozornit, že v některých případech tomu tak být nemusí např. káva může vyvolat třes rukou, neklid, poruchy vnímání.

Lidé trpící pálením žáhy by měli pití kávy úplně vynechat, protože někdy dochází k bolestem a překyselení žaludku. Káva může snížit vliv některých léků.

Zvyšuje vylučování vápníku v těle, proto by každý, kdo denně vypije více šálků kávy, měl jíst hodně mléčných výrobků.

Kofein má močopudné účinky a dehydratuje organismus, z tohoto důvodu je doporučováno ke kávě vypít alespoň sklenici vody. Zvyšuje srdeční činnost a přispívá k onemocnění srdce (nejčastěji infarkt) a ledvin.

Maminky by si měly dát na pití kávy velký pozor! Placentou proniká kofein až k plodu, a ten může způsobit až zastavení jeho růstu.

V období kojení pak přechází do mateřského mléka, což má za následek špatné usínání a podráždění miminka.

Chcete-li dobře spát, kávu vynechejte

Za přijatelné množství kávy se považuje maximálně 5 šálků silné kávy denně.

Vstřebávání kofeinu v těle je celkem rychlé – k maximální koncentraci dochází během 1 – 2 hodin, není tedy vhodné pít kávu těsně před spaním.

Častým užíváním si naše tělo vytvoří vůči působení kofeinu imunitu, což je jedna z možných příčin, proč na některé osoby účinkuje intenzivně a na jiné nemá vliv žádný.

Chcete-li se dobře vyspat, kávu vynechejte alespoň 4-6 hodin před spaním. Naopak pociťujete-li únavu a potřebujete spánek zahnat, dejte si šálek kávy, ale nepřehánějte to. I malé množství může být pro někoho příliš.

4 příznaky nadměrného pití kávy

čtení na 3 minut | kategorie : Blog, Kofein a zdraví, Škola baristů

Káva je zázračný nápoj. Dokáže nám pomoct, ale i uškodit. Jak asi všichni víme, káva obsahuje kofein.

Kofein je látka, která může zvýšit náladu, metabolismus, duševní a  fyzickou výkonnost. Kofein je  pro nás bezpečný, pokud ho konzumujeme v přiměřeném množství.

Vysoké dávky kofeinu však mohou mít nepříjemné až nebezpečné vedlejší účinky

Doporučená denní dávka kofeinu je 400 mg. Což jsou cca 4 šálky kávy. Nesmíte ale zapomínat, že kofein obsahuje i čaj nebo čokoláda. Přečtěte si v našem článku, kolik kofeinu obsahuje váš oblíbený šálek kávy. 

VEDLEJŠÍ PŘÍZNAKY PŘI NADMĚRNÉM PŘÍJMU KOFEINU

Obecně je známo, že kofein zvyšuje aktivitu a bdělost. Funguje tak, že blokuje účinky adenosinu, chemické látky v mozku, díky které se cítíte unavení. Současně spouští uvolňování adrenalinu, spojeného se zvýšenou energií. Avšak při vyšších dávkách mohou být tyto účinky výraznější, což vede k úzkosti a nervozitě.

U většiny lidí bylo zaznamenáno, že denní příjem více než 1 000 mg kofeinu denně způsobuje nervozitu a pocity, které vedou k úzkosti.

 Průměrný šálek kávy (240 ml) obsahuje kolem 100 mg kofeinu.

Pokud si všimnete, že se často cítíte nervózní. Zkuste se zaměřit na obsah kofeinu, který během dne přijímáte. Možná tady bude ta pravá příčina.

Spousta lidí pije především kávu z jednoho důvodu. Kofein jim pomáhá zůstat déle vzhůru a dodává jim chybějící energii. Na druhé straně příliš mnoho kofeinu může poškozovat vaši kvalitu spánku. Studie prokázaly, že vyšší příjem kofeinu zvyšuje dobu potřebnou k usnutí. Může také zkrátit celkovou dobu spánku a tím narušovat jeho kvalitu. 

Přestože káva a čaj patří k největšímu zdroji kofeinu, vyskytuje se také v sodě, kakau, energetických nápojích a několika druzích léků.

Vědci zjistili, že pokud byl kofein získán 6 hodin před spánkem, množství spánku bylo narušeno přes hodinu. Kofein zpomaluje produkci hormonu melatoninu, který ovlivňuje náš spánek a jeho kvalitu.

Pokud máme nedostatku melatoninu, máme problém s nespavostí. Lidé, kteří jsou citlivější na kofein, by měli kávu vynechat už v odpoledních hodinách.

Přečtěte si podrobnější článek o tom, kdy je nejlepší pít kávu.

Nejlepší je pít poslední kávu 4 – 6 hodin před spánkem.

Mnoho lidem nedělá ranní šálek kávy na prázdný žaludek dobře. Laxativní účinek kávy je způsoben uvolňováním gastrinu. To je hormon, který žaludek produkuje a který zrychluje aktivitu v tlustém střevě. Navíc se ukázalo, že i káva bez kofeinu produkuje podobné příznaky.

Samotný kofein stimuluje pohyby střev tím, že zvyšuje peristaltiku, kontrakce, které pohybují potravou ve vašem zažívacím traktu. Vzhledem k tomuto účinku není překvapivé, že velké dávky kofeinu mohou u některých lidí vést k zácpě či k průjmu.

Pokud při pití kávy máte větší žízeň, je zde určitá spojitost. Podle francouzské studie má kofein diuretický účinek, který může ovlivnit hydrataci.

Museli byste však pít velké množství kávy, abyste se dostali do tohoto bodu, protože jiná studie ukazuje, že mírná konzumace kofeinu (2 – 3 šálky denně) nemá vliv na riziko dehydratace.

To znamená, že pokud jste dehydratovaní z kávy, pijete ji již opravdu ve velkém množství. Tak raději někdy vyměňte šálek kávy za sklenku vody.

Káva dokáže v některých chvílích pomoct, ale při nadměrném konzumování dokáže uškodit. Je jen na vás, jestli si z kávy uděláte přítele nebo nepřítele. Zaměřte se na vaše problémy, kterým v současné době čelíte a zapřemýšlejte, jestli to není právě kvůli kávě. Lépe řečeno kofeinu. 

Pokud víte, že byste měli kávu omezit, zkuste ji nahradit například bezkofeinovou verzí kávy. A nebo vyzkoušejte pití čajů. Ale pozor, bílý, černý a zelený čaj obsahuje také kofein. 

BAVÍ VÁS KÁVA? MÁME PRO VÁS DALŠÍ DÁVKU INFORMACÍ!

Líbil se vám článek? Sdílejte ho..

Spokojení zákazníci

98% spokojených zákazníků

Čerstvá káva

pražíme 14 druhů káv

Vše pro přípravu kávy

89 značek kávového vybavení

Doprava zdarma

při objednávce nad 990 Kč
Autor : Mirka Vnenková

“Akce (a káva) je základní klíč k jakémukoliv úspěchu” – Picasso (a já).Káva mě uchvátila před cca 7 lety a rozhodla jsem se, že bude mou prací, koníčkem i posláním. Začala jsem u myčky a dostala se až k provozu kavárny. Jsem baristka, která píše o kávě.

Napsáno: 14.7.2020

Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector